(reclame)

 

30 juni 2021
83-JARIGE WANDA JACKSON BRENGT NIEUW ALBUM UIT

Op 20 augustus verschijnt Encore, het nieuwe 8 track album van de nu 83-jarige Wanda Jackson in een productie van rockchick Joan Jett van Joan Jett & the Blackhearts (I Love Rock 'n' Roll, 1981). De opnames voor wat haar laatste album wordt genoemd gebeurden pré-corona vóór 2019, het jaar waarin Jackson aankondigde te stoppen met de muziek. Drie nummers zijn duetten met Joan Jett en er is ook een duet met zangeres Angaleena Presley, géén familie van Elvis. Het eerste vrijgegeven nummer, It Keeps Right On A Hurtin', is een countrycover van de Johnny Tillotson hit uit 1962. Encore is Jackson’s 32ste studio album en het eerste sinds The Party Ain’t Over uit 2010 en Unfinished Business uit 2012.

30 juni 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Erik van de Meerakker ontvangt glunderend zijn Oostenrijkse radiotrofee!

The Rocking 50s, het wekelijkse (Duitstalige!) radioprogramma van de Nederlander Erik van de Meerakker op de Oostenrijkse vrije Radiofabrik in Salzburg, heeft van het radiostation de mediaprijs de Radioschorsch gekregen. Van de Meerakker maakt The Rockin 50s sinds 1986, eerst voor verschillende radiostations in Nederland en België, sinds 2002 voor de Radiofabrik, en sinds 2019 is hij ook te beluisteren op Radio Helsinki in Graz (A). De Radioschorsch wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan "kwaliteitsproducties en innovatieve programma’s". Waar u The Rocking 50s kan beluisteren vindt u in onze rock 'n' roll radio links *** Licht aan het eind van de tunnel: Rock 'n' Roll Street Terschelling (10 t/m 12 september) en Feel The 50s Venlo (24 t/m 26 september) gaan door! *** Nog meer licht aan het eind van de tunnel: The Wanderers beginnen in september met hun theatertour The Wanderers Play Elvis Presley. Op 16, 17 én 18 juli kun je Wanderers zanger-gitarist Maarten Teekens ook zien op het Back To The Rivers festival in Dordrecht voor wie hij de tune van deze editie schreef en zong, niet echt rock'n'roll maar dat zijn The Wanderers natuurlijk wel.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Katrien Van Proeyen van Shotgun Sally

Na zes wilde jaren is er wat sleet gekomen op de Shotgun Sally trein, zijn de bandleden muzikaal op een ander spoor beland, en is besloten na één CD en een vinylsingle deze trein het eindstation binnen te rijden. De band kijkt nu al vooruit naar nieuwe projecten. "U bent nog niet van mij af", aldus zangeres Katrien Van Proeyen *** Roger C. Wade, de in Duitsland gebaseerde Brit die samen met zijn Duitse echtgenote Marion op piano de kern van Little Roger & The Houserockers vormt, heeft een nieuwe CD uit getiteld It Takes Three... To Swing The Blues, omschreven als "piano boogie en blues in de traditie van Memphis Slim en Willie Dixon". De reden dat we dat hier vermelden? De contrabas in het trio wordt bespeeld door de Belgische bassist Jack O'Roonie, bekend van onder meer The Domino's, The Wild Ones en Crystal & Runnin' Wild. O'Roonie was ook te gast op de vorige CD van Roger C & Marion Wade, Cookin' At Home (ook uit op vinyl), samen met onder meer de Belgische bluesgitarist Shakedown Tim Ielegems *** Marion Wade is trouwens genomineerd voor de German Blues Awards in de categorie Best Piano Player. De winnaar wordt bepaald via online voting en bekend gemaakt in september *** Licht aan het eind van de tunnel: V8 Brothers Village in Zarren (3 en 4 juli) en de naar vijf dagen opgetrokken gratis Retro Sur Mer weekender in Wenduine aan de Belgische kust (28 juli t/m 1 augustus) gaan door! Voor beide evenementen dien je wel te reserveren.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The Real Diana Dors van Anna Cale is een nieuwe biografie van de in 1984 op 52-jarige leeftijd aan eierstokkanker overleden actrice die het Britse antwoord op sexbommen als Marilyn Monroe en Brigitte Bardot was. Dors zou in oktober 2021 90 jaar geworden zijn. Het boek "plaatst Dors in een bredere sociale en culturele context in plaats van te focussen op de tabloid aspecten van haar leven", zo lezen wij

*** Gitarist Steve Rydell (F) heeft een nieuw trio, The Stomp Cats. Ze spelen hun eerste concert op 25 juli *** Op de Rockstar/ Rhythm Bomb planning voor het derde kwartaal van 2021 staan 16 nieuwe Koko-Mojo compilaties (+ twee single artist CD’s van Jimmy McCracklin en de broertjes Frankie en Lewis Lymon), 14 nieuwe Atomicat releases, twee Pan American's en twee Rhythm Bomb releases. Dat worden allemaal CD’s + misschien één vinyl LP: "We komen dichter bij het punt waarop het geen zin meer heeft om vinyl uit te brengen", aldus het persbericht van de Rockstar groep. "Levertijd is nu 20 weken, de prijzen blijven stijgen, en de kostprijs van singles is bijna verdubbeld. Het kan nooit de bedoeling zijn dat LP’s € 30,- moeten gaan kosten" *** Licht aan het eind van de tunnel: het Firebirds festival in Leipzig (2 t/m 4 juli) gaat door!

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Eindelijk nog eens een grote dikke Bear Family box in deze muziekdrager-onzekere tijden: R & B In DC 1940-1960 is een op 1500 exemplaren gelimiteerde genummerde 16 CD-doos met 472 swing, vocal harmony, doo-wop, rhythm 'n' blues, rock 'n' roll en vroege soul tracks opgenomen in Washington DC, samen goed voor zo'n 20 uur muziek. Er steekt een hardcover boek bij van 352 pagina’s op LP-formaat *** Onuitgegeven live Johnny Cash: Johnny Cash At The Carousel Ballroom werd opgenomen op 24 april 1968 in San Francisco door Owsley "Bear" Stanley, geluidsman en hoofddealer van rockbands The Grateful Dead en Jefferson Airplane, en financier van The Grateful Dead via zijn LSD business. De 28 nummers opgenomen op het creatieve live hoogtepunt van Johnny Cash (drie maanden ná At Folsom Prison en vóór At San Quentin) met kersverse echtgenote June Carter en Tennessee Three groepsleden Luther Perkins (gitaar), Marshall Grant (basgitaar) en WS Holland (drums) verschijnen op 24 september op CD en dubbel-LP met nieuwe essays van Cash's zoon John Carter Cash, Owsley Stanley’s zoon Starfinder Stanley en Bob Weir van The Grateful Dead, en een reproductie van de concertposter. Op de setlist staan onder meer het minder bekende I’m Going To Memphis, de oudste bekende versie van One Too Many Mornings en Bob Dylan's Don’t Think Twice It’s Alright *** I'm Going To Memphis (Bear's Sonic Journals: At The Carousel Ballroom, April 24 1968).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 27 augustus verschijnt Gotta Have The Rumble, opperkat Brian Setzer's eerste solo album in zeven jaar, meer bepaald sinds Rockabilly Riot! All Original uit 2014. De titel refereert zowel naar zijn grote liefdes motorfietsen en hot rods als naar tinnitus, het oorsuizen waarmee hij in 2019 gediagnoseerd werd en waarvan hij nu naar eigen zeggen herstelt, al zouden wij graag weten hoe want tinnitus is in principe onomkeerbaar. Gotta Have The Rumble verschijnt ook op blauw vinyl ***


Conan O'Brien in 2001 op de foto met Los Straitjackets, Big Sandy en The Pontani Sisters

Talkshow host Conan O'Brien stopt na 28 jaar met late night television, en da's jammer want de man had een hart voor goeie muziek: hij gaf artiesten als Ronnie Dawson zaliger, Big Sandy en Los Straitjackets de kans zich te laten horen en zien op de nationale Amerikaanse TV *** Op 2 juni overleed onverwacht de op 13 februari 1969 geboren Vincent "Vince" Trevino Maldonado III, echtgenoot en gitarist van Vicky Tafoya. Daarvóór was hij oprichtend lid van punkabillyband Los Infernos. Naast de muziek werkte hij als day job bij een verwarmingsbedrijf.

Vicky Tafoya en Vince Maldonado in 2014 op Viva Las Vegas met A Thousand Stars van Kathy Young & the Innocents

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 9 mei overleed Judy Jordan West, echtgenote van Delbert Bryant "Sonny" West Jr, lid van Elvis' Memphis Mafia van 1960 tot 1976 en hoofd van Elvis' beveiliging. Elvis was Sonny's getuige en Priscilla was Judy's eredame op hun huwelijk in 1970, en ze woonden met hun zoontje Bryan Lee een jaar samen met Elvis en Priscilla in hun huis op Monovale Drive in Los Angeles. Sonny West viel in ongenade nadat hij samen met twee andere ontslagen Elvis lijfwachten, David Hebler en zijn neef Red West, het schandaalboek Elvis: What Happened? schreef dat twee weken vóór Elvis' overlijden verscheen. Post-Elvis kweekten Judy en Sonny raspaarden en ontwierpen ze western juwelen. Judy West leed aan borstkanker, Sonny West overleed in 2017 aan longkanker.

23 juni 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Ruud en Riem de Wolff van The Blue Diamonds zetten hun handafdruk (foto: www.walkoffame.nl)

Wie nog eens wil gaan kijken naar de tegel waarin The Blue Diamonds in 1991 hun handafdrukken achterlieten op de Rotterdamse Walk Of Fame op het Metroplein op de looproute tussen Zuidplein en Ahoy, diene zich te haasten: wellicht verdwijnt de tegel op 1 november. Het formaat van de tegels van 90 bij 60 centimeter past niet in de herinrichting van het Hart van Zuid en dus moet het stadsbestuur op zoek naar een nieuwe locatie voor een nieuwe Walk Of Fame. De scenario’s variëren van het deels vernieuwen en herplaatsen van een aantal door de weersinvloeden beschadigde tegels tot het restaureren en verplaatsen van het merendeel van de collectie, maar vóór 1 november moet de Walk Of Fame worden ontmanteld op de huidige locatie. Daarna kan het Walk Of Fame bestuur besluiten de tegels te veilen, elders te plaatsen of te behouden voor de hoofdcollectie. Ruud en Riem de Wolff zijn intussen beiden overleden en er hebben zich geen nabestaanden aangemeld om de tegel te claimen. De boventallige tegel is in zeer slechte staat, heeft lichte scheuren en er zijn grote delen afgebladderd. Ook de Cliff Richard tegel uit 1990 is aan vernieuwing toe (coating op meerdere plekken afgebladderd) en van de Ray Charles tegel uit 1991 zijn eveneens grote delen van de toplaag afgebladderd. De staat van de Johnny Cash tegel uit 1994 wordt omschreven als redelijk (klein deel afgebladderd).

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 17 augustus zal het exact 25 jaar geleden zijn dat de Waalse rock 'n' roll groep Country Cooking zijn eerste optreden speelde met Michel Brasseur, en omdat die er nu mee stopt houdt de hele band er mee op. Op 17 juli spelen ze in Cerexhe-Heuseux 4632 op een festival samen met The Spunyboys (F) wat op de affiche omschreven wordt als hun afscheidsconcert, maar Country Cooking zelf ontkent dat met klem en zegt dat ze minstens tot 17 augustus doorgaan.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/ '60s)

Miriam Linna van Norton Records meldt dat de inwoners van Greenville, South Carolina een muurschildering willen creëren ter ere van de beroemdste zoon die de stad voortbracht... gepatenteerde rock 'n' roll gek Esquerita. Kicks Books van hun kant werken aan een biografie van de in 1986 aan aids overleden zanger vergeleken bij wie Little Richard een koorknaap was *** De op 1 juni 87 jaar geworden Pat Boone is niet te stoppen: hij is bezig met het schrijven van een boek, de opnames van twee films (The Mulligan Movie waarin hij een golfer speelt en de presidentiële biografie Reagan The Movie), en vier opnameprojecten waaronder een duet met Crystal Gayle, een heropname van haar You And I, in 1982 opgenomen als een duet met Eddie "Drivin' My Life Away" Rabbitt, de schrijver van Elvis' Kentucky Rain, Patch It Up en Inherit The Wind. Gayle zong het nummer eerder live met Raul Malo van The Mavericks. De nieuwe opname met Pat Boone komt op een nieuwe CD met Boone's beste country songs. Pat Boone nam in zijn intussen 66-jarige carrière meer dan 2300 songs op *** Valt er nog nieuw materiaal te ontdekken? Blijkbaar wel: het Britse label Vee-Tone Records brengt een single uit met twee onuitgegeven jaren '60 acetaat opnames waarop Johnny Carroll begeleid wordt door Gene Vincent's Blue Caps, opgenomen door Major Bill Smith, wellicht in Fort Worth, Texas. You Can't Go wordt omschreven als "een sixties floor shaker met orgel en een vibe vergelijkbaar met Mickey Lee Lane's Senior Class", Be Bop A Lula is een totaal andere opname als de UK Americna/ Rollercoaster single uit 1974, ook van Bill Smith. De single verschijnt als een genummerde uitgave van 500 stuks op wit vinyl.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Nu pas bekend geraakt: het overlijden op 15 maart van de op 4 oktober 1940 geboren William Jesse "Billy" Eldridge, rockabillyheld die de wereld in 1959 het lichtjes geniale Let's Go Baby schonk, populair sinds het in 1977 op de Imperial Rockabillies LP stond. Van zijn twee andere singles is Half A Heart een Elvis imitatie en It's Over een popcorn ballade. En daarmee weet u alles wat wij over Billy Eldridge weten!

JAPANS ROCK 'N' ROLL NIEUWSEen greep uit de discografie van Takeshi Terauchi, met op de afbeelding linksboven Takeshi Terauchi in 1986 samen met Nokie Edwards (l)

Op 18 juni overleed de op 17 januari 1939 geboren Japanse gitaarpionier Takeshi "Terry" Terauchi, echte naam ???. Takeshi begon zijn carrière als ritmegitarist van de Japanse countryband Jimmie Tokita & his Mountain Playboys met wie hij eind jaren' 50 zijn eerste opnames maakte. Countrymuziek was in die dagen populair in Japan dankzij de radio uitzendingen van het Amerikaanse leger voor de na de tweede wereldoorlog in Japan gestationeerde Amerikaanse soldaten. Beïnvloed door de in Japan optredende Ventures vormde Terauchi in 1962 The Blue Jeans die een jaar later hun debuut LP Surfing uitbrachten, de start van een Ventures-gewijs eindeloze reeks instrumentale LP’s die opliep tot vier albums per jaar. In 1965 stapte hij uitgeput uit The Blue Jeans die zonder hem doorgingen, en na een herstelperiode richtte hij eind 1966 The Bunnys op. Hun wegen scheidden in 1968 waarna hij in 1969 The Blue Jeans opnieuw activeerde. Zijn discografie is compleet onoverzichtelijk (tot 1969 alleen al bracht hij 33 LP’s uit), en hij zou te zien zijn in drie films ("zou", want we hebben ze nooit met eigen ogen gezien): Ereki No Wakadaisho (Campus A Go Go, 1965), Kureji Da Yo: Kisôtengai (The Man From Planet Alpha, 1966) en Yoake No Futari (Rainbow Over The Pacific, 1968). In de jaren '80 bracht hij twee album uit met Ventures gitarist Nokie Edwards. Terauchi was nog steeds actief. Voor zover wij weten trad hij nooit op buiten Japan.


Takeshi Terauchi & the Blue Jeans met het van Willy & the Giants bekende Ajoen Ajoen!

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Vers van de Elvis pers: het in eigen beheer anoniem in Polen verschenen Elvis Discography From Eastern Europe, 160 pagina’s met 430 foto’s van Elvis platen uit Bulgarije, Kroatië, Tsjecho-Slowakije, de DDR, Hongarije en Rusland. Eind dit jaar verschijnt een tweede deel over onder meer Polen, Joegoslavië en Roemenië *** James Burton meldt op zijn Facebook pagina dat hij en zijn vrouw Louise besmet waren met het corona virus maar zich niet hebben laten vaccineren. Ze hebben op eigen verzoek (bam)bamlanivivimab en etesevimab antilichamen toegediend gekregen, een nog niet officieel goedgekeurde cocktail van geneesmiddelen die officieel mag gebruikt worden bij lichte corona symptomen. Volgens Burton was dat bij hen succesvol bij hen.

16 juni 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Helaas geen zweet, bier en live muziek op 25, 26 en 27 juni op het Pijnackerplein dit jaar, maar het Rotterdam Bluegrass Festival haalt er het maximale uit met de limited edition Pickin' Hammerin' & Hollerin': The Best Of Rotterdam Bluegrass Festival Live op CD en 180 grams blauw vinyl met 19 live opnames van memorabele optredens van de afgelopen jaren in beperkte oplage en slechts tijdelijk verkrijgbaar. Daarnaast komt er een Bluegrass Festival @ Home pakket met een RBF flesopener, een RBF pet en andere goodies, en exclusieve online streams met internationale optredens van onder meer The Henhouse Prowlers (USA) exclusief voor RBF gemaakt en exclusief te bekijken op de RBF website. Alle info: www.bluegrassfestival.nl

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Stefni Jackson temidden van haar Wild Deuces (foto: Frantic Franky)

Zangeres Stefni Jackson stapt uit Wild Deuces wegens zo goed als afgestudeerd als leerkracht en in de onmogelijkheid zich voor beide wegen voldoende in te zetten. De bombshell die Wild Deuces een nieuwe gloed van energie gaat geven is Manon De Schepper, en met haar prachtige looks en podiumprésence is entertainment gegarandeerd, aldus de band. Stefni Jackson zal de microfoon aan haar opvolgster doorgeven op het V8 Brothers festival op 3 en 4 juli in Zarren (B).

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op komst - of misschien net niet - een nieuw album of beter gezegd het eerste studioalbum van de in 1943 geboren Britse zangeres Glenda Collins die van 1960 tot 1966 een dozijn singles uitbracht waaronder acht met producer Joe Meek en begeleid door onder meer The Tornados en The Outlaws. Haar bekendste nummer is misschien Johnny Loves Me uit 1965, een cover van een nummer uit 1963 van de in 2008 overleden Nederlands-Zweedse zangeres Suzie die Johnny Loves Me ook opnam in het Nederlands als Johnny Lief. Collins stopte eind jaren '60 met de muziek en dook in 1999 opnieuw op met één nieuw nummer op een compilatie (Avenues and Alleyways op Cult Them), in 2019 kwam er een tweede nieuwe opname Nobody's Fool op de compilatie Cult Themes Forever, en in 2020 nam ze het nummer The Long Drop op met een onafgewerkte backing track in de jaren '60 ingeblikt door Joe Meek voor Tony Kaye alias Tony Grinham. Sindsdien werkt ze aan een nieuw album getiteld Second Chance dat evenwel op de lange baan is geschoven door enerzijds corona en anderzijds door Collins' gezondheidsproblemen *** Voer voor verzamelaars: The Wildest, de eerste vinyl Best Of focussend op de hardste in plaats van op de swingendste songs van het Madrileense trio The Lucky Dados. Het Spaanse psychobillylabel Wreckin' Bones Records brengt 150 stuks uit op ordinair zwart vinyl en 100 stuks op rood vinyl *** Terug na meer dan 25 jaar: de in 1993 opgerichte Tazmen uit Lille (F). Het trio had zijn comeback moeten maken op 6 november 2020 op Stomping # 10 in Montpellier, maar dat festival werd geannulleerd wegens corona. Behalve een demo bracht de groep slechts één CD uit, Tell Me Why uit 1995, en in 2019 verscheen de limited edition Taz Don't Surf LP (200 x zwart, 50 x blauw, 50 x groen vinyl) met demo’s en opnames uit het repetitiehonk. The Tazmen zitten momenteel in de studio een nieuw album op te nemen.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Thema cruises kenden we al, nu kan dat ook in vintagestijl door in 2022 met de 1940s Transatlantic Crossing de Atlantische oceaan over te steken aan boord van de Queen Mary 2 in het gezelschap van het Glenn Miller Orchestra - we hadden bijna geschreven het enige echte GMO maar er zijn er vier verschillende gebaseerd in Amerika (opgericht in 1956), Europa (opgericht in 1985 en nog steeds onder leiding van de Nederlander Wil Salden), Engeland (opgericht in 1988) en Scandinavië (opgericht in 2010). Afvaart op 8 mei 2022 in Southampton, aankomst op 15 mei in New York. De organisatie belooft "een week lang 1940s themed privéfeesten, een cocktail party, en elke dag grand afternoon tea en optredens van het orkest in de grootste balzaal op zee". De goedkoopste kajuiten kosten $ 1787,- per persoon, en zelfs als je als verstekeling meereist moet je nog zien op eigen houtje terug thuis te raken. Schip ahoy op www.ahoyvintagecruises.com *** Het is wel niet op een oude boot: de QM 2 werd te water gelaten in 2003... *** Verkocht voor 1,8 miljoen dollar: Roy Rogers’ in 1950 gebouwde Double R Bar Ranch gelegen Roy Rogers Road 14433 langs Route 66 in Oro Grande, Victorville ten noorden van Apple Valley in California 92368. Cowboy koning Roy Rogers en zijn derde echtgenote Dale Evans woonden op het domein langs de rivier de Mojave dat groot genoeg was voor drie huizen inclusief een bruidssuite, banketzalen, een dubbele garage, 17 paardenstallen, een manege, weides, een camping en een volledig western dorp met saloon dat gebruikt werd als filmdecor. De originele vraagprijs in 2019 was 3,7 miljoen dollar. Rogers was eigenaar van de ranch tot hij in 1998 overleed op 86-jarige leeftijd. Na het overlijden van Dale Evans in 2001 op 88-jarige leeftijd kwam het domein in handen van een reeks elkaar opvolgende investeerders waaronder Ernesto Enriquez, de zoon van Carlos Enriquez, een van Rogers' paardentrainers *** Er is voor de derde keer een wetsvoorstel ingediend in het Amerikaanse Huis Van Afgevaardigden om wat rest van Route 66 te erkennen als National Historic Trail onder de bevoegdheid van de National Park Service. Eerder werd dat al geprobeerd in 2018 en 2020. De restanten van de iconische autostrade hebben in zes van de acht staten die ze doorkruist momenteel de status van Byway of All-American Road. Erkenning als National Historic Trail zou een permanent programma betekenen om de erfenis van de in 1985 officieel afgeschafte US Highway 66 te bewaren, rehabiliteren, verbeteren en promoten en meer federale dollars en fondsen in het laadje brengen als tool om de economische ontwikkeling aan te zwengelen in de steden en gemeentes langs de "hoofdstraat van Amerika". De Route 66ers hopen de zaak rond te krijgen tegen 2026, de 100ste verjaardag van de in 1926 geopende Mother Road.

The Rolling Stones op Boppin' Around!

*** Vallen er anno 2021 nog nieuwe dingen te ontdekken? Blijkbaar wel want zonet verscheen op vinylsingle een snellere alternatieve demoversie van Floyd Fletcher's Move On Down The Track, primitieve rockabilly bop uit... 1970! De in 1978 op 39-jarige leeftijd aan diabetes complicaties overleden Fletcher bracht van eind jaren '60 tot midden jaren '70 een vijftal singles uit die voor het merendeel country zijn, maar naast Move On Down The Track (Fletcher's enige nummer dat de weg vond naar een vijftal rockabilly compilaties, te beginnen met de White Label LP Dreamboat Rock 'n' Roll uit 1990) verdienen ook You're A Great Big Pumpkin Charlie Brown (1968) en Daddy Sings The Blues (1971) het predicaat rockabilly. De "nieuwe" Move On Down The Track komt van de originele mastertapes, zeg maar van Fletcher's nagelaten bandopnames, en wordt uitgebracht door Neil Scott van de No Hit Records/ Sounds That Swing platenwinkel in Camden Town, Londen in samenwerking met Floyd's zoon Wade Fletcher die bast op de B-zijde, een instrumentale demo uit 1972 eenvoudigweg Floyd's Tune getiteld. Floyd Fletcher bracht al zijn singles uit op zijn eigen FAF label en deze gloednieuwe single is de eerste FAF release in 44 jaar! Momenteel wordt gewerkt aan een full album met Floyd Fletcher materiaal.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Annie Marie Lewis (dochter van Linda Gail Lewis en dus een nichtje van Jerry Lee Lewis) en haar echtgenoot Danny B. Harvey van The Rockats hebben een nieuwe CD uit getiteld Americana Songbook Vol. 1 waarin ze Amerikaanse standards onder handen nemen. De reden dat we dat album hier vermelden? De bas wordt gespeeld door de Belgische bassist Jack O'Roonie, bekend van onder meer The Domino's, The Wild Ones en Crystal & Runnin' Wild *** Er komt een nieuwe versie van de Stephen King horrorfilm Christine uit 1983 over de door het kwaad bezeten rood-witte Plymouth Fury uit 1958. De originele versie werd gemaakt door genreregisseur John Carpenter, de reboot wordt het speelfilmdebuut van Bryan Fuller, de bedenker van de TV-serie Hannibal, die eerder in 2002 een script schreef voor een remake van een Stephen King verfilming, namelijk de TV film Carrie uit 2002. Benieuwd of de muziek even iconisch zal worden als in de originele Christine! *** King had trouwens in 2015 een vervolg op de roman Christine aangekondigd getiteld Christine Lives, maar dat bleek een aprilgrap.

2 juni 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Batmobile heeft een gouden single!

Op 1 juni verschijnt een gloednieuwe Batmobile single, en dat ter gelegenheid van 30 jaar King Rockers Hamburg. King Rocker, een cover van een nummer van The Ricochcets van de LP Made In The Shade uit 1982, verschijnt op 500 exemplaren: 400 zwarte en 100 op goudkleurig vinyl. Op de B-kant staat een cover van het rocknummer The Boys Are Back In Town, het seventies anthem van de Ierse band Thin Lizzy uit 1976, eerder gedaan door Colbert Hamilton. De Hamburgse psychobillyclub King Rockers bestond in 2020 al 30 jaar maar het feest in zaal Knust in Hamburg werd omwille van corona een jaartje uitgesteld tot zaterdag 6 november 2021, met Guana Batz en uiteraard ook Batmobile *** Géén Rockin' Wouw op 21 augustus... *** Maar diezelfde 21 augustus wél Bog & Roll in Veendam met Slick Nick & the Casino Special (B), Tess & her Highway Patrol, 44 Shakedown en de gezellige plaatjes van At's Crazy Record Hop!

