(reclame)

 

24 februari 2021
SCHOOL OF ROCK 'N' ROLL IS OUT FOREVER: GENE SUMMERS OVERLEDEN

Op 17 februari overleed de op 3 januari 1939 in Dallas geboren David Eugene Summers alias rockabillyheld Gene Summers die vanaf 1958 een hele reeks rock 'n' roll favorieten opnam als School Of Rock 'n' Roll, Alabama Shake, Straight Skirt, Nervous, Gotta Lotta That, Twixteen en Fancy Dan. Zijn enige hit in Amerika was evenwel het medium tempo country Big Blue Diamond uit 1963. Hij is steeds muziek blijven maken en was dan ook een van de eerste artiesten die inpikten op de rock 'n' roll revival, met de in Zwitserland verschenen LP’s The Southern Cat Rocks On (1975) en Mister Rock 'n' Roll (1977), gerecycleerd op twee 10 inches op het Franse label Big Beat, Texas Rock 'n' Roll (1980) en Gene Summers In Nashville (1981), en het zijn die twee releases die hem erg populair maakten in West-Europa en leidden tot zijn Europees debuut in 1980 dat toepasselijk plaatsvond in Frankrijk. De eerste heruitgaves volgen snel, White Label uit Nederland in 1981 op kop met de LP Early Rocking Recordings, in 1994 uitgebreid tot de Collector CD School Of Rock 'n' Roll. Vanaf de jaren '80 wordt Summers een regelmatige gast op de Europese festivals, en daar hoorden uiteraard nog meer heruitgaves van zijn fifties materiaal bij, live registraties (Live In Scandinavia, 1983) én nieuwe opnames bij zoals Do Right Daddy (2002) en Reminisce Cafe (2008).

Gene Summers overleed "na een hospitalisatie van een maand ten gevolge van een verwonding opgelopen bij hem thuis". Hij was 82 jaar.

24 februari 2021
PIANIST GENE TAYLOR OVERLEDEN

Op 20 februari overleed de op 2 juli 1952 geboren boogie woogie pianist Gene Taylor, bekendst als de originele pianist van The Blasters in hun hoogdagen begin jaren '80.
Taylor speelde als tiener nog met Big Joe Turner, Lowell Fulson, Pee-Wee Crayton en T-Bone Walker, en zat vanaf 1974 bij James Harman en Canned Heat (1974-1976) alvorens van 1981 tot 1984 het mooie weer te maken bij The Blasters. Na The Blasters speelde hij voor Ricky Nelson. In 1986 verscheen zijn eerste soloalbum Handmade. Vanaf 2007 woonde hij een aantal jaren in België waar hij optrad en opnam met CC Jerome's Jet-Setters (Let Me Ride In Your Automobile, 2010) en de Belgische bluesband Fried Bourbon. Hij trad bij ons ook op als het Gene Taylor Trio, begeleid door Belgische muzikanten. Ook werkte hij met en/of is hij te horen op albums van Ronnie Hawkins, Doug Sahm, The Fabulous Thunderbirds (1993-2006), Fried Bourbon gitarist Tim Ielegems alias Shakedown Tim (Th'Owdown), Big Sandy & the Fly-Rite Boys (It's Time), Dwight Yoakam (Guitars Cadillacs etc. etc.) en The Red Devils.


Gene Taylor tweede van links bij The Blasters

Taylor overleed in zijn slaap in zijn woning in Austin, Texas waar hij ten gevolge van de sneeuwstormen al vijf dagen op rij zonder elektriciteit en water zat. Mogelijk stierf hij aan een hartaanval veroorzaakt door onderkoeling. Hij was 68 jaar.

24 februari 2021
JIM CREIGHTON VAN THE SHAKIN' PYRAMIDS OVERLEDEN

Op 17 februari overleed na een kort ziekbed de 62-jarige James G. Creighton, gitarist van het Schotse trio The Shakin' Pyramids die in 1981 met de LP Skin' Em Up een van die baanbrekende platen uitbrachten die een frisse wind door de rockabilly revival lieten waaien: dit was klassieke semi-akoestische rockabilly maar zeer strak en onweerstaanbaar enthousiast gespeeld.
De eind jaren '70 opgerichte band bracht slechts twee LP’s uit, en na Skin 'Em Up was Celts And Cobras een tegenvaller wegens te rock-achtig geproduced. Alvorens in 1983 te splitten brachten The Shakin' Pyramids voorts vier singles en drie EP’s uit waaronder een skiffle maxi als begeleiders van Lonnie Donegan. Na de split verscheen in 1983 een titelloze compilatie van die twee LP’s en in 2001 verscheen het album Reeferbilly Blowout met live opnames uit 1981. In 2013 verscheen op Raucous Records een titelloos soloalbum van James G. Creighton, twee jaar later gevolgd door Make Some Noise. Creighton begon ook op te treden op rockabillyfestivals, soms begeleid door lokale bands, soms samen met contrabassist Steve Whitehouse (Frenzy) en drummer Rob Tyler (Restless) als The Shakin' Pyramids. De twee andere Shakin' Pyramids, zanger Dave Duncan en ritmegitarist Ken McLellan, speelden na The Shakin' Pyramids in een band genaamd The Véloniños die in 2016 minstens één titelloos album uitbrachten. Creighton overleed aan de gevolgen van een beroerte en een hersenbloeding.

24 februari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Links Tjarko Jeen lang geleden bij The Tin Stars en rechts Tjarko in 2018 bij Shaun Young!

"Onze" Tjarko Jeen die sinds jaar en dag in Austin, Texas woont is enkele weken geleden ernstig ziek opgenomen op spoed. Na een aantal tests moest hij onder het mes voor een niet nader gespecificeerde ingreep. Ondanks enkele kleine complicaties verliep de operatie redelijk goed en op tijd om ernstigere gevolgen te voorkomen. Zijn herstel thuis was nog kantje boordje door de sneeuwstormen en het uitvallen van de elektriciteit en het water, maar dankzij de alertheid en de goede zorgen van zijn buren sloeg Jeen zich er doorheen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen Berlin Shake en geen Rockabilly Rave dit jaar: boek uw vakantie maar al om naar respectievelijk 15 tot 17 april en 16 tot 20 juni 2022 *** Dana Gillespie heeft een autobiografie uitgebracht getiteld Weren’t Born A Man. Daarnaast is ze bezig met de opnames van twee nieuwe albums waarvan één al volledig afgemixt is.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Bill Doggett III, de neef van Bill Doggett, werkt aan een biografie van zijn oom. De in 1996 op 80-jarige leeftijd overleden jaren '50 koning van het jazz en rhythm 'n' blues orgel en de hitmaker van het instrumentale Honky Tonk (1956) zou op 16 februari 105 jaar zijn geworden *** Mark Lee Allen, de platenverzamelaar/dealer die de wereld Twisted Tales From The Vinyl Wastelands en de Rockin' Hillbilly reeks op Cactus Records schonk, kreeg van een andere verzamelaar de opdracht 250.000 singles en 50.000 78 toeren platen uit te sorteren en klaar te stomen voor verkoop. Waar en voor welke prijs het lot op de kop werd getikt is niet bekend gemaakt.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 4 februari overleed zangeres Jessie Smith wiens carrière begon in 1961 met de zwarte rocker My Baby Has Gone onder de naam Little Miss Jessie, te vinden op Ain't Gonna Hush: And Make Some Good Girls Bad en Koko Showcase: A Journey To The Land Of Blues And Rhythm. De B-kant van die single is de rhythm 'n' blues gitaar instrumental St. Louis Sunset Twist van Benny Sharp, de groep van de bandleider van Ike Turner, die op Move On: Vernacular Dances Off The Dance Track staat. Na die single ging Smith zingen bij de eerste officiële en populairste bezetting van The Ikettes, de achtergrondzangeressen van de Ike & Tine Turner Revue. The Ikettes brachten verschillende singles uit onder eigen naam (onder meer in 1965 een cover van Da Doo Ron Ron en het nummer Peaches And Cream dat op de LP Savage Catfish Kick staat) maar mochten zelf niet toeren: zij moesten backings zingen voor Ike & Tina Turner terwijl Ike Turner andere zangeressen de baan opstuurde als The Ikettes. Eind 1965 stapte Smith op om samen met andere ex-Ikettes The Mirettes te vormen die verschillende singles uitbrachten waaronder een soulvolle Stand By Your Man (1969) alvorens in 1971 te splitten. Vanaf dan is Smith actief als achtergrondzangeres ***

Martha Stewart in 1945 in Doll Face

Op 17 februari overleed op 98-jarige leeftijd de op 7 oktober 1922 geboren actrice Martha Stewart, ooit nog zangeres in het orkest van Glenn Miller en in 1964 te zien in de film Surf Party met Bobby Vinton, Jackie DeShannon, The Astronauts en The Routers. Surf Party, een van de weinige beach films in zwart-wit, was de laatste film van Martha Stewart, een van de laatste links met de gouden jaren van Hollywood: haar bekendste film is In A Lonely Place met Humphrey Bogart uit 1950 *** Op 19 februari overleed bluegrass banjospeler Curtis McPeake op 93-jarige leeftijd. Hij nam begin jaren '60 achttien klassieke kantjes op met Bill Monroe's Blue Grass Boys, speelde bij Wilma Lee & Stoney Cooper, George Jones & Melba Montgomery en Danny Davis & the Nashville Brass, en was zowat de vaste vervanger voor Earl Scruggs als die niet beschikbaar was voor concerten en TV opnames van Flatt & Scruggs. In 2017 bracht hij nog een CD uit!


