(reclame)20 december 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWSThe Trash Hombres, de roemruchte ‘spankabilly’ band uit Arnhem, gaat weer de planken op. Nadat bassist Mark ‘Doc’ Verschoor begin 2009 te kennen had gegeven dat hij naar de VS zou emigreren en drummer Rasyif Kremer zich geheel op zijn maatschappelijke carrière wilde storten zijn gitarist Wil Sipkema en zanger Marc Kamphuis op zoek gegaan naar een nieuwe ritmesectie. Dit is gelukt middels ‘Rocka’ Willy Pieters (bekend van o.a. Sue & The Flamin’ Stars, The Businessmen of R&R, Tjendol Sunrise, Three Farmers Boys) op contrabas en Aeilko van der Wagen (o.a. Reno Brothers, Vibro Kings, Lil' Esther & theTinstars op drums. Zondag 20 december is het eerste optreden in Nederland bij Café Govers te Geffen, rond 20.00 uur zal daar afgetrapt worden *** Drummer Enrico Garcia van The Bellhops is benaderd om met enkele bekende Nederlandse drummers in 2010 drumshows door geheel Nederland te geven. Overigens gaat hij binnenkort full-time drumles geven bij DrumExperience.nl, een nieuwe drumschool in Eindhoven. The Bellhops zelf zitten nog immer op het juiste spoor met geplande optredens samen met James Intveld, Wayne Hancock en Kid Ramos (The Fabulous Thunderbirds) *** Zoals eerder aangekondigd toerden CC Jerome’s Jetsetters samen met de Amerikaanse rock ‘n’ roller Nick Curran door de Benelux en Duitsland. De succesvolle tour kreeg ook aandacht op Radio 6 alwaar de muzikale combinatie live te horen was in het programma Shouting Boots, maar dit hoorden we helaas achteraf zodat we het niet meer konden aankondigen. Je kunt het item hier bekijken. De band gaat nu ook de boer op als heuse revue. De bezetting is dan een stuk uitgebreider en ziet er dan als volgt uit: Gene Taylor (piano), Jeffrey Thielens (Hometown Gamblers, harmonica), Martijn van Toor (Tinez Roots Club, tenor sax) en Koen Schouten (Tinez Roots Club, bariton sax) en natuurlijk de vaste kern Coen, Deon en CC Jerome. Swingende 50's jump blues is dan het credo en in deze hoedanigheid is de band reeds geboekt voor onder meer de 14e editie van de Southern Blues Night in Heerlen (Parkstad Theater, 19 maart a.s.) en de Rhythm Riot 2010 (Engeland, 19 tot 21 november). Overigens zijn de opnames van Gene Taylor Meets CC Jerome’s Jetsetters klaar en deze zullen in het komende voorjaar uitkomen op CD bij El Toro Records *** Het succes van CC Jerome’s Jetsetters is niet zonder gevolgen. De welbekende, oudgediende formatie (Lil' Esther &) The Tin Stars speelt nu vaker noodgedwongen met een invalgitarist. Niet de minste overigens, want dit is de 19-jarige Dusty Ciggaar van de Nederlandse top blues/ rootsband The Rhythm Chiefs.


CC Jerome's Jetsetters live op Radio 6

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Crazy Cavan & the Rhythm Rockers (GB) vieren in 2010 hun 40ste verjaardag met een CD-box met 40 tracks en 15 onuitgegeven nummers *** The Jive Aces (GB) hebben opnames gemaakt met de Britse jazz trompettist Kenny Ball, waarvan op 7 december alvast Happy Happy Christmas is verschenen. De derde keer dat ze dat nummer uitbrengen, als we ons niet vergissen...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Als je maar lang genoeg doorgaat met wat je ook doet krijg je vanzelf een lintje: tussen de genomineerden voor de Grammy Awards vinden we enkele namen die zelfs ons niet onbekend zijn. Om met de oudjes te beginnen: de nu 71-jarige New Orleans legende Allen Toussaint is genomineerd in de categorie Best Jazz Instrumental Album voor zijn CD The Bright Mississippi, en die goeie ouwe Booker T. Jones van Booker T & the MG's (Green Onions!) in de categorie Best Rock Instrumental Performance voor het nummer Warped Sister van zijn CD Potato Hole, dat het wel moet opnemen tegen Mr. Surfer Goes Jazzin' van de nieuwste Brian Setzer Orchestra CD. Johnny Cash krijgt postuum een zoveelste Grammy nominatie voor zijn album America: A 200 Year Salute in Song And Story uit 1972 in de categorie Best Long Form Music Video. John Fogerty van CCR zaliger maakt kans op een Grammy voor Best Solo Rock Vocal Performance voor het nummer Change In The Weather van zijn recente CD The Blue Ridge Rangers Rides Again. Zowel Electric Dirt van Levon Helm (hij begon zijn carrière eind jaren '50 als drummer van Ronnie Hawkins' begeleidingsgroep The Hawks) als Willie And The Wheel van Willie Nelson in de functie van frontman van western swing band Asleep At The Wheel maken kans op de eretitel van Best Americana Album. De Grammies worden uitgereikt op 31 januari in Los Angeles. Moge de beste winnen, en liefst zonder vals te spelen, zoals wij altijd zeggen! Tot slot zijn er ook Lifetime Achievement Awards voor Bobby Darin, country zangeres Loretta Lynn en de nu 94-jarige (!) bluesgitarist David "Honeyboy" Edwards (op 16 januari naast Duane Eddy topact op Deke Dickerson's Guitar Geek Festival), alsmede - beter laat dan nooit - Thomas Alva Edison, de uitvinder van de fonograaf *** You Are My Destiny: Paul Anka heeft een aanvraag tot echtscheiding ingediend nadat zijn 30 jaar jongere echtgenote, het Zweedse model Anna Aberg-Yeager, aan de politie meldde dat Anka een revolver op haar richtte toen hij hun kind kwam oppikken. De 68-jarige Anka toonde de politie de videobeelden van de beveiligingscamera’s van zijn huis waarop niets is te zien van het incident. Aberg is Anka's tweede vrouw, en hoewel ze samen een in 2005 geboren zoon hebben, zijn ze nog maar 18 maanden gehuwd *** Door zijn artsen na zes jaar officieel genezen verklaard van kanker: Burl Boykin, die in 1960 de single Let Me Come Your Way uitbracht, gecompileerd op de Buffalo Bop CD Out For Kicks. Boykin's eerste publieke verschijning wordt de New Year's Eve Bash in Jackson, Tennessee georganiseerd door WS Holland.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Big Bill Lister, 'de langste cowboy ter wereld...'

Op 1 december overleed Big Bill Lister, 'de langste cowboy ter wereld', bekendst van zijn associatie met Hank Williams, voor wiens Drifting Cowboys hij begin jaren '50 ritmegitaar speelde. Zelf was hij al actief als country performer sinds 1938. Toen ie tegen Hank zei dat hij nog wel een goeie “beer drinking song” kon gebruiken, schudde Hank voor hem het nummer There's A Tear In My Beer uit de mouw, door Lister opgenomen in 1952. In 1988 vond hij Hank's originele acetaat terug, die hij aan Hank Jr. gaf, die het nummer opnam en zijn eigen stem mixte met die van zijn vader. Het resultaat was een duet tussen vader en zoon Williams dat een Grammy Award waard was. De truc zou een generatie later opnieuw toegepast worden met The Three Hanks, opnames waarop de stemmen van Hank Sr., Hank Jr. en Hank III gemixt werden. Lister nam nog steeds nieuwe CD’s op (ondermeer Remembering Hank Williams Through Story And Song uit 2003), maar de beste bron voor zijn oud materiaal is de Bear Family CD There's A Tear In My Beer. Lister werd 86 jaar *** Op 2 december overleed de 83-jarige componist Aaron Schroeder, die meer dan 2000 liedjes uit zijn wellicht wel heel erg dikke duim zoog. Schroeder pende 17 songs voor Elvis waaronder kleppers als Santa (Bring My Baby Back To Me), Stuck On You, Good Luck Charm, I Got Stung, Stuck On You en A Big Hunk O'Love. Daarnaast schreef hij ondermeer Rubber Ball (Bobby Vee) en Because They're Young (Duane Eddy), en was hij de ontdekker van Gene Pitney. In de rock 'n' roll film Jamboree (1957) had ie een cameo als... componist! Schroeder leed aan Alzheimer.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

De complete toer van de Amerikaanse honky-tonk formatie The Dixons door Europa, waaronder Nederland en België, is geannuleerd.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Elvis Presley Enterprises meldt dat Elvis In Concert (videoprojectie van concertopnames van Elvis begeleid door live muzikanten) in februari/ maart opnieuw door Europa toert en ondermeer halt houdt in Nederland. Van België is (voorlopig?) geen sprake *** In Memphis is het stuk Beale Street tussen Main en second officieel omgedoopt in Bernard J. Lansky Street, naar de kleermaker van de koning: de nu 82-jarige Lansky gaat er prat op dat hij het eerste én het laatste pak voor Elvis heeft gemaakt. Ook zo vaak gehoord dat Elvis zich kleedde als een zwarte? Dat verhaal klopt, want hij kocht zijn outfits bij Lansky. Lansky Bros opende in 1946 als leger overstock, legde zich toe op het maken en verkopen van opvallende kledij, en mocht zich al snel verheugen in de klandizie van zwarte jazzmuzikanten. Vanaf 1952 liep ook de jonge Elvis, die vlakbij in de bioscoop werkte, vaak te dromen voor de etalage, want zo'n sjiek pak kon hij zich toen natuurlijk nog lang niet veroorloven. Dat veranderde snel, en Elvis werd een goede klant op Beale Street. Zijn zwart-rose pak? Lansky. Het gouden kostuum? Lansky. Oh ja, dat laatste pak, wou u nog weten? Drie keer raden waar het hemd, het colbertjasje en de broek vandaan kwamen waarin Elvis ten grave werd gedragen...

Elvis: pink Cadillac, pink Lansky shirt...

Naar Boven


(reclame)

3 december 2009
LEGENDARISCHE PRODUCER BOB KEANE OVERLEDEN


Bob Keane (r) en Ritchie Valens in 1958

Op 28 november overleed Bob Keane, die onlosmakelijk is verbonden met de carrière van Ritchie Valens. De op 5 januari 1922 geboren Robert Kuhn (later veramerikaniseerde hij zijn naam tot Keen, vervolgens tot Keane) kende het muzikale klappen van de zweep: zelf was hij klarinettist die op z'n zeventiende zijn eigen big band voorzat, later leidde hij het jazz orkest van Artie Shaw.
In 1955 start hij Keen Records op, dat in 1957 een nummer één hit binnenrijft met You Send Me van Sam Cooke, maar helaas ontdekt Keane op dat moment dat hij geen fatsoenlijk contract had met zijn zakenpartners. Voor hij het wist lag ie uit Keen Records, en de opbrengsten van You Send Me gingen aan zijn neus voorbij. Keane blijft niet bij de pakken zitten en stampt een nieuw label uit de grond, Del-Fi. In mei 1958 ontdekt Keane bij een optreden in een bioscoop in Pacoima, Californië een jonge rock 'n' roll zanger van Latijns-Amerikaanse origine. Hij nodigt Richard Steven Valenzuela uit om opnames te maken in de home studio in de kelder van zijn huis. Samen werken ze Valenzuela's idee voor Come On Let's Go uit tot een volwaardig nummer, dat op 8 juli opgenomen wordt in de Gold Star studio in Los Angeles. Keane verandert Valenzuela's naam in Ritchie Valens, Come On Let's Go haalt de 42ste plaats in de charts, opvolger Donna klimt tot de tweede plaats, en Donna's B-kant La Bamba haalt nummer 22. Valens' carrière wordt gekortwiekt als hij op 3 februari 1959 omkomt in het vliegtuigongeval dat ook de levens van Buddy Holly en The Big Bopper eist. Andere artiesten op Del-Fi worden Chan Romero (de originele Hippy Hippy Shake), Little Caesar & the Romans (Those Oldies But Goldies Reminds Me Of You) en Ron Holden (My Babe). Ook surf (Keane had Dick Dale al opgenomen in 1959, drie jaar voor Misirlou) wordt een belangrijke inspiratiebron voor Del-Fi, met namen als Dave Myers & the Surftones (Moment Of Truth), The Impacts, The Sentinals, Bruce Johnston, The Darts en The De-Fenders. In 1994 zijn twee Del-Fi instrumentals, Bullwinkle Part 2 van The Centurions en Surf Rider van The Lively Ones, te horen in de film Pulp Fiction.
Na Ritchie Valens is de bekendste ontdekking van Bob Keane waarschijnlijk Bobby Fuller, die hij tekent in 1964. De opnames van The Bobby Fuller Four, waaronder de Buddy Holly cover Love's Made A Fool Of You, verschijnen op Del-Fi sublabel Mustang. I Fought The Law wordt in 1965 een hit en vervolgens een golden oldie, gecoverd door ondermeer The Stray Cats. Ook Fuller zal op een dramatische dood sterven als hij op 18 juli 1966 overdekt met benzine wordt aangetroffen in een auto. Zelfmoord, zo luidt de officiële conclusie van de politie, die door velen, inclusief Keane, in twijfel wordt getrokken: Bobby Fuller zou zijn vermoord. Om ook twee namen te noemen van niet-rock 'n' roll artiesten die hun start in de muziek danken aan Bob Keane voor wie ze in de jaren '60 werkten als producer, technicus en muzikant: Frank Zappa en Barry White.
Na Fuller's dood krijgt Keane genoeg van het muziekwereldje en doekt hij tegen 1970 Del-Fi op, waarna hij inbraakalarmen gaat verkopen. Eind jaren '70 timmert hij achter de schermen aan de carrière van zijn zonen Tom en John, alias The Keane Brothers. In 1993 haalt hij Del-Fi uit de mottenballen, brengt Keane nieuwe opnames uit (ondermeer surf) en recycleert hij zowat de hele Del-Fi backcatalogus. Ook opvallend: Del-Fi gooit een 3 CD-box op de markt van Ritchie Valens, die bij leven exact twee singles uitgebracht! In 2003 verkoopt Keane Del-Fi aan Warner Music Group. In 2006 schreef hij zijn autobiografie The Oracle Of Del-Fi. Zeven jaar geleden werd Keane gediagnoseerd met een longziekte. Hij werd 87 en stierf ten gevolge van nierfalen.

Naar Boven


(reclame)

3 december 2009
ONZE MUZIEK OP DE NATIONALE RADIO


John-Boy & the Waltons op de radio! (foto: Hans Peter van Velthoven)

Luister voor de verandering in december en januari eens naar de radio. Op zondag 13 december zijn John-Boy & the Waltons namelijk te horen op Radio 1 in het Radio 1 Journaal. Punt van aandacht zal het 20-jarige bestaan van de band zijn en ter gelegenheid daarvan verschijnt er een jubileum-CD met een bonte verzameling CD-tracks, outtakes en live-opnames uit de periode 1989-2009. De uitzending is tussen 12 en 14 uur.
Ruim een maand later, op zondag 23 januari is Phil Friendly te gast in het Tros-programma Muziek Café dat op Radio 2 wordt uitgezonden van 16 tot 18 uur. De Amerikaan Phil Friendly toert die periode door Nederland met The Loners en zal voor die gelegenheid zijn nieuwe CD promoten.

Naar Boven

3 december 2009
SUE MORENO HEEFT EEN ONE TRACK MIND!......in tegenstelling tot wijzelf die een 8 track mind hebben, maar helaas maken ze die tapes al lang niet meer. Alle gekheid op ons stokje: One Track Mind is de titel van het nieuwe album van "onze" Sue Moreno, haar vierde ondertussen, dat verschijnt op 8 januari. One Track Mind werd opgenomen in de Western Star studios in Engeland in een productie van Alan Wilson, en Sue wordt begeleid door de Britse sleaze-a-billy band Jack Rabbit Slim.
Sue is van vele muzikale markten thuis, en dat bewijst ze nog maar eens wanneer ze onder de noemer Hollywood Rocks in december 10 dagen lang twee shows per dag zal verzorgen in de gerenommeerde Half Note jazzclub in Athene met haar swingjazz formatie The Handsome Men met ondermeer gitarist Jim Knowler van The Keytones (GB). Op het programma: crooners in de stijl van Julie Londen, nummers van Les Paul & Mary Ford, ballades en kerstsongs. Als u The Handsome Men nog niet kent, kan u ze horen op de bonustracks van de Finse heruitgave op Jungle Records van haar Bye Bye Blues duet CD met Marco Di Maggio. Tussendoor werkt Sue aan opnames met de Griekse rock 'n' roll band The Kustoms. In januari kan Sue opnieuw haar Elvis liefde botvieren, want dan verzorgt ze de backing vocals tijdens de Original Elvis Tribute 2010, opgezet rond bassist Duke Bardwell (hij deed in de jaren '70 181 shows met Elvis) en keyboardspeler Michael Jarrett (componist van I'm Leavin' en I'll Be Home On Christmas Day). De zang is voor rekening van de Amerikaanse imitator Robert Washington. Let ook op gitarist Thierry Le Coz, die zijn carrière begon eind jaren '70 bij de Franse rockabillyband The Teenkats. De Original Elvis Tribute 2010 doet Italië, Finland en Polen aan, maar heeft slechts één stop in de Benelux, namelijk op zondag 24 januari in de Effenaar in Eindhoven. Voor de volledigheid vermelden we ook nog dat je een interview met Sue Moreno kan lezen in het nieuwe Amerikaanse boek Catch That Rockabilly Fever van Sheree Homer, dat zowel aandacht besteed aan minder bekende artiesten uit de jaren '50 als aan het hedendaagse talent.
Werk ze, Sue, en vergeet ons geen kaartje te sturen uit Griekenland!

Naar Boven

3 december 2009
EEN VAN DE BOLLEN VAN HET ATOMIUM STAAT SCHEEF!Er is blijkbaar een en ander misgelopen tijdens de renovatie enkele jaren geleden van Brussel's beroemdste reliek van Expo 58, want een bolleboos heeft uitgevogeld dat een van de bollen van het Atomium scheef trekt! Vanaf de grond kan je het niet zien, maar als je vanuit de bovenste bol van het monument naar beneden kijkt zie je dat een van de bollen, euh, bol staat van de fouten: de zeshoek bovenaan is onregelmatig, de dekplaten die naar de zeshoek leiden zijn schuine trapezes geworden, en de aslijn staat schuin. De fouten werden ontdekt door een ingenieur die een wiskundige maquette van het Atomium heeft gemaakt, en de oorzaak ligt wellicht in het feit dat voor de opsmukbeurt niet dezelfde aluminium platen zijn gebruikt als in 1958. Elke bol was destijds bedekt met 48 driehoeken die elk bestonden uit 15 kleinere panelen die in elkaar gepuzzeld werden. Die zijn nu vervangen door 48 grote platen uit één stuk, die beginnen uit te zetten door temperatuurverschillen. In het gezegende jaar 1958 werd dat uitzetten opgevangen door de voegen tussen de kleinere panelen. Ook de weerspiegeling van de bollen is niet meer dezelfde als een halve eeuw geleden: de originele iperaluman 15 legering is anno 2009 vervangen door goedkoper gepolijst inox, dat op een andere manier (en door de glooiingen minder egaal) blinkt. Geen reden tot paniek, want volgens de verantwoordelijken is er geen enkel gevaar voor de veiligheid. Met andere woorden: het Atomium zal voorlopig niet omvallen. Voorlopig, want de effecten op langere termijn zijn vandaag moeilijk in te schatten...

Naar Boven

12 november 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Hans Nelemans alias RJ speelt volgend jaar in juni op de Rockabilly Rave (GB) *** Zoals we op 5 november jl. meldden is sinds kort rockabilly/ retroshop Rocky Roger gevestigd aan de Keizersgracht 300 in Amsterdam. De winkel geeft rockabillybands de mogelijkheid om hun CD’s via deze winkel aan de man te brengen. Bands die geïnteresseerd zijn kunnen mailen naar admin@rockyroger.com.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWSHet Tigra Meisje is een nieuw boek geschreven door Isabelle Dams over Angelina Saey, het Vlaamse fotomodel dat in de jaren '50 door de Amerikaanse artiest Al Moore werd vereeuwigd als de in tijger catsuit gehulde pin up op de pakjes Tigra sigaretten. Het is ons niet duidelijk of het boek een documentaire biografie dan wel geromantiseerd is, maar smeuïg wordt het alleszins: Saey werd in 1979 op 46-jarige leeftijd badend in een plas bloed en met een strop rond haar hals gevonden in haar villa in Brasschaat. De moord is nooit opgehelderd: Saey's jongste zoon werd gearresteerd maar na enkele dagen opnieuw vrij gelaten, haar echtgenoot liet zich ooit ontvallen dat de Russische geheime dienst KGB achter de moord zat. Die echtgenoot, diamantair Joseph De Roeck, is zelf ook niet onbesproken: zijn naam werd genoemd in een onderzoek naar wapenleveringen aan Congolese rebellen, eind 2008 draaide hij voor 4 jaar achter de tralies als spilfiguur van een criminele drugsbende die xtc labos en cannabis plantages runde. Het Tigra Meisje verscheen bij uitgeverij Hautekiet/ Linkeroever, richtprijs 16,90 € *** Headliner op Rockin' Around Turnhout in april 2010: Rocky Burnette, de zoon van rockabilly pionier Johnny Burnette *** U wil even goed kunnen spelen als The Seatsniffers? Dat kan, want Walter Broes en Piet De Houwer gaan gitaar- en drumlessen geven in Trix in Antwerpen. De masterclasses vinden plaats op zes avonden in februari en maart, info via ina@trixonline.be.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Crystalairs

Nieuw op Bear Family (en dat kunnen we niet vaak zeggen voor hedendaagse bands!): The Whole Wide World, het 8ste album van Duitse doo-woppers The Crystalairs, in tegenstelling tot hun vorige opnieuw Engelstalig, al staan er wel enkele Engelse "vertalingen" van nummers van Die Ganze Welt op *** Alles komt terug: Maria Vincent & the Millionaires (GB) spelen hun eerste concert sinds 2006 op de Hep Cats' Holiday swing weekender (GB) in maart *** En wie The Stargazers nog eens wil zien zal voor hun eerste concert in 4 jaar naar de Valencia Hall Party in Spanje moeten, en dat in april 2011 *** U leest het goed: 2011 *** Londen's langstlopende alternatieve rock 'n' roll club houdt er na 12 jaar mee op: Virginia Creepers neemt op 12 december afscheid in stijl met een optreden van Mike Sanchez in de Boston Arms. Virginia Creepers gastvrouw Marilyn Coleman gaat een themahotel beginnen in Kent *** Het Ace Café in Londen heeft de handen in elkaar geslagen met de Amerikaanse kledingfabrikant Schott NYC om samen een kledinglijn op de markt te brengen, met als eerste resultaat de Limited Edition Ace/ Schott Custom Perfecto. Irving Schott ontwierp in 1928 de eerste motorjekker voor Beck Distributors in Long Island, New York, die de aanzet vormde tot de Perfecto, genoemd naar Schott's favoriete sigaar. De Perfecto groeide uit tot de archetypische lederen jekker, gedragen door Marlon Brando en zowat de hele rest van de cast in de bikerfilm The Wild One (1953). De associatie van de jekker met jeugdmisdaad leidde in eerste instantie tot een dalende verkoop omdat de Perfecto op veel Amerikaanse scholen werd verboden! De allereerste Schott jekker kostte in 1928 de som van exact vijf en een halve dollar, de Ace Custom Perfecto met een speciale voering zodat je er badges op kan naaien zonder het leder te beschadigen kost nu in het Ace Café 550 £ (een gewone Perfecto kost in Engeland 480 £), maar voor die prijs krijg je er gratis twee Ace Café buttons bij... *** Een film over de jeugdjaren van John Lennon, da's niks voor Boppin' Around. Of misschien toch wel, want Lennon werd beschouwd als de Beatle met het meeste rock 'n' roll bloed in zijn aderen. De soundtrack van de biopic Nowhere Boy, die met kerstmis in Engeland in première gaat, klinkt in elk geval veelbelovend: de dubbele soundtrack-CD die verscheen op Sony Music staat immers boordevol rock 'n' roll klassiekers...


