(reclame)

 

14 juni 2023
SUN ARTIEST JACK EARLS OVERLEDEN

Op 12 juni liep het bericht binnen van het overlijden van een van de allerlaatste Sun recording artists, Jack Earls, ook al bracht ie feitelijk slechts één single uit op het mythische label uit Memphis, Slow Down / A Fool For Lovin' You uit 1956. Earls nam nog véél meer op bij Sun, maar dat bleef op de planken liggen en kwam in de loop der jaren druppelsgewijs boven water. De compleetste uitgave met zijn Sun werk inclusief alternatieve en zelfs incomplete takes geraakt zelfs niet op één CD, dus werd Bear Family's Jack Earls: The Sun Years, Plus noodgedwongen een dubbel-CD. Let's Bop! Rock Bop! Hey Slim! Hey Jim! Crawdad Hole! My Gal Mary Ann!

Het verhaal van de op 23 augustus 1932 in Woodbury, Tennessee geboren Jack Earls is kenmerkend voor vele countryboys die passeerden bij Sun. Hij begon eind jaren '40 te spelen, huwde, kreeg kinderen, en pikte daarna zijn carrière opnieuw op door in 1955 bij Sun Records voor tien dollar een demo op te nemen met op gitaar Johnny Black die later zou overschakelen op contrabas, het instrument dat zijn broer Bill Black speelde. Volgens de legende was Earls aanwezig in de Sun studio toen Elvis Mystery Train opnam, en liep hij zelfs snel naar huis om zijn exemplaar van Junior Parker's Mystery Train te gaan halen zodat Elvis de tekst kon noteren. Earls die in een bakkerij werkte kon Slow Down niet promoten wegens familiale verplichtingen en hield de muziek op een laag pitje nadat zijn Sun contract verliep. In 1963 verhuisde hij naar Detroit waar hij aan de slag ging als vrachtwagenchauffeur en aan de lopende band bij Chrysler. Er volgden midden jaren '70 nog een paar singles, maar daarna was het windstilte, of beter gezegd stilte voor de storm tot hij in de jaren '90 werd herontdekt door de Europese rock 'n' roll revival. De man met de tatoeage van een spin op zijn rechteronderarm kwam naar Europa, zag, trad op en overwon, want zijn tenorstem klonk nog even krakend als op zijn Sun opnames en nog even manisch als in Take Me To That Place, de Sun opname waarin hij zijn lief in een gekkenhuis bezingt - dat maak ik tenminste op uit de duistere tekst. Nog sterker: Earls maakte nieuwe opnames die niet moesten onderdoen voor zijn fifties werk, met name de Enviken 10 inch Game Of Love (1998-2000) begeleid door The Sleazy Rustic Boys.


2008: (vlnr.) Jack Earls, Hayden Thompson en Wildfire Willie & the Ramblers drummer Markku Juvonen

Helaas komt aan alles een eind, en na een aantal succesvolle optredens op Europese festivals hadden we al jaren niets meer van Jack Earls gehoord. Hij werd 90 jaar. De enige nog levende én optredende Sun artiest van betekenis is nu de 85-jarige Hayden Thompson, maar aan recente video’s te zien lijdt die aan Parkinson.

7 juni 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


The Legendary Wildmen

Nieuwe bands, laat ze maar komen, zeker als ze gelijk legendarisch zijn: The Legendary Wildmen speelden hun eerste optreden op 20 mei in Leeuwarden. Het trio uit Noord-Nederland bestaat uit gitarist Wesley Beekvelt (Northside Bombers), contrabassist Godé Dijkstra (Pretty Boys) en drummer Frans Berkenpas (Pretty Boys) *** Nieuwe bands, laat ze maar komen: de PJ Taylor Band is een nieuwe groep rond Pascal Snijders (Supersonics, Taildraggers, Texarkana Trio), Pascal Delang (Atomic 4), Jeroen Rabeling (Batenburg Hellbillie) en Freddy Verleg (ook Batenburg Hellbillie) die originele rockin' country speelt met alleen eigen songs in de traditie van Buck Owens en George Jones *** Contrabassist Peter Wielemaker stopt om gezondheidsredenen bij The 5-ó-Matics *** Renegade Bandits hebben na een jaar wachten hun debuut LP On The Loose uit op rood vinyl op Trashwax Records *** Binnenkort solo op tour doorheen Nederland en België: BR5-49 frontman Chuck Mead *** Volgend jaar april spelen op Viva Las Vegas 27? Stuur een mailtje naar Ruby Ann via ana@vivalasvegas.net *** Peter en Nelly van Gelder stoppen na 37 jaar met hun McDonald's hamburgerrestaurant naast de A2 snelweg in Best die helemaal is ingericht in jaren '50 diner stijl. Het fast food restaurant wordt overgenomen door Peter en Anita van den Dungen die reeds de McDonald's in het centrum van Tilburg uitbaten *** Elvis In The Chapel is het nieuwe project van Wanderers zanger Maarten Teekens: speciaal voor kerken, kapellen en andere oude locaties heeft hij een programma samengesteld met de mooiste Elvis gospels en ballads *** Officieel uit: het fotoboek Keep On Rockin’ van Anno van der Heiden. Op vrijdag 9 juni wordt het boek feestelijk voorgesteld in de WM Gallery, Elandstraat 35 te 1016 TN Amsterdam in aanwezigheid van Anno van der Heiden die een swingende verrassing in petto heeft. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni is daar een flashtentoonstelling in aanwezigheid van Anno. Donateurs van het boek die een tegenprestatie hebben aangekruist ontvangen tijdens deze flashtentoonstelling hun boek, badge of T-shirt!

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Alles gaat voorbij: de keizer van het Vlaamse lied, néé, niét Eddy Wally maar Will Tura die al eerder had aangekondigd na ruim zestig jaar op de planken te stoppen met optreden, geeft nu ook de reden vrij, en dat is beginnende Alzheimer. Op 82-jarige leeftijd wordt zijn nieuwe single zijn allerlaatste single. “Will gaat al zijn krachten nodig hebben om zich zo goed mogelijk te verzetten tegen zijn ziekte en de symptomen zo lang mogelijk te onderdrukken”, aldus een persmededeling van zijn platenfirma. De op 2 augustus 1940 geboren Tura (echte naam: Arthur Achiel Albert Blanckaert) begon zijn carrière in 1957 met een Nederlandstalige cover van Bye Bye Love van The Everly Brothers en bracht zo'n 200 singles uit, een vijftigtal studio albums en vijftien live albums. In 1977 scoorde hij een hit met de tribute Goodbye Elvis (in het Frans gecoverd door de Franse zanger Ringo), en in 1984 nam hij in Nashville met The Jordanaires de LP Will Tura Zingt Elvis Presley op met Nederlandse vertalingen van Elvis hits. In 1993 zong hij op de begrafenis van de Belgische koning Boudewijn, in 2001 werd hij door koning Albert II geridderd, en in 2014 zong hij tijdens de uitvaart van Boudewijn's echtgenote koningin Fabiola*** Maar alles komt ook terug: na een pauze van een jaar of 15 jaar speelden The Ghosttones op 27 mei een "exclusief reünieconcert" in Antwerpen. BInnenkort duiken ze opnieuw de studio in *** De in 1983 opgerichte Cliff Richard & the Shadows tribute band Guitar Syndicate viert op 30 september zijn 40ste verjaardag met een jubileumconcert in Schoten *** The Rappel Sisters hebben sinds eind februari een vierde Sister, Alexanne. Het Belgische Andrews Sisters trio blijft gewoon met zijn drie op het podium staan, maar met een vierde Sister erbij hebben ze de mogelijkheid om elkaar af te wisselen *** Niet vergeten: nog tot 15 juni loopt in Paleis 2 van Brussels Expo op de Heizel de carrière omvattende tentoonstelling Johnny Hallyday L'Exposition. Daarna moet u wachten tot januari 2024 en naar Parijs gaan *** En de Bond In Motion tentoonstelling met op meer dan 6 vierkante kilometer meer dan 45 auto’s, motors, vliegtuigen, helikopters, hovercrafts en onderzeeërs uit 60 jaar James Bond in originele decorstukken op Brussels Expo in Paleis 1 op de Heizel in de schaduw van het Atomium gemist? Dan is het speciaal voor u dat ie verlengd is tot 25 juni! *** Volgend jaar bestaat Fifty Foot Combo 30 jaar en dat gaan ze groots vieren op 23 maart in de Vooruit in Gent. Zet u alvast schrap voor King Kurt (GB) en Bal Sting-Ray & the Goo Goo Mucks (GB).

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Pete Hague centraal bij Deuces Wild in 1989

Op 14 mei overleed Pete Hague, zanger-gitarist van het Britse neo trio Deuces Wild, bekend van de albums Brutal Purity (1989) en Johnny Rider (1992). Hague was ook gitarist in The Turnpike Cruisers en Way Out West. Hij was al enige tijd ziek *** Op 16 mei overleed de 69-jarige Frédéric Kolinski, drummer van Tony Marlow in diens rockproject Marlow Rider en in Marlow's punk project Alicia F. rond zangeres Alicia Fiorucci. Hij speelde eerder al samen met Tony Marlow in The Rockin' Rebels (de CD Calling Elvis, 2005) en drumde ook voor onder meer Long Chris, Ricky Norton en Ervin Travis. Kolinski had eind oktober 2022 een hersenbloeding maar bleef optreden tot hij niet meer kon: op 29 april speelde hij zijn laatste concert *** En op 23 mei overleed de op 12 december 1965 geboren Carsten "Kasi" Fischer (D), contrabassist in bands als Rockin' Rhonda & the Rhonkeys en The Ballroom Stompers. Fisher had al een aantal jaren gezondheidsproblemen, was gedeeltelijk blind en werd recent gediagnoseerd met kanker *** Dalann Fly-Cats zanger-contrabassist Jean-Marc Chalouni heeft onder de naam Jean-Marc's Lonely Guitar Cabaret een mini CD met zes nummers uitgebracht, niet als contrabassist maar als gitarist


Jean-Marc Chalouni (foto: www.loicolivierphoto.com)

*** Omdat Wee Willie Harris in de jaren '50 de Britse goegemeente schokte met zijn knalroze haar vroeg zijn familie om op zijn begrafenis op 30 mei iets roze te dragen *** Zanger-gitarist Mario Cobo van The Bop Pills (E) heeft een nieuwe band genaamd Los Crujidos met zanger-mondharmonicamens Blas Picón en Los Torontos basgitarist Javier Ruiz Cortés. De drie speelden eerder al in verschillende configuraties samen in bands als The Nu Niles, The Lazy Jumpers, Blas Picón's Three Time Losers en Los Locos Del Oueste. Binnenkort verschijnt ook Cobo's solo album Chet, een eerbetoon aan jazz trompettist Chet Baker *** The Ricochets (GB), opgericht in 1978, kondigen aan er mee te stoppen *** Drummer Lee Symonds stapt tijdelijk uit The Kopy Katz (GB) om gezondheidsredenen. Invaller is Len Davy van The Setbacks *** Géén hot rod & kustom car show eind augustus op de Place Foch tijdens Béthune Rétro: het organiserende hot-rod.be trekt zich na zestien jaar terug uit hun samenwerking met het bestuur van de Noord-Franse stad. Als redenen worden "meningsverschillen en jaloezie van externe elementen" naar voor geschoven *** Nieuwe bands, laat ze maar komen: The Silver Stars zijn een nieuw Frans rockabilly trio bestaande uit drummer Pascal Allanche, contrabassist Mario Jorge Fernando Pires en gitarist Raphaël Decaix, samen eigenlijk gewoon Nelson Carrera's voormalige begeleidingsband The Scoundrels *** Van 30 augustus tot 8 oktober tourt Don Diego Trio (I) opnieuw door Nederland en België *** En van 28 oktober tot 19 november is Diego Geraci gitarist voor Church Of Cash (USA) doorheen de Nederlanden.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Ze is officieel op pensioen, maar plots is er een nieuwe vinyl single van Wanda Jackson, Whose Bed Have Your Boots Been Under. Hoe kan dat? Jackson nam de Shania Twain cover op in 2005 voor de various artists Shania Twain tribute Honey I'm Gone, en daar is nu een tweede stem opgeplakt door last woman standing Linda Gail Lewis. Hou u vast aan de takken van de mast, want de muziek werd ingespeeld door punkabilly band The Brains... Op de B-kant staat Jackson's cover van Heartbreak Hotel van haar I Remember Elvis album uit 2006 *** Op 22 mei werd bij het Bristol Hippodrome theater in Bristol een "blue plaque" onthuld, een officieel bordje ter nagedachtenis van Eddie Cochran die in die zaal op 16 april 1960 zijn laatste concert speelde alvorens die nacht om het leven te komen bij een auto ongeval. De onthulling in aanwezigheid van Gene Vincent's dochter Sherri Vincent (Gene Vincent overleefde het ongeluk), Vince Eager (mee op de affiche tijdens die tour), Brian Bennett en Georgie Fame die Eddie Cochran begeleidden tijdens die tour, alsmede Clem Cattini en Darrel Higham, werd gefilmd voor de Don't Forget Me documentaire, en er was ook een eerbetoon door motorrijders. Vóór u er op bedevaart gaat: weet dat de musical The Lion King momenteel loopt in de Bristol Hippodrome... ***


Links Narvel Felts toen en rechts Narvel Felts recenter!

Op 4 juni trad Narvel Felts voor het eerst op sinds corona de wereld deed stoppen. Narvel The Marvel is nu 84 jaar *** Op 18 juli brengt Warner Bros in Amerika 4K Ultra HD's uit van de James Dean film East Of Eden (1955) en van Rio Bravo (1957), de John Wayne/Dean Martin western waarin Ricky Nelson de nummers Get Along Home Cindy en My Rifle My Pony And Me zingt. De enige extra’s zouden commentaartracks hernomen van vorige uitgaves zijn. Geen idee of beide films ook in Europa zullen uitkomen op 4K *** Op 14 november verschijnt Johnny Cash - The Life In Lyrics, een bundeling van 125 songteksten van The Man In Black en het bijhorende verhaal achter de song met "exclusief onuitgegeven visueel materiaal, handgeschreven notities, intrigerende ephemera en herinneringen van Cash's zoon John Carter Cash en familiehistoricus Mark Stielper, in een rijkelijk geïllustreerde uitgave goedgekeurd door de erven Cash die nieuw licht werpt op Cash's leven en werk". The Life In Lyrics verschijnt als hardback, audioboek, Kindle e-book en in een gelimiteerde deluxe special edition in een slipcase met exclusieve memorabilia en een code die toegang geeft tot onuitgebrachte audio commentaren van Cash zelf ***


Het Diamonds restaurant in 1956...

Terwijl op verschillende plaatsen langsheen Route 66 oude gebouwen worden gerenoveerd, verdwijnen op andere locaties de sporen uit het verleden: in Villa Ridge, Missouri werd het in 1945 geopende Gardenway Motel plat gebulldozerd. Het motel met 41 kamers "allemaal met een betegelde badkamer" sloot in 2014 en was sindsdien in verval. De bekende neon werd in 2019 gered door verzamelaar Nathan Lippe, de grote letters die het dak sierden zullen worden tentoongesteld in het toekomstige Route 66 bezoekerscentrum in het voormalige Red Cedar Inn restaurant in Pacific, Missouri. Ook het Diamonds restaurant aan de overkant van het Gardenway zou binnenkort met de grond gelijk gemaakt worden


...en het Diamonds restaurant nu!

*** Is de laatste jaren door gezondheidsproblemen, kanker en operaties geplaagde James Burton er opnieuw bovenop? Feit is dat ie op 4 juni optrad in de Londense Palladium op One Night Only: James Burton & Friends, in het gezelschap van zijn rockzanger Van Morrison, gitarist Brian May van rockband Queen, gitarist Jeff "Skunk" Baxter van rockbands Steely Dan en The Doobie Brothers, gitarist Albert Lee, gitarist Ron Wood van The Rolling Stones, basgitarist Jason Randolph Scheff van rockband Chicago (en zoon van TCB Band basgitarist Jerry Scheff) en "vele anderen" waaronder Darrel Higham die deel uitmaakte van de begeleidingsband *** Op weg naar Londen kreeg Higham trouwens vanop een brug een steen door het zonnedak van zijn Jaguar gegooid. Higham en zijn vriendin, vintage haarstijl en make up artieste Katie Pedlow, kwamen er met de schrik en wat glassplinters vanaf, keerden huiswaarts en reden uiteindelijk naar de zaal in Higham's Zodiac uit 1960 *** De Amerikaanse bedrijven C3 Entertainment Inc. (opgericht in 1959 als Comedy III Productions Inc. door film comedy team The Three Stooges) en Jade City Foods brengen drie koffieblends en vier hete sausjes op de markt "geïnspireerd door John Mueller's Winter Dance Party, Ritchie Valens en The Big Bopper". U kan The Big Bopper's White Lightning Smoked Jalapeño Sauce, Ritchie Valens' There Won't Be No Tutti Frutti Sweet & Smokey Sriracha Sauce, de That'll Be The Day That I Die Reaper, Scorpion, & Ghost Pepper Sauce, en de The Day The Music Died Mango Habanero Sauce doorspoelen met een flinke scheut Big Bopper's Pick You Up At 8 And Don't Be Late Medium Roast Coffee, Ritchie Valens' C'Mon Let's Go Dark Roast Coffee en How My Heart Yearns For You Light Roast Coffee. Als je leest dat Jade City Foods mede-oprichter Cliff Wiener wiens naam klinkt als een rock 'n' roll worstje in de persmededeling jubelt dat ie "in extase is te kunnen werken met zo'n legendarische muzikanten" alsof ze nog léven dan vragen wij ons toch af waar we mee bezig zijn. Het valt ook op dat er in de reclame evenveel gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen van imitatoren als van de echte Big Bopper en Ritchie Valens, en dat de naam en beeltenis van Buddy Holly nergens te zien zijn, allicht omdat Holly's nu 90-jarige weduwe Maria Elena Holley hier niet bij betrokken is

*** Te koop in Lynchburg, Tennessee (hom of Jack Daniel's!): het stulpje gelegen Merrell Lane 318, het laatste huis waar Little Richard woonde, met dien verstande dat De Kleine op het einde van zijn leven ook nog even logeerde in de penthouse van het Hilton in downtown Nashville. Zijn erfgenamen verkochten het huis dat begin jaren '2000 speciaal voor Little Richard werd gebouwd in 2020 voor 349.000 dollar, de huidige eigenaar vraagt er na renovatie 1,75 miljoen dollar voor. Voor die prijs krijg je twee keukens, twee woonkamers, twee woonkamers, twee eetkamers, twee ontbijthoeken, twee washokken, zeven slaapkamers, vijf badkamers en vier open haarden. Verdwenen zijn de pianokamer in diverse paarstinten en de auberginekleurige badkamer *** De gigantische collectie van meer dan 70.000 country blues, hillbilly, gospel en vintage jazz 78 toeren platen over een periode van 70 jaar bij elkaar gesprokkeld door superverzamelaar Joe Bussard wordt door zijn dochter Susannah Anderson per stuk per opbod verkocht. De vorig jaar op 86-jarige leeftijd overleden Bussard had altijd verklaard dat het hem geen zier kon schelen wat er na zijn overlijden met zijn platen zou gebeuren, zolang ze maar niet terecht kwamen in een museum waar ze alleen maar stof zouden vergaren en niemand ze ooit nog zou horen. Opvallend hierbij is dat zijn familie de veiling zelf organiseert en niet in handen van een veilinghuis geeft. Liefhebbers ter zake kunnen alvast beginnen kwijlen op www.joesvintage78.com *** Gezondheidsupdate betreffende Larry Chance, de leadzanger van doo-wop groep The Earls (Remember Then, 1962) die recent in een ziekenhuis werd opgenomen met ademhalingsproblemen: Chance kreeg de diagnose longkanker en zal immuuntherapie moeten beginnen, een therapie erop gericht het immuunsysteem zo te laten functioneren dat het lichaam zich zo goed mogelijk verzet tegen vreemde factoren. Die diagnose gecombineerd met een klaplong ten gevolge van opgehoopte vloeistof in de longen weerhield Chance er niet van op 20 mei alweer op het podium te staan tijdens de Spring Night Of Doo Wop, Soul And Rock 'n' Roll in Pottstown, PA in het gezelschap van onder meer Charlie Thomas' Drifters, The Skyliners en Bobby Wilson *** En Bobby T. Tribuzio, sinds 1963 achtergrondzanger en drummer van The Earls, ligt ook in het ziekenhuis. Chance vraagt voor hem te bidden, nooit een goed teken... *** Op 19 mei werd het levensgrote bronzen standbeeld van Chet Atkins voor de Philips Building op de hoek van Union Street en John Lewis Way (de voormalige Fifth Avenue North, de "avenue of the arts") in downtown Nashville verwijderd. Het beeld werd in 2000 onthuld door de eigenaars van het gebouw, de Bank Of America, in aanwezigheid van Atkins zelf. De nieuwe eigenaars van de Philips Building wilden het beeld weg. Het is nu in handen van de Musicians Hall Of Fame die het op 9 juni zullen onthullen in de patio van hun museum op Gay Street 401

