(reclame)


12 juni 2010
HOTROD FILM DEUCE OF SPADES MET NEDERLANDSE ONDERTITELING


'behind the scenes' of Deuce Of Spades: de nieuwste hotrod film! (Foto: Garth Ratliff, met dank aan Faith Granger)

De nieuwste hotrodfilm Deuce Of Spades, die omstreeks augustus in Amerika op DVD zal uitkomen, zal ook voorzien zijn van Nederlandstalige ondertiteling, zo liet filmmaakster Faith Granger ons persoonlijk weten.
Deuce Of Spades gaat over een meisje dat in haar hotrod een geheimzinnige brief uit de jaren '50 vindt. Ze is er zo door gefascineerd dat ze op zoek gaat naar de geschiedenis van haar oude wagen met als leidende vraag: wie is Johnny Callaway?
De film gaat vergezeld van muziek van bands als
de Britse Extraordinaires en Mystery Train uit Finland. De soundtrack zal later ook op CD uitgebracht worden. Hier meteen onder kun je de teaser bekijken. Kijk verder eens op de site van de film: www.deuceofspadesmovie.com.Tot slot mochten we van Faith Granger gebruik maken van twee nog niet eerder gepubliceerde foto's. Hieronder zie je Faith zelf en daarnaast hoofdrolspeler Johnny Callaway!

Naar Boven

(reclame)


12 juni 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Stanley Vrenken: een echte rocker! Rechterfoto: Sue en haar vader backstage in 2008

Sue Moreno moest haar tournee met The Elvis Tribute Show 2010 halsoverkop verlaten omdat haar vader, Stanley Vrenken, op 12 mei jl. plotseling overleed. Ze was in Polen en zou daarna nog naar Italië en Spanje meereizen. Stanley was niet alleen haar vader, maar ook haar muzikale inspirator, haar mentor. Hij werd slechts 65 jaar. We condoleren Sue met dit verlies en steken haar een hart onder de riem met het plaatsen van het YouTube clipje van het optreden in Polen waarin Robert Washington het nieuws on stage verkondigt en waarop ze het lievelingsnummer van haar vader, It’s Midnight, inzetten. Sue maakte namelijk het optreden af als eerbetoon aan haar vader: *** Het optreden van The Comets in Oss afgelopen 24 mei ging niet door omdat één van de bandleden ziek was. Het is echter niet duidelijk wie *** William Smulders staat momenteel in de Nationale Top 100 met het nummer Zij Is Van Mij, een Nederlandstalige versie van de eerder uitgebrachte Whiskey Song *** De band Fishnet Stockings presenteert de nieuwe CD Fast Forward op 23 juli in Horst, Limburg *** The Flin-Tones spelen nu in een andere bezetting en heten nu Runaway Beat. Zanger/ gitarist Roland Verbruggen speelt op 11 en 12 juni op het Eddie Cochran Weekend in Eddie’s geboorteplaats Albert Lea, Minnesota (USA). Overigens is Roland al langer te boeken als Eddie Cochran vertolker. Zie www.eddiecochran.nl *** De Brabantse formatie Explosion Rockets viert binnenkort dat ze al weer 25 jaar zijn herenigd. The Explosion Rockets werden in 1959 opgericht en waren al snel te horen op Radio Luxemburg. In de jaren ‘70 was de band het huisorkest van de TROS top 50 en speelde ze live op de Nederlandse radio. In die tijd bracht de band ook enkele elpees en singles uit die later op CD zijn verschenen. In 1985 werd de band nieuw leven ingeblazen en sindsdien speelt ze onafgebroken. Sinds begin jaren ‘90 hebben The Explosion Rockets een eigen fanclub die inmiddels uitgegroeid is tot ruim 300 leden. Het 25-jarig jubileum wordt op 2 oktober a.s. gevierd in ’t Oude Theater te Oss met onder meer een optreden van Steve Halliday (Elvis In Concert, Rockin’ On Heaven’s Door) en Marc Robinson (The Buddy Holly Story, Rockin’ On Heaven’s Door). Zie Be There!© *** Mischief! heeft al haar optredens moeten afzeggen tot augustus/ september vanwege een motorongeluk van gitarist Daze. Afgelopen 5 juni werd Daze vol in de flank geraakt door een automobilist die van baan wisselde en hem over het hoofd zag. Daze werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd alwaar een gebroken rechterenkel en rechterelleboog werden geconstateerd. Zojuist is hij voorspoedig geopereerd en kan nu dus verder met herstel en revalidatie.

Wij wensen Daze een snel herstel toe! (foto: B.A. archief)

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Goed volk op het Belgian Rhythm 'n' Blues Festival in Peer van 16 tot 18 juli: Booker T (USA) van Booker T & the MG's, Blasters pianist Gene Taylor (USA) begeleid door onze eigen CC Jerome's Jet-Setters, The Domestic Bumblebees (Zweden), Imelda May (GB) én als kers op de taart de enige echte Jerry Lee Lewis. Helaas zijn ze in Peer zo slim geweest al die acts te verspreiden over de drie dagen...*** En nog ‘helaaser’: wij zitten dat weekend al op de Rockabilly Roundup in De Mortel.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


BBC gaat een tiendelige programmareeks maken over de jaren '60 waarin middels archiefbeelden en ooggetuigen telkens de muziek, cultuur en TV van één jaar centraal zal staan, en dat betekent meestal dat het interessant zal blijven tot pakweg 1963. Rewind The 60’s zal gepresenteerd worden door Lulu, de nu 61-jarige zangeres die in 1964 een hit scoorde met haar cover van Shout.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Op 8 juni verschijnt Out Of My Chelle, het debuutalbum van de 29-jarige Rachelle Spector, echtgenote van (de nu 70-jarige en een celstraf van minimum 19 jaar uitzittende) producer Phil Spector. Rachelle huwde Phil in 2006, drie jaar nadat hij werd gearresteerd voor de moord op actrice Lana Clarkson. Detail: Phil schreef de muziek voor de CD tijdens zijn rechtszaak *** Begin mei viel de stad Nashville ten prooi aan hevige regenstormen en overstromingen. Ondermeer de country tempel Grand Ole Opry liep flink wat waterschade op, met name aan de cirkel in het midden van het podium die gemaakt werd uit originele vloerplanken van het Ryman Auditorium, de voormalige site van de Opry. Will the circle be unbroken? De schade aan het Opry Museum, de memorabilia en de archieven moet nog worden opgemeten. De Grand Ole Opry concerten worden tijdelijk verplaatst naar het 118 jaar oude Ryman Auditorium. Elders in de stad bleef het museum van de Country Music Hall Of Fame gevrijwaard van het wassende water *** Een ander slachtoffer van de overstromingen was BR5-49 zanger Chuck Mead wiens studio onder water liep. Mead onderbrak onmiddellijk zijn Europese toer met The Hillbilly Boogiemen om spoorslags terug te vliegen naar de States in de hoop nog iets te kunnen redden *** Ook Reverend Horton Heat drummer Paul Simmons' huis liep waterschade op, en Simmons heeft dan ook vrijaf genomen bij de Rev om grote schoonmaak te houden. Hij wordt voorlopig vervangen door voormalig RHH drummer Scott Churrila.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)


Doris Eaton Travis in... 1922 én 2010...

Toegegeven: niet echt rock 'n' roll, maar wel te beschouwen als een voorloper van het jive dansen: op 11 mei overleed Doris Eaton Travis, de laatste Ziegfield Follies danseres. Merkwaardig genoeg was ze ook de jongste Ziegfield Girl ooit: in 1918 maakte ze op 14-jarige leeftijd haar debuut in de Ziegfield Follies dansrevues op Broadway. In 1921 maakte ze haar filmdebuut, en tot 1929 was ze te zien in verschillende stomme films. Later werd ze danslerares en baatte ze een ranch uit waar ze racepaarden kweekte. Haar laatste filmrol was in Man Of The Moon (1999), haar laatste publiek verschijning was op 27 april bij de opening van het Easter Bonnet Festival in New York, een parade ter gelegenheid van Pasen waarvan de geschiedenis teruggaat tot minstens 1880. Detail: Doris werd 106 jaar. Wie meer wil weten over deze opvallende figuur diene op zoek naar de in 2006 verschenen biografie Century Girl: 100 Years In The Life Of Doris Eaton Travis, Last Living Star Of The Ziegfield Follies, geschreven door Lauren Redniss *** Op 16 mei overleed de 91-jarige jazzpianist Hank Jones. Een jazzpianist in Boppin' Around? Ja, maar alleen als ie Marilyn Monroe begeleidde toen ze Happy Birthday Mr. President zong, en da's exact wat Jones deed op 19 mei 1962 op een gala in Madison Square Garden in New York ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van president John F. Kennedy, die eigenlijk pas 10 dagen later verjaarde ***


Dennis Hopper met James Dean en Natalie Wood in de film Rebel Without A Cause

Op 29 mei overleed de 74-jarige Dennis Hopper, een van de nozems die James Dean het leven zuur maken in de film Rebel Without A Cause (1955). Hopper leerde het vak aan de Actor's Studio in New York waar ook Dean studeerde, maar ondanks een veelbelovende start in niet één maar twee James Dean films (Hopper speelde ook mee in Giant) raakte zijn carrière in het slop, tot hij met Easy Rider (1969) een van de scharnierfilms van de jaren '60 maakte. Ondanks vijf huwelijken en een alcohol- en drugsverslaving groeide hij dankzij rollen in Apocalypse Now (1979), Rumble Fish (1983), Blue Velvet (1968) en True Romance (1993) uit tot een Hollywood icoon. Hopper werd vorig jaar gediagnoseerd met prostaatkanker en meteen behandeld, maar de ziekte bleek al uitgezaaid naar zijn botten. Hij was te zwak om chemo te ondergaan, kon nog moeilijk praten, en woog nog slechts 45 kg *** Daarstraks hadden we al Doris Eaton Travis, hier is nog een eeuweling: op 28 mei overleed de 101-jarige Thomas Hoyt "Slim" Bryant, de laatste nog in leven zijnde muzikant die nog opnam met de grote Jimmie Rodgers. Bryant nam in augustus 1932 elf songs op als gitarist voor Rodgers, en kreeg van hem zelfs gedeeld auteurschap cadeau van het nummer Mother The Queen Of My Heart. Daarnaast wordt hij beschouwd als de man die de stokoude folksong In The Pines zijn definitieve vorm gaf, nummer dat na hem werd opgenomen door ondermeer Bill Monroe, The Louvin Brothers, Leadbelly, Duane Eddy, Charlie Feathers en zelfs Nirvana. Bryant bleef met zijn band The Wildcats actief tot eind jaren '50, waarna hij een wenskaartenwinkel opende. In 2007 nam hij op 98-jarige leeftijd nog een nieuwe CD op, al kon hij niet meer gitaarspelen wegens artritis in zijn vingers.

Boven: Slim Bryant in 1931 met The Wildcats rechts op de foto. Onder: Slim in 1957 en recentelijker in 2008

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Binnenkort verschijnt het nieuwe Southern Culture On The Skids album The Kudzu Ranch, en op www.scots.com kan je alvast gratis een nummer downloaden. Tegelijkertijd zal ook hun Too Much Pork For Just One Fork heruitgebracht worden *** Eddie Angel wist ons te vertellen dat ie recent telefonisch contact had met Sonny George, en da's groot nieuws, want de voormalige Planet Rockers zanger leek vijf jaar van de aardbodem verdwenen. Volgens Angel had George een zware zenuwinzinking, maar zou hij nu aan de beterhand zijn.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

ElvisMatters gaat een boek uitbrengen getiteld The Travel Log: Op Zoek Naar Colonel Parker, het verhaal van Ad van Kuijk, de broer van Colonel Parker die in 1961 naar Amerika reisde om het contact te hernieuwen tussen Colonel Parker (echte naam: Dries van Kuijk) en zijn Nederlandse familie in Breda. Hun briefwisseling lag aan de basis van de eerste én enige ontmoeting tussen de Colonel en zijn broer in Amerika. Ad werd echter niet met open armen ontvangen. Zijn bezoek was niet meer dan alweer een slimme zet van de Colonel, die met deze reis een unieke kans zag om zijn Nederlandse familie voor eens en altijd te laten weten dat hun wegen gescheiden waren en – allerbelangrijkst – dat ze er best aan deden hem niet langer lastig te vallen. Ad keerde wellicht gedesillusioneerd terug naar Breda, niet zeker of hij zijn broer had teruggevonden dan wel voorgoed verloren was. De foto’s en souvenirs van deze reis werden in een foto album gekleefd en verdwenen in de kast. Tot nu. De reis en de ontmoeting worden in beeld gebracht aan de hand van unieke, nooit eerder vertoonde foto’s en documenten uit het familie archief, bewaarde briefwisseling, cheques en postkaarten, historische documenten die tot op de dag van vandaag in kluizen opgeslagen zijn. Het volledig Nederlandstalige boek verschijnt in een beperkte oplage van 500 stuks en zal ook een replica bevatten van de single die Ad opnam in Amerika, een gesproken boodschap die, zoals dat in 1961 kon, werd geperst op één enkel exemplaar. Het boek wordt voorgesteld op 26 juni in de stadsbibliotheek van Breda, Molenstraat 6, in het bijzijn van Ad van Kuijk Jr., de zoon van Ad. Tegelijkertijd vindt er in de bib een tentoonstelling plaats van de Elvis kunst van de Nederlandse kunstenaar Ton van Herwaarde, en zorgt de Nederlandse band Mufkin Tass die pas nog toerde met James Burton voor de muzikale omlijsting. De avond is geheel gratis en je hoeft niet te reserveren *** Tot slot nieuws van die andere Elvis fanclub, It’s Elvis Time: Voorzitter Peter Haan treedt namelijk terug als voorzitter van deze club. Hij nam It’s Elvis Time al in 1981 over van de toenmalige voorzitter.

Naar Boven


(reclame)

27 mei 2010
BOBBEJAAN SCHOEPEN 1925-2010: AFSCHEID VAN DE JODELENDE FLUITER

Bobbejaan toen en recentelijk...

Het nieuws in België opende op 17 mei met één hoofdpunt: Bobbejaan Schoepen overleed één dag na zijn 85ste verjaardag. Schoepen was niet zomaar een variété artiest, hij was dé variété artiest, de wegbereider, de man die er was voor alles er was. Schoepen kòn alles en deed dat ook, en zijn carrière leest als een onwaarschijnlijk avonturenverhaal. En - de reden dat we hem hier gedenken - hij was een van de eerste artiesten die rock 'n' roll opnam in Vlaanderen.
Bobbejaan (echte naam: Modest Hyppoliet Johanna Schoepen) begon zijn carrière eind jaren '30 in de vaudeville en werd in 1943 gearresteerd door de nazi's omdat hij in hun oren anti-Duitse liedjes zong, wat hem, zonder onderzoek of proces, drie maanden opsluiting in de Dossinkazerne in Mechelen kostte. In 1947 trad hij tijdens de oorlogsprocessen van Nurenberg op voor de Amerikaanse en Canadese troepen in Berlijn en Frankfurt Am Main. Zijn eerste hit wordt in 1948 het Nederlandstalige liedje De Jodelende Fluiter waarin Schoepen zijn talenten als jodelaar en kunstfluiter naar voor schuift. In 1949 toert hij voor de Nederlandse strijdkrachten in Indonesië waar hij tussen het wapengeweld door op drie maanden 127 shows geeft. Omdat hij ook voor de afgelegen troepen ging optreden kreeg hij van de Nederlandse overheid een onderscheiding voor moed en zelfopoffering. Zijn tweede hit wordt het uit 1950 stammende Ik Zie Zo Gere Mijn Duivenkot, waarvan de Antwerpse gitaargroep The Tramps in 1961 een rock 'n' roll versie uitbrengt onder de schuilnaam De Zwarte Moustachen. Een derde hit is in 1952 de evergreen De Lichtjes Van De Schelde. Schoepen toerde in een twintigtal landen met onder andere Django Reinhardt en Josephine Baker. In 1953 treedt hij drie keer op in de Grand Ole Opry in Nashville met Roy Acuff. Daarnaast treedt hij op met Red Foley. Tussendoor neemt hij rock 'n' roll op: in 1956 is Rock 'n' Roll Mops een vertaling van het gelijknamige Franse nummer van Henry Cording. Bob's Rock 'n' Roll is een medley met vertalingen van Dimples And Cherry Cheeks (The Andrews Sisters) als Wipneus En Kersemond, en Brush Those Tears From Your Eyes (Nat King Cole, bij ons vooral bekend in de Indo-rock versie van The Black Dynamites uit 1960) als Veeg Je Tranen Maar Weg. Daarnaast neemt hij heel wat country songs op zoals That's How The Yodel Was Born (als La Légende Du Colorado), alsmede popsongs als Mon Cheval Hully Gully (1964). Ooit een Nederlandstalige versie van My Ding A Ling van Chuck Berry gehoord? Bobbejaan met Mijn Dingeling! Ik Ben Demob (1956) is dan weer iets Rag Mop-achtigs. Onontgonnen rock 'n' roll terrein!

Bobbejaan trad zelfs op in de Grand Ole Opry en op de rechterfoto is hij te zien met Roy Acuff

In 1957 is hij in Amerika te zien in de Ed Sullivan Show en neemt hij in New York vier songs op voor RCA met producer Steve Sholes en The Jordanaires, waar hij ook Elvis hemzelve tegen het lijf loopt, ontmoeting waarover hij later in een interview vertelde: "We hebben nog samen een koffietje gedronken, samen gegeten ook, heel gezellig allemaal. Elvis zei altijd "Mister" tegen mij. Hij was op dat moment alleen nog maar bekend in Nashville en omstreken, dus voor mij betekende die ontmoeting niet zoveel. De muziek van Elvis was ook niet zo nieuw voor mij. Ik zong dat in feite al, maar dan wel in mijn eigen stijl, met veel jodelen en fluiten." Sholes bood hem een contract aan om onder de naam Bobby John drie maanden lang alle radiostations in de VS af te reizen om recente releases te promoten en intussen aan de lopende band nieuwe nummers te schrijven, maar Schoepen, reeds tien jaar aanhoudend op tournee en met contractuele verplichtingen in Europa, besloot de succesformule over de oceaan niet verder te zetten. Mogelijk speelde de ontmoeting met zijn toekomstige echtgenote evenzeer een rol in die beslissing. Nog in 1957 is hij de allereerste Belgische kandidaat op het Eurovisie Songfestival, een jaar later trad hij op in de Royal Variety Show, een jaarlijks evenement voor de Queen Mum van Engeland. Daar hoort hij het nummer A Pub With No Beer van de Australiër Dusty Slim dat als Café Zonder Bier in 1959 zijn allergrootste hit zal worden, worden, waarvan hij ook een Duitse en een Engelse vertaling opneemt. Ich Steh An Der Bar Und Ich Habe Kein Geld wordt in 1960 nummer één in Oostenrijk en houdt het in Duitsland dertig weken uit in de hitlijsten. Zijn Duitse cover van Kili Watch van The Cousins (B) is in 1961 te zien in de Duitse film Davon Traumen Alle Madchen, film waarin ook The Blue Diamonds (met Liebe Mich) en de Duitse Elvis Ted Herold aantreden. Da's trouwens niet de enige film waarin Schoepen opduikt: tussen 1950 en 1967 is hij te zien in minstens twee Belgische, twee Duitse en één Duits-Tsjechische film, waarvan de beruchtste At The Drop Of A Head (1962, ook bekend als De Ordonnans en Café Zonder Bier) is, een komedie zo absurd dat ze bijna surrealistisch wordt, met ondermeer The Cousins. Op de set werd overigens tegelijk een Nederlandse en een Engelse versie gedraaid.


Bobby in de film At The Drop Of A Head uit 1962

Bobby Jaan, Bobbi-Jean, Bobby Jann, Bobby John, het zijn allemaal pseudoniemen waaronder Schoepen opereert op internationale schaal. In 1958 schaft hij zich een circustent aan om efficiënter te toeren, want hem onafhankelijk maakte van zaaleigenaars die een steeds hogere huurprijs vroegen en die niet altijd de geschikte ruimte hadden voor zijn programma. Tijdens Expo 58 koopt hij van een Amerikaans stuntteam het paard van Zorro uit de gelijknamige televisieserie, en gebruikt het als trekpleister voor stunts in zijn shows. Het paard overleed toen het op een blootliggende elektriciteitskabel trapte. De circustournees worden afgesloten in 1961 als Schoepen zijn eigen Bobbejaanland opent: Elvis had Graceland, Schoepen had zijn eigen Bobbejaanland, "het prettigste land ter wereld". In 1959 kocht hij in het Kempische dorp Lichtaart 30 hectaren moerasgrond, liet dat uitbaggeren, bouwde een theaterzaal met 1200 plaatsen en legde er een zwemvijver met twee kilometer strand naast. Centraal stonden waterpret, western treintjes, monorails en carrousels, maar vooral show. In 1966 richtte Schoepen zijn eigen platenlabel Bobbejaan Records op. In de jaren '60 en '70 treedt hij regelmatig op in clubs in Los Angeles met zingende cowboy Roy Rogers en western swing zanger Tex Williams, die in 1974 het door Schoepen geschreven Fire And Blisters opneemt. In de States koopt hij zijn flashy pakken bij ontwerper Nudie Cohn, wiens creaties ook door Elvis en Johnny Cash werden gedragen. Van Nudie koopt hij ook twee witte Pontiacs Bonneville versierd met zilveren dollars, kogels, handgemaakte siergeweren en stierehorens op de neus van de motorkap. De wagens werden gemaakt in 1963 en 1964 uit een totale reeks van achttien die tussen 1950 en 1975 werden gebouwd. Schoepen rijdt er graag mee rond in Bobbejaanland, waar hij ook zijn eigen museum opent. Tot het midden van de jaren '70 was Bobbejaanland in feite een variété centrum met elke dag een reeks voorstellingen. Schoepen zelf gaf er tijdens het hoogseizoen dagelijks twee tot vijf optredens per dag, naast optredens van Belgische, Nederlandse en Duitse artiesten. Vanaf 1975 evolueerde Bobbejaanland naar een attractiepark waardoor de muzikale carrière van Schoepen op de achtergrond kwam. Wanneer zijn gezondheid achteruit gaat (in 1999 werd Schoepen gediagnoseerd met darmkanker) verkoopt hij in 2004 zijn levenswerk aan de Spaans-Amerikaanse pretparkengroep Parques Reunidos. Schoepen en zijn vrouw bleven wel in Bobbejaanland wonen, dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Bobbejaan Schoepen stond ooit in de Top 200 van rijkste Belgen, maar zijn leven verliep allerminst rimpelloos: hij belandde tijdens de tweede wereldoorlog twee keer in de gevangenis, verloor zijn virtuoze fluitcapaciteiten door een chirurgische ingreep, en onderging in 1986 een hartoperatie. Nadat hij is hersteld van darmkanker begint hij op zeer beperkte schaal opnieuw op te treden. In mei 2008 verschijnt een comeback CD getiteld Bobbejaan, opgenomen in zijn woonkamer met bijdragen van bekende Belgische rock- en pop artiesten als Daan Stuyven, Axelle Red, Geike Arnaert (Hooverphonic) en Nathalie Delcroix (Laïs). De release kreeg ruime aandacht in de media en geeft Schoepen - nadat hij dertig jaar lang was geridiculiseerd - opnieuw credibiliteit, al zijn de meningen verdeeld: Daan en co beoogden overduidelijk, mede door de videoclips, een comeback gestoeld op Johnny Cash leest, maar Bobbejaan is en blijft Bobbejaan en was nooit een Johnny Cash. Al hoefde Schoepen niet noodzakelijk op die erkenning te wachten want hij kreeg diverse Koninklijke onderscheidingen. Al kwam het allermooiste eresaluut misschien wel uit Japan: in 2008 wordt hij tijdens de International Whistlers Convention in Tokio opgenomen in de Whistlers Hall Of Fame.
Toen wij klein waren leek Bobbejaan Schoepen ons het mooiste beroep ter wereld: wat rondrijden op een paard en de hele dag vrolijke liedjes zingen. Inmiddels weten we dat ie veel meer was: een geboren entertainer die van elke tafel een podium kon maken, die had kunnen gaan voor het buitenland maar uiteindelijk koos voor België. We zullen hem missen.

Naar Boven

20 mei 2010
CRUISE INN NEEMT AFSCHEID VAN GONZO LAMERS


Gonzo bij de Grand Canyon en met zijn yellow cab...

Misschien kende u hem niet persoonlijk, maar regelmatige bezoekers aan D-Day in Amsterdam of Caddy's Diner in Purmerend zullen zich ongetwijfeld zijn opvallende auto herinneren: op 12 mei overleed Carlo Alexander "Gonzo" Lamers, de man van de gele A-11 Checker taxi uit 1968 in de Yellow Cab uitvoering van New York. Gonzo was een van de Bopcats die het Amsterdamse rock 'n' roll café Cruise Inn oprichtten, en speelde midden jaren '80 gitaar bij The Tuney Tunes, de voorloper van The Chessnuts. Recenter drumde hij bij de Amsterdamse band The Pastrellis. Hij had al enkele jaren last van hardnekkige rugpijnen, en in september 2009 ontdekten artsen een tumor op zijn longen. Aanvankelijk leek het dat alles onder controle was, maar veel te snel bleek dat er weinig meer aan te doen was. Gonzo stond voor het laatst op het podium op 13 maart bij een optreden van The Pastrellis in Cruise Inn. Op 12 mei is hij na een dappere strijd overleden in het bijzijn van zijn dierbaren. Hij werd opgebaard in zijn geliefde Cruise Inn. Gonzo werd slechts 48 jaar. Wij wensen ook van onze kant onze steun te betuigen aan zijn familie en talrijke vrienden.


