(reclame)

 

13 januari 2021
PHIL SPECTOR OVERLEDEN: HET EINDE VAN EEN DRAMATISCH LEVEN

Op 16 januari overleed Phil Spector, de legendarische producer wiens muzikale erfenis altijd in negatieve zin overschaduwd zal blijven door zijn persoonlijkheid: Spector overleed in de gevangenis waar hij een celstraf van 19 jaar uitzat voor moord.
De op 26 december 1939 geboren Harvey Phillip Spector begon zijn carrière in 1958 als oprichter, gitarist en zanger van het trio The Teddy Bears. Spector schreef hun nummer 1 hit To Know Him Is To Love Him, gebaseerd op het grafschrift van zijn vader die zelfmoord pleegde. Eind 1961 was hij mede-oprichter van Philles Records en op zijn 21ste werd hij de jongste Amerikaanse labeleigenaar. Hij leerde het vak van producer Stan Ross van de Gold Star Studios in Hollywood, en schreef onder meer Spanish Harlem (Ben E. King) en Chapel Of Love (The Dixie Cups), speelde gitaar op On Broadway (The Drifters), werkte met LaVern Baker en Ruth Brown, en was producer van Corrine Corrina (Ray Peterson), Under The Moon Of Love en Pretty Little Angel Eyes (2x Curtis Lee), en I Love How You Love Me (The Paris Sisters). Zijn grootste successen waren meidengroepen als The Ronettes (Walking In The Rain, Be My Baby, Baby I Love You) en The Crystals (Then He Kissed Me, Do Doo Ron Ron, There's No Other (Like My Baby), Uptown, He's A Rebel) die hij onderdompelde in zijn "wall of sound", een gelaagde muur van symfonisch, bijna wagneriaans geluid waarbij de studio zelf een instrument werd. Spector werd een van de invloedrijkste producers van de jaren '60 en zou later werken met The Righteous Brothers (You've Lost That Lovin' Feelin', Unchained Melody), Ike & Tina Turner (River Deep Mountain High, 1966), The Beatles (de LP Let It Be, 1970), George Harrison (My Sweet Lord, 1970), Dion (de LP Born To Be With You, 1974), The Ramones (de LP End Of The Century, 1979) en Celine Dion. Tot midden jaren '70 had hij de hand in bijna 50 Top 40 hits, 18 Top 10 singles en zeven nummer 1's in de Amerikaanse hitparades.

Spector's talent werd echter steeds meer overschaduwd door zijn excentrieke gedrag. De grens tussen genialiteit en gestoorde gekte is soms flinterdun, vraag maar aan producers Joe Meek en Brian Wilson van The Beach Boys, en aan kunstenaars als Vincent van Gogh. Wij zijn geen psychologen, verre van, maar we vermoeden dat achter Spector's obsessies een ingewikkeld kluwen zat van frustratie, minderwaardigheidsgevoelens, controledwang, verlatingsangst, pathologische jaloezie, vrouwenhaat, druggebruik, een fascinatie voor vuurwapens, geweldpleging en agressie, wellicht verergerd door een verkeersongeval in 1974 waarbij hij door de voorruit van zijn auto werd gekatapulteerd. Ronettes leadzangeres Veronica Bennett alias Ronnie Spector met wie hij gehuwd was van 1968 tot 1974 schreef in 1990 in haar autobiografie Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts And Madness dat Spector haar gevangen hield op zijn landgoed en haar verbood op te treden. Daarnaast moest ze alle rechten op haar platen en haar hoederecht over hun kinderen opgeven omdat Spector had gedreigd haar te laten doden door een huurmoordenaar. Tijdens de rechtszaak waarin hij veroordeeld werd voor moord verklaarden zijn advocaten dat Spector leed aan Parkinson, aan een bipolaire stoornis en aan manische depressie.
Spector werd in 2003 gearresteerd na de moord op de 40-jarige actrice Lana Clarkson die hij ontmoette in de bar waar ze als serveerster werkte. Hij nam haar mee naar zijn villa voor een afzakkertje dat eindigde toen ze een kogel dwars door haar mond kreeg. Volgens zijn advocaten had Clarkson zelfmoord had gepleegd bij een “uit de hand gelopen spelletje Russische roulette” en werd geen DNA van Spector aangetroffen op Clarkson's handen. De rechtszaak sleepte jarenlang aan, onder meer omdat de jury het bij een eerste proces niet eens raakte over schuld of onschuld. Was het moord, zelfmoord, onvrijwillige doodslag of een ongeluk? Pas in 2009 werd Spector uiteindelijk tijdens een tweede proces veroordeeld tot 19 jaar cel. In 2024 zou hij in aanmerking komen voor een aanvraag tot vervroegde invrijheidsstelling.
Phil Spector werd 81 en overleed in de gevangenis van het Californische Stockton die zwaar geteisterd is door het coronavirus. In december werd ook Spector gediagnoseerd als besmet, maar de officiële doodsoorzaak is voorlopig een natuurlijke dood.