1962: Beatles John Lennon (l) en Paul McCartney in de Cavern Club in Liverpool op de foto met Gene Vincent


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Chuck Berry's complete Britse tour van 13 data is uitgesteld to maart, officieel omdat de promotor "te weinig tijd had voor marketing en de reclamecampagne". Per concert waren er gemiddeld slechts 600 tickets verkocht (à rato van 45 tot 59 £) voor zalen met een capaciteit van 2000 tot 3000 plaatsen. Eerder was al één concert geschrapt en was een ander optreden van datum gewijzigd *** Een onrechtstreeks gevolg is dat het debuutalbum van het Britse teddy boy trio Furious wordt uitgesteld: zij hadden studiotijd geboekt en die daarna afgezegd omdat ze hetzelfde weekend het voorprogramma mochten spelen voor Chuck Berry *** Little Richard werd op 6 november geopereerd aan zijn heup *** Alles komt terug: in Rhode Island is de blanke doo-wop groep Ronnie & the Satellites opnieuw bij elkaar. De groep werd opgericht in 1958 en bracht twee singles uit in 1958 en 1959, Last Night I Dreamed/ Dream Of You en Bunny Lee/ Blue Moon. Last Night I Dreamed werd merkwaardig genoeg een hitje in Turkije, waar de zoon van de labeleigenaar gestationeerd was met het leger. Ronnie & the Satellites vielen uit elkaar in 1963, enkel groepslid Ron Deigham bleef actief in de muziek onder de naam Ronnie Dee en werkt tot op de dag van vandaag als entertainer. De groep deed op 22 oktober een reünie concert met de originele bezetting Ron Deigham, Ron Grenier, George Tootell, Gary Sabourin en Joe Fisk, en plant opnieuw te gaan optreden *** Als ze wat bekender waren konden ze rechtstreeks naar de Rhythm Riot, waar volgend jaar van 19 tot 21 november Sonny Burgess, Eddy Clearwater en zwarte doo-woppers The Cleftones strijden om de eer van headliner *** Ook op de affiche van de Rhythm Riot 2010: CC Jerome's Jetset Revue, oftewel CC Jerome's Jetsetters (NL) met extra blazers, piano en mondharmonica *** Nieuw op Bear Family: The Ballads Of Charlie Rich, goed voor 33 Sun, RCA en Smash opnames inclusief undubbed en onuitgegeven materiaal + een CD-boekje van 40 pagina’s *** Voor 2010 kondigt de Grote Beer alvast CD’s aan van Smiley Lewis (in de "Rocks" reeks), Jimmy "Love Bug Crawl" Edwards, Jimmy Donley en Christine Kittrell *** Ace Records kondigt een nieuwe serie CD’s aan onder de gezamenlijke noemer Deluxe, al is ons niet meteen duidelijk waarom die Deluxe CD’s nu luxueuzer en dus ook duurder zijn dan de gewone Ace CD’s, of het moest zijn omdat er slechts 1000 van geperst worden. Eerste in de reeks zijn The Royaltones, het blanke instrumentale rock 'n' roll combo van George Katsakis, saxofonist op het nummer Leroy van Jack Scott *** Ooit gehoord van Russ Wayne? Wij eerlijk gezegd ook niet, maar dat blijkt het pseudoniem waaronder Joe Clay in 1962 en 1963 drie swamp pop singles uitbracht (nog altijd één meer dan hij er uitbracht als Joe Clay) op het piepkleine Samter label uit New Orleans, singles die bij ons weten nog nooit op CD verschenen. De reden dat we die hier aanhalen? Clay gaat op 10 december die Russ Wayne nummers voor de eerste keer in tientallen jaren opnieuw zingen, als onderdeel van de muziekprogrammering van het Ogden Museum Of Southern Art van de universiteit van New Orleans *** Wanda Jackson kondigt een nieuw album aan, geproduced door Jack White van rockband The White Stripes. White was in 2004 al producer van het album Van Lear Rose van country zangeres Loretta Lynn *** Te koop op 3 december op een veiling van country memorabilia in New York: de Fender Esquire die Johnny Cash gitarist Luther Perkins gebruikte van pakweg 1958 tot een stuk in de jaren '60. Geschatte prijs: 60 tot 80.000 $ *** Een lot van vijf originele Sun LP’s van Johnny Cash zou 500 tot 700 $ moeten halen, en alle vijf Sun 78 toeren van Elvis zijn goed voor 2000 tot 3000 $ *** Er gaat daar ook heel wat Hank Williams spul onder de hamer, zoals daar zijn Hank's hoed (2000 tot 3000 $), das en dasspeld (1000 tot 1500 $), een vlinderdasje waar om de waarde te verhogen gek genoeg een scheermesje is aan toegevoegd (500 tot 700 $), zijn bril (2000 tot 3000 $), en zijn persoonlijke exemplaren van zijn Sterling 78 toeren uit 1946 en 1947 (5000 tot 7000 $). En je leert nog eens wat: dat een flyer van een Hank Williams concert van 22 maart 1940 (1000 tot 1500 $) anderhalf uur "good clean music and comedy" belooft, en dat Hank en zijn Drifting Cowboys voor een optreden op 6 augustus 1940 zegge en schrijve 20 $ kregen... voor de hele band! De brief waarin de organisator die rijkelijke som aanbiedt moet anno 2009 zo'n 1000 tot 1500 $ opbrengen *** Op die veiling moet ook zowat de hele kleerkast van Hank Thompson de deur uit, alsmede een kostuumjasje en das van Buddy Holly (3000 tot 5000 $). Het duurste item dat wij tegenkwamen in de catalogus is een akoestische Gibson A J-45 van Buddy Holly, inclusief de lederen beschermhoes die hij er eigenhandig voor maakte (Holly's hobby was lederbewerking). Verwacht wordt dat de gitaar 450.000 tot 550.000 $ zal halen *** Darlene Love heeft de filmrechten op haar in 1998 verschenen autobiografie My Name Is Love verkocht aan REEL Good Productions, die tegen 2011 een film hoopt klaar te hebben waarvan de werktitel Who Is Darlene Love luidt. Om u niet zo lang te doen wachten: Darlene Love was een van Phil Spector's favoriete studiozangeressen: na drie singles in 1961 en 1962 met meidengroep The Blossoms zong ze in 1962 de leadzang in op He's A Rebel en He's Sure The Boy I Love, die beide verschenen onder de naam The Crystals. The Blossoms deden ook de backing vocals op Da Doo Ron Ron van The Crystals. Phil Spector zou zes Darlene Love singles uitbrengen onder haar eigen naam, waaronder Today I Met The Boy I'm Gonna Mary in 1963, hetzelfde jaar waarin ze Christmas (Baby Please Come Home) zingt op Spector's kerst LP A Christmas Gift For You. In 1987 zong Darlene Love de backings op U2's cover van Christmas (Baby Please Come Home). Met The Blossoms verzorgde ze ook de achtergrondzang op opnames van Shelley Fabares (Johnny Angel), Boris Pickett (Monster Mash), Bobby Day (Rockin' Robin), Johnny Rivers, The Beach Boys, Sam Cooke en Tom Jones, en ze waren ook te zien in Elvis '68 Comeback Special *** Art Adams heeft een gloednieuw album uit getiteld The Truth, zijn derde CD sinds hij in 2003 de muzikale draad opnieuw oppikte *** Wie ook een nieuwe en bovenzien zijn eerste CD uit heeft is Vic Donna, die zijn eerste single uitbracht met doo-wop groep The Parakeets in 1957. Later nam hij op met The Fi-Tones, The Sharps, The Compliments, Victor Lincoln & the Toybreakers, Frankie Sardo en onder eigen naam. Zijn laatste release was één nummer begeleid door The Sparrows op een LP box in 1975. De nieuwe CD bevat nummers die hij destijds zong maar nooit opnam met The Emaralds, The Parakeets en The Fi-Tones, plus alle uitgebrachte singles van The Parakeets en The Fi-Tones. Opvallend: voor de nieuwe opnames zong Donna alle stemmen zelf in ***
Aha, u dacht dat drummer Dick Richards van Bill Haley's Comets met zijn 85 lentes de oudste muzikant ter wereld was? Think again: headliner op Deke Dickerson's Guitar Geek Festival in januari in California wordt de dan 95-jarige bluesgitarist David "Honeyboy" Edwards. Edwards beweert aanwezig te zijn geweest toen Robert Johnson op 16 augustus 1938 met een fles whisky werd vergiftigd door een jaloerse rivaal, en was in 1942 het onderwerp van een reeks veldopnames door Alan Lomax. Rond 1953 liep hij langs bij Sun om er een Sweet Home Chicago op te nemen die destijds op de plank bleef liggen. Edwards treedt ondanks zijn hoge leeftijd nog regelmatig op en toerde dit jaar in oktober nog door Europa *** Geheel terzijde: de alleroudste nog actieve Delta bluesmuzikant schijnt boogie woogie pianist Pinetop Perkins te zijn, die nog twee jaar ouder is dan Edwards.


David "Honeyboy" Edwards

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)


Op 19 november overleed zangeres Linda Laurie, die begin 1959 een bescheiden hit scoorde met het novelty liedje Ambrose Part 5. In 1958 had ze als de helft van The Knott Sisters de single Sunglasses uitgebracht op Big Top Records, onder eigen naam haalde ze de 52ste plaats in de hitlijsten met Ambrose Part 5 op Glory Records. Die "Part 5" in de titel was overigens al een gimmick op zich, want part 1 tot en met 4 bestonden niet. Glory Records bracht snel een instrumentale variant uit getiteld Just Keep Walking (Ambrose) ingespeeld door het Hal McKusick Quartet (en gecoverd door gitarist Jimmy Valentine), Laurie's eigen opvolgers Forever Ambrose en The Return Of Ambrose hadden al veel minder succes. Een andere opmerkelijke single van Linda Laurie was haar antwoord op Runaround Sue van Dion, getiteld Stay At Home Sue, waarop ze vocaal werd bijgestaan door The Del Satins. Later concentreerde ze zich op het componeren van popsongs. Laurie leed aan kanker en werd 68 jaar *** Op 22 november overleed Cliff Crofford, wiens There Ain't Nothin' Happenin' To Me uit 1956 u kan horen op White Label en Desperate Rock 'n' Roll. Mogelijk was dat zijn enige uitstapje richting rock 'n' roll, want andere singles uit 1957 laten een countrypop geluid horen. Wie wil zien hoe Crofford klonk, verwijzen we naar de Town Hall Party DVD’s waarop ie duetteert met Billy Mize in een vroege Bakersfield sound stijl. Niet verwonderlijk misschien, want Crofford presenteerde in 1955 het TV-programma The Chuck Wagon Gang waarin ook de jonge Buck Owens meespeelde. Logischerwijze gaat hij later helemaal de countrytoer op, niet zonder succes als songschrijver: in de jaren '70 en '80 levert hij songs voor de Clint Eastwood films Any Which Way You Can (Crofford schreef Whiskey Heaven, in die film gebracht door... Fats Domino!), Honky Tonk Man en Bronco Billy. In Every Which Way But Loose en Smokey And The Bandit II loopt ie ook zelf door het beeld. Crofford werd 79 jaar en stierf twee dagen na een beroerte *** Op 26 november stierf tenorzanger-gitarist John Wesley Hayes, in 1953 oprichtend lid van doo-wop groep The Dreams, die in 1954 en 1955 drie singles uitbrachten op Savoy. Op één van die singles speelde Mickey Baker gitaar en jazz gigant Charlie Mingus bas. Onder de naam Kenny Esquire & the Starlites verschijnen in 1956 en 1957 twee singles op Ember Records, waarna de groep uit elkaar spat. Wes Hayes zal later zijn eigen groepen The Coeds en Johnny Hayes & the Passions leiden *** Op 1 december overleed Richard Nader, wiens rock 'n' roll revival shows eind jaren '60 aanleiding waren tot de allereerste, euh, rock 'n' roll revival. Nader begon zijn carrière als radio deejay voor de Amerikaanse troepen in Korea, en werkte in de jaren '60 als boekingsagent. Zijn liefde voor rock 'n' roll en doo-wop deed hem dromen van groots opgezette rock 'n' roll concerten van artiesten uit de jaren '50. Daar zag in 1965 niemand brood in, en het duurde 4 jaar voor hij op 18 oktober 1969 zijn eerste rock 'n' roll revival show op poten kon zetten in Madison Square Garden in New York. Dat bleek een enorm succes en de basis van een imperium dat tot op de dag van vandaag misschien wel het grootste boekingskantoor voor oldies in Amerika is. De concertfilm Let The Good Times Roll uit 1973 met ondermeer Bill Haley & the Comets, Fats Domino, Chuck Berry, Little Richard, Bo Diddley, Danny & the Juniors en The Coasters werd gemaakt op zijn shows. Nader leed aan de ziekte van Parkinson.


Richard Nader, hier op de foto met contrabassist Marshall Lytle van The Comets

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Zanger Bill Alton en contrabassist Dave Roof van The Starlight Drifters hebben de nieuwe band King Drifter opgericht met gitarist Bill Giorgio van rockabilly trio Nobody's Business (minstens drie CD’s, hun debuut Waykool Rock 'n' Roll werd geproduced door Lee Rocker). King Drifter wordt vervolledigd door de ons onbekende drummer Scott Martin. Hoe ze klinken? Je kan alvast vier nummers beluisteren op www.kingdrifter.com *** Billy Swan heeft een nieuw album uit opgenomen in de Sun studio en bestaande uit covers van nummers van... Frank Sinatra! Sunatra, zoals het album toepasselijk is getiteld, is momenteel enkel te koop via download.

OVERIG KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 13 november overleed de 79-jarige Sonny Murray van de Nieuw-Zeelandse rock 'n' roll band The Satellites. Murray werd in 1960 gitarist van de in 1957 opgerichte groep. Zes maand later engageerde de band gitarist Derek Cummings en schakelde Murray over op bas. The Satellites brachten meerdere singles uit, ondermeer als begeleiders van The Harrison Triplets en Paul "Ivor" Fisher. Verschillende van die opnames vindt u op de Collector CD-reeks Early Rock 'n' Roll From New Zealand. The Satellites kwamen opnieuw bij elkaar in 1997 naar aanleiding van hun 40ste verjaardag. Op hun 50-jarig jubileum in 2007 was Sonny Murray, die aan een longaandoening leed, al zo ziek dat hij enkel een gastoptreden kon verzorgen.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Elvis strip!

In december verschijnt bij uitgeverij Lannoo het Nederlandstalige boek On The Road With Elvis waarin journalist Kris Clerckx de plaatsen bezoekt die een rol speelden in het leven van Elvis. Aan de reisgids werd meegewerkt door de ElvisMatters fanclub. Richtprijs: 22,50 € *** Ook aangekondigd voor begin volgend jaar: de Nederlandse vertaling van het Elvis stripverhaal uit 2007 van Reinhard Kleist, de Duitser die ook het leven van Johnny Cash verstripte in I See A Darkness. Elvis: De Getekende Biografie verschijnt in hardcover en zal 128 pagina’s tellen. Richtprijs: 19,95 € *** Op 14 november is op een veiling in Wiltshire (GB) één Elvis haar gemonteerd in een CD verkocht voor de som van 1055 £. Het haartje was afkomstig van Elvis' kapper Homer "Gill" Gilleland, die blijkbaar de gewoonte had om het afgeknipte haar mee naar huis te nemen. Naar verluidt verkocht hij die losse haren na Elvis' dood per stuk aan de toeristen die Graceland bezochten. De in 1995 overleden Gilleland kwam in dienst van Elvis omdat hij het haar van Elvis' moeder Gladys knipte in de Goldsmith Department Store in Main Street in Memphis. Geen idee of Gilleland het geheim was achter Elvis' gigantische kuif in de jaren '50, maar hij was in elk geval de man die ervoor zorgde dat Elvis' van nature bruinblonde lokken de rest van zijn carrière netjes ravenzwart bleven *** In Memphis is begonnen met de afbraak van Libertyland, het enige pretpark in de stad, dat in 1976 opende op de plaats waar al een aantal kermisattracties stonden, waaronder de Zippin Pippin, Elvis' favoriete roetsjbaan. Elvis mocht Libertyland graag afhuren na de openingsuren om zijn gasten te entertainen, wat hij nog deed op 8 augustus 1977, één week voor zijn dood. Een plaatselijke actiegroep ijvert nog steeds voor de redding van de oorspronkelijk in 1912 gebouwde Zippin Pippin, een van de oudste houten rollercoasters in Amerika. Libertyland ging failliet in 2005, het eigendomsrecht van de Zippin Pippin, die in 2006 per opbod werd verkocht aan ex-Mavericks bassist Robert Reynolds, wordt nog steeds betwist omdat de stad Memphis eist dat de huidige eigenaar de Zippin Pippin weghaalt uit Libertyland, wat nooit gebeurde. Op de plaats van Libertyland wil de stad ruimte creëren voor winkels en entertainment *** Op 5 januari verschijnt in Amerika Baby Let's Play House: Elvis Presley And The Women Who Loved Him, een nieuw boek dat focust op Elvis' amoureuze en professionele relaties, en waarvan de inhoud wellicht veel wenkbrauwen zal doen fronsen. Toch is schrijfster Alanna Nash (de eerste journaliste die na Elvis' overlijden zijn lichaam mocht zien) niet de zoveelste sensatiezoekster, want haar vorige twee Elvis boeken, Revelations From The Memphis Mafia uit 1995 en The Colonel: The Extraordinary Story Of Colonel Tom Parker And Elvis Presley uit 2003 bleken ondanks de explosieve inhoud gedegen brokken journalistiek. Ook nu gaat ze de controverse niet uit de weg: ze maakte in haar research gebruik van recent ontdekte door Gladys Presley geschreven brieven uit het gevangenisdossier van Vernon Presley uit 1938 en ongepubliceerd materiaal betreffende de rechtszaak die Priscilla Presley aanspande tegen Currie Grant, de soldaat die haar voorstelde aan Elvis, volgens diens eigen bewering in ruil voor seksuele gunsten van Priscilla. Ook Byron Raphael, van 1955 tot 1957 assistent van Colonel Parker en de man die Elvis' bedgenotes moest "regelen", komt aan het woord in de 700 pagina’s van het boek, dat naar verluidt ook een gedetailleerd verslag zou bevatten van Elvis' seksuele avonturen met Sheila Ryan, zijn vriendin nà Linda Thompson. Priscilla Presley weigerde uiteraard elke medewerking aan dit boek, waarin ook de duidelijk zichtbare koninklijke erectie aan bod komt die in een dansscene in de film Girls Girls Girls door de censuur over het hoofd werd gezien. In Engeland komt Baby Let's Play House uit op 25 maart.

Naar Boven12 november 2009
OEUVRE BUDDY HOLLY EINDELIJK COMPLEET?De definitieve officiële Buddy Holly box lijkt eindelijk een feit: Hip-O-Select, het gespecialiseerde collectors label van Universal heeft in de U.S. de 6-CD box Not Fade Away: The Complete Studio Recordings And More uitgebracht, goed voor 203 tracks inclusief Holly's allereerste opnames toen hij amper 12 jaar was, demo’s met Bob Montgomery, 6 onuitgegeven nummers uit 1955, en alle teruggevonden niet overgedubde tracks plus alle overdubs die daarvan tot jaren na zijn dood zijn gemaakt. Er steekt een boek van 80 pagina’s bij en de box is gelimiteerd op 7000 exemplaren. Zowel Holly kenner Bill Griggs als Holly's weduwe Maria Elena verleenden hun medewerking aan de totstandkoming van de box. Vooral de medewerking van Elena is bijzonder omdat zij tot nu toe alles tegenhield. Wij gaan dus maar snel vergelijken met onze 6 LP-doos uit 1979, en de CD’s van recentere jaren, zoals de El Toro CD’s, Gotta Roll op Rev-Ola en Ohh Annie op Rollercoaster om te zien of we 120 $ gaan ophoesten. Na een snelle research lijkt dit ons eindelijk de ultieme release van Buddy Holly. Alleen het sessiewerk dat Buddy (voor onder meer countryzanger Jack Huddle) deed maakt geen deel uit van deze release. Bekijk het allemaal op www.hip-oselect.com.

Naar Boven

12 november 2009
NIEUWS VAN HET BELLHOPSFRONT

Emilio Garcia (foto: Frantic Franky)

The Bellhops blijven actiever dan ooit. Emilio en Enrico Garcia spelen nu vast bij de Britse Belg Mark Sprex in The Rhumba Kings, en dat klikt zo goed dat besloten werd om met z'n drie de nieuwe band Dyslexia op te starten. Let wel: als The Rhumba Kings spelen ze neo rockabilly, als Dyslexia spelen ze evenwel punkrock! Na de succesvolle optredens met James Intveld in oktober heeft nu ook de momenteel in Los Angeles wonende Phil Friendly naar Emilio gebeld om hem te begeleiden op zijn tour in januari 2010. Emilio en Martijn Ubaghs van The Bellhops gaan dit doen samen met John van Houtum (Phil's vroegere drummer in The Loners), dus zonder Enrico van The Bellhops, over wie binnenkort meer nieuws, want het ziet er naar uit dat zikjn talent niet onopgemerkt is gebleven. In juni en juli komt Wayne "The Train" Hancock weer naar Nederland, en op die tour gaan The Bellhops het voorprogramma verzorgen, wel zo makkelijk aangezien Emilio opnieuw gevraagd is door Wayne Hancock als gitarist voor zijn band. Ook James Intveld komt volgend jaar weer onze kant op, uiteraard opnieuw begeleid door The Bellhops.

Naar Boven

12 november 2009
FROM THE BOPPIN' VAULTSTot op de dag van vandaag verkopen we nog steeds gedrukte exemplaren van Boppin’ Around en moeten we zo nu en dan zelfs nee verkopen. We hebben nu een klein archief aangeboord en derhalve zijn er nu uitgaven vrijgekomen die zo’n 13, 14, 15 jaar oud zijn en eerder uitverkocht raakten. Ware collectors items, zeggen we zelf, maar toch wel met enige gepaste bescheidenheid. Wil je je collectie compleet (of wat completer) maken, zie ons archief dat je bereikt via de linkerkolom, of via de banner 'Sale' bovenaan de voorpagina. Vanaf twee stuks krijg je trouwens 50% korting. Onze zolder zal toch echt eens een keer leeg moeten...

Naar Boven

12 november 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

CC Jerome

CC Jerome’s Jetsetters, met dit jaar alleen al inmiddels ruim 70 optredens op hun palmares, gaan eind deze maand een CD opnemen met Gene Taylor, bekend van The Blasters en Fabulous Thunderbirds en eerder al te horen als gast op de debuut-CD van de band, onder de titel Gene Taylor Meets CC Jerome's Jetsetters. Deze maand toert de band door Nederland (o.a. The Jukejoint Jamboree op 28 november), België en Duitsland en in maart 2010 is er een Spaanse toer gepland met Nick Curran (USA). Een voorproefje van de samenwerking met Gene Taylor kun je alvast op YouTube bekijken *** Jump & jive gezelschap Jazz Connection neemt op zaterdag 21 november onder het motto "a tribute to Louis Prima" een live-CD op bij Oncle Jean in Breda *** Alles komt terug: de Friese begin jaren '80 band Frantic Vermin spreekt over een mogelijke reünie. Frantic Vermin stond in 1986 met twee nummers op de verzamel-LP Cool Cat Go Ape *** Mischief speelt volgend jaar in mei op Hemsby, en ze moeten er wel erg geliefd zijn want 't is hun derde keer aldaar *** Goed nieuws voor alle fans van Ronnie Nightingale & the Haydocks wier collectie niet compleet is: Rebel Ted Records verzamelde op de CD The Complete Early Years 1982-1999 hun Mac debuutplaat Hey You Let's Rock, hun drie Mac singles, de King Ed EP uit 1999, en enkele onuitgegeven nummers *** Ignition kondigt voor 2010 een nieuwe CD aan met Sun nummers... Ignition stijl *** Het derde nummer van dit jaar van het Nederlandse rock ‘n’ roll magazine Jubop is uit. Naast artikelen over de AMI Jukebox en The Collins Kids komen we veel verslagen tegen van recente optredens voorzien van prachtige foto’s. Klik hier voor een overzichtje *** Nog massa's kledingstukken gevonden uit de tijd dat je nog punker, new waver of discokikker was? Tijd om eindelijk die stapel jeans met olifantenpijpen uit je kleerkast te halen om plaats te maken voor een nieuwe stapel T-shirts? Ga naar het kledingruilfeest van Vod=Vintage, vrijdag 27 november 2009 in The Building op Strijp S. in Eindhoven. De spelregels en meer info zijn te vinden op Hyves: http://vodwordtvintage.hyves.nl. En nu op zoek naar dat ene unieke gabardine jasje...

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Gespot door onze spion als voorprogramma van The Seatsniffers: Rocket 88, een nieuw Belgisch rockabilly trio met rechtstaande drums en (voorlopig nog) elektrische bas dat vooral de grote klassiekers onder handen neemt *** Personeelswissel bij Smooth & the Bully Boys: Mark Spreckley stapt op, zijn plaats aan de contrabas wordt ingenomen door Erik Le Clerq van Casablanca Carambol Company. Binnenkort kan u lezen wat wij vinden van Smooth's nieuwe CD Black & White *** The Buckshots spelen volgend jaar in september op High Rockabilly in Spanje *** Zij het zonder drummer Eddie Laenen die op 18 december op de Roots Night in Turnhout zijn afscheidsoptreden met The Buckshots speelt. De band wil immers een CD opnemen en daarna liefst heel veel gaan spelen, en die kelk wil Laenen, inmiddels zelf al 60 jaar, doorgeven aan de jongere generatie. Wie hem zal vervangen achter het drumstel is nog niet bekend *** Ook te gast op High Rockabilly: Los Fabulous Frankies *** Radio Modern zoekt nog enkele dames om hun Modernettes te vervoegen in het Beauty Boudoir. Ben jij handig met krulijzers en rouge? Mail effe naar dorith@radiomodern.be *** Wat ons eveneens plezier doet: Radio Modern zoekt ook dames voor een burlesque project...

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Bri-gitte-Bardo-ho-ho-ho...