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Erg leuk om te zien dat de "Red Blues Peer" crowdfunding actie op één dag uitverkoopt, wat een doorstart van het grootste en oudste Belgische bluesfestival in 2022 mogelijk maakt. Wie 75 euro overmaakte kreeg alvast een ticket voor volgend jaar, de "legend deal" van 150 euro gaf je voor de rest van je leven gratis toegang. De nieuwe organisatoren hadden gehoopt 60.000 euro op te halen, maar op nog geen 12 uur tijd was er al 75.000 euro opgehaald. Momenteel staat de teller al op meer dan 140.000 euro *** Benvis & his Rockets praten over een reünie.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Lennerockers opvolgers The LenneBrothers hebben de CD Boogie Woogie Queen - LenneBrothers Band Sings The Best Of The Lennerockers klaar met 14 heropnames van oude nummers van de in 2017 gestopte... Lennerockers! "Het was er intussen aan te horen dat die in de jaren '90 waren opgenomen, vandaar", aldus frontman Michael "Ele" Koch. Voor de heropnames werd beroep gedaan op voormalige Lennerockers als bassist Chad Hawkins, de intussen overleden bassist Dieter Korth en drummer Michael Schott *** En die Michael Schott, ex-drummer van The Lennerockers en de vorig jaar opgeheven Panhandle Alks, heeft als Schotti Solo een, euh, solo CD uit waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt. Opgelet: alle nummers op het op amper 200 exemplaren uitgebrachte Ach Da War Noch Was zijn gezongen in het Duits! *** Jeff Bayly brak zijn voet, Mick Malone werd geopereerd, Ben Cooper heeft zijn studio gesloten en Mark Harman komt niet meer buiten om geen corona te krijgen, maar Restless heeft besloten om toch niet te stoppen. "Dit is niet het moment om in alle stilte te stoppen", aldus Mark Harman. "We zullen stoppen wanneer het óns uitkomt. We zijn rekenschap verschuldigd aan onze shows, aan onze fans en aan onze promotoren. Dat zijn we aan u en aan onszelf verplicht. We muizen er niet stilletjes van onder, maar we stoppen in eer en glorie met een grote knal of helemaal niét. We stoppen pas als het óns uitkomt". Integendeel: Restless gaat in januari 2022 de studio in om een nieuw album op te nemen voor het Zweedse label Bluelight Records.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Bob Wills & his Texas Playboys: Way Out West, The Lost Transcriptions For Tiffany Music Vol. 2

Zeven jaar na de dubbel CD Bob Wills & his Texas Playboys: Riding Your Way, The Lost Transcriptions For Tiffany Music 1946-1947 uit 2014 brengt Rhino / Real Gone een vervolg uit getiteld Way Out West, The Lost Transcriptions For Tiffany Music Vol. 2 met opnieuw 50 nooit eerder uitgebrachte Tiffany transcripties van Bob Wills. De groep nam destijds bijna 400 nummers op op van die reusachtige 16 inch 33 toeren platen voor Tiffany Music Inc, een firma waarin Bob Wills partner was, die de platen verdeelde naar radiostations voor een gesyndiceerde radio show met Bob Wills. De zaak flopte evenwel, Tiffany Music deed eind jaren '40 de boeken toe en de opnames waaronder meer dan 200 nummers die zelfs nog niet waren overgezet op plaat verdwenen decennialang tot ze begin jaren '80 bij mondjesmaat boven water kwamen op enkele bootlegs en een tiental vinyl LP’s op Kaleidoscope Records, en op CDs op Kaleidoscope en Rhino. In 2009 verschenen alle uitgebrachte Tiffany Transcriptions op een 10 CD box op Collectors’ Choice Music maar dat betekende nog niet de helft van al het opgenomen materiaal. In 2014 verschenen er tien "nieuwe" nummers die zelfs nooit waren overgezet op transcriptie disc op een Record Store Day LP release op rood vinyl, en daarvan vonden er zes hun weg naar Riding Your Way, samen met 44 "nieuwe" nummers, wat betekent dat er nog steeds vier nummers enkel en alleen op die Record Store Day EP staan. Nu komen er dus 50 nieuwe nummers bij, opgenomen tussen 25 maart 1946 en 30 december 1947 met muzikanten als Bob's jongere broer bassist/vocalist Luke Wills (contrabas, zang), Tommy Duncan (zang), Herb Remington (steel gitaar), Noel Boggs (steel gitaar), Roy Honeycutt (steel gitaar), Eldon Shamblin (gitaar), Lester “Junior” Barnard (gitaar), Tiny Moore (fiddle, mandoline), Joe Holley (fiddle), Louis Tierney (fiddle), Millard Kelso (piano), Ocie Stockard (banjo), Alex Brashear (trompet), Johnny Cuviello (drums) en The McKinney Sisters (backing vocals) *** Verkocht voor 382.000 dollar: de transaxle (volgens ons die zelfs nog geen lekke band kunnen verwisselen de achteraseenheid met versnellingsbak en koppeling) van de Porsche 550 Spyder uit 1955 waarin James Dean op amper 24-jarige leeftijd dodelijk verongelukte op 30 september 1955 toen hij botste met een Ford Tudor. De Porsche was total loss en het wrak werd door de verzekeringsmaatschappij voor 1.092 dollar verkocht aan autoracer William F. Eschrich die alle nog bruikbare onderdelen waaronder de achteras recupereerde en de rest verkocht aan customizer George Barris die zijn plan om de auto te restaureren liet varen en het wrak uitleende aan de National Safety Council die er van 1957 tot 1959 mee door Amerika toerde. In 1960 werd het wrak tijdens een transport van Miami naar Los Angeles uit een container gestolen. Eschrich bouwde de motor in een andere race auto in en leende andere onderdelen uit aan racer Troy McHenry, en in 1956 kwam McHenry om het leven tijdens een race waarin ook Eschrich een ongeluk had met zijn eigen wagen: de vloek van James Dean's Porsche was geboren. De transaxle is een aantal keren doorverkocht en 30 jaar opgeslagen geweest tot hij tijdens een zoektocht naar originele Porsche onderdelen werd ontdekt door Porsche restaurateur Don Ahearn. Ahearn kocht de transaxle in maart 2020, en sindsdien is hij gemonteerd op een stalen display met wieltjes en voorzien van andere stukken waaronder remmen en een startmotor, om te tonen hoe hij ingebouwd moet worden. Dit is mogelijk het enige onderdeel van James Dean's Porsche dat nog bewaard is: van alle andere onderdelen ontbreekt elk spoor, evenals van het wrak zelf, ook al is er in 2015 een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd aan wie het kon vinden. De transaxle is geïdentificeerd door Porsche op basis van serienummers als behorend tot de Porsche van James Dean. Hij werd gekocht door "paranormaal onderzoeker" Zak Bagans die de reality TV reeks Ghost Adventures presenteert en in Las Vegas het Haunted Museum uitbaat.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 22 mei overleed de op 29 juni 1935 geboren country zanger-songwriter Glenn Douglas Tubb, een neef van Ernest Tubb, een kozijn van Ernest's oudste zoon Justin Tubb, en op zijn beurt weer de oom van de in rockabilly kringen niet onbekende hedendaagse artiest Lucky Tubb. Douglas (de naam Tubb zou hij pas gaan gebruiken vanaf midden jaren '60) begon zijn carrière begin jaren '50 als countryzanger en nam verschillende niet onaardige singles op in het draagvlak tussen country, teenbilly (I Can Love Enough, There's A Little Of You Left In My Heart, I'm So Happy I Could Cry, Used Up Love), country boogie (Let It Roll, You Just Stood There) en Johnny Cash soundalikes (You Sure Look Lonesome). Die singles doen wellicht geen belletje rinkelen maar Douglas was blijkbaar toch populair genoeg om in 1958 een LP uit te brengen op Decca getiteld Heartbreak Alley. De liedjes die hij schreef voor anderen zijn bekender dan zijn eigen opnames, of toch in elk geval één song van hem: Douglas was samen met Johnny Cash co-auteur van Home Of The Blues, de op 1 juli 1957 in een productie van Jack Clement opgenomen Sun 279 van Johnny Cash. Het nummer zou gebaseerd zijn op Cash's ongelukkige jeugd, al hebben wij ook al gelezen dat het te maken had met het in de platenwinkel Cherry's op Beale Street 107 in Memphis waar Elvis, Johnny Cash en de invloedrijke radio DJ Dewey Phillips de nieuwste platen insloegen gevestigde zwarte Home Of The Blues label waarvoor onder meer Roy Brown en The "5" Royales opnamen. Als u het ons vraagt is de tekst gewoon rijmelarij die niets van doen heeft met die twee uitlegjes... Andere songs van Douglas' hand zijn Next Time (Ernest Tubb, 1959), Sweet Lips (Webb Pierce, 1961), I Don't Want It (Charlie Louvin, 1964), You Don't Love Me (But You're Afraid Somebody Will) (Kitty Wells, 1965), Month Of Sundays (Charlie Louvin, 1966), I Talk To Jesus Every Day (Johnny Cash, 1971), If Not For Love (Johnny Cash, 1971) en Two Story House (George Jones & Tammy Wynette, 1980). Zijn meest gecoverde song is waarschijnlijk Skip A Rope, origineel van Henson Cargill uit 1967, alleen al in 1968 gezongen door Conway Twitty, Jimmy Dean, Patti Page, Autry Inman en Blue Caps gitarist Johnny Meeks (en niet door Gene Vincent, een fout die soms gemaakt wordt omdat Meeks' uitvoering op de Gene Vincent CD Rebel Heart Volume 3 staat), en later ook nog door The Jordanaires (1969) en George Jones (2005). Daarnaast werkte Douglas ook een onuitgegeven liedje van Hank Williams af waarvan Hank's eerste echtgenote Audrey Williams één tekststrofe en een refrein had gevonden geschreven op de achterkant van een strip medicamenten. Audrey gaf de tekst in 1958 aan Douglas die er uiteindelijk pas in 1974 een melodie en tweede strofe bij verzon en het nummer bezorgde aan muziekuitgeverij Acuff-Rose die Hank Williams' muziek beheerde. Of Audrey het resultaat ooit heeft gehoord is onbekend - zij overleed in 1975. Onenigheid tussen de betrokken partijen zorgde ervoor dat er niets met het liedje gebeurde tot Douglas het uiteindelijk zelf opnam onder de titel Heartbroken Forsaken And Alone. Daarnaast is er ook een versie van zangeres Jennifer Brantley. Douglas bedacht ook een melodie voor het laatste door Johnny Cash geschreven nummer, My Lord Has Gone, in duet gezongen door Cash's zus en broer Joanne Cash en Tommy Cash op Joanne's album Breaking Down The Barriers uit 2014. Glenn Douglas Tubb trad nog steeds op, maar dan vooral van achter de kansel als pastoor van zijn eigen kerkgemeenschap in Nashville *** Eén dag later overleed op 23 mei op zijn 84ste de op 17 september 1936 geboren songschrijver Dewayne L. Blackwell, in 1959 de auteur van Mr. Blue voor The Fleetwoods, gecoverd door onder meer Bobby Vee, Bobby Vinton, Pat Boone en Johnny Crawford. Blackwell was zelf ook artiest: zijn vader was countrymuzikant en Blackwell zong met zijn broer en zus in het familie trio The Blackwells die van 1959 tot 1965 minstens een dozijn singles uitbrachten waarvan er ééntje, You Took Advantage Of Me / I, in 1961 werd geproduced door Phil Spector. Aan The Blackwells kwam een einde nadat Dewayne's broer Ronald Blackwell omkwam bij een motor ongeval - Ron scoorde in 1966 postuum als auteur van Sam The Sham & the Pharaohs' Lil' Red Riding Hood. Andere songs van Dewayne's hand zijn The Last One To Know (The Fleetwoods, 1960), Love Or Money (Billy Fury, 1961), The Ferris Wheel (The Everly Brothers, 1964), Hickory Dick And Dock (Bobby Vee, 1964), Oh That’s Bad No That’s Good (Sam the Sham & the Pharaohs, 1967) en Only Alive (Roy Orbison, 1967). Vanaf de jaren '70 legde Blackwell zich vooral toe op countrymuziek met songs als Honkytonk Man (in 1982 het titelthema uit de gelijknamige Clint Eastwoodfilm en een Top 10 hit voor Marty Robbins die meespeelde in die film), het op de Dirty Harry films gebaseerde Make My Day (TG Sheppard & Clint Eastwood, 1984), Saturday Night Special (Conway Twitty, 1988) en Friends In Low Places (Garth Brooks, 1990). Blackwell verhuisde in 2003 naar Mexico waar hij een jaar later een restaurant opende dat luisterde naar de naam Señor Azul oftewel Mr. Blue.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 29 mei overleed op 78-jarige leeftijd de op 7 augustus 1942 geboren Billy Joe Thomas, bekendst van het door Burt Bacharach gecomponeerde Raindrops Keep Fallin’ On My Head uit de film Butch Cassidy & The Sundance Kid (1969), goed voor de oscar voor Best Original Song, de toppositie in de Billboard Hot 100 en een millionseller. BJ Thomas' debuutsingle in 1966 was een popcover van Hank Williams' I'm So Lonesome I Could Cry, de start van een carrière van pakweg een halve eeuw die hem meer dan 70 miljoen verkochte albums, acht nummer één's, 26 Top 10 hits en vijf Grammy awards opleverde. De link met Elvis? Thomas scoorde in 1970 een Top 10 hit met I Just Can't Help Believing vóór Elvis (de originele versie werd in 1968 opgenomen door componist Barry Mann), en Elvis coverde in 1971 Thomas' originele versie van het door Suspicious Minds schrijver Mark James gecomponeerde It's Only Love uit 1969. In 2013 nam Thomas I Just Can't Help Believing opnieuw op voor zijn unplugged album The Living Room Sessions in duet met countryzanger Vince Gill. Thomas schreef twee boeken, de autobiografie Home Where I Belong (1980) en In Tune: Finding How Good Life Can Be (1982) waarin hij focust op de rol van godsdienst in zijn leven. BJ Thomas had op 23 maart bekend gemaakt aan terminale longkanker te lijden *** Na zijn vijfdelige boekwerk over That's The Way It Is heeft de Noorse auteur Erik Lorentzen een nieuw monumentaal boekwerk klaar naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de concertfilm Elvis On Tour. Elvis on Tour 1972-2022 worden drie boeken verpakt in een slipcase boordevol krantenknipsels, studio informatie en meer dan duizend ongepubliceerde foto’s, samen goed voor meer dan 1200 paginas oftewel 9 kilo kijk- en leesvoer over de concerten van april, juni en november 1972 en de opnamesessies waaruit Elvis On Tour ontstond. Richtprijs: 220 euro *** Met 171 pagina’s veel bescheidener is Unlocked: Memoirs Of Elvis's First Girlfriend geschreven door Dixie Locke Emmons die in 1954 op haar vijftiende Elvis' eerste lief werd. Het koppel zou een jaar of twee samen blijven. Dit is het eerste boek van haar hand *** En er is goed nieuws voor diegenen onder u die willen proberen zich alsnog bij de Presleys binnen te huwen: Elvis' intussen 53-jarige dochter Lisa Marie Presley is op 26 mjei officiëel gescheiden van haar vierde echtgenoot Michael Lockwood, een vechtscheiding die aansleepte sinds 2016 en waarin langs twee kanten flink de vuile was werd buitengehangen, onder meer over haar verslaving en zijn collectie kinderporno. Nu moet nog worden uitgemaakt hoe het verder moet met de financiële kant van de zaak en met het hoederecht over hun twaalfjarige tweelingdochters. Lisa Marie was eerder gehuwd met Michael Jackson, acteur Nicholas Cage en singer-songwriter Danny Keough *** In het in 1955 opgetrokken gebouw van de Gas Company in Lucibill Road 3217 in Memphis waar de karateschool van de in 2019 net als Elvis op 16 augustus overleden karatemeester Kang Rhee gevestigd was (met toen nog als adres Brooks Road 1055 A) opent binnenkort het Tigerman Karate Dojo And Museum. Elvis volgde er van 1970 tot 1974 karateles bij Kang Rhee. Bedoeling is het pand waarin later onder meer een kerk was gevestigd te restaureren zoals het was in 1974, er opnieuw karateles te geven, en voorwerpen tentoon te stellen die enerzijds te maken hebben met karate en anderzijds met Elvis. Elvis en Rhee trainden ook in Rhee's andere studio gelegen Poplar Avenue 1911 *** Teruggevonden bij iemand in de achtertuin: de 1975 Chevrolet ambulance waarin Elvis' lichaam op 16 augustus 1977 naar het Baptist Memorial Hospital in Memphis werd gebracht. De ambulance is na 1977 nog een aantal jaren in dienst geweest alvorens ze rond 1991 werd afgeschreven en verkocht. Bedoeling is de ambulance in een museum te plaatsen.


Kijk nu, Elvis op de Tros Kompas!

26 mei 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Frits (links) en Ernst Aalders

Op 14 mei overleed Frits Aalders, in 1983 samen met zijn zoon Ernst Aalders oprichter van de Jukebox Fanaat, waarbij Frits gespecialiseerd was in de technische en de elektrische kant van de jukeboxen. Hij was ook (mede-) auteur van de uit de Jukebox Fanaat gepuurde boeken Vijf Jaar De Jukebox Fanaat 1984-1988: Informatieblad Voor Liefhebbers En Bezitters Van Oude Jukeboxen (1989), Nog Eens Vijf Jaar De Jukebox Fanaat 1989-1993 (1994), Alweer Vijf Jaar De Jukebox Fanaat 1994-1998 (1999) en Technische Tips Uit De Jukebox Fanaat (1999). De infofolder leidde tot een eerste informele bijeenkomst van zo'n 200 enthousiastelingen in de schuur van vader en zoon in februari 1984 met live muziek van Big Jeff & the Hurricane Rollers, wat in 1988 uitgroeide tot Rock Around The Jukebox in de Autotron in Rosmalen. Het jaar daarop brandde de schuur van Frits Aalders tot de grond af - onder de slachtoffers waren twaalf vintage cars en 32 jukeboxen. Frits is 83 jaar geworden en overleed in alle rust in zijn vertrouwde omgeving *** Géén Rockabilly Roundup dit jaar, géén Rockabilly Swamp, géén Sweetlake Rock 'n' Roll Revival in Zoetermeer, en ook Rock Around The Jukebox Open Air op 20 juni in de Autotron in Rosmalen is afgelast *** Maar wel een D-Day zonder bands maar mét DJ’s en vintage markt, en wel op zaterdag 12 juni in de Cruise Inn in Amsterdam. Kom op tijd: reservaties aan de ingang, en vol is vol.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Gentse psychobilly punkband The Garbage Bags kapt er mee na één 3 track live vinyl-EP en één album waarvoor ze wegens corona zelfs geen officiële voorstelling hebben gegeven *** Ook gezien dat de Vlaamse commentatoren van het Eurovisie songfestival een Johnny Cash T-shirt met de middelvinger omhoog droegen? *** Nee, natuurlijk hebt u dat niet gezien, want u hebt niet meer naar het Eurovisie songfestival gekeken sinds 2009 toen Patrick Ouchêne van Runnin' Wild aantrad voor België met het nummer Copycat.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Gitarist Yvan Serrano-Fontova van Showman & the Thunderous Staccato’s heeft een nieuw surftrio opgericht, het in Limoges (F) gebaseerde Showman & the Storms dat voorts bestaat uit drummer Ludovic Nagy (bluesband Gin Pidgin en samen met Serrano het jazzy Dust-A-Mond Trio) en de Belgische bassist Benny De Jongh. Benieuwd of ze het even ver gaan schoppen als Serrano's Britse surfband The Dustaphonics die door acteur Dan Aykroyd gebruikt werd als begeleidingsband voor zijn Britse Blues Brothers shows *** Op 8 maart overleed de op 19 mei 1931 geboren Britse acteur Trevor Edward Peacock, bij het grote publiek het bekendst van de BBC comedy The Vicar Of Dibley (1994-1999). Minder bekend is dat Trevor Peacock zich ook met muziek bezighield: hij schreef scripts voor de TV shows Six-Five Special (1957-1958) en Oh Boy (1958-1959), presenteerde het gelijkaardige Drumbeat (1959), nam hij in 1961 één pop single op met een cover van Ral Donner's I Didn't Figure On Him To Come Back en op de B-kant het uptempo mysterieus-dramatisch Can I Walk You Home, en was datzelfde jaar 1961 zanger Jackie Atom op de single Hot Hiss Of Steam van het Big Jim Sullivan Combo. Daarnaast schreef hij songs voor Adam Faith (Made You, I Did What You Told Me, de gezongen versie van het thema uit de film Beat Girl, 3 x 1960), Jess Conrad (Mystery Girl, 1961), Billy Fury (Stick Around, 1961), The Vernons Girls (Be Nice To Him Mama, You Know What I Mean en Funny All Over, 3 x 1962) en Joe Brown (That's What Love Will Do en Nature's Time For Love, 2 x 1963). Het bekendste nummer van zijn hand is de pop hit Mrs. Brown You've Got A Lovely Daughter van Hermans' Hermits uit 1965, origineel uit 1963 van Tom Courtenay. In 2009 werd hij gediagnoseerd met dementie, en zijn laatste rol was in 2015 voor een Comic Relief Special van The Vicar Of Dibley. Trevor Peacock werd 89 jaar *** Op 12 april overleed de Britse rootsmuziek fotograaf Paul Harris wiens foto’s verschenen in magazines als Now Dig This (GB), Blue Suede News (USA), Blues & Rhythm (GB), Juke Blues (GB) en Living Blues (USA), tijdschriften waarvoor hij ook reviews en concertverslagen schreef. Zo'n drie jaar geleden kreeg hij problemen met zijn ruggegraat wat zijn mobiliteit en dus ook zijn fotografie sterk verminderde. Een operatie bracht geen soelaas en hij kreeg er nog darmkanker bovenop. Harris is net geen 81 geworden *** Ally & the Gators (F) zijn op zoek naar een nieuwe (contra)bassist.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Look Out Heart, de vooruitgeschoven single van Connie Smith's nieuwe CD

De nu 79-jarige countryzangeres Connie Smith kondigt haar eerste nieuwe album in 10 jaar aan: op 20 augustus verschijnt The Cry Of The Heart in een productie van haar 17 jaar jongere echtgenoot Marty Stuart met Stuart op gitaar en haar geheime wapen Hargus “Pig” Robbins op piano (hij speelde zowat haar hele carrière piano voor haar). Haar op 16 juli 1964 in de RCA Studio B in Nashville opgenomen debuutsingle Once A Day, eind 1964 acht weken op nummer 1, was de eerste debuutsingle van een country solo-zangeres die de top van de Billboard Hot Country Songs bereikte, een record dat bijna een halve eeuw standhield tot het in december 2012 werd verbroken door Taylor Swift's We Are Never Ever Getting Back Together. Once a Day werd eerder dit jaar als "cultureel, historisch en/of esthetisch belangrijk" door de Library Of Congress opgenomen in het National Recording Registry, net als When The Saints Go Marching In van Louis Armstrong uit 1938, de kersttoespraak van Winston Churchill en president Roosevelt op 24 december 1941 en Flaco Jiménez' duet album Partners uit 1992 met onder meer Dwight Yoakam en leden van Los Lobos *** Al is Connie Smith nog een jonkie in vergelijking met mijnwerkersdochter Loretta Lynn die op haar 89ste net haar 46ste solo studio album uit heeft, Still Woman Enough, een productie van haar dochter Patsy Lynn Russell en John Carter Cash, de zoon van Johnny Cash en June Carter. Lynn bracht in 2020 één single uit, een cover van Patsy Cline's I Fall To Pieces, als promotie voor haar nieuwe boek Me & Patsy Kickin' Up Dust: My Friendship With Patsy Cline *** Na wegens corona afgelaste premières in 2020 en 2021 gaat The Wanderer, de musical gebaseerd op leven en werk van Dion waarvan nu al járen sprake, in wereldpremière op 24 maart 2022 in Millburn, New Jersey en loopt daar een maand in het Paper Mill Playhouse in de hoop op een verlenging naar Broadway. Trivia: de afstand van Belmont Avenue in de New Yorkse wijk de Bronx, de straat waar Dion & the Belmonts zich naar noemden, tot theatermekka Broadway bedraagt 12 mijl. De nu 81-jarige Dion DiMucci, ooit door Bruce Springsteen omschreven als de link tussen between Frank Sinatra en rock 'n' roll, scoorde meer dan 30 Top 40 hits als Runaround Sue, Teenager In Love, I Wonder Why, Ruby Baby en The Wanderer, zowel solo als met Dion & the Belmonts. In 2020 bracht hij nog het album Blues With Friends uit en momenteel is hij bezig met de opnames van een nieuw album.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 30 maart overleed op 81-jarige leeftijd de op 30 december 1939 geboren baszanger Willie M. Schofield, in 1955 oprichtend lid van de sterk door gospel beïnvloede doo-wop groep The Falcons en (mede-)auteur van hun bekendste songs You're So Fine (1959) en I Found A Love (1962). Bekende Falcons waren tenor Eddie Floyd (Knock On Wood), bariton Mack Rice (Mustang Sally) en leadzanger tenor Joe Stubbs (jongere broer van Levi Stubbs van The Four Tops en een neef van Jackie Wilson) die in 1960 werd vervangen door Wilson Pickett. In augustus 1956 verscheen hun debuutsingle Baby That's It/ This Day, een productie van Willie Dixon, tot 1963 gevolgd door een vijftiental singles op Mercury, Silhouette, Kudo, Flick, Contour (als The Newports), Unart (het latere United Artists), Chess, Anna, Lu-Pine en Atlantic. Begin 1963 viel de originele groep uit elkaar toen Schofield zijn legerdienst moest vervullen en werd de Falcons naam overgenomen door een compleet andere groep, The Fabulous Playboys, tot die nieuwe Falcons stopten in 1970. De originele groep kwam in 1980 opnieuw bij elkaar mét Willie Schofield. Na 1963 bracht Schofield nog solosingles uit en was hij actief als soulcomponist voor acts als Smokey Robinson & The Miracles en The Dells terwijl hij tegelijkertijd tot aan zijn pensionering in 1995 32 jaar werkte bij Ford in Detroit. Hij overleed ten gevolge van nierfalen *** Op 10 april overleed op 99-jarige leeftijd de op 3 december 1921 geboren Quinton Mavis Claunch, midden jaren '40 gitarist bij country groep The Blue Seal Pals die nooit platen hebben gemaakt, maar in 1987 verscheen op Cattle Records een LP van hen met twee radio shows uit 1947 en 1948. Claunch werkt bij Sun Records achter de schermen in de pre-productie en als gitarist voor onder meer Carl Perkins (Let The Jukebox Keep On Playing) en Warren Smith (Ubangi Stomp). Ook was hij (mede-)componist van Sun nummers voor Carl Perkins (Sure To Fall, volgens een interview met Claunch "het slechtste nummer dat ik ooit schreef", een mening die hij wel zal hebben herzien toen in 1994 de Beatles CD Live At The BBC verscheen waarop The Fab Four dat liedje coverden wat ongetwijfeld een paar rekeningen zal hebben betaald ten huize Claunch), Charlie Feathers (I've Been Deceived, Defrost Your Heart, Wedding Gown Of White), The Miller Sisters (Ten Cats Down) en Cliff Gleaves (Love Is My Business). Andere composities van hem zijn de country ballade Daydreamin' van Bud Deckelman & the Daydreamers uit 1954 op Meteor Records in 1958 gecoverd door Wanda Jackson, en Junior Thompson's Meteor rockabilly classic Raw Deal. Naar verluidt na een dispuut met Sam Phillips omtrent royalties start hij samen met Ray Harris (Come On Little Mama op Sun) in 1957 Hi Records op in Memphis, maar het veelbelovende You Are My Sunshine van Carl McVoy, een neef van Jerry Lee Lewis, wordt geen hit en tegen dat het Bill Black Combo Hi zijn eerste hit bezorgde met de instrumental Smokie was Claunch in 1959 al uit Hi gestapt om zich toe te leggen op de baan die wél brood op de plank brengt, handelsreiziger in bouwmaterialen en onderdelen voor airco en verwarming, baan die hij 43 jaar lang zal uitoefenen. Na de eenmalige Dinky John/ South Of Chicago single van Charlie Feathers onder het pseudoniem Charlie Morgan op Wal-May in 1960 richt hij in 1964 het Goldwax label op, tot de sluiting in 1969 een belangrijk soul label. Later richt hij nog het Soultrax label op. Quinton Claunch zat voor het laatst in de productiestoel op zijn 93ste bij de opnames van een CD van countryblues gitarist Alonzo Pennington *** Op 16 mei overleed de op 8 maart 1940 in Brownsville, Tennessee geboren songschrijfster Patsy Ann Smithson die in 1964 huwde met autoverkoper Ed Bruce die in 1957 als Edwin Bruce bij Sun Records Rock Boppin' Baby (Sun 276) opnam. Bruce probeerde nog steeds door te breken in de muziek en Smithson werd niet alleen zijn echtgenote maar ook zijn manager en schrijfpartner, met als bekendste samenwerking het nummer Mammas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys, eind 1975 in Bruce's originele uitvoering nummer 15 op de Hot Country Singles charts en in 1978 nummer 1 in de duetversie van Willie Nelson & Waylon Jennings. Het koppel dat drie kinderen had scheidde in 1987. Na de breuk werkte ze in event management en werd ze politiek actief wat haar vanaf 2004 een tienjarig mandaat opleverde als bestuurslid van het Tennessee State Board Of Probation And Parole. In 2017 richtte ze samen met Ed Bruce's zoon Trey Bruce een muziekuitgeverij op. Patsy Bruce overleed vier maanden na Ed Bruce en werd net als hij 81 jaar.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Tot 21 juni kan u nog deelnemen aan de online Rockabilly Rumble Original Song Contest door een MP3 van een onuitgegeven zelfgeschreven nummer op te laden op www.therockabillyrumble.com. Eén voorwaarde: je mag niet verbonden zijn aan een platenlabel. Uit alle inzendingen worden 16 finalisten gekozen die feedback krijgen van een panel bestaande uit gitarist James Burton, Stray Cats drummer Slim Jim Phantom, countryzangeres Lorrie Morgan en Bucky Heard (sinds 2016 de helft van The Righteous Brothers), en de strijd zullen aangaan via publieksvoting - wie de meeste fans heeft wint, met andere woorden. En wat valt er te winnen, Pierre? Een dag studio met Slim Jim Phantom in de productiestoel + 3000 dollar cash waarmee u dan hopelijk de vliegtickets kan betalen, want voor zover wij de kleine lettertjes hebben uitgeplozen mag je wereldwijd meedoen. De wedstrijd is een initiatief van de Rockabilly Artists Alliance, een nieuwe non-profit organisatie die "de roots van de rockabilly wil eren door de spots te richten op de artiesten die de sound pionierden als basis van de rock 'n' roll en alle stijlen die daaruit voortvloeiden en door de artiesten te steunen die het genre heden ten dage doen evolueren, dit in woord en geschrift en door middel van tentoonstellingen, concerten en uiteindelijk de oprichting van een Hall Of Fame Museum met een hotel in Las Vegas stijl, een state of the art concertzaal en een actieve radio-/opnamestudio". Bedoeling is dat het museum wordt gehuisvest in Elvis' voormalige Circle G Ranch in Horn Lake, Mississippi. Van RAA executive director Jeffrey L. Cole hebben wij nog nooit gehoord, in de raad van bestuur zitten onder meer Slim Jim Phantom, Circle G eigenaar Buddy Runnells en Patsy Andersen, 22 jaar public relations op Graceland ***

