(reclame)

 

29 juni 2017
CHRIS HANSELMAN ALIAS GLENN THOMPSON OVERLEDENDroevig nieuws: op 26 juni overleed bij een auto-ongeval in Duitsland Chris Hanselman, vroeger een van de drie broers in de in 1984 opgerichte Haagse band That Crazy Beat, in recentere tijden actief onder de artiestennaam Glenn Thompson. De vijftigjarige Oegstgeestenaar reed met een sprinterbusje in op een vrachtwagen die stilstond aan het einde van een kijkersfile door een ongeval in tegengestelde richting op de A3 bij Emmerik (D). Hij kwam klem te zitten, moest door de brandweer worden bevrijd en is in een ambulance ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.
Chris speelde met zijn broers Peter (drums) en André (contrabas) in That Crazy Beat, een band die in de tweede helft van de jaren '80 en begin jaren '90 minstens drie singles en de CD The Walls Came Tumblin' Down uitbracht. That Crazy Beat had oorspronkelijk ook André's echtgenote Suzan Hanselman in de gelederen die stopte na de geboorte van hun zoon en de band werd in 1991 vermeld in Boudewijn Büch's boek Rock 'n' Roll. Broer André speelde recent onder meer contrabas bij The Tinstars, Peter drumt tegenwoordig bij Sharon & the Mystery Machine, Chris trad op als Glenn Thompson en speelde met onder meer CC Jerome. En ironie, hoe wreed kunt gij zijn: That Crazy Beat was voor het eerst in 12 jaar net opnieuw beginnen repeteren als driebroersformatie om te kijken of een That Crazy Beat reünie mogelijk was...
Ook wij beduiden ons medeleven aan Chris' familie en vele vrienden.


That Crazy Beat

24 juni 2017
WIN 2 x 2 COMBI-TICKETS VOOR SJOCK!U weet niet wat te doen in juli als al uw vriendjes op vakantie zijn? U wenst in één weekend het beste uit het complete concertaanbod van het afgelopen jaar te aanschouwen? Of u wil gewoon een weekendje feesten? Slechts één adres: het Sjock festival in de anders zo stille Kempen in Gierle (B), letterlijk een weide in het midden van nergens, het oudste nog bestaande onafhankelijke alternatieve rockfestival in België (ze bestaan sinds 1976 toen sommigen onder u geeneens geboren waren), zowat het grootste onafhankelijke rockfestival in België en een van de allerlaatste onafhankelijke rockfestivals tout court: ze kregen al verschillende keren het aanbod zich te laten opkopen door de grote spelers op de festivalmarkt maar blijven hardnekkig vertikken toe te geven aan de commercie en werken liever met de vrijwilligers van jeugdhuis ’t Hoekske in Gierle. Ga niet langs start, u ontvangt geen geld. Wat ze evenwel bij Sjock als geen ander hebben begrepen is dat de combinatie van rockabilly, surf en aanverwante roots rock in combinatie met rock en ander lawaai perfect werkt, en sinds ze dat doorhadden hebben ze er een rockabillytent neergepoot met de sympathieke naam de Titty Twister waar het goed vertoeven is. Ter zake: waar anders kan u dit jaar elders terecht voor én The Desperados (USA) én The Legendary Shack Shakers (USA) én The Cactus Blossoms (USA) én Guanabatz (GB) én Charlie Hightone & the Rock Its (E) én Joakim Tinderholt (N) én Barny & the Rhythm All Stars (F) én CC Jerome’s Jetsetters én The Rhumba Kings én Wild Deuces én Crystal & Runnin’ Wild én Shorty Jetson & his Racketeers en dat is nog maar een greep uit het aanbod dit jaar op dé ontmoetingsplaats voor rockabillies, psychobillies, hillbillies, vetkuiven, tattoos, netkousen, duizelingwekkende decolletés en iedereen die échte rock ‘n‘ roll een warm hart toe draagt. Bovendien gelooft Sjock niet in woekerprijzen: een combi-ticket voor drie dagen kost in voorverkoop slechts € 67,- en voor een frisse pint gerstenat betaal je slechts € 2,-. Mooist van al: wij mogen van Sjock 2 x 2 combi-tickets helemaal gratis en voor niks weggeven, maar daar moet je wel wat voor doen, namelijk antwoorden op de vraag: de hoeveelste editie van Sjock is het dit jaar? Niet moeilijk, zeker niet als je even op www.sjock.com gaat kijken. Een onschuldige kinderhand hebben wij hier op de redactie niet meteen binnen handbereik, dus de snelste mailers naar gaan met de tickets lopen. Geen dank, een pint op Sjock zal volstaan. Uw tijd gaat NU in!
Edit 26 juni 2017: Stop met mailen, vrienden en vriendinnen, want de allersnelste boppers met het juiste antwoord (42ste editie van Sjock) waren Chris van Schilt en Michael Warlich. Wij geven jullie namen door en Sjock doet de rest. Veel plezier ginder en hou het een bèètje netjes graag!

27 mei 2017
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De 10de editie van de Rock ‘n’ Roll Sunday in Hoorn op 28 mei was de laatste, aldus de organisatie *** Chuck Berry epigoon Earl Jackson (GB) is een album aan het opnemen... in de Popei studio in Eindhoven met CC Jerome op gitaar, Darryll Ciggaar op drums, Dick Elsendoorn op piano en Martin Ubaghs op contrabas *** Eerder meldden we al dat Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers het voorprogramma gaan doen bij enkele concerten van Brian Setzer’s Rockabilly Riot, nu werd bekend gemaakt dat ze mogen opwarmen voor Setzer tijdens diens volledige Europese zomertour, goed voor negen concerten van 11 tot en met 22 juli in Nederland, België, Engeland, Zwitserland, Duitsland, Finland en Noorwegen.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Shadoogies: je bent nooit te oud om te rocken!

Jukeboxje, jukeboxje aan de wand, wie is de oudste band van het land? Dat zijn The Shadoogies uit Ruiselede want de gezamenlijke gecumuleerde leeftijd van drummer Wilfried Huybrechsen (69), bassist Georges Brouckaert (69), keyboardspeler Marc Denoo (71), zanger-gitarist Germain Van de Weghe (73) en zanger-gitarist Eric Lambrecht (74) bedraagt maar liefst 356 jaar. The Shadoogies werden opgericht in 2005 door Van de Weghe die in de jaren ’60 tot begin jaren ’70 in bands speelde met namen als The Jumping Devils en Les Charlatans. The Shadoogies treden een tiental keer per jaar op met een repertoire van nummers uit de jaren ’50 en vroege jaren ’60 *** Alles komt terug: na enkele jaren windstilte gaan de cowpunkers van The Grave Brothers terug optreden in de klassieke bezetting met originele gitarist Sascha Reynders. Voor zover wij het juist hebben vindt hun comeback plaats op donderdag 20 juli in Café Charlatan tijdens de Gentse Feesten *** Ja, waarlijk àlles komt terug: The Wild Ones, volgens sommigen de beste Belgische band ooit, heeft een clipje op YouTube geplaatst waarop ze de bluesklassieker Smokestack Lighting neerzetten en kondigt met de cryptische omschrijving “updates soon to be announced” aan terug te zijn... na 30 jaar! *** Niet slecht voor een band die al in 1987 een nummer uitbracht dat I’m Back heette *** Te gek: contrabassist Clark Kenis en drummer Lieven Declercq van Walter Broes & the Mercenaries werden gevraagd om Pat Capocci (Australië) te begeleiden... voor één optreden eind juni op het tweedaagse Azteka rockfestival in Spanje dat best wel iets groots moet zijn aangezien de headliners John Fogerty van Creedence Clearwater Revival en Chris Isaak zijn. Capocci’s enige andere optreden hier op de Rockabilly Rave (GB) werd begeleid door The Domestic Bumblebees (S). Walter Broes zelf moest niet mee naar Spanje aangezien Capocci zelf leadgitaar speelt.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Mal Gray hier rechts op de foto met Bill Haley


Mal Gray in 2005 met Roy Williams (l) van Nervous Records en Dell Richardson (r) van Fury Records

Op 20 mei overleed de in 1946 geboren Mal Gray, de originele leadzanger van een van de eerste Britse revivalgroepen, de in 1967 opgerichte Wild Angels, en in 1970-1971 te horen op hun eerste twee LP’s, Live At The Revolution en Red Hot And Rockin’. In 1969 begeleidden The Wild Angels Gene Vincent op zijn laatste Europese tour en opnames van Vincent met The Wild Angels zijn verspreid over verschillende CD’s. Gray stapte begin jaren ’70 uit de groep voor een solocarrière en werd vervangen door Keith Reed. Gray zong van 1971 tot 1974 bij de Amerikaanse revival groep Sha Na Na en was van 1976 tot 1981 bandleider bij Europese optredens van Bill Haley. The Wild Angels zijn steeds min of meer blijven bestaan in verschillende bezettingen, meestal zonder originele groepsleden, en treden nog steeds op: in oktober spelen ze op het Crazy Rhythm Festival in Spanje onder de naam Wild Bob Burgos & the Wild Angels. Gray zong occasioneel nog bij de groep en bracht in 2012 nog de CD (A Little Bit) Crazy uit als The Original Wild Angels Featuring Mal Gray. Daarnaast bracht hij verschillende solosingles en albums uit en toerde hij in Engeland met rock ‘n’ roll theatershows. In 2000 werd hij gehospitaliseerd met hartklachten. Hij bezweek op 70-jarige leeftijd aan kanker en werd in intieme familiekring gecremeerd. Mogelijk wordt zijn as op een nog te bepalen datum publiek uitgestrooid *** Rob Tyler stopt bij Restless en bij uitbreiding ook bij The Space Cadets want die zijn tegenwoordig Restless + Mouse op zang. Tyler’s afscheidsoptreden vond plaats op 3 juni op Roots In ’t Hofke in Oud-Turnhout (B) *** En gitarist Paul Gaskin (ex-Rapids en Dave Phillips & the Hot Rod Gang) wordt vanaf augustus bij Jack Rabbit Slim vervangen door Gautier Golab (F, bekend van Ruby Ann en Jessie & the Orbits). Tussen nu en augustus speelt JRS ook enkele concerten met Darrel Higham op gitaar. Gaskin blijft nog wel spelen bij Carlos & the Bandidos *** Alles komt terug: Sonny West (GB) brengt een nieuw album uit en plant een comeback. West’s claim to fame was zijn album Relentless uit 1992 maar tegen dat die plaat uitkwam waren Sonny West & the Rhythm Kings al gesplit. Hij werd sessiegitarist, werkte voor film en TV, opende een motorshop waar hij vintage motors restaureerde, een champagne bar in Oxford Street in Londen, een restaurant en live club in Camden Town en een bouwbedrijf. Na 10 jaar ging hij terug in de muziek om te spelen in rockbands en na 26 jaar keert hij nu terug naar de rockabilly met een nieuw album voor Wild Records *** Big Beat Magazine in Finland bestaat dit jaar 20 jaar (goed voor 96 gedrukte rock ‘n’ roll magazines in het Fins) en viert dat met een gratis CD met 25 Rhythm Bomb tracks bij de volgende uitgave.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)


Dick Biondi toen en later...

Radio legende Dick Biondi meldt dat hij op zijn 84ste opnieuw helemaal klaar is om terug on the air te gaan zodra hij toestemming krijgt van zijn artsen. Biondi was niet meer in de ether sinds april en werd in een ziekenhuis behandeld voor een niet nader gespecificeerd “probleem aan zijn been”. Momenteel is hij thuis aan het revalideren. Tot april presenteerde hij nog steeds elke zaterdag- en zondagochtend een oldies programma op Cumulus Media Classic Hits WLS 94.7 FM in Chicago. Biondi was aanwezig bij de geboorte van de rock ‘n’ roll: hij begon zijn carrière als radio DJ in 1950. In 1961 nam hij zelf de single The Pizza Song (On Top of A Pizza, een parodie op On Top of Old Smoky), en hij bracht ook de LP Dick Biondi's Favorites... The Teenagers uit. In de bekende LP reeks Cruisin’ met rock ‘n’ roll hits aan elkaar gepraat door DJ’s wordt Volume 1960 volgebrabbeld door Biondi, en in 2010 werd een steegje ten zuiden van de oude WLS studio’s vlakbij East Lake Street en Garland Court officieel herdoopt tot Dick Biondi Way *** Na de twee albums “met Elvis” gaat het Royal Philharmonic Orchestra (GB) een nieuw album maken met de stem van Roy Orbison: het op 3 november te verschijnen A Love So Beautiful: Roy Orbison With The Royal Philharmonic Orchestra zal 15 Orbison hits als Pretty Woman, Crying, Only The Lonely, In Dreams, It's Over, Dream Baby, Blue Angel, Love Hurts, Uptown, Mean Woman Blues, Running Scared, I Drove All Night en You Got It bevatten met nieuwe strijkersarrangementen en met Roy’s zonen en kleinzoon Alex Orbison, Wesley Orbison, Roy Orbison Jr en Roy Orbison III als gast-muzikant. Er zijn ook al plannen voor een reeks “live” concerten *** Er komt geen tweede reeks van de Amerikaanse CMT TV-serie over Sun Records, een geromantiseerde en gedramatiseerde uitwerking van het verhaal van het mythische label waarop Elvis, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en Carl Perkins hun carrière begonnen *** Viva Las Vegas organisator Tom Ingram gaat proberen om volgend jaar op Viva alle nog levende Sun rockabilly artiesten bij elkaar te krijgen.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Tommy Allsup, Jerry Allison, Joe B Mauldin and Earl Sinks (rechtsonder op deze ietwat gehavende foto...)

Op 13 mei overleed op 77-jarige leeftijd de op 1 januari 1940 in Texas geboren Henry Earl Sinks van The Crickets. Nooit van gehoord? Kan best want The Crickets hadden na Buddy Holly verschillende zangers die elkaar in snel tempo opvolgden, maar het was wel mooi Earl Sinks die lead zong op Love’s Made A Fool Of You (1958) en When You Ask About Love (1959). Zijn vader speelde nog gitaar bij The Light Crust Dough Boys en de neef van zijn moeder was gitarist-fiddler Sleepy Johnson van Bob Wills' Texas Playboys en het was dan ook bij Bob Wills dat Sinks vanaf zijn 12 jaar het vak leerde. Wie als tiener in de jaren ’50 in Texas muziek wou maken kwam haast automatisch terecht in de studio van producer Norman Petty en het was bij Petty dat Sinks zijn eerste opnames maakte, de single I Am The Man/ Whatcha Gonna Do die in 1958 verscheen onder het pseudoniem Earl Henry. In juli 1958 deed hij als frontman van de band van Tommy Allsup het voorprogramma van Buddy Holly, vier maand later verving hij tot februari 1960 op voorspraak van Norman Petty Buddy Holly bij The Crickets toen Holly solo ging. In 1959 kwam hij samen met Bob Montgomery naar Nashville als songschrijvers voor muziekuitgeverij Acuff-Rose en samen namen ze op als The Holidays. Daarnaast nam hij in 1959-1960 drie singles op met The Omegas (opvallendste nummer: So How Come (No One Loves Me), in 1960 gecoverd door The Everly Brothers). Andere pseudoniemen waaronder hij opnam waren Earl Sinks, Sinx Mitchell en Earl Richards. Vanaf 1963 legde hij zich toe op countrymuziek, hij huwde met country zangeres Rita Faye en was als Earl “Snake” Richards te zien in de low budget countryfilms That Tennessee Beat (1966), Girl From Tobacco Row (1966) en White Lighting Road (1967). Vanaf de jaren ’70 was hij actief als sessiemuzikant, songschrijver en producer voor artiesten als Roy Orbison (Two Of A Kind), Faron Young, Jimmy Dickens, Porter Wagoner, Sue Thompson, Brenda Lee, Del Reeves, Merle Haggard en Mark Dinning, en runde hij zijn eigen Ace Of Hearts en RPA labels *** Op 21 mei overleed op 81-jarige leeftijd Wendell Dale Goodman, sinds 1961 55 jaar lang echtgenoot en manager van Wanda Jackson. Goodman, toen computerprogrammeur voor IBM, werd aan Jackson voorgesteld door countryzangeres Norma Jean en werd haar manager nadat Wanda’s vader Tom Jackson overleed. Goodman schreef in 1962 samen met Wanda haar nummer I Misunderstood en richtte hun bedrijfje Wanda Jackson Enterprises op. Als u Wanda ooit hebt zien optreden hebt u hem waarschijnlijk in haar buurt gezien want Goodman week nooit van Jackson’s zijde, tot zijn allerlaatste snik: op 20 mei was hij bij haar concert op de Nashville Boogie weekender en op 21 mei bij haar optreden in Birmingham, Alabama, optreden na hetwelk hij overleed. Jackson en Goodman hebben twee kinderen *** Ook op 21 mei overleed op 74-jarige leeftijd Howard Curtis Womack, broer van de bekendere Bobby Womack en samen met Bobby leadzanger van doo-wop groep The Valentinos die al in 1954 als Curtis Womack & the Womack Brothers de single Buffalo Bill uitbrachten toen Curtis amper 10 jaar jong was. De broers handelden evenwel voornamelijk in gospel en werden in 1956 ontdekt door Sam Cooke toen ze het voorprogramma deden voor zijn Soul Stirrers. In 1960 tekende Cooke hen voor zijn SAR Records en in 1961 brachten ze als The Womack Brothers twee gospel singles uit op SAR, Somebody’s Wrong en Couldn't Hear Nobody Pray. Toen die flopten volgde de naamswijziging in The Valentinos en een muzikale koerswijziging richting aardse muziek met als bekendste nummers hun originele versies van Lookin' For A Love uit 1962 (eigenlijk een popversie van Couldn't Hear Nobody Pray en gecoverd door Bobby Womack als soloartiest en door de J. Geils Band) en van It’s All Over Now (1964, gecoverd door The Rolling Stones). Toen Sam Cooke eind 1964 werd doodgeschoten werd SAR opgedoekt en kwam de groep tijdelijk tot stilstand alvorens ze in 1966 twee singles opnamen voor Chess. De broers bleven in verschillende muzikale samenwerkingsverbanden samen zingen al kwam er een flinke haar in de boter toen Curtis in 1977 een affaire bleek te hebben met de echtgenote van broer Cecil Womack en in 1986 zelfs een kind van hem op de wereld zette – die echtgenote was trouwens Motown zangeres Mary Wells. Komt in de beste families voor! In 2015 verscheen de CD The Valentinos: Lookin' For A Love, The Complete SAR Recordings ***


Links: Eddie Lewis tweede van links bij The Olympics, en rechts Eddie Lewis recenter

Op 31 mei overleed tenor Eddie Lewis, het laatste originele lid van de in 1957 opgerichte Olympics van Western Movies uit 1958 en een neef van leadzanger Walter Ward. Vòòr The Olympics brachten ze in 1958 al de single I Can Tell/ The Mambo Beat uit als Walter Ward & the Challengers. The Olympics haalden tot 1966 14 keer de poplijsten met onder meer (Baby) Hully Gully (1959) en Big Boy Pete (1960) en brachten tot 1966 vijf LP’s uit *** En als onze jeugdhelden sterven worden we echt wel oud: op 9 juni overleed Adam West, de enige echte Batman. Er zijn Batmans geweest voor en na Adam West maar hij speelde de gemaskerde vleermuisheld het meest (meer dan 120 keer!) en zette wat ons betreft de definitieve Batman neer in de drie seizoenen van de TV-reeks van 1966 tot 1968 en in de afgeleide Batman bioscoopfilm uit 1966. Vòòr Batman was West een onbekend acteur, na Batman is hij nooit echt uit Batman’s schaduw geraakt en zijn voornaamste werk is altijd en vaak niet zonder ironie Batman-gerelateerd gebleven. In 1966 bracht hij de Batman-gerelateerde single Miranda uit. In 2003 speelde hij zichzelf in de TV film Return To The Batcave: The Misadventures Of Adam And Burt, in 2012 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame ter hoogte van Hollywood Boulevard 6764 voor het Guinness Museum. Zijn recentste acteerprestatie was de tekenfilmreeks That Family Guy waarvoor hij de stem insprak van een fictieve versie van zichzelf. West werd 88 jaar en leed aan leukemie, van de belangrijkste acteurs uit de klassieke TV-reeks leven enkel nog Burt Ward (Robin The Boy Wonder) en Julie Newmar (Catwoman).


