(reclame)

 

25 maart 2020
CORONA UPDATE


Hoe zou het nu met dat andere Corona gaan?

U weet het: tot 1 juni moeten alle evenementen afgelast worden omwille van de corona pandemie en er is geen ondergrens meer van 100 personen. Dat betekent dat heel wat festivals sneuvelen, zoals Feel The 50s in Venlo, Billy In Bottendaal in Nijmegen, de Rock 'n' Roll Sunday in Hoorn, de 68ste Cliff Richard & the Shadows meeting in Berkel-Enschot en de 12de en helaas (vooralsnog) laatste Cars 'n Bands Stars & Stripes in Waarland. Alle festiviteiten rond Koningsdag op 27 april wordt afgelast, Rock Around The Jukebox Open Air op 10 mei in de Autotron in Rosmalen wordt verplaatst naar zondag 28 juni, en de eerste Rockin' Resort weekender op 24 en 25 april in Uden werd verschoven naar 9 en 10 oktober. In Belgenland moeten Rolmo's Roots Rock in Zonhoven, Roots & Roses in Lessines en Sprexfest in Aarschot verstek geven. Ook de grote buitenlandse festivals worden getroffen: Viva Las Vegas, de Berlin Shake, Blue Monday's Good Rockin' Tonight in Attignat (F) en de Rockabilly Rave in het land van brexit slaan een jaartje over.

25 maart 2020
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Hebt u hem ook gezien, Dax Hovius, het veertienjarige kuifje dat op 20 maart in de blinde audities van The Voice Kids op RTL 4 doorstootte naar de volgende ronde met zijn uitvoering van Blue Suede Shoes? Hovius speelt al vier jaar gitaar, zingt sinds drie jaar, en omdat wij zijn naam al eerder hebben ingetikt in onze ondanks het coronavirus nog steeds niet te misprijzen Be There!© agenda, omdat Danny Vera zegt dat het goed is, omdat Hovius liefhebbert in rockabilly, americana en blues, én omdat wij vinden dat elke manier waarop rock 'n' roll op een positieve manier in de mainstream media komt goed is, wensen wij dit jonge talent veel succes bij The Voice Kids. De toekomst is immers aan de jeugd! Wordt vervolgd elke vrijdag om 20:30 op RTL 4... Klik op deze of deze link om het optreden tijdens The Voice te bekijken (in verband met rechtenkwesties werkt er mogellijk maar één link).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Playboy magazine kondigt aan te stoppen met gedrukte uitgaves om vanaf nu enkel nog digitale content aan te bieden, een beslissing die al een tijdje in de lucht hing door de verschuiving in het consumptiegedrag naar digitale media maar nu versneld wordt uitgevoerd naar aanleiding van de impact van het coronavirus op de distributiesector. Vanaf 2021 komen er enkel nog gedrukte periodieke speciale uitgaves. Eén jaar voor het overlijden van Playboy oprichter Hugh Hefner in 2017 was Playboy gestopt met frontale naaktfotos "omdat naakt passé is geworden door de internet porno" en om meer adverteerders aan te trekken, beslssing waar in 2017 op werd teruggekomen. Het uitgaveschema was intussen verminderd tot vier Playboys per jaar. Playboy werd gelanceerd in 1953 en de eerste uitgave had actrice Marilyn Monroe op de cover. In de hoogdagen in de jaren '70 verkocht Playboy tot 7 miljoen exemplaren per uitgave *** Op komst op het Britse re-issue label Ace: de 71 track 3CD set Documenting The Sensation Recordings 1948-1952 van John Lee Hooker oftewel Hooker’s complete sessies voor Bernard "Bernie" Besman's Sensation label, inclusief 19 afwijkende en tot nu toe onuitgebrachte alternatieve versies, extended takes en LP versies én Little Eddie Kirkland's RPM single met John Lee Hooker op tweede gitaar en stem.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)


Promofoto van The Capris in de fifties

Op 12 maart overleed Al Trommers, mede-oprichter van Lost Nite Records, het allereerste doo-wop re-issue label en dat reeds in 1960 met hun debuutrelease There’s A Moon Out Tonight van The Capris dat origineel verscheen op Planet Records in 1958. Dat plaatje flopte maar werd in 1960 plotsklaps veel gedraaid op de New Yorkse radio. Al Trommers, Jerry Greene van Times Square Records in New York die There's A Moon Out Tonight had "herontdekt" en twee andere platenverzamelaars kochten alle exemplaren op die ze konden vinden en voor 200 dollar de originele Planet master, richten Lost Nite Records op en persten There's A Moon Out Tonight op rood vinyl. Het nummer werd onverwacht een nationale Top 3 hit en de in de tussentijd gesplitte Capris kwamen razendsnel opnieuw bijeen. Met een vijftigtal LP’s werd Lost Nite in de jaren '60 en '70 het belangrijkste doo-wop re-issue label dat in 1981 de bekende Collectors Limited Edition LP-serie uitbracht, een reeks van 25 10-inches op rood vinyl op 1000 met een sticker genummerde exemplaren van doo-wop groepen als The Spaniels, The Turbans, The Five Satins, The Dells en The Channels, maar toen was Trommers er na onenigheid met zijn partners al uitgestapt. Hij richtte zijn eigen platenlabel op en opende in 1967 de in 2013 gesloten platenwinkel Village Oldies in Greenwich Village, Manhattan. Jerry Greene richtte in 1980 Collectables Records op, zowat het belangrijkste doo-wop re-issue label op CD *** Op 14 maart overleed in Nashville op 86-jarige leeftijd Ramsey Kearney die eind jaren '40 begin jaren '50 op de radio speelde met Carl Perkins en in 1954 of 1956 drie nummers opnam bij Sun Records die onuitgebracht bleven. Kearney scoorde meer succes als songschrijver voor anderen dan als solo artiest: Carl Smith nam in 1957 zijn Emotions op dat in 1960 een Top 10 hit werd in de coverversie van Brenda Lee. Kearney bleef actief als songschrijver en countryzanger. Dave Travis bracht in 2018 32 Ramsey Kearney nummers uit 1955-1992 uit op de Stomper Time CD Rock The Bop (STCD 38). Kearney werd drie weken geleden gediagnoseerd met hersenkanker ***

Op 17 maart overleed de op 3 februari 1936 geboren Dave Rich (de broer van James "Spider" Rich die samen met Boots Randolph de klassieke instrumental Yakety Sax componeerde) die in 1955-1958 minstens acht rock 'n' roll en country singles uitbracht op RCA Victor en in 1957 optrad in de Louisiana Hayride. Rich schakelde evenwel snel over op gospel en zou de rest van zijn leven alleen gospel zingen, uitgezonderd één rock 'n' roll concert in +/- 2006 dat niet echt een doorslaand succes werd omdat Rich's stem helemaal op bleek en de rockabilly comeback waar hij op hoopte is er nooit gekomen. Rich was al enkele jaren ziek. Bear Family bracht zijn complete RCA opnames uit op de 28 tracker Ain't It Fine (BCD 15763)

**** U zal het wel gelezen hebben: op 20 maart overleed op 81-jarige leeftijd de op 21 augustus 1938 geboren country zanger Kenny Rogers, bekend van hits als het door verschillende rockabilly bands gecoverde Ruby Don't Take Youe Love To Town (1969), Reuben James (1969), Lucille (1977), The Gambler (1978), Coward Of The County (1979), en zelfs zijn country discoduetten met Dolly Parton als Islands In The Stream (1983) en de Mickey & Sylvia cover Love Is Strange (1990). Maar verdomd als't niet waar is: Rogers begon zijn carrière vanaf 1956 met minstens vier singles met The Scholars en onder zijn echte naam Kenneth Rogers. De meeste kantjes daarvan situeren zich in de uptempo en trage doo-wop (Kan-Gu-Wa, 1957) en doo-wop ballades (That Crazy Feeling, Spin The Wheel, Eternally Yours , Beloved), maar We'll Always Have Each Other, I Didn't Want To Do It en Rocky Road noemen wij pure rock 'n' roll en I've Got A Lot To Learn is een teenrocker pur sang. En natuurlijk niet te vergeten zijn psychedelische Billboard Top 5 hit uit 1968 met Kenny Rogers & the First Edition getiteld Just dropped In (To See What Condition My Condition Was In), op een fantastische manier in 1998 gebruikt in de droomsequentie van de Coen Brothers film The Big Lebowski. Weetje: de gitaarsolo van Just Dropped In werd ingespeeld door Glen Campbell, en het nummer werd origineel opgenomen door Jerry Lee Lewis op 9 mei 1969 in Chips Moman's American sounds studio voor zijn op 1 november 1967 uitgebrachte LP Soul My Way. En Lewis mag dan wel de eerste zijn die het opnam, maar de eerst uitgebrachte versie was die van Teddy Hill & the Southern Soul die op 10 oktober van dat jaar op single verscheen op Rice Records met een cover van Stagger Lee op de B-kant. Een voorbeeld van hoe Rogers ingebed was in de cultuur: de Kenny Rogers lookalike wedstrijd in Deke Dickerson's Hillbilly Fest. Rogers leed aan kanker en trad voor het laatst op in 2017.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Gestrand in zijn tourbusje in Duitsland: Bob Wayne, ergens halfweg in zijn wereldrecordpoging non stop solo toeren. Wayne slaagde er in uit Spanje te geraken en Frankrijk te doorkruisen voor de grenzen dicht gingen en zit nu wegens een resem geannuleerde concerten op een parking te wachten op wat komen gaat *** Op 22 maart overleed de op 16 augustus 1939 geboren multi-instrumentalist Eric Weissberg, de helft van het duo Eric Weissberg & Steve Mandell dat in 1973 een hit scoorde (de tweede plaats in de Billboard Hot 100!) met de bluegrass instrumental Dueling Banjos, het thema uit de Burt Reynolds/ Jon Voight survivalfilm Deliverance uit 1972. In de film wordt de banjo bespeeld door acteur Billy Redden, maar die speelde niet écht: de muziek werd ingespeeld door Eric Weisberg op banjo en Steve Mandell op akoestische gitaar, want ondanks de titel duelleren een gitaar en een banjo en niet twee banjo’s. Het nummer werd gecomponeerd door Arthur “Guitar Boogie” Smith en origineel opgenomen als Feudin' Banjos door Smith op gitaar en bluegrassmuzikant Don Reno op banjo. Dueling Banjos won de Grammy award voor Beste Country Instrumental en Arthur Smith smeerde met succes de filmstudio een rechtszaak aan de broek voor het gebruik van zijn compositie zonder zijn toestemming en zonder zijn naam als componist. In het kielzog van het hitsucces van Dueling Banjos brachten Weissberg en Mandell de LP Dueling Banjos From The Original Motion Picture Soundtrack Deliverance And Additional Music uit die in 1973 de eerste plaats van de Billboard LP charts bereikte maar in werkelijkheid een heruitgave was van Weissberg's LP New Dimensions In Banjo And Bluegrass uit 1963 met Marshall Brickman en Clarence White. Weissberg begon zijn carrière eind jaren '50 in folkgroep The Greenbriar Boys. Hij leed aan Alzheimer, was 80 jaar en trad niet meer op sinds zijn ziekte. Steve Mandell overleed op 14 maart 2018 op 76-jarige leeftijd aan prostaatkanker.

