(reclame)

19 juni 2008
CHUCK BERRY LAAT VAN ZICH HOREN...

Chuck Berry

...en doet dat zoals gewoonlijk met de nodige branie. De republikeinse presidentskandidaat John McCain, die in het begin van zijn strijd voor een zitje in het Witte Huis regelmatig Chuck's Johnny B. Goode gebruikte als campagnelied, krijgt immers tegenwind van Chuck, die in een interview laat weten dat zijn voorkeur uitgaat naar de democratische (en zwarte) kandidaat Barack Obama. Het nummer Johnny B. Goode werd trouwens in juni door het gezaghebbende Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot het beste gitaarnummer aller tijden. Chuck van zijn kant weet op zijn 81ste nog van geen ophouden: momenteel is hij voor vier concerten in Brazilië (de kaartjes kosten meer dan 100 $), en later dit jaar staan Frankrijk, Spanje, Engeland en Kroatië nog op zijn toerschema. En vergeet vooral niet dat Chuck op woensdag 19 november in Amsterdam in de Heineken Music Hall geprogrammeerd staat op een double bill met Jerry Lee Lewis! Voor zover we kunnen nagaan zijn er nog steeds tickets te koop via de reguliere voorverkoop, aan de niet bepaald malse prijs van 79 € per kaart. Chuck laat ook weten nog steeds bezig te zijn aan zijn nieuwe CD, die al aangekondigd wordt sinds... 2001! Zijn laatste studio album dateert nog uit het pré-CD tijdperk, meer bepaald de LP Rock It uit 1979.

Naar Boven

19 juni 2008
ROUTE 45 WORDT ROCKABILLY HIGHWAY

Eerder schreven we al over de plannen om een deel van de US Route 45 om te dopen tot Rockabilly Highway, en ondertussen nemen die plannen concrete vorm aan. Highway 45 is een autostrade die meer dan 2000 km doorloopt van Ontonagon, Michigan tot Mobile, Alabama. Onderweg loopt Route 45 door Jackson, Tennessee, waar Carl Perkins woonde en waar het museum van de Rockabilly Hall Of Fame is gevestigd, de grootste Amerikaanse non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud en de inventarisatie van de rockabilly. Memphis is het mekka van de blues, Nashville het epicentrum van de country, en de Rockabilly Hall Of Fame wil dat Jackson erkend wordt als de geboorteplaats van de rockabilly. In Jackson bevindt zich ook Lambuth University, dat een uitgebreid muzikaal programma aanbiedt waarin ondermeer muziekgeschiedenis en opnametechnieken aan bod komen. Toen een decaan van de universiteit toevallig Carl Mann, Rayburn Anthony en WS Holland aan het werk zag tijdens een jam in Madison's Restaurant, nodigde hij de drie voormalige Sun rockers uit om als eerste gebruik te maken van de opnamestudio gebouwd door de universiteit. Tijdens de promotiecampagne voor het Rockabilly Highway project mochten de drie op 7 april ook optreden in de Senaat van Tennessee. Er komt een CD van het trio met covers, nieuwe nummers en een gesproken stuk van WS Holland.
WS Holland begon zijn carrière door met zijn handen het ritme te kloppen op de contrabas van Clayton Perkins, de broer van Carl Perkins, toen die in de clubs van Jackson het vak leerde. Toen Carl auditie deed bij Sun Records nodigde hij WS uit om mee te gaan als drummer, hoewel hij nog nooit gedrumd had. WS leende een drumstel, reed met zijn 1948 Cadillac met de Perkins broers langs Route 45 naar Memphis, en zou op alle Sun opnames van Carl Perkins drummen, alvorens in 1960 voor Johnny Cash te gaan drummen tot 1997. Holland zal de rit naar Memphis van meer dan een halve eeuw geleden overdoen met Carl Mann en Rayburn Anthony, stoppen waar ze toen stopten, en daarna terugrijden naar het Rockabilly Hall Of Fame festival in Jackson. Bedoeling is dat de trip gefilmd wordt met het oog op een DVD. Geheel terzijde: ook DJ Ronnie Allen van radiostation WDXE uit Lawrenceburg, Tennessee is betrokken bij het project. Ronnie Allen is dezelfde Ronnie Allen van het nummer Juvenile Delinquent uit 1959!
Overigens gaat de Rockabilly Highway concurrentie krijgen van de in Arkansas geplande Rock And Roll Highway. Daar wordt gelobbyd om een stuk van de US 67 in het Noord-Oosten van de staat, het traject dat artiesten als Elvis, Roy Orbison, Billy Lee Riley en Sonny Burgess volgden om van club naar club te rijden, een nieuwe naam te geven. Burgess en Riley zijn bij het project betrokken als consultant, en na flink wat gedebatteer werd geopteerd voor de naam "rock and roll highway" en niet "rockabilly highway", mede omdat met name Sonny Burgess bleef volhouden dat de term "rockabilly" in de jaren '50 simpelweg niet werd gebruikt. Het project wordt gesteund door de lokale politicus JR Rogers, ooit nog lid van Sonny Burgess' band The Pacers.

Naar Boven

19 juni 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Als u uzelf wil vereeuwigen op een rock ‘n’ roll-CD, ga dan op donderdag 10 juli naar Café Op D'n Timp in Aalten: The Wieners nemen er die avond een live-CD op *** Het optreden van The Matadors (CAN) op vrijdag 11 juli in The Rambler in Eindhoven wordt verplaatst naar vrijdag 17 oktober. Het goede nieuws is dat je ze dan samen kan zien met The Celtic Bones (GB) *** Diezelfde Rambler is trouwens volop bezig te proberen Stray Cats bassist Lee Rocker te pakken te krijgen voor dinsdag 7 oktober. Het concert is op dit ogenblik nog niet bevestigd, dus als je zeker wil zijn van een kaartje hou dan www.therambler.nl in de spreekwoordelijke gaten *** Het bijkomende concert van The Stray Cats op 25 augustus in Amsterdam is nu ook helemaal uitverkocht. Dat betekent dat voor beide Nederlandse concerten noch voor het concert in Brussel nog kaartjes beschikbaar zijn, tenzij u extra wil betalen op de zwarte markt.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Personeelswissel bij The Mighty Quiffs: Mark Spreckley van The Rhumba Kings vervangt Ronny Wouters op contrabas *** Liefhebbers van het Radio Modern concept checken best regelmatig onze Be There (c), want The Boppin' Benvis Brothers hebben een indrukwekkend zomerprogramma samengesteld met festiviteiten in Antwerpen, Brussel en Gent, en zijn daarenboven de hele Gentse Feesten lang met optredens en DJ sets te gast in het Huis Van Alijn. Ondermeer onze eigen At's Crazy Record Hop zal daar zijn swingendste plaatsjes bovenhalen.


KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rudy La Crioux & The All Stars vieren hun 10de verjaardag met hun 4de CD, getiteld Wild 'n' Pretty *** Ray Gelato is voor de derde keer genomineerd in de BBC Jazz Awards, meer bepaald in de categorie Heart Of Jazz voor de artiest die het afgelopen jaar het meest succesrijk was in het gebruik van traditionele jazz *** En we zouden het bijna vergeten met alle gekte rond 50 jaar Expo 58, maar we vieren dit jaar nóg een verjaardag: niemand minder dan de Smurfen worden 50 jaar! De blauwe stripfiguurtjes met de witte kuif, een creatie van tekenaar Peyo, maakten hun debuut op 23 oktober 1958 in het Franstalige Belgische stripblad Le Journal De Spirou, in het Johan en Pirrewiet verhaal De Fluit Met Zes Smurfen *** Ach, wat kan jeugdsentiment toch mooi zijn... *** Het voormalige Franse 50’s sexsymbool Brigitte Bardot is begin juni voor de vijfde maal veroordeeld wegens discriminatie en aanzetten tot racisme, nadat ze in december 2006 een brief had geschreven naar Nicolas Sarkozy, nu de Franse president, toen minister van Binnenlandse Zaken, waarin ze van leer trok tegen het Offerfeest waarbij de Moslims schapen slachten. De brief, die ondermeer de passage "Frankrijk is het beu geleid te worden door een volk dat haar en haar land vernietigt door zijn gewoontes" bevat, verscheen in het tijdschrift van Bardot's dierenrechtenorganisatie. Bardot kreeg een boete van 15.000 €. BB, nu 73 jaar, was in de jaren '50 zowat de Europese evenknie van Marilyn Monroe. In 1973 trok ze zich terug om te gaan leven als kluizenaar in Zuid-Frankrijk en zich enkel nog te wijden aan dieren. Ze ligt al jaren onder vuur voor haar politieke en anti-homo standpunten, en is gehuwd met Bernard d'Ormal, voormalig adviseur van de extreemrechtse partij Front National


Brigitte Bardot toen en nu...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Slecht nieuws: de legendarische sessiedrummer Buddy Harman is met hartproblemen in het ziekenhuis opgenomen. Nog slechter nieuws: hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, maar enkel omdat de artsen niets meer voor hem kunnen doen. Harman drumde op naar schatting 18.000 sessies voor ondermeer Elvis (Devil In Disguise, Memphis Tennessee), Patsy Cline (Crazy, Walking After Midnight), Roger Miller (King Of The Road), Roy Orbison (Oh Pretty Woman), Johnny Cash (Ring Of Fire), Connie Francis, The Everly Brothers en Brenda Lee *** Speciale gaste op de Summertime Swing die The Jive Aces op 3 augustus organiseren in Sussex: Keely Smith, weduwe van Louis Prima. The Jive Aces zijn al enkele jaren bevriend met Toni Elizabeth Prima, de dochter van Louis en Keely, die ook meezingt op hun nieuwe CD Recipe For Rhythm. In december vorig jaar ontmoetten ze Keely Smith zelf *** George Jones heeft een gitaar teruggekregen... die gestolen was in 1962! De akoestische Martin-000 met een gitaarriem met Jones' naam en bliksemschichten (naar zijn toenmalige hit White Lightning) erop, werd ontvreemd tijdens een concert in Fort Worth. Ene Larry Berry kocht ze toen voor 10 $ van de dieven, maar zijn vader gebood hem de gitaar terug te geven aan George Jones. Berry zegt nu dat hij er 46 jaar over heeft gedaan om Jones te pakken te krijgen *** Jerry Lee "Smoochy" Smith heeft zijn autobiografie geschreven, getiteld The Real Me. Smith was huispianist bij Sun Records van 1957 tot 1959, en is medecomponist van de instrumentale hit Last Night van The Mar-Keys (1961) *** Nieuwe Bear Family's in de reeks Rocks: Screamin' Jay Hawkins en Sleepy LaBeef *** Nieuwe Bear Family's in de reeks Gonna Shake This Shack Tonight: Jimmie Skinner en Lefty Frizzell *** Nieuwe Bear Family in de reeks The Sun Years, Plus: Rufus Thomas *** Bear Family is ook in blijde verwachting van box sets van Hank Ballard en Freddie King, en breidt een vervolg aan de excellente zwarte reeks Blowin' The Fuse. Aangezien de R&B vanaf de jaren '60 evolueerde tot soul, draagt de nieuwe reeks de titel Sweet Soul Music. De eerste 5 volumes brengen de jaren 1961 tot 1965 in kaart, en we zijn er zeker van dat vooral op de eerste deeltjes nog uitstekende muziek te vinden zal zijn *** Over Sleepy LaBeef gesproken: op zijn website lezen we dat hij op zaterdag 4 oktober optreedt in Montegnee in België. We geven het maar mee omdat we daar nog niks van gehoord hadden, en moeten u voorts elke info ter zake schuldig blijven *** Speciale gast op 20 juni tijdens het openingsgala van het 87ste concertseizoen van de Hollywood Bowl in Los Angeles (wie de Hollywood Bowl kent als beroemde openluchtconcertzaal - ondermeer Johnny Cash, Patsy Cline, Monthy Python en Abbott & Costello traden er op - vergeet wel eens dat het amfitheater reeds opende in 1922) naast Liza Minelli en BB King is de enige echte Duane Eddy. Op zich niet voldoende om te vermelden in deze kolommen, wel dat Duane er Peter Gunn zal uitvoeren begeleid door een 90-koppig filharmonisch orkest, en dat hij Gil Bernal meebrengt, in 1958 saxofonist op Rebel Rouser. De nu 77-jarige Gil Bernal is de enige mens ter wereld die kan zeggen dat hij samenspeelde met Lionel Hampton, Spike Jones, Big Mama Thornton, The Coasters, Flaco Jimenez én Ibrahim Ferrer van de Buena Vista Social Club *** In het Amerikaanse Huis Van Afgevaardigden (een van de twee Kamers, de andere is de Senaat) werd op 9 juni hulde gebracht aan Bo Diddley, "een opmerkelijk en getalenteerd man" die werd geëerd voor zijn "onmetelijke bijdrage aan de Amerikaanse cultuur" *** Wat Bo zou zeggen moest hij nog leven? Hij zou zeggen: "ik had toch liever een cheque gehad"... *** Wat zou Johnny Cash zeggen moest hij nog leven? Hij zou zeggen "haal me uit deze kist!"... *** Huelyn Duvall heeft een nieuwe CD uit, Get Carried Away, begeleid door Wildfire Willie & the Ramblers *** De 47-jarige Christopher Edward Tanner uit Anaheim, California heeft een aanvraag ingediend bij de rechtbank om erkend te worden als zoon van de op 8 mei op 89-jarige leeftijd overleden Eddy Arnold, en eist dat Arnold's lichaam wordt opgegraven voor DNA tests. De man beweert dat zijn moeder eind jaren '50 begin jaren '60 zo'n 2 à 3 jaar een relatie had met de zanger, en dat hij in het verleden reeds herhaalde pogingen ondernam om met Eddy Arnold in contact te komen. Een advocaat van de familie zegt dat Arnold het verhaal altijd heeft ontkent. Waarom de man nu pas in de openbaarheid treedt is makkelijk te raden: de nalatenschap van Eddy Arnold wordt naar verluidt op meer dan 40 miljoen $ geschat... *** Het goede nieuws is dat Paul Anka op zondag 10 augustus optreedt in Hasselt (B). Het slechte nieuws is dat dat gebeurt op een oldiesfestival waar u ook Frans Bauer en Laura Lynn zal moeten trotseren.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)Op 12 juni overleed de 83-jarige trompettist Danny Davis, drie dagen nadat hij in een coma belandde na een hartaanval. De op 29 mei 1925 geboren Davis (echte naam: George Joseph Nowlan), die zijn carrière begon in de jaren '40 in de band van jazzdrummer Gene Krupa, werkte eind jaren '50 als producer voor MGM, waar hij pop demo's inzong voor Fred Rose in Nashville, zoals zijn demo van de Hank Williams cover Cold Cold Heart die tot de croonerversie van Tony Bennett leidde. Zijn samenwerking met Connie Francis leidde tot zes nummer 1 hits. Toen hij midden jaren '60 voor RCA werkte stelde hij aan zijn baas, Chet Atkins, voor om country instrumentals op te nemen met blazers, waarbij een standaard country ritmesectie werd aangevuld door twee trompetten en twee trombones. RCA schakelde raspaarden als Bob Moore (bas), Buddy Harman (drums), Grady Martin (gitaar) en Floyd Cramer (piano) in, en de debuut LP The Nashville Brass Plays The Nashville Sound was in 1968 de start van een formule die 12 Grammy nominaties opleverde en succesvol bleek tot de jaren '90. Kijk hoeveel Nashville Brass LP’s u kan scoren voor een halve euro op de rommelmarkt, en u begrijpt wat we bedoelen! Midden jaren '90 opende Davis samen met saxofonist Boots Yakety Axe Randolph de Stardust Theatre club in Nashville, en zijn laatste concert met The Nashville Brass speelde hij op z'n 80ste op 23 juli 2005, waarna hij definitief op pensioen ging.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Curb Records brengt op 19 augustus een collector's tin box uit met de 3 CD’s van Hank III, Risin' Outlaw (1999), Lovesick Broke And Driftin' (2002), en Straight To Hell (2006). Of er extra bonusmateriaal op komt is nog niet bekend. De release van zijn nieuwe album Damn Right, Rebel Proud bijft voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hank III leeft al jaren in onmin met de platenfirma's omdat hij meer inspraak en artistieke vrijheid wil ***
Muzikanten komen en gaan: Wayne Hancock heeft tegenwoordig een vaste steel gitarist, Anthony Locke, terwijl leadgitarist Eddie "Johnny" Biebel uit de band is gestapt. Biebel speelde vijf en een half jaar voor Wayne The Train, die overigens op 8 juni in het huwelijksbootje stapte met zijn manager Gina... live on stage! *** Tony Joe White, de man die onsterfelijk werd toen Elvis zijn Polk Salad Annie (1969) coverde, viert zijn 40ste verjaardag in de muziekwereld met Deep Cuts, zijn 21ste album, waarop hij een aantal van zijn eigen late 60’s/ early 70’s nummers covert voorzien van techno beats, loops, samples en digitale drums…

Naar Boven

5 juni 2008
BOB RED RAY'S LEVEN

The Jets

Ray Cotton van het welbekende Britse rockabilly trio The Jets, actief sinds 1974, vroeg ons het volgende door te geven aan alle Boppin' Around lezers, met een korte uitleg vooraf:
"Een erfelijke genetische afwijking creëert een foutief gen dat wordt doorgegeven via de vader en cystes veroorzaakt op de nieren. Deze afwijking staat bekend als polycysteuze nierziekte. De nieren gaan slechter functioneren en de patient heeft dialyse of een transplantatie nodig om te overleven. Jammer genoeg heb ik dit stadium bereikt en lijd ik aan nierfalen. Geconfronteerd met dagelijkse dialyse zag mijn toekomst er donker uit, en zou ik moeten stoppen met in de band te spelen en rond te reizen. De gemiddelde wachttijd voor een transplantatie is twee tot drie jaar, niet bepaald een comfortabele positie. Gelukkig voor mij heeft mijn broer Bob Cotton, zanger en bassist van The Jets, het foutieve gen niet en heeft hij daardoor perfect gezonde nieren. In een onzelfzuchtig gebaar heeft hij aangeboden nierdonor te zijn en zo mijn leven te redden. Ik kan onmogelijk uitdrukken hoe dankbaar ik ben dat ik deze nieuwe kans krijg. Zowel Bob als ikzelf gaan begin juli uitgebreid onder het mes en moeten daarna revalideren, maar als we in augustus opnieuw fit zijn gaan we opnieuw optreden. Er is evenwel nog slecht nieuws: ook mijn jongere broer Tony, drummer van The Jets, lijdt aan deze ziekte. Aangezien hij vier jaar jonger is dan ik, is hij nog niet geëvolueerd tot hetzelfde niveau van nierfalen, maar het is slechts een kwestie van tijd voor Tony ook een niertransplantatie nodig heeft. Ik hoop jullie in de nabije toekomst allemaal te zien in een rock 'n' roll club. Jet Ray C."
Wij van Boppin' Around wensen de drie broers succes en een gezonde toekomst...

Naar Boven

5 juni 2008
CHARLIE NEEMT AFSCHEID MET "VEEL LAWAAI"

Charlie neemt afscheid met een rock 'n' roll knal...

Onze Charlie, onze redacteur en vriend Karel 'Charlie Discount' Korting, heeft op het laatste moment nog een verrassing voor ons in petto gehad. De laatste woorden van zijn broer Paul bij de crematie op 2 juni jl. waren van die strekking dat Charlie ons "met rock 'n' roll en veel lawaai" wilde verlaten. Dit is hem zeker gelukt met het nummer Fire van Louis Jordan... Ook het Deke Dickerson nummer If I Go To Heaven Give Me A Brunette was van de partij, en wel bij de aanvang van de mooie crematie, waarin Charlie's persoonlijkheid uitermate goed naar voor kwam. Het condoleanceregister kun je hier vinden. Charlie, je zult altijd bij ons blijven en dat neemt Boppin' Around letterlijk want we halen je nooit meer weg uit onze colofon!

Naar Boven

5 juni 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

CC Jerome heeft sinds nu zijn eigen band, The Jet-Setters, samen met Danny El Diablo en ex-Domino’s bassist Theirry. CC Jerome zat een aantal jaren in Amerika, onder meer bij Rockin’ Ryan & the Real Goners, maar keerde onlangs terug naar Nederland alwaar hij voor de derde keer nog heel even bij The Bellhops speelde. Jerome is nu tevens de nieuwe leadgitarist van Lil’ Ester & the Tin Stars. Zie ook www.myspace.com/ccjeromesjetsetters

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Baboons hebben een nieuwe contrabassist: Benny Verheyen is uit tijdsgebrek uit de band gestapt.


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Tempest Storm toen en nu...

Topnamen op de Stars Of Burlesque Reunion tijdens het Exotic World Weekend van 5 tot 8 juni in het Palms Casino in Las Vegas: de nu 82-jarige Dixie Evans, de 80-jarige Tempest Storm, en de 70-jarige Tura Satana, eregasten tussen de meer dan 100 neo burlesque artiestes die de revue zullen passeren. We hopen van ganser harte dat de dames NIET uit de kleren zullen gaan! Presentatie is in handen van El Vez die ook zal optreden, naast de swingers van Royal Crown Revue en de psychobillies Tiger Army. De organisatie is in handen van de Burlesque Hall Of Fame, een museum/ non profit organisatie die zich inzet voor de instandhouding van de geschiedenis en de erfenis van de burlesque traditie *** Boven water gekomen: 47 minuten behind the scenes footage zonder klank van Marilyn Monroe's laatste film The Misfits (1961). Het betreft repetities, off camera beelden van Marilyn, Montgomery Clift, Clark Gable en Thelma Ritter, en opnames van regisseur John Huston op de set. De twee filmrollen gaan half juni onder de hamer op een veiling van Hollywood memorabilia. Startprijs: tussen de 10.000 en 20.000 $ per rol *** De op 14 mei 72 jaar jong geworden Charlie Gracie heeft een nieuwe CD uit, Movin' Down Country, en zoals de titel al aangeeft is het inderdaad een country-CD geworden. Gracie laat ook weten zijn memoires te boek te gaan stellen *** Topnamen op Hemsby 41 in oktober: Sid & Billy King, en Alton Lott. Vooral die laatste is uitzonderlijk, want de nu 68-jarige helft van Alton & Jimmy treedt voor de allereerste keer op in Europa. Alton & Jimmy brachten in 1959 één single uit op Sun Records, het lichtelijk geniale No More Crying The Blues. Waarom Jimmy Harrell niet van de partij is is ons onbekend (voor zover we weten leeft ie nog, en in 1998 traden Alton & Jimmy voor het eerst in 39 jaar opnieuw op als duo), wie hem zal vervangen evenmin (we hopen Deke Dickserson). Op wie Sid King zal begeleiden durven we daarentegen een krat pils zetten, aangezien onze eigen Barnstompers ook geboekt zijn voor Hemsby...

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Space: the final frontier! Op 15 mei overleed de 88-jarige Alexander "Sandy" Courage, de componist van het Star Trek thema. Courage begon na de tweede wereldoorlog te werken voor de radio en rolde op die manier Hollywood binnen, waar hij muzikaal betrokken was bij films als Shake Rattle And Rock (1956), Hot Rod Girl (1956), Hot Rod Rumble (1957) en Some Like It Hot (1959). Zijn bekendste muziekje is Star Trek Fanfare (1966), het originele thema van de originele televisiereeks, dat in alle latere series en films zou terugkeren. Courage bedacht zelfs de "woosh" als de USS Enterprise over het scherm flitst richting eindeloze ruimte, maar raakte al snel in onmin met Star Trek bedenker Gene Roddenberry nadat die een tekst schreef op het Star Trek thema en op die manier de helft van de auteursrechten opstreek. Courage werkte in totaal aan honderden TV series en films, waaronder ook LA Confidential (1997) *** Op 21 mei overleed actrice en showgirl Evelyn Moriarty, stand in voor Marilyn Monroe in de films Let's Make Love (1960), The Misfits (1961) en het onafgewerkte Something's Got To Give (1962). Later was ze te zien in Marilyn docu's als The Mortal Goddess (1996) en The Final Days (2001) *** Op 26 mei overleed de 88-jarige Earle H. Hagen, componist van meer dan 3000 televisiedeuntjes waarvan het bekendste waarschijnlijk The Mod Squad (1968) is. De op 9 juli 1919 geboren Hagen begon zijn carrière begin jaren '40 als trombonist in de big bands van Tommy Dorsey en Benny Goodman, en trok later naar Hollywood waar hij ondermeer meewerkte aan de muziek van de Marilyn Monroe films Don't Bother To Knock (1952), Monkey Business (1952), Gentlemen Prefer Blondes (1953) en Let's Make Love (1960). Voor Let's Make Love sleepte hij zelfs een Oscarnominatie in de wacht. Dat is evenwel niet de voornaamste reden dat we Hagen hier herdenken, wel het feit dat hij ook de componist is van het sfeervolle Harlem Nocturne. Hagen schreef het nummer in 1939 voor het orkest van Ray Noble waarvoor hij op dat moment werkte als arrangeur. Sindsdien is het uitgegroeid tot een instrumentale klassieker die ook werd opgenomen door een aantal rock ‘n’ roll artiesten *** Op 28 mei overleed op 68-jarige leeftijd gitarist Jerry Cole. De in 1939 geboren Jerry Coletta, zoals zijn echte naam luidde, leerde het vak in de jaren '50 in de blues scene van Chicago. Hij was op het juiste moment op de juiste plaats en speelde mee op Tequila van the Champs, het begin van een lange carrière. In de eerste helft van de jaren '60 maakte hij heel wat surfplaten onder fictieve groepsnamen als The Stingers, The Spacemen, The Hot Rodders en The Deuce Coupes, vaak voor budgetlabels. Daarna werd hij een van de meest gevraagde en veelzijdigste studiogitaristen, ondermeer te horen op platen van The Beach Boys, Phil Spector, Gene Vincent en Nancy Sinatra (These Boots Are Made For Walking), en live aan de zijde van Elvis en Ricky Nelson. In die tijd was hij ook bandleader van het muziekprogramma Shindig op de Amerikaanse televisie. In 2006 maakte hij nog de CD Back To The Boards. Zijn oude surfwerk is heruitgebracht op diverse Ace en Sundazed CD’s.
Jerry Cole

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Pinup queen Dita Von Teese is uitgenodigd door popster George Michael om te figureren in zijn volgende videoclip *** Euh, was George Michael dan niet gay?... *** The Stray Cats brengen hun eigen voorprogramma mee naar Europa, en de keuze is gevallen op Buzz Campbell & Hot Rod Lincoln *** Als je onze Be There!© concertkalender bekijkt lijkt het alsof er nooit zoveel rock ‘n’ roll optredens zijn geweest als nu. Toch vragen we ons soms bang af hoe lang dat nog kan blijven duren als je ziet hoe weinig volk er soms opdaagt voor een concertje. Die trend is blijkbaar internationaal: het Rockabilly Rebel Weekend eind juni in Indiana (USA) wordt na 15 jaar voor het eerst afgelast wegens "crisis, te hoge benzineprijzen, en een tegenvallende voorverkoop".

