(reclame)

 

 

19 december 2022
CHARLIE GRACIE OVERLEDEN

Op 16 december overleed Charlie Gracie, geboren op 14 mei 1936 als Charles Anthony Graci, een klein mannetje maar een hele grote rock 'n' roll mijnheer, want hoewel zijn roem vooral rust op zijn wat softere opnames voor Cameo-Parkway Records in 1956-1958 was Gracie al veel langer bezig.

Charlie Gracie toen en later...

In het kielzog van de populaire bands uit zijn woonplaats Philadelphia, met name Bill Haley & his Comets en Freddie Bell & the Bellboys, bracht ie vanaf 1953 vier pré-rock 'n' roll singles uit als Boogie Boogie Blues, Rockin' An' Rollin' en Wildwood Boogie. Hij trad op in American Bandstand vier jaar vóór dat TV programma werd gepresenteerd door Dick Clark, scoorde in 1957 twee hits met Butterfly en Fabulous, en was dat jaar met het nummer Cool Baby te zien in de rock 'n' roll film Jamboree. Met twee uitgebreide Britse tours in 1957-1958 werd hij na Bill Haley de tweede Amerikaanse rock 'n' roll artiest die optrad in Engeland, de fundering voor zijn Britse populariteit die voortduurt tot vandaag de dag én de basis voor zijn bewondering door The Beatles, want zowel Paul McCartney als George Harrison zwaaiden later de loftrompet over hem. In 1981 bracht hij op het Belgische label Blackjack de nieuwe LP The Fabulous Charlie Gracie uit samen met de single You Mostest Girl / Rockin' The Boogie, in 1992 trad hij samen met Dale Hawkins op op een Rockhouse Meeting in Oss, in 1994 verscheen op Rockhouse de CD versie van zijn LP Rockin' Italy begeleid door The Jumpin' Shoes (I) uit 1991, en in 1997 verscheen op Rarity de nieuwe CD Rock 'n' Roll Giants Vol. 1. Andere recente CD’s van hem zijn Just Hangin' Around en Gracie Swings Again op Rhythm Bomb. In totaal bracht ie vanaf 1980 minstens tien nieuwe albums uit, en daarnaast moet hij zo ongeveer wereldrecordhouder inzake optreden in Engeland geweest zijn: hij deed er bij wijze van spreken élk jaar een uitgebreide tour, in het onafscheidelijke gezelschap van zijn echtgenote Joan - een van zijn geliefkoosde uitspraken was dat ie sinds 1957 dezelfde vrouw én dezelfde gitaar had! In 2015 publiceerde hij zijn autobiografie Rock 'n' Roll's Hidden Giant, The Story Of Rock Pioneer Charlie Gracie, en in 2019 trad hij nog op op de V8 Brothers Village in België. Maar Charlie Gracie was niet alleen een meesterlijk en vingervlug gitarist. Ondanks zijn kleine gestalte was hij een hele grote: altijd vriendelijk, altijd een sterk verhaal en een kwinkslag voor iedereen, altijd galant en attent, altijd grote klasse, en dat zonder de twinkeling in de ogen van een brutale straatjongen uit Philadelphia te verliezen. Dat zeggen we niet zomaar doch uit eerste hand, want we hebben hem in 1997 zelf kunnen interviewen voor Boppin' Around.


Het interview van Boppin' Around met Charlie Gracie in 1997 (13e uitgave). Klik erop om dit interview te lezen!

Hij zou zijn gestorven in het ziekenhuis aan corona en werd 86 jaar. "I wanna go to rock 'n' roll heaven on the day I die", zong Gracie in 2011 in het nummer Rock 'n' Roll Heaven op de Abkco CD For The Love Of Charlie. Die rock 'n' roll hemel heeft ie meer dan verdiend.

 
Charlie Gracie in de film Jamboree (1957)

14 december 2022
RODDY JACKSON OVERLEDEN


Links Roddy Jackson in de jaren '50 en rechts Roddy Jackson recenter met Big Sandy!

Onze helden vallen als vliegen, maar met de op 9 april 1942 als zoon van een zanger-pianist die ooit nog toerde met The Sons Of The Pioneers geboren George Rodrick "Roddy" Jackson verdween op 7 december een van de sympathiekste fifties artiesten die er nog rondliepen op deze aardkloot: Jackson en zijn echtgenote Kate bezaten de gave vriendelijk te zijn tegen alles en iedereen, en waren binnen de kortste keren ook dikke vrienden met iedereen. Bovendien bezat ie ook op latere leeftijd meer energie dan de gemiddelde tiener, wat zijn optredens waarbij hij zowel piano als saxofoon speelde enkel ten goede kwam. Vanaf 1957 nam hij in een productie van Sonny Bono drie singles op voor Specialty Records, het label van Little Richard, maar een hit scoorde hij nooit. De rock 'n' roll wereld leerde Jackson pas kennen nadat zijn uitermate plezante nummers I've Got My Sights On Someone New (met René Hall op gitaar en Earl Palmer op drums), Moose On The Loose en Hiccups in de jaren '90 clubhits werden. Jackson kwam naar Europa en werd een geliefde performer op rock 'n' roll festivals. In 2007 verscheen op Ace Records de verzamel-CD Central Valley Fireball met zijn complete fifties opnames inclusief onuitgebracht werk, in 2019 verscheen op VLV Records een album met nieuw werk getiteld Consider opgenomen in de Lightning Recorders studio in Berlijn met Axel Praefcke, Ike Stoye en Michael Kirscht, zeg maar Cherry Casino & the Gamblers. Jackson was al enige tijd ziek en moest eind november naar het ziekenhuis voor een operatie. Zijn uitbundigheid zal gemist worden.

14 december 2022
MACK ALLEN SMITH OVERLEDEN


Mack Allen Smith doorheen de jaren...

Op 7 december overleed op 84-jarige leeftijd de op 20 december 1938 in Carroll County, Mississippi geboren rockabilly- en blueszanger Mack Allen Smith, misschien niet echt een household name maar toch niet helemáál onbekend dankzij nummers als The Skeleton Fight uit 1964. Reden voor zijn relatief low profile is wellicht dat zijn carrière pas echt op gang kwam vanaf 1959 na het vervullen van zijn legerdienst, en toen was de rock 'n' roll rage uiteraard al bijna afgelopen. Samen met zijn groep The Flames nam hij in 1959 drie nummers op bij Sun Records, de ballade Sandy Lee en covers van Mean Woman Blues en Kansas City, die alle drie onuitgebracht bleven. In 1962 namen ze in de Hi Studio in Memphis twee singles op die verschenen op Vee-Eight Records, I Got My Mojo Working / I'm A Lover en Hobo Man / Ole Man River. De volgende twintig jaar bracht hij een stuk of twintig singles uit op labels als Statue, Mariteen, Cynthia, Atlantic sublabel Jab, Delta Sound, Ace, Country Groove en Cindy Boo. In 1976 verscheen zijn debuut LP getiteld The Delta Sound. Zijn oude werk vindt u verspreid over LP’s en CD’s als The Sound Of Mack Allen Smith (Redita, 1979, uitgebreid en aangevuld heruitgebracht op CD in 2010), Gotta Rock Tonight (Charly, 1980) en The Early Years 1962-1967 (Fat Possum sublabel Big Legal Mess Records, 2009). In de jaren '70 baatte hij een nachtclub uit en werkte hij als boekhouder in overheidsdienst. Nadat ie vervroegd op pensioen ging verkocht hij verzekeringen. In 1984 trok hij zich terug uit de muziek, in 2002 volgde een comeback. Naast de muziek schreef hij verschillende boeken waaronder de roman Honky-Tonk Addict (1993) en de autobiografieën Looking Back One Last Time en Rock-A-Billy Rebel: Known And Unknown Stars I’ve Known (2012). In 2021 werd in Carrollton, Mississippi bij het Carroll Community House gelegen Lexington Street 305 waar hij vaak optrad door het Mississippi Department Of Archives And History een officieel herdenkingsbord geplaatst ter ere van Mack Allen Smith & the Flames.

Mack Allen Smith in 1975!

14 december 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 10 december traden Pascal Snijders, John Rietberg, Peter Dekker en Tiny Lathouwers nog eens op als The Taildraggers in café 't Hart van Son in Son en Breugel, en dat was ook al weer ongeveer zeven jaar geleden *** CC Jerome werkt aan een nieuw album met zijn Savoys *** Jeroen gaat trouwens in februari voor enkele optredens naar Mexico, waar hij zal begeleid worden door The Hi-Ballin' Daddies *** Eén van de negen singles gemist die sinds 2014 verschenen op Tardam Records, het label van Ir. Vendermeulen van Amsterdam Beatclub? Het Britse label Acid Jazz Records brengt ze allemaal uit op één vinyl LP, en dat viert Amsterdam Beatclub op 21 januari met een feestje in De Nieuwe Anita in Amsterdam met optredens van 44 Shakedown en The Skepticals, de modjazz, New Orleans spy-fi rhythm 'n blues band met Vendermeulen op sax en theremin.

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Tot 14 mei 2023 loopt in Paleis 1 van Brussels Expo aan de Heizel de tentoonstelling “Bond In Motion”, waar je op een oppervlakte van 6000 m² maar liefst 50 voertuigen uit 60 jaar James Bond films zowel uit de beginjaren met Sean Connery als uit de recentere films met Daniel Craig kan bewonderen. Het betreft geen replica’s maar de originele voertuigen gebruikt in de films, wat te zien is aan de schade die sommige voertuigen opliepen tijdens het stuntwerk. De auto’s, motors, vliegtuigen, onderzeeërs, hovercrafts, helikopters en een metrostel worden gepresenteerd in een kader van miniaturen, schaalmodellen, filmfragmenten, props en filmsets. De tentoonstelling zag het licht in het National Motor Museum in Beaulieu (GB) ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van geheim agent 007 in 2012, en is nu voor het eerst te zien op het Europese continent. Je kan er ook terecht in bar The James voor een coupe champagne of een vodka-martini shaken, not stirred. Info: www.007brussels.com *** En in galop van ons ene stokpaardje naar het andere: op 30 december is het exact 100 jaar geleden dat Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero, geboren werd, en dat is voor Standaard Uitgeverij aanleiding om enkele Nero klassiekers uit te brengen in Ultieme Edities. De Stichting Marc Sleen restaureerde de originele tekeningen en de albums worden uitgegeven in een hardback versie met achtergrondinformatie en commentaar. Reeds verschenen: Het Rattenkasteel (96 pagina’s), het vierde Nero avontuur dat in 1948 als feuilleton, toen nog onder de titel De Avonturen Van Detective Van Zwam, liep in de krant De Nieuwe Gids en in 1953 uitkwam als album, alsmede De Blauwe Toekan (96 pagina’s), het zesde avontuur van Nero dat in 1949 als feuilleton in De Nieuwe Gids verscheen. Op 7 maart 2023 verschijnen De Erfenis Van Nero dat verscheen in 1948-1949 (144 pagina’s) en De Hoed Van Geeraard De Duivel uit 1950 (144 pagina’s). Richtprijs: 25 euro *** Potvolkoffie, straks hebben we hier meer stripnieuws dan muzieknieuws: op 23 november verscheen het Suske en Wiske stripverhaal De Verdwenen Joker, een hommage album aan de Blauwe Reeks van Suske en Wiske. Het verhaal speelt zich af rond Expo 58, de wereldtentoonstelling waarvoor Brussel in 1958 de pleisterplek was voor bezoekers van over de hele wereld. Sinds 2017 nodigt Standaard Uitgeverij elk jaar een scenarist en tekenaar uit om een eigen verhaal voor Suske en Wiske te schrijven en te tekenen. In 2022 viel de keuze op Dirk Stallaert en Ronald Grossey. Stallaert, jarenlang werkzaam als studiotekenaar van Suske en Wiske, publiceerde in 2020 al De Sonometer, een oud project van Willy Vandersteen voor de Blauwe Reeks. Grossey is de schrijver van Studio Vandersteen: Kroniek Van Een legende 1947-1990 (2007) en Bob De Moor: De Klare Lijn En De Golven (2013), een biografie van Bob De Moor, Hergé's rechterhand voor de stripreeks Kuifje. Hij stelde ook de achtergronddossiers samen van de integrale reeks van Piet Pienter en Bert Bibber. De Verdwenen Joker is volledig getekend in de stijl van de Blauwe Reeks, de acht Suske en Wiske albums verschenen van 1950 tot 1959. De gewone softcover kost € 10,- maar er is ook een hardcover (€ 15,-) met een dossier van 8 pagina’s, een editie met een linnen rug (€ 65,-) die een ex-libris en vier pagina’s schetsmateriaal bevat, de superdeluxe versie (€ 100,-) met een velours kaft, en de luxe uitvoering op groot formaat (€ 150,-) met twee ex-librissen en een andere covertekening. Via deze link kan je de eerste zeven pagina’s bekijken als PDF.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

De Joe Meek Society meldt het overlijden op 2 december van Rob Bradford, 30 jaar lang een van de drijvende krachten achter de JMS als chairman, archivaris en editor van de JMS nieuwsbrief en het JMS tijdschrift Thunderbolt. Bradford was al enige tijd ziek maar hield zich de laatste twee jaar nog bezig met het catalogeren van de Joe Meek Tea Chest Tapes. Hij schreef hoesnota’s voor CD’s van onder meer The Shadows, Hank Marvin, Brian Bennett, John Leyton, Heinz, The Flee-Rekkers en Robb Shenton, en recent nog voor de eerste twee releases van de Tea Chest Tapes, de vinyl 10 inches The Telstar Story en The Heinz Archives Volume 1, het eerste resultaat van de Tea Chest Tapes. Daarnaast was hij zanger van de Joe Meek tribute band The Triumphs (één CD, Meek And Wild in 2016) die voor het laatst optraden op 22 juni 2022 en laten weten dat ze er na Bradford's overlijden mee stoppen. Ook nam hij als Robb E. Retro één track op voor Alan Wilson’s Western Star Recording Company getiteld Only the Heartaches, te vinden op de compilatie Joe Meek Shall Inherit The Earth Volume 2 (2006). In 2008 liep hij als extra twee keer door het beeld in de Joe Meek biopic Telstar: The Joe Meek Story *** Uit Frankrijk komt het bericht van het overlijden van Sam Kad, zanger van The Alley Cats. Verdere info ontbreekt op dit moment *** Rock Is Here To Stay, het nieuwe album van The Cosh Boys (FI) op Rebel Music en hun eerste sinds Those British Sounds uit 2014, is niet alleen uit op CD maar ook in maar liefst vier verschillende vinylversies, namelijk in goud, wit, fuchsia en ordinair zwart. De kleurversies zijn afgeklopt op 100 stuks elk *** Op 9 december overleed de op 16 april 1943 als Margaret Ruth Llewellyn Baker geboren Britse actrice Ruth Madoc, vanaf de jaren '70 actrice op het toneel, op TV en in film, maar voor eeuwig bekend als Gladys Pugh uit de BBC comedy reeks Hi-De-Hi (1980–1988), de hoofdmonitrice in het Maplins vakantiepark in de jaren '50. Op 8 december meldde haar Instagram account dat ze verstek moest geven in het theater na een val. Madoc overleed op 79-jarige leeftijd in het ziekenhuis na een spoedoperatie

*** Lucky Devils (F) drummer Eric Bosc kreeg in november een nieuwe hartklep ingeplant. Ricky had begin augustus een dubbel hartinfarct *** Eind november werd Mick Lammond, zanger-gitarist van de Britse psychobilly band The Spacewasters, op zijn motor van de weg gemaaid door een automobilist, ten gevolge waarvan zijn rechteronderbeen diende geamputeerd *** Op 31 december sluit de Trader Vic's tiki bar in de kelder van het Hilton hotel op Park Lane 22 in Londen W1K 1BE. De officiële reden is renovaties in het hotel, maar volgens de geruchtenmolen heeft de hotelketen na net geen 60 jaar (de bar opende in 1963 tezamen met het hotel) beslist de licentie niet te verlengen, wat het einde zou betekenen voor de oudste nog operationele Trader Vic's in de wereld die ook de eerste buiten de Verenigde Staten was. De originele Trader Vic's uit 1934 in Oakland, California genoemd naar de in 1984 overleden restauranthouder Victor Jules Bergeron Jr. (de uitvinder van de mai tai cocktail, al claimt ook Donn Beach alias Don The Beachcomber die eer) sloot in 1972 en werd vervangen door een nieuw Trader Vic's restaurant in Emeryville aan de Baai van San Francisco die nu de oudste Trader Vic's in Amerika is. Ooit waren er over de hele wereld 25 vestigingen waarvan verschillende in Hilton hotels, nu zijn er Amerika nog welgeteld drie, in Emeryville, in het Hilton hotel van Atlanta, en een franchise kiosk in de San Jose International Airport in het hart van Silicon Valley in California. Wereldwijd zijn er 18 Trader Vic's, met naast de drie Amerikaanse ook vestigingen in Japan, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Oman, Jordanië, Qatar en de Seychellen. In Europa is er naast de Britse hoofdstad ook een Trader Vic's in het Bayerischer Hof hotel in Munchen. De overige Europese locaties in Düsseldorf, Hamburg en Marbella zijn in het verleden allemaal gesloten *** Met andere woorden: als u er in Londen nog een keertje de huiscocktail, de in 1963 voor de opening bedachte London Sour (citrus, amandel en blended scotch) wil drinken, zal u snel moeten wezen *** Eddy Mitchell heeft een stripverhaal uitgebracht, Des Lilas A Belleville, met een geromantiseerde versie van zijn jeugd in de Parijse wijk Belleville in het 20ste arrondisement. De tekeningen zijn van striptekenaar Ralph Meyer, het scenario van Mitchell zelf. 75 pagina’s, € 19,- en uiteraard alleen te koop in het Frans. Mitchell is momenteel bezig met filmopnames (hij was inmiddels te zien in zo'n 35 bioscoopfilms) en een nieuw crooner album, het genre waar hij zich de laatste jaren op toelegde en dat uiteraard past bij zijn leeftijd: op zijn 80ste is hij de enige overlevende van de Franse rock 'n' roll drievuldigheid die verder bestond uit Johnny Hallyday en Dick Rivers. Met optreden is Mitchell inmiddels gestopt *** Nu het jaar ten einde loopt nog snel een Franstalig boek vermelden dat verscheen in 2022, Eddie Cochran: Rock A Tous Les Etages van Thierry Liesenfeld die eerder al boeken schreef over Eddy Mitchell (Les Chaussettes Noires: Ceci Est Leur Histoire, 2003), Vince Taylor (Le Perdant Magnifique, 2015) en Cliff Richard & the Shadows (Chansons Magiques, 2020). Eddie Cochran: Rock A Tous Les Etages bevat 376 pagina’s, "meer dan 1000 zeldzame en zelfs onuitgegeven documenten", een wereldwijde discografie en een sessionografie van zowel Cochran's eigen opnames als zijn werk als sessiemuzikant *** Matchbox frontman Graham Fenton heeft een nieuwe CD uit op Foot Tapping Records, Graham Fenton And Friends, en die vrienden zijn Foot Tapping Darrel Higham (gitaar) en Pete Pritchard (bas).

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)


Van harte beterschap, James Burton!

James Burton is op 24 november uitgegleden en brak zijn heup, waardoor hij een nieuwe heup diende te laten steken. De operatie op zich was een succes, maar het probleem is nu dat zijn resterende nier de medicatie niet aankan. Burton werd recent gediagnoseerd met nierkanker waarna begin oktober een van zijn nieren werd verwijderd *** Daarvoor moet je bezig zijn sinds 1956: oprichtend groepslid Phil Cracolici is uit doo-wop groep The Mystics gestapt en gaat zingen bij Somewhere In Time, de groep van ex-Mystic Rocky Marsican, onder de nieuwe naam The "Mystics" Featuring Phil Cracolici Original Lead Singer Of Hushabye. Cracolici is de wettige eigenaar van het trademark The Mystics en wil luidens een persmededeling "vanaf 22 november 2022 niets meer te maken hebben met de Mystics groep van George Galfo. Ik ga niet met pensioen zoals sommigen beweren". De reactie van Galfo, eveneens oprichtend lid van The Mystics: "Phil en Rocky hebben hun eigen agenda. Wij zijn nog altijd The Mystics. Phil zal vervangen worden door Tony Lauro die zong Tommy Mara's Crests". Cracolici en Falfo traden begin jaren 2000 al op met aparte Mystics groepen en zongen opnieuw samen sinds 2011. Marsicano zong tien jaar bij The Mystics en stapte eerder dit jaar op *** Boekenplank: Dynamite, Ike Turner's Recorded Legacy is een nieuw softback boek van Fred Rothwell dat meer dan 600 pagina’s telt, inclusief een sessionografie van gemiddeld 14 pagina’s per jaar van 1951 tot 1976 en bijna 100 pagina’s wereldwijde discografie *** Met de boeken over Route 66 kan je inmiddels ook een halve bibliotheek vullen. Het nieuwste boek is Eating Up Route 66: Foodways on America's Mother Road van universiteitsprofessor T. Lindsay Baker, goed voor 488 pagina’s over vooral de restaurants van vóór de tweede wereldoorlog, ook diegene reeds lang verdwenen, langs de in 1926 ingehuldigde Mother Road van Chicago naar Los Angeles. Baker reed Route 66 af in een viercilinder Ford station wagon uit 1930 en het boek bevat ook twintig recepten uit restaurants die in sommige gevallen niet meer bestaan. In 2016 bracht Baker reeds het boek Portrait Of Route 66 uit gebaseerd op de 1500 ansichtkaarten van midden jaren '20 tot de jaren '50 van attracties en etablissementen langs Route 66 verzameld in de Curt Teich postkaart archieven, waarin hij die kleurrijke postkaarten vergeleek met de zwart-witte foto’s waarop ze gebaseerd waren en met hoe die locaties er nu uitzien. Curt Teich was een Duitse immigrant die in 1898 een bedrijfje startte dat uitgroeide tot de grootste fabrikant van postkaarten in Amerika en de deuren sloot in 1978. De Lake County Historical Society in Wauconda, Illinois is de eigenaar van de Curt Teich archiven die meer dan 360.000 ansichtkaarten bevat *** Bedreigd met afbraak: Beechwood Hall in Williamson County bij Franklin, Tennessee, een gebouw sinds 1988 opgenomen in het National Register Of Historical Places dat ooit eigendom was van Hank Williams. Beechwood Hall is een huis in antebellum stijl dat ook bekend staat als het HGW Mayberry House naar de man die het van 1856 tot 1860 liet bouwen, Henry George Washington Mayberry, en toen was het een plantage met slaven. Het huis overleefde de Amerikaanse burgeroorlog tussen the north & the south. Hank Williams kocht het domein in september 1951 voor 60.000 dollar en hield er paarden, en volgens Drifting Cowboys fiddler Jerry Rivers was het hier dat Williams van zijn paard viel en zijn rug kwetste, wat leidde tot een operatie in december 1951 en uiteindelijk tot een verslaving aan pijnstillers, medicatie en alcohol. Williams heeft echter nooit gewoond op het domein dat op dat ogenblik in zo'n slechte staat was dat het in feite onbewoonbaar was. Na zijn echtscheiding van Audrey Williams kreeg zij hun huis gelegen Franklin Road 4916 in Nashville en woonde Hank in bij Ray Price op Westwood Avenue 2718 in Nashville. Williams verkocht het domein in oktober 1952 voor 28.500 dollar, wat van hem niet bepaald de beste grondspeculant in de country muziek maakte. Later was het domein nog een aantal jaren van country koppel Tim McGraw en Faith Hill. De huidige eigenaar die het kocht in juni 2021 voor - hou u vast - 15 miljoen dollar beweert dat hij niet van plan is Beechwood Hall dat zwaar geleden heeft onder waterinsijpeling af te breken maar integendeel volledig te restaureren, en dat "alleen aanbouwen en tuinaanpassingen uit de jaren '70, dode bomen en een omheining zijn verwijderd. Een authentieke trap die nog in goede staat was is zorgvuldig afgebroken om hem elders in ideale omstandigheden te conserveren" *** Na het overlijden van Jerry Lee Lewis schenkt zijn familie zijn piano en zijn gouden platen aan de Rock 'n' Roll Hall Of Fame in Cleveland, Ohio *** Richard Weize Archives brengt een 5 CD box uit met drie onuitgebrachte solo concerten uit 1976-1977 van James Booker, de pianist uit New Orleans die als Little Booker zijn debuutsingle Doing The Ham Bone / Thinkin Bout My Baby op Imperial opnam in 1954 voor producer Dave Bartholomew in Cosimo Matassa's studio in New Orleans. In 1958 verscheen op Ace de instrumentale orgel single Teen Age Rock / Open The Door, in 1960 en 1961 gevolgd door nog drie singles met orgel instrumentals onder zijn echte naam, Gonzo / Cool Turkey, Tubby Part I / Part II en Smacksie / Kinda Happy. Hij speelde piano in de bands van Dee Clark en Shirley & Lee en verving Huey "Piano" Smith op de tours van Huey "Piano" Smith & the Clowns omdat Smith zelf niet graag de boer optrok. In 1968 speelde hij de piano in voor de Fats Domino LP Fats Is Back die een nummer van Booker's hand bevat, So Swell When You're Well. Booker overleed in 1983 op 43-jarige leeftijd aan nierfalen ten gevolge van een jarenlange alcohol- en cocaïneverslaving. De muziek op de CD’s is geen rock 'n' roll maar redelijk geniale funky New Orleans pianomuziek.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 25 november overleed Charles Koppelman alias Charlie Cane van het trio The Ivy Three dat in 1960 een Top 10 hit scoorde met het nummer Yogi gebaseerd op het tekenfilmfiguurtje Yogi Bear. Er volgden nog drie Ivy Three singles die niét scoorden, en Koppelman zat ook samen met mede-Ivy Three lid Don Rubin in The Cardigan Brothers (twee pop singles in 1962-1963, I Know Know Know / Let's Go The Movies en Everybody Loves A Guy Named Johnny / Say Hello) en in Charlie & Don (de popsingle Hush Little Baby / A Young Man's Fancy, 1962). Koppelman en Rubin werden stafcomponisten voor Don Kirshner's Aldon Music waarvoor ook Neil Sedaka, Carole King, Barry Mann en Cynthia Weill schreven, en nummers van zijn hand werden opgenomen door Jan & Dean (Wanted One Girl), Rod Bernard (New Orleans Jail) en Clyde McPhatter (Hey Love). Koppelman kwam evenwel tot de conclusie dat er meer geld te verdienen viel met het beheren dan met het zelf schrijven van muziek, verdiende een dikke boterham met het op grote schaal kopen en verkopen van songportfolio’s, en werkte voor onder meer Columbia Music, CBS en EMI. Hij overleed op 82-jarige leeftijd aan kanker

*** Op 4 december overleed de op 20 oktober 1932 geboren roodharige pin up Margaret June Blair, in januari 1957 Playboy Playmate van de maand. June Blair acteerde in voornamelijk tweederangs westerns en was in 1957 verloofd met Nino Tempo (zij was de inspiratie voor zijn song Loonie 'Bout Junie). Die relatie liep spaak, maar op 21 mei 1960 huwde ze met David Nelson, de oudere broer van Ricky Nelson die getuige was op het huwelijk, en tot 1966 was ze te zien in 28 afleveringen van The Adventures Of Ozzie And Harriet, de familie TV reeks van de Nelsons waarin ze dan ook de rol van David's echtgenote vertolkte, meteen haar laatste verschijning als actrice. Blair en Nelson hadden samen twee zonen en scheidden in 1975. June Blair werd 90 jaar, David Nelson, de langst levende van de Nelsons, overleed in 2011 op 74-jarige leeftijd aan darmkanker. Zijn laatste filmrol was in 1990 in Cry Baby


Loonie 'Bout Junie Blair!

