(reclame)

 

16 januari 2020
LINKS! LINKS! LINKS!

Hoi boppers, we zijn bezig aan een grote schoonmaak van onze linkspagina en dat was dringend nodig want driekwart van de daar vermelde bands bestaan al jàren niet meer. Met andere woorden: stuur ons via zeker de link door van jouw band, event, vintage (online) winkel, platenfirma, DJ set up, radiostation, dansclub, webdesign, kapperszaak en/of gedrukt magazine. We kunnen er allemaal alleen maar beter van worden!

16 januari 2020
KOOKIE NO MORE

Op 8 januari overleed het op 30 juli 1932 geboren voormalig tieneridool Edd "Kookie" Byrnes, echte naam Edward Byrne Breitenberger, en die "Kookie" komt van zijn bekendste televisierol in de serie 77 Sunset Strip die liep van 1958 tot 1964. Byrnes, die vòòr 77 Sunset strip al te zien was in de jeugdmisdaadfilm Reform School Girl (1957), vertolkte in 77 Sunset Strip een non-stop zijn kuif kammende parkeerwachter (op de parking van Dean Martin's Dino Lodge restaurant!) die bijklust als detective, personage dat hem in één klap nationale roem en een zelden geziene populariteit bij de tieners bezorgde. In retrospect zou je kunnen stellen dat Kookie de voorloper was van Fonzie uit Happy Days! De hype leidde al snel tot een platencontract: Byrnes bracht minstens vijf singles uit waarvan Kookie Kookie Lend Me Your Comb uit 1959, een duet met 77 Sunset Strip gast-actrice Connie Stevens, de vierde plaats in de Billboard Hot 100 bereikte, goed voor 1 miljoen verkochte exemplaren en goud. Al die singles waren eigenlijk instrumentals met een door Byrnes gesproken parlando in het beatnik hipster beatnik jive taaltje dat hij bezigde in 77 Sunset Strip. Uiteraard kwam er ook een LP getiteld Kookie Star of 77 Sunset Strip (1959) met songtitels als Hot Rod Rock, Square Dance For Cool Cats, Kookie's Boogie en Kookie's Mad Pad. Door de beperkingen en voorwaarden in zijn contract greep Byrnes naast rollen in de films Rio Bravo (1959), Ocean's Eleven (1960), North to Alaska (1960) en The Longest Day (1962) en daarom kocht hij in augustus 1963 de resterende 10 maanden van zijn contract over, maar het momentum bleek voorbij. In 1964 speelde hij de Elvisrol uit de film Kissin' Cousins in de pilootaflevering van een TV-serie gebaseerd op die film maar er werd uiteindelijk geen reeks van gemaakt. In 1965 was hij te zien in de beachmovie Beach Ball (met The Hondells en The Four Seasons), in de tweede helft van de jaren '60 maakte hij in Europa drie spaghetti westerns. In 1978 was hij in Grease de op Dick Clark geïnspireerde National Bandstand presentator Vince Fontaine. Zijn laatste rock 'n' roll gerelateerde vertolkingen waren in Back To The Beach (1987, met Frankie Avalon, Annette Funicello, de hierboven vermelde Connie Stevens én Dick Dale) en de tweedelige TV-film Shake Rattle And Roll: An American Love Story (1999).In 1996 verscheen zijn autobiografie Kookie No More. Regisseur Quentin Tarantino baseerde het personage Dalton vertolkt door Leonard DiCaprio in Tarantino's recentste film Once Upon A Time In Hollywood deels op Edd Byrnes, naast onder meer op acteur Tab Hunter en zanger Fabian. Kookie werd 87 jaar.