Tot 31 januari loopt in het museum van de jaren '30 MA30 Espace Landowski in Boulogne-Billancourt (F) de tentoonstelling Brigitte Bardot: Les Années Insouciance, die op 1000 vierkante meter foto’s, posters, kunstvoorwerpen, kledij en accessoires samenbrengt betreffende de Franse yé yé actrice en zangeres die ooit het Europese antwoord op de Amerikaanse sexbommen was. De expo behandelt de jaren '50, '60 en '70 en bevat ondermeer zaal gewijd aan haar verzameling echtgenoten en minnaars. De expo loopt zeven dagen op zeven, toegangskaartjes kosten 11 euro. BB, die in september 75 jaar werd, is anno 2009 in Frankrijk nog steeds erg controversieel omwille van haar extreme ideeën inzake dierenwelzijn en haar rechtsradicale standpunten in maatschappelijke kwesties *** Op 27 oktober overleed in een Hamburgs hospitaal de 65-jarige Pamela Birch, zangeres-gitariste van de all female beatrock meidengroep The Liverbirds, opgericht in 1962 in Liverpool. The Liverbirds werden een van de populairste bands in de Star-Club in Hamburg en brachten 2 LP’s en 4 singles uit op het Star-Club label, waarvan hun cover van Diddley Daddy in 1965 de Duitse Top 5 haalde. De meeste groepsleden bleven ook na hun split in 1967 in Duitsland wonen *** 50ste verjaardagen, we krijgen er maar niet genoeg van: begin november werd in Engeland de 50ste verjaardag gevierd van de opening op 2 november 1959 van het benzinestation van Watford Gap in Northamptonshire tussen kruising 16 en 17 op de M1 autostrade, die toen in gebruik werd genomen. Watford Gap Services heette oorspronkelijk de Blue Boar, was het eerste servicestation in Engeland, en werd samen met het Ace Café in Londen al snel een van de favoriete hangouts van de (ook in 1959 opgerichte) 59 Club en andere Ton Up Boys en Girls. Ook de niet-motorrijders waardeerden Watford Gap: je kan het je een halve eeuw later nauwelijks voorstellen, maar voor de modale Brit was Watford Gap anno 1960 met zijn restaurant met geüniformeerde diensters een ritje met de wagen op zondag waar een hele week naar werd uitgekeken. De tijden veranderen! Leden van de 59 Club deden op 1 en 2 november mee aan de feestelijkheden door enkele klassieke Britse motors ten toon te stellen (een 1959 BSA Gold Star Clubman, een Triton Cafe Racer en een BSA A65 Rocket) om de sfeer van toen te doen herleven, ook al zijn de faciliteiten niet meer dezelfde: sinds eigenaars Blue Boar Limited in 1995 uitverkochten aan de huidige uitbater RoadChef, is het service station grondig verbouwd *** Contrabassist Richie Lorriman is na 17 jaar uit The Firebirds (GB) gestapt/ gezet. Lorriman had aangekondigd eind dit jaar te willen stoppen, maar kreeg begin november te horen dat zijn diensten niet langer nodig waren. Voorlopig zullen de optredens afgewerkt worden met invaller Alan O'Donald, omdat - aldus de officiële versie - Lorriman niet langer in staat is alle optredens aan te nemen omwille van familiale verplichtingen. Zijn definitieve vervanger zou begin volgend jaar voorgesteld worden. Lorriman heeft al wel laten weten zelf zijn eigen rock 'n' roll band te gaan beginnen. Andere bronnen melden dan weer dat Lorrimon werd benaderd door een andere niet genoemde band die hem meer geld bood, en/ of dat Lorrimon zou verhuizen naar Australië *** The Jive Aces (GB) gaan onder het motto Jazz Meets Jive tot mei 2010 een theatertoer doen met de Britse jazz trompettist Kenny Ball. Kenny Ball & his Jazzmen en The Jive Aces zullen elk hun eigen set spelen en een gezamenlijke finale doen. Ball, die zijn carrière begon bij Lonnie Donegan, was al eerder te gast bij optredens van The Jive Aces *** Alles komt terug: de Britse begin jaren '90 psychobillyband The Radiacs zijn opnieuw bij elkaar in de originele bezetting met de broers Dale (zang) en Billy (gitaar) Oxley en Paul (bas) en Shaun (drums) Williams *** Dave Finnegan spreekt dan weer van een reünie en een nieuw album van zijn mid-jaren ‘80 psychobillyband Shark Bait, u al dan niet bekend van twee tracks op Stomping At The Klub Foot Volume 5. De Ier werkt ook aan een solo album getiteld Welcome To Billysville *** Ook The Ricochets (GB) zouden een nieuw album plannen, en da's ook al weer geleden van On Target uit 1992 *** Ook The Blue Cats (GB) kondigden tijdens hun optreden op Hemsby aan aan een nieuw album te werken *** En Pip Hancox liet dan weer vallen dat er een nieuw Guana Batz (GB) album zit aan te komen. Als we ons niet vergissen zou dat hun eerste studioplaat worden sinds Undercover uit 1999 (edit 20-11-09: Undercover blijkt een compilatie. Hun laatste studio album is - denken we - Powder Keg uit 1996) *** Lang geleden dat we nog eens iets hoorden van The Senti-Mentals (GB), maar 10 jaar na hun debuut Two Heads zijn ze plots weer terug met twee nieuwe releases in één klap, de full-CD Who Knows Who Cares en de single-CD You Show Me Yours At X-mas *** Aan alles komt helaas ook een einde: Big Boy Bloater stopt met zijn eigen bands om vanaf 2010 gitaar te gaan spelen bij Mike Sanchez. Zijn al 16 jaar actieve Southside Stompers spelen hun laatste concert op de kersteditie van Hula Boogie in Londen op 20 december, twee dagen daarvoor op 18 december vindt het afscheidsoptreden van zijn in 2003 opgestarte bluesband The City Shakers plaats in de Ain't Nothin But bluesbar in Soho. Bloat is evenwel al een nieuw eigen liveproject aan het uitbroeden en werkt daarnaast aan een solo album.

Big Boy Bloater (foto: www.bigboybloater.com)

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Britse organisatoren houden hun hart vast: Chuck Berry heeft grijnzend zijn handtekening gezet onder een contract voor een reeks van 14 concerten in Engeland startend op 21 november *** Headliners volgend jaar in mei op Hemsby: Jack Earls, Don Woody en Rock LaRue *** 17 oktober 2009 werd door het stadsbestuur van Hot Springs, Arkansas officieel uitgeroepen tot Charlie Rich dag. De in 1995 overleden Rich werd geboren in Colt, Arkansas en woonde het grootste deel van zijn leven in het in de buurt van Hot Springs gelegen stadje Benton. Charlie Rich Jr., zelf ook countryzanger, was aanwezig om de honneurs waar te nemen *** En de Texas Historical Commission heeft in Wink, Texas een plaquette geplaatst bij een van de huizen waarin Roy Orbison opgroeide en waar zijn moeder woonde tot 1961 *** Al is ‘huis’ in dit geval veel gezegd, want het huis zelf werd al jaren geleden gesloopt en het bordje werd dus geplaatst aan een stuk braakliggend terrein gelegen op wat eens 102 Langley Way was, thans 105 N. Roy Orbison Drive. De mensen die ijverden voor het bordje willen er in de toekomst een ander huis neerpoten in de stijl van dat van de Orbisons. In Wink is ook een klein Roy Orbison museum gevestigd *** Sonny Burgess mag dan inmiddels al 78 jaar zijn, hij blijft onvermoeibaar optreden. Nu is er ook een nieuwe CD uit, Gijon Stomp, opgenomen met zijn Pacers in Spanje in 2007 toen ze nog een paar uur over hadden en snel de studio indoken *** Veilingen: we krijgen er maar niet genoeg van. Niet dat we er dingen kopen, maar het blijft leuk om weg te dromen bij alles wat wordt aangeboden. Zo vindt op 21 november in het Hard Rock Café in New York een veiling van muziekmemorabilia plaats waar ondermeer Buddy Holly's social security kaart (geschatte opbrengst: 400 tot 600 $) en het rode race jacket dat Elvis in 1968 in de film Speedway droeg (6000-8000 $) de deur uitmoeten. Je leert trouwens nog eens wat als je de catalogi van die veilingen bekijkt, bijvoorbeeld dat Elvis blijkbaar niet wist hoe je Mystery Train schrijft, want op zijn handgeschreven setlist van een optreden in het International Hotel in Vegas in juli 1969 (2000-3000 $) heet dat nummer plots Mystrey Train... *** Nog iemand die beter was in muziek maken dan in schrijven was Bo Diddley: zijn handgeschreven tekst van Hey Bo Diddley uit 1957 (4000-6000 $) is nagenoeg onleesbaar. Om slechts één voorbeeld te geven: na twee doorstreepte pogingen ging ie voor "Bufflow Bill" als correcte schrijfwijze voor de naam Buffalo Bill in die songtekst *** Er komen trouwens nog meer Bo Diddley loten onder de hamer daar in New York op 21 november, en als wij centen hadden gingen we voor 's mans cabaret licentie van zo rond 1960 (600-800 $), destijds verplicht voor muzikanten in New York, of zijn paspoort geldig van 1979 tot 1984 (1000-2000 $) waaruit blijkt dat hij in die jaren optrad in Engeland, Noorwegen, Polen, Australië en Nieuw-Zeeland. Ongetwijfeld ook hebbedingen: de viool (!) die hij als kind bespeelde (2000-4000 $), en een zelf in 1999 in elkaar geknutselde gitaar (6000-8000 $) die meer lijkt op een blok hout met pick-ups erop. Zouden wij staan met een van zijn lederen cowboyhoeden met politie badge (2000-3000 $)? En zoals gezegd leert een mens nog eens wat bij, of wist u dat Bo liefhebberde in schilderen en pottenbakken? Zijn psychedelische schilderwerkjes op de isolerende wandtegels van zijn studio moeten 800 tot 1200 $ per stuk opbrengen, enkele kunstig in elkaar gedraaide potten mogen voor 400 tot 600 $ van eigenaar wisselen *** Altijd al het meest rockende van Connie Francis op één CD willen hebben? Dan zit u goed met de 28 tracks verzameld op Rockin' Connie. Het hoesje lijkt verdacht veel op Bear Family's Rocks reeks, maar de CD verscheen wel degelijk op Ace *** In Connie Francis' woonplaats Belleville, New Jersey is op 23 oktober het auditorium van haar alma mater, de Belleville High School waar Francis in 1955 afstudeerde, omgedoopt in Connie Francis Theatre. Eén dag later werd de hoek van Forest Street en Greylock Parkway voor het huis waar ze enkele jaren woonde, door het gemeentebestuur officieel uitgeroepen tot Connie Francis Court. Beide festiviteiten waren onderdeel van een huldigingsweekend ter ere van Connie Francis waaraan ondermeer Frankie Valli en Tommy DeVito van The Four Seasons deelnamen, naast rock 'n' roll TV-presentator Clay Cole, acteur Joe Pesci (die zijn carrière begon als gitarist voor Joey Dee & the Starlighters - zijn filmdebuut was dan ook in 1961 in de Joey Dee film Hey Let's Twist), Four Seasons producer Bob Crewe (componist van Tallahassee Lassie voor Freddy Cannon en Silhouettes voor The Rays), en The Delicates, de groep van Peggy Santiglia die later lead zong op My Boyfriend's Back van The Angels. De opbrengst was voor een goed doel, en de toegangsprijzen waren navenant: kaartjes om erbij te zijn kostten tussen de 125 en de 750 $ voor de complete VIP behandeling. De intussen 70-jarige Connie Francis liet zich alle eerbetuigingen welgevallen ***


Connie Francis destijds en op recentere datum

Op 31 oktober heropend als muziekcafé: de Cotton Club gelegen 64-10 East U-S 84 aan Slaton Highway enkele kilometers buiten Lubbock, Texas waar op 29 april 1955 Elvis, "the Louisiana Hayride sensation with his Blue Moon Boys Scotty & Bill" optraden met als voorprogramma Dub Dickerson. Ben Hall, die Blue Days Black Nights pende voor Buddy Holly, maakte er die avond video opnames in kleur van Elvis live op het podium en backstage. Later zou hij er backstage ook kleurenopnames maken van Carl Perkins, Johnny Cash en Buddy Holly. Sonny Curtis van The Crickets herinnert zich dat hij er Little Richard nog heeft weten spelen, en ook Sid King & the Five Strings traden er ooit op, want er bestaat een foto waarop ze poseren voor de Cotton Club. De originele Cotton Club opende in 1938 aan 50th Street en Railroad Avenue (Avenue A) en werd al snel een vaste stop voor muzikanten op doorreis tussen Dallas en Los Angeles. De club brandde begin jaren '60 af en werd in 1962 heropgebouwd op de huidige locatie door countryzanger Tommy Hancock. In 1978 kocht Joe Ely de zaak over van Hancock en het was Ely die er op 31 december 1982 het laatste grote concert speelde. In recentere tijden huisvestte de zaak verschillende stripteaseclubs. De muur waarop alle artiesten die er destijds optraden hun handtekening achterlieten werd door een latere eigenaar helemaal overschilderd *** Onverkocht gebleven omdat niemand er op eBay een half miljoen $ wou voor geven: de marmeren mausoleumcrypte boven die van Marilyn Monroe op de Westwood Village Memorial Park begraafplaats in Los Angeles. Daar liggen sinds 1986 de stoffelijke resten van zakenman Richard Poncher, die de crypte bij leven kocht van Marilyn's ex-echtgenoot Joe DiMaggio die blijkbaar op een gegeven moment had besloten niet langer boven haar begraven te willen worden. Overigens zou de crypte naast Marilyn in 1992 gekocht zijn door Playboy baas Hugh Hefner. Poncher's weduwe verkoopt de crypte nu uit geldnood onder de niet bepaald van goede smaak getuigende slogan "breng de eeuwigheid door met Marilyn", en voegt daaraan toe dat haar echtgenoot zaliger het ongetwijfeld geweldig zou gevonden hebben dat ie 23 jaar na zijn dood nog geld in het laatje brengt *** Misschien kan iemand van de gelegenheid gebruik maken om het nooit bevestigde gerucht te checken dat Poncher op zijn buik is begraven zodat ie naar Marilyn kijkt... om het nog beleefd uit te drukken! *** Deze keer geen nieuws van Comets contrabassist Marshall Lytle, wel een foto: Lytle mag dan een half been verloren zijn, zijn goed humeur en innemende glimlach is hij blijkbaar nog niet kwijt...

De immer goedlachse Marshall is niet uit het veld te slaan

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Ruby Wright in Nita, Rita & Ruby

Op 27 september werd de 69-jarige Ruby Wright dood aangetroffen in haar appartement in Madison, Tennessee. Wright was de dochter van Johnny Wright (in de jaren '50 de helft van Johnny & Jack, na het overlijden van Jack Anglin in 1963 bij een auto ongeval ging hij solo: misschien kent u zijn Hello Vietnam uit 1965 nog van de Full Metal Jacket soundtrack) en Kitty Wells (de eerste countryzangeres die een nummer één scoorde, It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels in 1952). Wright maakte haar platendebuut in 1954 begeleid door Johnny & Jack en aan de zijde van Grandpa Jones. Ze bracht tussen 1955 en 1957 vijf country teen popsingles uit met Anita Carter (de zus van June Carter) en Rita Robbins onder de naam Nita, Rita & Ruby (in 1985 door Bear Family verzameld op de Nita, Rita & Ruby LP Rock Love, bij ons weten nog niet heruitgebracht op CD), en met haar zus Sue Wright bracht ze in 1961 als The Wright Sisters de single That's Okay/ Crazy Over You uit. Haar bekendste nummer is wellicht Dern Ya uit 1964, een antwoord op Dang Me van Roger Miller dat leidde tot haar enige, gelijknamige LP uit 1966. Ze bracht platen uit op RCA Victor, Cadence, Ric, Kapp, Epic, Plantation, Scorpio en Second Generation, haar laatste single verscheen bij ons weten in 1978. Wright had al enkele jaren hartproblemen en zat in een rolstoel, haar laatste publieke verschijning was op het feestje voor de 90ste verjaardag van Kitty Wells in het Ernest Tubb Record Shop's Texas Troubadour Theatre. Ook Johnny Wright leeft nog en is nu 95 jaar. Overigens is dit niet dezelfde Ruby Wright die in 1959 de 19de plaats haalde in de Britse hitparade met haar cover van Tommy Dee's Buddy Holly-Ritchie Valens-Big Bopper tribute Three Stars (de versie van Eddie Cochran verscheen pas in 1966) en van wie de Westside CD Regular Gal: The King Recordings 1949-1959 verscheen *** They're creepy and they're kooky, mysterious and spooky: op 17 oktober overleed de 93-jarige filmcomponist Vic Mizzy die de muziek schreef voor meer dan 50 films en TV-series. Wij zullen ons Mizzy, die zijn carrière begon in het varieté van de jaren '30, vooral herinneren als bedenker van het vingerknippende thema van de reeks The Addams Family (1964-1966). Omdat productiemaatschappij Filmways niet wilde betalen voor zangers zong Mizzy het thema zelf in, waarbij hij zichzelf drie keer overdubde *** Op 21 oktober overleed Leona Johnson, de weduwe van gitaarlegende Chet Atkins, op 85-jarige leeftijd aan een slepende ziekte. Johnson zong in de jaren '40 met haar tweelingzus Lois als The Johnson Twins, maar zette haar eigen carrière op een laag pitje na haar huwelijk met Chet in 1946, hetzelfde jaar waarin haar zus huwde met Jethro Burns van Homer & Jethro. Ze mocht graag het verhaal vertellen dat Chet zo veel oefende dat hij regelmatig gitaar spelend in slaap viel op de sofa. Chet Atkins overleed in 2001 *** Een dag later overleed de 78-jarige componist-producer Luther Dixon, die zijn carrière begon in 1954 bij The Barons, de nieuwe groep van Larry Harrison die een jaar daarvoor zijn 4 Buddies, die tussen 1950 en 1953 verschillende platen hadden uitgebracht op Savoy, opblies. The Barons brachten in 1954 twee singles uit op Decca en namen in 1955 één single op voor Glory onder de naam The Buddies. Als ook die groep uiteen spat begint Dixon liedjes te schrijven met Larry Harrison, en hun compositie Why Baby Why wordt in 1957 een Top 5 hit voor Pat Boone. Met Otis Blackwell pende hij All The Way Home, opgenomen door Bobby Darin in januari 1958, al kwam het pas uit in 1960 op Darin's LP For Teenagers Only. Ook Sixteen Candles van The Crests, dat eind 1958 net naast de hoogste topnotering greep, Big Boss Man (Jimmy Reed, 1960) en A Hundred Pounds Of Clay (Gene McDaniels, 1961) zijn van de hand van Luther Dixon. In 1960 werd Dixon benaderd door Scepter Records dat een klein hitje had gescoord met Dedicated To The One I Love van The Shirelles, maar alle opvolgers waren geflopt. Scepter bood hem een functie als producer en verantwoordelijke Artiesten & Repertoire plus een deel van de publishing rights aan, en The Shirelles zouden onder zijn leiding twee nummer één's scoren: Will You Love Me Tomorrow (geschreven door Carole King & Gerry Goffin) en het door Dixon geschreven Soldier Boy. Boys, het door Dixon geschreven B-kantje van Will You Love Me Tomorrow, werd door The Beatles gecoverd op hun eerste LP. Dixon was zo populair als producer dat Capitol hem zijn eigen label aanbood, Ludix Records, maar het succes van The Shirelles zou hij nooit meer evenaren. Wel zou hij The Platters nog aan hun laatste stuiptrekkingen helpen met I Love You 1000 Times (1966) en With This Ring (1967).


Dixon samen met The Shirelles op het hoesje van Baby It's You en blijkbaar was Soldier Boy slechts het B-kantje

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Personeelswissel bij Chicago's honky tonk fools The Gin Palace Jesters: fiddlester Kate Schadegg had een baby en is verhuisd naar Reno, contrabassist Casey Stockton is gehuwd en gaat wellicht ook aan koters beginnen. Ze worden vervangen door Gregory Hirte (The Golden Horseranch Square Dance Band, zydeco band Mojo & the Bayou Gypsies) en Mike Hobson (ska band Deal Gone's Bad) *** Na 8 jaar en 4 albums lijft het Roy Kay Trio een drummer in, Aaron Mlasko, en noemen ze zich het Roy Kay Combo. De bedoeling is evenwel dat het trio ook blijft bestaan. Mlasko was in het verleden ondermeer drumtechnicus voor rockband Pearl Jam en speelt ook in een surfband, Monstruos Del Mar *** Ruby Dee meldt het overlijden op 4 november van Kipp Crawford, haar drummer tijdens de Benelux tour 2008 van Ruby Dee & the Snakehandlers. De 31-jarige Crawford werd 's nachts op de fiets aangereden door twee auto’s. Hij bezweek in een hospitaal aan zijn verwondingen. In mei komen Ruby Dee & the Snakehandlers opnieuw naar Europa.


Kipp Crawford

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Volgend jaar komt James Burton voor 12 concerten naar Nederland, waar hij begeleid zal worden door de Nederlandse 60’s/ 70’s rockband Mufkin Tass. Burton zal niet alleen het Elvis werk brengen maar ook nummers van andere artiesten als Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, The Everly Brothers en Roy Orbison. Mufkin Tass werkte in het verleden al samen met James Burton én met Elvis bassist Jerry Scheff *** Op een veiling in Chicago is een flinke kluit haar die overbleef bij de beroemde kappersbeurt toen Elvis in 1958 het leger in moest verkocht voor 15.000 $ + 22 % veilingkosten. Een ingekaderde Sun 78 toeren van That's All Right haalde 7320 $, enkele gedroogde rozen van het boeket op Elvis' doodskist gingen van de hand voor 1708 $. Het restant van Elvis' kuif maakte samen met 200 andere loten deel uit van de verzameling van Gary Pepper, die in 1956 een van de allereerste Elvis fanclubs oprichtte. Pepper leed aan een hersenziekte en werd daardoor een persoonlijke vriend van Elvis. De familie van de in 1980 overleden Gary Pepper beweerde dat de collectie gestolen werd door zijn verpleegster en trachtte de verkoop te laten stilleggen, eis waarop de rechtbank niet is ingegaan omdat ze de klacht onvoldoende bewezen achtte. Pepper's nabestaanden hebben intussen een nieuwe rechtszaak aangespannen om alsnog beslag te kunnen leggen op de opbrengst van de verkoop, net iets meer dan 300.000 $ *** Vijf Europese verzamelaars hebben de handen in elkaar geslagen om de ultieme Elvis bootleg vinyl bijbel samen te stellen. Ze hebben al meer dan 1200 bootleg platen ingescand en hopen tegen volgend jaar juni hun encyclopedie klaar te hebben *** Elvis is ondanks een jaaromzet die steeg van 52 naar 55 miljoen $ op de jaarlijkse Forbes lijst van meestverkopende doden van de eerste naar de vierde plaats getuimeld. Op één staat mode ontwerper Yves Saint-Laurent, op twee het klassieke componistenduo Rodgers & Hammerstein, op drie Michael Jackson. Verdwenen uit de Top 10: Marilyn Monroe en James Dean *** Op 3 november overleed de 92-jarige Carl Ballantine, in 1968 Elvis' tegenspeler in de film Speedway *** Pianist Bobby Wood kondigt zijn autobiografie aan onder de werktitel From Elvis To Garth. Wood werkte voor Elvis op de American Sound Studio’s sessies in 1969 (de LP’s From Elvis In Memphis en Back In Memphis) en op de Stax sessies in 1973 (de LP’s Raised On Rock en Good Times) *** Een bericht waarbij wij ons commentaar graag beperken tot een ironisch "ho ho ho": op 27 november brengt DJ Spankox, de Italiaan die al eerder Elvis' Sun opnames op een techno beat plakte, de CD Elvis Presley Christmas Remixes uit *** Goed nieuws voor Elvis fans met een beperkt budget: nog even en je hoeft wellicht niet meer naar Memphis om Graceland te zien. Toegegeven, het is natuurlijk niet het echte Graceland, maar het is een feit dat de bouw van een Bredase kopie van het voormalige woonhuis van Elvis en huidig Elvis museum het hoogste punt heeft bereikt. Toch kan er nog een kink in de kabel komen: omwonenden vinden het gebouw in de Heilaarstraat niet bij het karakter van de wijk passen. De gemeente heeft echter alle vergunningen afgegeven en verkondigd dat het gebouw aan de voorwaarden van het bestemmingsplan voldoet. De wijkbewoners worden echter wel gesteund door de Welstandscommissie die de gemeente tegenspreekt. Hun nota geldt echter slechts als advies waar de gemeente zich weliswaar doorgaans aan houdt, maar nu dus niet. De partijen stonden inmiddels al zes keer voor de rechter waarbij deze hun eis telkens naast zich neer legde, zo ook vandaag nog. De omwonenden beraden zich nu opnieuw voor een volgende gang in hoger beroep.
..

Naar Boven5 november 2009
ANDY TIELMAN ERNSTIG ZIEK: GEPLANDE TOURNEE GECANCELLED

Andy Tielman (foto: Frans Petrij)

Het managmentbureau van Andy Tielman laat in een persbericht weten dat de tournee van de 73-jarige Indo-rocker, die voor de komende maanden gepland stond, is afgezegd omdat er onlangs bij hem een beginnende vorm van kanker is geconstateerd waaraan hij op 11 november zal worden geopereerd. De twee optredens die voor die datum gepland staan gaan gewoon door. “Ik voel me goed en beleef veel plezier aan het optreden”, zo zegt Andy. “Er is geen reden om die concerten ook af te lasten. Maar de komende maanden moet ik alle tijd vrijmaken voor mijn herstel. De ziekte kwam aan het licht tijdens een routinecontrole in het ziekenhuis”, vertelt Andy Tielman. “Ik had wat problemen met mijn maag en dat moest worden onderzocht. Op de scan bleek het kanker te zijn. Uiteraard ben ik enorm geschrokken. Dat ik al zo oud ben is echter een geluk. Op mijn leeftijd gaat de celdeling niet zo snel meer. En ik ben verder in goede conditie.” De doktoren geven Andy een goede kans op herstel, maar na de operatie kunnen ze hier meer over zeggen.
De grondlegger van de Nederlandse popmuziek – in 1958 maakte hij samen met zijn drie broers al furore met The Tielman Brothers – stond vorig jaar nog centraal in de viering van 50 Jaar Nederpop.

Naar Boven5 november 2009
NIEUWE ROCKABILLY RETRO LIFESTYLE SHOP IN AMSTERDAM


Roger Bonsak in/ en zijn retroshop Route V8

De grootste retroshop in Noorwegen, Route V8, is zojuist verhuist en wel naar Amsterdam. De winkel heeft deze week haar deuren geopend aan de Keizersgracht 300 onder de naam Rocky Roger en is gevestigd in het pand van Wella Warenhaus. Eigenaar Roger Bonsak importeert veel uit de V.S. waaronder kleding uit de Rock Steady lijn, maar exploiteert zelf ook zijn eigen lijn lederen jacks. Daarnaast zijn er volop handgemaakte jurken te vinden en komen we namen en merken tegen als Lucky 13, Dickies en Spectator schoeisel. Bonsak, wellicht bekend als zanger/ gitarist van Noorse bands als Cascadez en Defrosters (en in die hoedanigheid nu ook in Nederland op zoek naar een nieuwe band) is van plan om later nog een officiële opening van zijn shop te organiseren en zal binnenkort ook op internet te vinden zijn.

