(reclame)

29 december 2008
NU ON-LINE: THE LEGENDS... OR NOT? DEEL 7

Zojuist is de 7e aflevering van het Boppin' Around artikel The Legends... Or Not op onze site geplaatst. Er zijn wederom twee PDF-versies: de schermversie of de zwaardere afdrukversie!
De serie 25 Meest Bijzondere Sterfgevallen In De Rock 'n' Roll Geschiedenis begon in ons gedrukte magazine (deze zijn nog verkrijgbaar, kijk daarvoor hier) en werd vervolgens voortgezet op onze site. Kijk voor de 4e aflevering
hier, voor de 5e aflevering klik je hier, en voor de zesde aflevering moet je hier kijken.

Naar Boven
18 december 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

William heeft Wanda gestrikt

William Smulders heeft een duetversie van Funnel Of Love en Let's Have A Party (met nog een snellere toerental dan het origineel!) opgenomen met niemand minder dan… Wanda Jackson. De opnamen zullen naar alle waarschijnlijkheid eind dit jaar verschijnen op een CD-single *** Bassist Eric van Houtum is wegens "persoonlijke omstandigheden" uit The Piston Rockers gestapt en wordt vervangen door contrabassist Patrick Engelen *** In april en mei 2009 toert Rockin' On Heaven's Door weer uitgebreid langs de Nederlandse en Belgische theaters. Rockin' On Heaven's Door is een Britse musical die al 10 jaar meegaat en werkt met een tweedelig concept: enerzijds een tribute show aan Elvis, Eddie Cochran, Roy Orbison, Buddy Holly en The Big Bopper, anderzijds een Elvis Live In Concert show. Op www.rockinonheavensdoor.co.uk kan u alvast checken welk vlees u in de kuip heeft. Alle speeldata te gelegener tijd in Be There! ©, uw gids in bange concertdagen… *** Batmobile viert zijn 25ste verjaardag en geeft zichzelf een cadeautje door het organiseren van de Ultimate Bashing Batmobile Babe wedstrijd. Stuur je foto's naar www.batmobileforever.com en win een gesigneerd album en een backstage pasje! *** In Tilburg is men bezig om een één daags rock ‘n’ roll festival te organiseren dat 22 augustus a.s. zou moeten gaan plaatsvinden. Kaffee Lambiek en William (The Five O’Clock Rockers) willen met zo’n 9 uur non-stop aan nationale en internationale live rock ‘n’ roll en rockabilly een vol programma realiseren op een buitenpodium bij Lambiek, ter gelegenheid de start van het nieuwe muziekseizoen *** Nog meer festivalnieuws: The Rhinestone Brothers organiseren opnieuw een festival voor het goede doel. Na goede doelen als Villa Pardoes en KiKa is nu gekozen voor de stichting Doe Een Wens. De avond vindt plaats op 19 september 2009 in Vught. (zie Be There!©) Bands die tot nu toe hun medewerking toegezegd hebben zijn Annita & the Starbombers, The Reno Brothers, The Rhinestone Brothers zelf en At’s Crazy Record Hop *** René Shuman & Angel-Eye hebben zich in de grotten van Valkenburg verloofd. Wanneer ze gaan trouwen is nog niet bekend. Degene die de details willen weten, hoeven hun neus maar te steken in magazine Privé *** Rockin' Henri heeft concrete plannen om in 2009 met een eigen band (semi-prof en internationaal) van start te gaan. Werktitel: Rockin' Henri & The Three Whirling Chords: een mix van rockabilly, doo-wop, highschool rock, twist (alles vintage) en neo-rockabilly, covers en eigen songs gemengd. Henri heeft zijn, pakweg 75 zelfgeschreven songs ondergebracht bij de Duitse muziekuitgever MCDP (werkt samen met Nervous Records en Fury Records en heeft een eigen label Vampirette Music).

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Burt Blanca, geheel rechts, met zijn toenmalige King Creoles

Alles komt terug, sommigen van nooit weggeweest: Burt Blanca viert volgend jaar op 3 oktober zijn 50ste verjaardag in de muziekbiz met een optreden in La Cigale in Parijs. Burt's eerste single, een Nederlandstalige versie van Neil Sedaka's Oh Carol, kwam uit in 1960. Blanca was in de eerste helft van de jaren '60 erg populair in Frankrijk en is dat daar heden ten dage nog steeds in het nostalgiecircuit *** Drunkabilly blijft onverdroten het hardere werk promoten: na Onto The Other Side, de pas verschenen tweede cd van Nitro 17 (D), brengt het Gentse label in februari nieuwe albums uit van The Astro Zombies (psychobilly uit Frankrijk) en de Braziliaanse all girl psychobillyband Os Diabatz *** Op 18 januari verschijnt Cajunbilly, de debuut-CD van The Big Bayou Bandits.


KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Alles komt terug: net geen 20 jaar na hun debuutalbum Overload (1990) verschijnt Kicked In The Teeth, het tweede album van de Schotse psychobillies The Termites. Kicked In The Teeth is ook uit op vinyl *** Alles komt terug: op 28 februari verschijnt Wail Baby Wail, het eerste album in 10 jaar van The Playboys, de Britse band die met hun mix van desperate white rock en Barrence Whitfield covers flink wat succes oogstte van begin jaren '80 tot 2001. Na LP’s als Invitation To Death, Strike It Lucky en Easy Rockin' en clubhits als het instrumentale Summertime Rock stopte zanger-gitarist Rob Glazebrook om een gelijkaardig trio op te starten, The Houserockers. The Playboys speelden op 11 september een comeback concert op High Rockabilly in Calafell, Spanje *** Laat die bells maar jingelen: 45 RPM (D) heeft een mini kerst-CD uit met 8 tracks, Sandra Claus Is Back In Town *** En da's geen schrijffout: Sandra is uiteraard de zangeres van 45 RPM ***
*** De 69-jarige Jet Harris is boos omdat hij niet is gevraagd voor de grootscheepse 50ste verjaardag reünietoer van Cliff Richard & the Shadows. Harris werd in 1959 bassist van de toenmalige Drifters en stelde de naam Shadows voor toen bleek dat er Amerika al Drifters bestonden. Hij speelde bas op Shadows klassiekers als Apache, FBI, The Savage, Man Of Mystery, Guitar Tango en Nivram, maar stapte in april 1964 uit de groep om een duo te vormen met Shadows drummer Tony Meehan. Eén jaar later stootte hun Diamonds Dance On van The Shadows van de top van de hitparade. Tony Meehan overleed in 2005. De bas zal volgend jaar bij The Shadows bespeeld worden door sessiemuzikant Mark Griffiths, sinds 1981 lid van Cliff's begeleidingsband. In 1987 speelde hij voor het eerst samen met The Shadows.


Cliff Richard en Jet Harris in vervlogen tijden...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Gitarist James Burton heeft een Grammy nominatie op zak in de categorie Best Country Instrumental Performance voor zijn bijdrage aan het nummer Cluster Pluck op de Play: The Guitar Album CD van countryzanger Brad Paisley. Een andere gastgitarist op dat nummer is Albert Lee *** Ook de 80-jarige Charlie Louvin kreeg een nominatie voor Best Southern/ Country/ Bluegrass/ Gospel Album voor zijn CD Steps To Heaven. The Louvin Brothers, de missing link tussen The Delmore Brothers en The Everly Brothers, brachten hun eerste single uit in 1949, Ira Louvin kwam in 1965 om het leven bij een auto-ongeval. Charlie sleepte vorig jaar ook al een Grammy nominatie in de wacht voor zijn titelloze Charlie Louvin album *** Tot slot is er ook een Grammy nominatie in de categorie Beste Hoesnota’s voor de dubbel-CD The Unsung Father Of Country Music 1925-1934 met de oudste opnames van de in 1968 overleden countrypionier Ernest Stoneman *** De Grammies worden uitgereikt op 8 februari.


The Louvin Brothers met hun LP uit respectievelijk 1956 (links) en 1960 (rechts)

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Sarah Blackwood, zangeres van de Canadese psychobillyband The Creepshow, heeft haar eerste soloalbum uit. Verrassend genoeg is Way Back Home een semi-akoestisch country bluegrassalbum geworden *** Al mag dat eigenlijk niet verrassen: vóór Blackwood haar zwangere zus verving bij The Creepshow wás ze al countryzangeres *** De gemaskerde surfers van Los Straitjackets werken aan een nieuw album dat in april zou moeten verschijnen. Als opwarmer vindt u op de website van hun platenfirma Yep Roc alvast hun gloednieuwe cover van... Smells Like Teen Spirit van Nirvana! *** Drummer Daniel Glass van Royal Crown Revue heeft een boek geschreven over de drumstijlen van de 40’s en 50’s blues, zwarte rock ‘n’ roll en exotica, getiteld The Commandments Of Early Rhythm And Blues Drumming. Bij het boek zit een ongetwijfeld krankjorum makende CD met meer dan 100 voorbeelden van drumgrooves en –fills.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Na de Baby Let's Play House remix verschijnt er een nieuwe Elvis remix van Spankox: ditmaal neemt de Italiaanse deejay Blue Moon Of Kentucky onder handen. Re: Blue Moon Of Kentucky verschijnt net als Re: Baby Let’s Play House op de nieuwe Vinyl-CD geluidsdrager: één kant is afspeelbaar als CDd, de andere kant kan als gewone vinylsingle afgespeeld worden op een ouderwetse platendraaier *** Van de remixes naar de duetten: de nieuwe Christmas Duets-CD doet het wereldwijd erg goed en is voor Elvis Presley Enterprises de aanleiding om de nieuwe www.singwiththeking.com website te lanceren waarop iedereen zelf zijn eigen duetversie van het nummer Blue Christmas kan opnemen en versturen als e-card. Het kost je wel een lang telefoontje naar Amerika... *** Volgend jaar zal het 40 jaar geleden zijn dat Elvis triomfantelijk terugkeerde naar liveconcerten met een reeks optredens in Las Vegas, en daarom wordt tijdens Elvis Week in Memphis op 14 augustus het concert van 31 juli 1969 in het International Hotel in Vegas overgedaan met zo goed als iedereen die er destijds bij was, zoals gitarist James Burton, pianist Glen Hardin, dirigent Joe Guercio, en leden van The Imperials en The Sweet Inspirations. Elvis zelf is verhinderd en wordt vervangen door Terry Mike Jeffrey en Andy Childs *** Dolores Fuller, componiste van een dozijn Elvis filmsongs als Rock-A-Hula Baby en I Got Lucky, heeft haar autobiografie gepubliceerd, A Fuller Life: Hollywood, Ed Wood And Me. Fuller begon haar carrière als actrice in de Z-films van regisseur Ed Wood en begon nummers voor Elvis te schrijven nadat ze vruchteloos had gesolliciteerd naar een rolletje in een Elvis film. Ze was ook eigenaar van het kleine Dee Dee platenlabel waarop in 1959 een van de eerste singles van Johnny Rivers verscheen, Your First And Last Love/ (There'll Be Blue Birds Over) The White Cliffs Of Dover.

Naar Boven

12 december 2008
THE QUEEN OF CURVES BETTY PAGE OVERLEDENOnze favoriete pin-up aller tijden leeft niet meer... Betty Page overleed 11 december jl. aan een hartaanval. Waarom was ze onze favoriet? Omdat ze anders was als alle andere. Waren de anderen blond, zij was donkerharig. Waren de andere flink 'toebedeeld', zij moest het van andere 'kwaliteiten' hebben. Maar bovenal was natuurlijk haar spontane, levenslustige lach graag gezien bij zowel mannen als vrouwen, en beslist niet alleen in de rock 'n' roll scene.
Betty Mae Page werd op 22 april 1923 in Nashville geboren. Ze werd in de vroege jaren vijftig ontdekt door een amateurfotograaf en al spoedig werd haar verschijning op vele (zwart-wit) foto's door heel Amerika verspreid. Haar rol op vele zwart-wit fotootjes als strenge dame enerzijds, en tegelijkertijd ook als lieflijk aandoende meid anderzijds, bracht menige jongeman in verwarring. Naast deze poses, meer dan eens op onwaarschijnlijk hoge hakken en met in haar handen een zweepje, zocht fotograaf Irwing Klaw de grenzen van het toen toelaatbare op met bondagefoto's van een vastgebonden Betty, of zelfs in SM-sessies met een andere dame. Ja, met een andere dame, want het was strafbaar om dat met het andere geslacht af te beelden... Meer burlesque ging het er aan toe in films waarin Betty te zien was, zoals Strip-O-Rama (1953), Varietease (1954) en Teaserama (1955). Deze films zijn tegenwoordig allen op DVD te koop. In januari 1955 was 'The Queen Of Curves', zoals één van haar bijnamen was, 'Playmate Of The Month' in Playboy en stond ze ook op de cover van het blad. Boppin' Around gebruikte één van die foto's voor de cover van de 18e uitgave, in december 1997.
In 1958 vond ze God en verdween ze uit de publiciteit. In dat jaar huwde ze om vervolgens vijf jaar later weer te scheiden. De jaren '60 stonden in het teken van het Christelijke geloof en in 1967 stapte ze voor de tweede keer in het huwelijksbootje, voor wederom vijf jaar. In 1979 stortte ze in en leed ze uiteindelijk aan schizofrenie. Ze stond in die toestand nog terecht voor moord, maar werd niet veroordeeld vanwege haar ziekte. Wel werd ze voor acht jaar opgenomen in een psychiatrische inrichting en pas in 1992 werd ze daaruit ontslagen.
Eind jaren '70 en in de jaren '80 verschenen haar oude foto's opnieuw in diverse bladen. Helemaal onwetend van het feit dat ze, mede dankzij Greg Theakston's fanzine The Betty Pages (1987-1993), ontzettend populair bleek, werd ze uiteindelijk herontdekt, of beter, opgespoord. Ze had echter totaal geen zin om gefotografeerd te worden en communiceerde met de buitenwereld via haar advocaat/ vertegenwoordiger. Op die manier streek ze toch een deel van de royalties op van alle merchandise die gedurende jaren gemaakt werd (magazines, posters, T-shirts etc. waar zij niks aan had verdiend aangezien toch geen mens wist of ze zelfs nog maar in leven was). De Betty Page-look werd populair in het rockabillywereldje en vele meisjes namen haar haardracht over. Naargelang de jaren streken werd ze wat toereikender naar de buitenwereld en in 2003 kwamen er zelfs enkele foto's naar buiten, waaronder kiekjes van een feestje van Playboy.
De eigenlijke schrijfwijze is eigenlijk Bettie met 'ie'. Men dacht voor haar opsporing dat het met een 'y' was. Dat bleek achteraf dus onjuist, al blijven wijzelf het ook nog hardnekkig fout doen... Bettie werd 85 jaar. Een korte zoektocht op Google leerde ons dat er wereldwijd vele media aandacht aan haar overlijden besteedden.
The Dark Angel wordt op 16 december in privékring begraven in Westwood Memorial Cemetery, het kleine kerkhof in Hollywood waar ook Marilyn Monroe, Roy Orbison en actrice Natalie Wood eeuwige rust vonden.


Links: Betty Page op de Boppin' Around cover; Rechts: één van de weinige recentere foto's van Betty uit 2003

Naar Boven

4 december 2008
41 JAAR COLLECTOR RECORDS: HET EINDE VAN EEN SAGA?


Cees Klop gaat met pensioen (links); Bobby Crown 'herondekt' dankzij Cees (rechts)


Op zaterdag 8 november 2008 was het zover. Voor een select gezelschap van zo'n 75 genodigden uit alle windstreken van de wereld (Nederland, België, Duitsland, Amerika, Zweden, Engeland en Frankrijk) vierde ons aller Cees Klop, oprichter en eigenaar van het label Collector Records (én voorloper White Label, én sublabels als Down South en Still Records), een feestje. Na 41 jaar, want 40 was niet genoeg, stopt Cees ermee. Nou ja, stoppen is wellicht een te groot woord. Cees haalt het tempo er flink uit. Daar waar Cees 16 tot 20 CD’s per jaar uitbracht worden er dat nu ‘aanmerkelijk’ minder. Maar ‘ik weet nog veel materiaal zitten wat niet verloren mag gaan’ aldus een altijd uitbundige Cees. Ons idee is dat Cees pas stopt… als hij helemaal stopt. Maar dat het de komende jaren veel minder, in aantallen, zal worden dan wat we gewend (en verwend) zijn, is duidelijk. Cees heeft in de afgelopen 41 jaar zo'n 325 LP’s en 250 CD’s op zijn eigen labels uitgebracht. Een bonte collectie materiaal die anders zeker voor het nageslacht verloren zou zijn gegaan. Een ‘hobby’ met mondiale impact. Daarnaast is Cees verantwoordelijk of heeft ie meegewerkt aan nog eens bijna evenveel albums op andere labels. Fifties artiesten als Eddie Bond, Sonny Burgess, Teddy Redell, Larry Donn, Huelyn Duvall, Art Adams of wijlen Benny Joy danken een flink stuk van hun huidige populariteit aan het pionierswerk van Cees Klop, die hen met zijn releases opnieuw onder de aandacht bracht. Cees maakte ook veel radio programma's voor onder andere Veronica, NCRV en VARA, maar ook voor de BBC en radiostations in Nieuw Zeeland en Australië. Met name voor de Australische radio heeft ie gewoon thuis een heel stel tapes gemaakt! Ook kwam Cees twee keer op televisie... in Californië!
Maar, zoals gezegd, 8 november 2008, in de private bar van Cees, onder zijn dijkwoning in de polders onder Rotterdam, een geplande bijeenkomst met een paar grote namen. De Franse boogie woogie pianist Jean-Pierre Bertrand opende de avond. Teddy Redell speelde zijn eigen nummers als Judy (destijds gecoverd door niemand minder dan Elvis), Gold Dust, Pipeliner en I'll Sail My Ship Alone, Bobby Crown deed enkele standaards en uiteraard zijn rocker One Way Ticket uit 1959. Een nieuw record voor een feestje bij Cees was 65 liter bier, en er is ook een enorme hoeveelheid goede wijn gedronken. Als Cees iets doet, doet ie het goed!
Originele fifties artiesten die bij jou thuis optreden, het is niet velen onder ons gegeven. Maar Cees is dan ook niet de eerste de beste: Bobby Crown kent ie persoonlijk al zo'n 15 jaar, en in 2004 bracht hij op Collector de CD Bobby Crown & the Kapers uit met Crown's fifties opnames. Met Teddy Redell is Cees begonnen in 1969 in Arkansas met de opname van de single Brain Cloudy Rock. Sindsdien heeft ie zo ongeveer álle releases van Redell opgenomen en uitgebracht (een stuk of zes LP’s en CD’s), én hem in de loop der jaren verschillende keren naar Nederland gehaald voor concerten...
Cees, bedankt! Maar Cees, Karin wil nu wat meer aandacht van je. Na 41 jaar huwelijk met het uitbrengen van al dat anders verloren gegane materiaal, heeft Karin nu nog wat plannen! Collector Records helemaal los laten, dat zien we niet gebeuren. Met het uitbrengen van de jubileum CD 41 Years Collector Records (zie Reviews) wordt, zo vermoeden wij, de reeks niet afgesloten…


Cees zette Teddy Redell opnieuw in de belangstelling (l); Cees tussen Gilles Chevaucherie en Jean-Pierre Bertrand

Naar Boven
4 december 2008
JERRY LEE LEWIS VEELVULDIG OP BELGISCHE TV

In het kader van het optreden van Jerry Lee Lewis in Brussel 26 nov. jl. dook The Killer verschillende malen op in verschillende Belgische televisieprogramma's. We konden zo mooi het verschil zien tussen enerzijds een officieel aangevraagd interview en anderzijds spontane pogingen om Lewis tussen de bedrijven door aan de praat te krijgen. Klik voor het eerste fragment op het beeldfragment meteen hieronder, het tweede fragment (uit het programma De Rode Loper) kun je hier bekijken.Lewis laat weten dat hij in 2009 weer een nieuwe CD zal gaan uitbrengen. Het album zou grotendeels in de bluesstijl á la Jimmy Rogers opgenomen moeten worden. Mick Jagger en Keith Richards zouden ook een rol op de CD moeten gaan spelen.
(Edit 5 dec.: of zou het om de countryartiest Jimmie Rodgers gaan...?)

Naar Boven

4 december 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Alles komt terug: op zaterdag 14 maart spelen Ko & the Cattle Show een reünieconcert in de Cruise Inn te Amsterdam ter gelegenheid van 30 jaar Bopcats, de Amsterdamse rock ‘n’ roll club die destijds de Cruise Inn oprichtte. Ko and the Cattle Show bestonden van 1980 tot 1986 met ondermeer Kees Stigter in de gelederen, nu bij The Barnstompers *** Mischief speelt volgend jaar op de Hot Rod Hayride (GB) ***En ook op de derde editie van de Rockabilly Roundup in De Mortel, de enige echte Nederlandse rockabilly weekender. Data van de Roundup: vrijdag 17 tot zondag 19 juli 2009 *** Het zakelijk instinct van The Eightball Boppers heeft weer een oprisping gehad: naast hun eigen merchandise zijn ze nu Europees importeur van Shasha schoenen geworden *** Rock ‘n’ roll/ beatgroep The Sparks behoren officieel tot de zeven beste coverbands van Limburg en staan op 13 december in De Bosuil in Weert in de Limburgse regiofinale van de Dommelsch Clash Of The Cover Bands, waar ze strijden voor een ticket voor de landelijke halve finales in Paradiso Amsterdam. The Sparks spelen muziek uit de jaren '60 en begin jaren '70 waarbij zowel Shadows, Beatles, Rolling Stones als CCR langskomen. Toch een opmerkelijke prestatie voor een groep die begon als Shadows bandje en wier geschiedenis 45 jaar teruggaat in de tijd! De vorige editie van de Clash Of The Cover Bands werd gewonnen door rock ‘n’ roll band Big Shampoo & the Hairstylers *** Wat ons naadloos brengt bij twee personeelswissels bij Big Shampoo: contrabassist en mede-oprichter Bert van Uffelen wordt vervangen door Ronald Tilgenkamp die we nog kennen van bij Phil Friendly, terwijl trompettist-rapper Leo van Mook, die naar Frankrijk verkast, wordt opgevolgd door Raoul Garcia Vao van jazzband The Young Sinatra's. Op 1 februari stellen Big Shampoo & the Hairstylers hun nieuwe CD-single voor in de 013 in Tilburg *** Bert van Uffelen speelt ondertussen bij René Shuman & Angel-Eye *** Basgitarist Leo Meijer heeft Rockin' Johnny & the Good Fellows verlaten wegens een slepende ziekte en "muzikale oneffenheden". Ze hebben een vervanger gevonden in Ad Nouwen, die al eerder met zanger John de Poot en drummer Pim Reedijk samenspeelde in de groep Rocking Clockwise *** Johan van Tuyl is dan weer opgestapt bij The Shadows Tribute Band die met spoed een nieuwe leadgitarist zoeken die circa 20 Shadows nummers kan spelen *** C.C. Jerome’s Jet-Setters spelen in mei 2009 op het Screaming’ Rockabilly Weekender te Barcelona. De bezetting van de band is opnieuw gewijzigd en is nu een trio bestaande uit C.C. Jerome (zang/ gitaar), Deon Buck (contrabass) en Coen Molenschot (drums) *** Een nieuw rockabillyfestival in het noorden, het Rock Solid Fest, vindt plaats op 24 januari 2009 in Burgum met Highway 54, Wildmen Of Wongo, Bopville Trio en Tumblin' GoGo's. Zie binnenkort op Be There!©

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Werk van Guy Peellaert

Op 17 november overleed in Parijs de Belgische graficus Guy Peellaert op 74-jarige leeftijd aan kanker. Peellaert, internationaal befaamd voor zijn portretten van pop- en rockmuzikanten, begon in 1966 als striptekenaar in het controversiële blad Hara-Kiri met Les Aventures De Jodelle waarvan het hoofdpersonage was gebaseerd op de Franse zangeres Sylvie Vartan. In 1968 publiceerde hij zijn tweede strip Pravda waarvan het hoofdpersonage ditmaal gebaseerd was op de Franse zangeres Françoise Hardy. Later ontwierp hij LP hoezen en filmaffiches. Zijn boek Rock Dreams, een monument van pop art vol fotorealistische schilderijen van de grote iconen van de rockmuziek, ging sinds 1973 wereldwijd meer dan een miljoen keer over de toonbank en werd ook erg populair in het rock ‘n’ roll milieu. Rock Dreams werd in 2003 heruitgegeven door Taschen ***
Moonshine Reunion boert goed: volgend jaar spelen ze zowel op de Hot Rod Hayride (GB) als op High Rockabilly (E).

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Model Alana Kuznetsova als pin-up

Mooie plaatjes in de nieuwe Vogue Paris: bij het blad zit namelijk een kalender met hedendaagse, doch vintage looking pin-ups *** Nu is het ons alleen niet duidelijk in welke landen als zodanig die nu precies verschijnt ***
Alles komt terug: twintig jaar na hun laatste concert samen trekken Cliff Richard en Shadows Hank Marvin, Bruce Welch en Brian Bennett volgend jaar "voor de allerlaatste keer" samen de boer op ter gelegenheid van hun 50ste verjaardag in de muziekbiz. Tussen 25 september en 17 oktober 2009 zijn er 11 Britse stadionconcerten gepland *** De volgende release van Ray Gelato (GB) wordt geen CD maar een... kookboek! Cookin' With Ray gaat zo'n 30 recepten bevatten, en - eerlijk is eerlijk - er zal ook een CD bijzitten *** Er is ook een reguliere nieuwe CD van hem op komst: Ray Gelato Salutes The Great Entertainers wordt een eerbetoon aan artiesten als Cab Calloway, Lionel Hampton en Louis Prima *** Alles komt terug: op de volgende Rhythm Riot in Engeland in november 2009 fluit Paul Ansell de voormalige leden van zijn band vóór Number Nine nog één keer bij elkaar voor een eenmalige reünie van The Blue Rhythm Boys *** Pianist Dave Taylor (GB) trekt naar het Europese Hof Voor De Mensenrechten om zijn veroordeling in 2007 voor fraude ongedaan te maken. Taylor zat toen 100 dagen achter de tralies op beschuldiging van het onrechtmatig opstrijken van 60.000 £ aan uitkeringen. Als advocaat heeft ie Giovanni Di Stefano onder de arm genomen, die eerder Saddam Hussein verdedigde *** Union Avenue (GB) werkt aan CD met nummers uit Quentin Tarantino films. De naar Johnny Cash verwijzende werktitel: Union Avenue: Sing Quentin *** Eddie Peregin en Mamen Salvador van de Spaanse doo-wop band The Velvet Candles hebben enkele andere jongens en meisjes opgetrommeld en The Sparkles opgericht, een meidengroep in de stijl van The Ronettes, Dixie Cups, Chiffons en Shirelles.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Bob Luman én The Platters

Nieuw op El Toro: de compilatie Ai Si Si: Mambo And Latin Flavoured Rhythm And Blues (28 pré-1958 op mambo, cha cha cha en merengue ritmes huppelende doo-wop en zwarte rock ‘n’ roll tracks), en Bob Luman: Red Hot: 32 tracks inclusief demo's én een DVD van de film Carnival Rock (1957) met Bob Luman, The Platters, The Blockbusters en David Houston *** Op 24 november vond in Hollywood de wereldpremière plaats van de film Cadillac Records, het verhaal van het legendarische zwarte platenlabel Chess, waarin ondermeer Chuck Berry (vertolkt door hip hopper Def Mos), Etta James (vertolkt door R&B-zangeres Beyoncé Knowles), Alan Freed, Muddy Waters, Howlin' Wolf en Willie Dixon geportretteerd worden. Je kan alvast de trailer bekijken op www.cadillacrecordsmovie.com *** Van het ene legendarische label naar het andere: de petitie om een postzegel met Sun baas Sam Phillips af te dwingen wordt afgesloten op 31 december, waarna organisator Lizz Scott van de Alabama Fans TCB For Elvis fanclub de petitie eigenhandig gaat afgeven op het Congres in Washington. Scott verzamelde in 3 jaar tijd meer dan 10.000 handtekeningen. Wil u alsnog uw online steentje bijdragen, rep u naar www.gopetition.com *** Een rechter in Fort Lupton, Colorado heeft een originele straf bedacht voor geluidsoverlast: overtreders dienen één uur lang te luisteren naar muziek die ze niet goed vinden. Op de playlist staat ondermeer Only You van The Platters! *** De Surf Ballroom in Clear Lake, Iowa waar Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper op 2 februari 1959 hun allerlaatste concert speelden, herdenkt die verjaardag een week lang van 28 januari tot 2 februari 2009 onder het motto 50 Winters Later. Ondermeer The Crickets, Tommy Allsup, Bobby Vee, The Comets, Johnny Tillotson, Dodie Stevens, Diamonds leadzanger David Somerville, Johnny Preston, Chris Montez en Big Bopper Jr. zullen van de partij zijn *** Volgend jaar in juni zou een autobiografie verschijnen van Jerry Leiber en Mike Stoller, als schrijvers van ondermeer Hound Dog, Jailhouse Rock, Kansas City, Yakety Yak en Stand By Me wellicht het succesvolste componistenduo in de geschiedenis van de rock ‘n’ roll *** Headliner op het volgende Screamin' Festival in Spanje in mei 2009: The Belmonts *** Of in ieder geval twee originele leden van The Belmonts zonder Dion: Fred Milano en Angelo d'Aleo *** Headliners op de volgende Rhythm Riot in Engeland in november 2009: The Collins Kids en Clarence "Frogman" Henry.