*** Op 5 december overleed de op 29 juli 1930 geboren Jim Stewart, oprichter van Stax Records, het beroemde zwarte platenlabel uit Memphis en de zuidelijke tegenhanger van Motown, en dan is het uiteraard ironisch dat het label dat zo'n grote rol speelde in de zwarte bewustwording werd opgestart door een blanke bankbediende die als Bob Wills fan fiddle speelde in een hillbilly groep. Elvis nam ooit op in de Stax studios (nu het Stax museum), maar daar gaat het hier niet om. U kent ons: wij zetten altijd een stap terug, en dan leren we dat Stewart reeds in 1957 in het kielzog van Sun Records een platenlabel opstartte, Satellite Records, en daarop verscheen Don Willis' dubbelzijdige rockabilly dreun Boppin' High School Baby / Warrior Sam. Een andere rockabilly artiest op Satellite was Ray Scott (You Drive Me Crazy). In die begindagen gitarist voor Satellite: toekomstig Stax producer Lincoln "Chips" Moman die Stewart introduceerde in de rhythm 'n' blues. Alles speelde zich toen af in Stewart’s garage en een eerste studio in de buurt van het National Cemetery in Brunswick, Tennessee die in 1959 verhuisde naar de voormalige Capitol Theatre bioscoop in Memphis. De output van Satellite evolueerde naar zwarte muziek, en Cause I Love You van Carla & Rufus Thomas werd de eerste lokale hit op Satellite wat een distributiedeal opleverde met Atlantic Records. Ook op Satellite: de instrumentale single Last Night van The Mar-Keys. In 1961 veranderde de naam in Stax, een samentrekking van de namen Stewart en Axton, Stewart's zus Estelle Axton die in 1959 zijn financiële partner werd: ze nam een hypotheek op haar woning en leende Stewart 2500 dollar om een Ampex 300 mono console bandopnemer te kopen. De eerste hit op Stax was de instrumental Green Onions van Booker T. & the MG's, origineel verschenen op Stax dochterlabel Volt. Artists & Repertoire verantwoordelijke Chips Moman stapte eind 1961 op na een dispuut over royalties en opende zijn eigen studio. Hij werd vervangen door Mar-Keys en Booker T. & the MG's gitarist Steve Cropper. Stewart zelf werd uiteindelijke met de hulp van CBS Records uitgekocht door Al Bell, vanaf 1965 zijn promoverantwoordelijke en drie jaar later zijn zakenpartner. In 1976 ging Stax dat op dat ogenblik zijn volledige backcatalogus al was kwijtgespeeld aan Atlantic, bankroet. In de jaren '80 hield Stewart zich nog bezig met productie, later trok hij zich grotendeels terug uit het publieke leven. Hij werd 92 jaar. In 2017 verscheen op Hallmark Records de 32 track CD The Complete Satellite Singles.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Het nummer Goo Goo Muck van The Cramps uit 1981 is helemaal terug sinds het werd gebruikt in de Netflix hit Wednesday, de coming-of-age serie over het tienerbestaan van de 16-jarige dochter van The Addams Family en dus een moderne reboot van de cultserie uit 1964-1966. De reeks ging in première op 23 november en werd meteen de derde meest bekeken Engelstalige reeks op Netflix. De scène waarin Wednesday op het schoolfeest danst op Goo Goo Muck van The Cramps ging viraal op de sociale media, en als gevolg daarvan zijn in de Verenigde Staten de streamingcijfers van het nummer van 2500 beluisteringen per dag gestegen naar 134.000, een stijging van meer dan 5000 procent. Op Spotify werd Goo Goo Muck, afkomstig van de tweede Cramps LP Psychedelic Jungle, al tien miljoen keer beluisterd. De originele versie van Goo Goo Muck stamt uit 1962 en is van Ronnie Cook & the Gaylads


Wat verkiest u: The Cramps of Ronnie Cook?

*** De kinderen zijn de reeks trouwens aan het volgen en we hoorden ook al In Dreams van Roy Orbison passeren. Als de kids klaar zijn misschien toch zelfs eens kijken *** Exclusief in februari op de Rockin’ Race Jamboree in Torremolinos: een reünie van High Noon *** Nog High Noon gerelateerd nieuws: Beck Rustic oftewel mevrouw Shaun Young heeft Event Records overgekocht, een label uit Maine dat actief was van 1956 tot 1962 en singles uitbracht van artiesten als Scotty McKay (Rollin' Dynamite), Ricky Coyne (Rollin' Pin Min), Dick Curless (Evil Hearted Man Blues), Curtis Johnson (Baby Baby, Lover Boy) en Johnny Houston (Slick Chick, Rockin' On The Range). Rustic leerde Event oprichter Allerton "Al" Hawkes kennen via High Noon gitarist Sean Mencher, en Hawkes werd zowat haar mentor toen ze haar eigen Swelltune Records opstartte. In de loop der jaren gaf hij te kennen dat hij wou dat zij Event Records zou overnemen, en na zijn dood in 2018 heeft zijn dochter het proces tot overdracht van de platenmaatschappij en alles wat erbij hoort (Hawkes kon blijkbaar niets weggooien) opgestart. De deal is nu volledig rond en Rustic is in het bezit van alle master tapes, de publishing rechten, alle contracten en alle papierwerk. Shaun Young is momenteel bezig met het inventariseren van de mastertapes, en de bedoeling is uiteraard dat er CD’s komen van dat oude Event werk, en dat opnieuw op Event Records. Eerder wijdde Bear Family volume 20 van hun That'll Flat Git It reeks aan Event Records.


Al Hawkes en Beck Rustic in het gebouw dat ooit de Event studio was

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op zondag 8 januari, Elvis' verjaardag, organiseert Islemunda in Rotterdam een Elvis evenement met een meet & greet met Arjan Deelen ter promotie van zijn nieuwste boek Elvis: Guaranteed To Blow Your Mind. Voor het eerst in een bioscoopzaal zullen er unieke 8mm concertbeelden vertoond worden, en er is ook een tentoonstelling van authentieke Elvis items uit een privé collectie waaronder gouden en platina platen. Info: https://islemunda.nl/programma/elvis-forever/ *** Deelen is op zaterdag 7 januari ook te gast op de Elvis Birthday Dinner Party van de United Elvis Presley Society in Beveren-Waas (B). Info: www.ueps.be *** Ook op 8 januari wordt Elvis' Lockheed JetStar L-1329 privéjet uit 1962 die hij op 22 december 1976 kocht voor 840.000 dollar per opbod verkocht door het veilinghuis Mecum Auctions. De JetStar is het enige van Elvis' drie vliegtuigen in privé handen, de twee andere staan in Graceland. De jet is niet meer vliegwaardig want de motor en de vliegcomponenten zijn eruit gehaald en hij staat al 35 jaar te verkommeren en te verroesten op een landingsbaan in Roswell, New Mexico. In 2017 verwisselde het al een keer van eigenaar voor 430.000 dollar

*** Op 10 december verscheen Elvis, Prodigy Of Sun Records van Erik Lorentzen, een uitgave bestaande uit twee boeken van elk 400 pagina’s (samen zes kilogram Elvis) gedrukt op hoogwaardig papier, met als bonusgoodies negen glossy reproducties van Sun promofoto’s en een 10 inch vinyl met tien Sun nummers. Prodigy Of Sun Records wordt gepromoot als het definitieve dag-per-dag verslag vanaf Elvis' geboorte tot hij tekent bij RCA, op basis van deels nooit eerder geziene foto’s, foto’s in betere beeldkwaliteit, documenten, brieven, krantenknipsels, contracten, telegrammen, herinneringen van jeugdvrienden en schoolkameraden, en memorabilia. Wij zien de set aangeboden tussen € 215,- en € 260,- *** In promotie op de officiële LEGO website: de LEGO 31204 Elvis Presley – The King bouwdoos bestaande uit 3445 onderdeeltjes waarmee je drie verschillende afbeeldingen van Elvis kan bouwen (een 50s, een 60s en een 70s Elvis) oftewel één grote afbeelding. Zoals bij de andere LEGO sets in de reeks kan je tijdens het bouwen luisteren naar een soundtrack. De speciale kerstprijs is 89,99 euro in plaats van 119,99 euro *** Trivia: Lego is op de markt sinds... 1949! *** De DVD en BluRay van Baz Luhrmann's Elvis biopic zijn inmiddels op de markt, maar er zijn nog steeds geen plannen om de vier uur lange director's cut waarop Luhrmann hintte in interviews uit te brengen. Wel liet Luhrmann verstaan dat "Austin Butler's optreden als Elvis in de schijnwerpers zal komen te staan in een nieuwe film of een nieuw project", mogelijk doelend op langere versies van de concerten. Hoofdrolspeler Austin Butler zou Elvis' concerten volledig nagedaan hebben, maar slechts een fractie daarvan haalden de bioscoop. Een datum staat nog niet op dit alles: ten vroegste in 2025 zou Luhrmann ermee aan de slag kunnen gaan *** In onze update van 23 november meldden we u dat Mike Freeman was gediagnoseerd met nierfalen en multipel myeloom oftewel de ziekte van Kahler, een ongeneeslijke kanker van de plasmacellen. Op 7 december overleed hij op 66-jarige leeftijd bij hem thuis aan de zijde van zijn vrouw Sue. Freeman was samen met zijn ex Cindy Hazen co-auteur van de boeken The Best Of Elvis: Recollections Of A Great Humanitarian (1992) en Memphis, Elvis-Style (1997), was vanaf 1991 Elvis-tourgids in Memphis en Tupelo, woonde acht jaar op Audubon Drive 1034 in het eerste huis dat Elvis kocht, en werkte mee in 2007 mee aan de DVDs Elvis’ Memphis, Beyond Elvis’ Memphis en Elvis: Return To Tupelo. Zijn echtgenote Sue Mack maakt deel uit van het management van de Circle G Foundation die een koper vond voor Elvis' Circle G Ranch in Horn Lake, Mississippi. Bedoeling is dat het domein dat eigendom van Elvis was van 1967 tot 1973 ooit gerestaureerd geraakt, maar daar is voor zover wij weten tot op heden niets van te merken *** Toeval of niet, maar Cindy Hazen kondigt net nu een ge-update heruitgave aan van hun boek Elvis, Memphis-Style *** En op 27 november overleed de Canadese Elvis imitator (van de Elvis fans moeten we ETA wat staat voor Elvis Tribute Artist zeggen) Douglas Roy, de enige ETA die ooit het podium deelde met Elvis. Roy zat op 5 mei 1976 als toeschouwer in het publiek van Elvis' avondconcert in de Hilton in Lake Tahoe toen een vriend van hem een van zijn platen op het podium gooide. Wanneer Elvis zag wat het was vroeg hij Roy op het podium en mocht ie Hound Dog en Early Morning Rain zingen. Roy bracht minstens één LP getiteld Trials & Tributes uit op het Canadese label Sun Bird Records, alsmede de medley single Disco To The King (1977). Hij was midden in de 70 en al enige tijd ziek.


Off topic: Happy Christmas!

23 november 2022
TOMMY FACENDA OVERLEDEN


Tommy Facenda links op de foto naast Gene Vincent en Paul Peek (r)

De Gene Vincent code: op 18 november overleed de op 10 november 1939 geboren Tommy "Bubba" Facenda, samen met Paul Peek de "clapper boys" van Gene Vincent die al handenklappend niet alleen de backing vocals maar getuige de live clips ook de show verzorgden.

1957: Tommy Facenda links naast Gene Vincent op TV in de Ed Sullivan show

Facenda was een vriend van zowel Gene als drummer Dickie Harrell en maakte deel uit van The Blue Caps van maart 1957 tot maart 1958, zong op nummers als Lotta Lovin', Rocky Road Blues, Git It, Rollin' Danny, I Got It, Dance To The Bop, Peace Of Mind, The Wayward Wind en Summertime, en was met Gene Vincent & the Blue Caps te zien in de film Hot Rod Gang. Na Gene Vincent ging hij solo wat hem na de geflopte debuutsingle Little Baby/ You Are My Everything in 1959 de Top 30 hit High School USA opleverde. Het nummer somde een aantal middelbare scholen op, en Atlantic bracht er 28 verschillende "lokale" versies van uit met de namen van scholen uit verschillende steden. Volgens Facenda nam hij er nog veel meer op, namelijk één voor elke Amerikaanse staat! Nog sterker: de namen overdubben ging niet, dus moest hij het nummer telkens helemaal overnieuw zingen en opnemen... Moest u er niet tureluurs van worden: in 1998 verschenen alle 30 versies (de 28 lokale versies, de nationale versie en de originele versie op het kleine Legrand label) op één CD. Zoals zo vaak lukte het niet om het succes van High School USA te evenaren en na zijn legerdienst werd Facenda in 1962 brandweerman. Alles komt evenwel terug, en twintig jaar later kwamen de overlevende Blue Caps opnieuw bij elkaar voor Europese optredens met Graham Fenton van Matchbox als zanger. De groep kwam in 1987 en 1991 terug naar Europa en trad op in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Na zijn pensionering werkte hij bij de beveiligingsdienst van een ziekenhuis. De enige nog levende Blue Cap is nu drummer Dickie Harrell, 82 jaar.

Dickie Harrell (l) en Tommy Facenda

23 november 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Nieuwe bands, laat ze maar komen: vanaf voorjaar 2023 vormen Dennis Vos (Denny Belanda & the Java Cats) op gitaar en zang, John Hofmans (Supersonics/ Powershake/ Hot Rod Riot) op contrabas en zang en Luc Groeneweg (Texas Dolls/ Hot Rod Riot) op drums samen The Tumblin' Tonez. The Tumblin' Tonez staan voor no nonsens rockabilly, eerlijk en puur onder het motto "gas erop en gaan met die banaan". Op het repertoire staan klassiekers van onder meer Elvis, Eddie Cochran en Carl Perkins, voor de nodige variatie gemixt met moderner werk van The Go-Getters, The Kokomo Kings en andere Paladins *** Gespot in de studio: The Ragtime Wranglers *** Batmobile bestaat in 2023 40 jaar en gaat dat vieren op 4 februari op het ScumBash festival in Rotterdam met een nieuwe setlist én een gloednieuw album *** Groot feest in de Cruise Inn in Amsterdam op zaterdag 17 december alwaar de 40ste verjaardag van 's lands oudste rock 'n' roll club wordt gevierd. Mee van de partij: Eddie & the Backfires (D), Yann O'Fender (F) en 44 Shakedown. Allen daarheen! *** Nederlands feestje op de Rockabilly Rave volgend jaar in mei: zowel Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers, Mischief als The Western Stringbyrds trekken er ten strijde. Allen daarheen! *** En zowel The Western Stringbyrds als Tornado Beat als Mischief spelen volgend jaar september op High Rockabilly in Spanje. Allen daarheen! *** Na drie jaar te hebben moeten cancelen vanwege corona komt er in 2023 eindelijk een nieuwe editie van Vlissingen Vintage. Streep alvast 16, 17 en 18 juni aan in onze onvolprezen Be There!© *** De Roermondse pianist Roy Raaijmakers speelt tegenwoordig full time bij de Duitse Firebirds


Roy Raaijmakers linksboven bij The Firebirds!

*** Op 6 november werd in Steensel de Nuenense Elvis Mark Elbers herdacht door zo'n driehonderd fans, vrienden en familieleden. Elbers was leadzanger van de band Calling Elvis en trad in 2011 in Den Haag op met Elvis' pianist Glen D. Hardin. Hij overleed op 12 november 2021 op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona. Bedoeling is dat er elk jaar op de eerste zondag van november een Memorial Day plaats zal vinden. Er verscheen ook een CD getiteld In Loving Memory met onuitgebrachte opnames uit 2004 *** Wie niet zo houdt van bestellen en kopen op afstand kan Jan van Parijs' stripboek Animal Rockers ook gewoon in de winkel aanschaffen bij stripspeciaalzaken Yendor in Rotterdam (www.yendor.nl) en Beo in Antwerpen (www.stripwinkelbeo.be). Niet te lang wachten, want het boek is inmiddels ook te koop in Canada! Jan is intussen al volop bezig aan Deel 2 *** Pascal Delang stopt na zeven jaar als drummer bij The Atomic 4. De band zelf gaat gewoon met John van Houtum. Dat zit wel snor, want John kennen we natuurlijk van bands als Phil Friendly & the Loners, PV & the Heartbeats, The Taildraggers en Al & the Moonshots.


Pascal Delang

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 4 november overleed Nicole Josy (echte naam Nicole Van Palm, geboren op 21 oktober 1946), de helft van Nicole & Hugo, sinds hun deelname aan het Eurovisie Song Festival in Ierland in 1971 cult in Belgenland en gegraveerd in het collectieve geheugen van Vlaanderen. Die deelname ging uiteindelijk niet door omdat ze ziek werd, en toen ze twee jaar later opnieuw deelnamen aan het Eurovisie Song Festival in Luxemburg werden ze laatste. Minder bekend is dat Josy haar carrière begon in 1962 met Nederlandse en Franse vertalingen van hits als The Young Ones (Trop Jeune), Twisting The Night Away (Dans Toch De Twist Eens Mee) en zelfs een vocale versie van het instrumentale The Savage (Shadows) getiteld Toi Le Sauvage (1962), alvorens op te schakelen op yé yé en wat later bekend zou worden als popcorn en freakbeat. In 2005 werd een eerste keer borstkanker bij haar vastgesteld, zes jaar later kreeg ze opnieuw een kankerdiagnose. Eind 2016 stopten Nicole & Hugo met optreden. Begin 2020 werd ze voor een derde keer getroffen door kanker, in 2022 raakt bekend dat ze ook leed aan de ziekte van Alzheimer. Ze overleed op 76-jarige leeftijd nadat ze van de trap gevallen was in haar woning *** Tot 4 december loopt in de KWK Gallery, Beverhoutplein 6 in 9000 Gent de tentoonstelling Ink On Paper van graficus Jesse Jesser, de percussionist van Fifty Foot Combo. Te zien: 30 nieuwe zeefdrukken en een selectie oudere prints. U kan de expositie bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11 tot 19 uur


Links: Roy Orbison door de ogen van Jesse Jesser. Rechts: Jerry Lee Lewis door de ogen van Jesse Jesser...

*** Gespot in de studio: The Hadacol Tremblers *** De Antwerpse surfgroep Sant Anna Bay Coconuts gaat van 1 tot 12 februari toeren langs de Amerikaanse westkust *** Last Call, de Antwerpse rootsband die eind jaren' 90 New Orleans, swamp boogie, tex mex, blues, funk, zydeco en jazz vermengde tot feestmuziek, is terug samen in de originele line-up voor een beperkte reeks optredens. De laatste keer dat wij de groep rond Henk Van der Sypt live zagen was in 2013 *** Op 20 oktober verscheen Rockstock, een nieuw koffietafel boek van de intussen 76-jarige Brusselse graficus Ever Meulen, bekend van zijn Humo covers. Rockstock bevat een selectie uit zijn meer dan 50 jaar rock illustraties waarin steevast ook mooie vrouwen en mooie auto’s uitgebreid aan bod komen. 192 pagina’s, € 45,-.


Schitterend rock 'n' roll werk van Ever Meulen

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 25 november verschijnt het eerste kerst album in bijna 20 jaar van Cliff Richard. Christmas With Cliff bevat tien kerstklassiekers en drie nieuwe kerstsongs en verschijnt ook op rood en op wit vinyl. In december komt er op BBC 2 een Cliff At Christmas TV special van een uur met "een aantal van zijn kerstklassiekers zowel solo als in samenwerking met speciale gasten, nieuwe songs en andere hits" *** Lijkt een beetje een poging van de BBC om iets goed te maken: Cliff daagde in 2018 de BBC voor de rechtbank omdat die in 2014 samenwerkte met de politie in een onderzoek naar vermeende sexuele misdrijven waarbij Cliff Richard betrokken zou zijn, zijn identiteit publiek maakte en er in exclusiviteit verslag van uitbracht. Cliff won de zaak en de BBC moest £ 210.000,- schadevergoeding betalen. Het onderzoek zelf liep af met een sisser en Cliff Richard werd nooit officieel aangeklaagd


Cliff Richard toen... en Cliff Richard in 2022!

*** De Joe Meek Society meldt het overlijden op 2 augustus op 80-jarige leeftijd van Alan Dean van Alan Dean & his Problems, band die in 1964 een single opnam met Mickie Most op Decca. Toen ze onder hetzelfde management als The Honeycombs kwamen beslisten hun songschrijvers die eerder hadden gescoord met Have I The Right voor The Honeycombs dat ze moesten opnemen met Joe Meek voor Pye, wat in 1965 leidde tot de Joe Meek single Thunder And Rain. De hitlijsten hebben ze er evenwel niet mee gehaald, en voor zover wij weten was dat gelijk het einde van de carrière van Alan Dean & his Problems *** De Joe Meek Society bood trouwens recent vier goudkleurige satijnen podiumjasjes te koop aan, in 1959 gedragen door The Sovereigns die in 1962 Alan Dean & his Problems werden. De outfits zijn eigendom van Problems leadgitarist Douglas Chapman *** Ook nog steeds te koop: een Framus basgitaar uit 1963 van Joe Meek, op tour bespeeld door Heinz *** Nieuws van de Joe Meek Tea Chest Tapes: er komt een 5 CD box set van Heinz en een Glenda Collins sessies box set, beide met onuitgebracht materiaal en gerestaureerde masters ***


Nigel Owen tweede van links bij The Flying Saucers...

Op 2 november overleed Nigel Owen, leadgitarist van The Flying Saucers op de LP’s Planet Of The Drapes (1976, Owen zong de nummers Oakie Boogie, Mean Little Mama en Get It All Screwed On), Live At The Picketts Lock (1976), Keep On Comin' (1978) en Some Like It Hot (1981). Daarnaast was hij co-auteur van Flying Saucers nummers als The Ballad Of Johnny Reb, Mean Little Mama en Cat Talkin'. Hij speelde ook in Johnny Key & the Kool Kats en van 1998 tot 2002 in Rock Back The Clock. Niggsy leed aan dementie *** Uit Duitsland komt het droeve nieuws van het overlijden van Sandy & the Wild Wombats manager Sascha Wilke alias Ol Revel en van Rainer Wittke alias Ray De Vario, de zanger van Velvetone die verschillende albums uitbrachten op Crosscut en Bear Family en onder meer een duet met Wanda Jackson opnamen. Verdere details zijn ons op dit moment niet bekend *** De Rockin' Race Jamboree (E) brengt zijn eigen festivalbier op de markt, een artisanale pale ale van 4,7 %

*** Op 3 februari verschijnt een album van The Blue Cats met oude demo’s, onuitgegeven vroege sessies en BBC opnames *** 't Was lang geleden dat The Jets nog de hitlijsten haalden, maar recent is dat nog een keertje gebeurd met het nummer Hear Me Now van hun recentste gelijknamige CD. Het nummer dook op in de Heritage Chart, een vrij nieuwe wekelijkse Britse "erfgoed" hitlijst samengesteld door voting van het geachte publiek in meer dan 80 landen die uitgezonden wordt op een aantal lokale TV stations. Wat die hitparade nu juist inhoudt is ons niet helemaal duidelijk, maar het lijken ons voornamelijk "oude" artiesten (maar dat kan ook Queen of Bruce Springsteen zijn) en/of songs die iets met vroeger te maken hebben. Kan nooit slecht zijn als The Jets er in staan!

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

De 81-jarige Darlene Love heeft een duet opgenomen met de 23-jarige Chris Ruggiero voor zijn CD Christmas With Chris Ruggiero, en Grown-Up Christmas List is haar eerste kerstnummer sinds haar CD It's Christmas Of Course uit 2006. Ruggiero zingt fifties, sixties en seventies oldies en deelde in het verleden het podium met artiesten als Bobby Rydell, The Duprees en The Drifters *** Nog meer Darlene Love nieuws: de voormalige leadzangeres van The Blossoms (haar stem werd door producer Phil Spector gebruikt voor He's A Rebel en He's Sure The Boy I Love van The Crystals) zal niét te zien zijn in Mel Gibson's vijfde Lethal Weapon film die volgend jaar op stapel staat. De laatste Lethal Weapon dateert al van 1998, maar haar personage is intussen gestorven, aldus Love*** Linda Gail Lewis, haar schoonzoon Danny B. Harvey van The Rockats, Stray Cats drummer Slim Jim Phantom en contrabassist Luca Chiappara (Don Diego Trio, JD McPherson, Mark Gamsjager & the Lustre Kings, James Intveld, Dale Watson, Bill Kirchen, Deke Dickerson, Chris Casello) en Slim Jim Phantom (Stray Cats) hebben in de Sun studio een album met Jerry Lee Lewis songs opgenomen. Tijdens de opnames kreeg Linda Gail bericht dat JLL in het ziekenhuis werd opgenomen met griep twee dagen nadat hij verstek moest geven voor zijn inhuldiging in de Country Music Hall Of Fame. Niemand kon op dat moment vermoeden dat de Killer tien dagen later het tijdelijke met het eeuwige zou verwisselen *** Maar wat doe je als je Linda Gail Lewis bent, een album opneemt met je neef Mickey Gilley, en die neef middenin de opnames overlijdt? Dan laat je een producer los op wat al klaar was. Het resultaat zal niet bij iedereen in de smaak vallen... Check het zelf hier! *** Twee grote namen uit de doo-wop in maart 2023 op een Hells BBQ Mafia festival in Graz, Oostenrijk: The Del-Satins en Larry Chance van The Earls *** Wie ooit Route 66 heeft gedaan is het misschien tegengekomen: het El Rancho Motel in Barstow, California. Indien dat het geval is, prijs u dan gelukkig, want binnenkort gaat het tegen de vlakte. In juli werd het in 1945 gebouwde motel beschadigd door brand en dat was niet de eerste keer: een jaar geleden brak er al brand uit, net als in 2005 en 2006. Het enige wat zou bewaard worden is de grote El Rancho Motel neon uit 1947, de moteldeur met nummer 66 en een aantal wegwijzers