Curtis McPeake in 1994 op de foto met Aart van The Bluegrass Boogiemen

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Robert Gordon onderging op 18 februari een vijf uur durende openhartoperatie. De ingreep verliep voorspoedig *** Op 18 februari overleed de op 19 februari 1968 geboren Mark Anthony Morales alias Prince Markie Dee, het blanke derde van raptrio The Fat Boys die scoorden met hun hiphop covers van Wipeout (1987, met The Beach Boys) en The Twist (1988, "with stupid def vocals by Chubby Checker"). Dee nam van 1984 tot 1991 zeven albums op met The Fat Boys en bracht in de jaren '90 twee soloalbums uit. Later was hij radio DJ en componist/producer voor onder meer Jennifer Lopez en Mariah Carey. Hij overleed één dag vóór zijn 53ste verjaardag. De doodsoorzaak is op dit ogenblik niet gekend.

EPA747, met op dit clipje als muziekje geen Elvis maar de instrumental Big Iron van Al Willis & the New Swingsters

ELVIS: The First EP Of Elvis Presley Around The World is een nieuw boek van 150 pagina’s van Arnaud Guillaume geheel gewijd aan alle internationale releases van Chili over Israël tot Iran van Elvis' titelloze debuut EP uit 1956 met Blue Suede Shoes, Tutti Frutti, I Got A Woman en Just Because *** Een nieuw en interessant boek dat ongetwijfeld stof zal doen opwaaien is The Jewish World Of Elvis Presley waarin auteur Roselle Kline Chartock 252 pagina’s lang de joodse symboliek en factoren in het leven van Elvis bestudeert om tot de slotsom te komen dat dat meer dan een toevallige reeks anekdotes of een onderdeel van zijn godsdienstige studies moet zijn geweest. Het boek behandelt onder meer de Elvis Diner in Israël, de joodse aanwezigheid in Memphis, Elvis' joodse roots (zijn over-over-grootmoeder langs moederskant Nancy Burdine in de jaren 1800 was joods), en de vele joden in en buiten de muziekbusiness die zijn pad kruisten zoals rabbi Alfred Fruchter die hij als tiener in Memphis regelmatig ging helpen, de kleermakers van de koning de Lansky Brothers, minstens vijf Memphis Mafia leden waaronder George Klein, Marty Lacker, Larry Geller en mogelijk Lamar Fike, songschrijvers Jerry Leiber & Mike Stoller, Aaron Schroeder en Ben Weisman, TV presentaor Milton Berle, arts Dr. Nick, fotograaf Alfred Wertheimer en Colonel Parker's secretaresse Trude Forster. Het voorwoord is van Hal Lansky. In 2002 verscheen er al een boek en een DVD getiteld Schmelvis: In Search Of Elvis Presley's Jewish Roots van Jonathan Goldstein en Max Wallace die hetzelfde thema op een luchthartige manier behandelden

3 februari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het volgende corona slachtoffer is De Nieuwe Anita waar Amsterdam BeatClub sinds hun oprichting in 2003 vrijwel maandelijks een feestje gaf, goed voor inmiddels ruim 200 ABC events! Tot begin dit jaar lukte het DNA nog allemaal zonder financiële steun van de overheid en zonder subsidies, maar nu het voortbestaan van de sector zo onzeker is zien ze geen andere oplossing dan een crowdfunding waarbij ze 20.000 euro gaan proberen op te halen om de toekomst van de vluchtheuvel voor de kunst- en cultuurminnende Amsterdammer veilig te stellen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rob Glazebrook stopt na 35 jaar met The Playboys: de corona lockdown gaf hem tijd de zaken op een rijtje te zetten en deed hem besluiten om na 45 jaar muziek maken meer tijd te besteden aan zijn gezinsleven en zijn kinderen. Met The Houserockers en zijn rhythm n' blues project met Little Victor Mac onder de naam The Mighty Lo-Fi Kings blijft hij wel nog optreden, zij het op een lager pitje.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Op onder (veel) meer deze singles speelde gitarist Bill Pitman...

Gelukkige verjaardag aan sessiegitarist Bill Pitman die op 12 februari 101 jaar werd. In 1957 gaf hij jazz gitaarles aan Phil Spector, maar na drie maanden bleek dat Spector niet echt voor gitarist in de wieg was gelegd. Een jaar later nodigde Spector hem uit gitaar te spelen op To Know Him Is To Love Him van zijn groep The Teddy Bears, en Pitman zou daarna spelen op elke Phil Spector sessie - op de B-kant van Be My Baby van The Ronettes (1963) stond een instrumental getiteld Tedesco And Pitman, genoemd naar de twee gitaristen op Be My Baby, Tommy Tedesco en Bill Pitman. Samen met de andere muzikanten die Spector's wall of sound optrokken maakte Pitman deel uit van de groep sessiemuzikanten die de geschiedenis ingingen als The Wrecking Crew. Hij speelde six string bass op opnames van Ritchie Valens en gitaar op onder meer Sam Cooke's LP Mr. Soul (1962), Good Vibrations en de LP’s Pet Sounds en Smile van The Beach Boys, Surf City van Jan & Dean (1963), Hal Blaine's LP Deuces, T's, Roadsters & Drums (1963) en Jack Nitzsche's LP The Lonely Surfer (1963). Later speelde hij op Frank Sinatra's Strangers In The Night (1966), Mr. Tambourine Man van The Byrds (1965) en de ukelele op BJ Thomas' Raindrops Keep Fallin' On My Head uit de film Butch Cassidy And The Sundance Kid (1969), slechts één van de meer dan 200 films en TV series waaraan hij meewerkte: zijn gitaarspel is ook te horen in de Elvis film Blue Hawaii (1961) en op het thema van Bonanza, al zijn er meer die dat kunnen claimen want de muzikantenvakbond had het zo geregeld dat dat opnieuw moest opgenomen worden voor elk nieuw seizoen ***

Nog een verjaardag: op 14 februari werd op NBC een grote show uitgezonden getiteld Grand Ole Opry: 95 Years Of Country Music, met naast Marty Stuart en Dolly Parton vooral nieuw niet-country talent, terwijl vaste Opry gasten als Jeannie Seely, Connie Smith en Riders In The Sky schitterden door afwezigheid. Geen idee trouwens hoe ze die datum geprikt hebben, want het radioprogramma dat de Grand Ole Opry zou worden werd voor het eerst uitgezonden op 17 oktober 1925, kreeg op 28 november 1925 de naam WSM Barn Dance, en daarin werden door presentator George Hay de woorden "grand ole opry" voor het eerst uitgesproken op 10 december 1927: het programma ervòòr zond klassieke muziek en opera uit, en Hay sprak op die datum de gevleugelde zinsnede "het voorbije uur hebben we geluisterd naar Grand Opera, nu presenteren we de Grand Ole Opry".

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIPs)

Dat op 8 februari de op 6 maart 1944 geboren Mary Wilson van The Supremes overleed op 76-jarige leeftijd zal u niet ontgaan zijn, maar wat wij er nergens bijlazen was dat The Supremes begonnen als The Primettes, de naam waaronder ze in 1960 één single uitbrachten, het zich in de meidenpop situerende Tears Of Sorrow/ Pretty Baby waarop Wilson lead zong, in tegenstelling tot The Supremes waar de leadzangeres Diana Ross en daarna Ross' vervangster Jean Terrell was. Wilson zong lead op exact 14 Supremes nummers (en daar is ons favoriete Supremes nummer, het door verschillende rockabilly bands gecoverde Can't Hurry Love, niet bij), naast gedeelde leadzang op een aantal andere nummers, maar meestal bleef haar rol beperkt tot backing vocaliste. Wel was zij de Supreme die het langst deel uitmaakte van The Supremes: haar vertrek in 1977 was meteen het einde van de meest succesrijke Motown groep van de jaren '60 en de meidengroep met de meeste hits in de geschiedenis van de popmuziek. Na The Supremes ging Mary Wilson solo. Ze schreef drie autobiografieën, Dreamgirl: My Life As A Supreme (1986), Supreme Faith: Someday We'll Be Together (1990) en Supreme Glamour (2019).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 26 februari verschijnt The Memphians, het eerste instrumentale album van de in 2017 parttime naar Memphis verhuisde Dale Watson. Het album bevat in tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten géén covers van gitaristen als Scotty Moore, Luther Perkins, Roland Janes of Carl Perkins maar tien eigen instrumentals waarop Watson begeleid wordt door Danny Banks (drums), T. Jarrod Bonta (piano), Carl Caspersen (contrabas) en Jim Spake (sax). Het album werd opgenomen in Watson's Wat-Sun Studios in de kelder van zijn huis in Whitehaven "op enkele minuten van Graceland" dat over een eigen jungle room beschikt en beschikbaar is als airBnB geheel in retro stijl, dus je kan desgewenst bij Dale Watson gaan logeren de volgende keer dat je op bedevaart trekt naar Memphis. Een van de nummers op The Memphians is getiteld Hernando’s Swang naar de Hernando's Hide-A-Way club op Old Hernando Road 3210 in Memphis die Watson in 2018 kocht en liet renoveren tot een diner (met onder meer een Charlie Feathers gebakken kippenschotel) met podium. Watson liet in interviews vallen dat die club waar naar verluidt Elvis, Jerry Lee Lewis en Johnny Cash nog optraden vernoemd wordt in Johnny Burnette's Rock Billy Boogie (1956), maar of de zinsnedes "I know a little spot on the edge of town where you can really dig 'em up and set 'em down, it's a little place called the Hideaway, you do the rockabilly till the break of day" inderdaad verwijzen naar deze club is nog maar de vraag: Johnny Burnette & the Rock 'n' Roll Trio waren van 1954 tot begin 1956 immers het huisorkest van de Hideaway Club in Middleton, Tennessee, een stadje op pakweg 125 kilometer van Memphis. Ook met de tango Hernando's Hideaway uit 1954 uit de musical The Pajama Game heeft Watson's club niets te maken: de fictieve nightclub waar geliefden elkaar in het geheim kunnen kunnen ontmoeten zou volgens onderzoekers gebaseerd zijn op de Hilltop, in de jaren '20 een speakeasy in East Dubuque, Illinois waar ganster Al Capone zich nog verschool alvorens het werd een restaurant werd. Dat liedje werd gecoverd door onder meer Johnnie Ray (1954), Homer & Jethro (1954), The Everly Brothers (1961), The Ventures (1962), Ella Fitzgerald (1963), The Fabulous Plank-Tones (2003) en The Surf Dawgs (2010), en het was de populariteit van het liedje dat de inspiratie vormde voor de naam van verschillende etablissementen wereldwijd, en niet omgekeerd! *** Het zal wellicht niemand verbazen, maar alle mardi gras festiviteiten in februari in New Orleans werden afgelast wegens corona *** In afwachting van de opname van hun vijfde album is Wolf, het debuut album van The Delta Bombers, heruitgebracht op doorschijnend geel vinyl in een oplage van 1000 genummerde exemplaren *** Lou Ferns (Desperados, Eddie & thee Scorpions, Bibi & her Tremblin' Souls) gaat een soloalbum maken ***