Clarence "Frogman" Henry

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 12 november overleed Dimas "Dino" Garza op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval. Garza zong eind '50 begin' 60 bij Latino bands als The Lyrics en The Royal Jesters, groepen die in het kielzog van Ritchie Valens deel uitmaakten van de eerste golf Chicano rock ‘n’ roll. Wie interesse heeft in hun vooral op doo-wopballads gerichte stijl vindt verscheidene van hun nummers op YouTube. Garza speelde later nog bij diverse andere bands en ging in de jaren '70 met The Royal Jesters op de tejano toer, de Latino popmuziek voor en door de Mexicaanse bevolking van het zuiden van de Verenigde Staten. Garza, recent geopereerd aan een hernia, was nog steeds actief als muzikant en stond voor het laatst op het podium tijdens een oldies festival op 9 november *** Op 21 november overleed de 95-jarige Luderin Darbone, oprichter en fiddler van The Hackberry Ramblers, de oudste en langstlopende cajungroep aller tijden. Darbone, die viool leerde spelen met een correspondentiecursus, startte de band in 1933 met accordeonist Edwin Duhon, en in 1936 verscheen hun eerste plaat. Darbone en Duhon, die in 2006 overleed op 96-jarige leeftijd, zijn allebei bij de groep blijven spelen tot hun dood. In 1998 kregen The Hackberry Ramblers een Grammy nominatie voor hun CD Deep Water, datzelfde jaar waren ze te zien op MTV Live, in 2004 speelden ze in Nederland op het cajun & zydeco festival in Raamsdonkveer, en vorig jaar stonden ze nog op het New Orleans Jazz And Heritage Festival.

Luderin Darbone

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Toch maar uitkijken de volgende keer dat we een foto plaatsen van Dita Von Teese: de 36-jarige burlesque bom heeft een rechtszaak aangespannen tegen een uitgeverij die zonder toestemming een foto van haar gebruikte op de cover van een roman. Ook het foto agentschap dat de foto leverde heeft een rechtszaak aan de broek *** The Forgotten Saints is een nieuw gelegenheidsproject van Stray Cats drummer Slim Jim Phantom en popartiesten Captain Sensible en Mike Peters. De drie speelden eerder al samen in rootsrockband Dead Men Walking.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Eind november overleed de oudste Elvis fan ter wereld: Marie Geerts werd in 1977 lid van de Treat Me Nice (F) fanclub, en bleef dat tot haar dood op de gezegende leeftijd van... 102 jaar! *** Dit kan alweer tellen qua hebbeding: It's Now Or Never van Elvis als single vervaardigd uit chocolade! Het plaatje kan naar verluidt zelfs echt afgespeeld worden op een platendraaier... Kijk zelf.

KORT OVERIG ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Australische regisseur Quito Washington werkt aan zijn vierde film, Swing It, "een eerbetoon aan het rock ‘n’ roll tijdperk van de late jaren '40 begin jaren '50". Quito heeft eind juli de opnames afgerond, en Swing It zou in augustus 2009 uitgebracht worden. Opvallend detail: op de soundtrack komen verschillende nummers van de 7-koppige Nederlandse retroswing-jump-rhythm and blues band The Electrophonics *** Nog in Australië hebben The Fireballs voor het eerst in 10 jaar nieuwe opnames gemaakt. Minder goed nieuws is dat daarvan voorlopig enkel twee nummers verschijnen, op een op 300 stuks gelimiteerde single op gekleurd vinyl, en dat die single enkel te koop zal zijn tijdens één welbepaald optreden in Australië. Voor volgend jaar wordt wel een nieuw album aangekondigd *** Op 22 november kwam de 82-jarige Mario Martorano om het leven bij een auto ongeval. De uit Italië afkomstige Martorano zong en speelde gitaar, bas en congas bij The Skyrockets, de eerste rock ‘n’ roll band in... Egypte! The Skyrockets werden opgericht in 1956 door enkele vrienden die graag musiceerden, en toen ze een LP van Bill Haley in handen kregen leerden ze alle 12 songs op die LP spelen. The Skyrockets speelden niet alleen rock ‘n’ roll, maar waren een allround band die ook tango's, wals, rumba en foxtrot op het menu hadden. Martorano stapte uit de groep toen zijn echtgenote hem verliet en met hun zoontje naar Libanon, haar land van herkomst, trok: hij besloot de groep te laten voor wat ie was en zijn vrouw achterna te trekken. The Skyrockets vielen na diverse personeelswissels in de jaren '60 uit elkaar, en de groepsleden zwierven uit over de hele wereld. Zo werd zanger-gitarist Asaad Kelada regisseur in Hollywood, waar hij 8 seizoenen van de TV reeks Who's The Boss voor zijn rekening nam! Martorano emigreerde met zijn tweede echtgenote naar Australië. Hij overleed in het ziekenhuis nadat zijn auto werd geramd door een ander voertuig. Ook zijn 72-jarige echtgenote is in kritieke toestand. Of The Skyrockets ook platen opnamen is ons niet bekend, wel zit er in de Egyptische film Bab El Hadid uit 1958 (ook bekend als Cairo Station, Cairo: Central Station en The Iron Gate) een rock ‘n’ roll nummer van Mike & his Skyrockets. Helaas zijn Egyptische thrillers niet echt dik vertegenwoordigd in onze DVD-collectie, dus weten we niet of het hier pianist-accordeonist-vibrafonist Michael Bishara van The Skyrockets betreft...


The Skyrockets

Naar Boven

20 november 2008
ENDLESS SLEEP: RIP JODY REYNOLDSOp 7 november overleed Jody Reynolds, die in 1958 de klassieker Endless Sleep op zijn naam schreef, op 75-jarige leeftijd aan lever- en hersenkanker.
Ralph Joseph Reynolds werd geboren op 3 december 1932 en richtte in de jaren '50 een rock ‘n’ roll band op. In 1956 schrijft hij Endless Sleep, dat twee jaar later als demo bij een muziekuitgever terecht komt. Demon Records ziet er wel wat in, het nummer wordt opgenomen in de Goldstar Studios in Hollywood met Al Casey op twangy gitaar, en Endless Sleep haalt in 1958 de vijfde plaats in de hitparade. Het liedje, een van de songs die de kortstondige rage van de zogenaamde "death records" of "teen tragedy records" waarin de dood centraal staat (zie ook: Teen Angel en Tell Laura I Love Her) op gang trekken, wordt toegeschreven aan Reynolds en ene Dolores Nance, een compleet fictieve naam: iemand had blijkbaar besloten dat het meer indruk zou maken als het nummer gemaakt was door een componistenduo. In Engeland doet Marty Wilde in 1958 een goeie zaak met zijn cover van Endless Sleep. Reynolds trad op in de shows van Dick Clark en Alan Freed, maar opvolger Fire Of Love (eveneens gecoverd door Marty Wilde) schopte het slechts tot de middelste regionen van de hitpuree, en zijn volgende zes singles op Demon zouden geeneens de hitlijsten meer halen, net als latere singles op Indigo, Brent, Titan en Smash.
In de jaren '60 bleef Reynolds optreden met zijn band The Storms. Later opende hij een restaurant, handelde hij in onroerend goed, en opende hij een gitaarwinkel in Palm Springs, Californië. Wie ook een optrekje had in Palm Springs was Elvis, en Reynolds gaf hem op een mooie dag een Gibson Super 400 gitaar cadeau als dank voor de inspiratie die Heartbreak Hotel gaf bij het schrijven van Endless Sleep. Elvis zou de gitaar gebruiken tijdens de '68 Comeback Special.
Jody Reynolds trad occasioneel nog steeds op en was ondermeer te zien op Viva Las Vegas. Wie nog niets van hem in huis heeft kan terecht bij Buffalo Bop (Endless Sleep), Tru-Gems (de dubbel-CD Endless op Reynolds' eigen label) en Gee Dee (Endless Sleep).
Op 7 november is Reynolds aan zijn eigen eindeloze slaap begonnen....

Naar Boven

20 november 2008
THE DAY THE MUSIC DIED HERDACHTDinsdag 3 februari 2009 is het 50 jaar geleden dat Buddy (en Ritchie Valens en The Big Bopper) met een klein vliegtuigje verongelukte in een sneeuwstorm in Iowa. The Wieners hebben een memorial-theatershow op poten gezet die ze op die avond in Theater De Hofnar in Valkenswaard zullen uitvoeren. Ze worden begeleid door diverse uitstekende gastmuzikanten. Buddy's carrière wordt tijdens het theaterprogramma gevolgd aan de hand van zijn muziek; de grote hits zoals Oh Boy, That'll Be The Day en Peggy Sue worden afgewisseld met vroege rockabillynummers zoals Rock Around With Ollie Vee en Changing All Those Changes. De muziek wordt uitgevoerd in de oorspronkelijke arrangementen dus mét de Crickets-koortjes die alleen op de plaat te horen waren en er komen nummers voorbij van z'n laatste huiskamer-demo die Buddy zelf nooit live speelde.
Ter gelegenheid van deze feiten hebben The Wieners zojuist de live-CD Just Like Buddy Holly uitgebracht, waarvan een review op onze website binnenkort volgt. De zanger/gitarist van The Wieners trad in maart 2008 nog op met Tommy Allsup tijdens diverse Buddy Holly Tribute Shows. Allsup is de solo-gitarist van Buddy, die op het laatste moment zijn plek in het vliegtuigje afstond aan Ritchie Valens. Er zijn overigens plannen voor een hernieuwde samenwerking tussen Tommy Allsup en The Wieners in 2009.
De avond op 3 februari begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Aan het einde van de avond is er een after-party met de band Ducktail. Voor info zie: www.buddyholly.nl.

Naar Boven

20 november 2008
‘ONZE’ KITTEN NAAR DE BURLESQUE!

'Onze' Kitten...

Ken je ze nog? Onze pin-up dame op de cover van uitgave 69, Kitten Von Mew? Het Britse fotomodel, dat met Boppin’ Around haar eerste wapenfeiten buiten haar thuisland zag, heeft haar vizier nu vergroot naar de nog steeds populair wordende wereld van de burlesque. Zo zal ze 29 november optreden in The Sign Of The Times in Londen en 13 december zelfs in Connie Douglas te Milaan, Italië.
Kitten, met haar klassieke pin-up uitstraling, doet het met passie voor de jaren ’40 en ’50. Zo is haar huiskamer geheel in 40’s stijl ingericht, compleet met art deco stoelen en draagt ze zelf het liefste jaren ’40 jurken, maar voor haar optredens of fotosessies mag het vaak uitdagender. Als kind fantaseerde ze al over een rol als danser in een Fred and Ginger movie, en ze werd geobsedeerd door de perfectie en romance van de oude zwart-wit films. Dat het haar dan ook zou lukken als vintage pin-up is niet zo vreemd, zeker niet als we haar ‘uitdagende rondingen’ meerekenen. Het zal ze zo te zien ook wel als burlesquedanser gaan lukken. In ieder geval hebben we met dit nieuwsitem weer een alibi om een mooie foto van haar te plaatsen, want Kitten blijft toch een beetje 'onze' Kitten...

Naar Boven

20 november 2008
THE BELLHOPS: TOO HOT TO HANDLE!

The Bellhops met Billy Lee Riley

Onze smeekbeden zijn verhoord: de CD die ònze Bellhops opnamen met de ondertussen 75-jarige Sun legende Billy Lee Riley wordt in december uitgebracht op Rhythm Bomb Records. De verschijningsdatum van de nieuwe Bellhops-CD onder eigen naam (hun eerste sinds 1994!), eveneens op Rhythm Bomb, verschuift daarmee naar januari. Dat houdt ook in dat de data van de CD-release concerten ten dele wijzigen: het optreden samen met The Regulars op zaterdag 29 november in Obbicht wordt nu een "pre-CD-release-party", het concert op 7 december in Maastricht is verzet naar zondag 4 januari. Laatste nieuws is dat de officiële releaseparty gehouden wordt op zaterdag 31 januari in Poppodium de Azijnfabriek te Roermond samen met Loose Noose (de nieuwe band van Mark Harman en Rob Tyler van Restless) en Bang Bang Bazooka. Voor alle details: check onze onvolprezen Be There!© concertkalender. Minder goed nieuws is er omtrent de twee concerten voorzien voor januari waarbij The Bellhops Robert Gordon zouden begeleiden, de man die in 1978 in Nederland de zevende plaats van de Top 40 haalde met zijn cover van Red Hot van - je kan niet om 'em heen - Billy Lee Riley. Beide concerten gaan jammer genoeg niet door.
The Bellhops werden opgericht in 1989 en brachten twee albums uit: Ain't Gonna Take It No More (1992) en Wild Wet And Juicy (1994). Daarnaast nam de band een CD op met Charlie Gracie en zelfs twee CD’s met Ray Campi. Op het podium begeleidden ze ondermeer Sonny Burgess, Eddie Bond, Johnny Powers en DJ Fontana. Anno 2008 bestaan The Bellhops uit oprichter Emilio Garcia (zang, gitaar), zoon Enrico Garcia (drums), en Martijn Ubaghs (contrabas).

Naar Boven20 november 2008
RIP DANNY DILL

Op 23 oktober overleed op 84-jarige leeftijd Danny Dill, die in 1956 de cult-klassieker Hungry For Your Lovin' uitbracht op ABC-Paramount, te vinden op diverse rockabilly compilaties. Een verder totaal onbekende naam, denk je dan, maar zoals met zoveel voetnoten in de muziekgeschiedens schuilt er een heel verhaal achter. Dill schreef immers de country standaards The Long Black Veil en Detroit City (I Wanna Go Home)...
Het levensverhaal van Danny Dill, als Horace Eldred Dill geboren op 19 september 1925 in Tennessee, loopt parallel met dat van vele andere countryartiesten. Hij begon zijn carrière als gitarist en werd in 1944 lid van de revue van The Duke Of Paducah, het showbizzpseudoniem van enen Whitey Ford. Daar leert hij zangeres Annie Lou kennen, met wie hij niet alleen een duo vormt maar ook in het huwelijksbootje stapt. Uiteindelijk treden Annie Lou & Danny gedurende elf jaar op in het heilige der heilige van de country muziek, de Grand Ole Opry radio show. Daarnaast speelt Danny Dill ook een tijdje in de shows van Hank Thompson, Ernest Tubb en Eddy Arnold. Als Danny en Annie Lou scheiden legt Danny zich toe op songschrijven, omdat het niet voor de hand ligt een solocarrière te beginnen als de helft van een ex-duo. Dill brengt in 1956 twee singles uit onder eigen naam, My Girl And His Girl/ Geisha Sweetheart en Hungry For Your Lovin'/ The Stranger Of Abilene, maar zal toch vooral de geschiedenis ingaan als auteur van The Long Black Veil en Detroit City. The Long Black Veil schrijft hij samen met Marijohn Wilkin (die ook Cut Across Shorty pende voor Eddie Cochran) en wordt origineel opgenomen door Lefty Frizzell in 1959, met Wilkin op piano. Het geheimzinnige liedje, gezongen vanuit het standpunt van een geëxecuteerde man die liever onschuldig de doodstraf ondergaat dan toe te geven dat hij de avond van de moord doorbracht in de armen van de vrouw van zijn beste vriend, werd volgens Dill geïnspireerd door een legende over een gesluierde vrouw die het graf van acteur Rudolph Valentino bezocht. The Long Black Veil is vandaag vooral bekend in de coverversie van Johnny Cash uit 1965, maar werd ook opgenomen door Carl Mann, Jimmy "Orion" Ellis, Bill Monroe, Mike Ness, en Jason & the Scorchers.
Detroit City (geschreven in samenwerking met countryzanger Mel Tillis) werd origineel uitgebracht in 1963 door countryzanger Billy Grammer onder de titel I Wanna Go Home, en daarna gecoverd door ondermeer Bobby Bare, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Jan & Dean, Tom Jones, Dean Martin en Hank Williams Jr. In 2006 bracht Danny Dill nog de CD Quality Is Always In Style uit.

Dill met met Annie Lou op de Grand Ole Opry

Naar Boven

20 november 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

El Rio Trio presenteert op zaterdag 13 december hun derde CD in de Cruise Inn in Amsterdam *** Sue Moreno was 3 november jl. met de Britse The Keytones uitgebreid te gast in het KRO-programma De Nacht Van Het Goede Leven. Terugluisteren? Je kunt ze live horen spelen en een interview afgeven via deze link. Sue en Keytones gitarist Jim Knowler vormen trouwens sinds enkele maanden een heus koppel *** Dick Dandruff & the Snowy Mountains is niet meer na het verlaten van de zanger/ bluesharpist. Een doorstart wordt gemaakt als trio onder de naam The Treble Kings.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Sta ons toe dat wij een vreugdedansje maken: absolute klapper op de volgende Rockin' Around Turnhout in het Paasweekend van 12 april 2009 worden de enige echte Bill Haley’s Comets *** The Big Bayou Bandits uit Brugge zijn bezig met de opnames van hun debuut-CD, die als alles goed gaat in januari zou moeten verschijnen. De cajunbilly band is inmiddels uitgebreid tot een kwartet met de inlijving van drummer Jean-Luc Messany, broer van zanger-accordeonist Yves Messany. Yves en Jean-Luc speelden eerder samen in rockabilly band The Billygoat Riders.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Gene in Telstar

In Engeland is in oktober Telstar in wereldpremière gegaan, de filmbio van producer Joe Meek, verantwoordelijk voor de mooiste parels uit de Britse muziekgeschiedenis (Telstar van The Tornados, Just Like Eddie van Heinz, Johnny Remember Me van John Leyton, om ons te beperken tot de bekendste). Helaas bleek Meek gekweld door innerlijke demonen en ten aanval aan paranoia schoot hij in 1967 eerst zijn huisbazin en daarna zichzelf dood. Kortom: genoeg stof om een film van te maken! In Telstar worden ondermeer Gene Vincent, John Leyton, Billy Fury en Screaming Lord Sutch ten tonele gevoerd, de soundtrack bevat een prima staalkaart aan very British rock ‘n’ roll, en er zijn gastrolletjes voor John Leyton hemzelf, drummer Clem Cattini van The Tornados en The Pirates, en diverse Rapiers. Meer info op www.telstarthemovie.com, en duimen maar dat de film volgend jaar bij ons in de zalen loopt *** De Britse revival-rock ‘n’ roll en doo-wop groep Showaddywaddy, die aan het eind van de jaren ’70 hits scoorde als Under The Moon Of Love en I Wonder Why, is nog immer actief. Hun nieuwste wapenfeit is een rockabillyalbum, deels opgenomen in de Sun Studio. Het album heet kortweg The Sun Album en als je benieuwd bent hoe ze momenteel klinken, kun je dat doen via Youtube *** Op 8 december verschijnt Recipe For Rhythm, de reeds lang aangekondigde nieuwe CD van The Jive Aces (GB) *** Contrabassist Heiko Albrecht stopt bij The Mason Dixon Hobos (D) *** The Slammers Maximum Jive Band (GB) hebben een nieuwe zanger: Duncan Moris vervangt James Gray die meer tijd met zijn familie én op zijn boerderij wil doorbrengen. Duncan Moris toerde twee jaar door Europa met de Rat Pack theatershow waar hij de rol van Dean Martin vertolkte. Helaas speelt ie geen baritonsax zoals James Gray... *** Alles komt terug: The Surf Rats (GB) kondigen voor volgend jaar een grootscheepse comeback aan. The Surf Rats werden opgericht in 1981 en brachten twee LP’s uit alvorens in 1990 uit elkaar te vallen *** De economische crisis slaat toe: de vierde editie van de Speedfreaks Ball psychobilly-/ska-/oi-weekender (GB) begin november werd afgelast wegens tegenvallende voorverkoop *** Liefhebbers van Europese rariteiten kunnen op zoek naar Le Spécial Rock And Roll Français Des Années 50, een speciale uitgave van het Franse magazine Rock And Roll Revue met meer dan 100 pagina's singles, EP's, LP's en 78 toeren made in France in de fifties. Auteur is Bernard Zitoune *** Na 7 albums brengen The Crystalairs (D) hun eerste volledig Duitstalige album uit. Die Ganze Welt bevat niet alleen doo-wop van eigen makelij maar ook Duitse vertalingen van nummers van Dion & the Belmonts, Ricky Nelson, Don Gibson en Marty Robbins *** Kindsterretjes blijven het goed doen: Little Dion Marlow, contrabassist van het nieuwe Britse rockabillytrio Rockin'em, is... amper 11 jaar! *** Dat ie maar geen concurrentie krijgt van het nieuwe Britse boogie woogie piano wonder Cody Lee... slechts 10 jaar jong! *** Headliner op het volgende Get Rhythm Weekend in Italië volgend jaar in maart: Clem Sacco. Wij hadden ook nog nooit van de man gehoord, maar hij moet in de jaren '50 zowat de eerste Italiaanse rock ‘n’ roll zanger geweest zijn. Sacco nam zijn debuutsingle Agnese Rock/ Glendora op in 1958 en bracht massa's plaatjes uit met vreemde titels als Longplaying Kiss, Spacca Rompi Spingi, Banana Rock en Chunga Twist. Hij was een tijdje leadzanger in I Ribelli (de groep van Adriano Celentano, in die tijd de Italiaanse Elvis), en zijn bekendste/ beste rock ‘n’ roll nummer schijnt het nochtans niet echt vlot bekkende Oh Mama Voglio L'Uovo A La Cocque te zijn. 's Mans resumé lijkt voorts bepaald indrukwekkend, maar helaas reikt ons Italiaans niet verder dan "quattro staggione" en enkele flarden uit liedjes van Louis Prima *** Interessant om weten voor u afreist naar La Bella Italia: Clem Sacco is er ondertussen 75...KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

De 73-jarige Jerry Lee Lewis laat weten dat ie volgend jaar als opvolger van Last Man Standing uit 2006 een album gaat opnemen met Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones *** En op 17 november jl. verscheen Love, The Angels, de nieuwe CD van The Angels en hun eerste studioalbum in 40 jaar, met "remakes van klassieke Angels songs én nieuwe hits", zoals de promotekst hoopvol stelt. De nieuwe CD werd opgenomen door Peggy Santiglia Davison en de zussen Barbara "Bibs" Allbut Brown en Phyllis "Jiggs" Allbut Sirico, dezelfde Angels die in 1963 My Boyfriend's Back naar de eerste plaats van de hitparade zongen (voor de volledigheid: op My Boyfriend's Back zong ook ex-leadzangeres Bernadette Caroll mee als derde harmonie stem), voor de optredens anno 2008 wordt Bibs vervangen door Jiggs' dochter Karalyn Hugo *** Voor wie nog kan volgen... *** Nieuwste deeltjes in Bear Family’s Rocks-reeks: The Cadillacs, Shirley & Lee, Don Gibson, en Lloyd Price *** Na hun onvolprezen Blowing The Fuse jaar-per-jaar overzicht van de geschiedenis van de rhythm and blues en de zwarte rock ‘n’ roll, brengt Bear Family nu ook de evolutie van de countrymuziek tussen 1945 en 1970 in kaart met een reeks CD’s die volgens hetzelfde principe van 1 CD per jaar werken. Dat soort reeksen wordt ook door andere labels uitgebracht, maar niemand doet het zo luxueus en met evenveel oog voor detail als Bear Family. De nieuwe reeks heet Dim Lights, Thick Smoke And Hillbilly Music: Country And Western Hit Parade en de eerste zes deeltjes 1945-1950 zijn al uit *** Bobby "Boris" Pickett, de man die in 1962 een, euh, monsterhit scoorde met Monster Mash, blijft ook na zijn dood in april vorig jaar aan leukemie in onvervalste horror stijl voortleven: zijn dochter heeft zijn as laten verwerken tot een diamant die ze in een ring rond haar vinger draagt *** Wie ook blijft voortleven is Dick Dale, die half november voor de tweede keer onder het mes moest voor "reconstructieve chirurgie" na een bestraling en chemokuur tegen darmkanker. "Ik heb ervoor gekozen geen geneesmiddelen te nemen tijdens deze tocht, en de 'road of pain' was erg interessant", zo meldt Dick Dale. "Het gat in mijn darmen heeft zichzelf gesloten. Ik kijk nog steeds naar beneden naar het gras, en niet omhoog naar de aarde. Ik zie jullie allemaal in 2009. Don't worry. Keep smiling!" Dick Dale trad op 19 oktober op in Hollywood ter gelegenheid van een benefiet ten voordele van de Carl Wilson Foundation voor kankerresearch. Kettingroker Carl Wilson van The Beach Boys overleed in 1998 aan hersen- en longkanker.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 27 oktober overleed Ray Ellis, die zijn carrière begon als saxofonist in de band van Gene Krupa. In 1955 werd hij arrangeur bij Atlantic Records, waar hij arrangementen schreef voor The Drifters (Drip Drop), Lavern Baker (See See Rider) en Bobby Darin (Splish Splash). In 1959 werd hij verantwoordelijke A&R (artiesten en repertoire) voor MGM, met ondermeer Clyde McPhatter en Connie Francis onder zijn hoede. In recentere tijden componeerde hij vooral filmmuziek. Ellis overleed op z'n 85ste aan huidkanker.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 9 november overleed de 73-jarige Ira "Pee Wee" Doyle, 21 jaar lang bassist van de in 1971 opgerichte River Road Boys, een westernswingband uit Houston die de traditie van artiesten als Bob Wills, Spade Cooley, Clif Bruner, Milton Brown en Moon Mullican verder zet. The River Road Boys bestaan nog steeds en brachten meer dan 20 albums uit. Drummer en oprichtend lid Tommy Howser schreef een boek over de geschiedenis van de band getiteld A Journey Down River Road: Our Recordings And Memorable Adventures 1972-2005. Pee Wee Doyle, die aan Parkinson leed, had op 15 september een beroerte en heeft de kliniek niet meer verlaten.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Het was zelfs al op het TV-journaal: Een nieuwe gooi van Elvis naar de hitparade, komende kerst met Blue Christmas in de Comeback ’68 uitvoering, maar dan als duet met countryzangeres Martina McBride... virtueel aanwezig. Geschiedvervalsing of niet, oordeel zelf maar hoe het eruit ziet. Het duet is een van de tien kerstduetten op de recente Elvis-CD Christmas Duets *** Je vindt het op eBay: een vork in 1976 gebruikt door Elvis, met nog enkele verdroogde restjes voedsel erop. Vraagprijs: 1 miljoen dollar. Elf gekken hebben al een bod uitgebracht.