 
Dueling Banjos in Deliverance: je ziet acteur Billy Redden op banjo, maar je hoort Eric Weissberg

18 maart 2020
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Ook in Nederland moet ten gevolge van de uitbraak van het corona virus net zoals intussen in bijna heel Europa alle horeca dicht tot en met 6 april, mede ten gevolge van het massale cafétoerisme vanuit België vorig weekend. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen waren al eerder in heel Nederland afgelast en dat geldt ook voor publieke locaties zoals concertzalen en theaters. Dat betekent concreet dat er momenteel nergens meer optredens doorgaan, we krijgen ook de melding van dansscholen die sluiten, Koningsdag op 27 april wordt afgelast, en de eerste Rockin' Resort weekender op 24 en 25 april in Uden werd verschoven naar 9 en 10 oktober. Daarom hebben we besloten om voorlopig alle getroffen evenementen in onze Be There!© concertkalender te schrappen, want de kans is bijzonder klein dat ze nog doorgaan. Sowieso is het veiliger om gewoon thuis te blijven en gezellig plaatjes te draaien! Gelukkig is er ook goed nieuws: het Eurovisiesongfestival wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld! En daar is reeds de eerste corona rock 'n' roll song, van Dave Del Monte & the Cross County Boys uit Connecticut, met dank aan Pascal van der Lee, DJ op Rockabilly Radio en Lokaal 7 Berlicum die ons het nummer bezorgde

*** Wie stond daar gezellig mee te spelen op piano in Engeland bij de opnames van het album van Bill Haley's dochter Gina Haley begeleid door The Jive Aces? Onze hoogsteigen Roy Raaijmakers die in het land van brexit blijkbaar door het leven gaat als Roy J. Martin. Ook gastmuzikant daar: Jim Knowler van Bamboozle en de voormalige Keytones op gitaar. Roy heeft in Engeland ook zelf een CD opgenomen en gaat er in april optreden met de Britse band The RoyalTones, áls die optredens nog doorgaan natuurlijk *** Nog door de wereldwijde opmars van het corona virus wordt de jaarlijkse Record Store Day verplaatst van 18 april naar 20 juni. Sinds 2008 is Record Store Day de internationale dag van de onafhankelijke platenwinkels die "gevierd" wordt door de uitgave van gelimiteerde vinyl releases. Dit jaar kijken wij uit naar de op 1000 stuks geel vinyl afgeklopte single Big Bat A Go Go/ Hammering van Big Bat oftewel Batmobile begeleid door de blazerssectie The Bosco Horns, de voorbode van een nog te verschijnen Big Bat vinyl 10-inch *** Ook in het kader van Record Store Day, iets minder rock 'n' roll maar wellicht interessant voor Tarantino fans: de 50ste verjaardagsdubbel-CD editie van Little Green Bag, het debuutalbum van de George Baker Selection, met een verse remaster van de originele tapes en veel extra’s uit de jaren 1969-1971 zoals single versies, B-kantjes en vijf tracks die voor het eerst op CD uitkomen. Het titelnummer zorgt in 1969 voor de doorbraak in Nederland: terwijl de song stijgt in de hitparades werken de groepsleden verder aan hun debuutplaat, uiteraard vernoemd naar de doorbraakhit, die in het eerste kwartaal van 1970, nu 50 jaar geleden, verschijnt. In het voorjaar van 1970 werd Little Green Bag een hit in Amerika. Ruim twintig jaar later gebruikte regisseur Quentin Tarantino het nummer in zijn debuutfilm Reservoir Dogs en het succes van die film en de bijbehorende soundtrack gaven de carrière van George Baker in de jaren '90 een enorme impuls: in 1999 werd Little Green Bag opnieuw op single uitgebracht en, jazeker, weer een hit. Voor u naar uw onafhankelijke platenzaak spurt: naast de titeltrack bevat het album ballades, het ska-achtige Funny Girl, een knipoog naar de country met Road Of Peace, barokke pop, percussieve rock en de Bob Dylan cover I’ll Be Your Baby Tonight.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Personeelswissel bij The Hadacol Tremblers: contrabassist Ron Wouters wordt vervangen door Kurt Lens die zijn sporen verdiende in diverse swing, boogie- en bluesbands en daarenboven ook nog onaardig 5-string banjo speelt *** Shotgun Sally kampeert in de studio voor de opname van hun eerste album.


Shotgun Sally

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

In maart overleed Valerie "Val" Bird van het Britse label Pollytone Records dat van 1989 tot 2004 een dertigtal albums uitbracht van onder meer The Blue Caps, Wee Willie Harris, Johnny & the Jailbirds, Freddie Fingers Lee, Lucas & the Dynamos, The Baltimores, Jet Black, The Roomates, The Firebirds, Bob & The Bearcats en The Alabama Slammers. Daarnaast organiseerde ze begin jaren '90 de Pollytone ted, swing en jive weekenders in Great Yarmouth *** Cliff Richard viert zijn 80ste verjaardag op 14 oktober met een tour die hem in september en oktober langs 10 Britse steden zal brengen.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's/60's)

Hank Williams: Pictures From Life’s Other Side, The Man And His Music In Rare Photos And Recordings is een nieuwe uitgave met Hank's complete Mother's Best (solo) live in studio radio transcripties, goed voor 144 tracks oftewel meer dan zeven uur geremasterde muziek op zes CD’s, aangevuld met een salontafel boek van 272 pagina’s van Hank Williams biograaf Colin Escott met 200 foto’s waaronder "tientallen nieuw ontdekte en nooit eerder gepubliceerde foto’s". Het belang van de Mother’s Best radio shows is dat ze niet alleen de tijdloze klassiekers als Lovesick Blues, Move It On Over, I Saw The Light, Cold Cold Heart, Long Gone Lonesome Blues, I Can’t Help It (If I’m Still In Love With You en I’m So Lonesome I Could Cry bevatten maar ook nummers die Williams nooit commercieel heeft opgenomen. Daarnaast verscheen ook een Only Mother's Best best of als driedubbele vinyl-LP *** Nog meer goed nieuws voor wie zich graag alles in één keer aanschaft: UMe/ Mercury Records brengt de 7 CD-/ LP-box Johnny Cash: The Complete Mercury Studio Albums 1986-1991 uit met de albums Class Of ’55: Memphis Rock 'n' Roll Homecoming met Cash's Sun collegas Roy Orbison, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins (1986), Johnny Cash Is Coming To Town (1987), het duetalbum Water From The Wells Of Home (1988), Classic Cash: Hall Of Fame Series (1988), de Early Mixes van die Classic Cash, Boom Chicka Boom (1990) inclusief early versions, previously unreleased tracks en B-kantjes, en The Mystery Of Life (1991) *** De familie van de op 17 februari op 87-jarige leeftijd overleden Amerikaanse actrice Ja'Net DuBois beweert dat haar biologische vader swinglegende Cab Calloway was: haar dochter vulde op het overlijdenscertificaat de naam Cab Calloway in als haar vader en "Jeannette T. Calloway-DuBois" als DuBois' volledige naam. Weetje: DuBois heeft in de loop van haar acteercarrière ook gezongen en bracht minstens drie albums uit. De erfgenamen van de in 1994 op 86-jarige leeftijd overleden swingzanger uit de jaren '30 zweren bij hoog en laag van niets te weten maar zijn "bereid in dialoog te treden als er overtuigende feiten zijn om deze bewering te staven" *** Lees: sleur ons maar voor de rechter... *** Nog voer voor de roddelpers: de Amerikaanse actrice Regina Hall verklaarde in een TV-interview geplaagd te worden door de geest van de in 1976 op 37-jarige leeftijd vermoorde Sal Mineo, in 1955 James Dean's tegenspeler in Rebel Without A Cause. Hall woont in Hollywood in hetzelfde appartement als Mineo op Holloway Drive 8569 en heeft er dezelfde parkeerplaats, en het was op die parking dat Mineo bij een roofoverval werd doodgestoken. Hall trad niet in detail maar melde langs haar neus weg dat "de geest haar kuisproducten deed verdwijnen". Interessant hierbij is dat er op de parking van het appartementencomplex eerder spookverschijningen zijn gemeld die ophielden toen Mineo's moordenaar in 1979 werd opgepakt.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (50's RIP's)