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

In Breda zullen ze blij zijn: Steve Binder, regisseur van de '68 Comeback Special, heeft de filmrechten verworven van het boek The Colonel: The Extraordinary Story Of Colonel Tom Parker And Elvis Presley, de biografie in 2003 geschreven door Alanna Nash *** Recent meldden we in deze rubriek dat Hugh Jarrett, baszanger van The Jordanaires van 1954 tot 1958, op 21 mei een hartaanval had. Vandaag moeten we helaas meedelen dat Jarrett op 31 mei op 78-jarige leeftijd is overleden.
recent kiekje van Hugh Jarrett

Naar Boven

3 juni 2008
BO DIDDLEY OVERLEDEN


Een foto van Bo Diddley gemaakt door Boppin' Around in Paradiso op 1 augustus 2004

Eén van de nog actieve rock 'n' roll legendes, Bo Diddley, is afgelopen maandag 2 juni overleden. Misschien niet toevallig de crematiedag van onze Charlie Discount, die een groot fan van hem was. Zelfs de landelijke media, waaronder de NOS, meldde het overlijden van deze rocker:
1928 werd Bo Diddley geboren als Otha Ellas Bates. Hij speelde viool als jongetje, maar toen hij John Lee Hooker hoorde, hing hij die aan de wilgen en besloot bluesgitarist te worden. Begin jaren '50 veranderde hij zijn naam in Bo Diddley, dat in het zuidelijke dialect 'helemaal niks' betekent. Een paar jaar later had hij z'n eerste succes met het nummer Bo Diddley. Op de b-kant van het singletje stond 'I'm a man', dat nog beroemder werd door een versie van Muddy Waters onder de titel 'Mannish boy'. De manier waarop hij speelde, de Bo Diddley Beat, had een grote invloed op de rock 'n roll. Zijn stijl kenmerkte zich door metaalachtige gitaarriffs en voortstuwende ritmes. En dit alles op een rechthoekige gitaar die hij zelf ontwierp. Andere bekende nummers die hij schreef zijn o.a. 'Who do you love' en 'Mona'. In 2005 vierde hij dat hij 50 jaar in de muziek zat met een tour door Australië, Europa en Noord-Amerika. Nederland deed hij voor het laatst vorig jaar aan. Hij speelde toen tijdens het Moulin Blues festival in het Limburgse Ospel en in de Boerderij in Zoetermeer. Diddley toerde nog steeds en maakte ook platen. Niet alleen omdat hij daar lol in had, maar hij had het geld nodig. Regelmatig klaagde hij over de vele royalties die hij nooit gekregen heeft voor nummers die hij ooit schreef. De gitarist kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid. In mei vorig jaar kreeg hij tijdens een optreden in Iowa een beroerte. Drie maanden later kreeg hij een hartaanval in Florida. Maandag stierf hij thuis. Bo Diddley werd 79 jaar.

I got 47 miles of barbed wire
I use a cobra snake for a necktie
I got a brand new house by the road side
Made from rattlesnake hide
I got a brand new chimney up on top
Made from a human skull
Now come on baby take a walk with me
And tell me who do you love


Bo Diddley, Who Do You Love (1956),
toch net iets anders dan "have you heard the news, there's good rockin' tonight"...

Naar Boven

29 mei 2008
ONZE CHARLIE DISCOUNT OVERLEDEN...


Charlie was altijd in voor een geintje, zoals hier met Jett Darren destijds op het Screamin' Festival te Spanje...

Woensdagochtend 28 mei is onze redacteur Charlie Discount overleden. We waren er reeds enkele weken op voorbereid, maar toch kwam het nieuws onwerkelijk en als een grote schok tot ons.
Charlie kwam in april 2001 als redacteur ons Boppin’ Around team versterken, na al enkele jaren vrijwillig diverse bijdragen geleverd te hebben aan de rubriek Rockin’ Lifestyle. Charlie’s auteursnaam voor Boppin’ Around was een komische afleiding van zijn werkelijke naam, Karel Korting. Charlie stond midden in het leven en zijn teksten waren dan ook altijd in de tegenwoordige tijd, waarmee hij zich bij ons overige schrijversgilde onderscheidde. Zijn teksten pasten perfect in het blad vanwege zijn humoristische, ongedwongen en oprechte manier van schrijven. Maar behalve een fijne Boppin’ Around redacteur was de attente Charlie vooral een goede vriend, die zijn eerste tegenslag in zijn leven pas recentelijk te verwerken kreeg met de scheiding van zijn vrouw Jolanda. Ze hadden geen kinderen. Zijn tweede tegenslag was nog dramatischer van aard. Nog maar kort geleden vertelde Charlie dat hij een agressieve maagkanker had met diverse uitzaaiingen. Toch probeerde Charlie het, met de logische moeilijke momenten, positief op te pakken met de woorden: “alles wat ik wilde in mijn leven heb ik gedaan en of bereikt. De één gaat nu eenmaal wat vroeger dood dan de ander”, al had hij het vooral de laatste dagen echt zwaar. Gelukkig konden we hem, dankzij de inspanningen van mederedacteur Jantje Bluecap, nog een feestje geven in de hospice, waar hij de laatste week verbleef, met dank aan The Cactus Cowboys, At’s Crazy Record Hop, danspaar Yvonne en Richard, en de andere aanwezige rockers voor hun welwillende medewerking. De crematie wordt maandag 2 juni om 14.00 uur gehouden in Uitvaartcentrum Zuylen, Tuinzigtlaan 11, 4813 XH Breda.

Charlie werd slechts 49 jaar. De rock 'n' roll scene is een rijk persoon armer…

Naar Boven

29 mei 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Personeelwissel bij Runnin' Wild: Jack Fire is out, Lenn Dauphin is in. Een officiële reden werd ons niet meegedeeld, wat de vermoedens onvermijdelijk richting de in muzikantenmilieus zo gevreesde knoflooksausvloek stuurt. Dauphin beroert ook de contrabassnaren in Hètten Dès en Sin Alley, twee andere bands met Runnin' Wild-lid Koen Verbeek.

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Big Boy Bloater heeft twee nieuwe CD’s in de pijplijn: eentje met The Southside Stompers, en eentje met zijn Chicago blues band The City Shakers *** Cat Pack zangeres Lisa George werkt voor Raucous aan haar solo debuut, dat zowel covers van 40’s en 50’s songs zal bevatten als nieuwe nummers geschreven door Mick Cocksedge (Cordwood Draggers) en Phil Haley *** Na de zomer verschijnt de nieuwe Nitro 17 (D) op het Belgische Drunkabilly.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Bernie Early in jongere jaren

Comeback van de week: de CD Highway My Way van de 71-jarige Bernie Early, die tussen 1959 en 1962 drie singles uitbracht, waarvan met name Rock Doll veelvuldig gecompileerd werd, en u Ferris Wheel Twist vindt op de Collector cd Early Canadian Rockers Volume 1. Ondanks de aanwezigheid van songtitels als Rockabilly Hillbilly en You Rockabilly Man bevat de CD echter voornamelijk truckin' country *** Op 29 september begint een nieuw proces tegen Phil Spector, verdacht van de moord op B-film actrice Lana Clarkson in 2003. Het originele proces moet overgedaan omdat de jury vorig jaar niet tot een eensgezind verdict kwam *** Hank Williams' dochter Jett Williams laat via AdJett Productions weten dat de Mother's Best Flour Shows officieel zullen worden uitgebracht door Time Life vanaf september. Gedetailleerde info volgt binnenkort. De Mother's Best Shows, opnames die Hank Williams in 1951 maakte voor radiostation WSM, zijn al jaren het onderwerp van rechtszaken. Het zou naargelang de bron gaan om tussen de 50 en 100 live shows van een kwartiertje. De originele acetates werden door WSM in 1960 letterlijk in de vuilbak gesmeten, waaruit een fotograaf van WSM ze met goedkeuring van het radiostation recupereerde. Die man verkocht de opnames aan Drifting Cowboys bassist Hillous Butrum, die ze op zijn beurt in 1997 verpatste aan Legacy Entertainment. Zowel Legacy als platenfirma Polygram (nu eigenaar van MGM Records, Hank's originele label) claimden het eigendomsrecht, maar een rechtbank wees de opnames in 2005 definitief toe aan Hank's kinderen Hank Jr. en Jett.

Hank

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 1 mei overleed Guido D'Amico, die in 1958 de single Jimmy Boy/ I'm In Love With You opnam. D'Amico was een Canadese countryzanger die vóór Jimmy Boy al drie singles en een LP had uitgebracht. Jimmy Boy was bij ons weten zijn enige rock ‘n’ roll single. The Italian Cowboy, zoals zijn bijnaam luidde (zijn ouders waren geïmmigreerd uit Italië), werd 90 jaar *** Op 4 mei overleed de 69-jarige Georgjean "Jeannie" Fells Crist, stichtend lid en tweede sopraan van doo-wopgroep The Quintones, opgericht in 1957 aan de William Penn Senior High School in York, Pennsylvania. Hun eerste single Ding Dong op Chess flopte grandioos, maar hun tweede, de ballade Down The Aisle Of Love, origineel op Red Top, een lokaal label uit Philadelphia, later nationaal verdeeld door ABC-Paramount, haalde in 1958 de 18de plaats in de Billboard Hot 100, en The Quintones waren toen zelfs te zien op televisie in Dick Clark's American Bandstand. Ze slaagden er niet meer in Down The Aisle Of Love te evenaren, en de groep viel nauwelijks drie singles later in 1960 uiteen, mede omdat ze doorhadden dat ze zoals zoveel groepen in die dagen nauwelijks centen overhielden aan hun succes. In 1986 begonnen The Quintones opnieuw op te treden. Twee jaar geleden overleed een andere Quintone, Phyllis A. Carr.


The Quintones met Jeannie Crist


KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 10 juni verschijnt de nieuwe cd van The Cherry Poppin' Daddies, getiteld Susquehanna. Eind dit jaar gaan ze proberen opnieuw naar Europa te komen, maar op dit moment staat er nog niets concreets vast.


KORT OVERIG ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Na hun eerdere tour in 2006 komt de Australische rockabillyband Johnny Law & the Pistol Packin’ Daddies opnieuw naar Europa. Op dit moment staan er gigs vast in Engeland en Duitsland. In de band zit onder meer gitarist/ contrabassist The Josh, die in Europa al speelde met namen als The Go Getters, Jack Rabbit Slim, Kick ‘Em Jenny en The Hot Rails. Johnny Law en & the Pistol Packin’ Daddies spelen sinds 2001 in Perth, West-Australië, hebben inmiddels drie CD’s uit en stonden op grote festivals als The Summersun (Australië) en Viva Las Vegas (Amerika). Johnny woont overigens nu in Californië, alwaar hij bezig is aan zijn eerste solo-CD. De Europese tour van de band zal in september 2008 zijn. Kijk verder op www.myspace.com/johnnylawthepistolpackind

Johnny Law en zijn Pistol Packin' Daddies on stage in een club Down Under...

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Misschien gaan we toch maar eens naar de nieuwe Indiana Jones film kijken, want naar verluidt is Hound Dog er in te horen. De vorige drie films in de reeks speelden immers in de jaren '40, de nieuwe vindt plaats in de jaren '50... *** Op komst: een 4CD-box van de '68 Comeback Special *** Aangekondigd voor deze zomer: George Klein's biografie Elvis: My Best Man. De nu 72-jarige Klein zat samen met Elvis in dezelfde klas op school, en Elvis was inderdaad getuige op Klein's huwelijk in 1970. Hij publiceerde vorig jaar al het fotoboek Elvis Presley: The Family Album *** De op 11 oktober 1929 geboren Hugh Jarrett, baszanger van The Jordanaires van 1954 tot 1958 (hij stapte na de film King Creole op om een carrière als radio deejay te beginnen) had op 21 mei een hartaanval. Recent was hij al zwaargewond toen zijn vrouw hem naar de dokter reed voor verzorging na een eerder auto ongeval. Jarrett's toestand wordt als kritiek omschreven. Hugh Jarrett, geheel rechts op de foto

Naar Boven

29 mei 2008
NU ON-LINE: THE LEGENDS... OR NOT? DEEL 5

De vijfde aflevering van het Boppin' Around artikel The Legends... Or Not werd zojuist gepubliceerd. De 25 Meest Bijzondere Sterfgevallen In De Rock 'n' Roll Geschiedenis kun je in twee PDF-versies downloaden: de schermversie of de zwaardere afdrukversie! Tip: print het artikel uit, dan is het beter leesbaar. De vierde aflevering van het artikel kun je hier lezen, de eerste tot en met de derde versie staan in onze drie laatste gedrukte uitgaven en zijn nog verkrijgbaar. Kijk daarvoor hier.

Naar Boven

15 mei 2008
JERRY LEE LEWIS NAAR BRUSSEL!

Rock ‘n’ roll dood? In geen geval! Dat bewijst de komst van Chuck Berry en Jerry Lee Lewis op woensdag 19 november naar de Heineken Music Hall in Amsterdam. Goed nieuws voor onze Belgische boppers is bovendien dat Jerry Lee nog eens apart naar Brussel komt, meer bepaald op woensdag 26 november, wanneer hij - hoewel intussen de zeventig gepasseerd - Vorst Nationaal in vuur en vlam zal zetten. Figuurlijk of letterlijk, dat valt nog af te wachten, want het is al lang geleden dat de Killer nog eens écht een piano in de fik heeft gestoken. Tickets in voorverkoop kosten 65, 70 en 75 € exclusief reserveringskosten. Goodness gracious great balls of fire!

Naar Boven
15 mei 2008
THE SONICS OP SJOCK!


Psycho! The Witch! Boss Hoss! Dirty Old Man! Cinderella! Shot Down! Strychnine! Have Love Will Travel! Louie Louie! Na The Trashmen maakt dit jaar nog een legendarische sixtiesband zijn opwachting in de Benelux: het Sjock festival in Gierle (B) is er in geslaagd de enige echte Sonics vast te leggen. In februari maakten we in Big News reeds uitgebreid melding van deze garagegroep naar aanleiding van hun Europese debuut in Londen op 21 en 23 maart, dus hier nog snel even de feiten op een rijtje: The Sonics maakten verschroeiende rock ‘n’ roll van midden tot eind jaren '60, kregen daarna cultstatus in de rock ‘n’ roll scene dankzij de Britse DJ Mouse die hun songs op zijn record-hops begon te draaien, en waren van grote invloed op bands als Hot Boogie Chillun en Sin Alley. In 2007 speelden The Sonics een eerste reünieconcert in New York, en de reacties die ons bereikten vanuit Londen waren positief. Op YouTube kan u mits enig zoekwerk amateurbeelden van die twee concerten vinden, zij het dat de kwaliteit belabberd is. Op zaterdag 12 juli kan u zelf kijken of The Sonics hun ruige reputatie al dan niet waarmaken wanneer ze het Sjock festival headlinen.En hoewel Big News absoluut niet dient om festivals te hypen, maken we graag van deze gelegenheid gebruik om u te wijzen op de diversiteit van het programma van Sjock, dat naast lawaaibands van allerlei allooi een erg breed aanbod inzake rock ‘n’ roll in de aanbieding heeft: Wanda Jackson, Smokestack Lightning, The Big Four, The Hillbilly Boogiemen, Cherry Casino & the Gamblers, Randy Rich & the Poor Boys, Ruby Ann, allemaal maken ze op 12 en 13 juli hun opwachting in Gierle. Info: www.sjock.com

Naar Boven

15 mei 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Big Jay McNeely met Jzzzzzp op de VPRO TV (foto: Hans Frederiks)

De Haarlemse formatie Jzzzzzp en Big Jay McNeely waren 6 april jl. te zien op TV bij VPRO’s Vrije Geluiden. Indien je dit gemist hebt en het nog wilt zien, klik dan hier! Het optreden van McNeely en Jzzzzzp vind je ongeveer na 41 minuten. Niet alleen de muziek maar zeker ook het interview met de heren tussen de twee nummers in is interessant *** Na het album dat ze opneemt met Jack Rabbit Slim (GB) reist rock ‘n’ roll diva Sue Moreno naar het zonnige Griekenland om een CD in te blikken met The Kustoms, met wie ze al twee keer door Griekenland toerde. Sue zal ook te horen zijn op het nieuwe album van de Italiaanse big band Capitan Jive *** Goed nieuws voor iedereen die geen kaartje wist te bemachtigen voor het naar eigen zeggen Nederlandse afscheidsconcert van The Stray Cats op woensdag 3 september in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam: Brian Setzer, Slim Jim Phantom en Lee Rocker leggen een extra tweede concert in op maandag 25 augustus in Paradiso Amsterdam. Op dit eigenste moment is nog niet bekend wanneer de ticketverkoop van start gaat, dus hou je best www.paradiso.nl of de reguliere voorverkoop adressen in de spreekwoordelijke gaten. Een gewaarschuwde zwerfkat is er immers twee waard !

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Op 6 mei overleed de op 6 mei 1941 in Londen geboren Micky Waller, drummer van The Flee-Rekkers, die in 1960 een Britse hit scoorden met de instrumentale Joe Meek productie Green Jeans. The Flee-Rekkers zouden nog 6 singles + 1 EP uitbrengen, en in 1962 Johnny Burnette begeleiden toen die voor de BBC optrad in televisieprogramma’s als Thank Your Lucky Stars, Easy Beat en Juke Box Jury. Voor zover ons bekend is daar niets van bewaard gebleven. Daarna drumde Waller bij Joe Brown's Bruvvers en Marty Wilde's Wildcats, en begeleidde hij Little Richard tijdens twee Britse toers. In de jaren '60 en '70 werd hij een bekend sessiedrummer. In de jaren '80 begeleidde hij ondermeer Chuck Berry en tex mex accordeonist Flaco Jimenez in Europa *** Op 3 mei werd in een pub in Ripley, Nottingham, een plaquette onthuld ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Cliff Richard's allereerste optreden onder die naam, op 3 mei 1958. De naam Cliff Richard kwam er naar verluidt omdat Harry Greatorex, de toenmalige baas van de Regal, die the Drifters had "ontdekt" in de 2 i's Coffee Bar in Soho en hen als allereerste buiten Londen boekte, vond dat de groepsnaam The Drifters diende voorafgegaan door de naam van de zanger, alleen vond hij Cliff's echte naam, Harry Webb, maar niks. Bij de plechtigheid in de Regal werd een brief van de hand van Sir Cliff voorgelezen waarin die liet weten "ten zeerste vereerd te zijn aangezien de Regal erg belangrijk was in mijn muzikale geschiedenis" *** Ocean's Seven houdt er na vier jaar mee op omdat zanger James Ocean meer tijd wil besteden aan zijn privéleven *** Bands gaan, andere bands komen: The Crown Top Kings (GB) zijn een nieuwe band opgericht door ex-Swing Commanders Graham Brand (contrabas), Jesse Winter (gitaar) en Pat Fitzsimons (drums) *** Nog een nieuwe "koninklijke" Britse band zijn The SunKings, bestaande uit Tez Clark (gitaar), Pete Manzini (basgitaar), Ed Taylor (drums) en John T. Ford (zang). Komt die laatste naam u bekend voor? Dat kan, want hij was de zanger van T-Ford & the Boneshakers! Ford (echte naam John Bradford) begon zijn carrière begin jaren '70 met enkele singles onder het pseudoniem Eli Bonaparte, en was eind jaren '70 met The Boneshakers ook bij ons erg populair met clubhits als I Go Ape en de LP’s Rock Rattle And Roll (1978) en Just Keep It Up (1979). De tapes van wat hun derde LP moest worden gingen in vlammen op bij een brand in de Majestic Studios in Zuid-Londen in 1981. De laatste keer dat we van hem hoorden was toen hij in 1987 als T Ford vierde werd in de Britse pre-selecties van het Eurovisie songfestival. Het grappige is dat hij nu met the SunKings een aantal van de nummers van die geplande derde LP speelt! *** The Street Candles uit Barcelona hebben zich omgedoopt tot The Velvet Candles. De stijl is dezelfde gebleven: blanke doo-wop *** Wat ons eraan herinnert: is Lost On Belmont Avenue, de CD ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van The Roomates (GB) nu eigenlijk al uit? *** Wel zojuist uit: Wooper Snooper, de nieuwe CD van The Keytones.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

De 74-jarige Billy Lee Riley trad op 4 mei op in Memphis tijdens het May Beale Street Music Festival, zijn eerste concert sinds hij half februari een vijfdubbele bypass en zijn derde vervangingsheup ingeplant kreeg, met in zijn begeleidingsband JM Van Eaton op drums en Larry "Honey Bun" Donn op keyboards. Ook Jerry Lee Lewis was te zien op hetzelfde festival *** Stan Perkins, zoon van Carl Perkins, heeft zijn Britse tour van deze zomer geannuleerd. Stan lijdt aan een onbekende oogziekte en zijn artsen besloten dat lange afstandsvluchten zijn ogen zouden kunnen beschadigen. Hij zou bij de 11 concerten begeleid worden door de band van Greggi G. *** Comeback van de week: de nu 85-jarige Claude King, die in 1962 een hit scoorde met Wolverton Mountain, heeft een nieuwe CD uit, The Cajun Cowboy Rides Again. Gast op gitaar: James Burton. Op de CD staan ondermeer nieuwe versies van Got The World By The Tail (in 2004 gecoverd door Charlie Thompson), Run Baby Run (King's enige rockabilly opname, uit 1957) en Wolverton Mountain, en een eerbetoon aan de Louisiana Hayride, waar King voor het eerst optrad in 1948. King's vorige CD, Cowboy In The White House, dateert van 2003.
Claude King met Johnny Horton in 1953

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 2 mei overleed Artie Singer, manager van Danny & the Juniors en producer en mede-auteur van At The Hop (1957), oorspronkelijk verschenen op zijn Singular label, met de vermelding "orchestra conducted by Artie Singer". was. De re-release op ABC-Paramount las "orchestra & chorus conducted by Artie Singer". Singer speelde ook bas op At The Hop én bedacht de groepsnaam Danny & the Juniors - voordien heetten ze The Juvenairs. At The Hop was oorspronkelijk Do The Bop, en werd veranderd omdat Dick Clark de band erop wees dat de populariteit van de Bop als dans tanende was, maar record hops nog lang zouden bestaan. Wellicht heeft Dick Clark nooit gehoord van Boppin' Around... De originele Do The Bop verscheen pas in de jaren '80, nadat Singer het had teruggevonden. De 89-jarige Artie Singer was nog steeds actief als stemcoach en schreef vorig jaar nog een musical *** Op 5 mei overleed de 79-jarige Jerry Wallace, die in 1957-1958 op Challenge de singles Fool's Hall Of Fame/ Blue-Jean Baby, Good And Bad/ The Other Me, en With This Ring/ How Time Flies uitbracht, de start van een carrière waarin hij 13 keer de Billboard Hot 100 haalde met singles waarvan er drie ook opdoken in de Adult Contemporary Charts en twee in de R & B Charts. Daarnaast scoorde Jerry Wallace maar liefst 35 country hits *** Op 8 mei overleed Larry Levine, de man die als opnametechnicus van Phil Spector medeverantwoordelijk was voor Spector's beroemde Wall Of Sound, die bestond uit verschillende lagen muziek met tientallen instrumenten en echokamers. Levine leerde het vak van zijn neef Stan Ross, mede-eigenaar van de in 1952 in Hollywood geopende Gold Star Studios, en was daar de geluidsman toen Eddie Cochran Summertime Blues, C'Mon Everybody, Something Else, Twenty Flight Rock en Three Steps To Heaven opnam. Hij ontmoette Phil Spector toen die in juli 1958 met Stan Ross bij Gold Star de hit To Know Him Is To Love Him inblikte met The Teddy Bears. Bij afwezigheid van Ross vroeg Spector in juli 1962 aan Levine om de klank te verwezenlijken die hij in zijn hoofd had voor He's A Rebel van The Crystals, hun eerste samenwerking. Levine zat ook achter de knoppen bij Be My Baby (Ronettes, 1963) en Da Doo Ron Ron (Crystals, 1963). Levine's geheim kwam neer op het gebruik van echokamers: Spector had de gewoonte om veel te veel muzikanten in de (niet van airco voorziene) studio te proppen, terwijl dat net het geluid dempt. Levine gebruikte echokamers om de te kleine ruimtes groter te doen klinken - zo groot als een voetbalstadion. Levine bleef altijd vrienden met Spector, ook toen in 2003 die gearresteerd werd op verdenking van moord. Dat proces is trouwens nog steeds aan de gang. Larry Levine leed aan long-emfyseem en overleed op zijn 80ste verjaardag.
Jerry Capehart, Sharon Sheeley, Eddie en Larry Levine (Gold Star, 1959)

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Dikke pech voor Al & the Black Cats toen ze begin mei in Dover (GB) arriveerden: hun visa en werkvergunning bleken niet in orde. Rock ‘n’ roll versus bureaucratie: de ook bij ons populaire band werd zes uur administratief aangehouden, de club waar ze moesten optreden werd niet op de hoogte gebracht, en Al Krivoy en co werden terug naar Frankrijk geëscorteerd. In augustus vorig jaar werden om dezelfde reden The Madmen nog tegengehouden op de luchthaven van Manchester en terug richting Croatië gestuurd *** Overigens heet de nieuwe en derde CD van Al & the Black Cats Givin' Um Something To Rock 'n' Roll About.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Nadat de beeltenis van Elvis werd aangetroffen in een steen in Colorado, een kassaticket in Californië, een pannenkoekenpan en een pindaboter sandwich (en nadat - dichter bij huis - een huilende Elvisbuste werd gemeld) is een mysterieuze afbeelding van Elvis opgedoken op een rots in een tuin in Pembrokeshire, Wales. De locatie wordt geheim gehouden omdat de eigenares van de tuin geen toeloop wil. De decoratieve steen werd zes maand geleden gekocht en de geheimzinnige figuur dook recent op. Toeval of niet, maar het plaatsje bevindt zich in de buurt van het Preseli gebergte (let op de naam), waar niet alleen de Druïden bepaalde stenen van Stonehenge zouden hebben uitgehakt, maar volgens één van de theorieën ook de voorouders van Elvis vandaan kwamen. De buurt is ook bekend omwille van de lokale legende van Sint Elvis van Munster, een obscure Keltische heilige *** Nieuwe Elvisboeken: '68 At 40: Retrospective (alles wat u ooit had willen weten over de '68 Comeback Special door regisseur Steve Binder), en The Life And Times Of JD Sumner door Bob Terrell, eigenlijk een ge-update en uitgebreide versie van Sumner's autobiografie Gospel Music Is My Life uit 1971 *** Wie daarentegen geen boeken meer zal schrijven is Elaine Dundy, auteur van Elvis And Gladys: The Genesis Of The King uit 1985. Dundy overleed op 2 mei op 81-jarige leeftijd *** Op 8 mei, exact één week voor zijn 90ste verjaardag, overleed countryzanger Eddy Arnold. De link met Elvis? Waar leerde Colonel Parker de knepen van het vak en de trucs van de foor? Juist, voor hij Presley ontdekte was Parker de manager van Eddy Arnold! In 1947 scoorde hij al een hit met I'll Hold You In My Heart (21 weken aan de top van de countrycharts!), in 1969 gecoverd door Elvis. You Don't Know Me uit de film Clambake (1947) werd origineel opgenomen door Eddy Arnold in 1956, hoewel de eerste uitgebrachte versie van Jerry Vales was. Andere Elvis songs met een Eddy Arnold connectie zijn It's A Sin, How Is the World Treating You, I Wanna Play House With You, en Make The World Go Away *** Ook dood: gospelzangeres Joyce "Dottie" Rambo, die op 11 mei op 74-jarige leeftijd overleed nadat haar toerbusje van de weg raakte. Elvis coverde in 1973 haar If That Isn't Love op zijn LP Good Times *** Na het succes van de Baby Let's Play House remix komt er een volledige CD-remixes van Elvis' klassieke pré-1958 werk onder de titel: Elvis Vs Spankox: Re:Versions, die aan de pers wordt voorgesteld tijdens het optreden van DJ Fontana op 25 mei in Eindhoven.