El Rancho Motel

*** Maar er is ook goed Route 66 nieuws: de TeePee drive-in op W. Highway 66 nummer 1705 (adres: 13166 W Ozark Trail) vlakbij Dewey Avenue in Sapulpa, Oklahoma gaat na meer dan 20 jaar opnieuw open. Met Halloween was er al een griezelfilm marathon, met de feestdagen gaan ze mogelijk kerstfilms vertonen, en de bedoeling is dat je er vanaf volgend jaar van maart tot Halloween opnieuw op vaste basis elke dag een filmpje kan meepikken vanuit je auto. Er is een nieuwe neon sign geplaatst en er zijn twaalf vintage caravans die zullen gebruikt worden als Airbnb sites. De in 1950 gebouwde TeePee met plaats voor 400 auto’s sloot in 1999-2000. In 2021 werd de openluchtbioscoop gekocht door de Kante Group die verschillende historische panden in Sapulpa bezit. Bedoeling is dat er ook een speeltuin, een restaurant, een winkelzaak, een amfitheater scherm en een podium voor live muziek komt *** Roy Orbison's kleinzoon Roy Orbison III maakte op 13 november zijn live debuut op het rockfestival VetsAid in Ohio als gast bij Joe Walsh van countryrock groep The Eagles, Dave Grohl van rockbands The Foo Fighters en Nirvana, en Nathan East van rockgroep The Breeders. Roy III speelde tijdens de grote finale gastgitaar op Rocky Mountain Way, een nummer uit 1973 van Walsh' powertrio Barnstorm. Detail: Roy Orbison III is... zes jaar! *** Nog meer Roy Orbison nieuws: op 1 juli 2023 gaat in het Leeds Playhouse in - u had het geraden - Leeds een nieuwe musical gebaseerd op een twintigtal songs van The Big O in première. In Dreams heeft an sich niets te maken met Orbison en vertelt het fictieve verhaal van een zangeres gebaseerd op "de pijn en de vreugde inherent aan Orbison's muziek. De show zal liefde en verlies exploreren door een optimistische lens, of hoe vriendschap en de kracht van muziek mensen samenbrengt en door moeilijke tijden helpt". De musical kreeg de goedkeuring van Orbison's zonen en loopt alvast tot 5 augustus *** Meer nieuws over de Eddie Cochran locker collection: volgend jaar komt er een fotoboek over de verzameling. De inhoud van een garagebox met persoonlijke bezittingen van Eddie Cochran werd anderhalf jaar geleden gekocht door de Britse rock 'n' roll artiest Sonny West. Hij wil er ook een rondreizende tentoonstelling rond organiseren en een documentaire maken rond de items *** In Arkansas wordt gewerkt aan een meer dan levensgroot bronzen standbeeld van Johnny Cash dat zal komen te staan in het Capitool in Washington. Elke Amerikaanse staat heeft daar twee beelden staan, en die van Arkansas waren na meer dan 100 jaar aan vervanging toe. Het beeld is een voorstel van de gouverneur van Arkansas, die argumenteerde dat de Man In Black representatief is voor "onze muzikale erfenis en de moeilijkheden die we als staat hadden in de jaren '30. Zijn muziek komt uit de aarde van Arkansas. Hij verbeeldt op zoveel verschillende manieren onze geschiedenis en onze cultuur. Dit betekent heel veel voor de staat Arkansas". Het standbeeld van Johnny Cash heeft in de rechterhand een bijbel en draagt op de rug een akoestische Martin D-35 gitaar. Cash werd geboren en groeide als kind op in Arkansas. Het tweede beeld is van Daisy Gatson Bates, in de tweede helft van de jaren '50 een van de voorvechtsters van de burgerrechtenbeweging. De beelden zouden in december ingehuldigd moeten worden. Beeldhouwer Kevin Kresse maakte eerder al een reeks bustes van muzikanten uit Arkansas waaronder Louis Jordan, Sister Rosetta Tharpe en Glen Campbell *** James Burton werd door zijn artsen vrij van nierkanker verklaard. Hij moet om de drie maanden op controle voor een MRI-scan *** Op 15 oktober werd Caffin Avenue in de Lower 9th Ward buurt in New Orleans waar Fats Domino woonde officieel omgedoopt in Fats Domino Avenue. Domino woonde zijn hele leven in zijn geboortestad New Orleans, meer bepaald vanaf 1960 op de hoek van Caffin Avenue en Marais Street tot zijn dubbel huis aldaar door Hurricane Katrina en Hurricane Rita werd verwoest. Daarna woonde Domino, het bekendste exportartikel van New Orleans sinds Louis Armstrong, tot zijn dood in 2017 in een rustige buurt in Harvey op de westelijke oever van de Mississippi. Het voorstel voor de nieuwe naam werd unaniem goedgekeurd door het stadsbestuur, en de festiviteiten in aanwezigheid van Domino's familie werd opgeluisterd door een parade van brass bands en optredens van onder meer Al “Little Fats” Jackson en van Domino's kleinzoon Antonio Domino Jr. Als u er eens wil gaan kijken: het adres is 08 Fats Domino Avenue 1208 in 70117 New Orleans *** Muziekstad Austin, vaste prik voor wie op vakantie gaat naar Amerika, valt tegenwoordig ten prooi aan projectontwikkelaars en de stijgende vastgoedprijzen zorgen ervoor dat alle kleintjes weg moeten. De in 1964 geopende Broken Spoke op South Lamar Boulevard 3201 waar ooit Bob Wills & the Texas Playboys, Ernest Tubb, Tex Ritter, Kitty Wells, Ray Price, Floyd Tillman, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Asleep At The Wheel en George Strait optraden en je in recentere tijden Dale Watson en The Derailers kon zien, staat er nog steeds, ingeklemd tussen condos, als een relikwie uit het verleden. Met wat geluk zal de Broken Spoke er ook blijven: het stadsbestuur keurde op 3 november een resolutie goed om de saloon uit te roepen tot een Historic Landmark. Het voorstel wordt nu ingediend op nationaal niveau en het dossier is hopelijk rond tegen april 2023. Eigenaar James White die de Broken Spoke opende als café op 10 november 1964 en er een jaar later een danshal bij aanbouwde overleed in januari 2021, maar de zaak wordt nog steeds gerund door zijn familie *** Renée Minus White van The Chantels heeft een autobiografie uitgebracht getiteld Maybe: My Memoir (One Chantel's Story). Anno 2022 maakt White nog steeds deel uit van The Chantels. Naast de muziek is ze mode journaliste en handelt ze in onroerend goed *** Ook de nu 84-jarige Jimmy Clanton bracht zijn autobiografie uit getiteld Just A Dream: The Story Of Jimmy Clanton, From Singer To Servant Of God, titel die verwijst naar zijn grootste hit Just A Dream (1958) en naar zijn bekering in 1980. Sindsdien looft Clanton de Heer en werd hij reverend Jimmy Clanton ***

Officieel uit: Sixteen Tons - The Merle Travis Story, de 480 pagina’s tellende biografie waaraan Deke Dickerson schreef sinds 2017 met goedkeuring en medewerking van Travis' dochters Merlene en Cindy Travis en zijn zoon Thom Bresh. De in 1983 op 65-jarige leeftijd overleden Merle Travis was niet alleen een country gigant (hij schreef Sixteen Tons en Dark As A Dungeon) en een meesterlijk gitaarpicker maar had ook een duistere kant gevoed door niet-gediagnoseerde mentale problemen. Deke interviewde zo'n 75 mensen voor het boek waarvan er inmiddels al negen overleden zijn, en worstelde zich doorheen 10.000 foto’s, brieven en artikels *** In productie: de documentaire Who The Hell Is Johnny Otis, met interviews met Otis' zonen Shuggie en Nicki Otis, met zijn dochter Janice Otis Johnson, en archief interviews met Johnny Otis zelf.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Tex "The Travelin' Man" Johan meldt het overlijden op 4 november van de op 21 mei 1943 geboren Robert Morris "Tarp" Tarrant, drummer op Jerry Lee Lewis' laatste drie opnamesessies voor Sun Records. Tarrant was vanaf 1960 lid van Jerry Lee's begeleidingsband The Memphis Beats en is te horen op de LP’s The Greatest Live Show On Earth (1964), By Request: More Of The Greatest Live Show On Earth (1966), Live At The International Hotel, Las Vegas (1970) en Southern Roots (1973). Hij zat in Jerry Lee Lewis' Cadillac toen die op 11 oktober 1965 in Grand Prairie, Texas werd doorzocht door de politie die er 202 amfetamine pillen in aantroffen. In 1976 werd hij na een gewapende dronken overval op een supermarkt veroordeeld tot 8 à 10 jaar. Tarp, tot de komst van Kenny Lovelace zowel het jongste groepslid als degene met de meeste dienstjaren, werd omvergereden toen hij fietste en overleed acht dagen na JLL. Hij werd 79 jaar *** Op 12 november overleed de op 13 juli 1928 geboren saxofonist Eugene Cipriano die op duizenden pop en jazz platen, film en TV soundtracks speelde: Cipriano speelde de saxpartijen in die acteur Tony Curtis "speelde" in de Marilyn Monroe film Some Like It Hot. Naast sopraan-, alt-, tenor-, bariton- en bassaxofoon speelde hij klarinet, fluit, piccolo, hobo en hoorn. Op zijn 23ste werd Gene "Cip" lid van de band van Tommy Dorsey, later kwam hij bij de band van Tex Beneke die eigenlijk een doorstart van de Glenn Miller Band was. Ook Henry Mancini maakte deel uit van dat orkest, en het was via Mancini die hem gebruikte als fluitist voor de muziekscore van de TV reeks Peter Gunn dat Cipriano in de wereld van de televisie terecht kwam. Hij toeterde op de sax voor de TV reeksen Batman, The Flintstones, M*A*S*H*, Star Trek en The Simpsons, maakte deel uit van de groep studiomuzikanten die de geschiedenis ingingen als The Wrecking Crew, en speelde sax in Elvis' '68 Comeback Special. Hij werkte ook voor componisten als Michel Legrand, Neal Hefti en Lalo Schifrin. Zijn eerste solo album, First Time Out, verscheen pas in 2006 toen hij al 78 was. Cipriano werd 94 jaar.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

The Planet Rockers kondigen aan dat ze er mee stoppen en spelen hun afscheidoptreden in de originele bezetting met Sonny George (zang), Eddie Angel (gitaar), Mark Winchester (contrabas) and Bill Swartz (drums) in februari op de 29ste Rockin' Race Jamboree in Torremolinos *** Dave Alvin van The Blasters is besmet met het corona virus en heeft al zijn optredens in november afgelast *** Louis King laat weten volledig genezen te zijn en kondigt aan vanaf december opnieuw te gaan optreden. King moest deze zomer zijn Europese tour aflasten nadat artsen in juni kankergezwellen ontdekten achter zijn amandellen. Na chemo en bestraling is hij nu kankervrij verklaard *** Ook genoten van de optredens van Church Of Cash? Binnen een jaar komen ze terug met een nieuwe show: het eerste deel behandelt de vroege Sun jaren met contrabas, het tweede deel de American Recordings met electrische bas. Il Duce Dei Telecaster, Don Diego (I), zal er opnieuw bij zijn.

AUSTRALISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Graeme Thomas aan het werk in zijn studio met The Sureshots

Overleden: Graeme Thomas uit Australië, de man achter Preston Recording Studios (1985) en Preston Records (1987). Thomas begon zijn carrière in de jaren '70 als rockabilly contrabassist, kocht in de jaren '80 oude opname apparatuur van de Australian Broadcasting Company en startte daarmee de eerste retro opnamestudio in Australië waar hij vanaf dan letterlijk honderden platen en duizenden nummers opnam met bands als Deke Dickerson (de 4 track EP Deke Down Under), Tom Powder (The Lost '89 Preston Recordings), Ezra Lee (de CD You Can't Stop A Freight Train), The Sureshots, Wildfire Willie & the Ramblers, John Lewis, Louis King, Pat Capocci, The Flatfoot Shakers, Benny & the Fly-By-Nighters, The Chrome Daddies en The Dancehall Racketeers. Zelf speelde hij gitaar en contrabas in rockabilly en surf bands als The Straight 8's, The Crackerjacks, Moment Of Truth en Speedy & the Locos. Thomas had al een aantal jaren gezondheidsproblemen.


Graeme Thomas in zijn studio

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Verkocht voor de volle vraagprijs van 5,65 miljoen dollar, zes weken nadat het op de markt kwam: Elvis' Honemoon Hideaway, het stulpje in Palm Springs waar Elvis en Priscilla in april 1967 hun wittebroodsweken doorbrachten. De vorige eigenaars, architecten/investeerders Dan Bridge and Paul Armistead uit Seattle, kochten het in december 2020 voor 2,6 miljoen dollar en deden een complete renovatie van het MCM pand dat gekenmerkt wordt door twaalfzijdige polygonen, gebogen lijnen, ronde muren en kamers zonder hoeken, een hellend dak in de vorm van vleermuisvleugels en een adembenemend uitzicht op de bergen. Het House Of Tomorrow in de Vista Las Palmas buurt in Palm Springs werd in 1960 ontworpen door architect William Krisel voor huizenbouwer Robert Alexander van de Alexander Construction Company, heeft vier leefruimtes, vier slaapkamers en vijf badkamers, elektronische controle van de binnenhuisverwarming, buitenverlichting en sprinklers, muren uit lavasteen, terrazzo vloeren en een vijfhoekig zwembad dat een weerspiegeling is van het dak van de villa. Elvis huurde het in 1966 voor pakweg een jaar en bracht er zijn vrije weekends door. Zes decennia later was het mooie er al lang af door gebrek aan onderhoud en een wisselende stoet eigenaars. In 2021 werd het officieel uitgeroepen tot historic landmark. De villa werd gekocht door Nancy Cirillo, voormalige eigenares van een fitness kledinglijn, de ex van baseballer Jeff Cirillo en de verloofde van tennisprof Cary Collins


Elvis' Honeymoon Hideaway...

*** Baz Luhrmann's Elvis biopic kreeg twee Grammy nominaties, voor Best Compilation Soundtrack For Visual Media en voor... Best Rap Performance met het nummer Vegas van Doja Cat! De 65ste Grammy awards worden uitgereikt op 5 februari tijdens een gala in Los Angeles. Momenteel is het nog afwachten of de film ook zal genomineerd worden voor de Oscars *** Willie Nelson werd trouwens genomineerd voor vier Grammy's in de categorieën Best Country Solo Performance (het nummer Live Forever), Best Country Song (als componist van het nummer I’ll Love You Till The Day I Die van Rodney Crowell & Chris Stapleton, Best Country Album (voor A Beautiful Time) en Best Roots Gospel Album (voor The Willie Nelson Family) *** Het Amerikaanse zakenblad Forbes publiceerde zijn jaarlijkse Top 10 van meest verdienende dode beroemdheden en daarin is Elvis drie trapjes gestegen tot de vierde plaats met 110 miljoen dollar, twee plaatsen voor zijn voormalige schoonzoon Michael Jackson. Het is voor het eerst sinds Jackson's overlijden in 2009 dat Elvis over hem wipt, en het is ook voor het eerst dat de Top 5 elk meer dan 100 miljoen dollar binnenrijft. Mogelijk is daar een nieuwe berekeningswijze in het spel, ook al omdat Elvis 80 miljoen dollar meer verdiende dan vorig jaar en de Top 10 in zijn geheel 72 % meer verdiende dan in 2021, de hoogste inkomsten sinds Forbes in 2001 met de lijst begon. Merkwaardig genoeg is het met 80 miljoen dollar vooral Graceland en de verkoop van merchandise dat het leeuwenaandeel van Elvis' inkomsten genereert, de rechten op de film van Baz Luhrmann zijn "slechts" goed voor 5 miljoen dollar. Wel is het aannemelijk dat de film nog minstens anderhalf jaar invloed zal uitoefenen op de verkoop van alles wat met de King te maken heeft: zelfs de verkoop van pluchen Stitch figuurtjes in jumpsuit steeg dit jaar. Op nummer 1 staat de in 1973 overleden schrijver JRR Tolkien dankzij de verkoop van de Lord Of The Rings rechten voor een game. Voor u zegt dat In De Ban Van De Ring voor hippies is: het boek werd gepubliceerd in... 1954! Op nummer 10 staat Charles M. Schulz, de tekenaar van de Peanuts strip *** Gediagnoseerd met nierfalen en multipel myeloom oftewel de ziekte van Kahler, een ongeneeslijke kanker van de plasmacellen: Mike Freeman, co-auteur van de boeken The Best Of Elvis: Recollections Of A Great Humanitarian (1992) en Memphis Elvis Style (1997). Freeman is Elvis-tourgids in Memphis en Tupelo (zijn bedrijfje Memphis Road Tours bestaat sinds 1998), woonde acht jaar op Audubon Drive 1034 in het eerste huis dat Elvis kocht, en werkte mee in 2007 mee aan de DVDs Elvis’ Memphis, Beyond Elvis’ Memphis en Elvis: Return To Tupelo. Zijn echtgenote Sue Mack maakt deel uit van het management van de Circle G Foundation die een koper vond voor Elvis' Circle G Ranch in Horn Lake, Mississippi. Bedoeling is dat het domein dat eigendom van Elvis was van 1967 tot 1973 ooit gerestaureerd geraakt, maar daar is voor zover wij weten tot op heden niets van te merken ***

Ook misschien van de kaart verdwenen straks: het op 24 november 1964 geopende Mid-South Coliseum in Memphis waar onder meer Elvis, The Beach Boys, The Beatles, The Rolling Stones, Tom Jones en Frank Sinatra optraden. De evenementenhal in de vorm van een vliegende schotel met 10.085 zitplaatsen die ook dienst deed als wrestling tempel en sportstadium sloot in 2006 en werd in het verleden reeds gered van afbraak. Nu zijn er opnieuw plannen om de boel plat te gooien en er een nieuw soccer stadium neer te poten. Elvis trad er op op 16 maart 1974 (zijn eerste concert in Memphis sinds 1961), 20 maart 1974 (vereeuwigd op de LP Recorded Live On Stage In Memphis), op 10 juni 1975 en op 5 juli 1976.

16 november 2022
DE BUDDY HOLLY CONNECTIE

Waanzin: op 11 november verkocht veilinghuis Heritage Auctions in Dallas een Winter Dance Party affiche van 3 februari 1959 voor 447.000 dollar, een nieuwe wereldrecord voor een concertposter. Posters van de Winter Dance poster van Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper zijn sowieso zeldzaam, maar dit is de enige bekende affiche van het optreden in de Moorhead Armory in Moorhead, Minnesota op de dag zelf dat de drie artiesten omkwamen bij een vliegtuigongeval, de dag die later zou bekend komen te staan als the day the music died. De poster hing op een telefoonpaal in Moorhead, was op de grond gevallen, opgeraapt en in een kast gelegd. Nadat de man die de poster had bijgehouden vijftig jaar later overleed vond zijn zoon de affiche die in verbazingwekkend goede conditie bleek: geen verkleuringen, geen gaatjes van punaises, alleen een restant van lijm aan de achterkant. De poster werd gedrukt als blanco tour poster door de Murray Poster Printing Co. in New York, met bovenaan plaats om zelf de details van de optredens te laten drukken, op te kleven of in te vullen. Dat laatste is met deze affiche het geval: datum en lokaal zijn met de hand geschreven in een rode stift. Een blanco niet-ingevulde Winter Dance Poster is nooit gevonden - bootlegs zijn er met hopen uiteraard. Het vorige record stond op 275.000 dollar voor een poster van The Beatles in het Shea stadium in New York City in 1966.

16 november 2022
ELVIS SLAAT THE BIG O KNOCK-OUT IN 1957!


Echt of fake?

Hebt u ze ook zien passeren op Facebook, de recent ontdekte enige foto van Elvis samen met Roy Orbison ? Onmiddellijk startte de discussie of de foto echt is dan wel een slimme fake, maar voorlopig is er niets dat erop wijst dat de foto niet zou genomen zijn bij Sam Phillips thuis in Menden Hall Road in Memphis. Elvis draagt het medaillon dat ie op 3 april 1957 kreeg van een fan in Ottawa, Canada en zijn haar is zwart geverfd zoals hij dat deed in 1957. Orbison draagt zijn diamanten “Ooby Dooby” ring en ook zijn haar is zwart geverfd. Een mogelijkheid die geopperd wordt is 26-27 juni 1957 toen Orbison demos opnam bij Sun Records en logeerde bij Sam Phillips. Elvis kwam op 26 juni terug naar Memphis nadat de opnames van Jailhouse Rock waren afgerond, dus het is niet onmogelijk dat hij toen een bezoekje bracht aan Sam Phillips. De foto zou door Orbison aan Cecil Hollifield gegeven zijn, een student wiens vader platenwinkels had in Odessa en Midland, Texas, zowel Elvis als Roy kende, het concert met ondermeer Elvis, Johnny Cash en Wanda Jackson op 12 oktober 1955 in Odessa organiseerde, en die Orbison's pré-Sun single van Ooby Dooby liet horen aan Sam Phillips, wat leidde tot Orbison's Sun contract. James V. Roy van de Scotty Moore website zegt dat hij acht jaar geleden een copie van de foto kreeg van Cecil Hollifield en dat hij daarna werd gecontacteerd door de nazaten van Roy Orbison die hij verwees naar Hollifield. Anderzijds zijn er op de foto enkele digitale lijnen en vervagingen te zien die er zouden op kunnen wijzen dat de foto gemanipuleerd werd, tenzij het gewoon een niet-perfecte fotoscan zou zijn natuurlijk.
Bestaan er nog meer fotos van de twee samen ? Zou kunnen, want ze ontmoetten elkaar op 1 juni 1956 toen Elvis backstage het concert van Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison en Warren Smith in het Overton Park Shell in Memphis bezocht, en ook op 4 december 1976 backstage in Las Vegas toen Orbison een optreden van Elvis bijwoonde. Wordt vervolgd?

2 november 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


De nieuwe Tennessee Drifters!

Het goede nieuws is dat het Eindhovense rockabilly trio Tennessee Drifters met gitarist-zanger Jeroen van Delden (Supersonics, Southern Rumble, Texarkana Trio) en drummer Rob van Sambeek (Cats On The Corner, Bang Bang Bazooka) sinds kort een nieuwe vaste contrabassist hebben, Peter de Wit, de voormalige zanger van Slapback Johnny, die ook bij Tennessee Drifters een flink stuk zang voor zijn rekening zal nemen. Het nog betere nieuws is dat ze zelfs een reserve hebben: John Hofmans (Hot Rod Riot, Supersonics) wordt hun tweede bassist voor als Peter een keer niet kan. Eind van het jaar duiken de Drifters de studio in voor opnames van hun eerste album met zowel covers als eigen werk. Wordt vervolgd! *** Wim van Dongen alias Tom Sens, sinds 1985 slaggitarist van The Explosion Rockets, verlaat de band op 8 januari 2023, datum van het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van The Explosion Rockets in Theater 't Plein in Udenhout. Daar zal tevens worden bekend gemaakt wie Wim opvolgt! *** Geen originele Live Over London 1987 bezetting van Guana Batz begin november in Nederland en België: zowel contrabassist Sam Sardi als drummer Ginger Meadham haken af "om gezondheidsredenen en wegens persoonlijke problemen". Meadham had eerder al concerten van zijn huidige band The Shakin' DT's gecancelled. De optredens in Amsterdam en Gierle (B) zullen plaatsvinden met de huidge Batz line up met Paul "Choppy" Lambourne en Jared Hren, maar ze gaan wel degelijk de geplande Live Over London set spelen *** Het programma voor de tweede Wild Records weekender begin maart in hotel Nobis in Asten is bekend gemaakt: negen Amerikaanse en één Mexicaanse band, tien Europese en Britse bands, en natuurlijk onze eigen Nederlandse Wild trots Tornado Beat. Ze staan allemaal netjes opgelijst in onze niet stuk te krijgen Be There!©

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Nu ook uit op doorschijnend vinyl zo blauw als de zee in Hawaii: Wheels And Waves, het in juli verschenen tweede album van de Antwerpse surfgroep Sant Anna Bay Coconuts. Gelimiteerde uitgave van 300 stuks! De LP wordt op vrijdag 11 november boven de doopvont gehouden in Sint Niklaas, check onze verplichte Be There (c) voor de details.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Links Franny & the Fireballs in 1980. Rechts Ralf Hartmann recent (foto: Björn Bobsien)

Op 28 oktober overleed onverwacht gitarist Ralf „Franny“ Hartmann, in 1973 samen met zijn broer bassist Knut Hartmann oprichter van de Duitse Bill Haley & the Comets band Franny & the Fireballs die openden voor zowel Little Richard, Jerry Lee Lewis als de échte Bill Haley & the Comets. In de eerste helft van de jaren '80 waren ze de begeleidingsband van Ted Herold, daarna speelden ze meer dan 200 keer in de musical Elvis, Stationen Einer Karriere met Peter Kirchberger in de titelrol die ook toerde in Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. In de jaren '90 deden ze verschillende concerten met Bill Haley's Comets, en ze brachten zo'n 15 albums uit. In 2005 vormden ze met zangeres Patricia Stegemann de groep Suzie & the Seniors die jaren '60 beat speelt. Op 1 april 2023 stond een groot 50-jarig jubileumsconcert gepland dat volgens de laatste berichten nu zal doorgaan als herdenking. Eind 2020 overleed Franny & the Fireballs saxofonist Michael Prott *** Op 10 maart 2023 brengt de Noord-Ierse singer-songwriter Van Morrison, de zanger van rockband Them (Gloria, maar als u een rocker van hen wil horen luister dan naar hun Slim Harpo cover Don't Start Crying Now, net als Gloria uit 1964), een skiffle album uit als eerbetoon aan de muziek uit zijn jeugd. Moving On Skiffle bevat 23 covers van klassiekers als Freight Train, Yonder Comes A Sucker, Streamline Train, Worried Man Blues, Cotton Fields en Mama Don't Allow *** Bij de perserij: Behind the Evil Mind, het eerste album van de in 1988 opgerichte Britse psychobillyband Stage Frite sinds ze nieuwkomer Vinny Copeman inlijfden als zanger. Anderhalf jaar geleden besloot zanger-contrabassist Clive Perchard de microfoon voortaan links te laten liggen wegens 60 jaar en slechts één long. Stage Frite bracht één LP uit alvorens in 1991 van het toneel te verdwijnen, en maakte in 2016 een comeback *** En de nieuwe drummer van Bamboozle is... een drumster! Haar naam is Jax Titmus, en dat is zo ongeveer het enige wat we van haar weten. Titmus speelde haar eerste optreden met het Britse trio op 27 oktober, en ze zit gelijk met Bamboozle in de studio *** Op 29 oktober overleed Isko Kaleva "Honey" Aaltonen, drummer van de Finse bands Tortilla Flat, Big Bertha & the Bulldozers en Honey's 45. Aaltonen was 62 jaar.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Rhythm Bomb Records (D) gaat opnieuw een vinylversie produceren van hun nieuwe More Boss Black Rockers 10 CD reeks. De reeks zal niet als 10 LP set verkocht worden maar alleen als losse LP’s met 16 in plaats van 14 nummers. Je krijgt er geen slipmats bij zoals bij de eerste reeks Boss Black Rockers platen, maar bij elke LP gaat wel een gratis exemplaar van de full CD steken. Van elke LP worden er 500 geperst en aangezien de eerste reeks in no time de deur uitging zal dat met More Boss Black Rockers allicht opnieuw het geval zijn. De CD reeks zou volledig moeten zijn tegen juni 2023 en de eerste LP moet bij de dealers liggen in mei, waarna ze verschijnen à rato van één per maand. Verwittig alvast je platenboer! *** Verwacht u voorts aan een paar bijzondere vinyl uitgaves naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Rhythm Bomb in 2023 en ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het overkoepelende Rockstar Records in 2024 *** Dat doet er ons aan denken: volgend jaar bestaat Frenzy (GB) 40 jaar en wij hebben horen waaien dat er een verjaardagsbox zou zitten aan te komen *** Verkocht voor $ 1500,- in een muziekwinkel in Nashville: een jaren '40 Kay contrabas van Carl Perkins' jongere broer Lloyd Clayton Perkins. Clayton stapte uit de band in 1963, dronk meer dan goed voor hem was en schoot zichzelf op kerstdag 1973 op zijn 38ste in zijn bed dood met een .22 revolver *** Het gebouw gelegen Brewster Avenue 1540 in Cincinnati waarin de opnamestudio van King Records was gevestigd en dat nu eigendom is van de stad, is opgenomen in het National Register Of History Places. King Records had verschillende sublabels als Federal, De Luxe en Queen, en bracht platen uit van artiesten als The Dominoes, The Midnighters, Otis Williams & the Charms, The "5" Royales, Little Willie John, Hank Ballard & the Midnighters, Moon Mullican en The Maddox Brothers & Rose. King fuseerde in 1968 met Starday Records was actief tot 1975. De opname betekent niét dat het gebouw automatisch beschermd is tegen afbraak, maar dat het "aanbevolen wordt voor bewaring omwille van de historische betekenis" en in aanmerking kan komen voor subsidies voor onderhoud en restauratie *** Twee unieke concerten op Todd Baptista's Doo Wop 19 op 22 oktober in New Bedford, MA: het eerste optreden in 15 jaar van de nu 86-jarige Rainbows (They Say, 1956) leadzanger Ronald "Poozie" Miles geruggesteund door nieuwe Rainbows die het vak leerden bij The Orioles, The Spaniels en The Flamingos, en een optreden van de 91-jarige Eddie Rich, leadzanger van The Swallows en bij ons weten de oudste nog optredende leadzanger van de rhythm 'n' blues vocal groups van begin jaren '50: als je de klassieke groepen die opnamen van 1949 tot 1953 onder de loep neemt dan treedt naast Rich enkel de 89-jarige Harold Winley van The Clovers nog op - Leander Tarver van The Cardinals en William Dempsey James van The Harptones leven nog maar treden niet meer op. In New Bedford bestonden The Swallows die Eddie Rich begeleidden uit Leroy Miller (groepslid sinds 1983), William "Til" George (sinds 1993), Johnny Robinson en Bryant Robinson (beide sinds 2008) *** Nieuw op Netflix: Travelin' Band, Creedence Clearwater Revival At The Royal Albert Hall, een gloednieuwe Britse full length documentaire over de enige band die we goed zouden hebben gevonden als we hippies waren geweest...