Op 19 januari overleed de op 14 oktober 1930 in New Orleans geboren tenorsaxofonist, zanger en bandleider Robert Parker, bekendst van zijn soul millionseller Barefootin' uit 1965. Parker maakte zijn platendebuut al in 1949 als saxofonist op Mardi Gras In New Orleans van pianist Professor Longhair. Hij speelde met en voor Fats Domino, Huey "Piano" Smith, Ernie K. Doe, Irma Thomas en Joe Tex en bracht in 1959 zijn debuutsingle als solo artiest uit, de stevige instrumental All Nite Long, gevolgd door het New Orleans getinte vocale Across The Track (1960) en Mash Potatoes All Nite Long (1962) met op de B-kant het op de ruimtevaart geïnspireerde Twistin' Out In Space. Aan Barefootin' hield hij een carrière over die tot minstens 2009 duurde. Parker werd 89 jaar *** We hebben in het verleden al lang en breed bericht over Rosie The Riveter en daarbij genoteerd dat er wel elke twee jaar iemand overleed die de enige echte Rosie zou zijn, en kijk: op 4 maart ging er wéér eentje het hoekje om. Nu betreft het evenwel de vrouw die de inspiratie was voor het liedje uit de oorlogsjaren dat de inspiratie was voor een musical getiteld Rosie The Riveter die in 1944 in de Amerikaanse bioscopen draaide, wat op zich eigenlijk niks te maken heeft met de in de lente en zomer van 1942 door het Acme fotoagentschap voor publicatie in kranten verspreide foto van "Rosie The Riveter", een vrouw in overalls met een gestippelde bandana op het hoofd die werkt aan een draaibank, foto die de inspiratie was voor de tekening op de beroemde Amerikaanse We Can Do It poster uit de tweede wereldoorlog. Maar: het liedje was er dus eerst, liedje dat werd opgenomen door onder meer The Smoothies en het orkest van Allen Miller, maar de originele versie is voor zover ons bekend die uit januari 1943 van het Afro-Amerikaanse vocal harmony kwartet The Four Vagabonds die nog meer patriottische nummers opnamen zoals A GI's Wish en Comin' In On A Wing And A Prayer. Let op: we gaan er nog komen, want de nu overleden Rosie die de inspiratie voor het liedje was is de op 25 juni 1924 geboren Rosalind P. Walter-Palmer, dochter uit een gegoede familie in Long Island die werkte als plaatster van rivetten (rivetten, ook holnieten en blindklinknagels genoemd, worden gebruikt om stukken metaal aan elkaar te bevestigen) op Corsair gevechtsvliegtuigen en later een bekende filantropiste werd die zich inzette voor onderwijsmogelijkheden voor achtergestelde kinderen en het behoud van fauna en flora. Walter was 95 jaar.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 7 maart overleed op 66-jarige leeftijd gitarist Charles Baty alias Little Charlie, in 1976 oprichtend lid van jumpblues en swing revivalband Little Charlie & the Nightcats wier debuut album All The Way Crazy verscheen in 1987. In 2008 kondigde Baty na negen albums aan dat hij minder ging toeren en ging de band verder als Rick Estrin (het enige resterend originele groepslid en de zanger-mondharmonicaspeler die er nog meer retro uitzag als Baty) & the Nightcats met de uit Noorwegen afkomstige nieuwe gitarist Christoffer "Kid" Lund Andersen. Baty bleef actief als solomuzikant en bracht ná Little Charlie & the Nightcats nog vijf albums uit waarvan het recentste Skronky Tonk uit 2017 was. Hij stierf aan een hartaanval.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

De volgende Follow That Dream wordt een dubbele Kid Galahad (1962) soundtrack CD met "gehermixte, geremasterde en onuitgebrachte outtakes" en een booklet van 28 pagina’s *** En Jean-Marie Pouzenc van de Franse My Happiness fanclub legt de laatste hand aan het boek Elvis Technicolor In Black & White over Elvis' filmcarrière met de nadruk op Blue Hawaii (1961) en Fun In Acapulco (1963) en de impact van Elvis' films in Frankrijk met "meer dan 700 ongepubliceerde en zeldzame zwart-wit foto’s en documenten uit de archieven van Paramount Pictures en het Franse filmtijdshrift Cinémonde". Het boek gaat vergezeld van een LP met acht alternatieve takes, een CD met 29 alternatieve takes en andere film rariteiten 1956-1962, en de CD Les Français Chantent Les Films D'Elvis met 25 Elvis covers door 20 zowel oude als nieuwe Franse artiesten als Johnny Hallyday, Lucky Blondo, Henri Salvador, Les Champions, Danny Boy en Les Négresses Vertes *** De pré-productie in Australië van de nieuwe voorlopig nog titelloze Elvis biopic is gestaakt nadat de 63-jarige acteur Tom Hanks die de rol van Colonel Parker gaat vertolken positief testte op het corona virus. De opnames hadden moeten beginnen op 16 maart en zijn voorlopig uitgesteld tot begin april. De andere hoofdrollen zijn voor Austin Butler uit Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood als Elvis, Olivia DeJone als Priscilla en Maggie Gyllenhaal en Rufus Sewell als Elvis' ouders.

13 maart 2020
CORONA ALARM!

Het coronavirus houdt lelijk huis in de hele wereld en dat heeft ook gevolgen voor de rock 'n' roll want in heel Europa worden concerten geannuleerd. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast en dat geldt ook voor publieke locaties zoals concertzalen en theaters. In België annuleert de Nationale Veiligheidsraad "alle recreatieve en culturele activiteiten, ongeacht hun grootte" en worden alle cafés, discotheken en restaurants verplicht te sluiten tot 3 april, wat er samen op neer komt dat àlle optredens verboden worden. Jake La Botz blies vanwege de corona uitbraak per direct zijn Europese tour af toen ie zowat halfweg was, en dat betekent geen concert op zaterdag 14 maart in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam. The Sonics hebben hun complete Europese toer die hen op 17 april naar Magasin 4 in Brussel en op 4 mei naar de Melkweg in Amsterdam had moeten brengen geannuleerd "wegens onvoorziene omstandigheden", en een andere Amerikaanse band die niet naar Europa komt zijn The Blasters: de nu 67-jarige frontman Phil Alvin neemt sinds een hartaanval in 2012 en een longontsteking in 2019 begrijpelijkerwijs geen enkel risico, zelfs niet voor Sjock in Gierle (B) in juli. Ook de Rockin' Hillbilly weekender in Calafell (E) van 20 tot 22 maart doet de saloon deuren op slot en zelfs Viva Las Vegas in april, met 17.000 bezoekers de grootste rock 'n' roll weekender ter wereld, nam de ongetwijfeld moeilijke beslissing het festival niét te laten doorgaan, ook al omdat de Amerikaanse president Trump alle vliegtuigverkeer tussen Europa en Amerika opschortte. Tickets voor Viva Las Vegas worden automatisch overgedragen naar 2021 of zo u verkiest naar 2022 mét prijsbehoud of worden op eenvoudig verzoek voor de volle pot terugbetaald. Ook geboekte kamers in de Orleans en Gold Coast hotels worden overgedragen naar volgend jaar of terugbetaald tot 24 uur voor aankomst; alle info via vlv@vivalasvegas.net. Dat dit alles een ferme streep door de rekening is voor alle artiesten die het zout op hun patatten en de choco op hun brood moeten verdienen met optreden mag wel duidelijk zijn. Wij van onze kant proberen alle annuleringen waarvan we verwittigd worden onmiddellijk in onze Be There!© concertkalender te vermelden die ironisch genoeg tegenwoordig dikker dan ooit is, maar we kunnen niet genoeg benadrukken om voor u de deur uitgaat op voorhand te checken of het concert of evenement in kwestie nog wel degelijk doorgaat. En voor de rest: handen wassen en stay safe!

4 maart 2020
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Rocking Apes

Nieuwe bands, laat ze maar komen: The Rocking Apes bestaan uit Roland Verbruggen (zang, gitaar), Piet van Herk (contrabas, samen de genieën achter The Rollators, The Flin-Tones, Runaway Beat en De Rammelaars) en een ons onbekende drummer uit Borneo. Alle info ontbreekt maar de foto zegt dunkt ons genoeg... *** En The Early Birds bestaan uit Erik Solo (gitaar, zang, ex-Little Ricky & de Heikrekels), Jos (drums, meer dan 40 jaar ervaring bij verschillende bands), André (gitaar, ex-Marlets), Renzo (orgel, zang) en André (bas, zang, ex-countryband Sunset). Ze hebben drie sets van een uur fifties en sixties klaar en spelen hun debuut op 18 juli *** Annita & the Starbombers zijn dood, leve Annita & the Melody Millers! Bandleden zijn Kees en Ed Stigter op diverse antieke gitaren, Marco Groeneveld op drums en Mike van Lierop op contrabas (jawel, dat zijn samen inderdaad de nieuwe Western StringByrds die op 29 februari hun wereldpremière kenden in de Cruise Inn in Amsterdam) en uiteraard Annita Langereis achter de microfoon. Momenteel wordt er aan een nieuw repertoire gewerkt. Daarnaast worden ook The Haystack Hi-Tones sinds kort versterkt door vader en zoon Stigter en verblijdt Kees The Haystack Hi-Tones ook nog met zijn zang *** Wild May West zoekt een ervaren contrabassist *** Harold Hartogs alias DJ Big H. Jamboree is uitgenodigd om in april twee keer plaatjes te komen draaien... in Brazilië! *** Hopelijk moet ie zijn hele DJ gear uit 1957 niet meesleuren... *** De 12de Cars 'n Bands Stars & Stripes op hemelvaartsdag 21 mei in Waarland is helaas (vooralsnog) de laatste editie van dit gratis festival met dit keer onder meer Octanes (USA), Honky Tonk Men, Wanderers en Bad Mess. Voor de meesten een vrije dag, dus... *** Josh "Hi Fi" Sorheim (USA) heeft zijn hele Europese tour gecanceld. Op de eerste Rockin' Resort weekender eind april in Uden wordt hij vervangen door Elvis Cantú *** In juli komt Frankie Valli naar Nederland, wellicht uw enige kans om de man aan het werk te zien want Valli is intussen 85 jaar. Zijn Four Seasons van dienst zijn evenwel pas in zijn dienst sinds 2018. Vrijdag 10 juli in Carré in Amsterdam, één dag later op zaterdag 11 juli in het Kursaal in de Belgische koningin der badsteden Oostende (B). Tickets gaan van € 55 ("rang 5 met beperkt zicht") tot € 117.