The Tuney Tunes in 1985 met Gonzo tweede van links

Naar Boven

20 mei 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Chrys Columbine...

Liefhebbers van vrouwelijk schoon in combinatie met burlesque kunnen hun hart ophalen op 5 juni a.s. in het Rozentheater te Amsterdam. De Burlesque FreakOut Theater Show brengt dan onder meer de Britse burlesquester Chrys Columbine op het podium. Verder zullen er diverse burlesque, variété en muzikale acts te bewonderen zijn. Voor meer info zie Be There!© of www.BurlesqueFreakout.com. Zie je de mooie foto van Miss Columbine hier? Welnu, kijk voor nog meer mooie plaatjes op www.myspace.com/chryscolumbine *** In juni komt de nieuwe CD van Lil’ Esther & the Tin Stars uit. Deze heeft als titel Live In Helsinki en wordt gepresenteerd op 11 juni in Maloe Melo te Amsterdam *** Reuben James is komende zomer meer in het buitenland te vinden dan in Nederland. In juni speelt RJ op de Rockabilly Rave in Engeland, in juli zal hij door Californië gaan toeren en in augustus zal hij in Sint Petersburg, Rusland te vinden zijn. Eind augustus staat er dan nog een optreden gepland op het Retro Festival in Bethune, Frankrijk *** De Nederlandstalige rock ‘n’ roll single van Johnny Valentino, Het Gaat Gebeuren, heeft onlangs als hoogste notering de nummer 58 in de Nationale Hitparade bereikt *** De nieuwe CD-single van William Smulders is opvallend genoeg ook Nederlandstalig en heet Zij Is Van Mij. Het is eigenlijk hetzelfde nummer als zijn vorige single, The Whiskey Song, maar met andere tekst en een wat andere productie *** Na enige vertraging kwam zojuist het eerste nummer van dit jaar van het Nederlandstalige rock ‘n’ roll magazine Jubop uit. Ook nu is het mooi verzorgde blad weer helemaal in kleur en je kunt vele verslagen van het afgelopen jaar teruglezen. We hadden de intentie om deze verslagen telkens aan te kondigen in Rockin’ Lifestyle, maar de meeste van deze verslagen zijn door het late uitkomen van het blad inmiddels weer lang voorbij. Wij weten echter dat het heus geen sinecure is om in je vrije tijd een rock ‘n’ roll blad te exploiteren! *** Cees Klop van Collector Records, dat ruim een jaar geleden stopte met het uitbrengen van nieuwe releases, heeft de draad weer opgepakt met 4 nieuwe CD’s én een DVD. Deze DVD is een registratie van een reunieshow die dit jaar plaatsvond van diverse artiesten van het Vaden label uit de jaren ’50 waarop namen als Larry Donn en Teddy Redell gecontracteerd stonden. Meer hierover binnenkort op onze website *** De nieuwe band Jacky & the Roadrunners presenteert zich voor het eerst 27 juni a.s. in Café Lambiek te Tilburg. De min of meer daaraan gelieerde band The Rhinestone Brothers fungeert dan als support act.

Jaqueline van Jacky & the Roadlrunners

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Radio Modern burlesque troupe van de Schoon Madammen toert nu al enkele maanden door België en kan bij elke uitgespeelde bh rekenen op luid gejoel van het publiek. De zinnenprikkelende dames kennen zoveel succes dat er stilaan meer diva’s en go go girls nodig zijn. Meisjes, vrouwen, en ja, ook mannen met ballen die de kunst van de bump, grind en shimmy kennen en met pluimenwaaiers en lichaamsdelen kunnen zwieren op één been en met twee elegant rood gelakte vingers in hun neus - graag uw aandacht: als jij je lingerie en diamanten pasties al hebt klaarliggen, stuur dan als de bliksem een mailtje naar schoonmadammen@radiomodern.be en schrijf je in voor de auditie in de Vooruit in Gent op zondag 23 mei. Misschien win je wel een wildcard voor Hôtel Jarretelle, het tiendaags burlesque festival dat Radio Modern van 17 tot 26 juli tijdens de Gentse Feesten organiseert in de Vooruit *** Eind mei zou de langverwachte debuut-CD van The Buckshots verschijnen *** Reeds uit daarentegen: het titelloze debuut van The Motel Men. Review binnenkort op deze website *** Er is zojuist een ‘making of’ op internet geplaatst van de Belgische korte film Dansen met Travolta, waarvan we in de persoon van Henri onlangs in Rockin’ Lifestyle nog een draaidag meemaakten. Zie: http://vimeo.com/groups/dslrfilms/videos/10997387

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Meer dan veertig jaar nadat hij The Wild Angels oprichtte stelt Mitch Mitchell zijn nieuwe band voor, The Rockin' Gold Stars, bestaande uit Laurence Fagan (gitaar), Ralph Elmore (drums) en Mitchell zelf op elektrische bas. Op 6 november zullen ze optreden op de Nightingale Reunion in Dartford, vernoemd naar het Nightingale Café in Biggin Hill, Kent (GB) waar The Wild Angels de huisband werden na een stomend debuutoptreden in 1967. The Wild Angels hebben sinds de jaren '90 een aantal reünie concerten gespeeld, maar dit keer kreeg Mitchell de complete band niet bij elkaar.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)


The Ventures nog steeds BIG in Japan

The Ventures worden door de keizer van Japan opgenomen in de Orde van de Rijzende Zon voor hun "bijdrage aan de ontwikkeling en verrijking van de muziekcultuur in Japan, alsmede het bevorderen van de vriendschapsrelaties tussen Japan en de Verenigde Staten". Het is de eerste keer dat deze eer buitenlandse artiesten te beurt valt, maar merkwaardig genoeg vindt de ceremonie niet plaats in Japan maar in Seattle. Nokie Edwards en co traden voor het eerst op in Japan in 1962 en zijn er sindsdien zo populair dat ze naar schatting al 2400 concerten speelden op Japanse bodem. In 1965 scoorden ze er vijf Top 10 hits, en ze namen meer dan 30 nummers op die specifiek op de Japanse markt mikten, soms met gastzang van plaatselijke vedetten, en een aantal van die nummers werden grote pophits in de jaren '60 en '70, zoals Futarin-No-Ginza (Ginza Lights), Kyoto-No-Koi (Kyoto Doll), Kitaguni-No-Aoi-Sora (Hokkaido Skies), Ame-No-Midosuji (Strangers In Midosuji) en Kyoto-Bojo (Reflections In A Palace Lake). Een verklaring voor de populariteit van de "teke-teke"-sound van The Ventures zoals ie daar genoemd wordt is wellicht het ontbreken van een taalbarrière. In juli stappen ze trouwens opnieuw op het vliegtuig voor een Japanse tour van drie maanden *** Tussen de Ventures bedrijven door is Nokie Edwards trouwens een album aan het opnemen met Deke Dickerson *** Wie originele fifties en sixties acts ‘spaart’ diene zich op woensdag 26 mei naar de 013 in Tilburg te reppen, want dan geeft Booker T. Jones daar zijn enige concert op het Europese vasteland. In 1962 scoorde hij met Booker T & the MG's de instrumentale hit Green Onions, alvorens een van de bouwstenen van de Stax soul te worden *** De 66-jarige Robbie Robertson van The Band wordt in 2011 vereeuwigd op een Canadese postzegel. Robertson begon zijn carrière in 1958 op 15-jarige leeftijd als gitarist van The Hawks, de begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins. The Hawks gingen solo in 1963 en groeiden als The Band uit tot een van de belangrijkste rockbands in Canada *** Connie Francis heeft een nieuwe versie opgenomen van haar Where The Boys Are, die op 29 mei uitkomt naar aanleiding van de 50ste verjaardag van zowel de song als de film waarvan dat het titelnummer was, wat op 29 mei uitgebreid gevierd zal worden in Fort Lauderdale, Florida, waar de film werd, euh, gefilmd. Wij houden ons hart vast, want het nummer werd in elkaar gestoken door Rob Fusari, de producer van Lady Gaga. De moeder van Fusari is naar verluidt Connie's beste vriendin, vandaar. Fusari liet al weten dat het nummer niet als Connie Francis zal te herkennen zijn... *** Jack Earls werd gediagnoseerd met darmkanker en diende met spoed onder het mes, waardoor hij niet kon optreden op de Hemsby Weekender in mei. Rudy "Tutti" Grayzell viel in voor hem ***
Dinsdag 18 mei werd door de stad Los Angeles officieel uitgeroepen tot John Fogerty Day. Aanleiding was een aan de oprichter van Creedence Clearwater Revival uitgereikte award van muziekuitgeversvereniging BMI.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 7 mei overleed de 70-jarige tenor Dave Fisher, oprichter en leadzanger van folkgroep The Highwaymen, die hits scoorden met Michael Row The Boat Ashore (1961) en Cotton Fields (1962). Dat is evenwel niet was ons hier interesseert, wel wat Fisher daarvóór deed: toen hij nog op de high school van New Haven, Connecticut, zat zong Dave in de blanke doo-wop groep The Academics, met wie hij drie singles uitbracht: Too Good To Be True/ Heavenly Love (1956, origineel verschenen op het Anchor label, de naam werd veranderd in Ancho toen er al een Anchor Records bleek te bestaan), Darla My Darlin’/ At My Front Door (1957, Ancho) en Something Cool/ Drive In Movie (1958, Elmont). Na deze drie singles verliet Fisher The Academics om te gaan studeren aan de universiteit van Middletown, Connecticut, waar hij The Highwaymen oprichtte. The Highwaymen heetten trouwens oorspronkelijk The Clansmen, naam waar ze om begrijpelijke redenen snel vanaf stapten... Toen de groep midden jaren '60 splitte ging Fisher solo en schreef hij muziek voor televisie. The Highwaymen inclusief Dave Fisher bleven evenwel regelmatig optreden en zijn zelfs ooit een rechtszaak begonnen tegen de gelijknamige gelegenheidsgroep die bestond uit Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. De zaak werd in der minne geregeld toen de originele Highwaymen een concert mochten openen voor de nieuwe Highwaymen. Ook The Academics (zonder Fisher) zijn altijd blijven bestaan. Fisher overleed aan de bloedziekte myelofibrose *** Op 16 mei overleed de 67-jarige Ronnie James Dio, de zanger van Black Sabbath nà Ozzy Osbourne, aan maagkanker. Een heavy metal zanger in Boppin' Around? Ja, want Dio maakte zijn platendebuut al in 1958 als bassist van Ronnie & the Red Caps op hun single Conquest/ Lover op Reb Records. Een tweede Ronnie & the Red Caps single op Seneca Records met Dio (echte naam: Ronald James Padavona) op vocals volgde rond 1960 met An Angel Is Missing/ What'd I Say. In 1961 veranderde de groepsnaam in Ronnie Dio & the Prophets, die bestonden tot 1967 en verschillende singles uitbrachten, waaronder rock 'n' roll covers als Love Potion No 9 (1964). In 1963 verscheen op Jove Records een live LP getiteld Dio At Domino's, opnieuw deels met rock 'n' roll covers. Diverse Ronnie & the Red Caps en Ronnie Dio & the Prophets tracks vindt u op de CD’s So Why Did You Sing Like Me, Dion: 25 Dion Sound-A-Like Singers, Teen Town USA Volume 10, That'll Flat Get It Volume 4, Tip Top Teeny Volume 3, Strummin' Mental Volume 5 en Tip You Kapp To Tee.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Truly Lover Trio heeft een nieuwe CD uit, Bullseye, en ze komen die tijdens een Europees minitoertje ook bij ons voorstellen. Let op, er zijn slechts twee data in de Benelux: zaterdag 22 mei in het nieuwe freakshow cabaret Madame Moustache aan de Vismarkt in Brussel, zondag 23 mei in The Rambler in Eindhoven. Wij zijn 'em al non stop aan het beluisteren, dus hou onze CD-recensies in de gaten.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIPTot 3 oktober loopt in Bad Neuheim (D) een Elvis tentoonstelling met verzamelaarsstukken, foto’s, handtekeningen en filmbeelden die Elvis' legerdienst in Duitsland belichten. De expo is enkel open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 20 uur, toegang bedraagt 2,50 €. Info: www.european-elvis-museum.com *** Iedereen zijn eigen Elvis boek: Lansky Brothers: Clothier To The King is een uitgave van Elvis' favoriete kledingzaak in Memphis. Het boek bevat naast de geschiedenis van Bernard en Guy Lansky nooit eerder gepubliceerde foto’s van Elvis in de winkel *** Op 24 en 25 juni vindt in het Planet Hollywood Resort And Casino in Las Vegas een grote veiling van muziekmemorabilia plaats waar uiteraard een hoop Elvis loten onder de hamer komen. Mensen met te veel geld kunnen ondermeer bieden op het zwart-rood shirt dat Elvis op 5 juni 1956 droeg toen hij in de Milton Berle TV-show Hound Dog zong (geschat op 6000 tot 8000 $) en een grijs gabardine shirt dat Elvis droeg in de film King Creole (2000-4000 $). Tot de meer bizarre items behoren een door Elvis gesigneerd kartonnen Coca Cola bekertje (1000-2000 $) en een houten tongspatel die een dokter in 1967 in Elvis' gouden keelgat stak (1000-2000 $) *** Nog meer mooi spul daar: een westernhemd van Hank Williams (6000-8000 $), een western pak gedragen door Drifting Cowboys gitarist Bob McNett (600-800 $), en aan het andere eind van het rock 'n' roll spectrum, een door Brian Setzer gesigneerd basdrumvel met Stray Cats logo (100-200 $).

Naar Boven

13 mei 2010
INDO-ROCKER JIM VAN DER HOEVEN OVERLEDEN


Jim van der Hoeven (rechts) met Boy Jansen in The Rollers in 1959 (foto: www.zaansepophistorie.nl)

Op 10 mei jl. overleed Indo-rock gitarist Jim van der Hoeven in zijn woonplaats Zaandam. Jim was eind jaren ’50 samen met zijn broer Ed de oprichter van The Rollers uit die plaats. Deze Indo-rockband heeft verschillende singles voor het Delta label opgenomen.
Kenmerkend voor The Rollers was hun melodieuze ‘twin-lead’, oftewel dubbele sologitaar. De bezetting van The Rollers vanaf 1958 was naast Jim en Ed Verhoeven als gitaristen, Bart Carels op gitaar, Boy Jansen op basgitaar en Cees Sanders op drums. In 1960 fungeerden The Rollers als begeleidingsband voor zangeres Lydia Tuinenburg als Lydia & the Rollers (Lydia was bekend van haar hit Send Me The Pillow) en gingen als zodanig platen maken voor EMI/Imperial. In oktober 1961 verscheen de eerste instrumentale single van The Rollers, La Paloma/ Ik Hou Van Holland op Delta en gelijktijdig verscheen de single La Paloma/ Ga Je Mee Dansen van de Amsterdamse zangeres Nynke Hartstra die begeleidt werd door The Rollers. De band zou vanaf nu meerdere artiesten gaan begeleiden, waaronder ook Anneke Grönloh, en er volgden nog vele singles van de band, vooral in het productieve jaar 1962. De band bestond op dat moment uit naast de broers van der Hoeven en drummer Sanders, verder uit Ed Vermeulen op gitaar, Ed Sauer op basgitaar en Jacky Barkey op gitaar en zang. In 1964 viel de band uiteen. Verder in de jaren ’60 speelde Jim in Boy & his Rollin’ Kids en The Hot Jumpers.
Jim van der Hoeven is 81 jaar geworden. Zijn broer Ed overleed amper een jaar geleden op 84-jarige leeftijd. Rarity Records heeft in 1993 alle Delta-opnames van The Rollers op CD uitgebracht.


The Rollers begin jaren '60 (foto: www.zaansepophistorie.nl)

Naar Boven

1 mei 2010
LEADZANGER DEL-VIKINGS VERTROKKEN NAAR DOO-WOP HEAVEN

Norman Wright

Op 23 april overleed tenor Norman Wright, leadzanger van doo-wop groep The Del-Vikings, op 72-jarige leeftijd. The Del-Vikings, opgericht door leden van de luchtmacht op een legerbasis in Pittsburgh, wonnen verschillende talentenjachten (ondermeer de All Air Force wedstrijd in in New York) waarmee ze uiteindelijk in 1956 een opnamesessie voor Fee Bee Records in de wacht sleepten, tijdens dewelke ze met Wright op lead Come Go With Me inblikten. Het nummer werd merkwaardig genoeg acapella opgenomen en het label voegde er daarna de muziek aan toe. Come Go With Me werd zo populair dat Dot Records het overkocht voor nationale distributie, met als resultaat in 1957 de vierde positie in de poplijsten en de tweede op de R 'n' B charts, goed voor een gouden plaat voor 1 miljoen verkochte singles. Come Go With Me wordt daarenboven beschouwd als de eerste Amerikaanse Top 10 hit voor een raciaal gemengde groep. Toen Dot opvolger Whispering Bells (#9 Pop, #5 R 'n' B) uitbracht was Wright samen met de rest van de groep, uitgezonderd Corinthian "Kripp" Johnson, evenwel al overgestapt naar Mercury Records waar ze hun eigen Whispering Bells op Dot beconcurreerden met Cool Shake (#12 Pop, #9 R 'n' B). Beide labels bleven singles uitbrengen, op Mercury Norman Wright en drie van de vier andere groepsleden als The Del-Vikings, op Dot Kripp Johnson met nieuwe recruten als The Dell-Vikings met een dubbele -L in de naam, op papier slechts één letter verschil, op legaal gebied en in werkelijkheid twee verschillende bands met verschillende groepsleden. Johnson was evenwel in het voordeel: hij was inmiddels niet meer in dienst en kon dus volop toeren, terwijl Wright en co telkens vrijaf moesten nemen in het leger! Op het platenfront woedde ondertussen een rechtszaak tussen Mercury en Dot, waarop Dot Dell-Vikings opnames begon uit te brengen onder de naam Kripp Johnson & the Versatiles. Daarbovenop had Fee Bee oude Del-Vikings demo's verkocht aan Luniverse, die op hun beurt de demo van Come Go With Me uitbrachten met nieuw opgenomen backings! Samen met zeven andere bewerkte acapella demos was dat goed voor een Luniverse LP getiteld Come Go With The Del-Vikings. De verwarring leidde er enkel toe dat de groep geen hits meer scoorde, ook niet toen Kripp Johnson zich in 1958 opnieuw bij zijn kompanen voegde en de originele groep dus opnieuw compleet was, waarop ze prompt tekenden bij ABC-Paramount.


The Del-Vikings met leadzanger Norman Wright in het midden


The Del-Vikings gooiden de handdoek in de doo-wop ring in 1965, maar in 1970 kwamen Wright, Johnson, Clarence Quick, David Lerchey en William Blakely, in de jaren '50 allemaal lid van The Del-Vikings òf The Dell-Vikings, opnieuw samen. Ze namen een aantal van hun fifties songs opnieuw op en een nieuwe Come Go With Me haalde in 1973 zelfs de Bubbling Under The Hot 100 charts. De groepsleden kapten er een voor een mee tot uiteindelijk enkel Clarence Quick overbleef als enige resterend origineel groepslid, de doo-wop strijd verder zettend met een geheel nieuwe line up. Vanaf dan wordt de Del-Vikings stamboom, net als het verhaal van veel doo-wop bands, een wildgroei waar je tussen de bomen het bos niet meer ziet. Quick bleef immers doo-woppen met zijn Del-Vikings, terwijl Kripp Johnson in 1980 The Dell-Vikings (met dubbele -L dus) heropstartte, en van die groep werd Norman Wright in 1990 dan weer opnieuw lid. Clarence Quick was ondertussen in 1985 overleden, dus zijn Del-Vikings gingen verder met geen enkel origineel groepslid, wat hen niet verhinderde in 1991 het album Rock 'n' Roll Remembered uit te brengen op BVM Records. Kripp Johnson stierf in 1990, en Norman Wright stapte in 1999 uit déze groep om met zijn zoons Anthony en Norman Jr. zijn eigen Del-Vikings te beginnen. Ook de in 2005 overleden Dave Lerchey was intussen met zijn eigen zoons zijn eigen Del-Vikings begonnen. Begrijpe wie begrijpe kan...


Snapshot van The Del-Vikings tijdens een doo-wop reünieshow in Pittsburgh in de jaren '90 met
Norman Wright (links) en het tweede originele groepslid Dave Lerchey (rechts)


Come Go With Me is nog steeds een doo-wop klassieker, ondermeer te horen in de films American Graffiti (1973) en Stand By Me (1986). In de Beatles Anthology leren we dat Paul McCartney John Lennon voor het eerst zag in 1957 toen die Come Go With Me aan het spelen was met zijn toenmalige bandje The Quarrymen. Revivalgroep Sha Na Na zong Come Go With Me in 1969 op het Woodstock festival, en in 1978 werd het gecoverd door The Beach Boys op hun M.I.U. album, en die versie kwam in 1981 op de Beach Boys verzamelaar Ten Years Of Harmony te staan, waarna het op single werd uitgebracht en in januari 1982 de 18de plaats in de Billboard Hot 100 lijst bereikte. We hadden u graag haarfijn uitgelegd op welke opnames Norman Wright nu juist de figuurlijk hoogste toon zong, maar die info moeten we u helaas schuldig blijven. Omdat er twee groepen Del-Vikings waren is er ook op dit punt verwarring alom. Maar we hebben een beter idee: wij zetten gewoon àl onze Del-Vikings CD's nog een keertje op tot meerdere eer en glorie van Norman Wright. Daam dam daam dam daam, dam die do bie daam dam daam dam daam...

Naar Boven

1 mei 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Johnny & the Tyrones single uit de jaren '80

Na 27 jaar stilte stond de rock ‘n’ roll formatie Johnny & the Tyrones rond zanger Jan Sukkel (Johnny Tyrone) weer op de planken in haar thuishaven Etten-Leur. Als rock ‘n’ roll band was de groep een laatbloeier omdat ze pas halverwege de jaren ’60 werd opgericht. De naam van de zanger is afgeleid van de film Harum Scarum waarin Elvis Presley Johnny Tyronne speelt (met twee keer ‘n’) *** Zoals ook in het landelijk nieuws te zien en te horen was, is op 4 april jl. in Den Haag Marja van de Toorn overleden. Iedereen kent haar echter als zangeres Sugar Lee Hooper en haar overlijden vermelden we hier ook omdat ze vanaf 1980 samen met Eddy Chatelin The New Crazy Rockers oprichtte en bij deze voortzetting van de bekende Indo-rockband The Crazy Rockers achter het drumstel plaatsnam. Dit duurde een jaar of 12 toen ze bij een val van het podium haar kaak brak en haar arm verbrijzelde. Op 28 maart jl. kwam Hooper lelijk ten val met haar scootmobiel en brak haar heup. Een dag later kreeg ze tijdens de operatie een hartstilstand en kampte ze met zuurstofgebrek. Artsen hielden haar kunstmatig in coma, waaruit ze niet meer ontwaakte. Sugar Lee Hooper werd slechts 62 jaar *** Deze maand verschijnt de nieuwe CD van het Nederlandse 50’s blues- en roots trio The Louisiana Men. Ter promotie van het album vliegen the Louisiana Men naar Noorwegen voor concerten op 16 en 17 april tijdens het Nidaros Bluesfestival te Trondheim, waar ook The Fabulous Thunderbirds en Dave Lindley acte de presence geven. Op 4 juni staat een presentatieconcert gepland bij het internationale zydecofestival in Raamsdonksveer *** Nadat het dik anderhalf jaar stil is geweest rondom Catrhythm staat de band weer op het podium, zij het in een gewijzigde formatie waar alleen Eric Hofmans nog van de oude bezetting overblijft. Nieuw in de band zijn Marc (drums), John (contrabas) en Richard (zang). Op 26 juni a.s. speelt de band in Route 66 te Sittard *** De psychobillies van Cenobites hebben een nieuw album uit op Rebellion Records. No Paradise For The Damned verscheen op CD én good old vinyl.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Als je maar hard genoeg aan de bomen schudt komt er altijd wel een groep uitgevallen: The Dirty Cover Cats zijn een nieuwe band opgericht eind vorig jaar in Belgisch Luxemburg en bestaande uit Arnaud Pemmers, Gilles Pemmers en Romain Trigaux. Hun invloeden zijn Sun Records, Eddie Cochran, Little Richard en Brian Setzer, maar evengoed Dion & the Belmonts of Guy Mitchell. De groepsleden speelden eerder al in ons onbekende bands als Moon Invaders (is dat geen ska?), RIP en Nervous Chillin' (is dat geen punk?) *** Ook nieuw: El Diablo & the Rockin' Roosters, waarin we op de foto’s contrabassist Thierry Dupuis van The Regulars menen te herkennen *** Pinstripe Planet II: More Fine Lines From The World's Best is een nieuw Amerikaans boek over de fijne penseelkunst genaamd pinstripen, en het leuke aan dat boek is dat er ook een profiel in staat van El Cheapo uit Sint Niklaas.