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 9 augustus overleed Della Simpson Griffin die begin jaren '50 als leadzangeres van The Enchanters, een van de eerste vrouwelijke rhythm 'n' blues groepen, het pad effende voor girl groups als The Bobettes, The Chantels and The Shirelles. Ze begon te zingen als tiener en richtte in 1950 The Enchanters op die twee singles uitbrachten. Nadat The Enchanters in 1953 splitten richtte ze met mede-Enchanter Frances Kelley The Dell Tones op (ook gespeld als The Delltones en The Dell-Tones) die vier singles uitbrachten én in 1957 een duetsingle opnamen met The Orioles onder de naam The Kings And Queens. Ze huwde met Paul Griffin, de pianist van The Orioles (Orioles leadzanger Sonny Til woonde de laatste twee jaar voor zijn dood in 1981 in Griffin's huis) en maakte later naam als jazz zangeres. Ze werd herontdekt in de jaren '90 en trad nog tot minstens 2001 op met The Enchanters. Griffin werd 100 jaar *** Op 24 augustus overleed de op 9 december 1931 geboren William Reynolds (echte naam: William DeClercq Regnolds - zijn ouders gaven hem een Franse tweede voornaam omdat ze meenden Frans bloed door de aderen te hebben stromen), hoofdacteur in de rock 'n' roll film The Big Beat (1958). Andere films van hem zijn The Desert Fox (1951, ongecrediteerd als de zoon van de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel), Cult Of The Cobra (1955) en The Thing That Couldn’t Die (1958). Hij werd 90 jaar en overleed aan de gevolgen van een longontsteking

*** Op 12 september overleed de op 28 januari 1941 geboren Barry Rillera, gitarist van de in 1955 samen met zijn oudere broer Rick Rillera op bas in Orange County, California opgerichte Rhythm Rockers die onder meer Richard Berry als zanger hadden. Op de setlist van The Rhythm Rockers stond het nummer El Loco Cha Cha van Rene Touzet en het waren een paar akkoorden daarvan die voor Berry de inspiratie vormden voor zijn Louie Louie dat hij in 1956 opnam met The Pharaohs. Andere invloeden waren de Latijns-Amerikaanse elementen van Chuck Berry's Havana Moon en het perspectief in de eerste persoon enkelvoud van Frank Sinatra's One For My Baby (And One More For The Road) dat gezongen wordt tegen een barman - Berry's barman heette Louie). Rillera speelde later bij Dick Dale, met name saxofoon op Dale's eerste LP Surfer's Choice, in 1961/1962 live opgenomen in de Rendezvous Ballroom in Orange County en afgewerkt met studio overdubs. In de eerste helft van de jaren '60 speelde hij bij en nam hij op met The Righteous Brothers die door Rillera bij elkaar werden gebracht: hij speelde met Bobby Hatfield in een groep genaamd The Variations en met Bill Medley in een groep genaamd The Paramours. Met die Paramours nam Rillera in 1961 twee singles op, in 1962 kwam Hatfield er bij en verscheen een derde single met zowel Medley als Hatfield. De groep splitte al snel door gebrek aan succes, waarna Medley en Hatfield in 1963 een duo vormden dat uiteindelijk The Righteous Brothers werd. Rillera's naam staat als arrangeur en gitarist op hun single This Little Girl Of Mine / If You're Lying You'll Be Crying (1964). Rond 1967 toerde hij één jaar met Ray Charles waarna hij opnieuw leadgitarist, bandleider en tourmanager van The Righteous Brothers werd. In 2005 verscheen een solo album getiteld From Where I Stand. Barry Rillera werd 81 jaar ***


Links: Marilyn Monroe door Douglas Kirkland. Ook de foto rechts op deze in 2017 in Frankrijk verschenen Eddie Cochran LP is van de lens van Douglas Kirkland

Op 2 oktober overleed de op 16 augustus 1934 geboren Canadees-Amerikaanse fotograaf Douglas Morley Kirkland die op 17 november 1961 op 27-jarige leeftijd voor Life magazine een reeks van een vijftigtal iconische foto’s maakte van de toen 35-jarige Marilyn Monroe naakt in bed gehuld in een wolk van witte lakens, puur als een engel uit de hemel minder dan een jaar voor haar dood. De shoot vond plaats buiten alle tijd en ruimte in een volledig witte setting in een fotostudio maar het was Monroe die de eisen stelde en de sfeer creëerde: een bed, een fles Dom Pérignon champagne en platen van Frank Sinatra. Kirkland kreeg ook actrices Brigitte Bardot (op de set van de film Viva Maria in 1965), Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Catherine Deneuve en Audrey Hepburn voor de lens. In 2005 bracht hij het fotoboek With Marilyn: An Evening 1961 uit. Kirkland werd 88 jaar *** Op 7 oktober overleed de op 7 augustus 1925 geboren radio DJ Art Laboe (echte naam: Arthur Egonian, zijn ouders kwamen uit Armenië). Laboe begon zijn radio carrière in 1943 en nam als eerste een trademark op de term "oldies but goodies" die hij later gebruikte als titel van een LP reeks. In 1959 richtte hij het Original Sound label op dat scoorde met de instrumentale hits Teen Beat (Sandy Nelson) en Bongo Rock (Preston Epps), twee nummers waarbij zijn naam ook tussen de haakjes opduikt als componist. Zelf bracht hij in 1962 op Original Sound onder de naam Art Laboe & his Group de instrumentale single Mexican Midnight / Pickwick Twist uit. Laboe heeft een ster op de Hollywood Walk Of Fame, werd 97 jaar en was nog steeds actief als oldies DJ: zijn laatste radioprogramma nam hij op één dag vóór zijn overlijden en werd uitgezonden op 9 oktober, wat betekent dat ie acht decennia lang DJ was. Hij overleed aan een longontstekingLinksboven: Art Laboe. Wie de cowboy kapper is... géén idee!
Rechtsboven: Art Laboe recenter; Onder: Art Laboe en Jerry Lee Lewis...

*** Diezelfde 7de oktober overleed de op 23 oktober 1938 geboren Eric Budd, drummer van The Fireballs op hun Top 40 singles Torquay (1959), Bulldog (1960) en Quite A Party (1961), net als op al hun andere opnames van 1958 tot hij in november 1961 zijn legerdienst moest vervullen en werd vervangen door Doug Roberts. Terug in zijn burgerkloffie eind 1963 gebruikte producer Norman Petty hem voor diverse projecten en maakte hij opnames met een herziene bezetting van The String-A-Longs voor hun laatste opnames in 1964. In 1989 deed hij een eenmalige reünie met The Fireballs op het Clovis Music Festival, waarna hij weer terugging naar zijn niet-muzikale leven in Kansas. Naar wij lezen stond hij daarna nog één keer met de groep op het podium toen de groep in 2001 in Lubbock werd opgenomen in de West Texas Rock 'n' Roll Walk Of Fame. Budd had reeds enkele jaren gezondheidsproblemen en werd net geen 84 jaar. Vorig jaar overleed Fireballs bassist Stan Lark. Gitarist George Tomsco en zanger Jimmy Gilmer die in 1961 Chuck Tharp verving traden voor het laatst op als The Fireballs op 5 febrauri 2022 in de Surf Ballroom in Clear Lake, Iowa. Sindsdien treedt Gilmer niet meer op wegens gezondheidsproblemen, en Tomsco speelt alleen nog in de kerk *** Op 9 oktober overleed op 86-jarige leeftijd producer Brooks Arthur (echte naam: Arnold Brodsky) wiens carrière begon als part time loopjongen in de postkamer van Decca Records. In 1960 bracht hij de teen rock single What Do You See In The Future uit, maar toen het maar niet wilde lukken als zanger en songschrijver legde hij zich toe op de technische kant van de zaak achter de mengtafel voor onder meer The Angels (My Boyfriend's Back), The Dixie Cups (Chapel Of Love), The Shangri-Las (Leader Of The Pack, Remember Walking In The Sand), Little Eva (The Locomotion) en The Crystals (I Wonder). Later was hij producer voor onder meer Neil Diamond (Solitary Man) en opende hij verschillende opnamestudio’s waar hij werkte met artiesten als Jerry Lee Lewis, Roger Miller, George Jones, Jerry Lee Lewis, Brook Benton, Gene Pitney, Bobby Darin, The Ronettes en The Shirelles. In de tweede helft van de jaren '60 bracht hij als The Arthur Brooks Ensemble twee jazz LP’s uit. Hij sleepte twintig Grammy nominaties in de wacht waarvan hij er drie verzilverde, en hij kreeg een Oscar nominatie voor het liedje Glory Of Love uit de film The Karate Kid II (1986). Hij schreef een autobiografie over zijn werk in de muziek- en filmindustrie, maar die is nog niet verschenen *** Op 10 oktober overleed de op 13 oktober 1927 geboren sopraan Anita Kerr van The Anita Kerr Singers, samen met The Jordanaires de drukst bezette achtergrondzangers in en om Nashville van de jaren '50 tot de jaren' 80. The Anita Kerr Singers, uitgekozen door Anita Kerr, zongen de backing vocals in op platen van Bobby Helms (Jingle Bell Rock, My Special Angel), Johnny Cash (The Rebel Johnny Yuma), Patsy Cline, Ernest Tubb, Hank Snow, Red Foley, Faron Young, Jim Reeves, Chet Atkins, Webb Pierce, Ray Charles, Roy Orbison, Pat Boone, Bobby Vinton, Jimmy Swaggart, Floyd Cramer, Rosemary Clooney, Ann-Margaret, Eddy Arnold en Brenda Lee en waren de oohs en de aahs van de Nashville sound. Ze zong in het begin van haar carrière samen met Millie Kirkham, maakte haar debuut in 1950 op Red Foley's Our lady Of Fatima en tekende in 1951 met haar zangkwartet een eigen platendeal met producer Owen Bradley terwijl ze anno 1955 meededen op gemiddeld acht opnamesessies per week, wat tijdens de hoogdagen van de gladde countrypolitan sound zou oplopen tot 18 sessies per week. Ze namen ook dromerige vocal harmony op als The Little Dippers (Forever, 1960) en multitrackte haar eigen stem als Anita & th' So-And-So's (Joey Baby, 1962). Daarnaast verschenen ook een hele hoop "solo" LP’s onder de namen The Anita Kerr Quartet en The Anita Kerr Singers. In 1970 verhuisde ze naar Zwitserland met haar tweede echtgenoot, een Zwitser. Ze richtte nieuwe Anita Kerr Singers op met een Britse bezetting en was in Montreux eigenaar van de Mountain Studios die ze in 1979 verkocht aan rockband Queen. Ze bleef muzikaal actief tot minstens begin jaren '90 in diverse projecten waaronder gospel albums en nam in 1979 met Harry van Hoof en Pieter van Vollenhoven in Nederland de LP Together op. In 1985 was ze dirigente op het Eurovisie songfestival in Zweden voor de door haar gecomponeerde Zwitserse inzending (ze werd 15de op 19 landen). The Anita Kerr Singers waren vijf keer genomineerd voor een Grammy award waarvan ze er drie wonnen. Kerr overleed in Geneve drie dagen vóór haar 95ste verjaardag *** Op 11 oktober overleed Don Thomas die eind 1969 Milton Turner verving bij The Drifters. Zijn echte naam was Charles W. Thomas, maar omdat er van 1958 tot 1967 al een Charlie Thomas in The Drifters had gezeten koos ie voor het pseudoniem Don Thomas. Niet dat het veel uitmaakte, want in maart 1970 viel de groep definitief uit elkaar, en de rimpelingen daarvan zijn nog steeds niet uitgedeind. In 1973 scoorde hij een northern soul hitje met Come On Train, later trad hij op onder de naam Don Thomas & the Drifters Review. Die andere Charlie Thomas leeft nog en zingt voor zover wij weten op zijn 85ste nog steeds ***


JW Brown rechts naast Jerry Lee Lewis

Eveneens op 11 oktober overleed Jay "JW" Brown, niet alleen zo ongeveer de hele jaren '50 Jerry Lee Lewis' basgitarist maar ook Lewis' manager, neef en tegelijkertijd zwager, want de vader van Jerry Lee's nichtje Myra Gale Brown met wie JLL huwde toen ze amper dertien was - en als Myra zijn nichtje was was JW Brown ook nog eens Jerry's oom. Hij was aan de zijde van Jerry Lee Lewis te zien in de films (Disk Jockey) Jamboree (1957, met het nummer Great Balls Of Fire) en High School Confidential (1958, met het gelijknamige nummer), en was naar verluidt de eerste persoon ooit die elektrische bas speelde op televisie (Whole Lotta Shakin' Going On in de Steve Allen Show in juli 1957). Eind 1956 begin 1957 nam ie bij Sun een demo op van het nummer Drunk met alleen gitaar, contrabas en twee stemmen die onuitgebracht bleef, en als Jay Brown bracht hij eind 1965 op Atco de single That's How Much / Don't Push Me Around uit, vermoedelijk opgenomen in Roland Janes' Sonic Sound studio in Memphis. Daarnaast was hij volgens de legende de eerste persoon die door The Killer werd neergeschoten, zij het per ongeluk: hij stond toevallig achter de deur waarop Jerry Lee schoot. Wat er ook van zij: het huwelijk met Myla hield niet stand, maar Brown stond in de loop der jaren nog af en toe met Jerry Lee Lewis op het podium, en speelde live basgitaar tot minstens een jaar of vijf geleden. In 2010 verscheen zijn autobiografie Whole Lotta Shakin': 50 Year Of Memories. Hij werd 95 jaar

*** Op 17 oktober overleed de op 9 juni 1936 geboren Allen 'Puddler' Harris, de vervanger van Floyd Cramer als vaste pianist van de Louisiana Hayride toen Cramer verkaste naar Nashville. Harris was sessiemuzikant voor producers JD Miller en Eddie Shuler en bracht zelf singles uit op Rocko (Wait A Minute / Fool Fool For You in 1959), Capitol (Old Kentucky Pad in een arrangement van Kim Fowley / All For The Love Of A Girl in 1962) en Arvee (Waterlogged / Swanee Stomp in 1962 onder de naam Alexander & the Greats met James Burton op gitaar en Mel Taylor van The Ventures op drums). Vanaf 1960 speelde hij een paar jaar in de band van Ricky Nelson, en hij speelde ook voor onder meer Johnny Horton, Jay Chevalier en Conway Twitty voor wie hij uiteindelijk production manager werd. Daarnaast nam hij in 1962 de single Like Bluegrass / Leatherneck op voor Paul Revere & the Raiders toen Revere zijn legerdienst vervulde! Hij stopte met toeren om te kiezen voor een baan als directeur van een event center in Lake Charles. Al Harris was 86 jaar. Een paar van zijn nummers staan op Ace's Bayou CD reeks.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Na het onverwachte overlijden van gitarist Dave Busaker vorig jaar gaan Satan’s Pilgrims door met Garrett Immel van The Ghastly Ones en Venturesmania *** En ook The Hi-Strung Ramblers gaan na enkele jaren sabbatical opnieuw door. Het tragische verlies van leadzanger-gitarist Carlos Gomez in 2015 bij een motor ongeval wordt opgevangen door Alex Vargas van The Vargas Brothers. U kan de nieuwe Hi-Strung Ramblers exclusief aan het werk zien op de Let's Get Wild oudjaar weekender in Stuttgart *** Ook in Stuttgart en nooit eerder vertoond: Ruby Ann (P) begeleid door Smokestack Lightnin' (D) *** Voodoo Swing komt van 31 juli tot 13 augustus 2023 opnieuw naar Europa, en omdat het dat jaar de 30ste verjaardag van hun debuut album We’re Usin’ Code Names is gaan ze dat in zijn geheel spelen *** Mack Stevens is in zijn nieuwe woonplaats Buenos Aires een opnamestudio aan het bouwen *** Sinds september plaatst Hank3 onuitgebrachte demo’s op YouTube, en daar staat sinds kort ook een volledig album op getiteld Weekend Star onder de het pseudoniem Tripz Loop Killer en de artiestennaam Grandiose Delusions. Om eerlijk te zijn: we hebben geen moeite gedaan om te luisteren, want met de omschrijving "een vreemde mix van elektronica met zware synthesizers en een ondertoon van dark metal" hebben wij absoluut niks. Wie had gehoopt dat het materiaal ook echt op geluidsdrager zou uitkomen en Hank's eerste nieuwe werk in meer dan negen jaar zou vormen komt wellicht bedrogen uit want dan had ie het niet op YouTube gepost. Wij gaan er van uit dat 3 gewoon zijn hard drive aan het opkuisen is *** Op 15 oktober overleed ex-muziekjournalist Andy McKaie, vanaf 1986 bij MCA/Universal verantwoordelijk voor heruitgaven van blues, rock, jazz en country op Motown, Mercury en vooral Chess, na een aantal overnames allemaal onderdeel van MCA/Universal. McKaie was de man achter boxsets op onder meer het Hip-O Select label van artiesten als Bo Diddley, Muddy Waters, Howling Wolf, Etta James, Johnny Cash en Patsy Cline, wat hem vier Grammy awards opleverde in de categorie Historical Recordings, voor Chuck Berry’s The Chess Box, Billie Holiday’s The Complete Decca Recordings, Martin Scorsese Presents the Blues: A Musical Journey en Little Walter’s The Complete Chess Masters 1950-1967. Hij was betrokken bij de drie 4 CD sets Chuck Berry: His Complete Chess Recordings 1955-1974 inclusief onuitgebracht materiaal en maakte kopieën op CD-R van alle Chuck Berry tapes in de kluizen van MCA/Universal. Op die CD-R's baseerde Bear Family zich dan weer voor hun Chuck Berry: Rock 'n' Roll Music 16 CD doos. Mogelijk zijn die CD-R's nu de enige mastertapes die nog bestaan van Chuck Berry want het is nooit echt duidelijk geworden wat nu wel of niet definitief verloren ging in de brand op de terreinen van Universal Studios in Hollywood op 1 juni 2008 waarin naar schatting 40.000 tot 50.000 digitale video en film kopieën en 118.000 tot 175.000 audio master tapes, goed voor mogelijk 500.000 songs, in de vlammen opgingen. McKaie was 76 en leed al 17 jaar aan de ziekte van Parkinson.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Angela Lansbury en Elvis in Blue Hawaii

Op 11 oktober overleed de op 16 oktober 1925 geboren Britse actrice Angela Lansbury, vooral bekend van haar twaalf seizoenen Murder She Wrote 1984-1996 waarin ze een soort moderne Agatha Christie speelde. Ze maakte haar eerste film in 1944 en was in 1961 een van de hoofdrolspeelsters in Blue Hawaii (1961) als... Elvis' moeder, terwijl ze in werkelijkheid slechts negen jaar ouder dan hem was! Lansbury werd drie keer genomineerd voor een Oscar en kreeg in 2013 een ere-Oscar voor haar lifetime achievements. In 2014 werd ze door koningin Elisabeth benoemd tot Dame Commander Of The Order Of The British Empire. Ze overleed vijf dagen voor haar 97ste verjaardag *** Elvis zit nu officieel op TikTok. Indien u ook: www.tiktok.com/@visitgracelandofficial *** De release van de Elvis On Tour FTD boek/DVD/6CD set is uitgesteld "tot medio 2023 wegens verschillende legale problemen met Warner Bros" *** Je zou denken dat 50 jaar ruim voldoende was om alle legale problemen op te lossen, zeker omdat er bij de 40ste verjaardag in 2012 al geen speciale uitgave was. De bootlegs daarentegen zijn er al sinds 1990, en wie als 25-jarige de concertfilm nog in de bioscoop heeft gezien is nu... 75 jaar *** Gesloten: het Tigerman Karate Dojo And Museum gelegen Lucibill Road 3217 in Memphis waar Elvis in de jaren '70 karatelessen volgde. Eerder was al de ambulance die Elvis vervoerde op 16 augustus 1977 uit het museum weggehaald. Er loopt een rechtszaak tussen de eigenaars van het museum, Billy "Spa Guy" Stallings en Joey Smith (zoon van Elvis’ neef Billy Smith) en enkele verzamelaars. De toegang bedroeg 25 dollar + tax voor onder meer een replica van de Jungle Room in Graceland en items waarvan de echtheid in vraag wordt gesteld *** Barry Manilow heeft zijn concertdata in Las Vegas voor volgend jaar bekend gemaakt, en eind september 2023 gaat ie Elvis' record van 636 optredens in het International Theater in het Westgate Las Vegas Resort & Casino (het voormalige International Hotel, later de Las Vegas Hilton) in de gokstad breken. Het grote verschil is uiteraard dat Elvis zijn record vestigde tussen 31 juli 1969 en 12 december 1976, en dat Manilow er 35 jaar over deed...

28 oktober 2022
THE END OF THE ROAD: JERRY LEE LEWIS OVERLEDEN

Het nieuws kwam hard aan, ook al was ie twee dagen eerder door de media al voorbarig dood verklaard. Twee dagen heeft ie Magere Hein kunnen verschalken, maar op 28 oktober overleed ie dan toch echt, de Ferriday Fireball, Jerry Lee Lewis, The Killer, de laatste grote Sun rocker, de laatste van de tien grote rock 'n' roll pioniers. De Last Man Standing werd 87 jaar.

 

Wat kunnen we toevoegen aan alle boeken die al over hem zijn geschreven? Niets natuurlijk, want zijn ook maar in de eerst plaats fans die JLL nog een aantal keer hebben zien optreden in Nederland en België, die hem vaker niet dan wel hebben zien optreden want vaak kwam ie niet opdagen, die genoten van het relsfeertje dat steevast op die concerten hing, wat erbij hoorde juist omdàt het nu eenmaal JLL was, concerten die nooit langer dan een uur duurden en waarvan je nooit wist wat ie zou brengen, want naargelang zijn hoed stond speelde hij rock 'n' roll of country, en ook dat deed hij weer beter dan de rest.

Jerry Lee Lewis, de man met de ogen van een cougar, was een enigma. Hij was een product van het diepe zuiden die zijn hele leven worstelde met de religieuze erfenis van dat zuiden, die zeven keer gehuwd was, die schandaal aan schandaal rijgde, die zijn eigen carrière saboteerde door met zijn dertienjarige nichtje te trouwen, wiens vierde echtgenote een aantal weken voor hun echtscheiding in onduidelijke omstandigheden verdronk in een zwembad, die de poorten van Graceland ramde met zijn Rolls Royce en Elvis uitdaagde het persoonlijk te komen uitvechten.

JLL's laatste concert was in 2019, het jaar waarin hij een beroerte had waar hij nooit helemaal van is hersteld. Hij heeft nog opnames gemaakt voor een gospel album met zijn neef, televangelist Jimmy Swaggart, en werd op 17 oktober 2022 opgenomen in de Country Music Hall Of Fame, maar was toen al te ziek ("griep") om persoonlijk aanwezig te zijn. Kris Kristofferson nam zijn award in ontvangst en is hem aan JLL gaan afgeven. We betuigen ons medeleven met Lewis' echtgenote Judith, met zijn vier nog levende kinderen, met zijn kleine zusje Linda Gail Lewis die op haar vijftiende haar eerste plaatje opnam als duet met hem (Seasons Of My Heart), met gitarist Kenny Lovelace die sinds 1966 aan zijn zijde stond, met al zijn fans, en met de grootste fan van allemaal, Tex Johan. Het Million Dollar Quartet is opnieuw bijeen en jamt nu in het hiernamaals
Wie schiet er nu nog over? Wanda Jackson, maar die is gestopt met optreden.


Een week geleden: Kris Kristofferson op visite bij JLL....

19 oktober 2022
BREAKING: ROBERT GORDON OVERLEDEN

Promotor Arjan Gerard Deelen meldt het nieuws dat Robert Gordon gisteren 18 oktober overleed op 75-jarige leeftijd.Robert Gordon op 2 juni 1978 in Zaal Lux in Herenthout (B).
Foto's exclusief voor Boppin' Around door Eddie Laenen ©

De op 29 maart 1947 geboren Robert Ira Gordon begon zijn carrière in punkbands (enkele nummers van zijn punkband Tuff Darts verschenen in 1976 op de compilatie LP Live At CBGB's) maar brak in 1977 door als rockabillyzanger met de LP Robert Gordon With Link Wray waarin hij werd gekoppeld aan fifties gitarist Link Wray, bekend van de stevige instrumental Rumble. Het nummer Red Hot, een cover van Billy Lee Riley's Sun opname, kwam uit op single en werd een internationale hit, ook in Nederland en België: bij ons waren Gordon en Wray - the real thing in vergelijking met Showaddywaddy en Darts uit Engeland - te zien in Toppop, kregen ze kleurenfoto’s in de popbladen en traden ze op in Paradiso, Amsterdam. Robert Gordon With Link Wray werd een jaar later gevolgd door Fresh Fish Special waarop The Jordanaires backing vocals zongen en waarvoor Bruce Springsteen een nummer afstond aan Gordon, Fire, dat een half jaar later een wereldhit zou worden in de coverversie van The Pointer Sisters. Beide LP’s deden niet alleen hun voordeel met Wray's penetrerende gitaar en met enerzijds Gordon's street credibility en anderzijds zijn mooie stem waarmee hij ook - het kenmerk der groten - ballades kon zingen, maar mooie liedjes duren niet lang en binnen de kortste keren was het hitverhaal over.
 

De samenwerking met Link Wray werd stopgezet, en de volgende LP’s, Rock Billy Boogie uit 1979 en Bad Boy uit 1980 met gitarist Chris Spedding, en Are You Gonna Be The One uit 1981 met gitarist Danny Gatton, hadden niet dezelfde weerklank. In 1982 was hij te zien en te horen in de cult motorfilm The Loveless. Daarna verscheen een niet aflatend kluwen kleinere releases, live opnames en oudere concertregistraties, en vond Gordon zijn weg naar de Europese rockabilly festivals.Gordon had al enkele jaren gezondheidsproblemen en was sinds zes maanden in behandeling voor leukemie. Doe Link Wray de groeten daarboven, Bob!


Robert Gordon (r) recentelijker op de foto met Arjan Deelen

12 oktober 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Nieuwe bands, laat ze maar komen: na de split van Guy Pierson & the Rhythm Cats gaan Coen Molenschot (drums), Cees Verhoeks (slag/sologitaar) en Deon Buck (contrabas) met een nieuwe frontman door als The Rockin' Rhythm Cats. "Nieuwkomer" Mark Tielemans van Hot Rod Riot en Stray Cats tribute band Blast Off (én meer!) op zang en sologitaar is al even doorgewinterd en gemazeld en gepokt in de rock 'n' roll als zijn drie kompanen *** Speciale gast bij Lee Rocker op woensdag 2 november in de Melkweg in Amsterdam: Jeroen Haamers van Batmobile! *** In januari keert Jazz Connection voor vier optredens terug naar de Caveau De La Huchette, dé Parijse swingtempel bij uitstek in het Quartier Latin waar sinds 1946 elke avond een orkest optreedt in een gebouw waar vóór 1551 de rozenkruisers huisden en dat in 1772 een geheime loge van de vrijmetselaars werd. De sfeer is er te vergelijken met de hoogdagen van de legendarische Cotton Club en andere Savoy's. Onder meer Lionel Hampton en Memphis Slim traden er op, en in recentere tijden King Pleasure & the Biscuit Boys, The Jive Aces en Ray Collins' Hot-Club ***


De voorlopige cover van Keep On Rockin'

Anno van der Heide haalde op 30 september haar crowdfunding doel, wat betekent dat haar fotoboek Keep On Rockin' met wat geluk en goede wil van de persen rolt tegen eind dit jaar. Keep On Rockin' is het resultaat van jarenlang fotograferen tijdens D-Day, het jaarlijkse festival van het Amsterdamse rock ’n' roll café Cruise Inn *** Er bestaat nog rechtvaardigheid in deze wereld: Little Hat won op 30 september de Dutch Blues Challenge en vertegenwoordigt daarmee Nederland op de European Blues Challenge in Polen en de International Blues Challenge in Memphis


Little Hat op het podium van de Dutch Blues Challenge

Onder het motto Grand Old Country gaan The Blue Grass Boogiemen de komende maanden zo'n 15 optredens spelen met Cor Sanne wiens carrière begon begin jaren '60 in de groep The Mystics. In de jaren '70 boekte hij in Nederland concerten van grote country namen als Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Bill Monroe, Buck Owens en Emmylou Harris. Sinds een jaar of 15 treedt Sanne zelf opnieuw op met The Blue Grass Boogiemen als zijn begeleidingsband *** Arjan Deelen's Legends Of Rock 'n' Roll show kondigt na een succesreeks van 15 optredens aan volgend jaar opnieuw naar Nederland te komen


De hele ploeg van Legends Of Rock 'n' Roll zegt tot volgend jaar!