 

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Comet Combo

Nieuwe bands, laat ze maar komen: 40 jaar na de oprichting van The Stargazers en 27 jaar nadat hij The Stargazers verliet bundelen Ricky Lee Brawn (drums) en Peter Davenport (gitaar) opnieuw de krachten in The Comet Combo, aangevuld met Cliff Edmonds (zang), Al Nicholls (sax), Wayne Hopkins (contrabas) en Dave Brown (piano), bij elkaar opgeteld samen goed voor 250 jaar ervaring in bands als Stargazers, Big Six, Space Cadets, Playboys, Big Town Playboys, Avengers, Stereos, Blue Voodoo en Rev. D. Brown. Op 10 oktober spelen ze hun debuut op een festival in Luton, en verwacht u daar aan rocken zoals in 1981 in de stijl van Bill Haley, Gene Vincent, Boyd Bennett, The Treniers, The Jodimars, The John Barry Seven, Tony Crombie, Tommy Steele, Billy Fury, Cliff Richard, Lord Rockingham en misschien zelfs The Stargazers *** De 52-jarige Bob Butfoy van de Britse bands Jack Rabbit Slim en Bob & the Bearcats heeft zijn opnames en concerten afgezegd tot mei nadat hij kort voor kerstmis "zonder enige waarschuwing een lichte beroerte" had. Hij liep geen verlamming op en kan autorijden en werken maar heeft wel spraakproblemen die zijn zingen beïnvloeden waarvoor hij nu spraaktherapie volgt *** Nieuwe bands, laat ze maar komen volume 2: The Mighty Lo-Fi Kings met Rob Glazebrook van The Playboys/ Houserockers en "Little" Victor Mac die hun debuut speelden op 15 januari aangevuld met Orlando Shearer op dubbele bas en Nick Simonon op drums.


The Mighty Lo-Fi Kings

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)

Gelukkige verjaardag aan stripteaseuse/ burlesquester Tempest Storm die op 29 februari 92 jaar werd *** Of eigenlijk dus slechts 23 jaar:-) *** Op komst via Ace Records: More Long-Lost Honkers & Twangers: Rarities From The Golden Age Of Instrumental Rock ’n’ Roll met zo maar eventjes 14 onuitgegeven nummers van The Ventures (onder meer een alternatieve Blue Tail Fly en de afgewerkte take van Downtown), Nokie Edwards’ early sixties groep The Marksmen (onder meer de blueprint voor Sunny River en de Shadows cover Peace Pipe), The Mus-Twangs, Mike Gordon van The Marketts en The Routers, The Velvetones, The Ramrods en Ed Burkey *** Nog meer onuitgegeven spul op Ace: de nieuwe Feel So Good CD in de Boppin' By The Bayou reeks die de muzikale smeltkroes van Louisiana in kaart bevat 12 previously unissed tracks *** En op het moment dat streaming alles overneemt gaat Ace back to the future met een heruitgave op 78 toeren van Boogie Chillun, in 1948 het debuut van John Lee Hooker & his Guitar. op de B-kant staat een "nieuw ontdekte en voorheen onuitgebrachte nooit gehoorde take" van Boogie Chillen’ # 2 uit 1950. De 10 inch op 500 genummerde exemplaren is het lokkertje voor Ace's binnenkort te verschijnen 71 track 3CD set of Hooker’s Bernie Besman sessies uit 1948-1952 *** U kan geen 78 toeren afspelen? Probeer eens door de 33 en 45 toeren knoppen op uw platendraaier gelijktijdig in te drukken... *** Bear Family doet het weer en brengt een van de laatste grote onbekenden van de rockabilly in kaart met de 10 inch release The Mystery Of Dennis Herrold: Hip Hip Baby, The Complete Imperial Recordings, en dat zijn ze dan alle, euh, zes, opgenomen in 1957 waaronder de alternatieve Hip Hip Baby, de volledige Make With The Lovin' (de single had een fade out) en één tot op heden onuitgebracht nummer getiteld Don't Push Away, via interviews met zijn familie aangevuld met een biografie van Herrold én foto’s want tot vandaag hadden we zelfs dat niet *** De in februari 2019 als "licht" omschreven beroerte van Jerry Lee Lewis zou een pak ernstiger geweest zijn, want nu is bekend gemaakt dat zijn omgeving er rekening mee hield dat JLL mogelijk zou overlijden en in het beste geval nooit meer zou kunnen piano spelen: hij bracht drie maanden door in rehab waar hij opnieuw moest leren lopen en zijn rechterhand bewegen. Die vrees bleek ongegrond: in januari heeft de nu 84-jarige Killer twee dagen doorgebracht in een opnamestudio in Nashville waar hij tot ieders verbazing terug bleek te kunnen spelen met zijn rechterhand. De opnames zijn bedoeld voor een nieuw album, zijn 42ste studio album en het eerste sinds Rock 'n' Roll Time uit 2014, met als thema "gospels uit zijn jeugd" en begeleid door onder meer James Burton en JLL's vaste gitarist sinds 1966 Kenny Lovelace, met T-Bone Burnett in de productiestoel. "Jerry's gezondheid is beter dan de laatste vijf, zes jaar", aldus zijn echtgenote Judith. "Hij heeft niet langer zuurstof nodig zoals de laatste drie jaar en neemt geen medicatie behalve het occasionele aspirientje. De stress van het opnemen gaf hem hoofdpijn en dat eiste zijn tol: zijn emoties zijn 100 keer groter als die van een gewoon mens omdat hij een genie is, wat zijn emoties versterkt". Bedoeling is dat JLL "ooit" terug gaat optreden *** Tip voor wie naar Viva Las Vegas trekt: één dag voor aanvang treden op woensdag 8 april in Vegas in wellicht een soort officieuze pré-party Johnny "de helft van Santo & Johnny van Sleepwalk" Farina én Chan "Hippy Hippy Shake" Romero op, die laatste begeleid door het jonge Wild Records geweld van Will & the Hi-Rollers. Romero schijnt als latino rock 'n' roll pionier een cultstatus te genieten bij rockers van Mexicaanse origine. Zowel Romero als Farina zijn nu 78 jaar.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 25 januari overleed de op 30 juni 1939 geboren Vernon R. Sandusky, gitarist van de in 1956 opgerichte Bobby Poe & the Poe Cats, de groep met Big Al Downing op piano en in die hoedanigheid begeleider van Wanda Jackson: Sandusky speelde gitaar op Let's Have A Party. Daarnaast brachten bobby Poe & the Poe Cats de single Piano Nellie/ I Found A New Love uit onder de naam Bobby Brant & the Rhythm Rockers. Ná The Poe Cats werd Sandusky zanger-gitarist van The Chartbusters die in 1964 een Amerikaanse Top 40 hit scoorden met She's The One, de beatrock single die een aantal jaren gelden plots een rockabilly clubhit werd. The Chartbusters brachten van 1964 tot 1968 verschillende singles uit op Mutual Records, Crusader Records en Bell Records die in 1996 samen met onuitgebrachte tracks en demo’s op CD werden uitgebracht door het Duitse label Eagle Records. Vanaf de jaren '70 werd Sandusky countrygitarist, vanaf 1976 speelde hij 20 jaar gitaar voor countryzanger Roy Clark à rato van tot 300 optredens per jaar. Daarnaast maakte hij 15 jaar deel uit van de cast van de country TV-show Hee Haw. Hij speelde nog steeds basgitaar in gospelgroepen. Bovenop de muziek baatte hij een karpetkuiserij uit *** Op 6 februari overleed op 95-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis de op 2 mei 1924 geboren Lynn Evans Mand (echte naam: Carolyn Marie Hartgate), zangeres van The Chordettes op hits als de millionseller Mr. Sandman (1954), Born To Be With You (1956), Lay Down Your Arms (1956), Eddie My Love (1956), Just Between You And Me (1957), Lollipop (1958), het thema van de TV-serie Zorro (1958), een gezongen versie van de titelmelodie van de hitfilm Never On Sunday (1960) en The White Rose Of Athens (1962). Een ander leuk nummer van hen is A Girl's Work Is Never Done, een antwoord op Yakety Yak van The Coasters. In 1959 zetten ze in het gezelschap van The Everly Brothers voet aan wal in Amsterdam. De meidenband The Chordettes begonnen hun carrière al in 1946 als barbershop kwartet en brachten hun debuutsingle Candy And Cake/ Dear Old Girl uit in maart 1950. Evans, zangeres in een amateurbandje, kreeg op een mooie dag in 1952 de kans in te vallen bij The Chordettes en deed dat zo goed dat ze volwaardig lid van de groep werd toen originele Chordette Dorothy "Dottie" (Hummitzsch) Schwartz uit de band stapte. Haar voornaam Carolyn werd Lynn omdat er in The Chordettes al een Carol was. Twee jaar later scoorden ze een nummer één met de pophit Mr. Sandman. Opvallend is dat de twee grootste Chordettes hits eigenlijk covers waren: Mr. Sandman werd origineel ingeblikt door het orkest van Vaughn Monroe, Lollipop was oorspronkelijk van het interraciale vocale duo Ronald & Ruby op RCA. De groep zou splitten in 1964. Evans ging terug naar school, behaalde aan de universiteit een masters degree in opvoeding en werkte tot haar pensionering in 1989 als lerares. Occasioneel stond ze nog op het podium met nieuwe Chordettes. Evans overleefde drie echtgenoten, overleed aan een beroerte en laat drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen na. De enige nog levende Chordette die zong op Mr. Sandman is Margie Needham Latzko. Op het filmpje hieronder zie je Lynn Evans tweede van links bij The Chordettes live op TV bij Dick Clark:

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Dit jaar bestaat de Charlotte Motor Speedway in Concord, North Carolina 60 jaar en als onderdeel van de festiviteiten gaan ze er begin april een roze Cadillac Series 60 Fleetwood Special uit 1955 van Elvis tentoonstellen. De caddy die momenteel staat opgesteld in de Presley Motors expositie in het Elvis Presley's Memphis entertainment complex recht over Graceland verliet Graceland slechts één keer eerder: in 2015 was de 250 PK V8 te zien in Londen. Elvis kocht de auto op 7 juli 1955 ter vervanging van zijn roze tweedehands Cadillac '54 die in juni 1955 on the road opbrandde. De '55 was origineel blauw met een zwart dak maar Elvis liet hem na een ongeval on the road op 2 september 1955 herspuiten in roze en gaf de auto aan zijn moeder die geen rijbewijs had. Op de Charlotte Speedway zal ook een voorronde plaatsvinden van de Ultimate Elvis Tribute Artist Contest waarvan de finale plaats heeft in augustus tijdens Elvis Week in Memphis. De link van het race circuit met Elvis? Het was in 1967 de locatie voor Speedway, de derde film waarin Elvis een racepiloot speelde *** En Speedway is samen met de film Stay Away Joe uit 1968 het onderwerp van Erik Lorentzen's nieuwe Behind The Scenes boek met "een driehonderdtal tot op heden ongepubliceerde foto’s rechtstreeks van de originele negatieven" dat moet verschijnen rond Pasen. Lorentzen heeft ook net uitgave 30 klaar van zijn Elvis Files magazine *** Ook op komst: From Elvis In Memphis van Eric Wolfson, een gedetailleerde studie van Elvis' American Sound Studio opnames uit 1969 die resulteerden in de LP From Elvis In Memphis *** Arjan Deelen's Elvis The Concert show komt binnenkort opnieuw naar Europa voor 33 shows in Denemarken, Zweden, Finland, Nederland en België met Elvis' 1970 drummer Bob Lanning en Jim Murray van The Imperials *** Op 17 april verschijnt Danzig Sings Elvis waarin de ex-zanger van de Amerikaanse punkgroep The Misfits een aantal Elvis songs onder handen neemt. Glenn Danzig experimenteerde eerder al met gothic hard rock, blues en klassieke muziek maar u kent hem misschien best als de componist van Thirteen op Johnny Cash' American Recordings. Daarnaast schreef hij samen met Roy Orbison het nummer Life Fades Away, in 2017 bonustrack op de heruitgave van Orbison's nagelaten CD King Of Hearts *** We worden oud: op 1 februari werd Elvis' enige kind, Lisa Marie Presley, 52 jaar. Inmiddels heeft Lisa Marie vier kinderen en vier echtscheidingen achter de rug.

1 maart 2020
JAAP DEKKER OVERLEDEN

Op 28 februari overleed in Amstelveen de op 12 februari 1947 geboren Jaap Dekker, zanger, mondharmonicaspeler, accordeonist, componist en vooral een van de belangrijkste Nederlandse boogiewoogie pianisten.

Dekker begon zijn carrière als lid van popgroepen als Les Copains en Moan, werd in 1971 op het Loosdrechtse Jazzconcours uitgeroepen tot beste performer oude stijl, speelde in 1973 piano op de eerste Long Tall Ernie & the Shakers single Kiss Me Baby/ Rockin' Mama, en maakte vooral naam in de jaren '70 met een aantal LP’s met boogie woogie medleys van Nederlandse kinderliedjes. In Een Groen Groen Knollenland werd in 1972 een hit en hij sleepte twee gouden platen en een platina plaat in de wacht voor de verkoop van meer dan 100.000 exemplaren. Ook schreef hij muziek voor films en documentaires. Vanaf de tweede helft van de jaren negentig maakte hij faam met zijn Grand Piano Boogie Train met andere pianisten als Rob Agerbeek, Rob Hoeke, Hein van der Gaag, Martijn Schok en Jeroen Sweers in wisselende combinaties. Dekker overleed op 73-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

26 februari 2020
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Nieuw: Jump, Jive & Joy!

Nieuwe bands, laat ze maar komen: Jump, Jive & Joy vermengen oude rhythm 'n' blues, lindy hop en jump blues met neo-swing en rockabilly en gaan het decennium in blazen met een repertoire waarvan de oorsprong teruggaat naar de jaren veertig. Verwacht u aan parels van Slim & Slam, Jimmy Witherspoon, Floyd Dixon, Ray Charles, Amos Milburn, Louis Prima en Sam Butera *** Op komst: een 4 track vinyl-EP van Roel Huizinga's Roy & the Echo Kings. Het Nederlands-Finse samenwerkingsverband nam de nummers op in augustus in Finland. De EP verschijnt op het Franse label Records Freight*** En Driftin' Pianos, de band met de twee piano’s, speelde hun debuutgig, goed voor een wereldpremière, op 18 januari in De Herberg in Geldrop *** The Explosion Rockets bestaan in 2020 al 35 jaar en voorlopig houdt het nog niet op. Het officiële jubileumoptreden vindt plaats op zaterdag 26 september in het Van der Valk Hotel De Witte in Vught met een gastoptreden van zangeres Terry White *** Alles komt terug: Louisiana Radio viert zijn 30-jarig bestaan met een reünie concert. De band met de wortels in cajun, zydeco, New Orleans en de Mississippi delta hield er in 2000 na zes albums en 1200 concerten "voor onbepaalde tijd" mee op maar kwam sindsdien eens in de zoveel jaar opnieuw bij elkaar. Omdat het semi-akoestisch optreden op 16 maart in De Parel van Zuilen in Utrecht in de originele vijfmansbezetting uit de hoogtijdagen bestaande uit Arend Bouwmeester (sax en percussie), Onno Kuipers (trekzak), Arthur Bont (drums), Rob Verheem (bas) en Hans de Vries (zang, gitaar en mondharmonica) uitverkocht is doen ze het nog een keertje over op maandag 15 juni *** Van 12 juni tot en met 26 juli komt Louis King opnieuw naar hier voor een reeks optredens met zijn Nederlandse vrienden Coen Molenschot op drums en Deon Buck op contrabas. De Australische king of rockabilly blues brengt zijn nieuwe CD Lonesome Town mee *** Voer voor ostalgici: naar aanleiding van de val van de Berlijnse Muur dertig jaar geleden loopt nog tot 29 maart in het Museum van de 20ste Eeuw in Hoorn de tentoonstelling “De Tastbare DDR” met honderden (gebruiks)voorwerpen uit de voormalige DDR, onder meer spul dat in Oost-Duitsland werd gemaakt en ooit massaal te koop was in Nederland: menig grootwinkelbedrijf kocht op de Leipziger Messe goedkoop schrijfmachines, kleding, fototoestellen en modeltreintjes in. Bij de expositie verscheen ook een boek getiteld De Tastbare DDR dat exclusief in het museum te koop is. De tentoonstelling is een samenwerking met het privé DDR museum van Friso en Thea de Zeeuw in Monnickendam. Het op 1 april 1994 geopende Museum van de 20ste Eeuw kan trouwens terugkijken op een fraai jubileumjaar: in 2019 kwamen er ruim 62.000 bezoekers over de vloer waaronder de miljoenste bezoeker half december, een extra bekroning op het werk van de 75 vrijwilligers en vier betaalde krachten die het museum runnen met een voor museumbegrippen bescheiden subsidie. Voor meer info: www.museumhoorn.nl

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Gentse surfjazz big band The Whodads vierden afgelopen jaar hun 25e verjaardag met de opnames van een nieuwe plaat. Spook, het vervolg op de 10-inch Sahara uit 1999 die gelijk een re-release krijgt, verschijnt op 14 april *** François Van Kerckhoven die eerder drie boeken schreef over Expo 58 legt de laatste hand aan zijn eerste roman, en aangezien Van Kerckhoven waarschijnlijk de grootste Expo 58 verzamelaar ter wereld is zal het niemand verbazen dat Een Hechte Jeugdliefde zich deels afspeelt in 1958 en dat de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel een van de locaties in de roman is.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Jive Aces gaan een album opnemen met Bill Haley's dochter Gina Haley *** Restless gaat zijn afscheidsoptreden spelen op 5 december met als special guest alle muzikanten die ooit deel hebben uitgemaakt van het trio *** Laat het bieden per opbod op de eerste reünie nu beginnen! *** Plannen een comeback: Os Chargers oftewel Thee Chargers uit Porto, surfrockband "met invloeden uit rockabilly, garage, lounge en exotica" met onder meer Pedro Serra (zang), Oscar Gomes (gitaar), Nuno Gomes (drums) wat neerkomt op een deel van The Mean Devils, 49 Special en Roy Dee & the Spitfires

 

