(reclame)

 

20 december 2018
DE WILDSTE WEEKENDER OOIT?

Geen Rockin’ Around Turnhout in Turnhout in 2019, maar het team achter Rockin’ Around Turnhout zet wel zijn schouders onder een nieuw tweedaags evenement, de reeds enkele maanden aangekondigde Wildest Weekender. In samenwerking met het kleine doch in de rockabilly scene erg belangrijke indie label Wild Records uit Hollywood, Los Angeles strijken op 1 en 2 maart 2019 maar liefst 21 Wild bands uit onder meer Amerika, Mexico, Japan en Rusland neer in de Vlaamse hoofdstad van de rock ’n’ roll en het is voor de eerste keer dat een Wild showcase op zo’n grote schaal plaatsvindt buiten Amerika. Sinds de uitgeweken Ier Reb Kennedy in 2001 Wild Records oprichtte bonden meer dan 50 bands zich aan het label waarvan onder meer Sonny West (GB), Carlos Bandido (GB), Gizelle (USA) en Chuy Bobcat (MEX) acte de présence geven in Turnhout, en ook de enige Wild band uit de Benelux, onze eigen Lil’ Sal & the Wildtones, ontbreekt niet. Op vrijdagavond 1 maart spelen vier bands in jeugdclub Wollewei en zaterdag 2 maart wordt een uitputtingsslag: niet minder dan 17 bands zullen het podium van de Kuub (de Warande) betreden die elk maximaal 30 minuten gaan spelen met een korte break zodat je bijna één langgerekt optreden van 14.30u ’s middags tot 3u ‘s nachts krijgt, slechts onderbroken door een paar korte DJ-sets! Daarnaast zal doorlopend de full length documentaire Los Wild Ones uit 2013 vertoond worden. Tickets en info: www.grasshopper.be.

Reb Kennedy

20 december 2018
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Junior Marvel

Junior Marvel heeft een nieuwe vinyl-EP uit op het Spaanse label CAB Records. Recensie: asap! *** Supersonics zijn bezig met de opnames van hun tweede album dat volgend jaar zal verschijnen op het Spaanse label El Toro *** Reüniekoorts: op 4 november kwamen in Amersfoort na 25 jaar afwezigheid de twee Amersfoortse rockabillybandjes Boogie Bop Trio en Losers Trio nog één keer bij elkaar voor het goede doel. Ook Tjendol Sunrise liet die middag nog een keer van zich horen *** Onverwacht overleden: Norbert Starink, organist van Westhell 5, de in 2007 opgerichte instrumentale band die in 2012 het album Undercover uitbracht waarvan het titelnummer door Starink werd gecomponeerd *** In tegenstelling tot vorig jaar heeft onze oproep om de rock ‘n’ roll nummers in de Top 2000 omhoog te stuwen weinig effect gehad. Chuck Berry is de enige ‘hoog’ genoteerde maar zakt van 436 naar 737 en Fats Domino met Blueberry Hill duikelt van 661 naar 1229. Buddy Holly is zelfs uit de lijst verdwenen. Elvis houdt stand met 16 songs waarbij de hoogste rock ‘n’ roll song Jailhouse Rock is. Dit nummer stijgt van 649 naar 572 en lost daarmee Chuck Berry af als hoogstgeplaatste rock ‘n’ roll song. Johnny Cash doet het nog het beste, al hebben we het dan meer over country dan rock ‘n’ roll: 6 van zijn 8 nummers in de lijst stijgen. Een schrale troost: het is de vergankelijkheid die de reden is van deze teleurstellende lijst voor de jaren ’50 rock ‘n’ roll, want waren het voorheen de nummers uit de jaren ’60 die de boventoon voerden, nu vinden we in de top van de lijst nauwelijks nog jaren ’60 nummers terug. De jaren ’70 vormen nu het populairste decennium, maar voor hoe lang nog?

Boppin' Around wenst jullie allen een fijne kerst, een swingend uiteinde en een boppend 2019 !

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Begin januari verschijnt Playtime, de achtste release van surfband Los Venturas sinds 2001 en hun vierde op het Griekse label Green Cookie. De verzamelaars dienen hun ogen open te houden: er worden slechts 200 exemplaren op zwart vinyl en 100 exemplaren op wit vinyl geperst! Bovendien bevatten de eerste 100 LP’s een bonus vinylsingle met twee alternatieve dansmixen *** Personeelswissels bij Mike Fantom & the Bop A-Tones: Big Ben Aissa (Runnin’ Wild, Domino’s) neemt de contrabas ter hand en Marc De Meersman (Domino’s) neemt plaats achter de drums *** Contrabassist Jack O’Roonie is uit Doghouse Sam & his Magnatones gestapt *** Hètten Dès plant een comeback en speelt een eerste reünie op 1 februari in Kavka in Antwerpen op de CD-presentatie van het full-albumdebuut van The Grave Brothers *** Terwijl de comebackende Wild Ones er blijkbaar het bijltje alweer bij neergelegd hebben *** En Leo Alfano (zang/ gitaar) en Fofo Mulone (drums) zijn op zoek naar een bassist om The Jekills nieuw leven in te blazen. The Jekills waren actief als Belgische psychobillyband van 1986 tot 1991 en brachten één titelloos album uit in eigen beheer dat in 1990 werd heruitgebracht door Tombstone Records. Het overlijden van hun contrabassist Sergio Vallan betekende gelijk het einde van de band *** Gediagnoseerd met ongeneeslijke kanker: de Vlaamse Keith Richards oftewel de 59-jarige Willy Willy, gitarist van rockband The Scabs. Wij herinneren ons hem van zijn passage als gitarist bij The Domino’s ten tijde van hun album Gotta Get Out uit 1996.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Hot...!

Roy Dee & the Spitfires (P) hebben hun eigen chilisaus op de markt gebracht: hun Desert Wind Booty Burner wordt gemaakt van de Scorpion Moruga Yellow Level 6 peper door de firma Piri Piri & Co, een bedrijfje uit de Algarve dat zo’n 180 verschillende pepers verbouwt en verwerkt in sausjes, olie en zelfs likeur *** Geen idee wat ze er mee bedoelen maar Nico Duportal kondigt aan dat hun optreden op de Let’s Get Wild Weekender in Stuttgart (D) op oudjaar hun laatste optreden onder de naam Nico Duportal & his Rhythm Dudes zal zijn *** Drummer Red Dennis stapt “om persoonlijke redenen” uit Cora Lynn & the Rhythm Snatchers (F) *** Gitarist Andre La speelt op 29 december zijn laatste concert bij Smokestack Lightnin' (D) *** Op 16 november overleed Al James (echte naam: Geoffrey Betts), in 1973 oprichtend lied van Showaddywaddy (GB) en één van hun twee bassisten, want de Britse achtkoppige showband had twee bassisten (de andere was Rod Deas) en twee drummers. De Showaddywaddy’s scoorden hun eerste hit in 1974 met Hey Rock ‘n’ Roll en hadden in de jaren ’70 15 Top 20 hits in Engeland waarvan Under The Moon Of Love (1976) en When (1977) ook bij ons in de Benelux hoog eindigden. James schreef verscheidene nummers voor de band en/ of zong lead op songs als King Of The Jive, Rocker Boots, Record Machine, Feelin', de Elvis cover Jailhouse Rock, de Gene Vincent cover Say Mama, Superstar, Teen Canteen, de John Lennon tribute getiteld Tribute en Do It Again. Hij was 35 jaar bij de band en speelde zijn laatste optreden met hen op 20 december 2008. Hij overleed op 72-jarige leeftijd, drie weken na een val in zijn huis. Showaddywaddy bestaat nog steeds met twee originele groepsleden in de gelederen: bassist Rod Deas en drummer Romeo Challenger. Zanger en frontman Dave Bartram stopte in 2011 maar is nog steeds manager van Showaddywaddy ***


Links Al James toen... en op de rechterfoto Dave Bartram en Al James (r) van Showaddywaddy recenter!

Waanzinnig in een tijd waarin volgens doemdenkers de markt van geluidsdragers ten dode is opgeschreven: de 51ste, postume CD van de op 5 december 2017 aan kanker overleden god in Frankrijk Johnny Hallyday (F) is door platenmaatschappij Warner Music France uitgebracht op 800.000 exemplaren en werd op één uur tijd platina! Ter vergelijking: zijn vorige CD, De l'Amour uit november 2015, verkocht op zes weken meer dan 300.000 exemplaren en Rester Vivant van een jaar eerder ging meer dan 600.000 keer over de toonbank. Het album stond centraal in de juridische strijd omtrent Hallyday’s erfenis tussen Hallyday’s weduwe Laeticia Boudou en zijn kinderen David Hallyday en Laura Smet, maar een rechtbank oordeelde dat het album mocht uitgebracht worden. Wat wij al hoorden van dat album klinkt veelbelovend: titeltrack Mon Pays C'est l'Amour is een verrassend sympathieke rocker en het album bevat ook een vertaling van JD McPherson’s Let The Good Times Roll getiteld Made In Rock 'n' Roll *** En wij hopen van ganser harte dat JD daar een fikse duit aan mag overhouden! *** Tot Laeticia’s plannen om Hallyday’s naam levend te houden behoren trouwens een museum en een muziekschool *** En uiteraard wordt Hallyday’s nagedachtenis ook op andere manieren ten gelde gemaakt: op 20 oktober veilde een van zijn exen, actrice Adeline Blondieau (de dochter van Hallyday’s parolier Long Chris (die van 1965 tot 1984 42 songs voor Hallyday schreef en zelf van 1962 tot 1967 zong bij Long Chris & les Daltons), met hij twéé keer trouwde) een dertigtal memorabilia waaronder kledij, podiumoutfits, gouden platen, songteksten, een lederen Perfecto jekker en één van zijn drie marinebaretten van tijdens zijn legerdienst in 1964-1965. Haar bruidsjurk haalde de inzet van 12.000 euro niét *** Over rinkelende kassa’s gesproken: Alan Wilson (GB) heeft een Western Star nummer uit 2007 weten te verpatsen aan Gucci die de instrumental Dia De Los Muertos van de CD Looking For Some Happiness van Bill Fadden & the Mostly Losers gaan gebruiken in een reclamecampagne *** Op 22 september overleed op 74-jarige leeftijd Chas Hodges, de helft van het duo Chas & Dave, met hun mengeling van pubrock, rock ‘n’ roll, boogie woogie en comedy een Londens instituut. Hodges begon zijn carrière net als iederéén in Engeland eind jaren ’50 in een skiffleband en speelde begin jaren ’60 basgitaar bij Mike Berry’s begeleidingband The Outlaws met wie hij van 1961 tot 1965 een tiental singles en de LP Dream Of The West uitbracht onder supervisie van producer Joe Meek. Ook speelde hij in 1961 mee op Johnny Remember Me van John Leyton. Vanaf 1965 baste hij bij Cliff Bennett & the Rebel Rousers. Chas & Dave werden opgericht in 1974 en waren nog steeds actief. Ze haalden in Engeland negen keer de Top 50 en scoorden in Nederland een hit in 1982 met het nummer Ain’t No Pleasing You. Hodges leed aan slokdarmkanker maar overleed aan de gevolgen van een longontsteking ***


Boven: Chas Hodges in 1963 op basgitaar rechts bij The Outlaws als Britse begeleiders van Jerry Lee Lewis
Onder: Chas Hodges in datzelfde jaar op basgitaar bij Gene Vincent op tour in Engeland

De Britse motorfabrikant Triumph stelt een gelimiteerde oplage voor van een speciale uitvoering van de iconische Bonneville die luistert naar de naam Bonneville T120 Ace, model dat op de markt komt ter ere van het 60-jarige bestaan van de Triumph Bonneville en een eerbetoon aan de eerste café racers die ontstonden bij het Ace Cafe, het legendarische café in Londen waar in de jaren ‘50 en ‘60 een ware motorfietscultuur ontstond: jongeren stripten motorfietsen, voorzagen deze van een open uitlaat en hielden races van café naar café, het ontstaan van de term café racer. Triumph gaat met de Bonneville T120 Ace terug naar de oorsprong met een model waarvan zo veel mogelijk onderdelen in het zwart zijn uitgevoerd waaronder de tankbadges, de motorafdekking, het zadel en de velgen. Voor de aandrijving zorgt de bekende 1200 cc grote tweecilindermotor met een koppel van 105 Nm en 90 pk. Helemaal in de stijl van de café racers is de ‘peashooter’ uitlaat (de twee uitlaten die aan beide zijden van het frame naar achteren wijzen) en het volledig verwijderbare kleine achterspatbord. De motor wordt in een oplage van 1400 stuks geproduceerd en krijgt een authenticiteitscertificaat ondertekend door Triumph CEO Nick Bloor en Ace Café managing director Mark Wilsmore. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend - een normale Triumph Bonneville kost in Nederland op z’n minst 12.700 euro ***


My Little Sister's Gotta Motorbike...