Pinestripe Planet II: More Fine Lines From The World's Best

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Zoals eerder vermeld doen de Duitse Baseballs het goed met hun uitvoering van het nummer Umbrella in de diverse Europese hitlijsten. Afgelopen zomer scoorden ze al hoog in de Duitstalige landen, op dit moment doen ze het goed in minimaal tien Europese landen, inclusief een nummer één positie in rock ‘n’ roll land Finland. De hoogste positie in Nederland voor het nummer was 2 (3FM Mega Top 100), 4 (NL Top 40) en 5 (Nationale Hitparade). Het album Strike bereikte de nummer 2 in de albumlijsten van Nederland. In België is zowel Umbrella als het album een kleine hit. Overigens is de tweede single Hot ’n Cold, die ook al hoog scoorde in Duitsland en Zwitserland nu eveneens een top 10 hit in Finland. In Nederland draait deze single helaas alleen ergens onderaan de top 100 mee *** The Barnshakers hebben een nieuwe vinyl single uit: The Trance/ Let Me Tell You About Love en komt als limited edition van slechts 500 exemplaren op Goofin’ Records *** Op 26 april verschijnt er nog eens nieuw werk van Alvin Stardust, want dan ligt I Love Rock 'n' Roll: Greatest Hits And More in de winkel. De CD
bevat nieuw materiaal én zijn grootste hits uit de jaren '70 en '80, al is ons niet duidelijk of dat de originele versies dan wel heropnames gaan zijn *** Alles komt terug: The Bel-Airs komen opnieuw bij elkaar op vraag van de Cruise Inn! De Britse jive band die 25 jaar geleden al een keer op D-Day speelde heeft een bijzondere band met het Amsterdamse rock 'n' roll café (ze schreven zelfs een nummer getiteld Cruise Inn) en aarzelde dan ook niet om speciaal voor de Cruise Inn een reünie op poten te zetten. The Bel-Airs zullen op 12 juni aantreden in de originele bezetting van 1981 bestaande uit Clive Crisell (zang + drums), diens broer Kim Crisell (lead gitaar), ex-Rockhouse leadzanger Kenny Moorse (zang + contrabas), Kevin Hirse (ritmegitaar) en Colin Potter (tenorsax). Bovendien zullen in Amsterdam ook Danny Hayward en Dave Privett die de band midden jaren '80 vervoegden, van de partij zijn. The Bel-Airs kapten er mee rond 1987, waarna Clive, Danny en Dave The Cellar Men oprichtten, terwijl de rest van de band stopte met de muziek. Het blijft voorlopig bij een eenmalige reünie: naast D-Day speelt de band enkel een try out op 30 mei in Chelmsford *** Alles komt terug: ook het Britse trio Wildwind is volop bezig aan een comeback. De groep die werd opgericht in Leeds in 1985 en in 1991 een titelloze LP opnam voor Rockhouse Records in Nederland is opnieuw actief in de originele bezetting bestaande uit Tim McDermott (gitaar), Gary Davidson (drums) en Martyn Savage (contrabas). Na een korte periode met nieuwe drummer Kevin Cunningham en een CD getiteld Jump About And Boogie voor Raucous die meer richting doo-wop en mainstream rock 'n' roll ging, stopten ze er mee in 1997. Wildwind heeft inmiddels een nieuwe CD uit op Foot Tapping Records getiteld Fire Is Hot. Martyn Savage speelt ook bij Phil Haley & his Comments *** Uit op het Britse label Rollin' Records: Teddy Boy Rock 'n' Roll: A Tribute To Crazy Cavan & the Rhythm Rockers, waarop artiesten als Big Sandy, James Intveld, Tim Polecat, Levi Dexter, Boz Boorer, Dean Micetich (in een ver verleden Kid Rocker), Luis Arriaga van Luis & the Wildfires, Steve Hooker en Johnny Fox & the Hunters 15 Cavan classics coveren. Er staat ook één Nederlandse band op... Batmobile met Frankie Got A Quiff! *** The Jets (GB) doen al hun fans in Nederland en België (en dat zijn er nog steeds heel veel) de groeten en laten weten dat het prima gaat met hun gezondheid. Zoals reeds eerder gemeld kreeg Ray in juli 2008 een nier van Bob, en ook Tony kreeg in september 2009 een donornier, zij het niet van Bob, want anders bléven ze in rondjes draaien natuurlijk. Alle drie de gebroeders Cotton zijn inmiddels voldoende hersteld om opnieuw op te treden, zowel met The Jets als met de theatershow Kings Of Harmony, waarin ze begeleid door een zevenkoppige band nummers van Frankie Valli & the Four Seasons, The Beach Boys, The Drifters, The Coasters, Dion & the Belmonts en The Everly Brothers interpreteren *** Een opmerkelijk initiatief van The Mystery Gang uit Hongarije: hun nieuwe album Live And Wild is gratis te downloaden op www.mysterygang.com. Na het vragen van het waarom gaf de band als antwoord: “If a band like ours doesn’t want to lock themselves in one country, one continent, then it has only this way to go on in 2010. The goal is important and not the way how we got there... we don’t want to be Garage Elvis, we want the whole world”. Hun doel is dus om zoveel mogelijk en op zoveel mogelijk plaatsen te spelen. Wij antwoordden hen: “You really have the spirit of true rock ‘n’ roll…”


Het is nu geen mistery meer waarom The Mystery Gang CD's gratis gaan uitbrengen...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Medisch Centrum West: de 67-jarige Bobby Rydell schoof op 3 april na een optreden in Oregon uit over hagel en brak daarbij zijn schouder op drie plaatsen. Artsen plaatsten een, euh, plaat en bouten in zijn schouder, Rydell moest noodgedwongen een aantal concerten annuleren *** Medisch Centrum West: de 74-jarige Hank Cochran werd op 31 maart met spoed afgevoerd naar de kliniek nadat artsen een slagaderverwijding ontdekten "zo groot als een pompelmoes". Cochran moest in juli 2008 al onder het mes toen kankertumors werden verwijderd uit zijn pancreas en lymfeklieren. Hank Cochran is geen familie van Eddie Cochran, maar de twee vormden samen wel het duo The Cochran Brothers dat begin 1956 nummers als Latch On, Tired And Sleepy en I'm Ready inblikte. Later werd Hank country componist en schreef hij de klassiekers I Fall To Pieces en She's Got You (Patsy Cline), Make The World Go Away (Ray Price, Eddy Arnold) en A Little Bitty Tear (Burl Ives) *** Medisch Centrum West: Jay Richardson alias The Big Bopper Jr. kreeg op 16 april een driedubbele bypass ingeplant *** Gediagnoseerd met terminale kanker: Buddy Holly historicus Bill Griggs, rock 'n' roll fan sinds de jaren '50, expert op het gebied van de rock 'n' roll in West Texas, en in 1975 oprichter van de Buddy Holly Memorial Society die bestond tot 1991 en het magazine Reminiscing uitbracht. Ook het in 1985 opgestarte Rockin' 50’s magazine is een uitgave van Bill Griggs. In 1988 was hij consultant voor de Buddy Holly docu in de TV reeks De Wereld Van Boudewijn Buch *** Ook de Hemsby Weekender (GB) heeft nu zijn eigen live-DVD uit: op Shake It Up zie je clips uit de kluizen van ondermeer Sonny Burgess, Sleepy LaBeef, Roddy Jackson, Marvin Rainwater, Johnny Powers, Art Adams, The Blue Cats, Levi Dexter en Jack Rabbit Slim *** Net wanneer je dacht dat echt alles wat ooit in de buurt van Marilyn Monroe kwam van eigenaar verwisseld was, vinden ze nog iets nieuws: op de Hollywood Legends veiling van Julien's Auctions op 26 en 27 juni in Planet Hollywood Resort And Casino in Las Vegas wordt de sofa aangeboden waarop MM in therapie ging bij haar psychiater. Andere Monroe-abilia waarop u kan bieden zijn haar persoonlijke flacon Chanel No. 5 parfum, onuitgegeven dia’s genomen op de set van Some Like it Hot, skis en een stoel gebruikt in fotoshoots, kledingstukken, bankafschriften, scripts en ondertekende cheques ***

Ze blijft hot...

Nog meer Marilyn nieuws: uitgeverij Farrar, Straus & Giroux kondigt voor oktober de publicatie aan van Fragments, een boek dat Marilyn's nagelaten geschriften verzamelt. Het gaat om schrijfsels vanaf 1943 toen ze nog een tiener was tot aan haar dood, en bevat gedichten, overpeinzingen, notities over acteren en haar rollen, lijstjes met goede voornemens, een brief naar haar acteercoach Lee Strasberg, opmerkingen betreffende de mannen in haar leven, een essay over haar eerste echtgenoot, en referenties naar de boeken van Samuel Beckett, James Joyce en echtgenoot Arthur Miller. Het boek kwam er in opdracht van Lee Strasberg's weduwe Anna, die Marilyn's nalatenschap beheert *** Hank Williams heeft een speciale Pulitzer prijs buiten categorie gekregen als erkenning voor zijn "levenslange bijdrage aan de muziek, zijn vakmanschap als songschrijver die universele gevoelens uitdrukte met ontroerende eenvoud, en zijn cruciale rol in het transformeren van countrymuziek tot een van de belangrijkste muzikale en culturele krachten in Amerika. Bovendien willen we de blijvende impact van Hank Williams benadrukken als creatieve kracht die een breed scala aan andere muzikanten en performers beïnvloedde. Tegelijk drukt dit ons verlangen uit om onze muziekprijs te verbreden en het gehele spectrum van muzikale uitmuntendheid te erkennen dat daar in het verleden niet voor in aanmerking kwam". De Pulitzer prijzen zijn een prestigieuze jaarlijkse culturele onderscheiding in de vakgebieden journalistiek, literatuur en muziek, toegekend door Columbia University in New York. Lovende woorden dus voor Hank, al komt de eer rijkelijk laat: Hank Williams stierf 57 jaar geleden... *** In Engeland werken ze aan een TV film over Lana Clarkson, de actrice die in 2003 werd doodgeschoten door producer Phil Spector *** Speciale gasten op de New Yorkse première van de Who Do You Love film op 7 april waren Marshall Chess (zoon van Leonard Chess) en een hele tros nakomelingen van Bo Diddley, met name zoon Ellis McDaniel, dochter Evelyn Kelly, kleinzoon Gary Mitchell en kleindochter Kristin McDonald *** De 68-jarige Ronald Isley, oprichter en leadzanger van The Isley Brothers, werd op 13 april vrijgelaten uit de gevangenis waar hij sinds 2006 zat opgesloten wegens belastingontduiking. Op 8 mei maakt hij zijn comeback op het podium. Ron begon in 1957 met zijn oudere broers Kelly en Rudy doo-wop op te nemen voor kleine labels en tekende in 1959 bij RCA, waar ze een klassieker scoorden met hun origineel van Shout. The Isley Brothers bestaan meer dan 50 jaar later nog steeds, met Ronald nog steeds als peetvader van de groep.


OVERIG KORT ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Dat Japanners goed zijn in het namaken van zo ongeveer alles wisten we al, maar dat ze nu ook bands kopieren was ons tot op heden onbekend: check de 13-jarige Shin en zijn familie in hun Collins Kids coverband The Cosins Kids op www.myspace.com/thecosinskids50s.

Uit het Land Van De Rijzende Zon: The Cosins Kids

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Opletten geblazen voor wie naar James Burton wou gaan kijken, want enkele concerten zijn uitgesteld ten gevolge van de aswolk boven het Europese luchtruim waardoor Burton niet tijdig kon landen op Schiphol. Het gaat meer bepaald om de data in Den Haag (21 april wordt 25 mei), Amersfoort (22 april wordt 26 mei) en Hoorn (23 april wordt 28 mei). Tickets blijven uiteraard geldig voor de nieuwe data *** De Nederlands-Belgische Elvis Memories club en de Duitse The King's World club kondigen een tweedaags Elvis evenement aan op 9 en 10 oktober in Feestzalen Parkzicht in Breda. Eregast wordt tourmanager en concertfotograaf Ed Bonja, die tussen 1970 en 1975 meer dan 10.000 foto's trok van Elvis *** Voor 6573 $ verkocht op een veiling: de twee hoogblonde pruiken die Elvis in 1964 droeg in de film Kissin' Cousins *** In de nacht van 1 op 2 april is op Graceland een ware terreinwagen door de toegangspoort geramd en tot aan de deur van het huis gereden. De bestuurder riep iets naar de enige aanwezige bewakingsagent en reed daarna weg. De politie van Memphis kwam ter plaatse, de hekken zijn inmiddels hersteld *** Bassist Jerry Scheff zal er eind mei bij de concerten van The TCB Band in Utrecht en Turnhout niet bij zijn wegens gehoorproblemen. Zijn plaats wordt ingenomen door... een Vlaming! Kempenaar Frank Stoffelen uit Retie, deeltijds leraar muzikale vorming, speelde als lid van het Harmonieorkest van Mol-Rauw als eens een keertje de songs van Elvis onder leiding van Elvis' dirigent Joe Guercio, en werd nu uitverkoren als vervanger voor Jerry Scheff. Eind september zou hij ook mee mogen toeren in Duitsland, Noorwegen en Zweden. In afwachting studeert hij thuis alvast met een oefen-CD 30 songs in voor de shows *** Heropend in Acapulco, Mexico: het fifties hotel Boca Chica, te zien in het begin van de Elvis film Fun in Acapulco (1963). Het hotel is gerestaureerd in al zijn oude glorie, inclusief het amoeba-vormige zwembad *** Eddie Clendening is momenteel te zien op Broadway in de musical Million Dollar Quartet, waarin hij de jonge Elvis vertolkt. De musical vertelt het verhaal van de legendarische jamsessie van Elvis, Jerry Lee Lewis (gespeeld door Levi Kreis), Carl Perkins (Robert Britton Lyons) en Johnny Cash (Lance Guest) die plaats vond op 4 december 1956 in de Sun studio in Memphis. Het draaiboek werd geschreven door Colin Escott (auteur van het boek Good Rockin' Tonight: Sun Records And The Birth Of Rock 'n' Roll) en Floyd Mutrux (regisseur van de rock 'n' roll film American Hot Wax), de arrangementen zijn van de hand van BR5-49 frontman Chuck Mead: check http://milliondollarquartetlive.com.


The Broadway Musical Million Dollar Quartet met Levi Kreis, Robert Britton Lyons, Eddie Clendening en Lance Guest

Naar Boven

1 april 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


PV als Bill Haley (foto: http://shakinstars.hyves.nl)


Peter ‘PV’ de Vaan (PV & the Heartbeats, The Shakin’ Stars) maakt als "sound- en look-a-like" van Buddy Holly, Eddy Cochran en Bill Haley inmiddels regelmatig deel uit van de Britse C'Mon Everybody Show van Chris ‘Fenderman’ Black. Zie www.cmoneverybodyshow.com ***
Dinsdagochtend 30 maart overleed Wim de Vries. Wim, die al jaren suikerpatiënt en sinds enkele jaren ook nierpatiënt was, organiseerde vanaf de jaren '80 tot de jaren '90 op elke Eerste Paasdag de Big Easter Rock 'n' Roll Festival in Uitgeest. Het affiche zag er altijd goed uit met vaak ook Amerikaanse sterren als Sleepy LaBeef en Sonny Burgess. Wim moest enkele malen in de week gedialyseerd worden maar de pijn was nu niet meer te verdragen en daarom nam hij vorige week een moeilijke beslissing: stoppen met dialyseren. Wim overleed in zijn slaap en werd slechts 64 jaar. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte *** De door een zwaar herseninfarct getroffen Rogier Hermans, zanger/ gitarist van The Reno Brothers, stond na ongeveer een jaar weer op het podium. Hij zong vorige maand vier nummers mee met zijn band in The Cruise Inn. Ook ex-Reno Brother Ramon en Mischief drummer Richard waren van de partij *** Van donderdag 13 tot en met zondag 16 mei is Breda weer helemaal in de ban van de jazz, en hoewel rock 'n' roll natuurlijk juist is uitgevonden als tegengif tegen jazz, valt er toch heel wat moois te bekijken en beluisteren. Maak op www.bredajazzfestival.nl uw keuze uit The Jive Aces en King Pleasure & the Biscuit Boys (twee Britse swingbands die je toch niet elk weekend in Nederland kan zien), de western swing van Little Kim & the Alley Apple 3 (B), de jive van Torello's Jive Bugs en de rock ‘n’ roll van CC Jeromes' Jet-Setters. Wie niet vies is van een streep accordeon kan zijn voordeel doen met minstens vijf cajun en zydeco bands uit Engeland en Nederland. Best van al: al deze concerten in de Bredase binnenstad zijn helemaal gratis. Let wel op: ze trappen al af vanaf 12 uur ’s middags *** Het comebackende Frantic Vermin uit Heerenveen-Zwolle is vanaf heden met z'n vijven: de band heeft mondharmonicaspeler Erik Strijk ingelijfd *** Constant Meijers, de auteur van het boek Kom Van Dat Dak Af (waaraan redacteur Henri ook meewerkte) heeft een opmerkelijke titel voor zijn nieuwe boek: Kom Van Dat Dak Af (!). Hierin wordt het ontstaan van de grootste Nederlandse rock 'n' roll hit Kom Van Dat Dak Af (met de medewerking van Peter Koelewijn) breed uitgemeten. Het boek dat in mei verschijnt bij Uitgeverij Rubinstein is vergezeld van een CD met alle vroege opnames, inclusief zeldzame buitenlandse coverversies. Wellicht gaat het om een deelverzameling van de dubbel-CD die we destijds bespraken...

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Baseballs... eh... The Baseballs...

Na het hitsucces van The Baseballs in de Duitstalige landen, scoort het rock 'n' roll trio nu ook in andere Europese landen, waaronder het rock 'n' roll mekka Finland. Echter, opvallend is het dat nu zelfs Nederland eens een keertje meedoet, want hun cover Umbrella staat nu hoog in de top 10 en het Baseballs-album Strike zelfs op nummer 2. We hebben derhalve de moeite genomen om deze CD te recenseren. Zie de rubriek Recensies *** Binnen enkele weken verschijnt No Country For Old Bandidos, de nieuwe CD van Carlos & the Bandidos (GB). Het album werd geproduced door Big Boy Bloater en bevat ondermeer een cover van Islands In The Stream van Kenny Rogers & Dolly Parton, nu in een duetversie met Susan Boyle, de onwaarschijnlijke morele winnares van de Britse versie van Idool *** The Holy Hack Jacks uit Duitsland zoeken een show in Nederland of België voor zondag 4 Juli. Zie www.myspace.com/theholyhackjacks *** The Jive Aces (GB) hebben in Los Angeles opnames gemaakt met Keely Smith (de weduwe van Louis Prima) en dochter Toni Elizabeth Prima *** Leadzanger Colin Mee van The Skip Rats en Root'n Toot'n heeft twee CD’s met zelfgepende songs uitgebracht op zijn eigen Skip Label. Een andere interessante release op Skip is The Sureshots: The Early Years Volume 1, dat voornamelijk demo’s en live materiaal uit 1984 tot 1986 bevat *** Ex-Wildkats Northwest (GB) frontman Bob Mayson heeft een nieuw trio opgericht. Mayson stopte een aantal maanden terug met Wildkats Northwest wegens teveel last van gehoorziekte en typische muzikantenkwaal tinnitus. Gevraagd naar zijn motivatie antwoordde hij met een kort en krachtig "Verrek die tinnitus. Ik rock liever"...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Larry Lee Phillipson toen en nu...

Larry Lee Phillipson, wiens Bitter Feelings uit 1959 op menige rockabilly compilatie staat, heeft een nieuwe CD uit, getiteld No Welcome Home: A Tribute To Viet Nam Veterans. Da's niet zijn eerste patriotische CD, waaruit moge blijken dat Phillipson, zelf een marineveteraan van Iwo Jima, ondanks zijn vergevorderde leeftijd van 86 jaar niet alleen nog actief maar ook nog steeds strijdlustig is *** Een rechter in Nashville besliste op 18 maart dat de rechten op de songs van Roger Miller vanaf 1964 toekomen aan zijn weduwe en niet aan Sony/ ATV Publishing. Daarnaast kreeg mevrouw Miller ook 900.000 $ aan betwiste royalties. In 2004 dagvaardde Mary de platenfirma om de rechten te eisen op Miller's opnames van 1958 tot 1964, maar de rechtbank oordeelde toen dat die toekwamen aan Sony. Mary ging in beroep omdat Roger Miller in 1992 overleed voor hij zijn copyrights (anno 1992 wettelijk vastgelegd op een tijdspanne van 28 jaar) kon vernieuwen. Het nieuwe verdict stelt nu dat de opnames van 1958 tot 1963 bij Sony blijven, maar dat Mary inderdaad recht heeft op alle inkomsten van Roger's opnames vanaf 1964, dus inclusief zijn country hits als Dang Me, Chug-A-Lug, You Can't Roller Skate In A Buffalo Herd en vooral King Of The Road *** Nu ook bij ons te koop: Two Car Garage op Blue Horizon Records, een samenwerkingsverband uit 2009 van The Ventures met de veel minder bekende in 1958 opgerichte Fabulous Wailers. Two Car Garage bevat 7 nieuwe nummers van The Ventures (opvallend genoeg met sax), 7 nieuwe opnames van The Fabulous Wailers, en 4 nummers van beide bands samen. De tracklisting bestaat uit instrumentale klassiekers en Wailers nummers als Tall Cool One, Road Runner, Dirty Robber, Wailin', Beat Guitar, Out Of Our Tree en Louie Louie. De CD die verscheen op Blue Horizon is gelimiteerd op 3000 stuks *** In blijde verwachting van een kersverse CD: Hayden Thompson. Het album werd opgenomen in Finland en bevat ondermeer een nieuwe versie van Love My Baby *** Voor op het boekenrekje naast de bamboe bar: Beachbum Berry Remixed, het nieuwste boek van Jeff "Beachbum" Berry, een herziene anthologie van zijn vorige boeken The Grog Log en Intoxica, uitgebreid met 40 herontdekte ongepubliceerde recepten van tiki cocktails uit de jaren '30 tot '60 en de 38 nieuwste cocktails van de huidige tiki revival. Daarnaast bevat het boek info over het ontstaan van legendarisch lekkers als de Mai Tai, de Zombie en de Suffering Bastard. Andere boeken van Jeff Berry zijn Sippin' Safari: In Search Of The Great "Lost" Tropical Drink Recipes And The People Behind Them en het kookboek Taboo Table: Tiki Cuisine From Polynesian Restaurants Of Yore. Een gelijkaardig boek voor drinkebroers is het vorig jaar verschenen Vintage Spirits And Forgotten Cocktails: From The Alamagoozlum To The Zombie And Beyond - 100 Rediscovered Recipes And The Stories Behind Them van Ted Haigh alias Dr. Cocktail, vol recepten, anekdotes en full colour vintage foto’s *** Alles gaat voorbij: sinds 31 maart staan de roulettetafels voor eeuwig stil in het Cal Neva Lodge casino in Crystal Bay aan Lake Tahoe op de grens van Californië en Nevada, waar Marilyn Monroe het laatste weekend van haar leven doorbracht voor ze op 5 augustus 1962 overleed. Louis Prima moet er trouwens regelmatig opgetreden hebben, want in 1958 maakte de Cal Neva zelfs speciale Louis Prima & Keely Smith drankjetons (consumptiemuntjes). Het casino was van 1960 tot 1963 eigendom van Frank Sinatra, die er samen met zijn Rat Pack vriendjes voor zorgde dat de Cal Neva begin jaren '60 het summum van cool was waar beroemdheden als Marilyn, haar ex-echtgenoot Joe DiMaggio of actrice Juliet Prowse (in 1960 Elvis' tegenspeelster in GI Blues) zich graag lieten zien. Of liever niet gezien wilden worden, want om zijn gasten te beschermen tegen nieuwsgierige blikken sluisde Sinatra hen binnen via tunnels die tijdens de drooglegging in de jaren '20 werden gebruikt om drank binnen te smokkelen. Of misschien gold dat enkel voor zijn maffia vriendjes, want Sinatra verloor zijn casino licentie nadat godfather Sam Giancana er werd gesignaleerd. De huidige gebouwen dateren van 1937 en de bungalow waar Marilyn verbleef was een vaste stop bij een bezoek aan het domein. De feestzaal en de restaurants blijven voorlopig open, het casino zelf sluit wegens de recessie en de concurrentie van de modernere casino’s in Las Vegas en in indianenreservaten.

diverse Cal Neva souvenirs...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)


The De Castro Sisters in 1961 met Cherie Dawn De Castro rechts

Op 14 maart overleed Cherie Dawn De Castro, de laatste van The De Castro Sisters, het Latijns-Amerikaanse female harmony trio dat niet bepaald als rock 'n' roll geboekstaafd staat maar met hun Rockin' And Rollin' In Hawaii/ Cry Baby Blues uit 1956 toch aardig in de buurt kwam. Ook hun Teach Me Tonight (1954) en Don't Call Me Sweetie (1956) werden gecompileerd op rock 'n' roll verzamelaars. De drie zusjes werden elk in een ander land geboren (Cherie in Amerika, Margarita "Peggy" Dolores in de Domenicaanse Republiek en Babette in Cuba) maar groeiden op in het Havana van vòòr Fidel Castro: hun Amerikaanse moeder, een ex-Ziegfield Follies showgirl, was gehuwd met een Cubaanse plantage eigenaar. De groep begon hun op Andrews Sisters leest geschoeide carière in de nightclubs van Cuba, emigreerde in 1942 naar Miami, en werd begin jaren '50 erg succesvol in Las Vegas. In 1952 maakten ze hun eerste platenopnames met Tito Puente, in 1960 verscheen de Capitol LP Rockin' Beat. The De Castro Sisters traden op tot 2003, vaak met hun nicht Olgita De Castro Marino die in de loop der jaren regelmatig inviel voor een van de zusjes. Babette overleed in 1992, Olgita in 2000, Peggy in 2004. Cherie, die in 2006 nog Teach Me Tonight zong op de Amerikaanse televisie, overleed op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Bear Family verzamelde 31 De Castro Sisters opnames uit 1954-1958 op de in 1999 verschenen CD Teach Me Tonight *** We hebben het hier al vaak over pin-ups gehad, maar zelden over de persoon aan de andere kant van de camera. Voor één keer draaien we de (film)rollen om, want op 17 maart overleed de 93-jarige Peter Gowland, mogelijk de beroemdste pin-up fotograaf aller tijden. De op 3 april 1916 geboren Gowland groeide op in Hollywood, waar zijn beide ouders werkten als acteur. Zelf begon hij ook in films te figureren, maar hij legde zich al spoedig toe op fotografie. Hij ontwierp zijn eigen camera’s en spots, fotografeerde zowat alle Hollywood vedetten, schreef 25 boeken over fotografie waarvan sommige ook werden vertaald in het Nederlands, en zijn werk was te zien op meer dan 1000 magazine covers en Playboy centerfolds. Daarnaast wordt hij beschouwd als de man die in 1954 Jayne Mansfield ontdekte. Ondanks zijn hoge leeftijd werkte hij nog steeds als fotograaf ***


Fotowerk van Peter Gowland op Photography magazine uit 1948 (links) en See magazine uit 1950

Op 21 maart overleed New Orleans drummer Bernard "Bunchy" Johnson, die in de loop der jaren werkte voor ondermeer Clarence “Frogman” Henry, Dr. John, Allen Toussaint, The Dixie Cups, Irma Thomas, Lloyd Price, Ernie K-Doe en Ruth Brown. Na de dood van drummer James Black in 1988 nam hij Black's plaats in bij de band van Dave Bartholomew. Meest recent speelde hij bij Joint’s Jumpin’, een theaterrevue in klassieke New Orleans rhythm 'n' blues stijl *** Op 23 maart overleed de 74-jarige rockfotograaf Jim Marshall. Marshall fotografeerde meer dan 500 LP hoezen, maar voor ons blijft zijn beste foto die van Johnny Cash die in 1969 in de San Quentin gevangenis zijn middenvinger opsteekt. Waarom Cash dat nu juist deed kon Marshall zich later niet meer herinneren, maar hij benadrukte wel dat het als grap bedoeld was *** Op 25 maart stierf tenor Ralph Martin van The Willows, de doo-wop groep die ons Church Bells May Ring naliet. The Willows werden opgericht in 1950 in Harlem, New York en maakten hun platendebuut in 1953. Ze brachten zes singles uit onder de naam The Five Willows op PeeDee, Allen en Herald Records alvorens in 1956 te scoren als The Willows met Church Bells May Ring op Melba. Het liedje werd geschreven door Ralph Martin en de andere groepsleden, de belletjes werden bespeeld door de leadzanger van The Tokens, een andere groep op Melba... de toen nog onbekende Neil Sedaka! Church Bells May Ring haalde de 11de plaats in de R 'n' B hitparade, maar werd op de poplijsten voorbijgestoken door The Diamonds. Ook The Cadets en Sunny Gale coverden het liedje. The Willows deelden de podia met Eddie Cochran, Gene Vincent, The Platters, The Flamingos, Nappy Brown en The Cleftones, maar helaas viel hen hetzelfde lot ten deel als zowat elke doo-wop groep die wist te scoren: ondanks massa’s singles tot 1965 zouden ze het succes van hun ene hit nooit meer evenaren. In de jaren '70 kwamen ze opnieuw bij elkaar om op te treden in het oldies revival circuit. De ene nog actieve Willow is bij ons weten leadzanger Tony Middleton, naar keuze te boeken als crooner, northern soul zanger, dan wel met The Willows die buiten Middleton zelf geen enkel groepslid uit de jaren '50 meer bevatten *** Op 28 maart overleed actrice June Havoc, de minder bekende jongere zus van de in 1970 aan longkanker overleden stripper Gypsy Lee Rose. Het leven van June en Gypsy werd in 1962 geportretteerd in de filmbiografie Gypsy, gebaseerd op Rose's memoires en met Natalie wood in de titelrol. Havoc hield niet van die film, noch van het leven dat haar zus (die ze wèl graag zag) leidde, en schreef haar versie van de feiten neer in haar eigen memoires Early Havoc en More Havoc. Havoc begon zelf als kindsterretje in de vaudeville en werd later toneel- en filmactrice. Ze werd 97 jaar.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 13 april verschijnt het nieuwe album van The Legendary Shack Shakers, getiteld Agridustrial.