Naar Boven5 november 2009
EUROPESE PIANO TOP IN BRUSSEL

Renaud Patigny

Boogie woogie, de pianomuziek die te vaak vergeten wordt als een van de voorlopers van de rock 'n' roll, is sinds de jaren '80 bezig aan een gestage revival, en dat merkwaardig genoeg vooral in Europa waar het genre anno 2009 populairder is dan in de Verenigde Staten, eind 19e eeuw de bakermat van deze swingende muziekstijl. Dom genoeg luidde eind jaren '50 juist de opkomst van de rock 'n' roll, die de meest dynamische elementen van de boogie woogie overnam, het begin van het einde in voor de boogie woogie. In de jaren '70 was het genre op sterven na dood, maar een handvol Europese pianisten staken vanaf de jaren '80 opnieuw de vlam aan de lont: Axel Zwingenberger in Zwitserland, Jean-Pierre Bertrand in Frankrijk, Jaap Dekker in Een Groen Groen Knollenland :-) In Nederland houdt momenteel Martijn Schok de heilige vlam brandend als medeorganisator van het International Boogie Woogie Festival (de zevende editie vindt plaats op zaterdag 13 maart 2010 in Ermelo met ondermeer Mike Sanchez (GB), info via www.boogiefestival.nl), in België is Renaud Patigny de niet te temmen gangmaker van alles wat met de 88 zwart-witte toetsen te maken heeft. Patigny, die beschouwd wordt als een van de beste old school boogie woogie pianisten van Europa, organiseert eind november opnieuw zijn Brussels Piano Summit, in negen jaar tijd uitgegroeid van een eendaags festival met 200 bezoekers tot een tweedaags evenement dat meer dan 1500 liefhebbers lokt uit binnen- en buitenland. Patigny's expertise terzake moge blijken uit het feit dat hij werd ingehuurd als artistiek directeur om volgend jaar in januari met zijn eigen technische staf een gelijkaardig festival in Cambrai (F) op poten te zetten. Vrijdag 27 november brengen Patigny, Martijn Schok en de in rock 'n' roll kringen niet onbekende Rob Rio (USA) een eerbetoon aan de in 1965 overleden Freddie Slack, een van de weinige blanken die een wezenlijke bijdrage leverde aan de evolutie en popularisering van de boogie woogie. Slack speelde de solos in op de originele versies van nummers als Down The Road A Piece en Beat Me Daddy, Eight To The Bar (in 1940 met het orkest van trombonist Will Bradley), Cow Cow Boogie (met zang van Ella Mae Morse, een nummer één hit in 1942) en House Of Blue Lights (1946, opnieuw met Ella Mae Morse). Later zou Slack ondermeer fungeren als pianist van Big Joe Turner.

Rob Rio doet Freddie Slack

Zondag 28 november is het de beurt aan het jonge talent om te bewijzen dat boogie woogie nog wel degelijk een toekomst heeft, tenminste als het afhangt van Yvon Momboisse (F), de amper 18-jarige Lasse Ebbeskov Jensen (DK), en het opkomende Belgische jazzblues trio The Boogie Woogie Jumpers, geleid door zangeres Aricia Evlard, die net hun debuut-CD Reborn afleverden. Alle artiesten zullen ondersteund worden door Patigny's vaste Blue Devils ritmesectie John Valcke (voor wie eens graag een contrabas bespeeld wil zien worden) en Bob Dartsch (drums), voor deze gelegenheid aangevuld met ondermeer Django Reinhardt gitarist Christophe Astolfi (hij speelde in het verleden ondermeer bij Patrick Ouchêne en zijn Domino's) en Franck Guétatra, een van de weinige sax honkers die er nog rondlopen in België. Daarnaast zijn er ook dansdemonstraties door Florent Gallo & Elèna Collard (F) en Dany Boogie (B).

The Boogie Woogie Jumpers

Nieuw dit jaar is dat er na de optredens wordt doorgejamd op twee piano’s in de bar van het theater, en dat er van 12 tot 28 november een fototentoonstelling loopt met live foto’s genomen tijdens de voorgaande edities. Wellicht hangen Carl "Sonny" Leyland (USA) en Sébi Lee (B) daar ook tussen te blinken, want zij stonden in het verleden reeds op de affiche van het festival. De expo is dagelijks te bezoeken van 10 tot 15 uur. De Brussels Piano Summit vindt plaats in het Sint-Michiels Theater, Pater Eudore Devroyestraat 2 te B-1040 Etterbeek. Voor alle info: www.brusselsboogie.be

Naar Boven

15 oktober 2009
SHELBY SINGLETON 1931-2009


Linkerfoto: Sam (l) en Shelby (r) tekenen op 1 juli 1969 het contract dat de verkoop van Sun bezegelt
Rechterfoto: Sam's zoon Knox Phillips (l) en Shelby in 2006. Let op de Sun button op Shelby's colbertjasje!

Als Sam Phillips de vader van Sun Records was, en dat was ie, dan was Shelby Singleton de stiefvader dankzij wie u nu vandaag zoveel Sun verzamelaars hebt. Singleton, de man die in 1969 Sun overkocht van Sam Phillips, overleed op 7 oktober op 77-jarige leeftijd.
Shelby Sumpter Singleton Jr. was evenwel al veel langer actief in de muziek. Hij begon zijn carrière na zijn legerdienst in 1958 als songplugger voor Starday Records. Toen Pappy Daily zijn aandeel in Starday in 1958 verkocht en overstapte naar Mercury Records ging Singleton mee, waar hij zich al snel opwerkte tot producer. Singleton's eerste hit op Mercury was The Boll Weevil Song van Brook Benton in 1961. Een jaar later kocht hij het nummer Hey Paula van Jill & Ray over van het kleine LeCam label, veranderde de naam van het duo in Paul & Paula, en haalde opnieuw een hit binnen. Singleton had een goeie neus als het er op aan kwam opkomende hits te herkennen bij kleine labels die vaak de vraag niet konden bijbenen of over onvoldoende distributie beschikten: hij haalde ook Hey Baby (Bruce Channel), Running Bear (Johnny Preston), Chantilly Lace (Big Bopper) en Sea Of Love (Phil Phillips) binnen voor Mercury. Hij bleef 9 jaar bij Mercury en onderafdelingen Smash en Philips, tekende in die periode artiesten als Jerry Lee Lewis en Roger Miller, en slaagde erin op één en dezelfde dag in 1961 drie hits te producen: Ahab The Arab (Ray Stevens), Walk On By (Leroy Van Dyke) en Wooden Heart (Joe Dowell).
Singleton was gehuwd met countryzangeres Margie Singleton, die van 1958 tot 1960 optrad op de Louisiana Hayride. Margie Singleton nam ondermeer duetten op met George Jones en Faron Young, en zong achtergrondvocalen met The Jordanaires op platen van Patsy Cline. Ze nam ook het origineel op van Harper Valley PTA, in 1968 Shelby Singleton's grootste succes als producer in de crossover hitversie van Jeannie C. Riley op zijn eigen Plantation label. Met het geld dat hij verdiende aan Harper Valley PTA kocht hij Sun Records over van Sam Phillips. Sun lag op dat moment op apegapen en bracht vanaf midden jaren '60 nog nauwelijks nieuw materiaal uit. Phillips wou zijn centen investeren in onroerend goed en radiostations, en verkocht op 1 juli 1969 alle rechten op Sun, inclusief hele stapels onuitgebrachte en niet-geïdentificeerde tapes die in de kelder lagen, aan Singleton, die de firma Sun International Corporation oprichtte. Sam's zonen Stan en Knox bleven werken voor Sun. Singleton bracht gelijk een aantal Greatest Hits LP’s op de markt van Johnny Cash, Roy Orbison, Charlie Rich, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Bill Justis, en bracht in één jaar meer Sun LP’s uit dan Sam Phillips op 15 jaar. Hij was ook de man achter de Elvis LP The Sun Years (1977) met fragmenten van Sun opnames en interviews met Elvis waar RCA Victor met succes een rechtszaak tegen aanspande, en de Duets LP van Jerry Lee Lewis die in 1978 uitkwam en wereldwijd op belangstelling kon rekenen omdat handige marketing (wij herinneren ons zelfs nog de "je weet niet wat je hoort... en vooral niet wie" advertenties in de reguliere Nederlandse popbladen!) suggereerde dat op enkele nummers Elvis meezong. Nee, het was niet Elvis maar Jimmy Ellis, die onder de naam Orion ook zelf LP’s uitbracht op het nieuwe Sun. Andere artiesten die nieuwe platen uitbrachten op het nieuwe Sun waren Billy Lee Riley, Sleepy LaBeef, Hank C. Burnette en Dave Dudley.
Nog interessanter was dat Singleton de oude Sun opnames leasde aan andere labels, zoals Phonogram Sun (GB), Rhino (USA) en vooral Charly, het Britse label dat met de reeksen Sun: The Roots Of Rock, The Legendary Sun Performers en een massa verzamel-LP’s onuitgegeven materiaal van bijvoorbeeld Kenny Parchman, Junior Thompson en Ernie Barton openbaar maakte. In Frankrijk verschenen 26 ‘nieuwe’ Sun singles met oude rockabilly van op dat moment nog nobele onbekenden als Jimmy Wages, Luke McDaniel, Dick Penner en Jack Earls.
Singleton leed al 10 jaar aan kanker, met tumoren in de mond, blaas, hersenen en longen. Twee maanden geleden diende hij een hersenoperatie te ondergaan om tumoren te laten verwijderen. Zijn hoofd en longen werden bestraald. Na een beroerte werd hij in een kunstmatige coma gehouden maar de artsen konden geen rechtstreekse oorzaak voor de beroerte vinden. Sun Records komt nu in handen van zijn broer John Singleton, al 41 jaar Shelby's zakelijke partner.

Naar Boven15 oktober 2009
LAATSTE SILHOUET OVERLEDEN

John Wilson, hier nog zeer recentelijk te zien (2009)

Op 21 september stierf de 69-jarige tenor Reverend John "Bootsie" Wilson, leadzanger van doo- wop groep The Silhouettes vanaf 1961. Wilson is dus niet te horen op hun klassieker Get A Job uit 1957, hoewel hij daarvóór al occasioneel bij de groep zong. Toen de groep op de professionele toer ging en hun definitieve bezetting vond was hij evenwel niet beschikbaar. In 1961 was de groep al lang over zijn hoogtepunt en besloten originele Silhouettes Richard Lewis en Earl Beal twee nieuwe groepsleden in te lijven. De drie singles die ze nog uitbrachten met de tweede bezetting in 1962 en 1963 hadden meer te maken met soul dan met doo-wop, al hernemen ze op het einde van Rent Man (1963) nog een stukje Get A Job. Een single in 1967 als The New Silhouettes leek dan weer eerder northern soul en vroege pré-disco. Pas in 1968 verscheen de allereerste LP van The Silhouettes, toepasselijk getiteld The Original And New Silhouettes '58/ '68 Get A Job, waarop zowel oude als nieuwe opnames stonden, inclusief de originele Get A Job en een eigentijdse op Motown leest gestoelde heropname. Het baatte weinig: kort na de LP viel de groep uit elkaar. Wilson werd predikant en zong enkel nog in het kerkkoor, de originele Silhouettes kwamen opnieuw bij elkaar in 1980. Tot 1993 traden ze op in het revival circus alvorens definitief op pensioen te gaan. Ze zullen ook nooit meer optreden: met het overlijden van John Wilson zijn alle zes groepsleden die opnamen als The Silhouettes dood en begraven.


The Silhouettes in 1968 met Wilson rechtsonder

Naar Boven15 oktober 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Begin november houdt rockabillykoningin Wanda Jackson opnieuw audiëntie in Nederland: begeleid door The Seatsniffers (B) staat ze op dinsdag 3 november in Watt, Rotterdam, één dag later is ze te zien en te horen in de Effenaar in Eindhoven *** Eind november is het dan weer de beurt aan Jerry Lee Lewis, op maandag 23 november in het Kursaal van Oostende, woensdag 25 november in Paradiso, Amsterdam. Voor alle details: check onze onovertroffen Be There!© *** Pech voor The Bellhops: de CD-opnames die ze in Las Vegas zouden maken met Roy Bell (in 1955 zanger-gitarist van de allereerste Bellhops) gaan voorlopig niet door omdat Bell kanker heeft en met spoed dient geopereerd aan een gezwel in zijn kaak. Ook de optredens die The Bellhops zouden spelen in Texas op uitnodiging van Wayne Hancock gaan daarmee niet door. De opnames met Roy Bell zijn uitgesteld tot volgend jaar *** Sixtiesband 66 Mustang en rockabillyband Ignition geven op 14 november samen een benefietconcert waarvan de gehele opbrengst ten goede komt aan de stichting A.L.S. Initiatiefnemers zijn 66 Mustang drummer Willy van de Meulenreek en Ignition bassist Gilbert Gielis. Zij verloren afgelopen mei collega muzikant en vriend Ben van Helvoirt die aan deze spierziekte is overleden. Ben was samen met zanger Loed Verhagen het boegbeeld van The Blue Moon Rockers. Als locatie is gekozen voor café-zaal de Tien Deugden in Oss. De entree op deze avond is gratis al zal er wel een vrijwillige bijdrage gevraagd worden voor de stichting A.L.S. Voor meer info zie BeThere!©

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Nieuwe bands, we zien ze graag komen: op 22 november geeft Deuces Wild zijn debuutoptreden in het Ace Café in Rumst. Bekend gezicht in Deuces Wild: contrabassist Bart Billybop.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWSOp 10 september kwam de 48-jarige Stuart Earnshaw, saxofonist van de Jump Jive 'n' Wail Band uit West Yorkshire (GB), om het leven toen hij op weg naar zijn werk met zijn 70’s Norton motor tegen een vorklift knalde *** Vier dagen later stierf de 69-jarige Britse sessiedrummer Bobby Graham aan kanker. Graham (echte naam: Robin Francis Neate) speelde naar schatting mee op zo'n 15.000 songs en begon zijn carrière bij ondermeer Mike Berry's Outlaws (zowat de vaste studioband van producer Joe Meek), Joe Brown's Bruvvers, John Leyton, Billy Fury, Marty Wilde's Wildcats, The John Barry Seven en The Boys (de Telstar-achtige instrumental Polaris uit 1963). In de jaren '60 speelt ie ondermeer voor Dave Berry & the Cruisers (Memphis Tennesse in 1963, My Baby Left Me in 1964), Chubby Checker, Billy Fury (Nothin' Shakin' en It's Only Make Believe, allebei uit 1964), Jimmy Justice, Brenda Lee, Lulu, Françoise Hardy, Eddy Mitchell (Repose Beethoven in 1964, What I'd Say in 1965, de LP Du Rock 'n' Roll Au Rhythm 'n' Blues uit 1965 - Franse artiesten mochten in die tijd graag opnemen in Londen), Gene Pitney, Brian Poole & the Tremeloes (Twist & Shout en Do You Love Me uit 1963), PJ Proby, Them (Baby Please Don't Go, 1964), The Vernons Girls en The Everly Brothers (de LP Two Yanks In England uit 1966). Eind jaren '60 was hij werkzaam als producer voor EMI Bovema in Nederland waar hij ondermeer werkte met Robert Long, Patricia Paay en Golden Earring, alvorens door een alcoholverslaving aan lager wal te raken. In recentere tijden zag je hem wel eens bij reünies van oude bands zoals The Original Outlaws. In 2002 bracht hij samen met Jet Harris de CD Diamonds Are Trumps uit. Er verscheen ook een boek over hem: The Session Man: The Story Of Bobby Graham geschreven door Patrick Harrington *** Op 31 oktober speelt de Spaanse gitaarband Los Jets hun allerlaatste concert. De in 1958 opgerichte band werkt nog wel aan een CD getiteld Rien Ne Vas Plus die zou moeten verschijnen in maart 2010, met Brian "Licorice" Locking van The Shadows op bas. Locking zal ook meespelen tijdens hun afscheid op 31 oktober in het Palacio De Congresos in Madrid *** Bluesprimitivos Stinky Lou & the Goon Mat (F/B) kondigen aan te stoppen. Het trio was al sinds maart op zoek naar een vervanger voor bassist Laurent Goossens, die zich met andere zaken wil bezighouden in het leven. Blijkbaar hebben ze niemand anders gevonden die op een wastobbe contrabas kan spelen *** Personeelswissel bij The Mojo Kings (GB): drummer Scotty Roberts en contrabassist Lee Payne stappen op, zanger Paul Scoulding gaat door met de broers Olly (drums) en Rich (contrabas) Simmonds. Rich en Paul speelden vroeger al samen in de band Shakeout waarvan Rich nog steeds deel uitmaakt *** Ex-Stargazers (GB) Danny Brittain, Pete Davenport en Tim Purkess hebben een nieuw trio opgericht, The Picadilly Bullfrogs *** Voor het eerst legaal uit op CD: Ooh Wallahwallah, het door Dave Edmunds geproducede langspeeldebuut uit 1983 van King Kurt (GB). De CD bevat de 12 nummers van de LP + 7 vroege singles als bonustracks en een DVD met videoclips en docu's uit de oude doos *** The Jive Aces plannen een single met de 79-jarige Australische kunstschilder-entertainer Rolf Harris, een cover van Harris' eigen R.O.K.C uit de jaren '70, een parodie op R.O.C.K van Bill Haley & the Comets. Harris scoorde in 1960 een hit met het hilarische Tie Me Kangaroo Down, Sport. Zo klonk het op een geïmproviseerde jam bij Rolf Harris thuis.

Rolf Harris...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

De 69-jarige Levon Helm, die 11 jaar geleden al tegen keelkanker vocht, onderging een operatie om een gezwel aan zijn stembanden te laten verwijderen. De tumor zou goedaardig zijn. Helm, vooral bekend als drummer-zanger van rockgroep The Band, begon zijn carrière in 1957 in The Hawks, de begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins *** Amper drie weken na de amputatie van zijn onderbeen stond Marshall Lytle van Bill Haley's Comets al opnieuw op het podium, al is ‘staan’ in dit geval een eufemisme: Lytle deed de show gezeten in een rolstoel... *** Lost And Found is een nieuw boek over Jerry Lee Lewis geschreven door Joe Bonomo *** Ook nieuw voor op de boekenplank: King Of The Queen City: The Story Of King Records van Jon Hartley Fox, het verhaal van het in 1943 door Syd Nathan opgerichte label dat in de jaren '50 en '60 zou uitgroeien tot een van de belangrijkste onafhankelijke rock 'n' roll, rockabilly, hillbilly, country, bluegrass, western swing en R 'n' B labels in Amerika "door en voor de kleine man waar de majors geen rekening mee hielden", zoals ze zelf verkondigden. Artiesten op King en onderafdelingen Queen en Federal waren ondermeer Ike Turner, Roy Brown, Wynonie Harris, Otis Williams & the Charms, Freddie King, The Dominoes, Ivory Joe Hunter, Hank Ballard & the Midnighters, Boyd Bennett, Trini Lopez, Hardrock Gunter, Grandpa Jones, The Delmore Brothers, Wayne Rayney, Luke McDaniel, Mac Curtis, Charlie Feathers, Cowboy Copas, Moon Mullican en Brother Claude Ely. Na Nathan's dood in 1968 ging het bergaf met King en werd het label opgekocht door Starday Records. In 1970 werd King overgenomen door componistenduo Leiber & Stoller, die het op hun beurt doorverkochten. Ook Freddy Bienstock, over wie u meer leest in ons Elvis nieuws, is nog een tijdje eigenaar geweest van King. Sinds 2001 wordt de King catalogus heruitgebracht door Collectables Records. Dave Alvin van The Blasters schreef het voorwoord voor het boek. En waarom James Brown op de cover staat? Omdat ook hij zijn carrière begon op Federal, meer bepaald in 1956 als lid van The Flames met de single Please Please Please *** Aangekondigd voor mei 2010: Lightnin' Hopkins: His Life And Blues door Alan Govenar, de allereerste biografie in boekvorm van de in 1982 overleden bluespionier *** Teruggevonden: de drie nummers die Mack Allen Smith in 1959 opnam in de hoop een contract bij Sun Records te versieren. Producer Ernie Barton verliet Sun korte tijd later, de opnames raakten zoek, Smith nam nooit meer op voor Sun en zou zijn eerste single, Got My Mojo Working, pas uitbrengen in 1962. De nu 71-jarige Mack Allen Smith is nog steeds alive zij het niet echt well: in 2000 werd bij hem darmkanker vastgesteld, ondertussen zou hij volledig genezen zijn. De drie songs (Kansas City, Mean Woman Blues en Sandy Lee) zouden in Nederland worden uitgebracht door Fat Possum Records *** We vermoeden dat hij hiermee Fat Possum onderdeel Big Legal Mess Records bedoelt dat eerder dit jaar zijn CD The Early Years 1962-1967 uitbracht, maar het verband tussen Fat Possum en Nederland ontgaat ons *** Jerry Lee Lewis en Chuck Berry treden eind oktober op in Madison Square Garden in New York op een rockfestival ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Rock 'n' Roll Hall Of Fame. Op de lijst van de 12 genomineerden voor de "klas van 2010" van de Hall Of Fame vinden we zoals gewoonlijk slechts twee échte rock 'n' roll namen: The Chantels en Darlene Love. Vijfhonderd stemgerechtigden beslissen welke 5 van de 12 namen op 15 maart 2010 zullen vereeuwigd worden. Zowel Love als The Chantels stonden al eerder op de lijst van de genomineerden maar haalden nooit de eindmeet in de strijd tegen de Abba's, Donna Summer's en Kiss'en dezer wereld *** Headliners op de Rockabilly Rave in juni 2010: Jack Scott en Sleepy LaBeef. Ook onze eigen Hillbilly Boogiemen, Lil' Esther en Miss Mary Ann zullen er te bewonderen zijn *** Headliners op de 31ste Winter Dance Party in februari 2010 in de Surf Ballroom in Clear Lake, Iowa: The Crickets, Freddy Cannon en Charlie Gracie. De Surf Ballroom is de zaal waar Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper op 2 februari 1959 hun allerlaatste concert speelden voor hun fatale vliegtuigongeval *** Op 17 september is in Vista, Californië een rechtszaak begonnen met als inzet de nalatenschap van Ike Turner: volgens zijn kinderen is er geen rechtsgeldige wilsbeschikking en zijn zij dus de erfgenamen, Ike's ex beweert in het bezit te zijn van een testament dat Ike ondertekende twee maand voor zijn overlijden *** Abkco Records, dat een flink deel van de catalogus van Sam Cooke bezit, kondigt de pré-productie aan van een film gebaseerd op Peter Guralnick's biografie Dream Boogie: The Triumph Of Sam Cooke uit 2005 *** Gespot in de studio: 50’s rocker Larry Lee Phillipson. Phillipson is er nu... 80! *** Voormalig tieneridool Bobby Rydell, ondertussen toch ook al 67 jaar, moet op 19 november voor de rechtbank verschijnen omdat hij op 17 augustus met zijn Bentley uit 1969 tegen een muur knalde en een alcoholcontrole uitwees dat hij op dat moment 0.17 promille in zijn bloed had, het dubbele van de toegestane 0.8 promille. Rydell gaf toe "enkele cocktails te hebben gedronken bij de lunch" maar was naar eigen zeggen niet dronken: hij moest uitwijken voor een bumperklever en kon zijn been moeilijk bewegen wegens een heuptransplantatie. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Ondanks de moderne communicatiemiddelen waarover we heden beschikken gaat het soms niet sneller dan vroeger: pas nu raakte bekend dat Donald A. "Don" Deal is overleden op 12 juni. De op 21 maart 1938 geboren Deal woonde als tiener in dezelfde buurt in Bell Gardens, Californië als Eddie Cochran en de twee namen in 1954 in de Goldstar studios 8 nummers op met Deal op zang en Cochran op gitaar. U kan die nummers horen op de Stampede CD Eddie Cochran: I'm Ready. Het is niet duidelijk of de gitarist op Deal's debuutsingle Cryin' In One Eye/ Broken Hearted Fellow (1956) ook Eddie Cochran dan wel Joe Maphis is. Wel is zeker dat Cochran in maart 1956 Deal begeleidde bij optredens, want daar bestaat minstens één foto van. Het succesvolle Unfaithful Diane uit 1957 leidde helaas niet tot meer voor Don Deal, die ondanks opnames voor Capitol en MGM in de eerste helft van de jaren '60 uiteindelijk opteert voor een carrière als country songschrijver. Recenter bracht hij enkele country CD’s uit op zijn DonJim label. Deal's grootste claim to faim en beste nummer blijft evenwel het in de fifties onuitgebrachte Don't Push, dat pas in 1977 het licht zag op de Chiswick verzamel-LP Hollywood Rock 'n' Roll. Don't Push staat uiteraard ook op de in 2006 door Rockstar uitgebrachte Don Deal CD The Early Recordings 1956-1958 *** Nog minder bekend is de op 10 juni gestorven Andrew Zachar Jr. alias Andy Starr, niet dé Andy Starr van Dig Them Squeaky Shoes en Rockin' Rollin' Stone (hij overleed in 2003), wel de Andy Starr van Andy Starr & the Casinos die in 1959 en 1960 welgeteld drie singles uitbrachten op Casino, Arcade en Valiant: I Love You Baby/ Why Am I A Fool, I Know It's True/ My Love For You en Just A Walkin'/ Cruel World. Check uw verzamelalbums! The Casinos splitten in 1961, Starr bleef naast zijn dagjob als verkoper aktief in de muziek tot 1990 *** Op 5 augustus overleed Whaley Thomas "Ric" Cartey. Op negentienjarige leeftijd componeerde hij de ballad Young Love (de in 1997 overleden tekstschrijfster Carole Joyner was amper zeventien), dat hij in november 1956 uitbracht. Het plaatje flopte maar haalde eind 1957 in drie verschillende coverversies de Top 30. De versie van Tab Hunter bereikte de eerste plaats. Young Love werd sindsdien nog vaak gecoverd door ondermeer Bo & Peep (begeleid door The Rolling Stones, 1964), Nat Stuckey (1969), Donny Osmond (1973) en Ray Stevens (1976). Rock 'n' roll opnames van Ric Cartey zijn ondermeer Oooh Eee (1956), I Wancha To Know (1957), Born To Love One Woman (1957), Mellow Down Easy (1957), My Babe (1957) en Scratching On My Screen (1958), al brak hij nooit echt door. Later leidde hij een boekingsagentschap. Geen flauw idee hoe het hem sindsdien is vergaan *** Op 6 september overleed Kenny Martin, wiens debuutsingle I'm The Jivin' Mr. Lee (1957, een antwoord op Mr. Lee van The Bobbettes) te horen is op de Ace CD King Rock 'n' Roll. In 1958 haalde zijn I'm Sorry de 19de plaats op de Billboard rhyhtm 'n' blues charts, in 1960 breide hij een vervolg aan zijn eigen I'm The Jivin' Mr. Lee met The Last Words Of Jivin' Mr. Lee. Martin, die ooit nog toerde met Sam Cooke, maakte wellicht de grootste fout in zijn carrière toen hij een aanbod van Motown afwees en in plaats daarvan tekende bij Big Town Records, waarop nog twee singles van hem verschenen alvorens hij dertig jaar lang bezweek aan de verleidingen van sex, drugs en rock 'n' roll. Eenmaal opnieuw gerehabiliteerd vormde hij met de ondertussen ook allebei al overleden Joe Weaver en Stanley Mitchell The Motor City Rhythm 'n' Blues Pioneers. In Nederland was hij ooit te zien op de Blues Estafette in Utrecht.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)Brian Setzer verzorgt zijn merchandise: het nieuwe Songs From Lonely Avenue album van het Brian Setzer Orchestra verschijnt ook op LP (met gratis CD) en op 1000 stuks Limited Edition Deluxe Package. Die verzamelversie bevat de CD, de LP versie én alle 13 songs op vier 45 toeren LP’s (!), plus een booklet op LP formaat, 3 glossy prints, 2 gitaarpicks, een slipmatje voor uw platendraaier, én multitracks waarmee je de muziek zelf kan remixen *** Haal er alles uit behalve zang, gitaar, drums en bas en je krijgt misschien The Stray Cats? *** Rachel Decker stapt uit The Honeybees omdat ze verhuist naar Florida. Het meidenduo is op zoek naar een vervangster *** Vreemd verhaal: na 3 concerten van de Europese tour van Al & the Black Cats is zanger-contrabassist Eric Soules op de trein richting Brussel gestapt om van daaruit terug naar de States te vliegen. De band werkt de tour af met Grischa Dördelmann van Demented Are Go (GB) die ondertussen de contrabasbeginselen zal leren aan drummer Hugh Skiffington. Na de tour gaan Al & the Black Cats verder in de bezetting Tony Cozzaglio (gitaar + zang), drummer Hugh Skiffington op contrabas, en roadie Arno Strumpf op drums *** In december samen op tour in de States: El Vez begeleid door Los Straitjackets. De gemaskerde surfers brengen in november het 10 track kerst album Yuletide Beat uit, opvolger van hun kerst album Tis The Season For Los Straitjackets uit 2002 *** 36 jaar na de LP The Blue Ridge Rangers waarop Creedence Clearwater Revival frontman John Fogerty zijn rockende interpretatie gaf van een aantal honky tonk standaards, komt er een vervolg getiteld The Blue Ridge Rangers Rides Again. Fogerty bracht de plaat uit in 1973 zonder daar zijn eigen naam op te zetten omdat hij enkele maanden na de split van CCR niet meer geassocieerd wou worden met zijn vroegere band. Fogerty, ondertussen ook al 64 jaar, heeft dit keer wel niet alle instrumenten zelf ingespeeld. Minder interessant is dat ook Bruce Springsteen een nummertje meezingt op het nieuwe album, nota bene When Will I Be Loved van The Everly Brothers *** Op 7 oktober overleed de 60-jarige Steve Ferguson, gitarist van NRBQ (wat stond voor New Rhythm 'n' Blues Quartet), aan kanker. NRBQ nam in 1970 de LP Boppin' The Blues op met Carl Perkins. In 1990 werkte hij mee aan het album Johnny B Bad van Chuck Berry pianist Johnnie Johnson *** Lil' Gizzelle's single'tje Baby Please Don't Go gemist? Geen nood: Wild Records heeft er 250 bijgeperst, en bovendien op purper vinyl.