Er zijn er nog die het aandurven: op 15 maart verschijnt de eerste uitgave van Lucheonette Magazine, een nieuw gedrukt driemaandelijks tijdschrift over roots muziek, garage rock, rockabilly en western swing. Luncheonette Magazine is een initiatief van Beck Rustic, organisatrice van de New England Shake Up, de vrouw achter Swelltune Records en het lief van High Noon zanger Shaun Young. Nummer 1 bevat interviews met Big Sandy, Becky Lynn Blanca van Los Blancos, Joe Emery van The Ugly Beats en The Thunderchiefs, Michael Hurtt van The Haunted Hearts (en samen met wijlen Billy Miller auteur van het naslagwerk Mind Over Matter: The Myths And Mysteries of Detroit’s Fortune Records) en Guille Jimenez Pou van het Spaanse rock 'n' roll label Sleazy Records *** Over Swelltune Records gesproken: het label kondigt voor 2021 nieuw werk aan van Kyle Eldridge, The Three Blue Teardrops, The Rock-A-Sonics, Michael Hurtt & his Haunted Hearts, Tammi Savoy & the Chris Casello Combo en The Rip'em Ups *** En er is nog een nieuw rock 'n' roll tijdschrift, The Rockabilly Chronicle van Fred "Virgil" Sturgis (F), sinds jaar en dag de man achter de Jumpin' From 6 To 6 en The Rockabilly Chronicle websites. Hij heeft net nummer 1 uit van de gedrukte versie daarvan die deels bestaat uit materiaal dat eerder op die websites verscheen. Jumpin' From 6 To 6 zal focussen op revival en neo-rockabilly en is te koop op Amazon via print-on-demand. De eerste uitgave van 68 pagina’s bevat interviews met fifties rockabilly Pat Cupp en de Britse groep Phil Haley & his Comments, verhalen over The Memphis Rockabilly Band, The Happy Drivers, The Stargazers, Colton Turner en Ripsaw Records, en meer dan 100 album recensies *** Eind januari overleed op 72-jarige leeftijd de op 27 oktober 1948 in Breaux Bridge, Louisiana geboren bluesman Sherman Robertson, ooit omschreven als "een kwart zydeco, een kwart swamp blues, een kwart elektrische blues en een kwart klassieke rhythm 'n' blues". In de jaren '80 speelde hij gitaar voor Clifton Chenier - hij doet mee op Chenier's Live At The San Francisco Blues Festival 1982 en Live At The Long Beach Blues Festival 1983. Na Chenier's dood werkte hij voor Rockin' Dopsie, onder meer op diens Crowned Prince Of Zydeco LP (1986), alvorens solo te gaan. Zijn debuut onder eigen naam, I'm The Man, verscheen in 1994, gevolgd door minstens drie andere albums. Ook speelde hij gitaar op Paul Simon's Graceland (1986). In 2012 kreeg hij een beroerte waarvan hij nooit helemaal herstelde.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Nu reeds aangekondigd voor Elvis Week 2021 van 11 tot 17 augustus in en om Graceland: een Nashville Marathon Sessions 50th Anniversary Concert dat de opnamesessies in Nashville’s Studio B in 1970-1971 in het zonnetje zet met gitarist James Burton, pianist David Briggs, bassist Norbert Putnam, mondharmonica speler Charlie McCoy en tribute artists Terry Mike Jeffrey en Dean Z, en een Elvis In Concert met James Burton, pianist Glen D. Hardin en Terry Blackwood & the Imperials. Bevestigde praatgasten zijn Elvis’ co-ster in Fun in Acapulco (1963) Larry Domasin (het jongetje dat samen met Elvis op de fiets Mexico zingt) en Bill Morris, van 1964 tot 1970 de sheriff van Shelby County en dikke vriend van Elvis sinds hij Elvis in 1965 benoemde tot ere-deputy. Na Elvis' overlijden nam Morris deel aan een spiritistische seance in een poging to communiceren met Elvis' geest. Voor de kapitaalkrachtige fans onder u zijn er voorts exclusieve Down In The Jungle Room rondleidingen à 750 dollar per ticket en Hidden Graceland Tours voor "slechts" 500 dollar per ticket.

3 februari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


De fun zal even moeten wachten...

De organisatie van de Rockin' Resort weekender laat weten dat hun eerste editie opnieuw wordt uitgesteld, om de eenvoudige reden dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. Uw nieuwe afspraak in het Teugel Resort Hotel in Uden wordt 27 en 28 mei 2022. Als het nog goed komt met deze wereld kan u daar reeds terecht op zaterdag 9 oktober voor de tweede Rockin' Resort Bowling *** De vooral op live muziek gerichte Backstage Barber Pub aan de Vesperstraat 8 in Mierlo waar sinds februari 2018 menig rock 'n' roll concert plaatsvond sloot na drie jaar per 1 februari de deuren: ondanks de overheidssteun die ze omwille van de coronaperikelen ontvingen is het met de huidige onzekere toekomst niet meer rendabel om door te gaan. Ook het inpandige Eetcafé Soulmates houdt er mee op *** Afgelopen zaterdagavond 30 januari was er een item over Indorock te zien bij het NPO1 TV-programma Matthijs Gaat Door. Daarin was er aandacht voor Andy Tielman (Tielman Brothers) en te gast was onder meer Eddie Chatelin van de in 1959 opgerichte Crazy Rockers (de bekendste Indo-rock band ná The Tielman Brothers?). Hij maakte deel uit van een aantal musici die enkele (rock ‘n’ roll) nummers ten gehore brachten. Enfin, see it for yourself.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het zesde seizoen van Peaky Blinders, de Britse gangsterreeks die zich afspeelt in de jaren '20 en '30 en een enorme boost gaf aan de interesse in all things vintage, wordt het laatste, hoewel er eerder sprake was van een zevende reeks. Het gerucht als zou acteur Rowan "Mr. Bean" Atkinson daarin te zien zijn als Adolf Hitler schijnt daarentegen op niets gebaseerd te zijn geweest. De nieuwe reeks zal ten vroegste begin 2022 te zien zijn, waarschijnlijk eerst op BBC One en daarna op Netflix. De producenten delen voorts mede "dat als de TV-reeks gedaan is het verhaal zal verdergaan in een andere vorm", daarmee mogelijk alluderend op een film.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Betty Rowland een eeuwigheid geleden in haar hoogdagen...