Naar Boven

29 oktober 2008
NA NA NA NA NA NA NA NA NA BATMAAAAN!!!


Pow! Zip! Bif! Eeyow! Op 11 oktober overleed Neil Hefti, componist van het Batman TV thema (1966). Hefti begon zijn carrière als trompettist in de big band van Woody Herman en arrangeerde voor Count Basie en Frank Sinatra. Het Batman thema is essentie niks meer dan een eenvoudige cyclische 12 maten blues die tot aan de coda amper 3 akkoorden telt, gespeeld als spy-fi surf, maar volgens zijn zoon deed Hefti er meer dan een maand over om het perfect te krijgen. En perfect was het inderdaad: Batman werd in 1966 een Top 10 hit voor The Marketts, Neil Hefti haalde met zijn eigen versie de 35ste plaats én won er een Grammy mee, het TV-equivalent van de Oscars.
De instrumental werd net als de TV-reeks zelf bijzonder populair, en werd gecoverd door ondermeer Link Wray, The Ventures, Duane Eddy, Sandy Nelson, het orkest van Jimmy Bowen, jazz legende Harry James, pop- en easy listening bands als Arthur Fiedler & the Boston Popps, Al Caiola, en het Friedel Berlipp Orchestra (D), naast bizarriteiten als The Alexandria Junior High School Stage Band, totaal onbekend gebleven (studio?) bands als The Sensational Batboys, Bruce & The Robin Rockers, The Dynamic Batmen en The Riddlers, exotische versies als die van Tito Iglesias (Argentinië), en dichter bij huis De Maskers (NL), The Jokers (B) en Ettore Cenci (I). Wie houdt van dat soort toestanden kan op zoek naar de in 2000 verschenen verzamel-CD Bat's Entertainment met 19 verschillende versies van het Batman thema. Neil Hefti bracht zelf twee Batman LP’s uit (Batman Theme And 11 Hefti Bat Songs en Hefti In Gotham City, beide uit 1966), en uiteraard speelden ook een heleboel andere artiesten in op de rage, zoals Jan & Dean (de concept LP Jan & Dean Meet Batman, 1966), Jumpin' Gene Simmons (The Batman), Lavern Baker (Batman To The Rescue) en Dickie Goodman (Batman And His Grandmother). In recentere tijden werd het Batman thema gecoverd door ondermeer Man Or Astro-Man, Guana Batz, Link Protrudi, The Bitch Boys, The Halibuts, Davie Allen & the Arrows, The Boss Martians en The Astroglides.
Neil Hefti bleef actief als film- en TV componist en werd 85 jaar. Voor wie zich afvraagt waarom de originele en bijzonder campy Batman TV-serie uit 1966-1968 nog niet uit is op DVD: alle betrokken partijen zijn er nog steeds niet uit wie nu juist welke rechten waarop heeft...

Naar Boven
29 oktober 2008
ELVIS MUSICAL VOLGEND JAAR LANGS NEDERLANDSE THEATERS


Amerikaanse affiche en cast van All Shook Up

Joop van de Ende Theaterproducties kondigt voor volgend jaar een nieuwe musical aan gebaseerd op de liedjes van Elvis, die steeds minimaal één week te zien zal zijn in een bepaald theater. De musical gaat niet over leven en werk van de King, maar werkt volgens het Mamma Mia concept: rond bekende Elvis songs wordt een nieuw verhaal geweven, gebaseerd op de Broadway productie All Shook Up van twee jaar terug. De erven Presley wilden oorspronkelijk niet dat All Shook Up nog zou worden opgevoerd, maar stond toe dat Stage Entertainment er een aangepaste eigen versie van maakt. De vrouwelijke hoofdrol zal worden vertolkt door Evita hoofdrolspeelster Brigitte Heitzer. Verhaal noch data zijn momenteel al bekend, maar de musical zou in december 2009 in première gaan.

Naar Boven
29 oktober 2008
RUDY RAY MOORE: RIP DOLEMITE 1937-2008Op 19 oktober overleed Rudy Ray Moore, een van de, euh, kleurrijkste figuren in de zwarte rock ‘n’ roll scene.
Rudy Ray Moore, op 17 maart 1927 als oudste van zeven kinderen geboren als Rudolph Frank Moore, knoopte op zijn vijftiende de eindjes aan elkaar met het afwassen van borden en het schillen van aardappelen. Nadat ie een talentenjacht zag besloot hij entertainer te worden, en op zijn zeventiende toerde hij al als onderdeel van een revue als zanger en danser onder het pseudoniem Prince Basil DuMarr, omdat hij altijd een tulband droeg. Tijdens zijn legerdienst vervolmaakt hij zijn act en krijgt hij de bijnaam The Harlem Hillbilly, omdat hij countryliedjes in R&B-stijl placht te zingen. Na zijn militaire dienst neemt hij onder eigen naam én met Carl Otis & his Castle Rockers, The Seniors, The Raytones en The Turks tussen 1955 en 1962 een twintigtal singles op vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld een André Williams of Richard Berry in die dagen deden. Een overzicht van zijn jaren '50 werk vindt u op de in 2000 door Norton uitgebrachte CD Hully Gully Fever, met in het CD-boekje sterke verhalen over de artiesten met wie Moore samenwerkte, zoals Junior Parker, Thurston Harris, Wynonie Harris, Larry Williams en Screaming Jay Hawkins. Let op: op de gelijknamige dubbel-LP staan enkele LP only tracks! Op Hully Gully Fever staat ondermeer Moore's origineel van I'm Mad With You uit 1955, een jaar later gecoverd door de blanke hillbillypianist Moon Mullican. Moore werkte toen ook nog een tijdje voor Huey "Piano" Smith & the Clowns als chauffeur en vaste invaller, en volgens de legende werd Smith's Don't You Just Know It (1958) geïnspireerd op een van Moore's gevleugelde uitspraken.
Toch slaat Moore een andere weg in: hij specialiseert zich in stand up comedy, te beginnen met de LP’s Below The Belt (1959) en The Beatnik Scene (1962), al zal het nog bijna tien jaar duren voor hij definitief doorbreekt met LP’s als Let's Come Together (1967), Eat Out More Often (1970) en This Pussy Belongs To Me (1971). Zijn succes is in grote mate te danken aan zijn toenemend gebruik van schuine moppen, en zijn platen worden dan ook vooral onder de toonbank verkocht. Moore maakt in totaal een twintigtal comedy-LP’s en stapt vanaf midden jaren '70 ook in de filmwereld met Dolemite (1974), waarvoor hij het personage van de zwarte pooier Dolemite creëert. Dolemite wordt de eerste van een stuk of vijf blaxploitation films met titels als Disco Godfather (1979). Moore zal de rest van zijn carrière teren op het Dolemite succes en wordt vandaag de dag gezien als een van de voorlopers van de gangster rap. Zonder Rudy Ray Moore geen Snoop Dogg bijvoorbeeld, een van de vele hiphoppers die zijn werk sampelden! Ook zwarte komieken als Richard Pryor en Eddie Murphy zijn duidelijk beïnvloed door Moore.
Rudy Ray Moore was nog steeds actief als acteur en zanger. Zijn laatste album, het uiterst bescheiden getitelde The Genius Of Rudy Ray Moore: The Soul Singer, dateert van 2002, een jaar eerder was hij te gast op Bait And Switch van André Williams. Op XXX Party van The Phantom Surfers (2000) tapt hij een aantal pikante moppen. Moore overleed aan de gevolgen van diabetes en werd 81 jaar.
Via deze link kun je enkele redelijk recente kiekjes van hem vinden van een optreden dat hij op 4 augustus 2007 gaf in de 40 Watt Club te Athens, Georgia, USA. Foto: C. Neil Scott.

Naar Boven

29 oktober 2008
LOUISIANA HAYRIDE GEBOUW BESCHERMD ALS NATIONAAL MONUMENTHet Municipal Memorial Auditorium in Shreveport, Louisiana, in de rock ‘n’ roll geschiedenis bekend als Home Of The Louisiana Hayride, is door Binnenlandse Zaken officieel uitgeroepen tot National Historic Landmark, een erkenning voor monumenten en landschappen die belangrijk waren in de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Het bakstenen gebouw uit de jaren '20 dat wordt gerekend tot de mooiste voorbeelden van Art Deco architectuurstijl in Louisiana, werd door de jaren voor verschillende doeleinden gebruikt, van worstel arena over mortuarium tot bestuurszetel van de patriotistische vrouwenorganisatie The Daughters Of The Confederacy. Van 1948 tot 1960 werd elke zaterdag vanuit het Auditorium live de Louisiana Hayride uitgezonden op de radio (en ook kortstondig op televisie), naar verluidt in heel Amerika te beluisteren en na de Grand Ole Opry de populairste en belangrijkste country show. Op de planken van de Hayride stonden artiesten als Hank Williams, Johnny Cash, Johnny Horton, Maddox Brothers and Rose, Jimmy & Johnny, George Jones en Tommy Sands, maar de bekendste zanger die er zijn opwachting maakte was uiteraard Elvis, die er voor het eerst optrad op 16 oktober 1954 en toen twee liedjes mocht zingen, zijnde de twee kantjes van zijn debuut op Sun, That's Alright Mama en Blue Moon Of Kentucky. Elvis sloeg in als een bom en kreeg gelijk een contract aangeboden om een jaar lang elke zaterdagavond op de Hayride op te treden, contract dat mede ondertekend diende te worden door zijn ouders omdat Elvis toen 19 was en dus minderjarig. Elvis kreeg voor zijn optreden 30 $ per week, gitarist Scotty Moore en contrabassist Bill Black elk 15 $ (volgens een andere versie kreeg Elvis 18 $ en de andere twee elk 12 $). Later zou ook DJ Fontana, vaste drummer van de Hayride, aan de bezetting worden toegevoegd. Elvis was een succes op de Hayride, al kostte hij de show ook luisteraars die schande spraken dat zulke primitieve muziek te horen was in een respectabel godvruchtig radioprogramma. Na een jaar werd Elvis' contract verlengd en zijn gage verhoogd tot 200 $ per optreden. Colonel Parker had intussen door dat er elders meer geld te verdienen viel met zijn gouden kip, en hij kocht in april 1956 de laatste zes maanden van het Hayride contract af voor de toen ongehoorde som van 10.000 $. Een aantal live-opnames van Elvis op de Hayride zijn bewaard en duiken steeds opnieuw op op krakkemikkig klinkende CD’s van dubieuze origine. Wellicht hebt u er ook zo eentje liggen dat u zelden of nooit opzet? Ook van Johnny Cash, June Carter en Johnny Horton zijn er Louisiana Hayride live-CD’s.
De allereerste Louisiana Hayride vond plaats op 3 april 1948, de laatste werd uitgezonden op 27 augustus 1960, deels door de toenemende populariteit van de rock ‘n’ roll. In 1998 schreef Horace "Hoss" Logan, producer van de Hayride, een boek over de geschiedenis van de show getiteld The Louisiana Hayride Years: Making Musical History In Country's Golden Age.
Voor het Municipal Auditorium (sinds januari 2001 luidt het officiële adres: 705 Elvis Presley Avenue!) staat tegenwoordig een standbeeld van Elvis én een beeld van gitarist James Burton, die opgroeide in Shreveport. Het geld dat vrijkomt nu het gebouw erkend is als monument zal aangewend worden om het gebouw een nieuwe bestemming te geven als recreatiecentrum. Het Municipal Auditorium ligt in de wijk Ledbetter Heights, genoemd naar Huddie "Leadbelly" Ledbetter, de blueszanger uit de buurt van Shreveport die de folkstandards Cotton Fields, Goodnight Irene en Midnight Special populair maakte. Het Auditorium wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor optredens en activiteiten allerhande, en er is ook een museum gevestigd waar u ondermeer een kostuum van Hank Williams kan bekijken.

Naar Boven
29 oktober 2008
I TRIED: RIP DOO-WOPPER JIM McGOWAN


Op de zwart-wit foto The 4 Fellows in de fifties met Jim McGowan rechtsboven

Half oktober overleed tenorzanger James A. McGowan, leider van doo-wopgroep The Four Fellows. De in 1932 geboren McGowan begon midden jaren '40 gospel te zingen met enkele jeugdvrienden onder de naam The Starlight Toppers. Begin jaren '50 schakelen ze over op popmuziek en dopen ze zich om tot The Four Toppers. Enkele personeelswissels en naamsveranderingen later verschijnt in 1954 hun debuut I Tried/ Bend Of The River op Derby Records. Opvolger I Wish I Didn't Love You So/ I Know Love wordt in 1955 de allereerste single op het kersverse Glory label, opgestart door een voormalige baas van Coral Records, Phil Rose. Soldier Boy, hun vierde single, haalt in 1955 de vierde plaats in de Billboard R&B-lijsten (en inspireert popcovers door Sunny Gale en Edyie Gormé), een succes dat ze ondanks 9 verdere singles op Glory en optredens op package tours met Bo Diddley, Chuck Berry, The Moonglows en The Cadillacs nooit meer evenaren. In 1955 zijn ze op King Records te horen onder de schuilnaam The Admirals als begeleiders van Cathy Ryan op haar single Come Home/ Twenty-Four Hours A Day (365 A Year). The Four Fellows verzorgen in 1958 ook de achtergrondvocalen op een van de liedjes op de LP Chain Gang Songs van folk-/ blueszanger Josh White, en duiken eveneens op op twee singles van het Joy label.
Een verhaal zoals dat van elke doo-wopgroep, op één detail na: de inspirerende figuur van Jimmy McGowan. McGowan wou in 1951 tussenbeide komen bij een gevecht tussen jeugdbendes, en werd daarbij in de buik gestoken. Een operatie aan zijn ruggengraat verlamde zijn onderlichaam. Hij herstelde van de verlamming, maar door de verwonding aan zijn ruggengraat ontstaat een cyste tussen zijn schouderbladen. Toen dat in 1970 werd ontdekt moest McGowan opnieuw onder het mes en raakte hij voor de rest van zijn leven verlamd in zijn hele onderlichaam. Uiteindelijk diende zijn rechteronderbeen geamputeerd... McGowan studeerde in 1978 af aan de universiteit met een BA in psychologie, waarna hij zich bekwaamde in de cytotechnologie, het bestuderen van de menselijke cellen om ziektes op te sporen. Daarnaast ijverde hij voor betere faciliteiten voor gehandicapten, meer in het bijzonder wat betreft sportfaciliteiten. Zelf deed McGowan (die voor hij zijn zangcarrière begon hoopte het te maken als baseballer bij de Brooklyn Dodgers) aan roeien, rolstoelbasket, zweefvliegen en skydiven, en in 1986 werd hij op 54-jarige leeftijd de eerste andersvalide die trachtte het Kanaal over te zwemmen, een poging die mislukte omdat zijn speciale apparatuur het begaf. McGowan schreef drie boeken: over skydiven, over de geschiedenis van de slavernij, en Hear Today, Here To Stay: A Personal History Of Rhythm And Blues (1983) over zijn muzikale avonturen met The Four Fellows. In mei 1979 stonden The Four Fellows nog één keer samen op het podium voor een United In Group Harmony show in New Jersey. Het jaar daarop bracht Ronnie Italiano, oprichter van de United In Group Harmony Association, op zijn eigen UGHA label een single uit van The Four Fellows met een liveversie van Soldier Boy uit 1956, met op de B-kant een nieuw opgenomen acappella cover van Skylark van The Clovers. De laatste keer dat we Jimmy McGowan muzikaal tegenkwamen was toen hij samen met The Sheps enkele Four Fellows nummers zong tijdens de 8ste UGHA Hall Of Fame in 1998. Jim McGowan werd 76 jaar.

Naar Boven

29 oktober 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Junior Marvel en Deon Buck zijn gestopt met Cat Rhythm. Frank "Junior Marvel" Marquez is weer druk bezig met opnames met zijn eerste band The High Flyers *** Deon Buck speelt nu bij CC Jerome's Jetsetters. Ook speelt Johan de Haan van de Maastrichtse bluesband BB Three tegenwoordig piano en Hammond B-3 bij The Jetsetters *** CC Jerome's Jetsetters zijn tevens momenteel in de studio om hun debuut-CD op te nemen voor Empire Records. Ook gaat de band in 2009 de studio in met Linda Gail Lewis *** Alles gaat voorbij: de Nederlandse psychobillytrots Asmodeus speelt na 25 jaar in de Melkweg in hun thuishaven Amsterdam op zaterdag 20 december zijn allerlaatste concert *** Alles komt terug: de Nederlandse jaren '80 psychobillyband Es-Feiv plant daarentegen een comeback *** Es-Feiv bracht in 1989 op Rockhouse/ Kix 4 U de LP Cows In Motion uit *** The Bellhops stellen hun nieuwe CD voor op zaterdag 29 november in Café 't Torp in Obbicht (bij Sittard) en zondag 7 december om 16 uur 's namiddags in Café De Belsj in Maastricht. Toch best spannend, want het is het eerste album van The Bellhops sinds Wild Wet And Juicy uit... 1994! *** Wat ons eraan doet denken: is de CD die ze opnamen met Sun legende Billy Lee Riley eigenlijk al uit? *** The Bellhops gaan ook Robert "Red Hot" Gordon begeleiden bij een optreden in Café Altstadt in Eindhoven op zondag 18 januari. Een tweede datum op 16 januari in Maastricht zou nog in onderhandeling zijn. Zou, want geen van beide data is vooralsnog terug te vinden op Gordon's officiële website www.robertgordon.dk

The Bellhops

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Opnieuw bij elkaar: The Grave Brothers, de cowpunkband met Jenz (Fifty Foot Combo) op contrabas en Yves (Los Putas) op zang.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Imelda

Darrel Higham laat weten gedurende "enkele jaren" te stoppen met optreden met zijn Enforcers. Dat heeft ie in het verleden al vaker verkondigd (te lang onderweg, te hoge onkosten, te weinig winst), maar nu wil hij zich concentreren op zijn werk als gitarist voor zijn vrouw, zangeres Imelda May, wier carrière een onverwacht hoge en snelle vlucht lijkt te gaan nemen nadat ze te gast was op BBC-TV in het muziekprogramma Later With Jools Holland. Een contract met een major label schijnt al te wenken, aldus Higham *** Wie regelmatig in ons nieuws opduikt omwille van allerlei, euh, niet-muzikale redenen (aanvaringen met de wet, zijn betrokkenheid bij een radicale politieke partij) is de Britse pianist Dave Taylor. Momenteel blijkt hij een rock ‘n’ roll club te runnen in de... Filippijnen! De slagzin van de Dirty Ducks (sic) club luidt "zie Dave optreden samen met meer dan 50 wondermooie meisjes"... ***
Wegens groot succes splitst de relatief recente Hep Cats' Holiday swing & jive weekender in Weston-Super-Mare (GB) volgend jaar in twee: om het gezellige kleinschalige karakter te behouden wordt er niet uitgebreid maar na juli gewoon een tweede weekend festival georganiseerd in september. Alle info op www.hepcatsholiday.com *** Op 11 oktober overleed de 76-jarige Russ Hamilton, in de jaren '50 met zijn easy listening lounge pop en big band swing een van de voorlopers van de Britse rock ‘n’ roll. We Will Make Love, in 1957 de debuutsingle van de op 19 januari 1932 als Ronnie Hulme geboren Hamilton, haalde de tweede plaats van de Britse hitparade, terwijl B-kant Rainbow in Amerika de top van de Billboard Hot 100 bereikte. Hamilton was een van de vaste gasten in de Britse TV-show 6.5 Special en ook te zien in de gelijknamige film uit 1958. In 1960 tekende hij bij MGM Nashville waar hij opnam met Chet Atkins en The Jordanaires, maar hij slaagde er nooit in het succes van zijn debuut te evenaren. Na in totaal 17 singles tussen 1957 en 1964 besloot hij met de opkomst van The Beatles en The Rolling Stones dat zijn glorietijd definitief voorbij was, ook al omdat hij doorhad dat hij ondanks het feit dat hij zijn eigen songs schreef bijzonder weinig geld verdiende. Zo heeft ie altijd beweerd dat ie zelfs nooit zijn gouden plaat voor We Will Make Love/ Rainbow heeft gekregen. In 1967 trok hij kortstondig opnieuw de boer op, en de laatste keer dat we van hem hoorden was toen hij in 1986 een gastoptreden deed bij een opvoering van Grease. Russ Hamilton stierf berooid en verbitterd in een sociale flat.


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Weepin' Tommy Brown komt eind oktober voor vier optredens naar Engeland en dat is op zijn 77ste zijn allereerste Britse tour. Brown maakt zijn eerste plaat Atlanta Boogie/ The House Near The Railroad Track in 1949, scoorde in 1951 een Billboard nummer 1 met Weepin' And Cryin', nam in de jaren '50 op voor Atlantic, Savoy, Dot, King, Imperial, United, Groove, Regent en Acorn, toerde met Eddie Cochran, Fats Domino en Chuck Berry, kwam in de jaren '60 en '70 aan de bak als komiek, en is sinds de jaren 2000 opnieuw actief als R&B-zanger. Eerder was hij te zien op de Rhythm Riot (GB, 2002) en dichter bij huis op de Blues Estafette in Utrecht (2001 en 2004) *** Sommige artiesten zijn niet te stoppen: met Halloween presenteerde John Zacherley, de horror host die in 1958 een top 10 hit scoorde met Dinner With Drac, op de Amerikaanse televisie nog één keer een griezelfilm marathon in zijn Chiller Theatre, een programma dat hij voor het eerst aankondigde in 1963. Detail: Zacherley is nu... 90 jaar! *** De ondertussen toch ook al 69-jarige Dion Di Mucci heeft een nieuwe CD uit getiteld Heroes: Giants Of Early Guitar Rock, waarop hij middels 15 covers van rock ‘n’ roll klassiekers eer bewijst aan de grote rock ‘n’ roll gitaristen uit de jaren '50. We zijn vooral benieuwd naar de nieuwe versie van zijn eigen The Wanderer! Bij de CD krijg je een gratis DVD-schijfje waarop de rock ‘n’ roll gitaar drie kwartier lang ook visueel uit de doeken wordt gedaan *** In Gainesville, Florida is de Downtown Community Plaza officieel herdoopt tot Bo Diddley Community Plaza. Als u nu reeds uw vakantie wil boeken: het adres van de Bo Diddley Community Plaza luidt 111 E. University Avenue op de hoek van S.E. 1st Street en E. University Avenue in het centrum van Gainesville. Bo trad verschillende keren op het plein op tijdens gratis concerten, en overleed in juni van dit jaar 20 kilometer verderop in het stadje Archer waar hij al 30 jaar woonde *** De muziekliefhebber die concerten net iets te wild vindt kan tegenwoordig zijn oldiesliefhebberij op beschaafde wijze botvieren op cruiseschepen. Zo kan u van 17 tot 24 januari 2009 het ruime sop kiezen in de Caribbean in het gezelschap van The Original Comets, Bobby Vee, Jan & Dean featuring Dean Torrence (merkwaardige naam, want Jan Berry overleed in 2004), en (franchise versies van) de oorspronkelijk in 1959 opgerichtte Chancellors, 60’s band Paul Revere & the Raiders, en de Canadese 60’s band The Guess Who (maakten in 1965 wel een goeie Shakin' All Over). Je mag wel niet krap bij kas zitten: de prijs van een kajuit gaat van 1200 tot 2300 $... *** De oplettende Jeroen van Gasteren meldt dat 50's rhythm & blues shouter Roy Gaines (Skippy Is A Sissy, Loud Mouth Lucy, Worried 'bout You Baby, RCA 1956) momenteel te zien is in de nieuwe McDonalds reclame van de Chicago Works Burger *** Wij vinden zelf Roy's muziek beter te pruimen dan de Burger zelf, haha!