KORT OVERIG ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


The Atlantics toen en nu

In onderhandeling betreffende een Europese tour in juli 2010: The Atlantics, de Australische surfgroep die in 1963 de surfklassieker Bombora op hun naam schreef, destijds zelfs officieel verschenen in Nederland. The Atlantics brachten tussen 1963 en 1965 negen singles en vier LP’s uit, en zijn opnieuw actief sinds 1999. Sindsdien verschenen er vijf nieuwe CD’s. In de line up anno 2009 zitten nog twee originele Atlantics uit 1961 *** Op 24 september overleed de 74-jarige Howard Morrison, die beschouwd werd als de Frank Sinatra van Nieuw-Zeeland. Waarom hij dan mag figureren in de Boppin' Around kolommen? Omdat hij dezelfde Howard Morrison is van het Howard Morrison Quartet waarvan u de nummers Short Fat Fannie en Gum Drop vindt op de Collector dubbel-CD The Rockin' Zodiac Recordings: Early Rock 'n' Roll And Boppin' Hillbilly From New Zealand volume 7 en 8. Morrison richtte de groep op in 1957, hun debuutsingle verscheen een jaar later. De groep zou zich al snel specialiseren in een mengeling van vocal harmony, skiffle en parodieën op hits als The Battle Of New Orleans (The Battle Of The Waikato), My Old Man's A Dustman (My Old Man's An All Black), Ahab The Arab (Mori The Hori) en Speedy Gonzales (George The Wilder Colonial Boy). Morrison toerde met The Everly Brothers, Ben E. King, Gene McDaniels en Dee Dee Sharp, de band viel in 1964 uit elkaar, en Morrison begon aan een solocarrière als crooner die hem langs Singapore, Manila, Hawaii, Taiwan en Hong Kong voerde, en hij deelde ondermeer de affiche met Sammy Davis Jr. Naast zijn zangcarrière hield hij zich bezig met aids campagnes en het stimuleren van kansen voor jonge Maori's, de oorspronkelijke inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland (Morrison had zelf Maori roots). In 1990 werd hij tot ridder geslagen en mocht hij zich Sir Howard Morrison noemen. En da's lang niet slecht voor iemand die begon met Short Fat Fannie…
KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 13 september overleed Jon Patino, in het begin van de Elvis western Charro (1969) te zien als kroegbaas. Patino was geen acteur maar wel geknipt voor de rol: in het echte leven baatte hij nightclubs uit. Patino, die aan diabetes leed, stierf op 78-jarige leeftijd na een beroerte *** Eén week later, op 20 september, overleed Freddy Bienstock, de man die graag mocht pochen dat "Elvis de eerste 12 jaar bij RCA niet naar een song keek als ik er niet eerst naar had gekeken". Een mens staat er eigenlijk niet bij stil dat als je op een mooie dag met goddelijke inspiratie een leuke rockabillysong in elkaar flanst en die song op een plaat of CD terechtkomt, diezelfde song die jij zomaar uit het niets toverde plots een gebruiksvoorwerp is dat kan verhandeld worden. En dat muziekuitgeverijen geld aan die song kunnen verdienen. En als er iemand heel veel geld heeft verdiend aan songs is het wel Freddy Bienstock, geboren in Zwitserland en in 1938 met zijn broer Johnny Bienstock naar Amerika gevlucht om uit de klauwen van de nazi’s te blijven. Die broer zou in 1958 Big Top Records oprichten, waarop ondermeer Johnny & the Hurricanes (Rocking Goose, 1960) en Del Shannon (Runaway, 1961) verschenen. Freddy Bienstock begon zijn carrière in de muziekbusiness als kleinste bediende bij Chappell Music in de Brill Building, het gebouwencomplex in New York waar alle componisten en muziekuitgeverijen hun kantoor hadden. In de jaren '50 wordt hij ingehuurd door Hill & Range (de uitgeverij van zijn neven) om goeie songs te vinden voor hun meestbelovende artiest... Elvis Presley. Vandaar misschien dat Elvis zoveel Leiber & Stoller composities opnam, want die waren goeie maatjes van Bienstock. De band tussen Elvis en Bienstock blijkt ons inziens het best uit de enige twee foto's die we vonden van hem en Elvis: wie zit daar net niet naast Elvis aan tafel als die in 1959 tijdens zijn legerdienst het Lido in Parijs bezoekt? Wie loopt naast Elvis op de Champs Elysées? Jawel, Freddy Bienstock. De samenwerking zal duren tot in de jaren '60 als Bienstock aan hoog tempo songs moet vinden om de eindeloze stroom Elvis films mee te vullen. In Engeland zorgt hij ondermeer voor de liedjes in de Cliff Richard films The Young Ones (1961) en Summer Holiday (1963). Bienstock (die in 1957 huwde met Miriam Abramson, via haar eerste echtgenoot Herb Abramson partner in Atlantic Records) koopt in 1966 Belinda Music (de Britse afdeling van Hill & Range) op, die hij naar zijn dochter Caroline herdoopt in Carlin Music. De rest van zijn leven zal hij muziekuitgeverijen kopen, verkopen en beheren, en op een bepaald moment heeft ie met zijn firma’s meer dan een half miljoen liedjes in zijn bezit. In 1984 koopt hij Chappell Music, waar hij in 1943 begon op de onderste sport van de ladder. Met Leiber & Stoller richt hij in 1969 Hudson Bay Music Company op, dat hij in 1980 verkoopt. Bienstock, die in de raad van beheer van auteursrechtenvereniging Ascap zat, overleed op 86-jarige leeftijd aan een slepende ziekte. Carlin America wordt momenteel geleid door zijn dochter en zoon ***


Freddy en Elvis op de Champs Elysées en Freddy en Elvis in het Lido
(tussen beiden in: Elvis' legerbuddy Rex Mansfield)


Op 29 september overleed ex-fotomodel Nancy Walters, Elvis' tegenspeelster in de prent Blue Hawaii (1961), aan pancreaskanker. Wie houdt van 50’s cultfilms diene op zoek te gaan naar haar debuut Monster On The Campus (1958). Na haar filmcarrière schreef ze dichtbundels en schilderde ze. Later vond ze de Heer en was ze actief in de religieuze beweging Jesus Is Coming *** Elvis' 17-jarige kleinzoon Benjamin Presley Storm Keough heeft voor 5 miljoen dollar een deal voor 5 CD’s gesloten met Universal Music. Benjamin is de zoon van Lisa Marie Presley (die zelf ook twee CD’s uitbracht) en muzikant Danny Keough. De muziek zal totaal niets met Elvis te maken hebben, aldus Ben Presley... *** Lisa Marie zelf ontkende dit bericht enkele dagen later en zei dat er helemaal geen contract is getekend. Volgens haar ambieert Benjamin, die nog studeert, geen muzikale carrière *** Het Amerikaans hooggerechtshof heeft op 5 oktober geweigerd in te gaan op de eis van ene Ernest John Young om een DNA test af te dwingen die moet bewijzen dat hij de zoon van Elvis is en dus recht heeft op het fortuin van de erven Presley. Young, die zich graag Jason Presley laat noemen, beweerde eerder al dat Elvis' vermoord is en dat Lisa Marie een drieling liet kidnappen uit een hospitaal. In het verleden werd hij reeds veroordeeld tot celstraf wegens het bedreigen van rechters *** Dicht sinds 10 september: Poplar Tunes, de platenwinkel op Poplar Avenue 308 in downtown Memphis waar de jonge Elvis die vlakbij woonde in Lauderdale Courts zich bevoorraadde met de nieuwste releases én de allereerste platenwinkel die Elvis' plaatjes verkocht, die enkele blokken verder bij Sun Records werden opgenomen. Poplar Tunes opende de deuren in 1946 en eigenaren Joe Cuoghi en John Novarese openden later onder de naam Pop Tunes diverse andere filialen in Memphis. Het gebouw waarin Poplar Tunes was gevestigd huisvestte nog een tijdje het kantoor van Hi Records, het in 1957 door Joe Cuoghi en Sun rockabilly Ray Harris opgestarte label waarvoor ondermeer het Bill Black Combo, Carl McVoy, Gene Simmons en Teddy Redell opnamen. Anno 2009 was Poplar Tunes eigendom van de firma Music City Record Distributors die een keten muziekwinkels bezit. De reden voor de sluiting is de dalende CD-verkoop door de toename van digitale downloads via internet. En ook al verkochten ze heden ten dage meer (c)rap dan oldies, toch blijft het jammer voor een zaak die ooit stickers had met de slogan "where the king was a customer and the customer is still king" *** De allerlaatste gitaar die Elvis gebruikte in Las Vegas, meer bepaald op 12 december 1976 in het Hilton, is op een veiling verkocht voor 106.200 $. Elvis gaf de akoestische Martin D-28 in januari 1977 cadeau aan zijn lijfwacht Sam Thompson die ze om zijn studies te bekostigen verkocht aan de National Enquirer tabloid. De National Enquirer gaf ze op haar beurt weg in een wedstrijd *** Op 8 december verschijnt de 4 CD longbox Elvis 75 Good Rockin' Tonight die Elvis' complete carrière overspant vanaf zijn My Happiness acetaat uit 1953 tot de JXL remix van A Little Less Conversation uit 2002. De box bevat 100 nummers maar geen onuitgegeven materiaal en een boekje van 80 pagina’s. Op 5 januari 2010 verschijnt ook een singledisc versie, maar dat lijkt ons helemáál de zoveelste Greatest Hits.

Naar Boven

8 oktober 2009
BOPPIN' AROUND GOES MYSPACE......oftewel: MySpace wordt MyBoppinSpace, zoals redacteur Rockin' Henri Smeets jubelt. Het werd tijd ook: Boppin' Around is, na 74 gedrukte magazines van 1993 tot 2008 en onze nog steeds populairder wordende website sindsdien (dat merken we aan het aantal bezoekers), sinds september ook actief op MySpace. Waarom? En waarom we in deze tijden van aan belang winnende andere internetnetwerken als Hyves en Facebook toch voor MySpace kozen? Omdat MySpace ons inziens nog steeds het communicatiemiddel bij uitstek is voor alles wat met muziek te maken heeft, omdat het ons de ideale manier lijkt om de vinger op de rock 'n' roll pols te houden in de Benelux én ver daarbuiten, en omdat het ons het perfecte platform lijkt om in directe dialoog te treden met jullie allemaal. Via onze MySpace blog kunnen we jullie ook op de hoogte houden van alle updates op de reguliere website, al kan je je natuurlijk ook gratis abonneren op onze RSS newsfeed (het rode vakje rechts bovenaan de voorpagina). Op onze MySpace staat voorlopig nog geen muziek. Niet dat we niet willen (we twijfelen nog tussen tracks uit de fifties en nummers van hedendaagse Nederlandse en Belgische bands), maar we gaan eerst uitzoeken hoe het nu juist zit inzake auteursrechten op MySpace, voor we hier een controleur van Buma/ Stemra over de vloer krijgen. De internetpolitie waakt immers!
We hebben intussen een aantal vriendschapsverzoekjes verstuurd naar Nederlandse en Belgische bands, en zijn tot op heden best tevreden over jullie reacties. De vaste MySpacers onder jullie vonden in elk geval makkelijk de weg! Wie willen we als vriendjes? Heel eenvoudig: iedereen die het rock 'n' roll hart op de juiste plaats draagt! We nodigen jullie dan ook graag uit om al jullie info betreffende concerten en releases op onze MySpace te plaatsen. Betekent dit dat onze gewone website nu minder belangrijk wordt? Absoluut niet, dus blijf ook zeker al jullie info, concertdata, nieuws én nieuwe releases naar de vaste adressen sturen. Samengevat: van harte welkom op www.myspace.com/boppinaround!

Naar Boven


8 oktober 2009
ROCK ‘N’ ROLL IN DIVERSE EUROPESE HITLIJSTEN

In Nederland was er eind jaren ’70, begin jaren ’80, net als in andere Europese landen een rock ‘n’ roll/ rockabilly revival. De commerciële opleving was echter van korte duur, al hielden we er wel een levendige scéne aan over. Opdat de rock ‘n’ roll niet uitsterft zou er zich eigenlijk een tweede revivalgolf moeten aandienen. Deze situatie lijkt echter op dit ogenblik verder weg dan ooit, alhoewel… In sommige Europese landen spreekt de rock ‘n’ roll af en toe een klein woordje mee in de hitlijsten. We spraken eerder dit jaar al over het succes van Lady Linn in België, al valt haar muziek misschien in de categorie rock ‘n’ roll en aanverwante swing. In de Duitssprekende landen zagen we enkele jaren geleden een nummer één positie weggelegd voor Dick Brave & the Backbeats en deze zomer kreeg een vergelijkbaar groepje wederom hitparadesucces. Vergelijkbaar omdat zij net als Dick Brave & the Backbeats moderne hitsongs rock ‘n’ rollwijze coveren. Bij Dick Brave was dat een deel van het repertoire, The Baseballs doen niets anders dan moderne hitsongs coveren. De drie Berlijnse rockers bereikten afgelopen voorjaar met hun uitvoering van Umbrella van de zangeres Rihanna de top 50 in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Hun LP Strike was afgelopen zomer zelfs goed voor een top 10 notering en in Zwitserland stond deze zelfs op nummer twee. De tweede single Hot ’n Cold (van zangeres Kate Perry) was alleen een hit in Zwitserland. Je kunt de videoclip van de hit Umbrella hieronder op YouTube bekijken. Een interview met de band op de Duitse TV is hier te zien.Bekend geworden in de rockabillyscéne dankzij het illustere authentiek klinkende rockabilly vinyl label Tail Records is de ons welbekende Zweedse dame Eva Eastwood. Na vier albums op Tail bracht ze een album in de Zweedse taal uit en dit was zo succesvol dat Tail Records (inmiddels ook CD’s uitbrengend) er 50.000 bij moest persen om aan de vraag te voldoen. Ze ‘ontsteeg’ het kleine label, veranderde licht van stijl en scoorde in 2008 met het album Well Well Well een nummer twee positie in de Zweedse hitparade. De bijbehorende single My My My kun je hier bekijken. Met haar zojuist uitgebrachte single doet ze echter volop concessies aan de commercie. Ze werd dit jaar uitgeroepen tot beste zangeres van Zweden.
Iemand die tot op heden nog geen spat aan de commercie lijkt toegegeven te hebben maar toch volop succes in haar thuisland blijkt te hebben is Imelda May. De zangeres, tevens echtgenote van meestergitarist Darrel Higham (die met haar op het podium staat) ontving zojuist de Meteor Award als beste zangeres van Ierland in 2009 na het behalen van de nummer één positie met het album Love Tattoo. Bekijk hier haar TV-optreden met het nummer Big Bad Handsome Men op de Ierse TV, en klik op de YouTube link hieronder voor haar optreden tijdens de Meteor Awards in dat land, eveneens voor televisie.Wie gaat het waarmaken in de Benelux?

Naar Boven


12 september 2009
INDO-ROCK VERLIEST TWEE OUDGEDIENDEN

Indo-rock expert en voormalig Boppin’ Around redacteur Harry Spies meldt het overlijden van Jim Pownall op 2 augustus jl. Jim Pownall was de zanger van de Indo-rock formatie The Hot Jumpers die oorspronkelijk al in 1956 in Indonesië werd opgericht. Vanaf 1958, toen ze naar Nederland waren gekomen, werd Pownall de zanger. Hun thuisbasis werd Den Haag. De groep nam drie singles op, waarvan Twist Babaluba Twist een grote hit werd. Pownall was woonachtig in Californië en overleed in Newbury Park op 71-jarige leeftijd. Een mooi document van de muziek van The Hot Jumpers vormt de CD The Very Best Of The Hot Jumpers op het Sam Sam label. Kijk hieronder naar een filmpje op Youtube, en voor meer fotomateriaal op www.storyofindorock.nl/jimpownall.htm

 

Ook min of meer bekend uit de Indo-rock scene was Ad van Mierlo. De voormalige bassist van The Black Devils, The Playing Rockets en later Ad & de Kwatsers overleed op 17 augustus. De Waalwijker kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen en stierf in het ziekenhuis na diverse complicaties. Ad van Mierlo werd slechts 62 jaar.

Naar Boven


12 september 2009
COMPONISTE ELLIE GREENWICH OVERLEDEN

Componiste Ellie Greenwich

Op 26 augustus overleed songschrijfster Ellie Greenwich, verantwoordelijk voor een aantal van de mooiste parels uit de popmuziek van begin jaren '60.
De naam van de op 23 oktober 1940 geboren Eleanor Louise Greenwich duikt voor het eerst op wanneer ze in 1958 op 17-jarige leeftijd onder het pseudoniem Ellie Gaye de zelfgeschreven single Cha Cha Charming/ Silly Isn't It uitbrengt op RCA. In 1959 leert ze Jeff Barry kennen met wie ze niet alleen een songschrijvers team vormt, de twee trouwen ook in 1962. Haar doorbraak als componiste komt er datzelfde jaar als ze in de Brill Building in New York een afspraak heeft met John Gluck Jr. (componist van Lesley Gore's hit It's My Party) om hem enkele nummers te laten horen. Gluck is laat en ze moet wachten in wat het kantoor van producers/ songsmeden Jerry Leiber en Mike Stoller blijkt. Leiber komt even kijken wie daar op de piano zit te spelen, in de verwachting componiste Carole King te zien. Leiber & Stoller ruiken talent van op meters afstand en geven haar toestemming hun kantoren te gebruiken als ze haar composities eerst aan hen voorlegt. Kort daarop nemen ze haar vast in dienst als songschrijfster.
Tot haar bekendste nummers behoren I Can Hear Music (Beach Boys) en de Phil Spector producties And The He Kissed Me (Crystals), Baby I Love You (Ronettes), Be My Baby (Ronettes) en Da Doo Ron Ron (Ronettes).
Daarnaast werkte ze ook als producer (in die functie was ze betrokken bij Chapel Of Love van The Dixie Cups en Leader Of The Pack van The Shangri-Las, en ook de jonge Neil Diamond mocht een hele dikke dankuwel zeggen tegen Ellie Greenwich en Jeff Barry), zong ze demo’s in, werkte ze met artiesten als Dusty Springfield, Aretha Franklin, Lesley Gore, Ella Fitzgerald, Bobby Darin en Frank Sinatra, en timmerde ze ook aan een eigen zangcarrière. Met Jeff Barry en haar zus Laura Greenwich vormde ze in 1963 de studiogroep The Raindrops, al zong Ellie Greenwich beide vrouwenstemmen in. The Raindrops brachten verschillende singles en een titelloze LP uit. Een van hun nummers is het origineel van Hanky Panky, later een hit voor Tommy James & the Shondells, en ook hun Do Wah Diddy Diddy zou de wereld veroveren in de coverversie van Manfred Mann. Greenwich bracht tussen 1964 en 1967 ook platen uit onder eigen naam en onder de groepsnaam The Butterflys. Ellie Greenwich en Jeff Barry scheidden in 1965, waarna hun muzikale samenwerking afbrokkelde. Er volgden nog enkele soloplaten, maar in de jaren '70 maakte ze met haar bedrijfje Jingle Habitat vooral commercials voor radio en televisie. In 1985 werd de op haar liedjes en carrière gebaseerde Broadway musical Leader Of The Pack (met naast Greenwich zelf ook Darlene Love) genomineerd voor een Tony award en een Grammy. Recenter werkte ze nog met popartiesten als Ellen Foley, Cyndi Lauper en Nona Hendryx.
Greenwich werd 68 jaar en overleed aan een hartaanval nadat ze in een New Yorks ziekenhuis was opgenomen met een longinfectie.

Naar Boven


12 september 2009
GITARIST JOHNNY & THE JAILBIRDS VERMOORD

Johnny & the Jailbirds met Richie op gitaar

Op 17 augustus overleed de 57-jarige Richie Ball, gitarist van Johnny & the Jailbirds (GB). Ball lag in het ziekenhuis sinds hij op 25 juli bij het inladen van zijn materiaal in zijn auto op het hoofd was geslagen met een metalen pijp. In de zaak is een 68-jarige man gearresteerd voor opzettelijke slagen en verwondingen. Johnny & the Jailbirds werden ook bij ons erg populair met hun Charly LP Out On Bail uit 1980. Ze kwamen opnieuw bij elkaar in 2000 voor het album Rockin' My Blues Away waarvoor Ball de productie deed en samen met zanger Johnny Wall alle nummers schreef, een jaar later volgde Who Taught You To Rock. Ball stapte enkele jaren geleden uit de band en verhuisde naar Isle Of Wight, waar hij als solo entertainer werkte in clubs en hotels. Johnny Wall werkt momenteel aan een CD met oud materiaal, onuitgegeven tracks en alternatieve versies uit de begindagen van de groep.