Hou uw Brian Setzer vinyl verzameling compleet: op 30 juli verschijnt Setzer Goes Instru-MENTAL, in 2011 zijn eerste instrumentale album dat hem bovendien een Grammy nominatie voor Best Pop Instrumental Album opleverde, op geel splatter vinyl *** Speciaal voor u die daar die sinds jaar en dag niets anders aan uw voeten draagt: op 6 mei overleed op 90-jarige leeftijd de op 12 juni 1930 geboren Paul Van Doren die samen met zijn broer James Van Doren (voor wie zich net zoals wij zulke dingen afvraagt: hun voorouders emigreerden in de zeventiende eeuw vanuit Nederland naar Amerika) op 16 maart 1966 de Van Doren Rubber Company oprichtte die schoenen fabriceerde en ze aan de man bracht in hun eerste schoenwinkel gelegen op East Broadway 704 in Anaheim, California - op de opening hadden ze drie modellen in de aanbieding die over de toonbank gingen voor 2,49 tot 4,99 dollar, de start van wat het schoenmerk Vans zou worden. Paul runde Vans tot James het bedrijf overnam in 1976, het jaar waarin het originele Vans Off The Wall skateboard logo werd ontworpen door James' toen dertienjarige zoon Mark Van Doren en werd geïntroduceerd op de hiel van de Style 95 skateboard schoen. Het zwart-wit schaakbord patroon kwam er nadat skaters eind jaren' 70 hun Vans met zwarte viltstift begonnen te versieren. De bekendste checkerboard Van werd de instapper, en wel om twee redenen: enerzijds maakte de Londense "two tone" ska subcultuur eind jaren '70 veelvuldig gebruik van het zwart-wit schaakbord motief als symbool voor de vermenging van zwarte en blanke muziek, anderzijds droeg Sean Penn in 1982 in de film Fast Times At Ridgemont High een paar schaakbordinstappers wat van de schoen in Amerika een cultuurfenomeen maakte, geen bewuste zet van Vans want volgens de legende was het Penn zelf die het model koos uit een aantal schoenen dat Vans ter beschikking had gesteld van filmmaatschappij Universal. In 1988 verkochten de Van Dorens Vans voor 74,4 miljoen dollar aan een bank, in 1991 ging het naar de beurs. Negen dagen voor zijn overlijden verscheen Van Doren's autobiografie Authentic.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

In juni verschijnt bij kunstuitgeverij Tashen een édition grand public van Chris Murray's boek Alfred Wertheimer: Elvis And The Birth Of Rock 'n' Roll, goed voor 360 pagina’s en 3,26 kilo met meer dan 300 foto’s getrokken door de in 2014 overleden fotograaf Alfred Wertheimer die in het magische jaar 1956 en bij Elvis' vertrek naar Duitsland in 1958 ongelimiteerde toegang kreeg tot de jonge King. Elk hoofdstuk in het boek is geïllustreerd met een nieuwe affiche ontworpen door Hatch Show Print, een van de oudste Amerikaanse typografische drukkerijen die in de jaren '50 verschillende concertposters maakten voor Elvis. Richtprijs: 50 euro. De uitgebreidere deluxe versie uit 2013 van 405 pagina’s verschenen op 1706 door Wertheimer gehandtekende exemplaren (1956 + 240 artist proofs) is nog steeds voorradig bij Taschen à 750 euro *** Op 12 mei verkocht Sotheby's een Elvis 2 Times zeefdruk in inkt en zilverkleurige verf op linnen van Andy Warhol uit 1963 geschat op 20 miljoen dollar voor de recordprijs van 37 miljoen dollar. Het kunstwerk is gebaseerd op een promofoto van Elvis voor de western Flaming Star (1960)


Andy Warhol's Elvis 2 Times

*** Als wij echt niets beters te doen hebben gaan we veilingsites uitpluizen, en op 27 mei gaan er bij Rockhurst Auctions weer een aantal, euh, interessante Elvis items onder de figuurlijke hamer. Wij gaan virtueel meebieden op onuitgegeven foto’s van 1 oktober 1955 van de Louisiana Hayride, een concertticket van 28 maart 1957, Elvis' twintigdelige encyclopedie uit 1962, een gehandtekende cheque uit 1963, röntgenfoto’s van Elvis' voet uit 1973, een schoenborstel, sokken, een pyjamabroek en twee onderbroeken van Elvis. Klap op de vuurpijl: het door Noah P. Presley, een oom van Elvis' vader, eigenhandig gebouwde huis waar Elvis als kind woonde in 1943-1944 gelegen Kelly Street 1241 in East Tupelo, Mississippi op 300 meter van zijn geboortehuis. Toen Elvis er woonde was het trouwens Kelley Street (met een extra "e") 605 (het huisnummer veranderde in 1997) en hij heeft ook op nummer 320 gewoond. Maar hoe bedoelt u, "het huis"? Ja, het huis, het héle huis, want dat is in 2017 netjes afgebroken en plank per plank genummerd en bijgehouden, en dat mag u nu kopen als u dat graag bij u in de straat wil heropbouwen om zelf in Elvis' huis te gaan wonen *** En omdat het niet altijd Elvis moet zijn biedt Rockhurst ook de nalatenschap aan van WS "Fluke" Holland, van 1960 tot 1997 drummer voor Johnny Cash. Wij gaan voor zijn Rogers drumstel dat hij gebruikte tijdens honderden concerten, in Folsom Prison (1968), San Quentin (1969) en in het Witte Huis voor president Nixon (1970), bij de opnames van de LP’s Blood Sweat And Tears, Bitter Tears: Ballads Of The American Indian, Orange Blossom Special, Hello I'm Johnny Cash en Man in Black, en op songs als The Ballad Of Ira Hayes, Orange Blossom Special, If I Were A Carpenter, Man In Black en Singin' in Viet Nam Talkin' Blues. De statieven en cymbalen zijn wellicht niet meer de originele, maar de basdrum, de floor tom en de twee kleine toms dateren van tussen 1962 tot midden jaren '60 want het Holiday zilver metaalkleurig pearl finish model was te koop vanaf midden jaren '50 maar het specifieke Rogers logo op de trommels werd geïntroduceerd in 1962. De snaretrommel is waarschijnlijk van iets later. Ook de moeite: een polshorloge en drie mondharmonicas van Johnny Cash, en het colbertjasje dat Holland droeg als drummer van Carl Perkins ten tijde van Sun, onder meer bij hun passage op de Ranch Party TV show in 1957.

U moet goed pieren, maar het jasje dat drummer WS Holland hier draagt kan het uwe zijn!

12 mei 2021
LLOYD PRICE OVERLEDEN

Personality! Stagger Lee! Lawdy Miss Clawdy! Op 3 mei overleed op 88-jarige leeftijd een van de laatste grote namen uit de rock 'n' roll, de op 9 maart 1933 geboren Lloyd Price alias Mr. Personality, naar zijn grote hit uit 1959. Maar Price's carrière ging verder terug in de tijd: zijn debuutsingle Lawdy Miss Clawdy was al in 1952 een hit voor Art Rupe's Specialty Records en daarmee was hij Little Richard voor. De enige artiest met wie wij Price durven vergelijken is Fats Domino: ze kwamen allebei uit New Orleans, ze begonnen allebei begin jaren '50, en ze maakten allebei muziek met diepe wortels in die muziekstad want Price's muziek was een mix van New Orleans rock 'n' roll en crooners. Meer zelfs: de muziek van Lloyd Price en Fats Domino was de blauwdruk voor de specifieke New Orleans rock 'n' roll sound.

Price schreef Lawdy Miss Clawdy als commercial voor een radio DJ die de uitdrukking gebruikte als vast stopzinnetje. Het melodietje werd zo populair dat hij het uitwerkte tot een volwaardig liedje gebaseerd op de melodielijn van Fats Domino's The Fat Man uit 1950 dat hij op 13 maart 1952 opnam in Cosimo Matassa's J & M Studios in New Orleans met Fats Domino's producer Dave Bartholomew en diens vaste studioband inclusief Earl Palmer op drums, Herb Hardesty op tenorsax en... Fats Domino op piano! Het nummer stond 26 weken in de Billboard R 'n' B charts waarvan zeven weken aan de top en werd zowel in Billboard als in Cashbox dé R 'n' B plaat van het jaar 1952, en Price werd door Cashbox uitgeroepen tot beste nieuwe R 'n' B zanger van 1952. Het mooiste was nog dat ie Lawdy Miss Clawdy zelf had geschreven, een goeie zaak toen het op 3 februari 1956 door niemand minder dan Elvis werd gecoverd tijdens zijn tweede opnamesessie voor RCA. Elvis zou in de jaren '70 trouwens Stagger Lee uitproberen tijdens de repetities voor That's The Way It Is maar het nooit opnemen.In 1954 moest Price zijn legerdienst vervullen, maar toen die achter de rug was ontdekte hij dat zijn plaats bij Specialty was ingenomen door Little Richard en door zijn eigen voormalige chauffeur Larry Williams. Daarom startte hij zijn eigen label KRC Records op, en zijn eerste KRC single, Just Because (1956), werd opgepikt voor nationale verdeling door ABC Records, de eerste van een reeks New Orleans-styled hits: Stagger Lee (1959), Personality en I'm Gonna Get Married (1959) volgden. De grootste daarvan was het ook al zelfgeschreven Personality, drie weken de nummer 2 in de Bilboard Hot 100: Johnny Horton's The Battle Of New Orleans hield het van de toppositie. Personality was wél nummer 1 in de R 'n' B charts en nummer 9 in Engeland.
Lloyd Price slaagde er in tegenstelling tot veel van zijn collega’s in zijn succes financieel te consolideren. Hij investeerde in platenfirma’s (Double L Records, Turntable, LPG) en bouwbedrijven, opende nachtclubs, was betrokken bij de boksactiviteiten van promotor Don King (onder meer bij de legendarische "rumble in the jungle" kamp in Kinshasa, Zaïre tussen Muhammad Ali en George Foreman in 1974), opende restaurants (de Len Yap Dessert keten - "len yap" is Creools voor "dessert") en lançeerde voedingsproducten (Lawdy Miss Clawdy sweet potato cookies, Lloyd Price's Soulful 'n' Smooth Grits, Lloyd Price ontbijtgranen, Lloyd Price's Energy-2-Eat repen, Louis Armstrong Honey & Almond Crunchy Granola repen). In 1995 werd in zijn geboorteplaats Kenner, Louisiana de Lloyd Price Avenue naar hem genoemd, en in 2011 verscheen zijn autobiografie Lawdy Miss Clawdy, The True King Of The Fifties: The Lloyd Price Story. Hij trad nog steeds op, onder meer op de Rhythm Riot (GB, 2006), de Summer Jamboree (I, 2011) en American Tours (F, 2015). Lloyd Price overleed aan complicaties van diabetes.

12 mei 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Blue Moon Trio is dood, leve Guy Pierson & the Rhythm Cats!

Guy Pierson & the Rhythm Cats speelden hun debuutoptreden op 5 mei op het online Bevrijdingsfestival te Brunssum. Guy Pierson & the Rhythm Cats zijn de voortzetting van het Blue Moon Trio en bestaan uit Guy Pisters (Blue Moon Trio, zang + ritmegitaar), Cees Verhoeks (Swing Supply, gitaar), Deon Buck (Blue Moon Trio + CC Jerome's Jetsetters, contrabas) en Coen Molenschot (Swing Supply + CC Jerome's Jetsetters, drums) *** Op 29 april overleed op 75-jarige leeftijd Joop Devilee, verschillende jaren sologitarist van The Explosion Rockets. In het verleden speelde hij bij onder meer de Utrechtse Jets, de Utrechtse Silvery Strings, Ted Jones & the Driftin Five, The Rumble en Fools Paradise. Devilee overleed aan de gevolgen van corona *** Géén rock 'n' roll festival in Hoorn op 30 mei.... Volgend jaar beter: afspraak op zondag 29 mei 2022 om gratis te genieten van rock ’n’ roll muziek in en om ruim 20 cafés in de binnenstad en de haven van Hoorn.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

The word is out: een nieuw team krijgt het niet over zijn hart om het bekende Blues Peer festival na 35 edities zomaar te zien verdwijnen en gaat resoluut voor een doorstart in 2022. De nieuwe organisatie is nog volop in opbouw en belooft meer nieuws op 26 mei.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


De Britse sensatie Sister Cookie heeft haar eerste echte platendeal getekend met The Liquid Label dat een aantal hedendaagse moderne alternatieve dance acts groepeert. De in Lagos, Nigeria geboren en op haar tiende naar Londen verhuisde singer-songwriter maakt al 15 jaar muziek en bracht daar debuutsingle, een cover van Willie Jones' Where's My Money uit 1962, uit in 2014 op het Italiaanse label Soulful Torino Records. Daarnaast bracht ze ook twee singles uit met MFC Chicken, en won ze vorig jaar de Record Store Day Unsigned Competition als beste niet-getekende artiest. Op 5 mei verscheen de eerste single op The Liquid Label getiteld (You’re Never More Than ) Seven Feet Away *** Nieuw oud werk van The Rhythmaires: de vinyl 10 inch Aye Vaultage bevat drie alternatieve versies van nummers op de CD K*** Pat Boone (2001) en vijf onuitgegeven songs 1994-2004. De in 1982 opgerichte Britse groep hield er in 2016 officieel mee op maar stond inmiddels al weer op het podium *** In gerelateerd nieuws: Rhythmaires frontman Stuart Warburton is zijn memoires aan het schrijven en zit inmiddels aan 85.000 woorden *** Dos cervezas por favor: El Toro Records baas Carlos Diaz heeft met zijn maatjes van de Hells Angels afdeling Costa Brava een rockcafé geopend. Als u er volgende keer op Screamin' toch in de buurt bent: het adres van de Red Rock Biker Bar is Passeig Vila de Tossa 51, Local 9, 17310 Lloret de Mar-Girona.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Digging Davie Allan van Rod Ice is een "fanboek voor de arrowheads" gebaseerd op "twintig jaar verzamelen en promoten als fan" van de King Fuzz *** Voor wie Duits spreekt: Das Grossartige Leben Des Little Richard: A-Wop-Bop-A-Loo-Bop-A-Lop-Bam-Boom is de Duitse vertaling van het vorig jaar verschenen - The Big Life Of Little Richard van Mark Ribowsky die eerder al de biografieën He's A Rebel: Phil Spector, Rock 'n' Roll's Legendary Producer (1989) en Hank: The Short Life And Long Country Road Of Hank Williams (2016) uitbracht *** Op 1 mei op een veiling verkocht voor 150.000 dollar: een affiche van het optreden van Hank Williams op 1 januari 1953 in Canton, Ohio - het concert dat Williams nooit gaf omdat hij onderweg op 29-jarige leeftijd bezweek op de achterbank van zijn Cadillac. Voor zover bekend bestaan er nog drie exemplaren van de kartonnen affiche en dit is de best bewaarde. De poster werd te koop aangeboden door dezelfde privé-verzamelaar die in 2019 een affiche aanbood voor de Winter Dance Party show op 3 februari 1959 in Moorhead, Minnesota die Buddy Holly, RItchie Valens en The Big Bopper niet gaven omdat ze onderweg waren omgekomen in een vliegtuigcrash. Die affiche haalde toen 125.000 dollar, op dat moment het hoogste bedrag ooit betaald voor een concertposter.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP'S)


Links Johnny Crawford in 1962, rechts in 1965

Op 29 april overleed de op 26 maart 1946 geboren acteur John Ernest Crawford die het van mousketeer schopte tot tienerster in de western TV reeks The Rifleman. Johnny Crawford had ook een bescheiden zangcarrière die van 1958 tot 1965 minstens 15 singles en vijf LP’s omvatte en vier Billboard Top 40 hits opleverde: Cindy's Birthday (1962), Rumors (1962), Your Nose Is Gonna Grow (1962) en Proud (1963). Daarnaast nam hij ook suikerzoete croonerpopcovers op van Fats Domino's I'm Walkin', Bobby Vee's Devil Or Angel, Ricky Nelson's Lonesome Town en Ritchie Valens' Donna, dat laatste allicht geen toeval aangezien Crawford op Del-Fi Records, het label van Ritchie Valens, zat. Vanaf 1992 leidde hij zijn eigen Johnny Crawford Orchestra, gepromoot als een "vintage dansorkest". Crawford leed aan Alzheimer en werd 75 jaar. Trivia: Crawford had deels Belgisch bloed door zijn aders lopen: zijn grootouders langs de kant van zijn moeder kwamen uit België ***

En op 1 mei overleed op 93-jarige leeftijd Bobby Morris, de enige mens ter wereld die kon zeggen dat hij drumde voor Louis Prima, Bobby Darin én Elvis. De op 30 juni 1927 als Boruch Moische in Polen geboren Morris emigreerde in 1937 drie dagen voor zijn tiende verjaardag met zijn ouders naar Amerika op de vlucht voor het nazisme en besloot drummer te worden nadat hij Gene Krupa had zien spelen. Hij leerde het vak in big bands in de jaren '40 en verhuisde in 1950 naar Las Vegas. Als drummer van Louis Prima speelde hij op de albums The Wildest (1956), Call Of The Wildest (1957), The Wildest Show At Tahoe (1957), Louis And Keely (1959), The Wildest Clan (1959), Together (1960), On Stage (1960), Return Of The Wildest (1961) en Doin' The Twist (1961). In Vegas leerde hij ook de toekomstige presidenten John F. Kennedy en (op dat moment nog acteur) Ronald Reagan kennen, en als hij op toer in Mexico als drummer voor crooner Eddie Fisher wil trouwen (zijn derde huwelijk) stelt Fisher hem voor aan een vriend die Morris' getuige wordt. Pas na het huwelijk verneemt hij dat die vriend Sam Giancana is, van 1957 tot 1966 hoofd van de in de jaren '20 door Al Capone opgerichte maffia van Chicago! Morris drumde ook voor Bobby Darin en was de dirigent van het 48-koppige orkest dat Elvis begeleidde tijdens de eerste twee seizoenen van het gloednieuwe International Hotel, Elvis' terugkeer naar het live gebeuren na de '68 Comeback Special, in augustus 1969 en januari-februari 1970. In 2019 verscheen zijn autobiografie My Las Vegas with Elvis, Sinatra, Streisand, Darin, Prima & More.

Op 4 mei overleed Mack Elmore Banks, de rockabillyzanger die wij leerden kennen via zijn helft op de Charlie Brown/ Mack Banks LP op White Label uit 1978 die krakers als Be-Boppin' Daddy (1956), You're So Dumb (1956), They Raided The Joint en Mack's Boogie bevatte. De op 17 september 1934 geboren Mack Banks begon in de country en de bluegrass en versierde naar eigen zeggen ooit een auditie bij Sun Records maar omdat op die dag Carl Perkins' Blue Suede Shoes doorbrak stelde Sam Phillips de afspraak een dag uit. Banks kon niet blijven wachten tot de volgende dag, Jerry Lee Lewis wel... Naast de muziek runde Banks onder meer een verzekeringskantoor, een club (van 1967 tot 1994) en een groothandel in muziek. Daarnaast bleef hij actief als countryzanger, politiek incorrecte stand up comedian en zanger van dubbelzinnige liedjes tot hij dement werd. In 2015 trad hij op zijn 81ste nog op op de 12de Ponderosa Stomp in New Orleans.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Hou je Brian Setzer vinylcollectie compleet: op 25 juni verschijnt Nitro Burnin' Funny Daddy, in 2003 Setzer's elfde solo-album, voor het eerst op LP, en bovendien op rood vinyl *** En op 28 mei is er de vinyl heruitgave van Rockabilly Riot Volume One: A Tribute To Sun Records uit 2005 als rode dubbel-LP *** Op 1 mei overleed op 89-jarige leeftijd de op 20 juni 1931 geboren actrice Olympia Dukakis die in 1987 een Oscar won voor haar rol in de Cher romcom Moonstruck. Goed voor haar, maar voor ons zal ze altijd de moeder van Joey in The Wanderers (1979) blijven. Andere interessante zij het niet noodzakelijk goede films van haar zijn de muziekfilm The Idolmaker (1980) gebaseerd op het leven van Bob Marcucci, eigenaar van Chancellor Records en de ontdekker van Frankie Avalon en Fabian, en de swingfilm The Last Of The Blonde Bombshells (2000) *** We worden oud: Wild Records, op een bepaald moment de opwindendste nieuwe platenfirma, bestaat in 2021 twintig jaar...

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Weet er iemand of deze aangekondigde release echt is of enkel wishful thinking in de hoop dat we allemaal de petitie tekenen om filmmaatschappij Warner Bros te vragen "de meer dan 40 uur niet-gebruikt Elvis On Tour materiaal waaronder naar verluidt minstens vier complete concerten, tonnen backstage materiaal en beelden van Elvis' aankomst in de luchthaven" vrij te geven ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de concertfilm Elvis On Tour in 2022? De link naar de petitie staat onder de clip als je die bekijkt via YouTube *** Elvis mag dan wel the building hebben verlaten, Elvis The Concert will be back in december, zo meldt Arjan Deelen ** Te koop voor 2.395.000 dollar: het in 1957 gebouwde Mid Century Modern huis gelegen Vista Vespero 1166 in Palm Springs met zwembad, vier slaapkamers en drie badkamers waar Colonel Parker woonde van 1963 tot zijn vrouw Marie eind jaren '80 overleed. Het huis is gelegen op wandelafstand van Elvis' honeymoon hideaway, de villa waar Elvis zijn wittebroodsweken doorbracht *** Nog immo nieuws: de gemeenteraad van Tupelo heeft unaniem een akkoord goedgekeurd om op kosten van de belastingbetaler 60.000 dollar op tafel te leggen om alle gronden langs Elvis Presley Drive op te kopen, en de Elvis Presley Birthplace Foundation doet daar nog 10.000 dollar bovenop. Dat betekent dat de gemeente eigenaar wordt van alle huizen en gronden in de omgeving rond Elvis' geboortehuis uitgezonderd één pand waarvan de eigenaar niet wil verkopen. Bedoeling is te vermijden dat er andere gebouwen worden opgetrokken "die niet stroken met de algemene missie en sfeer van het geboortehuis, zodat de stichting meer ruimte heeft om het geboortehuis efficiënter uit te baten" *** Als alles volgens plan verloopt wordt in Bad Neuheim (D) het levensgroot bronzen Elvis standbeeld op de gerestaureerde voetgangersbrug over de toepasselijk genaamde rivier de USA geplaatst in het weekend van 13 tot 15 augustus wanneer daar het jaarlijkse Elvis festival plaatsvindt. Het standbeeld werd betaald via een GoFundMe actie die meer dan 15.000 euro in het laatje bracht. Elvis woonde tijdens zijn legerdienst in Bad Neuheim en poseerde er in maart 1959 op de brug voor een bekende foto *** Te koop en dan nog wel aan de Rotterdamse kade vlak naast voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana: de 95 jaar oude 80 meter lange Duitse raderstoomboot de Majesteit, in 1960 als de Rheinland het decor van de zich in West-Duitsland afspelende Elvis film GI Blues. Voor alle duidelijkheid: Elvis is in werkelijkheid nooit op de voorsteven en het achterdek van de Majesteit/ Rheinland geweest, want in Duitsland werden wel achtergrondopnames gemaakt met stand-ins maar alle scenes met Elvis werden ingeblikt in Hollywood. Europa's grootste stoomboot kwam op 1 mei 1926 in de vaart als de "Schnelldampfer Rheinland" en fungeerde als luxe cruiseschip op de Rijn en als lijndienst tussen Rotterdam en Duitsland, wordt na de tweede wereldoorlog als de Rüdesheim ingezet voor passagiersvervoer tussen Mainz en Keulen, en leidt tenslotte een statisch bestaan als restaurantschip in Keulen. In 1993 is het rijp voor de sloop maar wordt het liefdevol gerestaureerd in zijn originele staat en oude glorie door de Nederlandse reder en scheepsrestaurateur Klemens Key. Na zes jaar verbouwen werd de raderstoomboot in 1999 van een scheepswerf in Zaandam naar de Rotterdamse kade gevaren waar het nu al 22 jaar ligt als varende feestlocatie voor evenementen. In het verleden vonden hier onder meer Elvis events plaats. Voor u wil gaan spelevaren: de Majesteit is niet geschikt voor snelle tochtjes. Het duurt drie dagen om de stoomketel op te warmen en het schip vaarklaar te krijgen.

30 april 2021
TEMPEST STORM OVERLEDEN

Op 20 april overleed Tempest Storm, zo ongeveer de laatste grote naam uit het gouden tijdperk van de burlesque van de jaren' 50 tot '70. Wij leerden de roodharige Storm kennen net zoals velen onder u wellicht toen we toen Bettie Page all the rage was zagen dat op de affiche van de Bettie Page film Teaserama (1955) de naam Tempest Storm in grotere letters boven die van ons aller Bettie stond.

De op 29 februari 1928 als Annie Blanche Banks geboren Storm begon haar carrière als "exotische danseres" rond 1945 en was te zien in bioscoopfilms en shorts als French Peep Show (1949), Strip Strip Hooray (1950), Paris After Midnight (1951), Striptease Girl (1952), A Night In Hollywood (1953), Teaserama (1955), Shock-O-Rama (1955), Buxom Beautease (1956), Day Of A Stripper (1964) en Paris Topless (1966). In 1957 liet ze haar 44DD borsten voor 1 miljoen dollar verzekeren bij Lloyd's Of London, en ze beweert datzelfde jaar een affaire te hebben gehad met Elvis waarover u alles leest in haar in 1987 verschenen autobiografie The Lady Is A Vamp: The Last Superstar Of Burlesque. Wat er ook van zij: ze stond in 1957 in elk geval met Elvis op de foto. Daarnaast was ze naar eigen zeggen ook goed bevriend met Marilyn Monroe en had ze een affaire met John F. Kennedy. Ze overleefde vier huwelijken, onder meer van 1959 tot 1967 met de in 2014 op 100-jarige leeftijd overleden Herb Jeffries, in 1967 regisseur en schrijver van de Z-film Mundo Depravado waarin ook Tempest Storm meespeelde. Jeffries was in de jaren '30 acteur in zwarte westerns, was in de jaren '40 en '50 swingzanger, en bracht in 1995 op 81-jarige leeftijd nog de country LP The Bronze Buckaroo (Rides Again) uit.
Tempest Storm trad op tot +/- 2014. In 2016 werd ze geprofileerd in de uitstekende full length documentaire Tempest Storm. Ze overleed op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Las Vegas na een kort ziekbed. De enige nu nog levende grote naam uit de burlesque is Betty Rowland, 105 jaar oud!


Tempest Storm in 2016 in de videoclip van One Of The Lonely Ones van Roy Orbison's gelijknamige in 1969 opgenomen maar pas eind 2015 verschenen album

30 april 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Vanaf heden mogen de terrassen open, ook dat van de Cruise Inn in Amsterdam die gelijk hun zesde T-Dag organiseren. Biertje drinken, bijpraten en dansen op de plaatjes van DJ’s Rocko, JJ en Erik. Gratis toegang, allen daarheen, maar kom wel op tijd want er mag maar 50 man binnen en vol is vol! *** Doch helaas geen rock 'n' roll meeting op het Wilhelminaplein in Eindhoven in juni...