*** Alles komt terug: Vox Drums gaat een nieuwe versie op de markt brengen van de Telstar, het drumstel met de rare vormen, de met name scheve Speedfire basdrum en de krokodillenlederen afwerking. Vox was oorspronkelijk Trixon, een merk van muziekinstrumenten opgericht in 1947 in het naoorlogse Duitsland dat van 1956 tot 1965 drumstellen fabriceerde die populair waren bij jazz drummers als Buddy Rich, Gene Krupa en Lionel Hampton. In Engeland speelden onder meer Brian Bennett en Tony Meehan op een Trixon en er zijn ook promofoto’s van Bill Haley & the Comets met een Trixon. De bekendste Trixon is evenwel die van Ricky Lee Brawn van The Stargazers. Vanaf 1965 begon de export naar Amerika waar de drums op de markt kwamen onder de merknaam Vox en werd de vraag zo groot dat er een nieuwe fabriek werd opgestart in Ierland, maar in 1971 ging Trixon over kop door de concurrentie van Japanse drumkits. Sindsdien werd Trixon twee keer nieuw leven ingeblazen: van 1997 tot 1998 toen alle bestaande stock in een brand tot stof en as wederkeerde en opnieuw sinds 2007 in Amerika, en het is die laatste Amerikaanse Vox die nu een herinterpretatie van de Telstar gaat maken, want tot op heden maakten ze alleen moderne drumstellen en geen retro geïnspireerde modellen. De nieuwe Telstar wordt gesuperviseerd door - oh ironie, wat bent u wreed - het Japanse drum merk Sakae Osaka Heritage in samenwerking met de Amerikaanse muziekinstrumentenmaker Remo, de grootste fabrikant van drumvellen ter wereld, opgericht in 1957 door jazz drummer Remo D. Belli, de uitvinder van het synthestische drumvel - daarvòòr speelden ze op kalfsvellen.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Promotor Erwin Prinsen meldt het overlijden op 24 februari van Eric Soules, zanger-contrabassist van Al & the Black Cats, de groep van Al Krivoy die in 2006 een begeleidingsband zocht en daarvoor jonge snaken Soules, Hugh Skiffington (drums) en Tony Cozzaglio (gitaar) inhuurde die nadat Al Krivoy stopte wegens ziekte gewoon doorgingen onder de naam Al & the Black Cats en zo vaak en zo graag in Nederland speelden dat ze hier zelfs nog een tijdje gewoond hebben. De groep bracht drie CD’s uit met Eric Soules: The Fabulous Rockabilly Sounds Of (2006), Shakin' At The Knees (2007) en Givin' 'Um Something To Rock 'n' Roll About (2008). Op Through Tick 'n' Thin (2010) doet hij niet mee: niets blijft eeuwig duren en in 2009 kapte Soules er mee in het midden de zoveelste Europese tour en stapte hij in Brussel op een vliegtuig richting Amerika. Soules' plaats werd ingenomen door Grisha Dördelmann (D) die drummer Hugh Skiffington leerde bassen zodat die uiteindelijk frontman werd. In 2016 kwam er een vijfde Al & the Black Cats album in een meer punkerige stijl getiteld From Bad To Worse, ook zonder Soules. Nà Al & the Black Cats speelde Eric Soules bij rockabilly-/ alt country-/americanabands Nathan Kalish & the Lastcallers en DangerVille. Soules was slechts 35 jaar en laat twee dochters na. Er is nog geen doodsoorzaak bekend gemaakt. Al Krivoy is ook al een paar jaar overleden *** JD McPherson's debuut en doorbraak album Signs & Signifiers kwam 10 jaar geleden uit en daarom speelt hij dit jaar Signs & Signifiers integraal tijdens zijn concerten, inclusief enkele covers die hij in die tijd bracht. Zijn Europese tour dit voorjaar telt slechts één stop in de Benelux: op zaterdag 6 juni op Roots In't Hofke van de pastoor in Oud-Turnhout (B) *** Gespot in de studio: High Noon. In april verschijnt een gloednieuwe single op Swelltune, label uit New England dat eerder al werk van Sean Mencher en Shaun Young apart uitbracht *** Aangekondigd voor februari 2021: Rock Around The Island op Waikiki Beach in Honolulu, een rock 'n' roll weekender Hawaiiaanse stijl gepromoot als "drie dagen en nachten in het paradijs" *** En het heeft er absoluut niets mee te maken maar het blijft geweldig: Rita Reys & the Kilima Hawaiians! Check...:

19 februari 2020
CRAZY CAVAN OVERLEDEN...


Crazy Cavan & the Rhythm Rockers met uiteraard Cavan linksbovenin

Als de revival idolen dankzij wie wij onze muziekscene in, euh, rolden komen te sterven, dan worden we écht wel oud: op 15 februari overleed op 70-jarige leeftijd Cavan Grogan, zanger van Crazy Cavan & the Rhythm Rockers. Wie na 1965 is geboren zal er wel helemaal niks van begrijpen, maar vóór de uitvinding van de neo-rockabilly en vóór de psychobilly stond de groep uit South Wales bovenaan het exquise lijstje van rock 'n' roll bands als Flying Saucers, Matchbox, Freddie Fingers Lee en andere Riot Rockers, maar Crazy Cavan & the Rhythm Rockers waren sneller, luider, harder, gemener, rechtlijniger en meer rechtdoor, en leverden zo de blauwdruk voor wat bekend zou komen te staan als teddy boy rock 'n' roll. De band vierde in 2020 zijn 50ste verjaardag wat betekent dat ze opgericht werden in 1970, maar de kern van wat Crazy Cavan & the Rhythm Rockers werd ontstond reeds in 1964 toen Cavan, gitarist Lyndon Needs en ritmegitarist Terry Walley voor het eerst samenspeelden als Count Dracula & the Vampires. Vanaf 1970 werd het dus Crazy Cavan & the Rhythm Rockers en in 1973 brachten ze in eigen beheer hun debuutsingle Teddy Boy Boogie/ Bop Little Baby uit. In 1975 verscheen op het Nederlandse Rockhouse label de debuut-LP Crazy Rhythm, de eerste van in totaal een 15-tal albums waarvan vooral die eerste platen Rockability (1976), Our Own Way Of Rockin (1977), Still Crazy (1979), Hey Teenager (1982) en Rollin' Through The Night (1984) hun reputatie vestigden. In 2001 speelde Linda Gail Lewis piano op het album Rhythm Rockin' Blues. Er zouden ook nog een twintigtal singles volgen, in 1980 waren ze te zien in de concertfilm Blue Suede Shoes, en Cavan bracht ook één zijproject uit: The Saddle Tramps uit 1991 met Freddie Fingers Lee en Cavan's broers Patrick en Colin Grogan die in neo band Breatless speelden. Het blijft trouwens in de familie: Cavan's zoon Joe Grogan is frontman van psychobillyband The Graveyard Johnnys.

Als je maar lang genoeg hetzelfde blijft doen wordt je vanzelf weer hip en vijftig jaar later was Cavan een instituut: The Boss, The Governor, Mister Cool, King Of The Teds, het zijn maar enkele van de koosnaampjes waarmee de fans hun held bedachten, en waar vroeger nogal eens misprijzend werd neergekeken op de door Cavan geïntroduceerde long haired teddy boy look met het nektapijt lijkt het of tegenwoordig iederéén met Cavan op de foto wou. Ook veelzeggend inzake hun invloed op de populaire cultuur: er is een Britse psychobillyband die zich The Bastard Sons Of Cavan noemt. Hun niet aflatende populariteit blijkt ook uit het feit dat de groep voor 2020 en 2021 optredens had geboekt staan in Engeland, Duitsland, Finland, Spanje, Italië en Zwitserland. Hun recentste album The Real Deal verscheen in 2015. "Better to be a creator than to be an imitator", zong Cavan in het nummer My Own Way Of Rockin', en dat is exact wat hij was met songs als Teddy Boy Boogie, Teddy Boy Rock 'n' Roll, Are You Still Crazy, Wildest Cat In Town, Teddy Jive, My Little Sister's Gotta Motorbike, Rockabilly Rules OK en Trouble Trouble. Doorheen de jaren begon Cavan live on stage steeds meer op een rock 'n' roll versie van Shakespeare's Othello te lijken: de ogen dicht, aanschurkend tegen dat rechte microstatief, traag bewegend met wijdse gebaren. Altijd was er veel drank in de buurt, maar er was ook altijd een zekere tristesse in die hondenogen. Hoe populair de band nog immer was bleek uit alle blijken van medeleven op de sociale media, en generatiegenoten Matchbox hielden een minuut stilte op het podium. Op 28 september 2019 speelden Crazy Cavan & the Rhythm Rockers nog in Nederland op Westerhoven Rocks, en op 18 januari 2020, dus minder dan een maand voor Cavan's overlijden stonden ze nog op de Rockers Reunion. De familie heeft geen doodsoorzaak opgegeven. Originele Rhythm Rockers bassist Don Kinsella overleed in 2016, Lyndon Needs verbleef eind vorig jaar 11 weken in het ziekenhuis in verband met een hartklep operatie. We worden inderdaad oud.

16 januari 2020
LINKS! LINKS! LINKS!

Hoi boppers, we zijn bezig aan een grote schoonmaak van onze linkspagina en dat was dringend nodig want driekwart van de daar vermelde bands bestaan al jàren niet meer. Met andere woorden: stuur ons via zeker de link door van jouw band, event, vintage (online) winkel, platenfirma, DJ set up, radiostation, dansclub, webdesign, kapperszaak en/of gedrukt magazine. We kunnen er allemaal alleen maar beter van worden!