*** Op 24 september, 33 jaar na de sluiting en dag op dag 56 jaar na de opening in 1966, heropende het Evoluon in Eindhoven als technologiemusuem. Het Evoluon werd in 1966 als techniekmuseum gebouwd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Eindhovense techniekreus Philips. Het museum met zijn gedurfde ontwerp van architecten Louis Kalff en Leo de Bever (de betonnen koepel met een diameter van 77 meter wordt op zijn plaats gehouden door 169 kilometer spankabel) was een uithangbord voor alles wat Philips in huis had. In 1989 toen het niet goed ging met Philips, werd de expositiegesloten en veranderde het Evoluon in een congrescentrum, en het symbool van de wederopbouw stond er sindsdien wat vergeten bij aan de rand van het centrum langs een drukke uitvalsweg. In 2018 werd het verkocht aan een groep investeerders. Het rijksmonument is nu opnieuw open voor het publiek met RetroFuture, een tentoonstelling over de toekomst van gisteren die verkent hoe de mensen in het verleden naar de toekomst keken en wat nú hun verwachtingen voor de toekomst zijn. De Britse rockabillyband The Flying Saucers gebruikten het Evoluon in 1979 als decor voor een picture disc van hun EP The Ballad Of Johhny Reb.


Het Evoluon in Eindhoven...

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Het slechte nieuw is dat Jean Colling uit Lawen Stark & the Slide Boppers stapt. Het nog slechtere nieuws is dat hij volledig stopt met drummen wegens tinnitus. Hij blijft wel actief als DJ. Colling drumde in het verleden ook bij Mike Fantom & the Bop A-Tones en The Rhumba Kings, en we zagen hem als invaller of begeleidingsmuzikant bij Hayden Thompson, Santos, Luis Arriaga, The Sureshots , Hot Rhythm And Booze , Carl & the Rhythm All Stars, Chris Almoada, Runnin’ Wild en Smooth & the Bully Boys. Colling wordt achter de tamboeren bij The Slide Boppers vervangen door Dennis de Gier van Belle Starr & the Boot Jacks


Lawen Stark en Dennis de Gier op 1 oktober op het podium van Go Cat Go in Kortemark (B)

*** De Kruisemse zangeres Kimberly Claeys, frontvrouw van Little Kim & the Alley Apple 3, strekt haar vleugels uit en houdt op 10 november haar eerste soloalbum boven de doopvont. De stijl van Moederland wordt omschreven als Flandricana oftewel Nederlandstalige country, folk, roots en Americana geboetseerd uit Vlaamse klei...

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Personeelswissel bij The Hoodoo Tones: Pierre Poiré vervangt na tien jaar Benoît Dabkowski op contrabas. De redenen voor Dabkowski's vertrek worden intern gehouden. Poiré speelde als invaller al een vijftiental concerten bij het Franse trio en we zagen hem eerder aan de zijde van Phil Riza *** The Revolutionaires melden het overlijden van Gary Hoole, meer dan 20 jaar lang hun saxofonist. In 2001 speelde hij op de CD Rockin' Is Our Bizness van de groep Juke Box Jive. Hij was al enige tijd gestopt met spelen wegens kanker *** Nieuws van Joe Meek's Tea Chest Tapes: er komt een 5 CD box van Heinz met bijna 100 onuitgegeven demo’s, alternatieve versies, backing tracks en dies meer *** Johnny Earl heeft een nieuwe CD uit dat in 24 tracks een overzicht biedt van zijn carrière, met zowel oud werk met The Jordanaires, Scotty Moore en DJ Fontana, als live opnames, onuitgegeven nummers en nieuwe opnames *** Op 22 oktober verschijnt op psychobilly label Bad Billy Records het album Eat More Pussy van 69 Demented, een samenwerking tussen zanger Sparky Phillips van Demented Are Go en contrabassist Marcel van den Berg alias Mars Bas van Dee's Honeytones, 69 Beavershot en The Scam *** Nee, de iconische 2CV, een van de meest unieke autootjes die op de Nederlandse wegen heeft rondgereden, is niet terug, maar Citroën, ontwerper David Obendorfer en de Italiaanse carrosseriebouwer Caselani brengen wel een kit op de markt waarmee je de huidige Citroën Berlingo kan ombouwen tot een moderne retro uitvoering van de besteleend genaamd 2CV Fourgonnette. Voor professionals die een busje voor werk gebruiken komt er een M-formaat bedrijfswagen (4,43 m) en een versie met dubbele cabine. Later komt er ook een vrijetijdsversie voor personenvervoer. Alle Berlingo motoropties worden aangeboden, inclusief de versie met elektrische aandrijving. De bestellingen van de kit begonnen op 1 oktober en de productie zal naar verwachting opstarten in januari 2023.


Geef toe dat het er niet onaardig uitziet! Alleen wel effe de muziek uitzetten...

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Fifties pin up model Bettie Page krijgt een officieel bordje in haar geboortestad Nashville: de Metro Historical Commission die instaat voor de bordjes keurde unaniem het voorstel goed voor een geschiedkundige markering "op de best mogelijke plaats" in de buurt van de Hume-Fogg highschool in downtown Nashville waar Page in 1940 afstudeerde. De tekst zal luiden “One of six children, Bettie Mae Page graduated from Hume-Fogg High School (1940) and George Peabody College (1944) before moving to New York to work as a model and actress. She became one of the most photographed pin up models of the 1950s and retired from public life in 1957. Page became an evangelical christian and maintained a reclusive lifestyle, though she developed an underground cult following and was hailed as a feminist icon prior to her death in Los Angeles in 2008.” Page overleed op 85-jarige leeftijd. Haar neef Ron Brem (het enige kind van Bettie's zus Goldie) die haar begin jaren '60 heeft gekend toen hij nog een kind was en medewerker aan het boek Bettie Page, The Lost Years: An Intimate Look At The Queen Of Pinups Through Her Private Letters And Never-Published Photos van Tori Rodriguez uit 2018, was niet bereikbaar voor commentaar *** Kenny Vance (mede-oprichter van Jay & the Americans) zit in de eindfase van zijn documentaire Heart & Soul waarin hij doo-wop artiesten als Arlene Smith van The Chantels, Eugene Pitt van The Jive Five, Cleveland Still van The Dubs, Wally Roker van The Heartbeats en leden van Frankie Lymon & the Teenagers, Little Anthony & the Imperials en The Drifters interviewt, een samenvatting van 80 uur video footage *** Vance treedt trouwens nog steeds op met zijn in 1992 opgerichte Planotones, de origineel fictieve groep uit de film American Hot Wax (1978) *** Gitarist James Burton is gediagnoseerd met nierkanker en onderging op 3 oktober een operatie. "De situatie is veel ernstiger dan eerst gedacht, maar James is een mirakelman en God heeft hem gered", aldus zijn familie. Burton mocht intussen het ziekenhuis verlaten, zij het met één nier minder *** De nu 81-jarige Larry Chance van The Earls heeft een nieuwe (digitale) single uit, een soulcover van Ben E. King's Stand By Me in duet met de 78-jarige Billy Vera, componist van At This Moment, in 1987 een Amerikaanse nummer één hit voor zijn groep Billy Vera & the Beaters. Vera begon zijn carrière in 1962 in vocal harmony groeps The Resolutions (January First 1962 / The Traveling Salesman) en Billy Vera & the Contrasts (My Heart Cries / All My Love) *** En de intussen ook al 75-jarige Linda Gail Lewis heeft een contract getekend voor twee albums op Cleopatra Records ***


Starday Records toen...

Op 6 augustus zijn de voormalige bureaus en opnamestudio van Starday Records gelegen op Dickerson Pike (Highway 41) 3557 in Madison, Nashville zo'n acht mijl ten noordoosten van Music Row met de grond gelijk gemaakt. De bureaus werden in 1957 in gebruik genomen als hoofdkwartier van Starday Records, de Starday Sound studio werd eind 1959 gebouwd door Don Pierce en was bij de opening in 1960 na RCA Studios en de Bradley Film And Recording Studio de derde opnamestudio in Nashville. Ondermeer Cowboy Copas, Moon Mullican, Red Sovine, Johnny Bond, Joe Maphis, Jerry Rivers, Minnie Pearl, The Stonemans, JD Crowe & the New South, The Oak Ridge Boys, Jimmy Martin, David "Stringbean" Akerman en Bashful Brother Oswald namen er op. In 1963 bouwde Pierce achter de studio een magazijn als verdeelcentrum voor platenverkoop per mailorder via zijn Country Music Record Club Of America. In 1970 kocht Starday King Records op, en de Starday-King studio was actief tot 2002. Daarna werd ze nog tot 2004 gebruikt als mastering faciliteit. Vanaf 2005 stonden de gebouwen leeg en vielen ze ten prooi aan verval en de weersomstandigheden: er is structurele schade door insijpelend water en delen van de plafonds en het dak zakten in. De leegstaande gebouwen werden in november 2021 gekocht door Woodbine Community Organization, een non-profit makelaar die er "betaalbare woonruimte wil creëren die mikt op muzikanten, componisten en zangers wier inkomen kwalificeert, alsmede gemeenschappelijke studioruimte, educatieve klassen, concertgelegenheid en aanverwanten. Daarbij willen we de geschiedenis en erfenis van Starday incorporeren in het nieuwe appartementencomplex". Verzamelaars hebben intussen al stukken hout van de Starday premissen gerecupereerd ***


Dit wás de Church Of Tomorrow...

Nog meer architecturale barbarij: op 26 september werd de op 23 december 1956 geopende First Christian Church oftewel de "Church Of Tomorrow" op de hoek van Northwest 36th Street en Walker Avenue in Oklahoma City platgebulldozerd. De futuristische eivormige kerk, de droom van een visionaire reverend genaamd Bill Alexander en een ontwerp van architecten R. Duane Conner en Fred Pojezny, werd in 2016 te koop gezet omdat ze nog slechts 100 parochianen had en er te weinig budget was voor renovatie. Het "ei" stond op het National Register Of Historic Places, maar dat is op zich niet voldoende als bescherming tegen afbraak, en minder dan één uur nadat de toestemming tot afbraak was ondertekend traden de bulldozers in actie. De kerk alsmede alle andere gebouwen op de campus (een vier verdiepingen tellend administratief gebouw, een kunstencomplex, een indoor theater, een openlucht amfitheater, een atletiekgebouw en een jeugdcentrum) werden met de grond gelijk gemaakt *** De Johnny Maestro Tribute Group treedt opnieuw op onder de nieuwe naam Step By Step. De naam Johnny Maestro mogen ze niet meer gebruiken van de weduwe van de in 2010 op 70-jarige leeftijd aan kanker overleden leadzanger van The Crests *** U hebt nog niet genoeg met de 10 CD reeks Boss Black Rockers en de gelijknamige vinyl samenvatting op 10 LP’s? Dan is er goed nieuws voor u: Koko Mojo Records begint aan een nieuwe reeks van 10 x 28 tracks onder de titel - waarom het leven ingewikkeld maken als het ook eenvoudig kan? - More Boss Black Rockers ***

Op 29 september ging op Netflix de film Blonde in première, een "gefictionaliseerde en gedramatiseerde biografie" van actrice Marilyn Monroe gebaseerd op de gelijknamige roman van Joyce Carol Oates uit 1999. De rol van Marilyn wordt vertolkt door de ons onbekende Ana de Armas en de film veroorzaakte reeds vóór de première een mini-schandaaltje (of was het een publiciteitsstunt?) omdat het de eerste eigen Netflix productie is die in Amerika een NC-17 quotering kreeg, wat staat voor "sexuele inhoud". Naar verluidt zou er een "grafische verkrachtingsscene" en een "vaginale point-of-view shot" in voorkomen.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Straks is het al bijna een jaar geleden, maar omdat het ons compleet ontging toch maar meegeven dat op 7 januari 2022 de op 11 mei 1939 geboren Canadese zanger Richard Dean Taylor overleed. Taylor begon zijn carrière begin jaren '60 met rock 'n' roll singles als At The High School Dance (1960), It's A Long Way To St. Louis (1962) en We Fell In Love As We Tangoed (1962). Op Collector Records staat nog minstens één obscuur nummer van hem. In de jaren '60 zat ie als zanger (Let's Go Somewhere) en als songschrijver voor The Four Tops (I'll Turn To Stone), The Temptations (All I Need) en Diana Ross & the Supremes (Love Child, I'm Living In Shame) op Motown sublabel VIP, vanaf eind jaren '60 en in de jaren '70 scoorde hij in zijn thuisland en in Engeland pophits met songs als Indiana Wants Me, Gotta See Jane (in 1995 gecoverd door Golden Earring) en There's A Ghost In My House. R. Dean Taylor was ziek sinds hij in 2021 een covid besmetting opliep

*** Op 20 augustus overleed de op 20 september 1924 geboren Helen Grayco (echte naam: Greco) die in 1956 de single Rock 'n' Roll Wedding uitbracht, géén rock 'n' roll maar variété swing, met op de B-kant het popcorn noir nummer Lilly's Lament (Cell 29). Betere jivers van haar zijn Oop Shoop (1954) en Year Round Love (1956). Night Train (1956) is een gezongen uitvoering van het nummer dat vooral bekend is als sax instrumental. Daarnaast bracht ze in de jaren '50 twee crooner LP’s uit. Grayco begon haar carrière begin jaren' 30 en had in 1935 een piepklein rolletje zonder gesproken tekst in de Marx Brothers film A Night At The Opera. Ze was gehuwd met big band leider Spike Jones van 1949 tot zijn dood in 1965. Ze zong ook bij Spike Jones, maar haar rol was die van het serieuze tegengewicht voor Jones' muzikale toeters en bellen anarchie. Grayco werd 97 jaar. Jasmine Records (GB) bracht dit jaar van haar de 31 track CD Oop Shoop, The Rare Singles & More uit *** De Buddy Holly connectie: op 20 september overleed Chester "CW" Kendall Jr, in 1958 pianist op vijf nummers van Buddy Holly's eerste solo LP eenvoudigweg getiteld Buddy Holly, met name op Mailman Bring Me No More Blues, Ready Teddy, You're So Square (Baby I Don't Care), Look At Me en Little Baby, en dat laatste nummer had ie ook zelf geschreven, al dan niet samen met Norman Petty wiens naam ook tussen de haakjes staat. Kendall was oprichter en keyboardspeler van The Big Beats, de vaste studioband van Norman Petty van 1957 tot begin 1958, en hij speelt mee op nummers van onder meer Buddy Knox (I Ain't Sharin' Sharon), Sonny West (Rave On, Call On Cupid, Dreamboat), Terry Noland (Patty Baby, Don't Do Me This Way), The Roses (Rock Me My Baby) en Jimmy Self (Oh Babe). Petty bezorgde The Big Beats een contract bij Columbia Records waarmee ze de eerste rock 'n' roll band op dat label werden, goed voor twee Norman Petty singles, Clark's Expedition / Big Boy (1957) en Rush Me / Sentimental Journey (1958), maar voor die verschenen was ritmegitarist Trini Lopez al uit de band gestapt omdat ie niet mocht zingen. Kendall runde later nachtclubs, was actief als boekingsagent, startte een "entertainment service" bedrijf op en leidde verschillende netwerken van boekingsagenten en andere professionals in de entertainment industrie. In 2016 bracht Nor-Va-Jak, het label dat de nalatenschap van Norman Petty beheert, de complete Clovis opnames van The Big Beats 1957-1959 uit op CD, een CD die - toeval bestaat niet - sinds 16 september 2022 door Nor-Va-Jak wordt aangeboden via streaming. Anno 2020 bestond de groep nog steeds met naast Kendall ook originele Big Beats bassist Earl Slocumb in de gelederen *** Op 21 september overleed de op 3 november 1926 geboren Ray Quarles Edenton, in de jaren '60 ritmegitarist in Nashville's 'A' Team van studiomuzikanten, vooral nadat Hank Garland in 1961 op non-actief kwam te staan na een auto ongeval. Edenton begon zijn carrière eind jaren '40 in Joe Maphis' groep The Korn Krackers. Zijn eerste opnamesessie was in 1949 voor Red Kirk (Lovesick Blues), de eerste hit waar hij op speelde was There Stands The Glass (1953) van Webb Pierce, en hij deed mee op 26 van de 27 hits van Pierce. Op Bye Bye Love en Wake Up Little Susie van The Everly Brothers speelde hij gesyncopeerde akoestische ritmegitaar naast Don Everly. Ray Edenton logde naar schatting tussen 12.000 en 15.000 opnamesessies voor onder meer Marty Robbins (Singing The Blues), Patsy Cline (Sweet Dreams), Roger Miller (King Of The Road), Lynn Anderson (Rose Garden), Loretta Lynn (Coal Miner's Daughter, You Ain't Woman Enough), Kenny Rogers (The Gambler), Roy Orbison, Brenda Lee, Johnny Cash, Conway Twitty, Merle Haggard, Buck Owens, Tommy Sands, Perry Como, Andy Williams, Julie Andrews, Brook Benton, Pat Boone, Don McLean, Patti Page, Burl Ives, Henry Mancini, Connie Francis, Johnny Ray, Ann Margaret, het Sir Douglas Quintet, The Beach Boys, Rosemary Clooney en Sammy Davis Jr. Voor Elvis speelde hij in 1966 mee op Come What May en Fools Fall In Love. Af en toe schreef hij ook nummers, bijvoorbeeld You're Running Wild, in 1956 een Top 10 country hit voor The Louvin Brothers. Hij was gehuwd met countryzangeres Rita Robbins die hillbilly covers opnam van Two Hearts Two Kisses (1955) en Teen-Age Crush (1956). Een andere single van haar is een duet single met Hawkshaw Hawkins met covers van Ling Ting Tong en Ko Ko Mo (1955), en met Anita Carter en Ruby Wells vormde ze het trio Nita, Rita & Ruby wier nalatenschap u kan beluisteren op de in 1985 verschenen Bear Family LP Rock Love. Edenton ging met pensioen in 1991 en werd 95 jaar *** En wie schiet er nu nog over van Nashville's ‘A’ Team? Zo voor de vuist weg: mondharmonicaspeler Charlie McCoy, steelgitarist Lloyd Green en fiddler Buddy Spicher... *** Op 22 september overleed Kitten Natividad, de rondborstige ster van de films Up (1976) en Beneath The Valley Of The Ultra Vixens (1979) van haar partner Russ Meyer met wie ze 15 jaar een relatie had en die betaalde voor sommige van haar borstvergrotingen. Natividad (echte naam: Francesca Isabel Natividad) werd geboren op 13 februari 1948 in Ciudad Juárez (MEX) en verhuisde op haar tiende naar Texas toen haar moeder huwde met een Amerikaan. Ze werkte in California als kokkin voor actrice Stella Stevens en werd in 1970 en 1971 verkozen tot Miss Nude Universe. Ze had ongekrediteerde rolletjes in de films Airplane II: The Sequel (1982) en de Dolly Parton film The Best Little Whorehouse in Texas (1982) maar was vooral actief als pin up en naaktmodel, waarna ze eerst overstapte naar softcore en later hardcore porno. In 1985 deed ze een striptease act op het vrijgezellenfeestje van acteur Sean Penn toen die huwde met zangeres Madonna. Tot minstens begin jaren ‘90 trad Kitten Natividad op als burlesque danseres, en ze had een act met een gigantisch champagneglas op de tonen van Bobby Darin’s Splish Splash. In 1999 onderging ze een dubbele borstamputatie na een diagnose van borstkanker, om later via correctieve chirurgie haar ronde boezem opnieuw in ere te herstellen. Natividad was 74 jaar ***

Op 26 september overleed de op 11 juli 1936 geboren Joseph Edward Bussard Jr, een legendarische naam onder platenverzamelaars: hij begon op zijn zevende met platen van Gene Autry en is nooit meer gestopt, wat resulteerde in een collectie van naar schatting tussen de 15.000 en 25.000 folk, gospel, jazz, country en blues 78 toeren uit de jaren '20 en '30, kortom àlle oude muziek behalve big band en opera tot 1955, want van moderne muziek en vooral van rock 'n' roll moest ie niks hebben. Volgens Joe Bussard was er na 1955 geen goeie muziek meer gemaakt, uitgezonderd de old timey muziek van nieuwe artiesten die hij zelf van 1956 tot 1970 uitbracht op zijn Fonotone Records, het laatste label ter wereld dat 78 toeren uitbracht en meteen het laatste echte baantje dat ie had, want voor de rest deed ie niks anders dan op bakelieten platen jagen, tot ergernis van zijn echtgenote en van zijn dochter die een leven lang op de tweede plaats kwamen. Van veel platen had hij het enige nog bestaande exemplaar of het exemplaar in de best bewaarde conditie. Midden jaren' 60 bracht hij op Fonotone ook minstens vijf 78 toeren uit van zijn eigen groep Jolly Joe & his Jug Band. Het verschil met andere excentrieke verzamelaars was dat Bussard heel benaderbaar was: hij nam decennia lang voor 50 cent per stuk zijn platen op op cassette voor iedereen die er om vroeg, en iedereen was welkom om bij hem thuis in zijn platenkelder te komen luisteren naar zijn platen die geklasseerd waren volgens een onbegrijpelijk systeem dat niet alfabetisch, per label, genre of jaar was doch alleen hijzelf doorgronde. In 2003 was hij het onderwerp van de full length documentaire Desperate Man Blues, en zijn collectie vormde de basis van verschillende CD re-issues. Van Fonotone Records verscheen in 2005 een vijf CD box op Dust To Digital, een jaar later genomineerd voor de Grammy award voor Best Boxed Or Special Limited Edition Package. Bussard was 86 jaar en leed aan pancreaskanker. Een maand voor zijn overlijden ging hij nog naar een rommelmarkt om nieuwe oude platen te scoren, maar hij kwam terug met lege handen. De hamvraag is nu natuurlijk wat er met zijn verzameling gaat gebeuren, want hij wou ze niet schenken aan een archief of museum "omdat dan niemand ze ooit nog gaat horen". In interviews verklaarde hij trouwens steevast dat het hem geen r**t kon schelen wat er met zijn platen zou gebeuren na zijn dood ***


Clay Glover toen...

Randy Rich (D) meldt het overlijden van Clayton Glover, drummer van The Chaparalls, de groep die Tooter Boatman begeleidde op The Will Of Love en Thunder And Lightning. The Chaparalls brachten onder eigen naam twee singles uit, Poor Gal / Sweet Lies (1958, met Boatman als zanger) en de instrumentale single Leapin' Guitar / Beer Barrel Rock (1960). De groep maakte ook opnames met Huelyn Duvall maar viel uit elkaar na 1963 waarna Glover ging drummen bij Dean Beard. Glover schreef in 1992 de liner notes voor Cees Klop's Collector CD Rockin' Tooter Boatman en bracht in 2000 de CD Clay Glover Scrapbook Volume 1 uit met onder meer vier onuitgebrachte Tooter Boatman opnames


...en Clay Glover (l) op de foto met Wildfire Willie en Jack Earls (r)

*** Ook even vermelden dat op 4 oktober Loretta Lynn overleed, géén rock 'n' roll, maar samen met Dolly Parton, Connie Smith en Jody Miller de enige countryzangeres die wij nog goed vonden. De coal miner's daughter werd 90 jaar. Verwacht u binnenkort maar aan nieuwe releases, want van de meer dan 90 nummers die Lynn tussen 2007 en 2014 opnam in een productie van dochter Patsy Lynn Russell en John Carter "zoon van Johnny" Cash in de door Johnny Cash gebouwde Cash Cabin Studios in Hendersonville, Tennessee voor Sony Records sublabel Legacy Recordings zijn er nog maar 52 verschenen op vier albums, dus er zijn er nog minstens 38 onuitgebracht ***


I'm A Honky Tonk Girl, in 1960 de debuutsingle van Loretta Lynn

*** Maar helaas... Op 6 oktober overleed de op 29 november 1941 geboren countryzangeres Myrna Joy "Jody" Miller die in 1966 een Grammy award in de wacht sleepte voor Best Female Country Vocal Performance voor Queen Of The House, een antwoord op King Of The Road van Roger Miller (geen familie) dat in 1965 een crossover hit werd. Roger Miller kaapte met zijn King Of The Road trouwens maar liefst vijf Grammy's weg. Dat jaar was ze ook genomineerd als Best New Artist. Miller begon haar carrière in 1962 als folkzangeres op Capitol en nam nooit rock 'n' roll op, wel een aantal sixties go go country en seventies pop versies van andermans hits als He's So Fine (ook een crossover hit en genomineerd voor een Grammy), The Race Is On, Silver Threads And Golden Needles, I Walk The Line, Sea Of Heartbreak, Be My Baby, To Know Him Is To Love Him, Don't Be Cruel en zelfs Looking Out My Back Door en House Of The Rising Sun. Begin jaren '80 trok ze zich terug uit de muziek om zich te concentreren op de paardenfokkerij van haar echtgenoot, in de jaren '90 comebackte ze in de gospel. In 2018 bracht ze nog een single uit met haar dochter en twee kleindochters als Jody Miller & Three Generations, haar laatste album verscheen in 2020. In 2021 werd er in Blachard, Oklahoma waar ze als kind naar school ging een schoolgebouw naar haar genoemd, het Jody Miller Performing Arts Center. Miller leed al zeven jaar aan Parkinson en werd 80 jaar. In 1978 zond de TROS live opnames van haar uit gemaakt op het International Country Festival in Ahoy, Rotterdam.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Robert "Red Hot" Gordon (75) ligt al zes weken in het ziekenhuis met een agressieve vorm van acute myeloïde leukemie (AML) of acute myeloblastenleukemie, een vorm van kanker die de witte bloedcellen aantast. "Hij vecht voor zijn leven", aldus zijn echtgenote en zijn zus *** Voodoo Swing komt in augustus 2023 terug naar Europa *** Bernie Dexter sloot haar winkel in Las Vegas *** Op 19 september overleed Tony Gomez, baszanger van The Echelons, acappella groep uit New Jersey actief van 1987 tot 1995. Gomez was 73 en leed al meer dan twee jaar aan kanker en Parkinson. The Echelons brachten verschillende singles en minstens één CD getiteld Streetlight Serenaders uit


The Echelons

*** Hank III die al sinds negen jaar geen nieuw werk heeft uitgebracht en al acht jaar niet meer optreedt heeft op YouTube onuitgebrachte opnames gepost waaronder demo’s van I Wish I Knew en Looking For A Mountain, het door Hank Sr geschreven Angel Of Death, nooit eerder gehoorde songs en een banjo reel opgedragen aan de in 1973 door inbrekers vermoorde David “Stringbean” Akerman en diens echtgenote Estelle. Een deel van de songs zijn geen country maar vallen onder zijn doom metal kant. Het nummer Helping Good Ole Pablo Out is ofwel geschreven door ofwel opgedragen aan de op 17 september overleden country songschrijver Eddie Pleasant, ooit III's merch manager en daarvoor 24 jaar lang business manager en persoonlijke assistent van III's vader Hank Jr. De op 3 juni 1927 geboren Pleasant drumde voor Wilma Lee & Stoney Cooper, in die dagen de openers voor Hank Jr, en schreef nummers als
Lonesome Waltz (Jim Reeves), Gettin’ Soft On You (Faron Young), When The Rooster Leaves The Yard (Lefty Frizell), Jesus Loved The Devil Out Of Me (Kitty Wells), My Hometown Circle R, Richmond Valley Breeze, Your Love’s One Thing (I Ain’t Forgot), Removing The Shadow (4 x Hank Williams Jr) en Devil's Daughter (Hank III). Daarnaast was hij een van de pioniers inzake het verkopen van band T-shirts. Hij werd 95 jaar.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Venetia Stevenson rond 1958

Op 26 september overleden: de op 10 maart 1938 in Londen als Joanna Venetia Invicta Stevenson geboren actrice Venetia Stevenson (Island Of Lost Women, The City Of The Dead alias Horror Hotel) die na haar echtscheiding van acteur Russ Tamblyn in augustus 1957 aan Elvis gelinkt werd. Met Elvis werd het niks, met acteurs Audie Murphy, Tab Hunter en Anthony Perkins evenmin, maar ze was wel van 1962 tot 1970 gehuwd met Don Everly. Nadat ze met hem trouwde stopte ze met acteren, en ze is ook nooit meer hertrouwd. Stevenson was 84 jaar en leed aan Parkinson *** Hommeles in Elvisland: op 29 september moest de penningmeester van de Nederlandse fanclub It's Elvis Time voor de rechter verschijnen maar de zitting is uitgesteld tot 28 november omdat de beklaagde onverwacht naar Slowakije blijkt te zijn verhuisd en het niet zeker is dat hij de dagvaarding heeft ontvangen. De 52-jarige Schiedammer heeft bekend dat hij 3725 euro uit de clubkas in eigen zak heeft gestoken. Hij beloofde terug te betalen, maar is daarmee gestopt en moet nog 2500 euro terugbetalen. Om begin dit jaar het 60-jarig bestaan van It's Elvis Time te vieren moest de club geld lenen. De ex-penningmeester is accountant van beroep en heeft in de gemeenteraad van Schiedam gezeten. Hij stapte in juli 2021 op om privé redenen en woont sinds eind augustus in Slowakije.