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Walter Broes & the Mercenaries hebben een nieuwe single uit, voorlopig - teken des tijds - streaming only, of een download via Amazon. Wij noemen Nice And Neat een instant jive klassieker! *** Op 21 april overleed op 76-jarige leeftijd de op 14 november 1944 geboren Bernard Dujardin die van 1961 tot 1965 onder de artiestennaam Little Benny zeven Franstalige twistsingles uitbracht. Wie meer wil weten over Little Benny diene op zoek te gaan naar het in het Frans geschreven naslagwerk Rock Hain(aut) Roll 1960-1965: Le Rock Et Le Twist Des Artistes Hennuyers (2014) van Luc Boriau die 23 paginas wijdt aan Little Benny. Na de muziek baatte hij in Houdeng, La Louvière een koetswerkbedrijf uit. Rond 2014-2015 gaf hij opnieuw enkele concerten begeleid door Les Movimento Di Rock met onder meer Mario Mattucci van The Be-Bop's op gitaar. Dujardin leed aan kanker.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Spencer Evoy van MFC Chicken werkt aan zijn eerste soloalbum *** Maar Willy Briggs (Hot House Four, Zazou Cowboys, Tennessee Rhythm Riders, Lynette Morgan & the Blackwater Vallye Boys) heeft gewonnen: zijn soloalbum is al uit *** We worden oud: Mark Harman van Restless, vader van een meisjestweeling, meldt dat ie grootvader gaat worden... van een tweeling! *** Zo gek kunnen we ze niet zelf verzinnen: de CD Orchestra Pit's Reverberation op het Britse label Sharawaji Records bevat 23 tracks van 23 bands uit 15 landen met surfbewerkingen van klassieke muziek van onder meer Beethoven, Tchaikovsky, Villa-Lobos, Vivaldi, Debussy, Brahms, Mozart en Rossini *** Negen jaar na hun album Instrumentals uit 2012 brengt het Schots/Japanse garage surftrio The Routes een opvolger uit getiteld Instrumentals II. Ons Japans is niet meer wat het is geweest sinds de laatste keer dat wij Tora Tora Tora (1970) zagen maar als we het goed begrijpen is er naast de reguliere LP ook een versie uit op paars vinyl op amper 100 exemplaren. Instrumentals II is een hommage aan de Japanse gitarist Takeshi Terauchi met een hoes geïnspireerd op diens LP Rashomon uit 1973 met The Blue Jeans en aan de linkerkant van de LP hoes een obi, een papierstrook met Japanse tekst *** Geen Wildest Cats In Town in juli en geen Rhythm Riot in november... *** Alan Wilson heeft inmiddels meer dan 700 tapes (dus één derde) van Joe Meek's Tea Chest tapes geïnventariseerd en is daarbij op meerdere takes van Johnny Leyton's Johnny Remember Me gestoten, onder meer met de originele tekst "the girl I loved who DIED a year ago" die werd vervangen door het minder morbide "the girl I loved and LOST a year ago".

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op komst: de TV-reeks George & Tammy gebaseerd op het in 2013 verschenen boek The Three of Us: Growing Up With Tammy And George van Georgette Jones, het enige kind van Tammy Wynette en George Jones, gehuwd van 1969 tot 1975 maar veel langer samen als countryduo. Het project werd voor het eerst aangekondigd in 2016, nu zijn de namen voor de hoofdrollen ingevuld: Josh Brolin (Gangster Squad, 2013) en Jessica Chastain *** Opgelet, want de op Sunset Blvd. Records verschenen Chuck Berry dubbel-LP Toronto Rock 'n' Roll Revival 1969 bevat in tegenstelling tot wat de "complete concert for the first time mixed from the analog tapes" sticker belooft niét het volledige optreden op 13 september in het Varsity Stadium in Ontario, Canada. Een complete versie is nog nooit verschenen, noch op geluidsdrager, noch op DVD, ondanks de tientallen (honderden?) verschillende budgetuitgaves sinds de eerste release als onderdeel van de bioscoop concertfilm Keep On Rockin' (1972) en op de dubbel-LP Chuck Berry Live In Concert (1978). Of de originele tapes nog bestaan is nog maar de vraag, want Bear Family heeft ze niet gevonden toen ze er in 2014 achteraan gingen voor hun 16CD Chuck Berry box set.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 3 april overleed op 85-jarige leeftijd de op 30 september 1935 als Norma Jean Speranza geboren popzangeres Jill Corey die in 1957 een popcover opnam van Janis Martin's Love Me To Pieces. Ze had ook een bescheiden carrière als actrice met als enige film van betekenis Senior Prom uit 1958 met Louis Prima & Keely Smith *** Op 10 april overleed de op 20 juni 1940 geboren Bob Porter, vanaf de jaren '60 jazz en blues re-issue producer, eerst voor Reprise, daarna voor Savoy en van 1986 tot 1991 voor Atlantic Records, en daarmee creëerde hij de blueprint waarmee we vandaag de dag de geschiedenis van beide genres bekijken en beluisteren. Ook schreef hij de liner notes voor honderden albums en was hij was producer van meer dan 170 moderne albums van onder meer Big Joe Turner (de LP Blues Train met Roomful Of Blues uit 1983). Wij blijven hem eeuwig dankbaar voor de zevendelige dubbelLP reeks Atlantic Rhythm 'n' Blues 1947-1974 waarvoor hij een Grammy award in de wacht sleepte (hij werd vijf keer genomineerd en won er twee). Porter leed aan slokdarmkanker *** De Buddy Holly connectie: op 19 april overleed in Clear Lake, Iowa op 89-jarige leeftijd Barbara Jean Sams, weduwe van de in 2016 op 85-jarige leeftijd overleden Hubert Jerry Dwyer, manager van de luchthaven van Mason City en eigenaar van de Beechcraft Bonanza uit 1947 waarmee Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper verongelukten - Dwyer zag vanop de luchthaven het vliegtuigje letterlijk neerstorten toen hij het rode staartlicht ter grootte van een vingertopje naar beneden zag komen en was degene die het verongelukte vliegtuig vond. Dwyer heeft altijd beweerd het wrak te hebben bewaard en meer te weten over de omstandigheden van het fatale ongeluk ("het lag niet aan het weer") maar heeft uiteindelijk nooit het door hem beloofde boek met zijn versie van de waarheid gepubliceerd. Na zijn dood zei Sams dat zij het boek zou afwerken, maar voor zover wij weten is het nooit verschenen *** Op 21 april overleed op 88-jarige leeftijd de op 5 september 1932 geboren Joseph Louis LaBracio alias Joe Long, van 1965 tot 1975 baszanger en basgitarist van The Four Seasons als vervanger van Charles Calello, de kortstondige vervanger van originele Four Seasons bassist Nick Massi. Na The Four Seasons speelde hij in rockband LaBracio en jazzgroup Jersey Bounce. In 2014 werd in zijn geboortestad Elizabeth, New Jersey een straat naar hem genoemd, de Joe Long Way. Long overleed aan de gevolgen van corona, net als in september 2020 Four Seasons oprichter en gitarist Tommy DeVito *** Op 27 april overleed de op 17 april 1930 geboren Albert Harry Schmitt, sound engineer voor Radio Recorders, RCA en Capitol Records die het vak leerde begin jaren '50 in de opnamestudio van zijn oom in New York waar hij artiesten als Bing Crosby, The Andrews Sisters, Duke Ellington en Les Paul zag opnemen. Al Schmitt regelde het geluid bij opnamesessies van Elvis (de GI Blues sessies), Sam Cooke (Bring It On Home To Me), The Astronauts (Baja), Henry Mancini (de Peter Gunn soundtrack) en Ray Charles (Genius Loves Company) en was zeven decennia lang actief, wat hem niet minder dan 23 Grammy awards opleverde (het hoogste aantal ooit in de wacht gesleept door een recording engineer), zat achter de knoppen bij 150 gouden en platina albums en is de enige recording engineer met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Hij schreef twee boeken over opnametechnieken. Schmitt was 91 jaar.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 26 juni vindt in Dallas het live debuut plaats van The Jimbos, tot op heden enkel een live streamingduo bestaande uit Jim "Reverend Horton" Heath en zijn vaste contrabassist Jimbo Wallace. Live on stage zullen ze vervoegd worden door een derde Jim op drums... Slim Jim Phantom van The Stray Cats! Op de setlist: covers van rockabilly en rock'n' roll klassiekers en "revved up" versies van nummers van de Reverend en van The Stray Cats. Het optreden wordt georganiseerd door Heath's eigen platenlabel Fun-Guy Records en wordt ook de record release party de nieuwe single van Jimmy Dale Richardson, '58 Buick/She's Wild, waarop hij begeleid wordt door Reverend Horton Heat. Ook op de affiche: Lance Lipinsky en Justin Pickard & the Thunderbird Winos die op Fun-Guy's toekomstige release lijst staan.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

In het boek Murder Of An Elvis Girl: Solving The Jenny Maxwell Case beweert journalist Buddy Moorehouse de moord op Jenny Maxwell te hebben opgelost. Maxwell, in 1961 Elvis' co-actrice in Blue Hawaii, werd twintig jaar later samen met haar echtgenoot, de aan de mafia gelinkte advocaat Ervin "Tip" Roeder (manager van Nick Adams en degene die in 1968 Adams' lichaam vond nadat de voormalige acteur uit de entourage van James Dean overleed na een overdosis) doodgeschoten in wat officieel een nooit opgeloste overval voor haar condo in South Holt Avenue in Beverly Grove, Beverly Hills heette. Moorehouse, een verre neef van Maxwell, spoorde voor zijn boek de detective op die toen op de zaak zat die doodleuk verklaarde dat de dubbele roofmoord destijds wel degelijk een ontknoping kende die in de doofpot werd gestopt: Roeder had zelf de moord op zijn vrouw beraamd om een dure echtscheiding uit te sparen maar had dat blijkbaar zo grondig georganiseerd dat hij zelf ook om zeep werd geholpen.

20 april 2021
EDDIE COCHRAN: SOMETHIN' ELSE


Links: een klein deel van de 'Eddie's Room' collectie. Rechts: een item uit die collectie, een button...

Wordt dit de news story van het jaar? Sonny West (GB) heeft de volledige inhoud gekocht van een opslagruimte in San Bernardino, Los Angeles waar de nabestaanden van Eddie Cochran alle persoonlijke spullen bewaarden uit zijn slaapkamer in het huis gelegen Bernice Circle 10092 in Buena Park dat Cochran rond oktober/november 1959 kocht voor zijn familie. Eddie's moeder Alice woonde er tot haar dood in 1994, zijn oudste zus Gloria die in de jaren '50 Eddie's fanclub leidde woonde er tot haar dood in 1999. Haar zoon Ed Julson woonde in het huis tot rond 2005, waarna Eddie's spullen uiteindelijk opgeslagen werden in een locker, al lazen wij ook verhalen dat voor het zover was vrienden en bekenden eerste keus hadden om mee te nemen wat ze wilden. Hoe het juist zit weten we niet, maar blijkbaar werd de huur van die opslagruimte al geruime tijd niet meer betaald (weet iemand of Ed Julson nog leeft?) en werd de inhoud uiteindelijk voor amper 300 dollar verkocht als "rommel", onwetende dat het de persoonlijke bezittingen van Eddie Cochran betrof. Recent doken op eBay een lederen broeksriem van Eddie Cochran en verschillende acetaatplaten (proefpersingen) op, Sonny West ging er achter aan en kocht uiteindelijk het volledige lot. Het zou gaan om onder meer kledij, gouden platen, originele fanclub merchandise, home recordings, nooit geziene foto’s, familie albums en liefdesbrieven van zijn verloofde Sharon Sheeley. West zegt dat hij "het kocht om te vermijden dat het versplinterd raakt - dit hoort thuis in een museum", en dat is exact wat hij er van wil maken, want hij droomt van een permanente of internationaal rondreizende tentoonstelling. Om dat te bekostigen biedt hij via zijn platenfirma Killertone Records voor £ 35,- per stuk originele pins aan van de Eddie Cochran fanclub uit 1958-1959. Mogelijk worden er later ook nooit gehoorde opnames uitgebracht.

20 april 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Na twee digitale singles verschijnt op 7 mei de 7-track debuut-EP Let's Rock 'n' Roll Again van de 23-jarige singer-songwriter Mick Stender. U mag er van vinden wat u wilt, maar met Don't Touch The Hair mikt ie duidelijk op radio airplay, en wie zijn wij om hem dat te misgunnen. Let's Rock 'n' Roll verschijnt ook als 7-track vinyl op LP-formaat *** Felicitaties aan George Kwekel van Kwekel Evenementen met het 50-jarig huwelijk met zijn Ria op 13 april! *** Op 4 juli - als de regels voor buitenevents het toelaten - vindt de laatste King Cruise Amerikanenmeeting plaats op het Borchland terrein in Amsterdam: na 41 jaar moet sport- en evenemententerrein Borchland in Zuidoost plaats ruimen omdat de gemeente Ouder Amstel er De Nieuwe Kern gaat bouwen, een gebied met 4500 woningen rond een stadspark zo groot als het Vondelpark. De organisatie van de King Cruise is al hard bezig met nieuwe locaties *** Op 6 april overleed de op 12 september 1938 in Meester Cornelis in Java geboren Charles "Charlie" Kunz, van 1959 tot 1961 basgitarist bij de Utrechtse groep The Black Rocking Cats, de eerste Utrechtse Indo-rock band. Daarna speelde hij bij The Golden Rockets, The Blue Diamonds en Don Mercedes & The Improvers (Don Mercedes & his Benz).

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op paaszondag overleed gitarist en flatpicker Yves Aerts (45) van de in 2001 opgerichte bluegrassband The Sons Of Navarone. De uit Oelegem, Antwerpen afkomstige gitarist/taaldocent, een ervaren kanoër, verdronk tijdens een kanotocht op een meer in de buurt van zijn woonplaats Uppsala samen met zijn Zweedse vriendin Anna. Hij woonde al een viertal jaar in Zweden waar hij Zweedse les gaf aan anderstaligen. Het koppel had geen kinderen. De watertemperaturen van de Zweedse meren en rivieren zijn op dit ogenblik maar nipt boven het vriespunt. Hoewel hij in Uppsala woonde was hij nog steeds lid van de internationaal optredende Sons Of Navarone - hun recentste concert dateert van januari 2020 op een festival in Ierland. Daarnaast heeft hij ook bij bluegrasss band Rawhide gespeeld *** Gitarist Jimmy Hontelé heeft beslist om andere wegen in te slaan en Belle Starr & the Boot Jacks te verlaten. De band met de roodharige zangeres is naarstig op zoek naar een vervanger.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen Walldorf weekender dit jaar, maar organisator Andy Widder slaat terug met een virtuele editie waaraan van 21 tot 23 mei een vijftigtal bands uit Amerika en Europa meewerken, en niet van de minste. Een grootmoedig gebaar: kijken kan gratis, maar de bands worden wél betaald! De Virtual Weekender belooft 18 uur live muziek door de artiesten thuis gefilmd "in erg verschillende bezettingen en met erg verschillende concepten" *** Er is nieuw vinyl op komst van de Britse rootsgitarist Steve Hooker die en passant laat weten in 2022 opnieuw naar het vasteland te komen optreden *** Op 11 april begon op BBC Radio 2 een nieuwe driedelige reeks over rock 'n' roll getiteld Ricky Wilson's Rock 'n' Roll Classics die focust op de grote klassiekers als Elvis, Little Richard, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Duane Eddy, Bo Diddley, Cliff Richard, Tommy Steele en Johnny Kidd. Opvallend: presentator Ricky Wilson die zijn favoriete jaren '50 muziek mocht selecteren is frontman van de rockband The Kaiser Chiefs *** Op 20 april zaten The Jive Aces aan hun 400ste dagelijkse livestream via www.jiveaces.com/jivestream.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Definitief gesloten: het Cinerama Dome filmtheater gelegen op Sunset Boulevard 6360 nabij Vine Street in Hollywood dat de deuren opende op 7 november 1963 met de wereldpremière van de komedie It’s A Mad Mad Mad Mad World. De Cinerama Dome, een ontwerp van architectenbureau Welton Becket & Associates dat ook de Capitol Records toren ontwierp, was met zijn karakteristieke halve bol vorm de eerste in beton opgetrokken geodetische koepel ter wereld en werd in amper 16 weken gebouwd met 316 pentagonale en hexagonale panelen van 16 verschillende groottes elk zo'n 3400 kg wegend. Het gebogen scherm was met zijn 26 op 10 meter in 1963 het grootste ter wereld. De bedoeling was binnen de twee jaar wereldwijd minstens 600 van die koepelbioscopen te bouwen, maar zover is het nooit gekomen omdat het widescreen cinerama filmproces waarvoor het theater ontwikkeld was al snel te duur bleek en werd vervangen door Ultra Panavision 70 mm waarvoor één projector volstond, in tegenstelling tot cinerama dat simultaan een beeld op een gebogen scherm projecteert vanuit drie verschillende 35 mm projectors die elk 1/3de van het beeld aanleveren. "Cinerama" bleef wel behouden als merknaam, al werden er uiteindelijk slechts 31 "cinerama" 70 mm films gemaakt waaronder How The West Was Won (1962), Battle Of The Bulge (1965), Grand Prix (1966) en Krakatoa East Of Java (1969), en de laatste tot nu toe was Quentin Tarantino's The Hateful Eight (2015). Toen in de jaren '90 de trend was grote bioscopen op te delen in kleinere multiplexen betekende dat ei zo na het einde van de Dome die gered werd toen het theater in 1998 de status van Los Angeles Historic-Cultural Monument kreeg. Pas vier jaar later zou er in 2002 na een renovatie voor het eerst een échte cinerama film worden vertoond met drie projectors. In juli 2019 vond er nog de wereldpremière plaats van Tarantino’s recentste film Once Upon A Time In Hollywood die zich afspeelt in de jaren '70 en waarin de Dome ook zelf te zien is. Voor zover wij weten zijn er sinds de sluiting van de Dome wereldwijd nog slechts twee bioscopen die cinerama kunnen vertonen met drie projectors, namelijk de Seattle Cinerama waarvan de renovatie momenteel (definitief?) stil ligt vanwege corona en de Pictureville Cinema in het National Media Museum in Bradford, Engeland. In de Benelux waren er destijds vier cinerama bioscopen in Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Antwerpen waarvan nog één locatie bestaat, de Kinepolis Cinerama in Rotterdam, in 1960 geopend onder de naam Cinerama als de opvolger van ciné Scala en begin jaren '80 verbouwd tot multiplex.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Nu pas tot ons doorgedrongen: het overlijden op 30 december op 80-jarige leeftijd aan corona van Lois Sasson, partner van de in 2015 op 68-jarige leeftijd aan longkanker overleden It's My Party, Judy's Turn To Cry en You Don't Own Me (3 x 1963) zangeres Lesley Gore. Sasson en Gore hadden een relatie van 1982 tot Gore's dood en waren op dat moment 33 jaar samen. Sasson was juwelenontwerpster, feministe en gay rights activiste. Er wordt gehint op hun relatie in een subplot van de muziekfilm Grace Of My Heart (1996) waarvoor Gore het liedje My Secret Love componeerde, in de film ingezongen door Liz Cox, zangeres van de neo-lounge groep Combustible Edison *** Op 16 april overleed Mike Mitchell, gitarist van de in 1959 opgerichte Kingsmen die in 1963 de ultieme fratrockhit scoorden met hun cover van Richard Berry's Louie Louie, wellicht het enige rock 'n' roll nummer ooit dat het onderwerp van een onderzoek door het FBI werd vanwege het vermeende pornografische karakter van de tekst, onderzoek dat afliep met een sisser toen de officiële conclusie luidde dat de tekst compleet onverstaanbaar en onbegrijpelijk was. The Kingsmen haalden van 1963 tot 1968 elf keer de hitlijsten met onder meer covers van Money (That's What I Want) en Little Latin Lupe Lu, en brachten van 1963 tot 1966 vijf LP’s uit waarvan hun live debuut-LP The Kingsmen In Person, vliegensvlug uitgebracht in het kielzog van het hitsucces van Louie Louie, van januari 1964 tot augustus 1966 131 weken (= meer dan twee jaar!) in de Billboard LP lijst stond met de 20ste plaats als toppositie. Mitchell was het laatste oprichtende groepslid dat meespeelde op Louie Louie en anno 2021 nog steeds in The Kingsmen speelde - drummer Dick Peterson (in 2005 schrijver van het boek Louie Louie Me Gotta Go Now) is sinds 1963 bij de groep maar kwam er pas bij ná Louie Louie. De andere huidige Kingsmen (in totaal maakten zo'n twintig muzikanten deel uit van de groep) werden pas lid vanaf de jaren' 80 of later - Mike's broer Dennis Mitchell speelt gitaar bij The Kingsmen sinds 2006. Mike Mitchell overleed op zijn 77ste verjaardag, vijf dagen na International Louie Louie Day die elk jaar gevierd wordt op 11 april, de verjaardag van de in 1997 op 61-jarige leeftijd overleden Louie Louie schrijver en originele uitvoerder Richard Berry.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 18 april overleed op 37-jarige leeftijd neo-swing crooner en trompettist Timothy Michael Gill. Tim Gill kwam om het leven toen het sportvliegtuigje dat hij bestuurde neerstortte. Ook zijn echtgenote kwam daarbij om het leven.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Follow That Dream kondigt de release aan van het fotoboek Love Me Tender Through The Lens of Robert Vose van Pål Granlund & David English, gebaseerd op foto’s "voor het merendeel ongezien en ongepubliceerd sinds ze in september 1956 werden gemaakt" op de Love Me Tender set uit de archieven van filmmaatschappij 20th Century-Fox Studios. Het boek wordt vergezeld van een dubbel-CD met de Love Me Tender EP, bonus songs, outtakes, stereo masters, het in augustus 1956 op de filmset gemaakte The Truth About Me interview dat oorspronkelijk verscheen in november 1956 als kartonnen single bij het magazine Elvis Answers Back, en 13 opnames gemaakt bij Radio Recorders in Hollywood van 1 tot 3 september 1956 waarvan er elf terecht kwamen op Elvis' op 19 oktober 1956 verschenen tweede studioalbum eenvoudigweg getiteld Elvis zouden vormen *** Op 16 april overleed de op 12 juli 1935 geboren Britse songschrijver John Barry Mason, auteur van het door Elvis op 24 juli 1973 voor de LP Raised On Rock opgenomen Girl Of Mine, origineel van Engelbert Humperdinck een jaar eerder. Mason begon zijn carrière als manager van Tommy Bruce en toen die op een dag zonder songs zat om op te nemen schreef Mason tijdens een slapeloze nacht het nummer My Little Girl dat in 1960 een B-kantje werd, de eerste van zo'n 11.000 songs die hij zou schrijven - zijn grootste hit was Delilah voor Tom Jones in 1967. In 2020 werd Mason benoemd tot Member Of The Most Excellent Order Of The British Empire (MBE) voor zijn verdiensten voor de muziek. Hij werd 85 jaar *** Het Board Of Trustees van het Mississippi Department of Archives And History heeft op 16 april de aanvraag goedgekeurd voor de plaatsing van een State Historic Marker op wat rest van Elvis' Circle G Ranch in Horn Lake, Mississippi, het domein dat hij op 8 februari 1967 kocht voor 437.000 dollar en waar hij met Priscilla een deel van hun huwelijksreis doorbracht. Elvis verkocht de ranch op 20 mei 1969 aan de Mississippi Gun Club maar toen die hun lening niet afbetaalden werd het domein in mei 1972 van rechtswege opnieuw eigendom van Elvis die het uiteindelijk van de hand deed op 1 december 1972. Sinds december 2019 staat het op het National Register Of Historic Places, maar de actuele eigenaars onderhouden het niet en de huidige toestand is lamentabel *** Circle G Foundation Historic Marker Initiative Promo Video.

 

14 april 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Naar aanleiding van Record Store Day verschijnt op 12 juni een single van Batmobile met twee gloednieuwe nummers, Ba-Baboon en Everybody's Dancin' (But Me). Duizend genummerde exemplaren op geel vinyl met het vertrouwde artwork van Pieter Dorrenboom! *** Rudy’s Lunch & Diner in Landgraaf, in 2018 en 2019 uitgeroepen tot beste hamburgerrestaurant van Nederland, breidt zijn succesvolle concept uit met een tweede vestiging in hartje Weert aan de Hoogstraat 8. Het restaurant is geïnspireerd op het typische American Diner concept en is gespecialiseerd in traditionele Amerikaanse gerechten van de grill zoals hamburgers, steaks en spareribs. Vanwege de coronamaatregelen mag de zaak nog niet volledig open, afhalen en bezorgen is wel toegestaan. Meer informatie: www.rudys.nu *** Rockabilly kwartet Guy Pierson & the Rhythm Cats zijn de opvolger van Blue Moon Trio. Info volgt!

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Eén voor één moeten ze er allemaal aan: ook geen Sjock festival dit jaar.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Iain Gregory in 1961 - de jongeman met het gestreepte shirt is Johnny Leyton.

Op 8 april overleed de in 1942 geboren Joe Meek protegé Iain Gregory, eigenlijk een acteur die in de TV-reeks Richard The Lionheart een zingende minestreel vertolkte. Gregory kon evenwel niet zingen en zijn liedjes werden door iemand anders ingezongen, een uitdaging die producer Joe Meek niet uit de weg kon gaan. Hij tekende Gregory om al snel te ontdekken dat die inderdaad echt wel totaal niet kon zingen, en zijn debuutsingle Time Will Tell/ The Night You Told A Lie (1960) wordt algemeen beschouwd als een van de slechtste dingen die Meek ooit deed. Meek moet dat ook zelf hebben beseft want voor Gregory's volgende singles liet hij de alom inzetbare Dave Adams als achtergrondzanger een lead vocal zingen die als richtlijn in Gregory's hoofdtelefoon klonk, om achteraf Adams naar de voorgrond te mixen. Die singles klinken dan ook heel anders als Gregory's debuut om de eenvoudige reden dat de zang eigenlijk van Dave Adams was... Zijn echte voornaam was overigens Iain, maar omdat de platenfirma dacht dat niet klopte werd dat op de singles foutief Ian zonder -i op het einde. Niet verwonderlijk was na vier singles Gregory's muziekcarrière in 1963 voorbij, al dook hij een jaar later nog wel op in de science fiction muziekfilm Gonks Go Beat, en uit zijn filmografie zouden wij voorts ook graag een keertje de exploitation film Gutter Girls (1963, ook uit zonder gratuite naaktheid als The Thrill Seekers) vinden. De rest van zijn filmcarrière speelde zich tot begin jaren '70 vooral op televisie af, en toen ook dat voorbij was werd Gregory een gerenommeerd beeldhouwer gespecialiseerd in keramiek. Hij overleed aan een infectie op de borst *** Overleden: Horst Zimmermann (D), één van die legendarische Europese platenverzamelaars en co-auteur van de referentiewerken Rockabilly Record Guide (2002), The EP Record Guide (2006) en de tweedelige Picture Sleeves Record Guide (2016). Voor 2021 kondigde hij de Elvis German EP's Record Guide aan.