We kennen 'm allemaal: Batman!

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 24 mei overleed op 79-jarige leeftijd Sonny West die Elvis leerde kennen in 1958, verantwoordelijk werd voor Elvis’ wagenpark en tenslotte zijn lijfwacht werd. Hij speelde kleine rolletjes in Elvis films als Wild In The Country, Live A Little Love A Little, Kid Galahad en Stay Away Joe en is te zien in de documentaires That’s The Way It Is (1970) en Elvis On Tour (1972). Zelf acteerde hij in de exploitation films Navy Versus The Night Monsters (1966), The Hellcats (1968), Bigfoot (1970) en Outlaw Riders (1971). Hij was aanwezig bij Elvis’ ontmoeting met president Richard Nixon in 1970 en datzelfde jaar was Elvis zijn getuige op West’s huwelijk. West werd ontslagen in juli 1976 en schreef samen met Dave Hebler en met zijn neef Red West het schandaalboek Elvis: What Happened dat verscheen in juli 1977, twee weken vòòr Elvis’ dood. In 2007 verscheen van zijn hand het boek Still Taking Care Of Business. West leed aan longkanker ***


Links: Sonny West en Elvis op de set van Wild In The Country
Rechts: Sonny West en Elvis een jaar of tien later...

Van Sonny West naar Medisch Centrum West: Elvis' originele drummer, de nu 86-jarige DJ Fontana, werd in het ziekenhuis opgenomen met een infectie*** Heruitgaves in goedkopere versie: op 28 juli verschijnt op Sony/ Legacy een re-release van de op 5000 stuks gelimiteerde FTD luxe release A Boy From Tupelo: The Complete 1953-1955 Recordings uit 2012 die alle Elvis opnames van 1953 tot 1955 bevat inclusief alle Sun masters en outtakes en alle bekende radio- en concertopnames. De box wordt heruitgebracht als 3 CD set met een boekje van 120 pagina’s op miniformaat geschreven door Ernst Mikael Jørgensen gedistilleerd uit zijn oorspronkelijke A Boy From Tupelo boek van 530 pagina’s. Sony gaat A Boy From Tupelo: The Sun Masters ook uitbrengen op vinyl met alle 17 Sun masters *** Op een veiling in California werd Elvis’ privéjet, een rode Lockheed Jetstar One uit 1962, verkocht voor amper 430.000 dollar tegenover een verwachte prijs van 2 à 3 miljoen dollar. Het toestel werd gekocht door Elvis in juli 1976 en staat al 35 jaar zonder motoren op een landingsbaan in Roswell, New Mexico. Wie de nieuwe eigenaar van het enige Elvis vliegtuig in privéhanden is en wat zijn plannen met het toestel zijn is niet bekend *** Marion Keisker: Elvis, Sam, Sun Records, Cash & The Colonel Through Her Eyes is een nieuw 200 pagina’s tellend boek van de hand van Darrin Lee Memmer over de in 1989 op 72-jarige leeftijd overleden secretaresse van Sam Phillips die de allereerste opname van Elvis maakte en die vervolgens aan Phillips liet horen. Memmer schreef eerder al bizarre werkjes met titels als Elvis & The Colonel, Colonel Parker: The Chief Potentate Of Show Business en Elvis And Alicia: A Mystery Solved alsmede boekjes over president Trump en presidentsvrouw Nancy Reagan, al schijnen die – zo lezen wij op Elvis fora - niet echt uit te blinken qua juistheid en objectiviteit...

27 mei 2017
JD McPHERSON OPENT WIRWAR IN TULSA


JD McPherson en zijn contrabassist Jimmy Sutton

Zo gek kunnen we ze zelf niet verzinnen: JD McPherson blijkt in zijn hometown Tulsa, Oklahoma onder de naam Wirwar en in partneriaat met Café Wirwar in Turnhout (B) een Belgian honky tonk and steakhouse te hebben geopend! “Wat zou je doen als je geen zanger was geworden”, zo vroeg een interviewer ooit aan de zanger van North Side Gal, en het antwoord luidde “een restaurant openen”. Wel, hij heeft het gedaan, meer bepaald in de Boxyard, een hippe hotspot in Tulsa met shops en restaurants gevestigd in containers. “In de Wirwar in Turnhout delen de Belgen hun voorliefde voor alles waar de inwoners van Oklahoma ook van houden: lekker eten, lekker drinken en rootsmuziek uit de jaren ’50 en ‘60”, aldus McPherson, en daarom werd de Wirwar werd voor hem zo’n beetje zijn home away from home als hij in Europa toert. Op het menu van de Wirwar in Tulsa: frietjes in een puntzak, karbonaadjes, Flemish poutine (karbonaadjes met gefrituurde gesmolten kaas?), hun eigen signature lookworsten met mosterd en – Belgisch? Wij hebben het in elk geval nog nooit gegeten – gefrituurde spruitjes, dat alles overgoten met mayonaise en/of negen andere sausjes. Als u uw buikje rond hebt gegeten kan u afronden met een Luikse wafel, doorspoelen kan met meer dan een dozijn geïmporteerde Belgische bieren: Stella Artois natuurlijk, maar ook witbier, kriek, Lindeman’s peche en frambozen lambiek, Ommegang, Kwak, Duvel, Gulden Draak, Sint Bernardus, Westmalle, Rochefort, Chimay en Orval. Ook op het menu: akoestische live muziek. Nou, als u ooit in Tulsa moet zijn: u weet waar naartoe!

Wir War: Turnhout énTulsa!

27 mei 2017
GEEN HAPPY DAYS MEER VOOR JOANIE CUNNINGHAM

De kans op een Happy Days reünie wordt steeds kleiner: na het overlijden in 2010 van Tom Bosley die pa Cunningham vertolkte overleed op 22 april de op 18 oktober 1960 geboren actrice Erin Marie Moran-Fleischmann die van 1974 tot 1984 11 seizoenen lang kleine zus Joanie Cunningham speelde.


De Happy Days cast toen...

Moran leerde het vak van 1966 tot 1969 in Daktari en werd vanaf haar dertiende Joanie Cunningham, rol die ze hernam in de in 1983 na amper twee seizoenen afgevoerde Happy Days spin-off Joanie Loves Chachi. Na Happy Days kwam haar carrière nooit meer echt van de grond, tenzij je gastrollen in series als The Love Boat en Murder She Wrote en horrorvehikels als Galaxy of Terror (1981) een carrière noemt, en Moran werd steeds labieler: ze leed aan depressies, suggereerde in een interview slachtoffer te zijn geweest van misbruik op de Happy Days set, en werd in 2010 uit haar huis en uiteindelijk zelfs uit een trailer park gezet. Moran werd in 2016 gediagnoseerd met vergevorderde keelkanker. En wat betreft die Happy Days reünies: sinds de laatste officiële Happy Days 30th Anniversary Reunion in 2005 was er in 2011 een soort mini-reünie in de rechtszaal toen Erin Moran, Don Most (“Ralph Malph”), Anson Williams (“Potsie”), Marion Ross (“ma Cunningham”) en de erven van Tom Bosley een zaak aanspanden tegen CBS wegens het niet betalen van royalties op het gebruik van hun personages in merchandising, zaak die uiteindelijk in der minne werd geregeld, en op 3 mei kwamen Scott Baio (“Chachi”), Cathy Silvers (“Jenny”), Marion Ross, Anson Williams, Ron Howard (“Richie”) en Don Most samen op Ross’ Happy Days Farm in Woodland Hills, Los Angeles voor een eerbetoon aan Erin Moran. Opvallende afwezige: Henry Winkler alias Fonzie die zich niet kon vrijmaken wegens filmverplichtingen. Van de Happy Days cast overleden ook al Pat Morita (“Arnold”) in 2005 en Al Molinaro (“Al”) in 2015.


...en de Happy Days cast nog één keer samen als eerbetoon aan Erin Moran met van links naar rechts
Scott Baio, Cathy Silvers, Marion Ross, Anson Williams, Ron Howard en Don Most

27 mei 2017
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Big Sandy & his Fly-Rite Boys (USA) komen van 30 mei tot 19 juni naar Europa en daar zit slechts één concert op Nederlandse bodem tussen, meer bepaald op dinsdag 13 juni in dB’s in Utrecht op een double bill met onze eigen Barnstompers *** Op tour door Nederland van september tot november: The Sun Sessions oftewel de Nederlandse Johnny Cash tribute band Def Americans in kleine bezetting *** Dit najaar komt in de Nederlandse theaters een show getiteld The Story Of The Blue Diamonds, een kijkje in het roemruchte verleden van The Blue Diamonds met Riem de Wolff als middelpunt van een muzikale reis vol nostalgie met uiteraard alle hits van toen, gecombineerd met mooie verhalen en beelden van Riem, ondersteund door de live band Affinity en de backing vocals van Harold Verwoert, Louisa Verwoert en Ingrid Simons. De première vindt plaats op zondag 29 oktober in de Rijswijkse Schouwburg, op vrijdag 20 oktober is er al een try out in SCC de Poorterij in Zaltbommel. De overige data voor 2016 vindt u in onze onmisbare Be There! © rock ‘n’ roll kalender ***


The Story Of The Blue Diamonds...

Noteer ook alvast 9 december in uw agenda want dan vieren ze groot feest in de Cruise Inn in Amsterdam ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan! *** Nieuw werk van The Ragtime Wranglers: de instrumentale single New Spark Boogie/ Free Ballin' op 300 genummerde exemplaren op gekleurd vinyl, alsmede een herpersing van de 20 track Ranch Girls/ Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers CD Selections 1993-2008: 15 years On the Road.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 11 december 2016 overleed de op 11 september 1936 geboren Willie Joe Ligon, in 1955 mede-oprichter en tot op heden meer dan 60 jaar lang leadzanger van gospelgroep The Mighty Clouds Of Joy. U bent niet zo’n gospel fan? Zoek op YouTube het TV-clipje van hun debuutsingle Steal Away To Jesus en u loopt het risico bekeerd te worden! The Mighty Clouds Of Joy waren een van de gospel groepen die mainstream succes oogsten door hun gospel te kruiden met soul, rhythm ‘n’ blues, rock, pop en disco, rijfden verschillende Grammy awards binnen, namen meer dan 70 albums op en waren nog steeds actief onder aanvoering van Ligon die zijn hemel ongetwijfeld heeft verdiend *** Weetje: een van de andere originele groepsleden was ex-bokser David Walker die begin jaren ’60 onder het pseudoniem (allicht om zijn gospelcarrière niet te schaden) Bunker Hill ultra wilde rock ‘n’ roll als Hide And Go Seek en The Girl Can’t Dance opnam met Link Wray. Wat Walker later deed is onduidelijk maar hij zou in 1986 op 44-jarige leeftijd zijn overleden *** Op 13 januari overleed op 70-jarige leeftijd soulzanger Richie Ingui die samen met zijn broer Charlie Ingui deel uitmaakte van de tweede bezetting van de in 1958 opgerichte New Yorkse doo-wop groep The Dedications die in 1965 de derde Dedications single I Ain't A Bit Sorry/ Toy Boy (Bell 611) uitbracht en uitgroeide tot The Soul Survivors die eind jaren ’60 begin jaren ’70 verschillende hits scoorden *** Op 23 februari overleed op 77-jarige leeftijd Leon Ware, in de muziekencyclopedieën vermeld als soulzanger, songschrijver en producer, maar zijn carrière begon toen hij in 1957 met The Romeos twee singles opnam voor Fox Records in Detroit, het rockende Gone Gone Get Away en de doo-wop nummers Let's Be Partners, Moments To Remember You By en Fine Fine Baby. Een ander lid van The Romeos zou trouwens bekender worden dan Leon Ware, namelijk Lamont Dozier van het latere componistenteam Holland-Dozier-Holland. Leon Ware was van de jaren ’60 tot op heden actief als solo soulzanger (11 albums), als producer voor onder meer Motown en als componist voor The Isley Brothers (Got To Have You Back, 1967), Marvin Gaye, The Miracles, Ike & Tina Turner (zes nummers op hun LP Nuff Said uit 1971) en zelfs Michael Jackson (I Wanna Be Where You Are, 1972). Ware was nog steeds actief en overleed aan prostaatkanker *** Op 9 april overleed de op 4 maart 1942 geboren Robert “Bob” Wootton, gitarist voor Johnny Cash van 1968 tot 1997: nadat Tennessee Three gitarist Luther Perkins in augustus 1968 om het leven kwam bij een brand moest Carl Perkins de leadgitaar op zich nemen maar daar was niemand echt mee tevreden omdat dat toch niet hetzelfde klonk, en toen op 17 september 1968 in Fayetteville, Arkansas door gemiste vluchten alleen Cash en drummer WS Holland op het podium stonden werden ze uit de brand gered door de in het publiek aanwezige Wootton die het Cash repertoire zo goed onder de knie bleek te hebben dat hij gelijk werd ingelijfd en voor Cash bleef spelen tot die in 1997 stopte met toeren, en daarmee is het ook Wootton die u hoort op de op 24 februari 1969 opgenomen legendarische live-LP Johnny Cash At San Quentin. Na 1997 werkte hij onder meer als buschauffeur voor bands (onder andere voor rock band The Smashing Pumpkins!), in 2006 en 2007 trad hij met WS Holland, zijn vrouw Vicky Wootton en zijn dochter Scarlett Wootton op als The Tennessee Three en brachten ze de tribute-CD The Sound Must Go On uit. Later trad deze Tennessee Three op zonder WS Holland. Wootton werd 75 jaar *** Op 10 mei overleed de op 6 juli 1926 geboren Burt Holiday (echte naam: Bonaldo Americo Bonaldi) van het in 1949 opgerichte vocale trio The Gaylords die in de jaren ’50 verschillende Italiaans geïnspireerde pophits scoorden maar ook doo-wop opnamen en één onvervalste jive klassieker op hun naam schreven: het in februari 1959 ook in Nederland uitgebrachte Ma Ma Ma Marie. Voor de liefhebbers: ze namen ook Ramona op! De groep bleef actief als duo tot 2003 onder de naam Gaylord & Holiday. Holiday, het laatste levende groepslid, trad bij ons weten nog steeds op met Ronnie Gaylord’s oudste zoon Ron Gaylord Jr. *** En op onze valreep kregen we nog binnen dat op 13 mei Earl Sinks, leadzanger op Love’s Made A Fool Of You en When You Ask About Love van The Crickets, en op 21 mei Wendell Goodman, sinds 1961 echtgenoot en manager van Wanda Jackson, overleden. Volgende update meer info!

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Zo willen wij ook begraven worden!