23 september 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Drie van de vijf muzikanten van de in januari 2020 gestopte Rocking Navigators spelen weer samen onder de nieuwe naam The Dutch Katz. Een vierde groepslid van de huidige bezetting heeft circa vijf jaar geleden ook een paar jaar in The Rocking Navigators gespeeld. Vier Rocking Navigators, met name bandleider Kees van Valen (bandleider, zanger en slaggitarist), Jan Muskens (drums), Maurice Coffa (basgitarist) en Jan van Gompel (zang en toetsen), zijn dus weer herenigd in The Dutch Katz, een zesmansformatie of beter gezegd een vijfmans-en-één-vrouw formatie sinds de recente uitbreiding met zangeres Marianne van der Ven. De Belgische sologitarist, muzikale leider en motor van The Rocking Navigators, Indorocker Danny Pattinama (hij speelde in de jaren '90 in The Hot Jumpers), overleed helaas op 1 januari 2021 na een open hart operatie, darmkanker en uiteindelijk corona dat hij zelf als arts had opgelopen in het ziekenhuis van Turnhout *** Band dingetjes: Ir Vendermeulen speelt niet langer bij Tornado Beat *** Al kan het altijd nog erger: Guy Pierson & the Rhythm Cats stoppen per onmiddellijke ingang. Het hoezo en waarom houden ze netjes binnen de band. Niet getreurd evenwel: er is alreeds weer iets gaande in een andere samenstelling waarvan we ongetwijfeld op korte termijn het resultaat zullen kunnen zien en horen *** Op zaterdag 1 oktober helemaal in het noorden des lands in Burgum: de Berlijnse jaren '90 Tail recording artists Jesse Al Tuscan & the Lumberjacks. Support is er van The Juke Joint Jimmies en het eerste optreden in meer dan drie jaar van Roy & the Echo Kings, gelijk hun eerste optreden met nieuwe ritmegitarist Timo Kurunsaari *** Op 29 oktober gaat Mac Taple voor de derde keer optreden in de legendarische Cavern Club in Liverpool.


Mac Taple

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

In november brengt het Duitse label Stag-O-Lee in zijn DJ Series een dubbel LP uit samengesteld door DJ Rudy. Het betreft de zevende release in de reeks en de eerste niet samengesteld door een Duitser of een Brit *** Afdeling jeugdsentiment: het zal u mogelijk ontgaan zijn want echt veel tamtam is er niet rond gemaakt, maar dit jaar viert het sympathieke onhandige kantoorhulpje annex uitvinder Gaston Lagaffe, bij ons beter bekend als Guust Flater, creatie van striptekenaar André Franquin, zijn 65ste verjaardag. Toen Franquin in 1946 bij uitgeverij Dupuis belandde mocht hij meteen de reeks Robbedoes & Kwabbernoot, gecreëerd door de Fransman Rob-Vel, overnemen. Vijf jaar later introduceerde hij in die reeks het personage van de marsupilami die in 1987 zijn eigen serie zou krijgen. In 1957 schiep Franquin Guust Flater, oorspronkelijk een nog naamloos nevenpersonage in Robbedoes, die voor het eerst zijn opwachting maakte op 28 februari 1957. In 1960 verscheen het eerste titelloze onofficiële album, het begin van de ingewikkelde publicatiegeschiedenis van wat in totaal een 35-tal albums zou worden waarvan 32 miljoen stuks werden verkocht in 27 talen. In Nederland verschenen Flater en zijn gele Fiat 509 uit 1925-1929 onder de naam "Guus" een tijdlang in het striptijdschrift Pep dat in 1975 samen met Sjors opging in stripweekblad Eppo. Flater's 65ste verjaardag verliep zonder grote feestelijkheden en enigszins in mineur. Dertig jaar na de publicatie van de laatste Guust gag in 1992 kondigde uitgeverij Dupuis naar aanleiding van haar honderdjarig bestaan en de 25ste verjaardag van het overlijden van Franquin een doorstart aan met een nieuwe Guust reeks in zijn vertrouwde jaren '60/'70 biotoop getekend door de Canadese striptekenaar Marc Delafontaine alias Delaf. Het verschijnen van Flater Slaat Weer Toe op 19 oktober 2022 is evenwel uitgesteld tot minstens 2023 omdat Isabelle Franquin, de dochter van de in 1997 op 73-jarige leeftijd aan een hartkwaal overleden André Franquin, zich met klem verzet tegen nieuwe uitgaves. Ze beroept zich hierbij op haar moreel recht, omdat Franquin vóór zijn overlijden de wens uitte dat Flater samen met hem zou sterven. Het probleem is echter dat Franquin de rechten op Flater verkocht aan het bedrijf Marsu Productions dat later in handen kwam van Dupuis. Het stripblad Robbedoes bestaat niet meer sinds 2005, zijn Franstalige tegenhanger Spirou nog wel. Zoals elke stripverhaal eindigt: wordt vervolgd... *** Allemaal samen: nou moe!

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Terug in stock: de Hillbilly Mouth Explosion spicy habanero hot sauce, exclusief te koop bij de optredens van The Hillbilly Moon Explosion. Het sausje is een huis- en handgemaakt vers product van het eenmansbedrijfje Fafi's Satanic Saouces uit Zürich *** Hillbilly Moon Explosion zal binnenkort ook te horen zijn op een Cramps tribute van Cleopatra Records (Los Angeles) *** The Nut Jumpers (Hervé Loison alias Jake Calypso, Ricky Lee Brawn en Blimey O'Reilly alias Helen Shadow) hebben een tweede album opgenomen


The Nut Jumpers in de studio!

*** Volgend jaar met pasen op de Berlin Shake in Berlijn: een exclusieve reünie van Red Hot 'n' Blue (GB) *** Restless (GB) is in onderhandeling met Bluelight Records (FIN) voor een nieuw album in 2023 *** Paul Wragg, auteur van het boek Teds Rebels Hepcats And Psychos: The Story Of British Rockabilly 1966-1998, kondigt een opvolger aan getiteld The Grease: 70 Years Of The British Rock 'n' Roll Scene *** Joe Meek shall inherit the earth: op 6 september overleed Bobby Rio die in 1965 drie singles opnam voor producer Joe Meek, Everything In The Garden / When Love Was Young, Value For Love / I'm Not Made Of Clay en Boy Meets Girl / Don't Break My Heart And Run Away. Daarnaast bracht hij een jaar eerder met Meek de single The Other Side Of The Track / I've Got You Out Of My Mind uit onder de naam Bobby Cristo. Recenter nam hij enkele nummers op met Alan Wilson voor een Western Star Joe Meek tribute. Hij trad nog steeds op


Links: Bobby Rio toen - Rechts: Bobby Rio (r) later met Charlie Gracie

*** Don Diego Trio (I) heeft een nieuwe CD uit, Twangin' With My Fellas, en tussen de Deke Dickersons en Bill Kirchens dezer wereld zit ook één Nederlander, Dusty Ciggaar, die op twee nummers mee gitaar speelt. Diego Geraci toert nog tot en met 16 oktober door de Benelux, dus je kan de CD het makkelijkst aanschaffen bij een optreden.


Off topic: afscheid van queen Elizabeth II

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Little Anthony brengt op 6 oktober een nieuw album uit in samenwerking met de Firefighters Memorial Transport Foundation, een non-profit organisatie die overleden brandweermannen eert en hun familie helpt. De intussen 82-jarige Little Anthony treedt nog steeds op met zijn Imperials *** Joel Katz van Joel Katz & the Dymensions is aan het repeteren met een Johnny Maestro & the Crests tribute genaamd Johnny Maestro's 16 Candles. Maestro overleed in 2010 maar het was altijd zijn wens dat Katz hem zou vervangen bij The Brooklyn Bridge, Crest's groep van 1968 tot aan zijn dood. Katz bracht in 2010 de CD Remembering Johnny Maestro uit. De nieuwe groep is de enige die de naam van Johnny Maestro mag gebruiken met goedkeuring van Maestro's weduwe. Katz' andere groep sinds vier jaar, The Brooklyn Bridge Tribute, is intussen gestopt *** Als onderdeel van zijn 100ste verjaardag herdoopte radiozender WABC zijn studio ter ere van Cousin Brucie, radio DJ Bruce Morrow. Morrow (echte naam: Bruce Meyerowitz) begon zijn radio carrière in 1959, werkte voor WABC van 1961 tot 1974 (in 1974 stapte hij over naar radio WNBC waar hij Wolfman Jack verving die op tour ging met The Guess Who) en is vooral bekend wegens zijn associatie met The Beatles, maar hij bracht begin jaren '60 ook zelf twee novelty singles uit, Tea With The Sharks / Slop Around The Clock (1960) en het semi-instrumentale Shimmy / More Shimmy (1962, begeleid door de band van Lionel Hampton). In 2007 verscheen van zijn hand het boek Doo Wop: The Music, The Times, The Era. Hij is nu 86 jaar en heeft sinds 2020 opnieuw een oldies programma elke zaterdagvond op WABC *** Blueszanger Johnny Nicholas, frontman van western swing band Asleep At The Wheel van 1978 tot 1980, kondigt de release aan van Moon And The Stars: A Tribute To Moon Mullican waarop roots artiesten als Linda Gail Lewis, Augie Meyers, Peter Rowan, Steve Riley, Earl P. Ball, Los Texmaniacs, Floyd Domino en Danny Levin honky tonk hillbilly pianist Moon Mullican (1909 – 1967) coveren. Een quote van Jerry Lee Lewis: “Moon Mullican was a great friend and a wonderful music man. Last time I saw him I gave him and Roy Orbison 50 dollars”. Moon And The Stars verschijnt op CD én dubbel-LP op 27 januari, de release zal in Amerika gepromoot worden door een aantal live concerten en in Europa verdeeld worden door Bear Family.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 3 mei overleed op 92-jarige leeftijd songschrijver Paul Vance (echte naam: Joseph Paul Florio, geboren op 4 november 1929), co-auteur van Brian Hyland's hit Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini, geïnspireerd op Vance's negenjarige dochtertje dat zich inderdaad niet durfde vertonen in bikini. Tot de meer dan 300 liedjes die Vance schreef behoren Four Little Heels alias The Clickety Clack Song (Brian Hyland, 1960), No (Dodie Stevens, 1960), Wait For Me (The Playmates, 1960), What Will (My) Mary Say (Mark Dinning, 1961), Hurry Up And Tell Me (Paul Anka, 1963) en de Leader Of The Pack parodie Leader Of The Laundromat (The Detergents, 1964). Vance nam ook zelf op: in 1959 verscheen zijn debuutsingle, de sax rocker Hey Now Mary. Met zijn vaste songwriting partner Lee Pockriss bracht hij datzelfde jaar als Lee & Paul de novelty rocker The Chick uit, en in 1962 verscheen opnieuw als Paul Vance de pitta instrumental Cleopatra. In 2014 verscheen zijn autobiografie Catch A Falling Star, de titel van een nummer dat hij in 1957 schreef voor crooner Perry Como. Naast het schrijven van songs trainde hij racepaarden *** Op 15 juni overleed baritonzanger Rollie Willis van Otis Williams' tweede Charms groep. Willis was een neef van Williams die hem recruteerde nadat de originele Charms in 1955 uit elkaar gingen, en hij zingt mee op nummers als Gum Drop, Ivory Tower, In Paradise, I'd Like To Thank You Mr. DJ, That's Your Mistake en Don't Wake Up The Kids. Deze groep viel uit elkaar in 1960 waarna Otis Williams solo ging. Willis vormde in 1962 zijn eigen groep Rollie Willis & the Contenders die één single uitbracht, Whenever I Get Lonely / That's The Way. Twee onuitgebrachte songs, To Love In Vain en My Prayer, verschenen pas in 2003. Op de Stop opnames van Otis Williams & the Charms van eind jaren '60 begin jaren '70 zingt Willis niét mee ***

Op 27 juli overleed de op 21 augustus 1937 in Elton, Louisiana geboren gitarist Classie Ballou die in 1954 gitaar speelde op de eerste opname van Boozoo Chavis, Paper In My Shoe, gelijk de eerste zydeco hit én de blueprint voor alle latere zydeco. Dat gebeurde overigens geheel bij toeval op vraag van platenbaas Eddie Shuler, want rhythm 'n blues bandleider Ballou had op dat moment zelfs nog nooit van zydeco gehòòrd. Ballou bleef nog een tijdje gitaar spelen voor Chavis en bracht later onder eigen naam op onder meer Excello, Goldband en Nasco singles uit als Crazy Mambo, Confusion, Hey Pardner, Classie's Whip, D-I-R-T-Y D-E-A-L, Hey Ma Ma, Lucille, Lovin Huggin Kissin My Baby en Dream Love. In zijn band The Tempo Kings zat op een gegeven moment Huey "Cookie" Thierry, de latere zanger van Cookie & the Cupcakes (Mathilda, 1959). Daarnaast speelde Ballou gitaar op Rosco Gordon's Just A Little Bit (1959). In recentere tijden trad hij op samen met zijn zoon Cedric (basgitaar), dochter CeChaun (sax, gitaar en drums), zoon Cedryl (accordeon) en kleinzoon Cam'Ron (drums). Ballou werd 84 jaar ***

Op 25 augustus overleed de op 3 november 1930 geboren soulzangeres Mable John, de oudere zus van Little Willie John (Fever, 1956). Ze nam op voor Tamla Motown (Berry Gordy tekende haar in 1960 als zijn eerste zangeres op Tamla) en Stax, en was verschillende jaren een Raelette voor Ray Charles. Vanaf 1973 legde ze zich toe op gospelmuziek. Daarnaast zette ze zich in voor daklozen, schreef een roman getiteld Sanctified Blues, speelde een blueszangeres in de film Honeydripper (2007), en werd ze predikante. Mable John was 91 jaar *** Eveneens op 25 augustus overleed zangeres Inez Foxx, de helft van Charlie & Inez Foxx, rhythm 'n' blues/soul broer-en-zus duo dat in 1963 een Amerikaanse top 10 hit scoorde met Mockingbird. Haar carrière begon in 1960-1961 met twee singles op Brunswick onder de naam Inez Johnston, A Feeling (That I Can't Explain) / Big Bad Betsy en Change Of Heart / Why Did Ya. Charlie & Inez Foxx brachten na Mockingbird nog verschillende singles uit op Sue Records die soms alleen verschenen onder haar naam (Hummingbird uit 1965 was een soort vervolg op Mockingbird). Vanaf 1966 namen ze op voor Dynamo Records, een afdeling van Musicor. Inez huwde eind jaren '60 met songwriter en producer Luther Dixon, en samen schreven ze I Love You 1000 Times, in 1966 een comeback hit voor The Platters. Eind jaren '60 ging Inez solo, maar na 1974 stopte ze volledig met de muziek. Volgens sommige bronnen was Inez Foxx 79 jaar, volgens andere 84 jaar. Charlie Foxx overleed in 1998 op 64-jarige leeftijd aan leukemie


Charlie & Inez Foxx

*** Op 6 september overleed Jerry Lee “Smoochy” Smith, als vaste pianist van Kenny Parchman (Treat Me Right, Love Crazy Baby) studiopianist voor Sun Records van 1957 tot 1959 op opnames van artiesten als Billy Lee Riley, Ace Cannon en Warren Smith, zij het dat zijn naam meestal niet in de Sun files staat omdat ie te jong en geen lid van de muzikantenvakbond was, dus gaf Sam Phillips als pianist standaard Jerry Lee Lewis of Jimmy Wilson op. Naar eigen zeggen wou Carl Perkins die net als Smith in Jackson, Tennessee woonde hem voor de opname van Blue Suede Shoes maar mocht ie van zijn moeder de reis naar Memphis niet maken omdat hij te jong was en zijn vader pas om het leven was gekomen in een auto ongeval op de snelweg. Op 4 mei 1961 nam hij in de nieuwe Sun studio op Madison Avenue 639 onder eigen naam Drunken Gambler en To Each His Own op, maar de nummers beleven onuitgebracht. Datzelfde jaar 1961 was Stax producer Chips Moman gitarist in Smith's band, en via Moman nam hij op met The Mar-Keys: Smith is co-componist van hun instrumentale multi millionseller Last Night, een twaalf maten blues gebaseerd op een door Smith bedachte piano riff, en hij speelt keyboard op het nummer. Tot 1963 was hij studiopianist bij Stax. In 1980 speelde hij een jaar piano voor George Jones, begin jaren '90 zat hij bij The Sun Rhythm Section waarin ook Sonny Burgess, Bobby Crafford, Kern Kennedy, DJ Fontana, Paul Burlison en Marcus Van Story roteerden, en zo werd hij automatisch Kern Kennedy's vervanger bij Sonny Burgess & the Pacers. In 2008 verscheen zijn autobiografie The Real Me

*** 2022 wordt echt een slecht jaar voor Buddy Holly fans: na Larry Holley, Larry Wellborn, Jerry Allison en Jerry's neef Keith Allison, ooit nog lid van een latere bezetting vanThe Crickets, overleed op 8 september de op 30 juli 1937 in Lubbock, Texas geboren Joe Bob West, in rockabilly kringen wereldberoemd als Sonny West, de man van de dubbelzijdige rockabilly classic Rock-Ola Ruby / Sweet Rockin' Baby uit 1956 die hij opnam voor Nor-Va-Jak Records, het label van Holly's producer Norman Petty. West was de auteur en de originele uitvoerder van de Buddy Holly songs Rave On en Oh Boy. Oh Boy, toen nog onder de titel All My Love en met de piepjonge Glen D. Hardin op piano, verscheen enkel als promo single. Vanaf 2002, het jaar waarin het Britse label Rollercoaster een CD uitbracht met zijn oude werk, trad hij op op Europese rockabilly festivals. Naast de muziek bouwde hij gitaren en werkte hij - toepasselijk gezien zijn song Rock-Ola Ruby - in de jukebox sector als fabrikant van jukebox naalden

*** En alsof de duivel ermee gemoeid is overleed op 16 september op 79-jarige leeftijd de op 4 december 1942 geboren Neville Stewart "Stu" Mitchell, drummer van de Canadese band Wes Dakus & the Rebels (1960-1967). Van 1966 tot 1971 was hij studiodrummer voor Norman Petty en in die functie betrokken bij het overdubben van Buddy Holly's nagelaten opnames. Daarnaast bracht hij een aantal solo singles uit waaronder de drum instrumental Wildcat alias Wild Kitten (1966) en het cult nummer Acid (1967, te vinden op de compilatie Only In America), en speelde hij bij verschillende rockbands. Naast de muziek werkte hij als sportjournalist

*** Op 18 september overleed John Wesley Beavers, in augustus 1958 bassist op Bad Bad Boy van Bobby Lollar. De band die Lollar begeleidde bij de opnamesessies was de Pete Beaver's Band onder leiding van Beavers' neef, zanger-gitarist John Richard "Pete" Beavers. Ook aanwezig: Harmonica Frank Floyd, maar die speelde niet mee.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Hoofdredacteur Frantic Franky deze zomer op de foto met Jason Ringenberg

Gitarist Warner E. Hodges stapt uit cowpunk band Jason & the Scorchers om zich volledig toe te leggen op zijn solo activiteiten, en daarom heeft de enige overgebleven Scorcher, frontman Jason Ringenberg, besloten de in 1981 opgerichte band definitief op te heffen. Na het vertrek van bassist Jeff Johnson in 1987 en van drummer Perry Baggs om gezondheidsredenen in 1990 (hij overleed in 2012 op 50-jarige leeftijd aan diabetes) blies Jason de groep nieuw leven in met vervangers Al Collins (bas) en Pontus Snibb (drums), maar hun enige nieuwe album in 26 jaar, Halcyon Times, dateert ook alweer van 2010, en na het onverwachte overlijden van Collins in juli 2021 op 61-jarige leeftijd aan een hartaanval was de band in limbo. Jason solo blijft nog wel zijn oude Scorchers nummers spelen, met veel succes zelfs zoals we deze zomer zelf konden vaststellen tijdens een mini tour in de Benelux *** Gert Geluykens van boekingskantoor Surfing Airlines haalt volgende zomer Tammi Savoy naar Europa, begeleid door Don Diego Trio (I).

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Elvis strandde op 14 september tijdens de finale van het zeventiende seizoen van America’s Got Talent op de vierde plaats, of beter gezegd de Belg Chris Umé (33) van Metaphysic, een bedrijf met 38 werknemers verspreid over België, Engeland en Amerika, die The King live on stage weer tot leven bracht via deepfake computertechnieken. Na zes weken computerwerk, het restaureren van oud beeldmateriaal van Elvis en toestemming vragen bij zeven bedrijven en erfgenamen, maakte Umé een computermodel van Elvis’ gezicht in combinatie met synthetische audio. Een deepfake filmpje vertrekt van bestaande beelden die vervolgens bewerkt of gemanipuleerd worden via kunstmatige intelligentie, waardoor je projecties van mensen kan laten zeggen wat je wilt en het net echt lijkt *** Het concert van The Mark featuring Jerry Scheff op 30 oktober in De Bosuil in Weert gaat niet door: de nu 81-jarige Scheff moet om medische redenen zijn geplande optredens afgelasten. The Mark is een Nederlandse roots rock band rondom zanger/gitarist Mark Schraven die in 2003 voor het eerst met de Elvis bassist samenwerkte toen Scheff vier nummers inspeelde op het album van Mufkin Tass, Schraven's vorige band. Met Mufkin Tass stond Schraven tien jaar geleden nog samen met Elvis gitarist James Burton in De Bosuil, met een toen nog onbekende Danny Vera in het voorprogramma. Voor informatie omtrent de refunds, neem contact op met De Bosuil *** In het kielzog van de nieuwe Elvis biopic komt het bericht dat Sofia Coppola de film Priscilla gaat regisseren, gebaseerd op Priscilla Presley's autobiografie Elvis And Me uit 1985. De rol van Elvis zal worden vertolkt door de ons compleet onbekende Jacob Elordi *** Verkocht door veilinghuis Rockhurst voor 9200 dollar: een RCA Model 44B microfoon gebruikt van 1942 tot 1962 door radiostation KWKH in Shreveport, Louisiana die ook werd gebruikt tijdens een aantal live uitzendingen van radioshow de Louisiana Hayride, van 1948 tot 1960 uitgezonden vanuit het gemeentelijk auditorium van Shreveport. Onder meer Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Patsy Cline, Patsy Montana, Red Sovine, Johnnie & Jack, Webb Pierce, Marty Robbins, Lester Flatt & Earl Scrugs, Grandpa Jones, Minnie Pearl en Roy Clark zouden de microfoon hebben gebruikt. Verschillende artiesten gebruikten de studio van KWKH ook voor opnames, met name Slim Whitman (Indian Love Call), Jim Reeves (Bimbo, Mexican Joe), Johnny Horton, David Houston en Kitty Wells. Ook werd de microfoon gebruikt voor de allerlaatste opname die Hank Williams ooit maakte, The Long Train, op 3 december 1952. Het radiostation verkocht de micro in 1962 aan studiomuzikant Dobber Johnson die hem meer dan 30 jaar later verkocht aan Elvis verzamelaar-dealer Chris Davidson


Deze microfoon...!

*** In Elvis: The King Of The Rings Volume 2, het nieuwe boek van Paul Bélard, worden opnieuw meer dan 100 ringen van Elvis uitgebreid bestudeerd en gefotografeerd op 258 A4 kleurenpagina’s. Bélard kondigt alvast een derde deel aan almede boeken over Elvis' polshorloges, armbanden en halskettingen.

1 september 2022
LAATSTE CRICKET JERRY ALLISON OVERLEDEN


Jerry Allison tweede van links naast Buddy Holly

Op 21 augustus overleed op 82-jarige leeftijd de op 31 augustus 1939 geboren Jerry Allison, de drummer van Buddy Holly, sinds het overlijden van bassist Joe B. Mauldin het laatste levende groepslid van de klassieke Crickets line up die in 1957 de LP The "Chirping" Crickets opnam, de enige Crickets LP verschenen toen Holly nog leefde. Allison was er bij toen Holly, diens oudere broer Larry Holley en Sonny Curtis, in de pré-Crickets dagen Holly's gitarist, in 1956 in de bioscoop naar de western The Searchers gingen kijken waarin John Wayne "that'll be the day" als stopzinnetje gebruikte, de directe inspiratie voor het gelijknamige Buddy Holly nummer. Allison schreef ook mee aan Well All Right, Think It Over, Not Fade Away (ongecrediteerd) én aan Peggy Sue. Dat nummer heette oorspronkelijk Cindy Lou (een combinatie van de voornamen van Holly's nichtje en Holly's zus) en het was Allison die voorstelde de titel te veranderen in Peggy Sue, Allison's lief met wie hij inderdaad ook huwde, wat dan weer de inspiratie voor Peggy Sue Got Married vormde. Het huwelijk hield negen jaar stand. In 1958 nam hij onder de artiestennaam Ivan (zijn tweede voornaam) de solo single Real Wild Child op, gevolgd door Frankie Frankenstein. De wegen van Buddy Holly & the Crickets scheidden in november 1958.


Real Wild Child: Jerry Allison midden op de foto

Na Holly's dood in 1959 kreeg Allison controle over de groepsnaam en brachten The Crickets met als kern Jerry Allison, Joe B. Mauldin en Sonny Curtis in de loop der jaren pakweg een dozijn LP’s uit, soms met Allison op zang. Hij schreef mee aan hun When You Ask About Love (1959, in 1980 gecoverd door Matchbox) en More Than I Can Say (1960, twee jaar later een hit voor Bobby Vee). Daarnaast vormde Allison samen met Curtis en met Tommy Allsup, Holly's gitarist tijdens zijn laatste, fatale tour, de kern van de huisband van Liberty Records, en in die functie is hij te horen op nummers van onder meer Eddie Cochran, The Everly Brothers, Bobby Vee, Johnny Burnette en Lee Dresser. The Crickets speelden hun afscheidsoptreden op 6 februari 2016 in de Surf Ballroom in Clear Lake, Iowa, de locatie van Holly's laatste optreden. Sonny Curtis leeft nog en is nu 85 jaar.

 

1 september 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Tornado Beat (foto: www.facebook.com/TornadoBeatWildrecords)

Nu uit op 45 toeren vinyl single: He's A Wolf van Tornado Beat, de eerste Nederlandse single van de eerste Nederlandse band op Wild Records *** Festivals komen en gaan: John en Lucy Schuurmans stoppen na tien edities met veel pijn in het hart met de Rockabilly Swamp. De reden is dat ze het lichamelijk niet meer aankunnen, en wie hen kent weet dat als ze zich niet voor de volle 100 % kunnen inzetten ze liever stoppen in schoonheid. Gezondheid gaat voor! *** Wie graag op rock 'n' roll weekend gaat in eigen land kan uiteraard nog steeds terecht bij de Rockabilly Roundup, en de nieuwste weekender is Rockin' Resort in een hotel setting *** Na een lange tijd van stilte gaan The Midnight Ramblers nog eens lawaai maken, en wel op 5 november op de Rockabilly Roundup afterparty in Lieshout *** Beetje raar, zo'n afterparty vier maanden na het festival, maar het overbrugt wel het gemis tot aan de volgende Roundup *** Vorig jaar in september overleed na een kort ziekbed onverwacht Ton Duquesnoy, oprichter, sologitarist, componist, bandleider, auteur (het boek Born For Rock 'n' Roll uit 2019), aanspreekpunt én boegbeeld van de Waalwijkse band The Shakin' Arrows. Eén jaar later zal Ton op donderdag 8 september in Theater De Leest in Waalwijk geëerd worden door zijn zoon Alain in samenwerking met de bandleden van The Shakin' Arrows, The Swallows en andere artiesten tijdens een avond vol anekdotes en vooral muziek uit het oeuvre van The Shakin' Arrows *** Little Hat is geselecteerd voor de finale van de Dutch Blues Challenge 2022 die plaats vindt op zondag 2 oktober in Nieuw-Vennep. De Dutch Blues Foundation, inmiddels ruim tien jaar bezig met het promoten van Nederlandse blues, heeft zestien ingezonden aanmeldingen beoordeeld op bluesinhoud, instrumentaal en vocaal talent, originaliteit en uitstraling, en daaruit vier groepen gekozen in de categorie bands waaronder Little Hat. De winnaar, verkozen door een vakjury, neemt vervolgens deel aan de International Blues Challenge in Memphis en de European Blues Challenge in een steeds wisselend Europees land, dit jaar Polen *** In 2023 viert Batmobile haar 40ste verjaardag nog altijd in de originele bezetting met een 15de album getiteld Brace For Impact. Daar moet op gedronken worden met grote hoeveelheden BatmoBeer! *** is een nieuwe "juicy roots en country soul" band bestaande uit de gebroeders Dusty (gitaar) & Darryl (drums) Ciggaar (Dry Riverbed Trio), gitarist Nick Croes (Jett Rebel, Sabrina Starke, Typhoon, Rilan & the Bombardiers, The Howlin') en bassist Tammo Deuling (Dawn Brothers). Minko speelde al enkele try-outs onder de naam The D-Town Playboys.