*** Op 24 juni vindt in het Jerry Lee Lewis Café & Honky Tonk in Memphis een benefiet concert en een veiling plaats waarvan de opbrengst ten goede moet komen voor de bekostiging van "een monument op het graf van Jerry Lee Lewis, zoals zijn wens was", aldus weduwe Judith Lewis, en dat door de Killer himself uitgekozen monument zal een afbeelding van een piano bevatten alsmede een knop die u kan indrukken om hem het nummer - we kid you not - Don’t Put No Headstone on My Grave te horen zingen. U kan onder meer bieden op Lewis’ “Big Red” Ford F-150, podiumjackets, zijn Sun contract uit 1957, zijn Baldwin baby grand piano, zijn persoonlijke platencollectie en zijn nertsmantel. Het optreden wordt verzorgd door Lewis' vaste band The Memphis Beats onder leiding van gitarist Kenny Lovelace. Aangezien het gebeuren plaats vindt ten voordele van het goede doel zijn de tickets aan de dure kant: de goedkoopste kaartjes kosten in voorverkoop 125 dollar *** Nog JLL nieuws: wie graag op de beurs speelt kan aandelen kopen van de ranch van JLL gelegen Malone Road 1595 in Nesbit, Mississippi. Om te vermijden dat het eigendom in handen van de fiscus zou vallen liet Lewis liet dat ooit voor 2/3de overzetten op naam van zijn intussen overleden tourmanager Cecil Harrelson Sr, terwijl 1/3de in handen kwam van de advocatenfirma Barnes, Jones, & Warren. De ranch werd bewoond door JLL's zoon Jerry Lee Lewis III en diens zonen Jerry Lee Lewis IV en Mason Kidd Lewis tot die in maart van rechtswege de ranch moesten verlaten en gelijk een groot deel van de inboedel meenam - iemand enig idee of dat er iets mee te maken heeft dat de afbeelding van de piano op het toegangshek is verwijderd? Nadat de eigenaars de ranch eerst wilden verkopen hebben ze nu het bedrijf The Lewis Ranch Inc. (TLRI) opgericht waarvan u à 20 dollar het stuk aandelen kan kopen. Dat zet Jerry Lee Lewis III lijnrecht tegenover Linda Gail Lewis, want zij was gehuwd met Cecil Harrelson Sr en staat samen met hun dochter Mary Jean (Harrelson) Ferguson en háár dochter Anna aan het hoofd van The Lewis Ranch Inc. Bedoeling is het sinds augustus 2021 voor het publiek gesloten domein opnieuw open te stellen en het aan een meer gelegen terrein rond de ranch te gebruiken voor evenementen. Volgens Jerry Lee Lewis III was het dan weer nooit de bedoeling van zijn vader dat de ranch een museum zou worden *** Het goeie nieuws is dat Al Willis een acetaat heeft gevonden van het Warren Smith nummer She Picked A Perfect Say uit 1964, in Bear Family's Warren Smith discografie uit 1990 omschreven als "unissued/lost". Het minder goeie nieuws is dat het geen red hot rockabilly maar conventionele jaren '60 country is. Het slechte nieuws is dat in het huidige vinyl klimaat de kans op een heruitgave gering is *** Top act van de Bay State Barn Dance begin september in Massachusetts: Mimi Roman, de joodse cowgirl uit Brooklyn wier Little Lovin' uit 1956 op meer dan één rockabilly CD is gecompileerd. Roman maakte haar platendebuut in 1954 en is nu 88 jaar! *** Pacers drummer Bobby Crafford heeft aangekondigd dat zijn verschijning op Wildest Cats In Town deze zomer zijn laatste optreden in Europa wordt *** Little Anthony van Little Anthony & the Imperials heeft een nieuwe CD uit getiteld Little Anthony & the Music: An Anthology, een carrière overzicht op dubbel CD met "some of the hits (Shimmy Shimmy Ko Ko Bop staat er niét op! ), some that should have been hits, a tribute To Billy Joel, some unreleased tunes and a few surprises, all narrated by Little Anthony", want de intussen 82-jarige Anthony Gourdine introduceert niet alleen alle songs maar geeft ook achtergrondinformatie bij de in totaal 40 songs, en er zijn ook andere audiofragmenten van onder meer CD producer Mike Miller.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Nu pas bekend geraakt: het overlijden op 87-jarige leeftijd meer dan een jaar geleden op 13 maart 2022 van Sandy Warner, het gezicht van de exotica: het op 12 mei 1934 als Sandra Faye Warner geboren fotomodel staat afgebeeld op minstens zestien hoezen van exotica LP’s van orkestleider Martin Denny. Toch is ze niet het beroemdste LP hoes fotomodel, want dat is de nu 87-jarige Dolores Erickson, in 1965 de in slagroom verpakte dame op de hoes van Herb Alpert's LP Whipped Cream & Other Delights. Minder bekend is dat Warner ook zelf één LP opname (de popplaat Fair & Warner uit 1958) en een zeer bescheiden film- en TV carrière had met rolletjes in onder meer de TV reeks The Twilight Zone. Of ze in 1959 al dan niet één van The Sweet Sue's in de film Some Like It Hot was is nog steeds onderwerp van discussie, maar ze staat in elk geval samen met co-stars Tony Curtis en Jack Lemmon op een aantal promofoto’s van die film: Warner was de body double van Marilyn Monroe die tijdens de opnames zwanger was. Na het nemen van de foto’s werd Monroe's hoofd over dat van Warner geplakt! Wat ze vanaf de jaren '70 deed is onbekend *** Ons nu pas toegekomen: het overlijden op 24 december 2022 op 82-jarige leeftijd van de op 23 juli 1940 geboren Arnold Anthony "Ilanga" Scott van de rond 1952 opgerichte doo-wop groep The G-Clefs. Anno 2023 leven er nog twee G-Clefs: de nu 86-jarige tenor Christian Scott die deel uitmaakte van de groep van 1956 tot ze in 2012 stopten (het laatste nog levende lid van de groep die opnam voor Terrace Records 1961-1963 alsmede de laatste nog levende van de vier Scott broers die deel uitmaakten van de groep: Tim Scott overleed in 2017, Teddy Scott in 2018), en hun neef Joe Jordan, baszanger op hun Pilgrim en Paris opnames uit 1956-1957. In de jaren '70 verhuisde Scott naar Europa waar hij in Amsterdam een afrojazz dansgezelschap oprichtte en in Athene een theater en dansschool runde. In 1993 keerde hij terug naar Amerika waar hij werkte bij een dansgezelschap en The G-Clefs nieuw leven inblies. Als yoga beoefenaar publiceerde hij twee boeken, Cycles: A Memoir en The 2020 Birthday Book Of Message: An Inspirational Thought For Each Day. Ilanga (zulu voor "de zon") leed al geruime tijd aan kanker *** Muziekarchivaris Dominique Anglares meldt het overlijden op 14 februari van de op 25 oktober 1938 in Bakersfield geboren Alvadean Coker wier We're Gonna Bop van Alvadean Coker & the Cokers uit 1955 menige rockabilly compilatie siert. Alvadean trad samen met haar zus, haar broer en hun vader vanaf 1952 op als The Cokers, anderhalf jaar lang vaste gasten op de TV show Town Hall Party. Ook Don't Go Baby (Don't Go) van vader Al Coker & the Coker Family is veelvuldig gecompileerd. In 2015 bracht Bear Family de 32 track CD BCD 16742 We're Gonna Bop: The Complete Coker Family Recordings On Abbott And Decca 1954-1957 uit waarop duetten met Jim Reeves, onuitgegeven opnames en een alternatieve We're Gonna Bop. Midden jaren '70 werd Alvadean actief in de theaterwereld *** Op 27 april overleed de op 24 maart 1937 geboren Lawrence G. "Larry" Desjarlais, vanaf 1957 negentien jaar lang tenorzanger en gitarist van de in 1953 als The Teen Tones opgerichte Chantones, de vocal groep die vanaf 1958 gedurende vier jaar Jack Scott begeleidde op nummers als My True Love, Goodbye Baby, The Way I Walk, What In The World's Come Over You, Geraldine, It Only Happened Yesterday, Burning Bridges en de gospel LP The Spirit Moves Me (1960) - The Chantones zouden in totaal zo'n 150 nummers hebben opgenomen met Jack Scott. Daarnaast verzorgden ze de backings op bijvoorbeeld Here Comes Summer van Jerry Keller, maar ze hebben in Amerika nooit een hit gescoord onder eigen naam. In hun thuisland Canada haalden ze wel de hitlijsten met de nummers Tangerock, Stormy Weather en Anne Marie. The Chantones bleven actief tot eind jaren '60 als folk trio. In 1964 huwde Desjarlais met Jean Nantais, de zus van mede-Chantone en baritonzanger/bassist Jim Nantais, en naast de muziek werkte hij tot zijn pensionering in 2016 in het bank- en verzekeringswezen. Desjarlais kreeg een jaar geleden de diagnose kanker en werd 86 jaar *** Op 29 april overleed op 101-jarige leeftijd de op 6 januari 1922 geboren Fredrick James "Jim" Milan, eind jaren' 40 trompettist in de western swing band van Leon McAuliffe. Ondanks zijn vergevorderde leeftijd trad Milan die het vak leerde in de big band van het Amerikaanse leger tot voor kort op als trombonist met zijn dixieland Bucket List Jazz Band - hij heeft nog opgetreden op zijn 101ste verjaardag! Naast de muziek werkte hij in de olie industrie en was hij actief in de kerk. Zijn zoon Jim Jr. speelde in de jaren '80 bas in roots groep The Juke Jumpers uit Fort Worth die verschillende albums uitbracht en optrad in Nederland (Blues Estafette) en België (Peer). Junior speelde daarna ook bij Anson Funderbergh & the Rockets *** Op 2 mei overleed de op 28 maart 1940 geboren Earl D. Whitt, lead gitarist van The Fayros die in 1961 de door Norman Petty opgenomen single Skokiaan / Boot Heel Rag uitbrachten op RCA Victor. Twee jaar later was het over and out voor The Fayros. Hij speelde daarnaast in The Tiaras (Red Sails In The Sunset / Mexican Rock, 1963) met wie hij ook Jackie Dallas begeleidde op de single Bull Moose / All I Want (1964), en op diverse Norman Petty compilaties staan nog meer opnames van The Fayros en The Tiaras. Vòòr The Fayros speelde hij aan de zijde van de nog onbekende Jimmy Gilmer in The Trojans die nooit iets uitbrachten. White was ook actief als studiogitarist voor Norman Petty. Whitt werd 83 jaar


Earl Whitt links op de foto bij The Fayros

*** Op 16 mei overleed de op 31 januari 1936 geboren ska altsaxofonist Lester Sterling, één van de twee originele leden die anno 2023 nog steeds deel uitmaakten van de in mei 1964 opgerichte Skatalites. En nu mag u van ska én van ons vinden wat u wilt, maar wij vinden Sterling's vroege instrumentale singles als Whalebone (in 1962 zijn debuut), Afrikaan Beat (1962), 64 Special (1964), Hot Cargo (1964), Tribute To Kennedy alias Tribute To The President (1964) en Lee Oswald (samen met die andere ska saxofonist Rolando Alphonso, 1965) best te pruimen. Zoals u merkt droegen veel van die instrumentals titels gelinkt aan de actualiteit waar ze op zich muzikaal niets mee te maken hadden. Zoals veel Jamaicaanse muzikanten van zijn generatie én drie andere Skatalites oprichters (Tommy McCook, Johnny Moore en Don Drummond) studeerde Sterling aan de door katholieke nonnen gerunde Alpha Boys School in Kingston, en hij leerde de stiel in de jaren '50 in de muziekkapel van het leger en in de big band van Val Bennett. Wie juist op welke ska opname meespeelde is niet bewaard, maar wij nemen aan dat Sterling meetoeterde op klassiekers als Guns Of Navarone en op nummers van andere artiesten begeleid door The Skatalites zoals Simmer Down, de debuutsingle van Bob Marley & the Wailers. Nadat The Skatalites in augustus 1965 uit elkaar vielen speelde hij in 1967-1968 bij Byron Lee & the Dragonaires. Na twee studioplaten in 1974 en 1979 begonnen The Skatalites in 1983 opnieuw op te treden. Sterling werd in 1998 in Jamaica onderscheiden met de Order Of Distinction voor zijn bijdrage aan de Jamaicaanse muziek en werd 87 jaar. Na zijn dood is het enige nog resterende originele groepslid van The Skatalites zangeres Doreen Shaffer. Lester Sterling was de broer van Keith Sterling, keyboardspeler in onder meer The Upsetters

*** Op 21 mei overleed op 95-jarige leeftijd de op 9 juli 1927 als jongste van negen kinderen geboren baritonzanger Edmund Dantes Ames, de laatste van The Ames Brothers, een vocal group bestaande uit Ed en zijn broers Vic, Joe en Gene Urick, want zo luidde hun echte achternaam. The Ames Brothers begonnen midden jaren '40, klonken als een kruising tussen Bing Crosby, Dean Martin en The Treniers, waren de eerste groep die opnamen voor Decca sublabel Coral voor producer Milt Gabler (de man die Bill Haley & the Comets tekende), waren regelmatig te gast in de TV variété show The Pat Boone Chevy Showroom (1957-1960) en haalden 49 keer de hitlijsten alvorens in 1963 te splitten. In essentie waren ze een easy listening variété groep, maar ze scoorden in 1950 wel hun eerste hit met een hillbilly boogie versie van Rag Mop. Andere leuke nummers van hen zijn Candy Bar Boogie, Hawaiiaan War Chant, You Are My Sunshine, Rockin' Shoes en de uitstekende jiver Don't Leave Me Now. Wie hun uptempo werk wil horen diene op zoek naar de in 1996 verschenen CD Put Your Rockin' Shoes On met "29 rockin' swingin' jumpin' and jivin' tracks 1950-1960". Ames bouwde in de jaren '60 een succesvolle solo carrière uit als zanger én werd acteur, en hij speelde als kind van Russisch-joodse immigranten uit Oekraïne gek genoeg vaak indianen omdat hij erg bedreven was in het werpen met tomahawks. In 1967 zong hij het titelthema van de John Wayne/Kirk Douglas western The War Wagon. Hij laat één echtgenote, twee kinderen, zeven kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en één stiefzoon na

*** Op 23 mei overleed de op 17 augustus 1931 geboren saxofonist Floyd Sidney Newman III, vooral bekend van zijn werk als studiomuzikant voor Stax. Hij begon zijn carrière in 1949 en speelde voor BB King, Sam Cooke, Jackie Brenston en Jerry Butler, maar zijn bekendste bijdrage was wellicht in 1961 als saxofonist op en mede-componist van de instrumental Last Night van The Mar-Keys. Jawel: het is Newman die u "ooh, last night" hoort zeggen vóór zijn saxsolo en "oooh yeah" nà die solo. Floyd Newman maakt in zijn hele carrière welgeteld één solo single onder eigen naam, de instumentale Stax single Frog Stomp / Sassy uit 1964. In de jaren '70 begon hij naast de muziek ook te werken als counseller voor scholen, waar hij uiteraard ook instond voor de muziekbands. In 2018 schonk hij zijn volgens het serienummer inmiddels honderd jaar oude saxofoon die zijn vader eind jaren '40 voor hem had gekocht in een pandjeshuis op Beale Street in Memphis en waar hij al zijn hele leven op speelde, aan het Stax Museum Of American Soul Music. Floyd Newman werd 91 jaar *** Op 24 mei overleed op 94-jarige leeftijd de op 1 september 1928 geboren acteur George Maharis, van 1960 tot 1963 een van de hoofdvertolkers van de avonturen/misdaad TV reeks Route 66. Dat leidde tot een muziekcarrière waarin hij van 1962 tot 1966 meerdere variété singles en LP’s uitbracht. Tenzij u van popcrooner covers van nummers als Can't Help Falling In Love, It's All In The Game, Alright Okay You Win, A Fool Such As I, Oh Lonesome Me, Hurt, It's Not Unusual en Moon River houdt zit daar niets speciaals tussen, behalve een sympathieke versie van... Route 66! Uit zijn filmografie plukken wij de oorlogsfilm Exodus (1960) en de western The Desperados (1969), op het kleine scherm zat ie in afleveringen van Kojak, Fantasy Island, The Bionic Woman en Murder She Wrote. In juli 1973 poseerde hij naakt voor het tweede nummer van Playgirl magazine, in 1967 en 1974 werd hij gearresteerd wegens onzedelijk gedrag. Later werd hij kunstschilder

*** Op 1 juni overleed de op 18 oktober 1940 geboren songschrijfster Cynthia Weil, verantwoordelijk voor nummers als Walking In The Rain (Ronettes), Uptown (Crystals), He's Sure The Boy I Love (Crystals), Saturday Night At The Movies (Drifters) en On Broadway (Drifters), vaak geschreven samen met Barry Mann met wie ze in 1961 huwde. Weil en Mann werkten vanuit de Brill Building, het in 1931 opgetrokken gebouw gelegen Broadway 1619 ter hoogte van 49th Street in Manhattan, niet ver van Times Square, waar ook componisten als Jerry Leiber, Mike Stoller, Doc Pomus, Mort Shuman, Jeff Barry, Bobby Darin, Gerry Goffin, Neil Sedaka, Howard Greenfield, Ellie Greenwich, Teddy Randazzo en Carole King kantoor hielden. Elvis nam twee van haar songs op: You've Lost That Lovin' Feeling, origineel opgenomen door The Righteous Brothers in 1964, en I Just Can't Help Believin', origineel opgenomen in 1968 door Barry Mann zelf alvorens BJ Thomas er in 1970 een hit meer scoorde. Weil werd 82 jaar.

OVERIG ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 10 mei overleed de op 30 maart 1930 geboren Australische zanger, kunstschilder en TV figuur Rolf Harris die in 1960 scoorde met de novelty hit Tie Me Kangaroo Down Sport, een calypso parodie gecoverd door Het Cocktail Trio (in het Nederlands als Kangoeroe, 1960), The Travelers (in surf als Tie Me Surfer Board Down Sport, 1963), Slim Dusty (als country, 1963), Pat Boone (1963), The Beatles (1963, een BBC opname in duet met Rolf Harris), Martin Denny (als exotica, 1964) en Connie Francis (1967). Een andere hit van hem was in 1965 Jake The Peg, het verhaal van de man met drie benen mét bijhorende dansje. Andere interessante opnames van Rolf Harris zijn Living It Up (1963), Iko Iko (1965) en zijn Tie Me Kangaroo Down Sport versie van Led Zeppelin's Stairway To Heaven (1992). In Engeland bouwde hij een carrière uit als TV presentator van kinder- en familie programmas, maar aan zijn succesverhaal kwam in 2014 een abrupt einde toen de joviale artiest die in 1985 de TV special Kids Can Say No presenteerde die kinderen waarschuwde voor sexueel misbruik, in England tot vijf jaar en negen maanden cel werd veroordeeld voor het sexueel molesteren van vier minderjarige meisjes in de jaren '70 en '80. Een beschuldiging van het bezit van kinderporno werd niet weerhouden. De man die in 2005 het officiële staatsportret van Queen Elisabeth schilderde voor haar 80ste verjaardag kwam in 2017 na iets minder dan drie jaar vrij onder voorwaarden waarna hij zich terugtrok uit het publieke leven. Al zijn officiële onderscheidingen (de hooste waren Commander Of The British Empire en Officer Of The Order Of Australia) en zijn eredoctoraten van de universiteiten van East London en Liverpool Hope werden hem ontnomen. Harris leed aan nekkanker en werd 93 jaar. Zijn dood werd pas twee weken na zijn overlijden - en dus ook pas ná zijn begrafenis - bekend gemaakt.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Jimmy en Dick Dale

In juli voor enkele data in Nederland en België: Jimmy Dale, de zoon van surfmeister Dick Dale die het gitaarspelen uiteraard van geen vreemden heeft. Wie Dale zal begeleiden is niet duidelijk want de namen circuleren van bassist Sam Bolle (Dick Dale, Davie Allan, Agent Orange), bassist Ron Eglit (Dick Dale), drummer Dusty Watson (Dick Dale, Jon & the Nightriders, Slacktone, The Sonics) en de Belgische drummer Pieter Dedoncker (Los Venturas) *** The Planet Rockers zouden nooit meer optreden, maar kijk wie er begin februari 2024 op de Rockin' Race aan de Costa del Sol (tingelingeling) staat: "Sonny George & the Tennessee Sons"... *** The Quakes zijn bezig met de opnames van hun eerste full album in tien jaar, daarbij niet gehinderd door het feit dat de groep eigenlijk nog steeds geen drummer heeft: zanger-gitarist Paul Roman en contrabassist Wes Hinshaw spelen zelf een deel van de drums in én maken gebruik van gastdrummers. Omdat ze zonder drummer niet kunnen optreden hebben ze een Go Fund Me campagne opgestart om de opnames te betalen. Teken des tijds: het album zal vooral gepusht worden als digital only release met slechts een beperkt aantal CD’s en "ooit als we terug optreden" een vinyl persing *** Dale Watson zet zijn Hernando's Hideaway, gelegen "op seconden van Graceland" in Old Hernando Road 3210 in Whitehaven, Memphis te koop. Watson kocht het historische pand samen met een restauranthouder in 2017 voor 110.000 $ en heropende het na renovaties eind 2019 als bar, restaurant, b & b en concertzaal. De zaak werd gebouwd in 1891 als winkel in levensmiddelen en werd begin jaren '40 een honky tonk die oorspronkelijk de Hideaway heette, later herdoopt in Hernando’s Hide-A-Way naar een tango uit de musical The Pajama Game uit 1954, drie jaar later verfilmd met Doris Day. Elvis trad er op in de jaren '50, maar het is nooit bewezen dat de Hideaway in 1956 vernoemd in Johnny Burnette's rockabilly klassieker Rock Billy Boogie ("Well I know a little spot on the edge of town where you can really dig 'em up and set 'em down, it's a little place called the Hideaway") déze Hideaway is want er waren in die dagen wel meer kroegen met die naam. In de jaren '80 was het een van de favoriete hang outs van Jerry Lee Lewis die niet zo ver daarvandaan woonde in Nesbit, Mississippi. In 2006 sloot de zaak. De verkoop heeft allicht te maken met het negatieve effect van de covid lockdown *** Watson komt deze zomer trouwens opnieuw naar Europa ***

Op 5 mei overleed de op 1 juli 1931 in Silezië (toen deel van Duitsland, nu onderdeel van Polen) geboren Christian Alexander Maria "Chris", Graf Strachwitz Von Groß-Zauche Und Camminetz, de man die in 1960 Arhoolie Records oprichtte. En dan mag Arhoolie officieel bekend staan als een folk label, maar zonder Strachwitz en Arhoolie had u misschien nooit gehoord van Flaco Jimenez, Clifton Chenier, Nathan Abshire, John Delafose, Michael Doucet & BeauSoleil en heel veel andere blues, tejano, norteño, conjunto, tex mex, jazz, old time country, gospel, cajun en zydeco. Strachwitz was een Duitser die na de oorlog met zijn familie emigreerde naar Amerika en daar ondanks doctoraten in mathematica, fysica en politieke wetenschap verliefd werd op de jazz en de blues. Eind jaren '50 begon hij veldopnames te maken van bluesartiesten als Jesse Fuller, Mance Lipscomb en Lightnin' Hopkins, wat leidde tot de start van Arhoolie Records waarop hij niet alleen nieuwe opnames uitbracht maar ook oud werk van artiesten als Big Joe Turner, Lowell Fulson, Snooks Eaglin, The Maddox Brothers And Rose, The Hackberry Ramblers, Adolph Hofner, Cliff Carlisle en Lydia Mendoza. Dat is nooit evident geweest, maar hij kon zijn label deels runnen met de centen die binnenkwamen toen het door hem opgenomen I Feel Like I'm Fixing To Die Rag van de psychedelische rockband Country Joe & the Fish in 1969 in de concertfilm Woodstock zat, met de Rolling Stones cover van Mississippi Fred McDowell's You Gotta Move op hun LP Sticky Fingers (1969), en toen Alan Jackson in 1993 een hit scoorde met Mercury Blues, cover van het nummer Mercury Boogie van bluesgitarist KC Douglas uit 1948 dat Douglas begin jaren' 70 had heropgenomen voor Arhoolie. Strachwitz richtte in 1995 de Arhoollie Foundation op, een stichting gericht op "het documenteren, bewaren, voorstellen en verspreiden van authentieke traditionele en regionale dialectmuziek" op, en hij verzamelde wat zou uitgroeien tot de grootste privé collectie Mexicaanse muziek ter wereld, goed voor 44.000 platen oftewel 177.000 opnames verschenen tussen 1905 en de jaren '90. Ook baatte hij tot op hoge leeftijd zijn eigen Down Home Records platenwinkel uit die nog steeds bestaat. In 2016 verkocht hij zijn meerderheidsaandeel in Arhoolie Records aan Smithsonian Folkways Recordings, onderdeel van het nationale museum van Washington. Chris Strachwitz was 91 jaar en al enige tijd ziek


Zes keer muziek van Arhoolie Records...