16 januari 2020
KOOKIE NO MORE

Op 8 januari overleed het op 30 juli 1932 geboren voormalig tieneridool Edd "Kookie" Byrnes, echte naam Edward Byrne Breitenberger, en die "Kookie" komt van zijn bekendste televisierol in de serie 77 Sunset Strip die liep van 1958 tot 1964. Byrnes, die vòòr 77 Sunset strip al te zien was in de jeugdmisdaadfilm Reform School Girl (1957), vertolkte in 77 Sunset Strip een non-stop zijn kuif kammende parkeerwachter (op de parking van Dean Martin's Dino Lodge restaurant!) die bijklust als detective, personage dat hem in één klap nationale roem en een zelden geziene populariteit bij de tieners bezorgde. In retrospect zou je kunnen stellen dat Kookie de voorloper was van Fonzie uit Happy Days! De hype leidde al snel tot een platencontract: Byrnes bracht minstens vijf singles uit waarvan Kookie Kookie Lend Me Your Comb uit 1959, een duet met 77 Sunset Strip gast-actrice Connie Stevens, de vierde plaats in de Billboard Hot 100 bereikte, goed voor 1 miljoen verkochte exemplaren en goud. Al die singles waren eigenlijk instrumentals met een door Byrnes gesproken parlando in het beatnik hipster beatnik jive taaltje dat hij bezigde in 77 Sunset Strip. Uiteraard kwam er ook een LP getiteld Kookie Star of 77 Sunset Strip (1959) met songtitels als Hot Rod Rock, Square Dance For Cool Cats, Kookie's Boogie en Kookie's Mad Pad. Door de beperkingen en voorwaarden in zijn contract greep Byrnes naast rollen in de films Rio Bravo (1959), Ocean's Eleven (1960), North to Alaska (1960) en The Longest Day (1962) en daarom kocht hij in augustus 1963 de resterende 10 maanden van zijn contract over, maar het momentum bleek voorbij. In 1964 speelde hij de Elvisrol uit de film Kissin' Cousins in de pilootaflevering van een TV-serie gebaseerd op die film maar er werd uiteindelijk geen reeks van gemaakt. In 1965 was hij te zien in de beachmovie Beach Ball (met The Hondells en The Four Seasons), in de tweede helft van de jaren '60 maakte hij in Europa drie spaghetti westerns. In 1978 was hij in Grease de op Dick Clark geïnspireerde National Bandstand presentator Vince Fontaine. Zijn laatste rock 'n' roll gerelateerde vertolkingen waren in Back To The Beach (1987, met Frankie Avalon, Annette Funicello, de hierboven vermelde Connie Stevens én Dick Dale) en de tweedelige TV-film Shake Rattle And Roll: An American Love Story (1999).In 1996 verscheen zijn autobiografie Kookie No More. Regisseur Quentin Tarantino baseerde het personage Dalton vertolkt door Leonard DiCaprio in Tarantino's recentste film Once Upon A Time In Hollywood deels op Edd Byrnes, naast onder meer op acteur Tab Hunter en zanger Fabian. Kookie werd 87 jaar.

16 januari 2020
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Western StringByrds

Nieuwe bands, laat ze maar komen: Kees Stigter van de vorig jaar ter ziele gegane Barnstompers heeft met zijn zoon Eddie Byrd (gitaar), Hi-Tombs contrabassist Mike van Lierop en Barnstompers drummer Marco Groeneveld een nieuwe band in elkaar getimmerd, The Western StringByrds. Ze zijn al geboekt door een paar buitenlandse festivals maar hun livedebuut vindt plaats op zaterdag 29 februari in de Cruise Inn in Amsterdam en zal alzo klinken:

 

*** Voer voor de fans: net als in 2018 en 2019 kan u in het najaar van 2020 in het gezelschap van René Shuman & Angel-Eye met KLM/ KRAS/ TUI op reis naar Amerika om daar onder professionele begeleiding per touringcar onder meer Nashville, Tupelo, Memphis en New York te bezoeken. Op het programma staan onder andere de Sun studio, Beale Street, Graceland, het geboortehuis van Elvis, de RCA studio’s in Nashville, het Johnny Cash museum, de Country Hall Of Fame en Broadway. Info via www.shuman.nl

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Jeugdsentiment op een postzegel!

Stripnieuws (de boeken, niet de activiteit…): in 2020 bestaan Suske & Wiske 75 jaar en te dier gelegenheid verschijnt het speciale album De Sonometer waaraan tekenaar Willy Vandersteen begon in 1959 en dat nu afgewerkt zal worden door Dirk Stallaert, de tekenaar die destijds Nero overnam van Marc Sleen. De Sonometer was bedoeld voor de zogenaamde Blauwe Reeks van Suske & Wiske, een tiental albums uit de jaren '50 getekend voor het stripblad Kuifje. Na enkele bladzijden hield Vandersteen De Sonometer in 1959 voor bekeken. Stallaert werkt sinds 2006 sporadisch aan Sus & Wis. Het allereerste Suske & Wiske verhaal, Rikki & Wiske in Chocowakije, liep vanaf 30 maart 1945 in de krant. In december 1945 werd Rikki vervangen door Suske, de definitieve start van de reeks. Daarnaast eren de Belgische posterijen Suske en Wiske met een eigen setje postzegels die de ontwikkeling van het stripduo door de jaren heen tonen van hun eerste verschijning in Op Het Eiland Amoras tot hun recentste gedaante in het nieuwste (339ste!) album De Planeetvreter. De eerste zegels zijn vanaf eind januari te koop. Naast de losse zegels geeft Bpost geeft ook vellen met alle zegels uit die verkrijgbaar zijn voor de filatelisten en verschijnt er een FDS (First Day Sheet) kaart in een genummerde oplage van circa 3000 exemplaren: op de voorzijde zijn de postzegels geplakt en afgestempeld met de stempel van de eerste dag van uitgifte, de achterzijde bevat de technische gegevens en gedetailleerde informatie over het thema van de zegels *** De snelle hap: Dunkin’ Donuts opent in 2020 een eerste Belgische vestiging, aldus Roberto Fava, een van de franchisepartners die de Amerikaanse donut- en koffieketen naar Nederland haalde. Fava denkt aan Antwerpen als eerste uitvalsbasis. De eerste berichten over de komst van Dunkin’ Donuts naar België dateren al van 2015. Dunkin’ Donuts is het geesteskind van de in 2002 overleden William Rosenberg die in 1948 in Quincy, Massachusetts de Open Kettle donut- en koffie shop opende, naam die in 1950 wijzigde veranderde in Dunkin' Donuts. Wereldwijd waren er bij de laatste telling 10.858 filialen waarvan 7.677 in de Verenigde Staten. Sinds januari 2019 gaat de keten door het leven als Dunkin’. In Nederland zijn er 22 filialen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


de gestolen contrabas van Boppin' B.

Leeggeroofd op 28 december in Berlijn: het busje van Boppin' B. Moest u links of rechts onder meer een zilveren Keilwerth Toneking Special tenorsax, een goudkleurige Keilwerth The New King baritonsax, een zwarte akoestische Yamaha APX 4a in APX case, een met veel gaffa bij elkaar gehouden Didi Beck Signature Duke contrabas met darmsnaren in grijze Soundwear Dimbath draagtas, een Eich Amplification basversterker TR-900 in 3 HE case, een Eich Amplification L-810 Bassbox, zes Shure SH55 Deluxe microfoons, twee Shure SM58 microfoons, een Sennheiser e906 microfoon, een Sennheiser e904, een Sennheiser e604, een Sennheiser e614 en een Sennheiser e908 B microfoon, een caddy groene Gretsch 5420 TG Ltd gitaar, een Harley Benton Kahuna CLU-50T ukulele, een Beyerdynamic TG D57t Ludwig LB416 14"x5" Black Beauty snaretrommel en ander spul aangeboden zien, laat het effe weten. De politie toonde zich van zijn beste kant door één dag later Boppin' B aan de kant van de autostrade te zetten "omdat hun busje er te zwaar beladen uitzag", niet begrijpend waarom de band in lachen uitbarstte... *** Gelukkige 45ste verjaardag aan Bear Family: de Duitse platenfirma die uitgegroeide tot het belangrijkste re-issue ter wereld werd opgericht in 1975 *** Alle sombere berichten over het einde van de geluidsdragers ten spijt hebben wij de indruk dat er meer vinyl dan ooit wordt geperst én gekocht - het Spaanse label Slezay Records bracht in 2019 maar liefst 43 singles en drie singles boxsets uit, zowel hedendaagse bands als heruitgaves van fifties materiaal *** Teken des tijds: de 20ste uitgave van het Franstalige rock 'n' roll blad Rockin' Ball (F) is na vijf jaar de laatste gedrukte uitgave. Nummer 20 is een individueel genummerde uitgave op 200 exemplaren van 52 pagina’s met reportages over onder meer Ding Dong (de Fransman die de wereld een weelde aan pionierende Sun re-issues schonk) en High Rockabilly (E). De laatste jaren stopten ook Rock 'n' Roll Revue (Frankrijk), Sur La Route De Memphis (Frankrijk), Tales From The Woods (Engeland) en eind 2019 nog American Music Magazine (Zweden).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60's)

Bijzonder knappe uitgaves op Sundazed (USA) sublabel Modern Harmonic in samenwerking met Something Weird Video: soundtrack LP’s met de muziek van door Nicholas Carras gecomponeerde cult jeugdmisdaad en SF horror films She Demons (1958), Missile To The Moon (1958), Date Bait (1960) en High School Caesar (1960). Elke release bevat de LP op gekleurd vinyl, de DVD en een filmposter of magazine. Modern Harmonic bracht ook gelijkaardige uitgaves op de markt van sixties cult SF en erotica *** Rip Masters meldt dat het "na enkele gezondheidsproblemen" intussen beter gaat met Ray Campi *** Jackie Gotroe, de man van Lobo Jones (1958), meldt dat hij in het bezit is gekomen van een op 26 januari 1958 opgenomen mastertape met twee keer twee outtakes van zijn debuutsingle Raised On Rock 'n' Roll en Rock It To The Moon uit 1958. Gotroe hoopt de nummers uit te brengen op vinyl. Op de band staan nog twee nummers van de ons onbekende Sugar Pie & PeeWee *** Boekenplank: Rip It Up: The Specialty Records Story door Billy Vera met voorwoord van Art Rupe, in 1945 de oprichter van Specialty. Rupe is nu 102 jaar! Het boek heeft het formaat van een 45 toeren single! Crazy Man Crazy: The Bill Haley Story (Omnibus Press UK/ Backbeat Books US, 299 pagina’s) is een nieuwe biografie geschreven door Haley's zoon Bill Haley Jr met input van Haley's eerste twee echtgenotes Dorothy (1946-1952) en Cuppy (1952-1960). In 1990 schreef Bill Haley’s oudste zoon John W. Haley al een Haley biografie getiteld Sound And Glory die vooral licht werpt op Haley begin jaren '60 en zijn verblijf in Mexico ***