Naar Boven


12 september 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWSThe Bellhops hebben omgerekend zo'n 2400 dollar opgehaald voor de familie van Billy Lee Riley op hun Tribute Memorial Festival begin september in Eindhoven, met dank aan alle bezoekers en bands uit Nederland, België en zelfs Duitsland die zich belangeloos achter de goede zaak geschaard hebben. Eens te meer het bewijs dat het "ruige" rock 'n' roll volkje het hart op de juiste plaats heeft. Overigens mag er bij die 2400 dollar altijd nog wat bijkomen, en daartoe verkopen The Bellhops twee CD's van Billy Lee Riley gedoneerd door Rhythm Bomb Records. Het gaat om Still Got My Mojo, het album dat The Bellhops in 2007 opnamen met de Red Hot man, en om The Many Sides Of Billy Lee Riley: Billy's Blues, dat nummers bevat die Riley opnam tussen 1996 en 2000 in de Sun studio in Memphis. Beide CD’s worden aangeboden aan een vriendenprijsje, dus spreek The Bellhops er even op aan bij hun volgende concert *** The River Zydeco Band meldt het overlijden op 4 augustus van saxofonist Martin van Biesen, die deel uitmaakte van de band van 1992 tot 1997. Hij speelde van 1960 tot 1990 met het trio De Silverstars en begeleidde tussen 1997 en 2003 als dirigent een gehandicapten orkest, een smartlappenkoor en een havenkoor. Hij bracht twee Nederlandstalige CD’s uit. Van Biesen overleed op 68-jarige leeftijd in zijn slaap *** The Rockin' Kofferband is er mee gestopt. Na het eerdere verlaten van Vera (basgitaar) en Roeland (gitaar, leadzang) hebben nu ook Ron (toetsen, zang) en Bart (drums) besloten om ieder hun eigen weg te gaan. Dit betekent automatisch het definitief opheffen van Nederlands jongste rock ‘n’ roll Tributeband na een bestaan van ruim 5 jaar. Er zal nog mogelijk een afscheidsconcert volgen welke plaats zal vinden in D'n Durpsherd in Berlicum op 27 maart 2010 samen met onder meer Big Caz & The 4 Bobs. Inmiddels heeft Bart aansluiting gevonden bij '57 Fairlane en heeft daarnaast ook een nieuwe band opgezet, The Dutch Cadillacs (www.dutchcadillacs.nl) *** Over Cadillacs gesproken: Crazy Cadillac, de band die de authentieke 50’s rock 'n' roll al meer dan 25 jaar levend houdt heeft een bezettingswijziging achter de rug. Gitarist Eddie Vorstenbosch kon de steeds drukker wordende agenda van Crazy Cadillac niet meer combineren met zijn eigen agenda en heeft besloten de band te verlaten. Inmiddels is er een waardige opvolger gevonden in de persoon van Rob van Herpen, wellicht bij sommige bekend van (de inmiddels ter ziele gegane band) Dick Dandruff & the Snowy Mountains *** De CD Introducing… van CC Jerome’s Jetsetters is uitverkozen tot CD van de maand september 2009 door de stichting BRUL (Blues & Roots muziek Uit Limburg) en is derhalve gedurende de maand september op diverse radiostations in Limburg te horen. Daarnaast zal hun (eerste) eigen nummer van de CD Hot Rod Party in Amerika gebruikt gaan worden voor een film. Alles hierover wordt strikt geheim gehouden. Begin oktober zal hierover meer bekend worden gemaakt *** Op 5 september was het decor van het TV-programma Piets Weer het rock ‘n’ roll festival R&R Street in Midsland op Terschelling. Gemist? Bekijk het item via deze link *** Pascal Snijders kondigt de triomfantelijke terugkeer van The Taildraggers aan, maar dan zonder steel gitaar en met meer rockabilly en minder hillbilly. Miss Maudy blijft uiteraard van de partij. Tegen 2010 hopen ze een nieuw mini-album klaar te hebben *** RJ alias Hans Nelemans van The Red Shots en RJ & the Phantoms is bezig met de opnames van zijn nieuwe CD die als alles goed gaat zou moeten uitkomen op 7 november, datum waarop RJ samen met de Estlandse Tri-Tones 50’s rocker Don "Barkin' Up The Wrong Tree" Woody begeleid in de Cruise Inn in Amsterdam.

RJ oftewel Reuben James

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 15 augustus kwam de Brasschaatse rock 'n' roll fan Franc "Francobilly" Bedert om het leven. Bedert (41) verliet in de vroege uurtjes dancing Central Park in Schoten en kreeg buiten ruzie met een parkeerwachter. Volgens krantenberichten maakte een buitenwipper van de discotheek die tussenbeide kwam een molenwiekende beweging, waarbij Bedert op de grond viel. Hij werd bewusteloos naar een ziekenhuis gebracht waar hij in de namiddag overleed. Bij het voorval waren drie portiers, twee parkeerwachters, Bedert en een vriend betrokken, wat er juist gebeurde is onduidelijk. De portier die de fatale klap toediende werd gearresteerd maar vrijgelaten onder voorwaarden. Voorlopig is er geen uitspraak over de grond van de zaak: pas wanneer het politie onderzoek is afgerond zal de rechter zich uitspreken over de eventuele verantwoordelijkheid van de dader. Boppin' Around betuigt zijn medeleven aan Franc’s familie *** Er komt dit jaar geen zesde Louisiana Night in Opwijk: de volgende editie van het cajun & zydeco festival vindt volgend jaar plaats op 23 mei tijdens het pinksterweekend en zal dan vijf bands tellen op de affiche in plaats van de gebruikelijke drie *** De volgende Belgian Roots Night vindt plaats op 19 december in de Kuub in Turnhout met als headliner The Soul Stirrers, de in 1926 opgerichte gospelgroep waarin Sam Cooke zijn carrière begon. Dat er anno 2009 geen origineel groepslid uit 1926 meer bij The Soul Stirrers zit mag geen verbazing wekken, maar leadzanger Willie Rogers maakt toch reeds meer dan een halve eeuw deel uit van de band: hij was in 1957 de vervanger van Sam Cooke! De rest van de affiche van de Roots Night is gevarieerd en bevat zowel rockabilly (The Buckshots) als roots (Rusty Roots) en ska (Dr. Blue Beat). Voor de muziekjes tussendoor zorgen Radio Modern deejays The Boppin' Benvis Brothers *** Toegegeven: Guana Batz (GB) is niet bepaald ons ding, maar toch even meegeven voor de fans dat hun passage op de derde Old-School Rockabilly Pysychosis op 21 november in het Antwerpse Trix (het voormalige Hof Ter Lo) hun eerste concert op Belgische bodem is sinds 1988 *** Na drie jaar stilte speelde Fifty Foot Combo op 4 september een "exclusief concert" in Sint Niklaas *** Tegen oktober/ november verschijnt het debuutalbum van Charlie Roy & his Black Mountains Boys op het Franse label Sfax Records *** Zanger David Green stapt na meer dan 25 jaar uit The Be-Bop's wegens compleet op. De band blijft niet bij de pakken zitten en engageerde een andere zanger met een kleurtje: Nicky Black van de Cliff-achtige groep Nicky Black & the Mystery Strings, alias Renaud van 3 Lost Maniacs *** De nieuwe bands komen inderdaad weer uit de bomen gevallen: in Nicky Black & the Mystery Strings vinden we naast Thierry Limelette (ex-Rhumba Kings) op gitaar ook 3 Lost Maniacs drummer Loco Ced terug, terwijl contrabassist Jack Fire en pianist Druss Lecomte van Charlie Roy & his Black Mountains Boys dan weer hun eigen hot jazz en swing trio The Swell Rhythm Combo hebben opgericht met jazz en blues gitarist Patrick Louis *** Ja, het wordt verdomd ingewikkeld... *** In juli in prime time op TV in de zomeragenda van Duizend Zonnen En Garnalen op Eén: dansmaestro’s Geneviève en Didier van Apollo Swing. Met wat geluk kan u het clipje nog eens bekijken op www.apolloswing.be.KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Zo gek kunnen we zelf niet verzinnen: de 23-jarige Tony Denim (echte naam: Tony Boden), zanger van de Britse revival band Footloose, werd veroordeeld tot twee-en-een-half jaar cel voor kidnapping. Toen zijn 17-jarige vriendin hun relatie afbrak sloot Denim haar op achter een valse muur in de kelder van zijn muziekshop. Hij gaf haar op als vermist, maar het meisje werd na twee dagen ontdekt door een speurhond. De politie vond bij een huiszoeking ook een door Denim gemaakte doodskist en door hem opgestelde losgeldbrieven *** Op 31 oktober verschijnt het boek Survivor van Dave Nicolson over Shadows bassist Jet Harris, enerzijds een biografie waarin Harris' gevecht met de fles niet wordt ontzien, anderzijds getuigenissen van collega’s als Cliff Richard, Bruce Welch, Brian Locking en Tony Meehan *** Wild Bob Burgos meldt het overlijden op 3 juli van de Noorse sixties gitarist Vetle Martin, met wie hij in 1982 de 3 track EP Rock Like Never Before uitbracht op Star Club Records. Martin (echte naam: Oystein Vetle Martinsen) begon zijn carrière in 1961 in de Shadowsgroep The Cliftons en werd in die dagen zowat beschouwd als de Noorse Jet Harris, omdat hij een van de eerste elektrische basgitaren in Noorwegen bezat. Een basgitaar waarop hij trouwens contrabassnaren legde, waardoor hij in een compleet andere toonaard moest spelen dan de rest van de groep! In de jaren '80 speelde hij bij een andere al in 1961 opgerichte Noorse Shadowsgroep, The Beatniks. Solo kennen we hem van de LP’s The Vetle Martin Story: I'm Still Rocking On (Jan) en Rockin' On My Blue Guitar (1982, Triola), en in 1987 begeleidde hij op ritmegitaar Jet Harris op één track van de compilatie LP Guitars In Motion Volume 3 (Triola). Martin was 64 en leed al meer dan 20 jaar aan multiple sclerosis *** Mark Lamarr laat weten dat zijn Shake Rattle And Roll programma op BBC radio (voorlopig althans) gered is: dit najaar komen er nog 8 uitzendingen, voor volgend jaar zijn er 26 afleveringen gepland, en dat is zelfs meer dan de voorbije jaren. Het rock 'n' roll programma dat gemiddeld bijna 1 miljoen luisteraars haalt werd eerder dit jaar om onduidelijke redenen afgevoerd *** Doet ons eraan denken: wanneer komt bij ons de Rock 'n' Roll Methode zaliger terug? *** De ondertussen ook al 61-jarige Jim Carlisle (GB) heeft in augustus enkele optredens in de Benelux moeten annuleren omwille van gezondheidsredenen *** Rock-A-Billy Mafia (D) werkt aan een nieuwe CD die volgend jaar verschijnt ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag *** Henrik Fontana stapt na 7 jaar uit The Texabilly Rockets (P) omdat hij verhuist naar de Fillipijnen. Zijn plaats achter de drums wordt ingenomen door Duarte Vincent, een nieuwkomer in de rockabilly scene *** Alles komt terug: 70’s band Whirlwind (GB) plant een comeback, waarbij het feit dat zanger Nigel Dixon en drummer Phil Hardy al dood zijn geen beletsel mag vormen. Wie overschieten zijn Mick Lewis (gitaar) en Rob Russell (zang, gitaar), ondertussen naarstig op zoek naar een bassist. Whirlwind was destijds niet alleen erg populair in Frankrijk en Japan maar ook bij ons in Nederland waar ze zelfs een keer een clipje opnamen voor Top Pop!


Whirlwind met Rob tweede van links en Mick in het midden

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Contrabassist Marshall Lytle stapt eind dit jaar uit Bill Haley's Comets om zich toe te leggen op solo projecten. De reden ligt wellicht in een bericht dat korte tijd later werd verspreid betreffende Marshall's gezondheid: eind augustus zou zijn onderbeen geamputeerd worden nadat een gebarsten bloedklonter de bloedtoevoer naar zijn voet afsneed. Volgens sommige bronnen zou de originele operatie mislukt zijn en is Lyttle's been ondertussen geamputeerd boven de knie. Bedoeling is dat hij op termijn een prothese zou gaan dragen. Wie Marshall's plaats gaat innemen is nog niet bekend, maar The Comets hebben al laten weten onverbiddelijk door te gaan, zij het nu nog slechts met twee originele groepsleden, drummer Dick Richards en saxofonist Joey D'Ambrosio. Marshall heeft trouwens net een boek uit getiteld Still Rockin' Around The Clock. De nu 75-jarige Marshall Lytle lag in april nog bovenop zijn contrabas op Rockin' Around Turnhout (B) *** Wie ook een boek geschreven heeft is André Williams! In september verschijnt André Williams' Sweets via Norton Records *** 821 Entertainment uit Nashville kondigt de pré-productie aan van een bioscoopfilm over leven en werk van Hank Williams, gebaseerd op het boek Hank Williams: The Biography van Colin Escott. Het project kreeg de goedkeuring van Hank Williams Jr. en Hank's dochter Jett Williams, wie de rol van de op 1 januari 1953 op 27-jarige leeftijd overleden countrypionier zou gaan vertolken is nog niet geweten. In 1964 werd al eens een film over Hank Williams gemaakt, Your Cheatin' Heart, maar dat was eerder een romantische Hollywoodversie dan een accurate biopic *** Ook onderweg: My Week With Marilyn, gebaseerd op het dagboek van Colin Clark, een medewerker van acteur Laurence Olivier tijdens de opnames van de Marilyn film The Prince And The Showgirl in 1957. Toen Clark zijn dagboek publiceerde werd de bewuste week eruit weggelaten en pas na zijn dood in 2002 toegevoegd aan een nieuwe uitgave. Wie Marilyn gaat vertolken is nog niet beslist, de namen die circuleren zijn Scarlett Johansson, Kate Hudson, Amy Adams en Michelle Williams *** Ricky Nelson's zonen gaan voor het eerst de muziek van hun betreurde vader spelen, en dat midden september op het Clovis Music Festival. Tweelingen Gunnar en Matthew Nelson speelden begin jaren '90 in de toepasselijk genaamde rockband Nelson. Op het festival treden verder ondermeer Tommy Allsup, The Fireballs, Dave Somerville van The Diamonds, Johnny Tillotson en Shirley Alston Reeves van The Shirelles op, en ook de enige echte Peggy Sue Gerron geeft acte de présence *** Dick Dale's Europese tour in oktober/ november is helemaal afgelast wegens "onfortuinlijke omstandigheden betreffende het boekingsagentschap" *** Kan tellen qua merchandising: Barbara Orbison, de weduwe van The Big O, heeft haar eigen parfum op de markt gebracht. Het geurtje heet (u had het al geraden) Pretty Woman... *** Nee, we hadden inderdaad niet verwacht dat ze het Mean Little Mama zou gaan noemen... *** Opschudding in de wereld van de platenverzamelaars, want er is een nieuwe Sun single ontdekt! Voor u evenwel begint te juichen: het is geen rockabilly kleinood van Sonny Burgess of Hayden Thompson, wel de 45 toeren versie van de 78 toeren Sun # 183 plaat Lonesome Old Jail/ Greyhound Bus van blueszanger D.A. Hunt uit 1953, het enige plaatje dat Hunt ooit opnam. Als u die 78 toeren wil kopen dient u vandaag de dag meer dan 10.000 dollar op te hoesten, en het bestaan van de single was tot op heden onbekend omdat er nooit een stamper van is gevonden (het metalen negatief op basis waarvan de plaat wordt geperst) en omdat Sam Phillips altijd heeft gezegd dat er nooit een single versie van is gemaakt. En voor u opnieuw begint te juichen: als u Lonesome Old Jail zelf op single hebt, is de kans héél groot dat uw exemplaar een bootleg is. De single werd aangeboden op eBay door een handelaar die het had ontdekt tussen meer dan 10.000 singles in de collectie van een overleden bluesverzamelaar, en voor de fabelachtige som van 10.323 dollar gekocht door John Tefteller, de man wier verzameling 78 toeren blues platen, foto's en advertenties wordt beschouwd als de beste ter wereld ***


Superverzamelaar John Tefteller heeft 10.323 dollar in zijn hand !


Maar er zijn heus nòg duurdere platen! De website MusicStack heeft een lijst gemaakt van de waardevolste platen op basis van bronnen als e-Bay en het tijdschrift Record Collector. De duurste plaat is een door John Lennon vijf uur voor hij werd vermoord gesigneerde LP (525.000 $), op de tweede plaats staat een 78 toeren acetaat van That'll Be The Day door The Quarrymen (de latere Beatles) uit 1958 (180.000 $). In de Top 10 vinden we verder nog een hele oude Stagger Lee (Original Stack O'Lee Blues van Long Cleve Reed & Little Harvey Hull uit 1927, 30.000 $), een éénzijdige promoversie van de LP Stay Away Joe van Elvis uit 1967 (25.000 $), en twee pré-doo-wop 78 toeren, Stormy Weather van The Five Sharps en I Can't Believe van The Hornets, allebei uit 1953 en goed voor 25.000 $ *** Merkwaardig is ook dat in een gelijkaardige lijst opgesteld door de Britse krant The Telegraph de single Ruby Pearl van Jackie Lee Cochran uit 1957 opduikt met een waarde van 4125 $ *** Nee, dan geven wij toch liever 19 euro uit aan een Bear Family CD, en dat treft, want er zijn net twee nieuwe deeltjes in Bear Family's Gonna Shake This Shake Tonight hillbilly reeks verschenen, Johnny Horton: Take Me Like I Am (33 tracks waarbij voor één keer de klassiekers worden achterwege gelaten), en Justin Tubb: Pepper Hot Baby (32 tracks). Het nieuwste volume van de Rocks reeks bevat dan weer de 34 rockendste nummers 1955-1962 van de enige echte... Pat Boone! *** Je houdt het haast niet meer voor mogelijk, maar er worden nog steeds artiesten uit de jaren '50 ‘teruggevonden’. Recentelijk herontdekt in Mansfield, Ohio: Betty Nickell, de zangeres wier Hot Dog op diverse verzamelalbums terug te vinden is. Nickell bracht later nog minstens twee singles uit (I'm Ready/ Tomorrow met The Mystics op Snap en Lonely Hearts/ Sending My Heart op Advance), is nu 72 en nog steeds alive and kicking, maar zingt sinds ze in 1978 de Here ontdekte enkel nog gospel. De plotse aandacht die haar nu ten deel valt dankzij haar rockabilly verleden heeft haar ondertussen al op het idee gebracht een gospel-CD op te gaan nemen. Haar Hot Dog single op Abbey haalt tegenwoordig op eBay 500 $ *** Laatste nieuws: Op woensdag 25 november in Paradiso te Amsterdam: Jerry Lee Lewis & the Memphis Beats met in het voorprogramma Linda Gail Lewis. De voorverkoop is inmiddels gestart. Zie www.paradiso.nl

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

George Fullerton

Op 6 juli overleed in Fullerton, California de 86-jarige gitaarpionier George William Fullerton, die samen met Leo Fender de Stratocaster ontwierp. Fullerton, elektronica student en een niet onbegenadigd gitarist (in tegenstelling tot Leo Fender zelf die amper een fatsoenlijke noot kon spelen), begon in 1948 te werken voor Leo Fender, zelf begonnen als reparateur van radio’s die bijkluste met steelgitaren en versterkers. Fullerton's taak bestond er voornamelijk in praktische oplossingen te verzinnen voor Fender's ideeën, innovaties en uitvindingen, zodat ze in massa gefabriceerd konden worden in de Fender fabrieken (op het hoogtepunt van Fender's succes rolde er één gitaar per minuut van de band). Samen ontwierpen Fender en Fullerton de Fender Esquire (de latere Telecaster) en de Fender Stratocaster gitaren. Daarnaast was Fullerton ook een artiest die beter dan Fender zelf bouwplannen voor de gitaren en machines kon tekenen (later in zijn leven zou Fullerton gaan kunstschilderen). Toen Leo Fender zijn bedrijf in 1965 verkocht bleef Fullerton er nog 5 jaar werken, maar hij kon zich niet verzoenen met de nieuwe politiek die kwaliteit opofferde aan lagere productieprijzen. In 1979 richtten Leo Fender en George Fullerton een nieuwe firma op, G & L Instruments, waarbij de G stond voor George en de L voor Leo.
In 2004 schreef hij het boek Guitars From George And Leo: How Leo Fender And I Built G & L Guitars. Sinds 2007 werkte Fullerton als consultant voor de Fender Custom Shop in Corona, Californië, een zaak gespecialiseerd in het op maat maken van custom gitaren, en hij werkte ook mee aan de 50th Anniversary 1957 Stratocaster *** Op 17 juli overleed Gordon Waller van het Britse duo Peter & Gordon op 64-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hoewel Peter & Gordon in essentie een pop duo waren, willen we u hier toch graag wijzen op het feit dat ze ondermeer scoorden met het door Del Shannon gepende I Go to Pieces (ze kregen het cadeau van Shannon toen ze in 1965 samen door Australië toerden, Shannon's auteursversie verscheen datzelfde jaar op zijn LP 1661 Seconds With Del Shannon) en de Buddy Holly cover True Love Ways (1965). Peter & Gordon splitten in 1968, Gordon Waller schreef later de muziek voor de James Dean biopic Race With Destiny (1997). Peter & Gordon kwamen opnieuw bij elkaar in 2005 en traden op 31 januari 2009 nog op op het 50 Winters Later weekend in de Surf Ballroom in Clear Lake, Iowa *** Op 24 juli overleed de 84-jarige bariton Warren "Birdland" Suttles, de laatste levende originele Raven. Suttles richtte de invloedrijke zwarte vocal harmony groep op in 1945 met baszanger Jimmy "Ricky" Ricks, tenor Leonard "Zeke" Puzey en tenor Henry Oliver Jones. Tussen 1946 en 1955 brachten ze meer dan 50 singles uit op Hub, King, National, Rendition, Columbia, Okeh en Mercury, waarbij ze 11 keer de hitparade haalden (ondermeer met Rock Me All Night Long uit 1952), en dat in de dagen dat de R 'n' B lijst slechts maximaal 15 liedjes telde. Suttles stapte twee keer uit The Ravens en kwam twee keer op zijn stappen terug, al maakte hij van zijn afwezigheid gebruik om met zijn eigen groep The Dreamers in 1951-1952 zes singles uit te brengen op Jubilee, Mercury en Okey (ondermeer als begeleiders van Wini Brown en Arnett Cobb), maar die singles bleken lang niet zo succesvol als zijn platen met The Ravens. Suttles verliet The Ravens definitief in 1954. Nadat zijn eigen Warren Suttles Trio een flop werd knoopte hij de eindjes aan elkaar als parkeerwachter en taxichauffeur, in de jaren '60 hield hij een café open in Harlem, New York. Bij occasionele Ravens reünies in de jaren 70 en '80 was hij opnieuw van de partij ***


The Ravens met Warren "Birdland" Suttles linksonder

Ook dood: Chuck Foreman, de steelgitarist met wie Eddie Cochran zijn allereerste huis-, tuin- en keukenopnames maakte. Foreman, toen 19, en Cochran, toen 14, leerden mekaar in 1953 kennen in Los Angeles en maakten in 1953-1954 verscheidene opnames bij Foreman thuis op diens tweesporen bandopnemer. U kan die opnames beluisteren op de Eddie Cochran CD’s Rockin' It Country Style (Rockstar), I'm Ready (Stampede) en de Bear Family 8-CD-doos Somethin' Else. Hoewel Foreman steeds actief bleef als muzikant zou hij daarna nooit meer opnemen met Eddie Cochran *** Op 14 augustus overleed jazzgitarist Lawrence Lucie, die in zijn rijkgevulde carrière nog speelde bij Duke Ellington (1931-1932) en Louis Armstrong (1940-1944, hij was trouwens ook Armstrong's getuige op diens huwelijk). De reden dat we hem hier vermelden is dat hij in de jaren '30 en '40 als sessiemuzikant ook meespeelde op platen van Big Joe Turner en Wynonie Harris, platen die uiteraard hun rol speelden in de evolutie van jazz en boogie woogie over rhythm 'n' blues naar rock 'n' roll. Lucie, die de gezegende leeftijd van 101 jaar bereikte, was de laatste levende persoon die in het orkest van Duke Ellington in de Cotton Club in Harlem, New York speelde (in 1931) en de laatste levende persoon die opnam met jazzpionier Jelly Roll Morton (in 1939). Hij stond voor de laatste keer op een podium in 2005 *** Eén dag later, op 15 augustus, overleed de 67-jarige producer Jim Dickinson, niet echt een naam die bij iedereen een belletje doet rinkelen maar toch een kleurrijke figuur die achter de schermen meer dan zijn steentje heeft bijgedragen aan de rock 'n' roll in al zijn verschijningsvormen. Dickinson zou zijn eerste opnames gemaakt hebben met een band genaamd The Regents in Les Bihari's Comet studio in Memphis, maar áls die informatie correct is zijn de opnames nooit boven water gekomen. Naast twee singles in 1964-1965 met The New Beale Street Sheiks en het Catmando Quartet duikt hij ook op op de door Shelby Singleton geproduceerde LP Dixieland Folkstyle van Bill Justis' Dixieland band waaraan ook The Jordanaires en Boots Randolph meewerkten, maar zijn eerste échte wapenfeit is de single My Babe/ Cadillac Man van The Jesters waarop hij zingt en piano speelt, hoewel hij geen deel uitmaakte van die groep. Cadillac Man heeft meer historische dan muzikale waarde (we schrijven immers het jaar 1966), omdat het een van allerlaatste singles is die verschijnt op Sun Records. Vanaf dan zal Dickinson onafgebroken aan een onoverzichtelijke reeks releases meewerken als producer, pianist, sessiemuzikant en arrangeur. Een greep uit de erg diverse lijst van artiesten bij wie vanaf eind jaren '60 hij een vinger in de pap te brokken had: Billy Lee Riley (de in 1969 opgenomen LP Sun Sound Special), Little Richard, Screaming Jay Hawkins, Ronnie Hawkins, Dion, Sam The Sham, Brook Benton, Lulu, Harmonica Frank Floyd, Johnny Hallyday (de in Memphis opgenomen LP Rock à Memphis uit 1975), The Cramps (Dickinson zingt lead op hun Sonny Burgess cover Red Headed Woman van begin jaren '80), Jason & the Scorchers (de LP Fervor uit 1983), Mojo Nixon & Skid Roper, The Flat Duo Jets, T-Model Ford, The Texas Tornados, Barrence Whitfield, en Los Lobos.
Hij staat ook naast artiesten als Charlie Feathers, Eddie Bond, Marcus Van Story en Glenn Honeycutt op de LP Johnny Burnette's Rock 'n' Roll Trio And Their Rockin' Friends From Memphis: A Tribute To Johnny And Dorsey Burnette uit 1980. Meest recent kwam hij in het nieuws als vader van Luther en Cody Dickinson van garagetrashblues groep The North Mississippi Allstars, voor wie hij uiteraard ook het nodige productiewerk deed. Dickinson leed al enige tijd aan hartklachten en overleed na een driedubbele bypass operatie *** Volgende dode is Larry Knechtel, opnieuw een totaal onbekende naam die niettemin op bijzonder veel fijne plaatjes heeft meegespeeld. De toetsenist-bassist maakte zijn eerste single, de instrumental Piegon Toed, zo rond 1956 met The Dynamics. In 1957 speelt hij bij Kip Tyler & the Flips, van 1959 tot 1962 maakt hij deel uit van Duane Eddy & the Rebels. Tussen de opnames en tours door figureert de groep in western films, waarvan de bekendste A Thunder Of Drums uit 1961 is. In de jaren '60 maakt hij deel uit van de Wrecking Crew, de vaste groep studiomuzikanten die in Hollywood van de ene opnamesessie naar de andere wandelen. Andere bekende namen in de Wrecking Crew zijn ondermeer Glen Campbell, Barney Kessel, Al Casey, Carol Kaye, Earl Palmer en Hal Blaine. De lijst van artiesten waarmee Knechtel in zijn carrière samenwerkt is zondermeer indrukwekkend, en we plukken er willekeurig The Everly Brothers, Fats Domino, The Ventures, The Beach Boys, Roy Orbison, Dale Hawkins, Jan & Dean, Connie Francis, Johnny Rivers, Tommy Roe, Conway Twitty, Phil Spector, Chet Atkins, Jackie DeShannon, Nancy Sinatra, Davie Allen & the Arrows en Hank Williams Jr. uit. Knechtel speelt bas op de Elvis soundtrack Live A Little Love A Little (1968), en bas en keyboards in de '68 Comeback Special. Ook is hij te horen op de soundtrack van TV-reeksen als Batman en The Munsters. Larry Knechtel overleed op 20 augustus aan een hartaanval. Hij werd 69 jaar ***