AMERIKAANS ROCK 'N ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op 9 februari ging in de Buddy Holly Hall Of Performing Arts And Sciences in Lubbock, Texas het Rave On restaurant open, "celebrating Buddy Holly’s West Texas roots and worldwide influence with a menu to rave about", een zin zo mooi dat wij hem niet kunnen vertalen. Normaal moest de nu 73-jarige Sonny West (componist van Buddy Holly's Rave On en Oh Boy) daar komen zingen, maar hij is er niet geraakt *** Roddy Jackson onderging begin april een operatie om zijn darmen terug aan elkaar te naaien. Jackson die op 9 april 79 jaar werd, werd op 20 december met een gesprongen appendicitis afgevoerd naar het ziekenhuis en daar werd een darm obstructie ontdekt. Zijn darmen werden van elkaar gescheiden en sindsdien moest hij een stoma dragen *** Op 7 april overleed de 80-jarige Peter Manso, auteur van Brando: The Biography (1995), een boek dat ondanks "1118 pagina’s gebaseerd op acht jaar research en meer dan 750 interviews" niet verder kwam dan een schandaalboek over een groot acteur die allesbehalve een groot mens was *** De Rockstar label groep die re-issue labels Koko-Mojo, Atomicat en Richard Weize Archives groepeert heft de champagne op het feit dat ze hun 10.000ste song hebben geremastered sinds 2016. Daarvoor kopieren ze een originele single om vervolgens die opname zo goed mogelijk op te poetsen zonder de ziel eruit te halen, door de fifties sound een moderne klank te geven maar met behoud van de originele dynamiek en de juiste hoeveelheid distortie. Gemiddelde kostprijs: rond de € 20,- per song, al kan dat bedrag tot het tienvoudige bedragen wanneer het acetaat opnames betreft. De meeste van die nieuwe masters werden gemaakt bij Black Shack Recordings in Calw (D), eerst door geluidstechnicus Rawand Baziany, tegenwoordig door Heiko Schulz. Zo'n 1200 songs zijn inmiddels voor een tweede keer geremastered omdat Rockstar toegang kreeg tot een betere bron *** En dit is die 10.000ste remaster, A Little You van Dakota Stanton uit 1955:

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 7 april overleed op 85-jarige leeftijd Bill Owens, de oom van Dolly Parton en instrumentaal in het lanceren van haar carrière: hij zag als eerste haar potentieel, betaalde haar tweede gitaar (haar eerste had ze zelf gemaakt), nam haar mee naar optredens, steunde haar van in de beginne, reed haar naar haar eerste professionele optreden toen ze amper tien was, was in die dagen haar gitarist, reisde samen met haar naar Nashville toen ze poogde zich in de kijker te werken in de hoop getekend te worden door labels en muziekuitgeverijen, en kreeg dankzij hem een contract met producer Fred Foster’s muziekuitgeverij Combine Music wat leidde tot haar contract bij Monument Records. De reden dat we hem hier aanhalen is niet omdat we grote fans van Dolly Parton zijn (wat we wel degelijk zijn) maar omdat Owens zelf ook zanger en componist was: hij is co-auteur van de toen dertienjarige Parton's debuutsingle uit 1959, Puppy Love/ Girl Left Alone, en die Puppy Love is een cajun rocker. Later speelde hij in Dollywood gitaar in Dolly Parton’s Kinfolk show, en in haar Chasing Rainbows Museum had hij sinds 2013 zijn eigen Uncle Bill Room. Hij werkte daarnaast als natuurbeheerder in het park en was er verantwoordelijk voor de aanplanting van 70.000 bomen: dank zij hem is de hazelnootboom terug aanwezig in Tennessee.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

We worden oud: op 10 april werd opperkat Brian Setzer 62 jaar.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 25 februari overleed op 87-jarige leeftijd mode ontwerper Fred Segal die een aantal jaren Elvis tot zijn klantenbestand mocht rekenen. Hij opende zijn eerste jeanswinkel, Pants America, in 1960 op Santa Monica Boulevard in West Hollywood, en een jaar later verhuisde hij naar Melrose Avenue in Crescent Heights waar hij zijn eerste Fred Segal winkel opende. Segal overleed aan de gevolgen van een beroerte nadat hij in 2014 reeds een beroerte had. Er zijn momenteel drie Fred Segal locaties in Amerika, op Sunset Boulevard in Hollywood, in Malibu en in de Thomas Bradley International Terminal op de luchthaven van Los Angeles, naast winkels in Bern (CH) en Taipei (Taiwan). De naam Fred Segal werd in 2019 verkocht aan het merkenbedrijf Global Icons.

7 april 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Dit zijn Sant Anna Bay Coconuts!

Sant Anna Bay Coconuts presenteren vanop het Antwerpse Sint-Annekestrand hun debuutalbum Harbor City Surfing. Voorlopig alleen op CD, de LP wordt momenteel nog uit de krijtrotsen gehakt *** Rootsfestival Goezot In't Hofke in de hof van de pastoor in Oud-Turnhout wordt verplaatst naar 24-26 september met een voorlopig nog niet bekend gemaakte "aangepaste maar even aantrekkelijke affiche" *** Moonshine Reunion is na het vertrek van steelgitarist Tom Beardsley aan het repeteren met Seatsniffers saxofonist Roel Jacobs.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS
Op 29 maart overleed de op 22 februari 1932 geboren Franse auto-ontwerper Robert Opron, bekendst van zijn werk aan de Citroën DS. Opron studeerde architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, werkte begin jaren '50 als stuntvlieger en begon zijn carrière als ontwerper van machines en vliegtuigcockpits, onder meer voor het militaire Nord Noratlas transportvliegtuig, in productie van 1949 tot 1961. Van 1958 tot 1961 werkte hij voor Simca waar hij de Chambord Présidence V8 cabrio van president Charles De Gaulle en de futuristische Simca Fulgur concept car ontwierp. Vanaf 1962 ging hij aan de slag bij Citroën waar hij was betrokken bij de restyling van de door Flaminio Bertoni in 1955 ontworpen DS, bij de evolutie van de in 1961 ontworpen Ami 6 tot de Ami 8 in 1969, en bij het ontwerp van de tweedeurs M35 fastback (1969-1971) op het chassis van de Ami 8. Later werkte hij nog voor Renault en Fiat. Hij werd 89 jaar *** En nog op 29 maart overleed na een kort ziekbed Varick Marilyn Jeffery, de echtgenote van de Engelse promotor Willie Jeffery en actief betrokken bij de organisatie van de Hemsby weekenders (tot 2018) en de Rockers Reunion *** Alan Wilson blijft onverdroten verder gaan met het inventariseren, ordenen, identificeren, restaureren en digitaliseren van de Tea Chest tapes, het archief van 4000 uur muziek op 1850 bandopnames van producer Joe Meek. Tot de recentste ontdekkingen op de tapes behoren verschillende demo versies van de hit instrumental Testar van The Tornados waaronder een solo piano uitvoering mogelijk gespeeld door Meek's vaste componist Geoff Goddard, een Radio London interview met Screaming Lord Sutch, een master tape van Sutch's Jack The Ripper zonder de intro van echoënde voetstappen, en opnames van Joe Meek zelf die zingt en meezingt met andermans platen. Hoe, wanneer en in elke vorm de opnames uiteindelijk zullen uitgebracht worden is nog onbekend, en daar gaat wellicht nog een even omvangrijk werk inzake het clearen van alle rechten aan vooraf *** Het jonge Franse trio The Evil Teds werkt aan hun debuut album *** Nico Duportal (F) heeft een nieuwe band, The Lowland Brothers, een vijfmansformatie met twee gitaren, bas, keyboards en drums, dus zonder blazers. De muziek wordt omschreven als "geïmpregneerd door de woede en de finesse van soul, de energie en de urgentie van rock 'n 'roll, de evocatieve kracht van country en de ancestrale verankering van folk". Een EP is op komst *** Personeelswissels bij Showaddywaddy, de Britse revival band die in 2023 vijftig jaar zal bestaan: David Graham (sax + gitaar, lid van Showaddywaddy van 2009 tot 2011) vervangt Ray Hatfield (2017–2020), Tom Bull (basgitaar) vervangt Billy Norman (2018-2020) en Chris Savage (keyboards, meer dan 20 jaar bij Mud II) vervangt Dean Loach (2012–2020). In de huidige zesmansbezetting speelt nog één origineel groepslid uit 1973, drummer Romeo Challenger. De inmiddels 68-jarige ex-Showaddywaddy frontman Dave Bartram die in 2011 stopte als zanger maar nog steeds manager van de groep is laat weten dat hij en zijn vrouw aan de beterhand zijn nadat ze op 20 januari positief testten op het corona virus *** Nog meer Showaddywaddy nieuws: er is een nieuwe editie uit van Dave Bartram's boek All Mapped Out: The UK Tour Of A Lifetime uit 2015 met vijf nieuwe hoofdstukken en een gehandtekende postkaart, en hun thuisstad Leicester heeft een van zijn zoutstrooiers officiëel omgedoopt tot de Snowaddywaddy!

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Glamour Ghoul: The Passions And Pain Of The Real Vampira, Maila Nurmi is een nieuwe biografie van Maila Nurmi alias Vampira, het op Morticia Addams (de stripfiguur, want de TV-reeks kwam er pas in de jaren '60) geïnspireerde gothic fifties model dat de allereerste horror host op televisie werd (1954-1955), acteerde in de films Plan 9 From Outer Space (1959), The Beat Generation (1959) and Sex Kittens Go To College (1960), behoorde tot de vriendenkring van Elvis, Marlon Brando, Anthony Perkins en vooral James Dean, en de inspiratie was voor de veel beroemder geworden Elvira in de jaren '80 en '90 (ze verloor een rechtszaak tegen de Elvira franchise). In 1987 bracht ze een single uit op geel vinyl met de garagerock groep Satan's Cheerleaders, I Am Damned, met op de B-kant het Cramps-achtige Tribute To Elvis. Nurmi overleed in 2008 op 85-jarige leeftijd. Glamour Ghoul werd geschreven door haar nicht Sandra Niemi (Nurmi's echte naam was Maila Elizabeth Syrjäniemi, dochter van een Finse immigrant en een Amerikaanse moeder) en is gebaseerd op Nurmi's dagboeken, brieven en een onvoltooide autobiografie. In 2014 verscheen er al een biografie getiteld Vampira: Dark Goddess Of Horror geschreven door W. Scott Poole *** En zo leer je nog eens iets, bijvoorbeeld dat Nurmi in 1944 een kind kreeg met de op dat moment met Rita Hayworth gehuwde acteur-regisseur Orson Welles dat ze afstond voor adoptie. Niemi slaagde er in dat kind terug te vinden, een nu 76-jarige gepensioneerde advokaat, maar kan zonder DNA test niet bewijzen dat Welles zijn biologische vader is.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 17 maart overleed op 66-jarige leeftijd actrice Amy Johnston die in 1978 in de film The Buddy Holly Story de rol van Buddy's liefje Cindy Lou vertolkte, wier naam uiteindelijk het liedje Peggy Sue zal worden - een van de vele onjuistheden in die film want Cindy Lou was niet de naam van Holly's lief maar van zijn nichtje, het dochtertje van zijn zus Pat Holley. Peggy Sue was het liefje en de latere echtgenote van Crickets drummer Jerry Allison. Ze overleed in 2018 op 78-jarige leeftijd *** We worden oud: op 29 maart werd Robert Gordon 74 jaar. Manager Arjan Deelen meldt dat Gordon na zijn hartoperatie nog steeds niet optimaal is en hij elektrische cardioversie zal ondergaan, een operatie met als doel een gestoord hartritme weer regelmatig te krijgen door middel van elektrische schokken vergelijkbaar met een defibrillator *** Mitch Polzak heeft een nieuwe 7 track 10 inch uit, niet opgenomen met zijn Royal Deuces maar met de Spaanse groep The Kaw-Ligas die hem in 2019 begeleidden op zijn 15 data tellende Spaanse tour, na afloop waarvan ze de studio introkken. Lonesome Road verschijnt op het Spaanse label Sleazy Records en bevat onder meer heropnames van T For Texas en You Move Me *** Op 25 maart overleed op 84-jarige leeftijd de op 3 juni 1936 geboren schrijver Larry McMurtry, auteur van de in 1966 verschenen semi-autobiografische roman The Last Picture Show, bekend geworden door de verfilming uit 1971, een van de beste films die de sfeer van de jaren '50 opriepen zonder één noot rock 'n' roll te bevatten. In een carrière van meer dan vijf decennia schreef hij meer dan 30 romans en meer dan 30 filmscripts: films gebaseerd op zijn scripts sleepten 34 Oscar nominaties in de wacht waarvan ze er 13 wonnen, onder meer Brokeback Mountain (2006). In 1986 won hij de Pulitzer literatuurprijs voor zijn westernroman Lonesome Dove. Zijn romandebuut was Horseman Pass By (1961), in 1963 verfilmd als Hud met Paul Newman, en hij schreef ook vier vervolgen op The Last Picture Show met personage Duane Moore als hoofdfiguur waarvan Texasville uit 1987 verfilmd werd. McMurtry was ook een halve eeuw lang boekenverzamelaar en handelaar in antiquarische boeken: zijn nog steeds bestaande tweedehands boekenwinkel Booked Up in Archer City, Texas bestond op een gegeven moment uit zes gebouwen die 400.000 boeken huisvestten, terwijl zijn privé collectie 30.000 boeken bevatte bewaard in drie huizen. Eerder dit jaar overleed op 14 januari vier dagen na haar 85ste verjaardag Ceil Cleveland, een klasgenote van Larry McMurtry op wie hij het The Last Picture Show personage Jacy Farrow baseerde, in de film gespeeld door Cybill Shepherd, en op 27 januari op 94-jarige leeftijd actrice Cloris Leachman die een Oscar won voor Best Supporting Actress in The Last Picture Show: ze speelde Ruth Popper, de echtgenote van de turnleraar met wie Timothy Bottoms een affaire heeft *** Op 30 maart overleed Dave Busacker alias Dave Pilgrim, gitarist van de in 1992 in Portland, Oregon opgerichte surfgroep Satan's Pilgrims. De band die ook in Europa tourde, in 2000 stopte en in 2005 opnieuw bij elkaar kwam bracht een achttal albums uit. Busacker speelde ook orgel en werd dood aangetroffen door een bandlid. De eerste vaststellingen wijzen in de richting van een hartfalen.

24 maart 2021
HOW LOW CAN YOU FEEL: RAY CAMPI OVERLEDEN

Op 11 maart overleed rockabillyheld Ray Campi, de fifties artiest en onvermoeibare rockabilly ambassadeur die vooral bekend werd voor wat ie deed in de jaren '70. U wilt niet weten hoeveel paar laarzen wij hebben versleten door te boppen op Campi's meestamper van een clubhit How Low Can You Feel!

Hoewel de op 20 april 1934 geboren Raymond Charles Campi zijn eerste opnames reeds maakte in 1949 en hij in de jaren' 50 een handvol singles als Play It Cool/ Catapillar en It Ain't Me/ Give That Love To Me (2x 1957) uitbracht, werden die nummers pas bekend nadat hij in de jaren' 70 opgevist werd door Ronny Weiser, de naar Amerika geëmigreerde Italiaanse jood die in Los Angeles het do-it-yourself label Rollin' Rock opstartte. Van het naast Ray Campi uit Johnny Carroll, Jackie Lee Cochran en Mac Curtis bestaande kwartet fifties Rollin' Rock artiesten was Campi met zijn onoverzichtelijke reeks LP’s niet alleen de productiefste maar ook degene die het vaakst in Europa optrad, misschien wel omdat hij in het dagelijkse leven leraar was (onder meer in de San Fernando High School waar Ritchie Valens nog zijn broek versleet - Campi had ook een tijdje een winkel in lingerie voor strippers) en dus van de schoolvakanties kon gebruik maken om over te vliegen naar Europa. Daarnaast speelde hij contrabas, niet alleen op heel veel Rollin' Rock opnames van andere artiesten maar ook op de Europese podia, en dat hadden we hier toen nog nooit gezien. Een heuse contrabas waarop halsbrekende toeren werden uitgehaald door een originele fifties artiest in kleurrijke flamboyante podiumkledij! Campi trad ook op in Nederland, onder meer in 1981 op de 17de Rockhouse meeting in het Karregat in Eindhoven en in 1992 in het Noorderligt in Tilburg, en hij bleek een gepassionneerd liefhebber van rockabilly die graag tijd maakte voor een praatje, een handtekening en een foto. Geschiedenis was zijn stokpaardje, niet alleen van muziek maar ook van films en dan vooral van westerns, en hij vertaalde die liefde voor muziek in een kruistocht om de oude countrymuziek te vrijwaren van de vergetelheid middels tribute albums als Taylor, Texas 1988: Remembering Jimmy Heap & the Melody Masters, The Memory Lingers On: A Tribute To Jesse James & All The Boys (2004), The Ultimate Jimmie Skinner Songbook (2009), Hard Travelin': Ramblin' Ray Recalls The Music Of Woody Guthrie (2010) en Ramblin' Ray's Favorite King Country Stars (2011). Ook werkte hij graag samen met Europese bands als The Hicksville Bombers (GB), Hal Peters Trio (FI), Jungle Tigers (D/E), Lennerockers (D), Andy Lee Lang (D) én onze eigen Bellhops met wie hij de CD’s Rockin' Around The House (1993) en One More Hop (2007) opnam. Zijn laatste CD was Still Rippin' It Up uit 2015 met Rip Masters.


Ray Campi (midden) met onze hoofdredacteur (rechts) in eerdere tijden...

Ondanks een aantal gezondheidsproblemen de laatste jaren overleed Ray Campi onverwachts in zijn slaap. Hij was 86 jaar. Zijn broer Harvey die occasioneel opnam met Ray en ook een tijd zijn manager was leeft nog.

24 maart 2021
THE HOLY BLOOD AND THE HOLY GRAIL: "IV"


Hank IV (Photo courtesy of IV)

De beroemdste bloedlijn uit de country zet zich voort: verwacht u binnenkort aan het debuut van IV, de dertigjarige zoon van Hank III, kleinzoon van Hank Williams Jr en achterkleinzoon van de grote Hank Williams! IV heeft er voor gekozen om zich gewoon "IV" zonder voornaam te noemen, wat eigenlijk wel past want géén enkele van de drie Hanks tot nu toe had in werkelijkheid Hank als eerste voornaam: de echte naam van Hank Williams luidde Haram King Williams, zijn zoon heette Randall Hank "Bocephus" Williams, Hank III alias Hank3 staat bij de burgerlijke stand ingeschreven als Shelton Hank "Tricephus" Williams, en IV heet eigenlijk zelfs helemaal niet Williams. Zijn echte naam is namelijk Coleman Finchum en hij is een onwettige zoon van Hank III die pas leerde van het bestaan van Finchum toen die vijf jaar was. Ironisch genoeg was het ook dankzij Finchum dat Hank III country is beginnen te zingen, want door de financiële eisen verbonden aan dat onverwachte vaderschap is Hank III die tot dan toe de kost verdiende als installateur van garagepoorten en als hobby in punk- en speed metal bandjes speelde, zijn lucratieve familienaam gaan uitspelen. Sinds 2014 hebben wij trouwens niet veel meer van Hank III gehoord, maar dat geheel terzijde. Van IV tot nu toe evenmin, want er is zelfs nog geen noot muziek van hem beschikbaar, alleen wat foto’s op Instagram. Als alles goed gaat verschijnt op 4 april zijn debuutsingle getiteld Son Of Sin, op 20 april gevolgd door een EP, dat alles in een productie van Jason Dietz die eerder werkte met Hank III bassist Joe Buck.
IV is de recentste telg aan de Hank Williams stamboom die een muzikale carrière ambieert, want naast de drie Hanks zijn er ook nog Hank Sr's onwettige dochter Jett Williams die werd geboren vijf dagen na Hank Sr's overlijden, Hank Jr's dochters Hilary Williams en Holly Audrey Williams, en hun halfbroer Samuel "Sam" Williams. Het verhaal wordt nog smeuïger als je bedenkt dat er mogelijk al een Hank IV is, namelijk ene Ricky Fitzgerald die de kleinzoon zou kunnen zijn van Lewis “Butch” Fitzgerald die mogelijk een onwettige zoon van Hank Williams Sr was, al hebben die Fitzgeralds dat zelf nooit beweerd. En zelfs áls het niet waar is dan is Ricky Fitzgerald nog steeds familie van de Williamsen want zijn overgrootmoeder Marie McNeil was een nicht van Hank Sr, meer bepaald de jongste zus van Hank Sr's moeder! Wordt ongetwijfeld vervolgd, als u nog kan volgen tenminste...

24 maart 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Mainline 55 is helaas niet door bij de audities van We Want More op SBS 6, maar ze hebben er wel van genoten. Jullie ook? *** Supersonics zijn bezig met de opnames van hun derde album dat dit jaar zou moeten verschijnen ***

Op 6 maart overleed in zijn woonplaats Duizel de op 21 juni 1926 in Bellingwolde geboren ingenieur Lodewijk Frederik Ottens die bekend werd als de uitvinder van de muziekcassette. Ottens knutselde al van jongs af: als tiener bouwde hij in de tweede wereldoorlog zijn eigen radio’s om naar de uitzendingen van Radio Oranje te luisteren. Na de oorlog gaat hij studeren aan de technische universiteit in Delft waar hij afstudeert in 1952, hetzelfde jaar waarin hij begint bij Philips. In 1960 wordt hij afdelingshoofd productontwikkeling en leidt hij vanuit Philips Hasselt op een uurtje rijden van Eindhoven de ontwikkeling van Philips' eerste draagbare bandopnemer, de EL 3585 waarvan er meer dan 1 miljoen werden verkocht. Vandaar ging het naar de eerste draagbare cassette recorder, de EL 3300 waarvoor Lou Ottens op basis van het cartridge systeem van RCA het cassettebandje ontwikkelt ter vervanging van de grote logge geluidspoelen waarmee bandopnemers werken, met als doel een kleinere variant van de spoelen met de magnetische tape van de bandrecorder in een kleine plastic kunststof houder op te bergen. De tape van die bandjes zoeft met een snelheid van tegen de 5 centimeter per seconde langs een klein afspeel- en opnamekopje. Op de jaarlijkse Funkaustellung, de internationale radiotentoonstelling in Berlijn, is de presentatie van de cassette in 1963 een groot succes. De compact cassette wordt de wereldstandaard nadat Philips het ontwerp gratis aanbiedt aan Japanse namakers als Sony, en uiteindelijk zullen er wereldwijd meer dan 100 miljard cassettes worden verkocht, tot twintig jaar later de uitvinding van de CD de cassettebandjes naar de achtergrond verdringt. En onder wiens leiding werd die compact disc ontwikkeld bij Philips? Juist, diezelfde Lou Ottens. Hij werd 94 jaar.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Links Les Alligators in 1980, midden in 1982 en rechts in 1983...

Les Alligators (F) zitten in de studio voor hun eerste album sinds Ca Décoiffe uit 1985, of beter gezegd Alain Chennevière et les Alligators want zo heten ze nu officieel. Frontman en zanger Alain Chennevière is het enige originele groepslid en de rest van de Alligators bestaat uit jonge wolven Red Dennis (drums, Al Willis & the New Swingsters), Thibaut Chopin (contrabas), Stéphane Lébé (keyboards, Red Roosters) en Nicolas Caseau (gitaar, Raffi Arto, Be Bop Creek, Miss Victoria Crown, Jamy & the Rockin' Trio)


...en Alain Chennevière et les Alligators in 2021!

*** De Walldorf Weekender (D) van Part Records in mei is definitief gecancelled. Wel komt er een virtuele editie met een vijftigtal rock 'n' roll bands uit Amerika en Europa waaronder onze eigen teddy boy trots Ronnie Nightingale & the Haydocks *** De 21ste Summer Jamboree in Senigallia (I) plant daarentegen nog steeds door te gaan van 30 juli tot 8 augustus met een aangepaste programmatie van gratis concerten op de Piazza Garibaldi voor een gelimiteerd zittend publiek in overeenstemming met alle op dat moment geldende corona maatregelen *** De eerste editie van het gelijktijdig in Ceresio aan het meer van Lugano (CH) gehouden zusterevenement Summer Jamboree On The Lake is daarentegen opnieuw een jaar uitgesteld *** Reeds overleden in januari maar ons nu pas bereikt: Slava Sukhov, contrabassist van de in 1988 in Leningrad opgerichte neo-/ psychobillyband The Swindlers van wie wij één LP kennen, het pas in 2017 verschenen Dig Out Alive met opnames uit de jaren '90. Sukhov woonde al een aantal jaar in Denemarken. Verdere details zijn ons niet bekend *** Jake Calypso (F) meldt het overlijden op 22 maart van de 68-jarige Jacques "Jacky" Letombe, tot 2018 21 jaar lang de patron van het Oxford Café in Béthune in 62 Pas De Calais waar in de loop der jaren honderden bands hebben gespeeld. Jacky was ook betrokken bij de organisatie van Béthune Rétro. In 2011 verscheen naar aanleiding van het toen 15-jarig bestaan van het Oxford Café de driedubbele CD Sound Sweat Smoke Since 1996, verdeeld over een blues-/ roots-CD, een rockabilly-CD en een bluesrock-/ pubrock-CD, met 63 songs van 62 bands die in het Oxford Café speelden waaronder The Regulars, CC Jerome's Jetsetters, Big Bayou Bandits (B) en Smooth & the Bully Boys (B). Twee derde van de bands op die CD hebben ook op Béthune Rétro gespeeld. Hoe het nu verder moet met het Oxford Café is nog niet geweten *** Voer voor de verzamelaars van Tom Jones, een muziekgenre op zichzelf: The Complete Decca Studio Albums Collection is een box van 17 CD’s met Jones' 15 Decca studio albums van Along Came Tom Jones (1965) tot Memories Don’t Leave Like People Do (1975) + 48 single-only tracks, B-kantjes en nummers die nooit eerder op CD verschenen, met onder meer Any Day Now en Pledging My Love die we kennen van Elvis en Jerry Reed’s Elvis tribute Tupelo Mississippi Flash. Tom Jones is inmiddels 80 jaar, had 55 jaar geleden zijn eerste nummer één hit te pakken met It’s Not Unusual, verkocht meer dan 100 miljoen platen, en scoorde meer dan 35 Britse Top 40 hits en bijna 20 hits in Amerika. Hoeveel vrouwen hij versleet is niet bekend.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Artiesten die straten of zelfs autostrades naar zich vernoemd kregen kwamen we in deze rubriek al vaker tegen, maar de op 12 december 2020 op 86-jarige leeftijd aan corona overleden countryzanger Charley Pride kreeg op 14 maart een wel erg ongewoon eerbetoon toen baseball team de Texas Rangers een van de oefenvelden op hun trainingsfaciliteit in het verrassend genaamde Surprise, Arizona officieel herdoopten in Charley Pride Field. Pride heeft vóór zijn zangcarrière in de jaren '50 zelf nog een tijdje profbaseball gespeeld bij onder meer de Texas Rangers (en toen hij bij de Louisville Clippers speelde werd hij geruild met de Birmingham Black Barrons voor een teambus!) en werd later mede-eigenaar van de club. Minder bekend is dat Pride in zijn jonge jaren ook opnam bij Sun Records: er is een onuitgebrachte Sun opname van hem uit 1958 bewaard gebleven getiteld (There's My Baby) Walkin' *** Niet verkocht op eBay: een broeksriem uit 1955 van Eddie Cochran, aangeboden door Ed Julson, de zoon van Eddie Cochran's oudste zus Gloria Julson. Het startbod van 10.000 dollar werd niet gehaald...