*** Mavericks zanger Raul Malo brengt zijn eerste instrumentale solo album uit. Say Less bevat tien gitaarinstrumentals with a little help van de rest van The Mavericks *** Begin juni voor enkele data in Nederland en België: country- en southern rock band Wasted Major uit Tennessee. Niets voor Boppin' Around, maar toch snel meegeven dat hun gitarist Simon Heeran is, en da's de zoon van Eddie Angel, echte naam: Edward Heeran *** De in 1987 opgerichte doo-wop oldies groep Reminisce uit New England laat weten in tegenstelling tot de geruchten niet gesplit te zijn. Anno 2023 bestaat Reminisce uit zangeres Jo-Ann "Noe" Dumas, oudgedienden Frankie Gargiulo, Bill Barnes en Phil Mullen, en nieuwkomer Paul Pusateri. Jack Mento en Ronnie Iacobucci maken niet langer deel uit van de groep *** Op komst: The Humbler, een documentaire over meestergitarist Danny Gatton *** En The Last Teardrop is de titel van een documentaire over Bobby "Brooks" Wilson, de Jackie Wilson imitator die ontdekte dat hij een onwettige zoon van Jackie Wilson was. Geen idee waar we die documentaire ooit zullen kunnen zien, maar hier is alvast de trailer.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Tijdens Elvis Week van 9 tot 17 augustus in Memphis zullen drie gasten hun opwachting maken die nooit eerder aanwezig waren tijdens Elvis Week, en dat zijn Allan Blye (scenarist van de ‘68 Comeback Special), Gene McAvoy (art director van de ’68 Comeback Special) en Janice Fadal, de dochter van DJ Eddie Fadal in wiens huis in Waco, Texas Elvis vaak verbleef tijdens zijn militaire opleiding in Fort Hood. Eerder werden Linda Thompson, Sam Thompson, Jerry Schilling, TCB Band pianist Glen D. Hardin, studiogitarist Mike Deasy (één van de gitaristen op de LP’s Elvis (1968) en Sings Flaming Star (1969), ritmegitarist op Guybo van Eddie Cochran, baritonsaxofonist op Teenage Heaven van Eddie Cochran en leadgitarist op She's My Witch van Kip Tyler), Tanya Lemani George (de buikdanseres tijdens Little Egypt in het Guitar Man segment van de '68 Comeback Special) en gospelgroep The Blackwood Brothers Quartet aangekondigd als gasten *** Op 17 november verschijnt Rockstar, een nieuwe dubbel CD van Dolly Parton met wat omschreven wordt als 30 rock songs. Eén daarvan is getiteld I Dreamed About Elvis en features Ronnie McDowell en The Jordanaires. Een andere gast op het album is John Fogerty van Creedence Clearwater Revival die meezingt op zijn eigen Long As I Can See The Light *** Op 20 mei niét verkocht door veilinghuis Mecum Auctions: Elvis' Harley-Davidson FLH Electra Glide Bicentennial Limited Edition (er zijn er 750 van gemaakt naar aanleiding van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten) uit 1976. Elvis kocht de Harley met een 1200cc V-Twin motor, handgeschakelde vierversnellingsbak en blauw-zwarte custom paint job (de laatste motor die hij kocht) op 11 augustus 1976, reed er 126 mijl mee en verkocht hem drie maanden voor zijn overlijden terug aan een Harley-Davidson dealer. De machine met slechts 1261 mijl op de teller veranderde een paar keer van eigenaar tot ze in 1983 werd tentoongesteld in het Pioneer Auto Museum in Murdo, South Dakota. In 2019 werd de Harley verkocht voor 800.000 dollar, en nauwelijks drie jaar later kwam ie opnieuw op de markt. De verkoop ging evenwel niet door omdat het maximum bod slechts 300.000 dollar bedroeg *** De tabloids hebben er een vette kluif aan: Priscilla Presley zou een overeenkomst bereikt hebben met haar en Elvis' kleindochter Danielle Riley Keough betreffende haar claim over de geldigheid van een wijziging uit 2016 in het testament van haar in januari aan een hartstilstand overleden dochter Lisa Marie, wijziging waardoor Priscilla en Lisa Marie's voormalig zakelijk manager Barry Siegel als beheerders van Lisa Marie's zakenfonds vervangen werden door Lisa Marie's oudste dochter Riley Keough. Dat fonds bevat onder meer Graceland en een deel van Elvis Presley Enterprises. De details van de overeenkomst werden niet vrijgegeven, maar moeten tegen 12 juni bij de rechtbank ingediend worden in afwachting van de volgende zitting op 4 augustus. De overeenkomst zou erin bestaan dat Priscilla haar claim laat varen in ruil voor een onbekend bedrag dat "in de miljoenen" zou lopen. De officiële doodsoorzaak van Lisa Marie wordt intussen nog steeds onderzocht door de lijkschouwers van Los Angeles County *** Op 15 mei overleed op 83-jarige leeftijd Bill Baize, van november 1971 tot juni 1976 tenorzanger bij JD Sumner & the Stamps, achtergrondzangers voor Elvis live (vaak mocht hij solo When It's My Time zingen), in de concertfilm Elvis On Tour (1972), op de LP Promised Land (1973) en bij de Jungle Room sessies (1976). Vanaf 1976 ging Baize solo en hij bracht verschillende solo albums uit te beginnen met Sings Favorites (1973)


Bill Baize of de kunst van jezelf op de voorgrond te schuiven...

*** Nu reeds bevestigd voor The Elvis Concert 2024: Bob Lanning (drummer voor Elvis van oktober 1969 tot augustus 1970, u hoort hem op het live album On Stage), Jim Murray (tenorzanger bij The Imperials van 1966 tot 1986, u hoort hem op de LP’s How Great Thou Art en He Touched Me, en u ziet hem in de concertfilm That's The Way It Is), diens echtgenote Brenda Murray Nielsen (voorheen gehuwd met Shaun 'Sherrill' Nielsen van The Imperials), en ETA Dwight Icenhower (USA) *** RCA collector label Follow That Dream blijft bijzonder actief en kondigt drie nieuwe releases, aan te beginnen met de 5 CD set The How Great Thou Art Sessions met de "complete" opnames inclusief outtakes van Elvis' gospelsessies uit mei en juni 1966 die ook If Every Day Was Like Christmas, Love Letters en Indescribably Blue voortbrachten. Er verschijnt ook een Fun In Acapulco dubbel LP met de originele soundtrack masters en alternatieve outtakes van onder meer Bossa Nova Baby, You Can't Say No In Acapulco, Vino Dinero Y Amor, Mexico, The Bullfighter Was A Lady, No Room To Rhumba In A Sportscar, Witchcraft , Love Me Tonight en Slowly But Surely. Voor wie de FTD live reeks verzamelt is er de 3 CD set Houston Forth Worth Baton Rouge 1974 met drie concerten uit 1974 *** En Pyramid kondigt Volume 20 aan in hun DVD Reeks Sold Out met amateur live beelden uit vooral de jaren '70 *** Cine8 komt dan weer af met een DVD samengesteld uit onuitgegeven 8mm beelden van zeven verschillende concerten uit februari 1977 gekoppeld aan soundboard audio *** Op 30 juli sluit het Hard Rock Café van Memphis, gelegen op de hoek van Beale Street 126 en Second in downtown Memphis in het gebouw waar in 1946 Bernard Lansky zijn eerste kledingzaak opende, toen nog als legersurplus. In de jaren '50 kocht Elvis er zijn flashy podiumkledij, en Lansky's leverde ook het pak waarin Elvis begraven werd. In 1981 verhuisde Lansky's naar de lobby van het in 1925 gebouwde Peabody Hotel, Union Avenue 149, waar nu vier Lansky winkels zijn die worden uitgebaat door Hal Lansky, de zoon van de in 2012 op 85-jarige leeftijd overleden Bernard Lansky die hoogstpersoonlijk zaken deed met Elvis. In 1996 leasde Bernard Lansky de gebouwen op Beale Street 126 voor 20 jaar aan Elvis Presley Enterprises: van 1997 tot 2003 was er Elvis Presley's Memphis Resturant, in 2006 omgetoverd tot EP Delta Kitchen And Bar en de Love Me Tender Gift Shop die de deuren sloten in 2008. In 2014 werd binnenin het Hard Rock Café complex dan weer een tweede Lansky locatie geopend op wat dus de originele locatie van Lansky’s was.

1 juni 2023
LAATSTE BLUE CAP OVERLEDEN

We zitten met onze muziek echt wel in een doodlopend straatje: op 31 mei overleed de op 27 augustus 1940 geboren Dickie "Be-Bop" Harrell, de originele drummer van Gene Vincent & the Blue Caps, de jongste van The Blue Caps die op zijn vijftiende de schoolbanken spijbelde om te drummen op Be Bop A Lula, de man die schreeuwde op Be-Bop-A-Lula, en de laatste levende Blue Cap die speelde op nummers als Race With The Devil, Jumps Giggles And Shouts, Hold Me Hug Me Rock Me, Double Talkin’ Baby, B-I-Bickey Bi Bo Bo Go, Lotta Lovin’ en Dance To The Bop.


Links: Dickie Harrell boven centraal bij Gene Vincent & the Blue Caps in 1956
Rechts: Dickie Harrell centraal bij The Blue Caps in 1982

Harrell was net als Gene Vincent afkomstig uit Norfolk, Virginia en zijn drumstijl was onorthodox, soms jazzy, hij gebruikte veel borsteltjes en hij wist door zijn manier van drummen een zekere spanning toe te voegen aan Gene Vincent LP’s als Bluejean Bop (1956) en Gene Vincent And The Blue Caps (1957). Lang bleef het allemaal niet duren, want het leven on the road aan de zijde van Gene Vincent was niet gemakkelijk, en Harrell was dat leven na iets meer dan een jaar beu en hij stapte al snel op. Hij kreeg zelf een platencontract bij Capitol Records wat in 1961 resulteerde in de LP Drums And More Drums (de hoesnota’s "this is Dickie Harrell's first recording as a solo artist, previously he has served as drummer with various groups") verwijzen nergens naar Gene Vincent), maar toen die LP die zich eerder in de exotica sfeer situeerde geen succes bleek was dat zo ongeveer het einde van Harrell's carrière: hij ging werken voor de overheid in de haven van Norfolk en beperkte zijn muzikale activiteiten tot lokale bands. Een aantal Blue Caps kwamen begin jaren '80 opnieuw bij elkaar tot grote vreugde van het legioen Gene Vincent fans, wat resulteerde in de studio LP Unleashed en de live LP On The Road Again. In 2008 bracht Harrell de CD Dickie & Friends: Tribute To Gene Vincent uit waarop hij drumde voor artiesten als Narvel Felts, Billy Swan, Rosie Flores, Larry (zoon van Blue Caps gitarist Jerry) Merritt en Roman (zoon van Ronnie) Self die allemaal Gene Vincent klassiekers als Say Mama, Get It, Baby Blue, Right Now, She She Little Sheila en uiteraard Be Bop A Lula zongen. We waren vrienden met hem op Facebook, maar dat was u waarschijnlijk ook allemaal, want Harrell deed niet liever dan iedereen op Facebook bestoken met GIFs, "you rock" stickers en smileys. Hij was al enige tijd ziek.


Dickie Harrell op drums in de film The Girl Can't Help It (1956)

25 mei 2023
TINA TURNER OVERLEDEN

Het overlijden op 24 mei van de op 26 november 1939 Tina Turner zal niemand ontgaan zijn, dus willen wij er graag nog eens op wijzen dat ook tante Tina haar carrière begon in de jaren '50, meer bepaald in 1957 als zangeres van gitarist Ike Turner's revue The Kings Of Rhythm. Een jaar later verscheen in 1958 haar debuutsingle Boxtop onder de naam Little Ann, in 1960 kwam de eerste Tina Turner single uit, A Fool In Love. Ike Turner nam trouwens een trademark op die naam zodat hij als dat nodig zou zijn andere zangeressen kon laten opdraven als "Tina Turner". Anna Mae Bullock werd definitief Tina Turner toen ze in 1962 huwde met Ike Turner, een huwelijk dat niet over rozen ging en best kan samengevat worden in Ike Turner's citaat "ja, ik sloeg Tina, maar alléén als ze het echt verdiende", wat niet wegnam dat Ike & Tina Turner wereldhits scoorden met nummers als de Phil Spector productie River Deep Mountain High (1966), de CCR cover Proud Mary (1971) en Nutbush City Limits (1973). Na hun echtscheiding in 1978 bouwde Tina vanaf de jaren '80 een succesvolle solo carrière uit als zangeres en actrice. In 1986 verscheen haar autobiografie I Tina - A Love Story, basis voor de biopic What's Love Got To Do With It (1993). In 1999 publiceerde Ike Turner als weerwoord zijn eigen autobiografie Takin' Back My Name. Tina Turner heeft een ster op de Hollywood Walk Of Fame, twaalf Grammy awards, en was de eerste zwarte artiest én de eerste vrouw op de cover van het toonaangevende Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. In 2009 stopte ze met de muziek. In 2013 had ze een beroerte en moest ze opnieuw leren stappen, in 2016 werd ze gediagnoseerd met darmkanker, een jaar later onderging ze een niertransplantatie. Tina Turner werd 83 jaar.

Wie interesse heeft in haar vroege werk kan terecht op de LP’s The Soul Of Ike & Tina Turner (1960), It's Gonna Work Out Fine (1961-1962) en Dynamite (1961-1962). Ike & Tina Turner's Kings Of Rhytm Dance (1961) is een interessante instrumentale LP van Ike Turner waarop Tina niét zingt. Ike Turner overleed in 2007 op 76-jarige leeftijd. Tot slot nog een link met Elvis: zowel Elvis als Tina coverden Proud Mary van CCR, net zoals Tommy Roe, Conway Twitty, Brenda Lee, Tom Jones, Frankie Laine, Emile Ford, Mack Allen Smith, Neil Sedaka, Bobby Darin, The Ventures, The Shadows, George Jones, Johnny Hallyday, Dick Rivers, acteur Leonard Nimoy oftwel Mr. Spock van Star Trek, en na hen Paul Ansell's Number Nine, Restless, Porky's Hot Rockin', The Leningrad Cowboys en Anneke Grönloh in het Nederlands als Rolling Stones En Ringo!

5 mei 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Fotowerk uit uit het magazine Octane: 'Brandstof Voor Autoliefhebbers'
Voor meer informatie en/of abonnement: klik op de afbeelding!

Je leest wel vaker over schuurvondsten en even vaak is het fake news, maar dit keer lijkt het toch echt en bovendien in Nederland: in twee loodsen en een voormalige kerk in Dordrecht zijn meer dan 230 klassieke auto’s ontdekt, door een autoliefhebber in alle stilte verzameld over een periode van veertig jaar. Onder een dikke laag stof werden daar onder meer aangetroffen Maserati’s, Ferrari’s, een Lancia Aurelia Spider, een Mercedes 300 S Roadster, een Bentley Saloon uit 1959, een Rolls Royce Camargue, een Chevrolet Corvette C3, een reeks oldtimers van voor de oorlog en minder bekende bolides zoals Facel Vega’s, een Frans luxemerk opgericht tussen de twee oorlogen in. De 82-jarige eigenaar Ad Palmen woonde in een gewoon rijtjeshuis in Dordrecht. Hij heeft geen vrouw, kinderen of andere familie, maar auto’s waren zijn leven. Hij had twee zaken in auto-onderdelen en een timmerbedrijf, stak zijn spaargeld in auto’s en leefde solitair. Toen hij door gezondheidsproblemen niet meer in staat was zijn eigendommen te beheren, is hij onder bewind gesteld en heeft de rechter gelast dat al zijn bezittingen verkocht moeten worden. De partij die voor de taak stond de zaak te verkopen heeft daarvoor contact gezocht met Nederland's grootste handelaar in klassieke auto’s, Gallery Aaldering in Brummen. De online veiling start op vrijdag 19 mei, geïnteresseerden kunnen op diverse kijkdagen tijdens het pinksterweekend de collectie gaan bekijken *** Batmobile contrabassist Eric Haamers verkoopt een aantal van zijn geliefde gitaren bij Dijkmans Muziek in Breda. Onder meer in de aanbieding: een Gretsch 6120 Chet Atkins uit 1962 (€ 7.999,-), een Hofner thinline archtop model 173 uit 1964 met de zeldzame rode krokodil vinyl bekleding (€ 999,-), een Hofner thinline archtop model Saturn uit 1963 (€ 1.499,-), een Framus 5/168-54 solidbody Strato De Luxe uit 1968 (€ 1099,-) en een 1963/1966 Framus Sorrento twaalfsnarige thinline hollowbody (€ 799,-). Alle info op www.dijkmansmuziek.nl *** Martien van Engelen van The Explosion Rockets wordt door lichamelijke omstandigheden gedwongen te stoppen met het maken van muziek, want als je handen en vingers je als toetsenist in de steek laten is dat natuurlijk erg zuur. Naast pianist was van Engelen ook toeverlaat voor de (elektro-)techniek die de band draaiende houdt. Sinds het vertrek in januari van slaggitarist Wim van Dongen alias Thom Sens was van Engelen na leadzanger Ruud Kuijpers het “langst zittende” lid van de band. Na een landelijke zoektocht wordt Amse de Jong zijn opvolger *** Stichting Cruise Inn in Amsterdam is met spoed op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het bestuur, onder andere naar de functies van penningmeester en bandboeker. Zonder invulling van die posities ziet de Cruise Inn zich helaas genoodzaakt het doek te laten zakken en dat zou wel heel jammer zijn na 40 jaar ten dienste van de rock 'n' roll *** Na drie keer te zijn uitgesteld is het concert van Nekromantix (DK) op 16 mei in dB's in Utrecht definitief afgelast. Er komt geen vervangende datum. Tickets worden automatisch gerestitueerd. Mocht je na verloop van tijd nog geen refund ontvangen hebben mail dan naar ticketing@dbstudio.nl o.v.v. Nekromantix *** Kim Nekro heeft overigens heel hun Europese tour gecancelled "wegens onverwachte privé-redenen, en nee, die zijn niet gezondheidsgerelateerd". In dezelfde periode toert de al meer dan 20 jaar vanuit California opererende Deense band wel door de States *** Gespot in de studio: The Blue Grass Boogiemen *** Na 10 jaar hebben The Biarritz Boys hun tweede album uit op Surf Cookie Records (SC040). Inside Clean Waves is te koop op LP, CD en alle streaming platformen, en bevat tien nieuwe nummers + één cover van Ajoen Ajoen. Grappig detail: omdat The Biarritz Boys wel goed zijn in het bedenken van nieuwe nummers maar niet in het bedenken van titels, hebben bijna alle nummers een titel gekregen voorgesteld door bevriende surfbands!

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Truck Stop Cutie is bezig met het opnemen van hun debuutrelease *** Ook gespot in de studio: The Akulas. Zeven jaar na hun debuut Rustines verschijnt op 9 juni op het Griekse label Green Cookie hun tweede album Inundated Land. Release party: vrijdag 9 juni in de Chinastraat, een club in de, euh, Chinastraat in hun thuisstad Gent. Geduld is een schone deugd, maar voor wie niet zo lang kan wachten spelen ze al een try out op vrijdag 12 mei in Brussel, zie onze momenteel flink aanzwellende Be There!© concertkalender *** Net binnengerold: Red Hot 'n' Blue (GB) in juli op Sjock (B) *** Rockabilly band The Backseat Boppers gaat een swingjazz soundtrack maken voor en die ook live spelen tijdens de voorstellingen van het theaterstuk Confituur - De Dans Van De Roze Balletten, te zien op diverse data in september in de Heilig Hartkerk van Aalst. Alle data staan netjes opgelijst in onze Be There!©, meer info via www.compagniegardavoe.be *** Voer voor architectuurliefhebbers: op 28 april verschijnt het boek Toerist Modernist waarin Gerlin Heestermans twaalf wandelingen langs de mooiste modernistische woningen van België bundelt *** En de liefhebbers van art deco kunnen sinds 19 april een wandelingetje gaan maken op de gerenoveerde pier van Blankenberge. Die was dringend aan vervanging toe omdat de oude betonnen promenade van 250 meter tussen de dijk en het kopgebouw helemaal op (zeg maar gerust: compleet verrot) was en diende afgebroken. Het interessante daarbij is dat de renovatie gebeurde volgens het originele ontwerp uit 1933. Het goede nieuws is dat de werken slechts twee in plaats van vier jaar duurden, het slechte nieuws is dat de totale kostprijs van 14,5 miljoen euro vier miljoen euro meer bedraagt dan aanvankelijk geraamd *** Herinnert zich nog dat we het recent hadden over de in 1956 door architect Roger De Winter gebouwde woning Vaeck gelegen Vaartdijk 47 te 1981 Zemst-Hofstade die bedreigd werd met afbraak? Hang on to your memories in dat geval, want het pareltje dat een van de laatste getuigen van het modernisme in Mechelen en omstreken was, naoorlogs erfgoed dat zou moeten gekoesterd worden, is niet meer. Nadat de eigenaars een sloopaanvraag hadden ingediend omdat het pand in te slechte staat zou zijn om nog te renoveren, kende de gemeente Zemst die sloopvergunning voor het niet officieel beschermde gebouw inderdaad toe. Buurtbewoners en erfgoedliefhebbers tekenden protest aan, de provincie Vlaams-Brabant verklaarde twee van de ­bezwaarschriften ontvankelijk en schorste de sloopvergunning gedurende zestig dagen in afwachting van een definitief antwoord. De eigenaar van de woning mocht al die tijd niet overgaan tot verdere uitvoering van de werken, maar liet toch een grijpkraan los op het pand, waarna de burgemeester van Zemst de werken twee keer heeft doen stilleggen. De dakbedekking zit los en hangt af naar beneden, en een substantieel deel van de rechterhelft van de woning is tegen de vlakte gegaan waardoor de draagstructuur aan de rechterkant is verdwenen zodat de stabiliteit van de woning grondig aangetast is. Het is nu wachten op de beslissing van de provincie: als die oordeelt dat er niet gesloopt mag worden, moet het gebouw in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden. Met andere woorden: de meer dan vierduizend handtekeningen op de petitie werden van tafel geveegd en zoals altijd won het geld, want de eigenaar zal wellicht enkel een boete krijgen maar het huis is weg, dus kan er iets anders in de plaats gebouwd worden ***


Het station van Kortrijk in vervlogen tijden...