Reüniekoorts: op 7 december speelden op de pré-party van het Why Don’t You Just Rock festival in Birmingham The Rattlers (GB) hun “eerste Britse concert met Mark Carrington op zang en drums en Nick Peck op contrabas sinds 1987”, met andere woorden in de bezetting van hun Take A Ride album uit 1985 maar dan met Nick Peck’s zoon Curtis Lee op gitaar.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)

Na Elvis en Roy Orbison is het de beurt aan Buddy Holly om onder handen genomen te worden door het Royal Philharmonic Orchestra (GB), misschien een logisch vervolg aangezien de laatste vier nummers die Holly in zijn gekortwiekte carrière opnam (True Love Ways, Raining In My Heart, Moondreams en It Doesn’t Matter Anymore) reeds gelardeerd waren met een 18-koppig orkest. True Love Ways verscheen op 16 november op Decca Records, het label waarvoor Holly opnam van 1956 tot zijn overlijden in 1959, en Holly’s weduwe Maria Elena is executive producer. De volledige tracklisting: True Love Ways, It Doesn’t Matter Anymore, Everyday, Heartbeat, Raining In My Heart, Oh Boy, Rave On, Words Of Love, That’ll Be The Day, Peggy Sue, Moondreams en Maybe Baby. Zoek op YouTube het promofilmpje waarin Maria Elena, Buddy’s broer Larry Holley en rockabilly Sonny West, die Rave On en Oh Boy schreef, vertellen hoe graag Holly dit wel zou gewild hebben *** Wat ons eraan doet denken dat na A Love So Beautiful zonet Roy Orbison’s twééde Philharmonic album verscheen getiteld Unchained Melodies. De volledige tracklisting: Unchained Melody, Blue Bayou, She's A Mystery To Me, Heartbreak Radio, Falling, Walk On, The Great Pretender, The Crowd, The Comedians, Crawling Back, Danny Boy, Too Soon To Know, Careless Heart en California Blue *** Net verschenen is misschien wel de grootste Bear Family box ooit, Lefty Frizzell: An Article From Life, The Complete Recordings en met compleet bedoelen ze hier echt wel compleet tot de allerlaatste noot is uitgegalmd: alle singles, 78 toeren, LP’s, radiotranscripties, privé-opnames, onuitgebracht materiaal en demo’s van 1950 tot 1974, samen 361 nummers op 20 CD’s, bij elkaar geteld een speelduur van 14 en een half uur, aangevuld met een gebonden boek van 264 pagina’s met ongepubliceerde privé foto’s op LP-formaat. We moeten nog uitzoeken wat nu juist het verschil is met de 14 LP-doos His Life, His Music uit 1984 en de 12 CD-box Life’s Like Poetry uit 1992, tenzij het zou gaan om de toevoeging van het door Lefty’s jongere broer David Frizzell geschreven en ingesproken audio luisterboek I Love You A Thousand Ways: The Lefty Frizzell Story dat op de nieuwe box acht CD’s beslaat. Wie het prijskaartje van 200 euro dat aan deze 5 kilo Lefty Frizell kleeft niet kan ophoesten neme genoegen met de enkele Lefty Frizell CD Steppin’ Out in Bear Family’s Gonna Shake This Shack Tonight serie, een selectie van zijn uptempo hillbilly boogie, rockabilly, borderline rock 'n' roll en hard country nummers *** Bear Family (D) heeft twee Grammy nominaties in de wacht gesleept voor hun CD dozen At The Louisiana Hayride Tonight met maar liefst 20 CD’s radio-opnames van 167 verschillende countryartiesten van de jaren ’40 tot de jaren ’60, en Battleground Korea: Songs And Sounds Of America's Forgotten War, goed voor 4 CD’s met meer dan 100 country, blues, pop en gospel nummers die te maken hebben met de oorlog in Korea. De Grammy winnaars worden bekend gemaakt op 10 februari 2019 *** Wie wordt de eerste rock ‘n’ roll artiest die de 100 haalt? Misschien Hal Singer die op 8 oktober 99 jaar werd! Tenorsaxofonist Hal Singer begon te toeteren eind jaren ’30, nam in 1948 zijn debuutsingle Fine As Wine/ Rock Around The Clock op die niets te maken heeft met Bill Haley’s Rock Around The Clock, en scoorde in 1949 een nummer één rhythm ‘n’ blues hit met de instrumental Cornbread. Vanaf eind jaren ’50 ging hij op de jazz toer en sinds midden jaren ’60 woont hij in Frankrijk waar hij in 1992 werd benoemd tot Chevalier Des Arts of zo u verkiest geslagen werd tot Ridder In De Kunsten. Zijn laatste CD nam hij bij ons weten op in 2010. Haal ‘em naar de Rave! *** Nee, pech voor Hal Singer want het is Dave Bartholomew geworden die op 24 december als eerste rock ‘n’ roll artiest de kaap van de 100 jaar bereikte, de enige echte Dave Bartholomew, trompettist, zanger, bandleider, componist en arrangeur in de tijd toen artiesten nog álles moesten kunnen. Bartholomew studeerde trompet bij Peter Davis die Louis Armstrong nog als leerling had, speelde in de jaren ‘30 traditionele jazz op de boten in de Mississippi, was in de jaren ’40 lid van de swingband van Jimmy Lunceford en werd vanaf de jaren ’50 de architect van de New Orleans Sound in Cosimo Matassa’s J & M studio op de hoek van Rampart en Dumaine voor Chudd’s platenlabel Imperial Records met artiesten als Tommy Ridgley, Big Joe Turner, Shirley & Lee, T-Bone Walker, Smiley Lewis, Pee Wee Crayton, Roy Brown en Chris Kenner. Bartholomew is in rock ‘n’ roll kringen het bekendst als de bandleider van Fats Domino en hun samenwerking begon op 10 december 1949 toen Bartholomew en zijn band Fats begeleidden op zijn debuutsingle The Fat Man. Bij ons weten maakte hij zijn laatste album onder eigen naam in 1998 getiteld New Orleans Big Beat en is hij sindsdien met pensioen. Bartholomew is trouwens ook de componist van het stukje onzin getiteld My Ding A Ling waarvan hij het origineel opnam in 1952 – Chuck Berry scoorde er in 1972 zijn enige Amerikaanse nummer 1 mee *** Zo gek kunnen we ze niet bedenken: een nieuwe expositie in de Rockabilly Hall of Fame in Jackson, Tennessee stelt enkele Dode Zee Rollen ten toon samen met een replica van het kostuum dat de hogepriesters van Israël droegen in bijbelse tijden. Twee jaar geleden werd aan de Rockabilly Hall Of Fame reeds een afdeling toegevoegd met muziekinstrumenten uit de bijbel *** Herontdekt of voor het eerst in Europa? Geen idee eigenlijk, maar feit is dat op 31 december in Zweden Gene Dunlap optreedt, de man die in 1958 Made In The Shade uitbracht *** Voor de boekenfanaat komt er in 2019 een derde uitgebreide en upgedate uitgave van de Blues Records 1943-1970 discografie van Bob McGrath en Les Fancourt, alsmede een door de Amerikaan Bruce Triggs geschreven boekwerk getiteld Accordion Revolution: A People’s History Of The Accordion From The Industrial Revolution To The Rock ‘n’ Roll Era dat ook aandacht belooft te besteden aan de rol van de trekzak in jazz, rock ‘n’ roll, country, western swing, zydeco, cajun en tex mex, waarbij de Kermisklanten weeral schandelijk over het hoofd gezien werden. Volg de updates op www.accordionrevolution.com *** Maar het interessantste wordt wellicht I Put A Spell On You: The Bizarre Life Of Screaming Jay Hawkins van Steve Bergsman dat van de persen rock ‘n’ rolt op 2 juli 2019.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 15 juni overleed de op 29 december 1929 in Sunflower, Mississippi geboren bluesgitarist Matt “Guitar” Murphy waar hij het vak leerde in de bands van Junior Parker en Memphis Slim. In 1952 nam hij op voor de Memphis Recording Service als gitarist voor Bobby Blue Bland, Ike Turner en Junior Parker, terwijl zijn broer Floyd Murphy gitaar speelde op Tiger Man (King Of The Jungle) van Rufus Thomas en Love My Baby, Feelin’ Good en Mystery Train van Junior Parker. Begin jaren ’60 werkte hij als sessiegitarist voor Chess Records, onder meer in 1960 en 1961 op Chuck Berry nummers als Bye Bye Johnny, Jaguar And The Thunderbird en Thirteen Question Method. Hij was te zien in de twee Blues Brothers films en bracht vanaf 1990 drie solo cds uit. Murphy was nog steeds actief ***

Jeanie Greene

Op 19 augustus overleed op 75-jarige leeftijd de op 6 februari 1937 geboren Mary Elizabeth Johnson Lee die opnam onder de namen Jeanie Greene, Jeannie Johnson, Jeannie Fortune en Mary Johnson. Als Jeanie Greene was ze een Sun recording artist, alleen heeft ze nooit iets uitgebracht op het mythische gele label. Op de Bear Family 6 CD-doos Memphis Belles: The Women Of Sun Records uit 2002 staan vier door haar gezongen nummers, opgenomen begin 1956 volgens hetzelfde principe van Elvis’ allereerste opnames: je betaalde en zong één 78 toeren plaat in die je mee naar huis kreeg. Greene nam die dag op 13-jarige leeftijd zichzelf begeleidend op piano op tien minuten vier liedjes op op twee 78 toeren waarvan de tape om niet meer te achterhalen redenen door producer Jack Clement niet werd hergebruikt maar werd bewaard. Hoorde hij iets in haar? Van 1958 tot 1961 bracht ze als Jeannie Johnson drie singles uit op RCA in een productie van Chet Atkins, later bracht ze een paar soul singles en in 1971 de LP Mary Called Jeanie Green uit maar was ze vooral actief als achtergrondzangeres, onder meer op de LP De Londres A Memphis van Eddy Mitchell (F, 1967) en op Elvis’ Muscle Shoals opnames die een 18-tal nummers opleverden waaronder de LP From Elvis In Memphis (1969) en de singles In The Ghetto en Suspicious Minds – ze kwam terecht bij Elvis omdat ze op dat moment onder contract stond bij RCA onder producer Felton Jarvis. Daarnaast was ze ook van de partij op Ronnie Hawkins’ titelloze LP uit 1959, op Jerry Lee Lewis’ allerlaatste Sun sessie uit augustus 1963, en op Carl Perkins’ album Take Me Back uit 1993. Haar laatste levensjaren werden gekenmerkt door gezondheidsproblemen en armoede, terwijl ze haar stem vakkundig om zeep had geholpen door het roken en een keeloperatie *** Op 1 oktober overleed op 95-jarige leeftijd de in 1923 geboren Lawrence Everett “Larry Lee” Phillipson die van 1953 tot 1965 minstens zes singles uitbracht als Larry Lee en als Larry Phillipson waarvan de bekendste Bitter Feelings is dat door The Cramps werd herwerkt tot Upside Down And Inside Out. Phillipson werd min of meer herontdekt door Cees Klop die in 1982 een paar van zijn nummers uitbracht op verschillende White Label LP’s. Midden jaren ’60 hield hij de muziek voor bekeken om achtereenvolgens te werken als arbeider in een autofabriek en als antiekhandelaar. In 1999 publiceerde hij zijn autobiografie getiteld From Rocks To Rockabilly: A Wisconsin Boy’s Dream en bracht hij zijn oud materiaal opnieuw uit in eigen beheer. Van Bitter Feelings nam hij minstens drie versies op, in bluegrass stijl, als country/ hillbilly en tenslotte als rockabilly. Phillipson werd gedecoreerd met een Purperen Hart voor zijn verdiensten in de tweede wereldoorlog, onder meer op het Japanse eiland Iwo Jima (we lazen zelfs ergens dat hij de laatste overlevende van de battle of Iwo Jima zou zijn geweest) en kreeg een militaire begrafenis ***


Links Larry Lee Phillipson toen... en rechts Larry Lee Phillipson recenter!