13 januari 2021
SUN ARTIEST EDWIN BRUCE OVERLEDEN

Op 8 januari overleed de op 29 december 1939 in Keiser, Arkansas geboren en in Memphis opgegroeide William Edwin Bruce Jr. die twee singles uitbracht op Sun Records, More Than Yesterday/ Rock Boppin' Baby (Sun 276 in 1957) en Sweet Woman/ Part Of My Life (Sun 292 in 1958). In 1961 volgde op RCA de single Spun Gold/ Flight 303 die een teen ballad koppelde aan een death disc, in 1962 schreef hij Save Your Kisses voor Tommy Roe en in 1963 haalde hij met See The Big Man Cry net niet de Billboard Hot 100 - het liedje bubbelde onder op nummer 109. Beide songs werden uitgegeven door Bill Justis bij Tuneville Music en Charlie Louvin haalde in 1965 de zevende plaats van de Billboard country charts met een cover van See The Big Man Cry. In de jaren '60 was Bruce die zich inmiddels Ed Bruce noemde voornamelijk actief als countryzanger. Zijn grootste succes als songschrijver was zijn originele uitvoering in 1975 van Mammas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys waarmee hij de country Top 15 bereikte. In 1978 werd het een reuze hit in de coverversie van Willie Nelson & Waylon Jennings en in 1979 won het de Grammy award voor Best Country Performance By A Duo Or Group With Vocal. Vanaf de jaren '2000 nam Bruce voornamelijk gospel country op. Daarnaast was hij sinds de jaren '80 ook actief als acteur: hij was onder meer te zien in de TV film The Last Days Of Frank And Jesse James (1986) met Johnny Cash en Kris Kristofferson en de actiefilm Fire Down Below (1997) met Steven Seagal. Hij overleed op 81-jarige leeftijd. Bear Family (D) bracht in 1986 op de LP Rock Boppin' Baby zijn complete Sun opnames bij elkaar, 14 nummers waarvan 10 onuitgebracht, aangevuld met de Spun Gold/ Flight 303 single. Die LP is voor zover wij weten nooit op CD uitgebracht maar is wel nog steeds of in elk geval opnieuw als LP verkrijgbaar.

 

13 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Te koop in de www.batmobileforever.com webshop: pikante Transsylvanian Bat Blood saus gefabriceerd door Dokter Worst, de worstendraaier die sinds 2015 voor de gein zijn eigen hete sauzen maakt om op zijn Chicago style gegrillde hotdogs te serveren aan zijn kar op de Oude Vest in Breda. De Batmo tabasco is gemaakt op basis van bloedhete pepers, ajuin, knoflook en hints van citroen, druif, aardbei, framboos en zwarte bes, en enkele druppels uit een flesje van 125 milliliter zouden moeten volstaan om het een complete set uit te houden in de bat pit! Op het Dutch Chili Fest, hét hete sauzen en sambal festival van de Benelux, won zijn Nondedju de eerste prijs voor Beste Hot Sauce 2017. In 2016 maakte de dokter al de Fruitpunch # 2 voor trash countryband Tio Gringo *** De Cliff Richard & the Shadows Fan Meeting van 26 februari in Hotel De Druiventros in Berkel-Enschot is geannuleerd. De nieuwe datum wordt zaterdag 30 oktober *** Op maandagavond 11 januari is er brand uitgebroken in het monumentale CAB-gebouw in Utrecht waar onder meer de dB's oefenruimtes en concertzaal gevestigd zijn. Het vuur was door de constructie van het pand lastig te bestrijden en verschillende bedrijven in het gebouw waaronder het Filmcafé hebben grote schade opgelopen, maar vooralsnog lijkt het er op dat dB’s gespaard bleef. dB’s staat in elk geval nog fier overeind, al is er allicht rook- en waterschade. De brand lijkt te zijn ontstaan bij laminaat- en parketbedrijf Calitex, het meest getroffen bedrijf door de brand, waar twee van de vier loodsen zijn uitgebrand. Het iconische gebouw uit 1949 naar een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn kan momenteel door niemand worden betreden waardoor de exacte omvang van de schade voor iedereen onduidelijk is. In 1990 toen het oorspronkelijke Centraal Autoherstel Bedrijf er nog in zat stond het iconische gebouw ook al eens flink in de fik ***