En alweer staat een bijzonder mooi jaren '50 gebouw op het punt met de grond gelijk gemaakt te worden, met name het spoorwegstation van de West-Vlaamse stad Kortrijk, niet alleen historisch (vanuit dit station vertrok op 6 november 1842 voor de allereerste keer ter wereld een trein die een landsgrens overschreed) maar ook architecturaal belangrijk. Het originele station in neoklassieke stijl uit 1876 werd namelijk grotendeels vernield door geallieerde bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog, en na de oorlog werd op dezelfde plaats een nieuw station gebouwd. In 1951 gaf de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen NMBS daartoe opdracht aan de Kortrijkse architect Pierre Albert Pauwels. Het nieuwe station opende de deuren in 1956 en is wellicht het belangrijkste voorbeeld in Vlaanderen van een wederopbouwstation gerealiseerd werd na WO II (een tweede belangrijk wederopbouwstation, dat van Mechelen, werd recent gesloopt). Veel wederopbouwarchitectuur sloot immers aan bij neostijlen en de vertrouwde traditioneel barokgetinte en classicistische vormentaal, maar Pauwels koos resoluut voor een eigentijdse vormgeving met strakke ritmes, afgeschuinde verticale penanten, grote raampartijen, golvende lijnen, gebogen vormen, een bijzonder baksteenverband, een hoge graad van detaillering, de integratie van kunst met beeldhouwwerken, keramiek en geëmailleerde bas-reliëfs, en frisse kleuren zoals okergele wanden en blauwgroene tegels. De NMBS wil het station nu slopen, en kan dat omdat het niet beschermd is: toen de inventarisatie van het bouwkundig erfgoed begon vanaf de jaren '80 was er nog bijzonder weinig aandacht voor de naoorlogse en modernistische architectuur. U kan de petitie voor het behoud ondertekenen via deze link

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 5 mei treedt in Limoges (F) Boppin' Daniels (echte naam: Daniel Faure) op die in 1973 de allereerste Franse rockabilly revival single opnam - zijn cover van Ray Campi's Caterpillar verscheen in 1973 op 800 exemplaren op Boppin Records 101 *** De in 1987 in Southend On Sea geopende Slick 50 barber shop van Elaine Hooker, de echtgenote van Steve Hooker, sluit de deuren. Elaine stopt om gezondheidsredenen. De Toots Sweet haarproducten blijven voorlopig te koop *** Les Atlantiques (F) stoppen er mee *** Lovesick Duo (I) is in Los Angeles een nieuw album aan het opnemen *** Nut Jumpers Jake Calypso (F), Ricky Lee Brawn (GB) en Blimey O'Reilly (GB) gaan een nieuw album opnemen voor het Spaanse label El Dandy Records *** Hervé Loison (Jake Calypso, Hot Chickens) gaat in oktober een bluesalbum opnemen in de Sun studio in Memphis *** Loison gaat trouwens binnenkort trouwen met zijn geliefde Sändi Rauer die wel eens een deuntje met hem pleegt mee te zingen. Het stel is al zes jaar samen *** In 2024 bestaan Phil Haley & his Comments dertig jaar *** Top of the bill op Rock This Town in Zwitserland in mei: een exclusief Europees optreden van The Head Cat met Slim Jim Phantom van The Stray Cats en Danny B. Harvey van The Rockats, zij het uiteraard zonder de in 2015 op 70-jarige leeftijd aan prostaatkanker overleden Lemmy Kilmister van Motörhead. Zijn opvolger als zanger-bassist van The Head Cat was David Vincent van de Amerikaanse death metal band Morbid Angel *** We worden oud: op 15 april werd Dave Edmunds 79 jaar... *** Wildfire Willie is getrouwd tijdens Viva Las Vegas. Niks bijzonders hoor ik u zeggen want u hebt het misschien zelf ook gedaan, maar wél bijzonder waren zijn getuigen: fifties artiesten Wesley Reynolds (Trip To The Moon, 1957), Jimmy Dell (I've Got A Dollar, 1958) en Mike Waggoner (Baby Baby, 1961)... *** Te bestellen in pré-order: een "official Bedlam bootleg" colour vinyl LP op Western Star van The Sharks live op de Bedlam Breakout in 2013 met Epileptic Hillbillys frontman Billy Oxley te gast op enkele nummers *** Speciale gast op de Rockin' Race Jamboree Car Show begin februari 2024 in Torremolinos is de Zweedse autobouwer Glenn Billqvist die zijn beroemde vooroorlogse Streamliner C-16 meebrengt, geïnspireerd op de Mercedes W25 race car uit 1934-1935 en de Mercedes W154 uit 1937. Er zit een zestien cylinder motorblok in en Billqvist baseerde zich bij het bouwen op Frank Lockhart's Stutz Black Hawk Streamliner uit 1928 - voor zover wij die zelfs geen fietsband kunnen plakken er iets van begrepen hebben natuurlijk *** Benieuw of Glenn zijn 85-jarige pa Carl-Erik "Kalle" Billqvist van wie hij alles heeft geleerd gaat meebrengen.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)


Off topic: Last woman standing Linda Gail Lewis met de eerste single van haar nieuwe, eind vorig jaar opgenomen Cleopatra Records album A Tribute To Jerry Lee Lewis. Linda Gail is nu... 75 jaar!

Rhythm Bomb Records heeft in het magazijn een doos gevonden met een beperkte oplage oude stock aan shrinkwrapped Eddie Cochran en Crickets jewelcase CD’s op Rockstar Records. Sla je slag om je collectie van vooral zeldzaam Eddie Cochran-gerelateerd materiaal compleet te maken met de Eddie Cochran CD’s Rockin' It Country Style (RSRCD011) uit 1997, Don't Forget Me (RSRCD014) uit 1998 en Portrait Of A Legend (RSRCD026) uit 2005, en de Crickets CD Ravin' On, From California To Clovis (RSRCD002) uit 1991. Volgend jaar bestaat Rockstar 50 jaar en zullen er in samenwerking met Rhythm Bomb nieuwe Eddie Cochran CD’s dan wel heruitgaves volgen *** De San Benito Historical Society And Museum plaatste op 15 april een herdenkingsbordje van de Texas Historical Commission aan het huis waar verschillende generaties van de familie van Freddy Fender (1937-2006) woonden en nog steeds wonen. Fender werd geboren in San Benito (het huis waar hij als kind opgroeide gelegen achter Biddle Street 550 bestaat niet meer), verdiende er toen hij nog een kind was een paar centen als schoenpoetsertje in de cafés en ligt begraven op het San Benito City Cemetery. Hij nam vanaf eind jaren '50 rock 'n' roll op alvorens begin jaren '70 twee wereldhits te scoren met de ballades Before The Next Teardrop Falls en Wasted Days And Wasted Nights. Om het bordje te citeren “Known as Freddy Fender, or El Bebop Kid (the Mexican Elvis Presley), Baldemar Garza Huerta achieved great success as a Tejano, rock and country singer for over 50 years. Fender’s music appealed to a wide audience with his emotional and experience driven songs. His fame also allowed him to contribute to many charitable causes. Freddy Fender played for US presidents and had a star placed on the Hollywood Walk Of Fame". De plechtigheid werd bijgewoond door het jongste van Fender's vijf kinderen, de 42-jarige Marla Huerta. Voor wie op bedevaart wil gaan: het adres is Freddy Fender Lane 143, nog steeds bewoond door zijn neven, en in het huis ernaast woont Fender's jongste broer, de nu 77-jarige Joe Mendez die een andere achternaam heeft omdat hij als kind werd afgestaan voor adoptie. En als u daar toch bent kan u in het Freddy Fender Museum van het San Benito Historical Society And Museum (East Heywood Street 210) Fender's Grammy awards, gouden platen en andere memorabilia gaan bekijken, en in Robertson Street is er een muurschildering ter ere van de beroemdste muzikale zoon van het stadje *** Wie in 2008 een video bestelde van het Burlington Black Swan Concert in Ewing, New Jersey ontvangt na vijftien jaar zijn bestelling, want de 4 DVD set is eindelijk klaar. Op het festival traden doo-wop groepen als The Castelles, The Sheps, The Calvanes, The Martelles, The Rocketones, The Charades, The Kool Gents, The Bravados, The Continentals, The Bay Bops, The Sheppards, The Sparrows Quartette, Dino & the Heartspinners, Lillian Leach & the Mellows, The Academics, Morris Wade & the Columbus Pharoahs, The Wrens, Johnny Carbones's Discs, The Paradons, The Four Deuces en The Solitaires. De DVD set is blijkbaar niet te koop maar enkel ter beschikking van wie destijds een bestelling plaatste of er zelf optrad *** Doo-wop verzamelaars club Classic Urban Harmony heeft bijna al het papierwerk (contracten, foto’s, briefwisseling) verworven van Lin Records, een piepklein platenlabel uit Rochester, New York waarop slechts minder dan een handvol releases verschenen van rock 'n' roll en doo-wop bands als The Key Notes (Tuff-E-Nuff/Pyramid), The Drivers (A Man's Glory/Teeter Totter) en Janet Shay (At The Sock Hop) *** Op 12 mei verschijnt Funkiest Man Alive, Rufus Thomas And The Memphis Soul, een nieuwe biografie door Matthew Ruddick. Thomas begon zijn carrière in 1953 met de opname Bear Cat op Sun Records, een antwoord op het nummer Hound Dog van Big Mama Thornton. Hij overleed in 2001 op 84-jarige leeftijd *** Breathless: Every Song From Every Session 1952-2022 is een nieuw boek waarin Peter Checksfield, de Britse auteur van een hele stapel encyclopedische boeken over voornamelijk jaren '60 en '70 pop, alle 707 songs die Jerry Lee Lewis ooit opnam onder de loep neemt. Checksfield zag naar eigen zeggen JLL 36 keer live on stage *** En de Britse auteur Spencer Leigh die meer dan dertig boeken op zijn teller heeft staan waaronder biografieën van Elvis, Buddy Holly, Eddie Cochran, Gene Vincent, Billy Fury en Lonnie Donegan, heeft een nieuw boek klaar over Little Richard. Tijdens de lockdown schreef hij ook een Kindle boek getiteld Could This Be Magic, The Story Of Doo-Wop *** Op 2 juni gaat in Manhattan Rock 'n' Roll Man in première, een musical gebaseerd op leven en werk van Alan Freed, de DJ die begin jaren '50 als geen ander de rock 'n' roll muziek in de media bracht. Verwacht u aan songs van onder meer Little Richard, Chuck Berry, LaVern Baker, Buddy Holly, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis en Screamin’ Jay Hawkins ***

Op 27 april werd in de stad Newark, New Jersey een straat vernoemd naar Frankie Valli, de leadzanger van The Four Seasons. Valli groeide er op in het Stephen Crane Village Housing Project, en de hoek van Stephen Crane Plaza en Franklin Avenue is er nu officieel omgedoopt tot Frankie Valli Way. De nu 88-jarige Valli woonde de plechtigheid bij *** En in Brooklyn, New York krijgt Willie Winfield, leadzanger van The Harptones (A Sunday Kind Of Love, 1953) zijn eigen straat. 27 juli, de datum van zijn overlijden in 2021 op 91-jarige leeftijd, wordt er uitgeroepen tot Willie Winfield Memorial Day, en op die dag komt er op de hoek van Bond Street en Wyckoff Street onder het straatnaambordje Bond Street een bord dat Winfield's naam zal dragen. Winfield woonde vanaf 1950 in New York en richtte er in de wijk Harlem The Harptones op. Hij overleed ook in Brooklyn *** Vreemde boodschap op Facebook van Vic Donna, leadzanger van Vic Donna & the Parakeets (Teenage Rose / Silly & Sappy, 1957): "Ik ga niet langer live optreden. Ik heb het gehad met amateurs die het genre overspoelen met acapella shows en performers die zo wanhopig op zoek zijn naar aandacht dat ze in verschillende groepen zingen en op die manier het publiek bedriegen. Ik heb een aantal van de allerbeste shows ooit gedaan maar die zullen nooit meer terugkomen. Keep in touch voor mijn nieuwe CD van de New Vic Donna Group"

*** Henry Fambrough, het laatste nog levende originele groepslid van The Spinners, kondigde enkele weken voor zijn 85ste verjaardag aan te stoppen met optreden. Hij blijft nog wel actief achter de schermen als adviseur en co-manager. De groep uit Detroit die vooral bekend werd dankzij hun Motown opnames uit in de jaren '60 en hun soul/disco materiaal uit de jaren '70 werd opgericht in 1954 en veranderde hun naam in The Spinners in 1961, het jaar waarin hun debuutsingle That's What Girls Are Made For verscheen op Tri-Phi Records, het platenlabel van Moonglows leadzanger Harvey Fuqua. The Spinners zijn nog steeds actief en brachten in 2021 nog een nieuwe CD uit *** En ook Lou Rotondo van doo-wop groep The Passions heeft aangekondigd te stoppen met zingen. The Passions brachten tussen 1958 en 1963 minstens tien singles uit waarvan de bekendste Just To Be With You uit 1959 is, een nummer gecomponeerd door Marvin Kalfin waarvan de demo werd ingezongen door Paul Simon en Carole King. Het haalde de 69ste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Baritonzanger Rotondo kwam in 1960 bij de groep als vervanger van Vinnie Acierno en zingt mee op hun Cadillacs cover Gloria uit 1960. Hun laatste single was een cover van Sixteen Candles van The Crests. Rotondo's Passions brachten in 2018 de CD Now And Beyond uit

*** Larry Chance, leadzanger van doo-wop groep The Earls (Remember Then, 1962), werd opgenomen in een ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Inmiddels heeft ie het ziekenhuis mogen verlaten *** En Carl Trantham heeft tot grote opluchting van zijn familie het ziekenhuis mogen verlaten waar hij was opgenomen om niet nader gespecifieerde redenen. Trantham nam op voor Starday en bracht twee singles uit die gecompileerd werden op reeksen als Boppin' Hillbilly (After I Go Away), Grand Daddys Rockin (Deedle Deedle Dum) en Desperate Rock 'n' Roll (Where There's A Will) *** De 78-jarige zevenvoudige Grammy winnares Gladys Knight treedt in het kader van haar Farewell Tour op 29 mei op in de Stadsschouwburg van Antwerpen en op 1 juni in Carré in Amsterdam. Waarom we de keizerin van de soul opnemen in Be There? Omdat Knight haar eerste opnames maakte in 1957. Als u ons niet gelooft: Jasmine Records (GB) bracht pas de Gladys Knight & the Pips CD Every Beat Of My Heart uit met hun complete opnames 1957-1962, goed voor 28 tracks *** Top of the bill tijdens de New Orleans Classic Recording Revue van het New Orleans Jazzfest eind april en begin mei was de 86-jarige Clarence "Frogman" Henry gezeten in een rolstoel en met een paar tanden missend, wat hem er niet van weerhield perfecte versies te zingen van But I Do, You Always Hurt The One You Love en Ain't Got No Home waarin hij nog steeds de girl en de kikker voor zijn rekening neemt. Ook op de affiche aldaar: The Dixie Cups, de 88-jarige Tommy McLain, de 85-jarige Johnnie Allan (Promised Land, 1971), de 83-jarige Al Johnson (Carnival Time, 1960), de 79-jarige TK Hulin (Little Bitty Boy, 1957), zydeco accordeonist Geno Delafose en een reeks jaren '60 soul artiesten als de 88-jarige Bobby Rush, Wanda Rouzan van The Rouzan Sisters (The Limbo Party, 1962), de 83-jarige William Bell en de 82-jarige Irma Thomas. Haal er allemaal naar de Rhythm Riot!

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 31 januari overleed op 85-jarige leeftijd blues en boogie woogie pianist Errol Dixon, geboren in Jamaica, opgegroeid in New York en later verhuisd naar Engeland waar zijn muzikale carrière in 1961 uit de startblokken schoot met zijn eerste ska singles Midnight Train / Anytime Anywhere en Too Much Whiskey / Mama Shut Your Door. In 1963 bracht hij de twist single Twistin' And Shakin' uit, in 1965 de EP Errol Sings Fats met vier Fats Domino covers. Later bracht hij een aantal boogie woogie albums uit zoals Fighting The Boogie (1980, met Mickey Baker van Mickey & Sylvia op gitaar), Mr. Boogie Woogie (1990) en Boogie Woogie Party (1995). Sinds 2000 woonde hij in Zwitserland met zijn 32 jaar jongere Zwitserse vriendin. Ze waren op vakantie en familiebezoek in Jamaica toen Dixon plots verzwakte en acute longproblemen kreeg *** Op 13 maart overleed op 79-jarige leeftijd tenorzanger Danny Impriano van The Perfections die in 1962 vier songs opnamen voor het Lost Nite doo-wop label, te weten Hey Girl, My Baby, Girl With The Crimson Hair en There Goes The Boy. De eerste twee kwamen uit op single, de twee andere verschenen pas veel later op een Collectables CD. Recenter zong hij bij The Tributes *** Op 30 maart overleed tenor Ronald "Ronnie" Henderson, leadzanger van doo-wop groep The Truetones die tussen 1958 (Honey Honey / Whirlwind) en 1966 minstens vier singles uitbrachten. Henderson evolueerde later richting soul en disco muziek. Zijn zoon Ron Henderson Jr. zong in de jaren 2000 in Maurice Williams' Zodiacs *** Op 4 april overleed de 82-jarige Ronald Coleman, in 1956 mede-oprichter van vocal group The Trennels die evolueerden in The Zircons en uiteindelijk in 1963 als The Uniques in 1964 de single Fool Number Two / Over The Rainbow opnamen met leadzang van Nicky Addeo van The Darchaes en The Plazas. The Uniques evolueerden op hun beurt tot The Broadways die in 1966 twee soul singles opnamen voor MGM, Going Going Gone / Are You Telling Me Goodbye en You Just Don’t Know / Sweet And Heavenly Melody *** Op 10 april overleed de op 13 maart 1921 geboren Abraham "Allan" Jaffee, de cartoonist die van 1964 tot 2019 alle "fold-in's" behalve de allerlaatste tekende voor de voorlaatste pagina van het in 1952 gelanceerde satirische stripblad Mad. De fold-in's waren een humoristische reactie op de toen en nu nog steeds populaire fold-out's, open te vouwen illustraties, bijvoorbeeld in Playboy. Bij Mad moest je net het omgekeerde doen, namelijk de pagina in drie vouwen om een verrassend getekend antwoord te krijgen op de serieuze vraag gesteld op de pagina. De eenmalig bedoelde allereerste fold-in in april 1964 (Mad magazine nummer 86) die de draad stak met actrice Elizabeth Taylor was zo'n succes dat Mad er een maandelijkse rubriek van maakte die het 55 jaar lang volhield. De enige fold-in die niet door Jaffee werd getekend was de allerlaatste in Mad's eindejaarsspecial van 2019, na 550 magazines de allerlaatste nieuwe Mad uitgave - sindsdien verschijnen enkel nog heruitgaves en eindejaarsspecials. Daarna verscheen nog één nieuwe reeds in 2014 getekende fold-in van de hand van Al Jaffee zelf in augustus 2020 in Mad's Special Al Jaffee Issue, op zijn 99ste zijn afscheid als tekenaar. Jaffee studeerde in 1940 af aan de High School Of Music And Art in New York en schreef en tekende vanaf 1955 voor Mad. Verrassend genoeg maakte de tekenaar die ook verantwoordelijk was voor de in 1965 begonnen Mad rubriek Snappy Answers To Stupid Questions nooit deel uit van de redactie van Mad maar werkte hij al die jaren als freelancer. In 2010 verscheen de door Jaffee geïllustreerde biografie Al Jaffee's Mad Life van Mary-Lou Weisman. Al zijn fold-in's werden in 2011 herdrukt in de vijfdelige luxe hardcover boekset The Mad Fold-In Collection: 1964-2010 van uitgeverij Chronicle Books, en daarnaast zijn er ook vele Mad verzamelstrips en -pockets als Mad’s Vastly Overrated Al Jaffee ***


Links Barry Davell toen ...en rechts Barry Darvell recenter!

Op 13 april overleed de op 20 april 1942 geboren Barry Darvell (echte naam: Barry Lee Peregoy) die vooral teen rock en pop opnam maar in 1959 bewees dat hij kon rocken als de besten met zijn debuutsingle Geronimo Stomp die een jaar later in Nederland uitkwam op het Fast label. Vreemd genoeg verscheen Geronimo Stomp in 1961 in Italië op het Melodicon label met op de B-kant Without Love van de Belgische groep The Seabirds. Darvell bracht singles uit tot 1967, waarna hij zich toelegde op onroerend goed. Zijn door Doc Pomus & Mort Shuman gecomponeerde A King For Tonight uit 1962 werd in Engeland gecoverd door Billy Fury als B-kant van diens Top 5 hit Last Night Was Made For Love. Darvell bracht in 2020 nog nieuwe countrymuziek uit en trad luidens zijn Facebook pagina nog steeds op. Hij had gezondheidsproblemen en overleed één week voor zijn 81ste verjaardag. Wij kennen twee CD’s van hem: de dubbelaar More Than Just Geronimo Stomp, Lost Recordings 1959-1967 (Sparkletone, 1995) en Geronimo Stomp And All The Best (Mr. Potato/Crystal Ball, 2002)

*** Op 15 april overleed de op 17 mei 1925 geboren contrabassist Peter "Chuck" Badie die meer dan 70 jaar lang optrad in en om New Orleans. Als zoon van een saxofonist in brass bands leerde hij het vak vanaf 1950 in de bands van Roy Brown, Dave Bartholomew en Lionel Hampton, en je hoort hem onder meer op (I Don't Know Why) But I Do van Clarence "Frogman" Henry, Mother In Law van Ernie K-Doe, Ooh Poo Pa Doo van Jessie Hill en A Change Is Gonna Come van Sam Cooke. Naar verluidt was hij de laatste levende muzikant die nog met Sam Cooke speelde. Badie overleed één maand voor zijn 98ste verjaardag


Chuck Badie toen...