Eddy Arnold en Elvis Presley

Naar Boven

2 mei 2008
REVEREND HORTON HEAT NAAR DE BENELUX!

Reverend Horton Heat (foto: http://www.jupiterscollision.com)

Officieel bevestigd: eind juli komt de enige echte Reverend Horton Heat de Benelux op metershoge stelten zetten. De biggest, baddest, fastest, grittiest en greasiest rockabilly-/psychobillyrocker houdt slechts twee dagen audiëntie: op dinsdag 29 juli staat ie in de Melkweg in Amsterdam (www.melkweg.nl), twee dagen eerder op zondag 27 juli is hij headliner van de 16de Belgian Roots Night (www.openluchttheater.be), niet in het vertrouwde Hof Ter Lo in Borgerhout, wel voor één keer in het groene kader van het in 1956 gebouwde Openluchttheater in het Provinciaal Domein Rivierenhof in Deurne. Op beide concerten speelt hard rock-/southern metal-band Nashville Pussy (USA) het voorprogramma, in Antwerpen krijgt u er ook nog Runnin' Wild en Los Putas bovenop. Jim Heath maakt ondertussen al meer dan 20 jaar de wereld onveilig, maar het is alweer een flink aantal jaartjes geleden dat hij nog bij ons te zien was, dus...

Naar Boven

2 mei 2008
CANDYE KANE HEEFT KANKER


Candye Kane, de rondborstige bluespianiste die ook in rock ‘n’ roll middens erg populair is, is op 18 april geopereerd voor alvleesklierkanker. Kane had al jarenlang last van buikpijn, waardoor ze tijdens verschillende Europese tournees ook verschillende hospitalen bezocht, ondermeer in Nederland en België. De diagnose luidde telkens zure oprispingen, terwijl Kane zelf eerder aan galstenen dacht. Op 22 februari ging ze opnieuw naar het ziekenhuis, waar artsen uiteindelijk een tumor in de pancreas ontdekten, die in april werd verwijderd. Tijdens de gedwongen rust voor de operatie voelde de echtgenote van Paladins bassist Thomas Yearsley zich uitstekend en nam ze zelfs een aantal nieuwe nummers op, al is de term "nieuw" in deze relatief, aangezien het allemaal oude standards betrof, zoals Joe Liggins' I've Got A Right To Cry, een van de liedjes waarop Kane begin jaren '80 nog stripte!
Candye Kane brengt op haar website uitgebreid en openhartig verslag uit van haar ziekte en van het herstelproces, en voelt zich volgens de laatste berichten zwak, maar goed. Haar deelname aan de Blues Caravan toer eind april en begin mei in Nederland en België werd begrijpelijkerwijs geschrapt, of Candye Kane aanwezig zal zijn bij het United By Music project is op dit ogenblik niet duidelijk. United By Music is Candye's muzikale samenwerking met mentaal gehandicapten en bewijst dat haar hart even groot is als haar decolleté dat makkelijk een CD, een fototoestel én een blikje bier herbergt. United By Music trekt normaliter van 20 juni tot 20 juli door Nederland. Meer info vindt u wellicht op www.unitedbymusic.nl


Candye Kane's beroemde boob-solo: het is weer eens wat anders dan Jerry Lee Lewis' handen- en voetenwerk...

Naar Boven

2 mei 2008
STUDIOBAAS FLOYD RAMSEY OVERLEDEN

Op 17 april overleed Floyd Ramsey op 82-jarige leeftijd na een lang gevecht met hartproblemen. Toegegeven, de naam doet wellicht geen belletje rinkelen, maar hij was wel medeverantwoordelijk voor een van de grootste instrumentale rock ‘n’ roll hits: in zijn studio nam Duane Eddy in 1958 Rebel Rouser op...
De op 22 maart 1926 in Phoenix, Arizona geboren Floyd M. Ramsey ging na zijn legerdienst in 1945 werken in de radioreparatie winkel van zijn vader Clay Ramsey, Ramsey's Radio Repair, vlak bij de hoek van 7th Street en Weldon in Phoenix. In de loop der jaren werd de reparatieshop uitgebreid met een platenwinkel (Ramsey Record Land) en merkwaardig genoeg ook een kapperszaak, en naast de winkel bouwden ze een kleine opname studio die begin jaren '50 vooral werd gebruikt om squaredansmuziek op te nemen voor hun eigen Old Timer Record label. In 1956 nam Sanford Clark er The Fool op, Duane Eddy in 1958 Rebel Rouser, en Skip & Flip in 1959 It Was I en in 1960 Cherry Pie. Sanford Clark en Duane Eddy werden er geproduced door Lee Hazlewood, die op het idee kwam een watertank te installeren die dienst deed als echokamer. Hazlewood had twee metalen watertanks gerecupereerd van het stort, zette aan de ene kant speakers, en aan de andere kant een opnamemicrofoon. Duane Eddy werd opgenomen met echo en tape delay (vertraging op de opnameband), en dat geluid werd door de watertank gestuurd. Het resultaat was Duane Eddy's beroemde twang, een gigantische galm, maar als het regende of er een vogel op de tank ging zitten dienden de opnames stilgelegd!
Tussen 1956 en 1961 runde Ramsey vier kleine labels: Liberty Bell, MCI, Rev en Ramco. Daarop verscheen rock ‘n’ roll die u nu terugvindt op diverse Buffalo Bop, Bear Family, Desperate Rock And Roll en White Label verzamelaars, maar hits zaten er niet tussen. In 1963 opende Ramsey een grotere en moderne studio aan de overkant van de straat, Audio Recorders Of Arizona, en in de loop der jaren namen ondermeer Al Casey, Phil Spector en Marty Robbins bij hem op. Begin jaren '70 legde Ramsey zich toe op de verkoop van professionele video apparatuur en veranderde de naam in Audio-Video Recorders Of Arizona. Ramsey verkocht zijn bedrijf in april 1991 en had op dat moment een jaaromzet van bijna 7 miljoen dollar bruto.
Naar we hoorden zou in de originele studio waar Rebel Rouser werd ingeblikt, op 3703 N. 7th Street, tegenwoordig een hondenkapsalon gevestigd zijn.

Naar Boven

2 mei 2008
WAS ELVIS IN ENGELAND?

Elvis vs Tommy...

Heeft Elvis in 1958 in het grootste geheim Engeland bezocht? Dat beweert in elk geval impressario Bill Kenwright, die het verhaal te horen kreeg van Tommy Steele en het op 21 april naar buiten bracht in een interview met Radio 2 (GB). Volgens Kenwright kreeg Tommy Steele, in die dagen een van de Britse rivalen van Elvis, op een mooie dag een telefoontje van Elvis die hem vroeg: "Men zegt dat jij goed bent. Ben je even goed als ik?" Elvis zou later incognito een bezoek hebben gebracht aan Londen en de stad hebben verkend per auto, met Tommy Steele als gids.
Een merkwaardig verhaal dat evenwel niet onmogelijk is, want Elvis bezocht tijdens zijn legerdienst wel degelijk Parijs. Dat bewijzen de foto’s waarop hij poseert met de danseressen van de Moulin Rouge. Toch lijkt het vreemd dat het verhaal 50 jaar lang niet boven water zou komen, en dat er geen gegevens zouden bestaan van de vlucht naar Engeland, zoals een paspoort. Bill Kenwright beweert dat hij per ongeluk zijn mond voorbijpraatte omdat hij niet op de hoogte was van de doofpotaffaire, maar Lamar Fike, die met Elvis in Duitsland was tijdens zijn legerdienst, ontkent het hele verhaal. Ook in het boek "Sergeant Presley: Our Untold Story Of Elvis' Missing Years", geschreven door Rex Mansfield (een vriend van Elvis wiens vrouw Elisabeth Elvis' secretaresse in Duitsland was), is nergens sprake van een trip naar Engeland. De opvallendste reactie komt echter van de nu 71-jarige Tommy Steele zelf, die in de krant The Daily Mail deze mysterieuze worden liet optekenen: "Wat zoveel jaar geleden in werkelijkheid plaatsvond is gedenkwaardig en geheim. Het was een gebeurtenis gedeeld door twee jonge kerels die dezelfde liefde voor hun muziek en dezelfde opwinding van samen iets onvoorstelbaars te bereiken deelden. Ik heb gezworen nooit publiek te maken wat er gebeurde en het spijt me dat het nu toch is uitgelekt. Ik kan slechts hopen dat hij me vergeeft"...

Naar Boven

2 mei 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 20 september verschijnt het nieuwe album van Mischief!

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Opnieuw bij elkaar: The Wild Goners (F), en te dier gelegenheid verschijnt een CD met hun Complete Recording Sessions, met daarop hun Rock Along single, hun twee Tail LP’s, en de onuitgegeven tracks van wat hun derde LP had moeten worden.

KORT AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Te koop op eBay: een tweedeurs Oldsmobile '88 V-8 hardtop uit 1956. Detail: de auto was ooit nog van... Brian Setzer! *** Nog geen kaartjes voor The Stray Cats op 3 september in Amsterdam? Dan hebt u pech wegens helemaal uitverkocht, net als het concert in Brussel op 8 september *** Het goede nieuws is dat Billy Hancock een nieuwe CD uit heeft. Het slechte nieuws is dat Out Of The Darkness een bluesalbum is.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Wie heeft nog geen boek over Elvis geschreven? Donnie Sumner, neef van JD Sumner en lid van The Stamps tot 1972, kondigt aan zijn memoires te boek te stellen onder de titel In The Shadow Of Kings *** Wie daarentegen géén Elvis boeken meer zal schrijven is Bill Eugene Burk, die op 24 april op 76-jarige leeftijd overleed. Bill Burk was journalist en schreef vanaf midden jaren '50 over Elvis in de krant Memphis Press-Scimitar. Hij woonde op één minuut van Graceland, gaf al 20 jaar het driemaandelijks Elvis World magazine uit, en schreef meer dan 10 boeken over Elvis. Burk kreeg in november 2007 longproblemen en werd geopereerd aan de longen. Sinds 16 maart lag hij op intensive care.

Naar Boven

24 april 2008
JERRY LEE LEWIS ÉN CHUCK BERRY SAMEN NAAR NEDERLAND!

Goed nieuws voor mensen die graag levende legendes aan het werk zien en bereid zijn veel geld neer te tellen voor te korte concerten: op woensdag 19 november treden Chuck Berry en Jerry Lee Lewis samen op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Kaartjes kosten € 57,50 exclusief reserveringskosten. Over een eventueel concert in België is ons op dit moment niets bekend.

Naar Boven

24 april 2008
SLIM JIM PHANTOM AFGELAST!


Slim Jim Phantom in The Head Cat

Dikke pech voor al wie kaartjes heeft voor Stray Cats drummer Slim Jim Phantom op maandag 5 mei in The Rambler in Eindhoven: de hele Europese tour is afgelast "wegens omstandigheden buiten onze wil". We hebben voorlopig dus het gissen naar de ware reden, maar in een interview met Planet Jive (GB) hint gitarist Mark Harman op een gebrek aan communicatie tussen Slim Jim en het Duitse boekingsagentschap Die In Style. Een kleine troost is wellicht dat The Stray Cats begin september tijdens hun naar eigen zeggen afscheidstournee Nederland en België aandoen, en dat nu reeds gewerkt wordt aan een Europese toer in 2009 van The Head Cat, de hobbyband van Slim Jim, Danny Harvey (Rockats, 13 Cats) en speedrocker Lemmy Kilmister (Motörhead).

Naar Boven

24 april 2008
PIN-UP HEAVEN: R.I.P. SHERRY BRITTON


Op 1 april overleed pin-up Sherry Britton op 89-jarige leeftijd. Zoals met veel van haar collega’s is na al die jaren de werkelijkheid nog moeilijk te onderscheiden van (en in sommige gevallen nóg straffer dan) de publiciteitsverhalen van destijds, maar volgende feiten mogen we als min of meer vaststaand beschouwen.
Kind van gescheiden ouders, opgevoed in instellingen en op haar veertiende gehuwd met een hardhandige echtgenoot, loopt Britton (echte naam: Edith A Zack) al snel weg van huis om als tiener te beginnen strippen, en in de jaren '30 en '40 wordt ze een van de koningen van de Broadway burlesque. In 1945 staat ze als pin-up in het soldatentijdschrift Yank, en President Roosevelt benoemt haar tot erebrigadier omdat ze tijdens de oorlog de troepen entertainde. In 1958 trad ze op in een club op amper twee stratenblokken van het Witte Huis, en in 1964 wordt ze geweerd van de Wereldtentoonstelling in New York wegens "te gewaagd". Haar bijnaam was "Great Britton", haar specialiteiten waren buikdansen en het balanceren van glazen water op haar borsten.
Later wordt ze theater actrice en cabaretzangeres, en gaat ze studeren: Britton had naar verluidt een IQ van 165, en op haar 63ste haalt ze een universitair diploma in de rechten. Op haar 85ste verjaardag was ze nog de ster van een gala avond die voor haar werd georganiseerd.

Naar Boven

24 april 2008
SEXVIDEO VAN MARILYN VERKOCHT VOOR 1,5 MILJOEN DOLLAR!


Een video waarop te zien is hoe Marilyn Monroe een onbekende man oraal bevredigt is voor 1,5 miljoen dollar verkocht aan een zakenman, die niet van plan is de opnames openbaar te maken. Het betreft een geluidloze zwart-wit 16mm film van een kwartier waarop de actrice gekleed op haar knieën zit en het hoofd van de man niet te zien is. De film was in het bezit van de zoon van een overleden FBI informant en zou een kopie zijn van een film uit de jaren '50 die midden jaren '60 in beslag werd genomen door de FBI. Volgens vrijgegeven CIA documenten probeerde de FBI te bewijzen dat de man op de beelden John of Robert Kennedy was. Uit FBI dossiers blijkt dan weer dat Marilyn's echtgenoot Joe DiMaggio ooit vruchteloos heeft geprobeerd de film te kopen voor 25.000 dollar. De kopie werd nu ontdekt door een verzamelaar van filmmemorabilia tijdens onderzoek voor een documentaire over Marilyn.
Twee opmerkingen: eerdere "pornofilms" van Marilyn bleken tot nu toe steeds vervalsingen, en als het de bedoeling is dat de beelden niet publiek worden gemaakt, waarom wordt het nieuws van de verkoop ervan dan naar buiten gebracht?...

Naar Boven

24 april 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen 50’s Dag in Breda op zondag 18 mei dit jaar wegens te weinig interesse van de Havermarkt, en organisator Cees Classic laat ons weten dat de termijn om de vergunning aan te vragen bij de gemeente intussen verlopen is. Hopelijk gaat dit gratis evenement volgend jaar opnieuw door! *** Batmobile heeft een nieuwe CD uit, Live At The Club Foot, al is "nieuw" in dit geval een eufemisme, want het gaat om een Brits concert uit 1986.

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

De volgende Belgian Roots Night op zondag 11 mei in Hof Ter Loo in Antwerpen is helemaal gericht op de blues, met als headliner gitarist Johnny Winter. De link met rock ‘n’ roll? Winter nam zijn eerste single op in 1960 onder de naam Johnny & The Jammers, terug te vinden op Bear Family's That'll Flat Get It Volume 19: Rockabilly From The Vaults Of D & Dart Records.

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Boz Boorer (GB) werkt aan een Crazy Cavan tribute-CD waarvoor ook onze eigen Batmobile een bijdrage levert. De Batmo's gaan Frankie Got A Quiff coveren *** Terug na enkele jaren afwezigheid: Al Willis (F), met een nieuwe CD onder de arm, Got Some Rockin' To Do. Zijn band heet tegenwoordig The New Swingsters *** Conrad di Ianni stapt uit Crazy Jay & the Partytimers (GB) om bij The Roosters te gaan spelen. Merkwaardig, want di Ianni is niet alleen de gitarist van Crazy Jay maar ook haar echtgenoot...

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 12 april overleed de 77-jarige tenorsaxofonist Mel Dalton, die zijn carrière begon bij Lloyd Price en ondermeer Buddy Holly, The Everly Brothers en Bobby Darin begeleidde. Vanaf de jaren '60 schakelde hij over op jazz. Dalton had kanker.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 17 april overleed singer-songwriter-gitarist Chris Gaffney, u mogelijk bekend als accordeonist van The Hacienda Brothers en Dave Alvin's Guilty Men. De 57-jarige Gaffney was recent gediagnoseerd met leverkanker *** Wat ons eraan doet denken: op 24 juni verschijnt de nieuwe Hacienda Brothers CD Arizona Motel.

Naar Boven

15 april 2008
NU ON-LINE: THE LEGENDS... OR NOT?

Boppin' Around Magazine mag dan met haar reguliere, gedrukte uitgaven gestopt zijn, de lezers van het magazine hebben nog enkele delen tegoed van de serie The Legends... Or Not: De 25 Meest Bijzondere Sterfgevallen In De Rock 'n' Roll Geschiedenis.
Je kunt twee versies in PDF-formaat van dit gloednieuwe artikel downloaden: de schermversie of een zwaardere afdrukversie! Tip: print het artikel uit, dan is het beter leesbaar.

Naar Boven

14 april 2008
BIG SHAMPOO & THE HAIRSTYLERS NUMMER ÉÉN!

De Roosendaalse band Big Shampoo & the Hairstylers mag zich sinds 12 april officieel de beste coverband van Nederland noemen. Na een lange weg van voorrondes waaraan honderden bands deelnamen streden ze in een goed gevuld stadion De Vechtsebanen in Utrecht voor zo maar eventjes 5.000 aanwezigen met acht andere bands om de felbegeerde titel en wisten ze de jury ervan te overtuigen dat Big Shampoo de beste is. Ze winnen ondermeer de opname van een single met videoclip. Helmut van Rijsbergen is uitgeroepen tot beste drummer van de Dommelsch Clash Van de Cover Bands.
Big Shampoo & the Hairstylers: No. 1!

Naar Boven

14 april 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Bassist Henk Verkooyen van The Explosion Rockets is herstellende: op 21 maart werd zijn stoma verwijderd, op 1 april werden de hechtingen eruit gehaald. Half september 2007 werd Henk met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij nog dezelfde dag werd geopereerd aan zijn dikke darm die gesprongen was. Zijn plaatsje bij The Explosion Rockets werd tijdelijk ingevuld door Gerard van Bokhoven van Big Caz & the 4 Bops en all-round muzikant Wil Dona, die ooit al eens door Engeland toerde met The Shadows, als bassist zowel als drummer *** Franky Vampire & his Virgin Shooters spelen op 30 april in La Folie in Eindhoven hun allerlaatste optreden *** Bands gaan, andere bands staan te dringen om hun plaats in te nemen: Dee-Ann & the Nightcaptains komen uit Rotterdam en bestaan uit Dee-Ann (zong in een vorig leven doo-wop met Miss Mary Ann), drummer Marc Burger (69Beavershot en Triple Dynamite), contrabassist Marcel van den Berg (oprichter van The Scam, thans eveneens in 69Beavershot en Triple Dynamite) en gitarist Wim (oprichter van The Wildcats). Op 17 mei spelen ze in Texel hun eerste optreden, in afwachting kan u alvast luisteren naar www.myspace.com/deeannandthenightcaptains *** Na het vertrek van gitarist Marco Vugts gaan The Boppin' Rhythm Boozers verder als trio onder de naam The Rhinestone Brothers. Meer daarover in onze Rockin' Lifestyle afdeling in het verslag van de door The Boppin' Rhythm Boozers georganiseerde benefiet voor Kika van 22 maart!

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Belgische rockabilly doet het goed: op 11 juli speelt Moonshine Reunion op Peer, het grootste rhythm and bluesfestival in België! *** Rockin' Daddy & the Cool Cats zijn verleden tijd en hebben zich omgeturnd tot roots/ americana band Gasoline *** Wie brandt van nieuwsgierigheid naar de eind april op Sonic Rendezvous te verschijnen nieuwe Seatsniffers-CD Turbulence, kan op www.myspace.com/theseatsniffers alvast twee nummers voorbeluisteren.

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Goed nieuws voor wie van plan is begin augustus naar het Brandenburger Rock And Roll Meeting weekend van de Preussen Rebs te gaan: alle buitenlandse bezoekers mogen gratis binnen, er zijn gratis kampeerplaatsen en douches, en bovendien zijn in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt lang nekhaar en lederen broeken niet verplicht. Allen daarheen op www.preussenrebs.de *** The Wildcats hebben een nieuwe CD uit, Take And Give *** No pain, no gain: Julian Wiethoff speelde op 29 maart een concert met Black Raven in Hannover met een bijzonder pijnlijke schouder na een avondje stappen. Toen de pijn op zondag nog niet weg was besloot ie toch maar eens langs de dokter te gaan, die snel de diagnose wist te stellen: niets minder dan een gebroken schouder... *** Binnenkort verschijnt From The Waist Down, het derde album van Jack Rabbit Slim, en in juni zitten ze al opnieuw in de studio... samen met onze eigen Sue Moreno! *** Chuck Harvey verhuist in juli van Duitsland naar Brazilië en annuleert alle data van zijn Frantic Flintstones *** Speciale gaste op Hemsby 40: pin-up Bernie Dexter. Bernie komt mee met manlief Levi Dexter die optreedt in Hemsby, en zal een signeersessie houden.
Bernie Dexter

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Uit op Norton: drie albums met zeldzaam Charlie Feathers materiaal + in totaal 25 onuitgebrachte tracks. Let op: de CD-versie heeft ten opzichte van de vinylversie telkens één bonustrack + extra interview fragmenten *** Volgende artiest in Bear Family's Rocks reeks: Bobby Darin *** Volgende artiest in Bear Family's The Sun Years, Plus reeks: Hayden Thompson, de enige artiest die op Sun een nummer opnam met ‘rockabilly’ in de titel *** Gaan deze zomer onder de veilinghamer: een kostuum dat Elvis droeg in de film Clambake (1967), Elvis' beroemde peacock jumpsuit uit 1973-1974, Johnny Cash' Folsom Prison jumpsuit, en Marilyn Monroe's jeans uit de film River Of No Return (1954) *** Jerry Lee Lewis was op 30 maart aanwezig op de première van de Rolling Stones concertfilm Shine A Light in New York, wat enkel de geruchten aanwakkert dat die goeie ouwe Jerry Lee zou gaan meespelen op het volgende album én de volgende tournee van de Stones *** Charlie Gracie is zijn eerste Amerikaanse CD in 8 jaar aan het opnemen, en krijgt daarbij assistentie van een aantal rockartiesten die zwéren door Gracie, de allereerste rocker uit Philadelphia, beïnvloed dan wel geïnspireerd te zijn. Staan aan te schuiven om mee te spelen: Al Kooper (organist van Bob Dylan en oprichter van 70s jazzrock band Blood Sweat And Tears), Peter Noone van de Britse 60’s band Herman's Hermits, en Graham Nash (60s band The Hollies en folk rock supergroep Crosby, Stills, Nash & Young) *** Ronnie Hawkins kreeg op 5 april uit handen van de burgemeester van zijn woonplaats Peterborough, Ontario de sleutels van de stad overhandigd als erkenning van zijn belangeloze inzet voor de gemeenschap. De nu 73-jarige in Arkansas geboren Hawk trad voor het eerst op in Canada in 1958, en dat beviel hem zo dat hij er de rest van zijn leven bleef plakken *** Things Do Go Wrong is de titel van een nieuw boek over de Britse tournee van Gene Vincent en Eddie Cochran die in 1960 aan Eddie Cochran het leven kostte. Auteur is Spencer Leigh, die eerder al boeken schreef over Elvis, Buddy Holly, Lonnie Donegan en Billy Fury.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 26 maart overleed de 65-jarige Frank J. Condo aan longkanker. Condo zong begin jaren '60 bij Rick & the Masters, een blanke doo-wopgroep uit Philadelphia. Er is een CD uit van die band getiteld Masters Of Music, maar aangezien we die niet hebben moeten we u het verhaal van Rick & the Masters schuldig blijven. Condo was nog steeds actief en zong derde tenor bij acapella groep 45 RPM, samen met nog een ex-lid van Rick & the Masters, bas Lou Orsini. Condo bleef optreden tot een maand voor zijn dood, ook al moest hij voor en na de concerten aan de zuurstof *** Op 2 april overleed Ruth Ann Hand, de eerste echtgenote van Gene Vincent. Gene en de op dat moment amper 15-jarige Ruth Ann huwden op 11 februari 1956, Gene's 21ste verjaardag. Nog geen jaar later gingen ze om diverse redenen uit elkaar: Gene's stijgende populariteit die leidde tot het feit dat hij continu on the road was, zijn vermeende ontrouw, en zijn toen al labiele humeur. Bij de echtscheiding kreeg Ruth Ann een Cadillac en $ 1.000. Ruth Ann en Gene hadden geen kinderen.

Frank Condo destijds (links) en acapellagroep 45 RPM (rechts)

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 13 mei verschijnt In Concert, een live DVD van Los Straitjackets gefilmd in 2005 in San Francisco. Er komt ook een LP versie met een andere tracklisting *** Kim Lenz werkt aan haar eerste album sinds The One And Only uit 1999, begeleid door Nick Curran (gitaar), Scotty Lecce (drums) en Jake Erwin (contrabas), die in het verleden reeds deel uitmaakten van haar Jaguars. Op www.myspace.com/kimlenzrockabilly kan u alvast een ruwe mix beluisteren.

KORT OVERIG ROCK & ROLL NIEUWS

De Australische rockabilly band Hank's Jalopy Demons houdt er na 12 jaar mee op omdat frontman Hank Ferguson verhuist naar Berlijn. Hank's Jalopy Demons brachten één CD (Goin' Straight) en één vinyl EP (Gasoline Baby) uit. Ze werken hun concerten af met Kieron McDonald van The Flatfoot Shakers en spelen hun laatste show op 8 juni op het Wintersun Festival.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Regisseur Stephen Frears werkt momenteel aan een filmscript gebaseerd op de premisse dat Elvis tijdens zijn legerdienst in de keel werd geschoten door een fan en vervangen werd door een imitator. Werktitel van het project: The Importance Of Being Elvis *** George Kalinsky, gedurende 40 jaar de officiële fotograaf van Madison Square Garden, heeft in zijn archieven bijna 100 ongepubliceerde livefoto's van Elvis uit 1972 gevonden. Een van de foto's hangt momenteel drie verdiepingen groot boven Times Square in New York, een aantal andere zullen vanaf eind april te zien zijn in Graceland in de Elvis Jumpsuits: All Access expositie, een tentoonstelling van meer dan 50 jumpsuits.

Naar Boven

3 april 2008
50 JAAR EXPO ’58: FRANTIC FRANKY WORDT WILD!

We schreven het reeds in onze laatste gedrukte uitgave: dit jaar wordt de 50ste verjaardag van de Wereldtentoonstelling 1958 te Brussel uitgebreid gevierd. Radio, kranten en tijdschriften allerhande besteden er volop aandacht aan, Nederlandstalige gidsenorganisaties organiseren rondleidingen en begeleide wandelingen, mensen die daarvoor gestudeerd hebben houden lezingen, en er zijn tientallen evenementen en activiteiten gepland op en rond de Heizel. Aangezien die evenwel niet allemaal even interessant zijn voor Boppin' Arounders, zetten we hier de leukste voor u op een rijtje.