Gene Connors Band met Larry Knechtel op elektrische bas

Op 21 augustus overleed de 75-jarige tenor falsetto John E. "Johnny" Carter van doo-wop groepen The Flamingos en The Dells aan longkanker. Carter richtte The Flamingos op in 1953 met de broers Jake en Zeke Carey en zijn aangetrouwde neef Paul Wilson, met wie hij samen in het koor van de plaatselijke synagoge zong. In de harmonieën van The Flamingos hoor je dan ook duidelijk de minor keys terug die karakteristiek zijn voor de zwart-joodse/ christelijke muziek. The Flamingos namen op voor Chance, Parrot en Chess sublabel Checker, en hun grootste hit was I'll Be There dat in 1955 de vijfde plaats in de rhythm 'n' blues lijsten haalde. De blanke cover van Pat Boone was goed voor de vierde plaats in de popcharts. In 1956 waren ze te zien in de Alan Freed film Rock Rock Rock. In september 1956 stapte Johnny Carter uit de groep om zijn legerdienst te vervullen, en in 1960 vervoegde hij de in 1952 opgerichte Dells, die in totaal 46 keer de hitparade zouden halen. Vanaf eind jaren '60 scoorden ze verschillende pop- en discohits, ondermeer in 1969 met een soulremake van hun eigen Oh What A Night uit 1956. The Dells bestaan vandaag de dag nog steeds, en Carter maakte tot zijn dood deel uit van de groep ***


The Dells met Johnny Carter tweede van rechts

Op 28 augustus overleed de 66-jarige Eugene M. "Gene" Woods, gitarist van Conny & the Bellhops, de groep achter de instrumentals Shot Rod en Bop Sticks, allebei uit 1960. Als onze files kloppen is het enige nog levende groepslid van Conny & the Bellhops nu drummer Russell Pryor *** Eén dag later was het over and out voor Ernest Klatt Jr., drummer van Eddie Randall & the Downbeats, een groep uit Iowa die in 1957 de single Downbeat Rock/ Fools Paradise uitbracht.
The Downbeats deelden de affiche met artiesten van het kaliber Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent, Johnny Cash, The Everly Brothers, Johnny Horton, Dion & the Belmonts, Del Shannon en Conway Twitty. Volgens sommige bronnen brachten ze ook het in de Chess studio in Chicago opgenomen The Story Of Rock 'n' Roll/ Diana Lee uit op ABC Paramount, maar die single is ons volledig onbekend. Ook hun claim dat ze in 1959 mochten invallen op de Winter Dance Party tour nadat Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper neerstortten kunnen wij niet substantiëren. Later ging Ernie Klatt bij de marine, verkocht hij auto’s en baatte hij een nachtclub genaamd Ernie's 50’s Lounge uit. Ook voerde hij in zijn woonplaats verschillende keren zonder succes campagne voor de burgemeestersjerp. Klatt werd 68 jaar *** Op 30 augustus overleed gospelzangeres Marie Knight op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Knight werd in 1946 door Decca Records geteamd met Sister Rosetta Tharpe, en duetten als Beams Of Heaven, Didn't It Rain en Up Above My Head (het is Knight die in Up Above My Head de ‘antwoorden’ zingt én de rol op zich neemt die normaal is voorbehouden voor de bas van een mannelijk kwartet) zorgden ervoor dat ze uitgroeiden tot het populairste gospelduo van de jaren '40, populariteit die een flinke knauw kreeg toen ze begin jaren '50 blues begonnen op te nemen. Nadat het duo uit elkaar viel ging Knight in de popmuziek. Sinds 2002 werkte ze aan een comeback, en in 2007 verscheen Let Us Get Together, haar eerste album in meer dan 25 jaar.

Marie Knight

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Drummer Nick stapt om "persoonlijke, familiale en gezondheidsredenen" uit Three Bad Jacks *** Gespot in de Rock-A-Billy Record Co opnamestudio: Willie Lewis *** Op 18 augustus overleed gitarist Brian Rogers ("Spanky Twangler") van The Penetrators aan kanker. De surfband uit Atlanta, Georgia bracht minstens 2 CD’s uit, Kings Of The High-Speed Weekend en Locked & Loaded, en staat op verschillende compilaties. Rogers werd slechts 29 jaar en laat twee kinderen na. In 2003 kwam Brian's broer John Scott Rogers ("Rip Thrillby"), de vorige gitarist van The Penatrators, om het leven bij een ongeval *** Als alles goed gaat komt dit najaar James Intveld voor enkele optredens naar de Benelux. Intveld zou te dier gelegenheid begeleid worden door onze hoogsteigen Bellhops *** *** Karling Abbeygate diende haar Europese tour met onze RJ en de Russische Neva River Rockets begin september stop te zetten om familiaire redenen.

Karling Abbeygate (www.karlingabbeygate.net)

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking en diabetes: de nu 83-jarige Gordon Stoker van The Jordanaires. Ondertussen schijnt Stoker aan de beterhand, want in augustus gaf hij in Memphis present op Elvis Week *** Van de ene begeleidingsgroep naar de andere: The Imperials, al jaren in een legaal dispuut verwikkeld betreffende hun naam, gaan vanaf heden mét goedkeuring van Elvis Presley Enterprises als Elvis' Imperials door het leven *** De Amerikaanse horlogefabrikant Hamilton brengt naar aanleiding van Elvis' 75ste verjaardag volgend jaar vijf speciale versies uit van hun Ventura, het opvallende schildvormige horloge waarvan Elvis er drie had en dat hij droeg in de film Blue Hawaii (1961). De Elvis Anniversary Collection is een replica van de originele Ventura uit 1957 (het eerste elektrische horloge met batterij ter wereld) met keuze tussen een lederen of een metalen bandje (destijds enkel met een lederen bandje - Elvis liet een juwelier speciaal een metalen bandje maken), de XXL Elvis Anniversary Collection is een meer hedendaagse her-interpretatie *** Na de Elvis en Priscilla huwelijksbarbies van vorig jaar brengt speelgoedfabricant Mattel nu een Elvispoppetje in Jailhouse Rock outfit uit *** In Friedberg, het Duitse stadje in de buurt van Frankfurt waar Elvis zijn legerdienst vervulde, is een Elvis sculptuur onthuld. In buurgemeente Bad Nauheim, waar Elvis woonde tijdens zijn dienst, stond al een marmeren Elvis plaquette *** Kolonel Parker mag dan wel recent een bordje hebben gekregen tegen de gevel van het pand waar hij 100 jaar geleden werd geboren, een straat wordt er voorlopig nog niet genoemd naar hem in Breda: het stadsbestuur stelt dat Parker's enige link met Breda is dat hij er werd geboren, hij afstand deed van zijn Bredase identiteit door zijn Nederlandse afkomst lange tijd te verbergen en zijn naam te wijzigen, en dat hij geen blijvende betekenis voor Breda heeft. De ElvisMatters fanclub had een officiële aanvraag ingediend een straat te vernoemen naar Elvis' roemruchte manager *** Op 11 augustus overleed Kitty White, die in de Elvis film King Creole (1958) het nummer Crawfish zong. White was een gerespecteerde jazz zangeres die ook te zien/ horen was in de films Kiss Me Deadly (1955) en The Night Of The Hunter (1955). Ze stierf op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte *** Een poging in Par, Cornwall (GB) om het wereldrecord Elvis imitators te verbreken is mislukt toen slechts 29 Elvissen opdaagden om Viva Las Vegas te zingen. Het huidige record werd acht jaar geleden gevestigd in Australië en staat op 147 Elvissen *** Nog een mislukte gooi naar een wereldrecord: James Burton is er in augustus niet in geslaagd in Shreveport, Louisiana het Guiness wereldrecord meeste gitaristen te verbreken: met ‘slechts’ 875 gitaristen die onder aanvoering van Burton simultaan That's Allright Mama en Hound Dog speelden bleven ze ver achter het in 2007 in Duitsland gevestigde record van 1802 gitaristen. Ondertussen is ook dat record gesneuveld in Luckenbach, Texas waar ze eind augustus 1857 gitaristen bij elkaar kregen.

Naar Boven


15 augustus 2009
LES PAUL OVERLEDEN


Les Paul

Als je in het nieuws een zwart-wit clipje ziet van iemand met een gitaar in zijn handen kan je er donder op zeggen dat die persoon net is doodgevallen, en donderdag 13 augustus was het weer van dat: "legendarische jazzgitarist Les Paul op 94-jarige leeftijd overleden", zo luidde de titel van het korte item dat ergens op het einde van het nieuws als fait divers was weggestopt. Waarom we hier dan toch even heel kort (want er liggen alweer 87 CD’s klaar die nodig besproken dienen) bij willen stilstaan? Les Paul was een van de pioniers van de elektrische gitaar, en zonder elektrische gitaar geen rock 'n' roll. Zo eenvoudig ligt dat. Les Paul's uitvindingen hebben zonder enige twijfel bijgedragen aan de ontwikkeling van onze muziek. Vraag dat maar aan eender welke rock 'n' roll gitarist.


de LP Lovers' Luau uit 1959; rechterfoto: Les Paul had iets met gitaren...

Het verhaal van Les Paul is een verhaal van jongens en wetenschap: Lester William Polsfuss, zoals zijn echte naam luidde, bleek als kind een bijzonder begaafd gitarist, maar hij wou niet alleen spelen, hij wou vooral ook gehóórd worden, en dus begon hij als prille tiener te experimenteren met geluidsversterking, ondermeer door onderdelen van een telefoon te verbinden met zijn gitaar. Bovendien vond hij dat een gitaar gemaakt uit één stuk hout beter versterkt kon worden dan een "holle" gitaar waarop een nek werd gevezen, dus vond hij de zogenaamde "solid body" gitaar uit, waarmee hij voor het eerst op een podium stapte in 1941. In 1952 zou Gibson ze in massa beginnen produceren: de geboorte van de Gibson Les Paul, een antwoord op de Telecaster van Fender. Het opvallende design van de Gibson Les Paul is te wijten aan een auto-ongeval dat hem bijna het leven kostte. De artsen vertelden hem dat hij nooit meer zou kunnen gitaar spelen, maar hij liet zijn gebroken arm en elleboog in een plaaster steken in zo'n houding dat hij kon blijven oefenen. Het gevolg was de merkwaardige en vooral kleine vorm van de Gibson Les Paul. Daarnaast was Les Paul ook een pionier inzake meersporenopnames, het zogenaamde multitracken en overdubben, en opnemen met lagere en hogere opnamesnelheden. Tot dan toe werd er opgenomen op één enkel spoor met zijn allen rond één centrale microfoon, Les Paul vond ondermeer de 8-track bandopnemer en tape delay (een echo effect) uit. Parallel hiermee timmerde Les Paul aan zijn eigen carrière: hij maakte zijn twee eerste platen in 1936 (één onder zijn hillbilly pseudoniem Rhubarb Red en één als begeleider van blues artieste Georgia White), en begeleidde ondermeer Louis Armstrong, Nat King Cole, The Andrews Sisters en Bing Crosby. Met zijn eigen Les Paul Trio combineerde hij jazz, western swing en hillbilly, en hij scoorde eind jaren '40 begin jaren '50 zo maar eventjes 11 nummer één hits met zijn echtgenote Mary Ford als zangeres. Hun arrangement van How High The Moon uit 1951 zou later nog gecoverd worden door ondermeer The Stargazers (GB). In 1976 kreeg hij een Grammy Award voor zijn Chester And Lester instrumentale duetalbum met Chet Atkins. Zijn bij ons weten recentste CD verscheen in 2005, Les Paul & Friends: American Made, World Played. Les Paul trad tot enkele weken voor zijn overlijden nog steeds elke maandag op in de Iridium Jazz Club in New York. Hij stierf aan de gevolgen van een zware longontsteking. Gitaristen over de hele wereld plengen een traantje weg...


ooit werd gedacht dat er meerdere Les Pauls waren, maar het was er slechts één die opnam op meerder sporen...

Naar Boven

15 augustus 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Onze redacteur Rockin' Henri Smeets schrijft niet alleen over rock 'n' roll, hij is zelf ook een niet onverdienstelijk zanger, en om dat te bewijzen doet hij mee aan een songwriter contest van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Tien deelnemers kunnen een ingang in de professionele muziekwereld winnen. Een deel wordt beoordeeld door een vakjury (dat hebben we niet in de hand), het andere deel door publieksstemmen, en daarbij kunnen we Henri uiteraard legaal een handje helpen. Stem voor rock 'n' roll via www.dutchwriterscamp.com/nl/rockin-henri! *** In september trekken The Bellhops naar Las Vegas om een cd op te nemen met Roy Bell... in 1956 oprichter van de allereerste Bellhops! Op uitnodiging van de nu 70-jarige Bell en zijn voormalige manager blijven ze 10 dagen in de States *** Volgend jaar op Viva Las Vegas: The Barnstompers, en daaruit logischerwijze voortvloeiend ook Annita & the Starbombers *** Eindelijk uit: de vinylversie van Lil' Esther & the Tin Stars' Gone Is My Mind, getiteld Small Change: minder tracks dan op de CD, maar met een alternatieve Mr. Sun, een alternatieve Confusin' Love en een live Arguments And Alibis, en bovendien geperst op 10-inch rood vinyl *** Iedereen uit de rock ‘n’ roll scene kent wel het bekende Muziekkaffee De Kroeg in Geldrop, en velen kennen ook nog de vorige eigenaar van De Kroeg, Coen Molenschot. Coen heeft De Kroeg 10 jaar lang met veel plezier gerund en op de kaart gezet en er hebben in die tijd al heel veel rockabilly- en bluesbands opgetreden. Coen heeft ongeveer twee jaar geleden de De Kroeg overgedragen aan Joost, die gelukkig doorgegaan is met de programmering van rockabilly bands op de zondagnamiddag. Echter, wegens omstandigheden, zal Joost niet langer doorgaan met het runnen van De Kroeg. Misschien zijn er tussen de lezers van de Boppin’ Around wel kandidaten, die met veel inzet voor de rock ‘n’ roll, rockabilly, blues en andere aanverwante muzieksoorten dit café willen overnemen. Mocht je interesse hebben neem dan contact op met Coen Molenschot: 06-20536693, email: c.molenschot@chello.nl, want we zijn er natuurlijk allemaal bij gebaat dat de De Kroeg blijft voortbestaan als ‘standplaats’ voor onze muziek! De Kroeg zal sowieso open blijven (en de programmering zal ook doorgaan) totdat er een nieuwe eigenaar is gevonden *** Het bekende boekings- en managementbureau Shake Rattle & Roll Management van bands die muziek maken uit vooral de jaren ’40, ’50 en ‘60 tot en met 70 SRR Management heeft er sinds enige tijd een grote zus bij. Onder de naam SRR Partytime organiseren zij nu bedrijfs- en privéfeesten waarin bands uit de swing, rock ‘n’ roll en de sixties centraal staan. Een prima initiatief, zo vinden wij, want op deze wijze blijft de muziek ook buiten onze scene doorleven. Een andere belangrijke bezigheid blijken de openbare evenementen. Zo was er in mei een geweldige happening onder de naam Shop & Swing langs de Zaan met maar liefst 16 bands in en buiten de gevestigde horeca. De plannen zijn om dit soort dingen in nog veel meer gemeenten in Nederland te organiseren. Voor tip en initiatieven staan zij altijd open. In dat kader hebben zij het voor elkaar dat Andy Tielman en zijn band eindelijk eens in Zaandam gaat optreden. Dat feest gaat plaatsvinden op 26 september aanstaande in de mooie zaal van Serah Artisan. Zie www.srrmanagement.nl of www.srrpartytime.nl.

Andy Tielman

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 8 augustus kreeg Lien De Greef de Zomerhit 2009 voor haar I Don't Wanna Dance met Lady Lynn & her Magnificent Seven. De Zomerhit trofee wordt al 37 jaar uitgereikt door Radio 2 voor het "liedje van een Vlaamse artiest dat de voorbije zomer het meeste kleur gaf" en wordt beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen in België. Eerder sleepte Lady Lynn al een MIA (Music Industry Award) in de wacht als Beste Artieste van Vlaanderen. Voor de Zomerhit komen alle liedjes van het voorbije jaar in aanmerking, de winnaar wordt gekozen door artiesten én een publieksstemming door de luisteraars van Radio 2 en de kijkers van Eén.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Van 15 tot 30 augustus vindt tijdens het Edinburgh Fringe kunstenfestival (GB) het Europese debuut plaats van de Amerikaanse musical Be Bop A Lula, gebaseerd op de fatale Britse tour van Eddie Cochran en Gene Vincent in 1960. Het theaterstuk, dat zich toespitst op Eddie's voorgevoel van zijn nakende dood en culmineert in een gitaarduel tussen Eddie en de duivel (vermomd als Buddy Holly!) met als inzet Eddie's ziel, werd voor het eerst opgevoerd in 1991 in de Cat Club op Sunset Strip in Los Angeles, de rockclub die deels eigendom is van Stray Cats drummer Slim Jim Phantom, en kreeg de officiële zegen van Gene's dochters Melody Craddock en Sherri Vincent. In de Britse opvoeringen treden de Amerikaanse acteurs Aaron DuPree (Eddie), Chance Dean (Gene) en Paul Hipp (die eerder al de rol van Buddy Holly vertolkte in de musical Buddy) aan, terwijl Hi Voltage en Union Avenue gitarist Paul Paterson werd ingehuurd als muzikaal regisseur *** Richard Anthony heeft een concert op 14 juli geannuleerd omwille van te lage bloeddruk. Eerdere berichten dat de nu 71-jarige Franse zanger die aan zwaarlijvigheid lijdt net als in 2008 opnieuw een hartaanval had werden tegengesproken door zijn management. Richard Anthony begon zijn carrière in 1958 met vooral twist songs als Leçon De Twist (Twistin' The Twist) en Ya Ya Twist, en Franse covers van hits als Who Put The Bomp (Boum Ba Boump), Hit The Road Jack (Fich' Le Camp Jack), The Wanderer (Le Vagabond) en Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini (Itsy Bitsy Petit Bikini) *** Richard Anthony was in die dagen een van de concurrenten van de nu 66-jarige Johnny Hallyday, die op 29 juli eveneens werd gehospitaliseerd nadat hij van de trap viel en daarbij zijn heup uit de haak schoot. De gespecialiseerde boulevardpers meldt dat Hallyday in het ziekenhuis verbleef voor oververmoeidheid, zijn agent laat weten dat er géén sprake is van darmkanker zoals hier en daar werd geschreven. Dichter bij de waarheid is wellicht een complete medische check up in opdracht van zijn verzekeringsmaatschappij ***


Richard Anthony toen op EP en recentelijker op het podium...

Twee Britse debuut-CD’s: On Patrol van The Sentinels Of Rhythm, en In Person van The Jiveoholics *** The Slapbacks (Oostenrijk) zijn helemaal hersteld van hun zware auto-ongeval begin mei en vieren dat met niet één maar twee nieuwe CD’s. Min of meer nieuw: Buckle Up is gloednieuw, Roasted & Toasted is een compilatie van hun eerste twee albums plus twee onuitgegeven bonustracks. Op 26 september staan ze op Westerhoven Rocks in Noord-Brabant, een dag later spelen ze op Eggbilly in Eibergen, Gelderland *** Alles komt terug: de Duitse psychobillyband The P.O.X. werkt aan een nieuwe CD die deze winter zou moeten uitkomen. Twee tracks en een video zijn al ingeblikt, hun eerste opnames na 23 jaar studiostilte *** Cri-Lex Records meldt het overlijden op 28 juli van Rockin' Roary, een Amerikaan die in de jaren '70 verhuisde naar Duitsland omdat hij daar meer succes had dan in eigen land. Eerlijk gezegd hadden we nog nooit van hem gehoord, maar enig gegoogel leert ons dat hij minstens twee releases uitbracht: de CD The Guard Of Rock 'n' Roll (1993) en de 3-track CD-single Hot Rock: A Tribute To Kay Wheeler. Hij trad verscheidene keren op op het jaarlijkse kerstfeest van het Europese parlement in Brussel. Roary was 58 en had begin juli een beroerte. Op 15 juli raakte hij tijdens een operatie in een coma waaruit hij niet meer ontwaakte *** Als het goed is zeggen we het ook (zij het met tegenzin): onlangs op een oldies festival toevallig The Rubettes gezien, de Britse band die midden jaren '70 ook bij ons enkele pophits scoorde met Sugar Baby Love en Juke Box Jive. Buiten die twee nummers kennen we ook niets van hen, maar eerlijk is eerlijk: ze brachten (met nog steeds drie originele groepsleden) een wervelende visuele show die grasduinde in zowat de hele muziekgeschiedenis, met ondermeer nummers van The Beach Boys, een akoestische doo-wop medley, en een soul medley. Aboluut een aanrader voor de oldies liefhebber!

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Phil Spector's eerste echtgenote Annette Merar is sinds 17 juli vermist, en nee, dit keer is het niet Spector die daarachter zit, want hij zit momenteel veilig achter de tralies. De 65-jarige Merar lijdt aan diabetes en verdween uit haar woning in Van Nuys, Los Angeles, wellicht volledig verward, aldus haar familie. Spector zong met haar in 1961 in The Spector Three, stapte twee jaar later met haar in het huwelijksbootje, en stampte het naar haar genoemde Annette label uit de grond, dat slechts drie releases zou kennen, waaronder Ringo I Love You van ene Bonnie Jo Mason, in 1964 de debuut (solo)single van Cher (op het B-kantje stond het instrumentale Beatle Blues). Het huwelijksbootje liep op de klippen liep toen Spector zangeres Ronnie Bennett van The Ronettes leerde kennen *** Het stadsbestuur van Oklahoma City heeft op 21 juli het voorstel om een straat te vernoemen naar Wanda Jackson, die sinds haar tiende in Oklahoma City woont, unaniem goedgekeurd. Als u een kijkje wil nemen ter plaatse: het steegje, want meer dan dat is de Wanda Jackson Way niet, is gelegen in de wijk Bricktown en loopt tussen S. Oklahoma Avenue en S. Mickey Mantle Drive noordwaarts parallel met E. Reno Avenue *** De op 23 maart 2006 op 87-jarige leeftijd overleden country componiste Cindy Walker heeft haar complete catalogus (een vijfhonderdtal songs) nagelaten aan de Country Music Hall Of Fame in Nashville, zo heeft die instelling bekend gemaakt. Walker's bekendste liedjes zijn wellicht Dream Baby (Roy Orbison) en Distant Drums (Jim Reeves). Sinds haar dood heeft de Hall Of Fame al een slordige 500.000 $ aan royalties ontvangen.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 4 juli overleed Allen Klein, de man die zowat eigenhandig de baan van financieel manager uitvond. Klein zal de geschiedenisboeken ingaan als manager van The Beatles en The Rolling Stones, maar rolde het vak en de muziekbusiness in als boekhouder van Bobby Darin. Toen hij op een huwelijksfeest voorgesteld werd aan Darin, vroeg hij hem of hij graag 100.000 dollar wou verdienen. Daar had Darin uiteraard oren naar, en wat hij daar dan voor moest doen? Niets, aldus Klein, alleen mij je boekhouding laten doorlichten. Dat deed Klein, en Darin kréég zijn 100.000 dollar, omdat Klein nauwgezet alle contracten doorspitte en elke achterstallige cent aan royalties wist los te peuteren van de platenfirma, desnoods door die voor de rechtbank te sleuren. Klein hielp Sam Cooke in 1962 zijn eigen Tracey label uit de grond te stampen en bedisselde een nieuw contract met RCA Records dat stipuleerde dat alle nieuwe opnames van Cooke op RCA zouden verschijnen maar na 30 jaar opnieuw eigendom werden van Tracey. Na Cooke's dood verkocht zijn weduwe het Tracey label aan Klein. In 1967 kocht Klein het Cameo label en sublabel Parkway (Charlie Gracie, Chubby Checker, Bobby Rydell), in de jaren '80 werd hij eigenaar van de catalogi van Phil Spector's Philles label, financiële transacties die de gehaaide Allen Klein tot op de dag van heden uiteraard geen windeieren legde. Geld alleen maakt evenwel niet gelukkig: Klein stierf op 77-jarige leeftijd aan Alzheimer.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Reverend Horton Heat (foto: Drew Reynolds)

Op 1 september verschijnt de nieuwe Reverend Horton Heat getiteld Laughin' And Cryin'. De fans kunnen nu al uitkijken naar de vinylversie en de op 1000 stuks afgeklopte deluxe collector's edition met een shotglaasje en een bonus-CD waarop bands als Hank III, Los Straitjackets, Th' Legendary Shack*Shakers en Dave Alvin van The Blasters de Rev coveren, verpakt in een metalen doosje in de vorm van de snelheidsmeter van de Rev's eigen hot rod *** Op 23 juli overleed de 64-jarige Daniel Hatton alias Dirty Dan McBride, in de tweede helft van de jaren' 70 leadgitarist en zanger van revival groep Sha Na Na. Hatton kwam bij de groep na de dood van Vinnie Taylor in 1974 aan een overdosis heroine, was met Sha Na Na te zien in de John Travolta film Grease (1978) en stapte uit de band in 1980. Later werd hij acteur, columnist en muzikant in Hollywood *** Sha Na Na bestaat trouwens nog steeds: de groep bracht op 19 juli nog een 40th Anniversary Collector's Edition CD uit met hun bekendste songs, live tracks en 6 onuitgegeven opnames *** U leest wel eens een Amerikaanse roman? U kan überhaupt lezen? In dat geval is Shake Rattle & Rocket: Tomorrow, The Way It Used To Be misschien iets voor u, de debuutroman van DC Larson, muziekjournalist wiens overpeinzingen reeds verschenen in tijdschriften als Blue Suede News, Goldmine en No Depression. Tegenwoordig reviewt hij CD’s en DVD’s voor Rockabilly Magazine, het voormalige Rockabilly Monthly. Shake Rattle & Rocket is een retro science fiction roman in de stijl van de movie serials uit de jaren '40, maar dan bevolkt met hot rods en vliegende schotels...