...en Chuck Badie recenter!

*** Op 23 april overleed de in 1928 geboren contrabassist en western swing bandleider Benny Leaders (echte naam: Benny Lueders) die begin jaren '50 opnam met saxofonist Link Davis in zijn orkest. Onder de naam Benny Leaders' Bayou Billies begeleidde hij in 1953 Davis op diens bekende Big Mamou. Een opvallende boppin' hillbilly opname van hem is Hey Miss Fannie uit 1953, origineel van The Clovers en later ook gecoverd door Tommy Sands en als demo door Roy Orbison's vroege groep Wink Westerners. Leaders' hybride van western swing en vroege rock 'n' roll werd in 2017 verzameld op zijn CD Houston Texas Blues. Hij werd 95 jaar *** Op 28 april overleed Claude Gray wiens I'll Just Have A Cup Of Coffee (Then I'll Go) uit 1960 zowel terug te vinden is op Cruisin' Country als op rockabilly CD’s, hoewel het pure country is. De op 25 januari 1932 geboren Gray was dan ook een easy listening country crooner par excellence en een vertegenwoordiger van de gepolijste countrypolitan sound. I'll Just Have A Cup Of Coffee werd in 1966 gecoverd door Conway Twitty en vier jaar daarvòòr in 1962 als One Cup Of Coffee door... Bob Marley die er ska van maakte! Gray's grootste hit was Family Bible uit 1959, geschreven door Willie Nelson die het nummer verkocht voor 50 dollar en zijn restaurantrekening. Family Bible werd onder meer gecoverd door George Jones (1960), Ferlin Husky (1961), Ernest Tubb (1963), Faron Young & the Jordanaires (1964), Leroy Van Dyke (1964), Commander Cody & his Lost Planet Airmen (1971), Pat Boone (1972) en Johnny Cash (1990). Een controversiëel nummer gelinkt aan Gray is het door hem gecomponeerde Ballad Of Jimmy Hoffa waarin hij zijn steun betuigt aan de aan de mafia gelieerde vakbondsleider. Gray mocht het zelf niet opnemen van zijn platenfirma, en in 1960 werd het in uptempo George Jones stijl opgenomen door countryzanger Smokey Stover. Gray schreef een autobiografie getiteld Glorious Country Trail en een politiek manifest getiteld Washington Weasels. Hij trad op tot recent een hersentumor werd ontdekt en werd 91 jaar.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Officieel verloofd: Big Sandy, die zijn lief een huwelijksaanzoek deed op vakantie in Tenerife. Het goede nieuws is dat zijn uitverkorene "ja" zei *** Op 29 augustus brengt Universal in Amerika George Lucas’ invloedrijke rock 'n' roll film American Graffiti (1973) uit op 4K Ultra HD. Of er nieuwe extra’s zullen opstaan en er ook een Europese release komt is nog niet bekend *** Hank Williams Jr. gaat zijn eigen Hank Williams Jr. Boogie Bar openen op Broadway 419 in de wijk Lower Broadway in Nashville, tussen Alan Jackson’s AJ’s Goodtime Bar en de Ernest Tubb Record Shop die momenteel wordt gerenoveerd, min of meer tegenover het bekende Robert’s Western World waar BR5-49 in 1996 een live mini CD opnam. Op Broadway 419 was vroeger een café genaamd Nashville Crossroads gespecialiseerd in klassieke country en southern rock. Wanneer Hank's Boogie Bar zal openen is nog niet bekend *** Herstellende na een beroerte: Alex Augustine, zanger in moderne incarnaties van doo-wop groepen als Mike Arnone & the Duprees, Jimmy Keyes & the Chords, Cathy Jean & the Roommates, Frank Tardongno & Jimmy Moschello Original Members Of The Elegants en Norman Fox & the Rob-Roys. Sinds 1980 zingt hij ook in zijn eigen groep Image die in 1981 de single All Mine / Over The Rainbow uitbracht, in 1993 gevolgde door een heropname van All Mine /So Much. Er verschenen in 2003 en 2004 ook twee CD’s van Image. Augustine werd bewusteloos gevonden door zijn echtgenote. In het ziekenhuis werden twee bloedklonters ontdekt die zijn linkerzijde verlamden. De bloedklonters zijn intussen verwijderd en hij kan opnieuw bewegen en spreken *** Op 9 februari overleed Bernard Taylor, van 2013 tot 2019 lid van acapella doo-wop / soul groep The Tee-Tones. Daarvòòr was hij jazz saxofonist en zong hij in de jaren' 90 bij Jimmy Keyes & the Chords *** Op 14 maart overleed op 79-jarige leeftijd acapella zanger Louis A. "Lou" DeSantis, reservezanger bij de heropgerichte Lytations die oorspronkelijk bestonden van 1962 tot 1964, het jaar waarin ze de single Over The Rainbow / Look Into The Sky uitbrachten. Naast de muziek werkte hij als beveiligingsagent *** Op 15 maart overleed op 76-jarige leeftijd de op 14 december geboren Walter Resty, sinds 2010 leadzanger van acapella doo-wop groep Times Square. Daarvòòr zong hij begin jaren '80 bij Wishful Thinking en midden jaren '90 bij Sentimental Journey van wie in 2018 de CD Sackie Full 'O Hits (Dungeon Records CD 5000) verscheen met 31 onuitgegeven opnames uit de jaren '90. Naast de muziek was hij politieagent *** Half april overleden aan darmkanker: Joel Morin, de originele gitarist en steelgitarist van Dawn Shipley's band The Sharp Shooters, met name op haar Baby If I... CD uit 2006. Hij nam ook op met Pep Torres (Rockabilidad, 2000 en It Ain't Rocket Science, 2004) en Rip Carson (My Simple Life, 2005), en recenter speelde hij bij The Crown City Bombers ***


Sharp Shootin' van Dawn Shipley's begeleidingsband The Sharp Shooters: muzikaal vuurwerk van Joel Morin

*** Op 29 april overleed Eric Shoutin' Sheridan, de zelfverklaarde King Of Blackobilly en de leadzanger van The North Avenue Stompers die in 2016 de CD Chicago Rock 'n' Roll uitbrachten. In 2013 trad hij op op Screamin' in Calella begeleid door de Spaanse band Los Mambo Jambo. Daarvòòr zat hij van 1982 tot 1996 bij swing band The Uptown Rhythm Kings uit Washington, DC (de LP Oooh-Wow op Ripsaw Records in 1990) en in jump blues band The Big Swing (1996) die later The Vanguard Aces heetten (1997-2000). Sheridan leed aan een hartziekte

*** Op 1 mei overleed de op 17 november 1938 geboren Canadese folkrock singer-songwriter Gordon Lightfoot die in 1964 de originele versie opnam van het door hem gecomponeerde Early Morning Rain, gecoverd door onder meer Billy Lee Riley (1966), Ronnie Hawkins (1968), Buddy Knox (1969), Elvis (1972), Jerry Lee Lewis (1973), Eddy Mitchell (1974, in het Frans als Chaque Matin Il Se Lève), Betty & the Bops (2000, in het Frans als Dans La Brume Du Matin), The Foggy Mountain Rockers (2001), Paul Ansell (2008) en The Good Fellas (2010). Elvis nam nog een tweede Gordon Lightfoot song op, namelijk (That's What You Get) For Lovin' Me uit 1964, door Elvis opgenomen in 1971 voor zijn titelloze LP Elvis (1973), vaak Fool genoemd naar het openingsnummer. Ook Johnny Cash nam For Lovin' Me op, in 1966. Lightfoot's andere grote hit If You Could Read My Mind uit 1969 werd in 2003 gecoverd door Johnny Cash op het in 2006 postuum verschenen album American V: A Hundred Highways. If You Could Read My Mind werd in 1972 in het Nederlands opgenomen door Gerard Cox als Als Ik In Je Hart Kon Kijken. Lightfoot was 84 jaar.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Barbara Gray op de hoes van deze in 2005 verschenen CD

Op 1 maart overleed Barbara Gray (echte naam: Bobbi Owens), het toen 20-jarige meisje met wie de 21-jarige Elvis op 30 juni 1956 een tong draaide backstage in zaal The Mosque Theater in Richmond, Virginia, een kus vereeuwigd op een iconisch geworden foto gemaakt door Alfred Wertheimer, de fotograaf die in die dagen in opdracht van platenfirma RCA ongelimiteerd toegang had tot Elvis. De foto verscheen oorspronkelijk in september 1956 magazine in het eenmalige magazine The Amazing Elvis Presley (35 dollarcent per stuk, gedrukt op 100.000 exemplaren en werd herdrukt in Life magazine. Naast de wereldberoemde foto maakte Wertheimer die dag nog 47 andere foto’s waar ze op staat, al dan niet kussend, die onder meer in zijn fotoboek Elvis At 21 staan. In de loop der jaren beweerden verschillende vrouwen die "mystery kisser" die leek op actrice Kim Novak te zijn, tot de intussen 75-jarige Gray Wertheimer ervan kon overtuigen dat zij en niemand anders het meisje in kwestie was. Het verhaal werd in 2010 tot op de draad uitgevlooid door radioveteraan Ron Brandon (de man die op zijn zeventiende Elvis' homecoming concert in Tupelo, Mississippi had opgenomen) en op 8 augustus 2011 wereldkundig gemaakt in het tijdschrift Vanity Fair nadat Gray en Wertheimer een overeenkomst hadden bereikt waarbij Gray al haar rechten op de foto’s afstond aan Wertheimer, een man die het copyright op zijn foto’s angstvallig bewaarde. In ruil kreeg ze 2.000 dollar, een gehandtekende verklaring dat zij inderdaad het meisje op de foto is, negen gehandtekende exemplaren van twee van zijn Elvis boeken, drie gehandtekende prints van "The Kiss,” zes gehandtekende posters, zes magneten, en een eeuwige licentie om 24 digitale files van haar foto’s te gebruiken voor persoonlijke projecten. Gray's date met Elvis kwam er bij toeval nadat ze door enkele vriendinnen op 28 juni 1956 werd uitgedaagd Elvis van wie ze op dat moment geen flauw idee had wie hij was, op te bellen in zijn hotel in Charleston, South Carolina waar hij optrad in het baseball stadium College Park. Ze kreeg Elvis inderdaad te pakken en de twee praatten een uur aan de telefoon. Elvis was geïntrigeerd en nodigde haar twee dagen later uit de dag van zijn twee optredens in The Mosque met hem door te brengen. Op het einde van hun date nodigde Elvis haar uit met hem mee te reizen naar New York waar hij moest optreden in The Steve Allen Show op televisie, maar ze sloeg dat aanbod af - en had er de rest van haar leven spijt van. Gray die in de jaren '50 ook heel kort iets had met - of all people - Pat Boone werkte later in onroerend goed, was minstens vier keer gehuwd, en was al dan niet samen met Wertheimer te gast op Elvis events *** Arjan Deelen trekt nog tot en met 12 mei met Dave Hebler en Dwight Icenhower door Nederland onder het motto The Elvis Concert 2023 en is nu reeds druk bezig met het boeken van data voor mei 2024 *** Minder goed nieuws was het bericht op 23 april dat Eddie Graham, Elvis' percussionist van 1969 tot 1972 en te zien in That's The Way It Is, om gezondheidsredenen de Elvis Concert 2023 tour moest verlaten *** De Tupelo Elvis Fan Club onthulde op 13 april in het parkje rond Elvis' geboortehuis in Tupelo een bank ter ere van Lisa Marie Presley *** Vorige update meldden we dat rond de site van het in 1953 geopende Coco Palms resort aan het strand van het Hawaiiaanse eiland Kauai waar zich de laatste twintig minuten van de film Blue Hawaii afspelen (The Hawaiian Wedding Song!) nieuwe bouwhekken werden geplaatst. De bedoeling daarvan is inmiddels bekend: het terrein zou platgebulldozerd worden voor de bouw van een nieuw hotelcomplex met 350 kamers, een project van 25 miljoen dollar. Het Coco Palms is verlaten en in verval sinds orkaan Iniki in 1992, een brand in 2014, vandalisme en krakers, en alles wat met Elvis en de film te maken heeft is al lang verdwenen. Het strand voor het hotel zelf is deels verdwenen door erosie, terwijl het toerisme in Kauai - tot ergernis van velen - in de lift zit *** Op zaterdag 22 april was het weer Record Store Day, ontstaan in 2007 in een platenwinkel in Maryland, Baltimore en uitgegroeid tot een vinyl hoogdag waaraan meer dan 2000 onafhankelijke platenzaken verdeeld over 23 landen en zes continenten deelnemen, waaronder al 100 in Nederland alleen! Dit jaar zijn er naar verluidt meer dan 300 verschillende titels in bijna alle genres geperst voor RSD, waaronder zoals elk jaar een aantal Elvis platen, bijvoorbeeld de officiële Sony/RCA dubbel LP Burning Love, The RCA Rehearsals met een selectie van 25 songs van de repetitie opnames uit april 1972 die begin dit jaar verschenen op de Legacy 6CD/1BluRay box set Elvis On Tour *** Bouke heeft samen met zijn ElvisMatters Band het nummer Fire Down Below opgenomen, geschreven door Elvis’ bassist Jerry Scheff en opgenomen door Elvis’ muzikanten in 1976, maar Elvis heeft de zang uiteindelijk nooit opgenomen. Je kan het nummer beluisteren via Spotify. Fire Down Below werd eerder al opgenomen door ETAs Johnny Harra en Dennis Jale *** Emilio Santoro, in maart nog op het podium van Hemsby, won op 23 april in Amerika het Niagara Falls Ultimate Elvis® Tribute Artist™ Festival. De Brit werd vorig jaar al uitgeroepen tot wereldkampioen Images Of The King in Memphis. Het goede nieuws: op zaterdag 10 juni kan je hem helemaal gratis aan het werk zien op het Rock 'n' Roll Donkeys festival in Heemskerk!


Emilio Santoro

*** Altijd leuk om te snuffelen tussen het aanbod van de Elvis veilingen, en zo kon u begin mei bij veilinghuis Rockhurst onder meer bieden op een pijama van Elvis, zijn aansteker model Fieree Tiger van het Duitse merk Menghu uit zijn legertijd, een groene lamp afkomstig van de oprit van Graceland en een stuk karpet uit de jaren '60 uit de woonkamer van Graceland dat in 1975 werd vervangen, beide gerecupereerd door George Coleman, elektricien op Graceland van eind jaren '50 tot 1982. Ook te koop: een fruitschaal en meel- en suikerbussen uit de keuken van Graceland gerecupereerd door Nancy Rooks, kokkin op Graceland van 1967 tot 1982, en een Remington .38 kogel uit 1966 afgevuurd door Elvis in de achtertuin van Graceland in 1973 of 1974 gerecupereerd door Mike McGregor, verantwoordelijk voor de Circle G Ranch en het lederwerk en het maken van juwelen op Graceland. Evenmin te missen: een door Elvis in 1974 of 1975 half opgerookte sigaret gerecupereerd door zijn nicht Patsy Presley. Wie het graag wat rechtlijniger houdt kan bieden op sealed copies van Elvis' eerste twee LP’s, merchandise uit 1956 zoals beauty cases, Heart Break Pink en Hound Dog Orange lippenstift op de originele blister en lege foto albums met Elvis' beeltenis op de kaft, of op de plastic draagtasjes uit 1970 en 1971 met reclame voor de LP’s The Other Sides, Worldwide Gold Award Hits Vol. 1 en 2 *** Jazeker, Colonel Parker zou trots zijn... *** Een in 1955 gebouwd MCM ranch house in Independence, Missouri op zo'n vijtien kilometer ten oosten van about Kansas City, is geopend als Airbnb. OP zich niets bijzonders, ware het niet dat de 21-jarige Elvis er zou verbleven hebben op 24 mei 1956 na zijn optreden in de Municipal Auditorium Arena van Kansas City, het 73ste van de 110 concerten die hij dat jaar gaf in 26 Amerikaanse staten, goed voor 66.000 kilometer in de auto. 41. Het huis werd nooit eerder opengesteld voor het publiek. De huidige eigenaars kochten het vorig jaar voor 460.000 en renoveerden het rond het thema Elvis met onder meer een zwembad in de vorm van een gitaar. Als u er wil verblijven: het adres is S. Crysler Avenue 3416 ***

3 mei 2023
AFSCHEID VAN WEE WILLIE HARRIS...

En het valt amper bij te houden: op 27 april overleed op 90-jarige leeftijd in zijn slaap de op 25 maart 1933 geboren pianist Charles William "Wee Willie" Harris, een van de kleurrijkste (hij verfde zijn haar beurtelings groen, oranje en roze) en wildste figuren uit de Britse rock 'n' roll.

Wee Willie Harris in 1960 in de Italiaanse mondo film Il Mondo Di Notte

Zoals elke Britse artiest begon hij zijn carrière in de 2i's Coffee Bar in de Londense uitgangswijk Soho waar hij als huispianist artiesten als Tommy Steele en Adam Faith begeleidde. Vanaf november 1957 was hij te zien in de Britse TV show Six-Five Special en een maand later verscheen zijn debuutsingle Rockin' At The 2i's. Tot 1966 bracht de zanger met de grind stem verschillende singles uit waarvan geen enkele de hitparade haalde, en gek genoeg verscheen de enige Wee Willie Harris LP in die dagen in 1963 in... Israël! Hij dook opnieuw op in 1974 met de nieuwe single Together / Rock 'n' Roll Jamboree. In 1986 trad hij op op de Rock 'n' Roll Meeting in Eindhoven en in de Cruise Inn in Amsterdam, in 2000 was er de Fury CD Twenty Reasons To Be Cheerful, in 2003 de CD Rag Moppin' begeleid door The Alabama Slammers, en in 2019 verscheen een vinyl EP begeleid door The Wild Angels. Wee Willie Harris trad op tot op zeer hoge leeftijd en zijn grappen, grollen en eeuwige goedgeluimdheid maakten hem geliefd bij jong en oud. Een goed carrière overzicht is de 30 track Rollercoaster CD I Go Ape die vergezeld kwam van Rob Finnis' 88 pagina’s tellende biografische boekwerkje I Go Ape, The Wee Willie Harris Story.


Links Wee Willie Harris toen, en rechts recenter nog steeds even geliefd bij de fans!

26 april 2023
OUDSTE LEVENDE SUN ARTIEST OVERLEDEN

Op 25 april overleed de oudste nog levende Sun artiest, de op 21 december 1925 geboren pianist William Robert Emerson, beter bekend als Billy "The Kid" Emerson, de man die in 1955 de originele versie opnam van het door hem geschreven Red Hot, vooral bekend in de cover van Billy Lee Riley. Naast Red Hot was hij ook de schrijver en originele uitvoerder van het onder meer door Elvis opgenomen When It Rains It Really Pours.
Emerson leerde het vak vanaf 1952 bij Ike Turner's Kings Of Rhythm en in 1954 verscheen zijn debuut No Teasing Around / If Lovin' Is Believing, de eerste van zijn vijf Sun singles. Hij nam niet alleen op voor Sun maar ook voor Vee Jay (Every Woman I Know) en Chess (Holy Mackerel Baby + een heropname van zijn Sun single The Woodchuck). Eind jaren '70 liet Emerson de muziek achter zich om te gaan prediken. Vanaf dan ging hij door het leven als Reverend William R. Emerson, en hij weigerde nog langer zijn oude rock 'n' roll en blues songs te zingen. De beste Billy Emerson CD is Bear Family's 33 tracker Red Hot: The Sun Years, Plus uit 2009.

 

26 april 2023
RIP APRIL STEVENS

Op 17 april overleed April Stevens (echte naam: Caroline Vincinette LoTempio, geboren op 29 april 1929), samen met haar vijf jaar jongere broer het duo Nino Tempo & April Stevens en da's vier keer "april" in één zin. Stevens maakte haar platendebuut reeds in 1950 als croonster en scoorde verschillende solo hits waaronder het suggestieve Teach Me Tiger uit 1959. Nadat haar broer als saxofonist bij een opnamesessie van Bobby Darin zoveel indruk maakte op Atlantic baas Ahmet Ertegun kreeg het duo begin jaren '60 een contract bij Atco Records, en hun toen al retro pop leverde hen in 1963 de Grammy award voor Best Rock 'n' Roll Recording op voor het nochtans popnummer Deep Purple, oorspronkelijk de B-kant van het geflopte I've Been Carrying A Torch For You So Long That It Burned A Great Big Hole In My Heart. Het door April Stevens gesproken tweede stuk van het nummer ontstond bij toeval: toen ze het nummer opnamen als demo vergat Nino Tempo de woorden en zegde April ze hem voor! Het meeslepende Deep Purple met zijn vrolijke mondharmonica, cover van een nummer uit de jaren '30 en vóór Nino Tempo & April Stevens reeds gecoverd door The Dominoes en door Screaming Jay Hawkins, zou hun grootste hit worden: in november 1963 werd het in de week vóór president John F. Kennedy werd vermoord de honderdste nummer 1 van de Amerikaanse pop charts. In 1975 werd het nummer opnieuw een hit in de copy/paste cover van een ander broer en zus duo, Donny & Marie Osmond. De Britse hard rock band Deep Purple noemde zich naar het nummer omdat dat het favoriete liedje van de oma van hun gitarist Ritchie Blackmore was maar heeft het nooit gespeeld of opgenomen.

Nino Tempo & April Stevens bleven actief tot midden jaren '80 en brachten veel covers uit van oude liedjes als Sea Of Love, Tweedlee Dee, Let It Be Me en Hey Baby. Nino Tempo werkte als studiomuzikant voor Phil Spector die in 1966 de productie van hun All Strung Out op zich nam, een schoolvoorbeeld van Spector's Wall Of Sound. In 1973 scoorden Nino Tempo & April Stevens in Nederland een Top 5 hit met een cover van Love Story (het thema van de gelijknamige romantische film uit 1970) van Andy Williams dat twee jaar eerder de dertiende plaats bereikte in de Nederlandse Top 40. Op 6 april 1983 haalde April Stevens het wereldnieuws toen de bemanning van de space shuttle Challenger de NASA verzocht om Teach Me Tiger gebruiken om hen 's ochtends te wekken. Teach me Tiger is ook de titel van haar in 2013 verschenen autobiografie. April Stevens werd 93 jaar. Nino Tempo is nu 88 jaar.