- "Van New Look Tot Expo 58" is een retrospectieve over de jaren '50 mode met avondjurken van vermaarde couturiers, trouwjurken van 1947 tot 1959, cocktailjurken, mantelpakjes en accessoires die de heropleving na de magere oorlogsjaren illustreren. Van 21 maart tot 31 december in het Museum Voor Kostuum En Kant, Violetstraat 12, Brussel. Toegang: 3 euro.

- Van 13 april tot eind juni kan u op een zestal plaatsen in Brussel, ondermeer op de Kunstberg en in het ontvangstpaviljoen van het Atomium waar de toegangstickets worden verkocht, via beeld, geluid en grafische vormgeving de sfeer van Expo 58 opsnuiven, ondermeer via getuigenissen. Bedoeling is sfeerplekken te creëren waar u de fifties en Expo 58 kan herbeleven. Info: www.erfgoedbrussel.be

- 17 april: openingsvuurwerk afgeschoten vanaf de bollen van het Atomium, het beroemdste overgebleven bouwwerk van Expo 58.

- Wie tussen 17 april en 19 oktober 50 jaar wordt mag op zijn verjaardag gratis binnen in het Atomium (de normale toegangsprijs is € 9,-).

- Langs de Eeuwfeestlaan en de rotonde Louis Steens zullen grote foto's hangen van de vroegere paviljoenen van Expo 58.

- Op 26-27 april en 23-24 augustus van 8 tot 19 uur worden twee rommelmarkten georganiseerd aan de voet van het Atomium met als thema "voorwerpen van de jaren '50 tot de jaren '80 en objecten van Expo 58". Info: www.brocante58.be

- De expositie "Tussen Utopie En Werkelijkheid", opgezet door het Archief Van De Stad Brussel, de vzw Atomium, en het Algemeen Rijksarchief (dat het archief beheert van het Commisariaat-Generaal van de Expo), spitst zich toe op de herdenking van het jaar 1958 door middel van affiches, foto's, tekeningen, films en maquettes, gekoppeld aan een rondleiding in het Atomium. Van 17 april tot 19 oktober (de originele data van Expo 58 in 1958) in het Atomium. Deze tentoonstelling wordt aangevuld met een kleinere expo over graficus Lucien De Roeck, de man die beroemde Expo 58 ster ontwierp.

- 25 mei : defilé van auto's uit de jaren '50 aan de voet van het Atomium.

- Van 19 juni tot 28 december loopt in het Huis Van Alijn in de Kraanlei 65 te Gent de tentoonstelling "De Wondere Wereld Van Expo 58", info op www.huisvanalijn.be

- Ook in Mechelen herbeleef je van 21 juni tot 14 september de jaren '50, met een drive-in bioscoop, fifties optredens, en wat ze zelf de grootste Expo 58 tentoonstelling van Vlaanderen noemen. In feite gaat het zelfs niet om één maar twee tentoonstellingen: in het Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 (ingang Haverdreef) plaatst "Anno Expo" architectuur, stedenbouw en technologie centraal, met 25 unieke maquettes van Expo paviljoenen, origineel beeldmateriaal van toen en verhalen van Expo bezoekers. Door middel van de virtuele wonderen van de techniek kan je zelfs binnenlopen in een van de Expo paviljoenen! In het Cultuurcentrum Mechelen (ingang Melaan) leidt "Happy Days" je rond in de lifestyle en het design van de gestroomlijnde strijkijzers, pastelkleurige serviezen en hippe mixers. Op www.anno-expo.be blijft u via een e-zine nieuwsbrief op de hoogte van het complete programma.

- 28 juni: gratis rock ‘n’ roll festival aan het Atomium met The Extraordinaires (GB), The Hot Rocks (F), Be-Bop's, Runnin' Wild en Moonshine Reunion.

- Ook Radio Modern kondigt op 16 augustus een samenwerking aan met het Atomium, maar kleeft daar nog geen bands op. De website van het onvolprezen Ray Collins Hot Club (D) meldt evenwel dat de Duitse swingers op 16 augustus optreden aan het Atomium...

- De Open Monumentendagen op 20 en 21 september zullen in het teken staan van "voor en na Expo 58" met de nadruk op de gebouwen nagelaten door de Expo en de architectuur die de gebeurtenis met zich meebracht van de naoorlogse periode tot de decennia die erop volgden.

- Tot 21 december biedt het Architectuurmuseum De Loge in de Kluisstraat 86 te Elsene met de tentoonstelling "België 58" een overzicht van de architecturale en decoratieve vormen van de 58-stijl in al haar varianten (ondermeer de zogenaamde "Spirou-stijl" die refereert naar de strips van Franquin, de geestelijke vader van Guust Flater en Robbedoes), en dat aan de hand van tekeningen, foto's, affiches, maquettes, meubelen, oude tijdschriften en een volledig nagebouwde flat uit de jaren '50. Tickets: €, info: www.aam.be

- Op een nog te bepalen openluchtlocatie (mogelijk op de bipoden van het Atomium!) komen gratis filmvoorstellingen van Et Dieu Créa La Femme (Brigitte Bardot, 1955), Rebel Without A Cause (James Dean, 1956) en Mon Oncle (Jacques Tati, 1958).

- Er komen speciale uitgaven (boeken, strips, tijdschriften) die de herinnering aan Expo 58 levendig zullen houden (ondermeer een speciale tweetalige Suske En Wiske strip die zich afspeelt in het Atomium), en de Post brengt een speciale postzegel uit. Ook Radio 1 besteedt nu reeds aandacht aan Expo 58 in diverse radioprogramma’s.

- Heruitgave van twee tafelserviezen uit 1958 ontworpen door Boch, te koop in de souvenirwinkels van het Atomium: enerzijds een set kopjes en schoteltjes voor twee personen met keuze uit twee verschillende afmetingen en twee- of vierdelige sets (€ 25 en 50), anderzijds een set bestaande uit een klein en een groot bord en een kom naar het beeld van het servies dat in 1958 werd ontworpen door Lucien De Roeck, voor één persoon tegen de prijs van 45 €. Van beide serviezen zullen 1958 exemplaren worden gemaakt en het De Roeck servies zal voorzien worden van een nummer. Het design van 1958 wordt volledig behouden, evenals de verpakking.

We houden u op de hoogte van wijzingen en nieuwe activiteiten. Afspraak aan het Atomium!

Naar Boven

3 april 2008
RIP GLENN BARBER


Glenn Barber toen en recentelijk

Tom Ingram laat weten dat hij van Glenn Barber Jr., de zoon van rockabilly Glenn Barber, het bericht kreeg dat zijn vader overleed op 28 maart.
Martin Glenn Barber werd geboren op 2 februari 1935 en leerde als kind gitaar spelen. In 1952 verschijnt zijn debuutsingle, You Took The Twinkle Out Of My Stars/ Ring Around The Moon, op het kleine Stampede label. Tussen 1954 en 1956 neemt hij enkele uitstekende singles op voor Starday, zoals Ice Water (1954), Livin' High And Wide (1955, net als Ice Water later gecoverd door Ray Condo) en Shadow My Baby (1956). Barber was ook actief als studiomuzikant en speelde volgens Glenn Jr. (in de jaren '70 drummer van country zanger Roy Drusky) gitaar op platen als Chantilly Lace (Big Bopper), Blackland Farmer (Frankie Miller), Why Baby Why (George Jones) en Big Mamou (Link Davis). In de jaren '60 bouwde Barber net als zoveel van zijn rockabilly collega’s een nieuwe carrière op als countryzanger, en in 1970 - 18 jaar na zijn allereerste single - verscheen zijn debuut LP A New Star. Eén van de liedjes op die LP, She Cheats On Me, werd later gecoverd door Roy Orbison. In totaal zou Glenn Barber 21 keer de country charts halen. Op 22 augustus 2006, exact 9 dagen voor hij in het Franse Pont d'Ain zou optreden met The Collins Kids, had hij een hartaanval, en hij werd er vervangen door Marvin Rainwater. Op 17 maart 2007 trad hij alsnog op Saint-Denis-Les-Bourg (F) aan de zijde van Bill Haley's Comets.
Glenn Barber overleed aan een hartaanval met zijn gitaar in zijn handen, terwijl hij aan het repeteren was voor zijn optreden op Viva Las Vegas.

Naar Boven

3 april 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Rambler in Eindhoven heeft op maandag 5 mei het enige optreden in de Benelux van Slim Jim Phantom binnengehaald. De Stray Cats drummer zal begeleid worden door Mark Harman van Restless en Space Cadets op gitaar en Paul "Choppy" Lambourne van Demented Are Go, Caravans, Nigel Lewis, Pharaohs, Mad Dog Cole en nog een hele trits andere psychobands op contrabas. Het voorprogramma wordt verzorgd door Built 4 Speed (D).

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Definitief dicht omdat u er niet vaak genoeg kwam: Tiki's in Gierle *** De ene zijn dood is evenwel de andere zijn brood: het nieuwe Cooperville café aan de Nieuwe Kaai in Turnhout heeft zich al opgeworpen om hét rock ‘n’ roll café in België te worden. De naam verwijst naar de Amerikaanse illustrator/ designer Coop wier tekeningen uitdrukkelijk refereren naar de sfeer van de fifties, en uitbaters Let Lauwers en Sven Schaerlaeken, twee bekende gezichten in de Turnhoutse rock ‘n’ roll scene, plannen om de twee weken op zondag een rockabilly, roots, boogie, blues of jazz optreden *** En hoewel het spreekwoord zegt dat waar de brouwer is de bakker niet kan zijn, krijgen wij van pinten pakken toch altijd honger, en dan biedt The Snax uitkomst. The Snax noemt zichzelf een retro-snackbar-broodjeszaak, is gelegen aan de Tervuursesteenweg 692 in Elewijt-Zemst, is ingericht als een fifties diner, en biedt culinaire hoogstandjes aan als de Rockabilly (een broodje gevuld met warme kip in pepersaus), de Hot Rod Chicken (kip met perzik en ultrapikante samouraisaus) en de Tikiburger.

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Alles komt terug: de Duitse pyschobillies van The POX spelen op 9 mei op de Psychomania Rumble 2 in Potsdam hun eerste concert in 17 jaar. The POX (wat staat voor Psychobilly Orchestra X) bracht in 1986 op het Nederlandse Kix4U label de vinyl 6-tracker Voodoo Power uit *** De zevenkoppige jiveband Ocean's Seven heeft aangekondigd na vier jaar de handdoek in de ring te gooien, omdat zanger James Ocean meer tijd wil spenderen aan zijn privéleven. Daar kennen we zelf alles van! Ocean's Seven werkt wel nog alle boekingen af, waaronder een concert in mei op Hemsby en eind november op de Rhythm Riot.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Sun King: The Life And Times Of Sam Phillips, The Man Behind Sun Records is een nieuwe biografie geschreven door Kevin en Tanja Crouch, die eerder het Boek The Gospel According To Elvis schreven *** Op 28 maart ging op het Method Film Festival in Calabasas, California de film Crazy in première, een biopic over de legendarische Nashville sessiegitarist Hank Garland, waarin ondermeer Elvis, Roy Orbison, Patsy Cline, Ernest Tubb, Kitty Wells, Cowboy Copas, Red Foley, Chet Atkins, Bobby Helms en Hank Williams langs komen wandelen. De in 2004 overleden Garland wordt gespeeld door Waylon Payne, die in Walk The Line Jerry Lee Lewis speelde. Waylon Payne is de zoon van John Payne (gitarist van Willie Nelson) en de door Johnny Cash bassist Marshall Grant ontdekte countryzangeres Sammi Smith, en was het petekind van Waylon Jennings *** Over leven en werk van Conway Twitty is dan weer een theatermusical in de maak onder de werktitel It's Only Make Believe, die zo ergens rond augustus in de States in première zou moeten gaan *** Een voorstel om een stuk van de US 45 autostrade in West Tennessee officieel om te dopen in Rockabilly Highway is goedgekeurd door de senaat van Tennessee en dient enkel nog ondertekend door gouverneur Phil Bredesen. De autostrade loopt van Madison County over Chester en McNairy tot de grens met Mississippi, en zal de Music City Highway, de Interstate 40 van Nashville naar Memphis, kruisen.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Op 15 maart ging op Broadway een musicalversie van de film Cry-Baby in première. Het script werd geschreven door Mark O'Donnell en Thomas Meehan, die eerder al John Waters' andere rock ‘n’ roll film Hairspray bewerkten voor het toneel *** The Casey Sisters spelen dit jaar op Viva Las Vegas een reünie concert. Caroline en Little Rachel zullen er ook een speciale set brengen samen met een andere meidengroep, The Honeybees, onder de naam The She-Demons *** Hightone Records, misschien wel het grootste alternatieve rootslabel in Amerika dat ook ruime aandacht besteedde aan rockabilly en aanverwanten, houdt er na 25 jaar mee op. Hightone verkocht op 28 maart zijn volledige catalogus aan Shout! Factory Records, een label gebaseerd in Californië. Ondermeer Billy Lee Riley, Sonny Burgess, Dick Dale, 50’s doo-woppers The Calvanes, The Blasters, Dale Watson, Big Sandy, Deke Dickerson, Mack Stevens en Kim Lenz brachten albums uit op Hightone, dat ook CD’s uitbracht met Rollin' Rock materiaal uit de jaren '70. Als wij u overigens één album uit Hightone's re-issue catalogus mogen aanbevelen, laat het dan de titelloze CD van Hezekiah & The House Rockers zijn: wat u ook aan primitieve bluesboppers in huis hebt, we garanderen dat het niet zal klinken zoals Hezekiah Early's cover van Whole Lotta Shakin' Goin' On.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

De plannen voor een Elvis themahotel in Las Vegas krijgen concrete vorm en omvatten een hotel met 2269 kamers, vergaderruimtes, restaurants, casino’s, boetieks, huwelijkskapellen en een niet nader omschreven "interactieve multimedia Elvis experience". De bouw moet aanvangen in 2009 en het geheel zou tegen 2012 klaar zijn *** Zwaargewond bij een auto-ongeval: de 78-jarige Hugh Jarrett, baszanger van The Jordanaires van 1954 tot 1958, toen hij na de film King Creole werd vervangen door Ray Walker. Jarrett was nog steeds actief als radio deejay, tegenwoordig voor de ándere King, Jesus Christus. Verdere info ontbreekt momenteel.
Elvis met Hugh Jarrett geheel rechts op de foto

Naar Boven

27 maart 2008
CADDY'S BENEFIET

Een aantal bands hebben het initiatief genomen om het noodlijdende Caddy’s Diner een steun in de rug te geven. Op zaterdag 29 maart organiseren ze een benefit band dag waaraan maar liefst negen bands hun belangeloze medewerking verlenen. In het perfecte 50’s establishment treden vanaf 14.15 uur op: The Surphonics, The Custom Made Trio, Mellow Jo & the Hi-Tones, The Tin Stars, El Rio Trio, The Wieners, The Barnstompers met Annita, The Pastrelli’s en The Bizznizzmen Of R&R. Zie ook www.caddysdiner.com

Caddy's Diner (foto: Boppin' Around archief)

Naar Boven

27 maart 2008
DUIMEN VOOR BIG SHAMPOO & THE HAIRSTYLERS!

Big Shampoo & the Hairstylers spelen op 12 april in Utrecht de landelijke finale van de Dommelsch Clash Of The Cover Bands 2007-2008, een wedstrijd voor - u had het geraden - coverbands. Ze mogen zich alvast de beste coverband van Brabant en Limburg noemen, want eerder wonnen ze al de halve finale in een uitverkocht Paradiso, dé muziektempel van Amsterdam, waar ze de eerste prijs van de vakjury in de wacht sleepten. Bert van Uffelen en Helmut van Rijsbergen werden daar trouwens genomineerd voor respectievelijk beste bassist en drummer. De twaalfkoppige band - inclusief een zeskoppige blazerssectie - speelt covers van ondermeer Louis Prima (Buona Sera), Stray Cats en Brian Setzer Orchestra (Rock This Town, Stray Cat Strut, Americano, Dirty Boogie), maar evengoed big band arrangementen van pop- en rocksongs als Walk This Way, Crazy Little Thing Called Love en Englishman In New York. Van de halve finale in Paradiso werd een DVD gemaakt die op 12 april wordt voorgesteld en te koop zal zijn in mainstream platenzaken als Free Record Shop, Musicstore en Van Leest. Succes, jongens!
Big Shampoo & Hairstylers op Youtube

Naar Boven

27 maart 2008
RIP SAM WEISS

Op 19 maart overleed de 81-jarige Sam Weiss, samen met zijn oudere broer, de in maart 2007 overleden Hy(man) Weiss, in 1953 de oprichter van doowop label Old Town Records.
Sam en Hy waren Roemenen die als kind emigreerden naar Amerika en opgroeiden in de Bronx. Hun eerste ervaring in de muziekbusiness was de jukebox rackets, en in 1949 creëerden ze hun eigen label Parody Records, dat geen lang leven beschoren was. In 1953 stampten de broers Old Town Records uit de grond, dat zijn naam haalde bij de Old Town Paper Company, het New Yorkse bedrijf waar Sam werkte. De broers gebruikten niet alleen gratis het briefpapier van die firma, maar verzekerden zich daarmee vooral van een adres op de prestigieuze Madison Avenue, dat toch heel wat meer indruk maakte dat het echte adres van het achteraf kamertje waar de broers in werkelijkheid Old Town runden. Old Town bestond tot 1977 en bracht R&B, rock ‘n’ roll, gospel, jazz, country, pop, folk, soul en disco uit, maar zou de geschiedenis ingaan als doo-wop label. De eerste Old Town hit was We Belong Together (Robert & Johnny, 1958), daarna volgden So Fine (Fiestas, 1959), Let The Little Girl Dance (Billy Bland, 1960), het reeds in 1958 opgenomen There's A Moon Out Tonight (Capris, 1961) en Remember Then (Earls, 1962). Na Old Town richtte Sam Weiss in 1976 nog het disco label Sam en in 1992 het dance label Nervous op, hij werd begin jaren '80 een van de eerste videodistributeurs, en hij startte het platendistributiebedrijf Win One-Stop op.
De doo-wop van Old Town vind u vandaag de dag op Ace CD’s als Hy Weiss Presents Old Town Records, Remember Then: The Best Of The Earls, The Oh So Fine Fiestas, en de vijf volumes Old Town Doo Wop.

Naar Boven

27 maart 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Bellhops muzikanten Emilio en Enrico Garcia spelen vanaf heden ook bij Pinchitos Caliente, de band van leadzanger/ gitarist Gerardo Romero Butron en contrabassist Martijn Ubachs (Martinos Caliente). Ook nieuw in de band is de accordenist Dwayne Verheyden. Er zijn plannen voor een album na de zomer en een theatertour eind dit jaar *** Na het vertrek van Marco Vugts hebben The Boppin' Rhythm Boozers besloten een punt te zetten achter hun muzikale carriere. Op hetzelfde moment hebben de drie overgebleven bandleden besloten verder te gaan onder de naam The Rhinestone Brothers. De bezetting bestaat nu uit Alex Nuijts (contrabas en zang), Maurice Meesters (drums) en Tonny van Dijk (gitaar en zang). In mei duiken de jongens de studio in voor een nieuwe demo *** The Reno Brothers hebben een nieuwe CD uit, 90 Miles To Reno *** De Amsterdammer Jack Botermans, auteur van diverse kijkboeken over de jaren '50, '60 en '70, heeft een nieuw boek klaar: Mijn Vader Had Er Ook Zo Eén: Auto's In De Jaren '50 en '60 verschijnt eind april bij uitgeverij Terra Lannoo *** The Eightball Boppers werken op dit moment aan een Chuck Berry tribute-CD.
Chuck inspireert The 8Ball Boppers

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

The Hometown Gamblers hebben 10 nummers opgenomen met Ronnie Hayward, en de bedoeling is dat die zullen verschijnen op vinyl. Hayward zoekt na Rockin' Around Turnhout zo lang mogelijk in België te blijven hangen, en treedt momenteel op in onze contreien begeleid door The Hometown Gamblers *** De surfers van Los Venturas werken aan een project genaamd Ganja Party dat een mix van 60s, 70s, psychedelica en reggae moet worden. We houden ons hart vast... *** Top of the bill op het Sjock festival in Gierle op zaterdag 12 juli: de enige echte Wanda Jackson, vakkundig begeleid door The Seatsniffers *** Sjock houdt diezelfde namiddag trouwens voor de vierde keer zijn Sjock Sjowcase: als u met uw beginnende rockabilly- of surfband een plaatsje op het echte festival in de wacht wil slepen, stuur dan een demo naar Hans Kersemans, Schoorstraat 16, B-2275 Gierle. Alle info op www.sjock.com *** The Mighty Quiffs waren in maart uitgebreid en op hun paasbest te bewonderen in een modespecial van de Belgische krant De Morgen, naar aanleiding van een interview met opperkuif Ben Mouling over het succes van zijn Radio Modern concerten. Ook muziekzender JimTV besteedde reeds aandacht aan Radio Modern met een reportage over het optreden van Mike Sanchez.

The Mighty Quiffs zorgen voor promotie van de rock 'n' roll in de mainstream media

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Duitse doo-woppers The Crystalairs laten weten dat ze aan een nieuw album werken, dat eind 2008 in de bakken zou moeten liggen *** De nieuwe CD van hun Hamburgse collegas The Fabulous Flops is al wel uit, getiteld Reloaded *** All Shook Up is een nieuw trio opgericht door Nina Pink, ex-drumster van The Moonshiners en Crazy Man Crazy. Haar zanger-gitarist en contrabassist recruteerde ze bij The Rockin' Crusaders. Hun debuutoptreden vindt plaats op 12 april, en nu zitten ze al in de studio *** Op 18 maart vond in het Londense West End de Europese première plaats van de musical Jersey Boys, gebaseerd op de carrière van The Four Seasons. Frankie Valli en Bob Gaudio van The Four Seasons waren eregast. Wie wil weten welk vlees hij in de kuip heeft alvorens spoorslags naar Engeland af te reizen, kan te rade op www.jerseyboyslondon.com *** The Rapiers zijn op de Britse televisie te zien als The Shadows in een commercial voor chips die de Cliff film Summer Holiday (1963) parodieert. Ze hebben het rolletje te danken aan Bruce Welch van The Shadows zelf, die hen voorstelde toen hij gevraagd werd of hij geen band kende die The Shadows kon spelen. De muziek in het reclamefilmpje komt niet van The Rapiers: ze moesten een aangepaste tekst van het nummer Summer Holiday playbacken *** Katy Gould van het Wanderers Duo werd tijdens een optreden onwel en diende overgebracht naar een ziekenhuis waar artsen een hersenbloeding constateerden. De 32-jarige zangeres is buiten levensgevaar maar riskeert gedeeltelijke doofheid en verlamming. Binnenkort verschijnt de nieuwe Wanderers Duo CD getiteld Bang Bang die ze met Darrel Higham opnamen voor Foottapping Records.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Billy Lee Riley mocht op 8 maart het hospitaal verlaten, maar mag voorlopig nog niet stappen, omdat dat teveel druk uitoefent op zijn borstkas. De Sun rocker onderging op korte tijd twee hartoperaties en een heupoperatie *** Rockstar, het label dat het op zich neemt elke noot bij elkaar te sprokkelen die Eddie Cochran ooit opnam, brengt twee nieuwe CD’s uit: Live Performances 1957-1960 verzamelt 48 live tracks van Studio TV Party, Town Hall Party, de Ampol Radio Show, Boy Meets Girl en Parade Of The Pops + 2 home recordings. I'm Ready bevat een goeie 30 tracks 1954-1956 met Eddie Cochran als studiogitarist bij Don Deal, Jerry Capehart, Hank Cochran, Jess Willard en Tom Forse *** Gene Summers heeft een nieuwe CD uit, Reminisce Cafe, die in tegenstelling tot wat de prachtfoto uit 1962 op het hoesje laat vermoeden geen oude maar gloednieuwe opnames bevat, en dat is Summers' eerste Amerikaanse studio album in 18 jaar. Reminisce Cafe verscheen op 1 februari, dag op dag 50 jaar nadat zijn allereerste single, School Of Rock And Roll, uitkwam *** Headliners van 21 tot 23 november op de Rhythm Riot: Freddie Cannon, Young Jessie en Eddy Clearwater *** De drie overlevende Beach Boys Brian Wilson, Mike Love en Al Jardine hebben een overeenkomst bereikt betreffende het gebruik van de groepsnaam. Het hoe en waarom ter zake is ons al lang niet meer duidelijk, maar deze rechtszaak was blijkbaar vijf jaar geleden aangespannen door Mike Love die twee miljoen $ advocaatkosten terugeiste van Al Jardine ten gevolge van het oneigenlijke gebruik van de naam The Beach Boys door Jardine, alsmede 1 miljoen $ die Jardine door dat gebruik had verdiend. Of de drie ooit nog samen op één podium zullen staan blijft een open vraag…

The Beach Boys op 13 juni 2006

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 6 maart overleed de 84-jarige Gloria Shayne, componiste van ondermeer Goodbye Cruel World (James Darren, 1961) en Rain Rain Go Away (Bobby Vinton, 1962). Het fluitje in Goodbye Cruel world is trouwens geen muziekinstrument, maar de versnelde stem van Gloria Shayne! *** Een dag later overleed de 79-jarige Chet Mattthew Lane, accordeonist van The Four Tophatters, een van die talloze varietébands die enkele niet onsympathieke rock ‘n’ roll-achtige songs hebben opgenomen. Go Baby Go! 45 Men In A Telephone Booth! Dim Dim The Lights! Candy Baby! Lane kreeg zijn eerste accordeon toen hij 11 was, en speelde op zijn 15de al in een vaudeville band. Hij was nog steeds muzikaal actief *** Ook op 7 maart stierf de 66-jarige ex-Sun artiest Cliff Thomas aan kanker. Al is de term "ex-Sun" niet helemaal correct: Thomas bracht geen enkele opname uit op Sun Records, wel verschenen er tussen 1957 en 1959 drie singles van zijn hand onder de naam The Cliff Thomas Trio op het Sun zusterlabel Phillips International. Het Cliff Thomas Trio bestond naast Cliff op zang en gitaar uit zijn oudere broer Ed (piano - Ed speelde ook mee op piano op de sessies die Sonny Burgess' Sadie's Back In Town opleverden) en zijn zus Barbara (backing vocals). Die drie singles waren I'm On My Way Home/ Treat Me Right, Leave It To Me/ Sorry I Lied, en I'm The Only One/ Tidewind. Op die nummers speelden ondermeer Billy Lee Riley, Bill Justis, Jack Clement en Jimmy Van Eaton mee als sessiemuzikant. Een vierde single met leadzang van Barbara, These Silly Blues/ To Tell The Truth, verscheen onder de naam Bobbie & The Boys. Later werden in de Sun archieven nog minstens vier onuitgebrachte nummers gevonden. Op 14 maart 1958 was het Cliff Thomas Trio op televisie te zien in Dick Clark's American Bandstand met het nummer Pop-Eye (dat in 1962 de tweede grootste hit van Huey "Piano" Smith zou worden), en 1961 bracht Cliff de single Do You No Wrong/ Shame uit op het Ace label. Na zijn muziekcarrière ging Cliff Thomas werken in het textielbedrijf van zijn ouders en handelde hij in vastgoed, al bleef ie langs de zijlijn muzikaal actief: hij was eigenaar van een opnamestudio en enkele radiostations, en schreef nummers voor diverse soulbands *** Op 10 maart overleed de 65-jarige Charles Wayne "Chuck" Day, die tussen 1957 en 1961 minstens acht singles uitbracht onder de pseudoniemen Bing Day en Ford Hopkins. Wellicht bent u daarvan Pony Tail Partner (1957), Rain Silver Dollar (1958) en I Can't Help It (1959) al tegengekomen op verzamel-CD’s. De op 5 augustus 1942 geboren Day speelde later basgitaar voor Johnny Rivers (hij claimde de uitvinder te zijn van de gitaarrif van Rivers' Secret Agent Man) en tweede gitaar op de flower power hits Monday Monday en California Dreamin' van The Mamas And The Papas, en was nog steeds actief als bluesmuzikant.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Big John Bates & the Voodoo Dollz werken aan hun vierde album, werktitel Skin And Guts. Eind april begin mei houden ze tijdens hun zevende Europese toer drie keer halt in Nederland, zie onze onvolprezen Be There!© ***Ook Reverend Horton Heat komt naar Europa voor een korte toer van 24 juli tot 2 augustus. Er zijn reeds data in Engeland en Spanje bevestigd, maar of de Rev ook de Benelux inlast valt nog af te wachten *** Op 10 maart overleed pin-up artiest en striptekenaar Dave Stevens op 52-jarige leeftijd aan leukemie. Stevens, die stripfiguur The Rocketeer creëerde, was een van de verantwoordelijken voor de Bettie Page revival: hij maakte honderden tekeningen, schilderijen en strips van Bettie. Toen hij ontdekte dat ze niet ver van hem woonde werden ze persoonlijke vrienden, deed Stevens regelmatig boodschappen voor haar, en zorgde hij er mee voor dat ze een deel van de opbrengsten van de Bettie Page merchandise kreeg.

