(reclame)

 

 

13 juli 2022
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 2 juli traden The Black River Four uit Rotterdam voor het eerst sinds jaren weer eens op. Wanneer was de laatste keer? 31 december 2017 in Paradiso bij Amsterdam BeatClub? *** Het Amerikaanse surflabel MuSick Recordings werkt aan een nieuw project met Phantom Frank Gerritsen van The Phantom Four en The Treble Spankers *** Hoorden wij daar waaien dat Rockadile een (voorlopig enkel digitale?) EP uit heeft? We gaan op onderzoek uit! *** The Blue Grass Boogiemen staan op de juli cover van Sena Magazine, het vaktijdschrift voor rechthebbende uitvoerende kunstenaars en producenten.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 14 juli treedt de inmiddels 80-jarige Paul Anka op in het Kursaal van Oostende. Voor Nederland staat geen enkele datum ingepland *** Géén Dave & Deke Combo bij de V8 Brothers in Hooglede-Gits begin juli: Dave Stuckey was "stuck" op de luchthaven. Deke Dickerson heeft dan maar een extra set gespeeld.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rhythm Rockers gitarist Lyndon Needs brengt de CD A Rockin' Legend uit met 16 demoís, alternatieve takes en onuitgegeven opnames 1972-2021 van Crazy Cavan & the Rhythm Rockers, aangevuld met een radio interview en opnames met Jools Holland uit 2015. A Rockin' Legend verscheen op hun eigen Crazy Rhythm label *** Binnenkort verschijnen twee 10 inch EPís met de eerste resultaten van de restauratie van Joe Meek's Tea Chest Tapes, bijna 1900 opnamebanden die 50 jaar opgeslagen zijn geweest en nu liefdevol werden opgepoetst en gedigitaliseerd door Alan Wilson van Western Star Records. De eerste 10 inch is een various artists getiteld The Telstar Story met onbekende demoís, geluidseffecten, ongedubde en alternatieve versies + een gezongen versie van Glenda Collins, de tweede is getiteld The Heinz Sessions Vol. 1 en bevat negen alternatieve versies, demoís en guide tracks van onder meer Just Like Eddie. Beide platen verschenen op Cherry Red Records *** Tales From The Woods meldt het overlijden van de Britse boogie pianiste Claire Hamlin ten gevolge van kanker. Hamlin speelde bij The Slammers (de CDís We're Slammin', 1999 en Gimme Some More, 2000) en The Slammers Maximum Jive Band (de CD Jive Time, 2008), en was de vaste pianiste op de Tales From The Woods festivals waar ze fifties artiesten als Tommy Hunt en Margaret Lewis begeleidde. Onder eigen naam bracht ze in 2019 de solo CD Elbows Going Crazy uit *** Don Cavalli (F) zegt zijn optreden op High Rockabilly (E) begin september af om niet nader gespecifieerde gezondheidsredenen *** The Boneshakers (D) moeten hun naam veranderen omdat er in Detroit al een groep met dezelfde naam rondloopt die dreigt met een rechtszaak. The Boneshakers zijn dood, lang leve Boney & the Shakers! *** The Moscow Beatballs stoppen er mee, en daar is opvolger Radionyanya alias RadioNanny, bestaande uit Timur Popovkin (Moscow Beatballs, Red Elvises) op contrabas en basgitaar, Pavel Stepin (Mister Twister, Gagarin Brothers) op gitaar en Pavel Voyskov (Red Elvises, Gagarin Brothers) op drums.


Dit is Radionyanya...