16 januari 2019
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Western StringByrds

Nieuwe bands, laat ze maar komen: Kees Stigter van de vorig jaar ter ziele gegane Barnstompers heeft met zijn zoon Eddie Byrd (gitaar), Hi-Tombs contrabassist Mike van Lierop en Barnstompers drummer Marco Groeneveld een nieuwe band in elkaar getimmerd, The Western StringByrds. Ze zijn al geboekt door een paar buitenlandse festivals maar hun livedebuut vindt plaats op zaterdag 29 februari in de Cruise Inn in Amsterdam en zal alzo klinken:

 

*** Voer voor de fans: net als in 2018 en 2019 kan u in het najaar van 2020 in het gezelschap van René Shuman & Angel-Eye met KLM/ KRAS/ TUI op reis naar Amerika om daar onder professionele begeleiding per touringcar onder meer Nashville, Tupelo, Memphis en New York te bezoeken. Op het programma staan onder andere de Sun studio, Beale Street, Graceland, het geboortehuis van Elvis, de RCA studio’s in Nashville, het Johnny Cash museum, de Country Hall Of Fame en Broadway. Info via www.shuman.nl

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Jeugdsentiment op een postzegel!

Stripnieuws (de boeken, niet de activiteit…): in 2020 bestaan Suske & Wiske 75 jaar en te dier gelegenheid verschijnt het speciale album De Sonometer waaraan tekenaar Willy Vandersteen begon in 1959 en dat nu afgewerkt zal worden door Dirk Stallaert, de tekenaar die destijds Nero overnam van Marc Sleen. De Sonometer was bedoeld voor de zogenaamde Blauwe Reeks van Suske & Wiske, een tiental albums uit de jaren '50 getekend voor het stripblad Kuifje. Na enkele bladzijden hield Vandersteen De Sonometer in 1959 voor bekeken. Stallaert werkt sinds 2006 sporadisch aan Sus & Wis. Het allereerste Suske & Wiske verhaal, Rikki & Wiske in Chocowakije, liep vanaf 30 maart 1945 in de krant. In december 1945 werd Rikki vervangen door Suske, de definitieve start van de reeks. Daarnaast eren de Belgische posterijen Suske en Wiske met een eigen setje postzegels die de ontwikkeling van het stripduo door de jaren heen tonen van hun eerste verschijning in Op Het Eiland Amoras tot hun recentste gedaante in het nieuwste (339ste!) album De Planeetvreter. De eerste zegels zijn vanaf eind januari te koop. Naast de losse zegels geeft Bpost geeft ook vellen met alle zegels uit die verkrijgbaar zijn voor de filatelisten en verschijnt er een FDS (First Day Sheet) kaart in een genummerde oplage van circa 3000 exemplaren: op de voorzijde zijn de postzegels geplakt en afgestempeld met de stempel van de eerste dag van uitgifte, de achterzijde bevat de technische gegevens en gedetailleerde informatie over het thema van de zegels *** De snelle hap: Dunkin’ Donuts opent in 2020 een eerste Belgische vestiging, aldus Roberto Fava, een van de franchisepartners die de Amerikaanse donut- en koffieketen naar Nederland haalde. Fava denkt aan Antwerpen als eerste uitvalsbasis. De eerste berichten over de komst van Dunkin’ Donuts naar België dateren al van 2015. Dunkin’ Donuts is het geesteskind van de in 2002 overleden William Rosenberg die in 1948 in Quincy, Massachusetts de Open Kettle donut- en koffie shop opende, naam die in 1950 wijzigde veranderde in Dunkin' Donuts. Wereldwijd waren er bij de laatste telling 10.858 filialen waarvan 7.677 in de Verenigde Staten. Sinds januari 2019 gaat de keten door het leven als Dunkin’. In Nederland zijn er 22 filialen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


de gestolen contrabas van Boppin' B.