Op 9 april nam de wereld afscheid van Chuck Berry met een indrukwekkende begrafenis waarbij Berry opgebaard lag in een open witte kist met zijn witte kapiteinspet op en een rode Gibson gitaar vastgeschroefd aan het open deksel van de kist. Opvallendste aanwezigen waren Marshall Chess (respectievelijk zoon van Leonard en neef van Phil Chess van Chess Records) en Gene Simmons van rockgroep Kiss, opvallendste afwezigen waren The Rolling Stones die toch alles hebben gepikt van Berry maar wel een bloemstuk stuurden in de vorm van een gitaar. Er werden eerbetuigingen voorgelezen van Little Richard, Paul McCartney van The Beatles en van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton die stelde dat “Berry sprak van het plezier, de hoop en de dromen die we allemaal gemeen hebben”. En Berry is amper dood en begraven of er wordt al druk gespeculeerd over zijn nalatenschap: hij mocht dan wel flink bedrogen zijn geweest in de jaren ’50, later ontpopte Chuck Berry zich tot een sluw zakenman die investeerde in onroerend goed, tot het einde bleef optreden én tot zijn dood 68 jaar getrouwd is gebleven met dezelfde vrouw wat de centen netjes binnen de familie en zijn vier kinderen houdt. Berry zou naar schatting tussen de 15 en 25 miljoen dollar nalaten, echtgenote Themetta Berry heeft recht op minstens de helft van dat geld en van het intellectuele eigendom en als Berry een testament heeft nagelaten kan dat nog oplopen. Bovendien blijft de kassa rinkelen: Berry registreerde bijna 1400 songs onder zijn naam die bijna 6600 keer gecoverd werden en hij was zo slim zijn publishing rights te behouden, wat betekent dat elke keer als een Chuck Berry nummer wordt gecoverd dat 9 à 10 dollarcent oplevert, en het gebruik van Berry’s eigen opnames kost meer *** En van het huis op Whittier Street 3137 in de Greater Ville wijk in St Louis waar Berry woonde van 1950 tot 1958 willen ze onder de noemer Chuck Berry Cultural District een museum maken. In die buurt woonden ook ooit Tina Turner en zelfs Josephine Baker *** Op 25 april werd in de Pleasant Hill buurt in Macon, Georgia het huisje waar Little Richard opgroeide toen hij nog helemáál klein was op een vrachtwagen getild en een eindje verhuisd om plaats te ruimen voor een nieuwe autostrade. Uiteindelijk moet het naar Craft Street waar het de bedoeling is er een cultuurcentrum van te maken dat de geschiedenis van de buurt belicht *** Al blijft helaas niet alles bewaard: begin mei werd in Lake Charles, Louisiana de aan Church Street 313 gelegen Goldband studio tegen de vlakte gebulldozerd. De studio werd in 1952 opgestart door ex-Hackberry Ramblers gitarist Eddie Shuler en er werd rockabilly, rock ‘n’ roll, swamp pop, country, blues, gospel, cajun en zydeco opgenomen door artiesten als Al Ferrier, Johnny Jano, Gene Terry, Jay Chevalier, Little Billy Earl, Clarence Garlow, Rockin' Sidney, Jo-El Sonnier, Freddy Fender en Iry Lejeune. Ook Dolly Parton nam er in 1959 haar allereerste single op toen ze amper 13 jaar was, Puppy Love. De grootste hit op Goldband Records was wellicht Sea Of Love van Phil Phillips in 1959. Schuler overleed in 2005 en daarmee werd Goldband het langst bestaande onafhankelijke platenlabel. Voor het al enkele jaren afgesloten gebouw met de grond gelijk werd gemaakt wisten lokale verzamelaars uit het pand nog platen, een mengtafel, contracten en andere documenten te redden, uit het puin werden nog kapotte platen gevist ***


Eddie Schuler aan het werk in zijn Goldband studio in 1960 en rechts aan de buitenzijde

Ja, wij denken net hetzelfde als u: binnen 10 jaar zetten ze er een bordje en houden ze er een plechtigheid waarop vijf man is *** We mogen nog van geluk spreken dat de Sun studio er nog staat, al is daar blijkbaar ook niet alles koek en ei. Randy Richter wou er gaan opnemen met The Round Up Boys/ Ike & the Capers maar dat leidde enkel tot problemen: one to one in één microfoon op band opnemen bleek onmogelijk omdat er geen originele micro’s waren, de bandopnemers werkten niet naar behoren of waren te veel werk, mixen moest digitaal via protools etc. wat tot eindeloze discussies en mails leidde waarin Richter te horen kreeg “dat Duitsers al een eeuw lang narcistische controlefreaks zijn”... Na lang zeuren kreeg Richter zijn waarborg terug *** Sun bleek dus een tegenvaller, hoogtepunten van de muzikale bedevaart van onze Duitse vrienden waren daarentegen een jamsessie met de nu 84-jarige Glenn Honeycutt (All Night Rock op Sun Records in 1956) en een bezoek aan Vince Emmanuel die in 1959 op zijn 15de drumde op The Itch van Carl Cherry ***


Randy Richter (l) en co met Glenn Honeycutt

Al kon Emmanuel geen licht werpen op het lot van Carl Cherry: Cherry zou volgens onderzoekers na allerlei onfrisse praktijken een deal hebben gesloten met het Amerikaanse gerecht en elders leven onder een andere identiteit, àls hij intussen nog leeft natuurlijk *** Nog meer immo: sinds 29 april is de Lewis Ranch gelegen aan Malone Road 1959 in Nesbit, Mississippi op 30 kilometer van Memphis opnieuw open voor het publiek. Een bezoek van een uurtje met Lewis’ zoon Jerry Lee Lewis III kost 30 dollar per kop en omvat Lewis’ Rolls Royce, zijn vleugelpiano, trofeeënkamer met gouden platen en memorabilia én zijn slaapkamer. Lewis kocht de ranch met zwembad in de vorm van een piano en uitzicht op een meer begin jaren ’70 maar er wordt geen garantie geboden dat je de Killer hemzelve te zien krijgt want die brengt zijn tijd tegenwoordig meestal door in zijn hoofdverblijfplaats in Memphis zelf *** Op Norton Records (USA) verschijnt Kickin’ Child, een onuitgebrachte Columbia LP van Dion uit 1965. Kickin’ Child komt uit op CD én LP en op de B-kant van de vinyl single met de titeltrack staat een onuitgebrachte Dion cover van Chuck Berry's Too Much Monkey Business *** Ook nieuw bij Norton: luchtverfrissers voor in de auto met cartoons van Jerry Lee Lewis, Bo Diddley, Little Richard, Chuck Berry, Link Wray, Esquerita en Screaming Jay Hawkins. Is weer eens wat anders dan een dennenboompje of een dobbelsteen! *** De merchandising kent inderdaad geen grenzen: je kan nu ook officiële Bettie Page rum kopen...


Lekker dronken worden met Bettie Page!

*** De herziene heruitgave van John Broven’s standaardwerk Walking To New Orleans uit 1974 onder de nieuwe titel Rhythm ‘n’ Blues In New Orleans is zo’n succes dat de uitgeverij gelijk een gelijkaardige update van Broven’s andere boek South To Louisiana: The Music Of The Cajun Bayous uit 1983 heeft besteld die binnen het jaar zou moeten verschijnen *** Headliners op de Summer Jamboree in Italië eind juli begin augustus: de nu 74-jarige Chris Montez, de nu 82-jarige bluesman Roy Gaines en de in 1958 opgerichte doo-woppers The Del Satins met nog twee originele groepsleden in de rangen: Stan Zizka en Tom Ferrara *** En onze eigen DJ At’s Crazy Record Hop, dat spreekt.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 1 juni verschijnt onder de titel Elvis: Een Eenzaam Leven Ray Connolly’s biografie Being Elvis in Nederlandse vertaling als paperback van 464 pagina’s. Connolly is een Britse journalist, schrijver en scenarist die Elvis nog heeft geïnterviewd in 1969. Eerder schreef hij de scripts voor de films That'll Be The Day (1973) en Stardust (1974) en schreef en regisseerde hij de documentaire James Dean: The First American Teenager (1976) *** Op komst: Six Years On The Road With Elvis, een boek over Bruce Jackson, geluidsman voor Elvis van 1971 tot het laatste concert op 26 juni 1977. Jackson overleed in een vliegtuigongeval en het boek is samengesteld door zijn familie op basis van brieven, ansichtkaarten en door Jackson opgenomen gesprekken. Hij nam trouwens niet alleen gesprekken op maar ook alle Elvis shows waarvoor hij achter de mengtafel zat *** Een brand vernielde op 22 april de binnenkant van het huis gelegen op Audubon Drive 1034 in Memphis en da’s het eerste huis dat Elvis kocht met de opbrengst van zijn eerste hit Heartbreak Hotel in 1956 en waar hij samen met zijn ouders 13 maanden woonde alvorens te verhuizen naar Graceland. Het huis, sinds 2006 eigendom van Mike Curb van Curb Records die in een ver verleden samenwerkte met onder meer The Hondells en Davie Allen & the Arrows en die ook het Johnny Cash Museum in Nashville en de RCA Studio B in Nashville bezit, staat momenteel leeg omdat het gerenoveerd wordt en wellicht werd de brand veroorzaakt door een kortsluiting. Er waren geen Elvis memorabilia aanwezig. De schade wordt geraamd op 100.000 dollar *** De Europese Elvis In Concert - Live On Screen tour met Elvis op groot scherm begeleid door een symfonisch orkest komt in 2018 opnieuw naar Europa.

9 april 2017
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Texarkana Trio

Het voordeel van een goed gekozen groepsnaam: Texarkana Trio (NL/B) werd op zondag 2 april speciaal heen en weer gevlogen voor één optreden in het kader van het rockabillyluik van het Scott Joplin International Centennial Celebration Weekend in het cultuurcentrum van... Texarkana, Arkansas! Bedoeling was dat ze de eerste band “in tientallen jaren” zouden worden die optraden in het Arkansas Municipal Auditorium waar met name Elvis een keer op vijf optrad in 1954-1955 maar dat kreeg de organisatie niet vergund. Texarkana Trio zal in Texarkana niet alleen zelf optreden maar ook een jonge Elvis imitator begeleiden en er vindt ook een eerbetoon plaats aan de nu 79-jarige in Texarkana opgegroeide rockabilly pionier Pat Cupp. Ook Scott Joplin (1868-1917) groeide op in Texarkana: hij wordt beschouwd als de pianist die barrelhouse, boogie woogie, gospel en klassieke muziek versmolt tot ragtime, de populairste dansmuziek in Amerika van 1900 tot 1920. Zijn bekendste pianoriedel is The Entertainer uit 1902, toen nog niet op plaat en zelfs niet op cilinder maar nog op pianorol en zelfs gecoverd door Reverend Horton Heat *** The 5-O-Matics brengen deze zomer een 4 track vinyl-EP uit met de nummers Up Jumped The Devil, Dig A Hole In The Meadow, The Devil Is Mad en The Holy Grail *** En wie mag het voorprogramma doen voor Brian Setzer’s Rockabilly Riot op 15 juli in de 013 in Tilburg én op 11 juli in het O2 Forum Kentish Town in Londen? Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers! *** Frontman Joey Simeone laat weten dat The Bellfuries hun Europese tournee moeten onderbreken wegens een medisch noodgeval in de familie en dat betekent dat onder meer hun concerten in Hoorn, Utrecht, Rotterdam, Drachten en Sint Niklaas (B) geannuleerd werden *** Wat ons eraan doet denken: dat Bellfuries optreden in Iduna in Drachten ging door onder de noemers Boppin’ Around Drachten en Boppin’ Around Presents maar wij van Boppin’ Around hebben daar dus helemaal niets maar dan ook niets mee te maken... *** Hadden we 25 jaar geleden maar patent moeten nemen op de naam Boppin’ Around...

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Nieuwe bands, laat ze maar komen: The Fabulous Moonrakers zijn een zijproject van Casablanca Carambol Company met extra muzikanten op onder meer baritonsax in een nieuwe stijl, namelijk swing in plaats van rockabilly. Een demo is momenteel bij de drukker maar je kan al een aantal nummers beluisteren op Soundcloud. De fans hoeven overigens niet te vrezen: Casablanca Carambol Company blijft gewoon bestaan *** Radar Events, het evenementenbureau dat samen met Neo Retro Agency achter Radio Modern zit, biedt twee nieuwe thema avonden aan: onder het motto Party Like It’s 1969 evoceert Radio-A-Go Go de sexy swinging sixties met yé yé, motown, rock en twist en wij die meisjes in mini weten te waarderen kunnen daar nog best mee lachen, maar dat lachen vergaat ons bij Neon Nights oftewel jaren ’80 kitsch... *** Tenzij het meisjes in mini zijn natuurlijk *** Nu uit op vinylsingle: twee nieuwe nummers van Crystal & Runnin’ Wild als voorproefje op hun tweede Rhythm Bomb (D) CD *** Tip voor wie naar Rockin’ Around Turnhout gaat en graag met een Stetson op zijn kop rondloopt: nog tot en met 14 mei loopt in de Expozaal van de Warande de tentoonstelling Het Wilde Westen Van Buffalo Bill Tot Bobbejaan: Hedendaagse Kunst In Confrontatie Met Westernobjecten En Artefacten met honderden kunstwerken, originele striptekeningen, filmaffiches, historische foto’s en speelgoed geïnspireerd door de mythische wereld van het Wilde Westen, het land van cowboys en indianen, goudzoekers, pelsjagers, schurken en ontdekkingsreizigers dat synoniem stond voor vrijheid en overlevingsdrang maar ook voor wetteloosheid en geweld en een onuitputtelijke inspiratiebron werd voor schrijvers, kunstenaars en filmmakers wier geromantiseerde en gedramatiseerde versie nog weinig te maken met de historische realiteit *** Met andere woorden: van Bonanza over Wounded Knee en Winnetou tot The Good The Bad And The Ugly en Lucky Luke...

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 24 maart overleed de op 4 augustus 1941 geboren Peter “Pete” Shotton, in 1957 wasbordspeler van de in november 1956 opgerichte skifflegroep The Quarrymen. Nooit gehoord van The Quarrymen? Kan best want ze hebben nooit platen gemaakt, maar The Quarrymen die initieel bij Shotton thuis repeteerden waren wél de voorloper van The Beatles. Shotton, een jeugdvriend van John Lennon, speelde met Lennon in de groep waarvan Shotton de naam zou hebben bedacht (een verwijzing naar het lied van de school waar Shotton en Lennon hun broek versleten, al wordt die eer ook aan Lennon toegekend) tot Paul McCartney er in oktober 1957 bij kwam en Shotton bekende dat hij eigenlijk niet zo van muziek maken hield, waarop volgens de legende Lennon prompt Shotton’s wasbord kapotsloeg op diens hoofd, al mogen we niet uit het oog verliezen dat de band in die tijd al meer naar rock ‘n’ roll dan naar skiffle neigde en een wasbord overbodig werd. In maart 1960 veranderde de groepsnaam in The Beatles. Lennon en Shotton bleven levenslang bevriend, in 1983 schreef Shotton het boek John Lennon: In My Life, heruitgebracht als The Beatles, Lennon And Me. Met financiële steun van Lennon werd hij zakenman: Shotton was onder meer eigenaar van de niet langer bestaande Fatty Arbuckle’s American Diners restaurantketen die behalve de naam niets te maken had met acteur Roscoe "Fatty" Arbuckle uit de tijd van de stille film. De originele Quarrymen kwamen opnieuw bij elkaar in 1997 zonder Beatles en Shotton trad met hen op als wasbordspeler tot hij om gezondheidsredenen afhaakte in 2000. Anno 2017 treden The Quarrymen nog steeds op met drie originele groepsleden *** Schreven wij dat The Quarrymen nooit platen maakten? Dat klopt niet helemaal: op 12 juli 1958 (dus ná Shotton) maakten ze één semi-professionele opname van de Buddy Holly cover That’ll Be The Day en de Paul McCartney/ George Harrison compositie In Spite Of All The Danger waarvan één shellac acetaat bestaat die in handen is van Paul McCartney maar wel op de in 1995 verschenen Beatles dubbeld-CD Anthology 1 staat. Daarnaast zou er een bandopname bestaan van een optreden op 6 juli 1957 (dus mét Shotton) maar die zou veilig opgeborgen zijn in een kluis.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Dolores Hart en George Hamilton

Wat ons betreft het hoogtepunt van de Chiller Theatre Expo van 21 tot 23 april in Parsippany, New Jersey: de reünie van Dolores Hart en George Hamilton, voor het eerst samen sinds ze in 1960 Where The Boys Are filmden. Hamilton (hij speelde in 1964 Hank Williams in de geromantiseerde Hank bio Your Cheatin’ Heart) is er nu 77, Hart is 78 jaar en komt niet veel meer buiten sinds ze in 1963 in Connecticut in het klooster trad waar ze zich opwerkte tot moeder overste van de Regina Laudis benedictijnerabdij. Ze speelde in de Elvis films Loving You (1957) en King Creole (1958) en is de enige persoon ter wereld die kan zeggen dat ze zowel met Elvis als met de paus op de foto staat. De Chiller Theatre Expo is een fanmeeting waar je 30 dollar entree per dag betaalt om de hele dag in de rij aan te schuiven om te betalen voor handtekeningen van en foto’s met beroemdheden uit vooral film en TV ***


Dolores (l) met de paus... en Dolores met Elvis

En moésten wij daar naartoe gaan dan zouden we maar wat graag de hele dag in de rij aanschuiven om te betalen voor een handtekening van en een foto met de nu 69-jarige Jon “Bowzer” Bauman van Sha Na Na, actrice Amy Locane uit Cry Baby (1990), de nu 75-jarige Bond girl Martine Beswick uit From Russia With Love (1963) en Thunderball (1965), de nu 80-jarige Pat Priest uit The Munsters (1964-1966) en de Elvis film Easy Come Easy Go (1967) en een hele hoop acteurs en actrices uit Hammer horrorfilms uit de jaren ’60 en ‘70 *** Ene Alexander Archbold van antiekzaak Curiosity Inc in Edmonton, Alberta (CAN) vond op de zolder van een boerderij tussen een stapel platen een 6 track-EP met op beide kanten de handgeschreven vermelding “D. Damron – 3 tracks”, wellicht onuitgegeven opnames van de Canadese rock ‘n’ roll zanger Dickie Damron. Titels staan er niet op maar Archbold postte de nummers op YouTube en daar horen we drie instrumentals en covers van (You’re So Square) Baby I Don’t Care (Elvis), Sweet Little Rock ‘n’ Roller (Chuck Berry) en Look Who's Blue (Don Gibson) in een rock-a-hillbilly stijl met piano en Hawaiiaanse gitaar. De coverkeuze geeft aan dat de opnames niet vòòr 1958 kunnen zijn gemaakt en dat plaatst ze helemaal in het begin van Damron’s carrière: zijn debuutsingle Rockin' Baby/ Gonna Have A Party verscheen in 1959. Misschien kan de man zelf uitsluitsel brengen: de nu 83-jarige Dick Damron is nog steeds actief als countryzanger en wordt zo’n beetje als de Canadese Willie Nelson beschouwd. Tenzij Archbold nog schatten achterhoudt zijn de overige vondsten vooral radiocommercials voor onder meer de nieuwe Studebaker uit 1955.