Betty Page door Dave Stevens

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op zondag 25 mei komt DJ Fontana, gedurende 14 jaar Elvis' drummer, naar Nederland voor een exclusief optreden in de Effenaar in Eindhoven. Ook René Shuman & Angel-Eye zullen van de partij zijn. In de namiddag is er al een Elvis expo met een meet & greet met DJ, de cast van Elvis The Musical, en Joseph Pirzada van het Engelse label Memphis Recording Service. De organisatie is in handen van de Nederlandse Elvis For Everyone fanclub, tickets zijn nu reeds te koop à € 22,50 in de reguliere voorverkoop, alle info op www.elvismagazine.eu *** Het optreden van de TCB Band op zaterdag 29 maart in de Van Zantenhal in Nieuw Vennep daarentegen is afgelast omdat promotor Volendam Music BV de vergunning niet rond krijgt *** Op de eerste plaats van de Top 100 van de jaren '60 van Radio 5: Elvis met Are You Lonesome Tonight. Elvis kwam in totaal 12 maal voor in de Top 100 en is daarmee de artiest met de meeste noteringen. Anneke Grönloh werd door de luisteraars verkozen tot het Icoon Van De Jaren '60. Van 22 tot 26 september organiseert Radio 5 opnieuw een Week Van De Jaren '50, alle info op www.radio5.nl

Naar Boven

14 maart 2008
NIEUWE JUBOP IS UIT

De nieuwste uitgave van het - op dit moment - enige reguliere rock 'n' roll blad van Nederland, The Jubop, is uit. De eerste uitgave van 2008 staat vol met concertverslagen (Roses Rock 'n' Roll Party, Green Bay Rockin' Fest USA etc.), héél veel kleurenfoto's (het blad kun je inmiddels nagenoeg full-colour noemen!) en diverse artikelen waaronder een interview met de Amerikaanse pin-up Heidi Van Horne. Wat een anatomie heeft die dame, waren die tekeningen van Elvgren dan toch op waarheid berust?... Info: www.jubop.nl

Naar Boven
13 maart 2008
BOBBY ROBINSON KAPT ER MEE… NA 91 JAAR!

Gesloten: de Bobby's Happy House platenzaak op de hoek van 125th Street en Frederick Douglas Boulevard in Harlem, NY.
Bobby's Happy House werd in 1946 geopend als Bobby's Record Shop door Bobby Robinson, die in de jaren '50 de R&B- en doo-wop-labels Red Robin (Can't Do Sixty No More van The Du Droppers, 1952, en Juicy Fruit van Tiny Grimes, 1954), Whirlin' Disc, Everlast en Fling oprichtte. Robinson was ook de producer van That's All Right (Arthur Crudup), Tossin' And Turnin' (Bobby Lewis), Happy Organ (Dave Baby Cortez), Ya Ya (Lee Dorsey), Kansas City (Wilbert Harrison), Dedicated To The One I Love (Shirelles) en Fannie Mae (Buster Brown). Hij veranderde de naam van zijn platenwinkel in Bobby's Happy House naar de song I'm So Happy die hij in 1956 schreef voor Lewis Lymon & The Teenchords. De nu 91-jarige Bobby Robinson is nog steeds de baas van de platenzaak, gespecialiseerd in oldies en tegenwoordig gerund door zijn dochter Denise Benjamin, maar kan de huur niet meer betalen nu het pand van eigenaar veranderde; de nieuwe eigenaar wil de hele buurt platgooien en in de plaats kantoren en winkelruimte bouwen. Robinson, die op zijn eentje alle platenwinkels van de grote ketens in zijn buurt had overleefd, kreeg geen nieuw winkelpand aangeboden.

Bobby Robinson in de 50's en nog onlangs...

Naar Boven

13 maart 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Caddy's Diner te Purmerend schijnt een nogal matig winterseizoen achter de rug te hebben waardoor het zakelijk nog maar de vraag is of dit typerende 50's estabilishement nog kan blijven bestaan. Misschien kunnen we met z'n allen er nog eens langsgaan voor een hamburger of live-band op zondagmiddag? *** Nog geen kaartje voor Lee Rocker op 21 maart? Dan bent u te laat: het enige Benelux concert van de Stray Cats bassist is helemaal uitverkocht.

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Afgelast wegens organisatorische strubbelingen: de tweede editie van het Billybop festival in Bonheiden, voorzien voor 15 juni *** Nieuwe Belgische bands: Little Kim & The Alley Apple 3 (western swing/ roots/ swing, met de gitarist en contrabassist van The Rocka-T-Bones), en The Casablanca Carambol Company (rockabilly/ roots/ country uit Lier, te beluisteren op www.myspace.com/cccrockabilly)

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

The Rapiers vieren op 22 maart hun 25ste verjaardag met een optreden in de Amersham Rock And Roll Club in Amersham (GB). Het optreden, waarvoor sommige fans speciaal komen overvliegen vanuit de States, zou opgeluisterd worden door enkele "star guests", maar wie dat zijn wordt angstvallig geheim gehouden *** Western Star labelbaas Alan Wilson en Jack Rabbit Slim frontman Bob Butfoy hebben twee tracks opgenomen met Den Hegarty, de knotsgekke baszanger van 70’s revival band Darts. De nummers verschijnen later dit jaar *** Vijf jaar na hun split spelen Bill Fadden & The Silvertone Flyers op 31 augustus een eenmalige reünie op een Western Star Records showcase in Dingwall's in Londen, ter gelegenheid van de release van hun albums en onuitgegeven tracks op de dubbel-CD The Silvertone Anthology *** Het John Lewis Trio gaat een single uitbrengen op het nieuwe label van Olaf Haspel van Mad House Jump (D) *** Gesplit na 9 jaar: The Nitemares. De band uit Madrid bracht één CD uit, Calandraca’s Boogie *** The Lucky Devils (F) kondigen hun vierde CD aan, Goin' Mad, te koop vanaf midden mei *** Je kan er maar beter op tijd bij zijn: The TriSonics (D) plannen een kerstalbum... *** TriSonics frontman Derek Singleton is momenteel trouwens druk bezig met het promoten van zijn singer-songwriter soloproject Horizon *** Wat ons meteen doen denken aan een van Jason Ringenberg's vaste grappen: wat is het verschil tussen een singer-songwriter en een puppy? De puppy stopt uiteindelijk met janken... *** Speelgoed met een retro-reukje: Lego viert zijn 50ste verjaardag met een 50th Anniversary Town Plan Set met als thema een stadje in 50s stijl, bestaande uit een stadhuis, een bioscoop, een benzinestation en twee oldtimers. Het geheel ziet er ons inziens eerder Back Top The Future dan 50’s uit, en de prijs is niet bepaald retro: € 140,-...KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Fats Domino vierde op 23 februari zijn 80ste verjaardag met een gala avond in de Tipitina's club in New Orleans. Het feest ging gepaard met optredens van Clarence "Frogman" Henry, Allen Toussaint, Dr. John en Randy Newman *** De kinderen van Conway Twitty eisen 100.000 $ per jaar van de muziekuitgeverij die de rechten op Twitty's opnames exploiteert, omdat ze vinden dat ze misleid werden toen hij drie jaar voor zijn dood zijn songs verkocht. Twitty's weduwe (hun stiefmoeder) daarentegen meent dat de familie verdomd goed wist wat ze toen tekenden en dat de rechtszaak enkel de herinnering aan Conway Twitty besmeurt *** Dave Penny is voor El Toro een CD aan het samenstellen met de zeldzaamste aller rock ‘n’ roll muziek, namelijk zwarte rockabilly *** Levende legendes op toer in Europa: de nu 66-jarige Paul Anka treedt in april op in Amsterdam en Antwerpen *** Al vrezen we dat zijn 50’s klassiekers wel eens beperkt zouden kunnen blijven tot één medley... *** Nu uit in Bear Family's Gonna Shake This Shack Tonight reeks: Webb Pierce en Hank Thompson *** Volgende Gonna Shake This Shack Tonight kandidaten: Hawkshaw Hawkins, Patsy Cline en Cowboy Copas. Nog een geluk dat de piloot van het vliegtuigje waarmee de drie op 5 maart 1963 neerstortten geen platen heeft opgenomen, of hij kreeg ook zijn eigen Bear Family CD... *** Bear Family kondigt trouwens ook volume 21 aan in hun niet exact in numerologische volgorde verschijnende That'll Flat Get It reeks, want die serie zit ondertussen al aan volume 26, dat het 4 Star label inventariseert. Blijkbaar was er iets mis met de rechten van volume 21 dat Atlantic Records behandelt *** Na de vertoning op enkele filmfestivals gaat op 18 mei de Wanda Jackson docu The Sweet Lady With The Nasty Voice in televisiepremière op het Smithsonian kabelkanaal in de States. Hopelijk verschijnt de documentaire daarna hier bij ons op DVD.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 23 januari overleed de 84-jarige bluesdrummer Francis Clay, te horen op Mannish Boy (1955), Muddy Waters' antwoord op Bo Diddley's I'm a Man (1955). Later drumde Clay voor ondermeer Lightnin' Hopkins, Big Mama Thornton, John Lee Hooker, Willie Dixon en Jimmy Reed *** Op 22 februari overleed Phil Gernhard, producer van Stay, de doowop hit van Maurice Williams & The Zodiacs uit 1960. Gernhard scoorde later nog pophits met Abraham, Martin And John (Dion), Snoopy Vs The Red Baron (Royal Guardsmen) en Let Your Love Flow (Bellamy Brothers), werkte samen met ondermeer Hank Williams Jr. (het Family Tradition album uit 1979), en was op het ogenblik van zijn overlijden senior vice president A&R (artiesten en repertoire) voor Curb Records in Nashville *** Op 26 februari overleed de 85-jarige gitarist Hershel "Speedy" Haworth Jr., die zijn carrière begin jaren '30 begon met zijn oom en tante in de bluegrass-gospel band The Goodwill Family, die meer dan 30 jaar op de radio te horen waren. Later werkte hij voor Porter Wagoner, Red Foley, Rex Allen, Chet Atkins en Leroy Van Dyke. Op TV was hij te zien in Red Foley's Ozark Jubilee show. In 2003 bracht hij nog de CD From The Old Country Church uit onder de naam The Goodwill Trio. Hawort leed aan Parkinson *** Op 27 februari overleed Boyd Coddington, een van de bekendste hot rod bouwers van de tweede generatie. De op 28 augustus 1944 geboren Coddington kreeg zijn eerste auto, een 1931 Chevrolet truck, op 13-jarige leeftijd. Hij studeerde mechanica en begon in 1966 met het bouwen van hot rods. In 1977 opende hij in Cypress, California zijn eigen shop, Hot Rods By Boyd. In 1988 richtte hij het bedrijf Boyds Wheels Inc. op dat billet wielen fabriceerde. In 1998 ging Boyds Wheels failliet, en in april 2005 pleitte Coddington schuldig voor fraude: hij sjoemelde met de belastingen en de regelgeving betreffende emissies van uitlaten door nieuwgebouwde hot rods in te schrijven als oldtimers. Hij had zijn eigen reality show American Hot Rod op Discovery Channel. Toen hij stierf had hij een garage van 5000 vierkante meter in La Habra, California en stelde hij 70 mensen te werk. Coddington, beschouwd als de moderne evenknie van legendarische customizers als Harry Westergard, George en Sam Barris, en Gene Winfield, was recentelijk gehospitaliseerd, maar zijn doodsoorzaak werd niet meegedeeld *** Ook dood: Dee Robb (echte naam: David Donaldson) van Robby & the Robins die in 1964 de single Surfer's Life uitbrachten. De groep die bestond uit drie broers die hun carrière begonnen als begeleidingsband van artiesten als Del Shannon, Bobby Vinton, Brian Hyland en Gene Pitney, was daarna actief onder de namen The Robbs en Cherokee, en opende begin jaren '70 hun eigen opnamestudio. Hun eerste productie was de Del Shannon single What's The Matter Baby (1972). Dee Robb stierf aan keelkanker.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Amber Foxx heeft in februari opnames gemaakt met Wally Hersom *** Best Tracks And Side Tracks 1979-2007 is de titel van een Best Of + rarities van cowpunk pionier en Jason & The Scorchers frontman Jason Ringenberg. De dubbel-CD bevat voorts nieuwe opnames, duetten, live versies, remixen en Farmer Jason tracks.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Todd Morgan, woordvoerder van Graceland en daarmee het gezicht van Elvis Presley Enterprises, is op 2 maart onverwachts overleden aan een hartaanval in zijn slaap. Morgan was 45 en begon zijn carrière op Graceland in mei 1983 als gids. Achter de schermen was hij een van de stuwende krachten achter projecten als de virtuele concerten waarbij beelden van Elvis geprojecteerd werden begeleid door live gespeelde muziek *** Het Noorse medium Grethe Svendsen beweert in haar boek Conversations With Elvis al 6 jaar over het graf heen te communiceren met de geest van Elvis *** Het verbaast ons dat ze Elvis over het graf heen nog geen nieuwe CD heeft laten opnemen... *** Elvis Week 2008 in Memphis loopt van 9 tot 17 augustus en omvat dit jaar ondermeer een gospelbrunch, de première van Elvis Presley: His Home, His Story (een nieuwe DVD-docu over Graceland met archieffoto’s en home video’s), een tweede editie van de strijd voor de titel van Ultimate Elvis Tribute Artist, een concert van Shawn Klush die vorig jaar die titel in de wacht sleepte, de kaarsenprocessie, een wandelzoektocht op Graceland, een loopwedstrijd over 5 kilometer, en conferenties met ondermeer Dixie Locke Emmons (Elvis' lief in 1954!), componisten Jerry Leiber & Mike Stoller, '68 Comeback Special regisseur Steve Binder, en stand-up comedian Sammy Shore, Elvis' vaste voorprogramma in het International in Vegas van 1969 tot 1972 *** Wie er in elk geval niet bij zal zijn is de TCB Band, die van 16 tot 18 augustus verblijven in een kasteel in Alden-Biesen (B)! Dat zit zo: bassist Jerry Scheff woont al enkele jaren in Schotland, en zijn vrouw werkt als organisatrice van feesten. Het eerste TCB Band House Party Weekend vond plaats in Schotland in november 2006, het tweede zal dus plaatsvinden in België, vlak bij de Nederlandse grens. Wie in een ongedwongen sfeer aan de toog wil hangen met James Burton, Jerry Scheff en Glen Hardin (Ronnie Tutt zal wellicht niet van de partij zijn, hij is dan op toer met Neil Diamond). Vind alle info op www.elvismatters.be *** Te koop voor 45.000 $: een door Elvis gesigneerde bibliotheekkaart van toen hij nog op school zat in Tupelo, Mississippi. Het is de "oudste" handtekening die bekend is van de op dat moment nog toekomstige King *** Speelgoed met een retro-reukje: in juni brengt Mattell twee "Elvis en Priscilla" Barbies gekleed zoals op hun huwelijk *** Te koop op een veiling: Elvis' vergulde hometrainer fiets *** Mogelijk ook binnenkort te koop: drie duetten in elkaar geknutseld door producer Felton Jarvis toen hij in 1980-1981 de LP Guitar Man (met de stem van Elvis overgedubd op nieuwe muzikale begeleiding) maakte. Het zou gaan om Blue Suede Shoes (met Carl Perkins), Guitar Man (met Jerry Reed) en Help Me (met countryzanger Larry Gatlin). Klein kreeg de tape na Jarvis' overlijden van diens weduwe, maar zijn eigendomsrecht wordt betwist.

Naar Boven

28 februari 2008
THE STRAY CATS NOG ÉÉN KEER NAAR DE BENELUX!

Brian Setzer meldt dat The Stray Cats nog één keer naar Europa komen en dat dit gelijk hun afscheidstoernee wordt. Net geen 30 jaar na Runaway Boys wordt dus (definitief?) een punt gezet achter niet alleen de beroemdste en meest succesvolle neo rockabilly band aller tijden, maar ook en vooral achter de groep die als geen andere rockabilly een nieuwe levensinjectie gaf. De toer zal midden augustus van start gaan in Spanje en de cats zullen op 3 en 8 september in de Benelux te zien zijn in respectievelijk Amsterdam en Brussel. Zie BeThere!

Naar Boven

28 februari 2008
BOBBY LEE TRAMMELL OVERLEDEN

Op 21 februari overleed de 74-jarige Bobby Lee Trammell, de man van You Mostest Girl en Arkansas Twist.
Trammell kreeg als aspirerende rock ‘n’ roller van Carl Perkins de raad om eens langs Sam Phillips te gaan en trok van Arkansas naar Memphis, waar Sam Phillips zoals gewoonlijk weinig tijd had en hem vroeg enkele weken later nog eens binnen te springen. Zo geduldig was Trammell niet en hij reisde verder naar Hollywood, waar in 1958 zijn debuutsingle verscheen, Shirley Lee, gecoverd door niemand minder dan Ricky Nelson op diens tweede LP. Ricky's vader stelde voor nog meer nummers voor Ricky te pennen, maar ook daarvoor had Bobby Lee Trammell geen geduld. Zijn tweede single You Mostest Girl kwam uit in 1958. Hij kreeg een invitatie voor de Louisiana Hayride die hij gelijk op zijn buik kon schrijven na zijn optreden aldaar, door Tillman Franks omschreven als "gewoonweg vulgair - 10 keer erger dan Elvis". Trammell bleef actief tot in de jaren '70, en maakte in 1984 zijn Europees debuut op de Rockhouse Meeting in Eindhoven, waar hij in een kostuum dat evenveel weg had van een Elvis jumpsuit als van een Supermanpak, op de piano sprong, uitgleed en zijn pols brak.
In de jaren '90 ging hij in de politiek, en hij zat van 1997 tot 2002 in het Huis Van Afgevaardigden van de staat Arkansas. Op CD-gebied verwijzen we u naar Bear Family (You Mostest Girl) en Buffalo Bop (Arkansas Twist).

Naar Boven

28 februari 2008
CRICKET TOMMY ALLSUP EXCLUSIEF IN NEDERLAND

Waylon Jennings (l), Buddy Holly en Tommy Allsup live on stage op 27 januari 1959 te Montevideo, Minnesota

Op dinsdag 25 maart treedt Tommy Allsup voor het eerst en eenmalig op in Nederland. De nu 77-jarige Allsup speelde leadgitaar voor Buddy Holly van april 1958 tot Buddy's dood en is te horen op nummers als Love's Made A Fool Of You, It's So Easy, Heartbeat en Wishing. Hij was ook gitarist tijdens Buddy's fatale toer in 1959, en de man die een muntje opgooide met Ritchie Valens voor een zitje in het noodlottige vliegtuig. Ritchie koos ‘kop’. Allsup werd later producer en werkte in die functie met ondermeer Johnny Burnette, Bobby Vee, Warren Smith, Bob Wills, Hank Thompson en Asleep At The Wheel.
Het concert vindt plaats in het Parochiehuis in Nieuwkoop en Tommy Allsup brengt zijn eigen Buddy Holly imitator Johnny Rogers mee. Voor de begeleiding staan Jaap Wijn en Mark van de Laar van John-Boy & The Waltons in op bas en drums. Echter, alle (slechts) 150 kaartjes waren binnen een mum van tijd uitverkocht…

Naar Boven

28 februari 2008
RIP CHARLIE RYAN: DE HOT ROD LINCOLN IS DEFINITIEF TOT STILSTAND GEKOMEN
Charlie Ryan en zijn Hot Rod Lincoln

Op 16 februari overleed de 92-jarige Charlie Ryan, componist en originele uitvoerder van het liedje Hot Rod Lincoln, een van de populairste hotrod nummers uit de geschiedenis van de rockabilly.
De op 19 december 1915 geboren Ryan speelde op 15-jarige leeftijd in zijn eerste bandje The Montana Ridge Rangers. In 1955 nam hij het zelfgeschreven Hot Rod Lincoln op met The Livingston Brothers en bracht het uit op zijn eigen Souvenir custom label. Hot Rod Lincoln was een antwoord op Hot Rod Race, voor het eerst opgenomen in 1950 door Arkie Shibley. Hot Rod Race bleek in te slaan (# 5 in de country charts in januari 1951) en werd gecoverd door Red Foley, Ramblin' Jimmy Dolan, Tiny Hill, Bob Williams en Arthur Smith, terwijl Shibley zelf vier vervolgen opnam, evenwel meer in de folkstijl van Woody Guthrie dan in proto-rockabilly stijl. Ryan beweerde altijd dat zijn eigen Hot Rod Lincoln, hoewel overduidelijk geïnspireerd op Hot Rod Race, autobiografisch was: hij reed zelf met een Lincoln en placht wel eens te racen tegen een vriend in een Cadillac. In 1959 nam Ryan Hot Rod Lincoln opnieuw op met The Timberline Riders voor 4 Star Records, en die nieuwe versie haalde in 1960 de 33ste plaats op de Billboard hitlijsten. Een cover door Johnny Bond deed het nog beter en scheurde zich een weg naar # 26. Moest u zich afvragen wie co-auteur W.S. Stevenson is: dat was Bill McCall van 4 Star, die de gewoonte had zich een deel van de auteursrechten toe te eigenen van de opnames op zijn label.
Charlie Ryan (die zelf rondreed met een hot rod Lincoln, in elkaar geknutseld met onderdelen van een 1930 Model A Ford, de motor van een 1939 Lincoln en de transmissie uit een 1948) bouwde - net als Arkie Shibley op zijn Hot Rod Race - een hele carrière op Hot Rod Lincoln, getuige de LP’s Hot Rod Lincoln (1961) en Hot Rod Lincoln Drags Again (1963) en opnames als Side Car Cycle, Hot Rod Hades, Hot Rod Guitar, Burlington Chase, Rocket Race, Hot Rod Harley, The Dart And The Lincoln, Seat Belt Charlie, Hot Rod Rocket, en ga zo nog maar even door. Het liedje Hot Rod Lincoln zelf heeft de tijd doorstaan, getuige latere covers van Commander Cody & The Lost Planet Airmen (die er in 1972 de 9de plaats in de poplijsten mee haalden), Asleep At The Wheel (1988), en Bill Kirchen (gitarist op de Commander Cody cover). En staat het in België niet op de setlist van The Buckshots?
Ondanks zijn hoge leeftijd was Ryan nog steeds actief. 19 juli 2003 werd in zijn woonplaats Spokane en bij uitbreiding in de hele staat Washington uitgeroepen tot Charlie Ryan Day, en op 25 april 2008 stond een 50th Anniversary Show gepland in Kent, Ohio met Commander Cody en Asleep At The Wheel. Charlie Ryan laat 14 kleinkinderen, 28 achterkleinkinderen en 8 achter-achterkleinkinderen na.

Naar Boven

28 februari 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

In oktober op het podium van de allereerste Amerikaanse editie van de Rockabilly Rave: The Barnstompers en Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers *** 69 Beavershot heeft een DVD uit getiteld Good Evening Rotterdam met daarop een concert in het Prinses Theater in Rotterdam plus 4 videoclips *** De Nederpop/ Indo avond op 26 april in Huizen met The Explosion Rockets, Shadowfaction, The Black Wings, Danny Everett en The Entertainers, is afgelast omdat de sponsor achter het evenement heeft afgehaakt. De organisatie was nog in onderhandeling met ex-Shadows bassist Jet Harris *** Wie wèl naar Nederland komt is Brian "Licorice" Locking, speciale gast op de 48ste Cliff & The Shadows meeting van 4 tot 6 april in Berkel-Enschot, waar zo'n 15 bands uit Nederland, België, Spanje, Zweden, Denemarken, Zwitserland en zelfs Hongarije hun beste Shadows beentje zullen voorzetten. Na het vertrek van Jet Harris werd Locking in de lente van 1962 bassist van The Shadows, tot hij in november 1963 opstapte om getuige van Jehova te worden *** Rock Rebel Sweety Pie is een nieuw maandelijks rock ‘n’ roll feestje in Amsterdam. Iedere tweede vrijdag van de maand in Club Edel brengen organisatoren Kristel en Josine je muziek van rockabilly tot early motown, filmpjes van vroeger, danswedstrijd en nog veel meer. Zie www.myspace.com/rockrebelsweetypie *** The Perennial Favourites is een nieuw trio met Stringstien op contrabas (Oops-A-Daisies), Lorenzo Di Banale op gitaar en ukelele (Different Biscuit) en zangeres Miss Lucy (onder meer columniste bij Boppin’ Around: binnenkort meer!). Het eerste optreden vindt op 1 maart in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam plaats.

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Geen Wayne Hancock op Rockin' Around Turnhout: zijn nieuwe boekingsagent maakt er blijkbaar een zootje van. The Buckshots mogen hem vervangen *** De tipjes van de sluier worden met mondjesmaat opgelicht: de nieuwe Seatsniffers CD zal Turbulence heten *** The Buckshots zitten in de studio om hun debuut-CD op te nemen *** Moonshine Reunion gaat opnemen met Jorge Fortunato van 49 Special *** Burlesque belaagt Belgenland: The Sweet Magnolias zijn Johnny Trash en Los Fabulous Frankies gogo-danseressen Miss Peggy Sue en Miss Tricky Nicky die samen sexy dansjes plegen op vreemde muziekjes. Als u wil weten waar Trouble van Elvis eigenlijk feitelijk over gaat, ga dan naar The Sweet Magnolias kijken...