The Legendary Shack Shakers

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Tenorzanger Sherill Nielsen, in 1964 een van de oprichters van gospelgroep The Imperials en met hen te horen op de Elvis LP How Great Thou Art (1966), is gediagnoseerd met longkanker. Nielsen stapte in de lente van 1966 uit The Imperials maar kwam vanaf 1973 opnieuw in loondienst van de King met zijn eigen groep Voice, eerst als voorprogramma, daarna mochten ze live on stage de backings verzorgen. Nielsen is ondermeer te horen in O Sole Mio op de live LP Elvis In Concert (1977) en in Softly, As I Leave You (B-kant van de in 1978 verschenen single Unchained Melody) waarop Elvis een gesproken tekst declameert over Nielsen's leadzang. De nu 68-jarige Nielsen doet ook mee op een in november vorig jaar uitgebrachte CD van de Vlaamse zanger Jerry Deewood, toepasselijk doch enigszins langdradig getiteld Jerry Deewood Sings With And From Sherill "Shaun" Nielsen And Friends, waarop Deewood - u had het al geraden - nummers van en met Nielsen brengt. De enige andere vriend die wij kennen op die CD is overigens Nielsen's echtgenote Brenda Hall. Deewood bracht in 2007 al een CD uit met Nielsen, het in de Sun studio opgenomen en bijna hetzelfde getitelde Jerry Deewood Sings With And From Shaun Nielsen. In januari van dit jaar werd Nielsen op toer in Denemarken met een bloedklonter in zijn linkerbeen afgevoerd naar spoed. Terug in de States werd hij geplaagd door een hardnekkige hoest, waarna artsen een tumor in zijn longen ontdekten. Hij ondergaat momenteel chemotherapie en bestraling. Opvallend hierbij is dat Nielsen een gezondheidsfreak is: hij is al 37 jaar gestopt met roken, fietst elke dag en let op zijn dieet *** Verkocht op eBay voor een vlotte 10.000 $: een nooit gedraaide That's All Right/ Blue Moon Of Kentucky Sun single. Het gaat om één van de 25 exemplaren die Sam Phillips ooit aan zijn promomanager Cecil Scaife gaf. In 2006 kwam er al eentje op de markt, een ander exemplaar wordt tentoongesteld in de Country Music Hall Of Fame. De overige 22 steken nog steeds in het originele kartonnen doosje met "Sun 209" stempel! *** Te koop voor 6 $ per aandeel of 558 miljoen $ voor het hele bedrijf: CKX Inc., eigenaar van de rechten op de naam Elvis Presley en beheerder van Graceland. Daarnaast bezit CKX ook de rechten op de naam, imago en beeltenis van bokser Mohammed Ali. De handel in het aandeel CKX werd opgeschort. CEO Robert Sillerman zou zijn belang van 21 procent behouden *** Misschien kan Sid Shaw CKX wel overkopen, want die sloot op 1 april noodgedwongen zijn Elvis shop in Baker Street 233 (zes huisnummers voorbij Sherlock Holmes!) in Londen, omdat hij de exorbitante huurprijs gevraagd door de nieuwe eigenaren van het pand niet langer kan ophoesten. Shaw runt al 30 jaar Elvisly Yours, heeft al 10 jaar zijn winkel in Baker Street, en werd vooral bekend als de man die erin slaagde Elvis Presley Enterprises op de knieën te dwingen: hij daagde de eigenaren van het merk Elvis voor de rechter omdat hij het niet pikte dat hij de beeltenis van Elvis niet mocht ten gelde maken, en werd daarin in 1999 door het Britse High Court in het gelijk gesteld toen dat oordeelde dat er geen enkele rechtsgeldige grond was "om te veronderstellen dat enkel een beroemdheid of diens erfgenamen zijn eigen karakter mag marketen". Ondertussen bezit hij meer dan 300 licenties en trademarks van Elvis merchandise. Elvisly Yours blijft tot nader order enkel actief als webshop, en ondertussen gaat Sid Shaw zich toeleggen op het uit de grond stampen van een tributeshow genaamd The Three Elvises en een internationale keten van Elvis restaurants.

Naar Boven

26 maart 2010
RIP JOHNNY MAESTRO: AFSCHEID VAN EEN LEGENDARISCHE DOO-WOP STEM...

Johnny Maestro

Op 24 maart stierf tenor Johnny Maestro, leadzanger van doo-wop groep The Crests, bekend van de klassieke ballad Sixteen Candles. Echt onverwacht kwam dat nieuws niet, want we hadden recent verschillende slechte tijdingen binnengekregen omtrent zijn gezondheidstoestand. Toch pinken we stiekem een traantje weg, want Sixteen Candles was niet alleen een volbloed doo-wop klassieker, het was vooral ook ónze doo-wop klassieker. Allemaal de schuld van de film American Graffiti!
The Crests werden opgericht in New York in 1956 en waren een van de eerste "gemengde" groepen, in elke betekenis: de originele bezetting bestond niet alleen uit een dame plus vier heren, maar bovendien uit één Italo-Amerikaan, één Portoricaan en drie zwarte groepsleden, niet evident in het Amerika van de jaren '50. In 1957 verscheen hun debuutsingle My Juanita/ Sweetest One op het kleine Joyce label, opvolger Pretty Little Angel op Coed werd een lokale hit. Het was evenwel de B-kant van Beside You, in 1958 hun tweede Coed single, die de doorbraak zou betekenen voor The Crests wanneer deejays onder aanvoering van Alan Freed en Dick Clark volop Sixteen Candles beginnen te draaien, een nummer gevloeid uit de pen van broodschrijver Luther Dixon, bekend van Soldier Boy van The Shirelles. Sixteen Candles haalde net niet de top van de hitparade en bleef steken op de tweede plaats in de Billboard pop charts, na respectievelijk Smoke Gets In Your Eyes (The Platters), To Know Him Is To Love Him (The Teddy Bears) en The Chipmunk Song (de Smurfen van de jaren '50)...
The Crests haalden de hitparade met Six Nights A Week, Flower Of Love, The Angels Listened In, A Year Ago Tonight, Step By Step, Trouble In Paradise, Journey Of Love en Isn't It Amazing, maar Maestro (echte naam: John Mastrangelo) werd door de platenfirma steeds meer gepromoot als de stem en het gezicht van The Crests, en het mag dan ook niet verbazen dat hij in 1960 als solo artiest werd gelanceerd. Het succes van Sixteen Candles zou hij niet meer evenaren, maar What A Surprise, Mr Happiness en Model Girl haalden in 1961 nog wel de Top 40. In 1967 werd hij ingelijfd door The Del-Satins, de groep die Dion Di Mucci vocaal bijstond in diens carrière na The Belmonts en die te horen is op hits als The Wanderer en Runaround Sue. Daarnaast begonnen The Del-Satins ook steeds vaker samen te werken met een zevenkoppige blazerssectie genaamd The Rhythm Method. Een nieuwe groep was geboren, die voortaan door het leven ging als Brooklyn Bridge. Hun debuutsingle The Worst That Could Happen haalde de derde plaats in de poplijsten, opvolgers Welcome Me Love, Blessed Is The Rain, Down By The River, Day Is Done, You'll Never Walk Alone en Your Husband My Wife bleven in 1969 en 1970 halfweg en onderaan de hitlijsten steken. Maestro was nog steeds leadzanger van Brooklyn Bridge, die regelmatig nieuwe releases uitbrachten, vaak met heropnames van oud Crests materiaal. Vorig jaar nog verscheen hun CD Today Volume 2. Maestro overleed op 70-jarige leeftijd aan kanker. Hij stond voor het laatst op een podium op 17 januari.


The Crests in 1956 met met Johnny Maestro tweede van links. Zangeres Patricia Van Dross stapte al na de eerste single uit de band, dus nog voor Sixteen Candles.

Minder goed verging het The Crests zelf na het vertrek van Johnny Maestro. Hij werd vervangen door nieuwe leadzanger James Ancrum, maar geen van hun singles zou nog in de hitparade geraken. De groep bleef actief met als enige origineel groepslid JT Carter, die tussendoor nog even bijkluste bij één van de vele groepen die hun boterham verdienden door zich The Drifters te noemen, meer bepaald Charlie Thomas' Drifters. Carter richtte een volledig nieuwe Crests groep op in 1980, en verkocht eind jaren '90 de rechten op de groepsnaam aan toenmalig leadzanger Tommy Mara, die nu nog steeds een groep genaamd The Crests leidt. Merkwaardig toch, hoe iemand die in 1955 geboren werd leadzanger kan zijn van een groep die scoorde in 1957... Onnodig te vermelden dat sinds het vertrek van JT Carter geen enkel origineel groepslid nog deel uitmaakt van The Crests! Zes jaar geleden dook Carter nog op in een groep genaamd JT & the Former Crests, en de laatste keer dat we hem hoorden maakte hij deel uit van een trio genaamd Starz.
Met Sixteen Candles gaat het ondertussen nog steeds uitstekend, dank u. Het nummer is met recht en reden een golden oldie, die in 1984 zelfs zijn titel leende aan de tienerfilm Sixteen Candles, waarin het liedje werd gecoverd door... The Stray Cats!

Naar Boven

20 maart 2010
BILL HALEY'S COMETS KOMEN NAAR NEDERLAND


Alweer een jaar of tien geleden signeerden de toen al bejaarde Comets in België hun foto voor ons...

Na de afgelopen jaren verschillende keren op te hebben getreden in België (Arendonk, Turnhout) zijn Bill Haley's Comets op tweede Pinksterdag, maandag 24 mei, voor het eerst sinds jaren nog eens te zien in Nederland, meer bepaald in 't Oude Theater in Oss, waar het publiek vakkundig zal opgewarmd worden door de zevenkoppige rock 'n' roll party band Crazy Cadillac. We zijn benieuwd in welke bezetting The Comets zullen komen. De groep telt nog minimaal twee originele leden: saxofonist Joey D'Ambrosio en drummer Dick Richards, waarvan die laatste trouwens niet op Rock Around The Clock meespeelde. De enige andere nog in leven zijnde muzikant die meespeelde op Rock Around The Clock, contrabassist Marshall Lytle (Lytle, D'Ambrosio en Richards stapten overigens in de zomer van 1955 na geruzie over hun verloning op bij Haley en richtten prompt hun eigen uitstekende band The Jodimars op) kondigde eind vorig jaar aan uit The Comets te stappen om zich toe te leggen op soloprojecten, en onderging sindsdien een amputatie van het onderbeen. Of Lytle in Oss mee van de partij zal zijn is dus nog maar de vraag. Of de heren het ondanks hun vergevorderde leeftijd nog steeds kunnen stelt daarentegen niemand meer in vraag, want dat bleek vorig jaar nog tijdens hun stormachtige ontvangst op Rockin' Around Turnhout. Het is ons op dit moment niet bekend of The Comets ook nog andere concerten in de Benelux zullen gaan spelen.
De deuren gaan open om 19 uur, kaartjes in voorverkoop kosten 25 €, aan de deur betaalt u 27,50 €. Reserveren kan via rockaroundtheclock2010@live.nl.

Naar Boven20 maart 2010
NIEUW NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL BLAD BOVEN DE DOOPVONTNoem ze gek en geef ze weinig kans in deze barre tijden, maar er zijn nog mensen die het aandurven: een gedrukt rock ‘n’ roll tijdschrift lanceren. Daar hebben wij bewondering voor, omdat we uit eigen ervaring weten hoeveel tijd, geld en moeite daarin kruipt, om nog maar te zwijgen over de druk van de deadline. Het magazine moet immers niet alleen netjes op tijd bij iedereen in de bus liggen, van die tijd gaat ook nog een heel stuk af omdat het blad niet alleen moet worden volgeschreven, maar ook nog eens op tijd naar de drukker moet. Daarom alle lof voor Miranda Termaat en Willem Voorn, respectievelijk fotografe en schrijver, die op 21 maart in EXIT Rotterdam het nieuwe Muleskinner Magazine aan de pers voorstellen. Er zijn evenwel belangrijke verschillen met onze eigen gedrukte Boppin' Around zaliger. Muleskinner verschijnt namelijk in het Engels, ontstond uit liefde voor verschillende soorten underground muziek, en mikt op de breder georiënteerde rock ‘n’ roll en roots liefhebber. Onder die noemer verzamelt Muleskinner allerlei muziekjes, die gaan van bluegrass tot punk, van blues tot country, garage, rockabilly, boogie, soul, swing, en fifties rock ‘n’ roll. Johnny Cash, AC/DC, Elvis, Black Flag, Ramones, Eddie Cochran, The Cramps, Motörhead, Bill Monroe: voor Muleskinner is het allemààl rock 'n' roll. Klinkt zo'n beetje als het "Sjock" publiek... Voorts willen ze zich onderscheiden door meer aandacht aan fotografie te besteden dan andere muziekbladen. De brede smaak van de makers uit zich in de inhoud van het eerste nummer, dat niet alleen interviews met Wanda Jackson, Wayne Hancock en Imelda May, bevat, maar ook stukken over de alternatieve bands The Jim Jones Revue (GB) en Slim Cessna’s Auto Club (USA), een verhaal over Lemmy van Motörhead en een strip van Peter Pontiac. Typerend is wellicht ook dat op hun lanceerfeest de Amerikaanse alt country groepen .357 String Band en Bob Wayne spelen, met uit ons eigen Nederland The Smokin' 45s. Muleskinner gaat driemaandelijks verschijnen en een nummer kost € 3,75. Je kan ze vanaf 21 maart los bestellen op hun website www.muleskinnermagazine.com. Op www.myspace.com/muleskinnermagazine kan je alvast vriendjes worden. Wij van Boppin' Around wensen Willem en Miranda bijzonder veel succes!

Naar Boven

20 maart 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Jubileum voor de Cliff Richard & Shadows Fanclub en de felicitaties voor organisatoren Joop en Jolanda Moen! In het weekend van 9, 10 en 11 april vindt namelijk de 50e editie van de Internationale Cliff & the Shadows Meeting plaats. De locatie is De Druiventros in Berkel-Enschot (Tilburg) en er zullen vele live-optredens van groepen uit diverse Europese landen zijn met als Nederlandse vertegenwoordiging The Lefties, die volledig uit linkshandige gitaristen bestaat. Als special guests zullen niemand minder dan Jet Harris, Brian ‘Licorice’ Locking en Allan Jones aanwezig zijn. Check www.cliff-shadowsmeeting.nl *** Op zondag 26 september komt Linda Gail Lewis nog eens naar Nederland, om in The Rambler in Eindhoven een fanclubdag van haar grote broer Jerry Lee Lewis op te vrolijken. Jerry Lee viert op 29 september zijn 75ste verjaardag, Linda Gail bracht in 1963 de single Teenage Letter/ Nothin' Shakin' (But The Leaves On The Tree) uit op Sun Records.


KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Lady Linn ging op de jaarlijkse populariteitspoll van het weekblad Humo aan de haal met de medaille voor Beste Zangeres Nationaal. Haar I Don't Wanna Dance cover strandde op de tweede plaats in de categorie Beste Song Nationaal *** In de categorie Wie Zou U Het Liefst Uit De Kleren Zien Gaan? kwam Lady Linn niet voor... *** Geheel terzijde: die categorie werd gewonnen door Erika Van Tielen, TV-presentatrice met een bijzonder hoog pin-up gehalte *** Verbazingwekkend trouwens hoeveel dames op de Vlaamse televisie zich tegenwoordig een retro look aanmeten: eerst was Murielle Scherre van lingeriemerk La Fille D'O niet van het scherm te branden, daarna sloeg ons hart een tel over telkens presentatrice Ann Lemmens in beeld verscheen…


Vlaamse pin up presentatrices Erika Van Tielen (l) en Ann Lemmens (r)

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 17 maart overleed de 68-jarige Charlie Gillett (GB), auteur van de boeken The Sound Of The City: The Rise Of Rock 'n' Roll (1970, het eerste boek over de geschiedenis van de rock 'n' roll) en Making Tracks: Atlantic Records And The Making Of A Multi Billion Dollar Industry (1974). Gillet leed aan de auto-immuunziekte Churg-Strauss syndroom *** Op 25 maart verschijnt het boek Rockin' At The 2i's Coffee Bar van Andrew Ing, dat de geschiedenis in kaart brengt van het café in hartje Soho dat de geschiedenis inging als de geboorteplaats van de skiffle en de Britse rock 'n' roll: op het podium in de kelder van Old Compton Street 59 traden artiesten als Cliff Richard & the Drifters, Tommy Steele (met The Vipers), Adam Faith (met The Worried Men), Terry Dene, Vince Taylor en Marty Wilde voor het eerst voor het voetlicht. De latere filmcomponist Lionel Bart (die Living Doll en Rock With The Caveman schreef) en toekomstig producer Mickie Most werkten er als ober, in het publiek zaten regelmatig impresario’s en promotors als Jack Good, Larry Parnes en Don Arden, op zoek naar nieuw talent. Het boek is gebaseerd op de herinneringen van muzikanten die optraden in de 2i's, personeel en publiek *** Rock 'n' roll verkent onontgonnen paden: deze week kregen we een flyer binnen van de Griekse rockabilly band The Bullets die op 10 april optreedt in een café in Turkije! Mocht u daar ooit om een of andere reden in de buurt zijn, check de programmering van de Dogzstar muziekclub (adres: Galatasaray Kartal Sok 3 Kat 3, vlakbij de bekende Istiklal Avenue in het Beyoglu district, gelegen in het Europese deel van Istanbul), want in het verleden stonden daar ook al Reverend Beat-Man en surfgroep The Messer Chups op de affiche.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)


Wie gaat er Ray Charles spelen?

In november gaat op Broadway de musical Unchain My Heart in première, gebaseerd op het leven van Ray Charles en geproduced door Stuart Benjamin, de man achter de "Ray" biopic die 15 jaar met Ray Charles samenwerkte. Een eerdere versie getiteld Ray Charles Live liep al in kleinere theaters. Wie Ray Charles gaat vertolken is nog onbekend *** In februari verkocht Apple iTunes zijn 10 biljoenste download. Geen flauw idee hoeveel dat eigenlijk is, maar dat doet niet ter zake, wel dat het Guess Things Happen That Way van Johnny Cash betrof. De koper, een 71-jarige man uit Woodstock, Georgia (dat niets te maken heeft met het Woodstock festival dat plaatsvond in Woodstock, New York) kreeg van Apple downloads ter waarde van 10.000 $ cadeau *** De advocaten van Phil Spector hebben een aanvraag ingediend om zijn veroordeling voor moord nietig te laten verklaren op grond van juridische fouten. Daarenboven eisen ze een nieuwe rechtszaak omdat de intussen 70-jarige producer geen rechtvaardige berechting zou hebben gekregen. Een eerste rechtszaak eindigde onbeslist omdat de jury niet tot een verdict kon komen, bij de herneming van het proces kreeg Spector 19 jaar tot levenslang voor de moord op B-actrice Lana Clarkson. Volgens Spector's advocaten zou ze zelfmoord hebben gepleegd *** Het Amerikaanse verzamelaarslabel Hip-O Select bracht het derde en laatste deel uit van hun ultieme Chuck Berry Chess retrospectieve. Have Mercy: His Complete Chess Recordings 1969-1974 bevat 71 tracks waaronder 22 onuitgebrachte live opnames, studio jams en instrumentals. De 4CD-box is gelimiteerd op 6000 exemplaren.


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 17 maart overleed in New Orleans de op 28 december 1950 in Memphis als zoon van een jazzmuzikant geboren zanger-gitarist Alex Chilton, die in 1967 als zanger van The Box Tops een pophit scoorde met het nummer The Letter. Op zich geen vermelding in Boppin' Around waard, wel wat hij daarna deed: Chilton haalde The Cramps van New York naar Memphis om daar de opnames te producen die zouden resulteren in hun eerste twee singles (die werden gebundeld op de 12 inch EP Gravest Hits uit 1979) en hun debuut LP Songs The Lord Taught Us (1980), opgenomen bij Phillips Recording, de toenmalige studio van Sun baas Sam Phillips. Daarna richtte Chilton zelf de groep Tav Falco's Panther Burns op, die net als The Cramps experimenteerde met een mix van rockabilly, blues, country en punk. In 1984 stapte hij uit Panther Burns. Het nummer Bangkok van The Seatsniffers is een cover van een single van Alex Chilton & the Cossacks uit 1978. Chilton overleed op 59-jarige leeftijd onverwacht aan een hartaanval *** Veeg de vloer aan met Brian Setzer: de opperkat brengt vanaf heden zijn eigen schoenen uit in samenwerking met schoenfabrikant T.U.K. U kan net als Setzer zelf op grote voet leven, want het mag geen verbazing wekken dat het hier om flink uit de kluiten gewassen creepers gaat. De "limited edition Brian Setzer hot rod creepers" zijn te koop in witte crème-kleurige suede met de initialen BRS op de zijkant van de hiel, en in two-tone lichtblauw-zwart leder met een afbeelding van twee gekruiste gitaren op de zijkant van de hiel. Aan de binnenkant staat Setzer's handtekening afgedrukt, en ze wel degelijk limited: er worden van beide soorten slechts 350 paar gemaakt à 70 $ per paar *** Niet eens zo gek duur als je 't ons vraagt...

Iets voor jou?