Leeggeroofd op 28 december in Berlijn: het busje van Boppin' B. Moest u links of rechts onder meer een zilveren Keilwerth Toneking Special tenorsax, een goudkleurige Keilwerth The New King baritonsax, een zwarte akoestische Yamaha APX 4a in APX case, een met veel gaffa bij elkaar gehouden Didi Beck Signature Duke contrabas met darmsnaren in grijze Soundwear Dimbath draagtas, een Eich Amplification basversterker TR-900 in 3 HE case, een Eich Amplification L-810 Bassbox, zes Shure SH55 Deluxe microfoons, twee Shure SM58 microfoons, een Sennheiser e906 microfoon, een Sennheiser e904, een Sennheiser e604, een Sennheiser e614 en een Sennheiser e908 B microfoon, een caddy groene Gretsch 5420 TG Ltd gitaar, een Harley Benton Kahuna CLU-50T ukulele, een Beyerdynamic TG D57t Ludwig LB416 14"x5" Black Beauty snaretrommel en ander spul aangeboden zien, laat het effe weten. De politie toonde zich van zijn beste kant door één dag later Boppin' B aan de kant van de autostrade te zetten "omdat hun busje er te zwaar beladen uitzag", niet begrijpend waarom de band in lachen uitbarstte... *** Gelukkige 45ste verjaardag aan Bear Family: de Duitse platenfirma die uitgegroeide tot het belangrijkste re-issue ter wereld werd opgericht in 1975 *** Alle sombere berichten over het einde van de geluidsdragers ten spijt hebben wij de indruk dat er meer vinyl dan ooit wordt geperst én gekocht - het Spaanse label Slezay Records bracht in 2019 maar liefst 43 singles en drie singles boxsets uit, zowel hedendaagse bands als heruitgaves van fifties materiaal *** Teken des tijds: de 20ste uitgave van het Franstalige rock 'n' roll blad Rockin' Ball (F) is na vijf jaar de laatste gedrukte uitgave. Nummer 20 is een individueel genummerde uitgave op 200 exemplaren van 52 pagina’s met reportages over onder meer Ding Dong (de Fransman die de wereld een weelde aan pionierende Sun re-issues schonk) en High Rockabilly (E). De laatste jaren stopten ook Rock 'n' Roll Revue (Frankrijk), Sur La Route De Memphis (Frankrijk), Tales From The Woods (Engeland) en eind 2019 nog American Music Magazine (Zweden).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60's)

Bijzonder knappe uitgaves op Sundazed (USA) sublabel Modern Harmonic in samenwerking met Something Weird Video: soundtrack LP’s met de muziek van door Nicholas Carras gecomponeerde cult jeugdmisdaad en SF horror films She Demons (1958), Missile To The Moon (1958), Date Bait (1960) en High School Caesar (1960). Elke release bevat de LP op gekleurd vinyl, de DVD en een filmposter of magazine. Modern Harmonic bracht ook gelijkaardige uitgaves op de markt van sixties cult SF en erotica *** Rip Masters meldt dat het "na enkele gezondheidsproblemen" intussen beter gaat met Ray Campi *** Jackie Gotroe, de man van Lobo Jones (1958), meldt dat hij in het bezit is gekomen van een op 26 januari 1958 opgenomen mastertape met twee keer twee outtakes van zijn debuutsingle Raised On Rock 'n' Roll en Rock It To The Moon uit 1958. Gotroe hoopt de nummers uit te brengen op vinyl. Op de band staan nog twee nummers van de ons onbekende Sugar Pie & PeeWee *** Boekenplank: Rip It Up: The Specialty Records Story door Billy Vera met voorwoord van Art Rupe, in 1945 de oprichter van Specialty. Rupe is nu 102 jaar! Het boek heeft het formaat van een 45 toeren single! Crazy Man Crazy: The Bill Haley Story (Omnibus Press UK/ Backbeat Books US, 299 pagina’s) is een nieuwe biografie geschreven door Haley's zoon Bill Haley Jr met input van Haley's eerste twee echtgenotes Dorothy (1946-1952) en Cuppy (1952-1960). In 1990 schreef Bill Haley’s oudste zoon John W. Haley al een Haley biografie getiteld Sound And Glory die vooral licht werpt op Haley begin jaren '60 en zijn verblijf in Mexico ***