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 13 februari overleed de 90-jarige Franse bossa nova crooner Henri Salvador. Salvador leerde gitaar spelen door mee te spelen met de platen van Django Reinhardt, en werd midden jaren '30 ook korte tijd ingehuurd als gitarist door Reinhardt zelf. Salvador bracht in 1956 het allereerste Franse rock ‘n’ roll plaatje uit onder het pseudoniem Henry Cording & His Original Rock And Roll Boys (let op titels als Rock And Roll-Mops, Dis-Moi Qu'Tu M'Aimes Rock, Rock-Hoquet en Va't Faire Cuire Un Oeuf, Man). Later scoorde hij hits met Franse vertalingen van The Lion Sleeps Tonight (Le Lion Est Mort Ce Soir, 1962), Mr. Boom Boom van Johnny Cymbal (Monsieur Boum-Boum, 1963) en Along Came Jones van The Coasters (Zorro Est Arrivé, 1964). Ondanks zijn vergevorderde leeftijd trad Salvador nog steeds op en bracht hij nog nieuwe crooner CD’s ***


het origineel en de re-release


Alles komt terug: psychobilly peetvader Nigel Lewis, die vorig jaar nog aankondigde er definitief mee te stoppen, gaat gewoon door met optreden *** Waarschijnlijk was het makkelijker van vrouw te veranderen dan van baan te veranderen, hahaha... *** Top of the bill op de 6de Dutch Teddyboy Weekender in april in Vlissingen: Vernon & The GI's in de originele bezetting van 1971-1980 *** Nog een ‘oude’ band die daar speelt zijn The Town Rebels uit Duitsland, opgericht in 1984, wier debuut EP verscheen in 1990 *** Mededelingen van de personeelsdienst: zanger James Gray stapt uit The Slammers Maximum Jive Band om meer tijd te steken in... zijn boerderij! De groep is naarstig op zoek naar een vervanger *** Drummer Dave Prince stapt uit tijdsgebrek uit The Sundowners *** Jack Rabbit Slim, bezig met de opnames van hun derde CD From The Waist Up, meldt dan weer dat ze een nieuwe gitarist hebben, Darren Lince van The Sugar Creek trio en The Preachers *** The Tonemasters is een nieuwe band met Craig Dunn (drums en zang), Julian Bailey (contrabas en zang) en John Plummer (gitaar en zang). Power en explosiviteit gewaarborgd want Craig & Julian waren destijds de initiatiefnemers van The ToppKatz en John was de oprichter van The Firebirds *** de Italiaanse neo-rockabillyband The Boppin' Kids (twee LPs’: Go Wild uit 1986 en Just For Fun uit 1988) brengen deze zomer een nieuw album uit en maken op 26 juni hun comeback op de Psychobilly Meeting in Pineda De Mar, Spanje *** Black Raven heeft een nieuwe CD/ LP uit, Rock In Threes, en dat is hun eerste album sinds No Way To Stop Me Now I'm On Rock 'n' Roll uit 2001. De Duitse teds hebben ook een nieuwe drummer, Marcus "Frido" Lazzari *** The Rapiers hebben een cameo in de Joe Meek biopic Telstar, die ergens eind 2008 in première zou gaan *** Op 15 februari overleed de 72-jarige Joaquim Costa, eind jaren '50 begin jaren '60 samen met José Manuel Silva, Victor Gomes en Zeca Do Rock een van de eerste rock ‘n’ roll zangers in Portugal, geen evidentie aangezien dat land toen nog kreunde onder de Salazar dictatuur. Costa bracht nooit platen uit, maar nam in 1959 met zijn band The Comets wel twee covers op van Rip It Up en Tutti Frutti. Het enige exemplaar dat daarvan werd geperst wordt beschouwd als verloren. 45 jaar later ontdekte Costa de originele acetaat op een rommelmarkt in Lissabon, en het Portugese label Groovie Records bracht de nummers vorig jaar uit op de vinyl EP Canta Rock And Roll, aangevuld met drie nummers van een jamsessie uit 1978. Costa werd meteen uitgeroepen tot vergeten pionier in de primitieve traditie van een Hasil Adkins of later The Cramps, en Costa begon opnieuw op te treden. Om eerlijk te zijn: vòòr Canta Rock And Roll hadden wij nog nooit van Joaquim Costa gehoord, en het verhaal is bijna te mooi om waar te zijn...

Joaquim Costa

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Rockabilly held Billy Lee Riley werd tijdens een operatie aan zijn heup het slachtoffer van een hartaanval. Vijf aders blokkeerden, waarvan vier voor 97%. Na de operatie vormde zich een bloedklonter, waardoor de hele boel weer open moest. De toestand van de nu 74-jarige Sun rocker wordt bestempeld als stabiel. We houden u op de hoogte! *** Eén bekende naam bij de winnaars van de Grammy Awards begin februari: Johnny Cash werd postuum bekroond voor God's Gonna Cut You Down in de categorie Beste Videoclip *** Het beroep dat de 66-jarige Ronald Isley van The Isley Brothers had aangetekend tegen zijn veroordeling in 2006 voor belastingsontduiking is verworpen. Isley blijft dus in de cel en komt pas vrij in april 2010 *** De Britse politie arresteerde P.J. Proby op verdenking van uitkeringsfraude en wil uitzoeken hoe Proby erin slaagde £ 50.000 aan sociale uitkeringen en voordelen op te strijken terwijl hij gewoon optreedt. De in Texas geboren zanger woont tegenwoordig in een villa van £ 600.000 in Worcestershire, waar hij in 2001 uit zijn vorige woning werd gezet na een huurachterstand van £ 400. Proby ontkent alles. In juli 2007 hield de politie een razzia in zijn villa, maar het verhaal lekte nu pas uit *** Eventjes was er opschudding toen ene Lawrence Nicastro een persconferentie belegde om een onuitgegeven naaktfoto van Marilyn Monroe te onthullen. Volgens zijn verhaal had hij in 1962 een benzinestation in New York, waar een man een auto binnenbracht voor reparatie. De auto werd nooit opgehaald, en Nicastro nam de inhoud in beslag. Jaren later ontdekte hij de naaktfoto, naar hij aannam genomen in Reno in 1960 toen Marilyn daar de film The Misfits draaide. Nog voor de persconferentie bleek evenwel dat het een foto was van... Madonna uit haar naaktboek Sex uit 1992! *** De Moon Of Baroda, de diamant die Marilyn Monroe droeg tijdens de promotie en de première van Gentleman Prefer Blondes (1953, de film waarin ze het liedje Diamonds Are A Girl's Best Friend zong) is van 11 april tot 8 juni te zien in het Diamantmuseum aan het Antwerpse Astridplein tijdens de tentoonstelling Diamond Divas. De Moon Of Baroda is een mythische kanariegele peervormige diamant van 24 karaat die gevonden werd in India en meer dan 500 jaar in het bezit was van de Maharadjas van Baroda. De Maharadja Sayajirao Gaekwad verkocht de diamant begin jaren '20. In 1991 werd ze door Christie's verkocht aan een anonieme eigenaar. De diamant, waarvan de waarde onschatbaar is, werd slechts twee keer eerder publiekelijk tentoongesteld, in 1926 en in 1944. Wanneer de diamant arriveert in Antwerpen wordt om veiligheidsredenen niet meegedeeld.

Marilyn draagt de Moon Of Baroda

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 16 februari overleed de op 6 januari 1934 geboren Bobby Lord, die voor Columbia rockabilly als No More No More No More (1955), Beautiful Baby (1956), So Doggone Lonesome (1956), Everybody's Rockin' But Me (1956) en High Voltage (1957) opnam. Lord bouwde in de jaren '60 en '70 een succesvolle countrycarrière uit, schreef een boek getiteld Hit The Glory Road (1969) over de invloed van gospel op country, en presenteerde programma’s over sportvissen op TV.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Fans van Chris Isaak kunnen op zoek naar El Dorado, het debuut van James Calvin Wilsey, Isaak's gitarist op jaren '80 nummers als Blue Hotel en Wicked Game. El Dorado is een instrumentale CD omschreven als beïnvloed door Duane Eddy, The Ventures en The Shadows.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Www.elvismatters.be viert zijn vijfde verjaardag door niemand minder dan James Burton naar Nederland te halen voor een exclusief optreden in Dynamo in Eindhoven op zaterdag 17 mei. Burton speelde voor ondermeer Ricky Nelson, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, The Everly Brothers, The Beach Boys en Buck Owens, maar is uiteraard het meest bekend als gitarist van Elvis. Hij brengt zijn eigen band mee, The Explosion Rockets mogen openen en El Rio Trio afsluiten *** Dezelfde bijzonder actieve Elvis Matters stelt op 15 en 16 maart in hun clubwinkel in de Otterstraat 98 in Turnhout de Nederlandse vertaling voor van het boek The Gospel Side Of Elvis. Belangrijk: auteur Joe Moscheo van The Imperials, de gospelgroep die Elvis begeleidde van 1969 tot 1971, zal daarbij aanwezig zijn en zijn boek signeren *** Ginger Allen, het lief van Elvis toen hij stierf, laat een aantal memorabilia veilen, waaronder een plectrum van een concert op 31 december 1976 (minimumbod: 700 $), een pijama jasje (2000 $), vier Elvis In Concert zelfklevers (waarvan twee gebruikte, 800 $ voor de vier), twee handgeschreven velletjes met nota's over numerologie (minimumbod: 15.000 $), en een cigarillo peuk (400 $) *** Stand up comedian Sammy Shore gaat een boek schrijven met als titel The Man Who Made Elvis Laugh. Shore's carrière was definitief gelanceerd nadat hij door Elvis werd ingehuurd als vaste opener voor zijn comeback shows in het International Hotel in Las Vegas van 1969 tot 1972.

Naar Boven

14 februari 2008
VEGAS ROCKER FREDDIE BELL OVERLEDEN
een recent kiekje van Freddie Bell

Met droefheid vernamen we het overlijden van Freddie Bell op 10 februari op 76-jarige leeftijd aan longkanker.
Bandleider Freddie Bello, afkomstig uit Philadelphia, trok begin jaren '50 naar Las Vegas waar hij met zijn Bellboys al snel een van de populairste live acts werd, samen met The Treniers en Louis Prima. Bell's rock ‘n’ roll versie van Big Mama Thornton's R&B-hit Hound Dog uit 1955 inspireerde Elvis, die in 1956 zijn desastreuze Vegas debuut maakte, om zijn eigen cover van Hound Dog op te nemen. Freddie Bell scoorde zelf geen hits in de States, maar zijn verschijning in de film Rock Around The Clock (1956, waarin The Bellboys Giddy Up A Ding Dong en We're Gonna Teach You To Rock brengen) leidde wel tot een Britse #4 hit voor Giddy Up A Ding Dong en een ongehoorde Europese populariteit, en in 1957 werden Freddie Bell & The Bellboys een van de eerste Amerikaanse rock ‘n’ roll acts die toerden in Engeland en Frankrijk. Freddie Bell was ook te zien in de films Rumble On The Docks (1956) en Get Yourself A College Girl (1964, Britse titel The Swinging Set). Hij bleef actief als entertainer in Vegas, en trad ook een aantal keer op in Europa. De beste Freddie Bell CD is Rockin' Is Our Business, in 1996 uitgebracht door Bear Family.

de CD van Freddie Bell & the Bellboys op Bear Family

Naar Boven

14 februari 2008
ALLEREERSTE CD VAN ‘ROCK AROUND THE CLOCKER’ DANNY CEDRONE UIT
Danny Cedrone

Uit op CD: Guitar Virtuoso, de allereerste CD van Danny Cedrone, een in meer dan één opzicht merkwaardig album. Cedrone is immers de gitarist die de solo van Rock Around The Clock inspeelde (en daarvoor exact 21 $ betaald kreeg), maar op 17 mei 1954 overleed na een val op amper 33-jarige leeftijd. Cedrone was geen vast lid van The Comets maar werd wel regelmatig gebruikt door Bill Haley als studiomuzikant, en voor Rock Around The Clock gebruikte hij dezelfde solo die hij al op Rock The Joint uit 1952 had gespeeld. Let wel: Guitar Virtuoso bevat enkel pré-rock ‘n’ roll zoals de originele Rock-A-Beatin' Boogie (door Haley geschreven voor Cedrone's band The Esquire Boys) en de allereerste elektrische versie van Guitar Boogie Shuffle (door diezelfde Esquire Boys), live tracks en home recordings.

Naar Boven

14 februari 2008
SONICS VOOR HET EERST NAAR EUROPA
The Sonics

Op 21 maart treedt 60’s cultband The Sonics voor het eerst op buiten Amerika, meer bepaald in Londen op de 4de Le Beat Bespoké garage weekender. The Sonics, een band uit midden jaren '60, zijn ook erg populair in de rock ‘n’ roll scene dankzij rauwe songs als Psycho, Cinderella, The Witch, Boss Hoss, The Hustler en hun covers van rock ‘n’ roll klassiekers als Good Golly Miss Molly, Louie Louie, Jenny Jenny, Roll Over Beethoven en Keep A Knockin' waarmee ze bands als Hot Boogie Chillun, The Cramps en Sin Alley beïnvloedden. The Sonics vielen eind jaren '60 uit elkaar, hielden in 1972 een korte reünie die het album Live Fanz Only opleverde, maar daarna werd het definitief stil rond de lawaaimakers. Tot ze - 35 jaar na hun laatste optreden - een reünie concert speelden op de garage weekender Cavestomp 2007 in New York met drie van de 5 originele groepsleden, aangevuld met de drummer van The Wailers en de bassist van The Daily Flash, twee andere 60’s bands. In welke bezetting ze in Londen gaan spelen is ons niet bekend. Op het festival is er ook een rockabilly draaiavond en spelen naast diverse 60’s bands ook de Britse bluesboppers The Excellos, waarvan de groepsleden hun sporen reeds verdienden bij The Bopshack Stompers, Craig Shaw & The Illuminators en The Western Bops.

Naar Boven

14 februari 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Mischief! zal begin maart voor CD-opnames in de studio te vinden zijn. Het is de bedoeling dat deze CD op de Rockabilly Rave in Engeland gepresenteerd gaat worden. De werktitel - en dus voorlopige - titel is Grow Up! De CD zal geproduceerd worden door Joe Sixpack (oftewel Jelle van The Ragtime Wranglers) en zal verschijnen op het Tombstone label van Klaas Westerbeek. Er is voor Nederland ook een officiële release-party gepland waarvan de details zullen volgen.

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Pech voor The Baboons: hun CD-debuut Boogie Curse is amper uit, en daar stapt saxofonist Guy Claessens uit de band wegens tijdsgebrek: zijn studies gaan voor op de muziek. The Baboons gaan gewoon door als saxofoonloos kwartet *** The Lonesome Lenny's zijn een nieuwe vierkoppige rock ‘n’ roll band uit Grobbendonk. Luisteren maar op www.myspace.com/thelonesomelennys

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 31 januari overleed de 62-jarige actrice Veronika Bayer, in 1959 te zien in Melodie Und Rhythmus (Melody And Rhythms), een van die Peter Kraus vehikels waarin de grens tussen rock ‘n’ roll en schlagers erg dun was. Ja, soms graven we hier heel diep, en soms hebben we niks anders te doen als in de vroege uurtjes naar zwart-wit films kijken op de Duitse televisie... *** Op 19 april verschijnt de derde CD van Zeno Tornado & The Boney Google Brothers uit Zwitserland. Titel: Rambling Man *** Voodoo Rhythm kondigt onder meer een nieuw album aan van Hipbone Slim & The Knee Tremblers (garage rockabilly door Sir Bald Diddley) *** Hipbone Slim & The Knee Tremblers zijn overigens zowat de enige interessante band op de affiche van het 5de Primitive Festival, 25 tot 29 juni in de Waterfront in Rotterdam *** Leadgitarist Pete Bardsley, basgitarist Ray Walmsley en keyboardspeler Dave Lea stappen uit Colin Paul & The Persuaders, de band uit Manchester die bij ons niet zo bekend is maar in Engeland al meer dan 10 jaar aan de rock ‘n’ roll weg timmert. Dave wil zich toeleggen op andere projecten, Pete en Ray stappen over naar The Jukebox Eddies uit Liverpool. De nieuwe Persuaders bezetting is nog niet bekend gemaakt.

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's/ 60's)

Bear Family verwent de fanatieke Ricky Nelson verzamelaar met de 6CD-doos For You: The Decca Years 1962-1969. Deze opvolger van de 8CD-doos The American dream 1957-1962 is goed voor 171 tracks en een boek van 140 pagina's *** Ook Frankie Miller krijgt de Bear Family make-over met Blackland Farmer: The Complete Starday Recordings And More: 96 tracks + een boekje van 100 pagina's in een 3CD-digipack *** Ontdekt: een onuitgegeven interview van 36 minuten met Bob Wills daterend van rond 1949 en daarmee het oudste bewaard gebleven interview met de koning van de western swing. Volgens een andere bron zou het interview, momenteel enkel te koop als download via www.bobwills.com, echter uit eind jaren '60 stammen.


Bob Wills & the Texas Playboys (foto: Dwight Adair - www.bobwills.com)

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50's R.I.P.'s)

Op 14 januari overleed de 86-jarige Arthur L. Swerdloff, regisseur van de cultfilm Roadracers (1959) en de hot rod/juvenile delinquent kortfilms Gang Boy (1954), Show 'em The Road (1954, te vinden op internet) en Age 13 (1955). Ja, soms hebben wij hier echt niks beters te doen....

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

The Derailers hebben een nieuwe CD uit, die zoals de titel Under The Influence Of Buck al aangeeft een eerbetoon aan hun mentor Buck Owens is geworden. The Derailers traden in 1999 op in Owens' Crystal Palace club ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, en namen dat jaar zelfs een nummer met hem op dat verscheen op hun CD Full Western Dress *** Ook de nieuwe Dwight Yoakam, getiteld Dwight Sings Buck, is een Buck Owens tribute *** De Canadese Alley Dukes speelden op 9 februari hun laatste optreden. De groep die zichzelf omschreef als pornobilly bracht de CD’s Northern Rednecks (2006) en Go Back To College (2007) uit, met daarop songs als If This Ain't Rockabilly You Can Suck My Balls, Shave That Poodle, Fuckin' In The Butt en Make The World A Better Place (Punch A Hippy In The Face)… *** Op 29 januari overleed acteur Manuel Padilla Jr., die in American Graffiti (1973) de rol van nozem Carlos, een van de Pharaohs, vertolkte. Carlos' bekendste dialoog in de film was wellicht "You tell 'em, Wolfman. He's my man. When I graduate, I'm gonna be a Wolfman", verwijzend naar DJ Wolfman Jack. Hij hernam zijn rol in het vervolg More American Graffiti (1979), en was ook te zien als nozem in twee afleveringen van Happy Days, Knock Around The Block (1974) en de clipjesaflevering The Second Anniversary Show (1976). Padilla was 51, de doodsoorzaak werd niet meegedeeld *** Deke Dickerson heeft een nieuwe CD uit, King Of The Whole Wide World *** Big Sandy & His Country Cabin Boys is een nieuwe rockabilly-/ country-(gelegenheids?) band met Big Sandy, huidig Fly-Rite drummer Joe Perez, en ex-Fly Rite Boys TK Smith en Lee Jeffries.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Merkwaardig krantenbericht: toen de Schotse politie een flat in Edinburgh doorzocht op zoek naar drugs, vond ze geen verdovende middelen maar wel een aantal Elvis memorabilia, waaronder een concertposter uit februari 1956, een gesigneerde foto, en een gouden plaat voor de LP Elvis Presley uit maart 1956. De politie gaat ervan uit dat de items gestolen zijn *** Op 28 januari overleed de 81-jarige Dwight Hemion, regisseur van Elvis In Concert, de TV special uit juni 1977, zes weken voor Elvis' dood, en daarmee de laatste professioneel gefilmde live beelden van Elvis *** Bassist Jerry Scheff ontkent dat hij uit The TCB Band stapt. Het gerucht doet de ronde dat Scheff om gezondheidsredenen zou vervangen worden door Duke Bardwell, die tussen januari 1974 en april 1975 zo'n 200 shows speelde met Elvis (Bardwell stapte op omdat hij zich niet thuis voelde in de Elvis entourage) en te horen is op de op 20 maart 1974 opgenomen live LP Recorded On Stage in Memphis (net voor Love Me zegt Elvis "Anyhow Duke, I'm not talking to you personally, Duke, just killing time so I can drink water"). In maart 1975 speelde hij ook op de sessies voor de LP Today, maar na zijn vertrek werden zijn baspartijen overgedubd.

Naar Boven

5 februari 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De zesde editie van de Dutch Teddyboy Weekender vindt plaats van 25 tot 27 april in Vlissingen. Namen zijn nog niet bekend *** Op 16 februari vieren The Red Shots hun 20 jarig jubileum in Caddy’s Diner te Purmerend, samen met de bands Rockadille, The Reno Brothers en de originele lin-up van The Red Shots uit 1989 *** De optredens van Wayne Hancock in de Cruise Inn en Newland te Klaaswaal in maart zijn afgelast. Volgens de Cruise Inn heeft Wayne een nieuwe manager die er gelijk in slaagde Wayne's hele Europese toer op te mesten... *** Goed nieuws van de Cruise Inn is daarentegen dat ze voorlopig niet moeten verhuizen en op de huidige locatie mogen blijven tot minstens 2011 *** Alles komt terug, zelfs als ze daarvoor helemaal van de Zuidpool moeten komen: het Battle Royal festival in Oostmalle (B) heeft Eric Haamers van Batmobile kunnen overtuigen om op 31 mei nog eens op te treden als The Penguin, en tenzij we ons dikke blazen laten wijsmaken is dat ook al weer zo'n tiental jaar geleden *** TCY Records heeft een bijzondere actie opgezet met als prijs een opnamedag in Noord-Luxemburg of een song geschreven door Rockin' Henri. Winnen kun je door zoveel mogelijk CD's te verkopen van het onlangs verschenen debuutaltum It's Sociabillywoprock Time van Rockin' Henri. Zie www.tcy-records.com...

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Na twee mini's verschijnt op 11 februari Here We Go Again, het full album debuut van 40’s swing band Lady Linn & Her Magnificent Seven. Wij kijken vooral uit naar hun interpretatie van Eddy Grant's reggae pophit I Don't Wanna Dance uit 1982… *** Het Belgische Hepcat Magazine houdt er na slechts twee nummers mee op wegens tijdsgebrek en te hoge onkosten. Daar kennen wij helaas alles van ... *** Gitarist Bart Vervecken is uit The Rhumba Kings gestapt "wegens onvoorziene omstandigheden". In afwachting van een definitieve vervanger worden de optredens afgewerkt met Patrick Ouchène van Runnin' Wild, hun originele gitarist.

Patrick Ouchène (foto: Boppin' Around)

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

De Engelse rock ‘n’ roll pionier Vince Eager heeft zijn autobio gepubliceerd onder de titel Vince Eager's Rock ‘n’ Roll Files. Het voorwoord is van Jack Good, producer van de baanbrekende Britse rock ‘n’ roll TV-show Oh Boy uit 1958-1959. Geheel terzijde: de inmiddels 76-jarige Jack Good is tegenwoordig kunstschilder *** Dave Taylor, de Britse pianist die in het verleden al meerdere keren in aanvaring kwam met de wet, stapt in de politiek en stelt zich kandidaat voor de Radical Party, een partij die zegt nog links noch rechts te zijn maar enkel, euh, radicaal, en dan vooral inzake standpunten betreffende immigratie. Controversieel is de Radical Party in elk geval: de partij werd in 2004 opgericht door Giovanni Di Stefano, een advocaat die eerder treinrover Ronald Biggs en dictators Saddam Hussein en Slobodan Milosevic verdedigde. Di Stefano was in 2007 ook actief als producer van de CD Seriously Single van de Italiaanse popzangeres JustCarmen, waarop ondermeer enkele studioduetten staan met Elvis en met Dave Taylor.

Dave Taylor

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (50’s)

Bettie Page, 84 ondertussen, werd kort voor kerstmis opgenomen in een ziekenhuis met een longontsteking en een nierinfectie. Intussen is haar conditie stabiel: midden januari werd ze overgebracht naar een verzorgingstehuis *** Qua timing ook niet slecht: net nu krijgen we bericht binnen dat begin november een Bettie Page Cruise voor zes dagen afzeilt van San Diego naar Baja California, Mexico. Naast de te verwachten halloween party en amateur burlesque en Bettie lookalike wedstrijden is er een Q&A met burlesque icoon Tempest Storm (ondertussen ook bijna 80 jaar), een cocktail party met pin-up artieste Olivia, doo-wop uit de oude doos met The Cadillacs, The Clovers, The Five Keys en The Cleftones, en rockabilly van jong geweld als Levi Dexter (wiens echtgenote pin up Bernie Dexter niet mag ontbreken), Omar & The Stringpoppers, en Gizzelle. Niet alleen het programma is de moeite, de prijs ook: van 1399 tot 3299 $ per koppel per kajuit. Ship ahoy op www.bettiepagecruise.com *** Na de dubbel-CD Hollybilly: The Complete 1956 Recordings gaat El Toro verder met het archiveren van elke noot die Buddy Holly ooit opnam op de 3CD Not Fade Away: The Complete 1957 Recordings *** Contrabassist Marshall Lytle is een boek aan het schrijven over zijn avonturen aan de zijde van Bill Haley, dat vergezeld zal gaan van een DVD met ondermeer home videos uit de periode 1952-1957. Vooropgestelde verschijningsdatum: juni *** My Side Of Life is een biografie van Hank Thompson geschreven door Warren Kice *** En toeval of niet, maar net nu vonden we op eBay enkele hemden die nog gedragen zijn door Hank Thompson zelve. Als u ons de volgende keer dat we mekaar tegenkomen ongelooflijk vindt schitteren in ons vier maten te groot hemd, dan weet u hoe dat komt *** Nieuws uit het dierenrijk: een van de 65 nieuwe keversoorten ontdekt in India in 2005 is genoemd naar Roy Orbison! De orectochilus orbisonorum wordt gekenmerkt door zijn witte buik en blinkend zwart lijfje, wat de wetenschappers deed denken aan Orbison's Black And White Night concert uit 1988. Andere nieuwe kevers zijn vernoemd naar politici als George Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld en Darth Vader *** Bobby Vee is een nieuwe CD aan het opnemen met zijn zonen Tommy op bas en Jeff op drums. Het zou een album worden in de stijl van zijn Buddy Holly tribute Down The Line uit 1999 *** Rock ‘n’ roll binnenkort in het Witte Huis? Presidentskandidaat John McCain gebruikt Johnny B. Goode van Chuck Berry als een van zijn campagneliederen, outsider Mitt Romney voert strijd op de klanken van Elvis' A Little Less Conversation Remix... *** Als straks àlle originele rockers uit de fifties dood zijn, kunnen we het nog altijd doen met hun nageslacht: nadat Michael Twitty, de oudste zoon van de in 1993 overleden Conway Twitty al zo'n 10 jaar lang "Memories Of Conway" vertolkt, is nu ook Conway's dertigjarige kleinzoon Tre Twitty in Conway's voetsporen getreden. Tre trad al enkele jaren op met zijn vader Michael Twitty, en brengt binnenkort zijn debuut-CD uit. Al vrezen we dat het hier eerder de country Twitty dan de rockende Twitty betreft...