12 april 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 5 april overleed de op 25 februari 1927 op het Indonesische eiland Banka geboren zanger Rudi van Dalm die in de jaren '50 als gitarist door Java, Nieuw Guinea en Australië trok. In 1960 verhuisde hij naar Nijmegen waar hij The Royal Rhythmics oprichtte. In 1963 werd hij winnaar van een talentenjacht en volgde een platencontract voor het pas gestarte Funckler label van Artone Records. De eerste singles met bewerkingen van Maleise liedjes als Terang Boelan, Lenggang Kangkoeng en Mama É verschenen eind 1963 op de platenmarkt, en een van zijn stijlkenmerken was het mengen van oude Indonesische melodieën met rock 'n' roll instrumentals - de basismelodie van Terang Boelan is Surf Rider van The Ventures. Humoresque (1964) is dan weer de klassieke melodie van Antonin Dvorak naar het voorbeeld Guitar-Humoresque van Electric Johnny & his Skyrockets uit 1962. Van Indorock schakelde van Dalm over op Indopop, later zong hij met zijn dochters onder de naam Rudi van Dalm & his Raindrops. Hij trad vaak op op pasar malams en werd 96 jaar

*** 't Is nog effe, maar in januari 2024 komen The Rhythmaires (GB) nog eens naar Nederland *** Op 5 april kwamen NPO en BNNVARA filmen op de rock 'n' roll danslessen van Clandestien in Amsterdam voor het nieuwe programma ‘Wortelboer en van Rossem’. In dat programma onderzoeken Maarten van Rossem (1943) en Emma Wortelboer (1996) de verschillen en overeenkomsten in de tijd waarin zij opgroeiden. Maarten van Rossem is opgegroeid in de jaren '50 en heeft de maatschappelijke veranderingen in de jaren '60 als twintiger meegemaakt, Emma Wortelboer is nu twintiger. Samen kijken ze wat er is veranderd en of het veel beter of juist slechter is geworden. In elke aflevering staat een thema centraal, in dit geval het thema "relaties", en daarvoor willen ze graag met Emma en Maarten op dansles omdat daten in de jaren '50 en '60 nog niet bestond - je ontmoette elkaar op dansles *** Te koop: Rudy's Lunch & Diner in Landgraaf, inclusief ijssalon en het Amerikaanse interieur. De zaak blijft ondertussen wel gewoon open ***


De Land-Rover Series 1

Op 30 april 1948 was het op de AutoRAI in Amsterdam een drukte van belang toen de allereerste Land Rover Series I voor op het land aan het publiek werd getoond. 75 jaar na dato organiseert de Land Rover Club Holland op zondag 21 mei tijdens hun vierdaagse Internationale LRCH 35 Years Festival van 18 tot 21 mei op het Landgoed van Kasteel Middachten in De Steeg (GLD) een line-up van Land Rovers door de jaren heen. Land Rover zelf staat stil bij het 75-jarig jubileum van het merk met de introductie van de New Defender 75th Edition, in Nederland alleen leverbaar als Defender 110 P400e Electric Hybrid (PHEV).

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS


William Souffreau in 1962 gezeten op een stoel bij The Blue Jets

Op 6 april overleed de op 14 april 1946 geboren William Souffreau, bekendst als zanger-gitarist van de baanbrekende Aalstse jaren '70 hard rock/blues rock band Irish Coffee. Minder bekend is dat hij zijn carrière begon in 1962 in The Blue Jets, gitaargroep die nooit heeft opgenomen. Wat ons interesseert is evenwel wat Souffreau deed nadat Irish Coffee in 1975 uit elkaar viel, want met mede-Irish Coffee groepsleden drummer Hugo Verhoye en leadgitarist Luc De Clus richtte hij in de jaren '80 de covergroep Oh Boy op, en daaruit evolueerde eind jaren '90 dan weer rockabilly groep Blink It, in die tijd een van onze favoriete Belgische bands met wie Souffreau, De Clus en Verhoye twee CD’s uitbrachten, Rock Billy Boogie (2000) en Shake It (2003). Nà Blink It leidde hij cover band The Cochrans en blies hij Irish Coffee nieuw leven in. Souffreau werd 76 jaar

*** Dennie Daxter, beter gekend als ‘den Dax’, kan voorlopig zijn café aan de watertoren in Turnhout niet openhouden, en om de lopende kosten te dragen is zijn boekhouder op zoek naar duizend mensen die maandelijks 5 euro willen schenken. Dax Café is een van de laatste Turnhoutse kroegen waar regelmatig liveconcerten plaatsvinden. Daxter ligt momenteel echter in het ziekenhuis en het ziet er niet naar uit dat hij in de nabije toekomst de deuren van zijn café terug kan openen. Hij blijft evenwel hopen op herstel en op heropening van het Dax Café, maar om de vaste kosten te kunnen blijven betalen tijdens de sluitingsperiode zijn extra centen nodig *** En restaurant Don Petrol in Tielt-Winge dat regelmatig rock 'n' roll en andere concerten organiseerde houdt er mee op. De uitbaters zoeken naarstig naar een overnemer, en blijven ondertussen vrij vaag met de mededeling dat ze de geplande events "voorlopig nog even verder doen" *** Op de lijst voor de afbraak: de in 1956 door architect Roger De Winter gebouwde vrijstaande woning gelegen Vaartdijk 47 te 1981 Zemst-Hofstade, een pareltje dat een van de laatste getuigen van het modernisme in Mechelen en omstreken is, naoorlogs erfgoed dat zou moeten gekoesterd worden, een taak van de overheid. Een deel van het interieur is eveneens nog intact. De huidige eigenaars hebben een sloopaanvraag ingediend omdat het pand in te slechte staat zou zijn om nog te renoveren, en de gemeente Zemst heeft inderdaad een sloopvergunning toegekend. Deadline om daar protest tegen aan te tekenen was 4 april. Roger De Winter's zoon meldt dat de sloop nog niet is begonnen en hij wacht op een reactie van de overheid *** Maar gelukkig verdwijnt niet alles: de in 1957-1958 door architect Arnold De Vos gebouwde voormalige garnaalmijn op de pittoreske Visserskaai in Oostende krijgt een nieuw leven als bar-restaurant. Het gebouw net naast de bekende vistrap van Oostende dat vanaf 1977 het Noordzeeaquarium huisde dat de fauna van de Noordzee toonde met meer dan zestig soorten levende zeevissen, kreeftachtigen, weekdieren en zeeanemonen, stond sinds 2019 leeg. "Het gebouw moet weer schitteren zoals in 1958”, aldus de nieuwe zaakvoerder die een vernieuwbare concessie van tien jaar heeft. “Hierbij zal de erfgoedwaarde van het gebouw gerespecteerd worden”, vertelt Oostends architect Peter De Bruycker, verantwoordelijk voor de renovatie van het gebouw. “De ruwbouw zal blijven zoals het is, het zal enkel hersteld worden zodat het weer als nieuw is. Het is een goede betonstructuur waardoor we de buitenkant kunnen houden zoals het is. De binnenkant zal helemaal leeg gemaakt worden zodat we het volledig kunnen vernieuwen”. Als alles verloopt volgens plan opent de nieuwe horecazaak de deuren in april 2024


Gered: het Noordzeeaquarium

*** In het AZ Sint-Jan in Brugge overleed op 8 april na een kort ziekbed de op 9 februari 1943 geboren Brugse zanger Jerry Deewood, echte naam Jeremias De Block. Halfweg de jaren '50 zette hij zijn eerste stapjes als zanger, in 1960 tekende hij een platencontract bij Polydor, en in 1963 bracht hij onder de naam Jerry Minton de rock 'n' roll single Lonely Girl uit, nummer dat in 1997 op de CD Best Of Blend Rock 'n' Roll Collection Vol. VI stond onder de naam... Leon McAuliff! Naast de muziek was hij leerkracht biologie en chemie, en na zijn pensioen keerde hij opnieuw terug naar zijn grote liefde de muziek. Uit zijn discografie plukken wij de LP From Ballad To Rock 'n' Roll (1980), de LP Souvenirs (1982), de 4 track EP Tendence To Crossfire (2000), Sings With And From Shaun Nielsen (2007, opgenomen in de Sun studio in Memphis met Elvis' achtergrondzanger Sherrill "Shaun" Nielsen van The Imperials en BB Cunningham, van 1964 tot 1966 bassist van Ronny & the Daytonas en vanaf 1997 bassist voor Jerry Lee Lewis), Sings With Sherrill Nielsen And Friends (2010) en de 4 track EP Rockin' Christmas met Linda Gail Lewis (2016, Linda Gail zong haar zanglijn in in de Verenigde Staten, Deewood de zijne in de Globe Recording Studios in... het Vlaamse Loppem). Deewood werd 80 jaar.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Tot begin juli toert in Engeland opnieuw de musical Walk Right Back, het verhaal van The Every Brothers geweven rond hits als Bye Bye Love, All I Have To Do Is Dream en Cathy’s Clown. Don Everly wordt vertolkt door de Amerikaanse zanger Lars Pluto die eerder Johnny Cash en Roy Orbison speelde in het West End én in de Britse rockabillygroep The Boom Boom Booms zat. Phil Everly wordt tot leven gebracht door Luke Wilson, vroeger in de Britse Everly Brothers tribute The Wilson Brothers die zelfs optraden in Nederland, bijvoorbeeld in 2016 op de 50ste verjaardag van de Everly Brothers International fanclub in Leerdam en in 2017 begeleid door The Explosion Rockets. Voor wie houdt van tribute bands: ze verkopen een live CD én een studio CD


Walk Right Back

*** En nu we het toch over The Everly Brothers hebben: iemand enig idee hoe ver het staat met het aan The Everly Brothers opgedragen Festival Square Park op de hoek van Broad en First in Central City, Kentucky waar ze een levensgroot bronzen standbeeld van de mooiste neusstemmen uit de rock 'n' roll geschiedenis gingen zetten? Central City is een stadje in Muhlenberg County, Kentucky, de geboorteplaats van Don Everly. The Everly Brothers organiseerden er van 1988 tot 2002 een benefietconcert. In Central City is op Everly Brothers Boulevard 525 East een monument gewijd aan de broers, en het plaatselijke Muhlenberg County Music Museum biedt ruime aandacht aan zowel The Everly Brothers als aan countryzanger Merle Travis die eveneens van daar afkomstig was. In de buurt kan u ook het Rose Hill kerkhof bezoeken waar zowel Don en Phil als hun vader Ike begraven liggen. In het nabijgelegen stadje Drakesboro bevindt zich het Four Legends fontein ter ere van Ike Everly, Merle Travis, gitarist Mose Rager die Travis leerde thumbpicken, en Kennedy Jones, naar eigen zeggen de eerste gitarist die gebruik maakte van een thumb pick, tot dan toe enkel gebezigd voor banjo en Hawaiiaanse gitaar. In Knoxville, Tennessee waar de familie Everly in 1953 naartoe verhuisde is er al een Everly Brothers Park *** Het concert van Jools Holland (65) in Antwerpen is donderdagavond 6 april op het laatste moment geannuleerd. De zaal zat al helemaal vol toen het nieuws bekend raakte dat de bekende Britse muzikant en presentator naar het ZNA Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen was afgevoerd en op doktersadvies niet mocht optreden. Tijdens de soundcheck liep het mis: Holland werd onwel achter de piano. “Geveld door een virus voelde ik me al sinds de ochtend niet goed en ik viel tijdens de soundcheck flauw. De geweldige dokters en verpleegsters hebben me geadviseerd om niet door te gaan met de show, zodat ik genoeg tijd heb om te herstellen om onze tour verder te kunnen zetten. Ik verontschuldig me oprecht en hoop de show zo snel mogelijk op een ander tijdstip te kunnen laten doorgaan”, aldus Holland op zijn Facebook pagina. De 65-jarige Jools Holland is bij het bredere publiek vooral bekend van het muziekprogramma Later With Jools Holland dat al sinds 1992 loopt op BBC Two *** En op 26 mei verschijnt een album van The Barnestormers, een "rockabilly" gelegenheidsgroep met Jools Holland, Stray Cats drummer Slim Jim Phantom, de Australische zanger Jimmy Barnes en gitarist Chris Cheney van de Australische punkrock groep The Living End ***

Het Franse label Diggers Factory bracht een Vinyl Story LP/stripverhaal combo uit van en over de Franse rock 'n' roll pionier Eddy Mitchell. Eerder verschenen al gelijkaardige LP/stripverhalen over Elvis, Eddie Cochran en een aantal jazz artiesten en crooners *** The Jive Aces hebben hun in 2019 pré-covid begonnen live album afgewerkt. Een release datum is nog niet bekend *** Géén Hayden Thompson eind april in Frankrijk op Good Rockin' Tonight: de laatste nog actieve Sun artiest zegt af omdat zijn vrouw wellicht een heelkundige ingreep dient te ondergaan. In samenspraak met Thompson zal Sonny Burgess & the Pacers drummer Bobby Crafford hem vervangen *** Op komst: The Unexpected Return Of Mr. Meek, een full length documentaire over de Britse productie pionier *** Gespot in de Black Shack Recordings studio in Calw (D): Black Patti en The Hillbilly Moon Explosion, zij het niet samen *** Rhythm Bomb Records bestaat 20 jaar en viert dat met de release van vier 10 inches, met name Mama's Back van Ruby Ann en Let's Play Around van Cherry Casino & the Gamblers voor het eerst op vinyl, een nieuwe plaat van Black Patti, en een Greatest Hits van The Kokomo Kings *** Dit jaar viert Showaddywaddy zijn 50ste verjaardag. De in 1973 opgerichte Britse revival groep verkocht naar eigen zeggen 20 miljoen platen en heeft anno 2023 nog steeds één origineel groepslid in de rangen, de nu 72-jarige drummer Romeo Challenger. Tot december 2024 heeft Showaddywaddy al meer dan 100 concerten geboekt staan in hun 50th Anniversary Tour. Hun recentste album, Next Chapter, verscheen in 2016, en op 24 februari kwam een 5CD Anthology box set uit met 106 tracks waaronder al hun 23 Britse Top 40 hits, een remix van Sweet Little Rock 'n' Roller door de vanuit Buenos Aires werkzame Argentijnse producer, remixer en DJ Ladies On Mars, een zes minuten durende onuitgebrachte Hit Mix, en een limited edition print gehandtekend door Dave Bartram, van 1973 tot 2011 zanger en frontman van Showaddywaddy en sinds 1984 tot op heden hun manager *** Fatboy (S) zoekt een nieuwe contrabassist: Thomas "Kakan" Schuldt heeft na acht jaar besloten om meer tijd te besteden aan zijn familie, zijn echte baan en zijn andere projecten *** Overleden: de op 13 oktober 1940 geboren Engelse rock- en blueszanger Chris Farlowe (echte naam: John Henry Deighton), bekendst van zijn hit Out Of Time uit 1966, cover van een LP track van The Rolling Stones. Minder bekend is dat Farlowe zoals álle Britse artiesten eind jaren ‘50 begon in de skiffle, en dat hij van 1962 tot 1965 al dan niet met zijn groep The Thunderbirds verschillende early sixties rock ‘n’ roll singles uitbracht als Air Travel, Why Did You Break My Heart, I Remember (met Albert Lee op gitaar), Push Push en What You Gonna Do, aangevuld met beat rock covers van Hound Dog, Reelin' And Rockin', Voodoo (Lavern Baker) en Just A Dream (Jimmy Clanton), materiaal gecompileerd op albums als de CD Dig The Buzz, First Recordings '62-'65 uit 2001. Later is hij nog jarenlang populair geweest in Duitsland, en hij had ook een zaak gespecialiseerd in jaren '40 en '50 meubels *** Op 7 april verschijnt een nieuw album getiteld I'll Never Forget van Allan Clarke, de intussen 80-jarige zanger van sixties popgroep The Hollies, bekend van hits als Bus Stop, He Ain’t Heavy He’s My Brother, Long Cool Woman In A Black Dress en The Air That I Breathe. The Hollies die zich noemden naar enerzijds Buddy Holly en anderzijds naar de hulstplant, in het Engels "holly", die veel wordt gebruikt in kerstdecoratie, bestaan nog steeds, zij het zonder Clarke die in 1999 uit de groep stapte om de zorg voor zijn zieke vrouw op zich te nemen. Tussen 1972 en 2019 bracht hij acht solo sets uit. De reden dat we dit opnemen in Boppin' Around? De vooruitgeschoven single van I'll Never Forget is een Buddy Holly tribute getiteld Buddy’s Back.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)


Voor de promo clip werd gebruik gemaakt van een TV opname van Pipeline

Op Sundazed verschijnt op 19 mei een onuitgebrachte LP van The Chantays, "grotendeels opgenomen in 1966", met onder meer een cover van Mr. Moto. De CD versie van A Dawning Sun bevat de tien LP tracks + drie niet-LP tracks uit 1994. De LP komt uit op zeeblauw vinyl *** Gespot in de studio: Pat Boone in duet met Ray Stevens, The Gatlin Brothers en Lorrie Morgan. Pat Boone is nu 88 jaar, zit al 70 jaar in de showbusiness, nam meer dan 2.300 songs op, heeft een wekelijkse radioshow op het (betalende) online radiostation Sirius XM, organiseert golftornooien en is nu bezig met de promotie van zijn 28ste boek. Op 1 juni wordt hij 89 jaar *** Ann-Margret brengt op haar 81ste haar eerste rock CD uit getiteld Born To Be Wild naar het gelijknamige biker anthem van hardrock groep Steppenwolf, met covers van onder meer Rock Around The Clock, Bye Bye Love, Earth Angel, Why Do Fools Fall In Love, The Great Pretender, Splish Splash en Rockin' Around The Christmas Tree. Gastrollen zijn er voor wijlen Mickey Gilley, Linda Gail Lewis, Cliff Richard en - toeval bestaat niet - Pat Boone, in 1962 samen met Ann-Margaret te zien in de film State Fair. Ook Bobby Rydell, in 1963 haar tegenspeler in de film Bye Bye Birdie, stond op de guestlist, maar die overleed voor hij zijn nummer kon opnemen. Op het titelnummer wordt Elvis' co-actrice uit de film Viva Las Vegas begeleid door garagerockers The Fuzztones, en ook Lee Rocker en Slim Jim Phantom van The Stray Cats, Danny B. Harvey van The Rockats, Booker T & the MG's gitarist Steve Cropper en Pete Townshend van The Who doen mee op de CD, haar eerste sinds haar gospel album God Is Love, The Gospel Sessions 2 uit 2011. Born To Be Wild verscheen op Cleopatra Records. Teken des tijds: iedereen heeft zijn partijen apart opgenomen en ingezongen... ***

Het optreden van "Duke Of Earl" Gene Chandler op 3 juni in San Bernardino, CA wordt aangekondigd als zijn afscheidsconcert. Chandler is nu 85 jaar *** Op 11 juni vindt in Nashville de elfde editie plaats van Next Generation Sons & Daughters Of Country Legends, een festival met optredens van - u had het geraden - de nakomelingen van countryartiesten als Johnny Cash's zoon John Carter Cash, Anita Carter's dochter Lorrie Davis Bennett, Bob Luman's dochter Melissa Luman Phillips, Mel Tillis' zoon Sonny Tillis, Lefty Frizzell's neef Jonathan Frizzell en Waylon Jennings' kleinzoon Whey Jennnings ***


Drummer Dickie Harrell, de laatste Blue Cap...