Op 23 januari werd Betty Jane Rowland, de laatste levende originele burlesque danseres, 105 jaar! De in 1916 geboren roodharige "ball of fire" begon als tiener samen met haar zussen in de vaudeville en evolueerde vandaar in de jaren '30 naar burlesque en striptease. In 1941 begon ze een rechtszaak tegen de makers van de film Ball Of Fire waarin actrice Barbara Stanwyck een burlesque danseres vertolkte, een rol die werd herschreven tot nachtclubzangeres. In 1950 was ze te zien in de "documentaire" International Burlesque, ze was gehuwd met jaren '40 acteur Gus Schilling die heel even in de James Dean film Rebel Without A Cause verschijnt (zijn naam staat niet op de generiek) en had zelf kleine rolletjes in de Ricky Nelson film Love And Kisses (1965) en de Audie Murphy western A Time For Dying (1969). Vanaf midden jaren '60 tot de jaren '90 baatte ze verschillende bars, restaurants en clubs uit *** Dit jaar vieren The Beach Boys hun 60ste verjaardag omdat in 1961 hun debuutsingle Surfin' uitkwam, en daarom komt er mogelijk een TV-special en een nieuwe tour, aldus Al Jardine in een interview met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone: "Een echte complete herdenkingstour is onwaarschijnlijk, maar we willen toch zo'n 10 à 20 steden in de wereld aandoen. We zijn eraan aan het werken, ik kan alleen niet zeggen waar en wanneer. We willen ook de mogelijkheid van een TV-special onderzoeken". De laatste keer dat de overlevende Beach Boys (broers Dennis en Carl Wilson overleden in 1983 en 1998) hun vetes opzij zetten en samen de boer op gingen was in 2012. Voor u begint te juichen: Brian Wilson's manager laat weten "dat er op dit ogenblik niets op tafel ligt. Niemand heeft ons benaderd of daar met ons over gesproken" *** Capitol Records in Los Angeles sluit zijn mastering en tape archivatie en restauratieafdelingen, met als reden de toenemende concurrentie via gemakkelijk beschikbare en goedkope hardware en software: zowel mastering als digitalisering van bestaande opnames werd steeds meer uitbesteed. Merkwaardig: toen mastering veteraan Ron McMaster in 2018 na 38 jaar Capitol Tower met pensioen ging zei hij in een interview dat de aanvragen voor mastering zo talrijk waren dat er tot vier vinyl masters per dag afgewerkt werden, wat hij een moordend tempo noemde. Het vintage analoge materiaal waaronder twee legendarische Neumann lathes om 7, 10 en 12 inch vinyl te masteren zou voorlopig niet van de hand gedaan worden. De vrijgekomen ruimte zou geconverteerd worden in kleine opnamestudio’s, want met opnemen zelf valt nog wel geld te verdienen en een gigantische opnameruimte zoals Studio A waar Frank Sinatra opnam met een compleet orkest is ook niet altijd even handig. Geruchten dat het niet goed zou gaan met de Capitol label groep doen de ronde sinds het bedrijf in 2007 de in 1956 gebouwde iconische 13 verdiepingen tellende Capitol Tower op de hoek van Hollywood en Vine in 2007 verkocht om hem daarna opnieuw te leasen *** Nog meer zakennieuws: de New Yorkse muziekgroep Primary Wave heeft de Sun Entertainment Corporation, zeg maar Sun Records gekocht, inclusief de rechten op de bijna 6000 master recordings van onder meer Johnny Cash (I Walk The Line, Folsom Prison Blues), Jerry Lee Lewis (Whole Lotta Shaking Goin’ On, Great Balls Of Fire), Carl Perkins (Blue Suede Shoes), Roy Orbison (Ooby Dooby) en Billy Lee Riley (Red Hot), het Sun logo en de in 2016 geopende Sun Diner in Nashville. Het bedrag van de multi million deal is niet bekend gemaakt maar de New York Times schat de som op zo'n 30 miljoen dollar. De huidige jaaromzet van Sun Records is 4 miljoen dollar. John A. Singleton blijft aan het roer als president van Sun Records. Primary Wave zegt te willen focussen op "marketing, branding, een digitale strategie, licensing, en film en TV-productie". Sun Records werd opgericht in 1952 door Sam Phillips die het label in 1969 verkocht aan Mercury producer Shelby Singleton die Sun verhuisde naar Nashville en toevoegde aan zijn bestaande SSS International en Plantation labels. De Singleton broers runden Sun samen tot Shelby's overlijden in 2009. Primary Wave is vooral actief inzake het beheren van rechten en controleert meer dan 15.000 songs van artiesten als Paul Anka, Frankie Valli & the Four Seasons, Ray Charles, Count Basie, Burt Bacharach, Bob Marley, Smokey Robinson, Whitney Houston, Prince, Olivia Newton-John, Aerosmith, Kurt Cobain en Alice Cooper. Sam Phillips overleed in 2003. De huidige Sun studio in Memphis maakt geen deel uit van de overeenkomst want die is volledig onafhankelijk. Elvis' 22 Sun opnames maken uiteraard evenmin deel uit van de transactie: Sam Phillips verkocht alle rechten daarop in november 1955 aan RCA Records voor 35.000 dollar ***


Sly Stone (midden) in zijn jonge jaren

Op komst op het Britse re-issue label Ace Records: Yellow Moon, The Complete Recordings 1961-1962 van Sly & The Viscaynes oftewel de complete vroege vocal groep opnames van de latere funk superster Sly Stone in "upgraded sound van de correcte master bronnen, inclusief onuitgebracht materiaal, recent ontdekte tapes, alternatieve uitvoeringen en onuitgegeven demo’s, met een booklet boordevol illustraties uit de groep’s persoonlijke archieven en een essay van 9000 woorden gebaseerd op input van alle groepsleden en commentaar van de nu 77-jarige Sly Stone zelf.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 25 januari overleed op 85-jarige leeftijd de op 25 januari 1936 geboren Arnold Peavy Parker die in 1956 met zijn Southernairs één rockabillysingle uitbracht op Starday, Find A New Woman, of beter gezegd een halve rockabilly single want de eigenlijke A-kant People Laugh At A Fool was een pure countryweeper. Hij trad op in de Louisiana Hayride (samen met Elvis!) en de Big D Jamboree in Dallas, maar Find A New Woman was Parker's enige bijdrage tot de rock 'n' roll: voor de rest kennen wij van hem alleen een handvol countrysingles uit de jaren '60 en '70 opgenomen als Arnold Parker & the Mustangs, al zit daar wel een soulvolle cover van Sam Cooke's Bring It On Home tussen. Parker stopte met de muziek in 1973 en ging werken in de olie-industrie. Het bootleg succes van Find A New Woman in Europa zorgt ervoor dat hij opnieuw ging optreden, wat hij tot minstens 2016 deed ***


Little Richard zingt Long Tall Sally in de film Don't Knock The Rock:
je ziet Grady Gaines op de piano staan toeteren maar je hoort Lee Allen...

Op 29 januari overleed op 86-jarige leeftijd Little Richard's op 14 mei 1934 geboren tenorsaxofonist Grady Gaines. Gaines was studiomuzikant voor Don Robey's in 1949 in Houston opgerichte Peacock Records, het label waarvoor Little Richard opnam in 1953, als hij in 1955 wordt benoemd tot leider van Little Richard's begeleidingsgroep The Upsetters. Toch speelt hij niet mee op de meeste van Richard's rock 'n' roll klassiekers: volgens onze Little Richard LP-box The Specialty Sessions doet Graines alleen mee op She's Got It (1956), Keep A Knockin' (1957), Ooh My Soul (1957), I'll Never Let You Go (Boo Hoo Hoo Hoo,1957), She Knows How To Rock (1957) en Whole Lotta Shaking Goin' On (1957) - daarnaast was het steevast Lee Allen, en zo ook in het beroemde clipje uit de film Don't Knock The Rock (1956) waarin Gaines tijdens Long Tall Sally bovenop de piano springt: je ziet Graidy Gaines spelen, maar eigenlijk hoor je Lee Allen! Toen Little Richard het licht zag en stopte met optreden werd Gaines eerst ingehuurd door Dee Clark en Little Willie John om vanaf 1960 met zijn Upsetters de vaste band van Sam Cooke te worden, maar ook hier lijkt het ons of Gaines op de platen meer niet dan wel meespeelde: in die dagen was het immers gebruikelijk dat de opnames werden gemaakt met studiomuzikanten. Na het overlijden van Sam Cooke in 1964 werkt hij voor onder meer Bo Diddley, Jackie Wilson, Diana Ross & the Supremes en Gladys Knight & the Pips. In de jaren '70 en '80 trek hij zich geleidelijk terug uit de muziek en werkt hij een tijdje als transportmanager voor hotels. Applaus werkt evenwel verslavend en in 1985 richt hij een nieuwe groep Texas Upsetters op. Hij bracht drie solo-CD’s uit: Full Gain (1988, met als gast zijn jongere broer, bluesgitarist Roy Gaines die in de jaren '50 Skippy Is A Sissy opnam), Horn Of Plenty (1992) en Jump Start (2002). Grady Gaines trad voor zover wij weten nog steeds op, tegenwoordig samen met zijn Grady Gaines Jr. Wie meer wil weten over hem diene op zoek naar zijn in 2015 verschenen biografie I’ve Been Out There van auteur Rod Evans.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Kris Kristofferson in betere tijden met Black Raven

De 84-jarige Kris Kristofferson heeft officieel aangekondigd te stoppen met optreden. Kristofferson is de componist van Help Me Make It Through The night (1970), Sunday Morning Coming Down (Johnny Cash, 1970) en Me And Bobby McGee (Janis Joplin, 1971). Samen met Johnny Cash, Waylon Jennings en Willie Nelson vormde hij country supergroep The Highwaymen (1985-1995), hij acteerde in zo'n 70 films, en in Duitsland werkte hij samen met teddyboy band Black Raven toen die onder de naam Rocket To Stardom een Kris Kristofferson tribute band opzetten. Ondanks gezondheidsproblemen (hij werd gediagnoseerd met de ziekte van Lyme die zenuwletsel kan veroorzaken en leed aan geheugenverlies ten gevolge van verkeerde medicatie) trad Kristofferson nog steeds op: zijn laatste optreden vond plaats op 30 januari 2020 op de vijfde Annual Outlaw Country Cruise, zoals wel vaker de laatste jaren begeleid door leden van Merle Haggard’s groep The Strangers. Het laatste nummer dat hij daar speelde was het in retrospect toepasselijke Please Don’t Tell Me How The Story Ends.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

We worden oud: Elvis' dochter Lisa Marie Presley vierde op 1 februari haar 53ste verjaardag *** De volgende Follow That Dream release wordt een deluxe 3 CD-uitgave met de complete opnamesessies van His Hand In Mine, in 1960 Elvis' derde studio album en het eerste van zijn drie gospel albums. Benieuwd wat ze, behalve een booklet van 28 pagina’s, nog zullen toevoegen aan FTD's eerdere "definitieve" dubbel-CD van His Hand In Mine uit 2008, want voor zover wij er nog enig zicht op hebben ontbraken daarop enkel twee of drie officieel onuitgebrachte outtakes van In My Father's House en mogelijk Surrender.