De jonge Dickie Damron

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP'S)

Op 16 december overleed de op 24 september 1933 geboren Harold “Red” Moore, een vrij onbekende zanger die in 1959 een hele goeie rockabillyversie van Crawdad Song opnam voor zijn eigen Red Records label. Moore bleef tot midden jaren ’70 actief als countryzanger waarna hij zijn eigen Red Ridge appartementencomplex uitbaatte in Mountainburg, Arkansas. Pas begin jaren 2000 nam hij de gitaar opnieuw ter hand dankzij de hernieuwde interesse in Crawdad Song en hij trad nog steeds wekelijks op voor de oudjes in een restaurant in Mountainburg genaamd de Crawdad Hole. In 1999 bracht hij in eigen beheer de CD The 50’s And 60’s Rockabily & Country Sounds Of Red Moore & the Rhythm Drifters uit *** Op 5 maart overleed de op 21 januari 1942 geboren George Rodriguez die rond 1962 bij de eind jaren ’50 opgerichte Roommates kwam, dus ná hun opnames zowel onder eigen naam als met zangeres Cathy Jean Giordano onder de naam Cathy Jean & the Roommates die in 1961 de hit Please Love Me Forever en een LP opleverden. Wij hebben met andere woorden geen idee op welke Roommates platen Rodriguez meedeed, wel weten we dat de groep in 1965 splitte en hij later een succesvol zakenman werd in de mode-industrie in Manhattan. Cathy Jean & the Roommates treden bij ons weten nog steeds op, zij het met uitzondering van zangeres Cathy Jean zelf zonder origineel groepslid *** Op 21 maart overleed in Palisades, New York de op 3 juni 1929 geboren Charles Hirsch "Chuck" Barris, presentator, bedenker en producer van spelshows op de Amerikaanse TV. Barris begon zijn carrière achter de schermen bij American Bandstand en in het kielzog van het payola omkoopschandaal was die carrière bijna gelijk gedaan toen het door hem geschreven Palisades Park de grootste hit van Freddy Cannon werd, goed voor de derde plaats in de Billboard Hot 100 in juni 1962. Van 1975 tot 1978 was Barris producer van de Bobby Vinton TV Show en in zijn autobiografie Confessions Of A Dangerous Mind beweerde hij in de jaren ’60 en ’70 hitman te zijn geweest voor de CIA, claim die door de CIA met klem wordt ontkend - in de in 2002 door George Clooney geregisseerde verfilming Confessions Of A Dangerous Mind vermoordt Barris 33 mensen! Barris werd in de jaren ’90 gediagnoseerd met longkanker maar stierf op 87-jarige leeftijd een natuurlijke dood. Wie hem zelf eens Palisades Park wil horen zingen (hij deed blijkbaar àlles): zijn versie staat op zijn in 2003 verschenen CD Confessions of A Dangerous Singer. Palisades Park was een pretpark in Bergen County, New Jersey aan de overkant van de Hudson rivier in Manhattan, New York dat opende in 1898 en in 1971 de deuren sloot. Op die locatie staan nu luxeflats. Het nummer Palisades Park werd gecoverd door Shelley Fabares (1962), Jan & Dean (1962), The Beach Boys (1976, hun Amusement Parks USA uit 1965 vermeldt ook Palisades Park) en zelfs The Ramones (1989) en live on stage gezongen maar nooit opgenomen door Bruce Springsteen. Freddy Cannon nam het nummer opnieuw op voor het goede doel in 1987 als Kennywood Park, een pretpark in Pittsburgh dat nog bestaat. Het nummer Palisades Park komt ook voor in de film Confessions Of A Dangerous Mind *** Nog niet officieel bevestigd: het overlijden op 22 maart in New York net voor zijn 85ste verjaardag van Billy Bland. Bland, de jongste van 19 kinderen, begon zijn carrière bij The (Four) Bees die in 1954 Dave Bartholomew’s My Ding A Ling coverden als Toy Bell en ging in 1955 solo. In 1960 werkte hij met Titus Turner aan het nummer Let The Little Girl Dance maar uiteindelijk was het zijn demo die de Top 10 haalde, een succes dat hij niet meer zou evenaren. In 1965 hield hij de muziek voor bekeken, in de jaren ’80 opende hij in Harlem een restaurant dat – hoe kan het anders – soulfood serveerde. Zijn Ace CD Let The Little Girl Dance bevat 29 nummers ***


Fred Gerace tweede van rechts bij Little Joey & the Flips

Op 25 maart overleed op 71-jarige leeftijd tenor Frederick J. Gerace van de begin jaren ’60 opgerichte (Little) Joey & the Flips van Bongo Stomp uit 1962 dat oorspronkelijk African Twist heette maar in het kielzog van het succes van Bristol Stomp van The Dovells herwerkt werd tot Bongo Stomp. Het nummer werd geweigerd door Swan, Chancellor, Newton en Cameo-Parkway alvoor het verscheen op Joy Records. De groep zou tot 1964 slechts drie singles uitbrengen en viel uiteen toen diverse groepsleden naar Vietnam moesten. In 1976 verscheen op Monogram nog een single met twee onuitgebrachte songs uit 1962. Fred Gerace werkte 40 jaar als ingenieur voor PennDot, het transportdepartement van de staat Pennsylvania. Joey Hall overleed al in 1974 op zijn 31ste *** Op 30 maart overleed op 71-jarige leeftijd de op 21 juli 1945 geboren Rosalie Hamlin, leadzangeres van Rosie & the Originals wier Angel Baby oorspronkelijk een gedicht was dat ze op haar 14de schreef voor haar eerste vriendje. Angel Baby (de saxsolo werd ingespeeld door de bassist omdat de saxofonist de opnamesessie miste omdat hij van zijn moeder het gras moest maaien) werd in 1961 een hit en Hamlin ging solo om al snel te ontdekken dat er bitter weinig centen te verdienen vielen in de muziekbiz. In 1963 huwde ze met Originals gitarist Noah Tafolla, later werd ze kunst- en muzieklerares. Hamlin leed sinds 2000 aan de spierziekte fibromyalgie en was niet langer actief in de muziek maar schilderde nog. Ze stierf in haar slaap ***

Rosie & the Originals

Op 1 april overleed op 83-jarige leeftijd de op 18 december 1933 geboren blueszanger en guitarist Lonnie Brooks (echte naam Lee Baker Jr.) die het vak leerde in de band van Clifton Chenier. Van 1957 tot 1960 nam hij als Guitar Jr zes singles op voor Goldband en Mercury waaronder The Crawl en Roll Roll Roll. In 1960 verhuisde hij naar Chicago waar al een Guitar Jr. actief was en veranderde hij zijn naam in Lonnie Brooks. Hij speelde er gitaar voor Jimmy Reed (onder meer op de LP Jimmy Reed At Carnegie Hall uit 1961, in tegenstelling tot wat de titel suggereert géén live plaat) en bracht singles uit op Chess, Chirrup, Midas en USA alvorens in 1969 zijn solo langspeeldebuut Broke An’ Hungry uit te brengen, het begin van een succesvolle tweede carrière. Brooks was te zien in de film Blues Brothers 2000, maakte in Engeland twee TV-reclames voor Heineken en schreef samen met Cub Koda het boek Blues For Dummies (1998).


Guitar Junior (links)... en Lonnie Brooks! (rechts)

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 23 maart overleed op 90-jarige leeftijd Harry “Allan” Weiss die meeschreef aan de films Blue Hawaii (1961), Girls Girls Girls (1962), Fun In Acapulco (1963), Roustabout (1964), Paradise Hawaiian Style (1966) en Easy Come Easy Go (1967). Het enige andere script dat Weiss, een medewerker van producer Hal B. Wallis, ooit schreef is de Henry Hathaway western The Sons Of Katie Elder (1965) met John Wayne en Dean Martin, en daarom is het merkwaardig om te lezen dat Weiss “een ongelooflijk succesvolle Hollywood carrière had: hij kreeg bijna nooit goeie kritieken voor de films die hij schreef maar ze brachten wel allemaal een pak geld op”. Weiss was vertaler bij de oorlogsprocessen in Nuremberg en werkte als sound engineer en journalist *** Op 28 maart overleed in Memphis één jaar na haar echtgenoot Edna Sanidas-Nichopoulos, 62 jaar gehuwd met Dr. George Nichopoulos, van 1967 tot diens overlijden de op zijn zachtst uitgedrukt niet onbesproken lijfarts van de koning *** En ook op 23 maart overleed op 92-jarige leeftijd actrice Lola Albright, in 1962 Elvis’ tegenspeelster in Kid Galahad. In de jaren ‘70 en ‘80 was ze op TV te zien in series als Kojak, Columbo en Starsky And Hutch, wij liefhebbers van goedkope horrorfilms herinneren ons haar ook van The Monolith Monsters uit 1957 ***

Lola Albright in The Monolith Monsters

Marc Hendrickx (B), auteur van Elvis A. Presley: Muziek Mens Mythe, het meest complete boek over Elvis in het Nederlands, heeft een nieuw boek op stapel getiteld Elvis Dichtbij. Elvis Dichtbij zal slechts 200 pagina’s bevatten in tegenstelling tot de 700 pagina’s van Muziek Mens Mythe waarvan de originele uitgave in 1994 verscheen. De recentste uitgave van Muziek Mens Mythe was bijgewerkt tot en met juli 2007. In 2015 schreef hij samen met Connie Kirchberg (USA) het boek Elvis Presley, Richard Nixon And The American Dream. Elvis Dichtbij verschijnt op LP-formaat en is verkrijgbaar vanaf eind april begin mei *** Op 26 mei verschijnt het solodebuut van Reggie Young, in 1969 studiogitarist op Suspicious Minds, Kentucky Rain en In the Ghetto. De op 12 december 1936 in Caruthersville, Missouri geboren Young leerde het vak bij Eddie Bond & the Stompers, Johnny Horton en Bill Black's Combo. Na het overlijden van Bill Black in oktober 1965 werd hij studiomuzikant bij de Hi Studio in Memphis en bij de American Studios. Hij speelde ook op de Stax sessies in juli 1973 die de Elvis LPs Raised On Rock en Good Times opleverden. Later was hij onder meer te horen op Billy Swan’s I Can Help (1974) en op platen van country supergroep The Highwaymen (Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson) met wie hij toerde van 1990 tot 1995. Young is nu 79 jaar jong en het album is getiteld Forever Young.

23 maart 2017
BYE BYE CHUCK BERRY


Meer dan wij kunnen zeggen: Chuck Berry op de foto met president Clinton en prime minister Tony Blair!

U weet het ongetwijfeld al want het haalde ook bij ons het nieuws: op 18 maart overleed Chuck Berry op 90-jarige leeftijd en daarmee is een van de laatste der rock ‘n’ roll mohikanen van ons heen gegaan. We gaan er van uit dat u vertrouwd bent met zijn leven en werk (zo niet: lees de PDF file van het artikel The Legends over Chuck Berry dat destijds in de 22ste en 23ste uitgave (1998) van de gedrukte Boppin’ Around stond) maar omdat er sinds de oprichting van Boppin’ Around nog nooit een rock ‘n’ roll legende van zijn kaliber is heengegaan is het minste wat we kunnen doen nog even stilstaan bij Berry’s pioniersrol in de rock ‘n’ roll, een rol die niet genoeg kan benadrukt worden: samen met Bo Diddley introduceerde hij de gitaar als belangrijkste element in de ontwikkeling van de rock ‘n’ roll en in nog geen 10 jaar tijd schreef hij meer rock ‘n’ roll klassiekers dan wie ook, nummers gecoverd door The Beatles en The Rolling Stones en eigenlijk door iederéén die ooit in een café rock ‘n’ roll speelde. Die nummers waren op maat gemaakt voor de tienermarkt en gingen allemaal over snelle automobielen maar waren tegelijkertijd poëtisch en beeldrijk en haalden subtiel de rassenkwestie aan: de Brown Eyed Handsome Man stond symbool voor de man met een bruine huidskleur en een Cadillac was bij Chuck Berry niet toevallig koffiekleurig. Hij kreeg in 1984 een Lifetime Achievement Grammy en is letterlijk de enige rock ‘n’ roll artiest wiens muziek de aarde ontsteeg: zijn Johnny B. Goode staat op een fonoplaat met “klanken en beelden die de diversiteit van het leven en de cultuur op aarde reflecteren” die in 1977 met de Voyager I de ruimte werd ingeschoten in de hoop op een ontmoeting met buitenaards leven en die zich momenteel ergens buiten ons zonnestelsel bevindt. Sinds ons artikel in Boppin’ Around heeft Chuck Berry nauwelijks nog iets nieuws gedaan maar ondanks zijn hoge leeftijd bleef hij over de hele wereld optreden en volle zalen trekken, ook al was ie intussen doof en kon hij nog nauwelijks gitaar spelen.Van de doden niets dan goeds en de beroemdheden vallen over elkaar met het uiten van lofbetuigingen, maar we mogen niet vergeten dat achter die sluwe glimlach Chuck Berry het bewijs was van de stelling dat een groot artiest niet noodzakelijk ook een groot of goed mens is: Chuck was om het beschaafd uit te drukken geen gemakkelijk persoon. Hij stond bekend als een geldwolf die niét speelde als hij niet betaald werd (en liefst handje contantje) en daarom vaak ostentatief weigerde zelfs maar zijn gitaar te stemmen, in tegensteling tot tijdgenoten als Little Richard en Bo Diddley die een hele hofhouding in hun kielzog hadden alléén toerde om de kosten te drukken, zich liet begeleiden door de goedkoopste (lees: gratis en dus niet noodzakelijk de beste) bands en pertinent weigerde daar mee te repeteren (“Welke songs gaan we spelen, Chuck?” “Wel jongen, we gaan Chuck Berry songs spelen. Als ik mijn voet ophef stop je met spelen, als ik mijn voet neerzet val je in”) Tja, misschien niet onbegrijpelijk als je ziet in welke armoede hij opgroeide en als je bedenkt hoe vaak hij in de jaren ’50 als zwarte artiest financieel bedrogen moet zijn geweest. Kwalijker is dat Chuck Berry zelf niet helemaal zuiver op de graat was: zijn jaren ’50 pianist Johnnie Johnson die essentieel was in de totstandkoming van Berry’s klassiekers zag zijn naam nooit mee op de credits staan omdat ie al dik tevreden was met een borrel. Daarnaast zag Berry de binnenkant van meer gevangenismuren dan alle andere rock ‘n’ roll sterren samen: al in 1944 werd hij op zijn 17de tot 10 jaar cel veroordeeld nadat hij met enkele kompanen een auto stal en gewapende overvallen pleegde op een bakkerij, een kledingzaak en een kapperszaak. Berry zat achter de tralies tot 18 oktober 1947, zijn 21ste verjaardag


Ups and downs van Chuck Berry: links happy met Jerry Lee Lewis en rechts gearresteerd...


In december 1959 werd hij gearresteerd voor het over de staatsgrens smokkelen van een 14-jarig meisje met wie hij seksuele betrekkingen had. Volgens Berry werkte ze gewoon in de vestiaire van zijn club, maar het leverde hem wel een gevangenisstraf op van drie jaar waarvan hij er anderhalf uitzat van februari 1962 tot oktober 1963. Tja, Chuck Berry en de vooral jonge vrouwtjes, het blijft een hoofdstuk apart... En hoe zit het nu juist met die pornotape waarin Chuck Berry te zien is? Ach, dat overkomt de besten zullen we maar zeggen, vraag maar aan Patrica Paay. In 1979 werd Berry wegens belastingontduiking veroordeeld tot vier maanden cel en 1000 uur gemeenschapsdienst (optredens) en in 1990 kreeg hij een rechtszaak aan zijn broek toen uitkwam dat hij verborgen camera’s had geïnstalleerd in de damestoiletten van de Southern Air, zijn restaurant in Wentzville, Missouri, volgens Berry om diefstal door het personeel tegen te gaan. De zaak tegen 59 vrouwen werd buiten de rechtbank om in der minne geregeld, al werd hij toen wel tot zes maanden voorwaardelijk en een boete van 5000 dollar veroordeeld nadat bij een huiszoeking niet alleen de videobeelden van urinerende vrouwen maar ook 62 gram marihuana werd gevonden.Chuck Berry werd op 18 maart levenloos aangetroffen in zijn woning in Buckner Road net buiten St. Louis, Missouri: de medische diensten arriveerden ter plaatse om 12h40, slaagden er niet in hem te reanimeren, en om 13h26 werd Charles Edward Anderson Berry Sr door de politie van St Charles County dood verklaard. We keken al uit naar Chuck, zijn eerste studio album sinds Rock It uit 1979, al staat er naar het schijnt veel blues op. Maakt niet uit, dan zetten we gewoon eender welke andere Chuck Berry plaat op want ze zijn allemáál goed. Bedankt voor alles, Chuck, en het ga je goed in het Promised Land.