Op 27 oktober overleed de op 21 december als Frederick Segrest geboren country zanger Freddie Hart die opnam van 1952 tot nu. Wij herinneren hem ons vooral van zijn rockabillysingle Snatch It And Grab It/ Dig Boy Dig (1956) en zijn duetsingle met Brenda Lee On The Prowl/ Extra (1957). Hart was nog steeds actief: in april 2018 nam hij nog een nieuw album op getiteld God Bless You. Hart overleed aan een longontsteking *** Ook op 27 oktober overleed Herb Remington, steelgitarist voor Bob Wills’ Texas Playboys en componist van klassieke western swing tunes als Boot Heel Drag en Remington Ride. Remington werd lid van The Texas Playboys in 1956 en bleef vier jaar bij Bob Wills, waarna hij ging spelen bij Hank Penny en T. Texas Tyler. Tussen de bedrijven door maakte hij deel uit van de huisband van Starday Records (de discussies over wie welke steelsolo speelde op de Starday singles van George Jones is nog niet uitgedoofd) en was hij consultant voor de ontwikkeling van steel gitaren als de Fender multi-necks en de Stringmaster. Hij was nog steeds actief, onder meer met Playboys II waarin nog meer ex-Bob Will’s Texas Playboys. Ook bracht hij zijn eigen Remington Steel en Steelmaster steelgitaren op de markt. Hij was 92 jaar *** Op 4 november overleed in Baton Rouge, Louisiana op 91-jarige leeftijd Michael “Mickey” Joseph Montalbano, samen met zijn jongere broer Samuel John “SJ” Montalbano alias Sam Montel actief als producer, impressionario en promotor. De Montalbanos ontdekten Jimmy Clanton die via hen bij Cosimo Mattasa in New Orleans Just A Dream opnam, en in 1959 John Fred & the Playboys met als grootste hit Judy In Disguise doch in rock ‘n ‘roll kringen aanbeden omwille van hun Shirley. De broers hadden ook hun eigen Montel label (gevestigd in de versmarkt van hun vader) met vice-president Mickey voornamelijk in de rol van financier. De grootste hit op Montel was I’m Leaving It All Up To You van Dale & Grace. Later zetten ze verschillende voedselbedrijven op en presenteerden ze op de lokale middelbare school bijna 10 jaar lang het WBRH en KBRH radioprogramma Jukebox Legends dat ze overnamen van John Fred toen die te ziek werd. SJ had pas een autobiografie uitgebracht getiteld I’m Leaving It Up To Me. Mickey’s zoon Randy Montalbano heeft in Baton Rouge een restaurant op Florida Boulevard, Randy Montalbano's Seafood And Catering *** Op 10 november overleed de op 21 april 1932 geboren pianist Ed Burkes. Burkes speelde percussie op Ronnie Hawkins’ LP Mr Dynamo (1959), piano op de single Messy Bessy (1962) van ex-Ronnie Hawkins bassist Jesse Evans’ band The Jesters, en mondharmonica op de Ronnie Hawkins live video The Hawk In Concert (1984) *** Nog een country-artiest die het loodje legde is de op 15 april 1933 geboren zanger-gitarist Roy Clark, aan de filmpjes op YouTube te oordelen zo’n beetje de Benny Hill van de country. Ook Clark had zijn roots in de rock ‘n’ roll met singles als Please Mr Mayor (1958) en Talk About A Party (1962) en instrumentals als Rock Maggie Rock (1960) en Texas Twist (1961). Begin jaren ’60 maakte hij deel uit van de begeleidingsband van Wanda Jackson, met name ten tijde van de LP There's A Party Goin' On (1961). Jawel, de solo op Funnel Of Love (1960) is van Roy Clark! Hij overleed op 15 november op 85-jarige leeftijd ***


Links Wanda Jackson en Roy Clark toen... en rechts (goed geraden!) Roy Clark en Wanda Jackson recenter!

Op 1 december overleed op 83-jarige leeftijd de op 3 februari 1935 geboren bluesgitarist Joseph Leon “Jody” Williams die zijn platendebuut maakte in 1955 met de rock ‘n’ roll single Lookin’ For My Baby/ Easy Lovin’ onder de naam Little Papa Joe. Een andere single van hem is You May/ Lucky Lou uit 1957 onder de naam Little Joe Lee waarvan vooral de in mineur gespeelde instrumentale B-kant opvalt. Tot zijn legerdienst in 1958 was hij huisgitarist bij Chess Records in Chicago en het beroemdste nummer waarop hij meespeelde is wellicht Who Do You Love van Bo Diddley uit 1956. Mickey Baker’s gitaarsolo op Love Is Strange van Mickey & Sylvia was zulk een kopie van Williams’ solo op Billy’s Blues van Billy Stewart uit 1956 dat Chess een rechtszaak aanspande. Toen hij in 1960 terug zijn burgerkloffie aantrok stapte hij uit de muziek om elektronica te gaan studeren en tot aan zijn pensionering te werken als technisch ingenieur. Jody Williams pakte de muzikale draad pas opnieuw op in 2000 wanneer hij onder eigen naam een blues carrière begint *** En op 6 december overleed saxofonist Ace Cannon die zijn carrière in de jaren ’50 begon als sessiemuzikant bij Sun Records. Op welke nummers hij juist meetoeterde was hij zelf al lang vergeten maar met name Pearly Lee van Billy Lee Riley wordt genoemd, en op de Bear Family 8 CD doos The Sun Rock Box staan drie onuitgebrachte nummers geklasseerd onder de naam Johnny “Ace” Cannon waaronder een vroege versie van Tuff, de instrumental waarmee hij in 1962 een hit scoorde op Hi Records. In 1959 verving hij Martin Willis bij het Bill Black Combo die toen een hit hadden met Smokie Part 2 en hij verliet het Combo toen Tuff onder zijn naam een hit werd, en iemand die het beter kan uitleggen dan wij hebben we Tuff ooit horen omschrijven als Smokie Part 2 drie uur en vier martini’s later! Cannon bleef voor Hi er een eindeloze stroom instrumentale LP’s uitpersen tot het label de deuren sloot in 1978. Cannon zelf bleef actief tot hij al een stuk in de 70 was en speelde saxofoon voor onder meer Carl Perkins en Sonny Burgess. Hij sleepte twee Grammy nominaties voor Beste Instrumental in de wacht voor de nummers Blue Eyes Crying In The Rain (1975) en voor Goin’ Back To Memphis (1997).


Ace Cannon op sax bij Bill Black's Combo

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Rip Masters

Gespot in Alan Wilson’s Western Star studio (GB): Rollin’ Rock pianist Rip Masters *** The Delta Bombers gaan in maart hun vijfde studio album opnemen met achter de knoppen Grammy award winning producer Mark Neill, eerder al achter de mengtafel bij Let The Good Times Roll van JD McPherson *** Kerst komt eraan en daar zijn de kerstplaten: Los Straitjackets’ Complete Christmas Songbook brengt alle kerstliedjes bij elkaar die de gemaskerde instrumentalisten ooit opnamen, te weten de full length albums Tis The Season For Los Straitjackets (2002) en Yuletide Beat (2009), de vinyl single Hark The Herald Angels Sing/ Silver Bells (2011), het nummer Holiday Twist dat enkel op de Yep Roc kerstcompilatie Oh Santa (2007) verscheen, en een live uitvoering van Linus And Lucy opgenomen in 2015 met Nick Lowe. Ook uit op vinyl, en bij de merchandising hoort ook kerstversiering!

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Trump goes Elvis!

Elvis kreeg op 16 november uit handen van president Trump postuum de Medal Of Freedom, de hoogste onderscheiding die Amerikaanse burgers kunnen krijgen wegens “significante bijdragen aan de veiligheid of de nationale belangen, wereldvrede, cultuur of andere betekenisvolle publieke of private ondernemingen”. De onderscheiding werd in Washington in ontvangst genomen door EPE en Graceland CEO Jack Soden omdat Priscilla die dag een ceremonie in Hollywood bijwoonde. Ook aanwezig: Jason Shelton, de burgemeester van Tupelo. Trump liet gelijk zien wat een grote fan hij is door foutief te verklaren dat “Elvis has left the house”… ***


Michele Carey

Op 21 november overleed op 75-jarige leeftijd Michele Carey, in 1968 Elvis’ tegenspeelster in Live A Little Love A Little. Carey begon haar carrière door naamloos op te draven in How To Stuff A Wild Bikini (1965) en haar enige andere rol van betekenis naast Live A Little Love A Little was de John Wayne/ Robert Mitchum western El Dorado uit 1966. Daarnaast was ze bijna uitsluitend te zien in TV-series uit de jaren ’60 en ‘70. Op 7 oktober overleed een andere actrice uit Live A Little Love A Little, Celeste Yarnall *** En op 24 november overleed op 85-jarige leeftijd de op 16 februari 1933 geboren Blanche Jordan Scott die Elvis kende toen hij en zij in Lauderdale Courts woonden en ze net als Elvis op de Humes High School zat. In 2009 bracht ze het boekwerkje Elvis: A Boy From Tupelo To A Man From Memphis uit.

13 december 2018
BREAKING NEWS: STRAY CATS VIEREN 40-JARIG JUBILEUM IN AMSTERDAM !Net binnengelopen: voor het eerst in tien jaar komen de drie Stray Cats weer bij elkaar en op 1 juli 2019 reizen Brian Setzer, Lee Rocker en Slim Jim Phantom voor een éénmalige show af naar de AFAS Live in Amsterdam. The Stray Cats werden in 1979 opgericht en veroorzaakten een wereldwijde rockabilly revival met hits als Runaway Boys, Rock This Town en Stray Cat Strut. Later bouwden de bandleden elk een solo carrière uit en tien jaar geleden nam de band voor onbepaalde tijd afscheid van het publiek. In het kader van dat afscheid gaven The Stray Cats een concert in een razendsnel uitverkochte Heineken Music Hall, nu Afas Live. Volgend jaar vieren ze hun 40-jarige jubileum met een een nieuw album én een wereldtour, en op maandag 1 juli maken The Stray Cats hun opwachting in de Amsterdamse AFAS Live. De kaartverkoop gaat van start op 14 december om 10.00 uur via de website www.afaslive.nl en via Ticketmaster via ticketlink www.ticketmaster.nl/event/233125.

3 december 2018
STUW ONZE ROCKERS OMHOOG IN DE LIJST!


Chuck Berry heeft in Nederland dé rock 'n' roll klassieker op zijn naam staan...

Maar weer eens een oproep om op ‘onze’ nummers uit de Top 2000 van Radio 2 (NL) te stemmen. Vorig jaar stegen er 9 van de 10 nummers die we voorstelden! Uiteraard moet je zelf weten welk (rock ‘n’ roll) nummer je kiest, maar als we kans willen maken op hoge noteringen dan kies je het best voor Johnny B. Goode van Chuck Berry (vorig jaar gestegen van 901 naar 436), Blueberry Hill van Fats Domino (gestegen van 1045 naar 643), Jailhouse Rock van Elvis (van 760 naar 649) en I Walk The Line van Johnny Cash (van 435 naar 426). Ook in de huidige lijst staan Peggy Sue van Buddy Holly (gestegen van 1908 naar 1850), Apache van The Shadows (van 1242 naar 1127) en veel meer Elvis songs. Helaas geldt dat niet voor Little Richard en Jerry Lee Lewis die we tevergeefs terugvinden in de lijst. Jij kunt er dus voor zorgen dat ze weer terugkomen. Vervolgens breken we nog een lans voor de enige kanshebbers uit de revival periode, The Stray Cats die met hun Rock This Town en Sexy And 17 wel in de keuzelijst staan, maar uiteraard kun je daar ook nog Runaway Boys aan toevoegen. Misschien ook leuk: Skandal Im Sperrbezirk van The Spider Murphy Gang of Umbrella van The Baseballs.
Je kunt tot 7 december stemmen op https://stem.nporadio2.nl/top2000 en de lijst wordt uitgezonden tussen kerst en nieuwjaar op Radio NPO 2.