KORT AMERIKAANS ROCK & ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Dita Von Teese wordt het nieuwe gezicht én lichaam van lingeriemerk Wonderbra. Dita gaat ook een eigen lingerielijn ontwerpen met invloeden uit de jaren '40 en die zelf showen op de catwalk. "Bedoeling is een vleugje glamour in het leven van elke dag te brengen", aldus de vrouw die zowat eigenhandig verantwoordelijk is voor de huidige burlesque revival *** Op 18 februari verschijnt het zevende album van bluegrass vrijbuiters Hayseed Dixie, en zoals de titel No Covers al aangeeft zal daar voor de eerste keer geen enkele cover op staan, toch een beetje waar de band beroemd mee is geworden. Het wordt ook hun eerste album waarop ze elektrisch gaan in plaats van akoestisch, dat wil zeggen met elektrische gitaar en drums. Ter promotie toeren ze van 24 februari tot 19 april non-stop door Europa, waarbij ze slechts één keer de Benelux aandoen: 13 april staan ze in de Melkweg in Amsterdam *** Op 11 januari overleed de 60-jarige Bob Enos, trompettist van de in 1967 opgerichtte Amerikaanse swingblues band Roomful Of Blues. Voor hij in 1981 lid werd van Roomful Of Blues (waarmee hij de langste staat van dienst had binnen de band nà saxofonist Rich Lataille, het enige resterende originele groepslid) speelde hij ondermeer twee jaar hij Herb Reed's Platters. Enos speelde mee op alle Roomful Of Blues albums uitgezonderd de eerste drie, en overleed in zijn hotelkamer tijdens een toernee. Hij wordt vervangen door John Wolfe, die in het verleden ook al deel uitmaakte van de band. Op 15 januari verscheen de nieuwste Roomful CD, Raisin' A Ruckus *** Slim Jim Phantom komt in mei opnieuw naar Europa, maar slaat daarbij de Benelux schandelijk over *** Op 26 januari overleed Jeff Salen, gitarist van Tuff Darts, de new wave groep waarin Robert Gordon zijn carrière begon. Salen is te horen op Live At CBGB's, een compilatieLP met bands uit New York die het platendebuut van Tuff Darts en Robert Gordon was. Toen Gordon solo ging kreeg Salen het aanbod om mee te gaan, wat hij afsloeg omdat hij op dat moment de punkpop LP Big Beat van The Sparks kon opnemen voor Sony (1976) en hoopte ook een contract voor Tuff Darts in de wacht te slepen, wat inderdaad lukte. Salen doet ook mee op Gordon's CD All For The Love Of Rock And Roll (1994), een restjesalbum met songs van de soundtrack van de Robert Gordon film The Loveless (1982) en heropnames van Tuff Darts materiaal. Salen was nog steeds actief als rockgitarist en overleed aan een hartaanval.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

De nieuwste FTD release Wild In The Country, gebaseerd op de soundtrack uit 1961, wordt gegarandeerd een collector's item: na verzending aan de detailhandelaars werd ontdekt dat op de rugcover als artiest Elvis Presely gedrukt staat. FTD zal alle teruggestuurde exemplaren vervangen door een CD-hoesje met de juiste spelling. Wedden dat iedereen de foutieve versie wil houden?... *** Het gerucht doet de ronde dat Elvis Presley Enterprises een Disneyland-achtig themapark zou willen bouwen in de buurt van Graceland *** Nog meer geruchten: er zouden tapes bestaan uit 1971 en 1972 met jamsessies van Elvis en Bob Dylan! *** Op zoek naar een cadeau voor de Elvisfan die werkelijk alles al heeft? Schrijf ze in voor de Elvis Cruise die van 28 augustus tot 1 september van New Orleans naar Cozumel, Mexico vaart in het gezelschap van Jerry Schilling, The Imperials, The TCB Band, Joe Guercio, Ronnie McDowell, Shwan Klush en The Dempseys. De kaartjes gaan van 599 tot 2539 $ + onkosten per koppel per kajuit. Ship ahoy op www.theelviscruise.com *** De Canadees Suresh Joachim heeft eind januari het Guiness wereldrecord non-stop Elvis zingen op 55 uur gebracht. Merkwaardig genoeg deed hij dat met slechts 41 Elvis songs, die hij 48 keer ten gehore bracht. Het vorig record stond op 43 uur en dateert van 2004 *** Je vindt het op eBay, maar je moet wel uitkijken dat je niet te veel betaalt: een slimmerik biedt een RCA Victor 78 toeren van Blue Moon aan voor de prijs van - hou u vast - 2,5 miljoen $! De échte waarde van de plaat schommelt rond de 100 $... *** Herinnert u zich dat verhaal over die Engelse parkeerbeambte die 9 jaar lang gemiddeld zo'n £ 4850 per maand achterover drukte om haar Elvisverzameling te financieren? De Britse televisie gaat er een film over draaien getiteld Caught In A Trap...

Naar Boven

27 januari 2008
PIPELINE '61 BASSIST PIETER SCHELTENS ONVERWACHTS OVERLEDEN Pieter Scheltens

Op maandag 21 januari jl. is geheel onverwacht de bassist van de Nederlandse rock 'n' roll band Pipeline '61 aan een hartstilstand overleden.
Pieter kwam in 1999 bij de band die al in 1995 werd opgericht. De Indo-rocker in hart en nieren was toen al een ouwe rot in het vak, want hij musiceert al sinds de jaren '50. In het begin van de jaren '60 maakte hij deel uit van Dave Daimy & the Steps. De drie andere bandleden van Pipeline '61 noemden Pieter 'de rustgevende factor in de band'. Met Pipeline '61 toerde hij zowat door heel Europa, van Frankrijk en Duitsland tot de bakermat van 'hun' muziek, Engeland, alwaar de band lovende kritieken kreeg. Pieter Scheltens werd op 21 januari 1943 geboren. Hij overleed dus, onwerkelijk genoeg, op zijn 65e verjaardag.

Naar Boven

27 januari 2008
RIP VAMPIRA 1921-2008

Met het overlijden van Vampira op 10 januari 2008 verlaat een van de kleurrijkste cultfiguren uit de jaren '50 deze wereld.
Vampira werd geboren op 21 december 1921 als Maila Elizabeth Syrjäniemi in het deel van Finland dat nu Rusland is. Haar familie emigreerde naar Amerika, waar Maila Nurmi (haar ‘echte’ naam) droomde van een carrière als actrice, en zoals voor vele aankomende actrices leidde dat pad over baantjes als ‘exotische danseres’, pin-up en model (voor ondermeer fotografen Bernard Of Hollywood en Man Ray, en pin-up tekenaar Alberto Vargas). Een gemaskerd bal in 1953 bleek het keerpunt voor Maila. Ze maakte er haar opwachting verkleed als een van de figuren uit de krantenstrips van Charles Addams die later The Addams Family zou worden, wat de aandacht trok van een televisie producer die op zoek was naar een horror host voor televisie, een griezelachtig fuguur om horrorfilms in te leiden, wat op dat ogenblik enkel bestond op de radio. Maila creëerde de figuur van Vampira, die op 30 april 1954 haar TV debuut maakte in Dig Me Later Vampira. Vampira werd erg populair, kreeg haar eigen talkshow, en werd in 1954 genomineerd voor een Emmy Award als Most Outstanding Television Personality. Haar vriendschap (of relatie?) met James Dean kreeg veel aandacht (zeker toen ze na Dean's dood beweerde telepathisch contact met hem te hebben), en ze was te zien in films als Plan 9 From Outer Space (1956), High School Hellcats (1958), The Beat Generation (1959) en Sex Kittens Go To College (1960). Bobby Bare nam in 1958 een nummer over haar op onder de titel Vampira. In de jaren '60 en 70 deemsterde haar ster weg, later schilderde ze, ontwierp ze kleding, en opende ze een antiekzaak in Hollywood (Vampira's Attic), terwijl ze actief bleef in het schnabbelcircuit. Haar privéleven verliep allesbehalve rustig: ze werd ooit aangevallen door een psychotische fan, verloor haar haar tijdens een ongeluk in een schoonheidssalon, en verbrandde haar handen toen ze een kat probeerde te redden. In 1975 was ze te zien in de docu James Dean: The First American Teenager, en ze kwam opnieuw in de belangstelling nadat Plan 9 From Outer Space eind jaren '70 cultstatus kreeg als "slechtste film aller tijden". Begin jaren '80 werd ze benaderd door TV station KHJ om een nieuwe actrice te vinden om de figuur Vampira te vertolken. Het plan ging niet door, maar KHJ kwam plots boven water met Elvira, een horror host overduidelijk gebaseerd op Vampira, die een rechtszaak opstartte maar niet genoeg geld had om de zaak tot een goed einde te brengen. Op 64-jarige leeftijd begon ze te zingen in punkband Satan's Cheerleaders. In 2001 begon ze op haar website www.vampirasattic.com kunstwerken en gesigneerde memorabilia te verkopen.
Vampira overleed op 86-jarige leeftijd in haar slaap in haar appartement in North Hollywood waar ze alleen woonde met haar huisdieren. Ze laat geen verwanten na.

Naar Boven

27 januari 2008
NU AL GERUZIE OVER IKE TURNER’S NALATENSCHAP

Het leven van Ike Turner was een soap, zijn dood lijkt dat ook te worden: Ike's lijk is amper koud of daar begint al het geruzie over zijn nalatenschap, geschat op zo'n 200.000 $. Audrey Madison Turner, Ike's laatste echtgenote met wie hij in 2006 huwde (twee maanden na het huwelijk vroeg Ike reeds de echtscheiding aan - of die ook is uitgesproken is niet duidelijk), beweert in het bezit te zijn van een handgeschreven testament gedateerd oktober 2007 waarin Ike al zijn bezittingen aan haar nalaat. Ike's kinderen zeggen dan weer dat Ike dat testament in november 2007 herriep. Daarnaast is er nòg een testament uit 2001 waarin Ike alles nalaat aan zijn vriend en advocaat James Clayton. Volgens Audrey Madison maakte Ike's dochter Mia misbruik van de geestelijke toestand van haar vader om hem een volmacht op zijn bankrekening op haar naam te laten ondertekenen de dag voor hij overleed. Wat de zaken er niet makkelijker op maakt is dat Ike Turner naar verluidt zo maar eventjes veertien maal gehuwd was...
Uit een autopsie blijkt trouwens dat Ike is overleden aan een overdosis cocaine! Dat komt niet als een verrassing: het is bekend dat Ike jarenlang verslaafd was aan drugs en alcohol, en in 1989 voor 17 maanden de gevangenis inging voor druggebruik.

Naar Boven

27 januari 2008
DE COMPLETE CHUCK BERRY?

Uit op Hip-O Select/Geffen: de 4CD-box Chuck Berry: Johnny B. Goode: His Complete 50s Chess Recordings, goed voor 103 tracks inclusief demo’s, studio jams, alternatieve takes, overdubs, studiogebabbel, de twee live Alan Freed tracks uit 1956, de studio masters van de fake "live" LP On Stage, 17 onuitgegeven versies, en 2 tracks van The Ecuadors, de eerste en enige keer dat Chuck Berry leadgitaar speelde voor iemand anders. Het originele plan om een 14CD-box uit te brengen met álles van Chuck op Chess en Mercury van 1955 tot 1974 is daarentegen afgeblazen, maar als deze tot 5000 (niet genummerde) exemplaren beperkte 50’s box voldoende verkoopt, komt er wel een opvolger met het volledige 60’s werk op Chess, met andere woorden tot Chuck in 1966 overstapte naar Mercury. Interessante lectuur tijdens de beluistering is te vinden in de encyclopedische Chuck Berry International Directory Vol. 1 van Morton Reff die op 15 april zou moeten verschijnen en zo'n 500 pagina's discografieën voor meer dan 40 landen gaat bevatten. Volume 2 zou later dit jaar moeten verschijnen en zal alle bootlegs, TV shows, films, videos en DVDs behandelen, alsmede Chuck Berry tributes en discografieën van pianist Johnnie Johnson en Chuck Berry copycat Eddy Clearwater. Volume 3 en 4, voorzien voor 2009, zal 4000 Chuck Berry covers en 800 soundalikes behandelen.

Naar Boven

27 januari 2008
KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Net uit op Empire Records: Gone Is My Mind, de nieuwe CD van Li'l Esther en haar Tin Stars (én enkele Hillbilly Boogiemen), met daarop een aantal nummers speciaal voor Esther geschreven door Big Sandy, Don Cavalli, John Lewis van The Rimshots, en Rip Carson. Binnenkort de recensie op onze website! *** At’s Crazy Record Hop, wellicht de meest bekende ‘ouderwetse’ rock ‘n’ roll plaatjesdraaier en ook verder in Europa populair, bracht zojuist op El Toro een verzamelaar uit met muziek die nagenoeg synoniem staat voor At’s Crazy Record Hop.

KORT BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 26 april verschijnt de nieuwe CD van The Seatsniffers *** Cajunrockers The Big Bayou Bandits zijn vanaf heden een kwartet met de inlijving van drummer Buddy Messany. Waarmee de band de volledige Billygoat Riders zaliger incorporeert *** Pascal Snijders van The Taildraggers en The Royal Rags wordt de nieuwe frontman van The Rocka-T-Bones. Zanger/ akoestisch ritmegitarist Filip Zegers stopt ermee om zich op andere projecten te storten. Tegen de zomer zouden The Rocka-T-Bones klaar moeten zijn om opnieuw op te treden *** The Rocking Shots zijn een nieuwe rockabillyband uit Charleroi met Thierry Limelette (ex-Lawen Stark) op gitaar.

KORT EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

De Britse Jive Aces gaan proberen de thans 75-jarige Keely Smith, ex-zangeres en ex-echtgenote van Louis Prima, naar Engeland te halen. Smith's dochter Toni Elizabeth Prima zingt trouwens twee tracks op de nieuwe Jive Aces CD Recipe For Rhythm *** De Finse Charades hebben een nieuwe cd uit, met als speciale gasten Don Wilson, Bob Spalding en Bob Bogle van The Ventures *** The Flat Git It Gang is een nieuwe hillbilly band met ondermeer Phil Trigwell, Wildfire Willie, Andre Hakwinson van The Sleazy Rustic Boys, en Jyrki en Markku Juvonen van Wildfire Willie's Ramblers. Op 23 februari staan ze samen met Ronnie Hayward op de Winter Barndance in de Cruise In in Amsterdam.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's)
Dick Dale met zoon Jimmy (foto: Dick Dale)

Nu weten we waarom Dick Dale eind vorig jaar zijn Europese tournee schrapte: de gitaarlegende is opnieuw getroffen door rectale kanker en staat voor "zes weken chemotherapie en zes weken bestraling. Daarna zes weken rust en genezen. Daarna snijden ze de tumor eruit, en dan chemo. Daarna is het terug aan mij en genees ik. Daarna steek ik nieuwe banden en ga ik opnieuw toeren. Ha! Ik blijf doorgaan omdat ik op de wereld gezet ben om anderen in dezelfde situatie te helpen. Keep smiling!", aldus de Dickhead in zijn onmiskenbare eigen stijl. Zijn laatste optreden vond plaats op oudejaarsavond. Dick Dale overwon eind jaren '60 al een keer rectale kanker *** Surfin' Bird: in april komen de enige echte Trashmen naar Europa. Op het moment van schrijven staan er al optredens gepland in Amsterdam (Melkweg) en Diksmuide (A4) Zie Be There!© *** Peggy Sue Gerron, Buddy Hollys' enige echte Peggy Sue (ze huwde met Buddy's drummer Jerry Allison), heeft aangekondigd eind deze maand haar memoires Whatever Happened To Peggy Sue te publiceren, gebaseerd op de dagboeken die ze bijhield sinds haar achttiende. Maria Elena Santiago Holley, Buddy's weduwe, heeft aangekondigd een rechtszaak op te starten tegen Peggy Sue omdat ze Buddy's naam en beeltenis gebruikt zonder haar toestemming, "verwarring zaait" en Buddy's naam bezoedelt. De uitgeverij laat weten door te gaan met de publicatie en zegt dat Maria Elena gewoon bang is dat "de waarheid omtrent Buddy Holly" aan het licht zal komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd... *** Het concert dat op 13 januari had moeten doorgaan in de cafetaria van Folsom Prison in Folsom, Californië ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het legendarische concert dat Johnny Cash daar gaf op 13 januari 1968, is uiteindelijk geschrapt door een dispuut tussen de promotor en de gevangenisdirectie betreffende de filmrechten, toegang voor de media, en veiligheidsaspecten. Bedoeling was het concert met Cash-gitarist Bob Wootton live te streamen via internet. Het concert met ondermeer gitarist Bob Wootton en drummer WS Holland was georganiseerd door Jonathan Holiff, de zoon van Saul Holiff, toen manager van Johnny Cash. Er was ondermeer een interview voorzien met de zoon van Glen Shirley (de gevangene die het liedje Greystone Chapel schreef voor Cash - nadat de voor een gewapende overval veroordeelde Shirley vrijkwam bouwde hij een carrière uit als countryzanger en toerde hij met Johnny Cash tot de Man In Black hem ontsloeg omdat hij bassist Marshall Grant bedreigde - Glen Shirley schoot zichzelf dood in 1978), met een ex-bewaker die destijds het optreden bijwoonde, en met een gevangene die er in 1968 bij was - en die nu nog steeds in Folsom zit... De gevangene in kwestie slaagde er in een van de mondharmonica's te bemachtigen die Johnny Cash in zijn ongetwijfeld geboeid publiek gooide, en ruilde die mondharmonica een week later met een lotgenoot voor een zakje pinda M&M's. Jonathan Holiff is teleurgesteld door de annulering van het concert, maar geeft niet op: hij is al begonnen met de voorbereidingen voor een concert ter herdenking van de 40ste verjaardag van Johnny Cash At San Quentin op 24 februari 1969...

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's R.I.P.)

Op 22 december overleed baszanger Joe Ames, de oudste van de vier Ames Brothers, een vocal group van begin jaren '50. Toegegeven, échte rock ‘n’ roll hebben ze nooit opgenomen, maar hun Rag Mop (1950) en Don't Leave Me Now swingen wel een ongelooflijk eind weg! Joseph Urick, zoals zijn echte naam luidde, begon met zijn drie broers te zingen in 1947, en ze scoorden zo maar eventjes 50 hits (The Ames Brothers stonden meer dan 10 jaar onafgebroken in de Top 100) alvorens begin jaren '60 te splitten. Joe trok in 1965 naar Duitsland met de bedoeling om daar opera te gaan zingen. Zo ver kwam het niet, maar hij werd wel producer, manager, en muziekconsultant voor de Duitse publieke TV-zender ZDF. Joe Ames overleed op 86-jarige leeftijd in Eltville Am Rhein in de buurt van Mainz. De enige nu nog levende Ames broer is Ed Ames *** Op 19 januari overleed de 68-jarige John Stewart na een beroerte. Hij bracht in 1957 één single uit op het Vita label als Johnny Stewart & The Furies, Rockin' Anna/ Lorraine. In 1961 werd hij lid van The Kingston Trio met wie hij 10 LP’s opnam. Ook na de split van The Kingston Trio in 1967 bleef hij succesvol als solo folk artiest en componist. Het bekendste liedje van zijn hand is Daydream Believer, in 1967 een nummer 1 pophit voor The Monkees.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Wolfgang's Big Night Out, de nieuwe CD van Brian Setzer Orchestra, is genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Classical Crossover Album. De uitreiking van de Grammy's vindt plaats op 10 februari.

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Elvis heeft een nieuw record op zijn naam staan, voor het plaatje dat er het langst over deed om een hit te worden, My Baby Left Me. De originele single verscheen in mei 1956, bijna 52 jaar na datum zijn er meer dan 20.000 stuks verkocht in Engeland van een "out of copyright" uitgave op het Britse Memphis Recording Service label, uitgebracht op 20 augustus 2007. De MRS uitgave verscheen op 15.000 genummerde enhanced CD singles (met een live clipje van Don't Be Cruel) en 10.000 genummerde vinyl singles, en is enkel te koop in de Britse HMV winkels, uiteraard een verwijzing naar het His Master's Voice label waarop de single verscheen in 1956. Het record wordt opgenomen in het Guiness Book Of Records 2009 *** Nog een primeur: de Baby Let's Play House Spankox Remix (ondertussen nummer 1 in de Italiaanse iTunes download charts!) wordt de allereerste internationale release op een nieuwe geluidsdrager genaamd vinylDISC of vinylCD. Het gaat om een CD waarvan de achterkant is gemaakt in vinyl dat kan afgespeeld worden op een ouderwetse platendraaier *** De Elvis Presley Memorial Foundation van Tupelo heeft het eigendom in Berry Street gekocht waar de piepjonge Elvis met zijn ouders de diensten van de First Assembly Of God Church bijwoonde. De Foundation gaat het gebouw dat al meer dan 50 jaar niet meer als kerk gebruikt is compleet verhuizen, heropbouwen en in zijn oude glorie herstellen in hun museum. Bedoeling is dat ze daarmee rond zijn tegen de Fan Appreciation Day in augustus *** Op 10 januari overleed de 79-jarige Walter Earl Brown, componist van If I Can Dream, na een slepende ziekte. Brown, die zijn carrière begon in de jaren '40 in vocal harmony groep The Skylarks, was in 1968 muzikaal regisseur van Elvis' Comeback Special, en toen niemand tevreden bleek over I'll Be Home For Christmas of Silent Night als finale voor de show, schudde Brown op één nacht If I Can Dream uit de mouw. Hij componeerde voor de Comeback Special ook de liedjes Up Above My Head en I Found That Light.

Naar Boven

13 januari 2008

ROBINS BARITON BILLY RICHARD OVERLEDEN
The Robins met rechts Billy Richard (foto: Billy Vera)

Op 10 december overleed bariton William Gene "Billy" Richard van The Robins, die hun carrière eind jaren '40 begonnen in het orkest van Johnny Otis, met wie ze eind 1947 onder de naam The Four Bluebirds hun platendebuut maken en hits als If It's So Baby (1950) en Double Crossing Blues (1950) scoren. Er verschijnen ook platen onder de namen The Robbins, The Drifters en The Nic Nacs. De Jerry Leiber - Mike Stoller compositie Riot In Cell Block #9 (met gastzang van Richard Berry, componist van Louie Louie) wordt een hit, en in december 1955 halen ze de R&B Top 10 met nog een Leiber & Stoller compositie, Smokey Joe's Café. Toen Leiber en Stoller in 1956 besloten The Coasters op te richten stapten Bobby Nunn en Carl Gardner van The Robins over naar de nieuwe groep. De vier overige Robins bleven bij de originele groep, die echter nog weinig succes kende, ook al omdat het materiaal dat Leiber en Stoller voor The Coasters schreven onwaarschijnlijk sterk was. Ingewikkeld wordt het als in 1960 Billy's neef Little Billy Richards Jr. deel gaat uitmaken van The Robins en later van een afgeleide Coasters groep... Begin jaren '60 brengen The Robins ook twee singles uit als The Ding Dongs, en in 1962 begeleiden ze Marvin Phillips op enkele nummers die verschijnen onder de naam Marvin & Johnny (op zich een merkwaardig verhaal: Marvin & Johnny was eigenlijk gewoon Marvin Phillips met telkens andere zangers... waar nooit iemand met de voornaam Johnny bij zat!). Wie op zoek is naar een CD van The Robins zit goed: El Toro bracht pas I Must Be Dreamin' uit, hun volledige RCA Victor, Crown en Spark opnames 1953-1955. The Robins zijn nog steeds actief in het doo-wop revival circuit, Billy Richard was 79 en overleed na een val.

Naar Boven

13 januari 2008

PIN-UP HEAVEN: JEANNE CARMEN OVERLEDEN
Jeanne Carmen in Pin-up Heaven...

Jeanne Carmen overleed op 20 december op 77-jarige leeftijd aan een longaandoening. Carmen werd geboren op 4 augustus 1930, werkte als kind op de katoenvelden, en liep op haar dertiende van huis weg. Ze trok als tiener naar New York waar ze aan de slag ging als danseres, pin-up model, actrice in B-films (Monster Of Piedras Blancas, Untamed Youth), en merkwaardig genoeg als golfster gespecialiseerd in golfstunts en kunstjes. Naar eigen zeggen had ze liefdesaffaires met Marilyn Monroe (!), Elvis, Frank Sinatra, president John F. Kennedy, akteurs Clark Gable en Bob Hope (zij het niet tegelijkertijd), en mafia baas Johnny Roselli. Ze heeft steeds beweerd dat Marilyn vermoord werd en Hollywood ontvluchtte omdat ze ook voor haar eigen leven vreesde. Carmen is te zien in diverse documentaires over Elvis, Marilyn en Sinatra. Haar zoon Brandon James schreef een boek over haar getiteld The Wild Wild Life of Jeanne Carmen: My Life As A New York Pin Up Queen, Trick Shot Golfer And Hollywood Actress (2006), en er is sprake van een biopic waarvoor ondermeer actrice Scarlett Johansson wordt getipt voor de hoofdrol.

Naar Boven

13 januari 2008

KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Channel Red mag op 21 maart het voorprogramma doen voor Lee Rocker in de 013 in Tilburg *** John en Lucy (en achter de schermen even belangrijk: mede-organisatoren Catslappin' Chrissy en Koen) hebben de affiche bekendgemaakt voor de tweede editie van hun Rockabilly Roundup, de enige rock 'n' roll weekender in de Benelux, waar u van 18 tot 20 juli drie dagen lang de beest kan uithangen op de tonen van de beste Nederlandse en Belgische rockabilly bands, met als buitenlandse top acts de Italiaanse Starliters en de nieuwe Spaanse sensatie Los Raw Meat. Let op: de Rockabilly Roundup is verhuisd naar een nieuwe locatie, de western ranch De Zwarte Manege in De Mortel. Alle info en foto's van de 2007 Roundup op www.rockabillyroundup.tk

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De line up voor de jaarlijkse Rockin' Around Turnhout kroegentocht is vrijgegeven: in het paasweekend van 22 en 23 maart kan u loos gaan op The Dave & Deke Combo, Deke Dickerson nog eens apart met zijn Eccofonics featuring Crazy Joe, Wayne Hancock, Smokestack Lightning, The Mean Devils, John Lewis en nog een dozijn andere acts uit Zweden, Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België *** Smeer uw handjes maar goed in, zouden wij zo zeggen...