Tiki Triangle is een nieuw boek van 188 pagina’s door Justin R. Cristaldi met meer dan 100 recepten voor tiki cocktails en Aziatische en Polynesische gerechten *** Gek genoeg verschenen er in 2019 nog drie boeken met recepten voor tiki cocktails: The Home Bar Guide To Tropical Cocktails: A Spirited Journey Through Suburbia’s Hidden Tiki Temples (272 paginas, 150 recepten) van mixologist Kelly “Hiphipahula” Reilly, Tiki: Modern Tropical Cocktails (192 pagina’s) door cocktail consultant en "spiritueel adviseur" Shannon Mustipher, en het in eigen beheer gepubliceerde "avontuurlijk kookboek" Tiki Lindy’s Field Guide To Pupus, Tidbits & Exotic Provisions (60 recepten) *** Time Is Tight: My Life Note By Note is de titel van de autobiografie van de nu 75-jarige Booker T. Jones, Hammond B-3 orgelist van Booker T. & the MGs, ruggengraat van de Staxsound, architect van de Memphis soul, producer, arrangeur, sessie muzikant, multi-instrumentalist, Rock 'n' Roll Hall Of Fame inductee (1992), Lifetime Achievement Grammy Award winnaar (2007) en - wat ons betreft het belangrijkste - de man van die geweldige instrumental Green Onions uit 1962. Op 1 november verscheen nog een nieuwe CD van hem, Note By Note.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

 Op 2 december overleed op 82-jarige leeftijd Robert D. "Bob" Toten, leider van surfband The Pastel Six die van 1961 tot 1965 minstens een dozijn singles uitbrachten, zowel gitaar-/ saxinstrumentals als Twitchin' (1961) en Brahms' Nightmare (1962) als gezongen nummers als The Cinnamon Cinder (1962). Daarna(ast) had hij zijn eigen Bob Toten Painting schildersbedrijf en was hij in Santa Fe Springs, Los Angeles eigenaar van het Blondie's restaurant op Slauson Avenue 12215, vanaf 2006 de locatie van een stripclub. Toten leed al 13 jaar aan kanker *** Op 10 december overleed de op 15 april 1938 geboren Philip Lamar Grier Jr, als Lamar Grier banjo picker voor Bill Monroe’s Blue Grass Boys van 1965 als vervanger van Don Lineberger tot juli 1967. Hij was mee van de partij tijdens Monroe's eerste tour overzee in Engeland in mei 1966, nam deel aan vijf opnamesessies en speelde op zes nummers van Monroe’s Blue Grass Time LP uit 1967. (Decca). Live zong hij ook bariton. Na Bill Monroe nam hij één titelloze Arhoolie LP op als lid van The Strange Creek Singers die een mix van traditionele en eigentijdse bluegrass en old time muziek speelden. Vanaf de jaren '70 nam hij op met Buzz Busby, Leon Morris, Hazel Dickens, Alice Gerrard en Peter Rowan. In 1984 hing hij zijn banjo aan de wilgen. Lamar Grier speelde in de stijl van een Earl Scruggs en werd 81 jaar *** Op 1 januari - gelukkig nieuwjaar! - overleed de op 14 januari 1943 geboren Robert Edward Swanson die als Bobby Swanson zowel rock 'n' roll (Rockin' Little Eskimo, 1959), twist (Twistin' At The Hop, 1962) als teen rock (Ballad Of An Angel uit 1959, Willow uit 1960, Janie's Face uit 1960) opnam. Tot 1960 bracht hij minstens zeven singles uit. Op zijn oude dag - Swanson werd 77 jaar - amuseerde hij zich in zijn home studio met het opnemen van nieuw materiaal. Op 10 december meldde hij op zijn Facebook dat hij gediagnoseerd was met beenderkanker en niet lang meer had ***

Op 9 januari overleed de op 29 december 1941 geboren Bobby Comstock die bescheiden hits scoorde met zijn brave rock 'n' roll cover van Patti Page's Tennessee Waltz (1959) en het aan What'd I Say herinnerende Let's Stomp (1963). Comstock maakte zijn debuut in 1958 met Tra-La-La (I'm So Happy) / Too Young, de eerste van minstens 20 singles tot 1965. Comstock kon àlles kon zingen: rock 'n' roll (Do That Little Thing, I Want To Do It, Since You Been Gone), Elvis soundalikes (Jealous Fool), doo-wop (Zig Zag) en teen rock (Your Big Brown Eyes, Let's Talk It Over). Opvallend nummer tussen die singles: Your Boyfriend's back, antwoord op My Boyfriend's Back van The Angels - Comstock speelde trouwens gitaar op het origineel. In 1966 bracht hij de met orgel uiteraard erg sixties klinkende LP Out Of Sight uit, maar wel met covers van You Can't Judge A Book By Its Cover (Bo Diddley) en Hey Baby (Bruce Channel). Eind jaren '60 begin jaren '70 speelde hij in rock bands alvorens zijn karretje aan de rock 'n' roll revival trein te hangen, waarmee hij het wist uit te zingen tot eind jaren '90. U vindt 24 van zijn nummers op de CD’s Tennesse (sic) Waltz: The Best Of Bobby Comstock Volume 1 (nooit een Volume 2 gezien of gehoord) en Hits And Rarities - 24 exact dezelfde nummers waarmee dat eigenlijk twee keer dezelfde CD is!