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Op 27 maart te koop op een veiling van GWS Auctions: de rode Hagstrom Viking II Guitar door Elvis bespeeld tijdens de opening en tijdens een van de stand-up segmenten van de '68 Comeback Special en waarmee hij op de hoes van de LP From Elvis In Memphis (1969) staat. De gitaar was eigenlijk van Al Casey die tijdens de Comeback Special in de begeleidingsband speelde, en de makers van de show dachten dat ze wel goed zou passen in het decor. Er wordt momenteel 275.000 dollar geboden *** De proletariërs onder ons kunnen bieden op een plectrum van Elvis daterend van rond 1954 dat Scotty Moore in zijn gitaarkoffer had steken. Dat staat momenteel op 225 dollar *** Voorts per opbod te koop bij GWS Auctions tijdens hun Artifacts Of Hollywood And Music online veiling: oorringen, halssnoeren, armbanden en een gesigneerde cheque van Marilyn Monroe, een door Jim Reeves gehandtekende cheque, een door Johnny Cash gehandtekende gitaar, een paar blue suede shoes van Carl Perkins, en de Cadillac Fleetwood 75 limousine uit 1950 in 1972 gebruikt in de film The Godfather. Als u hem koopt stapt u in de voetsporen van voormalige eigenaren actrice Mae West en helderziende en Edward D. Wood aanhangsel The Amazing Criswell *** Soms lijkt het alsof er meer boeken over Elvis' muziek dan CD’s mét zijn muziek verschijnen: Army Vinyl Records 1956-1967 is een hardcover boek van 160 pagina’s met meer dan 280 foto's van Elvis' legervinyl releases zoals de Armed Forces platen speciaal gemaakt voor de Amerikaanse soldaten. Wie dat boek schreef en de uitgeverij zijn ons onbekend, maar het gaat om dezelfde auteurs die eerder dit jaar de hardcover fotoboeken US Demo And Acetates 1953-1965 (160 pagina’s, 660 foto’s) en US Demo And Acetates 1965-1993 (160 pagina’s, 460 foto’s) maakten en die enkel aanbieden op eBay, dus wellicht zijn dit print-on-demand uitgaves

*** Omdat je er niet vroeg genoeg kan bij zijn alvast meegeven dat in november het boek Christmas With Elvis': The Official Guide To The Holidays From The King Of Rock ’n’ Roll verschijnt waarin auteur Robert K. Elder 144 pagina’s lang achter de schermen van Elvis' kerstplaten kijkt en alle favoriete kerstverhalen, trivia en kerstcocktails opdist die van ver of nabij te maken hebben met Elvis en Graceland *** En uit de vuilbakken van de riooljournalistiek komt Gary Lindberg gekropen met de opvolger van zijn Letters From Elvis uit 2018 getiteld Brando On Elvis: In His Own Words waarin hij doorborduurt op de theorieën die hij ontvouwde in zijn eerste boek. Lindberg beweert immers te beschikken over 265 handgeschreven brieven goed voor 800 kantjes geschreven door Marlon Brando, Tom Jones, Harry Belafonte en Elvis (65 brieven geschreven tussen 1966 en 1972) aan hun "geheime vertrouwelinge en spiritueel adviseur" Carmen Montez. Na haar overlijden in 1982 werden de brieven via een veiling gekocht door ene intussen ook overleden Carmen Rayburn, en uit de inhoud van die brieven leren we onder meer dat die vier musketiers de allerbeste vrienden waren "die vele persoonlijke traumas overleefden", dat Elvis' vader niet Vernon maar diens bij een ongeval jong gestorven tweelingbroer Virgil Presley was, dat Priscilla na een handgemeen met Elvis een miskraam had, Elvis verschillende keren heeft geprobeerd zelfmoord te plegen, en dat Elvis in 1968 anaal verkracht werd door een groep gangsters in opdracht van filmregisseur Sam Katzman, producer van Kissin' Cousins (1964) en Harum Scarum (1965). Juist ja, en daarmee begrijpt u meteen waarom Lindberg na de publicatie doodsbedreigingen ontving van Elvis fans. Het nieuwe boek is eveneens gebaseerd op die brieven die Lindberg "omwille van auteursrechten" nooit heeft gereproduceerd en die dus niemand ooit in het echt heeft gezien, uitgezonderd enkele fragmenten als illustratie in zijn boek, net zoals niemand ooit een spoor heeft teruggevonden van die Carmen Montez of haar bestaan heeft kunnen bevestigen *** Op 17 maart overleed Robert H. "Bob" Williams, van 1948 tot 1982 persfotograaf voor de in Memphis gedrukte krant de Commercial Appeal en vanop de eerste rij getuige van Elvis' steile opgang. Williams was eigenlijk een portretfotograaf die tijdens de tweede wereldoorlog foto’s maakte voor de luchtmacht en hij ging na de oorlog op zijn 24ste aan de slag als fotojournalist voor de Commercial Appeal. Hij was een van de eerste fotografen die zich interesseerde in de toekomstige superster en won het vertrouwen van de Presleys toen die nog woonden op Getwell Road 1414, en dat was van eind 1955 tot ze in maart 1956 verhuisden naar Audubon Drive 1034. Williams fotografeerde Elvis ook bij zijn concert in het Ellis Auditorium op 15 mei 1956, aan de toen nog ongeschilderde hekken op de dag dat die rond Graceland werden geplaatst, bij het afscheid van zijn moeder als hij naar het leger gaat, aan boord van de trein die hem op 7 maart 1960 na zijn legerdienst terug naar Memphis bracht, en in zijn Rolls-Royce. Hij bracht ook fotografisch verslag uit van andere historische gebeurtenissen zoals de rechtszaak van de moordenaars van de in 1955 in Mississippi gelynchte 14-jarige zwarte jongen Emmett Till, van de eerste zwarte student die in 1962 onder begeleiding van de federale garde naar de tot dan toe gesegregeerde universiteit van Mississippi ging, en van de moord op Martin Luther King op 4 april 1968 in het Lorraine motel in Memphis. Williams was 96 jaar en werkte aan een boek met een selectie uit de bijna 3000 foto’s die hij maakte van Elvis.

10 maart 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Blue Grass Boogiemen binnenkort weer eens op TV!

The Blue Grass Boogiemen passeren nog eens op televisie, en wel op zondag 14 maart in On Stage Met Danny Vera op de VPRO op NPO 2, muziek opnames gemaakt chez Tivoli Vredenburg in Utrecht waar Vera niet alleen The Blue Grass Boogiemen uitnodigde maar ook Tim Knol, het Rosenberg Trio, DeWolff, Jack Poels en Michelle David & the Gospel Sessions. Hou je programmablad in de gaten want het vooropgesteld uitzenduur van 19h20 uur kan nog veranderen *** Eén voor één moeten de festivals er aan: géén Feel The 50's in Venlo in mei... De organisatie probeert in samenwerking met de stad een nieuwe datum te prikken ná de zomer en ná High Rockabilly in Spanje *** Vanaf zaterdag 13 maart zendt SBS6 het tweede seizoen van de zangwedstrijd We Want More uit. In de aankondiging zagen we een flits van een deelnemende rock ‘n’ roll band. Maar welke band...?


Tsja... welke rock 'n' roll band waagt zich weer eens op de Nederlandse TV?

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Emma Mattucci presenteert haar debuut!

Op komst: de debuut-CD van Emma Mattucci, dochter van Be-Bop's gitarist Mario Mattucci *** En 14 jaar na The Future Looks Like Yesterday is er een nieuw album van de Brusselse sixties surfers The Mighty Gordinis. Teken des tijds: Sounds From A Distant Galaxy is (voorlopig?) enkel te koop als download en het album werd volgespeeld door slechts twéé Gordinis, Eric Vanhoutte en Nico Leonard, die met hun tweetjes alle gitaren, bassen, drums en orgels voor hun rekening namen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Bear Family oprichter Richard Weize kreeg op 2 februari het Bundesverdienstkreuz van de Bondsrepubliek Duitsland uitgereikt uit naam van bundespräsident Frank-Walter Steinmeier. Het Bundesverdienstkreuz wordt sinds 1951 uitgereikt "voor verdiensten op sociaal, filantropisch, wetenschappelijk en zakelijk gebied, internationale samenwerking en inspanningen die het aanzien van Duitsland in het buitenland verhogen". De nu 75-jarige papa beer Weize richte in 1975 het re-issue label Bear Family Records op en werd gehuldigd omdat hij "zijn leven wijdde aan het bewaren en toegankelijk maken van culturele schatten en muzikaal werelderfgoed. Weize’s werk op het gebied van de muziekgeschiedenis is vergelijkbaar met het catalogeren en bewaren van de muziek van Mozart en Schubert". Weize verliet Bear Family in 2015 na meer dan 350 exhaustieve "bear boxen" om Richard Weize Archives op te richten, een platenlabel met nóg exclusievere releases dat hij inmiddels om gezondheidsredenen op non-actief zette *** Part Records (D) werkt volop aan "een drie dagen durende virtuele editie in TV kwaliteit" van de Walldorf weekender in mei, maar houdt nog steeds rekening met de mogelijkheid van een echt live evenement, afhankelijk van reisrestricties en lockdowns ***


Chris Barber links op trombone naast de twee artiesten die hij lançeerde

Op 2 maart overleed de op 17 april 1930 geboren jazz trombonist Donald Christopher "Chris" Barber wiens belang in de geschiedenis van de rock 'n' roll ligt in het feit dat ie enerzijds een brede interesse in blues had, aan de basis lag van de carrière van artiesten als gitarist Alexis Korner en vanaf eind jaren '50 Amerikaanse blues artiesten als Muddy Waters, Big Bill Broonzy en Sonny Terry & Brownie McGhee naar Engeland haalde en daarmee de basis legde voor de Britse rhythm 'n' blues boom van de jaren '60, en anderzijds dat hij zorgde voor het platform dat de skiffle lançeerde: vanaf 1953 was zijn banjospeler-gitarist Lonnie Donegan die zijn eerste trans-Atlantische hit Rock Island Line scoorde als lid van Barber's band mét Chris Barber op contrabas. Rock Island Line stond immers éérst op de 10 inch New Orleans Joys (1954) van Chris Barber's Jazz Band And Skiffle Group alvorens het eind 1955 op single verscheen. Na Donegan's vertrek nam Chris Barber in 1956 nog een skiffle EP op met twee nummers gezongen door Donegan's vervanger Johnny Duncan en twee nummers gezongen door Dickie Bishop, opnieuw met Barber op bas. In 1991 kreeg hij de Order Of The British Empire voor zijn muzikale verdiensten. Barber publiceerde in 2014 zijn autobiografie Jazz Me Blues en kondigde in augustus 2019 aan na 70 jaar te stoppen met optreden. De Big Chris Barber Band treedt evenwel nog steeds op zónder hem. Chris Barber was 91 jaar en leed aan dementie *** Op 16 maart gaat de 365ste opeenvolgende dagelijkse livestream van The Jive Aces (GB) on the air, en ze zijn plan daarmee door te gaan zolang ze niet kunnen optreden. Info: www.jiveaces.com/jivestream

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)


The Wailers met links Bunny Wailer, midden Bob Marley en rechts Peter Tosh

Op 2 maart overleed de op 10 april 1947 in Kingston, Jamaica geboren Neville O'Riley Livingston alias Bunny Wailer, in 1963 samen met Bob Marley en Peter Tosh oprichter van The Wailers. Bob Marley & the Wailers? Reggae? Nou, luister naar hun debuutsingle Simmer Down uit 1963, begeleid door The Skatalites in een productie van Clement "Coxsone" Doss en verschenen onder zowel de naam The Wailers als Bob & the Wailers. Simmer Down is een prachtvoorbeeld van hoe goed de originele uptempo ska wel was vóór die uitgroeide tot de tragere reggae waarmee Bob Marley internationaal zou scoren. Bunny Wailer stapte in 1973 uit The Wailers om een solo carrière te ambiëren die hem middels drie Grammy awards voor Best Reggae Album geen windeieren legde. In 2012 kreeg hij de Orde Van Jamaica (de vijfde hoogste onderscheiding in Jamaica), in 2017 de Orde Der Verdienste (de vierde hoogste officiële onderscheiding). In 2018 kreeg hij spraakproblemen na een beroerte, in juli 2020 werd hij na een tweede beroerte opgenomen in een ziekenhuis dat hij niet meer zou verlaten. Hij werd 73 jaar. Bob Marley overleed in 1981 op 36-jarige leeftijd aan kanker, Peter Tosh werd in 1987 op 42-jarige leeftijd doodgeschoten bij een overval op zijn huis.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

The Delta Bombers hebben hun hele Europese tour 2021 verplaatst naar mei en juni 2022 *** En moest u net hetzelfde zwarte jeansjasje willen als The Delta Bombers: ze hebben een deal gesloten met Levi's voor de fabricatie van een "last nite wash custom stage trucker jacket" met achteraan de groepsnaam en de "classic skull" piratenschedel en vooraan desgewenst je eigen naam geborduurd.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Het Memphis Mansion label (DK) kondigt een luxe uitgave op vinyl aan van de complete Welcome Home Elvis TV special opgenomen op 26 maart 1960 en uitgezonden op 12 mei van dat jaar, inclusief alle nummers gezongen door Frank Sinatra, Sammy Davis Jr, Nancy Sinatra, Joey Bishop en Peter Lawford, "in magische geluidskwaliteit afkomstig van een nieuwe ontdekte acetaat". Welcome Home Elvis, The Acetates zal bestaan uit twee LP’s + een 10 inch, aangevuld met een poster en een booklet. Richtprijs: € 115,- *** Boekenplank: Elvis @ Argentina van Carlos R. Ares behandelt 200 pagina’s lang alle Argentijnse persingen van Elvis platen van 1963 tot 1969. Het naslagwerk is geschreven in het Engels *** En Elvis, The King Of The Rings Volume 1 van Paul Belard bevat 250 pagina’s info over en honderden kleurenfoto’s van de ringen die Elvis bezat én weggaf, en dat waren er blijkbaar zoveel dat er nog een tweede deel komt *** De officiële onthulling van het levensgrote bronzen Elvis beeld op de gerestaureerde brug over de rivier de Usa in Bad Nauheim (D) tussen de Rosenallee en de stadsbibliotheek waar Elvis in 1959 poseerde staat gepland voor 13 augustus.


Elvis toen... en Elvis nu!

24 februari 2021
SCHOOL OF ROCK 'N' ROLL IS OUT FOREVER: GENE SUMMERS OVERLEDEN

Op 17 februari overleed de op 3 januari 1939 in Dallas geboren David Eugene Summers alias rockabillyheld Gene Summers die vanaf 1958 een hele reeks rock 'n' roll favorieten opnam als School Of Rock 'n' Roll, Alabama Shake, Straight Skirt, Nervous, Gotta Lotta That, Twixteen en Fancy Dan. Zijn enige hit in Amerika was evenwel het medium tempo country Big Blue Diamond uit 1963. Hij is steeds muziek blijven maken en was dan ook een van de eerste artiesten die inpikten op de rock 'n' roll revival, met de in Zwitserland verschenen LP’s The Southern Cat Rocks On (1975) en Mister Rock 'n' Roll (1977), gerecycleerd op twee 10 inches op het Franse label Big Beat, Texas Rock 'n' Roll (1980) en Gene Summers In Nashville (1981), en het zijn die twee releases die hem erg populair maakten in West-Europa en leidden tot zijn Europees debuut in 1980 dat toepasselijk plaatsvond in Frankrijk. De eerste heruitgaves volgen snel, White Label uit Nederland in 1981 op kop met de LP Early Rocking Recordings, in 1994 uitgebreid tot de Collector CD School Of Rock 'n' Roll. Vanaf de jaren '80 wordt Summers een regelmatige gast op de Europese festivals, en daar hoorden uiteraard nog meer heruitgaves van zijn fifties materiaal bij, live registraties (Live In Scandinavia, 1983) én nieuwe opnames bij zoals Do Right Daddy (2002) en Reminisce Cafe (2008).

Gene Summers overleed "na een hospitalisatie van een maand ten gevolge van een verwonding opgelopen bij hem thuis". Hij was 82 jaar.

24 februari 2021
PIANIST GENE TAYLOR OVERLEDEN

Op 20 februari overleed de op 2 juli 1952 geboren boogie woogie pianist Gene Taylor, bekendst als de originele pianist van The Blasters in hun hoogdagen begin jaren '80.
Taylor speelde als tiener nog met Big Joe Turner, Lowell Fulson, Pee-Wee Crayton en T-Bone Walker, en zat vanaf 1974 bij James Harman en Canned Heat (1974-1976) alvorens van 1981 tot 1984 het mooie weer te maken bij The Blasters. Na The Blasters speelde hij voor Ricky Nelson. In 1986 verscheen zijn eerste soloalbum Handmade. Vanaf 2007 woonde hij een aantal jaren in België waar hij optrad en opnam met CC Jerome's Jet-Setters (Let Me Ride In Your Automobile, 2010) en de Belgische bluesband Fried Bourbon. Hij trad bij ons ook op als het Gene Taylor Trio, begeleid door Belgische muzikanten. Ook werkte hij met en/of is hij te horen op albums van Ronnie Hawkins, Doug Sahm, The Fabulous Thunderbirds (1993-2006), Fried Bourbon gitarist Tim Ielegems alias Shakedown Tim (Th'Owdown), Big Sandy & the Fly-Rite Boys (It's Time), Dwight Yoakam (Guitars Cadillacs etc. etc.) en The Red Devils.


Gene Taylor tweede van links bij The Blasters

Taylor overleed in zijn slaap in zijn woning in Austin, Texas waar hij ten gevolge van de sneeuwstormen al vijf dagen op rij zonder elektriciteit en water zat. Mogelijk stierf hij aan een hartaanval veroorzaakt door onderkoeling. Hij was 68 jaar.

24 februari 2021
JIM CREIGHTON VAN THE SHAKIN' PYRAMIDS OVERLEDEN

Op 17 februari overleed na een kort ziekbed de 62-jarige James G. Creighton, gitarist van het Schotse trio The Shakin' Pyramids die in 1981 met de LP Skin' Em Up een van die baanbrekende platen uitbrachten die een frisse wind door de rockabilly revival lieten waaien: dit was klassieke semi-akoestische rockabilly maar zeer strak en onweerstaanbaar enthousiast gespeeld.
De eind jaren '70 opgerichte band bracht slechts twee LP’s uit, en na Skin 'Em Up was Celts And Cobras een tegenvaller wegens te rock-achtig geproduced. Alvorens in 1983 te splitten brachten The Shakin' Pyramids voorts vier singles en drie EP’s uit waaronder een skiffle maxi als begeleiders van Lonnie Donegan. Na de split verscheen in 1983 een titelloze compilatie van die twee LP’s en in 2001 verscheen het album Reeferbilly Blowout met live opnames uit 1981. In 2013 verscheen op Raucous Records een titelloos soloalbum van James G. Creighton, twee jaar later gevolgd door Make Some Noise. Creighton begon ook op te treden op rockabillyfestivals, soms begeleid door lokale bands, soms samen met contrabassist Steve Whitehouse (Frenzy) en drummer Rob Tyler (Restless) als The Shakin' Pyramids. De twee andere Shakin' Pyramids, zanger Dave Duncan en ritmegitarist Ken McLellan, speelden na The Shakin' Pyramids in een band genaamd The Véloniños die in 2016 minstens één titelloos album uitbrachten. Creighton overleed aan de gevolgen van een beroerte en een hersenbloeding.

24 februari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Links Tjarko Jeen lang geleden bij The Tin Stars en rechts Tjarko in 2018 bij Shaun Young!

"Onze" Tjarko Jeen die sinds jaar en dag in Austin, Texas woont is enkele weken geleden ernstig ziek opgenomen op spoed. Na een aantal tests moest hij onder het mes voor een niet nader gespecificeerde ingreep. Ondanks enkele kleine complicaties verliep de operatie redelijk goed en op tijd om ernstigere gevolgen te voorkomen. Zijn herstel thuis was nog kantje boordje door de sneeuwstormen en het uitvallen van de elektriciteit en het water, maar dankzij de alertheid en de goede zorgen van zijn buren sloeg Jeen zich er doorheen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen Berlin Shake en geen Rockabilly Rave dit jaar: boek uw vakantie maar al om naar respectievelijk 15 tot 17 april en 16 tot 20 juni 2022 *** Dana Gillespie heeft een autobiografie uitgebracht getiteld Weren’t Born A Man. Daarnaast is ze bezig met de opnames van twee nieuwe albums waarvan één al volledig afgemixt is.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Bill Doggett III, de neef van Bill Doggett, werkt aan een biografie van zijn oom. De in 1996 op 80-jarige leeftijd overleden jaren '50 koning van het jazz en rhythm 'n' blues orgel en de hitmaker van het instrumentale Honky Tonk (1956) zou op 16 februari 105 jaar zijn geworden *** Mark Lee Allen, de platenverzamelaar/dealer die de wereld Twisted Tales From The Vinyl Wastelands en de Rockin' Hillbilly reeks op Cactus Records schonk, kreeg van een andere verzamelaar de opdracht 250.000 singles en 50.000 78 toeren platen uit te sorteren en klaar te stomen voor verkoop. Waar en voor welke prijs het lot op de kop werd getikt is niet bekend gemaakt.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 4 februari overleed zangeres Jessie Smith wiens carrière begon in 1961 met de zwarte rocker My Baby Has Gone onder de naam Little Miss Jessie, te vinden op Ain't Gonna Hush: And Make Some Good Girls Bad en Koko Showcase: A Journey To The Land Of Blues And Rhythm. De B-kant van die single is de rhythm 'n' blues gitaar instrumental St. Louis Sunset Twist van Benny Sharp, de groep van de bandleider van Ike Turner, die op Move On: Vernacular Dances Off The Dance Track staat. Na die single ging Smith zingen bij de eerste officiële en populairste bezetting van The Ikettes, de achtergrondzangeressen van de Ike & Tine Turner Revue. The Ikettes brachten verschillende singles uit onder eigen naam (onder meer in 1965 een cover van Da Doo Ron Ron en het nummer Peaches And Cream dat op de LP Savage Catfish Kick staat) maar mochten zelf niet toeren: zij moesten backings zingen voor Ike & Tina Turner terwijl Ike Turner andere zangeressen de baan opstuurde als The Ikettes. Eind 1965 stapte Smith op om samen met andere ex-Ikettes The Mirettes te vormen die verschillende singles uitbrachten waaronder een soulvolle Stand By Your Man (1969) alvorens in 1971 te splitten. Vanaf dan is Smith actief als achtergrondzangeres ***

Martha Stewart in 1945 in Doll Face

Op 17 februari overleed op 98-jarige leeftijd de op 7 oktober 1922 geboren actrice Martha Stewart, ooit nog zangeres in het orkest van Glenn Miller en in 1964 te zien in de film Surf Party met Bobby Vinton, Jackie DeShannon, The Astronauts en The Routers. Surf Party, een van de weinige beach films in zwart-wit, was de laatste film van Martha Stewart, een van de laatste links met de gouden jaren van Hollywood: haar bekendste film is In A Lonely Place met Humphrey Bogart uit 1950 *** Op 19 februari overleed bluegrass banjospeler Curtis McPeake op 93-jarige leeftijd. Hij nam begin jaren '60 achttien klassieke kantjes op met Bill Monroe's Blue Grass Boys, speelde bij Wilma Lee & Stoney Cooper, George Jones & Melba Montgomery en Danny Davis & the Nashville Brass, en was zowat de vaste vervanger voor Earl Scruggs als die niet beschikbaar was voor concerten en TV opnames van Flatt & Scruggs. In 2017 bracht hij nog een CD uit!


Curtis McPeake in 1994 op de foto met Aart van The Blue Grass Boogiemen

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Robert Gordon onderging op 18 februari een vijf uur durende openhartoperatie. De ingreep verliep voorspoedig *** Op 18 februari overleed de op 19 februari 1968 geboren Mark Anthony Morales alias Prince Markie Dee, het blanke derde van raptrio The Fat Boys die scoorden met hun hiphop covers van Wipeout (1987, met The Beach Boys) en The Twist (1988, "with stupid def vocals by Chubby Checker"). Dee nam van 1984 tot 1991 zeven albums op met The Fat Boys en bracht in de jaren '90 twee soloalbums uit. Later was hij radio DJ en componist/producer voor onder meer Jennifer Lopez en Mariah Carey. Hij overleed één dag vóór zijn 53ste verjaardag. De doodsoorzaak is op dit ogenblik niet gekend.

EPA747, met op dit clipje als muziekje geen Elvis maar de instrumental Big Iron van Al Willis & the New Swingsters

ELVIS: The First EP Of Elvis Presley Around The World is een nieuw boek van 150 pagina’s van Arnaud Guillaume geheel gewijd aan alle internationale releases van Chili over Israël tot Iran van Elvis' titelloze debuut EP uit 1956 met Blue Suede Shoes, Tutti Frutti, I Got A Woman en Just Because *** Een nieuw en interessant boek dat ongetwijfeld stof zal doen opwaaien is The Jewish World Of Elvis Presley waarin auteur Roselle Kline Chartock 252 pagina’s lang de joodse symboliek en factoren in het leven van Elvis bestudeert om tot de slotsom te komen dat dat meer dan een toevallige reeks anekdotes of een onderdeel van zijn godsdienstige studies moet zijn geweest. Het boek behandelt onder meer de Elvis Diner in Israël, de joodse aanwezigheid in Memphis, Elvis' joodse roots (zijn over-over-grootmoeder langs moederskant Nancy Burdine in de jaren 1800 was joods), en de vele joden in en buiten de muziekbusiness die zijn pad kruisten zoals rabbi Alfred Fruchter die hij als tiener in Memphis regelmatig ging helpen, de kleermakers van de koning de Lansky Brothers, minstens vijf Memphis Mafia leden waaronder George Klein, Marty Lacker, Larry Geller en mogelijk Lamar Fike, songschrijvers Jerry Leiber & Mike Stoller, Aaron Schroeder en Ben Weisman, TV presentaor Milton Berle, arts Dr. Nick, fotograaf Alfred Wertheimer en Colonel Parker's secretaresse Trude Forster. Het voorwoord is van Hal Lansky. In 2002 verscheen er al een boek en een DVD getiteld Schmelvis: In Search Of Elvis Presley's Jewish Roots van Jonathan Goldstein en Max Wallace die hetzelfde thema op een luchthartige manier behandelden

3 februari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het volgende corona slachtoffer is De Nieuwe Anita waar Amsterdam BeatClub sinds hun oprichting in 2003 vrijwel maandelijks een feestje gaf, goed voor inmiddels ruim 200 ABC events! Tot begin dit jaar lukte het DNA nog allemaal zonder financiële steun van de overheid en zonder subsidies, maar nu het voortbestaan van de sector zo onzeker is zien ze geen andere oplossing dan een crowdfunding waarbij ze 20.000 euro gaan proberen op te halen om de toekomst van de vluchtheuvel voor de kunst- en cultuurminnende Amsterdammer veilig te stellen.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Rob Glazebrook stopt na 35 jaar met The Playboys: de corona lockdown gaf hem tijd de zaken op een rijtje te zetten en deed hem besluiten om na 45 jaar muziek maken meer tijd te besteden aan zijn gezinsleven en zijn kinderen. Met The Houserockers en zijn rhythm n' blues project met Little Victor Mac onder de naam The Mighty Lo-Fi Kings blijft hij wel nog optreden, zij het op een lager pitje.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Op onder (veel) meer deze singles speelde gitarist Bill Pitman...

Gelukkige verjaardag aan sessiegitarist Bill Pitman die op 12 februari 101 jaar werd. In 1957 gaf hij jazz gitaarles aan Phil Spector, maar na drie maanden bleek dat Spector niet echt voor gitarist in de wieg was gelegd. Een jaar later nodigde Spector hem uit gitaar te spelen op To Know Him Is To Love Him van zijn groep The Teddy Bears, en Pitman zou daarna spelen op elke Phil Spector sessie - op de B-kant van Be My Baby van The Ronettes (1963) stond een instrumental getiteld Tedesco And Pitman, genoemd naar de twee gitaristen op Be My Baby, Tommy Tedesco en Bill Pitman. Samen met de andere muzikanten die Spector's wall of sound optrokken maakte Pitman deel uit van de groep sessiemuzikanten die de geschiedenis ingingen als The Wrecking Crew. Hij speelde six string bass op opnames van Ritchie Valens en gitaar op onder meer Sam Cooke's LP Mr. Soul (1962), Good Vibrations en de LP’s Pet Sounds en Smile van The Beach Boys, Surf City van Jan & Dean (1963), Hal Blaine's LP Deuces, T's, Roadsters & Drums (1963) en Jack Nitzsche's LP The Lonely Surfer (1963). Later speelde hij op Frank Sinatra's Strangers In The Night (1966), Mr. Tambourine Man van The Byrds (1965) en de ukelele op BJ Thomas' Raindrops Keep Fallin' On My Head uit de film Butch Cassidy And The Sundance Kid (1969), slechts één van de meer dan 200 films en TV series waaraan hij meewerkte: zijn gitaarspel is ook te horen in de Elvis film Blue Hawaii (1961) en op het thema van Bonanza, al zijn er meer die dat kunnen claimen want de muzikantenvakbond had het zo geregeld dat dat opnieuw moest opgenomen worden voor elk nieuw seizoen ***

Nog een verjaardag: op 14 februari werd op NBC een grote show uitgezonden getiteld Grand Ole Opry: 95 Years Of Country Music, met naast Marty Stuart en Dolly Parton vooral nieuw niet-country talent, terwijl vaste Opry gasten als Jeannie Seely, Connie Smith en Riders In The Sky schitterden door afwezigheid. Geen idee trouwens hoe ze die datum geprikt hebben, want het radioprogramma dat de Grand Ole Opry zou worden werd voor het eerst uitgezonden op 17 oktober 1925, kreeg op 28 november 1925 de naam WSM Barn Dance, en daarin werden door presentator George Hay de woorden "grand ole opry" voor het eerst uitgesproken op 10 december 1927: het programma ervòòr zond klassieke muziek en opera uit, en Hay sprak op die datum de gevleugelde zinsnede "het voorbije uur hebben we geluisterd naar Grand Opera, nu presenteren we de Grand Ole Opry".