15 november 2018
CHESSNUTS REÜNIE OP JUBILEUMFEEST CRUISE INN

Het einde van een tijdperk is ingezet: de Amsterdamse bouwwoede op het Zeeburgereiland bereikt in 2024 de Cruise Inn en daarom is het zeker dat Nederland's enige rockbilly tempeltje van zijn huidige locatie moet verdwijnen. Als dat zo is, waarom dan nog om de vijf jaar een jubileumfeest? Gebrek aan realiteitszin én pragmatisme kan het bestuur van de Cruise niet ontzegd worden : onder de kreet dat "ieder jaar er één is" wordt het memorabele feit dat de Cruise Inn ooit opgericht werd nu jaarlijks gevierd. Daarom gaat,de cruise op zaterdag 8 december aanstaande ouwerwets ‘los’. Alle rockabilly sluizen gaan open met drie topbands uit de verschillende stromingen die de rock 'n' roll scène kent. Het feest voor de 36ste verjaardag van de Cruise Inn wordt opgeluisterd door The Hillbilly Boogiemen (NL), The Foggy Mountain Rockers (D) en The Chessnuts (NL), en vooral het optreden van die laatste band, ooit een heel grote naam, noemen Cruise Inn bookers Maurits Schelling en Tio Tony volkomen uniek. The Chessnuts gaven hun laatste concert in 1991 en komen speciaal voor deze avond weer bij elkaar. Volgens Maurits leverde dat heel veel enthousiaste reacties op, om er aan toe te voegen dat er zelfs liefhebbers uit het buitenland speciaal daarvoor komen afreizen naar het Zeeburgereiland. Alle info over deze bijzondere avond vindt u op www.cruise-inn.com en voor degenen die zich zorgen maken over het naderende einde: het bestuur van de Cruise Inn heeft met de gemeente Amsterdam reeds de eerste gesprekken gevoerd over een nieuwe locatie!


The Chessnuts toen...

...en The Chessnuts nu!

11 oktober 2018
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Anneke Grönloh en Peter Koelewijn

Niet onopgemerkt voorbijgaan: het overlijden op 14 september op 76-jarige leeftijd van Johanna Louise oftewel Anneke Grönloh, vooral bekend als zangeres van jazz, Nederlandstalige luisterliedjes en Indonesische krontjongmuziek. Niettemin was Grönloh meer dan enkel Brandend zand (1962) en de Connie Francis cover Paradiso (1962), zie titels als Flamenco Rock (1960), de Ma He's Making Eyes At Me vertaling Ma Hij Wil Zo Graag Een Zoen (1961) en Da Doe Ron Ron (1963). In de periode 1960-1962 wordt ze begeleid door Peter en zijn Rockets, de rock ‘n’ roll band van Peter Koelewijn met wie ze in Eindhoven op het Gemeentelijk Lyceum zat, en in de eerste helft van de jaren ’60 waren er een aantal concerten met Cliff Richard in het Scheveningse Kurhaus en de veilinghallen in Blokker en toerde ze in Indonesië en Singapore samen met The Blue Diamonds die ook in die streken erg populair waren door hun hit Ramona. In 1997 werd Anneke Grönloh door koningin Beatrix benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2000 woonde ze in Frankrijk waar ze ook overleed ***


Peter en zijn Rockets met Anneke Grönloh (l) en Trea Dobbs

Zangeres Linda Gielis is na 12 jaar gestopt bij zowel Ignition als The Lost Boys. Naar eigen zeggen had ze “al een tijdje geen plezier meer in het zingen, optreden en repeteren“. Linda’s laatste optreden was op 25 augustus met Ignition in Dorsten (D) op een festival ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van de Teddyboys 1983 club waar haar allerlaatste nummer de Batmobile cover Transylvanian Express was. Met The Lost Boys trad ze nog één keer op op een privéfeest *** JJ’s Country is een nieuw semi-akoestisch countryproject van zanger-gitarist Jeroen Haamers van Batmobile begeleid door Mark Eeftens (drums), Remco Houtman-Janssen (banjo, ukelele), Eric Haamers (contrabas) en Bart Boonen (steel) *** Nieuw Nederlandsch werk: het bij Sun Records in Memphis opgenomen Bouke At Sun op CD en geel vinyl, William Smulders’ nieuwe CD-single I Love You (zijn negende platenrelease), en Golden Instrumentals, een nieuwe CD met 22 instrumentals van The Shakin’ Arrows op het Zweedse platenlabel Triola Records *** 700.000 kijkers zagen op 17 september The Wieners bij Veronica Inside als gast van de beroemdste bromsnor van Nederland, Johan Derksen, ooit hoofdredacteur van Voetbal International en nu vaste gast in voetbalprogramma’s of soms programma’s over americana of zo. In zijn analyses over zowel voetbal als muziek ontziet hij niets of niemand dus als hij zegt dat geen duo het werk van The Everly Brothers zo goed vertolkt als The Wieners is dat best bijzonder. The Wieners waren er naar aanleiding van hun Everly Brothers tribute theatertour en werden begeleid door de band van Danny Vera *** Over The Wieners gesproken: ze zijn genomineerd in de Dutch Country Music Association awards in de categorie Duo/Trio v/h Jaar, hun Ricky’s Garden tribute CD in de categorie Album v/h Jaar en hun Everly Brothers tribute in de categorie Show v/h Jaar. Genomineerd in de categorie Akoestische Band v/h Jaar: The Blue Grass Boogiemen. De DCMA awards worden verkozen via internet voting en de plechtige prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 17 november op een gala in Leerdam *** *** Hoofdgast op de 14de editie van de Amsterdam Tattoo Convention van 2 tot 4 november in Hal 7 van RAI Amsterdam: de nu 86-jarige Lyle Tuttle die begon te tatoeëren in 1948.


Lyle Tuttle toen... en Lyle Tuttle nu!

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Alles komt terug: Op 22 december speelt de Antwerpse instrumentale band The O’Haras een reünieconcert op het Real Music For Life festival in Boechout, hun eerste optreden sinds het overlijden van hun contrabassist Steven Wynen begin 2016. De bas zal gehanteerd worden door Bart Deckers, frontman van Amörtisseur, de Vlaamse of zeg maar Antwaarpse versie van Motörhead, de Engelse groep rond de eind 2015 overleden Lemmy Kilmister.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het eerste gevolg van de brexit: Rhythm Bomb Records, oorspronkelijk Duits maar al enkele jaren gevestigd in Engeland, verhuist opnieuw naar Duitsland. Niet dat het voor ons veel verschil zal maken natuurlijk *** Aan alles komt een eind: na 31 jaar werd de 61ste Hemsby (GB) Rock ’n’ Roll Weekender in oktober met Gary “US” Bonds als headliner de allerlaatste. Een reden geeft organisator Willie Jeffery niet maar alles draait wellicht om te veel weekenders voor te weinig mensen die naar die weekenders gaan. In totaal passeerden op die 61 Hemsby’s 126 originele jaren ’50 acts *** Paniek op de sociale media toen het bericht circuleerde dat Bob Fish, frontman van Johnny & the Roccos, was overleden. Gelukkig blijkt het om een andere Britse muzikant genaamd Bob Fish te gaan! Onze Bob Fish is alive and kicking en treedt nog steeds op met Johnny & the Roccos *** Opnieuw paniek: het zal toch zeker niet gaan om de Bob Fish die een van de zangers van de hitgroep Darts was...?

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)

Hoog bezoek bij Sun Records in Memphis toen op 12 september Jerry Lee Lewis en Mick Jagger van The Rolling Stones er binnenvielen. Waarom beide heren er waren is niet bekend gemaakt maar opgenomen hebben ze in elk geval niet. Een tipje van de sluier wordt wellicht onthuld door de aanwezigheid van Peter Guralnick (auteur van de essentiële Elvis biografieën Last Train To Memphis (1994) en Careless Love (1999) en van de biografie Sam Phillips: The Man Who Invented Rock 'n' Roll uit 2014), Sam Phillips' zoon Jerry Phillips, filmproducer en miljonair Steve Bing (een persoonlijke vriend van Jerry Lee Lewis en medefinancier van diens laatste drie albums waarop onder meer Rolling Stones Mick Jagger en Keith Richards te gast waren) en Anthony McCarten, scenarist van onder meer de recente Churchill biopic Darkest Hour. Wie alle puzzelstukjes op zijn plaats legt komt uit bij de twee jaar geleden door Jagger’s filmmaatschappij aangekondigde biopic over Sam Phillips met Leonardo DiCaprio in de rol van de ontdekker van Elvis. Typisch: het bezoek was ultrageheim tot Jagger een foto van zichzelf voor de inkom van Sun Records tweette aan zijn 2,13 miljoen volgers. Het bliksembezoek werd afgesloten in de Sam Phillips Recording Service op Madison Avenue, Sam Phillips' post-Sun studio, tot stomme verbazing van rockband Drive-By Truckers die er een album aan het opnemen is met producer Matt Ross-Spang.

Jerry Lee Lewis

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Ons nu pas ter ore gekomen: het overlijden op 25 juni van de in 1944 geboren Jerry Wiggins, van 1967 tot 1985 de tweede drummer van Buck Owens’ band The Buckaroos als vervanger van Willie Cantu: als lid van The Buckaroos was hij te zien in de TV show Hee Haw, trad hij op in Madison Square Garden en in het Witte Huis, en won hij verschillende Country Music Association awards voor Band Of The Year. In 1971 huwde hij met Buckaroos zangeres Susan Raye. Later lieten ze de muziek achter zich: Wiggings beperkte zijn drummen tot de kerk en startte in 1991 in Bakersfield zijn eigen Kern Appliance Repair huishoudtoestellen reparatieatelier, Susan Raye haalde bachelors en masters in psychologie en educatief advies. Wiggins was al enige tijd ziek, Raye werd in 2016 gediagnoseerd met borstkanker *** En ironisch genoeg verscheen er op 17 augustus op Omnivore Recordings een gloednieuw album getiteld Country Singer’s Prayer van de in 2006 enkele uren na een show in zijn Crystal Palace in Bakersfield in zijn slaap overleden Buck Owens waarop Wiggins drumde, opgenomen voor Capitol in 1975 maar toen niet uitgebracht en nu ontdekt door muziekarchivaris en Buck Owens fan Patrick Milligan die meewerkte aan de drie Buck Owens boxen op Bear Family (D). De opnames waren compleet vergeten omdat Owens de meeste nummers destijds had heropgenomen voor zijn nieuwe platenlabel Warner Bros. Milligan bracht de plaat uit in samenwerking met Buckaroos pianist Jim Shaw die nog steeds voor de Buck Owens organisatie werkt en samen met bassist Doyle Curtsinger en gitarist Terry Christofferson nog steeds optreedt in het Crystal Palace ***


Big Jay McNeely recentelijk

We vermeldden recent nog zijn 91ste verjaardag op 29 april maar op 16 september is hij bezweken aan kanker: tenorsaxofonist Cecil James McNeely oftewel Big Jay McNeely, een van de laatste linken met de rhythm ‘n’ blues swing van eind jaren ’40: zijn instrumentale rhythm ‘n’ blues hit Deacon’s Hop uit 1949 beïnvloedde samen met Joe Houston en Hal Singer zowat álle rock ‘n’ roll honkers ná hem, om nog maar te zwijgen van zijn wilde podium act. McNeely maakte zijn eerste opnames met Johnny Otis wiens Barrelhouse Club in Watts, Los Angeles maar een paar huizenblokken van McNeely’s ouderlijk huis gelegen was, en nam tot begin jaren ’60 op voor Savoy, Exclusive, Aladdin, Imperial, Federal, Vee-Jay en Swingin', met de ballade There Is Something On Your Mind uit 1959 met Little Sonny Warner op zang als grootste hit. In 1971 gaf hij de muziek op om postbode te worden, vanaf begin jaren ’80 ging hij opnieuw full time voor de muziek. In 1989 trad hij op in wat toen nog West-Berlijn was op de nacht dat de Muur viel, en de legende wil dan ook dat het McNeely was die de Berlijnse Muur omver blies. In Nederland was hij regelmatig te gast op het Internationaal Boogie Woogie Festival en nam hij op met boogie woogie pianist Martijn Schok en jazz saxofonist Rinus Groeneveld (Party Time in 2009, Party Time Volume 2 in 2011) en met swingband Jzzzzp (de live CD Jzzzzzp Meets Big Jay McNeely). Hij trad op op de Rhythm Riot (GB) en was te gast op de Ray Collins’ Hot-Club Goes Intercontinental CD uit 2010. In 1995 verscheen de biografie Nervous Man Nervous: Big Jay McNeely And The Rise Of The Honking Tenor Sax geschreven door Jim Dawson ***


Big Jay McNeely in volle aktie!