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

80's psychobilly band The Griswalds spelen hun comeback optreden op 21 maart in Padavo, Italië. De nieuwe line up bestaat uit originele zanger Gary Pudney (die later enkele jaren gitaar speelde bij Bad Manners!), Mark Palmer (contrabas, ex-Ben Cooper/ Hangmen/ Caravans/ Radiacs), Henry Hughes (gitaar) en Miles Abels (drums). Die laatste twee spelen ook in punkabilly band Henry & The Bleeders *** Zowat élke psycho band lijkt tegenwoordig te comebacken: ook Surfin' Wombatz (1 LP getiteld Lager Loutz in 1990) kondigt een nieuwe EP aan *** The Hillbilly Moon Explosion (Zwitserland) heeft een nieuwe CD uit, All Grown Up, opgenomen in California met Eddie Angel en jazz saxofonist Archie Thompson (ook actief in surf-, bossa nova- en 60's pop band The Tidesmen, eerder bracht hij al de solo-CD The Legend Of Johnny Surf uit). Het volledige Hillbilly Moon Explosion treedt tegenwoordig ook op als The Rolling Fork Revue met een repertoire omschreven als "jazzy swing, Italiaanse stuff, billy en R & B" *** Jerry Chatabox en Tom Ingram hebben de handen in elkaar geslagen voor een Amerikaanse versie van de Rockabilly Rave. De Rockabilly Rave USA zal doorgaan van 2 tot 5 oktober in het Orleans Hotel in Las Vegas in combinatie met een autoshow en nostalgia dragracing in de Las Vegas Speedway *** Craig Brackenridge, auteur van Let's Wreck: Psychobilly Flashbacks From The Eighties & Beyond (2003), heeft een nieuw boek uit getiteld Hell's Bent On Rockin': A History Of Psychobilly. Brackenridge was een eeuwigheid geleden zelf frontman van de Schotse psychoband The Rednecks, die het niet verder schopten dan enkele bijdragen aan compilaties en de EP For A Few Rednecks More *** Baritonsaxofonist Pete Cook van swingband Blue Harlem en de huisband van The Rhythm Riot heeft een nieuwe "all star" jump 'n' jive groep opgericht die luistert naar de naam The Sentinels Of Rhythm en bestaat uit Nick Payne (tenor), Steve Rushton (drums), John Day (contrabas), Dave Priseman (trompet) en frontman Michael Lloyd Roberts (piano), die allemaal hun sporen verdienden bij groepen als Mike Sanchez, Ray Gelato, Big Boy Bloater, Blue Harlem en Imalda May, dan wel als studiomuzikant bij topsterren als Paul McCartney, Bryan Adams, Chrissie Hynde of Joss Stone. Op www.thesentinelsofrhythm.com kan u alvast beluisteren welk vlees u in de kuip heeft *** Rockin' Around Portugal is een nieuwe verzamel-CD met 22 tracks van 11 Portugese bands.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's R.I.P.)

Op 21 november stierf de 70-jarige Bobby Relf, de tweede Bob van Bob & Earl. De originele Bob & Earl (Bobby Byrd alias Bobby Day van Little Bitty Pretty One (1957) en Rockin' Robin (1958) en Earl Nelson, allebei lid van The Hollywood Flames die in 1958 een doo-wop hit scoorden met Buzz Buzz Buzz) gingen uit elkaar in 1960, maar de tweede versie met Bob Relf zou veel meer succes kennen met ondermeer de soulhit Harlem Shuffle (1963), alvorens begin jaren '70 op hun beurt te splitten. Relf begon zijn carrière in groepen als The Laurels (ondermeer als backing vocalists voor Peppermint Harris en Jesse Belvin), The Upfronts en Valentino And The Lovers (beide met baszanger-pianist... Barry White!), en nam ook solo op onder de namen Bobby Valentino en Bobby Garrett *** Op 15 december overleed de 79-jarige James "Jimmy" Ervin Porter, begin 1941 op zijn dertiende de jongste muzikant die ooit lid werd van (de toen zelf slechts 18-jarige) Hank Williams' Drifting Cowboys. Porter speelde steelgitaar voor Hank tot midden 1944 (dus vòòr Hank platen opnam), en was daarna nog meer dan 40 jaar aktief als countrymuzikant. In 2002 verscheen zijn autobio My Life As A Musician. Hij werkte als vrijwilliger in het Hank Williams Museum in Montgomery, Alabama *** Norton Records meldt het overlijden van Jerry Dallman, die met zijn Knightcaps één single opnam, The Bug/ Honey Bee (1958), niet te verwarren met de minstens 4 andere The Bugs uit eind jaren 50 begin jaren '60. Dallman's The Bug kwam opnieuw in de bekendheid toen het in 1988 op de soundtrack van de film Hairspray kwam. Voor zover wij weten heeft Dallman buiten die ene single nooit nog iets gedaan, wat hem er niet van weerhield nog steeds occasioneel op te treden in zijn thuisstad Washington, af en toe begeleid door The A-Bones, de huisband van Miriam Linna en Billy Miller van Norton ***


Ken Nelson (links) met Sheriff Tex Davis en Gene Vincent

Op 6 januari overleed de 96-jarige producer Ken Nelson, die als een van de grote bazen van Capitol Records samenwerkte met zowat alle rock 'n' roll en country artiesten die langs Capitol passeerden, zoals Hank Thompson, The Louvin Brothers, Ferlin Husky, Cliffie Stone, Jerry Reed, Wynn Stewart, Buck Owens, Tommy Collins, The Farmer Boys en Merle Haggard. Wat rockabilly betreft is Nelson het meest bekend van zijn werk met Gene Vincent en Wanda Jackson *** Op diezelfde dag overleed Wallace Delorie Willette, die in 1959 als Wally Willette twee singles opnam met The Globe Rockers (Eenie Meenie/ Pink Elephants) en The Polk Brothers (Goin' To The Hop/ Caravan Rock). Willette was 78 jaar *** Op 8 januari overleed componist/ producer Clyde Otis op 83-jarige leeftijd. Otis begon zijn carrière midden jaren '50 toen hij een liedje wist te plaatsen bij Nat King Cole, was in 1958 de eerste Afro-Amerikaan die aan het hoofd van A&R (artiesten en repertoire) kwam bij een major label (Mercury Records), en werd vooral bekend omwille van zijn werk met Brook Benton & Dinah Washington. En hij deed zijn job goed: van de 51 Top 100 hits die Mercury in 1962 scoorde werden er maar liefst 33 geproduced door Clyde Otis! Bekende producties van Otis zijn Rockin' Good Way (Brook Benton & Dinah Washington en Hurt (Timi Yuro), enkele van de zo maar eventjes 785 songs die hij schreef zijn Baby You Got What It Takes (Brook Benton & Dinah Washington), Endlessly (Brook Benton), Boll Weevil Song (Brook Benton), The Stroll (The Diamonds) en Doncha Think It's Time (Elvis). Later produceerde hij ondermeer countrysessies voor Charlie Rich. Zijn songimperium is gegroepeerd in de firma Clyde Otis Music Group en wordt gerund door zijn kinderen Isidro, Ana Iza en Clyde III.

Clyde Otis

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's)

Carl Mann heeft een nieuwe CD uit, A Rockabilly Christmas, die ofwel net te laat ofwel véél te vroeg verscheen. De Mona Lisa man is erg actief de laatste tijd: dit is na Legacy (gospel) en Legendary Country Influences (country, maar dat had u al door) zijn derde nieuwe album in ongeveer evenveel jaar. Zij het allemaal op CD-R *** Aha, u dacht dat u alles had van The Coasters? Daar is Rhino Handmade met de genummerde en op 4000 exemplaren gelimiteerde 4 CD-box There's A Riot Goin' On: The Coasters On Atco, goed voor 5 CD's, 3 uur en 113 tracks 1954-1966, inclusief 11 onuitgegeven opnames en een volle CD alternatief en zeldzaam materiaal *** Tommy DeVito van The Four Seasons kreeg een proces aan zijn broek van ene Donna Corbello, wier in 1991 overleden echtgenoot Rex Conrad Woodward samen met DeVito een biografie van The Four Seasons schreef. Het manuscript is nooit gepubliceerd maar werd na Woodward's dood wel door DeVito enkel onder zijn eigen naam gecopyright. Corbello beweert dat de Broadway musical Jersey Boys gebaseerd werd op het manuscript en eist 5 miljoen dollar *** Spencer Leigh heeft een nieuw boek klaar, Things Do Go Wrong, over de Britse tournee van Eddie Cochran en Gene Vincent in 1960. Leigh schreef al een hele reeks muziekboeken, waaronder Presley Nation (1976), Memories Of Buddy Holly (1996), Halfway To Paradise : Britpop 1955-1962 (1996), Puttin' On The Style: The Lonnie Donegan Story (2002) en Wondrous Face: The Billy Fury Story (2005) *** In de Folsom gevangenis vindt dit jaar een concert plaats om de 40ste verjaardag van Johnny Cash' legendarische optreden op 13 januari 1968 te herdenken. Onder meer toenmalig gitarist Bob Wootton zal van de partij zijn *** W.S. Holland stopt vanaf heden bij The Tennessee Three. Holland drumde bij de band van Johnny Cash sinds 1960 *** Een villa uit de jaren '20 aan het strand van Laguna Beach, California die ooit nog eigendom was van Ricky Nelson, is verkocht voor 30,1 miljoen dollar *** Het blijft verbazingwekkend, maar er worden nog steeds 50's artiesten teruggevonden, of op zijn minst gelokaliseerd via internet. Op die manier herontdekt door de Rockabilly Hall Of Fame: Bobby Lollar, de man die slechts één single opnam, maar ze werd wel legendarisch: Bad Bad Boy/ If It Wasn't For You (1958). Na de muziek raakte Lollar aan de drank en de drugs met als dieptepunt een shootout met een motorbende. Bad Bad Boy bleek met andere woorden niet gelogen! In 1985 vonde hij de Here, tegenwoordig is hij predikant en werkt hij aan een boek *** Ook opnieuw opgedoken: de helft van Three Aces And A Joker, de groep die in 1959 hun enige single opnam, Sleigh Bell Rock/ Booze Party. Beide songs werden geschreven door drummer-zanger Hal "Holiday" Schneider (het zal wellicht niet verbazen dat Hal nooit één cent zag van alle compilaties waarop de nummers verschenen noch van alle covers van Booze Party) die op zijn 69ste nog steeds optreedt met een band genaamd Loose Change, de 73-jarige leadgitarist Jimmy Blevins treedt nog steeds op met een band genaamd Utah's Detroit, zijn broer Joe Blevins (ritmegitaar) overleed enkele jaren geleden, en van bassist Leon Simmons heeft niemand ooit nog gehoord *** Dit jaar te verschijnen: My Life Under The Cloud Of Elvis, de autobio van Ronnie Sando van Rocking On The Moon (1961). Na Rocking On The Moon deed de nu 69-jarige Sando nog allerlei onduidelijks in de muziek waaronder de gebruikelijke country- en Elvis acts, hij werkte als agent en lasser, en schreef een boek over een mijnramp. In een recent interview zegt Sando aanbiedingen te hebben gekregen van een Britse platenfirma en een rockabilly festival in Barcelona *** Tot 25 april loopt in het Tempe Center Of The Arts en het Arizona State University's Center For The Arts, Media and Popular Culture in Tempe, Arizona de tentoonstelling Mercy: A Roy Orbison Pilgrimage, gebaseerd op de privé collectie kostuums, gehandtekende gitaren en concertposters van 's werelds grootste verzamelaar van Orbison memorabilia, Glen Agritelley, een zakenman uit Dallas die na zijn uren als hobby CD's opneemt waarvoor hij muzikanten als Bucky Barrett (gitarist voor Roy Orbison), Jim Kirby (keyboards voor Roy Orbison), Scotty Moore, DJ Fontana, The Jordanaires en wijlen Boots Randolph inhuurt. De opening van de expositie ging gepaard met symposia en voordrachten, een vertoning van de film Roadie (1980) waarin The Big O een kleine rol vertolkt, een concert van Truly Lover Trio, en de wereldpremière van Suite On The Tunes Of Roy Orbison van het Herberger String Quartet, jawel *** Huelyn Duvall heeft een nieuwe CD uit, Get Carried Away, met begeleiding van Wildfire Willie & The Ramblers.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

Helaas slechts één optreden van Lee Rocker dit jaar in onze lage landen tijdens de Europese toer ter promotie van zijn nieuwe Black Cat Bone CD: vrijdag 21 maart in de 013 in Tilburg. Vvk via www.013web.nl en er snel bij zijn is wellicht geen overbodige luxe *** Dita Von Teese gaat de rol van de Nederlandse exotische danseres annex dubbelspionne Mata Hari vertolken in een bioscoopfilm. De opnames zouden eind 2008 van start gaan.

Dita Von Teese (foto: Matt Naylor op www.dita.net)

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

De Martin Guitar Company viert zijn 175ste verjaardag met twee akoestische Elvis Presley signature gitaren. Elvis' eerste gitaar in 1954 was een tweedehands Martin 000-18, die hij ruilde voor een 1942 Martin D-18, tot hij in 1955 een gloednieuwe D-28 kocht. De allerlaatste gitaar die hij in 1977 op het podium bespeelde was ook een D-28. De gitaarfabrikant brengt nu twee D-28 Elvis Presley Commemorative Editions uit, met ondermeer het silhouet van Elvis en het TCB logo ingelegd in parelmoer. Op de twaalfde fret is Elvis' handtekening aangebracht. In optie kan u er een lederen beschermhoes bijkopen, gebaseerd op Charles Underwood's ontwerp van de hoes van Elvis' gitaar. De ene gitaar luistert naar de naam D-28 Elvis Presley Commemorative Edition, de andere wordt de D-28 M Elvis Presley Commemorative Limited Edition en is beperkt tot 175 individueel genummerde exemplaren. Martin bracht eerder al signature gitaren uit van Johnny Cash, Gene Autry, Hank Williams, Lester Flatt, Ernest Tubb, Woody Guthrie, Kitty Wells, Jimmie Rodgers en Lonnie Donegan *** Op 7 januari overleed Bill Belew na een slepende ziekte. Belew was hoofd van het team dat instond voor Elvis' podiumkledij van 1968 tot Elvis' dood. Belew's eerste opdracht was het ontwerp van de zwarte lederen outfit voor de '68 Comeback Special. Ook de latere jumpsuits waren zijn verantwoordelijkheid. Belew werkte daarnaast als kostuumontwerper voor ondermeer Josephine Baker, Dick Clark, en The Everly Brothers. In 1983 verkocht hij de rechten op zijn ontwerpen aan B & K Enterprises, een firma gespecialiseerd in Elviskledij *** In maart verschijnt een Nederlandse vertaling van het boek The Gospel Side Of Elvis van Joe Moscheo van The Imperials. Let op: de oplage is beperkt tot 500 exemplaren *** www. elvismatters.be meldt dat John Wilkinson, ritmegitarist voor Elvis van 1968 tot 1977, lijdt aan dikke darmkanker. Bij een operatie werd een tumor verwijderd, en hij volgt nu chemo. Wilkinson, een graag geziene gast op Elvis treffens, stopt voorlopig met optreden *** Tot 24 februari loopt in het Masur Art Museum in Monroe, Louisiana een tentoonstelling over Elvis' optredens op de Louisiana Hayride *** Op 15 december overleed de 78-jarige fotograaf Roger Marshutz aan pancreaskanker. Marshutz werd in de jaren '50 bekend door zijn fotos van filmsterren als Marilyn Monroe, Natalie Wood, Kim Novak, Rock Hudson, Audrey hepburn, Paul Newman en Anthony Perkins. Hij maakte ondermeer de beroemde foto van Elvis tijdens een optreden in 1956 in zijn geboorteplaats Tupelo, die origineel verscheen in het fotomagazine Photoplay.

Naar Boven

2 januari 2008

GEEN CADILLAC MAAR EEN GELEN DAF IN VIDEOCLIP EIGHTBALL BOPPERS

De opvolger van Ut Huus Stut Te Schudde, de carnavalshit van The Eightbal Boppers in 2007, heet Gelen Daf en is eveneens in het Brabantse dialect opgenomen. Het rock 'n' roll nummer, een cover van Blitzkrieg Bop van The Ramones, is nu gratis en voor niets te downloaden via de site van The Eightball Boppers. Er is zelfs een videoclip bij het nummer gemaakt waarin geen Cadillac, maar een ouderwetse gele Daf de hoofdrol speelt. De videoclip is eveneens te vinden op de site van de band: www.8bb.nl

De 'Gelen Daf' van The Eightball Boppers...

Naar Boven

2 januari 2008

KORT ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Bellhops nemen in januari een CD op met Linda Gail Lewis en haar dochter Annie Marie Dolan *** Nieuwe CD's van Nederlandse bodem: Untamed (Kick'em Jenny) en The Original Hillbilly Sessions Volume 1 (Junior Marvel) *** The Travelin' Men hebben een nieuwe zanger, Hans Sliepenbeek, die ook gitaar en sax speelt. Met de uitbreiding van nòg een saxofonist, Richard van de Pol, is de jump & jive band uit Tilburg nu een sextet. Momenteel zijn ze druk bezig met de opnames van de voorjaar 2008 te verschijnen opvolger van Barfly Blues, hun debuut uit 2002.

KORT BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Moonshine Playboys hebben een nieuwe contrabassist in Ron Wouters van The Mighty Quiffs *** The Picknicks vierden op 8 december hun 50ste verjaardag met een optreden met alle nog levende muzikanten die ooit deel uitmaakten van de groep. Hun eerste single Guitar Boogie Rock/Picknick Rock verscheen in 1960, hun grootste hit was I'm Alone in 1965. Rarity bracht in 1994 de CD The Story Of The Picknicks uit *** In het kader van 50 jaar Expo 58 bracht de Brusselse kunstwinkel/ uitgeverij Plaizier een drietalige Expo 58 kalender (35x50 cm) en agenda uit met historische foto's, affiches, sfeerbeelden, en essays van architectuurhistorici. Richtprijzen zijn 21,50 euro voor de agenda en het symbolische bedrag van 19,58 euro voor de kalender, te koop bij Plaizier zelf in de Spoormakersstraat 50 te Brussel (vlakbij de Grote Markt) en in de betere boekhandel. Info: www.plaizier.be*** Gesplit: The Grave Brothers *** The Rocka-T-Bones zoeken een nieuwe zanger-slaggitarist *** Op 16 februari verschijnt de debuut-CD van The Baboons, Boogie Curse *** En een week later, op 23 februari, komt de nieuwe Hometown Gamblers uit. De CD wordt voorgesteld in het Gildenhuis in Stekene (B) met als special guests The Hillbilly Stringpickers (NL) en maar liefst drie deejays: At's Crazy Record Hop (NL), Rockin' Rudy, en Lawen Stark. Om het niveau tot ongekende hoogten te doen stijgen hebben ze onze hoogsteigen Frantic Franky ingehuurd om het zaakje aan elkaar te praten...

The Picknicks

KORT EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

God in Frankrijk Johnny Hallyday kondigt zijn allerlaatste toer aan: in 2009 gaat hij nog één jaar on the road, daarna neemt hij afscheid van het podium. De afscheidstoernee met als thema Route 66 (Hallyday wordt op 15 juni 2009 66 jaar) wordt afgetrapt in het Stade De France in Parijs, daarna komen alle grote Franse steden en het buitenland aan bod. Kaartjes voor de eerste shows op 29 en 30 mei 2009 (u leest het goed: 2009) kunnen nu reeds besteld worden *** de Noorse teddyboy rockers The Cascadez hebben hun naam veranderd in Hank Sundown & The Bopsters *** The Jive Aces kondigen een nieuwe CD aan, Recipe For Rhythm, met als gasten ondermeer Toni Elizabeth Prima (dochter van Louis Prima), Steve Lucky van de Amerikaanse neoswing band The Rhumba Bums, en Jeremy Wakefield.

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's)

In Hardy, Arkansas zijn een straat en een brug genoemd naar The Wilburn Brothers. Er worden ook fondsen ingezameld voor de oprichting van een museum gewijd aan het country duo. The Wilburn Brothers werden geboren in Hardy. Doyle Wilburn overleed in 1982, Teddy Wilburn stierf in 2003 *** In Albany, Georgia, geboorteplaats van Ray Charles, werd op 7 december de Ray Charles Plaza geopend met de onthulling van een standbeeld van Ray *** Brian Wilson van The Beach Boys ontving begin december uit handen van President Bush de Kennedy Center Honor voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. De Kennedy Center Honor is de hoogste culturele onderscheiding in Amerika *** Medisch Centrum West: Nick "Santo" Santamaria, leadzanger van The Capris, kondigde op 18 november aan dat hij aan longkanker lijdt ten gevolge van blootstelling aan asbest en de groep er daarom definitief mee stopt. The Capris scoorden in 1961 een doowophit met het in 1958 opgenomen There's A Moon Out Tonight. Sinds 1982 traden ze opnieuw op *** De 81-jarige Ferlin Husky alias Simon Crum werd eind november geopereerd om geblokkeerde aders in zijn rechterbeen vrij te maken. Begin 2007 werd zijn linkerbeen reeds behandeld voor hetzelfde probleem. Husky onderging in 1977 een open hartoperatie en had in 1983 een hartaanval. In 2005 kreeg ie opnieuw hartproblemen. Toch blijft hij zijn beste, euh, beentje voorzetten: Husky treedt nog steeds gemiddeld één keer per maand op *** De nu 73-jarige Pat Boone kreeg eind november een nieuwe knie ingeplant. Vanaf januari mag hij opnieuw optreden *** De begin 2007 verschenen titelloze CD van Charlie Louvin waarop hij een aantal stokoude Louvin Brothers songs herneemt met hedendaagse artiesten is genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Traditional Folk Album. Charlie Louvin wordt in juli 81 jaar, zijn broer Ira kwam in 1965 om het leven bij een auto ongeval *** Veilinghuis Christie's in New York verkocht op 30 november een 18 paginas tellend notaboekje van Hank Williams, gedateerd februari 1948, met 13 handgeschreven songteksten waarvan Hank er slechts drie opnam: I Can't Get You Off My Mind, My Sweet Love Ain't Around, en Message To My Mother. Het schriftje ging de deur uit voor zo maar eventjes 120.000 $ *** Van Hank naar André Williams, een kleine stap voor ons, een grote sprong voor het mensdom: op 20 februari staat de Black Godfather in Trix in Antwerpen, begeleid door de Amerikaanse garagesoul band The Flash Express, wier frontman Brian Walters met zijn vorige band The Countdowns al eerder toerde en opnam met André *** Liefhebbers van originele 50's artiesten kunnen ook zaterdag 14 juni in hun agenda noteren: de Cruise Inn is er in geslaagd niemand minder dan Huelyn Duvall naar D-Day te halen! De eerste en bij ons weten enige keer dat Duvall in Nederland optrad was in 1985, meer bepaald op de 25ste Rockhouse Meeting in Eindhoven, waar hij toen zijn Europese debuut maakte. Duvall zal in Amsterdam begeleid worden door Wildfire Willie's Ramblers met wie hij in 2003 de CD Ramblin' & Boppin' opnam. Ook op de affiche van D-Day: Boppin' Steve (S), The Madmen (HR = Kroatië), Fancy Dan & The Highshouters (CH) en (speciaal voor Frantic Franky) Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers *** Al blijft de grootste Europese concentratie 50's artiesten elk jaar voorbehouden voor het Americana festival in het Britse Newark: in juli kan u daar in één weekend Jack Earls, Hayden Thompson, Ray Campi én Jay Chevalier scoren, naast minstens 20 andere rock 'n' roll acts en nog eens zoveel 60s en country artiesten. U vindt het complete programma op www.americana-international.co.uk *** Nieuwe CD's op Ace: The Ventures In The Vaults Volume 4 (onuitgegeven tracks + hun "On Stage" live LP uit 1965 (die helemaal niet live maar gewoon in de studio werd opgenomen!) zonder het overgedubde applaus en geschreeuw), Johnny Tillotson: It Keeps Right On A-Hurtin'/ You Can Never Stop Me Loving You (Tillotson's tweede en derde LP uit 1962 en 1963 samen op één CD), Various Artists: Yet More Mellow Cats 'n' Kittens: Hot R & B And Cool Blues 1945-1951 (deel 4 in de Mellow Cats 'n' Kittens reeks die het Modern label in kaart brengt).

KORT AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO + HEDENDAAGS)

De release van de nieuwe Hank III getiteld Damn Right, Rebel Proud, voorzien voor 18 december, is door de platenfirma uitgesteld tot "ergens in 2008" *** Wèl uit daarentegen is de nieuwe Robert Gordon, It's Now Or Never, waarop Gordon 15 Elvis songs covert. Gitarist is Chris Spedding, backings worden toepasselijk verzorgd door The Jordanaires *** Op 1 januari verscheen Rip Masters' nieuwe outlaw country-CD Back To The Honky Tonk *** Twee opvallende titels in de Top 7 van horror bestseller schrijver Stephen King's favoriete albums van 2007: Countrypolitan Favorites van Southern Culture On The Skids, en Revival van John Fogerty van CCR zaliger. De meester van de wansmaak heeft blijkbaar een goeie muzikale smaak! *** Revival van John Fogerty is ook genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Beste Rock Album *** Forever Cool is de titel van een nieuwe CD van Dean Martin waarop de stem van de in 1995 overleden crooner werd gemixt met hedendaagse artiesten. Tussen de Robbie Williamsen en Joss Stones van deze wereld staan ook twee tracks waarop Dino virtueel begeleid wordt door neoswing band Big Bad Voodoo Daddy, You're Nobody Til Somebody Loves You en Who's Got The Action. Als bonus krijgt u bij de CD een Making Of DVD *** Merkwaardig: eind december deden Dave Alvin, Gene Taylor, Bill Bateman en John Bazz (samen de originele Blasters minus Phil Alvin) enkele optredens in California, maar dan niet onder de naam The Blasters, wel als The Gene Taylor Blues Band. De set was naar eigen zeggen "just four old guys playing the blues".

KORT ELVIS NIEUWS & GOSSIP

De Deense Elvis Unlimited fanclub wil in Denemarken een kopie bouwen van Graceland, om er een museum in onder te brengen *** Op 24 november overleed de 86-jarige Britse filmhistoricus Eric Braun, auteur van The Elvis Film Encyclopedia: An Impartial Guide To The Films of Elvis (1997) *** Bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verscheen de bundel Wees Niet Wreed: Gedichten Voor Elvis Presley, waarvoor 80 Nederlandse auteurs een gedicht schreven rond het thema Elvis. Het boek wordt op 28 januari voorgesteld op het poëziefestival Weerwoord in de Paradiso in Amsterdam.

Naar Boven

13 december 2007

IKE TURNER OVERLEDEN

Op 12 december jl. overleed de op 5 november 1931 in Clarksdale, Mississippi geboren Ike Turner.
Turner, bij het grote publiek beter bekend als de wederhelft van Tina Turner waarmee
hij wereldhits scoorde, krijgt bij het rock 'n' roll publiek meer waardering dankzij één van de eerste rock 'n' roll nummers in de geschiedenis: Rocket '88, reeds in 1951, samen met zijn Rhythm Kings, al werd het nummer toegeschreven aan Jackie Brenston.

Turner trad in 2006 nog op tijdens The Night Of The Proms in Nederland en België,
en recentelijk ontving hij een Grammy Award voor beste traditionele bluesalbum, Risin with the Blues.
Ike Turner stierf in zijn slaap in Californië op 76 jarige leeftijd.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ike_Turner

Naar Boven

IN DE DECEMBERUITGAVE VIND JE DE VOLGENDE NIEUWSONDERWERPEN
Boppin' Around Magazine stopt...

*** Boppin' Around Magazine Stopt!
*** Waar Zijn De Magazine Tijdgenoten van Boppin' Around?
*** Chuck Berry Berry Op Voorpagina Volkskrant
Omroep Brabant maakte een videoverslag van het optreden van Chuck Berry in 013 te Tilburg. Bekijk dit videoverslag hier
*** "Beam Me Up, Scotty Moore!"
*** Tease A Go Go: Amsterdam Goes Burlesque
*** 50 Jaar Expo '58
*** Heuse Videoclip Voor Trenchcoat
*** Kort Nederlands R&R nieuws
*** Kort Belgisch R&R nieuws
*** Kort Brits R&R nieuws
*** Kort Europees R&R nieuws
*** Kort Amerikaans R&R nieuws - 'oudgedienden'
*** Kort Amerikaans R&R nieuws - RIP's
*** Kort Overig Amerikaans R&R nieuws
*** Kort Overig R&R nieuws
*** Elvis News & Gossip

Naar Boven

 

Terug naar de voorpagina