In Portsmouth, Virginia heeft het stadsbestuur het straatnaambordje ter ere van Gene Vincent's Blue Caps opnieuw geplaatst, en nee, de straat heet niet Bop Street maar Honorary Blue Caps Street. In 2012 kreeg het huizenblok in Harbour Court tussen Crawford Street en Bill Deal Street de ere-naam Honorary Blue Caps Street, het huizenblok aan Water Street tussen Crawford Street en Bill Deal Street kreeg de ere-naam Tommy Facenda Street, en het kleine Portside parkje in North Landing werd het Gene Vincent Park. Het Blue Caps bordje werd weggehaald toen het terrein werd verkocht, maar omdat die verkoop uiteindelijk niet doorging is het nu teruggeplaatst. Het gaat om ere-namen, want de oorspronkelijke straatnamen zijn nog steeds de officiële namen. Zowel Gene Vincent als Tommy Facenda waren van Portsmouth waar ze de band vormden.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)Een aardige verzameling duet foto's van Red Robinson met Buddy Holly en Elvis Presley (boven) en met Connie Francis, Fats Domino, Bill Haley en Johnny Cash (onder)

Op 1 april overleed de op 20 maart 1937 geboren Robert "Red" Robinson, de eerste DJ die rock 'n' roll draaide in Vancouver, British Columbia. Hij begon zijn radio carrière in 1954 toen hij nog op de middelbare school zat, kondigde Elvis aan op 31 augustus 1957 in het Empire Stadium in Vancouver (Elvis' laatste concert buiten de V.S.), en interviewde Buddy Holly backstage in het Georgia Auditorium in Vancouver van datzelfde jaar. Hij staat op de foto met Bill Haley, Fats Domino, Johnny Cash en Connie Francis, werkte ook voor televisie en had een reclame bureau. In 1980 bracht hij de LP Visions Of Buddy uit met daarop zijn interview met Holly + heropnames van Holly's hits door The Crickets, de bewaard gebleven concertfragmenten van Elvis in Vancouver alsmede Elvis' persconferentie die in 1977 op de bootleg LP The Elvis Tapes stond kwamen van hem, en in 2008 bracht hij een vinyl single uit van het nummer GI Rock dat hij in 1960 had opgenomen als een promostunt voor het radiostation waar hij toen werkte maar dat nooit officieel was uitgebracht. In 2006 werd in Coquitlam, BC in het Boulevard Casino het Red Robinson Show Theatre naar hem genoemd, in 2012 kreeg hij een eredoctoraat van de universiteit van Fraser Valley voor zijn pionierswerk voor de Canadese muziekindustrie en voor zijn filantropische werk, in 2014 werd de musical Red Rock Diner gebaseerd op zijn vroege werk voor de radio, en twee jaar later werd hij door de regering van British Columbia opgenomen in de Order Of British Columbia, de hoogste burgeronderscheiding van de Canadese provincie. Hij schreef twee autobiografieën, The Last Deejay en The Last Broadcast. In 2017 presenteerde hij zijn laatste radio uitzending. Red Robinson overleed op 86-jarige leeftijd na een kort ziekbed


*** In maart overleed ook de 77-jarige Howard G. Kirshenbaum alias Howie Kane, in 1960 een van de oprichtende leden van Jay & the Americans, vooral bekend van de pophits Come A Little Bit Closer (1964) en Cara Mia (1965, in Nederland werd het nummer één toen het in 1980 werd heruitgebracht), maar toen reeds verschillende jaren aan de weg timmerend: hun eerste hit was in 1962 het door onder meer The Shangri-Las gecoverde She Cried. Kane zong bij de groep tot die in 1973 splitte waarna Kane solo ging en Jay Black (eigenlijk de tweede "Jay") verderging met nieuwe groepsleden. In 2006 ging Jay Black bankroet en verkocht hij de groepsnaam aan origineel groepslid Sandy Yaguda alias Sandy Deanne die prompt de originele groep waaronder Kane opnieuw bij elkaar floot en een derde Jay inlijfde, John "Jay" Reincke. De op 6 juni 1945 geboren Kane zong dus bij Jay & the Americans van 1960 tot 1973 en van 2006 tot aan zijn dood, want de groep bestaat nog steeds, hoewel de originele Jay, Jay Trenor die in 1962 wegens gebrek aan succes uit de groep stapte, stierf in 2014. Zijn vervanger Jay Black stierf in 2021. Naast de muziek werkte Kane als ex-alcoholicus bijna twintig jaar als begeleider van alcoholverslaafden.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 17 maart overleed muziekjournalist "professor" Jud Cost die de liner notes verzorgde voor heruitgaves vooral op Sundazed Records van onder meer Link Wray, Jan & Dean, The Sonics, The Cornells, The Fantastic Baggys, Jimmy Gilmer & the Fireballs, Hal Blaine, The Rip Chords, Jerry Cole & his Spacemen, Jerry Cole & the Stingers, Commander Cody & his Lost Planet Airmen en The Sir Douglas Quintet. Cost was al enige tijd ziek *** Bizar: er is een film op komst over een fictieve ontmoeting tussen countryzanger Garth Brooks en George Jones vóór die laatste in 1994... cryogeen ingevroren wordt! Alleen heet acteur-schrijver-regisseur Mickey Reece in de film Country Gold niet Garth Brooks maar “Troyal Brux”, naar wij aannemen omdat Garth Brooks wiens echte voornaam Troyal is vrij gul is met het opstarten van rechtszaken. Reece is een onafhankelijk cineast die eerder de film Mickey Reece’s Alien afleverde geïnspireerd door de relatie tussen Elvis en Priscilla Presley *** De 2022 New England Shake-Up was de laatste, maar organisatrice Beck Rustic lançeert van 1 tot 3 september een nieuw evenement, de Bay State Barn Dance *** Wie naar Viva Las Vegas trekt en nog tijd over heeft kan een kijkje gaan nemen in de Golden Monkey Tiki Lounge die de deuren opent op 17 april. De Golden Monkey Tiki Lounge is de eerste tiki bar op de Strip in bijna twintig jaar en is gevestigd in de voormalige Genting Palace Lounge van het Chinese restaurant Resorts World Genting Palace. De eerste tiki bar in Las Vegas, Aku Aku, opende in 1960 in het Stardust Resort And Casino, twee jaar later gevolgd door een Don The Beachcomber in het Sahara hotel, maar beide sloten tegen de jaren '80. Daarna was er van 2001 tot 2005 de Taboo Cove in het Venetian Resort. U komt in de Golden Monkey Tiki Lounge via de lobby van het Hilton in Resorts World, adres South Las Vegas Boulevard 3000, NV 89109. Off-Strip zijn er in Las Vegas wel nog andere tiki bars zoals Frankie's Tiki Room, de Tiki Di Amore in openlucht achter het vintage Vegas geïnspireerde Italiaanse restaurant Casa Di Amore, de tiki-meets-punk rock bar de Red Dwarf, de Golden Tiki en de Island Time Floats Tiki Bar & Tacos, al is aan die laatste niet veel tiki aan. Het tiki restaurant Trader Vic's in Miracle Mile Shops sloot in 2009.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Er is meer info bekend over de FTD release The Making Of Blue Hawaii die zal bestaan uit een hardback boek van 387 pages over de film, een boek van 85 pagina’s over de opnamesessies, vier CD’s opnamesessies met 50 onuitgegeven takes en false starts (we zijn benieuwd of ze de verloren sessies hebben gevonden), alle 29 (!) Can't Help Falling In Love takes én een dubbele vinyl EP. Reken op een kleinhandelsprijs van minstens € 200,-... Later dit jaar zou er ook een audio only versie komen *** FTD kondigt ook een drie CD versie aan van het live album Elvis As Recorded At Madison Square Garden uit 1972, bestaande uit het concert, de in 1997 als An Afternoon In The Garden verschenen namiddag show, en de persconferentie van 9 juni 1972 in het New York Hilton, vergezeld van een booklet van 20 pagina’s met foto’s en memorabilia *** Jordan Ritchie, de webmaster van sites als Jordan's Elvis World, Keith Flynn’s sessiepagina’s en het Elvis CD Collectors Forum, werd begin maart bewusteloos aangetroffen door zijn echtgenote met een bloedsuikerspiegel van minder dan 40. Artsen konden evenwel geen diabetes vaststellen. Ritchie heeft sinds 1996 last van beroertes en epilepsie aanvallen. Inmiddels heeft hij een Gofundme pagina opgestart om zijn medische kosten te kunnen blijven betalen *** Rond de site van het in 1953 geopende Coco Palms resort aan het strand van het Hawaiiaanse eiland Kauai waar zich de laatste twintig minuten van de film Blue Hawaii afspelen (The Hawaiian Wedding Song!) zijn nieuwe bouwhekken geplaatst. De bedoeling daarvan is onduidelijk: gaat wat rest van het hotel uiteindelijk toch tegen de vlakte zoals al lang aangevraagd door de eigenaars én goedgekeurd door het lokale bestuur? Komt er een nieuw hotel in de plaats? Het Coco Palms is verlaten en in verval sinds orkaan Iniki in 1992, een brand in 2014, vandalisme en krakers, en alles wat met Elvis en de film te maken heeft is al lang verdwenen. Het strand voor het hotel zelf is deels verdwenen door erosie, terwijl het toerisme in Kauai - tot ergernis van velen - in de lift zit.

29 maart 2023
JOHN LAMERS OVERLEDEN

Op 19 maart is in een Eindhovens verzorgingstehuis de op 28 juni 1942 in Eindhoven geboren John Lamers overleden, de zanger en ritmegitarist van Cees & his Skyliners, de groep rond Cees Dingen. In 1959 nam Lamers als zestienjarige deel aan een talentenjacht van Johnny Hoes waar hij als tweede eindigde. Zijn doorbraak kwam er na zijn deelname aan het Cabaret Der Onbekenden, de wedstrijd die hem in contact bracht met het Skyline Quartet, de groep rond gitarist Cees Dingen. Samen gaan ze verder als John Lamers with Cees & his Skyliners. De groep bracht twee Engelstalige singles uit, Johnny Go Away en My Little Countess, maar pas nadat stadsgenoot Peter Koelewijn Lamers in 1961 overtuigt om in het Nederlands te zingen kwam de eerste hit met de Nederlandstalige single Crazy Love die de Top 30 van Muziek Expres, de voorloper van de Top 40, haalde. Er verscheen ook een Engelstalige opname van Crazy Love. De groep bracht zelfs singles uit in het Duits, en Cees & His Skyliners brachten twee instrumentale singles uit zonder Lamers, de Atlantics cover Bombora en Rocking To Telstar. Andere opmerkelijke opnames van John Lamers zijn zijn vertalingen van I'm Gonna Knock On Your Door van Eddie Hodges (Waarom Krijg Ik Geen Gehoor), Thirty Days van Chuck Berry (Kom Terug) en Lover Please van Clyde McPhatter in het Duits als Bitte Bleib Bei Mir, alsmede de variété single Denk Aan De Yoghurt / Melk Is Goed Voor Elk onder het pseudoniem Piet Zuivel, in 1962 een promotiestunt van Het Nederlands Zuivelbureau. In 1965 scheiden hun wegen en richt Lamers zich uitsluitend op Nederlandstalig repertoire waarmee hij drie keer de Top 40 haalde. In 1966 scoort hij zijn grootste hit met het nummer Ik Bewonder Jou (een vertaling van Si Tu N'y Crois Pas van Guy Mardel), gevolgd door de schlagers Roosmarie (een cover van Peter Orloff) en Costa Brava (een cover van Digno Garcia). In 1969 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival, maar zijn liedje Als Een Donderslag eindigde puntenloos op een gedeelde laatste plaats (winnares was Lenny Kuhr die dat jaar met De Troubadour het Eurovisiesongfestival ook effectief zou winnen). In 1972 kwam de carrière van John Lamers, die naast de muziek als staffunctionaris bij een Brabantse textielfabrikant werkte, abrupt ten einde nadat hij bij een fietsongeluk met zijn strottenhoofd op zijn stuur terecht kwam. De rest van zijn leven werkte hij als copywriter en accountmanager. John Lamers is 80 jaar geworden. In 1992 bracht Rarity Records de 28 track CD The Story Of... John Lamers With Cees & his Skyliners uit.

29 maart 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

In januari overleed de op 22 augustus 1941 geboren Ronald "Ronny" Benjamin Neijndorff, vanaf 1958 ritmegitarist in indo rock bands als The Royal Rockers, The Swallows, The Cherokees, The Desmounts, The Starlights, The Black Magic, The Black Dynamites, The Legends en Java Guitars. He was te zien in de documentaire Rockin' Ramona (1991) *** Na Tornado Beat wordt Junior Marvel de tweede Nederlandse artiest op het Amerikaanse label Wild Records. Marvel houdt er gelijk een gig aan over op de Symco Weekender in Wisconsin in augustus *** Los Krontjong Devils hebben een nieuwe 4 track vinyl EP uit, Tocan Surf Súper Seco, op het Spaanse label Ghost Highway Recordings. 150 stuks op zwart vinyl +150 stuks op geel vinyl *** Géén Sister Suzie (GB) op 15 april in de Cruise Inn "wegens privé redenen". Geen nood: Sister Suzie wordt vervangen door onze eigen Sister Suzie, de enige echte Georgina Peach & the Savoys. Sister Suzie is al enige tijd shows aan het cancellen nadat ze begin dit jaar gediagnoseerd werd met vleesbomen (myoma uteri), goedaardige gezwellen in de spierwand van de baarmoeder, resulterend in vermoeidheid, concentratieproblemen en menstruatiestoornissen. Als gevolg daarvan onderging ze op 23 maart een hysterectomie, de operatieve verwijdering van de gehele baarmoeder. Al haar concerten zijn alvast tot mei geannuleerd *** Voor observatie opgenomen in een ziekenhuis nadat hij onwel werd tijdens het sporten: boekingsagent en Elvis expert Arjan Deelen *** Ook drummer John Rietberg werd na een weekendje Supersonics in Frankrijk met gillende sirenes afgevoerd naar een ziekenhuis voor observatie. "Komt helemaal goed", aldus John. "En je moet maar zo denken, een rockster die nog nooit op tour in een buitenlands ziekenhuis is terecht gekomen, heeft sowieso een carrière van niks. Eigenlijk ontbreekt nu alleen nog een helicoptercrash en dan is mijn bucketlist helemaal afgevinkt", relativeert hij de hele zaak al lachend *** Nederlands feestje op 5 juli op de Psychobilly Meeting in Calella (E) met Milwaukee Wildmen, Frantic Vermin, Cenobites en Crackle Rattle Bash *** The Blue Grass Boogiemen gaan speciaal voor het Rotterdam Bluegrass Festival eind juni een bijzondere samenwerking aan met singer-songwriter Douwe Bob. "Ik hou ontzettend van bluegrass en heb al langer de wens om een keer een live set te spelen met alleen maar bluegrass nummers. Dus ik hoefde niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg om met The Blue Grass Boogiemen een show te doen! We gaan er iets heel moois van maken!”, aldus Douwe Bob *** Voor wie elke noot verzamelt die te maken heeft met Batmobile: Jeroen Haamers zingt één nummer op het nieuwe Thee Flanders (D) album getiteld Lockdown EP. Andere gasten zijn onder meer Köfte Deville van Mad Sin, Alan Wilson van The Sharks, Peter Sandorff van Hola Ghost en Tom Toxic. Uit op CD én als 300 stuks vinyl LP, met als excuus de 25ste verjaardag van de band *** Op zaterdag 2 september vindt in Tegelen de tweede door The Jive Aces (GB) georganiseerde Big Jive All Dayer plaats, goed voor twaalf uur non stop jive met naast uiteraard The Jive Aces zelf ook onder meer Dylan Kirk, de Spaanse doo-woppers The Velvet Candles en gastverschijningen van Pat Reyford en Laura B *** The Wicked Hepcats zoeken een rockabilly drummer in de omgeving van Twente *** Wim Rutjens (drums) en Michael Francis (gitaar/zang) van de in oktober 2021 stopgezette Francis & The Melody Twist gaan doorstarten en zijn daarom op zoek naar een bassist (contrabas en zangcapaciteit geen must maar een pré) en een zangeres die naast de gitarist de hoofdzang voor haar rekening zal nemen. Een extra instrument is welkom maar wat niet is, is niet. Repetities zullen vermoedelijk doorgaan in Meterik/Horst.


Francis & the Melody Twist

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 5 maart vond de première plaats van Eriksson - De Film, een documentaire over de Antwerpse banjospeler Karl Eriksson die beschouwd wordt als de Vlaamse peetvader van de bluegrass. Als Hank Van Damme speelde hij bluegrass én cajun, en hij werkte ook mee aan de bluegrass soundtrack van de Belgische film The Broken Circle Breakdown (2012). De documentaire gaat niet voorbij aan het feit dat een leven als rondzwervend muzikant geen evidentie was voor Karl Eriksson als zoon van Bert Eriksson, in de tweede wereldoorlog lid van de Vlaamse afdeling van de Hitlerjugend en in de jaren ‘70 leider van de in 1981 als privémilitie veroordeelde extreemrechtse paramilitaire Vlaamse Militanten Orde, de knokploeg van het Vlaams nationalisme. Karl Eriksson is de vader van Bjorn Eriksson die zich als alt-country gitarist in dezelfde kringen beweegt als bijvoorbeeld The Seatsniffers. Info: www.eriksson-defilm.be *** Op 5 augustus op Hoppin' Around Vorselaar halen Los Fabulous Frankies hun sombreros nog eens uit el kleerkast voor hun eerste show sinds 2019. Dat wordt lachen maar ook uitkijken geblazen want naast Tornado Beat en Moonshine Reunion staat er ook een échte Mexicaanse band op de affiche aldaar, Los Moustros *** Van 30 juni tot midden september vindt in Temse de tentoonstelling 65 jaar Expo 58 plaats over de rol die de gemeente Temse speelde in het kader van de Brusselse wereldtentoonstlling van 1958. Verzamelaars opgelet: na de tentoonstelling zal het grootste gedeelte van de tentoongestelde objecten verkocht worden. Verdere info volgt later *** The Ragged Roses werken aan hun tweede album, terwijl zangeres Katrien Van Proeyen aan haar derde baby werkt. Proficiat! *** Dit jaar staat rock- en blueszanger Big Bill 50 jaar op de planken en te dier gelegenheid brengt platenfirma BLP Records op 5 mei zijn titelloze debuut LP uit 1976 opnieuw uit op 500 exemplaren op goudkleurig vinyl. De plaat bevatte het nummer Ene Me Hesp, een bewerking van No Particular Place To Go van Chuck Berry, "al hadden we dat gerust bij auteursrechtenorganisatie Sabam kunnen aangeven als een eigen nummer”, aldus de Leuvenaar die het vooral stoer vond om de naam Chuck Berry op zijn plaat te hebben staan, een naïeve beslissing die hem amper centen opleverde maar wel heel even wereldberoemd maakte in Vlaanderen. Op 5 mei brengt BLP ook het album Last Call uit met vijftien niet-album tracks opgenomen tussen 1974 en 2017 die enkel verschenen op single of op compilaties. Last Call, het eerste "nieuwe" Big Bill album in 25 jaar, komt uit op 600 exemplaren op crèmekleurig vinyl en bevat onder meer een akoestische versie van Ene Met Hesp begeleid door een kinderkoor.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

De Zweedse jazz cat Gunhild Carling heeft een nieuw album uit, Good Evening Cats, haar eerste sinds Harlem Joy uit 2015 *** Speciale gast bij The Velvet Candles op Doo Wop Fever # 5 in Mallorca: Johnny Stud (echte naam: Jan Podsiadly), de broer van de in 2019 op 67-jarige leeftijd overleden Rocky Sharpe (echte naam: Robert Podsiadly) die beide in revival doo-woppers Rocky Sharpe & the Replays (GB) zaten. Rocky Sharpe & the Replays waren begin jaren '80 niet alleen populair in hun thuisland en bij ons maar ook in Spanje, en The Velvet Candles werkten al eerder samen met Stud: in 2013 organiseerden ze een benefietconcert met hem om de aan multiple sclerose lijdende Rocky Sharpe financieel te steunen *** Op 28 april verschijnt een nieuw album van de intussen ook al 75-jarige Shakin' Stevens getiteld Re-Set, zijn eerste sinds Echoes Of Our Times uit 2016. Wij houden ons hart vast als we lezen dat het album "de aanstekelijke rootsrock van Echoes Of Our Times in nog avontuurlijker territorium brengt, een oproep betreffende onze planeet en wat we haar en elkaar aandoen"...


Shakin' Stevens toen en Shakin' Stevens nu!

*** We worden oud: Shaky's eerste opnames zijn ook al meer dan 50 jaar geleden *** Al zijn we nog lang niet zo oud als de Britse rock 'n' roll wildebras Wee Willie Harris die op 25 maart 90 jaar werd *** Zo kunnen we natuurlijk bezig blijven: als Johnny Burnette in 1964 niet van zijn vissersboot was gevallen dan zou hij op 25 maart 89 jaar zijn geworden *** Op 26 mei verschijnt Heinz: The White Tornado – The Holloway Road Sessions 1963-1966, een 5 CD box met album tracks, single tracks, alternatieve versies, demo’s, outtakes, nummers gecorrigeerd naar de juiste snelheid, instrumentals, backing tracks, repetities, een interview en in totaal meer dan 100 onuitgebrachte opnames van de Britse artiest die scoorde met zijn Eddie Cochran tribute Just Like Eddie, gepuurd uit de Joe Meek Tea Chest Tapes. Hoesnota’s zijn van de hand van de pas overleden Rob Bradford (uitgever van het Joe Meek Society blad Thunderbolt) en voorzien van onuitgegeven fotomateriaal. Momenteel werkt uitgever Cherry Red Records aan een Tornados box set *** Op 13 april wordt James Bond 70 jaar, want op 13 april 1953 verscheen Casino Royale, de allereerste James Bond roman. Te dier gelegenheid brengt Ian Fleming Publications de twaalf originele romans en twee kortverhalenbundels opnieuw uit met nieuwe covers in een nieuwe politieke correcte versie vergezeld van de disclaimer “Dit boek werd geschreven in een tijd waarin uitdrukkingen en houdingen die door moderne lezers als offensief kunnen worden ervaren gemeengoed waren. In deze editie zijn een aantal updates gemaakt, terwijl zo goed als mogelijk is gepoogd trouw te blijven aan de originele tekst en periode waarin het verhaal zich afspeelt". De eerste Bond film, Dr. No met Sean Connery, de enige echte James Bond (alle andere waren acteurs), zou pas negen jaar later in 1962 het licht zien

*** In april bestaat het Britse rock 'n' roll blad Now Dig This 40 jaar, goed voor 481 uitgaves! *** Sonny West is zijn eigen opnamestudio aan het bouwen *** Personeelswissel bij Darrel Higham & the Enforcers: Tony Hillebrandt van Jack Rabbit Slim vervangt Rob Tyler op drums *** Doel Brothers drummer Tom Doel kreeg op 11 maart een hartaanval en verblijft momenteel in het ziekenhuis om tests te ondergaan. Hij werd ook gediagnoseerd met longontsteking *** Rock 'n' roll róck, hey! rock 'n' roóll: jaren '70 glam rocker Gary Glitter mocht op 13 maart gelijk terug de cel in exact 38 dagen nadat hij begin februari werd vrijgelaten na de helft van een gevangenisstraf van twaalf jaar te hebben uitgezeten. Glitter (echte naam: Paul Francis Gadd) schond de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling toen hij gefilmd werd toen hij via zijn smartphone probeerde toegang te krijgen tot het dark web. Hij werd in 2015 veroordeeld voor een poging tot verkrachting van een meisje van acht jaar, vier aanrandingen op minderjarigen en sex met een meisje van minder dan 13 jaar, feiten die zich allemaal afspeelden in de jaren '70. Hij had eerder vier maanden gezeten voor het bezit van kinderporno, twee en een half jaar voor het sexueel misbruiken van twee meisjes van tien en elf in Vietnam, en was Cambodia uitgezet na beschuldigingen van sexuele misdrijven. Glitter is nu 78 jaar. Inmiddels werkt Netflix onder de titel Hunting Gary Glitter aan een driedelige documentaire met archiefmateriaal en onuitgegeven foto’s van de in ongenade gevallen Britse popster.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Op komst: de documentaire Little Richard, I Am Everything *** 22 april is door de burgemeester van Nashville uitgeroepen tot Bettie Page Day. Op die dag is het exact 100 jaar geleden dat de queen of pin-ups werd geboren in Nashville en te dier gelegenheid wordt een officieel bordje gehangen bij haar voormalige Hume-Fogg High School op 7th Avenue in downtown Nashville waar Page in 1940 afstudeerde. Ze stopte met poseren voor fotoshoots in 1957, werd een born again christene, trouwde en scheidde twee keer, en bracht twintig maanden door in een psychiatrisch ziekenhuis na een moordpoging op haar huisbaas. Ze overleed op 85-jarige leeftijd in 2008 *** Charlie Gracie's Guild X-350 Stratford gitaar uit 1957 oftewel "Betsy" zoals hij ze liefkozend noemde werd op 24 maart overgebracht naar de Rock 'n' Roll Hall Of Fame in Cleveland, Ohio waar ze wordt bijgezet in Gracie's display in de permanente collectie. De gitaar is eerst gezegend door Reverend Father Matthew Phelan, al twee decennia een familievriend en de priester die Gracie bij zijn overlijden eind vorig jaar de laatste sacramenten toediende.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)