Op 15 september overleed op 81-jarige leeftijd Bob Morales, de oudere halfbroer van Ritchie Valens: zelfde moeder, andere vader. Hun ouders gingen uit elkaar toen Morales 14 jaar was: hij ging bij zijn moeder wonen, Ritchie bij zijn vader. Zijn tienerjaren werden gekenmerkt door moeilijkheden met de gevestigde orde en hij zat drie jaar in een gesloten jeugdinstelling. Na zijn vrijlating ging hij bij een motorbende, de start van een leven gekenmerkt door alcohol, drugs en geweld. In 1963 verhuisde de familie van Valens’ ouderlijk huis in Pacoima, Los Angeles naar Watsonville waar Morales uiteindelijk ging werken bij een afkickcentrum waar hij in het verleden zelf was opgenomen. Hij was nog steeds actief in liefdadigheidswerk en gebruikte elke dag zelf marihuana om medicinale redenen. In 2012 werd hij gediagnoseerd met prostaatkanker. In de Ritchie Valens biopic La Bamba werd hij gespeeld door acteur Esai Morales, géén familie. Ritchie Valens had ook nog een jongere broer die nog leeft en in een bluesband speelt, Mario Ramirez ***


links: van boven naar beneden: Bob Morales en Ritchie Valens
rechts: Bob Morales recenter


1987: Bob Morales en akteur Luis Valdez als Ritchie Valens

Op 19 september overleed in Shreveport op 89-jarige leeftijd Felton Pruett na meer dan 70 jaar steel gitaar spelen, mede als lid van Hank Williams’ Drifting Cowboys, met name van augustus 1948 (Williams’ debuut op de Louisiana Hayride radio show) tot zijn plaats in juni 1949 werd ingenomen door de veel bekendere Don Helms (Williams’ debuut in de Grand Ole Opry. Pruett’s favoriete Hank anekdotes waren dat hij nog steeds een bult op zijn neus had nadat Williams die een keertje per ongeluk had gebroken tijdens een potje worstelen in de auto en dat Williams hem vroeg mee te gaan naar de Opry in Nashville, aanbod dat hij afsloeg omdat hij in 1949 pas gehuwd was in Shreveport: op de avond van zijn huwelijk moest hij optreden met Hank Williams. Pruett werkte er ook 40 jaar voor de Union Pacific Railroad spoorweg. Pruett speelde op de radio voor KWKH-AM's Louisiana Hayride vanaf de eerste uitzending op 3 april 1948 tot de allerlaatste uitzending op 27 augustus 1960. Pruett had vliegangst en is slechts één keer in zijn leven in een vliegtuig gestapt, en dat om naar Hank’s begrafenis te gaan ***

Felton Pruett rechts op de foto bij Hank Williams' Drifting Cowboys

Op 20 september overleed op haar 90ste de op 14 juli 1928 geboren cultactrice Laurie Mitchell (echte naam: Mickey Koren) die in 1954 debuteerde als één van Kirk Douglas’ liefjes in het begin van 20.000 Leagues Under The Sea. Mitchell’s bekendste rol was die van trompettiste Mary Lou in de band van Sweet Sue in Marilyn Monroe’s Some Like It Hot (1959), haar beruchtste rol was die van Yllana, de koningin van Venus, de titelrol in de science-fiction film Queen Of Outer Space (1958). Andere films van haar waren het science fiction vehikel Missile To The Moon (1958) en de Doris Day/ Cary Grant film That Touch Of Mink (1962), op het kleine scherm was ze te zien in onder meer Bonanza, The Alfred Hitchcock Hour en The Addams Family *** Op 28 september overleed op 92-jarige leeftijd componist Norman Blagman die twee nummers schreef voor Elvis, Give Me The Right en Put The Blame On Me die in 1961 op de LP Something For Everybody stonden. Put The Blame On Me zat in 1965 ook in de film Tickle Me. Daarnaast is Blagman vooral bekend van een aantal novelty plaatjes voor het stripblad Mad: hij is de man achter It’s A Gas van Alfred E. Neuman, de flexisingle die je in 1961 bij de Mad kreeg waarvan de sax werd ingespeeld door King Curtis. Blagman was tot minstens 1981 betrokken bij andere Mad platen zoals de LP’s Mad Twists Rock ‘n’ Roll (1962) en Fink Along With Mad (1963) met nummers als She’s Got A Nose Job van The Dellwoods. In 2012 startte hij een rechtszaak tegen “de hele digitale muziekindustrie” omdat die volgens hem geen toestemming vraagt om nummers digitaal aan te bieden. Geen idee hoe dat toen is afgelopen… *** Op 5 oktober overleed teen pop zangeres Bernadette Carroll (echte naam: Bernadette Dalia) die van 1962 tot 1965 een tiental singles uitbracht zoals Laughing On The Outside en het door Ernie Maresca geschreven Party Girl. Carroll begon haar carrière in The Starlets en zong in 1960 mee op de Starlets debuutsingle PS I love You/ Where Is My Love Tonight maar ging solo vòòr The Starlets The Angels werden en in 1963 de hit My Boyfriend’s Back scoorden. Carroll zou wel deel uitmaken van een latere post-My Boyfriend’s Back bezetting van The Angels die splitte in 1968. Begin jaren ’70 kwamen The Angels opnieuw bij elkaar zonder Carroll. Carroll bracht nooit een LP uit maar een aantal van haar singles staan wel op de in 1995 in België verschenen bootleg CD Meet The Carroll Family Girls die 33 tracks bevat van zangeressen met de familienaam Carroll. Bernadette Carroll was 74 jaar en bezweek volgens sommige bronnen aan kanker.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Met de nieuwe bezetting van Reverend Horton Heat valt niet te lachen!

Op 30 november verschijnt Whole New Life, het 12de album van Reverend Horton Heat in de nieuwe bezetting met naast Jimbo Wallace (contrabas) nieuwkomers Arjuna ‘RJ’ Contreras (drums) en Matt Jordan (piano) *** En daar is de herfst en daar komen de kerstplaten: op 2 november verschijnt Socks, de nieuwe JD McPherson met 11 nieuwe kerstliedjes. Titels als Bad Kid, Hey Skinny Santa, Ugly Sweater Blues en Holly Carol Candy And Joy doen in ieder geval het beste vermoeden *** *** Jantje Bluecap meldt dat akteur Henry Winkler, bij ons beter bekend als de koele vrouwenmagneet Fonzie uit de TV serie Happy Days (1974-1984), zijn eerste Emmy award heeft gewonnen, het televisie equivalent van de Oscar, voor zijn bijrol in de comedy Barry. Vinden wij dat vreemd? Ja, dat vinden wij vreemd, want Winkler was al zes keer eerder genomineerd voor een Emmy, ondermeer in 1976, 1977 en 1978 voor zijn rol als de Fonz *** Overigens is de kans op een Happy Days reünie inmiddels miniscuul klein: Winkler is nu 72 jaar, Ron “Ritchie” Howard is 64 jaar, Donny “Ralph Malph” Most is 65 jaar, Anson “Potsie” Williams is 68 jaar, en Marion “ma Cunningham” Ross is 89 jaar. Tom “pa Cunningham” Bosley overleed in 2010, Erin “Joanie” Moran in 2017.


The Fonz toen en nu...

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Elvis op wandel in Bad Neuheim!

Burgemeester Jason Shelton van Tupelo is in augustus op officieel werkbezoek gegaan naar het jaarlijkse Elvis festival in Bad Neuheim, de Duitse stad waar Elvis tijdens zijn legerdienst off-basis woonde van 1958 tot 1960, waar hij zijn latere echtgenote Priscilla Beaulieu leerde kennen en waar de hoesfoto van de single A Big Hunk O’ Love werd genomen. Doel van het bezoek was de relaties tussen Tupelo en Bad Neuheim aan te halen met het oog op een internationale stedenband waar beide stadjes beter van zouden worden “op het gebied van toerisme en culturele en educatieve uitwisseling” *** Over Elvis in Duitsland gesproken: op 26 augustus overleed op 83-jarige leeftijd Rex Mansfield, een persoonlijke vriend van Elvis in Duitsland. Mansfield werd in maart 1958 op dezelfde dag ingelijfd als Elvis, volgde samen met hem zijn militaire training in Texas en reisde samen met hem naar Duitsland waar ene Elisabeth Stefaniak, ingehuurd als Elvis’ secretaresse, op beide soldaten verliefd werd. Elisabeth koos voor Mansfield en huwde met hem in juni 1960. In 2002 publiceerden ze het boek Sergeant Presley: Our Untold Story Of Elvis' Missing Years. Elvis hebben ze na 1960 nooit meer ontmoet maar ze waren nog steeds getrouwd en met hun twee te gast op Elvis evenementen, recentst nog twee weken vóór zijn dood *** Op 14 september overleed op 90-jarige leeftijd de op 24 mei 1928 geboren jazzbassist Max Bennett, studio muzikant op de soundtracks van The Trouble With Girls (1968) en Change Of Habit (1969). In de jaren ’60 was hij halvelings lid van het befaamde legertje steeds wisselende studiomuzikanten die de geschiedenis ingingen als de Wrecking Crew *** En op 7 oktober overleed de op 26 juli 1944 geboren actrice Celeste Yarnall, in 1967 Elvis’ tegenspeelster in Live A Little Love A Little waarin Elvis voor haar A Little Less Conversation zingt. Yarnall werd in 1962 ontdekt door Ricky Nelson’s ouders Ozzie en Harriet Nelson voor hun TV-reeks The Adventures of Ozzie & Harriet en maakte haar debuut op het grote scherm in 1963 in de Jerry Lewis komedie The Nutty Professor. Echt hoge toppen heeft haar carrière nooit gescheerd: Charles Bronson’s The Mechanic (1972) en de spionagefilm Scorpio (1974) kan je nog, euh, films noemen, Beast Of Blood (1971) en The Velvet Vampire alias Cemetery Girls (1971), nog nauwelijks, en haar cult faam berust dan ook voornamelijk op haar gastrol in welgeteld één Star Trek aflevering in 1967. Na haar filmcarrière schreef ze boeken over “hollistische verzorging en alternatieve geneeskundige methodes” voor katten en honden en bracht ze haar eigen lijn Celestial Pets “natuurlijke en homeopathische dieren- én mensenvoeding en voedingssupplementen zoals enzymen en vitamineralen” op de markt. Yarnall overleed op 74-jarige leeftijd aan eierstokkanker, ziekte vastgesteld in 2014 *** De Kolonel: How To Manage Elvis is de titel van een nieuwe muziektheatershow van Hans van der Zee van Stichting Gigspanner Theaterproducties waarvan de try-outs dit najaar plaats vinden. Het stuk vertelt in muziek het levensverhaal van Colonel Tom Parker vanaf zijn jeugd in Breda en zijn vertrek naar Rotterdam tot zijn tijd in Amerika vóór, tijdens en na Elvis *** Op 12 oktober brengt Sony Music een dubbel LP op goudkleurig vinyl uit van de Elvis 30 # 1 Hits verzamel CD uit 2002 met 30 songs die ergens ter wereld de nummer één positie behaalden waaronder de Junkie XL remix van A Little Less Conversation, in 2002 wereldwijd een hit *** Mogelijk verschijnt er in november een 50th Anniversary Edition box set met 5 cds en 2 blu-ray DVD’s met alle eerder uitgebracht audiovisueel materiaal inclusief outtakes van de ’68 Comeback Special aangevuld met een luxeboek. Daarnaast zou er ook een dubbel-LP komen *** En er is nieuw materiaal ontdekt: ene Juan Luis Gonzalez Brugal heeft een tweede tape tevoorschijn getoverd van eind 1958 met home recordings van Elvis die in Bad Nauheim (D) liedjes zingt met zijn vrienden annex lijfwachten Red West, Rex Mansfield, Charlie Hodge en Lamar Fike. Van de eerste tape werden in het verleden nummers als Earth Angel, I’ll Take You Home Kathleen, There's No Tomorrow en The Fool openbaar gemaakt, de tracklisting van deze band zijn verschillende versies van Stand By Me, Cool Water, Young Love, Just A Closer Walk With Thee, Take My Hand Precious Lord, Oh Lonesome Me, He Knows Just What I Need, Return To Me, Are You Sincere, Like A Baby, His Hand In Mine en Are You Lonesome Tonight voordat Elvis een aantal van die songs professioneel opnam. Op het moment van schrijven kon je de opnames gratis downloaden via het naar verluidt bijzonder sympathieke www.theelvisforum-phoenix.com, minder sympathiek is dat binnen de 24 uur al drie bootleggers de nummers te koop aanboden op illegale CD’s…Off topic: destijds (boven) en vandaag (onder); Grease viert dit jaar zijn 40ste verjaardag...

6 oktober
DE BUDDY HOLLY CODE: PEGGY SUE OVERLEDEN

I love you, Peggy Sue...