Chuck Berry als piepjonge Chuckie

23 maart 2017
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Lara en haar zoon Leroy en rechts handgekleurd als Carmen Miranda voor Under The Hat/ Marco Buschman

Jantje ‘Blue Cap’ van Parijs meldt het overlijden op 31 december van Lara Rondina, geen muzikante of DJ maar een gewone Italiaanse die begin jaren ’90 met haar driejarig zoontje Leroy (genoemd naar Jack Scott's hit) neerstreek in Rotterdam. Velen zullen haar nog kennen van vroeger in de Cruise Inn in Amsterdam, van de Rhythm Riot (GB) en van Hemsby (GB). Ze was helemaal into pin ups, deed fotosessies voor Marco Buschman, figureerde in een advertentie voor Under The Hat design in de gedrukte Boppin’ Around en was in juni 1995 pin up van de maand in uitgave nummer 9 van het Britse hepcatblad Continental Restyling. Na een jaar of drie keerde ze voorgoed naar Italië terug waar ze samenwoonde met een man die in tweedehandskleding deed. De op 4 februari 1968 geboren Lara overleed na een langdurig ziekbed aan kanker en wat het extra triest maakt is dat ze lid was geworden van Jehova’s Getuigen wat betekent dat ze bepaalde medicijnen en pijnstillers niet heeft gekregen waardoor haar lijdensweg overbodig lang was. Misschien hoefde ze zelfs helemaal niet te sterven! Haar zoon Leroy Santini is nu 28 jaar *** DJ At’s Crazy Record Hop laat weten dat er een Volume 7 komt in zijn Foot Tappin’ & Dance At The Screamin’ Festival reeks op El Toro Records (E). Nieuw en meer dan verdiend: dit keer is het nadrukkelijk de bedoeling om een gedeelte van de CD tegen voorjaar 2018 op vinyl (LP en EP) uit te brengen! *** Eerder meldden we al dat The Beach Boys op vrijdag 2 juni in het Koninklijk Circus in Brussel, op zaterdag 3 juni op Ribs & Blues in Raalte en op maandag 5 juni in het Luxor Theater in Rotterdam spelen, en omdat toeval niet bestaat komen Brian Wilson en Al Jardine op dinsdag 4 juli de complete Pet Sounds LP uit 1966 spelen in het Kursaal van Oostende (B). Tickets kosten van € 64,-- tot 94,-- via www.proximusgoformusic.be. Momenteel staan er geen data geboekt voor Nederland *** En Brian Setzer brengt in juli twee keer zijn Rockabilly Riot naar Nederland: donderdag 13 juli staan ze in Tivoli Vredenburg in Utrecht en zaterdag 15 juli in 013 in Tilburg. In België is momenteel één concert ingepland op woensdag 12 juli in het Openluchttheater in het Rivierenhof in Deurne bij Antwerpen *** Aandacht, aandacht: een van de headliners op de gratis rock ‘n’ roll meeting op het Wilhelminaplein in Eindhoven op zaterdag 22 juli wordt Johnny & the Roccos (GB) *** I Hate The Disco! *** Amsterdam BeatClub kondigt een nieuwe serie maandelijkse evenementen aan in het superhippe Graceland Bar-B-Q restaurant in de Jan van Galenstraat waar op zondagmiddag al regelmatig livemuziek te horen was. Vanaf maart wordt er door Amsterdam BeatClub een maandelijks rock ‘n’ rollfeest georganiseerd *** Tattookoning Henk Schiffmacher werd op 22 maart 65 jaar en na 40 jaar in het vak stopt de man die onder meer The Stray Cats tot zijn klanten mocht rekenen met tattoeëren *** Nieuwe bands, laat ze maar komen, zeker als het ervaren muzikanten zijn die de handen in elkaar slaan: The Trouble Shakers komen uit Tilburg, bestaan uit Roland van der Schoor (Phil Friendly, Rude Ruby & the Gentle Giants: zang en leadgitaar), Gilbert Hockers (Vavoom, Hostmen: contrabas) en John van Houtum (Taildraggers, Jacuzzi Sharks, Phil Friendly: drums), zetten een stevig stuk rockabilly neer en hebben er verschrikkelijk veel zin in ***


The Trouble Shakers

Al gaat het snel: The Boppin Rockets zijn alweer uit elkaar, dezelfde muzikanten Guy Pisters (zang, ritmegitaar), Huub Goosen (gitaar) en Deon Buck (contrabas) uit Eindhoven maar dan zonder drums timmeren intussen flink aan de weg onder de naam Blue Moon Trio, drumloze jaren ’50 rockabilly van Elvis en co *** Op zaterdag 17 juni vindt in Poppodium Grenswerk in Venlo Talkin’ About My Generation plaats, een festival met vijf Venlose rockbands uit de jaren ’60: Blues Vocation, Obsession, The Vampires, The Gamblers en Static waarvan alleen Static nog met regelmaat op het podium staat, de rest van de bands komt speciaal voor deze gelegenheid weer bij elkaar. Zoals gezegd gaat het om rockbands, behalve The Vampires onder leiding van Jan van Cleef, de vaandeldragers van de rijke Venlose Indo-rockscene geïnspireerd op het baanbrekende werk van The Tielman Brothers een aantal jaren eerder. Kern van de band zijn de broers Jan, Arie en John van Cleef aangevuld met Joep van der Aa, Alfred Span en Jan van de Velde, vroeger opererend vanuit een kelder van het ouderlijk huis in de Herman Potgieterstraat. De band speelde in die tijd veel in Nederland maar vooral in Duitsland met een repertoire van eigen gearrangeerde instrumentale nummers en nummers van vooral Cliff Richard & the Shadows. Jan en Arie van Cleef zijn vanaf 1970 opgegaan in de nog bestaande Venlose band Cargo *** Op woensdag 22 februari was "de jazz sensatie” (zo werd ze echt aangekondigd) Sue Moreno begeleid door The Dutch Swing College Band te gast bij 50+ omroep Max waar ze de inderdaad jazzy ragtime nummers Doctor Jazz en Goody Goody vertolkten. Aanleiding was hun optreden op het in 1959 gebouwde stoomschip de Rotterdam dat tot eind 2000 het laatste decennium meemaakte van de Trans-Atlantische lijnvaart, sinds 2008 in de Maashaven in Rotterdam ligt en waarop ooit nog Frank Sinatra en Ella Fitzgerald optraden. The Dutch Swing College Band is de oudste Nederlandse dixielandband, opgericht op 5 mei 1945, de dag waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog tot een eind kwam. Je kan de uitzending herbekijken via deze link.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

In het kielzog van Rockin’ Around Turnhout besteedt de bibliotheek van Turnhout aandacht aan rock ‘n’ roll met onder meer op dinsdagmiddag 18 april een filmvoorstelling van The Buddy Holly Story (1978) en van zaterdag 1 april tot woensdag 31 mei een tentoonstelling ingericht door de ElvisMatters club *** En voor wie rock ‘n’ roll gelijk stelt met polonaise-gewijs door de zaal hotsen met een sombrero op je toeter houden Los Fabulous Frankies op zaterdag 16 september tijdens het nieuwe Retro Trash festival in Wijgmaal hun jaarlijkse reünie- annex fanbal *** Doghouse Sam & his Magnatones gaan in mei en juni hun derde full album opnemen. De release is voorzien voor november *** Eerder schreven we al dat op 28 februari stripfiguur Guust Flater zijn 60ste verjaardag vierde, nu zijn ook de feestelijkheden bekend: op 1 maart verscheen een “nieuw” album getiteld Flater’s Verjaardag met de zestig beste grappen en grollen van de onhandige postsorteerder, vanaf juni worden alle Guust Flater albums chronologisch en in hardcover heruitgebracht met een nieuw lettertype en bijgewerkte vertaling, en de Koninklijke Belgische Munt gaat in de herfst een kopernikkelen Guust Flater muntstuk ter waarde van 5 euro slaan *** Alles komt terug: na meer dan 12 jaar maken The Billygoat Riders uit Brugge op 7 juli hun comeback in de originele drie broers bezetting met Yves (zang, contrabas), Guy (gitaar) en Jean-Luc (drums) Messany.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het Duitse rock ‘n’ roll blad Yeehaw (34 uitgaves sinds 2011) wil in de toekomst naar een oplage van 10.000 exemplaren van 48 tot 56 fullcolour A5 pagina’s gaan die – en nu komt het – gratis verspreid zullen worden en heeft daartoe een crowdfunding actie opgezet waarbij je in ruil voor financiële steun advertentieruimte dan wel goodies als T-shirts en CD’s krijgt. Wij weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om een gedrukt rock ‘n’ roll magazine draaiend te houden en beschouwen dit dan ook als een idealistisch plan, zeker als je ziet dat ze 7.000 euro nodig hebben en nu op 265 euro zitten. Als u van uw zwart geld af wil: www.yeehaw.de *** Elke dag leren wij hier bij: de op 8 januari op 75-jarige leeftijd overleden Peter Sarstedt, bekend van zijn pophit Where Do You Go To (My Lovely) uit 1969, blijkt een broer van de nu 76-jarige Eden Kane (echte naam: Richard Graham “Rick” Sarstedt) die behoorde tot de eerste golf Britse tieneridolen: Kane’s debuutsingle Well I Ask You werd in 1961 een Britse nummer 1. De Sarstedts waren met drie broers en begonnen hun carrière net als iederéén in Engeland in een skiffleband. Jongste broer Clive Sarstedt die nu 73 is nam nog op met producer Joe Meek onder de naam Wes Sands *** Ook dood: de op 3 juli 1940 geboren Anthony Paul “Tex” Makins, bekendst als bassist van Georgie Fame & the Blue Flames midden jaren ’60. Makins’ carrière begon evenwel net als iederéén in Engeland in de skiffle, met name in de Rick Richards Skiffle Group waarvan opnames uit 1957 in recentere tijden opdoken op hun album Shake It Daddy en in The Worried Men met achtereenvolgens Tony Meehan en Brain Bennett op drums. In 1958 was hij bassist op Mary Wilde’s LP Wilde About Marty en hij speelde onder meer bij Vince Eager, Vince Taylor’s Playboys, Johnny Duncan’s Blue Grass Boys, Billy Fury’s Blue Flames (juni tot december 1961) en zelfs Johnny Hallyday’s Golden Stars (F, oktober 1962 tot oktober 1963). In 2006 hield de Rick Richards Skiffle Group een reünie, anno 2017 zijn na Makins’ overlijden alle drie de originele groepsleden niet meer in leven. In recentere tijden speelde Makins ook bas voor skifflepionier Chas McDevitt.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)


Jerry Lee, Myra en Phoebe Lewis in gelukkiger tijden...

Jerry Lee Lewis is een rechtszaak opgestart tegen zijn dochter Phoebe Lewis die van 2000 tot 2012 zijn manager was. Lewis beschuldigt haar er van hem “te hebben geïsoleerd, ondanks zijn fragiele gezondheid op lange tours te sturen en op te sluiten in zijn huis dat zo beschimmeld was dat hij een zuurstofmasker moest dragen”. Volgens de aantijgingen zette ze hem ook “op een dieet van zware psychotropische drugs om hem onder haar controle te houden”. Lewis daagde eerder al Phoebe’s echtgenoot en dus zijn schoonzoon Ezekiel “Zeke” Loftin voor de rechter omdat hij 5 miljoen dollar van Jerry Lee’s centen zou hebben verkwanseld aan onroerend goed, plastische chirurgie en auto’s. Lewis wil zijn geld terug en eist dat het hen verboden wordt zijn naam en beeltenis nog te gebruiken. Blijkbaar botert het niet meer tussen vader en dochter sinds Jerry Lee in 2012 zijn zevende echtgenote huwde die prompt zijn manager werd *** Komt in de beste families voor! ***


...en vader en dochter Lewis recenter

Niets zo goed voor je carrière als doodgaan en dat was bij Chuck Berry niet anders: zijn verkoop steeg in Amerika met bijna 10.000 % of om exact zijn met 9.581 % van 39 albums per dag tot 2.054 albums op de dag van zijn overlijden en 3.808 albums de dag erna waarvan twee derde voor het verzamelalbum The Definitive Collection. De verkoop van individuele songs steeg met 11.684 % tot 16.616 liedjes de dag na zijn overlijden met als populairste nummer Johnny B. Goode *** Sleepy LaBeef’s echtgenote Linda LaBeef heeft een Go Fund Me project opgestart om geld in te zamelen: de LaBeefs hadden het afgelopen half jaar een pak gezondheidsproblemen en kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Linda werd in 2016 geopereerd voor neuro-endocrine tumoren en lag drie maanden in het ziekenhuis. Na de operatie had ze een longembolie waardoor ze sterkere bloedverdunners diende te nemen die levensbedreigende interne bloedingen veroorzaakten en waardoor ze geen voedsel kon binnenhouden: Linda heeft gedurende bijna zes weken niet gegeten. Eenmaal opnieuw thuis waar Sleepy op zijn eentje instond voor hun vier kleinkinderen moest de nu 81-jarige rockabilly pionier zelf naar het ziekenhuis voor hart- en bloedklachten. Linda is intussen opnieuw deeltijds aan het werk maar optreden gaat Sleepy steeds moeilijker af. Op 19 maart vond in Ward, Arkansas een benefiet plaats met onder meer Sonny Burgess & the Pacers, WS Holland, Ace Cannon, JM Van Eaton, Stan Perkins en uiteraard Sleepy LaBeef zelf *** Voor u die dacht al alles van en over Gene Vincent te hebben brengt Rollercoaster (GB) de dubbel-CD A Piece At A Time: A Tribute To Gene Vincent uit met tributes en covers oud en nieuw door artiesten als Johnny Carroll (Black Leather Rebel), Vince Eager, Vince Taylor, Graham Fenton, The Capitols, The Sprites, Marco DiMaggio, Jean Vincent en Darrel Higham, solo-opnames van Blue Caps als Johnny Meeks en Jerry Merritt, dialoogfragmenten van Dickie Harrell en Gene Vincent zelf + zeldzame opnames van Gene Vincent waaronder demo’s van Say Mama (Gene Vincent & Ronnie Dawson!) en Lotta Lovin’, BBC opnames (Gene Vincent & the Wild Angels) en home recordings, goed voor in totaal 56 tracks en een boekje van 44 pagina’s *** Toch vreemd om op een Amerikaanse doo-wop affiche de naam Pookie Hudson’s Spaniels te zien staan aangezien zowel Hudson als alle originele Spaniels dood zijn. Dat zit zo: de groep die nu optreedt als Pookie Hudson’s Spaniels waren oorspronkelijk acappella groep The Fellows die vanaf 1998 Hudson’s vaste band werden en na zijn overlijden in 2007 gewoon zonder hem doorgingen. Simpel toch... *** De in 2007 heropgerichte Sonics hebben hun nieuwe bezetting zonder originele groepsleden Gerry Roslie en Larry Parypa bekend gemaakt met als opvallendste naam de terugkeer van originele saxofonist en ex-Vietnam gevechtspiloot Rob Lind geruggesteund door bassist Freddie Dennis en drummer Dusty Watson aangevuld met nieuwkomers Evan Foster van garagerock band The Boss Martians op gitaar en Jake Cavaliere van garagerock band The Lords Of Altamont op keyboards. Oprichters Roslie en Parypa gaan niet meer toeren maar wel nog opnemen met The Sonics. Bevreemdende vaststelling: Watson en Dennis zijn al langer Sonics dan de originele Sonics The Sonics waren want die bestonden slechts van 1963 tot 1967! *** De plannen om in Mississippi de autostrade van de staatsgrens met Tennessee tot Interstate 22 in Tupelo officieel om te dopen in Rockabilly Way staan weer een stapje verder: wetsvoorstel nummer HB0907 heeft het lagerhuis en de senaat gepasseerd en is nu op weg naar de gouverneur die zijn handtekening moet plaatsen, met als enig obstakel dat het voorstel momenteel wordt gedwarsboomd door de verantwoordelijke voor transport uit protest tegen het terugschroeven van de fondsen voor transport. Langs Old US Highway 45 die door de counties Alcorn, Prentiss en Lee loopt, ook bekend als de Mississippi 145, passeerden artiesten als Elvis, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis en in plaatsen als Corinth, Jackson en Booneville waren radiostations, opnamestudio’s en concertzalen. Het doel van Rockabilly Way is het toerisme aanzwengelen in en om Elvis’ geboorteplaats Tupelo en aan te sluiten met het naburige Tennessee dat de rockabillykaart al uitspeelt. Het idee zal concreet ingevuld worden met muurschilderingen, concertzalen en evenementen en er wordt al luidop gedroomd van een programma op een lokale TV-zender. De staat Tennessee had al in het verleden al geprobeerd Mississippi te betrekken bij een gelijkaardig project maar toen had Mississippi geen interesse ***


Links Rusty & Doug (r) Kershaw in de jaren '50. Rechts Doug Kershaw recenter...

Deke Dickerson heeft de nu 81-jarige Doug Kershaw er eindelijk van kunnen overtuigen op 16 april op het Dave & Deke Hillbillyfest op Viva Las Vegas een complete set van zijn jaren ’50 nummers te brengen en dat is voor het eerst sinds, euh, de jaren ’50 want Kershaw trad al wel op op oldie toestanden maar beperkte zich daar tot zijn cajunhits uit de jaren ’70. Rusty & Doug maakten hun eerste single It's Better To Be A Has-Been/ No No It's Not So evenwel al in 1953 en de Bear Family LP met hun vroege werk heet niet voor niks A Milestone In Rock ‘n’ Roll Music Volume 3: Rusty & Doug Kershaw, The Cajun-Country Rockers. Broer Rusty overleed in 2001, Deke Dickerson zal zowel de rol van Rusty als van Wiley Barkdull (bekend van zijn eigen I Ain't Gonna Waste My Time uit 1958) die op veel van die oude Rusty & Doug platen de basstem voor zijn rekening nam op zich nemen *** In Nashville opent op 7 april op Third Avenue South 119 op de tweede verdieping boven het Johnny Cash Museum een Patsy Cline Museum uitgebaat door Bill Miller, de man achter het Johnny Cash Museum. Het Patsy Cline Museum belooft de grootste collectie Patsy Cline memorabilia ter wereld met kostuums genaaid door haar moeder, awards, brieven, foto’s, en meubilair en keukengerei uit haar huis op Nella Drive in Goodlettsville, Tennessee en uit de Gaunt’s Drug Store And Pharmacy in Winchester, Virginia waar ze werkte als tiener. Cline's kinderen Julie Fudge en Allen ”Randy” Dick en hun halfbroer (zelfde vader, andere moeder) Charles “Chip” Dick Jr. zijn betrokken bij het project. Een entreekaartje kost 18,95 dollar.