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op 23 juni overleed de Australische mode ontwerpster Paula Stafford, één van de uitvinders van de bikini die meestal wordt toegeschreven aan de Franse mode ontwerpers Jacques Heim en Louis Réard, waarop dan het jaartal 1946 wordt geplakt. Stafford maakte haar eerste bikini echter al in 1936 voor zichzelf door simpelweg een badpak in twee te knippen, badpakken die op zichzelf al steeds kleiner werden, onder meer door de schaarste gecreëerd in de aanloop naar de tweede wereldoorlog. Stafford begon bikiniís op maat te maken vanuit haar boetiek aan het strand van Surfers Paradise Beach bij de stad Gold Coast. In 1993 kreeg ze de Medal Of The Order Of Australia voor haar verdiensten aan de mode industrie, in 2010 verscheen haar autobiografie Bikini: The Paula Stafford Story. Ze werd 102 jaar *** Te koop in Casitas Springs, Ventura, California: de ranch die Johnny Cash in 1961 liet bouwen en waar hij woonde met zijn eerste echtgenote Vivian Liberto en hun vier dochters tot zijn echtscheiding in 1966. De vraagprijs is 1,795 miljoen dollar en het huis bevat vijf slaapkamers, vier-en-een-halve badkamers, een zwembad, Cash's opnamestudio, zijn in de muur ingebouwde platendraaier en zijn zwarte badkamer inclusief zwart toilet. De huidige eigenaar kocht het in 2003 voor 739.000 dollar *** Wie Koko Mojo's 10 LP set Boss Black Rockers wil kopen diene snel zijn slag te slaan: de verkoop ging officieel van start op 24 juni en op 27 juni waren de box sets én Volume 1, de enige LP die nu al apart te koop is, reeds uitverkocht bij de platenfirma. Als u ze nog ziet steken in de bakken: niet twijfelen! *** Rollercoaster Records kondigt een hermixte en geremasterde 65ste verjaardagseditie aan van Buddy Holly's debuut LP The "Chirping" Crickets uit 1957 in mono én stereo + ongedubde versies van de songs waar The Picks werden bijgeplakt.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Uit doo-wop kringen komt het bericht van het overlijden van John "Wayne" Stierle op 79-jarige leeftijd. Stierle was in 1960 de oprichter van Candlelite Records, het eerste oldies label ter wereld, introduceerde de acapella in de doo-wop, was in de jaren '70 een van de pioniers van het concept oldies radio, is volgens de legende de persoon die de term "doo-wop" introduceerde (geen fifties woord maar net zoals de term "rockabilly" pas gebruikt sinds de jaren '70), maakte in de jaren '70 nieuwe opnames van groepen als The Dubs en The Shells, en was de eerste persoon ter wereld die John Travolta regisseerde als danser, voor een commercial van één van zijn oldies LP sets ***


Sonny Barger in 1957

Op 29 juni overleed op 83-jarige leeftijd Ralph Hubert "Sonny" Barger, op 1 april 1957 mede-oprichter van het Oakland, California chapter van de motorclub Hells Angels, op 17 maart 1948 opgericht door oorlogsveteraan Otto Friedli die in Fontana, California verschillende bestaande motorclubs verenigde. Toen Friedli in 1958 de cel in draaide werd Barker nationaal president van de Angels. Een jaar later werd het befaamde schedel logo geïntroduceerd. Barger was te zien in de films Hells Angels On Wheels (1967) en Hells Angels '69 (1969). Hij bracht in totaal zo'n jaar of veertien door achter de tralies en stond verschillende keren terecht maar werd nooit veroordeeld voor moord. Hij schreef minstens vijf boeken waaronder romans, zijn autobiografie Hellís Angel: The Life And Times Of Sonny Barger And The Hells Angels Motorcycle Club (2000) en de gids Let's Ride: Sonny Barger's Guide To Motorcycling (1983). In 2010-2012 had ie drie keer een gastrolletje in de TV reeks Sons Of Anarchy. In 1983 kreeg hij keelkanker waarna zijn stembanden werden verwijderd, en in 2012 kreeg ie prostaatkanker. Barger die zich later inzette voor meer verkeersveiligheid, werd nog steeds beschouwd als de wereldwijde leider van de Hells Angels. Hij overleed aan leverkanker