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)Op 10 oktober overleed de 86-jarige akteur Gil Stratton Jr., die een rolletje had als een van de bikers in de Marlon Brando film The Wild One (1953). Een minder bekende film waarin hij te zien was is Hot Rod uit 1950, die zoals reeds blijkt uit de eenvoudige titel een van de allereerste hot rod films moet geweest zijn *** Op 14 oktober overleed Ronald J. Buonauro van The Deltones op 67-jarige leeftijd aan kanker. The Deltones waren een blanke doo-wopgroep uit Chicago die twee singles uitbrachten op Vee Jay: Early Morning Rock/ I'm Coming Home (opgenomen in 1958 in de Chess studio met Willie Dixon op bas) en A Lover's Prayer/ First Man To The Moon (1959). Ook deden ze de achtergrondvocalen op Jerry/ Rockin' Cha Cha van Debbie Stevens (Roulette, 1958), later onder de naam Debbie Dean de eerste blanke zangeres op Motown. De derde en laatste single van The Deltones, The Angels Sang/ Please Talk To Me, verscheen in 1960 op het USA label, waarna ze voor hun allerlaatste single, My Only Love/ To Be Alone (USA, 1961), de groepsnaam veranderden in The Parliaments, mogelijk om verwarring te vermijden met andere doo-woppende Deltones op Jubilee, 20th Century en Dayhill. De groep die in 1959 nog één optreden lang deel uitmaakte van de Winter Dance Party tour tijdens dewelke Buddy Holly verongelukte viel in 1963 uit elkaar, waarna Buonauro autoverkoper werd, een Datsun dealership runde, en enkele restaurants opende. Hij was nog steeds uitbater van Café Buonaro's (hij liet een ‘u’ weg uit de naam in een vruchteloze poging de uitspraak te vergemakkelijken), een Italiaans restaurant in Naperville, Illinois. The Deltones zouden gedurende decennia een van de honderden, zo niet duizenden anonieme doo-wopgroepen blijven, tot Early Morning Rock in 2004 gecompileerd werd op Well Now Dig This, een CD ter gelegenheid van de 21ste verjaardag van het gelijknamige Britse rock ‘n’ roll tijdschrift. Sammy Basile van The Deltones vond de CD op de website van Nervous Records, bestelde er een aantal, en mailde dan naar Roy Williams van Nervous dat hij vroeger bij The Deltones zong, wat uiteindelijk leidde tot een interview dat in december 2005 verscheen in Now Dig This, waarin het verhaal van The Deltones voor het eerst uit de doeken werd gedaan, en waaruit we een flink deel van deze info gejat hebben :-). Sammy Basile runt tegenwoordig een managementbureau en treedt op met een karaoke show (!), wat de overige Deltones betreft is Ronnie Howard een restaurant begonnen, Tommy Burton werd eerst priester alvorens zijn kap over de haag te gooien en alcoholicus te worden, en Robert "Bobby" Rose (die in 1959 het vijfde groepslid werd), is nu mechanicus op rust. Zowel Howard als Burton zijn nog steeds niet gelokaliseerd ***
The Deltones met Ronald Buonauro geheel rechts

Op 17 oktober overleed de 72-jarige bariton Levi Stubbs, leadzanger van The Four Tops, de groep die vooral bekend is voor soul-/ pophits als It's The Same Old Song, Reach Out I'll Be There, Baby I Need Your Loving, I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch) en Bernadette. Waarom we Levi Stubbs (broer van Joe Stubbs van doo-wop groep The Falcons en een neef van Jackie Wilson!) dan toch in deze kolommen vermelden? Omdat The Four Tops al in 1954 opgericht werden als The Four Aims (ze veranderden hun naam om verwarring met The Ames Brothers te vermijden) en vóór ze in 1963 tekenden bij Motown al hadden opgenomen voor Chess, Red Top, Riverside en Columbia, zij het zonder succes. Stubbs stopte met zingen na een beroerte in 2000. The Four Tops treden nog steeds op met nog steeds één origineel groepslid in de rangen, Abdul "Duke" Fakir. Alle andere originele groepsleden uit 1954 zijn inmiddels overleden *** Eveneens op 17 oktober overleed Earl "The Pearl" Gibson, naar eigen zeggen van 1962 tot 1972 lid van The Sensational Ink Spots, een van de ontelbare afsplitsingen van black vocal harmony groep The Ink Spots. Ondanks zijn leeftijd van 87 jaar trad de op 3 april 1921 geboren Gibson nog steeds elke zondagavond op in café-restaurant Hammerstone's in St.Louis, Missouri *** Op 19 oktober overleed de 82-jarige steelgitarist Howard White, die ondermeer speelde voor Hank Snow, Cowboy Copas, Hawkshaw Hawkins, Don Gibson, Ferlin Husky, Jim Reeves en Grandpa Jones. In 1953 nam hij met Grady Martin op gitaar vier nummers op voor Hickory Records: Steel Guitar Dove, Steel Guitar Swallow, Ensonata en Rosetta, begin jaren '90 door Bear Family samengebracht met 10 tracks op dobro uit 1976 op de CD Western Swing And Steel Instrumentals. In 1990 publiceerde White zijn autobiografie getiteld Every Highway Out Of Nashville. White's carrière werd ongetwijfeld gekortwiekt door zijn persoonlijkheid: hij leed aan depressies, was bijzonder ongeduldig, en kon niet verdragen elke avond dezelfde nummers te moeten spelen, toch een vereiste in een band. Deze karakterstoornissen waren volgens White het gevolg van blootstelling aan chemische wapens: tijdens zijn legerdienst bestond zijn taak uit het testen van uniformen bestemd voor chemische oorlogsvoering.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Volgende zomer haalt Surfing Airlines boekingsagentschap de groep Heybale naar de Benelux, aangekondigd als een Austin Country All Star Revue met ondermeer Kevin Smith (contrabassist van High Noon), Redd Volkaert (gitarist van Dale Watson), Earl Poole Ball (pianist van Johnny Cash) en Tom Lewis (drummer van Junior Brown). Heybale speelt elke zondagavond in de bekende Continental Club in Austin, Texas *** Gitarist Steve Ferguson, in 1967 oprichtend lid van bluesrock band NRBQ, lijdt aan uitgezaaide botkanker. Ferguson stapte in 1971 na Boppin' The Blues, de tweede LP van NRBQ (waarop ze Carl Perkins begeleidden), uit de band om pas in 1991 opnieuw op te duiken op Johnny B. Bad, het solo debuut van Chuck Berry pianist Johnnie Johnson *** Break Up The Concrete, het eerste album van de Amerikaanse rockband The Pretenders in vijf jaar, wordt gepromoot als rockabilly, of eigenlijk als country, ware het niet dat de platenfirma vond dat het woord "country" een te negatieve bijklank heeft *** We zijn benieuwd... *** Eddie Clendening vertolkt momenteel de rol van Elvis in de musical Million Dollar Quartet, gebaseerd op de legendarische jamsessie van Elvis, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash op 4 december 1956 in de Sun studio in Memphis. Als u de musical wil zien zal u wel naar Chicago moeten reizen *** Barry Ryan, leadgitarist van jaren '80 band The Rockats, heeft zijn eerste solo-CD uit: And God Said Let There Be Rockabilly *** Comic cartonist Tom Freezer ziet de afgelopen afscheidstour van The Stray Cats zo ongeveer op onderstaande wijze...


cartoon door Tom Freezer ©, exclusief voor Boppin' Around

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Elvis is voor de derde keer postuum grootvader geworden: zijn dochter Lisa Marie is op haar 40ste bevallen van een tweeling, twee meisjes. Lisa Marie had al een 19-jarige dochter Danielle Riley en een 15-jarige zoon Benjamin Storm uit haar eerste huwelijk, en zit ondertussen aan echtgenoot nummer 4. De namen van de pasgeborenen zijn Harper Vivienne Ann (naar Priscilla Ann Beaulieu?) en Finley Aaron Love (zie Elvis Aaron Presley en Gladys Love Presley) *** Volgens de "gespecialiseerde pers", in casu de Britse kwaliteitskrant (sic) The Daily Star, heeft Lisa Marie Presley een spiritistisch medium bezocht om haar kersverse tweeling voor te stellen aan Elvis. Het medium zou verklaard hebben dat "Elvis erg trots is, het goed maakt aan gene zijde, en waakt over Lisa Marie"... *** Het financiële tijdschrift Forbes heeft zijn jaarlijkse lijst van de meest verdienende dode beroemdheden gepubliceerd, en naar goede gewoonte staat Elvis helemaal bovenaan die lijst met een jaaromzet van 52 miljoen $. Dat is meer dan bijvoorbeeld Madonna die vorig jaar bij leven en welzijn "slechts" 40 miljoen $ genereerde! Op nummer 9 staat Marilyn Monroe, op 12 James Dean *** Op 15 oktober verkocht het Britse veilinghuis Bonham's een marmeren Romeins grafornament dat opvallende gelijkenissen vertoont met Elvis. Merkwaardig, niet alleen omdat het 33 centimeter hoge beeldje dateert uit de tweede eeuw van onze jaartelling, maar vooral omdat er in die tijd niet bepaald veel Romeinen rondliepen met een vetkuif. Dat deden ze enkel in Hollywoodfilms uit de jaren '50. Een anonieme koper telde 24.000 £ neer voor het antieke kleinood.

Elvis?

Naar Boven

9 oktober 2008
LITTLE RICHARD (ÉN CHUCK BERRY IN BRUSSEL?) AFGELAST

Pech voor wie op 19 november wou afzakken naar de 013 in Tilburg voor het exclusieve Nederlandse optreden van Little Richard: het concert is net als de rest van zijn Europese tour afgelast wegens gezondheidsredenen. Wie al kaartjes had kan die inleveren waar ze werden gekocht. Mike Sanchez, die één dag later zou optreden met Little Richard in Londen, meldt dat de hele zaak zou worden uitgesteld tot maart 2009. De intussen 75-jarige rock ‘n’ roll pionier diende op 9 september een nieuwe heup ingeplant te krijgen, maar had toen erge pijn in de borst. De operatie aan de heup is uitgesteld tot 8 november en artsen voerden een angioplastie uit, het wijder maken van vernauwde hartbloedvaten. Een anonieme bron uit zijn omgeving zegt dat de gezondheid van Little Richard wankel is, hij nauwelijks kan stappen, zich vaak verplaatst in een rolstoel, en regelmatig aan een zuurstoftank ligt wegens ademhalingsproblemen.

Zelfs Baby Face wordt ouder...

Op 9 november schreven we bovendien: Cheyenne Productions van zijn kant laat zonder opgave van reden weten dat het concert van Chuck Berry op dinsdag 11 november in het Koninklijk Circus in Brussel is afgelast. Het dubbelconcert samen met Jerry Lee Lewis op woensdag 19 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam wordt overgenomen door Diba International en zou voorlopig nog steeds doorgaan. Al deze informatie is en blijft vooralsnog erg onduidelijk, dus wordt wellicht vervolgd...
Edit 10 november 2008: op de officiële tourlijst staat zowel Amsterdam (19e) als Brussel (11e) nog steeds gewoon genoteerd, waarbij het nu lijkt dat beide optredens gewoon doorgang zullen vinden.

Naar Boven
9 oktober 2008
RIP GEORGE JONES....
The Edsels

Nee, niet countryzanger George "Thumper" Jones van Rock It en The Race Is On, wel George Wydell Jones Jr., leadzanger van The Edsels en schrijver van één van de allerleukste doo-wop liedjes ooit, Rama Lama Ding Dong. De op 5 oktober 1936 geboren Jones zong al doo-wop op de highschool en pende Rama Lama Ding Dong tijdens zijn legerdienst bij de luchtmacht. Eenmaal zijn militaire kloffie opnieuw ingeruild voor een burgerpak neemt hij het in 1957 op met zijn groep The Essos (jawel, naar het benzinemerk), maar om in te spelen op de op 4 september 1957 geïntroduceerde Ford Edsel veranderen ze hun naam in The Edsels. Rama Lama Ding Dong verschijnt in juli 1958 op het piepkleine Dub label onder de foutieve titel Lama Rama Ding Dong, maar wordt geen succes. De Edsel zelf evenmin, want de productie van die auto wordt al in november 1959 opgeschort... Ook de opvolgers van Rama Lama Ding Dong, de ballades Do You Love Me (1959, Roulette) en What Brought Us Together (1960, Tammy), worden ondanks een verschijning in het TV-programma American Bandstand geen hit.
In 1961 gebeurt het onwaarschijnlijke. In het kielzog van het nonsensikale Blue Moon van The Marcels gaan deejays op zoek naar nog meer geinige doo-wop, en Rama Lama Ding Dong wordt opgevist en geleased aan Old Town Records, die het uitbrengen op sublabel Twin. Rama Lama Ding Dong haalt in 1961 de 21ste plaats op de Billboard Hot 100, al kampen ze met onverwachte concurrentie... een alternatieve take van hun eigen Rama Lama Ding Dong, vliegensvlug uitgebracht door Dub! Of om correct te zijn: op een bootleg versie van Dub, want Dub zat ondertussen al in zulke slechte papieren dat alle mastertapes waren verkocht aan een prijsbreker, die in hun haast om hun graantje mee te pikken van het succes van Rama Lama Ding Dong per ongeluk een iets snellere take van het nummer gebruikten! Dankzij Rama Lama Ding Dong krijgen The Edsels een contract bij major Capitol - best een zeldzaamheid voor een doo-wop groep in die tijd - maar daar moeten ze opnieuw wedijveren met hun eigen oude Dub opnames (door Dub uitbesteed aan Dot Records) én aan een paar kantjes die Tammy nog in de kast had liggen en doorverkocht aan Ember Records. Desondanks - of misschien juist daardoor - zouden The Edsels nooit meer de hitparade halen, noch op Capitol, noch op Dot of Ember, en de groep viel in 1963 uit elkaar. Midden jaren '60 neemt Jones twee solo singles op voor soul label Tangerine onder de naam George Wydell, later wordt hij manager van verschillende gospelgroepen waaronder The Jones Gospel Singers, een groep met zijn eigen familieleden.
George Wydell Jones leed aan kanker en stierf op 27 september op 71-jarige leeftijd. The Edsels treden nog tot op heden op in het oldies circuit, met bij ons weten nog twee originele leden, Marshall Sewell en James Reynolds, aangevuld met Reynolds' zonen.

Naar Boven
9 oktober 2008
NOG MEER EXPO '58...

Verbaast het u dat we nòg een Expo '58 tentoonstelling hebben gevonden? Tot 23 november loopt "De Wondere Wereld Van Expo '58" in het Huis van Alijn, Kraanlei 65 te Gent, een museum dat focust op "de cultuur van het dagelijkse leven in de eerste helft van de twintigste eeuw". Vroeger in de jaren '50 :-) noemde men zoiets een folkloremuseum, maar het Huis van Alijn is er in geslaagd dat concept een hip tintje te geven - zo gaf Radio Modern er tijdens de Gentse Feesten diverse, euh, feestjes. De expositie behandelt "hoe men destijds keek naar Expo '58 en de wijze waarop toen werd gecommuniceerd door de officiële Expo kanalen en media", aan de hand van Expo 58 memorabilia, souvenirs, gadgets en prullaria, en op basis van nooit eerder getoond beeldmateriaal - het Huis van Alijn verzamelde na een oproep aan het grote publiek zo'n 7 uur amateurfilm en meer dan 1000 foto's en dia’s. Een deel daarvan vond zijn weg naar een brochure die te koop is in de museumshop en 80% onuitgegeven materiaal bevat. Toegang is 5 €, maar daarvoor mag je gelijk het hele museum bezoeken. Check ook www.huisvanalijn.be voor nog meer Expo 58 foto's en filmpjes.


En het lijkt er wel op alsof élke tentoonstelling in België momenteel de jaren '50 als kapstok gebruikt: in het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne bij Antwerpen loopt tot zondag 18 januari de expositie "Fifties Zilver : Belgisch Zilver Rond 1958", een overzicht van het moderne Belgische zilverwerk uit de jaren 1950-1970 met burgerlijk en religieus zilverwerk, juwelen, en serie- en studio-objecten, waarbij zowel strak design als de voor Expo '58 typische zogenaamde atoomstijl aan bod komen. Hoogtepunt vormen prestigestukken die in 1958 werden getoond op de Expo. Toegang bedraagt 4 €, info op www.zilvermuseum.be

Naar Boven
9 oktober 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Andy Tielman, onze Gotfather Of Rock 'n' Roll, werd op TV geinterviewd in het item van De Jakhalzen voor het bekende programma De Wereld Draait Door. Bekijk het fragment hier *** Batmobile zit in de studio! Er komt een split album samen met Peter Pan Speedrock, waarop de Batmo's vier Peter Pan songs gaan coveren en andersom. Het album zal zowel op CD als vinyl verschijnen, en wordt op 29 november voorgesteld op het Speedfest in Eindhoven *** Als alles meezit wordt de nieuwe Perfect For Parties CD van The Explosion Rockets voorgesteld op zaterdag 29 november tijdens hun fanavond in Camping De Vodst in Cromvoirt (gemeente Vught) *** Tijdens het Rockin Ball festival op 24 januari in Maastricht worden de nieuwe CD's van Lil' Esther (live) en CC Jerome voorgesteld. En gedraag u een beetje, want er zal ook gefilmd worden voor de televisie én voor een DVD *** Het live-album van Lil' Esther werd opgenomen in Finland met Lester Peabody op triple neck steel *** Ook The Tinstars werken aan een nieuwe CD voor Empire Records.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Antwerpse kledingzaak Sinner Supply stopt er mee: Angelo en Peggy gaan hun waar enkel nog op festivals aan de man/ vrouw brengen. Het merk Sinner Supply blijft bestaan, hun winkel aan het Vleminckveld 8 wordt verkocht maar zou wel gespecialiseerd blijven in rock ‘n’ roll kledij en accessoires *** Contrabassist Gus van Smooth & the Bully Boys stopt er mee uit tijdsgebrek en wordt vervangen door Mark Spreckley, die daarmee ondertussen bast in 75% van alle Belgische rock ‘n’ roll bands… *** De overige 25% worden onderling verdeeld door Lenn Dauphin en Clark Kenis :-) *** De Belgian Roots Night verlaat na 16 edities zijn vaste stek in Hof Ter Lo in Antwerpen en trekt naar De Warande in Turnhout. "De Warande wil zijn programmering uitbreiden richting rootsmuziek, aangezien daar in de Kempen een groot publiek voor is. De Belgian Roots Night wordt een rondreizend circus met De Warande als uitstekende maar niet-exclusieve partner", aldus organisator Filip Janssens. De eerstvolgende Belgian Roots Night zal plaatsvinden in Turnhout op zondag 21 december met als voorlopige headliner showbeest Mike Sanchez (GB). Sanchez komt alleen afgereisd, maar zal er begeleid worden door The Seatsniffers *** Een uitstekende combinatie, zo menen wij *** In Dreams is de titel van een Roy Orbison tribute tour die dit najaar en volgend voorjaar de Vlaamse culturele centra afdweilt. Voor de zang zorgen Frank Ermgodts (in de jaren '80 zanger van popband The Pop Gun) en Paul Michiels (van popband Soulsister) die worden bijgestaan door een twaalfkoppige band. Info: www.in-dreams.be

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Cliff zoals we hem nog niet kenden...

De Deense speelgoedfabrikant Lego viert zijn 60ste verjaardag met een speciale reeks celebrities in de vorm van een Lego figuurtje, en naast de Madonna's, Amy Winehousen en David Beckham's van deze wereld komt er ook een (volgens ons niet echt als twee druppels wijwater gelijkende) Lego versie van Cliff Richard. Voor u naar de winkel holt om de Lego Cliff als sinterklaascadeau in huis te halen voor uw koters: de figuurtjes zijn niet te koop maar enkel bedoeld voor promotie *** De 33-jarige Katy Gould van het Wanderers Duo (GB) heeft zes maanden na haar hersenoperatie van de artsen te horen gekregen dat de ingreep een succes was en ze officieel uit de gevarenzone is. Gould zakte tijdens een optreden in elkaar en werd afgevoerd naar een ziekenhuis waar een hersenbloeding werd vastgesteld. Ondanks dat ze nog steeds moet revalideren en evenwichts- en spraakproblemen heeft treedt ze ondertussen al terug op *** Alles komt terug: 20 jaar na hun werkstuk Just For Fun gaan The Boppin' Kids (I) een nieuw album opnemen, Last Train To Hell *** Alles komt terug: de Hongaarse pyschobilly band Gorilla kondigt voor 2009 een comeback aan *** Bikes 'n' Leather: Rockin' At The Ace is een verzamel-CD op Cherry Red Records ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van het beroemde Ace Café in Londen met 20 motor-gerelateerde rock ‘n’ roll, rockabilly en psychobilly tracks van hedendaagse Britse bands *** Op 23 september overleed de 62-jarige Manfred Sievert, alias Many van Many & the Teddyshakers, een groep uit Freiburg (D). Echt veel weten we niet van deze humoristische revival rockers, behalve dat ze in 1980 een titelloze single uitbrachten met daarop Great Balls Of Fire/ Be-Bop-A-Lula. Sievert, een kettingroker, leed al geruime tijd aan een hartziekte, en gaf op 2 juli in Freiburg een afscheidsconcert.

Many, op de meest lage trede

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Patricia Holley

Op 25 september overleed in Lubbock, Texas op 79-jarige leeftijd Patricia Lou Holley-Kaiter, de zus van Buddy Holly, aan de gevolgen van Alzheimer. De originele titel van Buddy Holly's Peggy Sue was trouwens Cindy Lou, de naam van Patricia's dochter oftewel Buddy's nichtje. Patricia was nog steeds met haar oudere broers Larry en Travis en Buddy's weduwe Maria Elena Diaz verwikkeld in een juridische strijd met Joe B. Mauldin en Jerry Allison van The Crickets en de erfgenamen van producer Norman Petty betreffende de rechten op de muziek van Buddy Holly. Ingrid Holley-Kaiter, haar dochter uit haar tweede huwelijk, zingt in een bluesband *** Op 4 oktober overleed Billy Ledbetter, die in 1964 als twintigjarige de juvenile delinquency klassieker Stealing Hubcaps op de nietsvermoedende wereld losliet, te vinden op de LP Teen-Age Riot: 50.000.000 Delinquents Can't Be Wrong en de CD I Am An Ape: White Trash Rockers Volume 2. Ledbetter werd later drillsergeant en was nog steeds actief als entertainer in Las Vegas, waar hij het publiek vermaakte met liedjes, imitaties, stand up comedy en yo yo truukjes. In zijn woonplaats Monroe, Louisiana baatte hij in de jaren '70 en '80 verschillende nightclubs uit. Ledbetter leed aan prostaatkanker.

Ledbetter

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

De Canadese psychobillies The Gutter Demons kappen er mee "wegens gebrek aan tijd en interesse van zanger-gitarist Johnny Toxic", aldus contrabassist Flipper *** Hmm... *** The Gutter Demons werden winter 2002 opgericht als een zijproject van leden van neo-rockabilly band Rosekill en brachten drie full-albums uit *** Dave Alvin van The Blasters brengt tegenwoordig zowat elke maand een nieuwe digitale single uit, en deze maand is dat een cover van de fenomenale instrumental Boss van The Rumblers. The Rumblers kwamen net als Dave Alvin uit Downey, California en namen Boss op in 1962 in het achterkamertje van een plaatselijke platenwinkel die tot 2002 zou bestaan. Geen flauw idee of je die digitale singles ook vanuit Nederland kan kopen, maar je kan het nummer in elk geval volledig beluisteren via www.yeproc.com. Op Yep Roc verschijnt begin december ook 605 Boogie, de in december 2007 opgenomen live-CD van de Gene Taylor Blues Band, die naast pianist Gene Taylor bestaat uit Dave Alvin, bassist John Bazz en drummer Bill Bateman - met andere woorden de originele Blasters uitzonderd Phil Alvin *** Kerst nadert met rasse schreden en dit jaar is het Brian Setzer die met zijn Orchestra voor kerstman speelt met Christmas Rocks: The Best Of Collection (20 tracks waaronder Christmas Island - enkel te vinden op de Japanse versie van Dig That Crazy Christmas (2005) en de Target Store versie van Boogie Woogie Christmas (2004) - en het onuitgebrachte Santa Claus Is Coming To Town) én met The Ultimate Christmas Collection (ook een 20 track Best Of CD die dezelfde twee bonustracks bevat maar - let op - 2 tracks verschilt met Christmas Rocks + de live Christmas Extravaganza DVD gefilmd in het Universal Amphitheatre in Los Angeles in december 2004 *** Als u nog kan volgen tenminste...

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Onze huisdetective heeft meer nieuws opgedoken over de 46-jarige vrouw die beweert een dochter van Vernon Presley en daarmee dus ook een halfzus van Elvis te zijn. De dame in kwestie heet Alice Elizabeth Tiffin en liet haar naam officiëel veranderen in Eliza A. Presley. Haar advokaat beweert over bewijs te beschikken aan de hand van DNA dat niet van Vernon zelf afkomstig is, wel van Elvis en van andere leden van de familie Presley. Waar ze Elvis' DNA vandaan hebben willen ze voorlopig niet prijsgeven. Florence Clark, de moeder van Alice Tiffin, die haar dochter bij de geboorte afstond voor adoptie, vertelt een heel ander verhaal en zegt dat Vernon helemaal niet haar vader is. Als tiener hing Florence rond in de entourage van Elvis, en zodra Alice dat ontdekte probeerde ze op alle mogelijke manieren te bewijzen dat Elvis haar biologische vader was. Die claim kon ze nooit hard maken, dus richt ze nu haar pijlen op Vernon, die in 1979 op 63-jarige leeftijd overleed en haar bewering dus evenmin kan tegenspreken. Volgens Florence weet Alice wel degelijk wie haar echte vader is en heeft ze in het verleden al heel wat tijd met hem doorgebracht.

Naar Boven
3 oktober 2008
RIP OPAL COURTNEY JR. VAN THE SPANIELS

The Spaniels met Opal tweede van links

In september overleden op drie dagen tijd drie zwarte artiesten die hun plaatsje in het grote boek van de rock ‘n’ roll meer dan verdienden: Opal Courtney Jr. van The Spaniels, drummer Earl Palmer, en Nappy Brown. We brengen ze graag voor u nog een keertje in herinnering.
Op 18 september overleed de 71-jarige Opal Courtney Jr., begin jaren '50 het jongste lid van de originele bezetting van doo-wopgroep The Spaniels. Opal's vader was in de jaren '30 ooit nog lid geweest van de Harlem Globetrotters en Jr. ging op de highschool dan ook in de eerste plaats voor sport en niet voor de muziek. Hij leerde Pookie Hudson, Ernest Warren en Willie C. Jackson kennen op een sportveldje waar hij zijn basketspel en de andere drie hun... samenzang oefenden! Courtney werd al snel hun baritonzanger, en na de inlijving van bas Gerald Gregory waren The Spaniels geboren. The Spaniels werden de eerste groep die tekende voor het gloednieuwe Vee-Jay Records (hun eerste soloartiest was Jimmy Reed), en hun debuutsingle Baby It's You haalde in 1953 de R&B Top 10. Hun derde single, het op 23 september 1953 opgenomen Goodnight Sweetheart Goodnight, deed het met de Top 5 nog beter en is sindsdien terecht een golden oldie. Goodnight Sweetheart Goodnight haalde zelfs de 24ste positie op de popcharts, al scoorde de blanke cover van The McGuire Sisters zoals in die tijd gebruikelijk hoger met een 7de plaats. Na 16 sportbeurzen aan zich te hebben laten voorbijgaan en twee weken voor de uitreiking van de diploma's de schoolpoort achter zich te hebben toegegooid, koos Courtney eind oktober 1954 definitief eieren voor zijn geld en besloot hij zijn studies alsnog af te maken, omdat hij niet goed kon opschieten met Gerald Gregory en omdat ie al snel doorhad dat het succes van The Spaniels zich niet vertaalde in een dik loonzakje. Later werkte hij bij de luchtmacht, als kapper en als autoverkoper. Tussendoor zong hij begin jaren '60 ook nog bij The Dells, en hij doet mee op hun If It Ain't One Thing It's Another uit 1963. The Spaniels zouden aan en af blijven bestaan, en in 1993 stond Opal opnieuw met Pookie Hudson en Willie C. Jackson op de planken. Datzelfde jaar en in die bezetting namen ze de single One Day At A Time/ Someone op, die verscheen op Pookie Hudson's label JLJ Records, alsmede een aantal nummers die opdoken op de in 1994 verschenen Collectables CD The Spaniels: 40th Anniversary 1953-1993.