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIPs)

Dat op 8 februari de op 6 maart 1944 geboren Mary Wilson van The Supremes overleed op 76-jarige leeftijd zal u niet ontgaan zijn, maar wat wij er nergens bijlazen was dat The Supremes begonnen als The Primettes, de naam waaronder ze in 1960 één single uitbrachten, het zich in de meidenpop situerende Tears Of Sorrow/ Pretty Baby waarop Wilson lead zong, in tegenstelling tot The Supremes waar de leadzangeres Diana Ross en daarna Ross' vervangster Jean Terrell was. Wilson zong lead op exact 14 Supremes nummers (en daar is ons favoriete Supremes nummer, het door verschillende rockabilly bands gecoverde Can't Hurry Love, niet bij), naast gedeelde leadzang op een aantal andere nummers, maar meestal bleef haar rol beperkt tot backing vocaliste. Wel was zij de Supreme die het langst deel uitmaakte van The Supremes: haar vertrek in 1977 was meteen het einde van de meest succesrijke Motown groep van de jaren '60 en de meidengroep met de meeste hits in de geschiedenis van de popmuziek. Na The Supremes ging Mary Wilson solo. Ze schreef drie autobiografieën, Dreamgirl: My Life As A Supreme (1986), Supreme Faith: Someday We'll Be Together (1990) en Supreme Glamour (2019).

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 26 februari verschijnt The Memphians, het eerste instrumentale album van de in 2017 parttime naar Memphis verhuisde Dale Watson. Het album bevat in tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten géén covers van gitaristen als Scotty Moore, Luther Perkins, Roland Janes of Carl Perkins maar tien eigen instrumentals waarop Watson begeleid wordt door Danny Banks (drums), T. Jarrod Bonta (piano), Carl Caspersen (contrabas) en Jim Spake (sax). Het album werd opgenomen in Watson's Wat-Sun Studios in de kelder van zijn huis in Whitehaven "op enkele minuten van Graceland" dat over een eigen jungle room beschikt en beschikbaar is als airBnB geheel in retro stijl, dus je kan desgewenst bij Dale Watson gaan logeren de volgende keer dat je op bedevaart trekt naar Memphis. Een van de nummers op The Memphians is getiteld Hernando’s Swang naar de Hernando's Hide-A-Way club op Old Hernando Road 3210 in Memphis die Watson in 2018 kocht en liet renoveren tot een diner (met onder meer een Charlie Feathers gebakken kippenschotel) met podium. Watson liet in interviews vallen dat die club waar naar verluidt Elvis, Jerry Lee Lewis en Johnny Cash nog optraden vernoemd wordt in Johnny Burnette's Rock Billy Boogie (1956), maar of de zinsnedes "I know a little spot on the edge of town where you can really dig 'em up and set 'em down, it's a little place called the Hideaway, you do the rockabilly till the break of day" inderdaad verwijzen naar deze club is nog maar de vraag: Johnny Burnette & the Rock 'n' Roll Trio waren van 1954 tot begin 1956 immers het huisorkest van de Hideaway Club in Middleton, Tennessee, een stadje op pakweg 125 kilometer van Memphis. Ook met de tango Hernando's Hideaway uit 1954 uit de musical The Pajama Game heeft Watson's club niets te maken: de fictieve nightclub waar geliefden elkaar in het geheim kunnen kunnen ontmoeten zou volgens onderzoekers gebaseerd zijn op de Hilltop, in de jaren '20 een speakeasy in East Dubuque, Illinois waar ganster Al Capone zich nog verschool alvorens het werd een restaurant werd. Dat liedje werd gecoverd door onder meer Johnnie Ray (1954), Homer & Jethro (1954), The Everly Brothers (1961), The Ventures (1962), Ella Fitzgerald (1963), The Fabulous Plank-Tones (2003) en The Surf Dawgs (2010), en het was de populariteit van het liedje dat de inspiratie vormde voor de naam van verschillende etablissementen wereldwijd, en niet omgekeerd! *** Het zal wellicht niemand verbazen, maar alle mardi gras festiviteiten in februari in New Orleans werden afgelast wegens corona *** In afwachting van de opname van hun vijfde album is Wolf, het debuut album van The Delta Bombers, heruitgebracht op doorschijnend geel vinyl in een oplage van 1000 genummerde exemplaren *** Lou Ferns (Desperados, Eddie & thee Scorpions, Bibi & her Tremblin' Souls) gaat een soloalbum maken ***

Er zijn er nog die het aandurven: op 15 maart verschijnt de eerste uitgave van Lucheonette Magazine, een nieuw gedrukt driemaandelijks tijdschrift over roots muziek, garage rock, rockabilly en western swing. Luncheonette Magazine is een initiatief van Beck Rustic, organisatrice van de New England Shake Up, de vrouw achter Swelltune Records en het lief van High Noon zanger Shaun Young. Nummer 1 bevat interviews met Big Sandy, Becky Lynn Blanca van Los Blancos, Joe Emery van The Ugly Beats en The Thunderchiefs, Michael Hurtt van The Haunted Hearts (en samen met wijlen Billy Miller auteur van het naslagwerk Mind Over Matter: The Myths And Mysteries of Detroit’s Fortune Records) en Guille Jimenez Pou van het Spaanse rock 'n' roll label Sleazy Records *** Over Swelltune Records gesproken: het label kondigt voor 2021 nieuw werk aan van Kyle Eldridge, The Three Blue Teardrops, The Rock-A-Sonics, Michael Hurtt & his Haunted Hearts, Tammi Savoy & the Chris Casello Combo en The Rip'em Ups *** En er is nog een nieuw rock 'n' roll tijdschrift, The Rockabilly Chronicle van Fred "Virgil" Sturgis (F), sinds jaar en dag de man achter de Jumpin' From 6 To 6 en The Rockabilly Chronicle websites. Hij heeft net nummer 1 uit van de gedrukte versie daarvan die deels bestaat uit materiaal dat eerder op die websites verscheen. Jumpin' From 6 To 6 zal focussen op revival en neo-rockabilly en is te koop op Amazon via print-on-demand. De eerste uitgave van 68 pagina’s bevat interviews met fifties rockabilly Pat Cupp en de Britse groep Phil Haley & his Comments, verhalen over The Memphis Rockabilly Band, The Happy Drivers, The Stargazers, Colton Turner en Ripsaw Records, en meer dan 100 album recensies *** Eind januari overleed op 72-jarige leeftijd de op 27 oktober 1948 in Breaux Bridge, Louisiana geboren bluesman Sherman Robertson, ooit omschreven als "een kwart zydeco, een kwart swamp blues, een kwart elektrische blues en een kwart klassieke rhythm 'n' blues". In de jaren '80 speelde hij gitaar voor Clifton Chenier - hij doet mee op Chenier's Live At The San Francisco Blues Festival 1982 en Live At The Long Beach Blues Festival 1983. Na Chenier's dood werkte hij voor Rockin' Dopsie, onder meer op diens Crowned Prince Of Zydeco LP (1986), alvorens solo te gaan. Zijn debuut onder eigen naam, I'm The Man, verscheen in 1994, gevolgd door minstens drie andere albums. Ook speelde hij gitaar op Paul Simon's Graceland (1986). In 2012 kreeg hij een beroerte waarvan hij nooit helemaal herstelde.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Nu reeds aangekondigd voor Elvis Week 2021 van 11 tot 17 augustus in en om Graceland: een Nashville Marathon Sessions 50th Anniversary Concert dat de opnamesessies in Nashville’s Studio B in 1970-1971 in het zonnetje zet met gitarist James Burton, pianist David Briggs, bassist Norbert Putnam, mondharmonica speler Charlie McCoy en tribute artists Terry Mike Jeffrey en Dean Z, en een Elvis In Concert met James Burton, pianist Glen D. Hardin en Terry Blackwood & the Imperials. Bevestigde praatgasten zijn Elvis’ co-ster in Fun in Acapulco (1963) Larry Domasin (het jongetje dat samen met Elvis op de fiets Mexico zingt) en Bill Morris, van 1964 tot 1970 de sheriff van Shelby County en dikke vriend van Elvis sinds hij Elvis in 1965 benoemde tot ere-deputy. Na Elvis' overlijden nam Morris deel aan een spiritistische seance in een poging to communiceren met Elvis' geest. Voor de kapitaalkrachtige fans onder u zijn er voorts exclusieve Down In The Jungle Room rondleidingen à 750 dollar per ticket en Hidden Graceland Tours voor "slechts" 500 dollar per ticket.

3 februari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


De fun zal even moeten wachten...

De organisatie van de Rockin' Resort weekender laat weten dat hun eerste editie opnieuw wordt uitgesteld, om de eenvoudige reden dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. Uw nieuwe afspraak in het Teugel Resort Hotel in Uden wordt 27 en 28 mei 2022. Als het nog goed komt met deze wereld kan u daar reeds terecht op zaterdag 9 oktober voor de tweede Rockin' Resort Bowling *** De vooral op live muziek gerichte Backstage Barber Pub aan de Vesperstraat 8 in Mierlo waar sinds februari 2018 menig rock 'n' roll concert plaatsvond sloot na drie jaar per 1 februari de deuren: ondanks de overheidssteun die ze omwille van de coronaperikelen ontvingen is het met de huidige onzekere toekomst niet meer rendabel om door te gaan. Ook het inpandige Eetcafé Soulmates houdt er mee op *** Afgelopen zaterdagavond 30 januari was er een item over Indorock te zien bij het NPO1 TV-programma Matthijs Gaat Door. Daarin was er aandacht voor Andy Tielman (Tielman Brothers) en te gast was onder meer Eddie Chatelin van de in 1959 opgerichte Crazy Rockers (de bekendste Indo-rock band ná The Tielman Brothers?). Hij maakte deel uit van een aantal musici die enkele (rock ‘n’ roll) nummers ten gehore brachten. Enfin, see it for yourself.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Het zesde seizoen van Peaky Blinders, de Britse gangsterreeks die zich afspeelt in de jaren '20 en '30 en een enorme boost gaf aan de interesse in all things vintage, wordt het laatste, hoewel er eerder sprake was van een zevende reeks. Het gerucht als zou acteur Rowan "Mr. Bean" Atkinson daarin te zien zijn als Adolf Hitler schijnt daarentegen op niets gebaseerd te zijn geweest. De nieuwe reeks zal ten vroegste begin 2022 te zien zijn, waarschijnlijk eerst op BBC One en daarna op Netflix. De producenten delen voorts mede "dat als de TV-reeks gedaan is het verhaal zal verdergaan in een andere vorm", daarmee mogelijk alluderend op een film.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)


Betty Rowland een eeuwigheid geleden in haar hoogdagen...

Op 23 januari werd Betty Jane Rowland, de laatste levende originele burlesque danseres, 105 jaar! De in 1916 geboren roodharige "ball of fire" begon als tiener samen met haar zussen in de vaudeville en evolueerde vandaar in de jaren '30 naar burlesque en striptease. In 1941 begon ze een rechtszaak tegen de makers van de film Ball Of Fire waarin actrice Barbara Stanwyck een burlesque danseres vertolkte, een rol die werd herschreven tot nachtclubzangeres. In 1950 was ze te zien in de "documentaire" International Burlesque, ze was gehuwd met jaren '40 acteur Gus Schilling die heel even in de James Dean film Rebel Without A Cause verschijnt (zijn naam staat niet op de generiek) en had zelf kleine rolletjes in de Ricky Nelson film Love And Kisses (1965) en de Audie Murphy western A Time For Dying (1969). Vanaf midden jaren '60 tot de jaren '90 baatte ze verschillende bars, restaurants en clubs uit *** Dit jaar vieren The Beach Boys hun 60ste verjaardag omdat in 1961 hun debuutsingle Surfin' uitkwam, en daarom komt er mogelijk een TV-special en een nieuwe tour, aldus Al Jardine in een interview met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone: "Een echte complete herdenkingstour is onwaarschijnlijk, maar we willen toch zo'n 10 à 20 steden in de wereld aandoen. We zijn eraan aan het werken, ik kan alleen niet zeggen waar en wanneer. We willen ook de mogelijkheid van een TV-special onderzoeken". De laatste keer dat de overlevende Beach Boys (broers Dennis en Carl Wilson overleden in 1983 en 1998) hun vetes opzij zetten en samen de boer op gingen was in 2012. Voor u begint te juichen: Brian Wilson's manager laat weten "dat er op dit ogenblik niets op tafel ligt. Niemand heeft ons benaderd of daar met ons over gesproken" *** Capitol Records in Los Angeles sluit zijn mastering en tape archivatie en restauratieafdelingen, met als reden de toenemende concurrentie via gemakkelijk beschikbare en goedkope hardware en software: zowel mastering als digitalisering van bestaande opnames werd steeds meer uitbesteed. Merkwaardig: toen mastering veteraan Ron McMaster in 2018 na 38 jaar Capitol Tower met pensioen ging zei hij in een interview dat de aanvragen voor mastering zo talrijk waren dat er tot vier vinyl masters per dag afgewerkt werden, wat hij een moordend tempo noemde. Het vintage analoge materiaal waaronder twee legendarische Neumann lathes om 7, 10 en 12 inch vinyl te masteren zou voorlopig niet van de hand gedaan worden. De vrijgekomen ruimte zou geconverteerd worden in kleine opnamestudio’s, want met opnemen zelf valt nog wel geld te verdienen en een gigantische opnameruimte zoals Studio A waar Frank Sinatra opnam met een compleet orkest is ook niet altijd even handig. Geruchten dat het niet goed zou gaan met de Capitol label groep doen de ronde sinds het bedrijf in 2007 de in 1956 gebouwde iconische 13 verdiepingen tellende Capitol Tower op de hoek van Hollywood en Vine in 2007 verkocht om hem daarna opnieuw te leasen *** Nog meer zakennieuws: de New Yorkse muziekgroep Primary Wave heeft de Sun Entertainment Corporation, zeg maar Sun Records gekocht, inclusief de rechten op de bijna 6000 master recordings van onder meer Johnny Cash (I Walk The Line, Folsom Prison Blues), Jerry Lee Lewis (Whole Lotta Shaking Goin’ On, Great Balls Of Fire), Carl Perkins (Blue Suede Shoes), Roy Orbison (Ooby Dooby) en Billy Lee Riley (Red Hot), het Sun logo en de in 2016 geopende Sun Diner in Nashville. Het bedrag van de multi million deal is niet bekend gemaakt maar de New York Times schat de som op zo'n 30 miljoen dollar. De huidige jaaromzet van Sun Records is 4 miljoen dollar. John A. Singleton blijft aan het roer als president van Sun Records. Primary Wave zegt te willen focussen op "marketing, branding, een digitale strategie, licensing, en film en TV-productie". Sun Records werd opgericht in 1952 door Sam Phillips die het label in 1969 verkocht aan Mercury producer Shelby Singleton die Sun verhuisde naar Nashville en toevoegde aan zijn bestaande SSS International en Plantation labels. De Singleton broers runden Sun samen tot Shelby's overlijden in 2009. Primary Wave is vooral actief inzake het beheren van rechten en controleert meer dan 15.000 songs van artiesten als Paul Anka, Frankie Valli & the Four Seasons, Ray Charles, Count Basie, Burt Bacharach, Bob Marley, Smokey Robinson, Whitney Houston, Prince, Olivia Newton-John, Aerosmith, Kurt Cobain en Alice Cooper. Sam Phillips overleed in 2003. De huidige Sun studio in Memphis maakt geen deel uit van de overeenkomst want die is volledig onafhankelijk. Elvis' 22 Sun opnames maken uiteraard evenmin deel uit van de transactie: Sam Phillips verkocht alle rechten daarop in november 1955 aan RCA Records voor 35.000 dollar ***


Sly Stone (midden) in zijn jonge jaren

Op komst op het Britse re-issue label Ace Records: Yellow Moon, The Complete Recordings 1961-1962 van Sly & The Viscaynes oftewel de complete vroege vocal groep opnames van de latere funk superster Sly Stone in "upgraded sound van de correcte master bronnen, inclusief onuitgebracht materiaal, recent ontdekte tapes, alternatieve uitvoeringen en onuitgegeven demo’s, met een booklet boordevol illustraties uit de groep’s persoonlijke archieven en een essay van 9000 woorden gebaseerd op input van alle groepsleden en commentaar van de nu 77-jarige Sly Stone zelf.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 25 januari overleed op 85-jarige leeftijd de op 25 januari 1936 geboren Arnold Peavy Parker die in 1956 met zijn Southernairs één rockabillysingle uitbracht op Starday, Find A New Woman, of beter gezegd een halve rockabilly single want de eigenlijke A-kant People Laugh At A Fool was een pure countryweeper. Hij trad op in de Louisiana Hayride (samen met Elvis!) en de Big D Jamboree in Dallas, maar Find A New Woman was Parker's enige bijdrage tot de rock 'n' roll: voor de rest kennen wij van hem alleen een handvol countrysingles uit de jaren '60 en '70 opgenomen als Arnold Parker & the Mustangs, al zit daar wel een soulvolle cover van Sam Cooke's Bring It On Home tussen. Parker stopte met de muziek in 1973 en ging werken in de olie-industrie. Het bootleg succes van Find A New Woman in Europa zorgt ervoor dat hij opnieuw ging optreden, wat hij tot minstens 2016 deed ***


Little Richard zingt Long Tall Sally in de film Don't Knock The Rock:
je ziet Grady Gaines op de piano staan toeteren maar je hoort Lee Allen...

Op 29 januari overleed op 86-jarige leeftijd Little Richard's op 14 mei 1934 geboren tenorsaxofonist Grady Gaines. Gaines was studiomuzikant voor Don Robey's in 1949 in Houston opgerichte Peacock Records, het label waarvoor Little Richard opnam in 1953, als hij in 1955 wordt benoemd tot leider van Little Richard's begeleidingsgroep The Upsetters. Toch speelt hij niet mee op de meeste van Richard's rock 'n' roll klassiekers: volgens onze Little Richard LP-box The Specialty Sessions doet Graines alleen mee op She's Got It (1956), Keep A Knockin' (1957), Ooh My Soul (1957), I'll Never Let You Go (Boo Hoo Hoo Hoo,1957), She Knows How To Rock (1957) en Whole Lotta Shaking Goin' On (1957) - daarnaast was het steevast Lee Allen, en zo ook in het beroemde clipje uit de film Don't Knock The Rock (1956) waarin Gaines tijdens Long Tall Sally bovenop de piano springt: je ziet Graidy Gaines spelen, maar eigenlijk hoor je Lee Allen! Toen Little Richard het licht zag en stopte met optreden werd Gaines eerst ingehuurd door Dee Clark en Little Willie John om vanaf 1960 met zijn Upsetters de vaste band van Sam Cooke te worden, maar ook hier lijkt het ons of Gaines op de platen meer niet dan wel meespeelde: in die dagen was het immers gebruikelijk dat de opnames werden gemaakt met studiomuzikanten. Na het overlijden van Sam Cooke in 1964 werkt hij voor onder meer Bo Diddley, Jackie Wilson, Diana Ross & the Supremes en Gladys Knight & the Pips. In de jaren '70 en '80 trek hij zich geleidelijk terug uit de muziek en werkt hij een tijdje als transportmanager voor hotels. Applaus werkt evenwel verslavend en in 1985 richt hij een nieuwe groep Texas Upsetters op. Hij bracht drie solo-CD’s uit: Full Gain (1988, met als gast zijn jongere broer, bluesgitarist Roy Gaines die in de jaren '50 Skippy Is A Sissy opnam), Horn Of Plenty (1992) en Jump Start (2002). Grady Gaines trad voor zover wij weten nog steeds op, tegenwoordig samen met zijn Grady Gaines Jr. Wie meer wil weten over hem diene op zoek naar zijn in 2015 verschenen biografie I’ve Been Out There van auteur Rod Evans.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Kris Kristofferson in betere tijden met Black Raven

De 84-jarige Kris Kristofferson heeft officieel aangekondigd te stoppen met optreden. Kristofferson is de componist van Help Me Make It Through The night (1970), Sunday Morning Coming Down (Johnny Cash, 1970) en Me And Bobby McGee (Janis Joplin, 1971). Samen met Johnny Cash, Waylon Jennings en Willie Nelson vormde hij country supergroep The Highwaymen (1985-1995), hij acteerde in zo'n 70 films, en in Duitsland werkte hij samen met teddyboy band Black Raven toen die onder de naam Rocket To Stardom een Kris Kristofferson tribute band opzetten. Ondanks gezondheidsproblemen (hij werd gediagnoseerd met de ziekte van Lyme die zenuwletsel kan veroorzaken en leed aan geheugenverlies ten gevolge van verkeerde medicatie) trad Kristofferson nog steeds op: zijn laatste optreden vond plaats op 30 januari 2020 op de vijfde Annual Outlaw Country Cruise, zoals wel vaker de laatste jaren begeleid door leden van Merle Haggard’s groep The Strangers. Het laatste nummer dat hij daar speelde was het in retrospect toepasselijke Please Don’t Tell Me How The Story Ends.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

We worden oud: Elvis' dochter Lisa Marie Presley vierde op 1 februari haar 53ste verjaardag *** De volgende Follow That Dream release wordt een deluxe 3 CD-uitgave met de complete opnamesessies van His Hand In Mine, in 1960 Elvis' derde studio album en het eerste van zijn drie gospel albums. Benieuwd wat ze, behalve een booklet van 28 pagina’s, nog zullen toevoegen aan FTD's eerdere "definitieve" dubbel-CD van His Hand In Mine uit 2008, want voor zover wij er nog enig zicht op hebben ontbraken daarop enkel twee of drie officieel onuitgebrachte outtakes van In My Father's House en mogelijk Surrender.

Elvis in 1960

27 januari 2021
JIMMIE "HONEYCOMB" RODGERS OVERLEDEN

Op 18 januari overleed Jimmie Rodgers die in 1957 de top van de Billboard Hot 100 bereikte met het nummer Honeycomb.
De op 18 september 1933 geboren James Frederick Rodgers mocht in zijn vrije tijd graag zingen en kreeg een contract aangeboden door Roulette Records nadat hij deelnam aan een talentenjacht op televisie. Honeycomb, nochtans een cover van een uptempo popcrooner met western inslag waarvan de originele versie dateert uit 1953 en gezongen werd door Georgie Shaw en het orkest van Jimmy Leyden, zal tot het einde der tijden met Jimmie Rodgers geassocieerd worden die er een millionseller mee scoorde, er een gouden plaat voor kreeg, en er niet alleen de Billboard Hot 100 mee aanvoerde maar ook de zevende plaats van de Country 'n' Western Best Sellers In Stores chart en gek genoeg zelfs de eerste plaats van de R 'n' B Best Sellers lijst mee haalde. The McGuire Sisters vernoemden het in hun hit Sugartime, en het werd gecoverd door Ricky Nelson (1957), Leroy Van Dyke (1962), Bobby Vee & the Crickets (1963) en in Engeland door Marty Wilde (1957). Rodgers zou tot 1960 nog vier keer de Top 10 halen, waarvan vooral Kisses Sweeter Than Wine is blijven hangen. In 1958 zong hij het thema van de Paul Newman film The Long Hot Summer, in 1961 was hij te zien in de western The Little Shepherd Of Kingdom Come, in 1964 in de oorlogsfilm Back Door To Hell. De hits droogden na verloop van tijd op, tot hij in 1966 nog een keertje tot de Top 40 wist door te dringen met It's Over dat live werd gecoverd door Elvis Presley in april 1972 in de TV special Aloha From Hawaii. In 1995 werd het gecoverd door Andy Tielman voor zijn album Memories Of Elvis! In 1968 zou Rodgers voor het laatst in de hitparade opduiken toen het door Ernie Maresca (Shout Shout Knock Yourself Out, 1962) geschreven Child Of Clay de 31ste plaats van de Billboard lijsten bereikte. Het noodlot sloeg toe toen Jimmie Rodgers in 1967 in elkaar werd geslagen en daar een schedelfractuur aan overhield, een zaak die nooit is uitgeklaard: Rodgers heeft altijd beweerd dat hij werd aangevallen door een politieagent die handelde in opdracht van Roulette Records wiens eigenaar Morris Levy banden had met de maffia omdat hij achterstallige royalties opeiste, een theorie die wordt verdedigd door Tommy James (Tommy James & the Shondells, Hanky Panky, 1964) die ook bij Roulette zat in zijn autobiografie Me, The Mob And The Music (2010). Volgens een politierapport werd Rodgers tegengehouden omdat hij met zijn auto over de weg slingerde en waren zijn verwondingen het resultaat van een val. Er kwamen acht rechtszaken aan te pas tussen Rodgers en de stad Los Angeles vooraleer Rodgers een onderlinge regeling in der minne buiten de rechtbank om aanvaarde. In de jaren '70 haalde hij sporadisch nog de Billboard Country en Easy Listening charts maar optreden zou hij pas opnieuw gaan doen vanaf begin jaren '80. In 2010 verscheen zijn autobiografie Dancing On The Moon: The Jimmie Rodgers Story, in 2012 had ie een hartaanval, en in 2013 werd in zijn woonplaats Camas, Washington de Jimmie Rodgers Avenue naar hem genoemd. Hij kon niet meer zingen door een ziekte aan zijn stembanden. Rodgers was 87 jaar.

En voor de 100.00ste keer: Jimmie Rodgers was géén familie van de in 1933 (het jaar waarin ónze Jimmie Rodgers werd geboren) op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose overleden countrypionier Jimmie Rodgers, noch van de in 1997 op 73-jarige leeftijd overleden bluesgitarist Jimmy Rogers.