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 21 juli verschijnt bij uitgeverij Texas A&M University Press het boek Live Forever: The Songwriting Legacy of Billy Joe Shaver, een biografie van de in 2020 overleden Texaaanse singer-songwriter die negen van de tien songs op Waylon Jenningsís LP Honky Tonk Heroes (1973) pende en een dominante rol speelde in de roots en ontwikkeling van de outlaw country in de jaren '70. Het boek bevat bijdrages van onder meer Bobby Bare en Dale Watson. Shaver's beste en bekendste nummer is (I Been To) Georgia On A Fast Train, een van de eerste neo-memphisbilly nummers, origineel verschenen in 1973 op zijn debuut LP Old Five And Dimers Like Me. Het nummer werd gecoverd door onder meer Tennessee Ernie Ford, Commander Cody, BR5-49 en The Blazers, en in 1982 door Johnny Cash op zijn LP The Adventures Of Johnny Cash, een productie van Cowboy Jack Clement *** En toeval bestaat niet: op 5 augustus verschijnt het nieuwe album van Marcel Riesco, vorig jaar opgenomen in Jack Clement's Cowboy Arms Studio in Nashville, zij het niet onder supervisie van Cowboy Jack Clement zelf want die overleed in 2013. Het album heet Patiently en verschijnt op Bear Family Records (D) als 10 inch vinyl/CD combo *** Grey DeLisle die eerder opnam met Eddie Clendening als The Roughhousers heeft een kerstalbum opgenomen met bijdrages van Deke Dickerson, Big Sandy, James Intvelt, Carl Sonny Leyland en Ashley Kingsman.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Drie generaties Presley hebben op 21 juni hun handen afgedrukt voor Graumann's Chinese Theatre (dat heden ten dage om commerciële redenen TCL Chinese Theatre heet) op Hollywood Boulevard 6925, en treden daarmee de Presleys in de voetsporen van onder meer Marilyn Monroe, Roy Rogers, Doris Day, Natalie Wood, Sophia Loren, Kim Novak, John Wayne, Sean Connery, Clint Eastwood, de cast van Star Trek, John Travolta, Quentin Tarantino, Donald Duck en de Smurfen. Elvis' weduwe Priscilla Presley (77), zijn dochter Lisa Marie (54), Lisa Marie's dochter Riley Keough (33) evenals haar tweeling Harper en Finley Presley Lockwood (13) drukten hun handen in het natte cement samen met Elvis confidante Jerry Schilling, regisseur Baz Luhrmann van de nieuwe Elvis biopic en hoofdrolspeler Austin Butler, waarmee u meteen de aanleiding voor de ceremonie weet *** En tot minstens half juli is in de Chassé Theater bioscoop in Breda een mini-tentoonstelling van enkele bijzondere Elvis items te zien zoals een handtekening van Elvis, een sjaaltje dat Elvis droeg in Las Vegas, originele Elvis merchandise en een hoed van Colonel Parker. De collector's items worden uitgeleend door de bijzonder actieve Belgisch-Nederlandse ElvisMatters club. De expositie is te vinden naast de hoofdingang van Chassé en is te zien vanaf de buitenkant van het theater *** Het succes van de film (tijdens zijn openingsweekend was Elvis in Amerika de film die het meest opbracht dat weekend) vertaalt zich ook in een stijgende boekenverkoop: The Colonel, The Extraordinary Story Of Colonel Tom Parker And Elvis Presley van Alanna Nash stond op nummer één in Amazon's Best Selling Popular Music lijst, en zes boeken in de Top 10 van Amazon's Best Sellers In Music History & Criticism handelden over Elvis, net als 12 boeken in de Top 50 van Amazon USA's Bestsellers *** Het 14 karaats gouden Lord Elgin polshorloge dat Elvis op 28 januari 1956 droeg toen hij voor het eerst op TV kwam is door het Brits veilinghuis Aldrigde Auctioneers verkocht voor £ 240.000 *** Hush Puppies brengt een Elvis collectie uit met twee schoenmodellen, de Elvis oxford retro loafer en de Elvis slip-on, in blauw, roos en zwart-wit. Geen idee of ze ook bij ons in Nederland te koop zijn, maar we zagen ze al online voor Ä 135 Het Amerikaanse schoenmerk werd trouwens opgericht in 1958!

1 juli 2022
KEEP ON ROCKIN'!