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Elvis is zijn tijd nog steeds vooruit: nu reeds kan je diverse Elvis kalenders voor 2011 kopen! *** Na 18 jaar actief te zijn geweest als mailorder en tijdschrift (The Elvis Mag) opent Andrew Hearn van Essential Elvis in Worthing, West Sussex zijn eigen Elvis museum annex winkel. Worthing ligt aan de Britse zuidkust zo'n 25 kilometer links van Brighton, het museum (het enige in zijn soort in Engeland) bevindt zich op de promenade in de buurt van de pier, adres en openingsuren vindt je op www.essentialelvis.com *** Geen crisis in Elvisland: CKx Inc, dat 85% van de aandelen van Elvis Presley Enterprises bezit, meldt in zijn financieel jaarrapport dat hun inkomsten uit royalties en licensing in 2009 met 34,6% gestegen zijn naar 24,473 miljoen $. Het aantal inkomkaartjes van Graceland steeg met 1,2% tot 542.728 bezoekers, die merkwaardig genoeg minder geld in het laatje brachten met een omzetdaling van 1,6% naar 36,124 miljoen $. De op 250 miljoen $ geraamde plannen om Graceland en omgeving te opwaarderen zullen worden herzien omwille van "de huidige economische situatie en onzekerheid inzake omvang, kost, financiering en timing", aldus CKx. Een deel van het probleem zit 'em wellicht in het feit dat een jaar geleden een einde kwam aan de samenwerking tussen CKx en vastgoedfirma FXRE, die een exclusieve deal had met CKx om een keten Elvis hotels en casino’s uit de grond te stampen. Op 13 februari overleed Sylvia Shemwell van The Sweet Inspirations. Shemwell kwam rond 1963 als vervangster voor Doris Troy (bekend van Just One Look uit 1963) bij de gospelgroep die op dat moment vooral werkte als backing vocalisten op andermans platen: pas in april 1967 namen ze voor het eerst zelf op als groep op zichzelf. Hun eerste hit, Sweet Inspiration, gaf hen eind jaren '60 niet enkel hun groepsnaam maar trok ook de aandacht van Elvis, die hen zonder auditie engageerde om zijn comeback concertreeks in Las Vegas in 1969 vocaal te ondersteunen. Tot 1977 zouden ze met Elvis optreden en opnemen, en ze zijn te zien in Aloha From Hawaii, Elvis on Tour en That's The Way It Is. Na 1977 zongen ze de backings in voor Frankie Valli's nummer één hit Grease en richtte Shemwell haar eigen jazztrio op. The Sweet Inspirations kwamen opnieuw bij elkaar in 1994, maar Shemwell maakte geen deel meer uit van de groep nadat een beroerte in 2001 haar spraakvermogen aantastte *** Een andere originele zangeres van The Sweet Inspirations, Myrna Smith, werd tijdens de Europese Elvis In Concert toer van februari en maart opgenomen in een Brits ziekenhuis wegens long- en nierproblemen. Smith blijkt nog steeds in het ziekenhuis. Naast Myrna Smith maakt nog één origineel groepslid deel uit van The Sweet Inspirations, Estelle Brown.


Zoek de 7 verschillen: Myrna Smith met Elvis en met Louis Rockafella

Naar Boven

11 maart 2010
SURFDRUMMER RICHARD DELVY OVERLEDEN


RIP drummer Richard Delvy. De groep op de kleurenfoto is The Bel-Airs

Op 6 februari overleed Richard Delvy (echte naam: Richard Delvecchio), drummer van surfbands The Bel-Airs en The Challengers. Hij was één van de twee drummers van The Bel-Airs en speelde mee op hun surfklassieker Mr. Moto uit 1961. Toen The Bel-Airs uit elkaar vielen (in essentie omwille van een dispuut over het gebruik van reverb: gitarist Eddie Bertrand was vóór, tweede gitarist Paul Johnson was tegen) richtte Delvy met Bel-Airs pianist Jim Roberts The Challengers op, die tot begin jaren '70 zo maar eventjes 22 LP’s uitbrachten, al liet Delvy zijn drums steeds vaker over aan studiomuzikanten als Hal Blaine om zichzelf te nestelen achter de mengtafel. Merkwaardig genoeg zijn The Challengers ook te horen op Wipe Out, de debuut LP van The Surfaris! Van de originele Wipe Out single op DFS Records, het label van de manager van The Surfaris, werden namelijk slechts 100 exemplaren geperst (en dan eigenlijk nog als B-kantje van het nummer Surfer Joe), en een daarvan kwam in handen van Richard Delvy, die de rechten kocht en Wipe Out uitbracht op zijn eigen Princess label. Het werd landelijk overgenomen door Dot Records en zo'n dikke hit in 1963 dat Dot onmiddellijk wou inspelen op het succes met een LP. Die kwam er ook in geen tijd, alleen bleek tot verbazing van The Surfaris enkel Wipe Out en Surfer Joe hun eigen opnames te zijn: alle andere tracks werden ingespeeld (en waren volgens sommige bronnen al lang vóór Wipe Out ingeblikt) door The Challengers... Daarnaast had Delvy een vinger in de pap bij nog andere surfbands, en zo werkte hij mee aan bijvoorbeeld Gary Usher's various artists verzamel-LP Hot Rod City (1963), Surf Beat Volume 2 van The Surfriders (1963), en Sidewalk Surfing van The Good Guys (1964). Later werd Delvy producer, muzikaal regisseur van tournees van David Cassidy en Tony Orlando & Dawn, platenbaas bij ondermeer Vault, MGM, Carousel en Bell Records, runde hij een studio en een muziekuitgeverij, en schreef hij filmmuziek voor onder andere het science fiction vluggertje The Green Slime (1968). In 1995 maakten The Challengers na bijna twintig jaar een comeback album getiteld New Wave, dat geproduced werd door Richard Delvy. Zijn aandeel in Wipe Out bracht hem nog steeds flink wat centen op, maar geld alleen maakt niet gelukkig: Dick Delvy stierf na een lang ziekbed op de leeftijd van 67 jaar.

Naar Boven11 maart 2010
FIGURANTEN GEZOCHT VOOR VLAAMSE ROCK 'N' ROLL FILM!

Altijd al zin gehad om mee te spelen in een rock 'n' roll film? Dan is dit misschien je kans, want van 17 tot 23 maart draaien Lenny Van Wesemael en Menuet in de regio Gent, Brugge en Oostende de nieuwe dansfilm Dansen Met Travolta. We citeren uit het persbericht: Wanneer er in de Rydell High diner door de radio klinkt dat er een dansauditie wordt georganiseerd voor John Travolta, voelt de 25-jarige Heleen, dat dit ‘haar moment’ is. Als ze evenwel echt een kans wil maken om te winnen, zal ze noodgedwongen een beroep moeten doen op haar oude danspartner en ex-geliefde, de gepassioneerde John. Het verleden lijkt zich te herhalen en Heleen staat voor een keuze: dansen met (en zich opnieuw verliezen in) John of kiezen voor een zekere toekomst met de lieve Koen… De makers willen een rockabillyfilm maken gecombineerd met hedendaagse dingen, en zijn nog op zoek naar rockabillies die willen figureren. De grote dansfinale wordt opgenomen op woensdag 17 maart van 8 uur tot 19 uur in Club Terminus, Natiënkaai te 8400 Oostende. Op de set is eten en drinken voorzien, plus een kleine vergoeding van 10 € per persoon. Daarnaast kijken ze nog uit naar een muscle car uit de jaren ‘50 genre Ford Mustang, die ze nodig hebben op de set in Brugge op zaterdag 20 zondag 21 maart. Kan je je de hele dag vrijmaken, mail dan een foto van jezelf in je waanzinnigste rockabilly outfit naar Soraya Verbeke via tsjoelie@yahoo.co.ukHet hoeft toch niet zo moeilijk te zijn: dansen met Travolta, zoals Uma Thurman dat hier in Pulp Fiction doet...

Naar Boven

11 maart 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWSDit Gaat Nooit Meer Voorbij is een nieuw boek van Coen Free over de literatuur en muziek in de sixties in Den Bosch. Uiteraard speelt de Indo-rock een grote rol en bijzonder is dat het boek vergezeld gaat van een tweetal CD’s met de ondertitel Bossche Indorock En Nederbeat In De Sixties met zeldzame plaatopnamen met een Bosch’ karakter verzameld uit de periode 1958-1969 *** Alles komt terug: in november 2009 meldden we reeds dat er sprake was van een mogelijke reünie van de de Friese band Frantic Vermin, die in 1986 met twee nummers op de verzamel-LP Cool Cat Go Ape stond. Arjan Wiersma stuurde ons intussen namens Frantic Vermin een mailtje om deze geruchten te bevestigen. Sterker nog: ze zijn nu inmiddels een maand aan het oefenen, in 3/4 van de originele bezetting. Ze zitten op MySpace en Hyves, dus daar krijg je alvast een indruk van hoe/wat. Op 5 juni spelen ze in Eureka, Zwolle (Overijssel) hun eerste show in 20 jaar, op 24 september staat Frantic Vermin op de 10de editie van de Bedlam Breakout in Northampton, een Britse psychobilly weekender die twee maal per jaar plaatsvindt *** De Nick Curran benefiet van afgelopen 28 februari jl. in The Rambler te Eindhoven heeft zo’n dikke 2000 euro opgeleverd voor de zieke Curran *** CC Jerome’s Jetsetters zijn zojuist teruggekeerd van een minitour door Spanje. Dat de tour een succes was, blijkt uit het feit dat ze komende zomer wederom naar Spanje afreizen. Daarnaast zullen ze spelen in Italië en, zoals eerder verkondigd, op de Rhythm Riot in Engeland.


CC Jerome's Jetsetters tijdens de Spaanse tour met schone Spaanse fans...

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Volop actie aan het Belgische front: na het verschijnen van Ridin' The Rails, het debuut van Little Kim & the Alley Apple 3, kondigen ook The Baboons (die in juli gaan toeren in Scandinavië), Slipmates (recentelijk te gast bij Gunk TV), en The Motel Men nieuwe CD’s aan *** En Moonshine Reunion vliegt in mei naar Chicago om daar te gaan opnemen Jimmy Sutton, bekend van Deke Dickerson en uiteraard van zijn eigen bands The Four Charms en The Del Morrocos *** Op het op Sfax (F) te verschijnen debuut van Charlie Roy & his Black Mountain Boys is het overigens nog steeds wachten geblazen. Problemen met het drukken van het hoesje, zo wisten ze ons te melden *** Ook Casablanca Carambol Company stuurde ons een voorproefje van hun debuut-CD door, dus rekenen wij erop dat we die in de loop van dit jaar mogen verwachten *** Lady Linn & her Magnificent Seven nemen deze maand hun nieuwe album op, dat gaat verschijnen in oktober. Tot dan stoppen ze ook met optreden. De opvolger van hun succesvolle debuut Here We Go Again wordt omschreven als "totaal anders dan zijn voorganger, met invloeden uit soul, country, pop en klassieke muziek. De stijl en klank blijven wel dezelfde: opgewekt, melancholisch, en zeker niet depri". Lien De Greef gaat wel nog optreden met DJ Howie Dunham onder de naam Howie & Linn, en da's dan weer een dance project... *** Tot 25 april loopt in het Atomium te Brussel de tentoonstelling Het Ludieke Modernisme In België 1955-1963, een overzicht van de zogenaamde Expo stijl, de speelse futuristische vormen en frisse kleuren die in de jaren '50 vooral in architectuur, design en toegepaste kunst opgang maakten. Verwacht u aan een bonte verzameling V's, zigzags, boemerangs, niervormen en sterren die de vindingrijkheid van de ontwerpers uit die periode tonen, aan de hand van originele stukken uit privécollecties afgewisseld met archiefbeelden. De expositie is verspreid over twee verdiepingen van de tentoonstellingsbol van het Atomium, de toegang maakt deel uit van een bezoek aan het Atomium en kan dus gewoon bezocht worden met een regulier toegangskaartje à 11 euro. Van 1 tot 16 mei kan u in het Atomium een dertigtal Expo paviljoenen nagebouwd op miniatuurformaat bewonderen.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

de nieuwe Firebirds

Firebirds contrabassist Richie Lorriman stelt op 13 maart in Hampshire zijn nieuwe groep The Dowtown Daddyo's voor. Lorriman nam/ kreeg in november na 17 jaar dienst zijn ontslag (de versie van beide partijen verschilt) uit de ook bij ons erg populaire Britse band. De nieuwe bezetting van The Firebirds zelf bestaat naast frontman Jim Plummer (leadgitaar) en Jason Bryant (drums) uit Pagan Gould van The Wanderers op contrabas en Jim's zoon Dan Plummer op ritmegitaar. Voor 2010 staat het album Doo-Wop Volume 2 in de steigers *** Cat & the Hot Tin Trio (GB) hebben hun naam veranderd in Kat & the K9s *** De nieuwste Britse rock 'n' roll sensatie heet The Caezars en werd opgericht in augustus 2009. Straks mogen ze als eerste Engelse band gaan opnemen bij Wild Records in Los Angeles.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Surf alarm: in april komen de legendarische Trashmen hun Surfin' Bird doen in Nederland, met ondermeer data in Amsterdam en Eindhoven *** In St-Louis, Missouri willen ze een standbeeld oprichten voor de beroemdste rock 'n' roll zoon van de stad, Chuck Berry. Initiatiefnemer is de lokale kamer van koophandel onder leiding van Joe Edwards, uitbater van ondermeer een restaurant genaamd Blueberry Hill waar ze ook live muziek serveren (Chuck treedt er zelf elke maand op), van de Pin-Up Bowl bowling en martini lounge, van de Flamingo Bowl, en van de in 1924 gebouwde art deco Tivoli Theatre bioscoop *** Een interessante release op Jasmine voor alle fans van The Everly Brothers: de dubbel-CD All We Had To Do Was Dream bevat niet alleen al hun Cadence opnames 1957-1959, maar ook 4 US Columbia nummers uit november 1955 en maar liefst 21 demo’s *** Nog meer compleet werk, dit keer van Ricky Nelson. Lonesome Town: The Complete Record Releases 1957-1959 op Fantastic Voyage Records bevat alle 18 Imperial singles, 3 Verve opnames, en alle tracks van zijn eerste vier LP’s, samen 61 tracks op twee CD’s aangevuld met een derde CD met een interview van 78 minuten *** Coming soon op Bear Family: Let's Get Wild van Rudy "Tutti" Grayzell (32 tracks met zijn complete Starday, Capitol, Sun, Abbott en Award opnames, inclusief 4 onuitgegeven nummers en de onuitgegeven complete versie van Let's Get Wild) en You're Barking Up The Wrong Tree van Don Woody (zijn complete Decca en Arco opnames + 2 onuitgebrachte acetaten, samen helaas slechts 9 songs. Om aan 11 tracks te geraken voegden ze er daarom Bigelow 6-200 van Brenda Lee en The Rope van Billy Eustis bij, twee nummers die Woody schreef voor anderen). Volgende volume in The Sun Years, Plus wordt Jack Earls (een dubbel-CD met 41 tracks die tot 1999 lopen, onuitgegeven Sun materiaal én een interview met Earls), in de Ballads reeks is Johnny Horton aan de beurt, in de Rocks reeks duiken The Treniers op (32 tracks 1950-1957), en de volgende in de Gonna Shake This Shack Tonight reeks is de pas overleden Carl Smith (met zelfs één track die niet op de 5CD-box Satisfaction Guaranteed uit 1996 stond, Smith's cover van Cut Across Shorty van Eddie Cochran). Voor wie veel geld heeft is er het tweede deel van Bear Family's heruitgave van elke noot die Buck Owens ooit opnam met de 7CD-doos Open Up Your Heart (Owens' complete Capitol opnames van maart 1965 tot december 1968, samen 249 tracks). De liefhebber van rariteiten tenslotte kan zijn voordeel doen met Let's Slop van Mike Roger (20 tracks 1963-1970 van de Duitse koning van de slop die klonk als Elvis, Louis Prima en Fats Domino in één keelgat geperst), de thema CD Smoke That Cigarette: Pleasure To Burn (32 tracks uit de jaren '40 en '50 over de geneugten van de sigaret), en de door Book Of Tiki auteur Sven A. Kirsten samengestelde exotica verzamelaar The Sound Of Tiki *** Nieuws waarvan we nooit hadden gedacht dat we het ooit zouden publiceren: André Williams lanceerde op Valentijn zijn eigen Bait & Switch parfum. Het geurtje, oorspronkelijk een gadget om de uitgave van zijn verhalenbundel Sweets te promoten maar nu wegens groot succes ook te koop bij André's concerten, wordt lyrisch omschreven als "de hete zomerstraten van Chicago, de roesachtige vulgariteit van een bordeel in Texas, het rokerige drama van een waarzeggerssalon in New Orleans, en de met rozen overdekte kamers van een mortuarium". In de verpakking steekt ook een plastic miniatuur knipmes. Uitgever Norton Records is zo in zijn sas dat ze meteen aankondigden ook al hun toekomstige boeken te vergezellen van een parfum ***


Links: André Williams parfum; rechts: André lijkt zijn eigen boek wel boeiend te vinden....

Een rechtszaak ingespannen in 1993 door The Angels tegen hun songschrijvers en producers wegens het niet betalen van royalties is op 3 maart opnieuw aanhankelijk gemaakt door de rechtbank van hoger beroep in New York. Het hooggerechtshof van de staat had de aanklacht in 2008 verworpen *** Er is een DVD in de maak van de Vaden Records 50th Anniversary Reunion die plaatsvond op 6 februari in Trumann, Arkansas, een festival waarop Vaden artiesten Larry Donn, Teddy Redell, Bobby Brown, Chuck Comer en Joyce "Black Cadillac" Green voor het eerst in 50 jaar opnieuw samen op een podium stonden. Ster van de avond was ongetwijfeld Chuck Comer, die zijn set deed gezeten in een rolstoel *** Bobby Rydell verscheen op 2 maart voor de rechtbank wegens dronkenschap achter het stuur: toen hij op 17 augustus 2009 een auto-ongeval veroorzaakte bleek hij 0,172 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij werd veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk, zijn rijbewijs is voor twee maanden ingetrokken, hij moet 24 uur gemeenschapsdienst opknappen en rijlessen volgen, en draait op voor de 1800 $ gerechtskosten. Aangezien het zijn eerste veroordeling is houdt hij er geen strafblad aan over *** Gerelateerd nieuws: op 21 februari is brand uitgebroken bij Philadelphia International Records, het label waarop Bobby Rydell begin jaren '60 hand in hand met andere Cameo-Parkway artiesten als Chubby Checker opnam. Zo'n 40% van de gebouwen zouden verteerd zijn door de vlammen, de schade aan de in de gebouwen aanwezige memorabilia waaronder gouden platen is nog niet bekend, maar de studio’s zelf zouden gespaard zijn gebleven, evenals de 10.000 Philadelphia mastertapes, die op een andere locatie bewaard worden. De gebouwen en de studio gelegen 309 S. Broad Street in Philadelphia worden tot op heden gebruikt. De brandweer redde ter plaatse een man die ondertussen beschuldigd wordt van brandstichting : op bewakingsbeelden is te zien hoe hij inbrak in de gebouwen *** Op 4 maart vond in Bromley (GB) in aanwezigheid van Neil Sedaka de wereldpremière plaats van de musical Laughter In The Rain, gebaseerd op Sedaka's leven en werk. De hoofdrol wordt vertolkt door Wayne Smith, een van de acht finalisten van de ITV show Grease Is The Word, die eerder al te zien was in de Britse 50’s/ 60’s hit musical Dreamboats And Petticoats *** In mei verschijnt het boek Eleven Unsung Heroes Of Rock 'n' Roll: Historic Contributions By Artists You Never Heard Of van Dick Stewart, de man achter het 50’s/ 60’s magazine The Lance Monthly en zelf gitarist van de oorspronkelijk in 1961 opgerichte instrumentale groep The Knights. Zeggen we dat nog nooit gehoord hadden van de 11 artiesten die middels interviews geportretteerd worden in het boek zou de waarheid geweld aandoen, maar het is inderdaad niet het lijstje usual suspects: Bob "Git It" Kelly, Sonny West, Sonny Curtis, Carl Bunch (drummer van Buddy Holly tijdens de Winter Dance Party toer), de in 2006 gestorven Clyde Hankins die Buddy Holly zijn eerste Stratocaster gitaar verkocht, ritmegitaristen Jimmy Torres en Keith McCormack van The String-A-Longs, gitarist George Tomsco van The Fireballs, Jack Ely (leadzang op Louie Louie van The Kingsmen uit 1963), fuzzkoning Davie Allan, en de vorig jaar overleden studiomuzikant Larry Knechtel die ondermeer Duane Eddy's Rebels, Kip Tyler & the Flips, Elvis (de soundtracks van Live A Little Love A Little, Charro, The Trouble With Girls en Change Of Habit), Fats Domino, The Everly Brothers, Roy Orbison, Jan & Dean, The Beach Boys, Tommy Roe, Johnny Rivers, Connie Francis, Phil Spector en Tommy Roe op zijn visitekaartje mocht schrijven *** De manager van Johnny Maestro van doo-wop groep The Crests heeft bevestigd dat Maestro gediagnoseerd is met kanker. Zijn plaats in zijn huidige groep The Brooklyn Bridge wordt tijdelijk ingenomen door de in doo-wop revival kringen niet onbekende Joel Katz *** In het kielzog van Cadillac Records, de film over het Chess platenlabel, komt nu ook Who Do You Love uit 2008, een filmbio over Chess baas Leonard Chess waarin uiteraard figuren als Chuck Berry, Bo Diddley, Alan Freed, Willie Dixon, Little Walter en Muddy Waters door het beeld flaneren, in de, euh, picture. De trailer
kan alvast ten zeerste onze goedkeuring wegdragen.KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 8 februari overleed drie dagen voor zijn 77ste verjaardag Donald “Jack” Johnson, baritonzanger van de zwarte doo-wop groep The Cardinals, die van 1951 tot 1957 twaalf singles uitbrachten op Atlantic, het enige label waar ze voor opnamen. Johnson was het laatste nog in leven zijnde oprichtend groepslid van The Cardinals *** Op 22 februari stierf Steffi Sidney, in 1955 vereeuwigd op het witte doek als Mill, een van de nozems die James Dean het leven zuur maakt in Rebel Without A Cause. Dat was wellicht het hoogtepunt van haar filmcarrière, want van de 11 films die ze ooit maakte verscheen haar naam slechts in 3 gevallen op de aftiteling... Na Rebel had ze nog kleine rolletjes in de Elvis film Loving You (1957) en de juvenile delinquency vluggertjes The Green-Eyed Blonde (1958), The Party Crashers (1958) en The Hot Angel (1958), maar daarna gaf ze de brui aan Hollywood om in de jaren '60 te gaan schrijven voor de tienertijdschriften Tiger Beat en Datebook. Later werkte ze als producer voor televisie en reclameclips, en in het public relations agentschap van haar echtgenoot. In recentere tijden was ze te zien in de documentaires James Dean: A Portrait (1996), Rediscovering A Rebel (1996) en The Real James Dean (2006). Sidney overleed op 74-jarige leeftijd aan een nierfalen. Over bijgaande foto vertelde ze in een interview: "De foto werd genomen een maand voor Dean's dood op een Hollywood party ter ere van Frank Sinatra in het Villa Capri restaurant. Dean kwam er dronken toe met zijn toenmalige vriendin Ursula Andress, die geen woord Engels sprak. Dean sloeg zijn arm rond me en zei "laten we een foto nemen. Er is geen enkele foto van ons". Later werd hij aan de deur gezet" ***

James Dean en Steffi Sidney in 1955

Op 23 februari overleed Lonnie Heard, tenor-falsetto van The Five Dollars, de zwarte doo-wop groep die in 1955 tekende bij Fortune Records in Detroit en vooral bekend werd wegens hun associatie met André Williams, die een tijdje deel uitmaakte van de groep. Zo begeleidden ze hem onder de naam The Don Juans op ondermeer Goin' Down To Tijuana, al zou aan hun samenwerking snel een einde komen: ze namen samen Bacon Fat op, dat in december 1956 werd overgekocht door Epic Records. Toen Bacon Fat uitkwam op Epic stond er evenwel als uitvoerder André Williams & his New Group op de single en bleken de vocalen van The Don Juans gewist en vervangen door nieuwe stemmen. Als The Don Juans namen ze voorts op als begeleiders van Chet Oliver, Don Lane, Marsha Renay, Jim Sands, Nolan Strong en Little Eddie Hurt, onder de naam The Five Dollars brachten ze tussen 1955 en 1960 zelf vijf singles uit op Fortune, waaronder Bacon Fat doorslagje How Do You Do The Bacon Fat (1957) *** Op 28 februari overleed de 82-jarige Clayton Love, midden jaren '50 pianist bij Ike Turner's Kings of Rhythm. Hij maakte zijn platendebuut evenwel al in 1951 met zijn eigen band The Shufflers op Trumpet Records, een label uit Jackson, Mississippi. Zijn neef, bandleider Earl Reed, had al opgenomen voor Trumpet en beval hem aan bij het label, wat leidde tot zijn debuutsingle Susie/ Shufflin'. In 1952 nam hij op voor Aladdin met de band van saxofonist Raymond Hill, in 1954 horen we hem met Ike Turner op gitaar op de single Why Don't You Believe Me/ Wicked Little Baby op Modern Records en neemt hij Mary Lou/ Bye Bye Baby op voor Groove, in 1957 speelt hij piano en zingt hij op Ike Turner's Federal opnames Do You Mean It, She Makes My Blood Run Cold, Rock A Bucket en You've Changed My Love. Een jaar later nam Love op voor Bobbin Records in St-Louis. Begin jaren '70 ging hij aan de slag als leraar in een school, in 1991 bracht hij nog samen met Chuck Berry pianist Johnnie Johnson en Jimmy Vaughn (in de jaren '50 pianist in St-Louis) het album Rockin' Eighty-Eights uit. Eind vorig jaar had Love, die leed aan artritis en dementie, een beroerte en een hartaanval.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Al & the Black Cats stellen op donderdag 8 april hun nieuwe CD voor in The Rambler in Eindhoven *** Eind juni begin juli komt Lil Gizzelle terug naar de Lage Landen, opnieuw begeleid door The Antwerp Allstars, naam waarachter niemand minder dan The Seatsniffers schuilgaan.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Van donderdag 22 april tot en met zondag 25 april vindt in Monnickendam het culturele evenement 'Elvis in M'dam' plaats, met ondermeer een Elvis lezing in de Lutherse kerk, een gratis filmavond met Elvis Disco onder leiding van DJ Emiel Maier van de Elvis Disco in de Cruise Inn, een Elvis gospeldienst in de Grote Sint Nicolaaskerk, en een fototentoonstelling in de bibliotheek. Meer info via www.elvisinmonnickendam.blogspot.com en www.degospelsvanelvis.nl ***Het slechte nieuws is dat de Belgische United Elvis Presley Society na 93 magazines stopt met de uitgave van hun viermaandelijkse blad Elvis Quarterly en hun Elvis News & New, euh, newsletter. Het goeie nieuws is dat die bladen vervangen worden door een gratis Elvis Express nieuwsbrief én een gratis lidmaatschap van de club die in 1961 werd opgericht door Hubert Vindevogel onder de naam International Elvis Presley Fan Club. Info: www.ueps.be . Daarbovenop krijg je met je gratis lidmaatschap ook nog eens 10% korting in hun American Dream clubshop in de Pijlstraat 15 te Zwijndrecht (B). Let op: die winkel is enkel zaterdag en zondag open *** De andere en bijzonder actieve fanclub ElvisMatters countert met een gratis proefexemplaar van hun driemaandelijks 68 glossy full colour pagina’s tellende ElvisMatters Magazine. Ook hier volstaat een eenvoudig mailtje naar (vanuit Nederland) michel@elvismatters.com of (vanuit België) peter@elvismatters.com *** ElvisMatters meldt inmiddels dat John Wilkinson, ritmegitarist voor Elvis van 1968 tot 1977, twee maanden chemotherapie en bestraling moet ondergaan wegens darmkanker *** Te koop per opbod via internet veilingsite Gotta Have Rock 'n' Roll: de jeans en het jeansjasje die Elvis in 1968 droeg in de film Stay Away Joe (verkocht voor 34.529 $), en de rode suede Lansky jekker waarmee Elvis op de singlehoesjes van Jailhouse Rock en One Night staat (ook van eigenaar verwisseld voor 34.529 $). Ook een hebbeding: een door Elvis, Hank Snow, The Davis Sisters en Slim Whitman gesigneerd Souvenir Photo Album van de Hank Snow Show uit 1955 (de deur uit voor 1890 $). De minder begoeden moesten het stellen met een ingelijst stukje van het witte hek rond Graceland à 200 $ *** Op Prestwick Airport in Schotland is een plaquette onthuld ter herdenking van het feit dat Elvis daar op 3 maart 1960 na zijn legerdienst voet aan de grond zette op zijn terugvlucht van Duitsland naar de States, de enige plaats in Europa naast Duitsland en Parijs die Elvis ooit bezocht, al is dat relatief: Elvis begroette zijn fans, sprak vijf minuten met journalisten, telefoneerde naar Priscilla en bracht een bezoekje aan de officierenmess terwijl het vliegtuig drie kwartier aan de grond bleef op wat toen een Amerikaanse legerbasis was. Het feest in Prestwick werd opgeluisterd door Elvis imitator Lee Jackson begeleid door lokale band The Train Wreckers *** Jackson vertolkt trouwens de jonge Elvis in de Elvis In Concert show die heel de maand april langs de Nederlandse theaters toert. De '68 Comeback Elvis en de Vegas Elvis worden in die show vertolkt door twee andere Britten, respectievelijk George Elias en Richard Atkins *** Na de Elvis & Priscilla en de Jailhouse Rock Elvis Barbie brengt speelgoedfabrikant Mattel nu oo
k een Elvis Barbie (of moeten we zeggen: Elvis Ken?) op de markt in Blue Hawaii outfit...

