(reclame)

 

2016

THE FABULOUS MOONRAKERS
Brussel (B), 27 mei 2017

Verslag en foto's: Frantic Franky

Het Brussels Jazz Weekend is een weekend lang jazz op diverse locaties in de Belgische hoofdstad, een evenement dat onder diverse namen al 20 jaar meegaat en dit jaar stond voor pakweg 270 gratis concerten verspreid over drie dagen. Daar zat er welgeteld één tussen dat ons interesseerde: wij trokken net als vorig jaar naar La Tentation om dezelfde band als vorig jaar te zien onder een nieuwe naam, vorig jaar Casablanca Carambol Company, nu het debuut optreden van The Fabulous Moonrakers. La Tentation in hartje Brussel is een Spaans cultuurcentrum en tegelijk een heel groot café, een mooi café in een beetje art deco stijl, een voorbeeld van wat je kan verwezenlijken met een oud gebouw want dit is opgerezen uit de as van een uitgebrande stoffenwinkel. ’t Is de thuisbasis van een aantal Brusselse charleston en lindy hop clubs en vandaar wellicht dat deze avond in het thema van de swing stond. Wij die een houten been en twee linkervoeten hebben namen plaats aan de bar om een selectie bieren te degusteren (de winnaar werd Affligem Tripel 9%) en het Radio Modern-achtige gebeuren te aanschouwen, zijnde een liveband verpakt in een totaalpakket randanimatie met als blikvangers The Shoeshine Shakers, een stel DJ’s uit het Antwerpse die vinyl plaatjes draaien in hun eigenhandig gebouwde retro discobar uitgebreid tot een retro interieur met zelfs een TV uit de jaren stillekes die oude clips speelt middels een in dat oude TV-meubel verborgen DVD-speler en LCD scherm. Mooi toch, dat soort huis- tuin en keukenvlijt, en tussen het plaatjes draaien door blinken ze gelijk uw schoenen op waarmee ze het oude ambacht van schoenpoetser nieuw leven inblazen.
Boven: de schoenen poetsende Shoeshine Shakers
Onder: Luc Luyckx van The Shoeshine Shakers belt met zijn plaat

Vorig jaar stond hier ook een retrokapper, nu liepen er twee jongedames rond van grime collectief Make It All Up uit Antwerpen die zich Les Coiffes Maffes of iets dergelijks noemden en airbrush tattoos plaatsten (de mijne werd één grote zwarte vlek omdat volgens hen mijn arm te klam was) en dameskapsels onder handen namen, erg leuk omdat het een walking act is die gewoon tussen het publiek rondloopt en omdat hun enthousiasme aanstekelijk werkt: nooit zag ik iemand haar friseren op maat van de muziek. Crazy Legs Joris Focquaert & Foxy Eva uit Gent die ook al menige Radio Modern opfleurden leidden twee dansinitiaties en je moet hen nageven dat het niet makkelijk is om een wildvreemd publiek op de dansvloer te krijgen, missie waarin ze probleemloos slaagden.


Make It All Up!

De strak in pak en vest gestoken Fabulous Moonrakers zijn exact dezelfde mensen als Casablanca Carambol Company, een Liers kwartet dat na 10 jaar rockabilly de tijd rijp vond om een andere richting uit te gaan en met een extra saxofonist rhythm ‘n’ blues swing te gaan spelen. Vorig jaar stonden ze ook al in die bezetting in La Tentation, vanavond was hun eerste optreden onder de nieuwe naam The Fabulous Moonrakers, een naam die je mijns inziens op het verkeerde been zet omdat ie mij doet denken aan filmmuziekjes (Moonraker is een James Bond film) en aan ska: veel ska bands hebben iets met moon in de naam. Nee dus, jump en jive en swing, dat is de boodschap waarbij opvalt dat ze enkel baritonsax bezigen en niet de frivolere tenorsax. Die baritonsax zorgt er wel voor dat er flink gepompt wordt en je een stevige rhythm ‘n’ blues dreun krijgt: de eerste drie nummers ging het tempo gestaag omhoog en we leken twee sets lang verdwaald in een zwarte club in de jaren ’50 waar de muziek nooit stopt. De set bestond deels uit voor de leek onbekende covers, vooral naar het eind toe een paar klassiekers (Caldonia, Rip It Up, Shake Rattle And Roll, Maybelline, Jump Jive And Wail, een goed rockend Got My Mojo Working, je moet de mensen iéts geven wat ze kennen) en een handvol eigen nummers als Wham Bam, Black And Hot, ABC, Rocketship, Gold Diggin’ Mama en The Word Is Out die naadloos verscholen zaten tussen de covers. De beste eigen songs vond ik de nummers die onopvallend variatie in de set smokkelden: de oosters getinte sax in Rain Rain Rain en de skaritmes van Jealousy. CCC blijft trouwens gewoon bestaan, en een Fabulous Moonrakers CD is op komst.
The Fabulous Moonrakers, hieronder te zien met met Erik Le Clerq op contrabas en Jan Mortelmans op
zang en ritmegitaar


Na de live band was het tijd om de ouderdomsdeken aller DJs op de mensheid los te laten, de onvolprezen At’s Crazy Record Hop (NL), centraal op het podium als dirigent. Zijn 45 en 78 toeren platen meesleuren doet At al lag niet meer, nu zit alles in drie mappen met CD’s die makkelijk als handbagage meekunnen op het vliegtuig en waarmee hij drie weken non stop kan draaien als het moet, wat wij zouden kunnen ondergaan want het is steeds een genoegen de meester aan het werk te horen en daarom bleven we ook weer veel te lang plakken. Had die Affligem maar niet zo lekker moeten zijn!


At's Crazy Record Hop

naar boven

BEN THOMPSON & PETE STORM:
WE REMEMBER ELVIS PRESLEY

Rijkswijk, 14 april 2017

Verslag en foto's: Frans van Zijst, All In Produkties, fotopersbureau www.fransvanzijst.nl

Pete Storm

We Remember Elvis Presley en twee Kings, Ben Thompson (GB) en Pete Storm (GB), rocken tot en met 10 juni in de theaters, dus grijp die bezwete sjaal met vette kus want dit soort concerten trekt nog altijd een grote schare muziekliefhebbers. De twee Elvis vertolkers worden anno 2017 belaagd alsof Elvis nooit in 1977 het tijdige met het eeuwige verruilde.
Pete Storm als Elvis Presley live in actie

Ben en Pete stormden onder begeleiding van de John Healy Band met Darren Green op piano door het uitgebreide repertoire van The King en zelfs Way Down werd vanavond op de première in de Rijswijkse Schouwburg ten gehore gebracht in aanwezigheid van een aantal BN-ers waaronder Ben Cramer en Eddy Ouwens, beide met partner, en de weduwe van Piet Bambergen, Lenie, was met haar kleinkinderen gekomen. Ook Wilbert Gieske en Renee Fokker genoten van de voorstelling. Eddy Ouwens was als kenner niet kapot van de muzikale vaardigheden van de John Healy Band maar dat mocht voor de overige bezoekers (volle bak!) geen belemmering zijn om uitbundig mee te swingen. Elvis leeft nog steeds.


Links Ben Thompson; rechts Pete Storm

naar boven


Lees hier de oudere Rockin' Lifestyle verslagen

Terug naar de voorpagina