Elvis in 1960

27 januari 2021
JIMMIE "HONEYCOMB" RODGERS OVERLEDEN

Op 18 januari overleed Jimmie Rodgers die in 1957 de top van de Billboard Hot 100 bereikte met het nummer Honeycomb.
De op 18 september 1933 geboren James Frederick Rodgers mocht in zijn vrije tijd graag zingen en kreeg een contract aangeboden door Roulette Records nadat hij deelnam aan een talentenjacht op televisie. Honeycomb, nochtans een cover van een uptempo popcrooner met western inslag waarvan de originele versie dateert uit 1953 en gezongen werd door Georgie Shaw en het orkest van Jimmy Leyden, zal tot het einde der tijden met Jimmie Rodgers geassocieerd worden die er een millionseller mee scoorde, er een gouden plaat voor kreeg, en er niet alleen de Billboard Hot 100 mee aanvoerde maar ook de zevende plaats van de Country 'n' Western Best Sellers In Stores chart en gek genoeg zelfs de eerste plaats van de R 'n' B Best Sellers lijst mee haalde. The McGuire Sisters vernoemden het in hun hit Sugartime, en het werd gecoverd door Ricky Nelson (1957), Leroy Van Dyke (1962), Bobby Vee & the Crickets (1963) en in Engeland door Marty Wilde (1957). Rodgers zou tot 1960 nog vier keer de Top 10 halen, waarvan vooral Kisses Sweeter Than Wine is blijven hangen. In 1958 zong hij het thema van de Paul Newman film The Long Hot Summer, in 1961 was hij te zien in de western The Little Shepherd Of Kingdom Come, in 1964 in de oorlogsfilm Back Door To Hell. De hits droogden na verloop van tijd op, tot hij in 1966 nog een keertje tot de Top 40 wist door te dringen met It's Over dat live werd gecoverd door Elvis Presley in april 1972 in de TV special Aloha From Hawaii. In 1995 werd het gecoverd door Andy Tielman voor zijn album Memories Of Elvis! In 1968 zou Rodgers voor het laatst in de hitparade opduiken toen het door Ernie Maresca (Shout Shout Knock Yourself Out, 1962) geschreven Child Of Clay de 31ste plaats van de Billboard lijsten bereikte. Het noodlot sloeg toe toen Jimmie Rodgers in 1967 in elkaar werd geslagen en daar een schedelfractuur aan overhield, een zaak die nooit is uitgeklaard: Rodgers heeft altijd beweerd dat hij werd aangevallen door een politieagent die handelde in opdracht van Roulette Records wiens eigenaar Morris Levy banden had met de maffia omdat hij achterstallige royalties opeiste, een theorie die wordt verdedigd door Tommy James (Tommy James & the Shondells, Hanky Panky, 1964) die ook bij Roulette zat in zijn autobiografie Me, The Mob And The Music (2010). Volgens een politierapport werd Rodgers tegengehouden omdat hij met zijn auto over de weg slingerde en waren zijn verwondingen het resultaat van een val. Er kwamen acht rechtszaken aan te pas tussen Rodgers en de stad Los Angeles vooraleer Rodgers een onderlinge regeling in der minne buiten de rechtbank om aanvaarde. In de jaren '70 haalde hij sporadisch nog de Billboard Country en Easy Listening charts maar optreden zou hij pas opnieuw gaan doen vanaf begin jaren '80. In 2010 verscheen zijn autobiografie Dancing On The Moon: The Jimmie Rodgers Story, in 2012 had ie een hartaanval, en in 2013 werd in zijn woonplaats Camas, Washington de Jimmie Rodgers Avenue naar hem genoemd. Hij kon niet meer zingen door een ziekte aan zijn stembanden. Rodgers was 87 jaar.

En voor de 100.00ste keer: Jimmie Rodgers was géén familie van de in 1933 (het jaar waarin ónze Jimmie Rodgers werd geboren) op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose overleden countrypionier Jimmie Rodgers, noch van de in 1997 op 73-jarige leeftijd overleden bluesgitarist Jimmy Rogers.