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Schlagerzangeres Jo Leemans, zonder naamvermelding te horen op Jack Hammer's single Twist Talk uit 1961, werd op 13 augustus 95 jaar. Leemans was in de jaren '50 een soort Vlaamse versie van Doris Day en maakte ook carrière als TV presentatrice en actrice. Anno 2022 zit ze in een rolstoel en woont ze in een woonzorgcentrum *** Contrabassist Wim Geysels stapt uit Belle Starr & the Boot Jacks, en omdat daarmee het laatste originele groepslid de band verlaat besluit zangeres Ariane Van Hasselt de stekker uit de groep te trekken. Hun laatste optreden vindt plaats op zaterdag 3 september in café De Hoogmis in Edegem.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Gina Lollobrigida

De Italiaanse filmlegende Gina Lollobrigida, in de jaren '50 samen met Brigitte Bardot en Sophia Loren het Europese antwoord op Marilyn Monroe, doet op 25 september mee aan de Italiaanse senaatverkiezingen. De voormalige sexbom, op haar 95ste een van de laatste levende linken met het gouden tijdperk van Hollywood, komt op voor de nieuwe populistische en eurosceptische partij Italia Sovrana e Popolare (ISP) die uit de Europese unie en uit de Nato wil stappen en tegen wapenleveringen aan Oekraïne en verplichte covid vaccinaties is. Lollobrigida zei aan de krant Corriere della Sera dat ze opkomt "omdat ik de ruziënde politici die nooit ter zake komen beu ben. Italië is er slecht aan toe en ik wil iets goed en positief doen". In totaal 101 partijen en lijsten hebben een aanvraag ingediend voor deelname aan de verkiezingen. Het is de tweede keer dat de actrice die een ster op de Hollywood Walk Of Fame heeft politiek actief is: in 1999 deed ze vruchteloos mee aan de Europese parlementsverkiezingen voor de Italiaanse centrumlinkse democraten van Romano Prodi. Lollobrigida maakte haar filmdebuut in 1946 en werd een jaar later derde in de Miss Italia schoonheidswedstrijd. Haar internationale doorbaak kwam er in 1953 aan de zijde van Humphrey Bogart in John Huston’s Beat The Devil. Daarnaast herinneren wij ons haar vooral van The Hunchback Of Notre Dame (1956), de circusfilm Trapeze (1956), de oorlogsfilm Never So Few (1959) en de peplum Solomon And Sheba (1959). Voor haar rol naast Bobby Darin in de romantische komedie Come September won ze in 1961 een Golden Globe award. In de jaren '80 was ze te zien in de soap Falcon Crest en als gastvedette in de reeks The Love Boat. Haar laatste filmrol was in 1997, uitgezonderd één cameo in 2011. In januari 2022 werd ze door een rechtbank onder curatele gesteld omdat ze haar financiële belangen niet meer zelf kan behartigen *** Op 15 augustus overleed Hans Peter Zdrenka, in 1978 de oprichter van de labels Buffalo Bop (later Bison Bop), oorspronkelijk een reeks van 65 LP’s, daarna een 130-tal CD’s, en van Dee-Jay Jamboree (meer dan 50 CD’s). Zdrenka vocht al enkele jaren tegen kanker *** Lucky Devils (F) drummer Eric "Ricky" Bosc had begin augustus een dubbel hartinfarct maar zijn situatie is stabiel. Voorlopig staan al hun concerten op hiatus *** De derde editie van de Action Packed weekender in Coimbra, Portugal in mei 2023 wordt uitgesteld omdat in hetzelfde weekend in dezelfde stad de Britse rockband Coldplay vier uitverkochte concerten geeft voor 208.000 mensen en de hotelprijzen daardoor vertienvoudigd zijn. Action Packed maakt later een nieuwe datum bekend voor het festival met The Houserockers, Jack Baymoore en Ruby Ann *** The Oekraïense groep The Wise Guyz traden op 27 augustus op in de Oekraïense stad Kharkiv "om fondsen te werven voor de aanschaf van maskers en regenponcho’s voor onze soldaten" *** Russ Field, van 1973 tot 1985 de originele leadgitarist van Showaddywaddy, verkoopt per opbod een originele gele Showaddywaddy drape. Twaalf jaar geleden verkocht hij er al zeven, en op basis van voor wat die toen zijn deur uitgingen is het minimumbod nu £ 750,-. Hij verkoopt ook originele handgeschreven arrangementen gebruikt in de studio voor de opname van onder meer Under The Moon Of Love *** Colin Grogan, de broer van Crazy Cavan en in de jaren '80 drummer van Breathless, heeft een nieuwe CD uit en dat lijkt ook al eeuwen geleden. Het overlijden van Cavan deed hem zin krijgen opnieuw songs te gaan schrijven, aldus Grogan die tegenwoordig in Australië woont. Hij nam de CD getiteld Pye Corner Rock op met Steve Dawson van de Britse band The Crawdads die ook in kangoeroeland woont.


Colin Grogan (r) en Steve Dawson

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Hoofdact op de 40ste verjaardag van Lead East in New Jersey, "de grootste oldies party ter wereld": Bobby D'Andrea, leadzanger van The Knockouts van Darling Lorraine (1959). D'Andrea is nu 90 jaar! Ook aldaar op de affiche: Larry Chance & the Earls, Vito Picone & the Elegants, Stan Zizka's Del Satins en Cleveland Still & the Dubs *** Al blijft het uitkijken met die doo-wop franchises: enkele weken terug traden in en om New York drie verschillende Drifters groepen op... *** Tina Winfield, de dochter van Willie Winfield, leadzanger van The Harptones (A Sunday Kind Of Love, Life Is But A Dream), verzamelt handtekeningen om in Brooklyn een straat naar haar vader te laten vernoemen. Winfield overleed een jaar geleden op 91-jarige leeftijd *** The future is now: volgens de fans van de tekenfilmserie The Jetsons, de 24 afleveringen tellende Hanna-Barbera tekenfilmreeks die liep van 1962 tot 1963 en de in de toekomst gesitueerde tegenhanger van The Flintstones was, werd hoofdpersonage George Jetson geboren op 31 juli 2022, datum waarover te debatteren valt, want in de reeks wordt nergens een exacte verjaardag genoemd en zelfs de verwijzingen naar het jaar 2022 zijn vaag. In 1985-1987 werden nog eens 51 afleveringen gemaakt, in 1990 volgde Jetsons: The Movie, en in 2017 was er nog een direct-to-DVD getiteld The Jetsons & WWE: Robo-WrestleMania. Benieuwd of ze binnen 40 jaar (de reeks speelt zich af in 2062) inderdaad vliegende auto’s gaan hebben...

*** Bear Family oprichter Richard Weize opent na bijna vijf jaar stilte opnieuw zijn Richard Weize Archives met twee luxe CD releases verpakt in een hardcover booklet. De ene set is een driedubbele CD met Caraïbische opnames van de Trinidad String Band uit - hou u vast - 1912 en 1914, de andere set is een enkele CD getiteld The Blues According To Hank Williams met 28 zwarte covers 1949-1967 van Hank Williams songs, vergezeld van een art print en een hardcover booklet van 34 pagina’s op 10 inch formaat 27 x 27 cm *** The Otis Redding Foundation houdt op 9 en 10 september een groot feest in Macon, Georgia, de stad waar Redding opgroeide, naar aanleiding van wat op 9 september zijn 81ste verjaardag zou zijn geweest moest ie in 1967 niet op zijn 26ste zijn omgekomen in een vliegtuigongeval. Hoogtepunt van de feestelijkheden is de voorstelling van het Mr. Pitiful’s pilsbier, genoemd naar één van zijn liedjes. Redding is uiteraard vooral bekend als soul icoon (Dock Of The Bay, 1967) maar begon zijn carrière begin jaren '60 in rock 'n' roll band The Pinetoppers *** Swamppop zanger Tommy McLain bracht op 26 augustus I Ran Down Every Dream uit, zijn eerste solo album in meer dan 40 jaar. De nu 82-jarige McLain scoorde in 1966 een hit met zijn cover van Patsy Cline's Sweet Dreams. Het nieuwe album is een all star zaakje met medewerking van grote namen uit de rock en pop als Nick Lowe, Elvis Costello, Van Dyke Parks en Augie Meyers van het Sir Douglas Quintet en The Texas Tornados. Ook McLain's vorig jaar overleden collega swamp popper Warren Storm staat op de lijst van gastvedetten ***Die muziekcruises in Amerika, het is me wat. Van 30 oktober tot 6 november vaart de Malt Shop Memories Cruise uit van Fort Lauderdale, Florida naar St Thomas op de Maagdeneilanden in de Antillen in de Caraïbische zee en terug aan boord van de Nieuw Amsterdam (!) op de Holland America Line, in het gezelschap van Dion, Frankie Avalon, Chubby Checker, Darlene Love, Gary US Bonds, The Duprees, Jay Siegel's Tokens, Dean Torrence, Chris Montez, The Capris, Charlie Gracie, Bill Haley Jr, Bobby "Brooks" Wilson en een aantal sixties acts *** Johnny Cash: The Redemption Of An American Icon is de titel van een nieuwe documentaire over de periode in Cash's leven toen hij in 1971 de LP Man In Black opnam terwijl hij leed aan een depressie en een drugsverslaving, en hoe Cash uiteindelijk het licht zag en de Here terugvond. De documentaire bevat onder meer nooit eerder gehoorde fragmenten van de meer dan 100 audio tapes die Cash maakte toen hij zijn autobiografie schreef en is gebaseerd op het gelijknamige boek van predikant Greg Laurie uit 2019


“Johnny Cash: The Redemption Of An American Icon”
film art created by Statement Advertising x Hatch Show Print (PRNewsfoto/ Fathom Events)

*** Rollercoaster Records geeft meer info over hun op stapel staande heruitgave van Buddy Holly's debuut album, The "Chirping" Crickets uit 1957. Producer Norman Petty overdubde de originele opnames vóór release, mogelijk omdat de groep continu on the road was en dus niet beschikbaar was om de opnames zelf af te werken, en voegde er onder meer backing vocals van The Picks aan toe. Hoe Holly & co zelf hadden gewild dat de plaat klonk weet dus niemand, want de enige nog levende Cricket, drummer Jerry Allison, overleed dus op 21 augustus jongstleden. Rollercoaster engineer Chris Hopkins heeft de opnames bewerkt met moderne technologie om de verschillende sporen apart te zetten en creëerde op die manier ongedubde versies en remixes. De 34 track CD bevat The "Chirping" Crickets in drie versies: een geremasterde mono uitvoering, een nieuwe stereo remix en in undubbed stereo, en is verpakt in twee verschillende uitvoeringen: een jewel case met de originele Australische hoes en een kartonnen rolapak cover met de Britse hoes. Beide versie bevatten hetzelfde CD booklet. Rollercoaster kwam eerder al tot verbazingwekkende resultaten door de muziek van Peggy Sue op Peggy Sue Got Married te plakken.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 4 augustus overleed op 87-jarige leeftijd de op 2 september 1934 als zoon van een predikant geboren bariton- en baszanger Samuel Gooden, oprichtend lid van The Impressions. The Impressions met leadzanger Curtis Mayfield zijn vooral bekend als jaren '60 soul trio dat 39 keer de Billboard Hot 100 haalde maar werden in 1957 opgericht als doo-wop quintet onder leiding van Jerry Butler. Hun doorbraakhit was de ballade For Your Precious Love uit 1958, waarna Butler uit de groep stapte. Na het vertrek van Mayfield in 1970 gingen The Impressions verder met nieuwe leadzanger Leroy Hutson. Curtis Mayfield overleed in 1999 aan diabetes, The Impressions traden nog steeds op met Gooden *** Op 11 augustus overleed de op 12 februari 1920 geboren Wrecking Crew gitarist William Keith "Bill" Pitman die het vak leerde in het Los Angeles Conservatory Of Music en in de band van Peggy Lee. In 1957 vroeg de moeder van Phil Spector hem of hij haar zoon lessen jazzgitaar kon geven (na drie maanden gaf Pitman het op), en uiteindelijk zou hij meespelen op verschillende Wall Of Sound opnames. De B-kant van Be My Baby van The Ronettes uit 1963 is een instrumentale jamsessie getiteld Tedesco And Pitman, naar Tommy Tedesco (ook gitarist bij de Wrecking Crew) en Bill Pitman. Hij was ook te horen op opnames van onder meer The Teddy Bears (de Phil Spector productie To Know Him Is To Love Him), Jack Nitzsche (The Lonely Surfer), Jan & Dean (Surf City, The Little Old Lady From Pasadena), The Marketts (Out Of Limits), The Routers (Let's Go), The Rip Chords (Hey Little Cobra), Bobby Vee (The Night Has A Thousand Eyes), Hal Blaine (de LP Deuces "T's Roadsters & Drums), The Ventures (de LP’s Play Guitar With The Ventures Vol. 2 en 1.000.000 Dollar Weekend), Nancy Sinatra (These Boots Are Made For Walkin'), The Beach Boys (Good Vibrations, Wouldn't It Be Nice), Sam Cooke, Ricky Nelson, Johnny Rivers en The Everly Brothers, op de soundtrack van letterlijk honderden films als Blue Hawaii (1961), Torn Curtain (1966), Paint Your Wagon (1969), Butch Cassidy And The Sundance Kid (1969, de ukelele in Raindrops Keep Fallin' On My Head) en M*A*S*H, en op de soundtrack van TV reeksen als Bonanza, The Glen Campbell Goodtime Hour en Star Trek. In 2008 was hij te zien in de documentaire The Wrecking Crew geregisseerd door Tommy Tedesco's zoon Denny Tedesco. Pitman stopte in 1973 met studiowerk om op tour te gaan met artiesten als Burt Bacharach en Vikki Carr, en werkte later als bandleider in Las Vegas. Hij ging officieel met pensioen in 1989 en overleed op 102-jarige leeftijd aan een gebroken ruggengraat na een val.


Bill Pitman (r) en Carol Kaye

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 16 juli overleed op 77-jarige leeftijd Don K. Reed, sinds de jaren '70 radio DJ in New York gespecialiseerd in doo-wop en oldies. Je kan hem horen op Doo Wop Shop Talk, de afsluitende track van de Crystalairs CD Strange World uit 1996, waarin Reed een demo van The Crystalairs draait en Ed Engel interviewt, de man achter het gespecialiseerde doo-wop label Crystal Ball Records waarnaar de Duitse groep zich noemde *** Op 29 augustus werd het overlijden bekend gemaakt van country singer-songwriter Luke Bell die minstens twee albums uitbracht, Don't Mind If I Do (2014) en Luke Bell (2016). In 2018 won hij Best Honky Tonk Male in Dale Watson's Ameripolitan Awards. De 32-jarige Bell leed aan een bipolaire stoornis, was vermist sinds 20 augustus en stapte zelf uit het leven

*** Richard "Richie" Merritt, neo doo-wop zanger in jaren '90 incarnaties van The Clovers, The Drifters, The Crests en The Marcels, heeft een autobiografie uit getiteld Ain't No Big Thing. Merritt bracht onder eigen naam minstens twee CD’s uit, Then And Now (1998) en Now (2005) *** Op 9 september verschijnt acht jaar na Rockin' Together het nieuwe album Start Over Again van jaren '80 band The Rockats in de bezetting Dibbs Preston (zang), Danny B. Harvey (gitaar), Barry Ryan (gitaar) en Smutty Smiff (contrabas), met op drums Clem Burke van Blondie. Vorig jaar verscheen reeds de single Nervous Breakdown, een cover van Eddie Cochran. Nieuwe single om het album te promoten wordt Lucky Old Rockabilly (Walking Down The Pike), gebaseerd op de titel van een interview met Carl Perkins in Guitar Player magazine uit 1992. De groep bracht recent ook een 45 toeren single uit op blauw én op roze vinyl waarop ze samen met Linda Gail Lewis Ann-Margret en Mickey Gilley begeleiden op een cover van Splish Splash.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 4 augustus overleed op 87-jarige leeftijd de op 1 oktober 1934 geboren Nascar racepiloot en stuntman Henry Neil "Soapy" Castles die in de film Speedway Elvis' '67 Dodge Charger bestuurde. Neil Castles werkte ook voor de Robert Mitchum film Thunder Road (1958) en schreef in 2019 zijn autobiografie Memoir Of A Life In Nascar And The Movies *** Op 9 augustus overleed op 89-jarige leeftijd de op 9 oktober 1932 geboren Ivan Gene LeBell, stuntman, worstelaar, martial arts expert en judo kampioen. Gene LeBell schreef twaalf boeken over wresting en judo, en trad aan in meer dan 1000 films en TV reeksen. Hij gaf ooit nog les aan Bruce Lee en Chuck Norris, was stunt coördinator voor de TV reeksen Batman, The Munsters, The Beverly Hillbillies, The Six Million Dollar Man, Kung Fu, Starsky & Hutch, Taxi, The Fall Guy and Married With Children, en knokte met Elvis in diens films Blue Hawaii (1961) en Paradise Hawaiian Style (1966). Andere films waar hij aan meewerkte zijn de Planet Of The Apes reeks, Earthquake, The Towering Inferno, de Naked Gun reeks, King Kong (1976), Bronco Billy, Airplane en Raging Bull. Naar verluidt was LeBell de inspiratie voor het personage vertolkt door Brad Pitt in de Quentin Tarantino film Once Upon A Time In Hollywood (2019), wat Tarantino zelf ontkent


Op 2:41 krijgt Gene LeBell een karate trap van Elvis!

*** Op 15 augustus overleed in Memphis Nancy Rooks, kokkin op Graceland van mei 1967 tot de openstelling voor het publiek in 1982. Daarna werkte ze tot 1993 in het aan Graceland verbonden Heartbreak Hotel dat de deuren sloot in 2016 en aan de kassa van het Rockabilly's Burger Café. Rooks was aanwezig in Graceland toen Elvis stierf (de details en het exacte tijdsverloop blijven onduidelijk omdat de getuigenissen, onder meer van Nancy Rooks, niet overeenstemmen). Later schreef ze de boeken The Presley Family Cookbook (1980, samen met Vester Presley, de jongere broer van Elvis' vader Vernon Presley), The Maid The Man And The Fans: Elvis Is The Man (1984) en Inside Graceland: Elvis' Maid Remembers (2005). Ze was 84 jaar *** Geen James Burton op Elvis Week in Memphis wegens besmet met covid en in quarantaine *** Ook afwezig "wegens onvoorziene omstandigheden": seventies bassist Norbert Putnam, en Cassandra Peterson die een date had met Elvis toen ze eind jaren '60 topless danseres was in het Dunes hotel in Las Vegas, dus vóór ze begin jaren '80 haar alter ego van horror hostess Elvira ontwikkelde. In haar autobiografie Yours Cruelly, Elvira: Memoirs Of The Mistress Of The Dark uit 2021 wijdde ze een hoofdstuk aan haar one night stand met Elvis *** De soundtrack van de nieuwe Elvis biopic, naar wij lezen de op één na best scorende muziek biopic sinds de jaren 70 na Bohemian Rhapsody (Queen, 2018) en op dit moment wereldwijd de 11ste film op de lijst van grootste box office successen van 2022, haalde de eerste plaats in de Billboard soundtrack hitparade. In de gewone album lijst stond de soundtrack in de Top 10 *** En bij ons heeft de film inmiddels meer dan 400.000 bezoekers getrokken, aldus Warner Bros Nederland *** Steve Binder, de nu 89-jarige met een Emmy bekroonde regisseur van Elvis' '68 Comeback Special, werkt aan een documentaire over het maken van de TV special die in 2023 zijn 55ste verjaardag viert. Binder publiceerde in 2018 al een luxe boek getiteld Elvis '68 Comeback: The Story Behind The Special, waarvan vorig jaar een nieuwe uitgave verscheen met een voorwoord van Baz Luhrmann, de regisseur van de nieuwe biopic. Aan Elvis & Steve: The Making Of The ’68 Comeback Special werkt ook producer Spencer Proffer, de maker van de docu The Day The Music Died: The Story Of Don McLean's American Pie, mee. Of ook Elvis Presley Enterprises zijn medewerking zal verlenen is nog niet bekend *** In Duitsland verscheen Überwiegend Heiter: Mein Ziemlich Bewegtes Leben, de autobiografie van de nu 82-jarige actrice Vera Tschechowa met wie Elvis in 1959 een vriendschap onderhield/ relatie had tijdens zijn legerdienst. Het boek is momenteel enkel te koop in het Duits


Elvis en Vera Tschechowa

*** Bij nummer 4 van het door het Deense Memphis Mansion uitgegeven tijdschrift Elvis Unlimited zit een rode flexi disc met de Extended Vocal Mix van Loving You door Anthony Stuchbury, gemaakt door de orchestrale filmversie te koppelen aan de studioversie, de snelheid te corrigeren, de balans te regelen en het geheel opnieuw te editen *** EPE bracht naar aanleiding van de 45ste verjaardag van het overlijden van Elvis een op 500 exemplaren gelimiteerde Sapphire Collection uit bestaande uit zes handgenummerde vinyl singles met Elvis klassiekers verpakt in een draagbaar platenkoffertje, met als bonus goodies een 45 toeren adapter, een genummerde en door EPE CEO Jack Soden gehandtekende poster van de 40ste verjaardag van de opening van Graceland op 7 juni 1982, en een stukje stof geknipt uit kledingstukken van Elvis van de jaren '50 tot 1971, het jaar waarin je die als bonus kreeg bij de 4 LP box set Worldwide Gold Award Hits Vol. 2. Ze komen rechtsreeks uit de archieven van Graceland want ze zitten nog in de originele RCA "something from Elvis' wardrobe for you" enveloppes. Reken op een 600 dollar voor de set... *** Die swatches zoals ze genoemd worden doen ook los de ronde want in 2004 kocht Daniel Johnson van het Elvis Presley Museum er een stuk of 400 van RCA re-issue producer Don Wardell *** Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn: de eerste Elvis kalenders en agenda’s voor 2023 zijn gearriveerd! *** Wij zijn in de kleinhandel zelfs al kerstversiering tegen gekomen. Hoog tijd dus om de kerstplaten boven te halen, want Rhythm Bomb en Bear Family hebben hun nieuwe kerst releases al aangekondigd, net zoals de budget bootleggers hun Elvis kerst CD’s al hebben klaarliggen!


10 augustus 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


(Een deel van) The Rhythm Shufflers op D-Day

The Rhythm Shufflers zijn een nieuwe rocka-hillbilly band met de onder meer van The Barnstompers, The Haystack Hi-Tones en Mellow Jo & the Hi-Tones bekende gezichten van KC Byrd (zang, gitaar), Annita Langereis (zang), Marjos Rinders (zang), Eddie Byrd (gitaar), Raymond Blom (contrabas) en Jan van Leeuwen (drums). Ze speelden hun debuutconcert in juni op D-Day in Amsterdam *** *** Rockadile heeft een EP uit die voorlopig enkel digitaal te beluisteren is. Dit is de link: https://hyperfollow.com/rockadile *** Volgend jaar 2023 komt de Australische rockabilly zangeres-gitariste Cherry Divine van 30 juni tot 6 augustus terug naar Europa. ?De Cherry Divine band voor deze tour worden Coen Molenschot op drums, Cees Verhoeks op leadgitaar en Deon Buck op contrabas, allen leden van de band Guy Pierson & the Rhythm Cats


Cherry Divine

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op zaterdag 13 augustus staat Stray Cats drummer Slim Jim Phantom geprogrammeerd in L'Escalier in Luik, begeleid door de Belgische muzikanten Michel Brasseur (John Mary Go Round, gitaar) en Colin Petit (Country Cooking, contrabas). Volgens de flyer zou de show helemaal gratis zijn! *** 30 jaar na de feiten voor het eerst uitgebracht en dan nog wel op LP: de Britse psychobilly vernieuwers Torment in 1990 live op het 3rd Belgium Wreckin' Festival ***

De Antwerpse Brouw Compagnie - zeg gerust de Seefbrouwerij, bekend van haar retro Seef bier, Nonkel Pater en Bootje bier - bestaat tien jaar en grijpt die aangelegenheid aan om de bedreigde radiozender Minerva te steunen met de creatie van het Radio Minerva Tripel bier. Radio Minerva, de Antwerpse vrije radio die dit jaar veertig kaarsjes uitblaast en even roemrucht is om haar stuntelende presentatoren als om haar muziekkeuze waarin crooners en oldies centraal staan, zag begin dit jaar haar erkenning vernietigd na een klacht van een concurrerende zender over procedurefouten, maar zou volgens de laatste berichtgeving toch on air kunnen blijven op de klassieke, niet-digitale FM frequentie. De Radio Minerva Tripel is een goudblond bier van 7,5% alcohol met een gist die een fruitige nasmaak geeft, subtiel gekruid met kruiden die karakter geven. Een deel van de opbrengst is ten voordele van Radio Minerva *** Alle sinjoren - of was het senioren? - willen hem horen! *** En drinken...