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

 

Op 10 januari niet verkocht geraakt bij Mecum Auctions in het stadje met de mooie naam Kissimee, Florida: de rood-witte '58 Plymouth Fury uit de Stephen King horror film Christine (1983). Voor die film over een door het kwaad bezeten auto die zichzelf kan repareren werden verschillende Fury's gebruikt maar dit is de enige die niet beschadigd werd en diende om de auto in topstaat te filmen. De auto werd ingeschat op 400 tot 500.00 dollar maar haalde "slechts" 275.00 dollar. Na de opnames werd hij verloot in een wedstrijd en in de tussentijd is hij volledig gerestaureerd *** In juni op de Rockabilly Rave: een exclusieve Bellfuries reünie *** Bizarre merchandise: de in 1979 opgerichte en daarmee de langst lopende moderne surfband The Insect Surfers verkopen in hun webshop Insect Surfers And Alien Allies kleurboeken van de hand van gitarist David Arnson... *** Rechtstreeks uit de archieven op Robert Gordon's eigen label Growling Guitar is de dubbel-CD Robert Gordon & Link Wray: The Last Tour met onuitgegeven live- én studio-opnames van hun laatste tour in mei en juni 1978 in Duitsland (het bekende Rockpalast TV concert) en Engeland (Old Grey Whistle Test).

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Volgens distributeur Warner Bros werd de eenmalige bioscoopvertoning van de concertregistratie That's The Way It is uit 1970 op 8 januari in de Nederlandse en Belgische Kinepolis vestigingen bijgewoond door meer dan 25.000 mensen, zo meldt de bijzonder actieve www.elvismatters.com club die het exclusieve event in elkaar bokste. Knap, want zo komt er in de toekomst hopelijk ruimte voor nog meer dergelijke initiatieven *** Een officiële aankondiging is er nog niet maar Tom Hanks liet zich backstage op de Golden Globe awards ontvallen dat hij de rol van Colonel Tom Parker op zich gaat nemen in de op stapel staande Elvis biopic waarin nieuwkomer Austin Butler Elvis zal vertolken *** Toch sterk: Elvis' Suspicious Minds eindigde op 31 december op derde plaats van de "1000 klassiekers" van Radio 2 (B). Op 1 staat sinds jaar en dag Bohemian Rhapsody van Queen en de tweede plaats was net als vorig jaar voor Dancing Queen van Abba. Mooi is dat Elvis Michael Jackson's Thriller van de derde plaats stoot!

9 januari 2020
HET DEFINITIEVE EINDE VAN THE SPOTNICKS...


Op 3 januari overleed de op 27 maart 1939 in Gothenburg geboren gitarist Bo Winberg, in 1961 oprichter van The Spotnicks, Zweden's grootste muzikale export artikel vóór Abba en na The Shadows de beroemdste Europese gitaargroep.
The Spotnicks waren in 1963 te zien in de Britse muziekfilm Just For Fun, speelden van 1965 tot 1967 met ex-Colin Hicks en Vince Eager drummer Jimmie Nicol die Ringo Starr verving toen The Beatles op 5 en 6 juni 1964 twee keer optraden in Nederland (Nicol speelt mee op de Spotnicks single Husky/ Drum Diddley uit 1965), namen bijna 800 nummers op waarvan er 590 staan op hun 43 albums (het laatste, The "Real" Amapola, verscheen in 2011) en speelden hun afscheidsconcert op 30 maart 2019 in het Musikens Hus in Gothenburg. Winberg was ook een krak in electronica die zelf de Spotnicks gitaren en versterkers bouwde. Eind maart zou hij 81 geworden zijn.