Patsy Cline, echtgenoot Charlie Dick en dochter Julie in 1959

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 10 januari overleed Carol Williams van wie wij exact één single kennen, You Never Mention My Name/ Just For A While uit 1956 op het kleine Ram Records label uit Shreveport, een countrysingle die opvalt omdat de piepjonge James Burton er gitaar op speelt. Williams zong ook tweede stem op I’ll Be Lonesome When I’m Gone van The Lonesome Drifter (echte naam: Thomas Johnson), dezelfde Lonesome Drifter van de rockabilly classic Eager Boy. Williams huwde met studiogitarist Billy Sanford die later speelde op platen van Roy Orbison (de gitaarintro van Pretty Woman), Bob Wills (de LP Here’s That Man Again uit 1968), Elvis (de Jungle Room sessies uit 1976) en Johnny Cash (jaren ’80 LPs als The Baron en Rockabilly Blues) *** Op 17 februari overleed de op 15 juni 1943 geboren David Yorko, de originele gitarist van Johnny & the Hurricanes op hun instrumentale hits als Red River Rock (1959) en Beatnik Fly (1960). In 1961 stapte Yorko met de andere originele groepsleden uit de band omwille van de spanningen van het toeren en financiële meningsverschillen met saxofonist Johnny Paris. Na Johnny & the Hurricanes speelde hij nog in verschillende andere bands en in 1965 bracht hij als Dave & the Orbits de solosingle Chili Beans/ Cheetas Uncle uit alvorens uit de muziek te stappen om tot zijn pensioen in 1997 30 jaar te werken voor een bedrijf dat autoruiten maakte. Begin jaren 2000 stond hij nog één keer op een podium bij een Johnny & the Hurricanes reünie. Paris zelf overleed in 2006. Yorko, die betrokken was bij de totstandkoming van de Johnny & the Hurricanes dubbel-CD Hurricane Force: Rare & Unissued op Ace Records (GB), leed aan longemfyseem *** Op 1 maart overleed op 78-jarige leeftijd de Japanse rock ‘n’ roll pionier Hiroshi Kamayatsu wiens Teenage Boogie / Live Fast Love Hard Die Young single uit 1959 in recentere tijden ook bij ons werd heruitgebracht. In de jaren ’60 was hij zanger-gitarist van The Spiders, een Japanse garage rockgroep die niettemin behoorlijke jaren ’60 fuzzversies opnam van Dynamite (Cliff Richard) en Johnny B. Goode en in 1966 zelfs in Nederland optrad. Na The Spiders bouwde hij een succesvolle solocarrière uit. Kamayatsu leed aan kanker *** Op 3 maart overleed in Monrovia, California op 69-jarige leeftijd Jim Fuller, leadgitarist van The Surfaris en samen met de rest van de groep mede-componist van Wipe Out, hun uptempo variatie op de twaalfmaten blues die uitgroeide tot een van de bekendste rock ‘n’ roll instrumentals ooit. Wipe Out kende nochtans een bescheiden begin: het werd zowat ter plekke in de studio verzonnen toen The Surfaris in december 1962 een B-kantje nodig hadden voor hun vocale single Surfer Joe die verscheen in januari 1963 op het piepkleine DFS label, een maand later werd opgepikt door het al niet veel grotere Princess om tenslotte vanaf april nationaal door te breken op Dot en vier maanden in de Billboard hitlijst te kamperen waar het strandde op de tweede plaats, de schuld van Stevie Wonder's Fingertips, al namen The Surfaris weerwraak door in 1966 Wipe Out opnieuw tot plaats nummer 16 in de Billboard hitlijst en nummer 9 in de Cash Box hitlijst te surfen. De groep bracht minstens vier singles en zes LP’s uit en de originele bezetting bleef intact tot augustus 1965 wanneer bassist Pat Connolly opstapt voor de groep gaat toeren in Japan. Na die tour stapte Fuller op en viel de groep begin 1966 uit elkaar. The Surfaris bestaan nog steeds met één origineel groepslid in de gelederen: Bob Berryhill, ritmegitarist op Wipe Out. Jim Fuller was nog steeds muzikant maar niet onder de Surfaris noemer. Drummer Ron Wilson overleed in 1989, de enige andere nog levende originele Surfari, Pat Connolly, is niet langer actief in de muziek ***


Ritchie Adams bovenaan in de originele bezetting van The Fireflies die toen nog The Fireflys heetten

Op 6 maart overleed op 71-jarige leeftijd Richard Adam Ziegler alias Ritchie Adams, in 1959 leadzanger van The Fireflies op hun You Were Mine, nu wat vergeten maar in 1959 wel goed voor de 21ste plaats in de Billboard Hot 100 én voor een antwoord, I Was Yours van The Paulette Sisters. The Fireflies namen vanaf 1957 in verschillende bezettingen op voor Roulette, Ribbon, Taurus en Hamilton (opvallende titel: de You Were Mine doorslag You Were Mine (For Awhile) uit 1962 op Taurus) alvorens in 1967 te splitten, maar Adams was in 1960 al opgestapt om 20 jaar lang aan een solocarrière te timmeren. Van 1960 tot 1962 nam hij minstens zes solosingles op voor Ribbon, Beltone en Imperial en in 1966 nam hij voor MGM zelf You Were mine op in een productie van Teddy Randazzo. Bekender dan You Were Mine is een nummer dat hij schreef voor iemand anders, namelijk Bobby Lewis' Tossin' And Turnin' uit 1961. Daarnaast schreef hij midden jaren ’60 een aantal nummers voor andere doo-wop groepen als The Jive Five (A Bench In The Park, 1965), Little Anthony & the Imperials (It’s Not The Same en Don’t Tie Me Down uit 1966 en 1967) en The Duprees (Goodnight My Love uit 1968). The Fireflies zijn nog steeds actief, zij het zonder origineel groepslid: oprichter Paul Giacalone die de groep samenhield overleed in 2013 en het huidige groepslid met de langste staat van dienst kwam er pas bij in 1999. Uiteraard namen deze hedendaagse Fireflies You Were Mine ook op op een CD uiteraard ook getiteld You Were Mine *** Op 16 maart overleed op 81-jarige leeftijd de op 1 juli 1935 geboren mondharmonicaspeler en bluesveteraan James Cotton die als kind het vak leerde van Sonny Boy Williamson II. Cotton begon zijn professionele carrière begin jaren ’50 als mondharmonicaspeler voor Howlin’ Wolf en maakte zijn eerste opnames onder eigen naam in 1954 voor Sam Phillips met als resultaat Sun 206 Hold Me In Your Arms/ Cotton Crop Blues met op dat laatste een stevige gitaarsolo boordevol vervorming door Pat Hare. In 1955 werd hij door Muddy Waters uitgenodigd in diens band te komen spelen waar hij zich opwerkte tot bandleader voor hij in 1965 solo ging. Op Muddy Waters’ platen werden de mondharmonicasolo’s afwisselend ingeblazen door James Cotton en Little Walter. Cotton was nog steeds actief en overleed aan een longontsteking.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Het lag voor de hand: na drie tours waarbij ze de Britse singer-songwriter Nick Lowe begeleidden (hij speelde in de jaren ’70 samen met Dave Edmunds in de band Rockpile en was van 1979 tot 1990 gehuwd met Carlene Carter, de dochter van June Carter en haar eerste echtgenoot Carl Smith) nemen Los Straitjackets Lowe’s nummers instrumentaal onder handen: op 19 mei verschijnt What’s So Funny About Peace, Love And Los Straitjackets *** Op 11 maart overleed de op 12 juli 1956 geboren zanger-gitarist Evan Johns die vanaf eind jaren ’70 speelde met Danny Gatton en bij The Leroi Brothers, Big Guitars From Texas en uiteraard zijn eigen Evan Johns & the H-Bombs, een veelbelovende carrière gefnuikt door een levenslange alcoholverslaving, een gebroken heup en oog cataract, waarbij wellicht een verband tussen al die gezondheidsproblemen. De straffe verhalen over Evan Johns zijn legio, feit is dat hij in 1993 het album Texas Twang Volume 1 opname met de Nederlandse band Tuxedo Buck. Daarnaast is er ook een link tussen Evan Johns en Crazy Cavan & the Rhythm Rockers (GB): Cavan’s Rollin’ Through The Night LP uit 1984 bevat vier nummers door Cavan samen met Johns gepend (zij het dat diens naam misspeld werd als Evan Jones) + drie nummers van de hand van Evan Johns die bij ons weten pas in 1986 door Johns zelf werden opgenomen op een LP die óók Rollin’ Through The Night heet.


Evan Johns

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Vorige update meldden we dat Memphis Mafia lid Marty Lacker opnieuw in het ziekenhuis lag en blijkbaar was dat niet onnodig want hij overleed op 13 februari. Lacker leerde Elvis kennen in 1953 toen ze samen op de Humes High School zaten en werkte fulltime voor hem van 1961 tot hij in 1976 ontslagen werd. In 1967 was hij samen met Joe Esposito getuige bij Evis’ huwelijk. Lacker was een van de weinige Memphis Mafia leden die ook een eigen professionele carrière had nààst Elvis: hij werkte voor radiostations, startte eind 1967 zijn eigen Pepper Records platenlabel op en werd in 1969 vice-president en manager van Chips Moman's American Studios – het is dan ook mede dankzij Lacker dat Elvis daar in 1969 de LP From Elvis In Memphis en hits als Suspicious Minds en In The Ghetto opnam. Zeven jaar geleden kreeg hij op Beale Street een bronzen noot. Lacker overleed aan de gevolgen van een val terwijl hij thuis de was deed waarna hij in het ziekenhuis bezweek aan inwendige kneuzingen en nierfalen *** En toen schreven we ook al dat Sonny West na vijf jaar herstel opnieuw werd gediagnoseerd met longkanker, intussen ligt Elvis’ voormalige bodyguard met een longontsteking op intensieve aan de hart-longmachine *** Op 6 maart overleed op 79-jarige leeftijd arrangeur, componist en baszanger Hurshel Wayne Wiginton, met zijn zanggroep The Nashville Edition van midden jaren ’60 tot begin jaren ’90 aanwezig op meer dan 12.000 opnames van onder meer George Jones, Tammy Wynette, Brenda Lee, Marty Robbins, Bobby Bare, Hank Williams Jr., Nancy Sinatra, Eddy Arnold, Johnny Cash, Hank Snow, Charlie Rich, Bobby Goldsboro, Bobby Vinton, Dolly Parton (I Will Always Love You) en zelfs Elvis, met name de vocale overdubs van onder meer Yesterday, The Wonder Of You, Mama Liked The Roses, Proud Mary en Sweet Caroline in 1970.

16 februari 2016
WIN 2 x 2 KAARTJES VOOR SCUMBASH!Ach zo, u vindt dat hele Scumbash festival in Rotterdam maar een hoop lawaai? En u vindt 21 bands op drie podia te veel van het goede dan wel slechte op één dag? Nou, als Boppin’ Arounder hebt u natuurlijk altijd gelijk maar de afwezigen hebben in dit geval ongelijk want waar kan u op één dag, namelijk zaterdag 4 maart, én Nekromantix (volgens velen de beste psychobillyband ter wereld) én The Polecats (volgens velen de beste neo-rockabillyband uit de jaren ’80) én Batmobile (volgens velen de beste rock ‘n ‘roll band van Nederland) én T-99 (volgens velen de beste rootsband van Nederland) én Def Americans (volgens velen de beste Johnny Cash tribute band ter wereld) én Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers (volgens velen de beste Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers ter wereld) aanschouwen en aanhoren? Scumbash wordt georganiseerd door Schorem Haarsnijder & Barbier, het kapperscollectief uit Rotterdam waar het aanschuiven is voor de perfecte haircut, en dan weet u dat Scumbash een festival voor en door Echte Mannen met een hoofdletter is waar ook de randanimatie en de catering niet je reguliere festivalhap zal zijn, en uiteraard kan u er ook terecht om uw kuif, hippe baard dan wel vooroorlogse knevel te laten sculpteren en trimmen door ouderwetse ambachtslui.


Die van Schorem zijn er klaar voor...

De vierde editie van Scumbash vindt plaats in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam, alle info via www.scumbash.nl, en omdat die van Schorem onder al die baarden en tattoos ruwe bolsters met een gouden hart zijn mogen wij de twijfelaars overtuigen met 2 x 2 gratis tickets. En als die van Schorem niet moeilijk doen gaan wij dat ook niet doen: geen prijsvraag, gewoon een mailtje naar de redactie van Boppin' Around en – survival of the fittest – de snelste wint. Alleen achteraf niet komen klagen dat het te luid en te hard was, afgesproken?
Klaar? Eén twee drie start en uw tijd gaat nu in!
Edit 18-02-2007: Stop met mailen, vrienden en vriendinnen, want de allersnelste boppers waren Diane Vanhoren en Henk Mooibroek. Wij geven jullie namen door en Scumbash doet de rest. Veel plezier ginder!


...en die van Batmobile ook!

9 februari 2017
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Afdeling personeelswissels: contrabassist Willy Pieters speelde op 14 januari zijn laatste optreden met The Trash Hombres en wordt vervangen door Eric van Spreuwel die al bij zowat élke Nederlandse band baste. Pieters blijft wel nog spelen bij The Haystack Hi-Tones *** Afdeling nieuwe bands met contrabassist Deon Buck: het drumloze Blue Moon Trio dat Elvis ten tijde van Sun Records speelt met Guy Pisters op zang en ritmegitaar en Huub Goosen op leadgitaar en dezelfde muzikanten met Maurice Meesters van Boppin’ Rhythm Boozers en Rhinestone Brothers op drums onder de naam The Boppin’ Rockets die zichzelf omschrijven als rockabilly met een bluesy bijt *** The Explosion Rockets namen op 28 januari in Boxtel officieel afscheid van hun roadie Piet Swinkels, van 1997 tot 2017 in trouwe technische dienst van de band *** Let ‘er Roll: The Paladins (USA) komen vanaf 19 april voor een tiental concerten naar Nederland, zie onze oneindige Be There!© rock ‘n’ roll kalender. Voor België staat momenteel enkel het Roots & Roses festival op maandag 1 mei in Lessines in de planning *** En The Beach Boys komen voor drie optredens naar de Benelux: op vrijdag 2 juni spelen ze in het Koninklijk Circus in Brussel, op zaterdag 3 juni verzorgen ze een concert van ruim anderhalf uur tijdens de openingsavond van het muziekfestival Ribs & Blues in het Overijsselse Raalte en twee dagen later doet de legendarische band op maandag 5 juni het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam aan. Naast The Beach Boys staat ook Golden Earring op 3 juni op het podium in Raalte, kaarten kosten 25 euro exclusief voorverkoopkosten via www.ribsenblues.nl, op zondag 4 en maandag 5 juni is Ribs & Blues gratis toegankelijk. Het concert in Rotterdam is inmiddels al helemaal uitverkocht, de voorverkoop voor Brussel loopt via de gebruikelijke kanalen. De laatste keer dat The Beach Boys in de Benelux optraden was in 2012 op de Lokerse Feesten in België. Na die tournee verlieten Brian Wilson en Al Jardine de band vanwege een zakelijk conflict, in de groep die nu komt zijn alleen Mike Love en Bruce Johnston nog originele groepsleden.Zoek de 777 verschillen: The Beach Boys toen... en The Beach Boys anno nu!

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Belgische bands die goed boeren: The Big Time Bossmen staan in juni op de Rockabilly Rave (GB) *** Nieuwe bands, laat ze maar komen: The Hadacol Tremblers komen uit Antwerpen, spelen western swing en bestaan uit Steven Hollanders (Motel Men, zang + gitaar), Ron Wouters (àlle Belgische bands, contrabas), Jurgen De Wilde (tenor banjo, lap steel, gitaar) en Kris Laukens (fiddle) *** Rockabilly Day moet nog maar eens op zoek naar een nieuwe locatie want het terrein aan de Stoepe in Assenede kan eind augustus niet meer gebruikt worden, en daarmee moet hét evenement uit het Meetjesland al voor de vijfde keer in 15 jaar verhuizen: het event startte in 2001 aan de Oemtata in Ertvelde, verhuisde naar het evenementeneiland van het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, werd even in Doornzele georganiseerd, trok ook naar het kasteeldomein van Wippelgem om tenslotte al enkele jaren op de Stoepe in Assenede te zitten. Daar moeten ze nu ook weg van het terrein aan de provinciale school omdat de site wordt hertekend. Het grote probleem is uiteraard de ruimte: er is nood aan drie hectare voor het evenement zelf dat 8 à 10.000 bezoekers trekt en nog eens twee of drie hectare als parking. Rockabilly Day is momenteel in onderhandeling met het toekomstig industrieterrein Grote Nest in Evergem maar zelfs als dat doorgaat wordt het opnieuw slechts een tijdelijke oplossing want vroeg of laat worden daar fabrieken gebouwd. Mogelijk wijzigt ook de datum: Rockabilly Day werd altijd gehouden in het laatste weekend van augustus maar er is dan te veel concurrentie, met name van Béthune Retro (F), en daarom wordt er momenteel gebrainstormd over het weekend van 9 en 10 september *** Van 9 februari tot en met 5 maart loopt in het Fakkeltheater in Antwerpen Goodbye Norma Jeane, een Nederlandstalige musical met een script en liedjes van Allard Blom en muziek van Sam Verhoeven over de laatste dag in het leven van Marilyn Monroe, met die premisse dat Monroe niet overleed op 5 augustus 1962 maar haar dood in scene zette. Tickets kosten 25 euro, info via www.judas.be *** België’s meest authentieke boogie woogie en laatste en enige ragtime pianist Renaud Patigny heeft een nieuw project getiteld Les Sonates Boogie dat boogie woogie vermengt met klassieke muziek, een fusie die beoogt te laten horen wat het zou geven als Chopin of Beethoven in 1935 in de bars van Chicago hadden gespeeld. Mededaders zijn Koningin Elisabeth wedstrijd winnaar Pierre-Alain Volondat en multi-instrumentalist en ex-Runnin’ Wild violist Renaud Crols.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rockers Reunion promotor Ian Wallis die eerder de boeken The Hawk: The Story Of Ronnie Hawkins & the Hawks, American Rock ‘n’ Roll: The UK Tours 1956-1972 en More American Rock ‘n’ Roll: The UK Tours 1973-1984 schreef laat weten dat ie halfweg het derde deel van die reeks zit dat Even More American Rock ‘n’ Roll: The UK Tours 1985-199? zal gaan heten. Hij verwacht het naslagwerk “binnen enkele jaren” af te hebben... *** Nieuwe bands, laat ze maar komen: The Minnesota Moliners komen uit Zweden, spelen country blues bop en bestaan uit Simon Öhman (zang + akoestische gitaar), Thomas Pallin (gitaar) en Alf Östlund (contrabas). Alf Östlund! Da’s lang geleden van zijn tijd bij Wildfire Willie & the Ramblers en 42nd Street! *** Binnenkort op Boppin’ Around: recensies van de nieuwe CD’s van de Rob Ryan Roadshow (D), Bamboozle (GB) en The Lucky Devils (F).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)Betty Rowland in haar, euh, hoogtijdagen... en Betty Rowland vorig jaar op haar 100ste verjaardag!