Naar Boven
3 oktober 2008
RIP EARL PALMER: DE BACKBEAT VAN DE ROCK 'N' ROLL IS STILGEVALLEN...Op 19 september is in Los Angeles Earl Palmer gestorven op 83-jarige leeftijd. Palmer was een rock ‘n’ roll drummer, of beter gezegd dé rock and roll drummer. DJ Fontana drumde voor Elvis, Earl Palmer drumde voor alle andere rock ‘n’ rollers. U hebt nog nooit van hem gehoord? Best mogelijk, maar zijn loopjes en roffels maken deel uit van de basisstructuur van de rock and roll. Earl Palmer drumde immers op onder meer (u hebt toch een uurtje?) alles van Fats Domino van The Fat Man tot Walking To New Orleans, alles van Little Richard (jawel, de drumintro van Keep A Knockin'), Lawdy Miss Clawdy (Lloyd Price), I Hear You Knockin' (Smiley Lewis), Summertime Blues, Somethin' Else (Eddie Cochran), Ko Ko Joe (Don & Dewey), Twistin' The Night Away, Cupid, You Send Me (Sam Cooke), Let The Good Times Roll (Shirley & Lee), Donna, La Bamba (Ritchie Valens), Nervous, Twixteen, Gotta Lotta That (Gene Summers), Surf City, Dead Man's Curve, Little Old Lady From Pasadena (Jan & Dean), Purple People Eater (Sheb Wooley).
De op 25 oktober 1924 geboren Earl Cyril Palmer leerde alles over ritme toen hij op amper 5-jarige leeftijd begon te tapdansen in het zwarte vaudeville circuit, dat hij afreisde samen met zijn moeder, die zong bij Ida Cox' Jazz & Blues Revue. Na zijn legerdienst in Europa tijdens de tweede wereldoorlog schreef hij zich in aan de Gruenwald School Of Music in New Orleans, waar hij percussie en piano studeerde en leerde componeren en arrangeren. Hij begon te drummen bij de Dave Bartholomew Band en de huisband van Cosimo Matassa's J&M studio in New Orleans, met als opvallendste elementen in zijn manier van spelen een stevige basskick en de zogenaamde "second line shuffle" geïnspireerd op de begrafenisfanfares uit New Orleans. In 1957 verkaste hij naar Hollywood waar hij arrangeur en A&R (artiesten en repertoire) verantwoordelijke werd voor Aladdin Records, en in de jaren '60 was hij een van de hoekstenen waarop Phil Spector zijn Wall Of Sound bouwde. Hij speelde op de soundtracks van ondermeer Ride The Wild Surf (1964) en How To Stuff A Wild Bikini (1965), later drumde hij op jazz- en popplaten voor iedereen van Frank Sinatra over Doris Day en Herb Alpert tot Sarah Vaughan. Hij is tevens de drummer op het TV-thema van de Flintstones en op zowat alle Looney Tunes tekenfilms uit de jaren '60. Wie het levensverhaal van Earl Palmer wil nalezen kan terecht in het boek Backbeat: Earl Palmer's Story van Tony Sherman uit 1999.
De laatste keer dat we Earl Palmer tegenkwamen was in 2003 op het album Deke Dickerson In 3-Dimensions. Deke was op zoek naar een drummer in de stijl van Earl Palmer, tot hij plots bedacht dat hij dan evengoed de nog steeds actieve Palmer zelf kon bellen. Een half uur later was het zaakje beklonken. Hij was ook nog steeds van de partij op het jaarlijkse Ponderosa Stomp festival in New Orleans. Tevens was hij actief in de muzikantenvakbond om een betere vergoeding te bekomen voor artiesten die destijds hun auteursrechten misliepen.
Palmer overleed in zijn woonplaats Banning, California na een slepende longziekte.

Naar Boven

3 oktober 2008
RIP NAPPY BROWNEén dag na Earl Palmer, op 20 september, ontviel ons Napoleon Brown Culp, beter bekend onder zijn artiestennaam Nappy Brown. Jazeker, dé Nappy Brown van het zalige jivende Don't Be Angry (met een saxsolo van Sam "The Man" Taylor), dat in 1955 de tweede plaats in de R&B hitparade haalt, terwijl de blanke cover van The Crew Cuts het goed doet in de poplijsten.
Geboren op 12 oktober 1929 in Charlotte, North Carolina en beïnvloed door blues en gospel neemt hij in 1954 voor Savoy Records zijn eerste single op als lid van gospelgroep The Heavenly Lights, Jesus Said It/ Lord I'm In Your Hands. Savoy baas Herman Lubinsky hoort evenwel iets anders in Brown' stem en transformeert hem in een R&B-shouter in de stijl van Big Joe Turner, Roy Brown en Wynonie Harris. In de tweede helft van de jaren '50 scoort hij verschillende R&B-hits, zoals Little By Little (1957), It Don't Hurt No More (1958) en I Cried Like A Baby (1959). Een ander nummer geschreven en opgenomen door Nappy Brown, Night Time Is The Right Time, werd in 1958 een hit voor Ray Charles. Zijn (My Heart Goes) Piddily Patter Patter staat op de soundtrack van de film Cry Baby, en wellicht kent u ook zijn Is It True, gecoverd door de Britse Playboys. Savoy bracht in die dagen zelfs twee LP’s uit van Nappy Brown, Don't Be Angry (1958) en The Right Time (1960).
In 1962 werd zijn contract met Savoy niet verlengd en deemsterde Nappy Brown's ster weg. Hij legde zich opnieuw toe op gospel, en zijn enige wapenfeit in die periode was de LP Thanks For Nothing uit 1969. Begin jaren '80 wordt hij herontdekt door het Europese publiek, wat resulteert in het album Tore Up uit 1984, de start van Nappy Brown's ‘tweede’ carrière. In november 1999 trad hij op op de derde Rhythm Riot in Engeland, een concert met verschillende pauzes omdat Brown toen al ademhalingsproblemen had. Datzelfde jaar stond hij ook op Moulin Blues in Ospel. Vorig jaar verscheen er nog een nieuwe CD van hem, Long Time Coming, en in mei 2008 trad hij voor het laatst op.

Recentere foto van Nappy Brown

Naar Boven


3 oktober 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Brit Marc Fenech, neef van Meteors frontman Paul Fenech, uitgever van Southern & Rockin' Magazine (we zijn sinds 2006 wachtende op nummer 2 van de vernieuwde versie!), en platenbaas van Empire en Axis Of Evil Records, is na 11 jaar in Finland gewoond te hebben verhuisd naar... Nederland! Fenech was bij ons eerder al actief als mede-organisator van de Teddyboy Weekender in Vlissingen, en het verbaast dan ook niet dat hij nu al bezig is met het ineenboksen van een festival in januari in Maastricht met The Sureshots (GB) en bluesbopper Little Victor (USA) als headliners. Voor de rest van de affiche, zie onze enige echte onvervalste en niet van écht namaak te onderscheiden Be There!© *** Onze Frantic Franky heeft zojuist een rock ‘n’ roll lekkernij ontdekt. Zie foto:

Franky bespreekt de nieuwe plaat van Mischief! Wordt vervolgt...

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Tot 24 oktober loopt in het Cultuurcentrum van Mechelen een expositie van schilderijen en prints van grafisch ontwerper Matto Le D., die zich vooral inspireert op de hoekige stilering van de tekenfilmstudio UPA met als bekendste figuurtje Mr Magoo. U kent Matto wellicht van zijn albumhoezen voor Fifty Foot Combo, bij wie hij orgel speelde. Let op: de tentoonstelling is enkel open op weekdagen! Info: www.ccspinoy.be *** Een andere tentoonstelling die loopt tot 26 oktober is Brussel '50-'60 in de Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein 23, Brussel, vlakbij de Anspachlaan. Brussel '50-'60 focust op de Brusselse architectuur in het kielzog van Expo 58 en is gratis toegankelijk. Info: www.hallessaintgery.be *** Te horen in Le Silence De Lorna, de nieuwe film van de gebroeders Dardenne: I Ain't Gonna Mind van The Seatsniffers. Le Silence De Lorna won op het filmfestival van Cannes de prijs voor het beste script, maar greep naast de Gouden Palm.

The Seastsiffers (foto: Boppin' Around Archief)


KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Roomates (GB) hebben hun vijfde CD uit, Lost On Belmont Avenue, en da's met 30 tracks een indrukwekkend staaltje blanke doo-wop geworden. Daarenboven zijn 19 tracks eigen composities, geven ze ook Neil Young (Wonderin') een doo-wop make-over, en loodsen ze met het nummer Internet Baby het genre definitief de 21ste eeuw binnen.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Voor op de boekenplank: Honky Tonk Angel: The Intimate Story Of Patsy Cline, een herwerkte versie van het oorspronkelijk in 1981 verschenen boek Patsy Cline, met uittreksels uit haar briefwisseling en ongepubliceerde foto's. In het nawoord gaat auteur Ellis Nassour dieper in op de controversiële claims rond Cline's geboorte en het geruzie tussen haar erfgenamen *** The Soul Of Rock And Roll is een nieuwe carrière-omvattende 4CD-box van Roy Orbison, goed voor 107 tracks opgenomen voor 15 verschillende labels en inclusief demo's, een flinke brok Sun, live-opnames, 12 onuitgebrachte tracks, een live nummer van Roy's allerlaatste concert op 4 december 1988, en een boek van 80 pagina's op long box formaat *** Genomineerd voor bijzetting in de Rock And Roll Hall Of Fame klas 2009: Little Anthony & the Imperials (hun eerste keer) en Wanda Jackson (tweede poging), plus 7 andere artiesten die absoluut niets met échte rock ‘n’ roll te maken hebben. Om tot het kransje der groten toegelaten te worden moet een artiest minstens 25 jaar geleden furore gemaakt hebben. De winnaars worden begin volgend jaar gekozen door 500 critici, muzikanten en afgevaardigden uit de muziekindustrie *** Onze mening ter zake wordt in deze niet gevraagd, maar wij zijn dan ook van oordeel dat de Rock And Roll Hall Of Fame eerder een artificiële commerciële dan een artistieke bedoening is *** Headliners volgend jaar op de Rockabilly Rave: Carl Mann, Hayden Thompson en Jimmy Dell *** Jimmy wie? Jimmy Dell, die in de fifties exactamundo drie singles uitbracht: She Won't Pet/ Teeny Weeny, Cool It Baby/ The Message, en I've Got A Dollar/ Rainbow Doll, alle drie uit 1958 en veelvuldig gecompileerd. Jimmy Dell of Jimmy Delbridge, zoals zijn volledige naam luidt, is ook de Jimmy op Soda Fountain Girl/ I Want Some Lovin' Baby van Jimmy & Duane, in 1955 de allereerste single van Duane Eddy. In 1964 vond hij de Here, en sindsdien en tot op de dag van vandaag is hij de zingende evangelist van de Kerk Der Nazarenen. Let dus op als u volgend jaar op de Rave zijn CD’s Live, The Piano Style Of Jimmy Dell, Just Jimmy Dell, Life Story of Most Requested koopt... sommige ervan staan vol donderpreken! Voor de rest van het bijzonder uitgebreide programma van de Rave (26 bands op 4 dagen!), check zoals immers onze enige echte (hoedt u voor namaak) Be There!©

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

All Krivoy, bekend van Al & The Black Cats maar nu niet meer in die band, balanceerde enkele dagen geleden tussen leven en dood na een overdosis. Gelukkig werd het bijtijds ontdekt en kon men hem redden *** Volgend jaar op zwier in de Benelux met een contract van Surfing Airlines booking agency: 3 Day Treshold (2-step rock, van 27 december tot 4 januari), Red Eye Junction (americana roots, 15 januari tot 2 februari), one-man-band Joe Buck (ex-gitarist van The Legendary Shack Shakers, nu contrabassist van Hank III, 5 tot 22 februari), Slam & Howie & the Reserve Men (countryrock uit Zwitserland, 9 tot 12 april), The Alkali Flats (9 tot 26 april), Ruby Dee & the Snakehandlers (30 april tot 17 mei) en The Moonlight Cruisers (mexicobilly rootsrock, 1 tot 7 juni).
Ruby Dee & her Snakehandlers

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

De 46-jarige Eliza A. Presley heeft bij de rechtbank van Memphis een aanvraag ingediend om erkend te worden als dochter van Vernon Presley (en dus ook als halfzuster van Elvis), en op die manier aanspraak te kunnen maken op een deel van Vernon's nalatenschap. Ze beweert bij haar geboorte te zijn afgestaan voor adoptie *** Ernst Jorgensen werkt aan een 30-delige (!) CD-box met het complete studiowerk van Elvis (alle officiële studio masters die tijdens Elvis' leven werden uitgebracht) + 3 à 4 uur demo's, home recordings, live opnames en outtakes. Om het bootleggen tegen te gaan en de trouwe fans niet tegen de haren in te strijken zal er geen onuitgegeven materiaal op komen te staan. De set zal aangevuld worden met een luxueus boek en wereldwijd op 10.000 exemplaren gelimiteerd worden.

Naar Boven
18 september 2008
HET EINDE VAN BEALE STREET IN ZICHT?

Beale Street anno toen...

Projectontwikkelaars hebben plannen om Beale Street in Memphis, de straat die de bijnaam "home of the blues" draagt en daarom door slimme marketingjongens gelijk uitgeroepen werd tot geboorteplaats van de rock ‘n’ roll, met de grond gelijk te maken om er een gigantisch congrescentrum en een hotel met 700 kamers neer te poten.
De eerste vermelding van muziek in Beale Street gaat terug tot de jaren 1860, wanneer historische bronnen (de 19de eeuwse voorloper van de Boppin' Around?) het met name over The Young Men's Brass Band hebben. Helaas moeten we u schuldig blijven hoe die klonken... Begin 20ste eeuw wordt Beale Street onder impuls van trompettist WC Handy het centrum van de lokale muziekscene, en van de jaren '20 tot '40 zijn het artiesten als Louis Armstrong, Memphis Minnie, BB King, Jimmy Lunceford, Sleepy John Estes, en later Rufus Thomas en Rosco Gordon, die eigenhandig de Memphis blues kneden. Daar was het ook dat de jonge Elvis de zwarte blues opzoog: kocht hij in de jaren '50 niet zijn opvallende kleding bij Lansky's... juist, op Beale Street! Lansky's is sindsdien al lang verhuisd, maar in 1966 werd de straat opgenomen in het National Register Of Historic Places, en tegenwoordig staat er een standbeeld van... Elvis. De bluesclubs en restaurants zijn een toeristische trekpleister van formaat, en Beale Street is - naast Graceland en de Sun studio - één van de redenen waarom Memphis een verplichte stop is op elke muzikale reis door de States. Het plan voor de mogelijke afbraak van Beale Street wordt gesteund door de burgemeester van Memphis, onder het mom van herwaardering van de buurt en de strijd tegen de verloedering. Wordt ongetwijfeld vervolgd...
WC Handy & the Elks (links) en Elvis on Beale Street (rechts, uiteraard...)

Naar Boven
18 september 2008
RIP ERIC LAUFER


De bandfoto met Eric Laufer geheel links

Op 4 september kwam Eric Laufer, zanger-ritmegitarist van rockabilly trio The Two Timin' Three, om het leven toen zijn motor werd opgeschept door een pick-up truck. Laufer werd van zijn motor geworpen en overleed ter plaatse, de pick-up sleurde zijn Harley een mijl mee en pleegde vluchtmisdrijf. Op het moment dat we dit schrijven is de dader door de politie geïdentificeerd als “een illegale Mexicaan die in de bouw werkte, maar nog steeds voortvluchtig”.
The Two Timin' Three werden opgericht in 2003 in Boston, Maine door contrabassist Shane Kiel en gitarist Jeff Herring en brachten minstens twee CD’s uit, Where Did You Sleep Last Night (2005) en Payin' The Price (2006). Ze speelden ondermeer op de Rockabilly Rave (GB), de Summer Jamboree (I) en High Rockabilly (E). Sinds de band verhuisde naar Austin, Texas en drummer Patrick Morrow inlijfde speelden ze ook onder de naam The Two Timin' Four meer rootsgerichtte rock.
Eric Laufer was slechts 25 jaar maar naar verluidt een ervaren motorrijder: ook zijn ouders waren motorliefhebbers. Op zijn verjaardag, 7 november, wordt in Austin een motor- en hot rod rit georganiseerd die zijn laatste traject zal overdoen, alsmede een eerbetoon waaraan onder meer Big Sandy, High Noon en Wayne Hancock hun medewerking hebben toegezegd.

Naar Boven

18 september 2008
LET'S DO THE OAKIE BOOGIE, OKLAHOMA STYLE...

Tot 15 november kunt u (ja, ook u daar in dat donkere hoekje met uw dikke Buddy Holly bril op) op www.oklahomarocksong.org meestemmen voor de verkiezing van de officiële rocksong van de staat Oklahoma. Oklahoma had al een officieel staatslied (Rodgers & Hammerstein's Oklahoma uit de gelijknamige musical), een Official Country And Western Song (Faded Love van Bob Wills) en Official Folk Song (Oklahoma Hills van Woody Guthrie), maar de senaat heeft nu beslist dat er in februari 2009 ook een officiële rocksong komt, uitgevoerd of op zijn minst geschreven door een artiest of componist die een band met Oklahoma heeft. De shortlist van 10 songs waarop het publiek kan stemmen bevat zowaar drie rock ‘n’ roll songs: Let's Have A Party van Wanda Jackson (geboren in Oklahoma), Walk Don't Run van The Ventures (Ventures Nokie Edwards en Bob Bogle zijn beide geboren in Oklahoma), en Heartbreak Hotel van Elvis (gepend door Mae Boren Axton, lerares in Oklahoma en gehuwd met congreslid Lyle Boren). Een vierde liedje op de lijst, Never Been To Spain van Three Dog Night uit 1971 (geschreven door Hoyt Axton, de zoon van Mae Boren Axton) werd trouwens gecoverd door Elvis. De 10 songs werden geselecteerd door een panel professionals uit de muziekindustrie, aangesteld door de gouverneur, diverse overheidsinstanties, en de Oklahoma Historical Society. Hoe de oorspronkelijke longlist van letterlijk honderden songs werd samengesteld is ons niet duidelijk, maar we hadden graag aanwezig geweest bij de vergaderingen van de raad van wijzen die moest elimineren tot 10 liedjes. Bij de niet-genomineerde songs zit immers zowel steengoede als aartsdomme dan wel wenkbrauwfronsende muziek. Gene Pitney met 24 Hours From Tulsa, tot daaraan toe. Summertime Blues en - toch minder voor de hand liggend - Nervous Breakdown van Eddie Cochran: geweldig! Maybe Baby van Buddy Holly! Johnny Cash met Ring Of Fire! Conway Twitty's Lonely Blue Boy! Op de boerderie met de zwarte rockabilly van Big Al Downing's Down On The Farm! Of waarom niet gaan voor allesbehalve rock ‘n’ roll als officiele rock song, zoals de Rock And Roll Waltz van Kay Starr? Stokoude country zoals Gene Autry's Back In The Saddle? Merle Haggard's anti-hippie manifesto Oakie From Muskogee? Het internationale line dance lijflied Boot Scootin' Boogie van Brooks & Dunn? Heeft er iemand echt serieus in overweging genomen om Roger Miller's You Can't Rollerskate In A Buffalo Herd uit te roepen tot officiële rock song van Oklahoma? Of het kinderen-niet-toegelaten Funnel Of Love van Wanda Jackson? In elk geval zaten er bij de samenstellers van de longlist kenners, want anders had Larry Hollis' Oil Field Rock And Roll daar nooit opgeraakt, of de obscure instrumentals Evil en Thunder van The Rockin' Aces (wij hebben ze op de Narvel Felts LP Rocket Ride Stroll uit 1980). Ook de retro boogieswing van The Starkweather Boys' Archer Street Blues (2007) kan ons ten zeerste bekoren. I Drink Coffee From My Boots van The RockHausOkies daarentegen kennen we totaal niet, maar kàn gewoon niet slecht zijn...

Naar Boven


18 september 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


William Smulders heeft Wanda gestrikt!

Wanda Jackson duikt voorafgaand aan haar optreden in Oss op zondag 23 november, de studio in om twee duetten op te nemen met zanger/ gitarist William Smulders *** De Cruise Inn in Amsterdam laat weten niet van plan te zijn de boeken dicht te doen na D-Day 2009, ondanks alle geruchten die daaromtrent de ronde doen. Wel is het zo dat door een terugvallend bezoekersaantal Nederlands oudste rock ‘n’ roll café heeft besloten nog maar één keer per maand een concert te organiseren. Ga daar dan ook naar toe, mensen! *** Marijn Raaijmakers van Blackcat Rockabilly, zowat de grootste rock ‘n’ roll website in Europa, stopt na 10 jaar met zijn newsletter, omdat het versturen van bulk mails steeds moeilijker wordt door de toename van anti-spam filters. Tussen 5 mei 1998 en 11 september 2008 verspreidde www.rockabilly.nl niet minder dan 640 newsletters! Om het probleem te omzeilen werkt Blackcat Rockabilly vanaf heden met een RSS newsfeed *** Net zoals Boppin’ Around dat doet om kenbaar te maken dat onze site geupdated is. Abonneer je op onze newsfeed via onze startpagina, rechts bovenin.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Raar maar waar: Patrick Ouchène van Runnin' Wild is door de RTBF geselecteerd voor mogelijke deelname aan het Eurovisie Songfestival 2009. In tegenstelling tot bij ons wordt de Franstalige Belgische inzending niet gekozen door het grote publiek middels televoting, maar door een professionele vakjury. Componist Jacques Duvall (de man achter Banana Split van Lio), die eerder al met Runnin' Wild samenwerkte op hun CD I Dressed In Black Today, schreef speciaal voor de gelegenheid een Elvis tribute getiteld Copycat *** Nog niet genoeg Expo 58 nostalgie achter de kiezen? Dan kan u van 20 september tot 24 december terecht in het archief van de stad Brussel voor de tentoonstelling "In De Intimiteit Van 58", dat de veranderingen in het dagelijkse leven eind jaren '50 illustreert aan de hand van affiches, foto’s, krantenartikels, meubels, huishoudapparaten en aardewerk. De expositie is gratis toegankelijk in de Huidevettersstraat 65, info op www.brucity.be.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 1 september verscheen My Life, My Way, de autobiografie van Cliff Richard. Uiteraard sprongen de Britse media meteen op wat Sir Cliff schrijft over de uitgetreden rooms-katholieke priester die zeven jaar geleden aan zijn zijde opdook en niet alleen Cliff's eigendommen beheert maar ook met hem onder één en hetzelfde dak woont: Cliff noemt hem in het boek zijn "companion" (compagnon? begeleider?) en een "zegening", en weet verder te melden niet graag alleen te wonen. Toch laat onze Cliff niet het achterste van zijn tong zien: over zijn (eventuele) seksleven meldt ie dat "ik de speculaties daarover in de media grondig beu ben. Niemand heeft er zaken mee hoe of wat individuen zijn. En ik denk niet dat het mijn fans wat kan schelen"... *** Dat inderdaad niet, maar we blijven wel nieuwsgierig natuurlijk *** Nieuws van het vinylfront: The Cosh Boys (FI) hebben een nieuwe 4 track EP uit getiteld Motorcycle Gang.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)


Ricci Cortez - ook nog te zien in 2005 tijdens Miss Exotic World...

Op 4 september overleed stripteaseuse Ricci Cortez (echte naam: Ethel Bronson), die haar carrière begon in 1947. In de tweede helft van de jaren '60 opende ze in Houston de Roaring Sixties bar. In 2005 pleegde ze - op 80-jarige leeftijd! - nog een dansje tijdens Miss Exotic World *** Op 7 september overleed pianist Richard "Popcorn" Wylie, die zijn eerste single, Pretty Girl/ You're The One, uitbracht in 1960. Tijdens een optreden in een nachtclub wordt hij gespot door talentscouts, wat hem een job als pianist bij het piepjonge Motown oplevert. In die hoedanigheid is hij te horen op Shop Around (The Miracles) en Please Mister Postman (The Marvelettes). Zelf bracht hij in die periode singles als Shimmy Gully/ Custer's Last Stand (1960) en Real Good Lovin'/ Have I The Right (onder de naam Popcorn & the Mohawks, 1961) uit, alsmede een cover van Barrett Strong's Money (That's What I Want), gekoppeld aan I'll Still Be Around (1961). Wylie verliet Motown in 1962, de start van een geslaagde carrière in de northern soul en funk. Hij is ook co-auteur van de laatste Top 40 hit van The Platters, With This Ring (1967).

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Op 12 september ging in Wabash, Indiana It's Only Make Believe: Conway Twitty: The Man, The Music, The Legend, The Musical in wereldpremière, bijgewoond door twee van zijn kinderen. Twitty overleed in 1993 *** De ondertussen 77-jarige George Jones krijgt op 7 december in Washington de Kennedy Center For The Arts Award, een sinds 1978 jaarlijks toegekende onderscheiding voor artiesten uit muziek, film en theater als erkenning voor hun gehele oeuvre, die gepaard gaat met een banket op het Witte Huis. Eerder viel ondermeer Johnny Cash, Chuck Berry, Ray Charles, Roy Acuff, Lionel Hampton, en Brian Wilson van The Beach Boys deze eer te beurt, die wordt vergeleken met het Britse ridderschap en het Franse erelegioen *** Brian Wilson werd op 12 september gehuldigd op het stadhuis van Los Angeles omdat "The Beach Boys meer hebben gedaan dan wie ook om de southern Californië experience te definiëren". Burgemeester Antonio Villaraigosa riep 12 september uit tot Brian Wilson Dag en gemeenteraadslid Jack Weiss verklaarde dat "The Beach Boys ons idee van Californië hebben gecreëerd. Ze namen stukjes en beetjes van wat in southern Californië gebeurde, brachten die samen, en dat werd het imago van Californië in de hele natie en de hele wereld" *** Wilson bracht pas nog een nieuwe solo-CD uit, That Lucky Old Sun *** Billboard Magazine heeft The Twist van Chubby Checker uitgeroepen tot populairste single aller tijden, en dat volgens een nieuwe berekening die niet gebaseerd is op het aantal nummer 1 noteringen. De Billboard hitparade is immers niet enkel gebaseerd op verkoopscijfers, maar ook op radio airplay en (recentelijker) digitale downloads, en de nieuwe formule herberekent de verschillende manieren van samenstellen van de hitparade op verschillende tijdstippen in de muziekgeschiedenis. Billboard publiceerde zijn Hot 100 voor het eerst op 4 augustus 1958 en de nummer 1 was toen Ricky Nelson met Poor Little Fool. Chubby Checker's The Twist is het enige nummer dat twee keer onafhankelijk van elkaar de eerste plaats in de Billboard Hot 100 haalde: eerst in 1960, daarna opnieuw in 1962. In 1988 geraakte Chubby nog eens tot op de 16de plaats toen hij The Twist een modern jasje aanmat met behulp van de rappers van The Fat Boys *** De thans bijna 67-jarige Chubby Checker blijft trouwens nog altijd even actief en brengt regelmatig nieuwe CD’s uit, vaak met remixes van zijn oude hits. Daarnaast leent hij ook zijn naam aan biefstukken en beef jerky, een soort gedroogd vlees om op te knabbelen.
Chubby Checker's Beef Jerky: eet smakelijk!