If you knew Peggy Sue then you'd know why I feel blue without Peggy, my Peggy Sue… Nou, wij hebben haar nooit gekend en toch kent de hele wereld haar, zelfs wie haar niet kent: op 1 oktober overleed na een kort ziekbed in het University Medical Center in Lubbock, Texas op 78-jarige leeftijd Peggy Sue Gerron-Rackham, de enige echte Peggy Sue van het gelijknamige liedje van Buddy Holly. Welke andere vrouw kan zeggen dat er een rock ‘n’ roll klassieker naar haar is vernoemd*? Toch was de op 15 juni 1940 geboren Peggy Sue niet het liefje van Buddy Holly zoals soms abusievelijk wordt gedacht: ze was het vriendinnetje van Jerry Allison, drummer van Buddy Holly’s band The Crickets. Peggy Sue ging naar dezelfde middelbare school als Holly en Allison en leerde Holly kennen toen hij haar op school met zijn gitaar en versterker in de hand gehaast omver liep op weg naar het auditorium. Toen Buddy een nieuw nummer had geschreven was het Allison die voorstelde om de naam Cindy Lou (naar Holly’s nichtje, het dochtertje van zijn zus Pat Holley-Kaiter) te veranderen in Peggy Sue en de rest is muziekgeschiedenis: Buddy Holly & the Crickets namen Peggy Sue op eind juni begin juli 1957, in Amerika werd het nummer 3, in Engeland werd het nummer 6, en bij ons in Nederland in 1958 nummer 5, in België nummer 9. Allison en Peggy Sue huwden in 1958 en dat was de inspiratie voor een vervolg getiteld Peggy Sue Got Married waarvan Buddy Holly alleen op gitaar op 5 december 1958 een demo opnam die na zijn dood in de studio van muzikale begeleiding werd voorzien. Ook The Crickets namen Peggy Sue Got Married op in 1960 met zanger David Box die in 1964 om het leven kwam bij een… vliegtuigongeval!


Links: Peggy Sue en Jerry Allison; rechts v.l.n.r.: Peggy Sue, Buddy Holly, Maria Elena Holley en Jerry Allison

En wat is er gebeurd met Peggy Sue? Ze scheidde van Jerry Allison in 1964, verhuisde naar California, hertrouwde, startte met haar tweede echtgenoot een loodgietersbedrijf en werd de eerste officieel geregistreerde vrouwelijke loodgietster in California. In 1986 kwam ook bij ons Peggy Sue Got Married in de bioscoop, een sympathieke film waarin hoofdrolspeelster Kathleen Turner flauwvalt op een highschool reünie en ontwaakt in de jaren ‘50. De echte Peggy Sue Gerron keerde in 1995 terug naar Lubbock om de zorg van haar zieke moeder op zich te nemen en is voor de rest van haar leven in Lubbock gebleven waar ze een lokale beroemdheid werd. In 2002 was ze als achtergrondzangeres te gast op een CD van George Tomsco’s Fireballs, en in 2008 verscheen haar boek Whatever Happened To Peggy Sue: A Memoir By Buddy Holly's Peggy Sue waarin ze Holly een van haar beste vrienden noemt, autobiografie die volgens Buddy Holly’s weduwe Maria Elena Holley vol fouten en foutieve voorstellingen van de feiten stond.
*P.S.: de enige andere die wij kennen is Donna Ludwig-Fox, de Donna van Ritchie Valens!


...pretty pretty pretty pretty Pegyy Sue

21 september
EN HOE ZOU HET NOG ZIJN MET THE BARNSTOMPERS?

Goed, dank u wel, want de band die sinds 1991 rock ‘n’ rollt dat het een lieve lust is en recent nog het nieuwe album Showcase uitbracht op het Spaanse (!) label Sleazy Records gaat onverbiddelijk door! Personeelswissel: akoestisch ritmegitarist Jaap Slijk heeft begin september op High Rockabilly in Calafell (Spanje) zijn laatste optreden met The Barnstompers gedaan omdat hij een eigen bedrijf heeft en dat niet meer kon combineren met de band. De vervanging is evenwel in goede handen: zanger-leadgitarist Kees Stigter’s zoon Ed neemt de plaats van Jaap in, dus we kunnen zoetjesaan beginnen spreken van The Barnstompers: The Next Generation! The Barnstompers waren onder meer in Calafell om daar fifties rockabilly Art Adams (Rock Crazy Baby, Indian Joe, Dancing Doll) te begeleiden, waarbij opviel dat de nu 83-jarige Adams voor het eerst in zijn carrière een concert deed zittend op een stoel. De reden: hij onderging een paar maanden geleden een rug operatie die niet erg succesvol is geweest, zit onder de pijnstillers, loopt nu met een wandelstok en kan ook niet lang staan. Ondanks dit alles heeft hij een geweldige show gegeven want zijn stem is gelukkig nog dik in orde.


Art Adams begin september in Spanje met ònze Barnstompers!

Volgend jaar spelen The Barnstompers vier keer op Viva Las Vegas, met Annita & the Starbombers, als begeleiders van Charlie Thompson (GB), uiteraard ook gewoon als The Barnstompers, én als begeleiders van Sid King, de fifties rockabillylegende die sinds jaar en dag eigenlijk niet meer wil spelen als ‘zijn’ Barnstompers er niet bij zijn. De intussen ook al 82-jarige Sid heeft dit jaar weliswaar al zijn optredens in Europa afgezegd wegens wat problemen met de ogen waarvoor hij één à twee keer per maand medicatie moet hebben, en durfde het daarom niet aan om naar Europa te komen. Viva Las Vegas wil hij echter nog graag doen omdat dat niet al te belastend voor hem is. Met zijn broer en gitarist Billy King gaat het voor zover wij weten verder wel goed. Zo, u en wij zijn weer helemaal mee! Bedankt, Kees!

Art Adams in de jaren '50...

6 september
LAZY LESTER OVERLEDEN

Op 22 augustus overleed bluesgitarist en mondharmonica speler Lazy Lester, geboren op 20 juni 1933 als Leslie Johnson, wiens carrière liep van de jaren ’50 tot heden. Voor ons blijft zijn beste periode evenwel die jaren ’50 op Excello Records in Nashville waar hij klassiekers als I’m A Lover Not A Fighter (1957), Sugar Coated Love (1958) en I Hear You Knockin’ (1959) opnam en schreef, al stond onder die nummers, later gecoverd door onder meer Freddy Fender, Dwight Yoakam, Dave Edmunds, The Fabulous Thunderbirds, Roomfull Of Blues, Webb Wilder en Crazy Cavan & the Rhythm Rockers, steevast (mee) de naam “Jerry West” waarachter Excello producer Jay Miller schuilging.


links Lazy Lester in de jaren '50 en rechts op recentere datum

Lester begon zijn opnamecarrière in Louisiana toen hij in een autobus naast Lightnin’ Slim ging zitten die op weg was naar een opnamesessie voor Excello. De mondharmonicaspeler daagde daar niet op en Lester bood zijn diensten aan, wat Miller er uiteindelijk toe leidde Lester op te nemen als soloartiest en als studiomuzikant op gitaar, bas, mondharmonica en percussie voor sessies van onder meer Slim Harpo. Het was ook Jay Miller die Lester zijn artiestennaam gaf omdat zijn stijl zo kalm en laconiek was. Eind jaren ’60 gaf hij de muziek op om de kost te verdienen als handarbeider en verhuisde hij naar Michigan waar hij samenwoonde met de zuster van Slim Harpo. Na zijn comeback was Lester jarenlang een zo goed als vaste gast op de jaarlijkse doch intussen ter ziele gegane Blues Estafette in Utrecht, een festival dat hem blijkbaar zo beviel dat hij er soms zelfs opdaagde als hij er niet moest spelen! Hij trad nog steeds op, onder meer op de Rhythm Riot (GB), en overleed op 85-jarige leeftijd aan kanker.
Veel minder publiciteit kreeg het overlijden op 7 augustus van swamp pop en blue eyed soul zanger-trompettist GG Shin na een carrière van meer dan 50 jaar, onder meer als lid van de swamppop supergroep The Boogie Kings. Shin die nog steeds optrad, onder meer vorig jaar op de Ponderosa Stomp in New Orleans, leed aan een slepende ziekte en zou op 25 augustus 79 jaar zijn geworden.

14 augustus 2018
LORRIE COLLINS OVERLEDEN

The Collins Kids toen...

Ja, we weten dat uiteindelijk al onze muzikale helden het loodje zullen leggen, maar soms doet het pijn: op 4 augustus overleed op 76-jarige leeftijd de op 7 mei 1942 geboren Lawrencine May "Lorrie" Collins, de helft van The Collins Kids, de beroemdste broer-zus act uit de jaren ’50, al hebben ze nooit een hit gescoord. Toch werden ze uiteindelijk erg bekend in de rockabilly scene, initiëel door dat handjevol rockers die ze opnamen (Mercy, Whistle Bait, Hoy Hoy, Hot Rod), in YouTube tijden door hun Town Hall Party filmpjes waarop je haar twee jaar jongere broertje Lawrence “Larry” Collins, toen echt nog een kind, als een gek ziet rondspringen op de buhne met die reusachtige dubbelnek Mosrite gitaar. The Collins Kids brachten best veel uit, meer bepaald minstens 12 singles tussen 1955 (in den beginne vaak songs gebaseerd op dat broer-zus gegeven zoals Hush Money en Make Him Behave) en 1959, netjes verzameld op de Bear Family dubbel-CD Hop Skip And Jump. Lorrie groeide op de buhne uit van een kind tot een knappe jongedame, was verloofd met Ricky Nelson (haar grote, ware liefde, naar verluidt) maar huwde in 1959 op 17-jarige leeftijd plotsklaps in het geniep met (de dubbel zo oude) Stu Carnall, de manager van Johnny Cash. The Collins Kids modderden nog wat aan tot pakweg 1967, Larry zou enkele successen behalen als country componist alvorens professioneel golfer te worden, Lorrie verdween in de coulissen.

...en The Collinds Kids later!

Naarmate hun faam groeide werd de roep om een reünie steeds groter en in 1993 konden The Collins Kids niet langer nee zeggen, de start van veelvuldige verschijningen op rock ‘n’ roll festivals in de States en Europa, vaak begeleid door Deke Dickserson’s Dave & Deke Combo en dichter bij huis door onze hoogsteigen Ragtime Wranglers. Die optredens waren steevast een feest omdat The Collins Kids er nog steeds stónden in hun Nudie pakken: in de jaren ’50 waren ze nog tieners, in de jaren ’90 waren ze in de fleur van hun leven, en Larry speelde nog steeds fantastisch gitaar op die dubbelnek. En Lorrie Collins stráálde, met die kamerbrede smile, ook al haalde haar stem nooit meer het niveau van in de jaren ’50. Wat ook hielp: The Collins Kids hebben nooit nieuwe opnames gemaakt en hun reputatie is dus ook nooit bezoedeld. Lorrie Collins was al enige tijd ziek, Larry Collins trad de laatste jaren enkele malen solo op. Hun in 1991 geboren neef Dakota Collins speelt rockabilly contrabas in diverse bands.

14 augustus 2018
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Bekende koppies in Zin!

In de augustus uitgave van Zin magazine, het in de kiosk te koop aangeboden “maandelijkse tijdschrift met toegankelijke maar diepgravende verhalen, bijzondere interviews met inspirerende mensen, karaktervolle columns, vrolijke tips en actuele achtergrond met als gemene deler de liefde voor de tweede helft van ons leven” staat een stuk over rockabilly lifestyle. Altijd fijn om rockabilly in een positief daglicht geplaatst te zien in de mainstream media! *** Op 15 november verschijnt op Rhythm Bomb de LP-versie van Hit Me Up van Slapback Johnny, en dankzij Klaas de platenbaas staat er ook een LP-versie van Close To You van Supersonics aan te komen op Tombstone Records *** The Wieners hebben een nieuw album klaar, The Wieners Play Ricky Nelson, live opgenomen in Café-Zaal Du Commerce in Valkenswaard. De officieuze presentatie is bij Dick's Picknick op 25 augustus in Slijk-Ewijk, info www.rickynelson.nl *** Omdat er in Nederland al een band genaamd The Originators blijkt te bestaan veranderen Georgina Peach & the Originators hun naam in Georgina Peach & the Savoys. Momenteel leggen ze de laatste hand aan hun debuut album dat zal gaan verschijnen op het Spaanse label El Toro.