Op 23 januari vierde Betty Rowland haar 101ste verjaardag en daarmee is ze de laatste levende ster van het gouden tijdperk van de burlesque: Rowland begon haar carrière als vaudeville danseres op haar dertiende (!) en was een bekendste stripster van de jaren ’30 tot de jaren ’50. Haar zus Rozell, ook een burlesque danseres, huwde in 1937 met de Belgische baron en notoir fuifnummer (hij had nog een affaire met Joséphine Baker!) Jean Empain die ze had leren kennen toen de zussen optraden in Londen en hun in Budapest geboren zoon baron Edouard-Jean Empain haalde in 1978 de pers toen hij in Parijs ontvoerd werd en de kidnappers zijn linkerpink afsneden. Betty danste tot begin jaren ’60 en werkte later als dienster in een bar *** Headliner op het Surfer Joe Summer Festival in juni in Livorno (I): Randy Holden van The Fender IV van Mar Gaya uit 1964. Holden speelde later in heavy metal pionier Blue Cheer, zij het ná hun stevige Summertime Blues cover die in 1968 trouwens de eerste plaats haalde in Nederland *** Ook te gast op het Surfer Joe Summer Festival en niet elke dag in Europa te zien: de Amerikaanse tekenaar Shag, mogelijk de bekendste tiki, exotica en mid century modernistische designer ter wereld *** Op 24 februari verschijnt Black And White Night 30, een nieuwe versie van Roy’s Orbison bekende live concert op 30 september 1987 waar hij begeleid werd door de TCB Band met gastzangers als Bruce Springsteen. Nieuw is dat de nummers nu in de volgorde staan waarin ze ook effectief werden gespeeld, er zijn nieuwe hoesnota’s van Roy Orbison Jr. en een nieuwe documentaire van 33 minuten met beelden van de repetities en interviews met Bruce Springsteen en Elvis Costello, maar het belangrijkste zijn uiteraard de onuitgegeven alternatieve versies van Pretty Woman en Blue Angel en de “geheime set” van Candy Man, Claudette, Uptown, (All I Can Do Is) Dream You en The Comedians nadat het publiek de Ambassador Hotel's Cocoanut Grove nightclub in Los Angeles had verlaten. Black And White Night 30 verschijnt op DVD, BluRay en CD, bij de CD krijg je de vijf “geheime” songs als download. En zoals dat de dag van heden gaat wordt het geheel omkaderd door bundles met T-shirts, beanie mutsen, stickers, een replica van de uitnodiging voor het concert en dies meer.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)


Reeds overleden op 27 juli 2016 maar pas nu bekend geraakt: Patrick Barrett, tenorzanger van het in maart 1952 opgerichte Canadese vocale kwartet The Crew-Cuts, genoemd naar de gelijknamige kortgeknipte haarstijl en bekend van hun hitcover van Sh Boom van The Chords uit 1954, niet hun enige cover want ze namen ook Earth Angel (1955), Two Hearts Two Kisses (1955), Don’t Be Angry (1955) en zelfs Susie Q op (1957) op. Hun eerste hit nog vòòr Sh-Boom was het door Barrett geschreven Crazy ‘Bout U Baby. The Crew-Cuts splitten in 1964 en kwamen in 1977 opnieuw bij elkaar. Bariton Rudi Maugeri overleed in 2004, de broers John en Ray Perkins leven nog. Barrett werd 82 jaar *** Op 7 januari overleed op 81-jarige leeftijd de op 31 juli 1935 in Oklahoma geboren Jerry Mercer, bekend van zijn associatie met Narvel Felts die in maart 1956 zanger werd bij diens band Jerry Mercer & the Rhythm ‘n’ Blues Boys en eind 1956 toen Mercer huwde en de muziek voor bekeken hield de band overnam als Narvel Felts & the Rockets. Felts werd een superster en niemand hoorde nog wat van Mercer tot de albums Radio Rockabillies en More Radio Rockabillies met radio opnames van beide artiesten uit 1956. Mercer werkte 40 jaar als kwaliteitscontroleur bij Tetrapak, of hij ooit nog muziek maakte is ons niet bekend *** Op 10 januari overleed de op 14 augustus 1926 geboren jazz zanger/ crooner/ lounge lizard/ Rat Pack-aanhangsel Buddy Greco, geen rock ‘n’ roll artiest maar met Twistin’ The Blues maakte hij in 1962 wel een alleraardigst twist popplaatje. Het nummer werd datzelfde jaar in Frankrijk door Richard Anthony gecoverd als J’Irai Twister Le Blues *** Op 20 januari overleed voormalig tieneridool Joseph Ruggiero alias Joey Powers, bekendst van zijn pophitje Midnight Mary uit 1964. Daarvòòr had hij in de jaren ’50 al opgenomen als Joey Rogers. Nooit van gehoord? Crystal Ball Records (USA) verzamelde 30 Joey Powers en Joey Rogers tracks op de CD Vinyl Vic’s Forgotten Teen Idols Volume 4: Joey Powers. Powers richtte later een boekingsagentschap op en werd producer alvorens de Here te ontdekken, naar Sint Petersburg in Rusland te trekken en daar een weeshuis op te starten *** Op 20 januari overleed Ron(ald) "Bingo" Mundy, een van de in 1959 opgerichte Marcels die in 1961 Blue Moon naar de top van de Amerikaanse en Britse hitlijsten doo wopten. Mundy, te horen op onder meer Heartaches en Footsteps In The Sand, stapte rond september 1961 uit de groep, mogelijk omwille van de spanningen die het toeren met een multiraciale groep in het zuiden van de Verenigde Staten met zich mee bracht. The Marcels brachten tot 1963 minstens 12 singles en twee LP’s uit en de originele groepsleden hielden in 1973 een kortstondige reünie die de single In The Still Of The Night/ High On A Hill op Queen Bee Records opleverde maar op latere Marcels platen is Mundy niet meer van de partij: de laatste keer dat hij samen met The Marcels op een podium stond was ter gelegenheid van de PBS Doo Wop 50 Special in 1999. In de jaren ’70 zong hij wel nog bij een acapella groep die The Memories heette. Mundy overleed op 76-jarige leeftijd aan een longontsteking ***


Bingo Mundy rechtsboven bij The Marcels in 1961

Op 23 januari overleed op 75-jarige leeftijd Marvell Thomas, de zoon van Sun artiest Rufus Thomas (Bear Cat en Tiger Man, beide uit 1953). Marvell speelde keyboard bij soul- en funk acts als Johnnie Taylor, The Staple Singers, Little Milton, Etta James en Isaac Hayes *** Officieel nog niet bevestigd: het overlijden op 28 januari op 76-jarige leeftijd van Robert Thomas "Bobby" Freeman die in 1958 een hit scoorde met zijn originele versie van Do You Want To Dance dat werd gecoverd door Cliff Richard (1962), Bobby Vee (1962), Del Shannon (1964), The Beach Boys (1965) en in het Frans door Dick Rivers als Voulez-Vous Danser (1962). Freeman begon zijn carrière bij doo wop groep The Romancers die van 1956 tot 1958 drie singles uitbrachten op Dootone en Baytone Records en bracht tot midden jaren ’70 minstens 30 singles uit (opvallend: Do You Wanna Dance 1970 uit – u had het geraden – 1970) waarvan enkel Betty Lou Got A New Pair Of Shoes (1958, door Crazy Cavan & the Rhythm Rockers gecoverd als Betty Lou Gotta New Tattoo), (I Do) Shimmy Shimmy (1960) en C'Mon And Swim (1964) nog de Top 40 haalden. Daarnaast verschenen de LP’s Do You Wanna Dance (1959), Twist (1962), C’Mon And Swim (1965), Get In The Swim (1965) en The Lovable Side Of Bobby Freeman (1965). Freeman was naar verluidt nog steeds actief *** En de reden dat we “naar verluidt” en “officieel nog niet bevestigd“ schrijven is dat er mogelijk verwarring is met een andere Bobby Freeman die inderdaad op 28 januari overleed en ónze Bobby Freeman die - àls ie nog leeft - nog niets van zich heeft laten horen... *** Op 28 januari overleed de op 17 augustus 1937 geboren Guitar Gable (echte naam: Gabriel Perrodin, een echte creool met zwart, blank én indiaans bloed in de aderen) die met zijn Musical Kings zowat het huisorkest werd van producer JD Miller voor wie hij niet alleen zwarte artiesten als Slim Harpo maar ook blanke artiesten als Bobby Charles en Johnny Jano begeleidde: Gable speelt de rockabillygitaar op Jano’s Havin' A Whole Lotta Fun. Gable nam tot 1959 voor Excello ook zes singles op onder eigen naam, vaak met zang van King Karl (echte naam: Bernard Jolivette), en zijn debuutsingle Life Problem verscheen in 1956. Daarnaast is hij vooral bekend van de gitaarinstrumentals Congo Mombo, Guitar Rhumbo en Gumbo Mombo. Ook nam hij in 1958 de originele versie op van swamp pop klassieker This Should Go On Forever die pas uitkwam nadat Rod Bernard’s cover de Top 20 van de rhythm ‘n’ blues hitparade haalde, en zijn Irene uit 1956 vormde de blauwdruk voor Just A Dream van Jimmy Clanton uit 1958. Gable en Karl stapten in onmin op bij Miller en Excello en namen tot begin jaren ’60 op voor kleinere labels als La Louisianne en Tamm. The Musical Kings splitten in 1968, Gable trad op tot de jaren ’80 en opnieuw vanaf de jaren ’90, The Musical Kings kwamen opnieuw bij elkaar in 1995.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

De Walldorf Weekender meldt dat de Europese tour van The Planet Rockers is afgelast, en dat betekent dus ook dat dB’s in Utrecht eraan is voor hun moeite op 4 juni *** First Cousins: Cajun And Creole Music In South Louisiana is een nieuwe documentaire over de links tussen cajun en zydeco met onder meer Belton Richard, Michael Doucet, Chris Ardoin, Steve Riley, DL Menard (tegenwoordig in een rolstoel), Rockin’ Dopsie Jr., Wayne Toups en Geno Delafose *** Rock ‘n’ roll is een wereldwijde samenzwering: All Draped Up op Raucous Records (GB) is het albumdebuut van de al in 1987 opgerichte Raccoons, een teddy boy band uit Tasmanië, het eiland zo’n 240 kilometer ten zuidoosten van het Australische vasteland *** Nieuwe bands, laat ze maar komen: Shaun Young & the 3 Ringers bestaan uit High Noon frontman Shaun Young, Big Sandy drummer Bobby Trimble, contrabassist Tudd Wolfmeyer (Marti Brom, Modern Din Juans, 8 ½ Souvenirs) en onze eigen ex-Tinstars Tjarko Jeen op gitaar.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 17 januari overleed op 93-jarige leeftijd Rita Issberner-Haldane, van 1973 tot 2014 eigenaar van het Grunewald Hotel in Bad Neuheim waar Elvis woonde tijdens zijn legerdienst in Duitsland in 1958 en 1959. Issbener woonde toen zelf in het hotel dat in augustus opnieuw open zal gaan voor het publiek *** Op 25 januari overleed op 80-jarige leeftijd actrice Mary Tyler Moore, in 1969 Elvis’ tegenspeelster in Change Of Habit. Haar gezondheid liet al een aantal jaren te wensen over: ze leed aan type 1 diabetes, was aan alcohol verslaafd geweest, onderging in 2011 een hersenoperatie om een goedaardige tumor te laten verwijderen en had hart- en nierklachten. Ze overleed aan een hartstilstand na een longontsteking ***

Healthwatch: Elvis’ acht jaar jongere neef Billy Smith (Billy’s vader Travis Smith was de broer van Elvis' moeder) werd in januari na een hartaanval opgenomen op intensieve waar vier stents werden geplaatst. De nu 74-jarige Smith zou intussen aan de beterhand zijn *** Bodyguard Sonny West werd na vijf jaar herstel opnieuw gediagnoseerd met kanker terwijl ook zijn echtgenote Judy aan de ziekte lijdt. De Wests kunnen de rekeningen niet meer betalen en zagen zich verplicht een aantal Elvis memorabilia te verkopen zoals juwelen en een brieventas *** En ook Memphis Mafia lid Marty Lacker, mede-getuige bij Elvis’ huwelijk in 1967, ligt opnieuw in het ziekenhuis *** Het huis gelegen Gallatin South Road 1215 in Madison, Nashville waar Colonel Parker woonde en kantoor hield wordt momenteel steen voor steen afgebroken en genummerd om het redden van de sloop – op de site zou een car wash gaan komen. Een groep vrijwilligers onder leiding van archeoloog en zakenman Brian Oxley wil het elders heropbouwen als permanente Elvis tentoonstelling. Het huis staat leeg sinds Steve North, de laatste eigenaar die het midden jaren ’90 kocht in 2015 zijn er gevestigd advocatenkantoor sloot. Oxley kocht en restaureerde eerder al Johnny Cash’s eigendom in Bon Aqua, Nashville en het “Mama Cash House” aan Caudill Drive in Hendersonville, Tennessee dat Cash kocht voor zijn ouders *** Terwijl de Humes High School op North Manassas Avenue (die tegenwoordig Humes Preparatory Academy Middle heet) in Memphis waar Elvis begin jaren ’50 zijn tienerbroek versleet wellicht wordt gesloten wegens een gebrek aan leerlingen omdat het aantal leerlingen slechts 69% van de capaciteit bedraagt. Wata ook de beslissing, het gebouw zelf blijft behouden omdat het op het National Register Of Historic Places staat wegens de Elvis connectie en sinds 2013 staat er een officieel bordje dat Elvis eert.

Brussel eert Elvis ook...

22 januari 2017
DE BUDDY HOLLY CONNECTIE: TOMMY ALLSUP OVERLEDEN


Tommy Allsup in latere dagen...

Op 11 januari overleed op 85-jarige leeftijd de op 24 november 1931 geboren Tommy Allsup die de geschiedenis inging als de man die op 3 februari 1959 het fatale vliegtuig miste omdat hij de toss voor een zitje verloor van Ritchie Valens... maar er wel 58 jaar extra leven mee won!
Allsup was als tienerlid van western swing band Johnny Lee Wills & All His Boys en nam vanaf juni 1958 op met Buddy Holly: hij speelt leadgitaar op It’s So Easy, Heartbeat, Love’s Made A Fool Of You, Wishing en Lonesome Tears. Al snel begeleidde hij Holly ook live en zo was hij gitarist bij Holly’s laatste Winter Dance Party tour. Bedoeling was dat Holly, Allsup en bassist Waylon Jennings het fatale vliegtuigje zouden nemen, maar Jennings schonk zijn zitje aan de verkouden Big Bopper en Allsup tosste met Valens. Allsup, Jennings en drummer Carl Bunch speelden de resterende twee weken Winter Dance Party uit met Jennings op zang en niet veel later werd Allsup kortstondig lid van The Crickets: hij speelde in 1961 gitaar op de Crickets single Don’t Ever Change/ I’m Not A Bad Guy en op de LP Bobby Vee Meets The Crickets. Hij speelde ook bij The Raiders (What Time Is It) en zijn naam staat als componist bij Opus Twist, Bluer Than Blue en Guitar Twist alias Driving Guitars van The Ventures.


Tommy Allsup op gitaar bij Buddy Holly

In de jaren ’60 en ’70 werkte hij vooral achter de schermen als gitarist op meer dan 6500 opnamesessies en als producer van onder meer de laatste plaat van Bob Wills en de eerste vijf platen van Asleep At The Wheel. In 1979 opende hij zijn eigen Tommy’s Heads Up Saloon in Dallas, uiteraard een verwijzing naar de befaamde toss die zijn leven redde. In de herfst van zijn leven was hij een graag geziene gast op Buddy Holly evenementen allerhande en hij trad nog steeds op. Hij bracht in eigen beheer de CD The Buddy Holly Songbook uit en in 2010 verscheen de biografie The Flip Of A Coin: The Story Of Tommy Allsup van Guy Logsdon.
Zijn zingende zoon Austin Allsup die vorig seizoen deelnam aan de Amerikaanse versie van The Voice meldde eind 2016 dat zijn vader op intensieve lag: Allsup overleed aan complicaties na een hernia-operatie. Enig probleem is dat na Allsup’s overlijden nog slechts één zelfverklaarde getuige van de toss in leven is: Dion, die in een interview in 2009 plots afkwam met een heel ander en door niemand bevestigd toss verhaal waarin hijzelf en niet Tommy Allsup de hoofdrol speelt: Dion zou de toss gewonnen hebben van Ritchie Valens maar zijn zitje afgestaan hebben omdat hij de 36 dollar voor het vliegtuigzitje te duur vond...

22 januari 2017
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Sue Moreno meldt dat er via SamSam Music zonder enige vorm van samenwerking met of toestemming van Sue Moreno Productions® een album is uitgegeven getiteld Sue Moreno Live At The Sunhouse + Studio Recordings met door Sue Moreno Productions® afgekeurde opnames. Bovendien wordt de merknaam Sue Moreno® zonder toestemming gebruikt waarmee een ernstige inbreuk wordt gedaan op het (naburig) eigendomsrecht en het intellectueel eigendom: er is geen toestemming geweest voor opname noch publicatie van de opnames. Sue wijst er met klem op dat het haar niet om door haar gederfde inkomsten gaat doch om de aantasting van haar goede naam en het gegeven dat zij geen toestemming heeft gegeven, dit niet zal geven en niet achter het achter uitgebrachte materiaal staat. Bovendien zouden nog meer Nederlandse artiesten door SamSam Music zijn benadeeld op zowel artistiek als financieel gebied *** Welke Nederlandse band trad vorig jaar het meest op? Wij vermoeden The Wieners met op de teller meer dan 120 optredens in Nederland, België, Duitsland en Engeland, en aangezien ze eind 2016 de Dutch Country Music Award voor Beste Duo/ Trio wonnen worden dat er in 2017 misschien nog wel meer. De award wordt uitgereikt tijdens hun Everly Brothers Tribute show op zaterdag 14 januari in Theater De Hofnar in Valkenswaard *** The Blue Grass Boogiemen waren trouwens tweede in de categorie Beste Akoestische Band en tegelijkertijd vierde als The Hillbilly Boogiemen! *** Op de Brandenburger Meeting in Templin (D) krijgt elk jaar één land gratis toegang en dan is het handig om weten dat het op de 23ste editie (waarmee het de oudste Duitse rock ‘n’ roll weekender is want al bezig sinds 1995) op 4 en 5 augustus 2017 de Nederlanders zijn die er gratis in mogen, en dan is het wellicht niet toevallig dat er ook drie Nederlandse bands op de affiche staan: Lil’ Esther & the Rumble Beat, Bigelow en Tess & her Highway Patrol *** Helemaal terug: het Brabantse trio Milwaukee Wildmen, al bezig vanaf 1996. 2017 is het jaar van hun gloednieuwe en inmiddels zevende geluidsdrager, Blood Moon Shadow uitgebracht op het Londense Diablo Records, en reken maar dat het er live ook weer als vanouds puur, onversneden en compromisloos aan toe gaat *** Ook terug na een lange stilte: alternatief Amsterdams rootsrock trio T-99 van wie Bedlam verscheen, hun eerste album sinds Vagabonds uit 2007. T-99 werd opgericht in 1999 *** En op zondagmiddag 5 maart presenteren The Explosion Rockets in het van der Valk hotel “de Witte” in Vught hun nieuwe CD/DVD. De DVD is de live registratie van een concert met Steve Pitman (GB) in Luxemburg tijdens een grote Elvis show van RTL en de Elvis Fanclub Luxembourg.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


De nieuwe bezetting van Shorty Jetson & his Racketeers

Nederlander pleegt staatsgreep te Belgische contrabas: Shorty Jetson & his Racketeers vervangen Kris Muyldermans door Frank Jonckers die we kennen van The Flaming Stars en Boom Boom Barber *** Op donderdag 20 april houden The Big Time Bossmen in de Missy Sippy in Gent hun langspeeldebuut Working On A Plan boven de doopvont *** En wat vieren we in 2017? De 65ste verjaardag van de Marsupilami en de 60ste verjaardag van Guust Flater! Beide stripfiguren zijn creaties van de in 1997 op 73-jarige leeftijd aan een hartkwaal overleden Belgische striptekenaar André Franquin en de Marsupilami werd geboren op 31 januari 1952 in nummer 720 van het stripblad Spirou/ Robbedoes als personage in de voorpublicatie van Spirou Et Les Héritiers/ Robbedoes En De Erfgenamen dat op 17 oktober 1953 werd uitgegeven als vierde album in de reeks Spirou & Fantasio oftewel Robbedoes & Kwabbernoot, figuren in 1946 gecreëerd door Jijé en een jaar later overgenomen door Franquin. De amoeba-achtige ronde vormen van de Marsupilami herinneren nog steeds aan zijn jaren ’50 origine, inmiddels staan er Marsupilami standbeelden in Charleroi (B) en Middelkerke (B), in 2005 werd een asteroïde naar de Marsupilami vernoemd en laten we vooral Dennie Christian’s Wij Zijn Twee Vrienden (Hoeba Hoeba Hop) uit 1978 niet vergeten, vooral dan omdat we het helaas nooit meer kúnnen vergeten... Guust Flater oftewel Gaston Lagaffe zoals zijn oorspronkeijke Franse naam luidt werd geboren op 28 februari 1957 als personage in nummer 985 van Spirou en zijn belevenissen verschenen vanaf 1960 in album formaat. Zo, dat weet u ook alweer!