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

De Europese afscheidstournee van The Stray Cats eindigde in mineur met de annulering van de drie laatste concerten in Manchester, Glasgow en Dublin. Op 10 september viel drummer Slim Jim Phantom in de Brixton Academy in Londen tijdens het groeten na de bissen (waarbij Dave Edmunds kwam meespelen op The Race Is On en Tear It Up) van het podium en brak daarbij zijn rechterpols op drie plaatsen. Phantom ging op 16 september onder het mes en moet nu zes weken in de plaaster. De afscheidstournee van de zwerfkatten volgend jaar in Australië zou niet in het gedrang komen.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op een veiling van film-, rock- en popmemorabilia in Londen verwisselde een set vingerafdrukken van Elvis op 4 september van eigenaar voor 57.291 €. Het gaat om een aanvraag voor een wapenvergunning voor een Colt .38 en een Baretta Automatic 7.6 gedateerd 30 oktober 1970, waarop Elvis afdrukken moest zetten van alle 10 zijn vingers. Het formulier is met de hand ingevuld en ondertekend door Elvis *** Tussen de meer dan 250 aangeboden loten bevonden zich voorts ondermeer diverse gesigneerde LP’s, handgeschreven briefjes van Elvis, een door Elvis gesigneerde Dennis The Menace Babysitters Guide, een joggingbroek van Elvis, een door Elvis én vader Vernon gesigneerde cherry sunburst akoestische gitaar uit mid jaren '60, een souvenirboekje uit de jaren '50 gesigneerd door Elvis, Scotty Moore, Bill Black en DJ Fontana, een origineel Hound Dog hoedje uit 1956, een röntgenfoto van Elvis' arm met een gebroken pols uit zijn karate periode, de Sint-Christoffel medaillon die hij droeg ten tijde van Jailhouse Rock, een Harley-Davidson golfkarretje van Elvis uit 1967, Sun acetaten van Good Rockin' Tonight (inclusief Sam Phillips' factuur) en de onuitgegeven versie van I Love You Because, en een menukaart in de vorm van een singletje van zijn concerten in Lake Tahoe in 1973. Niet-Elvis items op die veiling waren trouwens ondermeer de wit-roze corsetbustier die Marilyn Monroe droeg in Some Like It Hot (1959), een originele Thunderbirds Are Go filmposter uit 1966, een originele winkeldisplay van Dick Clark's merchandising franchise met 140 iron-on picture patches van Ricky Nelson en andere Frankie Avalons, een Fender Mustang gitaar van Ike Turner, drie akoestische gitaren van Cliff Richard, Britse concertposters 1964-1968 van Gene Vincent, Billy Fury en Johnny Kidd & the Pirates, contracten van onder andere Chuck Berry, Bo Diddley, Chubby Checker en The Shirelles van eind jaren '70 begin jaren '80, en als absoluut klapstuk het complete persoonlijke archief mastertapes van producer Joe Meek, goed voor zo'n 1850 spoelen met naar schatting 5000 tracks *** Helaas was ons budget beperkt... *** Goed nieuws voor wie zijn eigen Graceland wil bouwen: Elvis' privé bureau wordt te koop aangeboden door de zoon van de midden jaren '80 overleden ontwerper Bernard Grenadier, de man die het bureau bouwde op basis van Elvis' hoogsteigen specificaties, met ingebouwde televisie, radio, 8 track cassettespeler en telefooncentrale. Elvis was zo verrukt over het resultaat dat ie Grenadier er gelijk twéé liet maken en die ook allebei gebruikte. Eén exemplaar gaf hij na verloop van tijd cadeau aan Grenadier en wordt nu dus door Grenadier's zoon te koop gesteld (hij wil er minstens 25.000 $ voor!), het andere staat nog steeds tentoongesteld in Graceland *** Op 4 oktober brengt veilinghuis Heritage in Dallas maar liefst 119 Elvis-gerelateerde loten bij elkaar voor een grote Elvis veiling. Gaan ondermeer onder de symbolische hamer: originele Sun singles, diverse juwelen van Elvis, een kroontje dat op een verjaardagstaart voor Elvis stond, een velg van een van zijn limo's, haarlokken van Elvis, en een sigarenpeuk…

Naar Boven
4 september 2008
NU ON-LINE: THE LEGENDS... OR NOT? DEEL 6

De zesde aflevering van het Boppin' Around artikel The Legends... Or Not is zojuist op onze site gepubliceerd. De 25 Meest Bijzondere Sterfgevallen In De Rock 'n' Roll Geschiedenis kun je in twee PDF-versies downloaden: de schermversie of de zwaardere afdrukversie!
De vierde en vijfde aflevering van het artikel kun je respectievelijk hier en hier lezen. De eerste tot en met de derde versie staan in onze drie laatste gedrukte uitgaven en zijn nog verkrijgbaar. Kijk daarvoor hier.

Naar Boven
4 september 2008
JERRY REED OVERLEDENOp 1 september overleed gitarist Jerry Reed, misschien het best bekend van zijn associatie met de Smokey And The Bandit film uit 1977, maar reeds in de jaren ‘50 actief op Capitol, voor wie hij de rockabilly klassieker When I Found You opnam.
Jerry Reed Hubbard, zoals zijn volledige naam luidde, werd geboren op 20 maart 1937 als zoon van katoenarbeiders. Op 8-jarige leeftijd kocht zijn moeder voor hem een tweedehands gitaar voor 7 $, en wellicht heeft ze nooit vermoed hoe ver haar zoontje het zou schoppen met die gitaar. Reed leerde spelen met een muntje dat hij gebruikte als duimpick, en zou de rest van zijn leven die techniek blijven gebruiken: toen een gitaarleraar hem later aanraadde zijn duimpick weg te gooien, veranderde Reed liever van leraar dan van speelwijze. Een andere invloed op zijn gitaarspel zou de fingerpicking stijl van Merle Travis én de manier van banjo spelen van Earl Scruggs worden. Toen hij 17 was mocht hij een maand lang als voorprogramma mee op tournee met Ernest Tubb & the Texas Troubadours, en op dat moment besliste Reed de schoolpoorten definitief achter zich dicht te gooien en helemaal voor de muziek te gaan. In 1955 kreeg hij een contract aangeboden door Capitol, en datzelfde jaar verscheen zijn debuutsingle If The Good Lord's Willing And The Creeks Don't Rise. Tot 1958 bracht Capitol een tiental singles van hem uit, al zaten daar geen hits tussen. Maar wel rock ‘n’ roll, zoals When I Found You (1956), I've Had Enough (1956), en Rockin' In Bagdad (1957). Zijn complete Capitol output 1955-1958 vindt u op de in 1999 verschenen Bear Family CD Here I Am. Nummers die Jerry Reed voor andere artiesten schreef en covers van zijn liedjes hadden meer succes: Crazy Legs (in opdracht geschreven voor Gene Vincent, 1957), If The Good Lord's Willing (gecoverd door Johnny Cash in 1959) en That's All You Gotta Do (de B-kant van Brenda Lee's I'm Sorry, 1960). Tussendoor speelde hij in 1957 sessiegitaar op Born To Love One Woman, Scratching On My Screen en Mellow Down Easy van Ric Cartey.
Na Capitol tekende Reed bij NRC en Columbia, maar zijn doorbraak bij het grote publiek zou pas komen in de tweede helft van de jaren '60 op RCA onder leiding van Chet Atkins (die in een interview eens zei dat Reed hem hielp bij het uitvogelen van de licks van Yakety Axe) met nummers als Guitar Man en de Elvis tribute Tupelo Mississippi Flash. Elvis zelf zou Guitar Man coveren en nog een andere Jerry Reed song opnemen, US Male. Toen producer Felton Jarvis er niet in slaagde het typische gitaargeluid van Jerry Reed te kopiëren, belde hij ten einde raad Reed zelf op met de vraag hoe hij de gitaar kon doen klinken als Jerry Reed. "Door mij in te huren", antwoordde Reed, en zo geschiedde: hij speelde in 1967 en 1968 zelf de gitaarpartijen in voor Guitar Man, US Male, Too Much Money Business en Big Boss Man. Toch mee van het beste uit El's latere periode, dunkt ons. Ook nu deden collega's hun voordeel met de songs van Jerry Reed, zoals A Thing Called Love, in 1972 een hit voor Johnny Cash (en datzelfde jaar ook gedaan door Elvis op de LP He Touched Me). In 1974 zou Elvis opnieuw een nummer van Jerry Reed coveren, Talk About The Good Times, voor de LP Good Times.
Begin jaren '70 stond Reed op zijn hoogtepunt, en hij zou twee Top 10 pop hits en 20 Top 40 country hits scoren, waaronder Lord Mr. Ford, in 1979 gecovered door Matchbox op hun LP Matchbox. Geheel terzijde: onze eigen 2-Tones coverden in 2001 Reed's Capitol opname Mister Whiz (1956) op hun No More Nothin' CD. Uit datzelfde jaar 2001 stamt ook de Paladins cover van Reed's You Make It They Take It, te vinden op hun Palvoline #7 CD. The Cramps deden in 2003 op de CD Friends Of Dope Island hun duit in het zakje met Ooh-Eee, in 1956 al gedaan door Ric Cartey, en namen Randy Rich & the Poor Boys (D) niet ooit I'm Stuck op voor een EP-tje?
In 1970 verkoos de Country Music Association Jerry Reed tot instrumentalist van het jaar, in 1971 deelde hij een Grammy Award met Chet Atkins voor diens instrumentale duet LP Me And Jerry, het jaar daarop kreeg hij de Grammy voor Best Male Country Vocal Performance voor zijn hit When You're Hot You're Hot, en in 1992 wonnen Reed en Atkins opnieuw een Grammy voor hun LP Sneakin' Around. Tegelijk begon hij een tweede carrière als acteur, vaak de rol van de good old southern boy vertolkend, in films als W.W. And The Dixie Dance Kings (1974), Gator (1976), en de drie Smokey And The Bandit films, waarvoor hij ook het thema East Bound And Down schreef en inzong. Jerry Reed was in die dagen zo populair dat ie zelfs opdook in een episode van Hanna-Barbera's tekenfilm serie The New Scooby-Doo Movies, getiteld The Phantom Of The Country Music Hall. Daarin zong hij het nummer Pretty Mary Sunlite, dat doorheen de hele tekenfilm te horen is terwijl Scooby-Doo en zijn maatjes op zoek zijn naar Reed's verdwenen gitaar. Ooit was er sprake van een filmbio van gitarist Hank Garland waarin Reed de rol van Garland zou vertolken, maar die film is er nooit gekomen.
Jerry Reed overleed op 71-jarige leeftijd aan longkanker. Wij steken nog een keer onze video van Smokey And The Bandit in…

Jerry Reed recentelijk

Naar Boven
4 september 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het is nu toch een feit: Caddy's Diner, de fifties diner met de unieke rock 'n' roll uitstraling, heeft haar deuren moeten sluiten. Afgelopen zondag 31 augustus vond het laatste rock 'n' roll concert plaats *** Volgend jaar op Viva Las Vegas: onze Haystack Hi-Tones *** Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers speelden er reeds dit jaar, maar zijn nu gevraagd voor de Amerikaanse versie van The Rockabilly Rave in oktober, ook in Las Vegas. Voor 2010 staat er een Canadese toer gepland.


Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Bij ons lijkt het maar niet echt te willen doorbreken, in diverse buitenlanden daarentegen is burlesque een waar fenomeen geworden. Zo vind op 4 en 5 oktober in Londen onder de noemer Sexy Circus Sideshow een heus burlesque weekend plaats. Alle info over de artiesten, attracties en muzikale versnaperingen vindt u op www.londonburlesquefest.com. Ook in Helsinki (FIN) vindt er in januari/ februari 2009 een burlesque festival plaats *** The Jive Aces (GB) hebben een nieuwe single uit als voorproefje op hun binnenkort te verschijnen CD Amazing Adventures, geïnspireerd op de pulpliteratuur van de jaren '30 en '40. De tijden veranderen evenwel: Stories From The Golden Age/ Under The Black Ensign is voorlopig enkel te koop in Amerika en Canada als via de computer te downloaden iTunes. Later zal de single ook in Engeland en de rest van Europa verschijnen, al blijft de vraag in welke vorm... *** Overigens hebben The Jive Aces niet één maar twéé nieuwe CD’s op stapel staan: op 29 september verschijnt hun andere nieuwe CD Recipe For Rhythm, met gastbijdragen van ondermeer Toni Elizabeth ‘dochter van Louis’ Prima, Steve Lucky van The Rhumba Bums, en Jeremy Wakefield. Op www.jiveaces.com/recipe kan je alvast enkele liedjes beluisteren en video’s bekijken *** Binnenkort daarentegen wél als goeie oude ouderwetse vinyl single te koop: Whammy, afkomstig van That Ain't My Name, de vijfde studio-CD van Big Boy Bloater & his Southside Stompers (GB). De single komt er op initiatief van Mark Lamarr, die blijkbaar zo bezeten is van de instrumental dat hij speciaal een labeltje wil opstarten om de single te kunnen uitbrengen! Lamarr is een bekende BBC TV-presentator, die op BBC Radio 2 het rock ‘n’ roll programma Shake Rattle And Roll presenteert. Daarnaast compileerde hij ook verschillende rock 'n' roll CD’s.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

De wereld is klein maar we zouden hem niet willen stofzuigen: Kerri Walsh, gouden medaille winnares beach volleybal op de Olympische Spelen in Peking, blijkt een aangetrouwde kleindochter van zangeres Sue Thompson *** Gene Chandler eist 50.000 $ schadevergoeding van een promotor die weigert zijn gage van 4.000 $ te betalen voor een optreden in mei. De promotor beweert dat Chandler op de vuist ging met de broer van de promotor toen hem verteld werd dat niet hij maar Lou Christie de show zou afsluiten, dat Chandler daarom weigerde een slotnummer te zingen met de andere artiesten, en dat ie niet opdaagde op een meet & greet met het publiek. Gene Chandler van zijn kant zegt dat ie wel degelijk moest betaald worden omdat het handgemeen plaatsvond ná zijn optreden... *** In Australië zijn amateurbeelden gevonden van de opnames van de Marilyn Monroe film Some Like It Hot (1959), in 2000 door het American Film Institute uitgeroepen tot beste Amerikaanse komedie aller tijden. Het gaat om 2½ minuut film op 8 mm van Marilyn, co-acteur Tony Curtis en regisseur Billy Wilder, gefilmd door een marine officier die op de set was uitgenodigd nadat Marilyn zijn legerbasis had bezocht. Het filmpje is in kleur (wat het extra interessant maakt aangezien Some Like It Hot in zwart-wit werd gedraaid), steekt nog in het originele Kodak doosje, en kwam na het overlijden van de officier in handen van zijn dochter. Veilinghuis Leski Auctions in Melbourne verkoopt het filmpje + alle rechten erop op 25 september en verwacht een opbrengst tussen 17.000 en 25.500 $. Eerder dit jaar werd 47 minuten behind the scenes footage van Marilyn en Clark Gable op de set van The Misfits (1961) geveild voor 60.000 $.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Overleden op 8 augustus op 94-jarige leeftijd: Jane Iseminger Meeker Deacy, de agente van James Dean. Twee weken nadat de toen 20-jarige James Dean in Manhattan, New York arriveerde solliciteerde hij bij het Louis Schurr Agency, die hem niet aannamen. Secretaresse Jane Deacy was evenwel zo onder de indruk van hem dat ze haar eigen Jane Deacy Agency oprichtte om de jonge acteur onder haar vleugels te nemen. Ze bezorgde hem enkele rolletjes in theaterstukken en op televisie, en bleef zijn agente tot zijn dood. Kort voor hij overleed had ze nog een deal ter waarde van bijna 1 miljoen dollar rondgekregen voor 9 James Dean films *** Op 9 augustus overleed baritonzanger Dale Henry Warren van The Sons Of The Pioneers, de langst bestaande nog actieve countrygroep. The Sons Of The Pioneers werden opgericht in 1933 en waren de groep van zingende cowboy Roy Rogers. De op 1 juni 1925 geboren Dale Warren werd lid van de groep op 8 december 1952 en bleef dat tot zijn dood, en was daarmee het groepslid met de langste staat van dienst. Sinds 1977 was hij ook groepsleider. Vóór The Sons Of The Pioneers speelde hij bij Cliffie Stone's Hometown Jamboree en Foy Willing & the Riders Of The Purple Sage, en hij was gehuwd met Margie DeVere alias Fiddlin' Kate, dezelfde Fiddlin' Kate die u van jetje ziet geven op de Town Hall Part DVD’s *** Op 18 augustus stierf baszanger Pervis Jackson, in 1957 oprichtend lid van The Domingoes, door Harvey Fuqua van The Moonglows herdoopt tot The Spinners. That's What Girls Are Made For, de debuutsingle van The Spinners, verscheen in 1961 op Fuqua's Tri-Phi label en haalde de 27ste plaats in de hitparade. Opvolger Love (I'm So Glad) deed het heel wat minder, maar in 1965 scoren ze opnieuw, dit keer op Motown, en in de jaren '70 rijgen ze een tiental discohits aan elkaar. The Spinners bestaan vandaag de dag nog steeds, en Jackson maakte nog altijd deel uit van de groep: in juli stond hij voor het laatst met hen op het podium. Pervis Jackson overleed op 70-jarige leeftijd, twee dagen nadat artsen ontdekten dat hij hersen- en leverkanker had *** Op 19 juni schreven we dat Buddy Harman een hartaanval had, vandaag moeten we u melden dat Harman op 21 augustus op 79-jarige leeftijd is overleden. Murray Mizell Harman Jr., die zijn carrière begon in 1952 in de band van countryzanger Carl Smith, was drummer van het zogenaamde Nashville A Team, de vaste groep studiomuzikanten uit Nashville waarvan ondermeer ook gitarist Hank Garland, bassist Bob Moore en pianist Floyd Cramer deel uitmaakten, en drumde in die hoedanigheid op naar schatting 18.000 opnames. Misschien hebt u nog nooit van hem gehoord, maar we zijn zeker dat u wel de liedjes kent waarop ie meespeelde: His Latest Flame (Elvis), Oh Pretty Woman (Roy Orbison), Ring Of Fire (Johnny Cash), Bye Bye Love (Everly Brothers), Rockin' Around The Christmas Tree (Brenda Lee), Crazy (Patsy Cline), King Of The Road (Roger Miller). En nog 17.993 andere dus...


van links naar rechts : Chet Atkins, Buddy Harman, Bob Moore

*** Op 23 augustus stierf ‘California’ Eddie Jones, leadzanger van doo-wop groep The Demens, die in 1957 twee singles uitbrachten op Teenage Records, Take Me As I Am/ You Broke My Heart en The Greatest Of Them / Hey Young Girl. Wat The Demens evenwel niet wisten was dat Teenage in slechte papieren zat, en het label ging kort na hun twee singles over de kop. The Demens veranderden hun naam in The Emersons, die drie singles uitbrachten: Hungry/ Joanie Joanie (1958, Newport), Dr. Jekyll And Mr. Hyde/ The Hokey Pokey (1959, Cub) en Down In The Valley/ Loneliness (1961, United Artists). Voorts verscheen op Kairay Records de single The Greatest Of Them All onder de naam Eddie Jones & the Demons. Geen van de singles brak potten en The Emersons verdwenen in het niets. Eddie Jones werd later stemtrainer, pianist en producer, en werkte in die hoedanigheid ondermeer samen met Richard Barrett voor meidengroepen The Chantels en The Veneers. Jones huwde trouwens met Barbara Joyner van The Veneers. De laatste keer dat we Eddie Jones tegenkwamen was als componist van een van de nummers op de CD Mr. Lucky van Speedo & the Cadillacs uit 2004.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Zwaar ziek: Kathy Westmoreland, achtergrondzangeres van Elvis van 1970 tot 1977. Kathy lijdt al 30 jaar aan epilepsy seizure disorder, een aandoening die verwant is aan epilepsie maar niet dezelfde symptomen heeft. Ze had de ziekte tot nu toe onder controle, maar haar toestand is de laatste tijd sterk achteruit gegaan *** Ooit gehoord van Kristopher Presley alias Thug Presley? De hip hop artiest die hele verre familie van Elvis is (zijn overgrootvader was een neef van Elvis' vader) is veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden tot 4 jaar voor onvrijwillige doodslag, maar omdat hij reeds 1100 dagen in voorarrest zat zal hij binnenkort al vrijkomen. Kristopher Presley had met zijn auto een man doodgereden en daarna vluchtmisdrijf gepleegd. Hij pleitte zelfverdediging *** Na Inside Love Me Tender, GI Blues, Roustabout en Double Trouble wordt Inside Blue Hawaii dit najaar het volgende deel in de Inside reeks van de Elvis Unlimited (DK) club. Elk Inside boek bevat gedetailleerde behind the scenes info, een DVD, een vinyl single en allerlei ander lekkers in een luxueuze box *** Robert E. Relyea, assistent-regisseur van Jailhouse Rock (1956) en unit production manager van Kid Galahad (1962), heeft zijn autobiografie gepubliceerd onder de titel Not So Quiet On The Set: My Life In Movies During Hollywood's Macho Era. Wij verwachten ons aan een uitgebreidere versie van wat ie eerder vertelde op de 4DVD-box The Definitive Elvis (2002) en in de featurette The Scene That Stole Jailhouse Rock op de Jailhouse Rock DVD *** De zwarte akoestische gitaar die Elvis bespeelde in Aloha From Hawaii (1973) is ondanks een bod van 85.300 $ niet verkocht geraakt op eBay. De gitaar is een custom made Gibson Ebony Dove uit 1969 met serienummer 539461 die door Elvis gebruikt werd van 5 november 1971 tot 3 september 1973 en gedurende een weekje of twee in 1975, tot Elvis ze op 24 juli 1975 tijdens een concert in Asheville, North Carolina cadeau gaf aan ene Mike Harris die toevallig op de eerste rij zat. Harris sloeg naar verluidt in het verleden al eens een bod van 200.000 $ af omdat hij dat niet genoeg geld vond *** Zin om te wonen waar Elvis nog gewoond heeft? Dat kan, als u 17 miljoen $ veil hebt voor de villa aan West Chino Canyon Road 845 in het San Jacinto gebergte in Palm Springs, California. Elvis kocht het in 1970 en verbleef er regelmatig. Na Elvis' dood verkocht Priscilla het aan Frankie Valli van The Four Seasons, die het vorig jaar van de hand deed. De huidige eigenaar wou Graceland West, zoals het wel eens genoemd wordt, openstellen als toeristische attractie, maar heeft nu besloten het opnieuw op de markt te brengen *** Er is ook goed nieuws voor wie zijn eigen Graceland wil bouwen: u kan nu vier glasramen kopen uit dezelfde reeks als de vier glasramen in de muur achter Meditation Gardens, de tuin van Graceland waar Elvis is begraven. Elvis liet de Meditation Gardens in 1965 bouwen als een spirituele bezinningstuin door Bernard Grenadier, de architect die tussen 1965 en 1969 ook zijn slaapkamer, badkamer en de recreatieruimte die nu de Trophy Room is ontwierp. Grenadier (schoonbroer van Memphis Mafia lid Marty Lacker wegens gehuwd met diens zus Anne) werkte ook de waterval in de Jungle Room af, door iemand anders foutief geïnstalleerd waardoor ze oorspronkelijk niet werkte. In de muur van de Meditation Gardens verwerkte Grenadier vier handgemaakte glasramen uit het midden van de 19de eeuw met Moorse en religieuze motieven die hij begin jaren '60 kocht in Spanje. De vier andere glasramen uit dezelfde reeks die hij toen kocht verwerkte hij in zijn eigen huis gelegen te Bryn Mawr 1809 in Germantown, een voorstad van Memphis. Grenadier is ondertussen overleden en het huis veranderde verschillende keren van eigenaar, tot een restauratiefirma in 2001 de glasramen ontdekte. Ze zijn nu per opbod te koop via www.theelvisglass.com, waar we lezen dat het onmogelijk is er een prijs op te plakken: "Duizenden dollars? Honderdduizenden dollars? Miljoenen dollars? We weten het niet. Niemand weet het. Hun waarde is wat een serieuze koper ervoor biedt". Lees: wat de meest biedende serieuze koper ervoor biedt...

Naar Boven
28 augustus 2008
LITTLE RICHARD NAAR NEDERLAND - WANDA JACKSON OOK


Op 19 november komt Little Richard weer eens naar Nederland, en wel in 013 te Tilburg. Als we www.littlerichard.com moeten geloven kan dit wel eens echt het laatste optreden van Little Richard in den lande zijn. Op zijn 70e jaar zou hij met pensioen gaan: "I'll be 70 years old this year, and in fact I should be thankful that I still have health because all my friends are dead and gone and God has let me still be here."
Wie wel vaker in de Benelux te zien is, is Wanda Jackson, fit als ze is immer een goede show neerzettend.
Op zondag 23 november zal ze in Oss op de planken staan. Zie de banner op deze pagina.

Wanda

Naar Boven
28 augustus 2008
JERRY WEXLER OVERLEDEN

Op 15 augustus overleed Jerry Wexler van Atlantic Records op 91-jarige leeftijd. De op 10 januari 1917 als zoon van Pools-Joodse immigranten geboren Gerald Wexler begon zijn carrière als songplugger bij auteursrechtenorganisatie BMI en als journalist voor muziekvaktijdschrift Billboard, waar hij gecrediteerd wordt voor het ombuigen van de term "race records" naar "rhythm and blues" in 1948. Zijn ervaring met de zakelijke kant van de muziekbusiness kwam uitstekend van pas toen hij in 1953 solliciteerde naar de baan van vice-president en hoofd van de uitgeverij afdeling van het in 1947 opgerichte jazz en R&B-label Atlantic Records. Wexler eiste én bekwam dat hij gelijk partner in Atlantic werd. Onder leiding van Wexler groeide Atlantic uit tot een van de belangrijkste onafhankelijke platenlabels van de jaren '50. Als producer van Atlantic werkte Jerry Wexler met ondermeer Ray Charles, The Coasters, The Drifters, Lavern Baker en Ruth Brown. Hij bleef bij Atlantic tot 1975, waarna hij overstapte naar Warner Bros. Toen hij in 2000 in een interview gevraagd werd wat er op zijn graf moest komen te staan, antwoordde hij: “Twee woorden: meer bas”.


Jerry Wexler (l) met verder vlnr.:, Neshui Ertegün, Bobby Darin, Ahmet Ertegün

Naar Boven
22 augustus 2008
RIP CHUCK CARBOOp 11 juli overleed tenor Hayward "Chuck" Carbo, frontman van de zwarte vocal-groep The Spiders, in New Orleans op 82-jarige leeftijd aan kanker.
De op 11 januari 1926 geboren Carbo werd rond 1950 samen met zijn broer, baszanger Leonard "Chick" Carbo, lid van The Zion City Harmonairs, een gospelgroep die al verschillende jaren bestond. De naam wordt veranderd in The Delta Southernaires, en ze worden ontdekt door Phyliss Boone, die werkte voor Cosimo Matassa, eigenaar van de J&M Studios in New Orleans. Matassa stelde voor dat ze zouden overschakelen op rhythm and blues, en op 11 december 1953 nemen ze voor hem I Didn't Want To Do It/ You're The One op, begeleid door het vaste New Orleans studiomeubilair Lee Allen, Earl Palmer en Dave Bartholomew, tevens producer van de sessie. Bij de nieuwe stijl hoorde ook een nieuwe naam, en die vonden ze toen tijdens het zoeken Chuck's vrouw plots een dikke vette spin zag: The Spiders. Volgens de legende zouden Buddy Holly & The Crickets (de krekels) de inspiratie voor hun naam gehaald hebben bij The Spiders, al vertelt een ander verhaal dat de naam The Crickets er kwam toen ze op een mooie dag in Norman Petty's studio een krekel hoorden tsjirpen.
Dave Bartholomew werkte op dat ogenblik als A&R-man (verantwoordelijke voor artiesten en repertoire) in New Orleans van Imperial Records, en hij bezorgt The Spiders een contract bij het label. In januari 1954 verschijnt de single, die het voor een debuut meer dan uitstekend doet: You're The One klimt tot de vijfde plaats op de R&B-hitparade, I Didn't Want To Do It haalt zelfs de Top 3.