27 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen D-Day dit jaar in de Cruise Inn in Amsterdam, om de gekende reden. Het langst lopende gratis rockabilly festival van Nederland verplaatst zijn 35ste editie naar zaterdag 11 juni 2022.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De rechtbank van koophandel van Hasselt heeft Break Away, de vzw (het Belgische equivalent van een stichting) achter Blues Peer bankroet verklaard. Door het wegvallen van de inkomsten van vorig jaar toen de 36ste editie geschrapt werd omwille van de coronacrisis was het onmogelijk om uit de vaste kosten te komen, en of er nu nog een nieuwe editie komt valt af te wachten: de rechtbank heeft een curator aangesteld en er wordt naarstig naar een overnemer gezocht om het festival voort te zetten. Daarnaast wordt er in de omgeving van Blues Peer ook gewezen op de logge organisatie, de gestegen toegangsprijzen, een veroudering van zowel artiesten als publiek, en het er niet in slagen het festival te verjongen. In het verleden stonden in Peer onder meer Chuck Berry, Bo Diddley, Ike Turner, Cab Calloway, Ray Charles, Hank Ballard, Johnny Otis, Lonnie Mack, Etta James, Danny Gatton en Candye Kane op de planken, voor juli 2021 stonden onder meer George Thorogood & the Destroyers (USA) en Rowen Hèze geprogrammeerd.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 19 januari overleed op 81-jarige leeftijd Peter Wynne, voormalig Brits tieneridool uit de stal van manager Larry Parnes. Wynne maakte zijn platendebuut in 1959 met de single Chapel Of Dreams/ Twilight Time, twee covers van respectievelijk The Dubs en The Platters, en stond op 16 april 1960 samen met Gene Vincent en Eddie Cochran op de affiche van de Bristol Hippodrome. Naar hij graag mocht vertellen nam hij die avond samen met zanger Johnny Gentle een taxi terug naar Londen en vroegen Cochran en Vincent om mee te rijden, maar er was geen plaats omdat zowel Wynne als Gentle hun vriendin er bij was. De rest van het verhaal is bekend: Cochran en Vincent namen een andere taxi die crashte en Eddie Cochran zou het ongeval niet overleven. Singles van Peter Wynne waren Ask Anyone In Love/ I Need You Close Again (1961), Our Concerto (1961), The Wall (1962) en het James Bond-achtige I'm A Fool To Want You (1964). In 1967 bracht hij ook een popsingle uit onder het pseudoniem Simon Smith getiteld This Is My Beloved (1967). In de jaren '70 werkte hij als postbode en Elvis imitator. In 2019 verscheen zijn autobiografie Chapel Of Dreams. Qua re-issue kennen wij van hem enkel de dubbele CD-R The Story uit 2017 op Peaksoft Media *** What's up doc? Dr. Martens spreekt nu blijkbaar ook de aandeelhouders en beleggers aan want het schoenenlabel gaat in Londen naar de beurs. Wie de combat boots associeert met skinheads en punkers zal verbaasd opkijken dat de oorsprong van het op en top Britse bedrijf in Duitsland ligt, meer bepaald bij Klaus Märtens, in de jaren '40 legerarts in nazi-Duitsland. In 1945 verzwikte hij zijn enkel tijdens een skireis in de Beierse Alpen en omdat hij zijn strakke legerschoenen te oncomfortabel vond bracht tijdens zijn herstel verbeteringen aan met zachter leder en met lucht gevulde zolen. In 1947 opende hij in het Beierse Seeshaupt zijn eerste winkel, in 1952 de eerste fabriek. Zijn orthopedische schoenen vielen in den beginne vooral in de smaak bij oudere huisvrouwen die op zoek waren naar stevige en gemakkelijke schoenen, en het succes werd over het Kanaal opgemerkt door de Britse schoenenfabrikant The Griggs Company die zeven jaar later het patent op de speciale zolen kocht en de naam veranderde naar het voor de Engelsen iets makkelijker bekkende Dr. Martens zonder trema. De eerste schoen rolde van de fabrieksband op 1 april 1960 en dat model dat nog steeds gemaakt wordt werd genoemd naar die specifieke datum: 1460. Het is ook in Engeland dat de schoen z’n braaf orthopedisch imago van zich afschudde en omruilde voor een rebelser jasje. Het merk werd begin jaren '60 eerst omarmd door mijnwerkers, fabrieksarbeiders, politieagenten en postbodes, enkele jaren later begonnen de subculturen zich de bottines toe te eigenen. Tegenwoordig maakt Dr. Martens maakt behalve schoenen ook kleding, riemen, tassen en verzorgingsproducten voor schoeisel. Naast de 1460 blijven ook de 1461 (de lage boots) en de 3989 (de brogues) populair. Dr. Martens werd in 2014 voor 380 miljoen euro verkocht aan de investeringsmaatschappij Permira Holdings. In de eind september afgesloten eerste jaarhelft van het boekjaar 2020 werd een omzet behaald van 318 miljoen pond, omgerekend 353 miljoen euro, 18 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat nam met 30 procent toe tot meer dan 86 miljoen pond oftewel 95 miljoen euro.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op 15 januari vond op Amazon Prime de wereldpremière plaats van de film One Night In Miami die zich afspeelt in de nacht van 25 op 26 februari 1964, de nacht waarin Sam Cooke, de gloednieuwe wereldkampioen zwaargewichten Cassius Clay vóór hij Muhammad Ali werd, activist Malcolm X en voetballer Jim Brown zich in één motelkamer bevonden en transformeerden in voortrekkers van de burgerrechtenbeweging. Ook Jackie Wilson komt voor in de film. De rol van Sam Cooke wordt vertolkt door acteur-zanger Leslie Odom Jr. die in het theater onder meer in de musical Jersey Boys speelde. Daarnaast is hij actief als jazzzanger: in de film zingt hij zelf Sam Cooke songs als You Send Me , I Love You (For Sentimental Reasons), Having A Party en Chain Gang. Daarnaast komt in de film één nummer voor gezongen door Sam Cooke's in 2017 overleden broer LC Cooke, Put Me Down Easy uit 1963. Merkwaardig: de rol van Sam Cooke's echtgenote Barbara Cooke wordt vertolkt door Odom's echtgenote actrice Nicolette Robinson.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Alle Europese data van Los Lobos (USA) deze zomer zijn uitgesteld tot 2022. Voor de nieuwe data: check onze steeds meer de buikriem aanspannende Be There!©... *** Bluegrass mandolinespeler Ricky Skaggs kreeg op 13 januari op het Witte Huis de National Medal For The Arts uitgereikt door president Trump. De 66-jarige Skaggs die zijn carrière begon bij Flatt & Scruggs en bij Ralph Stanley’s Clinch Mountain Boys werkte in het verleden samen met zeer veel artiesten (JD Crowe, Tony Rice, Emmylou Harris, Dolly Parton, Ry Cooder), ook uit andere muziekgenres, en is een politiek en cultureel vrij neutrale, niet-controversiële artiest die zich evenwel pro-Trump uitte. Daarnaast kwam Skaggs, door sommigen beschouwd als de Bill Monroe van zijn generatie, sinds een vierdubbele hartoverbrugging in juni 2020 vooral in het nieuws door zijn religieuze uitspraken. Ook mainstream countryzanger Toby Keith die vooral populair was in de jaren '90 kreeg de National Medal For The Arts, de hoogste officiële Amerikaanse overheidsonderscheiding voor kunstenaars. In 2019 kreeg ook bluegrasszangeres Alison Krauss de National Medal For The Arts van president Trump, en countryzangeres Loretta Lynn kreeg er een van president Obama *** Op 11 januari overleed op 71-jarige leeftijd Carter Alexander Howard, de laatste levende zoon van de op 28 maart 2020 op 91-jraige leeftijd overleden countryzangeres Jan Howard. Howard had drie zonen: Jimmy, Carter (Corky) en David. Jimmy, de oudste, was killed in action in Vietnam twee weken na het verschijnen van Howard's single My Son, de smeekbede van een moeder die bidt dat haar zoon gezond en wel terugkomt uit Vietnam. Jongste zoon David pleegde in 1972 zelfmoord na drugsproblemen. Ook Carter diende in het leger als Airborne Ranger in de 101ste divisie. Na zijn legerdienst zette hij een makelaarskantoor op *** In de senaat van de staat Tennessee is op 13 januari House Bill 135 ingediend, een wetsvoorstel om een buste in het Tennessee state capitol van de controversiële geconfedereerde generaal Nathan Bedford, van 1867 tot 1869 de eerste Grand Wizard van de in 1865 opgerichte Ku Klux Klan, te vervangen door een standbeeld van de op 19 januari 75 jaar geworden countryzangeres Dolly Parton, voor haar inzet en werk voor de kunsten en de filantropie: haar in 1995 opgerichte Dollywood stichting die strijdt tegen ongeletterdheid "schonk aan Amerikaanse kinderen studiebeurzen en meer dan 133 miljoen gratis boeken", haar My People fonds schonk in 2016 negen miljoen dollar aan mensen die have en huis verloren in de bosbranden van Gatlinburg, en "haar schenking in april 2020 van 1 miljoen dollar voor corona onderzoek was essentieel voor de ontwikkeling van het Moderna corona vaccin". De meningen omtrent het standbeeld zijn echter verdeeld: enerzijds is Parton onwaarschijnlijk populair in haar geboortestaat Tennessee, anderzijds gaan er stemmen op dat het tijd wordt dat er eindelijk eens standbeelden komen voor de zwarte inwoners van Tennessee, bijvoorbeeld voor de in Memphis geboren Aretha Franklin. Iemand stelde in deze zelfs een standbeeld voor van mondharmonicaspeler DeFord Bailey, de eerste zwarte performer op de Grand Ole Opry, al is die natuurlijk niet van dezelfde allure als Dolly Parton *** Nog meer countryartiesten met een standbeeld: in 2012 kreeg Willie Nelson een standbeeld vóór het Moody Theater (home of Austin City Limits, adres Willie Nelson Boulevard West 310 in Austin, Texas) en in oktober 2020 kreeg Loretta Lynn een standbeeld vóór het Ryman auditorium, home of the Grand Ole Opry *** Op 24 januari overleed de 81-jarige James White die in 1964 op 25-jarige leeftijd in Austin de Broken Spoke honky tonk opende, oorspronkelijk een restaurant waaraan een jaar later een danshall werd gebouwd. Bob Wills & the Texas Playboys speelden er in 1966, Willie Nelson in 1967, Roy Acuff, Tex Ritter, Ernest Tubb, Kitty Wells en George Strait volgden, en later was het de beurt aan de nieuwe generatie als Asleep At The Wheel, Dale Watson die er in 2008 de live DVD I Don't Drink Normally filmde, Jesse Dayton, Two Tons Of Steel, Marcia Ball en The Derailers. White richtte Broken Spoke Records op waarop van 1988 tot 2005 een dozijn releases verschenen van vooral western swing fiddler Alvin Crow. Anno 2021 staat de Broken Spoke er nog steeds op South Lamar Boulevard 3201, omringd door nieuwe hoogbouw en gerund door James White’s dochter Ginny White-Peacock. James White had recent een hartoperatie.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Graceland bezoeken zonder naar Memphis te vliegen? Vanaf heden kan het via een twee uur durend virtueel livebezoek aan Elvis' landgoed "vanaf de ingang tot de meditatietuin", en dat is een primeur. De Graceland Virtual Live Tours beloven "Elvis' auto’s, jumpsuits, gouden platen, filmmemorabilia, nooit eerder geziene hoogtepunten, een blik achter de gordijnen, en toegang tot Elvis' Corvair 880 straalvliegtuig de Lisa Marie en de Elvis Presley’s Memphis tentoonstelling", onder leiding van uw gids Angie Marchese, vice-presidente van de Graceland archieven, aan wie u ook vragen kan stellen. Voorlopig staan er drie virtuele bezoeken gepland op 27 januari, 25 februari en 25 maart, met telkens andere items die aan bod komen. Graceland is momenteel trouwens gewoon open maar moet zich houden aan corona regels en limieten inzake bezoekersaantallen. Je kan deelnemen voor 100 dollar, de bezoeken vinden plaats via een gesloten Facebook groep en de video blijft daarna 72 uur beschikbaar. Info: www.graceland.com/virtual-tour

 

*** Op 29 december overleed op 68-jarige leeftijd Kwok Lam-Sang (1952-2020) alia Lan Kwai Fong Elvis alias Melvis Kwok, Elvis busker in Hong Kong. De in 1952 in Indonesië uit Chinese ouders geboren verhuisde in 1974 naar Hong Kong en begon Elvis te imiteren begin jaren '80. Iedereen heeft een beetje Elvis in zich en in 1992 werd hij full time busker als de Cat King zoals Elvis in Hong Kong bekend staat. Voor zover wij weten heeft hij nooit platen opgenomen. Hij overleed aan nierfalen *** Zie https://www.scmp.com/video/arts-culture/3065018/spirit-elvis-presley-lives-hong-kongs-melvis *** Ook dood: de 74-jarige Narinder "Peter" Singh alias "The Rocking Sikh", de Elvis imitator met de tulband uit Swansea. Singh werd in 1946 geboren in Pakistan en emigreerde als kind met zijn ouders naar Engeland waar hij Engels leerde aan de hand van Elvisplaten. Tussen 1981 en 2004 bracht hij minstens vijf singles en één cassette uit met nummers als Rocking With The Sikh, Turbans Over Memphis, Bhindi Bhaji Boogie en Elvis I'm On The Phone. Hij tourde in Kenya, een land met een grote Sikh bevolking, en had in Swansea een takeaway restaurant genaamd Gracelands met op de menukaart de Love Me Tender burger, een Burning Love curry en het éénpersoonsgerecht Are You Lonesome Tonight. Gezondheidsproblemen hadden hem al enige tijd op non-actief gezet, en Singh woonde al een aantal jaren in een verzorgingstehuis

 

*** Op komst: een biografie van Elvis' in 1965 op slechts 39-jarige leeftijd aan een hersentumor overleden contrabassist Bill Black door Henrik Knudsen van het Deense Memphis Mansion. Knudsen verkreeg voor het boek (werktitel: Don't Be Cruel, The Story Of Bill Black) dat ook aandacht zal besteden aan het Bill Black Combo, Black's succesvolle instrumental band post-Elvis, de medewerking van Black's jongere broer Johnny Black, zelf ook contrabassist: Johnny Black verving Dorsey Burnette bij Johnny Burnette & the Rock 'n' Roll trio en is de contrabassist bij hun verschijning in de film Rock Rock Rock (1957). Een releasedatum is nog niet bekend.