Links de stripcover Flater Deuntjes; rechts neemt Guust Flater het Atomium onder handen...

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De nu 77-jarige Marty Wilde werd op 31 december door Koningin Elizabeth II uitgeroepen tot Member Of The Order Of The British Empire voor zijn “verdiensten aan de populaire muziek” *** Tape's Rolling, Take One: The Recording Life Of Adrian Kerridge, Six Decades Of Recording And Producing From The Rock 'n' Roll Years To TV Scores And Blockbuster Movies is de autobiografie van de op 28 november overleden Adrian Kerridge, bekendst van zijn werk met beatgroep The Dave Clark Five. De eerste helft van het boek gaat evenwel over de jaren ’50 toen hij het vak leerde als assistent van Joe Meek! *** Onze stripspecialist Jantje ‘Bluecap’ van Parijs meldt het overlijden op 30 september van Ted Benoit (F), alweer zo’n striptekenaar van de school van de klare lijn wiens werk de sfeer van en de liefde voor de jaren ’50 uitstraalt, zie bijvoorbeeld zijn gave tekeningen van Chuck Berry in het boek Rock Cartoon uit 1990. Zijn bekendste stripfiguren zijn de jaren ’50 avonturier Ray Banana en schrijver Bingo Bongo. Daarnaast tekende hij onder meer twee nieuwe Blake & Mortimer avonturen. In de jaren ‘80 verschenen ook twee albums uit de Ray Banana reeks in het Nederlands, Morfeu Electrico en Lichtstad. Benoit werd 69 jaar en overleed na een beroerte ***


Werk van Ted Benoit

Op 17 december overleed op 71-jarige leeftijd Geoffrey Mortimer, bassist van de Britse groep The Hullabaloos die in 1965 een bescheiden Amerikaans succesje scoorden met hun niet onaardige beat cover van Buddy Holly’s I'm Gonna Love You Too. Andere Hullabaloos covers waren That’ll Be The Day, Rave On, Learning The Game, Party Doll en Why Do Fools Fall In Love. Een jaar later waren The Hullabaloos al gesplit. In mei 2010 speelden drie van de vier originele groepsleden een eenmalig reünie concert zonder Mortimer die toen al gezondheidsproblemen had: hij overleed aan kanker *** Aan alles komt een eind: na 17 jaar en optredens op onder meer de Rave (GB), High Rockabilly (E), Hangar Rockin’ (CH) en de Hot Rod Hayride (GB) kappen The Noisy Boys (CH) er mee: op 28 januari spelen ze in Lausanne hun afscheidsshow ***


The Lennerockets...

Maar alles komt ook terug: The Lennebrothers (D) hebben een contract voor vijf jaar getekend met het Duitse country label AGR Television Records dat eerder al de Lennerockers CD’s High Class Lady (2013), Rustin’ And Rollin’ (2014) en The Lennerockers And Friends (2015) uitbracht. The Lennerockers breiden er op 31 december na 32 jaar een definitief einde aan, The Lennebrothers zijn de Lennerockers broers Michael en Stefan Koch samen met Andreas Kaessens (drums) en Claus Coxx (contrabas), ook ex-Lennerockers. In mei zou het eerste Lennebrothers album uitkomen *** Soms komt alles zelfs twéé keer terug: om het helemáál ingewikkeld te maken gaan enkele andere ex-Lennerockers door als The Lennerockets...... en The Lennebrothers!

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op 24 februari verschijnt op Bear Family de 6 CD-doos George Jones: Birth Of A Legend, The Truly Complete Starday And Mercury Recordings 1954-1961 dat het versnipperde vroege werk van de latere countrysuperster chronologisch bij elkaar brengt in de originele versies, dus niet in valse stereo, overgedubd, ge-edit en wat er later nog al meer mee is gebeurd. Naast Why Baby Why, White Lightning, Window Up Above, Tender Years en 20 andere hits bevat de box zijn Thumper Jones rockabilly single en zijn budget covers voor Dixie Records en vond Bear Family in de archieven 20 onuitgegeven songs en alternatieve takes. De box gaat vergezeld van een hardcover boek van 174 pagina’s op LP-formaat met foto’s uit het persoonlijke plakboek van de familie Jones. De zes CD’s bevatten 200 tracks, goed voor zeven en een half uur muziek *** En wat vieren we in 2017? De 70ste verjaardag van de allereerste commerciële magnetron in 1947! De magnetron of microgolfoven zoals hij in Vlaanderen heet werd toevallig ontdekt toen de in 1970 overleden Amerikaanse ingenieur en uitvinder Percy LeBaron Spencer onderzoek verrichtte naar radars. Spencer studeerde nooit af aan de middelbare school maar ging op zijn twaalf jaar aan de slag als leerjongen in een fabriek voordat hij in 1912 bij de marine ging om radiotelegrafie te leren. Hij trad in de jaren ‘20 in dienst van het defensiebedrijf Raytheon dat in 1941 per dag 17 magnetrons produceerde, elektronenbuizen gebruikt om microgolven op te wekken die de basis van radar vormen. Door de onderdelen te ponsen en te solderen ontwikkelde Spencer een efficiëntere manier om ze te vervaardigen waardoor de productie steeg tot 2600 stuks per dag. In 1945 merkte Spencer dat toen hij voor een magnetron in werking stond in zijn zak een chocoladereep smolt. Hij testte vervolgens met gepofte maïs die al snel door de hele kamer vloog en op basis van deze waarnemingen werd de magnetronoven ontwikkeld. Raytheon bracht in 1947 de eerste commerciële oven op de markt, Spencer werd senior vice-president en senior lid van de raad van bestuur van Raytheon. Tijdens zijn carrière bij Raytheon werden er 300 octrooien op zijn naam gedeponeerd. De allereerste Radarange magnetrons waren zo groot als koelkasten en werden vooral gebruikt in restaurants – pas tegen 1955 kwam er met de Tappan RL-1 een meer betaalbare versie voor thuis. Zo, dat weet u ook alweer! ***


Links het Radarange prototype uit 1946; rechts de Tappan RL-1 uit 1955

Healthwatch: de 75-jarige Roy Head werd op 29 december gehospitaliseerd met een gebarsten aorta en onmiddellijk geopereerd waarna hij eindejaar op intensieve mocht doorbrengen. Volgens zijn 37-jarige zoon Sundance Head was Roy aan het jagen toen hij plots hevige rugpijn kreeg maar – zo kennen we Roy – gewoon door bleef gaan tot hij in elkaar zakte. Zijn toestand wordt inmiddels als stabiel omschreven *** Sundance Head won trouwens op 13 december het elfde seizoen van de Amerikaanse versie van The Voice (oorspronkelijk een Nederlands format!), goed voor 100.000 dollar en een platencontract *** Schreven we pas nog dat Billy "The Kid" Emerson, de oudste nog levende Sun artiest, op 21 december 91 jaar werd, blijkt het allesbehalve denderend met hem te gaan: de veteraan van de tweede wereldoorlog én Korea die het vak leerde bij Ike Turner’s Kings of Rhythm, de originele Red Hot opnam, zijn When It Rains It Really Pours gecoverd zag door Elvis en opnam voor Sun, Chess én Vee-Jay krijgt anno 2017 nog nauwelijks royalties, moet overleven van een steeds meer krimpende uitkering, kan de rekeningen niet meer betalen, zag na twee ziekenhuisopnames waarbij hij een pacemaker ingeplant kreeg zijn water en elektra afgesloten, riskeert een inbeslagname van zijn schamele bezittingen en haalt zijn dagelijkse maaltijd bij de voedselbedeling *** Vòòr Art Adams in 1959 twee singles uitbracht op Cherry Records had ie al vruchteloos gesolliciteerd bij Sun Records waar Jack Clement hem de raad gaf nog eens langs te komen met meer uptempo materiaal, en dat heeft Adams ook gedaan... in 2016! Hij nam er zeven nummers op die hij wil uitbrengen in een box met drie singles getiteld Memphis Dream maar omdat geen enkele platenfirma dat commercieel haalbaar vindt is hij nu zelf een Kickstarter fundraising campagne gestart om de 4000 dollar die het hele zaakje zal gaan kosten op te hoesten. De nummers Honey Girl, Down In Tennessee en She's From Tennessee zijn nieuwe rock 'n' roll versies van de nummers waarmee Adams oorspronkelijk naar Sun stapte, titelnummer Memphis Dream gaat over dat bezoekje aan Sun, Holly en Sneak On In zijn geheel nieuwe songs, en Paradise is een duet met de ons onbekende Sarah Damon.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)


Op 18 december overleed actrice en camp icoon Zsa Zsa Gabor die absoluut niets met rock ‘n’ roll te maken heeft maar in 1963 wel mooi vernoemd werd in Dion’s Donna The Prima Donna als hij zingt “she always wears charms, diamonds, pearls galore, she buys them at the 5 & 10 cents store, she wants to be just like Zsa Zsa Gabor”. De ex-Miss Hongarije 1936 die maar liefst negen keer gehuwd was werd al vijf jaar kunstmatig in leven gehouden in een ziekenhuis en overleed twee maanden voor haar honderdste verjaardag. In 2011 verkocht ze haar in 1955 voor miljonair Howard Hughes gebouwde villa gelegen Bel Air Road 1001 in Los Angeles waarvan ze beweerde dat Elvis er in de jaren ’60 woonde, maar die claim was vals. Uit de 29 films die ze draaide van 1952 tot 1993 onthouden wij We’re Not Married (1952, een van de eerste films van Marilyn Monroe), Country Music Holiday (1958, met Faron Young, Ferlin Husky, June Carter, Lonzo & Oscar en The Jordanaires) en het SF-vehikel Queen Of Outer Space (1958). Op televisie was ze te zien in twee afleveringen van Batman (1968) en in één aflevering van The Munsters Today (1989) *** Op 27 december overleed Fatima Johnson Gueye die nog Frances Collins heette toen ze in december 1963 Patricia "Patsy" Wright verving bij de in 1961 opgerichte meidengroep The Crystals en daarvòòr nog nooit gezongen had: ze werd gerekruteerd omdat ze danseres was, een internationaal paspoort had en The Crystals op het punt stonden naar Engeland te vertrekken voor een Europese tour van drie maanden. Collins zong dus niet mee op de bekendste nummers van The Crystals zoals He’s A Rebel, He’s Sure The Boy I Love, Da Doo Ron Ron en Then He Kissed Me en zingt volgens ons zelfs op geen enkele Phil Spector opname mee: nadat de hits opgedroogd waren braken The Crystals zich eind 1964 los van Spector en wellicht doet Collins alleen mee op hun sessies uit 1965 en 1966 die twee singles opleverden op United Artists: My Place/ You Can't Tie A Good Girl Down en I Got A Man/ Are You Trying To Get Rid Of Me. Op de allerlaatste Crystals single uit 1967, Ring-A-Ting-A-Ling/ Should I Keep On Waiting op Michelle Records, zongen enkel Dolores “Dee Dee” Kenniebrew en Barbara Alston. Kenniebrew richtte The Crystals opnieuw op in 1971 zonder Collins die voor zover wij weten nooit meer samen met hen op het podium stond. Na The Crystals werd Collins opnieuw danseres en later richtte ze in Miami Beach haar eigen dansstudio op. Haar zoon Albert Johnson is hiphop rapper Prodigy. Anno 2017 treden The Crystals nog steeds op met als enige originele groepslid Dee Dee Kenniebrew terwijl ex-leadzangeres La La Brooks nog steeds solo optreedt ***


Sylvester Potts links bovenaan bij The Contours...

Op 6 januari overleed Sylvester Potts, in 1962 een van The Contours op hun nummer één hit Do You Love Me. Nadat hun contract met Motown in 1967 verliep splitte de groep begin 1968 om begin jaren ’70 opnieuw bij elkaar gefloten te worden door origineel groepslid Joe Billingslea. Potts kwam er opnieuw bij in 1984. Nadat Do You Love Me in 1988 in de film Dirty Dancing kwam werd het opnieuw een hit wat leidde tot hernieuwde interesse in de groep. In 2004 startte Potts zijn eigen Contours op waarna Billingslea en Potts rechtszaken tegen mekaar opstartten die in der minne geregeld werden zodat er twéé Contours groepen ontstonden: Joe Billingslea & the Contours en The Contours Featuring Sylvester Potts, en voor zover wij weten traden die twee groepen nog steeds op. Potts leed aan kanker en alzheimer en werd 78 jaar ***


...en Sylvester Potts centraal jaren later bij The Contours...

Op 8 januari overleed orkestleider en componist Buddy Bregman, geen rock ‘n’ roll artiest onder eigen naam maar hij begeleidde in 1954 met zijn orkest wel The Cheers op hun I Need Your Lovin' (Bazoom), de eerste pophit geschreven door Jerry Leiber & Mike Stoller, een jaar voor hun bekendere Cheers hit Black Denim Trousers. Bregman tekende in 1957 Ricky Nelson bij Verve Records voor diens debuutsingle I’m Walkin’/ A Teenager’s Romance en was verantwoordelijk voor de muziek in films als de jeugdmisdaadfilm Crime In The Streets (1956, met Sal Mineo), Jerry Lewis’ jeugdmisdaad komedie The Delicate Delinquent (1957) en de Mamie Van Doren western Born Reckless (1958). Hij had korte tijd zijn eigen TV-show getiteld The Music Shop waarin Ritchie Valens optrad drie weken voor zijn dood. Later was hij arrangeur voor crooners als Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Judy Garland, Shirley Bassey, Mel Torme, Rosemary Clooney, Fred Astaire en Sammy Davis Jr. Bregman overleed op 86-jarige leeftijd aan Alzheimer.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Teruggevonden 41 jaar nadat ABC de originele master videotape zou hebben gewist: een dubbelzijdige 12-inch acetaat met meer dan 45 minuten van de soundtrack van Frank Sinatra’s Welcome Home Elvis Timex Special uit 1960 waarin de King en de Chairman Of The Board een medley zongen van elkaars hits Love Me Tender en Witchcraft. Die medley werd uiteraard al verschillende keren uitgebracht maar de geluidskwaliteit was tot nu toe nooit denderend wegens gekopieerd van twee verschillende kinescopes, filmopnames van het TV-scherm. Bovendien zijn nu twee “nieuwe” live opnames van Elvis beschikbaar, namelijk zijn uitvoeringen in de show van Fame And Fortune en Stuck On You. Eens de legale details uitgewerkt tussen alle betrokken partijen mag u zich wellicht aan een CD-release verwachten *** Op 24 december werd in Las Vegas de Riviera Boulevard van de Strip naar Paradise Road officieel herdoopt in Elvis Presley Boulevard, zij het zonder enige vorm van ceremonie. Op die locatie stond het intussen afgebroken International/ Hilton hotel waar Elvis residentie hield van augustus 1969 tot december 1976. Vreemd genoeg vermeldden de straatnaamborden eerst Elvis Presley Way, een fout die snel gecorrigeerd werd in Elvis Presley Boulevard. Aan de rand van Las Vegas was er al een doodlopende straat die Elvis Presley Court heet *** Tegen augustus zou in Bad Neuheim na renovatie het Grunewald Hotel moeten heropenen en kan u er opnieuw kamer 10 huren waar in 1958 en 1959 Elvis logeerde. Grunewald was tot 2011 toegankelijk voor gasten en werd in december 2014 verkocht aan een nieuwe eigenaar *** Op 6 januari overleed de op 26 augustus 1936 geboren Francine York (echte naam: Francine Yerich), in 1965 Elvis’ tegenspeelster in Tickle Me. York mag met rechte en rede een cult actrice genoemd worden dankzij haar rollen in films als Wild Ones On Wheels (1962), Mutiny In Outer Space (1965), Space Probe Taurus (1965), Curse Of The Swamp Creature (1966) en The Doll Squad (1973). In 1966 was ze de slechterik in twee episodes van Batman en in 1992 speelde ze Marilyn Monroe in Marilyn: Alive And Behind Bars. In 1962 nam ze begeleid door Dick Dale & his Del-Tones de single Enlistment Twist op, het “officiële rekruteringslied van het Amerikaanse leger”. Naast haar filmwerk was ze actief als voedingsexpert en chef kok. York werd 80 jaar: haar laatste bericht op Facebook was dat ze zich met hoge koorts ging aanmelden in een hospitaal. Daar bleek ze kanker te hebben.


Francine York in Batman en rechts Francine York recentelijker in 2014

Lees hier de oudere nieuwsberichten

Terug naar de voorpagina