Naar Boven

2 augustus 2009
BILLY LEE RILEY OVERLEDEN
Larry Donn laat ons via Peter van den Hoven weten dat Billy Lee Riley zojuist is overleden.
Zoals eerder bericht op 16 juli jl. leed Billy aan kanker. De tumoren waren inmiddels in zo'n vergevorderd stadium dat Billy verdere behandeling, om hem nog wat langer in leven te houden, weigerde. Hij was uitgeput van de pijn en maakte duidelijk dat hij klaar was om te sterven.
Er waren zojuist allerlei benefiets georganiseerd om hem (ook financiëel) te steunen. Ook in Nederland, zoals je in het bericht meteen hieronder hebt kunnen lezen. Op 30 augustus is er een benefiet in Newport, de geboorteplaats van Billy, met onder meer WS Holland, Ace Cannon, Carl Mann, Sonny Burgess & Legendary Pacers, Teddy Reidel, Dale Hawkins, Jimmy Van Eaton en Larry Donn. De laatste opname van Billy was op 20 februari te Swifton in Arkansas, met Larry Donn en zijn band.
Edit 21 september 2009: Onze redacteur Jantje Bluecap, die Billy Lee Riley persoonlijk kende, maakte tijd voor een eerbetoon aan Billy en zette zijn belevenissen met hem op schrift. Lees het verhaal hier.

Naar Boven

30 juli 2009
BILLY LEE RILEY BENEFIET KRIJGT NU AL VORM


In navolging van onderstaand nieuwsbericht d.d. 16 juli jl. kunnen we je nu al melden dat de benefiet voor Billy Lee Riley zonder dat er al één noot gespeeld is nu al geslaagd kan worden genoemd. Op het moment van schrijven zijn er al 11 bands uit Nederland, België en Duitsland die zich paraat hebben gesteld om op de benefiet te spelen.
Dit zijn natuurlijk The Bellhops zelf, met daarnaast The Rhumba Kings (B), Ignition, Kick 'Em Jenny, Bang Bang Bazooka, Channel Red, The High Tombs, The Sunset Boppers (D), The Catsmokers (B) en The Hi- Faluters. De datum kun je ook al in je agenda schrijven, en de locatie eveneens: 6 september om 14.00 uur in The Rambler te Eindhoven. Het zou zo maar kunnen indien zich meer bands opgeven het een tweedaags festival wordt dat dan een dag eerder begint.

Naar Boven

30 juli 2009
ROCK 'N' ROLL EVENEMENT TILBURG AFGELASTThe Sureshots zullen niet spelen op het R&R-festival in Tilburg (foto: Boppin' Around archief)

Opgemerkte bezoekers van onze Be There!© agenda hebben het vast al opgemerkt: Het grote rock 'n' roll festival op 22 augustus in Tilburg is afgelast. Trots meldden de organisatoren van The Five O'Clock Rockers en Kaffee Lambiek dat er een buitenfestival op poten werd gezet met vier livebands, te weten The Sureshots, Cherry Casino & the Gamblers, Highway '54 en The Travellin' Men, plus een DJ en diverse standhouders op een mooie locatie. Echter heeft de gemeente Tilburg roet in het eten gestrooid door op het allerlaatste moment de vergunningen in te trekken. Dit blijkt dus ook zomaar te kunnen, zelfs in 'De Stad Waar Alles Kan' zoals Tilburg zich pleegt te noemen. Hou in ieder geval www.kaffeelambiek.nl in de gaten, want men probeert om 22 augustus toch een band te laten spelen, maar dan 's avonds en... binnen.

Naar Boven

 

16 juli 2009
HELP BILLY LEE RILEY!Billy Lee Riley samen met The Bellhops (foto: www.bellhops.com)

U hebt het wellicht al gehoord, en het is helaas waar: het gaat niet bepaald Red Hot met uw en onze Sun held Billy Lee Riley. Het gaat integendeel heel erg slecht met hem: de intussen 75-jarige rockabilly pionier lijdt aan botkanker. Vierdegraads botkanker, wat betekent dat de tumoren zich verspreiden in zijn lichaam en andere organen aantasten. Een triest lot voor een geweldig artiest, die zoveel mensen over de hele wereld heeft blij gemaakt met zijn Sun opnames en altijd een graag geziene gast was op Europese podia. Helaas is hij er niet rijk van geworden: muzikanten zijn muzikanten, en geen boekhouders.
Billy Lee Riley is een trots man, die geen hulp vraagt. Eigenlijk heeft ie zijn hele leven alleen maar gegeven! Het wordt tijd dat wij als fans iets teruggeven, en bij ons in Nederland zijn het The Bellhops die de handen uit de mouwen steken. The Bellhops begeleidden de Flying Saucer Rock 'n' Roll man voor het eerst in de jaren '90, en namen in 2007 een album met hem op, dat net verscheen op Rhythm Bomb onder de titel Still Got My Mojo. Nu willen Emilio, Enrico en Martijn een benefiet voor Riley op poten zetten, en daar kan ook jij bij helpen. Wil jij met je band belangeloos spelen tot meerdere eer en glorie van Billy Lee Riley? Kan je een handje toesteken met het vinden van een geschikte locatie? Heb je ideeën voor flyers, ben je een organisatorisch genie? Laat het effe weten via the bellhops@thebellhops.com
Doen, mensen. We zouden namelijk Billy Lee Riley graag nog eens zien optreden. Wie een kaartje wil sturen (of de oerrocker financiëel wil helpen): Billy Lee Riley, 723 Crest Drive, 72401 Jonesboro, Arkansas.

Naar Boven

16 juli 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Three Farmers Boys zien enkele van hun songs verschijnen op twee verschillende compilatie-CD’s. Livin’ Doll en She Just Tears Me Up komt uit op de Duitse verzamelaar World Wilde Rockabilly vol. 2 (Rebel Music Records), en ter gelegenheid van het Brandenburg R&R-festival dat van 6 t/m 9 augustus plaatsvindt brengt de organisatie een CD uit met Blue Jeans And A Boy Shirt en/ of Rock It *** Het is nog ver weg, maar op 18 december presenteert het 10-jarige Jive For Your Live de nieuwe CD in Maloe Melo te Amsterdam.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Gitarist Doyley, in 1988 een van de oprichters van psychobilly band The Klingonz (GB), is uit de groep gestapt. Klingonz vielen uiteen in 1998 waarna Doyley samen met Klingonz contrabassist Strangy de punk 'n' roll band Celtic Bones vormde. The Klingonz waren sinds 2001 opnieuw actief, Doyley zagen we recent ook bij The Guitar Slingers en Nigel Lewis & the Zorchmen *** Pech voor The Rat Pack (GB): hun toerbusje werd gestolen en uitgebrand teruggevonden. Drumstel, PA en podiumkledij waren verdwenen, de contrabas bleek beschadigd.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)


Ferlin Husky toen... en recentelijker

De 83-jarige Ferlin Husky is er niet goed aan toe: eerder berichtten we reeds over zijn medische problemen (zijn hart wil niet meer mee en hij heeft bloedklonters in zijn benen), en begin juli werd ie opnieuw in een ziekenhuis in Hermitage, Tennessee opgenomen met een versneld hartritme en een mogelijke longontsteking. Inmiddels is zijn toestand geëvolueerd van "zeer zwak" naar normaal en mocht hij intensieve zorgen verlaten. ls Ferlin Husky die vooral naam maakte als countryzanger u onbekend? Onder de naam Simon Crum nam hij rock 'n' roll op *** 3 juli werd door het stadsbestuur van Los Angeles officieel uitgeroepen tot Ritchie Valens Day, en ook het vuurwerk in de wijk Pacoima (waar Valens werd geboren en opgroeide) ter gelegenheid van de Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli werd opgedragen aan leven en werk van Valens, met een herdenkingsconcert met Tommy Allsup (Buddy Holly's gitarist die de roemruchte tos met Valens om een zitje in het fatale vliegtuig verloor), Chris Montez, Buddy Holly imitator John Mueller, Ernie Valens (een neef van Ritchie gespecialiseerd in Valens' songs), en de Backyard Blues Band, de groep van Ritchie Valens' broer Mario Ramirez. Excuus van dienst is de tentoonstelling van enkele nieuwe Ritchie Valens memorabilia in het Grammy Museum in Los Angeles, zoals een rood jasje, zijn gitaar, en de handgeschreven tekst van La Bamba - met de hand geschreven door zijn oma, want Valens zelf kon nauwelijks Spaans spreken of schrijven! Typisch voor pechvogel Ritchie Valens: de feestelijkheden die werden bijgewoond door Tommy Allsup, Maria Elena Holley (de weduwe van Buddy Holly), en diverse familieleden van Valens (zijn zussen Connie Lemos en Irma Norton en zijn broer Mario Ramirez) kregen nauwelijks media aandacht door alle heisa in Los Angeles rond het overlijden van Michael Jackson...


Tommy Allsup, Chris Montez en Stan Ross (Gold Star Studio), samen ter gelegenheid van The Ritchie Valens Day

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Blijkbaar helemaal aan de beterhand na haar gevecht met pancreaskanker vorig jaar: Candye Kane, van wie zonet haar nieuwe (tiende?) CD verscheen, Superhero, met op de gastlijst ondermeer Dave Gonzalez van The Paladins.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

The Original Elvis Tribute die afgelopen mei in de Benelux te zien was zal in januari 2010 terugkeren om de 75e verjaardag van The King te vieren. Onder meer Elvis’ bassist Duke Bardwell is weer van de partij. In de show zal dit keer ook een gospelgedeelte zitten en onze eigen Sue Moreno zal te zien en horen zijn als achtergrondzangeres. Zie verder www.elvisnews.dk *** Op komst: de memoires van de beruchte George Nichopoulos, gedurende 11 jaar lijfarts van de King en de man die zijn overlijdensakte ondertekende. The King And Dr. Nick: What Really Happened Between Elvis And Me zou volgend jaar februari verschijnen.

Naar Boven

2 juli 2009
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De band Jitterbug presenteert op vrijdag 17 juli hun nieuwste CD in Maloe Melo te Amsterdam *** Zowel Vera als Roeland hebben besloten om uit The Rockin' Kofferband te stappen. Als reden worden “andere prioriteiten in het leven” aangegeven. De band gaat door en houdt binnenkort audities. Interesse? Check www.kofferband.nl *** Wegens omstandigheden spelen The Rhinestone Brothers zelf als laatste act tijdens het door hun georganiseerde festival voor de Doe Een Wens stichting op 19 september in Vught. Omdat ze zelf niet alle eer naar zich toe willen trekken, spelen ze die avond met diverse gastmuzikanten, zoals William van Hoof op pedal steel en Rolf Hartogs op gitaar. Tevens zal de presentator, Theo van Eeuwijk, een aantal nummers op piano meespelen. Meer info over het festival via Maurice (06-27540102) Zie verder Be There!©. *** The Rhinestone Brothers zullen overigens eind dit jaar in originele bezetting de studio induiken voor nieuwe CD opnames *** Columniste Miss Lucy stopt wegens tijdgebrek met schrijven voor Boppin’ Around. Ook haar eigen blog staat op een laag pitje.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Triplettes

Daddy's Darlings kondigen een sabbatjaar aan en daar zijn al kaapsters op de Andrews Sisters kust: The Triplettes, drie zangeressen die studeren aan het Conservatorium van Gent. Het verschil met Daddy's Darlings lijkt ons dat The Triplettes met een grotere band spelen: hun Boogie Woogie Bugle Boys bestaan uit piano, contrabas, drums en maar liefst vijf blazers *** Alles komt terug: The Swampy's spelen een reünieconcert op de 3de Oldschool Rockabilly Psychosis op 21 november in Antwerpen. The Swampy's brachten twee releases uit in 1988: de LP Come Back To The Swamp en de 4 track maxi Psycho Swamp *** Lawen Stark & the Slideboppers staan in oktober op Hemsby. Fifties artiesten aldaar worden Johnny Powers en Marvin Rainwater.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

In oktober komen The Tennessee Three voor 10 data naar Engeland. The Tennessee Three is de groep van gitarist Bob Wootton, bijna 40 jaar de rechterhand van Johnny Cash. Op de live plaat At San Quentin, opgenomen op 24 februari 1969, kan u iemand uit het publiek horen roepen "Where's Luther, Johnny?", refererend naar gitarist Luther Perkins, geen familie van Carl Perkins, wel de broer van Thomas Wayne Perkins die u misschien nog kent van You're The One That Done It en Tragedy. Luther was er niet bij omdat hij op 5 augustus 1968 was omgekomen toen hij met een brandende sigaret in zijn hand in zijn sofa in slaap was gevallen, waarna Carl Perkins, in die dagen gereduceerd tot vast voorprogramma van Johnny Cash, de leadgitaar op zich nam. Op 17 september 1968 stonden Johnny Cash en drummer WS Holland ergens plompverloren alléén op een podium nadat de rest van de band hun vlucht had gemist, en deed Cash beroep op een jonge gitarist die gewoon als fan in de zaal zat en naar verluidt redelijk goed de Cash sound kon spelen. Die jongeman was Bob Wootton, en hij bleek zo goed dat ie fulltime voor Cash bleef spelen tot die in 1997 stopte met toeren. Als u van plan bent met de Orange Blossom Special naar Engeland af te reizen, hou er dan rekening mee dat sinds WS Holland er begin 2008 mee kapte (naar verluidt omdat Wootton niet wou spelen op een concert ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het optreden in Folsom Prison), er buiten Wootton er geen directe link is tussen The Tennessee Three ten tijde van Cash en Wootton's huidige Tennessee Three: de groep bestaat zijn vrouw Vicky Wootton (10 jaar lang in loondienst van The Carter Family), zijn dochter Scarlet Wootton, contrabassist Shawn Supra (wij kennen hem van CD’s van Kim Lenz en Wayne Hancock), en countrydrummer Rodney Powell *** Met andere woorden: The Tennessee Three zijn anno 2009 merkwaardig genoeg met z’n vijven *** The Smalltown Giants (GB) zetten er na 12 jaar een punt achter en speelden hun laatste concert op 17 mei op de Hemsby Mississippi Boat Cruise *** Zanger-ritmegitarist Bob Mayson stapt eind dit jaar uit The Wildkats Northwest (GB, de vreemde groepsnaam dient om verwarring met andere Britse Wildkats te vermijden) omdat hij teveel last heeft van tinnitus, een gehoorbeschadiging. Tinnitus kan optreden vanaf een blootstelling aan 80 decibel, wordt gekenmerkt door een constante fluit-, sis-, brom- of pieptoon in je oren, en is onomkeerbaar. Een beroepsrisico van muzikanten, zeg maar, waar ook Brian Setzer aan lijdt. De band die vier CD’s uitbracht gaat met spoed op zoek naar een nieuwe frontman *** The Jets trekken tegenwoordig de boer op met de theatershow Kings Of Harmony waarin ze songs van artiesten als Frankie Valli & the Four Seasons, The Coasters, The Drifters, The Beach Boys, Dion & the Belmonts en The Everly Brothers brengen *** Low budget trashlabel Voodoo Rhythm, dat in januari plots 42.000 CHF moest ophoesten voor de betaling van achterstallige royalties aan Suisa, de Zwitsere Buma-Stemra, lijkt voorlopig gered: Suisa berekende de vereiste som opnieuw in samenspraak met Voodoo Rhythm en kwam nu op een lager bedrag uit. Benefietconcerten en giften brachten 46.000 CHF op, waarvan onmiddellijk 26.000 CHF doorgestort werd naar Suisa. Bands die geld doneerden (goed voor zo'n 4000 CHF), krijgen dat teruggestort, en Voodoo Rhythm beloofde Suisa op het communiezieltje van Reverend Beat-Man voortaan een deftige boekhouding te gaan bijhouden in plaats van hun gebruikelijke vestzak-broekzak operatie + gratis CD’s voor de band *** Nog meer concurrentie voor de Spaanse rock 'n' roll weekenders: volgend jaar april vindt in Valencia een vierdaagse "rockin' beach weekender" plaats onder de noemer Valencia Hall Party, met Narvel Felts als topact *** En met de oerhollandse Ronnie Nightingale & the Haydocks, dat vermelden we er altijd graag bij.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Les Paul

De 94-jarige (!) gitarist Les Paul moest op 15 juni zijn wekelijkse optreden op maandagavond in de Iridium Jazz Club op Broadway in New York afzeggen omwille van niet nader gespecificeerde medische gronden. Volgens de club komt de man die beschouwd wordt als de uitvinder van de elektrische gitaar "spoedig" terug, maar zal hij twee of drie weken verstek geven *** Roy Orbison krijgt een ster op de Hollywood Walk Of Fame *** Nu ja, krijgen: iederéén kan een ster op Hollywood & Vine krijgen. Al wat je moet doen is een aanvraag indienen bij de Kamer van Koophandel in Hollywood en 25.000 $ ophoesten... *** Het stadsbestuur van Oklahoma City heeft een motie ingediend om een straat te vernoemen naar Wanda Jackson. Op 21 juli wordt er over gestemd *** Dick Dale is dan weer opnieuw aan het optreden, al is zijn gezondheid nog steeds niet 100%: de surfkoning laat ons zoals gebruikelijk ten volle meegenieten en weet te melden dat zijn arts bij zijn laatste rectale camera scan lichaamsvreemde weefsels ontdekte. Dale moet opnieuw volledig onderzocht worden teneinde de oorzaak van de weefselgroei te bepalen. Mogelijk gaat het om littekenweefsel ten gevolge van de bestralingen die hij onderging *** Vast voorprogramma van Dick Dale is tegenwoordig een band genaamd FCC (Forever Came Calling) met Dale's zeventienjarige zoon Jimmy op drums *** En dat Dick Dale aan de beterhand is, moge vooral blijken uit het feit dat hij een Europese tour heeft bevestigd voor oktober *** Diezelfde maand oktober zouden ook The Surfaris van Wipe Out opnieuw naar Europa komen *** Op komst: Fan Letters To A Stripper: A Patti Waggin Tale van Bob Brill, een boek over de in 1992 overleden 50’s burlesque danseres Patti Waggin. Eerlijk gezegd hadden we nog nooit van haar gehoord, maar op de foto’s ziet ze er met haar hoge Bettie Page factor bijzonder goed uit *** Zei het macho zwijn in ons... ***Jerry Lee Lewis' zusje en zelf ook Sun recording artist Linda Gail Lewis komt nog eens naar Nederland, en wel op zondag 13 september naar de Jerry Lee tribute in de Rambler in Eindhoven *** De 69-jarige Phil Spector, net voor 19 jaar verhuisd van North Kern State Prison naar de California Abuse Treatment Facility And State Prison, heeft een aanvraag ingediend voor wat meer comfort in zijn cel: op zijn verlanglijstje staan ondermeer een televisie, een iPod en een computer met toegang tot internet en e-mail. Spector zit voor zijn eigen veiligheid in een eenmanscel: gevangen hebben het immers vaak niet zo begrepen op "beroemde" medegevangenen. In een brief schrijft Spector dat hij in North Kern verplicht werd twee nachten naakt op de vloer te slapen en "als een hond" met zijn handen uit een kom moest eten *** Overigens blijkt uit bijgaande gevangenisfoto gedateerd 5 juni het geheim achter Spector's bizarre haardossen: dat waren zoals links en rechts reeds gemeld inderdaad pruiken. Eén boulevardblad beweert zelfs dat Spector, die in de gevangenis geen pruik of hoofddeksel mag dragen, toestemming heeft gevraagd een joods keppeltje te mogen dragen. De legendarische producer is inderdaad van joodse origine.

Phil Spector: 5 juni jl.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's RIP's)

Op 22 juni stierf de 76-jarige western swing pianist Clarence Boyd, die 15 jaar bij Leon McAuliffe's Cimarron Boys speelde. Hij speelde ook bij Johnny Lee Wills & All The Boys tot Wills' dood in 1984 *** Ook dood: Sky Saxon, voornamelijk bekend van diverse garagerockbands waarvan The Seeds de bekendste was. Saxon begon zijn carrière evenwel in 1959 onder het pseudoniem Dick Marsh met de single What Chance Have I. Wie interesse heeft in zijn vroege poprock werk tot 1964 kan te rade gaan op de Norton release A Starlight Date With Richard Marsh uit 2003. Saxon, die nog steeds actief was in de garagerock, overleed op 25 juni nadat hij in een ziekenhuis was opgenomen voor een infectie *** Op 27 juni overleed de 87-jarige Josephine Owaissa Cottle, beter bekend als Gale Storm. Storm begon haar carrière begin jaren '40 als actrice en was ondermeer in drie Roy Rogers films te zien. Nadat in 1952 haar TV sitcom My Little Margie, een zomervervanging voor I Love Lucy, bijzonder succesvol bleek bood Dot Records haar een platencontract aan. Storm zou in de jaren '50 zes Top 10 hits scoren, bijna telkens met covers van anderen. De liefhebbers van blanke popversies van zwarte songs kunnen we ondermeer haar debuutsingle I Hear You Knocking (1955), Why Do Fools Fall In Love (1956) en Lucky Lips (1957) aanraden. In 1981 verscheen haar autobiografie I Ain't Down Yet, waarin ze ondermeer haar alcoholverslaving beschrijft. Gale storm heeft maar liefst vier sterren op Hollywood Boulevard voor haar werk in muziek, televisie, film en radio.


Gale Storm - rechts: Gale Storm met Eddie Albert in The Dude Goes West

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Zin om het artwork voor Songs From Lonely Avenue, de volgende CD van het Brian Setzer Orchestra, te ontwerpen? Jpeg jouw hoesvoorstel naar Surfdog Records, en als jouw idee wordt geselecteerd win je een door Brian gesigneerde Brian Setzer Hot Rod Gretsch gitaar. Snel wezen is evenwel de boodschap, want je idee moet vòòr 10 juli binnen zijn. Zo op het eerste zicht lijk je ook mee te mogen dingen vanuit Europa, maar lees voor alle zekerheid nog effe de kleine lettertjes op www.briansetzer.com *** In onze reeks "waar zijn ze gebleven?": gitarist John Blair, van 1979 tot 2001 frontman van Jon & the Nightriders en in de voorlaatste gedrukte Boppin' Around nog uitgebreid door ons aan de tand gevoeld, speelt tegenwoordig bij The Eliminators, een surfband uit South Orange County, Californië. Deze zomer nog zou hun nieuwe CD uitkomen.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Loanne Parker, de weduwe van Tom Parker. Foto: ElvisMatters

De immer actieve ElvisMatters club (B) heeft op 25 juni aan de gevel van de Veemarkstraat 66 in Breda een plaquette onthuld die de voorbijganger erop wijst dat daar 100 jaar geleden Andreas van Kuijk werd geboren. De latere Colonel Parker werd niet exact op die plaats geboren, wel in het in 1975 afgebrand achterhuis van het pand waarvan de ingang zich inderdaad aan de Veemarktstraat 66 bevindt. De inhuldiging was het startschot van een weekend lang Elvis mania in Breda *** U dacht na het lezen van Inside Jailhouse Rock alles te weten over die film? Think again: Elvis Unlimited (DK) brengt binnenkort een vervolgboek uit, Inside Jailhouse Rock: The Sequel, boordevol nòg meer wetenswaardigheden over en hebbedingetjes betreffende Jailhouse Rock.

Naar BovenLees hier de oudere nieuwsberichten


Terug naar de voorpagina