William Smulders en Lieke Grey

Wat doe je als artiest als je door het coronavirus een jaar lang niet kan optreden? William Smulders & Lieke Grey gooiden het roer om, herschoolden zich en openen in Nijmegen Oost een kapsalon annex gitaarlespraktijk genaamd Williams and Grey! Het stel heeft fulltime een erkende kappersopleiding gevolgd en binnen het jaar waren beiden gediplomeerde kappers: William Smulders is barbier geworden en Lieke Grey allround kapster. De bedoeling is dat ze vier á vijf dagen in de week gaan knippen op afspraak en twee dagdelen gitaarlessen aanbieden. Uiteraard blijven ze natuurlijk ook optredens verzorgen overal in den lande. Als de lockdown tot het verleden behoort opent Williams and Grey aan de Van 't santstraat 1 in Nijmegen *** Op 9 januari overleed Joop Mulder, in 1981 de oprichter van het Oerol festival, het jaarlijks terugkerend cultureel festival in juni op het eiland Terschelling. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. In 1989 begon hij met het Rock 'n' Roll Street festival in Midsland op Terschelling in het tweede weekend van september. Mulder kampte al enige tijd met hartproblemen maar overleed toch onverwacht aan een hartaanval. Hij werd 67 jaar ***


Het Evoluon

Het Evoluon in Eindhoven krijgt zijn oude functie terug en wordt een museum over de toekomst van de aarde. Het Evoluon werd in 1966 als techniekmuseum gebouwd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Eindhovense techniekreus en was een cadeau aan de stad en een uithangbord voor alles wat Philips in huis had. Als museum over techniek en wetenschap werd het in de jaren '70 een populaire bestemming voor schoolreisjes. Eind jaren '80 toen het niet goed ging met Philips, werd de expositie in het Evoluon gesloten en veranderde het in een congrescentrum. In 2018 werd het spectaculaire ufo-achtige gebouw verkocht aan een groep investeerders. Het nieuwe museum "moet de samenhang tussen mens, techniek en natuur laten zien en wordt een soort ruimteschip waarin we leren een betere bemanning te zijn voor het moederschip aarde.” In 2025 moet het helemaal klaar zijn. De link met rock 'n' roll? De Britse revival groep The Flying Saucers maakte een promofoto vóór het Evoluon en gebruikte de afbeelding van het gebouw op verschillende releases als vliegende schotel!The Flying Saucers maakten veelvuldig gebruik van het Evoluon;
Op de rechterfoto zien we DJ's Willie Storm (l) en Jordi Aspas (RIP) in de voetsporen van The Flying Saucers

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 7 januari overleed Michael Apted, de regisseur van Coal Miner's Daughter (1980), het levensverhaal van countryzangeres Loretta Lynn, een van de belangrijkste countryfilms en een van de beste muziekbiografieën tout court, wellicht omdat Apted als Brit het onderwerp onbevooroordeeld benaderde, ontdeed van alle Hollywood clichés, en het geniale idee had om Ernest Tubb, Roy Acuff en Minnie Pearl gewoon zichzelf te laten spelen. Het resultaat: onwaarschijnlijk sterke prestaties van Beverly D’Angelo als Patsy Cline en van Tommy Lee Jones als Loretta Lynn's echtgenoot, een Oscar voor hoofdrolvertolkster Sissy Spacek, zeven Oscar nominaties waaronder Beste Film, een Golden Globe voor Best Picture For A Comedy Or Musical, en de opname in het National Film Registry van de Library Of Congress. Apted was niet de eerste de beste: tot de 28 films die hij regisseerde van 1972 tot 2017 behoren de rock 'n' roll film Stardust (1974), Gorillas In The Mist (1988), de James Bond film The World Is Not Enough (1999) en Enigma (2001). Apted werd 79 jaar.