Tiki Triangle is een nieuw boek van 188 pagina’s door Justin R. Cristaldi met meer dan 100 recepten voor tiki cocktails en Aziatische en Polynesische gerechten *** Gek genoeg verschenen er in 2019 nog drie boeken met recepten voor tiki cocktails: The Home Bar Guide To Tropical Cocktails: A Spirited Journey Through Suburbia’s Hidden Tiki Temples (272 paginas, 150 recepten) van mixologist Kelly “Hiphipahula” Reilly, Tiki: Modern Tropical Cocktails (192 pagina’s) door cocktail consultant en "spiritueel adviseur" Shannon Mustipher, en het in eigen beheer gepubliceerde "avontuurlijk kookboek" Tiki Lindy’s Field Guide To Pupus, Tidbits & Exotic Provisions (60 recepten) *** Time Is Tight: My Life Note By Note is de titel van de autobiografie van de nu 75-jarige Booker T. Jones, Hammond B-3 orgelist van Booker T. & the MGs, ruggengraat van de Staxsound, architect van de Memphis soul, producer, arrangeur, sessie muzikant, multi-instrumentalist, Rock 'n' Roll Hall Of Fame inductee (1992), Lifetime Achievement Grammy Award winnaar (2007) en - wat ons betreft het belangrijkste - de man van die geweldige instrumental Green Onions uit 1962. Op 1 november verscheen nog een nieuwe CD van hem, Note By Note.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

 Op 2 december overleed op 82-jarige leeftijd Robert D. "Bob" Toten, leider van surfband The Pastel Six die van 1961 tot 1965 minstens een dozijn singles uitbrachten, zowel gitaar-/ saxinstrumentals als Twitchin' (1961) en Brahms' Nightmare (1962) als gezongen nummers als The Cinnamon Cinder (1962). Daarna(ast) had hij zijn eigen Bob Toten Painting schildersbedrijf en was hij in Santa Fe Springs, Los Angeles eigenaar van het Blondie's restaurant op Slauson Avenue 12215, vanaf 2006 de locatie van een stripclub. Toten leed al 13 jaar aan kanker *** Op 10 december overleed de op 15 april 1938 geboren Philip Lamar Grier Jr, als Lamar Grier banjo picker voor Bill Monroe’s Blue Grass Boys van 1965 als vervanger van Don Lineberger tot juli 1967. Hij was mee van de partij tijdens Monroe's eerste tour overzee in Engeland in mei 1966, nam deel aan vijf opnamesessies en speelde op zes nummers van Monroe’s Blue Grass Time LP uit 1967. (Decca). Live zong hij ook bariton. Na Bill Monroe nam hij één titelloze Arhoolie LP op als lid van The Strange Creek Singers die een mix van traditionele en eigentijdse bluegrass en old time muziek speelden. Vanaf de jaren '70 nam hij op met Buzz Busby, Leon Morris, Hazel Dickens, Alice Gerrard en Peter Rowan. In 1984 hing hij zijn banjo aan de wilgen. Lamar Grier speelde in de stijl van een Earl Scruggs en werd 81 jaar *** Op 1 januari - gelukkig nieuwjaar! - overleed de op 14 januari 1943 geboren Robert Edward Swanson die als Bobby Swanson zowel rock 'n' roll (Rockin' Little Eskimo, 1959), twist (Twistin' At The Hop, 1962) als teen rock (Ballad Of An Angel uit 1959, Willow uit 1960, Janie's Face uit 1960) opnam. Tot 1960 bracht hij minstens zeven singles uit. Op zijn oude dag - Swanson werd 77 jaar - amuseerde hij zich in zijn home studio met het opnemen van nieuw materiaal. Op 10 december meldde hij op zijn Facebook dat hij gediagnoseerd was met beenderkanker en niet lang meer had ***

Op 9 januari overleed de op 29 december 1941 geboren Bobby Comstock die bescheiden hits scoorde met zijn brave rock 'n' roll cover van Patti Page's Tennessee Waltz (1959) en het aan What'd I Say herinnerende Let's Stomp (1963). Comstock maakte zijn debuut in 1958 met Tra-La-La (I'm So Happy) / Too Young, de eerste van minstens 20 singles tot 1965. Comstock kon àlles kon zingen: rock 'n' roll (Do That Little Thing, I Want To Do It, Since You Been Gone), Elvis soundalikes (Jealous Fool), doo-wop (Zig Zag) en teen rock (Your Big Brown Eyes, Let's Talk It Over). Opvallend nummer tussen die singles: Your Boyfriend's back, antwoord op My Boyfriend's Back van The Angels - Comstock speelde trouwens gitaar op het origineel. In 1966 bracht hij de met orgel uiteraard erg sixties klinkende LP Out Of Sight uit, maar wel met covers van You Can't Judge A Book By Its Cover (Bo Diddley) en Hey Baby (Bruce Channel). Eind jaren '60 begin jaren '70 speelde hij in rock bands alvorens zijn karretje aan de rock 'n' roll revival trein te hangen, waarmee hij het wist uit te zingen tot eind jaren '90. U vindt 24 van zijn nummers op de CD’s Tennesse (sic) Waltz: The Best Of Bobby Comstock Volume 1 (nooit een Volume 2 gezien of gehoord) en Hits And Rarities - 24 exact dezelfde nummers waarmee dat eigenlijk twee keer dezelfde CD is!

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

 

Op 10 januari niet verkocht geraakt bij Mecum Auctions in het stadje met de mooie naam Kissimee, Florida: de rood-witte '58 Plymouth Fury uit de Stephen King horror film Christine (1983). Voor die film over een door het kwaad bezeten auto die zichzelf kan repareren werden verschillende Fury's gebruikt maar dit is de enige die niet beschadigd werd en diende om de auto in topstaat te filmen. De auto werd ingeschat op 400 tot 500.00 dollar maar haalde "slechts" 275.00 dollar. Na de opnames werd hij verloot in een wedstrijd en in de tussentijd is hij volledig gerestaureerd *** In juni op de Rockabilly Rave: een exclusieve Bellfuries reünie *** Bizarre merchandise: de in 1979 opgerichte en daarmee de langst lopende moderne surfband The Insect Surfers verkopen in hun webshop Insect Surfers And Alien Allies kleurboeken van de hand van gitarist David Arnson... *** Rechtstreeks uit de archieven op Robert Gordon's eigen label Growling Guitar is de dubbel-CD Robert Gordon & Link Wray: The Last Tour met onuitgegeven live- én studio-opnames van hun laatste tour in mei en juni 1978 in Duitsland (het bekende Rockpalast TV concert) en Engeland (Old Grey Whistle Test).

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Volgens distributeur Warner Bros werd de eenmalige bioscoopvertoning van de concertregistratie That's The Way It is uit 1970 op 8 januari in de Nederlandse en Belgische Kinepolis vestigingen bijgewoond door meer dan 25.000 mensen, zo meldt de bijzonder actieve www.elvismatters.com club die het exclusieve event in elkaar bokste. Knap, want zo komt er in de toekomst hopelijk ruimte voor nog meer dergelijke initiatieven *** Een officiële aankondiging is er nog niet maar Tom Hanks liet zich backstage op de Golden Globe awards ontvallen dat hij de rol van Colonel Tom Parker op zich gaat nemen in de op stapel staande Elvis biopic waarin nieuwkomer Austin Butler Elvis zal vertolken *** Toch sterk: Elvis' Suspicious Minds eindigde op 31 december op derde plaats van de "1000 klassiekers" van Radio 2 (B). Op 1 staat sinds jaar en dag Bohemian Rhapsody van Queen en de tweede plaats was net als vorig jaar voor Dancing Queen van Abba. Mooi is dat Elvis Michael Jackson's Thriller van de derde plaats stoot!

9 januari 2020
HET DEFINITIEVE EINDE VAN THE SPOTNICKS...


Op 3 januari overleed de op 27 maart 1939 in Gothenburg geboren gitarist Bo Winberg, in 1961 oprichter van The Spotnicks, Zweden's grootste muzikale export artikel vóór Abba en na The Shadows de beroemdste Europese gitaargroep.
The Spotnicks waren in 1963 te zien in de Britse muziekfilm Just For Fun, speelden van 1965 tot 1967 met ex-Colin Hicks en Vince Eager drummer Jimmie Nicol die Ringo Starr verving toen The Beatles op 5 en 6 juni 1964 twee keer optraden in Nederland (Nicol speelt mee op de Spotnicks single Husky/ Drum Diddley uit 1965), namen bijna 800 nummers op waarvan er 590 staan op hun 43 albums (het laatste, The "Real" Amapola, verscheen in 2011) en speelden hun afscheidsconcert op 30 maart 2019 in het Musikens Hus in Gothenburg. Winberg was ook een krak in electronica die zelf de Spotnicks gitaren en versterkers bouwde. Eind maart zou hij 81 geworden zijn.