20 januari 2021
PHIL SPECTOR OVERLEDEN: HET EINDE VAN EEN DRAMATISCH LEVEN

Op 16 januari overleed Phil Spector, de legendarische producer wiens muzikale erfenis altijd in negatieve zin overschaduwd zal blijven door zijn persoonlijkheid: Spector overleed in de gevangenis waar hij een celstraf van 19 jaar uitzat voor moord.
De op 26 december 1939 geboren Harvey Phillip Spector begon zijn carrière in 1958 als oprichter, gitarist en zanger van het trio The Teddy Bears. Spector schreef hun nummer 1 hit To Know Him Is To Love Him, gebaseerd op het grafschrift van zijn vader die zelfmoord pleegde. Eind 1961 was hij mede-oprichter van Philles Records en op zijn 21ste werd hij de jongste Amerikaanse labeleigenaar. Hij leerde het vak van producer Stan Ross van de Gold Star Studios in Hollywood, en schreef onder meer Spanish Harlem (Ben E. King) en Chapel Of Love (The Dixie Cups), speelde gitaar op On Broadway (The Drifters), werkte met LaVern Baker en Ruth Brown, en was producer van Corrine Corrina (Ray Peterson), Under The Moon Of Love en Pretty Little Angel Eyes (2x Curtis Lee), en I Love How You Love Me (The Paris Sisters). Zijn grootste successen waren meidengroepen als The Ronettes (Walking In The Rain, Be My Baby, Baby I Love You) en The Crystals (Then He Kissed Me, Do Doo Ron Ron, There's No Other (Like My Baby), Uptown, He's A Rebel) die hij onderdompelde in zijn "wall of sound", een gelaagde muur van symfonisch, bijna wagneriaans geluid waarbij de studio zelf een instrument werd. Spector werd een van de invloedrijkste producers van de jaren '60 en zou later werken met The Righteous Brothers (You've Lost That Lovin' Feelin', Unchained Melody), Ike & Tina Turner (River Deep Mountain High, 1966), The Beatles (de LP Let It Be, 1970), George Harrison (My Sweet Lord, 1970), Dion (de LP Born To Be With You, 1974), The Ramones (de LP End Of The Century, 1979) en Celine Dion. Tot midden jaren '70 had hij de hand in bijna 50 Top 40 hits, 18 Top 10 singles en zeven nummer 1's in de Amerikaanse hitparades.

Spector's talent werd echter steeds meer overschaduwd door zijn excentrieke gedrag. De grens tussen genialiteit en gestoorde gekte is soms flinterdun, vraag maar aan producers Joe Meek en Brian Wilson van The Beach Boys, en aan kunstenaars als Vincent van Gogh. Wij zijn geen psychologen, verre van, maar we vermoeden dat achter Spector's obsessies een ingewikkeld kluwen zat van frustratie, minderwaardigheidsgevoelens, controledwang, verlatingsangst, pathologische jaloezie, vrouwenhaat, druggebruik, een fascinatie voor vuurwapens, geweldpleging en agressie, wellicht verergerd door een verkeersongeval in 1974 waarbij hij door de voorruit van zijn auto werd gekatapulteerd. Ronettes leadzangeres Veronica Bennett alias Ronnie Spector met wie hij gehuwd was van 1968 tot 1974 schreef in 1990 in haar autobiografie Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts And Madness dat Spector haar gevangen hield op zijn landgoed en haar verbood op te treden. Daarnaast moest ze alle rechten op haar platen en haar hoederecht over hun kinderen opgeven omdat Spector had gedreigd haar te laten doden door een huurmoordenaar. Tijdens de rechtszaak waarin hij veroordeeld werd voor moord verklaarden zijn advocaten dat Spector leed aan Parkinson, aan een bipolaire stoornis en aan manische depressie.
Spector werd in 2003 gearresteerd na de moord op de 40-jarige actrice Lana Clarkson die hij ontmoette in de bar waar ze als serveerster werkte. Hij nam haar mee naar zijn villa voor een afzakkertje dat eindigde toen ze een kogel dwars door haar mond kreeg. Volgens zijn advocaten had Clarkson zelfmoord had gepleegd bij een “uit de hand gelopen spelletje Russische roulette” en werd geen DNA van Spector aangetroffen op Clarkson's handen. De rechtszaak sleepte jarenlang aan, onder meer omdat de jury het bij een eerste proces niet eens raakte over schuld of onschuld. Was het moord, zelfmoord, onvrijwillige doodslag of een ongeluk? Pas in 2009 werd Spector uiteindelijk tijdens een tweede proces veroordeeld tot 19 jaar cel. In 2024 zou hij in aanmerking komen voor een aanvraag tot vervroegde invrijheidsstelling.
Phil Spector werd 81 en overleed in de gevangenis van het Californische Stockton die zwaar geteisterd is door het coronavirus. In december werd ook Spector gediagnoseerd als besmet, maar de officiële doodsoorzaak is voorlopig een natuurlijke dood.

13 januari 2021
SUN ARTIEST EDWIN BRUCE OVERLEDEN

Op 8 januari overleed de op 29 december 1939 in Keiser, Arkansas geboren en in Memphis opgegroeide William Edwin Bruce Jr. die twee singles uitbracht op Sun Records, More Than Yesterday/ Rock Boppin' Baby (Sun 276 in 1957) en Sweet Woman/ Part Of My Life (Sun 292 in 1958). In 1961 volgde op RCA de single Spun Gold/ Flight 303 die een teen ballad koppelde aan een death disc, in 1962 schreef hij Save Your Kisses voor Tommy Roe en in 1963 haalde hij met See The Big Man Cry net niet de Billboard Hot 100 - het liedje bubbelde onder op nummer 109. Beide songs werden uitgegeven door Bill Justis bij Tuneville Music en Charlie Louvin haalde in 1965 de zevende plaats van de Billboard country charts met een cover van See The Big Man Cry. In de jaren '60 was Bruce die zich inmiddels Ed Bruce noemde voornamelijk actief als countryzanger. Zijn grootste succes als songschrijver was zijn originele uitvoering in 1975 van Mammas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys waarmee hij de country Top 15 bereikte. In 1978 werd het een reuze hit in de coverversie van Willie Nelson & Waylon Jennings en in 1979 won het de Grammy award voor Best Country Performance By A Duo Or Group With Vocal. Vanaf de jaren '2000 nam Bruce voornamelijk gospel country op. Daarnaast was hij sinds de jaren '80 ook actief als acteur: hij was onder meer te zien in de TV film The Last Days Of Frank And Jesse James (1986) met Johnny Cash en Kris Kristofferson en de actiefilm Fire Down Below (1997) met Steven Seagal. Hij overleed op 81-jarige leeftijd. Bear Family (D) bracht in 1986 op de LP Rock Boppin' Baby zijn complete Sun opnames bij elkaar, 14 nummers waarvan 10 onuitgebracht, aangevuld met de Spun Gold/ Flight 303 single. Die LP is voor zover wij weten nooit op CD uitgebracht maar is wel nog steeds of in elk geval opnieuw als LP verkrijgbaar.