7 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Breda 1955-2020: Onze Vriendschap En Muziekbeleving In Memorylane is een nieuw fotoboek van 96 pagina’s en meer dan 300 foto’s van de nu 80-jarige Edu Schalk (jeugdvriend van The Tielman Brothers en zanger van The Poetiray Brothers en later The Entertainers) en de nu 77-jarige Jan Hesseling (gitarist bij skifflegroep The Simpletons en Indobands The Blue Jeans en The Fire-Balls). Vanaf de jaren '70 organiseerden Schalk en Hesseling diverse concerten en festivals. Meer info over het boek vind je op www.de.kalongs.nl.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Cliff & the Shadows Fan Meeting Holland meldt het overlijden van Steve Reynolds, leadgitarist van The Wannabe Shadows uit Essex die in 2017 en 2018 optraden op de Cliff & the Shadows Fan Meeting in Berkel-Enschot en daar de CD Live In Tilburg opnamen. Reynolds werd opvallend genoeg niet geïnspireerd door The Shadows om de gitaar ter hand te nemen maar door Colin Pryce-Jones van The Rapiers die hij zag optreden toen hij acht jaar was. Reynolds deed in 2014 mee aan Britain's Got Talent maar stootte niet door. Hij overleed op amper 35-jarige leeftijd aan het coronavirus.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 29 december overleed op 89-jarige leeftijd de op 14 februari 1931 geboren Phyllis Jean McGuire, het laatste levende lid van meidentrio The McGuire Sisters, drie zussen die leerden zingen in de kerk en wier carrière aanving eind jaren '40. Sinds The Andrews Sisters op wier stijl ze zich oorspronkelijk baseerden zijn er veel zingende meidengroepen geweest, maar The McGuire Sisters waren vocaaltechnisch misschien wel de allerbeste van allemaal. Ze tekenden in 1952 bij Coral Records en scoorden hits met vocal harmony popcovers van nummers als Tennessee Enie Ford's Hey Mister Cotton Picker (1953), The Spaniels' Goodnite Sweetheart Goodnite (1954), The Moonglows' Sincerely (1954), Hearts Of Stone (1955), Sugartime (1957) en Just Because (61). Andere interessante songs van The McGuire Sisters zijn Rhythm And Blues (1955), Rock Bottom (1957) en Sugartime Twist (1960), inderdaad Sugartime op een twist ritme. Midden jaren '60 bracht Phyllis enkele solo singles uit. In 1968 trokken ze zich terug uit de muziek en openden ze in Florida een restaurant dat inmiddels niet al lang niet meer bestaat. Phyllis ging nog enige tijd solo verder en er waren verschillende McGuire Sisters comebacks en reünies - bij ons weten trad de groep die speelde voor vijf Amerikaanse presidenten en voor de Britse koningin voor het laatst op in 2004. Daarnaast kwam Phyllis vooral in het nieuws wegens haar relatie met mafiabaas Sam Giancana, het onderwerp van de TV film Sugartime uit 1995. Dorothy McGuire overleed in 2012 op 84-jarige leeftijd, Christine McGuire overleed in 2018 op 92-jarige leeftijd.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 22 januari verschijnt Gather Round, het eerste album van Stray Cats contrabassist Lee Rocker met alleen eigen materiaal sind Black Cat Bone uit 2007. Het album bevat 10 nummers waaronder zijn originele versie van When Nothing’s Going Right opgenomen vóór het vorig jaar op het Stray Cats album 40 kwam. Voor de begeleiding zorgen Buzz Campbell (gitaar), Larry Mitchell (drums) en Matt Jordan (piano, orgel). Gather Round verschijnt op Rocker's eigen Upright label.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Chicago Film Archives plaatste 18 minuten onbekend filmmateriaal van Elvis' intrede in het leger op YouTube, gefilmd op 24 en 25 maart 1958 in Fort Chaffee, Arkansas. Het gaat om"Elvis Enters the Army 3-24-58, Negative Trims" en "Elvis Spends His First Day at Camp, Negative Trims". Zie de YouTube link hierboven *** Aangekondigd: het boek Elvis UK3: The Ultimate Guide To Elvis Presley’s CD Releases 1983-2005 van John Townson en Gordon Minto, waarbij die "UK3" slaat op Townson's vorige boeken Elvis UK: The Ultimate Guide To Elvis Presley's British Record Releases 1956-1986 (1987) en Elvis UK2: The Ultimate Guide To Elvis Presley's British Record Releases 1986-2002 (2002). UK3 belooft 4000 kleur en zwart-wit illustraties en meer dan 1 miljoen woorden tekst op 1400 pagina’s.