Elvis verdringt Ken?

Naar Boven

19 februari 2010
ROCK ‘N’ ROLL TORNADO DALE HAWKINS IS VOORGOED GAAN LIGGEN

R.I.P. The Hawk...

Eén van de meest opvallende songs uit de rock ‘n’ roll geschiedenis is ongetwijfeld het nummer Suzie Q dat in 1957 de Amerikaanse hitlijst haalde en daarmee Dale Hawkins als eerste blanke op het beroemde zwarte Chess label op de rock ‘n’ roll kaart zette. Op zaterdag 13 februari jl. kwam er een einde aan het zwaarbevochten leven van Hawkins. Zwaarbevochten omdat hij in de jaren ’80 al een gevecht aanging met zijn drugsverslaving die hem bijna het leven koste. Vier jaar geleden begon zijn strijd tegen darmkanker, die hij dus niet wist te winnen.
Delmar Allan Hawkins, neef van de anderhalf jaar oudere Ronnie Hawkins, werd op 22 augustus 1936 in het plaatsje Goldmine, Louisiana geboren. Zijn ouders zouden later gaan scheiden en zijn vader kwam om in een brand. Dale kwam al vroeg in aanraking met de zwarte blues omdat hij al op jonge leeftijd een centje bijverdiende op de katoenvelden van zijn opa en leerde daarop gitaar spelen. Op 16-jarige leeftijd ging hij bij de marine waar hij anderhalf jaar zou verblijven. Zijn interesse, of misschien wel liefde, voor de zwarte blues bleef. Hij ging in een platenzaak werken waar vooral zwart werk van labels als Chess werd verkocht. In deze periode ging hij ook optreden in locale clubs. In 1956 huurde hij studioruimte van Bob Sullivan van het radiostation KWKH en tevens de man van The Louisiana Hayride. Hier kwam onder andere de demo See You Soon Baboon/ Four Letter Word uit dat hij vervolgens opstuurde naar Chess Records, waar ook zwarte grootheden als Willie Dixon, John Lee Hooker, Muddy Waters en Chuck Berry onder contract stonden. Dale kreeg meteen een kans en de nummers werden uitgebracht op single, al was dat onder het sublabel Checker Records. Eerder al had Dale, samen met de toen 15-jarige gitarist James Burton, het nummer Suzie Q geschreven en opgenomen. Het opvallende 'swamp-rock' nummer was geschreven rond een kenmerkende gitaarrif en mede daardoor had het nummer een karakteristieke rhythm & blues sound. Toen Dale het nummer opnieuw (in een langzamere en dreigende versie) opnam en naar Chess zond was het label echter niet meteen enthousiast. Totdat Dale via Atlantic Records ‘dreigde’ het nummer dan maar op dat label uit te brengen. Chess ging overstag en het werd meteen een gigantische hit (met een landelijke 27e plaats), en naar later bleek, ook zijn enige echte hit, ondanks 14 volgende singles met rock ‘n’ roll pareltjes als Little Pig, My Babe en Wild Wild World. In de jaren ’60 verkocht Hawkins zijn aandeel in de rechten van Suzie Q voor tweehonderd dollar. Achteraf geen wijs besluit gezien de grote wereldhit die Creedence Clearwater Revival met het nummer zou gaan scoren. Bovendien namen The Rolling Stones het nummer ook op.
Hawkins ging later muziek voor anderen produceren maar bleef zelf ook altijd optreden en platen maken, waaronder in de jaren ’90 voor het Finse, ons bekende rock ‘n’ roll label Goofin’. Dale Hawkins’ laatste wapenfeit op geluidsdrager was de CD Back Down To Louisiana uit 2007. Hij overleed in het ziekenhuis in Little Rock, Arkansas, en werd daar gisteren, 18 februari, begraven. A.s zondag wordt er een herdenkingsbijeenkomst gehouden in The Robinson Film Center in Shreveport. The Hawk werd 73 jaar. Aanbevelenswaardig zijn de Ace CD Dale Hawkins, The Rock ‘n’ Roll Tornado (1998) en - meer recentelijk - de Bear Family CD Dale Rocks (2007). Wij laten zojuist de CD Oh! Suzie-Q op Big Tone Records uit 1993 uit de speakers schallen…

Naar Boven

11 februari 2010
CARL SMITH OVERLEDEN

Carl Smith

Op 16 januari overleed countryzanger Carl Smith, die wij links en rechts wel eens tegenkomen op hillbilly compilaties. Hank Williams loodste hem de Opry binnen en deed een goed woordje bij Columbia Records, dat Smith op 5 mei 1950 tekende. Smith zou bij het label blijven tot 1975, waarna hij tekende bij Hickory. Tussen 1951 en 1978 haalde hij zo maar eventjes 93 keer de hitparade, en daar zaten vijf nummer ééns tussen. Smith's materiaal leunde enerzijds aan bij de traditionele ouderwetse country, anderzijds was het een voorbode van de modernere honky tonk, en zijn uptempo nummers waren door hun parafrasering en ritmiek voorlopers van de rockabilly. Zijn complete jaren '50 opnames, goed voor 142 tracks, zijn verzameld op de Bear Family 5CD-box Satisfaction Guaranteed, waaruit wij u bijvoorbeeld (When You Feel Like You're In Love) Don't Just Stand There (1951), Hey Joe (1953) en Go Boy Go (1954) ten zeerste kunnen aanraden. Wie wil zien hoe Smith klonk kan terecht op de Stompertime DVD Hillbilly Rockabillies On TV. Carl Smith huwde in 1952 met June Carter, de dochter van Mother Maybelle Carter van de pionierende countrygroep The Carter Family, en dezelfde June Carter die in 1968 met Johnny Cash trouwde. Smith en Carter bleven slechts vier jaar samen, hun dochter Rebecca Carlene werd onder de naam Carlene Carter zelf countryzangeres. Het bekendste duet van Carl Smith en June Carter is Time's A Wastin' uit 1953, dat populair werd door de Cash-Carter versie uit de film Walk The Line, die menig verzamelaar op zoek deed gaan naar Cash's oude versie. Helaas moeten we u teleurstellen: Johnny Cash heeft Time's A Wastin nooit van zijn leven opgenomen.... Carl Smith kapte er mee in 1977, al zou hij in 1983 nog opnames maken voor Gusto Records. Hij investeerde zijn centen in onroerend goed en trok zich terug op zijn ranch waar hij zich onledig hield met het kweken van paarden. Carl Smith werd 82 jaar.


Een clipje van Carl Smith met Don't Just Stand There
...

Naar Boven

11 februari 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Flin-Tones

The Flin-Tones zijn op dit moment Nederlands nieuwste rockabillyband. Het trio heeft ervaring opgedaan bij bands als The Cavemen, Bang Bang Bazooka, Mac Taple, The Sideburners, De Rammelaars, The Rollators en The Wieners, en bestaat uit Roland Verbruggen (Gretsch-gitaar/ zang), Piet van Herk (contrabas) en Rob van Sambeek (drums/ zang). Het repertoire bestaat uit Elvis, Chuck Berry, Johnny Cash, Johnny Burnette, Stray Cats, Gene Vincent etc. en is nu voorzien van een speciale Eddie Cochran tribute (50 jaar geleden overleden). De band is te bereiken via Hi Ho Silver *** Het is misschien niet echt nieuws voor je, want ze doken de laatste jaren af en toe toch weer eens ergens op: The Chevy Cats, terug van weggeweest. Nu heeft het legendarische trio, bestaande uit Frans 'Aardappel' Hellemans (gitaar), Paul 'Mr. Bullfiddle' Hoekendijk (contrabas) en Hans 'Jee' Ettema (drums), besloten om dit enkele malen per jaar als een vaststaand feit te gaan doen. Voor nu is er op 15 mei een optreden in Megaphon te Burscheid (D) gepland.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Zin om met jouw band op het luidruchtigste zomerfestival van België te staan ? Dat treft, want Sjock zou graag wat meer rockabilly te zien en te horen krijgen op hun Sjock Sjowcase, de wedstrijd op zaterdagmiddag waarmee de openingsspot op zondag te verdienen valt. Minstens even belangrijk: je krijgt ook combi tickets voor Sjock én drankbonnen voor de hele groep, wat toch al gauw 250 euro scheelt op je budget. Maar het belangrijkste is natuurlijk de exposure voor je groep, want de laatste jaren waren er zo'n 600 bezoekers, en bovendien staat je naam op de affiche en de Sjock website. Wil je kans maken op een plaatsje in de Sjock Sjowcase, stuur dan een demo met biografie en contactgegevens naar Charlotte Kersemans, Schoorstraat 14, B–2275 Gierle. Let op: ze aanvaarden geen links naar websites of MySpace, dus brandt gewoon je beste nummers op een CD en stuur die op. Uit alle inzendingen kiest Sjock een vijftal bands om op de Sjowcase te spelen. Meer info bij charlottekersemans@hotmail.com of www.sjock.com *** Little Kim & the Alley Apple 3 stellen op maandag 1 maart hun debuut-CD Riding The Rails voor in de Banana Peel in Ruiselede. Binnenkort kan je alvast al enkele nummers voorbeluisteren op hun www.myspace.com/littlekimthealleyapple3 *** Rockin' Around Turnhout viert begin april zijn 15de verjaardag met een CD/ DVD met live opnames uit de voorbije 15 jaar, interviews en een fotoboek. Met wat geluk (of pech, afhankelijk van hoe u dronken u was) staat uw tronie er ook op te blinken *** Hadden we trouwens al verteld dat top of the bill dit jaar Rocky Burnette, de zoon van Johnny Burnette, is? *** De Antwerpse metalbillies Hellsonics hebben een nieuwe bezetting: zangeres Killie Sonics en gitarist Brain Detzer worden vanaf heden aangevuurd door ex-Reef Rider Gringo Starr (drums) en ex-Mutant Wolf Nik Nitro (contrabas) *** Mogen wij van de gelegenheid nog eens gebruik maken om te vermelden dat wij een hekel hebben aan dit soort pseudoniemen? :-) *** Ook de Kempense cowboys The Buckshots hebben hun nieuwe bezetting voorgesteld: ze worden vanaf heden vervoegd door Joris Verdonck (drums, deed ooit iets onduidelijks in de blues) en Frans Anthonis (pedal steel, ex-Moonshine Reunion en ex-Hètten Dès). Zangeres Els Oostvogels blijft uiteraard regelmatig haar nummertje meezingen. Hun debuut- CD zou begin april verschijnen *** Is Lady Linn op weg naar een record? Haar Here We Go Again staat nu al 103 weken (dus bijna 2 jaar!) in de Ultratop Album Charts, het absolute record is 106 weken voor popgroep Hooverphonic. Opmerkelijk voor een retro-CD, zeker omdat Here We Go Again nooit de top van de hitparade haalde, maar strandde op de tweede plaats. Ondertussen greep ons Lientje net naast de Ultratop Download Award 2009 voor de Belgische artiest die het meest legaal gedownload werd: ze eindigde tweede in het jaarklassement, na rockband Daan *** De nieuwe single van Daan, getiteld Icon, is trouwens pure Lee Hazlewood, maar dit geheel terzijde *** Weet u trouwens wie er gitaar speelt bij Daan? Steven Janssens van The Whodads, The Revelaires en vroeger Los Fabulous Frankies...*** En wie u wie er drumt bij Daan? Isolde Lasoen van The Whodads, de Johnny Trash All Star Revue en vroeger Bruno De Bruxelles...

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Imelda May

Wie mocht tijdens de Grammy's live How High The Moon komen zingen voor naar schatting 120 miljoen televisie kijkers? Wie was de eerste act uit Ierland die daar een liedje ten berde mocht brengen sinds U2? Niemand minder dan Imelda May alias mevrouw (Darrel)Higham *** Imelda May is bezig met de opnames van haar nieuwe album getiteld Mayhem. In maart toert ze door de States als voorprogramma van de Britse popjazz vedette Jamie Cullum *** Laat de taart maar komen: dit jaar vieren ze in Engeland de 60ste verjaardag van de Triumph Thunderbird, de ultieme cliché rock 'n' roll motorbike, geïntroduceerd in 1949 en gemaakt tot 1966. De 6T of TR65, zoals het serietype heette, was gebaseerd op de 500 cc Speed Twin en mikte met zijn 650 cc op de Amerikaanse markt. Welk stalen ros bereed Marlon Brando in 1953 in de film The Wild One? Een Thunderbird 6T uit 1950. Altijd interessant: in 1962 koste een nagelnieuwe Thunderbird welgeteld 278 £.


Marlon Brando op z'n Triumph en rechts een reclame-afbeelding voor de Triumph uit 1951


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Voor ons is Roy Orbison al sinds Ooby Dooby een ster, op 29 januari kreeg hij er ook een op de Hollywood Walk Of Fame. De ster werd ingehuldigd door weduwe Barbara Orbison en zonen Roy Jr. en Alex *** Gibson heeft ondertussen een 12-snarige akoestische Epiphone Roy Orbison Oh Pretty Woman gitaar op de markt gebracht, gebaseerd op Roy's 12-snarige Epiphone Bard uit 1962 die hij gebruikte om hits als Oh Pretty Woman te componeren. De aanbevolen verkoopprijs is 1332 $, maar daarvoor krijg je er een speciale gitaarkoffer bij, plus enkele goodies zoals een pin's, een foto van Roy, de partituur van Oh Pretty Woman, en een door Barbara en Roy Jr. gehandtekend oorsprongscertificaat *** De 79-jarige Rolf Harris, bekend van zijn hilarische hit Tie Me Kangaroo Down Sport uit 1960, kreeg op 26 januari een eredoctoraat in de letteren van de Hope University in Liverpool, als erkenning voor het voor het grote publiek toegankelijk maken van kunst en muziek. Harris is naast zijn muzikale en televisiecarrière ook bekend als kunstschilder. Recentelijk stond hij nog achter de microfoon als speciale gast bij The Jive Aces (GB) *** Nog meer oudjes die nog zo goed bij de pinken zijn dat ze op 31 januari in Los Angeles een Grammy Award in de wacht sleepten: Levon Helm (begon zijn carrière eind jaren '50 als drummer bij Ronnie Hawkins' band The Hawks) haalde de prijs voor Best Americana Album binnen met zijn CD Electric Dirt, Booker T. Jones (van Booker T & the MG's en hun orgel instro Green Onions uit 1962) kreeg de prijs voor Best Instrumental Pop Album voor zijn solo-CD Potato Hole (hij blijft het in de groenten zoeken) *** Voor de volledigheid vermelden we ook dat de Complete Chess Masters 1950-1967 van Little Walter (126 tracks op 5 CD’s) de Grammy voor Best Historical Album won, en dat (de in 1973 overleden) Bobby Darin een Lifetime Achievement Award kreeg... 50 jaar nadat hij in 1960 de Grammy voor Best New Artist en Record Of The Year (voor Mack The Knife) binnen rijfde! *** "Little Richard: The Birth Of Rock 'n' Roll", geschreven door David Kirby, is een nieuwe biografie over - u had het vast nog niet geraden - Little Richard *** En Alan Clark, de zanger die sinds 1974 de wereld verblijdt met een reeks zelf uitgegeven scrapbooks over Buddy Holly, Eddie Cochran, Gene Vincent en Jerry Lee Lewis, heeft een nieuw plakboek bij elkaar gespaard: "The Life And Times Of Buddy Holly & the Crickets Volume 1" bevat 160 pagina’s zeldzame foto’s, krantenknipsels en advertenties. Er staat ook een volume 2 aan te komen, en volume 3 wordt aangekondigd onder de titel "Three Stars: A Tribute To Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper" *** De zoon van Etta James meldt dat zijn moeder in een hospitaal wordt behandeld voor een urinaire infectie die leidt tot bloedvergiftiging. De nu 72-jarige Etta James werd oorspronkelijk in het ziekenhuis opgenomen voor haar verslaving aan pijnstillers *** Sundazed brengt in maart Dick Dale's zes LP’s uit 1962-1965 uit op 180 gram vinyl, aangevuld met een Singles Collection dubbel-LP die dezelfde periode beslaat *** We krijgen hier trouwens net binnen dat de surfmeister op 28 april optreedt in Tivoli in Utrecht, en Dick Dale kennende zal dat zeker niet zijn enige concert in de Benelux zijn. Met andere woorden: hou onze onvolprezen Be There!© in de gaten! *** Op 8, 9 en 10 juli zijn The Fabulous Thunderbirds (USA) na lange tijd weer present op de Nederlandse clubpodia. Ze zullen respectievelijk Enschede, Amersfoort en Amstelveen aandoen. Zie voor meer info uiteraard eveneens onze Be There!© ***
You Are My Destiny: Paul Anka dient klacht in tegen zijn echtgenote voor laster en eerroof. Het zat eraan te komen, want Anka komt tegenwoordig vaker in het nieuws omwille van slaande ruzies met zijn vrouw dan voor zijn muzikale prestaties *** Toegegeven: de in 2003 overleden Nina Simone is niet echt rock 'n' roll, maar omdat wij haar My Baby Just Cares For Me uit 1958 een fantastisch nummer blijven vinden, willen we u het volgende merkwaardig bericht niet onthouden. Op 21 februari (haar 77ste verjaardag) krijgt Nina Simone een standbeeld op het naar haar genoemde Nina Simone Square in haar hometown Tyron, North Carolina. Tot daar niks bijzonders, ware het niet dat een deel van haar as in het kunstwerk zal verwerkt worden... *** Op 28 en 29 mei wordt in Fort Lauderdale Beach, Florida uitgebreid de 50ste verjaardag gevierd van de film Where The Boys Are, die daar in 1960 op het strand werd gefilmd. De burgemeester kondigde het programma aan in het gezelschap van Connie Francis, die acteerde in de film en het titelthema Where The Boys Are in zo'n 15 landen naar de top van de hitparade zong (ze nam het nummer op in 9 talen waaronder Spaans en Italiaans). De film betekende de definitieve doorbraak van de in Amerika erg populaire spring break, de lentevakantie waarin tot op de dag van vandaag studenten massaal naar Fort Lauderdale trekken op zoek naar sun, fun, surf, strand en sex. Het feit dat spring break in de jaren '70 en '80 steeds meer verwerd tot een dronken drugsbacchanaal met vechtpartijen en vandalisme zit er wellicht voor iets tussen dat het gemeentebestuur nu teruggrijpt naar de onschuldiger sfeer van 1960. De Elbo Room bar aan State Road A1A die in de film te zien is bestaat trouwens nog steeds. De nu 71-jarige Connie Francis die zelf in Zuid-Florida woont, zou een aantal van de Where The Boys Are: Connie Francis' Great American Beach Party aktiviteiten in mei persoonlijk bijwonen. Op het programma staan ondermeer een vertoning van de film, concerten, een oldtimer cruise, hula parties en - om de titel van een andere strandfilm uit die dagen te lenen - beach blanket bingo.