 

13 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Te koop in de www.batmobileforever.com webshop: pikante Transsylvanian Bat Blood saus gefabriceerd door Dokter Worst, de worstendraaier die sinds 2015 voor de gein zijn eigen hete sauzen maakt om op zijn Chicago style gegrillde hotdogs te serveren aan zijn kar op de Oude Vest in Breda. De Batmo tabasco is gemaakt op basis van bloedhete pepers, ajuin, knoflook en hints van citroen, druif, aardbei, framboos en zwarte bes, en enkele druppels uit een flesje van 125 milliliter zouden moeten volstaan om het een complete set uit te houden in de bat pit! Op het Dutch Chili Fest, hét hete sauzen en sambal festival van de Benelux, won zijn Nondedju de eerste prijs voor Beste Hot Sauce 2017. In 2016 maakte de dokter al de Fruitpunch # 2 voor trash countryband Tio Gringo *** De Cliff Richard & the Shadows Fan Meeting van 26 februari in Hotel De Druiventros in Berkel-Enschot is geannuleerd. De nieuwe datum wordt zaterdag 30 oktober *** Op maandagavond 11 januari is er brand uitgebroken in het monumentale CAB-gebouw in Utrecht waar onder meer de dB's oefenruimtes en concertzaal gevestigd zijn. Het vuur was door de constructie van het pand lastig te bestrijden en verschillende bedrijven in het gebouw waaronder het Filmcafé hebben grote schade opgelopen, maar vooralsnog lijkt het er op dat dB’s gespaard bleef. dB’s staat in elk geval nog fier overeind, al is er allicht rook- en waterschade. De brand lijkt te zijn ontstaan bij laminaat- en parketbedrijf Calitex, het meest getroffen bedrijf door de brand, waar twee van de vier loodsen zijn uitgebrand. Het iconische gebouw uit 1949 naar een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn kan momenteel door niemand worden betreden waardoor de exacte omvang van de schade voor iedereen onduidelijk is. In 1990 toen het oorspronkelijke Centraal Autoherstel Bedrijf er nog in zat stond het iconische gebouw ook al eens flink in de fik ***


William Smulders en Lieke Grey

Wat doe je als artiest als je door het coronavirus een jaar lang niet kan optreden? William Smulders & Lieke Grey gooiden het roer om, herschoolden zich en openen in Nijmegen Oost een kapsalon annex gitaarlespraktijk genaamd Williams and Grey! Het stel heeft fulltime een erkende kappersopleiding gevolgd en binnen het jaar waren beiden gediplomeerde kappers: William Smulders is barbier geworden en Lieke Grey allround kapster. De bedoeling is dat ze vier á vijf dagen in de week gaan knippen op afspraak en twee dagdelen gitaarlessen aanbieden. Uiteraard blijven ze natuurlijk ook optredens verzorgen overal in den lande. Als de lockdown tot het verleden behoort opent Williams and Grey aan de Van 't santstraat 1 in Nijmegen *** Op 9 januari overleed Joop Mulder, in 1981 de oprichter van het Oerol festival, het jaarlijks terugkerend cultureel festival in juni op het eiland Terschelling. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. In 1989 begon hij met het Rock 'n' Roll Street festival in Midsland op Terschelling in het tweede weekend van september. Mulder kampte al enige tijd met hartproblemen maar overleed toch onverwacht aan een hartaanval. Hij werd 67 jaar ***


Het Evoluon

Het Evoluon in Eindhoven krijgt zijn oude functie terug en wordt een museum over de toekomst van de aarde. Het Evoluon werd in 1966 als techniekmuseum gebouwd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Eindhovense techniekreus en was een cadeau aan de stad en een uithangbord voor alles wat Philips in huis had. Als museum over techniek en wetenschap werd het in de jaren '70 een populaire bestemming voor schoolreisjes. Eind jaren '80 toen het niet goed ging met Philips, werd de expositie in het Evoluon gesloten en veranderde het in een congrescentrum. In 2018 werd het spectaculaire ufo-achtige gebouw verkocht aan een groep investeerders. Het nieuwe museum "moet de samenhang tussen mens, techniek en natuur laten zien en wordt een soort ruimteschip waarin we leren een betere bemanning te zijn voor het moederschip aarde.” In 2025 moet het helemaal klaar zijn. De link met rock 'n' roll? De Britse revival groep The Flying Saucers maakte een promofoto vóór het Evoluon en gebruikte de afbeelding van het gebouw op verschillende releases als vliegende schotel!The Flying Saucers maakten veelvuldig gebruik van het Evoluon;
Op de rechterfoto zien we DJ's Willie Storm (l) en Jordi Aspas (RIP) in de voetsporen van The Flying Saucers

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 7 januari overleed Michael Apted, de regisseur van Coal Miner's Daughter (1980), het levensverhaal van countryzangeres Loretta Lynn, een van de belangrijkste countryfilms en een van de beste muziekbiografieën tout court, wellicht omdat Apted als Brit het onderwerp onbevooroordeeld benaderde, ontdeed van alle Hollywood clichés, en het geniale idee had om Ernest Tubb, Roy Acuff en Minnie Pearl gewoon zichzelf te laten spelen. Het resultaat: onwaarschijnlijk sterke prestaties van Beverly D’Angelo als Patsy Cline en van Tommy Lee Jones als Loretta Lynn's echtgenoot, een Oscar voor hoofdrolvertolkster Sissy Spacek, zeven Oscar nominaties waaronder Beste Film, een Golden Globe voor Best Picture For A Comedy Or Musical, en de opname in het National Film Registry van de Library Of Congress. Apted was niet de eerste de beste: tot de 28 films die hij regisseerde van 1972 tot 2017 behoren de rock 'n' roll film Stardust (1974), Gorillas In The Mist (1988), de James Bond film The World Is Not Enough (1999) en Enigma (2001). Apted werd 79 jaar.

7 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Breda 1955-2020: Onze Vriendschap En Muziekbeleving In Memorylane is een nieuw fotoboek van 96 pagina’s en meer dan 300 foto’s van de nu 80-jarige Edu Schalk (jeugdvriend van The Tielman Brothers en zanger van The Poetiray Brothers en later The Entertainers) en de nu 77-jarige Jan Hesseling (gitarist bij skifflegroep The Simpletons en Indobands The Blue Jeans en The Fire-Balls). Vanaf de jaren '70 organiseerden Schalk en Hesseling diverse concerten en festivals. Meer info over het boek vind je op www.de.kalongs.nl.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Cliff & the Shadows Fan Meeting Holland meldt het overlijden van Steve Reynolds, leadgitarist van The Wannabe Shadows uit Essex die in 2017 en 2018 optraden op de Cliff & the Shadows Fan Meeting in Berkel-Enschot en daar de CD Live In Tilburg opnamen. Reynolds werd opvallend genoeg niet geïnspireerd door The Shadows om de gitaar ter hand te nemen maar door Colin Pryce-Jones van The Rapiers die hij zag optreden toen hij acht jaar was. Reynolds deed in 2014 mee aan Britain's Got Talent maar stootte niet door. Hij overleed op amper 35-jarige leeftijd aan het coronavirus.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 29 december overleed op 89-jarige leeftijd de op 14 februari 1931 geboren Phyllis Jean McGuire, het laatste levende lid van meidentrio The McGuire Sisters, drie zussen die leerden zingen in de kerk en wier carrière aanving eind jaren '40. Sinds The Andrews Sisters op wier stijl ze zich oorspronkelijk baseerden zijn er veel zingende meidengroepen geweest, maar The McGuire Sisters waren vocaaltechnisch misschien wel de allerbeste van allemaal. Ze tekenden in 1952 bij Coral Records en scoorden hits met vocal harmony popcovers van nummers als Tennessee Enie Ford's Hey Mister Cotton Picker (1953), The Spaniels' Goodnite Sweetheart Goodnite (1954), The Moonglows' Sincerely (1954), Hearts Of Stone (1955), Sugartime (1957) en Just Because (61). Andere interessante songs van The McGuire Sisters zijn Rhythm And Blues (1955), Rock Bottom (1957) en Sugartime Twist (1960), inderdaad Sugartime op een twist ritme. Midden jaren '60 bracht Phyllis enkele solo singles uit. In 1968 trokken ze zich terug uit de muziek en openden ze in Florida een restaurant dat inmiddels niet al lang niet meer bestaat. Phyllis ging nog enige tijd solo verder en er waren verschillende McGuire Sisters comebacks en reünies - bij ons weten trad de groep die speelde voor vijf Amerikaanse presidenten en voor de Britse koningin voor het laatst op in 2004. Daarnaast kwam Phyllis vooral in het nieuws wegens haar relatie met mafiabaas Sam Giancana, het onderwerp van de TV film Sugartime uit 1995. Dorothy McGuire overleed in 2012 op 84-jarige leeftijd, Christine McGuire overleed in 2018 op 92-jarige leeftijd.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 22 januari verschijnt Gather Round, het eerste album van Stray Cats contrabassist Lee Rocker met alleen eigen materiaal sind Black Cat Bone uit 2007. Het album bevat 10 nummers waaronder zijn originele versie van When Nothing’s Going Right opgenomen vóór het vorig jaar op het Stray Cats album 40 kwam. Voor de begeleiding zorgen Buzz Campbell (gitaar), Larry Mitchell (drums) en Matt Jordan (piano, orgel). Gather Round verschijnt op Rocker's eigen Upright label.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Chicago Film Archives plaatste 18 minuten onbekend filmmateriaal van Elvis' intrede in het leger op YouTube, gefilmd op 24 en 25 maart 1958 in Fort Chaffee, Arkansas. Het gaat om"Elvis Enters the Army 3-24-58, Negative Trims" en "Elvis Spends His First Day at Camp, Negative Trims". Zie de YouTube link hierboven *** Aangekondigd: het boek Elvis UK3: The Ultimate Guide To Elvis Presley’s CD Releases 1983-2005 van John Townson en Gordon Minto, waarbij die "UK3" slaat op Townson's vorige boeken Elvis UK: The Ultimate Guide To Elvis Presley's British Record Releases 1956-1986 (1987) en Elvis UK2: The Ultimate Guide To Elvis Presley's British Record Releases 1986-2002 (2002). UK3 belooft 4000 kleur en zwart-wit illustraties en meer dan 1 miljoen woorden tekst op 1400 pagina’s.