Fotografe Anno van der Heide werkt aan een fotoboek getiteld Keep On Rockin', het resultaat van jarenlang fotograferen tijdens de D-Days van het Amsterdamse rock 'n' roll café de Cruise Inn. Uitgeverij Lecturis wil hiervan eind dit jaar een mooi vormgegeven gebonden hardcover boek maken, maar Anno moet wel zelf de druk- en layout kosten financieren, en daarom heeft ze een crowdfunding opgestart via het platform VoordeKunst. Je kunt al doneren vanaf 10 euro, maar ook officiële sponsor worden. Voor je bijdrage krijg je zoals je via de link op de website van Voordekunst kunt zien een mooie tegenprestatie terug, zoals bijvoorbeeld een gesigneerd exemplaar van het boek, artprints, fotoís, patches en T-shirts. De crowdfunding loopt tot en met 30 juli, VoordeKunst beheert het geld, en mocht het beoogde bedrag niet gehaald worden dan krijgt elke donateur na afloop van de campagne zijn geld terug. Op de website van VoordeKunst vind je meer informatie over het fotoproject en zie je alle tegenprestaties. Anno is natuurlijk heel blij met grote donateurs die het boek bestellen of officieel sponsor willen zijn, maar ook kleine donaties van 10 euro zijn welkom want vele kleintjes maken een grote.
Info: www.voordekunst.nl/projecten/13808

1 juli 2022
RONNY SIGO VAN THE JOKERS OVERLEDEN


De zwart-wit foto dateert uit 1962: Ronny Sigo rechts bij The Jokers

Uit België komt het bericht van het overlijden op 76-jarige leeftijd van de in 1946 geboren Ronald Antoon M. Sigo die in 1962 op zijn vijftiende gitarist werd van de in 1959 opgerichte Antwerpse gitaargroep The Jokers.
Sigo kwam van Burt Blanca & the King Creoles en speelde ook in de Merksemse groep The Bonanzas. De eerste Jokers single waarop hij meespeelt is Manneken Twist/ Patokaan. Naast instrumentals brengt de groep ook gezongen materiaal uit zoals Daughter Of The Moon (1963). De groep treedt op in Duitsland met The Tielman Brothers en in Spanje waar ze in 1963 als Los Jokers de LP Guitarras En Stereo opnemen, en hun platen verschijnen tot in Japan toe. Nummers waarvan The Jokers naar verluidt de eerste gitaarversies opnamen zijn Moscow Guitars en Drina March. In 1964 verscheen in Nederland hun single Drina/ La Paloma onder de naam The Strangers, niet te verwarren met de gelijknamige Indorock band, en in 1964 begeleidden ze de zangeres Vicki (Viviane Cox) op haar single L'Heure Du Hully Gully (een cover van Red River Rock)/ Si J'Etais Un Garçon. Speciaal voor de Japanse markt werd de kerst LP Beat On Christmas uitgebracht. Na een stuk of acht LPís kapte de groep er mee in 1971 waarna Sigo en Jokers zanger-ritmegitarist Jos Clauwers hun eigen 24 sporen Reward opnamestudio openen in Schelle. EMI France bracht in 1973 een LP op de markt met nieuwe producties van hen onder de pseudo groepsnaam The Blue Crickets. In 1975 kwam de groep nog één maal bijeen voor een nieuwe versie van hun debuutsingle Cecilia Rock. De sound van The Jokers bleef populair, mede door supermarkt label MFP (Music For Pleasure, het budgetlabel van EMI) waarop verschillende LPís met oud werk van The Jokers verscheen. Sigo is altijd actief gebleven als studiomuzikant en bracht in 1983 als Ronny Seago een split single uit met Burt Blanca, Etre/ To Be. Toen het Japanse label King Records de Jokers LP Go Latin wou heruitbrengen lukte dat niet omdat de mastertapes spoorloos bleken en/of de rechten niet vrij waren, en daarom namen Clauwers en Sigo het album opnieuw op aangevuld met nieuwe nummers, op CD verschenen als Go Latin í92. In 1995-1996 bracht Rarity Records in Nederland vier CDís uit met zo ongeveer alles wat The Jokers ooit opnamen. Sigo blies in 2009-2010 The Jokers een tweede leven in met nieuwe optredens en een nieuwe CD getiteld Resurrection, in 2011 gevolgd door de solo CD Coiling Dreams.

Ronny Sigo als leadgitarist bij The Jokers in 1964