Connie Francis is nog steeds Where The Boys Are

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 11 januari overleed Phil Sanchez van de blanke doo-wop groep The Excellents alias The Excellons. The Excellents, in 1960 opgericht door studenten van de Christopher Columbus High School in de Bronx, brachten hun debuutsingle Red Red Robin/ Love No One But You uit in 1961 op Mermaid Records, maar het was Coney Island Baby, de B-kant van hun tweede single You Baby You op Blast Records (een onderafdeling van Sinclair Records), dat in 1962 een hit werd. Na een ruzie met de platenfirma gingen de groepsleden hun eigen weg en bracht Sinclair in 1963 een opvolger uit onder de naam The Excellents, die in werkelijkheid werd opgenomen door een compleet andere groep genaamd The Ultimates. In 1964 brachten de echte Excellents onder de naam The Excellons twee demo’s uit 1960 uit op de single Helene/ Sunday Kind Of Love op Bobby Records/ Old Timer Records. The Excellents kwamen opnieuw bij elkaar van 1988 tot 1996, wanneer origineel groepslid John Kuse opstapt om te gaan zingen bij Cathy Jean & the Roomates (Glory Of Love, 1960). Na het verschijnen in 2000 van de 30 track CD (You'll Always Be My) Coney Island Baby met alle opnames van The Excellents en The Excellons inclusief demo’s, de Ultimates single en nieuwe opnames, trommelt Kuse The Excellents opnieuw bijeen, al maakt Phil Sanchez vanaf dan geen deel meer uit van de groep. Sanchez overleed pal op zijn 67ste verjaardag aan de gevolgen van Alzheimer *** Op 13 januari overleed na een beroerte de 75-jarige bariton-tenorzanger Eddie Edgehill van doo-wop groepen The Valentines en The Del-Knights. Edgehill's naam duikt voor het eerst op in 1955 op Lily Maebelle/ Falling For You, de tweede single van de in 1952 in Harlem, New York opgerichte Valentines. Hij zal zes singles opnemen met The Valentines en toeren met Chuck Berry, Screaming Jay Hawkins, Bo Diddley, The Platters, Clyde McPhatter, Lavern Baker, The Clovers en The Jodimars, maar stapt eind 1956 uit de groep om zijn zieke moeder te verzorgen. In 1958 richt hij The Del-Knights op, die tot 1962 vier singles uitbrengen. Meest opvallende liedje daarop is hun versie van Speedy Gonzales uit 1962, origineel van David Dante uit 1961, maar het is Pat Boone die in 1962 de hit scoort. The Del-Knights kappen ermee in 1966, waarna Edgehill samen met enkele andere Del-Knights overstapt naar Terry Johnson's Modern Flamingos, in 1961 opgericht door Flamingos gitarist en tenorzanger Terry Johnson. Edgehill zou slechts een jaartje bij The Flamingos blijven, en sindsdien kwamen wij zijn naam nog welgeteld drie keer tegen in de kleine lettertjes van de muziekgeschiedenis: als componist van Do The African Twist van The Mad Men (1967), van 1968 tot 1974 als manager van The Sweet Delights (de groep van zijn echtgenote Gerylane Moore Edgehill), en tenslotte op 12 april 1997 wanneer The Valentines een reünie concert speelden *** Op 14 januari overleed de 96-jarige Chilton Price Searcy, die de nummers Slow Poke en You Belong To Me schreef. Price was de dochter van een pianiste en werkte bij een radiostation waar Pee Wee King en Redd Stewart een vaste stek hadden. Ze liet hen haar twee liedjes horen, King en Stewart zagen er wel wat in, en zouden voor promotie zorgen in ruil voor hun naam tussen de haakjes. Slow Poke werd in 1951 de enige mainstream pophit voor Pee Wee King & the Golden West Cowboys met zang van Redd Stewart, You Belong To Me werd origineel opgenomen door Sue Thompson in 1952 en een hit in de coverversies van Patti Page, Jo Stafford en Dean Martin. Gene Vincent nam het op in 1958 en doo-wop groep The Duprees scoorden er opnieuw een hit mee in 1962. Daarnaast werd You Belong To Me ook opgenomen door Jerry Lee Lewis, Patsy Cline, Pat Boone, Paul Anka, Connie Francis, Gene McDaniels, The Orioles, Santo & Johnny, Hank Snow, Tennessee Ernie Ford en zelfs - om maar aan te tonen hoe populair het nummer was - country komieken Homer & Jethro. In recentere tijden werd You Belong To Me nog gecoverd door The Firebirds (GB). Chilton Price bleef liedjes componeren en heeft nooit een slecht woord gezegd over het feit dat King en Stewart tweederde van haar royalties opstreken, omdat het haar doorbraak in de muziekbusiness betekende *** Op 22 januari overleed de 67-jarige tenorzanger Robert "Squirrel" Lester van soulgroep The Chi-Lites aan kanker. Tot daar niks voor ons, ware het niet dat The Chi-Lites zoals veel soulgroepen uit de jaren '60 hun roots hadden in de doo-wop. Lester nam in 1963 samen met toekomstige Chi-Lites Clarence Johnson (bariton) en de toepasselijk genaamde Eugene Record (lead) als lid van The Chanteurs de single You've Got A Great Love/ The Grizzly Bear op voor Vee-Jay, terwijl datzelfde jaar de twee andere oprichtende leden van The Chi-Lites, bariton Marshall Thompson en baszanger Creadel "Red" Jones, met The Desideros de single I Pledge My Love/ Flat Foot Charlie uitbrachten op Renee Records. 't Is maar dat u het weet! ***


The Delroys met Reggie Walker links en Ronald Coleman rechts. Rechterfoto: Reggie in 2004

Tien dagen na een beroerte stierf op 26 januari de 69-jarige bariton-baszanger Reginald Allan Walker, in 1956 een van de oprichters van de New Yorkse doo-wop groep The Delroys. Hun in juli 1957 opgenomen debuutsingle Bermuda Shorts doet het lokaal erg goed en The Delroys (die bij wijze van gimmick effectief optreden in bermuda broeken!) delen de affiche met artiesten als Fats Domino, Paul Anka, Bobby Darin (die toen nog gewoon liedjes van Little Richard zong), The Bobbettes, Huey "Piano" Smith & the Clowns, The Clovers en The Five Satins. Promotie genoeg dus, maar helaas geen centen van de platenfirma, en daarom vertikten The Delroys het om nog op te nemen, ook al hadden ze al een opvolger gepend onder de titel Overcoat. Pas in 1959 zou er opnieuw een single van The Delroys verschijnen, waarna de groep stilaan uiteen viel omdat de groepsleden hun legerdienst moesten vervullen. Zo is Reggie Walker niet te horen op Love Me Tenderly/ Pleasing You uit 1961, maar is hij wel van de partij op het nummer Alimony dat in 1964 opduikt op de verzamel-LP Al Browne Presents Dyno Sounds. In 1967 gaat Walker bij de politie werken, tot aan zijn pensionering in 1988. Tussendoor behaalde hij een bachelors degree in crimineel recht. The Delroys blijven aan en af bestaan, en brengen in 1970 opnieuw een single uit onder de nieuwe groepsnaam The First Three. In 1982 komen The Delroys opnieuw bij elkaar om op te treden in het lucratieve oldies circuit, en in 1987 brengen ze in eigen beheer de single Talk To Me/ Got To Get You Into My Life uit, waarop ze het Beatles nummer Got To Get You Into My Life coveren in gospel stijl. De laatste keer dat we van The Delroys hoorden was in 1996, maar hun verhaal zou in 2001 een merkwaardig staartje krijgen als Walker en een andere originele Delroy, Ronald Coleman, gevraagd worden om te komen zingen bij een van de groepen die opereren onder de naam The Del-Vikings, de groep die in 1957 de doo-wop klassieker Come Go With Me scoorde. Doo-wop groepen zijn een bijzonder rekbaar begrip en hun stambomen één grote warboel, maar déze Del-Vikings werden in 1970 opgericht door originele Del-Vikings Clarence Quick, Kripp Johnson, Norman Wright en David Lerchey. Het langst overgebleven originele fifties groepslid van deze bezetting, Clarence Quick die in 1957 lead zong op Come Go With Me opvolger Whispering Bells, overleed in 1985 *** Op 27 januari overleed Shirley Caddell, u hopelijk niet onbekend van het op female rock 'n' roll compilaties voorkomende The Big Bounce uit 1962. De op 16 maart 1931 als Shirley Simpson geboren Caddell kwam uit de country en nam (soms onder de naam Shirley Collie, de achternaam van haar eerste echtgenoot) een aantal duetten op, ondermeer No One To Talk To met Lefty Frizzell in 1957, Why Baby Why met Warren Smith in 1961, en Willingly met Willie Nelson in 1962, de periode waarin de jonge Willie Nelson nog een crew cut had en een maatpak droeg. Nelson en Caddell waren inderdaad willing, want ze zouden een jaar later in het huwelijksbootje stappen, dat op de klippen liep toen Caddell op een niet zo mooie dag nietsvermoedend een brief opende en daarin een ziekenhuisfactuur vond voor de geboorte van Nelson's zoon... een zoon bij een minnares waar zij niets van wist! Het leven in de countrymuziek zoals het is! In 2009 publiceerde Caddell het boek Scrapbooks In My Mind over haar leven met Willie Nelson *** Januari was een slechte maand voor doo-woppers, zoveel is duidelijk: op de valreep legde op 31 januari ook de 73-jarige tenor Herman Dunham van The Vocaleers en The Solitaires het loodje. The Vocaleers werden opgericht in 1952 en in hun begindagen gemanaged door Jimmy Manning, ooit nog roadie voor Lucky Millinder en zelf zanger in gospelgroep The Harlemaires waar ook ene Howard Lymon (de vader van Frankie Lymon) en ene Benjamin Franklin Peay (later bekend als Brook Benton) deel van uitmaakten. In december 1952 namen The Vocaleers hun debuutsingle Be True/ Oh Where op, en opvolger Is It A Dream/ Hurry Home haalde in 1953 de vierde plaats in de R&B-hitparade. Na de opnames van hun vierde single in december 1953 stapte Dunham op om lead te gaan zingen bij The Solitaires, wier debuutsingle Wonder Why/ Blue Valentine verschijnt in januari 1954. Bij The Solitaires neemt Dunham de naam Herman Curtis aan, de naam van zijn echtgenote. The Solitaires brengen verschillende singles uit en delen het podium met Bill Haley, The Flamingos, The Clovers, The Five Keys en The Drifters. Sterker nog: ze traden soms zélf op als The Drifters, wanneer een promotor stiekem de naam van The Drifters op de affiche zette en bij aankomst van The Solitaires fijntjes wist te melden dat The Drifters "helaas" verhinderd waren en of The Solitaires geen extra inspanning konden doen... In de lente van 1955 moet Dunham het leger in en wordt hij vervangen, al maakt ie van zijn vrije dagen gebruik om snel nog wat Solitaires tracks in te zingen. Na zijn legerdienst zou hij op losse basis af en toe opnieuw opduiken bij The Solitaires, ook al stapt hij in 1958 over naar een andere groep… opnieuw The Vocaleers! Hij zingt mee op hun I Need Your Love So Bad/ Have You Ever Loved Someone (1959) en Love And Devotion/ This Is The Night (1960), maar is afwezig op latere singles van The Vocaleers. The Solitaires treden sinds de jaren '70 op in het nostalgie circuit, maar Herman Dunham zal pas opnieuw met hen op het podium staan in 2008. Ace Records bracht in 2001 de verzamelaar walkin' Along With The Solitaires op de markt.


The Vocaleers in 1953 met Herman Dunham rechtsboven

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Binnenkort verschijnen in de States twee documentaires over het tiki fenomeen: Tikimentary Redux en The DVD Of Tiki: Paradise Lost: The Rise And Fall Of Backyard Polynesia. Beide DVD’s behandelen de origine, opkomst, hoogdagen en revival van all things tiki, en vissen deels in hetzelfde water met interviews met muzikanten en artiesten als Martin Denny, Shag, King Kukulele, Combustible Edison en de Italianen van I Belli Di Waikiki *** Toevallig binnenkort op vakantie in Los Angeles en dringend toe aan een nieuwe haarsnit? Spring dan binnen bij de ouderwetse (er is een kapperszaak gevestigd sinds 1927!) Sweeney Todd's Barber Shop op 4639 Hollywood Boulevard, waar sinds kort Omar Romero van Omar & the Stringpoppers bijklust met schaar, kam, scheermes en pot vet *** Groepen komen, groepen gaan, groepen komen terug: Man Or Astro-Man? (de groepsnaam is inderdaad met een vraagteken) gaat in maart een aantal reünieconcerten spelen. Man Or Astro-Man? was van 1992 tot 1997 een van de populairste (heel) moderne surfbands, en stonden sinds 1997 nog exact twee keer op een podium *** Ook surfband The Space Cossacks uit Washington zijn opnieuw aan het optreden. The Space Cossacks bestonden van 1996 tot 2000 en brachten in die periode drie split vinyl EP’s en twee CD’s uit, Interstellar Stomp en Tsar Wars. In 2005 verscheen de verzamel-CD Never Mind The Bolsheviks *** Groepen komen, groepen gaan, groepen komen terug: het goede nieuws is dat The Alkali Flats opnieuw bij elkaar zijn. Nog beter nieuws is dat ze nu ook twee vrouwelijke groepsleden hebben. En helemaal geweldig is dat Surfing Airlines ze tegen november opnieuw naar de Benelux wil halen *** Groepen komen, groepen gaan, en soms krijg je supergroepen. Momenteel op toer in de States: Robert Gordon & the Men They Couldn't Hang, zijnde Robert Gordon, Lee Rocker (contrabas), Chris Spedding (gitaar) en Glen Matlock van punkgroep The Sex Pistols (drums) *** Over Lee Rocker gesproken: deze kondigt voor dit jaar twee nieuwe albums aan. Eentje zal opgenomen worden met een heleboel vrienden muzikanten, het andere is al ingeblikt onder de titel Midnight Radio en bevat enkel akoestische 70’s covers als Drivin' My Life Away *** Groepen komen, groepen gaan: de hele Benelux toer van Rowdy Kate in juni is afgelast wegens gesplit *** Rowdy Kate dus, niet de Benelux...Het einde voor Rowdy Kate

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Altijd al eens de vloer willen aanvegen met een familielid van Elvis? Grijp uw kans op 13 en 14 maart wanneer David Stanley seminars zal geven in de Kenpo Karate scholen in Maarssen en Utrecht. Stanley is Elvis' jongste stiefbroer (David was 4 jaar toen zijn moeder in 1960 hertrouwde met Elvis' vader Vernon) en begon vanaf zijn 16de voor Elvis te werken als lijfwacht. Van 1972 tot 1977 zou hij aanwezig geweest zijn bij meer dan 1100 concerten van de King. De workshops zijn ook toegankelijk voor mensen die nooit eerder op de mat hebben gestaan, duren een uur en kosten 25 euro. De plaatsen zijn beperkt tot 22 personen per workshop, bij veel belangstelling worden er mogelijk extra workshops ingelast. Inschrijven kan via kenpo-karate@live.nl *** In mei doet de Original Elvis Tribute opnieuw de Benelux aan met drie data in Eindhoven, Sneek en Antwerpen. The Original Elvis Tribute is een initiatief van Duke Bardwell (bassist voor Elvis van 1974 tot 1975) en Michael Jarrett (hij schreef I'm Leaving en I'll Be Home On Christmas Day voor Elvis), aangevuld met Elvis soundalike Robert Washington (USA), gitarist Chris Casello van rockabillyband The Starlight Drifters (én de vaste gitarist van Johnny Powers), en studio drummer Marc Singer (USA, ondermeer te horen op de soundtrack van de rock 'n' roll film Lemon Popsicle uit 1978). Onze eigen Sue Moreno verzorgt de backing vocals *** Uiteraard verschijnen er dit feestjaar diverse speciale Elvis releases, en zo kondigt Sony een Legacy Edition dubbelcd aan van het live album On Stage uit 1970. De 10 nummers van de LP die de hit The Wonder Of You opleverde worden aangevuld met drie extra songs uit hetzelfde concert van februari 1970 in het International Hotel in Las Vegas, plus een extra The Wonder Of You dat 's namiddags werd opgenomen tijdens de repetitie. Kanttekening: in 1999 verscheen er al een On Stage CD met zes extra nummers. Het tweede schijfje zal Elvis' eerdere live album In Person uit augustus 1969 bevatten (oorspronkelijk verschenen in november 1969 als één plaat van de dubbelelpee From Memphis To Vegas/ From Vegas To Memphis), aangevuld met zes bonustracks van hetzelfde optreden. Back In Memphis, de "studioplaat" van From Memphis To Vegas/ From Vegas To Memphis kreeg eerder al de Legacy Edition dubbel-CD behandeling op de CD From Elvis In Memphis *** Ja, we weten het, het is en blijft ingewikkeld... *** Memphis Recording Services, het Britse label gespecialiseerd in luxueuze uitgaven van materiaal waarvan het 50 jaar oude copyright is vervallen en dat absoluut niets te maken heeft met de Memphis Recording Services van Sun Records noch met RCA, slaat op zijn beurt toe met de CD Off Duty With Private Presley, dat naast 4 Elvis klassiekers uit 1958 (I Got Stung, A Fool Such As I, A Big Hunk O'Love en I Need Your love Tonight) zo'n 30 privé-opnames bevat uit 1958 en 1959 die hier - althans volgens MRS zelf - voor het eerst legaal verschijnen. Elvis in zijn eentje thuis aan de piano, u kent dat soort materiaal wel. Bij de CD steekt een boekje met een honderdtal zeldzame en onuitgegeven foto’s van Elvis' legerdienst, de periode waaruit de opnames stammen *** De geest van Elvis waart voortaan rond in Rijkevorsel, waar Elvis fan Peter Godefridi Café De Wildeman omtoverde tot Presley's Place. "Dit is het eerste Elvis café van België", aldus Godefridi in een interview met de krant Gazet Van Antwerpen. "In het Nederlandse Doesburg bestaat al wel een gelijkaardig initiatief. Drie jaar geleden ben ik begonnen als zanger. Ik schreef me in voor de Elvis wedstrijd in het Waasland Shopping Center, waar ik de eerste plaats wegkaapte. Onlangs heb ik een CD opgenomen. Intussen groeide het idee om een Elvis café te beginnen, waar maandelijks optredens plaatsvinden, mensen die graag zingen en niet alleen liedjes van Elvis brengen. We spelen in het café ook niet constant Elvis, wel muziek van 1965 tot de jaren '80." Presley's Place ligt tegenover de kerk van Rijkevorsel, adres Dorp 12.


Peter Godefridi in zijn Presley's Place

Naar Boven
28 januari 2010
SEE YOU LATER, BOBBY CHARLES

Bobby Charles in 1955 en meer recentelijk

"Unsung heroes of rock 'n' roll", zo worden ze zo mooi genoemd in Amerika: bij het grote publiek onbekende namen, die evenwel meer dan hun bijdrage leverden aan onze muziek. En dat geldt zeker voor de op 14 januari in New Orleans overleden swamp-pop pionier Bobby Charles, die twee van de grootste hits uit het rock 'n' roll tijdperk schreef, See You Later Alligator en Walking To - jawel - New Orleans.
Charles was een rasechte cajun, op 21 februari 1938 geboren als Robert Charles Guidry in Abbeville, Louisiana. Vandaar misschien die alligator? De titel van het nummer was Guidry’s vaste afscheidsgroet, de inspiratie van het nummer kwam er toen iemand daar "after a while, crocodile" op repliceerde. Hij schreef er in 20 minuten een nummer over en een platenzaak bracht hem in contact met Chess Records. Hij zingt het liedje over de telefoon, krijgt gelijk een contract aangeboden en mag het liedje opnemen in Cosimo Matassa's studio in New Orleans. Chess brengt de single uit en vliegt hem over naar Chicago, waar Phil en Leonard Chess zich een aap schrikken omdat Guidry niet zwart maar blank is... Chess geeft hem de artiestennaam Bobby Charles en Later Alligator, zoals het oorspronkelijk heette, verschijnt in 1955 als een 12-matige rhythm 'n' blues shuffle, op de hielen gezeten door de rock 'n' roll cover van Bill Haley & his Comets, die nummer 6 in de poplijsten en nummer 7 in de R & B lijsten haalt. Charles zelf bereikt enkel de 14de plaats op de R&B charts. Chess promoot hem als tieneridool en zal in totaal 7 singles uitbrengen, waarvan Will Tell/ Take It Easy Greasy (1956) het zelfs nog beter doet dan See You Later Alligator, met een 11de plaats op de R&B charts. Na Chess stapte hij over naar Imperial waar hij voor Dave Bartholomew tot 1959 nog 6 singles zou uitbrengen.
Het tweede wereldnummer dat Charles schreef is Walking To New Orleans, een Top 10 pop hit voor Fats Domino in 1960. Domino had eerder al zijn Before I Grow Too Old opgenomen en nodigde Charles bij hem thuis uit, die evenwel zodanig platzak was dat ie enkel te voet naar New Orleans kon wandelen. Een ideetje voor een nieuw nummer... Ook Fats' It Keeps Rainin' uit 1961 is van de hand van Bobby Charles. Charles en Domino zouden een duet versie van Walking To New Orleans opnemen in 1995 voor Charles' album Wish You Were Here Right Now. Charles' derde klassieker pent ie met (I Don't Know Why I Love You) But I Do, in 1960 vereeuwigd door Clarence "Frogman" Henry. Dat was drie jaar na Ain't Got No Home, en producer Allen Toussaint was zo wanhopig op zoek naar goeie songs voor Henry dat ie alle zes songs waar Bobby Charles op dat moment mee afkwam gelijk opnam met Henry. Opvallend bij dit alles is dat Bobby Charles geen muziek kan lezen of schrijven: als hij nummers schrijft blijft hij die zingen tot hij ze kan opnemen, omdat hij bang is dat hij ze anders zou vergeten. Als ie onderweg een liedje bedacht belde hij naar zijn eigen antwoordapparaat...
In de jaren '60 bracht hij singles uit op Fairie, Hub-City, Jewel en Paula. Zijn titelloze debuut LP zou pas verschijnen in 1972, en vanaf dan brengt hij slechts heel sporadisch nieuw materiaal uit. Optreden en toeren doet hij eigenlijk niet zo graag, misschien omdat ie in de jaren '50 het land doorkruiste als enige blanke op zwarte package tours met artiesten als Chuck Berry, The Platters en Frankie Lymon & the Teenagers, wat niet overal met open armen werd onthaald. Af en toe werden er zelfs kogels afgevuurd op de toerbus of een hotel in brand gestoken... Nee, Charles prefereerde een leven in de schaduw en zat liever thuis nummers te bedenken, al is thuis voor hem een relatief begrip: drie keer verdwijnt zijn hele hebben en houden, wanneer zijn huis afbrandt, bij een overstroming, en bij de doortocht van Hurricane Rita. Charles zondert zich af van de muziekwereld wegens te vaak bedrogen door platenbonzen, producers en managers, en omdat teveel mensen hem opzoeken omdat "hij zeker toch eens naar hun liedjes moest luisteren". Hij knutselt ze graag in zijn dooie eentje in mekaar, en vindt afnemers in grote namen als Ray Charles, Etta James, Muddy Waters, Kris Kristofferson en Joe Cocker.
Charles had rugproblemen, leed aan nierkanker en diabetes en werd 71 jaar. De release van zijn recentste CD, getiteld Timeless en gepland voor 23 februari, zal hij niet meer meemaken. Zijn Chess opnames vindt u op de CD’s Louisiana R&B Man: Charly R & B Masters Volume 31 (Charly) en Later Alligator (Black Tulip), de Jewel en Paula opnames uit 1964 en 1965 staan op Walking To New Orleans (Demon-Westside).

Naar Boven
28 januari 2010
KORT NEDERLANDS R&R NIEUWS

Nick Curran

Nog niet zo lang geleden meldden we dat de Amerikaanse rocker Nick Curran, geboren in 1977, aan mondkanker lijdt. De geplande Europese tour werd gecancelled en Nick heeft aangegeven te vechten om zijn kanker te boven te komen. Om Curran te steunen bij dit gevecht, zowel mentaal als financieel, wordt er een benefiet georganiseerd. Op zondag 28 februari treden er vanaf 13.00 uur 12 bands non-stop op ter ondersteuning van het gevecht van Nick Curran. Er is medewerking toegezegd uit verschillende hoeken van de rock ‘n’ roll en blueswereld. Zie daar de namen: Lung Juhn (rhythm & blues), Little Louis (one man show), Channel Red (rockabilly), Jacuzy Sunset (indierock), Lucy & the Wigflippers (female jump & jive), The Blues Crowns (blues), CC Jerome's Jetsetters (soul & blues injected R&R), Gene Taylor (originele pianist van The Blasters), The Generators (westcoast jump & swing), The Tin Stars (rockabilly), Lil' Esther (westernswing), Tinez Roots Club (jive, rhythm & blues), Fried Bourbon (rhythm & blues uit België) en The Kingsnakes (in een speciale reünie). Plaats van handeling zal zijn The Rambler, Stationsplein 12 in Eindhoven. Entree: 10 Euro. Info: www.therambler.nl *** Het nieuwste rock 'n' roll magazine heet Muleskiner. Het blad zal Engelstalig en in zwart-wit zijn en zal 4 keer per jaar uitkomen, van de inhoud is ons op dit moment nog niets bekend. Initiatiefnemers zijn Miranda Ter Maat uit Uitgeest en Willem (achternaam?) uit Rotterdam. Meer info hopelijk later. Op 21 maart is er alvast een releaseparty in Exit, Rotterdam, met de Amerikaanse band .357 Stringband en The Smokin’ 45’s uit Zuid-Holland.

Naar Boven14 januari 2010
BURLESQUE IS HET HELEMAAL IN AMSTERDAM...


Altijd fijn om te zien: The Bombshelly's (foto: www.myrthetermaten.com)

...en dat voornamelijk dank zij de inspanningen van Madame Risquée. Na de uitverkochte Amsterdam BeatClub oudejaarsparty met gemaskerd bal in Paradiso, de Burlesque FreakOut op 2 januari in Club 8 en de danseressen op de Elvis Birthday Bash in de Melkweg is er op vrijdag 15 januari een vertoning van de film Burlesque Undressed in de in 1921 geopende art deco bioscoop Tuschinski Theater in de Reguliersbreestraat. Burlesque Undressed is een documentaire gedraaid door de Britse performster Immodesty Blaize over de geschiedenis en de wedergeboorte van de burlesque met live beelden, duizelingwekkende kostuumontwerpen en interviews met artiesten uit heden en verleden, met als bekendste naam de legendarische Dixie Evans. Amsterdam BeatClub verzorgt de afterparty met veejay duo The Scopi-Tonics, Candy Girls, Terrebelius én champagne!


Ook g
raag gezien op de Burlesque FreakOut: Miss Whips (foto: www.madamerisquee.com)

Madame Risquée gaat evenwel nog een stap verder terug in de tijd met het nieuwe project RaZzin', geïnspireerd door de ondergrondse feestjes uit de jaren '20 ! RaZzin' zal de sfeer van de gangsterfilms en de nightclubs van de jaren '20 tot '40 oproepen met muziek, cocktails, optredens, burlesque en variété uit de stokoude doos. Denk: Clara Bow, Rudolph Valentino, Josephine Baker, Fred Astaire, Ginger Rogers, Clark Gable, Marlene Dietrich, Betty Boop, de charleston en The Great Gatsby. Het feest debuteert op zaterdag 30 januari in retro theater Paleis van de Weemoed, Oude Zijds Voorburgwal 15. Let op: er zijn slechts 80 tickets beschikbaar, dus vooraf reserveren is de boodschap, zeker omdat op dit moment 40 % van de kaartjes al verkocht is. Alle info ter zake vind je op www.razzin.me. Haal alvast je sjiekste pak maar al uit de kast!