Georgina Peach & the Savoys

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Cliff Richard kreeg op 19 juli van het Britse hooggerechtshof een schadevergoeding van £ 210.000 toegekend te betalen door de BBC voor de “serieuze en enigszins sensationele manier” waarop de openbare omroep in 2014 de politie raid op Cliff’s landgoed live versloeg. De nu 77-jarige zanger werd uiteindelijk niets ten laste gelegd. Eerder had de politie al toegezegd een schadevergoeding van £ 400.000 te betalen nadat Cliff klacht tegen hen had neergelegd *** Rhythm Bomb (D) blijft met voorsprong het actiefste rock ‘n’ roll label ter wereld met in 2018 nu reeds meer dan 60 releases! Daar komt dit najaar nog nieuw werk bij van onder meer de Rob Ryan Roadshow (D), The Hoodoo Tones (F), Shaun Young (USA) en “waarschijnlijk niet vòòr januari 2019” Nico Duportal (F), en voor 2019 hebben ze nu al 15 nieuwe releases in de steigers staan! Daarbij komen nog een aantal LP-versies van Rhythm Bomb CD’s en een aantal zwarte fifties rock ‘n’ roll compilaties op sublabel Koko Mojo (bedoeling is tot volume 21 te gaan) *** Na de vijf recente Cat Fight CD’s staan er géén nieuwe Atomicat CD’s gepland en alle toekomstige Richard Weize Archives projecten “zijn in handen gegeven van Bear Family” *** Wat vreemd is aangezien Richard Weize met zijn Richard Weize Archives net wegging bij zijn geesteskind Bear Family...

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)

Tommy Roe onderging op 27 juli een vierdubbele bypass operatie. De nu 76-jarige Roe kondigde op 7 februari van dit jaar zijn afscheid van de muziek aan *** In september verschijnt Bill Monroe: The Life And Music Of The Blue Grass Boy, een nieuwe 656 pagina’s tellende biografie geschreven door Tom Ewing, gitarist en leadzanger voor Bill Monroe’s Blue Grass Boys van 1986 tot Monroe’s dood in 1996. Ewing bracht in 2006 al het boek The Bill Monroe Reader uit, een gebundelde verzameling artikelen over de vader van de bluegrass muziek *** Geen Rudy “Tutti” Grayzell op de Summer Jamboree begin augustus in Italië: Grayzell werd “om gezondheidsredenen” vervangen door Matchbox zanger Graham Fenton (GB).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)


Links Stan Lewis toen en rechts Stan Lewis recenter

Op 14 juli overleed op 91-jarige leeftijd de op 5 juli 1927 geboren Stanley J. Lewis, in Shreveport en omgeving wijd en zijd bekend als Stan The Record Man omdat hij er in 1948 op Texas Street 728 Stan’s Record Shop opende, de eerste van wat in de loop der jaren zes platenwinkels zouden worden. Lewis, een neef van Elvis’ drummer DJ Fontana, deed er al snel groothandel, verdeling van platen en verkoop per postorder bij (kleine percentjes maken grote ventjes) en maakte automatisch de opstap naar productie en songschrijverij. Zijn eerste succes was in 1957 Susie Q van Dale Hawkins die dat nummer samen met zijn groepslid Robert Chaisson schreef over Lewis’ dochter Susan en als dank Lewis een kwart van de auteursrechten cadeau gaf, want zo ging dat in die dagen: het vierde kwart ging naar Eleanor Broadwater, de echtgenote van Nashville DJ Gene Nobles. Lewis startte in 1963 zijn eigen Jewel label op gevolgd door het Paula en het Ronn label waarop platen verschenen van onder meer Fats Domino, Big Joe Turner, John Lee Hooker, Clifton Chenier, Charles Brown, Lowel Fulson, The Five Blind Boys Of Mississippi, Memphis Slim en Lightnin’ Hopkins. In 1968 scoorde hij op Paula met Judy In Disguise van John Fred & his Playboy Band. Twee andere labels van Stan Lewis waren Susie Q Records en Gospel Jubilee Records met werk van onder meer Doug Kershaw en Ace Cannon. Lewis was met deze labels actief tot minstens midden jaren ’80 en bracht in totaal meer dan 1000 singles, LP’s, 8 tracks, cassettes en CD’s uit. In de jaren ’70 had Lewis 200 mensen in dienst en verdeelde hij 600 platenlabels. In 1999 verkocht hij zijn eigen labels aan de EMusic.com groep. In Shreveport vond van 2014 tot 2016 een muziekfestival plaats opgedragen aan Stan Lewis.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Stray Cats contrabassist Lee Rocker heeft zijn villa in een ommuurd en bewaakt privédomein in Emerald Bay, Laguna Beach, California verkocht voor 8,1 miljoen dollar. Rocker en zijn echtgenote, modeontwerpster Deborah Drucker, kochten het optrekje met zicht op de oceaan, zes slaapkamers, acht badkamers, bibliotheek, opnamestudio, hometheater, fitness zaal, wijnkelder en openluchtzwembad in 1998 nieuw voor pakweg 1 miljoen dollar *** Allemaal samen: niet slecht voor een zwerfkat! *** Medisch Centrum West: Morris Everett alias Lil’ Mo van Lil’ Mo & the Dynaflows en Lil’ Mo’s Unholy IV gaat in en uit het ziekenhuis, recentst voor een operatie aan zijn linker rotator cuff, in het Nederlands het rotatorenmanchet, de spieren van de zogenaamde schoudergordel die het kapsel rondom het schoudergewricht op spanning houden.

De beste wensen aan Morris Everett!

19 juli 2018
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Haagse rock ‘n’ roll band The Clarks fungeerde vijf weken lang als huisband tijdens het RTL TV-programma Voetbal International: Oranje Blijft Thuis *** Drummer Frans van Esch van The Explosion Rockets brak bij het fietsen zijn onderbeen en werd tijdelijk vervangen door hun oude drummer Piet Krol, nu bij The Rocking Coasters. Opvallend: Frans was gezeten in een rolstoel aanwezig bij een aantal optredens met Piet.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Lien De Greef viert de 15de verjaardag van Lady Linn & her Magnificent Seven met de opname van een nieuw album met een heuse big band. De release is voorzien voor eind oktober gevolgd door een theatertour *** In juli en augustus een aantal data van de partij op een artiesten revue in Blankenberge: Ray Lewis, “voormalig leadzanger van The Drifters”. Dat klopt, namelijk van 1978 tot 1983 als vervanger van Johnny Moore en sinds 1986 met diverse Drifters splintergroepen. Lewis treedt ook nu nog steeds op met een band die luistert naar de naam Still Drifting *** En nee, we gaan die data niét in onze Be There © zetten…

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Links: als Buddy Britten, de 'Britse Buddy Holly'
Rechts: als schrijver Geoffrey Glover-Wright

Reeds overleden vorig jaar in oktober maar nu pas bekend geraakt: Buddy Britten, begin jaren ’60 in Engeland gelanceerd als de Britse Buddy Holly die van 1962 tot 1965 minstens 10 singles uitbracht, het merendeel met zijn band The Regents. Vanaf de jaren ’70 zou hij onder de naam Geoffrey Glover-Wright meer succes oogsten als schrijver van SF romans en thrillers. Britten trad opnieuw op en wij zagen hem voor het laatst op een affiche in 2014 op de 9de British Rock ‘n’ Roll Heritage Show in de Borderline in Londen. In 2013 verscheen van hem op RPM Records de verzamel-CD Long Gone Baby: Complete Singles 1962-1967 met 27 tracks *** Je hebt weekenders met grote namen en je hebt weekenders met grote namen, maar de Rockin’ Race Jamboree trekt voor zijn 25ste editie waarlijk alle registers open: van 7 tot 10 februari 2019 kan u in Torremolinos, Spanje gaan supporteren voor onder meer The Blasters, The Planet Rockers, The Paladins, Los Straitjackets, JD McPherson, Deke Dickerson, Dale Watson, The Phantom Surfers, Eddie Angel’s Guitar Party (allemaal USA), Dave Phillips & the Hot Rod Gang (GB), Hot Boogie Chillun (D) en Smokestack Lightnin’ (D). Fifties artiesten van dienst zijn Mr Rock ‘n’ Roll Guitar Johnny Knight en de Argentijnse rock ‘n’ roll pionier Johnny Tedesco, de Nederlandse eer wordt verdedigd door Dry Riverbed Trio en voor België gaan Walter Broes & the Mercenaries de Spanjolen een poepje laten ruiken. Info: www.rockinrace.com *** Maar aan alles komt ook een einde: de 100ste editie van de Rock ’n‘ Roll Jamboree in Haneenlinna (FIN) eind juni was gelijk ook de laatste. Trivia: welke band was headliner op de allereerste Jamboree in 1987 en sloot af op de 100ste Jamboree? Frenzy (GB)! *** Geen Red Hot Rockets (GB) op de Rockabilly Swamp in augustus in De Mortel wegens gesplit. Organisatoren John en Lucy Schuurmans vervingen hen door Hellbilly Hookerpunch *** Waar mensen zich zoal mee bezighouden: op 23 juni vestigde www.jiveswing.com in Bletchley Park bij Milton Keynes (GB) het officiële Guinness wereldrecord voor ‘s werelds grootste swingdans les door 391 koppels te leren dansen op live muziek van The Jive Aces *** Dit record is niet te verwarren met het Guinness wereldrecord voor de grootste swingdans dat op 30 april 2015 in Amerika werd gevestigd met 1184 deelnemers *** Overleden begin juli: Paul Owen alias Paul O alias Paul Dawkins, eerst bij The Kingbeats (GB) en daarna bekender als frontman van The Rough Diamonds begin jaren ‘90. Dawkins raakte na een ongeval verlamd en eindigde in een rolstoel wat hem niet belette 100 % rock ‘n’ roll te blijven, niet langer als performer maar wel als DJ en als vader van Danny Dawkins, eerst gitarist bij The Caezars en momenteel bij garage surf band Thee DB3 *** We worden oud: wij herinneren ons The Rough Diamonds nog op Hemsby waar papa Paul toen rondliep met de kleine Danny op zijn arm…

Paul O toen...

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)

De nu 82-jarige Matt Lucas (I’m Movin’ On, 1963) brengt na zeven huwelijken en vijf hartaanvallen een nieuwe CD uit getiteld Matt Gets Blue met opnames stammend uit de tijdspanne 1970-2017 met gastbijdragen van gitarist James Burton en mondharmonicamens Charlie Musselwhite. De CD wordt door de platenfirma gratis aangeboden via download maar we hebben hem nog niet durven beluisteren… *** Hoogtepunt van de 16de editie van Doo Wop: The Sounds Of The City op 14 april jongstleden in het Zeiterion Theatre in New Bedford, Providence, Rhode Island: “het eerste optreden in 22 jaar van The Del Vikings met originele groepsleden Ritzy Lee (nu 80 jaar, Lee kwam bij The Del Vikings in 1959 en trad voor het laatst op in 1996), Doug White (76 jaar, kwam bij The Del Vikings in 1960 en trad voor het laatst op in 1996) en Joe Lopes (lid van 1955 tot 1958)” en voor het eerst in 45 jaar met groepsleden uit de jaren ’50 en ’60, met name de nu 65-jarige Terry Young die in 1969 bij The Del Vikings kwam en voor het laatst optrad in 1973. Deze vier Del Vikings werden aangevuld met een nieuw groepslid, Jason Powell. De vier oudste Del Vikings hier stonden nooit eerder samen op één podium en de laatste keer dat drie van hen samen zongen was 45 jaar geleden! Op de setlist: allemaal eigen nummers als Come Go With Me, Whispering Bells, I’m Spinning, Cool Shake, Sunday Kind Of Love, Come Along With Me, Bring Back Your Heart, The Sun en Kiss Me. Joe Lopes zong gezeten in een rolstoel *** Ook op de affiche aldaar: La La Brooks van The Crystals, The Orlons met originele groepsleden Stephen Caldwell en Jean Brickley en The Mystics met originele groepsleden Phil Cracolici en George Galfo *** Ook symptomatisch: Carl Mann die zijn optreden op Viva Las Vegas al zittend deed ***


Big Jay toen...

Maar nog steeds rockend is Big Jay McNeely die zijn 91ste verjaardag vierde met een optreden in Joe’s American Bar & Grill in Burbank. McNeely moest het podium opgedragen worden maar eenmaal op dat podium liet hij zien dat hij nog steeds kan zingen en saxofoon spelen als de besten, opmerkelijk – of juist niet natuurlijk – als je weet dat hij zijn platendebuut maakte in 1949 en al meer dan 75 jaar op die sax toetert. Op piano in zijn begeleidingsband: voormalig Rollin’ Rock pianist Steve F’Dor ***


...en Big Jay nu!