27 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen D-Day dit jaar in de Cruise Inn in Amsterdam, om de gekende reden. Het langst lopende gratis rockabilly festival van Nederland verplaatst zijn 35ste editie naar zaterdag 11 juni 2022.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De rechtbank van koophandel van Hasselt heeft Break Away, de vzw (het Belgische equivalent van een stichting) achter Blues Peer bankroet verklaard. Door het wegvallen van de inkomsten van vorig jaar toen de 36ste editie geschrapt werd omwille van de coronacrisis was het onmogelijk om uit de vaste kosten te komen, en of er nu nog een nieuwe editie komt valt af te wachten: de rechtbank heeft een curator aangesteld en er wordt naarstig naar een overnemer gezocht om het festival voort te zetten. Daarnaast wordt er in de omgeving van Blues Peer ook gewezen op de logge organisatie, de gestegen toegangsprijzen, een veroudering van zowel artiesten als publiek, en het er niet in slagen het festival te verjongen. In het verleden stonden in Peer onder meer Chuck Berry, Bo Diddley, Ike Turner, Cab Calloway, Ray Charles, Hank Ballard, Johnny Otis, Lonnie Mack, Etta James, Danny Gatton en Candye Kane op de planken, voor juli 2021 stonden onder meer George Thorogood & the Destroyers (USA) en Rowen Hèze geprogrammeerd.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 19 januari overleed op 81-jarige leeftijd Peter Wynne, voormalig Brits tieneridool uit de stal van manager Larry Parnes. Wynne maakte zijn platendebuut in 1959 met de single Chapel Of Dreams/ Twilight Time, twee covers van respectievelijk The Dubs en The Platters, en stond op 16 april 1960 samen met Gene Vincent en Eddie Cochran op de affiche van de Bristol Hippodrome. Naar hij graag mocht vertellen nam hij die avond samen met zanger Johnny Gentle een taxi terug naar Londen en vroegen Cochran en Vincent om mee te rijden, maar er was geen plaats omdat zowel Wynne als Gentle hun vriendin er bij was. De rest van het verhaal is bekend: Cochran en Vincent namen een andere taxi die crashte en Eddie Cochran zou het ongeval niet overleven. Singles van Peter Wynne waren Ask Anyone In Love/ I Need You Close Again (1961), Our Concerto (1961), The Wall (1962) en het James Bond-achtige I'm A Fool To Want You (1964). In 1967 bracht hij ook een popsingle uit onder het pseudoniem Simon Smith getiteld This Is My Beloved (1967). In de jaren '70 werkte hij als postbode en Elvis imitator. In 2019 verscheen zijn autobiografie Chapel Of Dreams. Qua re-issue kennen wij van hem enkel de dubbele CD-R The Story uit 2017 op Peaksoft Media *** What's up doc? Dr. Martens spreekt nu blijkbaar ook de aandeelhouders en beleggers aan want het schoenenlabel gaat in Londen naar de beurs. Wie de combat boots associeert met skinheads en punkers zal verbaasd opkijken dat de oorsprong van het op en top Britse bedrijf in Duitsland ligt, meer bepaald bij Klaus Märtens, in de jaren '40 legerarts in nazi-Duitsland. In 1945 verzwikte hij zijn enkel tijdens een skireis in de Beierse Alpen en omdat hij zijn strakke legerschoenen te oncomfortabel vond bracht tijdens zijn herstel verbeteringen aan met zachter leder en met lucht gevulde zolen. In 1947 opende hij in het Beierse Seeshaupt zijn eerste winkel, in 1952 de eerste fabriek. Zijn orthopedische schoenen vielen in den beginne vooral in de smaak bij oudere huisvrouwen die op zoek waren naar stevige en gemakkelijke schoenen, en het succes werd over het Kanaal opgemerkt door de Britse schoenenfabrikant The Griggs Company die zeven jaar later het patent op de speciale zolen kocht en de naam veranderde naar het voor de Engelsen iets makkelijker bekkende Dr. Martens zonder trema. De eerste schoen rolde van de fabrieksband op 1 april 1960 en dat model dat nog steeds gemaakt wordt werd genoemd naar die specifieke datum: 1460. Het is ook in Engeland dat de schoen z’n braaf orthopedisch imago van zich afschudde en omruilde voor een rebelser jasje. Het merk werd begin jaren '60 eerst omarmd door mijnwerkers, fabrieksarbeiders, politieagenten en postbodes, enkele jaren later begonnen de subculturen zich de bottines toe te eigenen. Tegenwoordig maakt Dr. Martens maakt behalve schoenen ook kleding, riemen, tassen en verzorgingsproducten voor schoeisel. Naast de 1460 blijven ook de 1461 (de lage boots) en de 3989 (de brogues) populair. Dr. Martens werd in 2014 voor 380 miljoen euro verkocht aan de investeringsmaatschappij Permira Holdings. In de eind september afgesloten eerste jaarhelft van het boekjaar 2020 werd een omzet behaald van 318 miljoen pond, omgerekend 353 miljoen euro, 18 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat nam met 30 procent toe tot meer dan 86 miljoen pond oftewel 95 miljoen euro.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s/'60s)

Op 15 januari vond op Amazon Prime de wereldpremière plaats van de film One Night In Miami die zich afspeelt in de nacht van 25 op 26 februari 1964, de nacht waarin Sam Cooke, de gloednieuwe wereldkampioen zwaargewichten Cassius Clay vóór hij Muhammad Ali werd, activist Malcolm X en voetballer Jim Brown zich in één motelkamer bevonden en transformeerden in voortrekkers van de burgerrechtenbeweging. Ook Jackie Wilson komt voor in de film. De rol van Sam Cooke wordt vertolkt door acteur-zanger Leslie Odom Jr. die in het theater onder meer in de musical Jersey Boys speelde. Daarnaast is hij actief als jazzzanger: in de film zingt hij zelf Sam Cooke songs als You Send Me , I Love You (For Sentimental Reasons), Having A Party en Chain Gang. Daarnaast komt in de film één nummer voor gezongen door Sam Cooke's in 2017 overleden broer LC Cooke, Put Me Down Easy uit 1963. Merkwaardig: de rol van Sam Cooke's echtgenote Barbara Cooke wordt vertolkt door Odom's echtgenote actrice Nicolette Robinson.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Alle Europese data van Los Lobos (USA) deze zomer zijn uitgesteld tot 2022. Voor de nieuwe data: check onze steeds meer de buikriem aanspannende Be There!©... *** Bluegrass mandolinespeler Ricky Skaggs kreeg op 13 januari op het Witte Huis de National Medal For The Arts uitgereikt door president Trump. De 66-jarige Skaggs die zijn carrière begon bij Flatt & Scruggs en bij Ralph Stanley’s Clinch Mountain Boys werkte in het verleden samen met zeer veel artiesten (JD Crowe, Tony Rice, Emmylou Harris, Dolly Parton, Ry Cooder), ook uit andere muziekgenres, en is een politiek en cultureel vrij neutrale, niet-controversiële artiest die zich evenwel pro-Trump uitte. Daarnaast kwam Skaggs, door sommigen beschouwd als de Bill Monroe van zijn generatie, sinds een vierdubbele hartoverbrugging in juni 2020 vooral in het nieuws door zijn religieuze uitspraken. Ook mainstream countryzanger Toby Keith die vooral populair was in de jaren '90 kreeg de National Medal For The Arts, de hoogste officiële Amerikaanse overheidsonderscheiding voor kunstenaars. In 2019 kreeg ook bluegrasszangeres Alison Krauss de National Medal For The Arts van president Trump, en countryzangeres Loretta Lynn kreeg er een van president Obama *** Op 11 januari overleed op 71-jarige leeftijd Carter Alexander Howard, de laatste levende zoon van de op 28 maart 2020 op 91-jraige leeftijd overleden countryzangeres Jan Howard. Howard had drie zonen: Jimmy, Carter (Corky) en David. Jimmy, de oudste, was killed in action in Vietnam twee weken na het verschijnen van Howard's single My Son, de smeekbede van een moeder die bidt dat haar zoon gezond en wel terugkomt uit Vietnam. Jongste zoon David pleegde in 1972 zelfmoord na drugsproblemen. Ook Carter diende in het leger als Airborne Ranger in de 101ste divisie. Na zijn legerdienst zette hij een makelaarskantoor op *** In de senaat van de staat Tennessee is op 13 januari House Bill 135 ingediend, een wetsvoorstel om een buste in het Tennessee state capitol van de controversiële geconfedereerde generaal Nathan Bedford, van 1867 tot 1869 de eerste Grand Wizard van de in 1865 opgerichte Ku Klux Klan, te vervangen door een standbeeld van de op 19 januari 75 jaar geworden countryzangeres Dolly Parton, voor haar inzet en werk voor de kunsten en de filantropie: haar in 1995 opgerichte Dollywood stichting die strijdt tegen ongeletterdheid "schonk aan Amerikaanse kinderen studiebeurzen en meer dan 133 miljoen gratis boeken", haar My People fonds schonk in 2016 negen miljoen dollar aan mensen die have en huis verloren in de bosbranden van Gatlinburg, en "haar schenking in april 2020 van 1 miljoen dollar voor corona onderzoek was essentieel voor de ontwikkeling van het Moderna corona vaccin". De meningen omtrent het standbeeld zijn echter verdeeld: enerzijds is Parton onwaarschijnlijk populair in haar geboortestaat Tennessee, anderzijds gaan er stemmen op dat het tijd wordt dat er eindelijk eens standbeelden komen voor de zwarte inwoners van Tennessee, bijvoorbeeld voor de in Memphis geboren Aretha Franklin. Iemand stelde in deze zelfs een standbeeld voor van mondharmonicaspeler DeFord Bailey, de eerste zwarte performer op de Grand Ole Opry, al is die natuurlijk niet van dezelfde allure als Dolly Parton *** Nog meer countryartiesten met een standbeeld: in 2012 kreeg Willie Nelson een standbeeld vóór het Moody Theater (home of Austin City Limits, adres Willie Nelson Boulevard West 310 in Austin, Texas) en in oktober 2020 kreeg Loretta Lynn een standbeeld vóór het Ryman auditorium, home of the Grand Ole Opry *** Op 24 januari overleed de 81-jarige James White die in 1964 op 25-jarige leeftijd in Austin de Broken Spoke honky tonk opende, oorspronkelijk een restaurant waaraan een jaar later een danshall werd gebouwd. Bob Wills & the Texas Playboys speelden er in 1966, Willie Nelson in 1967, Roy Acuff, Tex Ritter, Ernest Tubb, Kitty Wells en George Strait volgden, en later was het de beurt aan de nieuwe generatie als Asleep At The Wheel, Dale Watson die er in 2008 de live DVD I Don't Drink Normally filmde, Jesse Dayton, Two Tons Of Steel, Marcia Ball en The Derailers. White richtte Broken Spoke Records op waarop van 1988 tot 2005 een dozijn releases verschenen van vooral western swing fiddler Alvin Crow. Anno 2021 staat de Broken Spoke er nog steeds op South Lamar Boulevard 3201, omringd door nieuwe hoogbouw en gerund door James White’s dochter Ginny White-Peacock. James White had recent een hartoperatie.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Graceland bezoeken zonder naar Memphis te vliegen? Vanaf heden kan het via een twee uur durend virtueel livebezoek aan Elvis' landgoed "vanaf de ingang tot de meditatietuin", en dat is een primeur. De Graceland Virtual Live Tours beloven "Elvis' auto’s, jumpsuits, gouden platen, filmmemorabilia, nooit eerder geziene hoogtepunten, een blik achter de gordijnen, en toegang tot Elvis' Corvair 880 straalvliegtuig de Lisa Marie en de Elvis Presley’s Memphis tentoonstelling", onder leiding van uw gids Angie Marchese, vice-presidente van de Graceland archieven, aan wie u ook vragen kan stellen. Voorlopig staan er drie virtuele bezoeken gepland op 27 januari, 25 februari en 25 maart, met telkens andere items die aan bod komen. Graceland is momenteel trouwens gewoon open maar moet zich houden aan corona regels en limieten inzake bezoekersaantallen. Je kan deelnemen voor 100 dollar, de bezoeken vinden plaats via een gesloten Facebook groep en de video blijft daarna 72 uur beschikbaar. Info: www.graceland.com/virtual-tour

 

*** Op 29 december overleed op 68-jarige leeftijd Kwok Lam-Sang (1952-2020) alia Lan Kwai Fong Elvis alias Melvis Kwok, Elvis busker in Hong Kong. De in 1952 in Indonesië uit Chinese ouders geboren verhuisde in 1974 naar Hong Kong en begon Elvis te imiteren begin jaren '80. Iedereen heeft een beetje Elvis in zich en in 1992 werd hij full time busker als de Cat King zoals Elvis in Hong Kong bekend staat. Voor zover wij weten heeft hij nooit platen opgenomen. Hij overleed aan nierfalen *** Zie https://www.scmp.com/video/arts-culture/3065018/spirit-elvis-presley-lives-hong-kongs-melvis *** Ook dood: de 74-jarige Narinder "Peter" Singh alias "The Rocking Sikh", de Elvis imitator met de tulband uit Swansea. Singh werd in 1946 geboren in Pakistan en emigreerde als kind met zijn ouders naar Engeland waar hij Engels leerde aan de hand van Elvisplaten. Tussen 1981 en 2004 bracht hij minstens vijf singles en één cassette uit met nummers als Rocking With The Sikh, Turbans Over Memphis, Bhindi Bhaji Boogie en Elvis I'm On The Phone. Hij tourde in Kenya, een land met een grote Sikh bevolking, en had in Swansea een takeaway restaurant genaamd Gracelands met op de menukaart de Love Me Tender burger, een Burning Love curry en het éénpersoonsgerecht Are You Lonesome Tonight. Gezondheidsproblemen hadden hem al enige tijd op non-actief gezet, en Singh woonde al een aantal jaren in een verzorgingstehuis

 

*** Op komst: een biografie van Elvis' in 1965 op slechts 39-jarige leeftijd aan een hersentumor overleden contrabassist Bill Black door Henrik Knudsen van het Deense Memphis Mansion. Knudsen verkreeg voor het boek (werktitel: Don't Be Cruel, The Story Of Bill Black) dat ook aandacht zal besteden aan het Bill Black Combo, Black's succesvolle instrumental band post-Elvis, de medewerking van Black's jongere broer Johnny Black, zelf ook contrabassist: Johnny Black verving Dorsey Burnette bij Johnny Burnette & the Rock 'n' Roll trio en is de contrabassist bij hun verschijning in de film Rock Rock Rock (1957). Een releasedatum is nog niet bekend.

20 januari 2021
PHIL SPECTOR OVERLEDEN: HET EINDE VAN EEN DRAMATISCH LEVEN

Op 16 januari overleed Phil Spector, de legendarische producer wiens muzikale erfenis altijd in negatieve zin overschaduwd zal blijven door zijn persoonlijkheid: Spector overleed in de gevangenis waar hij een celstraf van 19 jaar uitzat voor moord.
De op 26 december 1939 geboren Harvey Phillip Spector begon zijn carrière in 1958 als oprichter, gitarist en zanger van het trio The Teddy Bears. Spector schreef hun nummer 1 hit To Know Him Is To Love Him, gebaseerd op het grafschrift van zijn vader die zelfmoord pleegde. Eind 1961 was hij mede-oprichter van Philles Records en op zijn 21ste werd hij de jongste Amerikaanse labeleigenaar. Hij leerde het vak van producer Stan Ross van de Gold Star Studios in Hollywood, en schreef onder meer Spanish Harlem (Ben E. King) en Chapel Of Love (The Dixie Cups), speelde gitaar op On Broadway (The Drifters), werkte met LaVern Baker en Ruth Brown, en was producer van Corrine Corrina (Ray Peterson), Under The Moon Of Love en Pretty Little Angel Eyes (2x Curtis Lee), en I Love How You Love Me (The Paris Sisters). Zijn grootste successen waren meidengroepen als The Ronettes (Walking In The Rain, Be My Baby, Baby I Love You) en The Crystals (Then He Kissed Me, Do Doo Ron Ron, There's No Other (Like My Baby), Uptown, He's A Rebel) die hij onderdompelde in zijn "wall of sound", een gelaagde muur van symfonisch, bijna wagneriaans geluid waarbij de studio zelf een instrument werd. Spector werd een van de invloedrijkste producers van de jaren '60 en zou later werken met The Righteous Brothers (You've Lost That Lovin' Feelin', Unchained Melody), Ike & Tina Turner (River Deep Mountain High, 1966), The Beatles (de LP Let It Be, 1970), George Harrison (My Sweet Lord, 1970), Dion (de LP Born To Be With You, 1974), The Ramones (de LP End Of The Century, 1979) en Celine Dion. Tot midden jaren '70 had hij de hand in bijna 50 Top 40 hits, 18 Top 10 singles en zeven nummer 1's in de Amerikaanse hitparades.

Spector's talent werd echter steeds meer overschaduwd door zijn excentrieke gedrag. De grens tussen genialiteit en gestoorde gekte is soms flinterdun, vraag maar aan producers Joe Meek en Brian Wilson van The Beach Boys, en aan kunstenaars als Vincent van Gogh. Wij zijn geen psychologen, verre van, maar we vermoeden dat achter Spector's obsessies een ingewikkeld kluwen zat van frustratie, minderwaardigheidsgevoelens, controledwang, verlatingsangst, pathologische jaloezie, vrouwenhaat, druggebruik, een fascinatie voor vuurwapens, geweldpleging en agressie, wellicht verergerd door een verkeersongeval in 1974 waarbij hij door de voorruit van zijn auto werd gekatapulteerd. Ronettes leadzangeres Veronica Bennett alias Ronnie Spector met wie hij gehuwd was van 1968 tot 1974 schreef in 1990 in haar autobiografie Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts And Madness dat Spector haar gevangen hield op zijn landgoed en haar verbood op te treden. Daarnaast moest ze alle rechten op haar platen en haar hoederecht over hun kinderen opgeven omdat Spector had gedreigd haar te laten doden door een huurmoordenaar. Tijdens de rechtszaak waarin hij veroordeeld werd voor moord verklaarden zijn advocaten dat Spector leed aan Parkinson, aan een bipolaire stoornis en aan manische depressie.
Spector werd in 2003 gearresteerd na de moord op de 40-jarige actrice Lana Clarkson die hij ontmoette in de bar waar ze als serveerster werkte. Hij nam haar mee naar zijn villa voor een afzakkertje dat eindigde toen ze een kogel dwars door haar mond kreeg. Volgens zijn advocaten had Clarkson zelfmoord had gepleegd bij een “uit de hand gelopen spelletje Russische roulette” en werd geen DNA van Spector aangetroffen op Clarkson's handen. De rechtszaak sleepte jarenlang aan, onder meer omdat de jury het bij een eerste proces niet eens raakte over schuld of onschuld. Was het moord, zelfmoord, onvrijwillige doodslag of een ongeluk? Pas in 2009 werd Spector uiteindelijk tijdens een tweede proces veroordeeld tot 19 jaar cel. In 2024 zou hij in aanmerking komen voor een aanvraag tot vervroegde invrijheidsstelling.
Phil Spector werd 81 en overleed in de gevangenis van het Californische Stockton die zwaar geteisterd is door het coronavirus. In december werd ook Spector gediagnoseerd als besmet, maar de officiële doodsoorzaak is voorlopig een natuurlijke dood.

13 januari 2021
SUN ARTIEST EDWIN BRUCE OVERLEDEN

Op 8 januari overleed de op 29 december 1939 in Keiser, Arkansas geboren en in Memphis opgegroeide William Edwin Bruce Jr. die twee singles uitbracht op Sun Records, More Than Yesterday/ Rock Boppin' Baby (Sun 276 in 1957) en Sweet Woman/ Part Of My Life (Sun 292 in 1958). In 1961 volgde op RCA de single Spun Gold/ Flight 303 die een teen ballad koppelde aan een death disc, in 1962 schreef hij Save Your Kisses voor Tommy Roe en in 1963 haalde hij met See The Big Man Cry net niet de Billboard Hot 100 - het liedje bubbelde onder op nummer 109. Beide songs werden uitgegeven door Bill Justis bij Tuneville Music en Charlie Louvin haalde in 1965 de zevende plaats van de Billboard country charts met een cover van See The Big Man Cry. In de jaren '60 was Bruce die zich inmiddels Ed Bruce noemde voornamelijk actief als countryzanger. Zijn grootste succes als songschrijver was zijn originele uitvoering in 1975 van Mammas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys waarmee hij de country Top 15 bereikte. In 1978 werd het een reuze hit in de coverversie van Willie Nelson & Waylon Jennings en in 1979 won het de Grammy award voor Best Country Performance By A Duo Or Group With Vocal. Vanaf de jaren '2000 nam Bruce voornamelijk gospel country op. Daarnaast was hij sinds de jaren '80 ook actief als acteur: hij was onder meer te zien in de TV film The Last Days Of Frank And Jesse James (1986) met Johnny Cash en Kris Kristofferson en de actiefilm Fire Down Below (1997) met Steven Seagal. Hij overleed op 81-jarige leeftijd. Bear Family (D) bracht in 1986 op de LP Rock Boppin' Baby zijn complete Sun opnames bij elkaar, 14 nummers waarvan 10 onuitgebracht, aangevuld met de Spun Gold/ Flight 303 single. Die LP is voor zover wij weten nooit op CD uitgebracht maar is wel nog steeds of in elk geval opnieuw als LP verkrijgbaar.

 

13 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Te koop in de www.batmobileforever.com webshop: pikante Transsylvanian Bat Blood saus gefabriceerd door Dokter Worst, de worstendraaier die sinds 2015 voor de gein zijn eigen hete sauzen maakt om op zijn Chicago style gegrillde hotdogs te serveren aan zijn kar op de Oude Vest in Breda. De Batmo tabasco is gemaakt op basis van bloedhete pepers, ajuin, knoflook en hints van citroen, druif, aardbei, framboos en zwarte bes, en enkele druppels uit een flesje van 125 milliliter zouden moeten volstaan om het een complete set uit te houden in de bat pit! Op het Dutch Chili Fest, hét hete sauzen en sambal festival van de Benelux, won zijn Nondedju de eerste prijs voor Beste Hot Sauce 2017. In 2016 maakte de dokter al de Fruitpunch # 2 voor trash countryband Tio Gringo *** De Cliff Richard & the Shadows Fan Meeting van 26 februari in Hotel De Druiventros in Berkel-Enschot is geannuleerd. De nieuwe datum wordt zaterdag 30 oktober *** Op maandagavond 11 januari is er brand uitgebroken in het monumentale CAB-gebouw in Utrecht waar onder meer de dB's oefenruimtes en concertzaal gevestigd zijn. Het vuur was door de constructie van het pand lastig te bestrijden en verschillende bedrijven in het gebouw waaronder het Filmcafé hebben grote schade opgelopen, maar vooralsnog lijkt het er op dat dB’s gespaard bleef. dB’s staat in elk geval nog fier overeind, al is er allicht rook- en waterschade. De brand lijkt te zijn ontstaan bij laminaat- en parketbedrijf Calitex, het meest getroffen bedrijf door de brand, waar twee van de vier loodsen zijn uitgebrand. Het iconische gebouw uit 1949 naar een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn kan momenteel door niemand worden betreden waardoor de exacte omvang van de schade voor iedereen onduidelijk is. In 1990 toen het oorspronkelijke Centraal Autoherstel Bedrijf er nog in zat stond het iconische gebouw ook al eens flink in de fik ***


William Smulders en Lieke Grey

Wat doe je als artiest als je door het coronavirus een jaar lang niet kan optreden? William Smulders & Lieke Grey gooiden het roer om, herschoolden zich en openen in Nijmegen Oost een kapsalon annex gitaarlespraktijk genaamd Williams and Grey! Het stel heeft fulltime een erkende kappersopleiding gevolgd en binnen het jaar waren beiden gediplomeerde kappers: William Smulders is barbier geworden en Lieke Grey allround kapster. De bedoeling is dat ze vier á vijf dagen in de week gaan knippen op afspraak en twee dagdelen gitaarlessen aanbieden. Uiteraard blijven ze natuurlijk ook optredens verzorgen overal in den lande. Als de lockdown tot het verleden behoort opent Williams and Grey aan de Van 't santstraat 1 in Nijmegen *** Op 9 januari overleed Joop Mulder, in 1981 de oprichter van het Oerol festival, het jaarlijks terugkerend cultureel festival in juni op het eiland Terschelling. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. In 1989 begon hij met het Rock 'n' Roll Street festival in Midsland op Terschelling in het tweede weekend van september. Mulder kampte al enige tijd met hartproblemen maar overleed toch onverwacht aan een hartaanval. Hij werd 67 jaar ***


Het Evoluon

Het Evoluon in Eindhoven krijgt zijn oude functie terug en wordt een museum over de toekomst van de aarde. Het Evoluon werd in 1966 als techniekmuseum gebouwd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Eindhovense techniekreus en was een cadeau aan de stad en een uithangbord voor alles wat Philips in huis had. Als museum over techniek en wetenschap werd het in de jaren '70 een populaire bestemming voor schoolreisjes. Eind jaren '80 toen het niet goed ging met Philips, werd de expositie in het Evoluon gesloten en veranderde het in een congrescentrum. In 2018 werd het spectaculaire ufo-achtige gebouw verkocht aan een groep investeerders. Het nieuwe museum "moet de samenhang tussen mens, techniek en natuur laten zien en wordt een soort ruimteschip waarin we leren een betere bemanning te zijn voor het moederschip aarde.” In 2025 moet het helemaal klaar zijn. De link met rock 'n' roll? De Britse revival groep The Flying Saucers maakte een promofoto vóór het Evoluon en gebruikte de afbeelding van het gebouw op verschillende releases als vliegende schotel!The Flying Saucers maakten veelvuldig gebruik van het Evoluon;
Op de rechterfoto zien we DJ's Willie Storm (l) en Jordi Aspas (RIP) in de voetsporen van The Flying Saucers

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 7 januari overleed Michael Apted, de regisseur van Coal Miner's Daughter (1980), het levensverhaal van countryzangeres Loretta Lynn, een van de belangrijkste countryfilms en een van de beste muziekbiografieën tout court, wellicht omdat Apted als Brit het onderwerp onbevooroordeeld benaderde, ontdeed van alle Hollywood clichés, en het geniale idee had om Ernest Tubb, Roy Acuff en Minnie Pearl gewoon zichzelf te laten spelen. Het resultaat: onwaarschijnlijk sterke prestaties van Beverly D’Angelo als Patsy Cline en van Tommy Lee Jones als Loretta Lynn's echtgenoot, een Oscar voor hoofdrolvertolkster Sissy Spacek, zeven Oscar nominaties waaronder Beste Film, een Golden Globe voor Best Picture For A Comedy Or Musical, en de opname in het National Film Registry van de Library Of Congress. Apted was niet de eerste de beste: tot de 28 films die hij regisseerde van 1972 tot 2017 behoren de rock 'n' roll film Stardust (1974), Gorillas In The Mist (1988), de James Bond film The World Is Not Enough (1999) en Enigma (2001). Apted werd 79 jaar.

7 januari 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Breda 1955-2020: Onze Vriendschap En Muziekbeleving In Memorylane is een nieuw fotoboek van 96 pagina’s en meer dan 300 foto’s van de nu 80-jarige Edu Schalk (jeugdvriend van The Tielman Brothers en zanger van The Poetiray Brothers en later The Entertainers) en de nu 77-jarige Jan Hesseling (gitarist bij skifflegroep The Simpletons en Indobands The Blue Jeans en The Fire-Balls). Vanaf de jaren '70 organiseerden Schalk en Hesseling diverse concerten en festivals. Meer info over het boek vind je op www.de.kalongs.nl.

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De Cliff & the Shadows Fan Meeting Holland meldt het overlijden van Steve Reynolds, leadgitarist van The Wannabe Shadows uit Essex die in 2017 en 2018 optraden op de Cliff & the Shadows Fan Meeting in Berkel-Enschot en daar de CD Live In Tilburg opnamen. Reynolds werd opvallend genoeg niet geïnspireerd door The Shadows om de gitaar ter hand te nemen maar door Colin Pryce-Jones van The Rapiers die hij zag optreden toen hij acht jaar was. Reynolds deed in 2014 mee aan Britain's Got Talent maar stootte niet door. Hij overleed op amper 35-jarige leeftijd aan het coronavirus.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 29 december overleed op 89-jarige leeftijd de op 14 februari 1931 geboren Phyllis Jean McGuire, het laatste levende lid van meidentrio The McGuire Sisters, drie zussen die leerden zingen in de kerk en wier carrière aanving eind jaren '40. Sinds The Andrews Sisters op wier stijl ze zich oorspronkelijk baseerden zijn er veel zingende meidengroepen geweest, maar The McGuire Sisters waren vocaaltechnisch misschien wel de allerbeste van allemaal. Ze tekenden in 1952 bij Coral Records en scoorden hits met vocal harmony popcovers van nummers als Tennessee Enie Ford's Hey Mister Cotton Picker (1953), The Spaniels' Goodnite Sweetheart Goodnite (1954), The Moonglows' Sincerely (1954), Hearts Of Stone (1955), Sugartime (1957) en Just Because (61). Andere interessante songs van The McGuire Sisters zijn Rhythm And Blues (1955), Rock Bottom (1957) en Sugartime Twist (1960), inderdaad Sugartime op een twist ritme. Midden jaren '60 bracht Phyllis enkele solo singles uit. In 1968 trokken ze zich terug uit de muziek en openden ze in Florida een restaurant dat inmiddels niet al lang niet meer bestaat. Phyllis ging nog enige tijd solo verder en er waren verschillende McGuire Sisters comebacks en reünies - bij ons weten trad de groep die speelde voor vijf Amerikaanse presidenten en voor de Britse koningin voor het laatst op in 2004. Daarnaast kwam Phyllis vooral in het nieuws wegens haar relatie met mafiabaas Sam Giancana, het onderwerp van de TV film Sugartime uit 1995. Dorothy McGuire overleed in 2012 op 84-jarige leeftijd, Christine McGuire overleed in 2018 op 92-jarige leeftijd.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 22 januari verschijnt Gather Round, het eerste album van Stray Cats contrabassist Lee Rocker met alleen eigen materiaal sind Black Cat Bone uit 2007. Het album bevat 10 nummers waaronder zijn originele versie van When Nothing’s Going Right opgenomen vóór het vorig jaar op het Stray Cats album 40 kwam. Voor de begeleiding zorgen Buzz Campbell (gitaar), Larry Mitchell (drums) en Matt Jordan (piano, orgel). Gather Round verschijnt op Rocker's eigen Upright label.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Chicago Film Archives plaatste 18 minuten onbekend filmmateriaal van Elvis' intrede in het leger op YouTube, gefilmd op 24 en 25 maart 1958 in Fort Chaffee, Arkansas. Het gaat om"Elvis Enters the Army 3-24-58, Negative Trims" en "Elvis Spends His First Day at Camp, Negative Trims". Zie de YouTube link hierboven *** Aangekondigd: het boek Elvis UK3: The Ultimate Guide To Elvis Presley’s CD Releases 1983-2005 van John Townson en Gordon Minto, waarbij die "UK3" slaat op Townson's vorige boeken Elvis UK: The Ultimate Guide To Elvis Presley's British Record Releases 1956-1986 (1987) en Elvis UK2: The Ultimate Guide To Elvis Presley's British Record Releases 1986-2002 (2002). UK3 belooft 4000 kleur en zwart-wit illustraties en meer dan 1 miljoen woorden tekst op 1400 pagina’s.