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Darrel Higham (l) & Slim Jim Phantom

Darrel Higham heeft in zijn Embassy Studios samen met Stray Cats drummer Slim Jim Phantom een nieuw Katmen album opgenomen *** Drummer Les Curtis stopt na vijf jaar bij Bamboozle. Wie hem gaat vervangen is nog niet bekend *** Géén Wise Guyz op High Rockabilly in september: de groep mag het door oorlog geteisterde Oekraïne niet verlaten voor één optreden, aldus een mededeling van het Spaanse festival. The Wise Guyz worden vervangen door Chuy Bobcat (MEX) *** The Firebirds (D) organiseren een tweede editie van hun Firebirds Rock 'n' Roll Cruise van 30 september tot 7 oktober 2023, let op: inderdaad 2023. Wie allemaal komt spelen is nog niet bekend, wel dat cruiseschip de Costa Deliziosa Italië, Kroatië en Griekenland aandoet. One for the boat op www.rocknrollcruise.de *** Good Rockin' Tonight mag niet langer doorgaan in Attignat, zo heeft het gemeentebestuur van het Franse stadje beslist. "De stad kan de toeloop van 5000 bezoekers niet langer aan inzake veiligheid, verkeer, parkeergelegenheid, elektriciteitsvoorziening, infrastructuur en inzet van gemeentelijke en technische middelen en diensten voor het festival". Organisatoren Lyliane Thozet en Jacky Patonnier zoeken in samenspraak met de lokale besturen naar een nieuwe locatie in de regio Bourg-en-Bresse voor de volgende editie die - zo benadrukken ze - zeker doorgaat van 27 april tot 1 mei 2023 *** Vreemd, je zou juist verwachten dat een stad 5000 internationale bezoekers die consumeren en hotels boeken met open armen verwelkomt... *** Bijna 45 jaar na de single Rockabilly Rebel ontmoette Richard Howells, de kerel met het witte petje centraal op de foto van het singlehoesje, begin augustus op het door Sonny West georganiseerde Kent 50s Festival eindelijk alle originele groepsleden van Matchbox. Howells had reeds eerder individuele groepsleden ontmoet maar nog nooit de hele band samen. Foto’s en handtekeningen volgden uiteraard


1979: Richard Howells midden op de single van Rockabilly Rebel
2022: midden tussen Matchbox! (Photo credit: Mouse Zinn)

*** Op 11 juli overleed op 94-jarige leeftijd de op 4 april 1928 geboren Britse componist Monty Norman (echte naam: Noserovitch), de schrijver van het iconische James Bond thema, sinds Dr. No (1962) te horen in alle James Bond films uitgezonderd de Casino Royale reboot uit 2006. Norman gebruikte voor het thema een staccato gitaarrif geïnspireerd op het door hem voor de (nooit opgevoerde?) musical A House For Mr. Biswas (1961) gecomponeerde liedje Good Sign Bad Sign. Filmcomponist John Barry die het arrangement voor het thema maakte beweerde later dat hij en niet Norman de melodie had bedacht, maar de zaak werd in de rechtbank beslist in het voordeel van Monty Norman, al zijn er zeker nog andere bronnen: de melodie duikt ook op in het nummer Plegaria A La Royé van Célia Cruz uit 1954. De gitaar op de originele opname gemaakt op 21 juni 1962 werd gespeeld door Vic Flick van The John Barry Seven op een Britse Clifford Essex Paragon De Luxe gitaar uit 1939 door een Fender Vibrolux versterker. Hij kreeg £ 6,- betaald voor de sessie, speelde ook gitaar op It's Not Unusual (Tom Jones) en Shout (Lulu), leeft nog en is nu 85 jaar. Het James Bond Theme werd onder meer opgenomen door Johnny & the Hurricanes, The Ventures, Hank Marvin, Perez Prado, The Skatalites, The Ventures, ZZ & de Maskers, The Astronauts, Laika & the Cosmonauts en Brian Setzer. Norman nam midden jaren '40 les bij Bert Weedon, toen nog orkestgitarist, en leerde het vak als zanger-gitarist in het variété en in de orkesten van onder meer Stanley Black en Ted Heath. In 2005 bracht hij de CD Completing The Circle uit met de nummers Good Sign Bad Sign, James Bond Theme en het gelijkaardige Dum Di-Di Dum Dum, met extra lyrics waarin hij de origine en geschiedenis van het James Bond Theme uitlegt. Hij werkte voor theater en film (The Two Faces Of Dr. Jekyll in 1960, The Day The Earth Caught Fire in 1961), en schreef de muziek voor de musical Expresso Bongo (1958), in 1959 de basis voor de gelijknamige Cliff Richard film, zij het evenwel met nieuwe muziek: het enige nummer uit de musical dat ook in de film voorkomt is de ballade The Shrine On The Second Floor

*** Op 8 augustus overleed Bernard Zitoune alias Joe Legrand, platenverzamelaar sinds 1960, in de jaren '60 drummer in rock 'n' roll bands en vanaf de jaren '70 rock 'n' roll radiomaker. Sinds 1972 was hij rock 'n roll DJ, hij draaide onder meer op de Rhythm Riot (in 2004) en de Summer Jamboree (I, in 2005), was concertorganisator, werkte mee aan het magazine Juke Boxe, bracht midden jaren '90 zijn eigen Bop Street magazine uit, en was in 1996 mede-oprichter van het Franse tijdschrift Rock 'n 'Roll Revue. In 1993 stelde hij de CD Rock And Roll Français: Du Jazz Au Rock 1956-1960 samen die een jaar later in Frankrijk de Grand Prix Du Disque De La Réédition kreeg. Big Joe leed al enkele jaren aan neuropatie, een aandoening van de zenuwen van armen en benen waardoor spieren en gevoel niet meer naar behoren functioneren. In juli kwam hij zwaar ten val op straat


Joe Legrand in 1970

*** Ook op 8 augustus overleed de op 26 september 1948 geboren Brits-Australische zangeres Oliviva Newton-John die al een goedgevulde muzikale carrière achter de rug had toen ze in 1978 tegenover John Travolta zong, danste en acteerde in de film Grease. In december 2019 traden ze nog eens samen op tijdens drie Meet 'n' Grease sing-along evenementen in Florida. Van 1968 tot 1972 had ze een relatie met Shadows gitarist Bruce Welch die na hun breuk een zelfmoordpoging ondernam. Olivia Newton-John vocht 30 jaar tegen borstkanker en kreeg daar nog een diagnose van uitgezaaide botkanker bovenop. Ze werd 73 jaar

*** En het houdt maar niet op: van over het kanaal komt het bericht dat Mike Bunt overleed, drummer van The Shades die van 1977 tot midden jaren '80 minstens twee LP’s en zes singles uitbrachten. Ze waren te zien in de reboot van de TV show Oh Boy en speelden zo vaak bij ons dat ze in die dagen één van onze favoriete bands waren. Bunt was al enige tijd ziek. Gitarist Spike Hooper overleed in 1999, bassist Alan Ross in 2018, Colin Pryce-Jones is nog steeds frontman van The Rapiers *** Rock 'n' roll is een internationale samenzwering: het Isaac Webb Trio die pas een single uitbrachten op Wild Records komen uit de Shetlandeilanden (officieel Schots grondgebied) en de Faeröer eilanden (officieel Deens grondgebied) *** Het nieuwe album van The Hi-Fly Rangers, een LP getiteld Hi-Fly Rangers Go Feathers, is een Goofin' LP waarop de band 11 nummers van Charlie Feathers covert. Op We're Getting Closer To Being Apart speelt Charlie's zoon Bubba Feathers leadgitaar (hij nam zijn partij op bij Sun Records) en Wild Side Of Life is een demo gezongen door Charlie Feathers met nieuw opgenomen begeleiding door de Finse band. Als bonus krijg je bij de LP niet alleen een onbekende foto van Charlie Feathers op formaat 21 x 14 cm bij maar ook een 4 track vinyl EP met onuitgebrachte Charlie Feathers demo’s van Roll Over Beethoven, Knoxville Girl, Crazy Arms en Mama Oh Mama, ontdekt in de collectie acetaatopnames van de Finse verzamelaar Tapio Väisänen.


In deze videoclip zie je opnames van Bubba Feathers in de Sun Studio en bij hem thuis, en van vroeger als gitarist bij zijn vader Charlie Feathers

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Op 2 september op Return 2 Back in Graz (A) te gast voor een exclusief Europees optreden: Tony Passalacqua alias Tony Passa, voormalig leadzanger van doo-wop groep The Fascinators, begeleid door Freddy Velas & the SilverTones. Met Tony & the Twilights bracht hij in 1960 de single Paper Boy/ Please Believe In Me uit, in 1962 als Tony Richards de solo single Caravan Of Lonely Men/ Wind-Up Toy (1962) in een productie van Jeff Barry *** John Blair van Jon & the Nightriders hoopt zijn documentaire Sound Of The Surf klaar te hebben voor DVD release tegen oktober. De docu is helemaal klaar behoudens opnames voor muzikale cues en het uitspitten van alle legale loopholes.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)


Larry Welborn op contrabas bij Buddy & Bob

De Buddy Holly connectie: op 31 juli overleed Larry Welborn, de op 13 april 1939 geboren contrabassist van Buddy Holly's eerste groep Buddy & Bob ("western & bop"). Hij staat mee op de foto’s waarop je Buddy Holly en Bob Montgomery tussen het publiek ziet toen Elvis op 3 juni 1955 optrad in Holly's hometown Lubbock en speelde contrabas op de Buddy & Bob opnames Gotta Get You Near Me Blues en Flower Of My Heart, op de vroege ongedubde opnames van Baby Let's Play House, Down The Line, Bo Diddley en Brown Eyed Handsome Man, en hij speelde bas op That'll Be The Day en I'm Looking For Someone To Love. Na de split van Buddy & Bob stapte Welborn over op gitaar en nam hij als gitarist op met The Four Teens (met Terry Noland op zang en Joe B. Mauldin op contrabas) voor Holly's producer Norman Petty, met name de single Go Little Go Cat/ Spark Plug uit 1958. Later had hij zijn eigen opnamestudio. Welborn die onder meer geïnterviewd werd voor de BBC documentaire Buddy Holly: Rave On uit 2017, was 83 jaar. Bob Montgomery overleed in 2014 *** Op 8 augustus overleed de op 16 juni 1941 geboren Lamont Herbert Dozier, vanaf 1962 één derde van componistentrio Holland-Dozier-Holland en co-auteur en/ of producer van 14 Billboard nummer één hits. Dozier is vooral bekend van zijn werk voor Motown Records als arrangeur voor groepen als The Supremes (You Can't Hurry Love, Where Did Our Love Go), Martha & the Vandellas (Heatwave), The Four Tops en The Isley Brothers, maar begon zijn carrière als zanger in The Romeos (twee singles in 1957), The Voice Masters (drie singles in 1959-1960), Ty Hunter & the Voice Masters (twee singles in 1960) en solo als La Mont Anthony (twee singles in 1961). Hij verliet Motown in 1968 en stapte uit Holland-Dozier-Holland in 1973, de start van een succesvolle solo carrière als producer en zanger. Hij werd 81 jaar.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Drummer Walter Spano stapt na zeven jaar uit Voodoo Swing omwille van privé- en gezondheidsredenen. Wie hem gaat vervangen is nog niet bekend *** Op 29 juli overleed de op 16 juli 1956 geboren Kenneth Wayne "Crash" Justice, de vader van Rory Justice. Crash zong ook zelf rockabilly (en punk) vanaf midden jaren '70 en bracht in 2006 op Golly Gee Records als Crash Justice de CD Life In A Bottle uit.

Links Rory (l) en Crash Justice; rechts de CD uit 2006

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Heel eventjes aangeboden via Amazon: een pré-order voor een Legacy Recordings Elvis on Tour (1972) box set met 6 CD’s en 1 Blu-Ray, goed voor vier concerten en twee repetities van Elvis' concerttour uit 1972 die resulteerde in de gelijknamige bioscoopdocumentaire, samen 145 tracks waarvan 91 onuitgebracht. De listing met een release datum van 11 november 2022 is inmiddels verwijderd van Amazon. Follow That Dream producer Ernst Jorgensen geeft op 14 augustus tijdens Elvis Week een Sony Listening Party waarin hij de nieuwe set officieel zal unboxen *** Verzamelaarslabel Follow That Dream bracht een 3 CD set uit van Aloha From Hawaii met een door Matt Ross-Spang drie minuten langer durende (enkele seconden meer audio voor het concert begint en een langere outro) hermixte versie van het concert uit 1973 (de 40th Anniversary Aloha set uit 2013 had alleen een nieuwe mix van de repetitie show), de remaster uit 2013 van Steve Rosenthal en Rob Santos van die repetitie, en de volledige tape (52 minuten) van de opnamesessie na het concert bedoeld als extra materiaal voor latere TV herhalingen inclusief 25 minuten onuitgebrachte outtakes van de vijf songs die Elvis toen opnam (Blue Hawaii, Ku-U-I-Po, No More, Hawaiian Wedding Song en Early Morning Rain), aangevuld met een CD booklet van 24 pagina’s *** Op 9 juli overleed de op 19 augustus 1927 geboren acteur LQ Jones (echte naam: Justice Ellis McQueen Jr), te zien in de Elvis films Love Me Tender (1956), Flaming Star (1960) en Stay Away Joe (1968.) Daarnaast zat ie vooral in nog meer westerns als Ride The High Country (1962), Major Dundee (1965) en The Wild Bunch (1969), en in oorlogsfilms als Battle Cry (1955), The Naked And The Dead (1958) en Hell Is For Heroes (1962, met Bobby Darin). Jones werd 94 jaar *** Op 44-jarige leeftijd overleden: zangeres Shonka Dukureh die in de nieuwe Elvis biopic haar filmdebuut maakte in de rol van Big Mama Thornton. Dukureh werd op 21 juli levenloos aangetroffen in haar woning. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor kwaad opzet *** Abonnees van HBO Max kunnen de film trouwens bekijken sinds 8 augustus *** Te koop: Elvis’ privé Lockheed Jetstar One uit 1962, het rode vliegtuig dat in 2017 werd verkocht voor 430.000 dollar maar nog steeds op dezelfde plaats staat waar het al veertig jaar staat, namelijk een landingsbaan in Roswell, New Mexico, en daar zal het ook blijven staan tenzij u er nieuwe motoren in steekt en de cockpit restaureert. U doet anders wel een koopje: het minimumbod is "slechts" 100.000 dollar. Elvis kocht de jet in juli 1976 toen hij zijn Dessault Falcon inruilde maar er zijn ons geen foto’s bekend van hem in of bij het vliegtuig. Het is Elvis' enige vliegtuig dat in privé handen is, de twee andere vliegtuigen die hij bij zijn overlijden bezat staan tentoongesteld in Graceland.

13 juli 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 2 juli traden The Black River Four uit Rotterdam voor het eerst sinds jaren weer eens op. Wanneer was de laatste keer? 31 december 2017 in Paradiso bij Amsterdam BeatClub? *** Het Amerikaanse surflabel MuSick Recordings werkt aan een nieuw project met Phantom Frank Gerritsen van The Phantom Four en The Treble Spankers *** Hoorden wij daar waaien dat Rockadile een (voorlopig enkel digitale?) EP uit heeft? We gaan op onderzoek uit! *** The Blue Grass Boogiemen staan op de juli cover van Sena Magazine, het vaktijdschrift voor rechthebbende uitvoerende kunstenaars en producenten.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 14 juli treedt de inmiddels 80-jarige Paul Anka op in het Kursaal van Oostende. Voor Nederland staat geen enkele datum ingepland *** Géén Dave & Deke Combo bij de V8 Brothers in Hooglede-Gits begin juli: Dave Stuckey was "stuck" op de luchthaven. Deke Dickerson heeft dan maar een extra set gespeeld.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rhythm Rockers gitarist Lyndon Needs brengt de CD A Rockin' Legend uit met 16 demo’s, alternatieve takes en onuitgegeven opnames 1972-2021 van Crazy Cavan & the Rhythm Rockers, aangevuld met een radio interview en opnames met Jools Holland uit 2015. A Rockin' Legend verscheen op hun eigen Crazy Rhythm label *** Binnenkort verschijnen twee 10 inch EP’s met de eerste resultaten van de restauratie van Joe Meek's Tea Chest Tapes, bijna 1900 opnamebanden die 50 jaar opgeslagen zijn geweest en nu liefdevol werden opgepoetst en gedigitaliseerd door Alan Wilson van Western Star Records. De eerste 10 inch is een various artists getiteld The Telstar Story met onbekende demo’s, geluidseffecten, ongedubde en alternatieve versies + een gezongen versie van Glenda Collins, de tweede is getiteld The Heinz Sessions Vol. 1 en bevat negen alternatieve versies, demo’s en guide tracks van onder meer Just Like Eddie. Beide platen verschenen op Cherry Red Records *** Tales From The Woods meldt het overlijden van de Britse boogie pianiste Claire Hamlin ten gevolge van kanker. Hamlin speelde bij The Slammers (de CD’s We're Slammin', 1999 en Gimme Some More, 2000) en The Slammers Maximum Jive Band (de CD Jive Time, 2008), en was de vaste pianiste op de Tales From The Woods festivals waar ze fifties artiesten als Tommy Hunt en Margaret Lewis begeleidde. Onder eigen naam bracht ze in 2019 de solo CD Elbows Going Crazy uit *** Don Cavalli (F) zegt zijn optreden op High Rockabilly (E) begin september af om niet nader gespecifieerde gezondheidsredenen *** The Boneshakers (D) moeten hun naam veranderen omdat er in Detroit al een groep met dezelfde naam rondloopt die dreigt met een rechtszaak. The Boneshakers zijn dood, lang leve Boney & the Shakers! *** The Moscow Beatballs stoppen er mee, en daar is opvolger Radionyanya alias RadioNanny, bestaande uit Timur Popovkin (Moscow Beatballs, Red Elvises) op contrabas en basgitaar, Pavel Stepin (Mister Twister, Gagarin Brothers) op gitaar en Pavel Voyskov (Red Elvises, Gagarin Brothers) op drums.


Dit is Radionyanya...

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op 23 juni overleed de Australische mode ontwerpster Paula Stafford, één van de uitvinders van de bikini die meestal wordt toegeschreven aan de Franse mode ontwerpers Jacques Heim en Louis Réard, waarop dan het jaartal 1946 wordt geplakt. Stafford maakte haar eerste bikini echter al in 1936 voor zichzelf door simpelweg een badpak in twee te knippen, badpakken die op zichzelf al steeds kleiner werden, onder meer door de schaarste gecreëerd in de aanloop naar de tweede wereldoorlog. Stafford begon bikini’s op maat te maken vanuit haar boetiek aan het strand van Surfers Paradise Beach bij de stad Gold Coast. In 1993 kreeg ze de Medal Of The Order Of Australia voor haar verdiensten aan de mode industrie, in 2010 verscheen haar autobiografie Bikini: The Paula Stafford Story. Ze werd 102 jaar *** Te koop in Casitas Springs, Ventura, California: de ranch die Johnny Cash in 1961 liet bouwen en waar hij woonde met zijn eerste echtgenote Vivian Liberto en hun vier dochters tot zijn echtscheiding in 1966. De vraagprijs is 1,795 miljoen dollar en het huis bevat vijf slaapkamers, vier-en-een-halve badkamers, een zwembad, Cash's opnamestudio, zijn in de muur ingebouwde platendraaier en zijn zwarte badkamer inclusief zwart toilet. De huidige eigenaar kocht het in 2003 voor 739.000 dollar *** Wie Koko Mojo's 10 LP set Boss Black Rockers wil kopen diene snel zijn slag te slaan: de verkoop ging officieel van start op 24 juni en op 27 juni waren de box sets én Volume 1, de enige LP die nu al apart te koop is, reeds uitverkocht bij de platenfirma. Als u ze nog ziet steken in de bakken: niet twijfelen! *** Rollercoaster Records kondigt een hermixte en geremasterde 65ste verjaardagseditie aan van Buddy Holly's debuut LP The "Chirping" Crickets uit 1957 in mono én stereo + ongedubde versies van de songs waar The Picks werden bijgeplakt.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Uit doo-wop kringen komt het bericht van het overlijden van John "Wayne" Stierle op 79-jarige leeftijd. Stierle was in 1960 de oprichter van Candlelite Records, het eerste oldies label ter wereld, introduceerde de acapella in de doo-wop, was in de jaren '70 een van de pioniers van het concept oldies radio, is volgens de legende de persoon die de term "doo-wop" introduceerde (geen fifties woord maar net zoals de term "rockabilly" pas gebruikt sinds de jaren '70), maakte in de jaren '70 nieuwe opnames van groepen als The Dubs en The Shells, en was de eerste persoon ter wereld die John Travolta regisseerde als danser, voor een commercial van één van zijn oldies LP sets ***


Sonny Barger in 1957

Op 29 juni overleed op 83-jarige leeftijd Ralph Hubert "Sonny" Barger, op 1 april 1957 mede-oprichter van het Oakland, California chapter van de motorclub Hells Angels, op 17 maart 1948 opgericht door oorlogsveteraan Otto Friedli die in Fontana, California verschillende bestaande motorclubs verenigde. Toen Friedli in 1958 de cel in draaide werd Barker nationaal president van de Angels. Een jaar later werd het befaamde schedel logo geïntroduceerd. Barger was te zien in de films Hells Angels On Wheels (1967) en Hells Angels '69 (1969). Hij bracht in totaal zo'n jaar of veertien door achter de tralies en stond verschillende keren terecht maar werd nooit veroordeeld voor moord. Hij schreef minstens vijf boeken waaronder romans, zijn autobiografie Hell’s Angel: The Life And Times Of Sonny Barger And The Hells Angels Motorcycle Club (2000) en de gids Let's Ride: Sonny Barger's Guide To Motorcycling (1983). In 2010-2012 had ie drie keer een gastrolletje in de TV reeks Sons Of Anarchy. In 1983 kreeg hij keelkanker waarna zijn stembanden werden verwijderd, en in 2012 kreeg ie prostaatkanker. Barger die zich later inzette voor meer verkeersveiligheid, werd nog steeds beschouwd als de wereldwijde leider van de Hells Angels. Hij overleed aan leverkanker

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 21 juli verschijnt bij uitgeverij Texas A&M University Press het boek Live Forever: The Songwriting Legacy of Billy Joe Shaver, een biografie van de in 2020 overleden Texaaanse singer-songwriter die negen van de tien songs op Waylon Jennings’s LP Honky Tonk Heroes (1973) pende en een dominante rol speelde in de roots en ontwikkeling van de outlaw country in de jaren '70. Het boek bevat bijdrages van onder meer Bobby Bare en Dale Watson. Shaver's beste en bekendste nummer is (I Been To) Georgia On A Fast Train, een van de eerste neo-memphisbilly nummers, origineel verschenen in 1973 op zijn debuut LP Old Five And Dimers Like Me. Het nummer werd gecoverd door onder meer Tennessee Ernie Ford, Commander Cody, BR5-49 en The Blazers, en in 1982 door Johnny Cash op zijn LP The Adventures Of Johnny Cash, een productie van Cowboy Jack Clement *** En toeval bestaat niet: op 5 augustus verschijnt het nieuwe album van Marcel Riesco, vorig jaar opgenomen in Jack Clement's Cowboy Arms Studio in Nashville, zij het niet onder supervisie van Cowboy Jack Clement zelf want die overleed in 2013. Het album heet Patiently en verschijnt op Bear Family Records (D) als 10 inch vinyl/CD combo *** Grey DeLisle die eerder opnam met Eddie Clendening als The Roughhousers heeft een kerstalbum opgenomen met bijdrages van Deke Dickerson, Big Sandy, James Intvelt, Carl Sonny Leyland en Ashley Kingsman.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Drie generaties Presley hebben op 21 juni hun handen afgedrukt voor Graumann's Chinese Theatre (dat heden ten dage om commerciële redenen TCL Chinese Theatre heet) op Hollywood Boulevard 6925, en treden daarmee de Presleys in de voetsporen van onder meer Marilyn Monroe, Roy Rogers, Doris Day, Natalie Wood, Sophia Loren, Kim Novak, John Wayne, Sean Connery, Clint Eastwood, de cast van Star Trek, John Travolta, Quentin Tarantino, Donald Duck en de Smurfen. Elvis' weduwe Priscilla Presley (77), zijn dochter Lisa Marie (54), Lisa Marie's dochter Riley Keough (33) evenals haar tweeling Harper en Finley Presley Lockwood (13) drukten hun handen in het natte cement samen met Elvis confidante Jerry Schilling, regisseur Baz Luhrmann van de nieuwe Elvis biopic en hoofdrolspeler Austin Butler, waarmee u meteen de aanleiding voor de ceremonie weet *** En tot minstens half juli is in de Chassé Theater bioscoop in Breda een mini-tentoonstelling van enkele bijzondere Elvis items te zien zoals een handtekening van Elvis, een sjaaltje dat Elvis droeg in Las Vegas, originele Elvis merchandise en een hoed van Colonel Parker. De collector's items worden uitgeleend door de bijzonder actieve Belgisch-Nederlandse ElvisMatters club. De expositie is te vinden naast de hoofdingang van Chassé en is te zien vanaf de buitenkant van het theater *** Het succes van de film (tijdens zijn openingsweekend was Elvis in Amerika de film die het meest opbracht dat weekend) vertaalt zich ook in een stijgende boekenverkoop: The Colonel, The Extraordinary Story Of Colonel Tom Parker And Elvis Presley van Alanna Nash stond op nummer één in Amazon's Best Selling Popular Music lijst, en zes boeken in de Top 10 van Amazon's Best Sellers In Music History & Criticism handelden over Elvis, net als 12 boeken in de Top 50 van Amazon USA's Bestsellers *** Het 14 karaats gouden Lord Elgin polshorloge dat Elvis op 28 januari 1956 droeg toen hij voor het eerst op TV kwam is door het Brits veilinghuis Aldrigde Auctioneers verkocht voor £ 240.000 *** Hush Puppies brengt een Elvis collectie uit met twee schoenmodellen, de Elvis oxford retro loafer en de Elvis slip-on, in blauw, roos en zwart-wit. Geen idee of ze ook bij ons in Nederland te koop zijn, maar we zagen ze al online voor € 135 Het Amerikaanse schoenmerk werd trouwens opgericht in 1958!

1 juli 2022
KEEP ON ROCKIN'!

Fotografe Anno van der Heide werkt aan een fotoboek getiteld Keep On Rockin', het resultaat van jarenlang fotograferen tijdens de D-Days van het Amsterdamse rock 'n' roll café de Cruise Inn. Uitgeverij Lecturis wil hiervan eind dit jaar een mooi vormgegeven gebonden hardcover boek maken, maar Anno moet wel zelf de druk- en layout kosten financieren, en daarom heeft ze een crowdfunding opgestart via het platform VoordeKunst. Je kunt al doneren vanaf 10 euro, maar ook officiële sponsor worden. Voor je bijdrage krijg je zoals je via de link op de website van Voordekunst kunt zien een mooie tegenprestatie terug, zoals bijvoorbeeld een gesigneerd exemplaar van het boek, artprints, foto’s, patches en T-shirts. De crowdfunding loopt tot en met 30 juli, VoordeKunst beheert het geld, en mocht het beoogde bedrag niet gehaald worden dan krijgt elke donateur na afloop van de campagne zijn geld terug. Op de website van VoordeKunst vind je meer informatie over het fotoproject en zie je alle tegenprestaties. Anno is natuurlijk heel blij met grote donateurs die het boek bestellen of officieel sponsor willen zijn, maar ook kleine donaties van 10 euro zijn welkom want vele kleintjes maken een grote.
Info: www.voordekunst.nl/projecten/13808

1 juli 2022
RONNY SIGO VAN THE JOKERS OVERLEDEN


De zwart-wit foto dateert uit 1962: Ronny Sigo rechts bij The Jokers

Uit België komt het bericht van het overlijden op 76-jarige leeftijd van de in 1946 geboren Ronald Antoon M. Sigo die in 1962 op zijn vijftiende gitarist werd van de in 1959 opgerichte Antwerpse gitaargroep The Jokers.
Sigo kwam van Burt Blanca & the King Creoles en speelde ook in de Merksemse groep The Bonanzas. De eerste Jokers single waarop hij meespeelt is Manneken Twist/ Patokaan. Naast instrumentals brengt de groep ook gezongen materiaal uit zoals Daughter Of The Moon (1963). De groep treedt op in Duitsland met The Tielman Brothers en in Spanje waar ze in 1963 als Los Jokers de LP Guitarras En Stereo opnemen, en hun platen verschijnen tot in Japan toe. Nummers waarvan The Jokers naar verluidt de eerste gitaarversies opnamen zijn Moscow Guitars en Drina March. In 1964 verscheen in Nederland hun single Drina/ La Paloma onder de naam The Strangers, niet te verwarren met de gelijknamige Indorock band, en in 1964 begeleidden ze de zangeres Vicki (Viviane Cox) op haar single L'Heure Du Hully Gully (een cover van Red River Rock)/ Si J'Etais Un Garçon. Speciaal voor de Japanse markt werd de kerst LP Beat On Christmas uitgebracht. Na een stuk of acht LP’s kapte de groep er mee in 1971 waarna Sigo en Jokers zanger-ritmegitarist Jos Clauwers hun eigen 24 sporen Reward opnamestudio openen in Schelle. EMI France bracht in 1973 een LP op de markt met nieuwe producties van hen onder de pseudo groepsnaam The Blue Crickets. In 1975 kwam de groep nog één maal bijeen voor een nieuwe versie van hun debuutsingle Cecilia Rock. De sound van The Jokers bleef populair, mede door supermarkt label MFP (Music For Pleasure, het budgetlabel van EMI) waarop verschillende LP’s met oud werk van The Jokers verscheen. Sigo is altijd actief gebleven als studiomuzikant en bracht in 1983 als Ronny Seago een split single uit met Burt Blanca, Etre/ To Be. Toen het Japanse label King Records de Jokers LP Go Latin wou heruitbrengen lukte dat niet omdat de mastertapes spoorloos bleken en/of de rechten niet vrij waren, en daarom namen Clauwers en Sigo het album opnieuw op aangevuld met nieuwe nummers, op CD verschenen als Go Latin ’92. In 1995-1996 bracht Rarity Records in Nederland vier CD’s uit met zo ongeveer alles wat The Jokers ooit opnamen. Sigo blies in 2009-2010 The Jokers een tweede leven in met nieuwe optredens en een nieuwe CD getiteld Resurrection, in 2011 gevolgd door de solo CD Coiling Dreams.

Ronny Sigo als leadgitarist bij The Jokers in 1964