Hoewel de groep midden 1956 uit elkaar valt, worden ze occasioneel nog de studio in gesommeerd, en tot 1959 verschijnen in totaal 14 singles van The Spiders, in 1961 gevolgd door de LP I Didn't Want To Do It. Toch is een exacte discografie moeilijk: sommige opnames werden gemaakt zonder Chuck Carbo, andere zijn duetten van Chuck met Joe Gaines van The Hawks, opgenomen zonder de andere Spiders. Eén opname mag hier evenwel niet onvermeld blijven: hun origineel van Witchcraft, opgenomen op 27 augustus 1955, in 1963 gecoverd door niemand minder dan Elvis Presley (en niet te verwarren met die andere Witchcraft van Frank Sinatra, door Elvis in 1960 gezongen in de Welcome Home Elvis special van de Frank Sinatra TV Show). In 1957 krijgt Chuck op aandringen van Lew Chudd, de baas van Imperial, een solocontract, maar na twee singles zonder succes wordt dat contract niet verlengd. Tja, Imperial had natuurlijk al Fats Domino en Ricky Nelson...
Chuck zou tot 1989 opnemen voor Rex (een label van Cosimo Matassa), Ace,Teem, Etah, Canyon, Fireball, Superdome en 504. In de jaren '90 bracht hij nog twee CD’s uit op Rounder Records, Drawers Trouble (1993) en The Barber's Blues (1996).

Naar Boven
22 augustus 2008
CHUCK BERRY DOET HET WEER... OP Z'N CHUCKS!

Chuck Berry heeft zijn kwalijke reputatie weer alle eer aangedaan door eind juli in Spanje op het laatste moment twee concerten te annuleren... of correcter gezegd: door gewoon niet op te dagen. Toen op 26 juli Chuck één uur voor aanvang nog niet was gearriveerd in Estepona, belden de organisatoren naar de toermanager, die doodleuk verklaarde dat Chuck op datzelfde ogenblik op een vliegtuig richting Amerika zat, mét de 72.000 $ die hij al had geïncasseerd voor de twee Spaanse gigs! Uiteraard ging het concert in Leon de dag erop ook niet door. Omdat er gemeld was dat Chuck, die in oktober 82 jaar wordt, er tijdens eerdere concerten op de toer ziek uit zag, werd gevreesd voor zijn gezondheid, maar in Amerika werd ie gespot in goede gezondheid. Naar verluidt zou de reden voor zijn plotse vertrek van gans andere aard zijn: Chuck, die vaak zelf rijdt met de auto's die hem voor de concerten ter beschikking worden gesteld, zou in Engeland ruzie gemaakt hebben met zijn dochter, die hem aanmaande minder snel te rijden. Een boze Chuck zette gelijk koers naar de dichtstbijzijnde luchthaven. De Spaanse promotoren hebben klacht ingediend bij Interpol, maar een eventuele rechtszaak kan tot drie jaar aanslepen. Ook Chuck's Amerikaanse agent kondigde aan gerechtelijke stappen te ondernemen tegen hun eigen klant. Chuck had eerder drie concerten in Narbonne (F), Toulouse (F) en Cordoba (E) op 5, 6 en 7 juli afgelast wegens het overlijden van zijn broer op 29 juni. Merkwaardig genoeg trad hij op 4 juli wel op in Hawaii, een optreden dat uiteraard conflicteerde met de Europese data, maar blijkbaar dubbel zoveel betaalde...
Geheel terzijde: naast het concert van Chuck Berry samen met Jerry Lee Lewis op woensdag 19 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam, treedt Chuck op dinsdag 11 november op in het Koninklijk Circus te Brussel... áls ie Europa nog binnen geraakt én als ie opdaagt natuurlijk, want volgens de laatste berichten zijn Chuck's Europese data dit najaar veranderd van "bevestigd" in "tentatief".

In niet gerelateerd Chuck Berry nieuws wordt het huis waar hij woonde van 1950 tot 1958 binnenkort misschien opgenomen in het National Register Of Historic Places. Chuck kocht het bakstenen huisje zonder verdiepingen, adres Whittier Street 3137 in de wijk Greater Ville in St Louis, Missouri, in 1950 voor 4500 $, kort voor de geboorte van zijn dochter Darlin, zo schrijft hij in zijn autobiografie. De Berry's woonden in de kelder en verhuurden het gelijkvloers. Buren herinneren zich nog hoe Chuck's gitaar in de straat te horen was als hij repeteerde in de kelder. Het Preservation Board van St Louis steunt de nominatie, die nu naar de Missouri Advisory Council On Historic Preservation moet, waarna uiteindelijk de National Park Service zich nog dient uit te spreken. Een officiële erkenning als Landmark Status betekent evenwel niet dat het huis, dat momenteel leegstaat en eigendom is van een makelaarskantoor, beschermd wordt tegen afbraak, wel dat er makkelijker geld kan vrijkomen voor restauratie.

Naar Boven
22 augustus 2008
CHARLEY’S DINER ACTIEVER IN DE ROCK ‘N’ ROLLRock ‘n’ roll in een heuse American 50’s Diner geeft toch altijd extra sfeer. Welnu, Charley’s Diner in Nederhorst den Berg heeft zijn deuren weer geopend voor rock ‘n’ roll. Initiatiefneemster is Erica den Boesterd. Om te beginnen is er op zondag 28 september een rock ‘n’ roll jamsessie. Niet alleen muzikanten, maar ook enthousiaste rock ‘n’ roll liefhebbers/ dansers zijn van harte welkom. Op zondag 12 oktober is er een record hop. De term Record Hop/ Sock Hop is ontstaan in de fifties in America. De rock ‘n’ roll muziek werd daar populair, vooral op de highschools. Er werd gedanst op plaatjes, records. De term Sock Hop komt van het dansen van de meisjes op witte sokken en de jongens op zwarte sokken, om de grond te sparen. Ze dansten namelijk vaak in de gymzaal. In Ready Teddy zingt Little Richard “All the flat top cats and the dungaree dolls are headed to the Gym for the sock hop ball.” Door de populariteit van de sneakers en andere schoenen veranderde de informele High School Dance van Sock Hop naar Record Hop. Zie voor het totale activiteitenpakket www.charleys-diner.nl

Naar Boven
22 augustus 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 11 juli overleed Roberto Palombit op 56-jarige leeftijd. De van geboorte Italiaan werd in 1973 bassist van Killer, een afsplitsing van Long Tall Ernie & the Shakers opgericht door pianist-zanger Jan Rietman en drummer Alan MacFarlane. Killer bracht twee singles uit, Killer's Boogie/ Rockin' Mood (1973) en Say Goodbye/ Pretty Women (1975), alsmede de LP I Got Rhythm (1973). Vanaf 1975 werkte Palombit als schrijver voor muziekblad Oor, in de vroege jaren '80 stapte hij over naar muzikantenvakblad Music Maker *** De datum voor D-Day volgend jaar in de Cruise Inn in Amsterdam wordt 13 juni. Staan reeds geboekt: Carl & the Rhythm All Stars (F) *** Als u op 20 september in Utrecht naar de CD-voorstelling van Mischief's nieuwe Hot Wheels CD gaat, komt u beter op tijd: de eerste 100 kopers krijgen bij hun CD gratis een exclusief T-shirt. Naast Mischief! zelf zullen die avond ook The Seatsniffers (B) en The Ragtime Wranglers optreden *** Het komt niet vaak voor dat we van rockabillyartiesten een groot artikel in het hoofdkatern van een Nederlandse krant zien verschijnen, maar The Stray Cats vormen een uitzondering hierop. Zie het artikel in BN De Stem van woensdag 20 augustus jl. (pdf 2MB) *** Personeelswissel bij The Hillbilly Stringpickers: gitarist Jelle van Atten alias Joe Sixpack stopt ermee om zich enkel nog toe te leggen op The Ragtime Wranglers, en wordt vervangen door twee andere muzikanten: Richard Hoekstra van The Ranch House Favorites op elektrische en akoestische gitaar, en Ben Deurloo op akoestische gitaar en steel. Deurloo speelde vroeger slidegitaar in bluesbands. Hun eerste optreden in de nieuwe bezetting vond plaats op 19 juli op de tweede editie van de Rockabilly Round-up in De Mortel, waarover u binnenkort alles leest in Rockin' Lifestyle.
Ranchhouse Favorit Richard nu Hillbilly Stringpicker

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Hobo Jungle is een nieuwe Belgische bluesbopband bestaande uit Lawen Stark (zang en akoestische ritmegitaar), Geneviève Dartevelle (swingjump bluesband Excellos, Bluesdealers, op mondharmonica), Buzzin' Claude (Excellos, op contrabas), en Chris Cadillac (Bluesdealers, op gitaar). Het repertoire spitst zich toe op pré-war en Sun blues. Een greep uit de songs die ze spelen: Worried About You Baby, See See Rider, That's Alright Mama, Mystery Train, Corina Corina, Mean Old Train, Mopper's Blues (Big Bill Broonzy), Canned Heat Blues (Tommy Johnson) en This Is Hip (John Lee Hooker) *** Dat heel wat vormgeving uit de jaren 1950 en 1960 de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan en is uitgegroeid tot design iconen, zal u niet onbekend zijn. Tot 12 oktober kan u in het Design Museum van Gent terecht voor de expositie Uit De Reserves: Design Uit Fifties En Sixties, waarin ontwerpen van ondermeer Arne Jacobsen, Charles en Ray Eames, Eero Aarnio, Tapio Wirkkala, Gio Ponti, Harry Bertoia, Willy Van Der Meeren, Pieter De Bruyne en Ettore Sottsass worden getoond. Toegang bedraagt 5 €, alle info op www.designmuseumgent.be *** Lady Linn heeft in de Happy Days decors van de Anno Expo tentoonstelling in het Cultuurcentrum van Mechelen een videoclip opgenomen voor haar in september te verschijnen nieuwe single A Love Affair *** Op 15 augustus werd in Leuven uit de auto van Bart Vervecken, gitarist van The Rhumba Kings (B) en The Legendary Johnny Trash (B), een gitaar gestolen. Het betreft een Epiphone Les Paul Lefty Vintage sunburst met Gibson 57 humbuckers en een Bigsby tremolo (zie foto). Moest u de gitaar opmerken, neem effe contact op met bart.vervecken2@telenet.be.

Bart en zijn toen nog niet ontvreemde gitaar

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 5 juni schreven we over de operatie van Ray Cotton (The Jets) waarbij hij een nier zou krijgen van Bob Cotton. Het laatste nieuws is dat de operatie geslaagd is en dat The Jets vanaf nu weer op de planken zullen staan *** Alan Moore, leadzanger van The Blue Sapphires (GB), heeft een nieuwe band opgericht, The Midnight Cruisers. Hun debuutoptreden vindt plaats op 3 oktober *** The Bonneville Barons (GB) hebben een titelloze 4-track vinyl EP uit op hun eigen Bakelite Brothers label, waarop het hot stringduo voor het eerst te horen is met een drummer, Eric Bessenay, samen met Bonneville Barons contrabassist Yann Mahdyoub ook actief in The Tawny Owls (F). Verzamelaars opgelet: de EP is op groen vinyl en gelimiteerd op 500 handgenummerde exemplaren. Binnenkort leest u op deze pagina's wat wij ervan vinden! *** Rock and roll rock hey! Rock and roll! Op 19 augustus werd Gary Glitter vrijgelaten uit de Vietnamese gevangenis waar hij 27 maanden uitzat voor het molesteren van twee elfjarige meisjes. De nu 63-jarige Glitter, echte naam Paul Francis Gadd, scoorde in de jaren '70 een aantal glamrockhits die gretig gecoverd werden door rockabilly bands. In 1999 werd hij in Engeland tot twee maanden cel veroordeeld nadat de politie 4000 kinderporno foto's op zijn computer vond. Drie jaar later werd hij uit Cambodia uitgewezen op verdenking van kindermisbruik.

Garry Glitter in betere tijden (links) en op weg van Vietnamese gevangenis terug naar Engeland


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

De 69-jarige Connie Francis werd opgenomen met "gevaarlijk hoge bloeddruk" na een val op 23 juli, net voor een optreden samen met Neil Sedaka. Vijf dagen later mocht ze het ziekenhuis verlaten, maar ze moet nog wel een aantal check-ups ondergaan *** Het juridisch gebekvecht rond de op verdenking van moord terechtstaande producer Phil Spector wordt steeds ingewikkelder: op 4 mei 2009 begint een proces dat Spector aangespannen heeft tegen zijn vórige advocaat, die hij beschuldigd van "inadequaat werk" *** De 72-jarige André Williams blijft maar doorrazen en brengt zijn zoveelste nieuwe CD uit, Can You Deal With It. Het zal u niet verbazen dat de luistersamples op internet wijzen op een bizarre mix van garagerock, soul en jazz *** Wij kunnen overigens niet wachten tot we de handen kunnen leggen op Agile Mobile And Hostile: A Year With André Wiliams, een nieuwe docu waarin de Black Godfather niet alleen gevolgd wordt op toer in Amerika en Europa, maar ook uit zijn flat gezet wordt wegens niet betalen van de huur, opnieuw aan de drugs zit, en verschillende keren wegens gezondheidsproblemen in het ziekenhuis belandt *** Een benefietoptreden van Fats Domino op 19 juli in Bonat Park in Lower 9th Ward, op slechts vier stratenblokken van Fats' huis in New Orleans, is niet doorgegaan. Gevreesd wordt dat de 80-jarige Fats na het overlijden in maart van zijn echtgenote Rosemary met wie hij zestig jaar gehuwd was en acht kinderen had, alle lust in optreden heeft verloren. Het nieuws van haar overlijden is pas eind juli uitgelekt *** Bo Diddley kreeg postuum een eredoctoraat in de kunsten van de universiteit van Florida in Gainsville, overhandigd aan zijn dochter Evelyn Kelly. Bo werd reeds vorige herfst voorgedragen voor het eerbetoon, dus ruim voor zijn overlijden op 2 juni. Detail: Bo heeft zelf nooit zijn school afgemaakt *** Op 5 augustus overleed Gene Williams, baszanger van Buck Ram's Platters, een van de vele Platters afsplitsingen. Volgens www.buckramplatters.com maakte Williams deel uit van de groep van 1973 tot 1981 en van 1984 tot 1990 *** De Rock And Roll Hall Of Fame, het in 1983 opgerichte museum van de geschiedenis van de popmuziek, gaat een tweede complex openen in downtown Manhattan, New York. Het huidige museum in Cleveland, Ohio blijft gewoon bestaan *** Het postkantoor op Miller Avenue 118 in Oildale, Californië (in de buurt van Bakersfield) is op 12 augustus, de 79ste verjaardag van de in 2006 overleden Buck Owens, officieel omgedoopt tot Buck Owens Post Office. In aanwezigheid van Buck's zonen Buddy, Mike en John, en Buck's neef Mel, werd een plaquette onthuld. De familie schonk ook een van Buck's beroemde rood-wit-blauwe gitaren om ten toon te stellen.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 7 augustus overleed Chris Calloway op 62-jarige leeftijd aan borstkanker. Chris was de dochter van de zwarte rock ‘n’ roll voorloper Cab Calloway en toerde 20 jaar lang door Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Australië en Japan aan de zijde van haar vader en zijn Hi De Ho Orchestra. Ook na Cab's dood in 1995 bleef ze optreden met een big band onder de noemer Cab Calloway's Legacy Of Swing *** Op 25 juli meldden we u dat Don Helms een hartaanval had gekregen, vandaag hebben we nog slechter nieuws: Helms overleed op 11 augustus op 81-jarige leeftijd. Helms, die aan diabetes leed, was eind jaren '40 steelgitarist van Hank Williams en werd beschouwd als de laatste nog levende Drifting Cowboy.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

De nieuwe releasedatum voor de nieuwe Damn Right And Rebel Proud CD van Hank III is 21 oktober. Er komt ook een single, Long Hauls And Close Calls *** Alle concerten in West-Europa van Lee Rocker in oktober zijn gecancelled. Voor het optreden in De Lantaarn in Hellendoorn was de verkoop al gestart, maar je kan je kaarten terugbrengen naar het voorverkoopadres en daar krijg je je centen terug *** Ook alle optredens in september en oktober van Al & the Black Cats zijn afgelast. Hun eerstvolgende gig op Nederlandse bodem zal plaatsvinden op 1 november op Bikes & Blues in Amstelveen *** Pulp Fiction regisseur Quentin Tarantino zou werken aan een remake van de cultklassieker Faster Pussycat Kill Kill uit 1965. Een bericht dat Britney Spears in de film de rol van een lesbische stripteaseuse zou vertolken werd ontkend door woordvoerders van zowel Tarantino als Spears. Een andere actrice die genoemd wordt voor een hoofdrol is pornokoningin Tera Patrick, die erg lijkt op Tura Satana in de originele Faster Pussycat Kill Kill *** Nadat de Britse Prince Charles op het Cartier International Polo Tournament in de Guards Club in Windsor werd voorgesteld aan Dita Von Teese en vernam dat zij "danseres" was, nodigde hij haar gelijk uit om te komen dansen op het verjaardagsfeestje van zijn zoon, kroonprins Harry, "omdat die wel van een leuk dansje houdt". Nadat Charles werd verteld dat Dita Von Teese's specialiteit burlesque is werd het idee gelijk afgeblazen... *** Wacht tot Charles Dita ziet als model voor de door haar ontworpen Wonderbra! In september komt het door haar ontworpen design, geïnspireerd op de lingerie uit de jaren '40, in de handel. Hopelijk krijgen we Dita, die zelf poseerde voor de publiciteitscampagne, ook bij ons levensgroot in alle bushokjes te zien...

Dita in onze bushokjes?

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Na de LP, de video, de diverse CD-versies, de DVD en de driedubbele DVD-box is er nu ook de vierdubbele CD-box The Complete '68 Comeback Special met alle repetities, sit down performances en outtakes, samen goed voor meer dan 100 songs en een boekje van 36 pagina’s *** Misschien kan u tijdens het beluisteren het boek '68 At 40 Retrospective van producer Steve Binder lezen *** En op 14 oktober verschijnt Christmas Duets, waarop Elvis' kerstnummers postuum gemixt worden tot duetten met hedendaagse country zangeressen als Carrie Underwood, Martina McBride, Gretchen Wilson, Sarah Evans, Wynonna Judd en LeAnn Rimes. Voor zover we mogen afgaan op de persberichten zou er aan de muziek zelf niet geprutst worden, en zou er naast de Amerikaanse versie ook een Engelse versie met Britse artiesten in de maak zijn *** Op 7 augustus ging in Tupelo het kerkje waar Elvis als kind de eredienst bijwoonde opnieuw open voor het publiek. Het kerkje werd verhuisd naar Elvis' geboortehuisje en daar volledig gerestaureerd *** Op een online veiling verwisselde de ‘peacock jumpsuit’, te zien op de hoes van de LP Promised Land uit 1975, van eigenaar voor de fabelachtige som van 300.000 $, meteen een nieuw record voor het duurste Elvis item ooit verkocht. Het vorige record was 295.000 $, in 1999 neergeteld voor een Lincoln Continental Mark II uit 1956 die ooit van Elvis was. De peacock jumpsuit was een design van Bill Belew, die vanaf 1968 alle podiumoutfits van Elvis ontwierp, en kostte destijds 10.000 $. Elvis beschouwde de pauw als een gelukssymbool: hij is ook afgebeeld in de glasramen tussen de leefruimte en de muziekkamer van Graceland *** Elvis' nu 40-jarige dochter Lisa Marie Presley, die zelf al een 19-jarige dochter en een 15-jarige zoon heeft, is in verwachting van een tweeling, een jongen en een meisje. Als we de gespecialiseerde pers mogen geloven, zullen die Gladys Love en Jesse gaan heten, de namen van respectievelijk Elvis' moeder en Elvis' doodgeboren tweelingbroertje...

Naar Boven

25 juli 2008
RIP EARL NELSON

Earl rechts op de foto, met links Bobby Byrd alias Bobby Day

Op 12 juli overleed Earl Lee Nelson, de helft van het duo Bob & Earl.
De op 8 september 1928 geboren Nelson werd in 1957 lid van The Hollywood Flames, opgericht in 1949 door Bobby Byrd alias Bobby Day, bekend van de liedjes Little Bitty Pretty One en Rockin' Robin. Byrd en Nelson hadden al eerder samen gezongen in The Voices, die in 1955 vier singles uitbrachten, maar scoorden pas een hit toen ze eind 1957 samen in The Hollywood Flames zaten, met het nummer Buzz Buzz Buzz, met leadzang van Nelson. The Hollywood Flames namen op voor Ebb, Atco en Chess, maar konden het succes van Buzz Buzz Buzz pas (in mindere mate) herhalen met Gee, dat in 1961 de R&B-hitparade bereikte. In 1957 verscheen ook de single I Bow To You uitgevoerd door Earl Nelson & the Pelicans.
Ten tijde van The Hollywood Flames bracht Bobby Byrd tegelijkertijd materiaal uit onder de naam The Satellites, die eigenlijk gewoon diezelfde Hollywood Flames waren, en vanaf 1957 namen Byrd en Nelson verscheidene singles op als Bob & Earl. In die dagen was het dan ook niet ongebruikelijk om op een festival Bob & Earl, The Satellites en The Hollywood Flames te plaatsen... eigenlijk drie keer dezelfde band ! Eén van de Bob & Earl singles, Gee Whiz, werd in 1960 een hit in de coverversie van The Innocents, maar toen Byrd in 1962 opstapte om een solocarrière uit te bouwen en vervangen werd door een nieuwe Bob, Bobby Relf, haalden Bob & Earl zelf enkele kleine hits binnen met Don't Ever Leave Me (1962) en hun origineel van de soulklassieker Harlem Shuffle (1963, met de nog jonge Barry White op piano). In 1966 scoorde Nelson zelf een pophit met The Duck onder het pseudoniem Jackie Lee, een combinatie van de naam van zijn echtgenote en zijn eigen tweede voornaam. In 1969 haalde Harlem Shuffle onverwacht de Top 10 in Engeland, waarop Bobby Relf en Earl Nelson het duo Bob & Earl kortstondig nieuw leven inbliezen voor live concerten.
Nelson leed aan Alzheimer en overleed op 79-jarige leeftijd.

Naar Boven

25 juli 2008
SINS 2009: GROTER EN BETER!


Na twee succesvolle edities in 2005 en 2007 in Kortrijk en Antwerpen in samenwerking met het ‘algemene’ Stars On Wheels auto-evenement gaat de Scrapers Car Club solo voor de derde editie van hun Scrapers Indoor Nostalgia Show, die zal doorgaan op 25 en 26 april 2009 in de Oktoberhallen in Wieze, een locatie gesitueerd in de Bermuda driehoek tussen Antwerpen, Brussel en Gent. De Oktoberhallen werden gebouwd in 1957 en beschikken over zes vierkante kilometer houten vloer, wat kan tellen qua traditioneel! Zoals gezegd gaan de Scrapers solo, wat betekent dat SINS dit keer niet gelieerd zal zijn aan andere (lees: niet-hot rod gerichte) evenementen. Uiteraard zullen de nodige verkoopsstands met onderdelen, kleding, hot rod kunst, boeken en tijdschriften, Hawaiiana en andere parafernalia niet ontbreken, zullen er pinstripers en tatoeëerders aanwezig zijn, en wordt alles afgesloten met een rockabillyfestival. De Scrapers nodigen alle Europese car clubs en eigenaars van pré-1963 traditionele kustoms, hot rods en bikes uit om deel te nemen aan SINS. Inschrijven kan tot 31 december via www.scrapers.be

Naar Boven

25 juli 2008
ROBERT GORDON OP TOER


Het tot nu toe laatste optreden van Robert Gordon in Nederland in 2004 (foto: Boppin' Around Archief)

In oktober komt Robert Gordon voor enkele optredens naar Europa. Voor Nederland is er nog geen optreden gepland, maar het zou kunnen op zaterdag 4 oktober 2008, want die datum is nog vrij in Roberts agenda. Als je interesse hebt om medewerking te verlenen aan een eenmalig exclusief optreden van Gordon in Nederland, neem dan contact op met Arjan Deelen: deelen@elvis.dk. Info: www.robertgordon.dk.
Robert Gordon zit momenteel in de studio voor de opnames van een album dat "taaie back to basics rock ‘n’ roll in de stijl van zijn RCA platen uit begin jaren '80" belooft. De band die de Red Hot rocker begeleid op het nieuwe album bestaat uit gitarist Chris Spedding, sessiedrummer Todd Glass en de Finse contrabassist Lasse Sirkko, die we kennen van bij Lester Peabody en Whistle Bait.
Deze site van Robert Gordon Gordon meldt trouwens het overlijden begin mei van George Andrew, in de jaren '90 drummer van Gordon. Andrew was slechts 33 jaar. De doodsoorzaak is ons onbekend.

Naar Boven

25 juli 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Redactielid Jantje Bluecap schreef nog een eerbetoon aan onze gestorven Charlie Discount. Klik hier om het te lezen *** Al surfende kwamen we toevallig op de Nederlandse site www.dumpert.nl met daarop een kalender van 1947 die (althans vanaf 28 februari jl.) ook dit jaar weer gebruikt kan worden. Je kunt de plaatjes met vintage pin-ups op hoge resolutie uitprinten! *** Big Shampoo & the Hairstylers hebben een nieuwe trombonist, Jorg van Leeuwen *** Sony/ BMG houdt op donderdag 31 juli een releaseparty voor de ’68 Comeback Special Boxset. The Reno Brothers zullen live zorgen voor een set 60’s Elvis rock ‘n’ roll. De landelijke pers zal ook aanwezig zijn en SBS6 zal die avond opnames maken voor een nieuwe documentaire The King Is Still Alive. It’s Elvis Time zal aanwezig zijn met een stand en er zal een speciale verloting zijn met een “waar collectors item”. Bezoekers zullen die avond de boxset al kunnen aanschaffen, nog voordat deze in de winkel verschijnt. Plaats van handeling is Caddy’s Diner te Purmerend. Aanvang is 19.00 uur.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De retroswingers van Radio Modern dringen binnen in de gevestigde rockscene en zijn erin geslaagd op maandag 15 augustus een tent in te palmen op Pukkelpop in Hasselt, een van de grootste alternatieve rockfestivals in Europa met meer dan 150 bands op een achttal podia verspreid over drie dagen. Ondermeer Ray Collins Hot Club (D) zal er laten zien en horen hoe échte muziek klinkt *** Voor u uw mooiste pak uit de kast haalt, hou er evenwel rekening mee dat een dagticket voor Pukkelpop zegge en schrijve 75 € kost... *** Het Brussels Boogie Festival, de jaarlijkse Belgische hoogmis voor alles wat ruikt naar jazzy barrelhouse piano's, gaat dit jaar door op 28 en 29 november op een nieuwe locatie: het Koninklijk Circus in hartje Brussel. Namen zijn nog niet bekend *** Ter gelegenheid van de Anno Expo activiteiten in Mechelen brengt brouwerij Het Anker hun (volgens onze Frantic Franky bijzonder aan te raden) Gouden Carolus bier uit in een Limited Edition met retro fifties verpakking. Proost!


KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Whistle Bait (FIN) heeft een nieuwe CD uit getiteld Switchin'. Verzamelaars opgelet: de LP-versie heeft een bonustrack, en bij de release party kreeg je bij aankoop een bonus-CD met nergens anders te vinden live-opnames *** Oo-Bop-Sh'Bam (GB) brengt eind augustus een dubbele live-CD uit, opgenomen in februari in de 100 Club in Londen. Later op het jaar verschijnt ook een DVD versie *** Good Rockin' Tonite uit Londen zet er na 19 jaar een punt achter. Dit is overigens niet de gelijknamige band van Mark Keeley! *** Opnieuw bij elkaar, of in elk geval lang genoeg opnieuw bij elkaar om een album op te nemen: The Johnson Family (GB), die begin jaren '90 twee singles uitbrachten, I Don't Want A Boyfriend (I Just Want A Motorcycle) en Be My Rose. Tegenwoordig zijn ze een trio bestaande uit originele leden Helen Shadow (Queen B's) op contrabas en Nigel Lewis (mede-oprichter van The Meteors) op gitaar, en Helen's levenspartner Ricky Lee Brawn (Stargazers, Big Six) op drums. No Forwarding Address is merkwaardig genoeg hun allereerste album *** Laika & the Cosmonauts stoppen er mee in november, omdat het na 20 jaar (in dezelfde bezetting!) op is en ze in schoonheid willen eindigen voor ze uitgekeken raken op de muziek en elkaar. De Finse surfband brengt eerst nog de verzamel-CD Cosmopolis uit met een overzicht van hun carrière én nieuw materiaal van de soundtrack die ze maakten voor de stomme science fiction filmklassieker Metropolis van Fritz Lang uit 1927. Ze vieren hun afscheid met een Amerikaanse toer en spelen hun allerlaatste concerten in de Continental Club in Austin op 31 oktober (met High Noon) en 1 november (met gitarist Teisco Del Rey).


Laika & the Cosmonauts

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

One cup of coffee and a cigarette teveel? Glen Glenn (so nice they named him twice) ging op 7 juli onder het mes om zijn linkernier te laten verwijderen. Twee dagen eerder trad hij nog op op het Hootenanny festival in California. Wat er juist aan de hand is weten de artsen nog niet, maar ze vermoeden een vroeg stadium van nierkanker *** Nog meer medisch nieuws: de 81-jarige Don Helms, lap-steelgitarist van Hank Williams, had begin juli een lichte hartaanval en beroerte en werd overgebracht naar intensive care. Helms was lid van Hank's Drifting Cowboys van 1944 tot zijn legerdienst in 1945, en aan en af van 1947 tot 1952. Daarnaast speelde hij in 1957 op Patsy Cline's Walkin' After Midnight, op de Johnny Cash LP’s The Fabulous Johnny Cash en Hymns (allebei uit 1959), en schreef hij Brenda Lee's eerste nummer 1 hit Fool Number One (1961). Hij speelde voor Hank Jr. van 1968 tot 1972, en sinds 1989 voor Jett Williams. Ondanks zijn hoge leeftijd is de enige man ter wereld die werd ontslagen door zowel Hank Williams Sr. als Hank Williams Jr., nog steeds actief als muzikant *** De juridische problemen voor de voor moord terechtstaande Phil Spector stapelen zich op: enkele groepsleden van The Crystals en The Ronettes (waaronder Spector's ex-echtgenote Ronnie Greenfield alias Ronnie Spector alias Veronica Bennett) hebben een rechtszaak tegen de producer aangespannen wegens niet-betaalde royalties *** Nieuw in Bear Family's Gonna Shake This Shack Tonight reeks: Lefty Frizzell en Jimmie Skinner, waarbij vooral die tweede ons interessant lijkt: niemand minder dan Ray Campi heeft zijn bewondering voor Skinner nooit onder stoelen of banken gestoken door verschillende van zijn liedjes te coveren *** Op 14 oktober verschijnt Johnny Cash Remixed, een album waarop Cash's Sun opnames mét goedkeuring van Cash's zoon John Carter Cash onder handen worden genomen door een resem hip hop remixers *** Sun Records brengt een eigen elektrische gitaar op de markt, met het beroemde Sun logo gelasergraveerd in het hout. Als we op www.sunrecords.com de technische specificaties lezen lijkt ons dat niet echt een bijzondere gitaar, ook al omdat de prijs van slechts 600 $ ons niet echt vertrouwen inboezemt... *** In maart 2009 komen Bill Haley's Comets weer naar Europa. Voorlopig staan er enkel data in Zwitserland en Oostenrijk bevestigd *** In september op High Rockabilly (E) geen Frantic Dallas Rockers, de verzamelnaam waaronder 50’s cultbillies Bobby Rambo, Gene Rambo en Vince Murphy samen zouden aantreden. Om ons onbekende redenen worden zij vervangen door Rusty York. Allemaal tezamen: “sugaree sugaree!!!” *** Gediagnoseerd met pancreaskanker: Hank Cochran. De artsen ontdekten de ziekte in een vroeg stadium, Cochran ging onder het mes, en iedereen verwacht dat hij volledig zal recupereren. De nu 72-jarige Hank Cochran begon zijn carrière samen met Eddie Cochran als The Cochran Brothers (hoewel ze geen familie waren) met nummers als Latch On en Tired And Sleepy. Later werd hij een gerespecteerd country componist die ondermeer I Fall To Pieces en She's Got You schreef voor Patsy Cline.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 6 juli overleed Bobby Durham, in 1953 drummer op Crying In The Chapel van The Orioles. Durham, die later als jazzdrummer werkte voor ondermeer Lloyd Price, Lionel Hampton, Count Basie, Duke Elington, Ray Charles, Frank Sinatra en Ella Fitzgerald, stierf op 71-jarige leeftijd aan longkanker *** De dag erop overleed de 88-jarige Hugh Mendl, 40 jaar in dienst bij het Britse platenlabel Decca als producer, manager en verantwoordelijke A&R (artiesten en repertoire), en in die functie mede-verantwoordelijk voor het ontstaan van de rock ‘n’ roll in Engeland. De op 6 augustus 1919 geboren Mendl was op 13 juli 1954 producer van de opnamesessie voor de eerste LP van de jazzband van Chris Barber. Toen die door zijn repertoire zat opperde banjospeler Lonnie Donegan voorzichtig dat ze misschien eventueel nog wat skiffle zouden kunnen opnemen. Daar had Mendl nog nooit van gehoord, maar tijdens het laatste halfuur werden toch Donegan's Rock Island Line en John Henry ingeblikt. De nummers zouden pas meer dan een jaar later, in november 1955, uitkomen op single en de start vormen van de skiffle boom, de directe voorloper van de Britse rock ‘n’ roll. Mendl had dat in de gaten, tekende de door hem in de 2 I's Coffee Bar ontdekte Tommy Steele, en was producer van Steele's debuutsingle Rock With The Caveman uit 1956 *** Op 14 juli stierf de 83-jarige Bob King, uitbater van de King Of Clubs, een café gelegen aan Highway 67 in Swifton, Arkansas, waar midden jaren '50 artiesten als Elvis, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en Sonny Burgess optraden. King opende de zaak met zijn broer op 20 september 1951 als de B & I Club, en Elvis trad er in december 1955 op voor de som van 450 $. En van King's favoriete verhalen was hoe Harold Jenkins, lang voor hij Conway Twitty heette, er na een optreden de gage van zijn hele band vergokte, waarna King hem opnieuw uitbetaalde op voorwaarde dat Jenkins hem beloofde nooit meer te gokken. In 2000 werd er nog gefilmd voor de docu Good Rockin' Tonight: The Legacy Of Sun Records. Bob King verkocht de King Of Clubs, die nog steeds bestaat, in 2003 *** Op 16 juli overleed Jo Stafford op de gezegende leeftijd van 90 jaar. En hoewel zij in de eerste plaats een popzangeres was (ze scoorde tussen 1944 en 1957 maar liefst 78 pophits) wijzen we u toch graag op de swingende exuberantie van de opnames die ze tussen 1950 en 1953 maakte met Frankie Laine, verzameld op de in 1993 verschenen Bear Family CD The Duets. Let vooral op hun covers van Hey Good Looking, Setting The Woods On Fire, Way Down Yonder In New Orleans en Hambone.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

www.elvismatters.be bestaat 5 jaar en viert dat met het boek Vijf Jaar ElvisMatters: Een Terugblik In Woord En Beeld, waarin voorzitter Peter Verbruggen de geschiedenis van de fanclub belicht vanaf de eerste bestuursvergadering in 2003 en een blik achter de schermen van hun verschillende evenementen biedt. Het voorwoord is geschreven door John Wilkinson (Elvis' ritmegitarist vanaf 1969) en de uitgave is beperkt tot 500 exemplaren *** Volgens een stuk in het Gypsy Roma Traveller History Month Magazine, een Brits multicultureel tijdschrift voor schoolkinderen, had Elvis zigeunerbloed: zijn voorouders zouden Duitse Sinti zigeuners geweest zijn die in de 18de eeuw naar Amerika emigreerden...

Naar Boven

10 juli 2008
THE DRIFTERS: LET OP VOOR NAMAAK!

De erfgenamen van de in 1967 overleden George Treadwell hebben een overeenkomst bereikt met een Britse groep die de Drifters naam exclusief mag gebruiken in Engeland en Europa. Treadwell, een voormalig jazztrompettist, huwde in 1947 met zangeres Sarah Vaughan en werd gelijk haar manager. In 1954 kocht hij zich als manager bij The Drifters in toen Clyde McPhatter zijn legerdienst moest vervullen en zijn aandeel in de band verkocht. Treadwell was zo slim om van The Drifters een firma te maken met de zangers als bedienden, en ‘dankzij’ hem vonden er nogal wat personeelswijzingen plaats in The Drifters, aangezien hij niet aarzelde groepsleden te vervangen zodra ze opslag vroegen. In mei 1958 ontsloeg hij zelfs in één klap de volledige groep nadat een van hen ruzie had gemaakt met de eigenaar van het Apollo Theatre in New York. Om de openstaande boekingen in te vullen huurde Treadwell gelijk The Five Crowns in, een groep onder leiding van Ben E. King, die hoewel ze niets te maken hadden met The Drifters, onder die naam verdergingen. Na talloze verdere personeelwissels (naar verluidt maakten in de ondertussen 55-jarige geschiedenis van de groep meer dan 60 verschillende zangers deel uit van The Drifters, om nog maar te zwijgen over alle namaak-Drifters) trok de groep in de jaren '70 naar Engeland, waar ze diverse discohits scoorden en werden gemanaged door Treadwell Drifters Inc, zijnde Treadwell's weduwe Faye Treadwell, die rechtszaken begon tegen andere groepen die de naam The Drifters bezigden. Haar bedrijfje ging in 2001 failliet, waarna twee van haar medewerkers Drifters UK Ltd. opstartten. Nu won Tina Treadwell, de dochter van George en Faye, een rechtszaak tegen Drifters UK Ltd., waardoor zij eigenaar blijft van The Drifters. Luidens hun website bestaat de huidige bezetting van The Drifters uit Christoph Richards, Steve King, Maurice Cannon en Michael Williams, die - hoeft het nog gezegd - geen enkele link hebben met de originele Drifters uit de jaren '50. Binnenkort zou er als eerbetoon aan voormalig leadzanger Johnny Moore (die in 1998 overleed) een nieuwe CD verschijnen getiteld Five Decades And Moore, maar we vrezen het ergste als we in de persmededeling lezen dat Tina Treadwell bezig is de groep "te re-branden voor het moderne publiek"....The Drifters: zoek de 7 verschillen...

Overigens zijn er naast deze officiële Drifters nog verschillende andere Drifters actief, zoals:
- een groep geleid door Bobby Hendricks (leadzanger van november 1957 tot mei 1958),
- The Beary Hobbs Drifters (Hobbs zong bas van mei 1958 tot 1960) die na Hobbs' dood gewoon zijn blijven optreden,
- Charlie Thomas' Drifters (Thomas was lid van The Drifters van juni 1958 tot augustus 1967),
- The Drifters Featuring Rick Sheppard (hij maakte deel uit van de groep van eind 1966 tot maart 1970) die het recht op de naam The Drifters bezit in Canada,
- Don Thomas & the Drifters Review (Thomas was slechts kortstondig lid van The Drifters, meer bepaald van eind 1969 to maart 1970),
- Billy Lewis' Nu Drifters, geleid door Billy Lewis die deel uitmaakte van diverse Drifters incarnaties van 1975 tot 1980 en 1986 tot 1989 en eerder optrad onder de naam Sound Of The Drifters,
- The Legendary Drifters Show van Ray Lewis (hij maakte deel uit van verschillende Drifters groepen van 1978 tot 1988) en Roy Hemmings (actief in het Drifters wereldje sinds 1990)
Wij zien door de bomen het bos niet meer!

Naar Boven
10 juli 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen Los Raw Meat op de Rockabilly Roundup weekender in De Mortel: de Spaanse band wordt wegens onenigheid met de organisatoren vervangen door Carl & the Rhythm All Stars (F).

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rockin' & Drinkin' Guys is een nieuw rockabilly trio met een naam die zegt waar het op staat. Naar hun optredens te zien komen ze uit de buurt van Moeskroen. Of ze niet te veel drinken om te kunnen rocken kan je checken op www.myspace.com/rockinanddrinkinguys *** Het had de MySpace van Guy van The Hometown Gamblers kunnen zijn... *** The Last Row is dan weer een nieuw trio uit Luik dat naar eigen zeggen is beïnvloed door zowel Stray Cats, Motörhead, AC/DC als Jack Daniel's. Kijk en luister of dat u iets zegt op www.myspace.com/thelastrow en www.thelastrow.be *** Alles komt terug: The Rattlers (GB) maken hun comeback op 25 oktober op de tweede Old School Rockabilly Psychosis Night in Hof Ter Lo in Antwerpen. The Rattlers brachten tussen 1989 en 1993 verschillende albums uit. Alles verandert ook evenwel: zanger Nick Peck's zoon Curtis Lee speelt nu gitaar... *** De Belgische Post brengt een speciaal postzegelvel uit voor de 50ste verjaardag van Expo 58. De vijf zegels met foto's van de hostesses, het paviljoen van de USSR, het paviljoen van Thailand, het Atomium en het Expo logo, hebben elk een standaardwaarde van 0,54 € en zijn te koop vanaf 14 juli.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Tennessee Boys in 2000 (foto: Boppin' Around archief)

Alles komt terug: op de Rockin' Race Jamboree in Spanje in februari 2009 spelen The Tennessee Boys (P) een reünie optreden. De diverse Tennessee Boys zijn tegenwoordig uitgezwermd naar bands als The Mean Devils (P), 49 Special (P) en Rockin' Bonnie & the Rot Gut Shots (I), terwijl ritmegitarist Jorge Fortunato, die momenteel in Turnhout (B) woont, in zowat elke Belgische band pedal steel speelt *** Alles komt terug: The Wigsville Spliffs maken hun comeback op 30 augustus op de zesde Bedlam Breakout in Northampton, waar ze bovendien zouden aantreden in de originele bezetting. Het enige album van The Wigsville Spliffs verscheen meer dan 10 jaar nadat de band gesplit was en bevatte tracks die eerder op verschillende compilaties stonden. Zanger-gitarist Ian Aitkin richtte later The Bus Stop Boys opOp 20 juni overleed Stephan Braus, de drummer van psychoband The Scum Rats (D), aan kanker. Braus, die slechts 40 jaar werd, drumde ook voor de Duitse bands Nervous Breakdown, The Daltons en The Scamps *** Goed nieuws voor verzamelaars, pech voor de trouwe fans die de CD onmiddellijk kochten: You Didn't Come To My Funeral van The Nu Niles (E) verschijnt nu op LP met twee onuitgegeven bonustracks *** Pycckar Ocnxataka, oftewel Russian Pyscho Attack, is een boek over de Russische pyschobilly scene in de jaren '90, geschreven door Kirill Ermichev, zanger van de psycho band Scary B.O.O.M uit Sint Petersburg. Voor u zich een ongeluk begint te zoeken: het boek is wel degelijk geschreven in het Russisch...


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Marc Mencher en Phil Doran hebben besloten na drie edities in 2002, 2005 en 2007 volgend jaar geen Rockin' 50s Fest meer te organiseren in Green Bay, Wisconsin, het festival dat recordhouder was inzake de grootste concentratie van originele 50s artiesten op één locatie *** Producer Phil Spector moet straks niet alleen opnieuw terechtstaan voor de moord op actrice Lana Clarkson in 2003, hij heeft nu ook een rechtszaak aan zijn been ingediend door het Westin Bonaventure Hotel in Los Angeles, waar tijdens de eerste rechtszaak Spector's advocaten en getuigen verbleven. Volgens het hotel heeft Spector nooit de rekening ten belope van meer dan 100.000 $ betaald. Het nieuwe proces, dat van start gaat in september, wordt voorgezeten door dezelfde rechter die het originele proces leidde, dik tegen de zin van Phil Spector die de man wraakte wegens vooringenomenheid *** John Blair van Jon & the Nightriders werkt momenteel aan een documentaire over de geschiedenis van de surfmuziek, en gaat in augustus verschillende bands filmen en opnemen op het Surfer Joe Festival in Italië *** Op 27 juni werd de Rockabilly Highway waar we het recent over hadden in Big News, het stuk autostrade van Jackson, Tennessee (waar Carl Perkins woonde) tot de staatsgrens met Mississippi, officieel ingehuldigd met een concert van Carl Mann, Rayburn Anthony en WS Holland. Op de autostrade komen speciale ‘rockabilly’-naamborden *** Op 10 juli veilt Christie's in Londen een bandopname met vier nummers van Tommy Scott & the Senators uit 1962. Niets bijzonders, denkt u dan, maar het betreft de allereerste demo's van... Tom Jones, opgenomen in de toiletten (akoestiek!) van de YMCA in Tom's toenmalige woonplaats Pontypridd, Wales. Verwacht wordt dat de tape 3000 £ gaat opbrengen... en wellicht gekocht zal worden door Tom Jones zelf *** Op 26 juli trouwt de 66-jarige Paul Anka met zijn 37 jaar oude (zeg maar: jonge) vriendin. Het betreft Anka's tweede huwelijk - hij scheidde in 2000 na een huwelijk van 37 jaar. Anka en zijn vriendin wonen al vier jaar samen en hebben een zoontje van twee *** De 74-jarige Lester Russaw van The Coronets, die in 1953 een R&B-hit scoorden met het nummer Nadine, is op 18 juni veroordeeld tot 9 jaar cel voor twee gewapende bankovervallen. Russaw lijdt aan prostaatkanker *** In San Benito, Texas, de geboorteplaats van Freddy Fender, is een Freddy Fender Museum geopend. Worden tentoongesteld: enkele gitaren, een gigantische broeksgesp, en een pot pikante Freddy Fender saus *** De in 1988 door David Loehr opgerichte James Dean Gallery is opnieuw verhuisd naar haar originele locatie in Main Street, Fairmount, Indiana, het stadje waar Dean opgroeide en begraven is. Een kleine brand in 2002 was de aanleiding voor een verhuis naar Gas City, wat na twee jaar te duur bleek in onderhoud, waarna de verzameling memorabilia werd tentoongesteld in het Kruse Automotive & Carriage Museum in Auburn. Nu is het museum dus terug waar het in 1988 van start ging, en om het aantrekkelijker te maken is de toegang voortaan gratis. In Fairmount vindt van 25 tot 28 september opnieuw het jaarlijkse James Dean festival plaats. David Loehr is trouwens de organisator van het Rockabilly Rebel Weekend in Indiana *** *** Uit op een El Toro LP: Long Gone Daddy, de complete 50s opnames van Pat Cupp, inclusief alternates en demo's.

Pat Cupp

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 18 juni overleed Buddy Long, die we (niet) kennen van twee singles, Walking And Talking To Myself/ You Called Me By His Name Last Night (1958), en It's Nothing To Me/ Just A Friend (1959). Met zijn Western Melody Boys begeleidde hij ook Duane Eddy op diens allereerste plaatje, Soda Fountain Girl uit 1955, uitgebracht onder de naam Jimmy & Duane. Jimmy was Jimmy Delbridge.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

De nieuwe CD van West Coast boogie woogie jumpblues pianist Rob Rio is zoals de titel Thank You Joe Turner al aangeeft een eerbetoon aan Big Joe Turner *** Rhino Records, dat vorig jaar de twee meer dan 10 jaar lang niet verkrijgbare albums van The Traveling Wilbury's uitbracht in een geremasterde luxe uitgave, biedt beide albums nu ook apart te koop aan. The Traveling Wilbury's waren een ‘supergroep’ bestaande uit Roy Orbison, Bob Dylan, George Harrison van The Beatles, Jeff Lyne van rockband Electric Light Orchestra, en Tom Petty van rockband The Heartbreakers. Let evenwel op: de in 1988 overleden Big O doet alleen mee op hun debuut The Traveling Wilbury's Volume 1 (1988), niet op de merkwaardigerwijs "Volume 3" getitelde opvolger uit 1990. De box met onuitgegeven bonustracks is te koop in de versies Collection (2 CD’s + DVD + een boekje met 16 pagina’s), Deluxe (met een gebonden boekwerkje van 40 pagina’s), en als Vinyl Edition bestaande uit 3 LP’s *** Th' Legendary Shack Shakers hebben een nieuwe gitarist, Duane Denison, wellicht het bekendst van rockband The Jesus Lizard *** Hebbedingetje: de nieuwe Arsen Roulette single op El Toro, Knock Me A Kiss/ Honey Hush, afgeklopt op 500 stuks op transparant vinyl *** En kijk wie daar uit het niets terug opduiken met een nieuwe CD: The Bellfuries uit Austin, Texas, dé ontdekking van de Rockabilly Rave 2002, van wie sindsdien niemand nog wat gehoord had. Hun nieuwe CD heet Palmyra, maar we vrezen het ergste, aangezien ze op www.myspace.com/bellfuries laten weten dat "sommige mensen dit als een radicale koerswijziging zullen zien, en dat begrijpen we. Het is echter nooit ons doel geweest een rockabilly band te zijn of gebonden te zijn aan één specifiek genre"... *** Goed nieuws daarentegen is dan weer dat hun uitstekende Just Plain Lonesome CD uit 2001 tegen kerstmis zou herperst worden *** Het goede nieuws is dat Deke Dickerson's ándere band, het fratrock combo The Untamed Youth, voor het eerst in vijf jaar nog eens eenmalig optreedt *** Het slechte nieuws is dat u daarvoor in oktober op uw bezem zal moeten stappen en naar het Funtastic Dracula Carnival in Valencia (E) zal moeten vliegen. The Untamed Youth zal er aantreden in dezelfde bezetting als hun Europese toer van 1996, met naast DD Steve Mace (basgitaar), Joel "Jet" Youngblood (drums) en Steve "Sammy" Rager (orgel) *** Op hetzelfde garagefestival zullen ook The Mummies, het surf-garage gezelschap uit San Francisco met links naar The Phantom Surfers dat actief was van 1988 tot 1994, een "wereldwijd eenmalige reünie" spelen.KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Het huis waar Elvis woonde in 1956 voor hij verhuisde naar Graceland is door een rechtbank definitief toegewezen aan producer Mike Curb. Uri Geller (de man die in de jaren '70 wereldbekend werd omdat hij met de kracht van zijn geest lepels kon buigen zonder ze aan te raken) had het huis, gelegen aan de Audobon Drive in Memphis, in 2006 voor 905.100 $ gekocht via eBay, maar bracht daarna wijzigingen aan in het contract waardoor de verkoop vertraging opliep. De eigenaars verkochten het toen voor 1 miljoen $ aan Mike Curb, die er een muziekschool in wil onderbrengen. Curb werkte vroeger ondermeer met Roy Orbison en Hank Williams Jr, en componeerde heel wat van de bikerinstrumentals van Davie Allan & the Arrows *** Een zwart colbertjasje dat Elvis droeg in de film Viva Las Vegas is op 21 juni op een veiling van memorabilia verkocht voor 36.325 $ *** Te mooi om waar te kunnen zijn: een professor Engelse literatuur aan de universiteit van Mississippi beweert dat hij in een lot tweedehands boeken dat hij in april kocht in Memphis een aantal dagboeken vond geschreven door... Elvis! Het zou gaan om zeven delen gedateerd tussen 16 november 1956 en 16 augustus 1977 *** Wat ons onwillekeurig doet denken aan de dagboeken van Hitler (een vervalsing) en van Jack The Ripper (waarover nog steeds wordt getwist of ze al dan niet echt zijn) *** Na Inside Loving You, Jailhouse Rock, King Creole, Roustabout, Double Trouble en GI Blues legt de Deense Elvis Unlimited club nu ook Elvis' debuutfilm Love Me Tender uitgebreid onder de loep in Inside Love Me Tender. Het boek van 152 pagina’s is gelimiteerd op 2000 exemplaren en bevat een DVD met beelden van op de set en van de première, en een vinyl single met een replica van de The Truth About Me single, een kort promopraatje van Elvis opgenomen op de set van Love Me Tender. Het voorwoord is van Ger Rijff, na Kolonel Parker zowat de belangrijkste Nederlander met een Elvis connectie. Rijff werkte eerder al aan een onuitgegeven Love Me Tender boek ***

De James Burton Foundation heeft 30 gitaren cadeau gegeven aan de Southern University van Shreveport, Louisiana, voor opvoedkundige programma's. Detail: het gaat om Yamaha's en niet om Fenders... *** Elvis' Presley's Graceland is een nieuwe versie van de DVD uit 2000, nu als dubbel-DVD met 80 minuten extra materiaal. De DVD is een rondleiding door Graceland, afgewisseld met archiefmateriaal en naar 3D omgezette foto's. Ook het automuseum en twee vliegtuigen komen aan bod. Als extra's krijg je een kwartier beeldmateriaal uit januari 1958, de persconferentie na Elvis' legerdienst op 7 maart 1960, bijna 20 minuten 8mm filmpjes gemaakt tussen 1968 en 1970, en een blik op een aantal documenten uit de archieven van Graceland. Let wel: deze DVD is niet ondertiteld in het Nederlands! Bij ons is ie ondermeer te koop via www.elvismatters.be *** Van 9 tot 17 augustus is het in Memphis weer Elvis Week geblazen, met op het programma ondermeer een loopwedstrijd, een kunstwedstrijd, karaoke voor kinderen, een wandelzoektocht, een Blue Hawaii ontbijt, een gospel brunch, een herdenkingsdiner ter ere van de onlangs overleden Bill Burk, een filmfestival, een wedstrijd voor imitatoren, en uiteraard de kaarsenprocessie. U vindt alle details op www.elvisweek.com *** Interessanter lijken ons de gasten op een aantal insider conferenties, zoals drummer DJ Fontana, Mike Stoller (componist van ondermeer Hound Dog en Jailhouse Rock), dirigent Joe Guercio, Steve Binder (producent van de '68 Comeback Special), Dixie Locke Emmons (Elvis' liefje in de fifties!), Nancy Rooks (Elvis' meid en auteur van het boek Inside Graceland: Elvis' Maid Remembers), Edward Faulkner (acteur in GI Blues en Tickle Me), Darlene Tompkins (actrice in Blue Hawaii en Fun In Acapulco), Susan Henning (actrice in Live A Little Love A Little), Celeste Yarnall (actrice in Live A Little Love A Little), Francine York (actrice in Tickle Me), en Tanya Lemani George (danseres in de '68 Comeback Special) *** Wie er in elk geval niet bij zal zijn is Lilyan Chauvin, te zien in King Creole en Tickle Me: de op 6 augustus 1925 in Parijs geboren actrice bezweek op 26 juni aan borstkanker

Naar Boven


Lees hier de oudere nieuwsberichten

Terug naar de voorpagina