Nooit eerder uitgebracht: Live From The Don Owens Show, TV-opnames van eind jaren ’50 van The Bluegrass Champs, zijnde vier leden van de familie countryband van Pop Stoneman namelijk Scott Stoneman op fiddle, Jimmy Stoneman op contrabas, Donna Stoneman op mandoline en Van Stoneman op ritmegitaar, samen goed voor een hybride mix van bluegrass, country en rockabilly *** Ere gaste op de 14de Rock That Swing weekender eind februari 2019 in München: de nu 95-jarige (!) danseres Jean Veloz. En voor wie denkt dat het lindy hop icoon dat al in 1944 in dansfilmpjes te zien was op die gezegende leeftijd niet meer uit de voeten kan: tik haar naam in op YouTube en sta verbaasd.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Vanaf een bepaalde leeftijdsgrens heeft élke zwarte artiest roots in de gospel en de doo-wop, alleen vergt het soms enige tijd alvorens wij die roots ontdekken, en daarom melden we u nu pas het overlijden op 6 oktober 2017 na een hartaanval van de op 27 maart 1941 geboren Walter “Bunny” Sigler die dezelfde Bunny Sigler blijkt die in 1959 zijn debuutsingle Family Dance uitbracht, een zwarte rocker die een pure Long Tall Sally kopie is. Sigler bracht nog diverse singles uit in diverse genres - wij onthouden geslaagde medleys van Let The Good Times Roll/ Feel So Good en You’re So Fine/ Lovey Dovey (2 x 1967) - alvorens in de jaren ’70 en ’80 zijn ster te zien rijzen als soul-, disco- en funkzanger *** Van hetzelfde laken een glitterpak met olifantenpijpen: het verscheiden op 5 november 2017 van de op 24 april 1945 geboren Robert Peebles, bekend onder zijn artiestennaam Robert Knight. Knight begon zijn carrière eind ’50 begin ’60 bij doo-wop groep The Paramounts met wie hij twee singles uitbracht, Congratulations/ Why Do You Have To Go (1960) en When You Dance/ You're Seventeen (1961). Zijn solosingles Because/ Dance Only With Me (1961) en Free Me (gecoverd door Johnny Preston)/ The Other Half Of Man resorteren dan weer eerder onder de popcorn, doch Knight liet de muziek achter zich om zich toe te leggen op zijn scheikunde studie aan de Vanderbilt universiteit in Nashville, Tennessee. Midden jaren ’60 dook hij opnieuw op en in 1967 scoorde hij een Amerikaanse Top 20 pop hit met Everlasting Love, gevolgd door de hits Blessed Are The Lonely en Isn't It Lonely Together. In Engeland werd zijn Love On A Mountain Top zo populair in de northern soul scene dat het nummer nationaal werd uitgebracht en een Top 10 hit werd, en in het kielzog daarvan werd ook Everlasting Love in Engeland een hit. Eind jaren ’70 stopte hij met de muziek om te gaan werken hij als labotechnicus aan de universiteit *** Een doo-wop icoon is ons ontvallen: op 29 juni overleed op 80-jarige leeftijd de op 6 november 1937 geboren Eugene Pitt, in 1959 oprichtend lid en in 2018 nog steeds leadzanger van The Jive Five die in 1961 een doo-wop klassieker scoorden met hun debuutsingle My True Story. The Jive Five brachten tot 1968 meer dan 20 singles uit en zijn eigenlijk altijd blijven bestaan ***


Tab Hunter ravottend met Natalie Wood...


Tab Hunter op recentere datum

Op 8 juli overleed jaren ’50 tiener idool Tab Hunter (echte naam: Arthur Andrew Kelm), in de eerste plaats acteur (tussen 1950 en 1992 was hij te zien in meer dan 45 films, onze favorieten zijn Track Of The Cat (1954, met Robert Mitchum), beach vehikel Ride The Wild Surf (1964) en science fiction epos City Under The Sea alias War Gods Of The Deep uit 1965 met Vincent Price) maar succesvoller als zanger: met de ballade Young Love haalde hij in 1957 de eerste plaats in de Billboard Hot 100 (Hunter knikkerde Elvis’ Too Much van de toppositie) én in Engeland, goed voor goud voor 1 miljoen verkochte singles. Young Love en de drie volgende singles (let op zijn popversie van Red Sails In The Sunset en zijn cover van Charlie Gracie’s Ninety-Nine Ways) verschenen op Dot Records en daar was filmstudio Warner Bros die Hunter onder contract had zo boos over dat studiobaas Jack Warner speciaal voor hem het Warner Bros platenlabel oprichtte! Eind jaren ’60 woonde Hunter een poosje in Zuid-Frankrijk waar hij spaghetti westerns draaide, in 1981 was hij te zien in John Waters’ cult klassieker Polyester en een jaar later speelde en zong hij in Grease 2. In 2005 verscheen zijn autobiografie Tab Hunter Confidential: The Making Of A Movie Star waarin hij de geruchten bevestigde dat hij gay was: zijn in de jaren ’50 in de pers breed uitgesmeerde romance met actrice Natalie Wood was helemaal fake, in realiteit is hij nooit gehuwd en had hij onder meer een korte relatie met acteur Anthony Perkins. Tab Hunter die een ster heeft ter hoogte van Hollywood Boulevard 6320 zou op 11 juli 87 jaar zijn geworden.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


drummer Nick Knox van The Cramps

Op 15 juni overleed op 60-jarige leeftijd de op 26 maart 1958 geboren Nicholas George Stephanoff, beter bekend als Nick Knox, drummer van The Cramps van 1977 (hij verving Miriam Linna) tot 1991 en daarmee de Cramps drummer met de langste staat van dienst: Knox speelde op hun eerste vier studioplaten zijnde Songs The Lord Taught Us (1980), Psychedelic Jungle (1981), A Date With Elvis (1986) en Stay Sick (1990) en op de live platen Smell Of Female (1983) en Rockin’ ‘n’ Reelin’ In Auckland, New Zealand XXX i (1986). Na 1991 verdween hij van de rock ‘n’ roll radar, in recentere tijden dook hij opnieuw op als "senior adviseur" van punk band Archie & the Bunkers en als dusdanig tussenpersoon tussen die band en platenlabel Norton Records dat in 2017 een single van hen uitbracht. Van de klassieke Cramps bezetting leeft enkel bassiste Poison Ivy nog: gitarist Bryan Gregory overleed in 2001, zanger Lux Interior in 2009 *** En Norton Records is – de wereld is klein – dan weer het label van Miriam Linna *** Die Amerikaanse rock ‘n’ roll weekenders op cruise schepen blijven er toch geweldig uitzien: van 18 tot 21 oktober kan u feest vieren van Long Beach, California tot Ensenada, Mexico en terug in het gezelschap van onder meer Si Cranstoun (GB), Ruby Ann (P), Big Sandy, Los Straitjackets en Kim Lenz op de Baja Bop Cruise *** Een kwestie van niet uit de boot te vallen, hahaha… *** Met spoed onder het mes voor een hartoverbrugging na een hartaanval: Ashley Kingman, de Britse gitarist die na een kwart eeuw dienst de laatste originele Fly-Rite Boy van Big Sandy is. Oorzaak: te veel roken… Kingman stelt het goed na de operatie maar de Europese tour van Big Sandy is afgelast *** Deke Dickerson is zes weken out na een operatie aan zijn rechterhand voor carpale tunnel syndroom, een neurologische aandoening veroorzaakt door het zwellen van het weefsel in en rondom de carpale tunnel gevormd door polsbotten en bindweefsel die de voorarm verbindt met de handpalm. Symptomen zijn tintelingen, pijn, krachtverlies en verminderd gevoel in de hand, uiteraard niet ideaal voor een gitarist. Vorig jaar werd hij daarvoor al aan zijn linkerhand geopereerd, een definitieve behandeling waarmee 90% van de patiënten geneest *** En het houdt niet op: ook Morris Everet alias Lil’ Moe van Lil’ Moe & the Dynaflows en Lil’ Mo’s Unholy IV gaat in en uit het ziekenhuis, recentst voor een operatie aan…? *** Een nieuw seizoen, een nieuwe Delta Bombers drummer: drumleraar en fitness leraar Micah Malcolm die in Vegas al in drie, vier andere bands speelt vervangt Kirk Highberger die sinds 2015 deel uitmaakte van de band. Opvallend: Malcolm heeft géén baard! *** En Delta Bombers zanger Chris Moinichen die gestopt is met drinken: de wonderen zijn de wereld nog niet uit…

ELVIS NIEUWS & GOSSIP


De comeback van The Elvis '68 Comeback Special! (foto: NBC/ Getty Images)

Op 3 december 2018 is het exact 50 jaar geleden dat de ’68 Comeback Special werd uitgezonden op de Amerikaanse TV en daarom wordt dat concert op 16 augustus op groot scherm vertoond in Graceland in aanwezigheid van producer Steve Binder die een boek klaar heeft over die show. De ’68 Comeback Special wordt die avond simultaan vertoon in meer dan 300 Amerikaanse bioscopen en bij ons wordt het concert dankzij de ElvisMatters club op donderdag 16 augustus om 19u45 eenmalig vertoond in de Nederlandse en Belgische bioscopen van de Kinepolis groep *** Op 30 juni ging in The Broadway Playhouse in Chicago Heartbreak Hotel in première, een nieuwe musical van de hand van het team achter de Million Dollar Quartet hitmusical. Heartbreak Hotel volgt het verhaal van Elvis in de eerste 18 maanden van zijn carrière via songs als That’s All Right, Blue Suede Shoes, Shake Rattle And Roll en uiteraard Heartbreak Hotel. De musical loopt alvast tot 9 september *** Sony Music brengt op 10 augustus het album Where No One Stands Alone uit met 14 Elvis gospels voorzien van nieuwe muziek en nieuwe backing vocals door Darlene Love, Cissy Houston van The Sweet Inspirations, Terry Blackwood, Armond Morales en Jim Murray van The Imperials, en Bill Baize, Ed Hill en Larry Strickland van The Stamps Quartet. Het titelnummer Where No One Stands Alone is een door de wonderen der techniek nieuw gecreëerd duet tussen Elvis en dochter Lisa Marie Presley, de eerste keer in bijna 10 jaar dat Lisa Marie betrokken is bij een opnameproject van Elvis. Er verschijnt ook een gelimiteerde luxe editie met het album op CD, LP én muziekcassette (!) en als bonus een door Lisa Marie Presley gesigneerde lithografie. De LP verschijnt ook op blauw vinyl *** Op 29 juni overleed in Manhattan op 85-jarige leeftijd danseres Liliane Montevecchi, geboren op 13 oktober 1932 in Parijs. Montevecchi studeerde samen met Marilyn Monroe aan de Actors Studio in New York en was te zien in verschillende films waaronder King Creole (1958) – zij is de nachtclub danseres die het nummer Banana zingt. Van 1964 tot 1972 danste ze bij de Folies Bergère in Las Vegas, van 1972 tot 1978 bij de Folies Bergère in Parijs. Montevecchi was nog steeds actief in musical, theater, cabaret en films zoals Wall Street (1987) en How To Lose A Guy In 10 Days (2003) en trad op tot 2016 *** Op 5 juli overleed RCA recording engineer Jim Malloy die in Nashville onder producer Falton Jarvis voor Elvis werkte aan de How Great Thou Art (1966), Guitar Man (1967), Clambake (1967) en You'll Never Walk Alone (1967) sessies. Malloy werkte ook voor onder meer Chet Atkins, Duane Eddy, Johnny Cash en Eddy Arnold. Hij werd zes keer genomineerd voor een Grammy Award, onder meer voor zijn werk aan How Great Thou Art. Vanaf 1968 werd hij bij RCA Nashville opgevolgd door Al Pachucki *** Ook, euh, dood: het reuzenrad waar Elvis in 1964 in zat in de film Roustabout. Voor de filmopnames werd een complete kermis opgebouwd in Thousand Oaks, California waarvan het reuzenrad terechtkwam in Hawaii om uiteindelijk in 1999 verscheept te worden naar Semaphore, Port Adelaide in Australië. Het rad waarvan de zeteltjes reeds enkele jaren geleden werden vervangen is nu definitief gesloten wegens in te slechte staat om nog te voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en wordt wellicht afgebroken.

Lees hier de oudere nieuwsberichten

Terug naar de voorpagina