Naar Boven14 januari 2010
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Jumping Jukebox tijdens Rock Around The Jukebox in Rosmalen in 1995 (foto: Boppin' Around archief)

Op zaterdag 27 februari komt de Brabantse band Jumping Jukebox eventjes bij elkaar voor een reünieconcert in de originele bezetting met Arno Janssen, Peter van der Kloet, Gert de Graaf en Tiny Lathouwers. Jumping Jukebox maakte in de jaren ’80 en ’90, vooral in het Brabantse land, furore met energieke klassieke rock ‘n’ roll en doo-wop. Het optreden vindt plaats in Sint Oedenrode. Voor meer info zie onze volgende Be There!© update of check http://jumpingjukebox.hyves.nl *** Overigens maakt Tiny ook deel uit van The Taildraggers, waarvan op dit moment de mini-CD The Return Of The Taildraggers op uitkomen staat. De songs kun je echter al beluisteren op www.thetaildraggers.nl *** Personeelswissel bij Bang Bang Bazooka: contrabassist Karel Panjer verlaat de band na zeven jaar en verkast naar Zweden. Hij wordt vervangen door Eric Haamers die in het verleden al inviel voor Karel. De nieuwe BBB bezetting zal dit jaar een nieuwe CD uitbrengen *** Wat tevens betekent dat Eric Haamers tegenwoordig te boeken is met Batmobile, Bang Bang Bazooka, The Penguin, The Cactus Cowboys en speedrockers The Gecko Brothers... *** The Rhinestone Brothers gaan halverwege dit jaar de studio in voor een CD met voornamelijk eigen nummers. Op dit ogenblik is het wat stil rond de band. Dit na de zware rugoperatie van gitarist Toon van Dijk die nu herstellende is. De andere leden zijn overigens wel actief met andere bands. Zo zal bassist Alex Nuyts een aantal optredens verzorgen in Frankrijk samen met Phil Friendly, en drummer Maurice Meesters is momenteel druk doende in een nieuwe opgerichte band, Jacky & the Roadrunners. Deze band speelt oude stijl country. In de band zien we verder William van Hoof op pedal steel, Frank van de Meulenhof op gitaar, Harold van Lierop op bas, en Jaqueline van Haaren (van Cash On Delivery) op akoestische gitaar, mandoline en zang *** Op 9 januari verscheen Soapbox Derby, na Dresscode Rock 'n' Roll uit 2005 het tweede album van de Amersfoortse psychobilly band Rocker Arms *** CC Jerome’s Jetsetters gaan van 3 t/m 8 maart een mini-tour van 4 optredens doen in Spanje, en om een vervolg te geven aan het begeleiden van Amerikaanse artiesten (in 2009 Nick Curran), komt van 5 t/m 16 november 2010 de Amerikaanse rootsartiest Guy Forsyth naar Nederland voor een Europese tour, genaamd Guy Forsyth meets CC Jerome’s Jetsetters. Reeds 9 maanden voor aanvang van de tour zijn er al zes optredens geboekt. Boeken? Bel of mail Coen Molenschot. Tel.: +31-6-20536693/ c.molenschot@chello.nl. Het weekend na deze tour zullen CC Jerome’s Jetsetters meteen afreizen naar Engeland voor het grote Rhythm Riot festival te Sussex.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 1 januari zagen we honkytonk pianist Renaud Patigny op televisie twee volle seconden door het nieuws flitsen naar aanleiding van een concert dat hij op oudejaarsavond gaf voor daklozen in het Centraal Station in Brussel *** De erkenning voor Lady Linn en haar Magnificent Seven blijft duren: bij de uitreiking van de Vlaamse Muziekprijzen de MIA's, toegekend door de VRT en Muziekcentrum Vlaanderen, sleepte Lien De Greef de awards voor Beste Pop Artiest en Beste Vrouwelijke Solo Artieste in de wacht. Vorig jaar won ze ook al de MIA voor Beste Vrouwelijke Artieste én de Radio 2 Zomerhit Trofee. Daarnaast is ze op weg naar een stunt van formaat: haar CD Here We Go Again staat nu al 99 weken onafgebroken in de albumcharts! *** Vanaf heden ook solo te boeken als kleinkunst stand up comedian: The Legendary Johnny Trash *** De liedjes zijn in het Nederlands, de grappen en grollen blijven dezelfde... *** Dat Clark & the Aces ermee kappen was al langer bekend, maar ze geven eerst nog één afscheidsconcert in hun thuisstad Antwerpen: op vrijdag 29 januari kan u ze uitzwaaien in Bar Mondial. De reden dat ze ermee stoppen is tijdsgebrek: de groepsleden hebben hun handen meer dan vol met hun hoofdbands The Seatsniffers en Moonshine Reunion *** Elle Magazine is op zoek naar rockabilly jongeren (m/v) tussen 16 en 25 jaar voor een reportage over mode en subculturen. Interesse? Mail je gegevens met enkele foto's van jezelf in je beste outfit naar sofie.huybrechts@elle.be.

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

(Voorlopig?) niet meer op het podium (laat staan samen...): Eddy Mitchell (l) als Johnny Halliday (r)

Nationale crisis in Frankrijk waarbij zelfs president Sarkozy zich haastte om in het parlement zijn zegje ter zake te doen: Johnny Hallyday werd midden december met spoed geopereerd in een VIP kliniek in Los Angeles en daarbij enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden. De 66-jarige Franse rock 'n' roll held die op 7 september werd geopereerd voor darmkanker, moest op 26 november in Parijs opnieuw onder het mes tengevolge een hernia. Bij die operatie, uitgevoerd door de Franse society arts Stéphane Delajoux, liep blijkbaar een en ander mis, waarna in Los Angeles de nodige correcties dienden uitgevoerd. Hallyday heeft een rechtszaak aangespannen tegen Delajoux en herstelt momenteel in zijn villa in Beverly Hills, waar hij reeds werd gesignaleerd bij het shoppen in de chique winkelstraten van Los Angeles. Hoezeer de zaak de gemoederen ophitste in Frankrijk moge blijken uit het feit dat Delajoux enkele dagen na het bekend raken van het nieuws in Parijs in elkaar werd geslagen, al weigert de politie te concluderen dat er een verband is tussen de mislukte operatie en de aanranding. Alle resterende concerten van Hallyday's afscheidstoernee, inclusief de Belgische data en bij elkaar opgeteld goed voor 160.000 verkochte tickets, zijn voorlopig afgelast *** Begin januari kwam dan het bericht dat Hallyday's 26-jarige dochter Laura Smet (die een relatie had met de broer van dokter Stéphane Delajoux) met spoed in een ziekenhuis was opgenomen met een zware alcohol- en medicijnenvergiftiging. Smet zou 4 januari zelfmoord hebben trachten te plegen in een Parijse kerk. Haar woordvoerder hield het daarentegen op een "simpele malaise" *** Met ingang van nu hebben wij dan ook op zondag geen kater meer maar een simpele malaise... *** En in navolging van Johnny Hallyday heeft nu ook zijn bekendste collega aangekondigd te stoppen met optreden: Eddy Mitchell zal zijn allerlaatste tournee aanvangen in oktober 2010 om daarna enkel nog platen op te nemen. De nu 67-jarige Mitchell begon zijn carrière begin jaren '60 als rocker, schakelde daarna over op popmuziek, en leidde in de jaren '70 en '80 nog een rock 'n' roll revival in Frankrijk. De laatste jaren afficheert hij zich voornamelijk als jazzy crooner *** Op 11 januari overleden nadat hij voor de derde keer in één jaar werd opgenomen in een ziekenhuis: de 65-jarige ex-Johnny Kidd & the Pirates gitarist Mick Green. Volgens zijn artsen functioneerde zijn hart nog maar voor 15% ten gevolge van een "agressieve infectie". Green verving in maart 1962 Johnny Patto die er om gezondheidsredenen mee kapte als leadgitarist van Johnny Kidd & the Pirates. Deze bezetting met verder bassist Johnny Spence en drummer Frank Farley speelde in populaire clubs als de Cavern (Liverpool) en de Star-Club (Hamburg) en nam nummers op als A Shot Of Rhythm And Blues, I'll Never Get Over You, Casting My Spell en My Babe. Mick Green stapte in augustus 1964 uit de band om bij beatgroep Billy J. Kramer & the Dakotas te gaan spelen en werd vervangen door vier elkaar opvolgende gitaristen, tot de hele groep in 1966 collectief ontslag nam. Spence en Farley (die Green vervoegde in The Dakotas) behielden evenwel de rechten op de naam Pirates en Kidd's nieuwe begeleidingsband diende zich in 1966 dan ook The New Pirates te noemen, zij het niet voor lang: Johnny Kidd kwam op 7 oktober 1966 om het leven bij een auto ongeval. Green, Spence en Farley bliezen The Pirates in 1976 nieuw leven in als bluesrock band, en bleven actief als The Pirates tot Farley er in 2005 om gezondheidsredenen mee stopte. Een jaar later brachten Green en Spence nog de CD Skullduggery uit ***


Mick Green twee keer links op de foto in zijn eerste skifflebandje (l) én rock 'n' roll bandje (r)

Originele Shadows bassist Jet Harris krijgt een lintje van de Britse koningin en mag zich voortaan MBE (Member of the British Empire) noemen. De nu 70-jarige Harris lijdt aan keelkanker en ondergaat momenteel chemo *** Alles komt terug: de Londense psychobilly band Skitzo kondigt een comeback aan met originele groepsleden Phil (zang, en in tegenstelling tot de geruchten niet dood) en Rod (drums) Connor en Marc McVey (gitaar), aangevuld door nieuwe bassist Joel Spiel. Skitzo bestond van 1985 tot 1990 en bracht in die periode twee albums uit, Skitzo Mania (1987) en Terminal Damage (1988). Ze kwamen opnieuw bijeen van 1994 tot 1997 voor de EP The Glove en de CD Vertigo. Deze zomer verschijnt een CD met heropnames van oude songs én nieuw materiaal *** In mei komt de man voor de rechter die ervan beschuldigd wordt vorige jaar Johnny & the Jailbirds gitarist Richie Ball te hebben doodgeslagen met een metalen buis. De 68-jarige verdachte ontkent elke betrokkenheid *** Raucous kondigt live DVD’s aan van Union Avenue (Union Avenue Is Coming To Town) en The Caravans (Get A Head, gefilmd in de Charlotte in Leicester op 22 december 2007) *** Pete Pritchard heeft na zijn carrière als bassist van The Flying Saucers een prima staat van verdienste opgebouwd als sessiemuzikant en verzilvert die nu met een solo-CD, uiteraard with a little help van beroemde vriendjes: op Beat The Blues spelen Scotty Moore, wijlen Boots Randolph, Billy Swan, Alvin Lee en Roy Orbison gitarist Bucky Barrett mee *** Gesplit: het Britse trio The Boogie Children, in maart vorig jaar nog te zien in Nederland. Op 1 mei spelen ze hun afscheidsoptreden in het Ace Café in Londen, naar aanleiding van het huwelijk van gitarist Geoff Newton *** Groepen gaan, andere groepen komen: nu reeds wordt in Engeland volop uitgekeken naar het debuutoptreden op 12 maart van The Bombshellettes, een swingband die bestaat uit... 15 dames! *** Of toch ongeveer, want op de foto tellen wij "slechts" 13 Bombshellettes...KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

De nieuwe CD van Wanda Jackson geproduced door Jack White van rockband The White Stripes zou nog deze maand verschijnen. Op de tracklist staan covers van Shakin' All Over van Johnny Kidd & the Pirates en You Know I'm No Good van... Amy Winehouse! *** Zingende Hollywood cowboys Roy Rogers, Gene Autry, Tom Mix en William S. Hart worden in 2010 nóg onsterfelijker op een Amerikaanse postzegel *** Worden op 15 maart ten eeuwigen dage bijgezet in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame met elk een individuele Ahmet Ertegun Award: componisten Jesse Stone (Shake Rattle And Roll, Money Honey), Otis Blackwell (Great Balls Of Fire, Don't Be Cruel, All Shook Up), Mort Shuman (Viva Las Vegas, Save The Last Dance For Me), en Jeff Barry & de vorig jaar september overleden Ellie Greenwich (Da Doo Ron Ron, Be My Baby, Then He Kissed Me). In de categorie "uitvoerders" hebben Darlene Love en The Chantels het niet gehaald *** Paul Anka heeft op 23 en 24 december de politie verwittigd dat zijn vrouw hem toegang weigerde tot zijn eigen huis om zijn kinderen te zien voor de kerst. Sinds Anka en zijn echtgenote in onmin leven heeft Anka zijn intrek genomen in een hotel *** Op 1 januari overleed de 44-jarige Teresa Louise Williams aan een slepende ziekte. Williams was de dochter van rockabilly Billy Adams (Rock Pretty Mama, You Gotta Have A Ducktail) en drumde in de gospel familieband van haar vader die in 1965 predikant werd. Ze nam ook op met hem. In de jaren '90 vormde ze met haar zussen het countrytrio Mountain Harmony, dat het album Living On Love uitbracht. In 2007 hield Mountain Harmony een reünie *** De 67-jarige Leon Russell, die zijn carrière begon begin jaren '60 als sessiemuzikant, onderging op 11 januari een hersenoperatie ten gevolge van lekkend hersenvocht en hart- en longklachten. Russell studeerde gitaar samen met James Burton en speelde onder meer voor Jerry Lee Lewis, The Everly Brothers, The Beach Boys, Ricky Nelson, Dorsey Burnette, Phil Spector, Hal Blaine, The Ventures, Jan & Dean, The Astronauts, The Routers (Let's Go), The Super Stocks en Bobby "Boris" Pickett. Hij werkte ook als assistent van producer Snuff Garrett, alvorens midden jaren '60 een succesvolle solocarrière als muzikant en songschrijver te beginnen *** Op Amazon lezen we dat op 23 februari American VI: Ain't No Grave komt te verschijnen, het tweede postume album met songs die producer Rick Rubin opnam met Johnny Cash in de maanden voor Cash' overlijden in 2003. In 2006 verscheen reeds American V: A Hundred Highways. Johnny Cash zou op 26 februari 78 jaar geworden zijn *** Eind januari wordt op een autoshow in Arizona de gerestaureerde koraalroze '58 Chevrolet Impala van Buddy Holly te koop aangeboden, met als echtheidsgarantie kopieën van de originele bestelbon en betaalcheque én de aanwezigheid van de enige echte Peggy Sue Gerron. Holly kocht de Impala met V8 motor en automatische transmissie, zijn eerste auto, op 20-jarige leeftijd in 1957 in Clovis, New Mexico en liet een aantal opties zoals gouden velgen en een dubbele antenne aanbrengen. Ook werd het chassis verlaagd. Holly gebruikte de auto ondermeer voor een trip naar Mexico om gitaren te kopen, en gaf de auto als een laat kerstgeschenk aan zijn vader. Minder dan een jaar later was Holly dood. De Impala werd het vaste vervoermiddel van de familie Holley (zo leerde Buddy's zus er mee autorijden), deed dienst tot ie versleten was, en eindigde als wrak in een garage, tot een autoverzamelaar de wagen opspoorde en in Lubbock zelf liet restaureren tot zijn originele staat ***

Buddy's Chevy!

Op 6 februari vindt in Trumann, Arkansas een dubbelconcert plaats met Sonny Burgess & the Pacers en een 50ste verjaardagsreünie van het lokale label Vaden Records. Vaden artiesten als Larry Donn, Teddy Redell en Bobby Brown beschouwen wij als bekend, maar van de naam Chuck Comer keken wij toch op. De uit de countrymuziek afkomstige Comer bracht in 1960 één single uit op Vaden, Shall We Dance/ Little More Lovin', met Kern Kennedy van The Pacers op piano (en niet Teddy Redell zoals meestal geopperd). In de jaren '60 volgden nog een handvol singles op Cottontown Jubilee, CMC en Millionaire Records, maar daarna werd het definitief stil rond Comer *** Chubby Checker werd ingehuurd door de Social Security Commissie om reclame te maken voor het nieuwe medische zorgplan van de Amerikaanse regering *** Wellicht onder het motto dat wie te jong is om te weten wie Chubby Checker is, ook te jong is om in aanmerking te komen voor dat plan... *** "Men danst al 50 jaar de twist, nu is het tijd dat je hoort van de nieuwe "twist" in de wetgeving", aldus de immer goedgemutste Chubby. Het bijbehorende spotje kun je hier bekijken *** Gretsch brengt dit jaar een G6120EC Eddie Cochran Tribute model uit, gebaseerd op de oranje 6120 Chet Atkins hollow body met serienummer 16942 die Eddie Cochran in 1955 splinternieuw kocht toen hij zestien jaar was (zijn ouders hielpen mee betalen). Daarvoor speelde hij op een elektrisch versterkte akoestische Gibson. Het zou de enige elektrische gitaar zijn die hij ooit kocht, en hij bracht er een aantal veranderingen aan, waarvan de belangrijkste een andere pick-up in de nek was. De gitaar lag in de koffer van de auto waarin Cochran in april 1960 in Engeland verongelukte, werd in beslag genomen door de politie (Dave Dee van de latere pop band Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, destijds politiecadet politiecadet, gebruikte ze om gitaar te leren spelen), en uiteindelijk geretourneerd aan Eddie's familie, die ze zorgvuldig bewaarde. Met name Darrell Higham heeft ze een keertje mogen bespelen toen hij begin jaren '90 Eddie's familie opzocht ter gelegenheid van een Amerikaanse toer met Eddie's laatste begeleidingsband, The Kelly Four. De gitaar staat sinds 1995 tentoongesteld in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame in Cleveland, waar ze bestudeerd werd door Gretsch restaurateur Stephen Stern en Eddie's neef Ed Julson. Er zouden slechts 50 exemplaren gebouwd worden dus de prijs zal ongetwijfeld niet mals zijn, maar je krijgt er wel een aantal goodies bij, zoals een "making of" DVD, de Town Hall Party live DVD van Eddie, een reproductie van de concertposter gevonden in het autowrak, en reproducties van zijn gitaarriem en het doekje waarmee hij zijn gitaar poetste, aangetroffen in zijn gitaarkoffer. Eerder waren er al gitaren gebouwd "gebaseerd op" die van Cochran, maar die bleken telkens niet echt 100 % overeen te stemmen.

De nieuwe Gretsch!

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 6 december overleed de 76-jarige Teddy Vann, componist van Johnny Thunder's hit Loop De Loop, dat in 1963 van de top van de Amerikaanse hitlijsten werd gehouden door Hey Paula (Paul & Paula), Walk Right In (Rooftop Singers) en The Night Has A 1000 Eyes (Bobby Vee). Vann werkte als producer ondermeer met The Bobbettes (I Shot Mr. Lee, 1960), Jimmy Jones en Dave "Baby" Cortez. Hij was gehuwd met Estelle Bennett van The Ronettes *** Op 10 december stierf Kenny Dino, de popcornliefhebbers onder u misschien niet onbekend van zijn enige hitje, Your Ma Said You Cried In Your Sleep Last Night uit 1961. Dino (echte naam: Kenneth J. Diono) had al eerder plaatjes zonder succes plaatjes uitgebracht op Arrow en Dot, en zong voor songschrijver Doc Pomus diens demo voor Elvis' Good Luck Charm in. Dino had als opvolger voor Your Ma Said You Cried In Your Sleep Last Night graag Pomus' compositie Suspicion gehad, maar zijn producer Aaron Schroeder opteerde voor Rosie Why Do You Wear My Ring. Niet de beste beslissing die Schroeder ooit nam: Terry Stafford scoorde een klassieker met Suspicion, en Dino's Rosie Why Do You Wear My Ring flopte, net als al zijn volgende singles op Musicor, Smash en Columbia. Kenny Dino, die zeven keer te zien was op American Bandstand, was nog steeds actief als oldies entertainer, en zijn recentste CD, Working On A Dream, verscheen in 2007. Hij stierf aan een hartaanval aan het stuur van zijn auto terwijl hij na een optreden naar huis reed, en werd 70 jaar.

de toen jonge Kenny Dino

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 29 november overleed Bobby Smith, oprichter en baszanger van The Poor Souls, een in 1967 opgerichte blanke band uit North Carolina die zich specialiseerde in R&B vocal harmony, aan een hartaanval. De groep bracht in de jaren '80 een tiental singles uit, en in 1983 verscheen een LP getiteld SOS. Smith bracht later ook de solo-CD Don't You Know Who I Am uit. The Poor Souls bestaan na meer dan 40 jaar nog steeds, ook al lijdt tenorzanger-trompettist Butch Stone (na het overlijden van Bobby Smith één van de twee nog resterende originele groepsleden) aan kanker *** Billy Burnette, zoon van Dorsey Burnette, onderging in december een vijfdubbele hartoverbrugging. De nu 56-jarige Billy dook recent op in The Blue Ridge Rangers, de groep van voormalig Creedence Clearwater Revival frontman John Fogerty *** Zanger Spike Stahlhut stapt uit The Barnyard Ballers, wellicht om praktische redenen aangezien hij in Texas woont, gitarist Rob Kwait in Seattle, en de rest van de band in San Diego. Kwait kondigt binnenkort de nieuwe bezetting aan en laat weten dat de groep aan een nieuw album werkt, When Pigs Fly, met contrabassist Kory Cutlip en gastbijdragen van Kim Nekroman *** Gitarist en oprichtend groepslid (in 2003) Tommy "Bagman" Koffin stapt wegens aanhoudende rug- en knieproblemen uit The Koffin Kats. Zijn plaats in het psychobillytrio uit Detroit zal ingenomen worden door de gitarist van punkband Ends In Tragedy *** Op 14 december is Brian Setzer tijdens een optreden met zijn Brian Setzer Orchestra in Albuquerque onwel geworden en afgevoerd naar een hospitaal, waar werd vastgesteld dat Setzer's appelflauwte te wijten was aan "een combinatie van uitdroging, de hoogte en duizeligheid". De opperkat mocht na controle het ziekenhuis verlaten en de rest van de toer verliep probleemloos *** Back To The Black Bayou, het album dat Little Victor in 2008 opnam met zijn mentor, de nu 77-jarige bluesartiest Louisiana Red die zijn carrière begon eind jaren '40, is door de Blues Foundation in Memphis genomineerd voor twee Blues Music Awards in de categorieën Beste Blues Album en Beste Traditionele Blues Album. Back To The Black Bayou, door Little Victor opgenomen in Noorwegen met Noorse muzikanten en gastbijdragen van ondermeer Kim Wilson van The Fabulous Thunderbirds en verschenen onder de groepsnaam Louisiana Red & Little Victor's Juke Joint, won eerder al een Record Critics Award in Duitsland en de prestigieuze Grand Prix Du Disque in Frankrijk *** Andere genomineerden die het begrip "blues" occasioneel durven vertalen als "rock 'n' roll" zijn Candye Kane (BB King Award voor Entertainer Van het Jaar, Beste Vrouwelijke Bluesartieste en Beste Eigentijdse Album met Superhero) en George Thorogood & the Destroyers (beste DVD met Down To The Crossroads Volume 1 waarop ze samenspelen met Eddie Shaw, de saxofonist van Howlin' Wolf en Muddy Waters). De winnaars worden bekendgemaakt op 6 mei *** Bij Nick Curran is zojuist tongkanker vastgesteld, zo hoorden we van CC Jerome met wie de Amerikaan eind vorig jaar nog door Europa toerde. Het verschijnen van zijn nieuwe album Reform School Girl (met gastbijdrage van Phil Alvin van The Blasters) blijft ongewijzigd staan op 16 februari a.s. Je kunt hem beterschap wensen op www.myspace.com/curranrock.

KORT OVERIG ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Elvis has left the casa: op 4 januari overleed in Mendoza, Argentinië de 64-jarige Roberto Sánchez alias Sandro, in eigen land ook bekend als Sandro De América alias El Gitano (Sánchez was van Russische Roma zigeunerafkomst), begin jaren '60 als de Argentijnse Elvis een van de rock 'n' roll pioniers in dat land. In 1965 bracht hij als zanger van Los De Fuego de LP’s Sandro Y Los De Fuego en Al Calor De Sandro Y Los De Fuego uit, met covers van beat- en rock 'n' roll nummers als Whole Lotta Shakin' Goin' On (Hay Mucha Agitación), Love Potion #9 (Poción De Amor #9) en Devil In Disguise (Eres El Demonio Disfrazado). Als popzanger en balladeer werd hij ongemeen populair, met tientallen albums en minstens 16 verschijningen in films en telenovellas. Naar verluidt was hij in 1970 ook de eerste Latijns-Amerikaanse artiest die optrad in Madison Square Garden in New York. Sánchez, een fanatiek kettingroker, werd in 1998 gediagnoseerd met longkanker en trad in 2001 zelfs op met een zuurstoftube bevestigd aan zijn microfoon. In november 2009 onderging hij een long- én harttransplantatie, die zijn leven uiteindelijk slechts één maand heeft weten te rekken. Hoezeer hij geliefd was in zijn thuisland moge blijken uit het feit dat hij in 2006 in het Congreso Nacional uit handen van de Argentijnse vicepresident het ereteken "Mención De Honor Senador Domingo Faustino Sarmiento" ontving als erkenning voor zijn carrière, en uit de "een natie rouwt" krantenkoppen in Argentinië.Sandro y Los De Fuego 1963 en rechts op de foto Sandro in recentere tijden

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Op 31 december overleed de 64-jarige Jo Vinck, een van de bekendste Elvis fans van Vlaanderen. Vinck was jarenlang fanclubvoorzitter en nog een tijdje Belgisch recordhouder non-stop Elvisplaten draaien. Hij had al langer longproblemen *** 8 januari werd in de hele staat Tennessee uitgeroepen tot Elvis Day, meteen het startschot voor een jaar lang feestelijkheden ter herdenking van Elvis' 75ste verjaardag, met als hoogtepunt ongetwijfeld Elvis Week van 10 tot 16 augustus in Memphis *** En op 19 februari gaat in Las Vegas het nieuwe Cirque Du Soleil spektakel Viva Elvis officieel in première. Sinds 15 december zijn er al wel voor het publiek toegankelijke try-outs. Viva Elvis zal twee keer per avond opgevoerd worden (woensdag en donderdag zijn ze dicht), er staan 451 shows gepland, en tickets kosten tussen 125 en 215 $ *** Met statistieken kan je alles bewijzen: een slimmerik heeft uitgerekend dat Elvis de artiest is met het hoogste aantal Top 20 hits in Engeland (37 in totaal)... in de jaren '90! *** Momenteel tijdelijk te koop via De Telegraaf: een 75th Anniversary 5DVD-box van Elvis met vier documentaires van een uur + een live-DVD waarop Elvis "bijgestaan wordt door artiesten als Paul Anka, Lou Reed en Gladys Knight". Mogen wij hier zo onze twijfels bij hebben? De box kost 19,95 € en je krijgt er ook een CD met 30 hits bij *** Dit najaar zou - eindelijk - de concertfilm Elvis On Tour (1972) op DVD en Blu-Ray verschijnen *** Niet alleen bij ons is het koud: onderstaande ijssculptuur werd gefotografeerd in de Poolse hoofdstad Warschau...

Elvis in Warschau, Polen...

Naar Boven


Lees hier de oudere nieuwsberichten


Terug naar de voorpagina