Bob Trotman tweede van onder bij Norman Fox & the Rob Roys

Norman Fox meldt het overlijden van Robert Trotman, in 1956 een van de oprichters van Norman Fox & The Rob Roys en eerste tenor op nummers als Tell Me Why, Dance Girl Dance, Audry and Pizza Pie. Trotman zong ook bij The Harmonaires die in 1957 één single uitbrachten, Lorraine / Come Back. Norman Fox & The Rob Roys splitten in 1963 en deden één reünie show in 1971. In 1986 richtte Rob Roy de groep opnieuw op met een nieuwe bezetting zonder Bob Trotman die na de muziek werkte als zwemleraar en mechanicus voor de metro van New York. Norman Fox is nu 85 jaar *** Op 7 maart overleed de op 20 juli 1927 geboren Byrd Holland, vanaf de jaren '60 make-up artiest voor een hele reeks obscure films. Zelf speelde hij ook kleine rolletjes in films zoals het Johnny Cash vehikel Five Minutes To Live (1961, Holland is de agent die Johnny Cash doodschiet), de surf film Wild Wheels (1969) en de country film Swamp Girl (1971, met Ferlin Husky en Claude King). Holland werd 95 jaar ***

Op 9 maart overleed Robert Blake (echte naam: Michael James Gubitosi, geboren op 18 september 1933), de controversiële acteur die een Emmy award won voor zijn rol van detective Baretta in de gelijknamige TV serie in 1975-1978. Zijn link met de jaren '50? Zijn vertolking in 1967 van tienerdelinquent Perry Smith in de film In Cold Blood, de verfilming van de gelijknamige true crime roman uit 1966 van Truman Capote over de moord op vier leden van de familie Clutter in het landbouwersdorp Holcomb, Kansas in 1959, een fel gemediatiseerde zaak van zinloos geweld die het geweten van Amerika wakker schudde. Blake begon zijn carrière in de jaren '40 als kindacteur en zat in de Humprey Bogart film Treasure Of The Sierra Madre (1948, hij is het Mexicaanse jongetje dat leurt met loterijtickets). Hij kwam niet meer aan de bak (maar zat er wel bijna in!) nadat zijn tweede echtgenote in 2001 werd doodgeschoten nadat ze samen hadden gedineerd in een restaurant. Blake's alibi was op zijn zachtst gezegd bizar: toen de moord plaatsvond was hij net teruggegaan naar het restaurant omdat hij er zijn revolver had vergeten onder zijn zetel... Hij werd beschuldigd de opdrachtgever van de moord te zijn maar onschuldig bevonden bij gebrek aan bewijs. Meer dan twintig jaar later is de moord nog steeds onopgehelderd. Blake schreef later een autobiografie getiteld The Life Of A Rascal en werd 89 jaar. Hij leed aan een hartkwaal *** Op 10 maart overleed Jerry Samuels alias Napoleon XIV, bekend van They're Coming To Take Me Away Ha Haa, in 1966 een van de onwaarschijnlijkste pophits ooit. Samuels beweerde in interviews dat hij zelf een aantal maanden in een psychiatrische instelling had gezeten, maar het is niet duidelijk of dat echt waar is. Minder bekend is dat Napoleon XIV (echte naam: Jerrold Samuels, geboren op 3 mei 1938) toen al meer dan tien jaar aan de weg timmerde als songschrijver van vooral crooners en popsongs voor onder meer Lavern Baker (Miracles), Johnnie Ray en Sammy Davis Jr. Hij nam ook zelf op: Puppy Love (1956) onder de naam Jerry Samuels en Dancing With A Memory (1959) onder de naam Jerry Sims waren teen rock, The Trial (1958) onder de naam Jerry Field & the Lawyers was novelty knip- en plakwerk in de stijl van de break up songs van Buchanan & Goodman. Het internationale Top 3 succes van They're Coming To Take Me Away Ha Haa (er verscheen dat jaar zelfs een Nederlandse vertaling van Dick Rienstra onder de naam Floris VI, Ze Nemen Me Eindelijk Mee) leidde tot een gelijknamige en al even geschifte LP, maar Samuels bleek al snel een eendagsvlieg. Hij bleef optreden als bar pianist en later in tehuizen voor ouderlingen, en was vanaf 1984 vooral achter de schermen actief met een boekingskantoor. Heel af en toe bracht hij nieuw werk uit dat zich vooral situeerde in het novelty genre. Samuels leed aan dementie en Parkinson’s. Hij werd 84 jaar ***

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Reverend Horton Heat presenteert de cover van zijn eerste cover LP

Reverend Horton Heat heeft een nieuw album uit getiteld Roots Of The Rev Vol 1, zijn eerste cover album. De bulk van de twaalf tracks zijn rock 'n' roll klassiekers als Ready Teddy, Race With The Devil, Right String Baby But The Wrong Yo Yo, Big River, School Of Rock 'n' Roll, Lights Out, Crazy Crazy Lovin' en Rockin' Bones, maar er staat ook minder bekend werk tussen als Little Red Wagon van Sonny Fisher, Conway Twitty's dramatische Make Me Know You’re Mine en Faron Young's door Willie Nelson geschreven Three Days. Wat elk nummer te maken heeft met de Rev staat uitgelegd in de liner notes. Vier nummers werden opgenomen in Dale Watson’s Wat-Sun studio in Memphis, de rest in Jim Heath's eigen Fun Guy Studios in Dallas. Heath en contrabassist Jimbo Wallace worden bijgestaan door gastartiesten als T. Jarrod Bonta (piano) en Dale Watson (backing vocals). Roots Of The Rev is momenteel niet te koop op CD maar enkel via streaming en als LP op zwart vinyl waarvan 84 exemplaren witte vlekken hebben, een foutje van de perserij, in de promo slim omschreven als "added collectability at the same price" *** Jake La Botz is een roman aan het schrijven. Verdere details ontbreken, laatst staan een uitgeverij, want het boek bevindt zich nog slechts in het stadium van een allereerste versie *** Er is een kickstarter campagne opgezet voor de publicatie van een boek over Estrus Records, het garagerock platenlabel waarop bands als Southern Culture On The Skids, The Mummies, The Phantom Surfers, The Untamed Youth, Man Or Astro-Man, The Mono Men, The Trashwomen en Jackie & the Cedrics verschenen. Aan het boek wordt meegewerkt door Dave Crider, in 1987 mede-oprichter van Estrus *** De GoFundMe pagina opgezet na het overlijden van Robert Gordon om zijn begrafeniskosten te dekken blijkt daarentegen oplichterij te zijn geweest want zijn familie heeft nooit het volledige gecollecteerde bedrag ontvangen. Zoiets noemen wij dus laag *** Handig: het voorprogramma bij de Europese concerten van ex-Creedence Clearwater Revival John Fogerty in juni wordt verzorgd door Hearty Hear, de rockgroep van zijn twee zonen. Shane en Tyler Fogerty toerden in het verleden al samen met pa John en richten in 2012 hun eigen band op *** Los Killer Tones komen in september-oktober opnieuw deze kant op *** De in 1969 opgerichte revival groep Sha Na Na, de enige rock 'n' roll groep die optrad op Woodstock (als voorprogramma voor Jimi Hendrix, ze kregen 350 dollar betaald maar de cheque bleek niet gedekt), stopt met toeren. In de recentste bezetting zaten nog steeds twee originele groepsleden, zanger Donald "Donny" York en drummer-zanger John "Jocko" Marcellino, alsmede pianist-zanger Scott Simon die er in 1970 bijkwam. Hun laatste studio album, One More Saturday Night, verscheen in 2006 ***

In Amerika heb je verschillende tiki en exotica weekenders, maar een van de grootste en interessantste lijkt de eerste editie van Exotikon in juni in Los Angeles te gaan worden. Geen idee of het al eens eerder is gedaan, maar ze gaan daar onder meer een Shag Shack bouwen, een lounge waarin het decor van de schilderijen en prints van kunstenaar Josh Agle, artiestennaam Shag, zal nagebouwd worden. Een greep uit het programma van Exoticon: symposia en paneldiscussies over Arthur Lyman, Les Baxter, Don The Beachcomber, Incredibly Strange Music en Oceanic Arts, een eerbetoon aan exotica diva Yma Sumac naar aanleiding van de honderdste verjaardag van haar geboorte met "unseen media and artifacts from her archives in cooperation with the Yma Sumac estate", en uiteraard veel rum cocktails in tiki mugs en live muziek van onder meer Mambo Diabolica met een Yma Sumac tribute, Creepxotica, The Martini Kings, The Tikiyaki Orchestra en zelfs een uitbarstende vulkaan op het podium.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Nu op Netflix: de 16+ tekenfilmserie Agent Elvis, overdag koning van de rock 'n' roll, 's nacht een geheimagent van The Central Bureau (TCB!) die de krachten van het kwaad bestrijdt geholpen door een psychotische chimpansee die slechteriken doodklopt terwijl hij tript op LSD. at wij er van vinden leest u binnenkort op deze pagina’s! *** Volgens het Elvis The Man And His Music magazine zou Follow That Dream werken aan een The Making Of Blue Hawaii project bestaande uit twee hardcover boeken, vier CD’s en een dubbele vinyl EP *** Terwijl het ons compleet onbekende Gonzo Distribution op 24 maart een op 1000 exemplaren afgeklopte Blue Hawaii boxset uitbracht bestaande uit een DVD, de soundtrack CD, een CD met outtakes en bonusmateriaal, en reproducties van de affiche, lobby cards, filmstills, promofoto’s en het 24 pagina’s tellend Japanse filmprogramma *** Acht nominaties maar geen enkele win op 12 maart bij de 95ste Oscars voor Baz Luhrmann's Elvis biopic... *** Luhrmann liet zich op de rode loper trouwens ontvallen dat hij aan een Elvis musical werkt waarvoor hij wel de productie maar niet de regie op zich zou nemen. Naast films als Moulin Rouge en Romeo + Juliet regisseerde hij in het verleden ook opera’s *** Voor wie zijn vakantie wil boeken: Elvis Week in Memphis vindt dit jaar plaats van 9 tot 17 augustus *** Otto Fuchs, auteur van de boeken The Father Of Rock 'n' Roll: The Rise Of Bill Haley en The Father Of Rock 'n' Roll Book 2: The Rock 'n' Roll Revival Years And Bill Haley's Legacy, bracht op 23 maart het boek Elvis Presley: Walk A Mile In My Shoes uit over de complottheorieën betreffende Elvis' dood *** De tabloids weten te melden dat Elvis' kleindochter "Riley Keough in de nasleep van de ruzie over Lisa Marie's testament de sloten op Graceland heeft veranderd zodat Priscilla het domein niet meer kan betreden". Graceland ontkent alles. Lisa Marie's ex-partner Michael Lockwood heeft intussen een aanvraag ingediend bij de rechtbank om benoemd te worden tot voogd van hun veertienjarige tweelingdochters Harper en Finley Lockwood. Lockwood en Lisa Marie waren verwikkeld in een juridische strijd over de voogdij waarbij Priscilla Lockwood's kant koos. Hij was officieel niet uitgenodigd op Lisa Marie's begrafenis maar wel aanwezig dankzij Priscilla’s gelobby.

8 maart 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS


Foto: www.facebook.com/CliffShadowsFanMeeting

De Cliff And Shadows Convention Holland laat weten dat The 2i's Coffee Band (N) ondanks het overlijden van hun 75-jarige zanger-gitarist Bjørn Arnesen als eerbetoon aan hem gewoon komt optreden op de volgende en inmiddels 69ste Cliff And Shadows Meeting op zaterdag 1 april in Berkel-Enschot *** De Rock 'n' Roll Meeting op het Wilhelminaplein van Eindhoven verhuist dit jaar naar de Wim van Doorne Kiosk, het terrein naast de Stadsschouwburg. Afspraak op zaterdag 15 juli voor onder meer Relentless (GB), Town Rebels (D), Dukes Of Tijuana (D) en Crystal & Runnin' Wild (B) *** Gespot in de studio: Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers *** Op 17 februari overleed in Rhenen de op 18 oktober 1969 geboren Henk Heikamp, gitarist van de door hem in 1997 opgerichte countryband Texas Renegade die minstens drie studio albums, één live album en één DVD uitbracht. Op hun debuut Roots (2000) speelde Dale Watson mee. Texas Renegade trad op in België, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Schotland, Frankrijk, Polen en Zweden *** Little Hat speelt als winnaar van de Blues Challenge van de Dutch Blues Foundation op 2 en 3 juni in Polen, maar om tot daar te raken hebben ze jullie hulp nodig! Op 2 april start op voordekunst.nl een fundraiser en die gaat van start met een optreden in Musicon, Den Haag. Alle opbrengsten van deze show zullen naar het bekostigen van de reis gaan en met het geld dat ze overhouden wil Little Hat graag een nieuw album opnemen bij Tub Thumper Records. Producent Little Victor Mac heeft al laten weten dat hij ook weer graag van de partij is *** The Rumble Rousers hebben er na 11 jaar op 28 januari een eind aan gebreid met een afscheidsoptreden in Café Bij van Dijk in Geldrop. "The Rumble Rousers stoppen, maar we stoppen zeker niet met muziek maken, daarom tot ziens!", aldus Arjan, Harry en Wilfred *** Er is een tijd van komen en een tijd van gaan: Rob Smit van The Atomic 4 vervangt Cees Verhoeks als gitarist van The Rockin' Rhythm Cats. Smit - die overigens gewoon blijft spelen bij The Atomic 4 - maakte zijn Rockin' Rhythm Cats debuut op 24 februari in - toeval bestaat niet - Café Bij van Dijk in Geldrop.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

De try out van The Seatsniffers op vrijdag 31 maart in het hoofdkwartier van Sjock, JK 't Hoekske in Gierle, was in een mum van tijd uitverkocht, maar wie naast een ticket greep krijgt nog een kans op zondagmiddag 2 april in dB's in Utrecht, info: www.dbstudio.nl. Hun concert op 22 april in de Roma in Antwerpen is al lang uitverkocht, en daarnaast staan ze ook nog geprogrammeerd op Sjock in juli *** Johnny Trash, behalve zittend drummer in diverse rockabilly bands ook stand up comedian, trekt deze zomer Vlaand'renland door met zijn nieuwe stand up conference Trash Brengt Cash waarin hij op akoestische gitaar Cash vertaalt naar het Nederlands *** Op 17 april zal het exact 65 jaar geleden zijn dat in Brussel de Wereldtentoonstelling Expo 58 opende. Wij hebben nog geen weet van eventuele herdenkingen *** Wegens een onverwachte ziekenhuisopname géén Earl Jackson op HookRock Indoor in Diepenbeek op 11 maart, in zijn plaats komt Little Victor Mac.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Van links naar rechts: Connie, El Toro jefe Carlos Diaz en Rockets drummer Carlos Callahan

Getekend door El Toro Records: Connie & the Rockets, de groep rond Spaanse furie Conce Zahino Naranjo *** Nu reeds uit op El Toro: een 4 track vinyl EP van The Shakers uit Frankrijk, en wat wij daarvan vinden leest u binnenkort in onze recensies! *** Op 25 februari verscheen op Crazy Times Records (F) de LP Live In Lyon, een onuitgegeven concertregistratie van Crazy Cavan & the Rhythm Rockers live on stage op 10 november 1978 in Frankrijk *** Alan Wilson van Western Star werkt aan een nieuw Holloway Echoes project met op gastgitaar Lyndon Needs van Crazy Cavan & the Rhythm Rockers *** We worden oud: op 4 maart werd Shakin' Stevens 75 jaar... *** Gespot in de studio: Randy Rich & the Poor Boys (D) *** Ook gespot in de studio: het Russische surf trio Messer Chups. Op 28 mei staan ze in dB's in Utrecht, en hopelijk hebben ze dan hun nieuwe vinyl EP Night Stripper (wit vinyl!) met gastsax van onze eigen onvervalste Nederlandse Ir. Vendermeulen bij


Messer Chups

*** Op komst: de debuut CD van The Blueberries, de Spaanse doo-wop groep rond leadzanger Antonio Cabrera ontstaan uit The Dreamers die in 2017 de CD DreamCovers uitbracht *** The Honkabillies (GB) brachten een gloednieuwe Wild Records CD mee naar hun passage op The WILDest Weekender in Asten *** Op 1 juli vindt op het Voodoo Doll's Rockin' Summer Ball in Londen een reünie plaats van Ocean's Seven, voor het eerst in 15 jaar opnieuw samen in de originele bezetting met James Ocean op lead vocals, Kevin Lloyd op gitaar, Steve Ball op contrabas, Nick Lunt op bariton sax, Alex Bland op tenor sax, Paul Richardson op drums en Steve Croft op piano *** Uit Engeland komt het bericht van het overlijden van Neale Hobday, de originele contrabassist van The Alabama Slammers. Details ontbreken, wel weten we dat Hobday momenteel bezig was met het opzetten van een Bobby Darin tribute. Hobday, in het dagelijkse leven foto retoucher, speelde ook in groepen als The Buddy Presley Band (ooit headliner op Sweetlake Rock 'n' Roll Revival in Zoetermeer), Slammers Maximum Jive Band, The Retrobates en Alan & the Atoms.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Pas uit en bovendien gelimiteerd op 500 exemplaren: een "nieuwe" LP van Ronnie Dawson getiteld The BBC Was Jumping met 10 songs van zijn John Peel sessies uit 1993-1994. De band: Eddie Angel (gitaar), Malcolm Chapman (gitaar), Boz Boorer (gitaar), Matt Radford (contrabas) en Brian Nevill (drums) *** Het major league soccer team Nashville SC zal de volgende twee seizoenen eer betuigen aan Johnny Cash op hun reserve outfits. De Adidas shirts, ontworpen in samenwerking met de beheerders van Cash's nalatenschap en met zijn zoon John Carter Cash, zijn volledig zwart met naast reclame van de sponsors onderaan nog net genoeg plaats voor een kleine zwart-wit foto van Cash in 1968 voor een cel in de Folsom Prison gevangenis en in de nek Cash's handtekening. Een heel team Men In Black, quoi... *** Op 17 september zal het exact 100 jaar geleden zijn dat Hank Williams werd geboren, dus verwacht u maar aan de nodige herdenkingen *** De Amerikaanse restaurantgroep 23 Restaurant Services die vorig jaar de rechten op het Don The Beachcomber restaurantmerk toevoegde aan haar portfolio gaat twee Don The Beachcomber restaurant-bars openen in Florida en plant in de loop van de volgende jaren tussen de tien en de vijftien Don The Beachcomber's verspreid over heel Amerika. Daartoe werd een adviesraad in het leven geroepen waarvan onder meer tiki kenners Sven Kirsten (auteur van vier tiki bijbels) en Donn Beach historicus Tim “Swanky” Glazner (hij werkt momenteel aan het boek Mai-Kai: History And Mystery Of The Iconic Tiki Restaurant) deel uitmaken. Don The Beachcomber werd opgericht door avonturier-zakenman Donn Beach (echte naam: Ernest Raymond Gantt) die begin jaren '30 in Hollywood de eerste Don The Beachcomber opende en daarmee de wereldwijde tiki restaurant trend en in het kielzog daarvan de moderne tiki cultuur op gang trok. Daarnaast bedacht hij 84 cocktails, de meeste op basis van rum, waaronder de Zombie, de PiYi geserveerd in een mini ananas, de Missionary’s Downfall, de Vicious Virgin, de Never Say Die, de Cobra’s Fang, de Tahitian Rum Punch en de Navy Grog die naar verluidt de favoriete drink van Frank Sinatra was in de Don The Beachcomber in Palm Springs. Op hun hoogtepunt waren er in Amerika zestien Don The Beachcomber's waarvan de laatste sloot in 2018. 23 Restaurant Services bezit nu reeds twee Tiki Docks restaurants in Florida, meer bepaald in St. Petersburg en in Riverview, en plant er in 2023 nog drie, ook allemaal in Florida *** 18 maart werd officieel uitgeroepen tot Jerry Lee Lewis Day in Union Parish, Louisiana waar Lewis als kind woonde en zijn muziekcarrière begon aan de plaatselijke Linville School. Eregaste is Lewis' weduwe Judith Lewis en er zijn optredens van onder meer Gene Stewart die in 1959 opende voor JLL, Wild Bill Caldwell (in 1963 gitarist voor JLL), en JLL's gospelende neef Reverend Gerald Lewis *** Van 23 tot 25 juni vindt in Battle Creek, Michigan een Del Shannon weekend plaats. De in 1990 door zelfmoord om het leven gekomen Charles W. Westover zoals zijn echte naam luidde kwam uit Grand Rapids, maar Del Shannon werd "geboren" in Battle Creek waar hij na zijn legerdienst in Fort Custer bleef hangen en in 1961 woonde toen hij het nummer Runaway schreef. Tot de activiteiten die zullen bijgewoond worden door Shannon's familie, behoren een lezing van auteur Brian Young (manager van de Del Shannon Appreciation Society en van Shannon's website) die werkt aan een biografie van de zanger, een classic car show en een concert van Brian Hyland (die ooit nog samenwoonde met Del Shannon) en van James Popenhagen, een vriend van de familie die sinds 2011 optreedt als Del Shannon tribute artiest. Popenhagen's grootvader was in de jaren '50 en begin jaren '60 gitarist voor Del Shannon toen die optrad in de Hi-Lo Club in het voormalige Gilbert Hotel ter hoogte van Capital Avenue SW 45 in downtown Battle Creek waar sinds 1990 een gedenksteen staat voor Shannon. Popenhagen zal ook zijn verzameling Del Shannon memorabilia tentoonstellen waaronder gitaren, familiefoto’s en een gouden plaat voor Runaway *** Er is ook een documentaire over Del Shannon getiteld The Runaway op komst die Netflix zou moeten halen, en eind vorig jaar verscheen op Edsel Records de 12 CD box Stranger In Town: A Del Shannon Compendium, goed voor 302 tracks die heel Shannon's carrière omvatten, inclusief zijn Nashville sessies uit 1985, B-kantjes, live opnames, demo’s en acht onuitgegeven nummers ***


Bobby Rydell, nochtans geen muurbloempje...

De Bobby Rydell Foundation, een initiatief van Linda Hoffman, de weduwe van de net geen jaar geleden op 79-jarige leeftijd overleden Rydell, ijvert voor een bronzen standbeeld van hem in Wildwood, New Jersey, de kuststad die Rydell als entertainment centrum nauw aan het hart lag en die hij in 1963 bezong in het nummer Wildwood Days. De song groeide sindsdien uit tot het officiële lied van de stad dat zeven maanden per jaar te horen valt via luidsprekers langs de promenade. Op die promenade is er sinds 2014 al een muurschildering die Rydell eert.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Gelukkig nieuwjaar: op 1 januari overleed de op 25 juli 1941 geboren Bobby Lollar, de man van Bad Bad Boy, opgenomen in 1958 en uitgebracht op 500 exemplaren, gelijk het enige nummer dat wij van hem kennen, al staat op YouTube een countryrock opname van hem uit 2012. Jaren van alcoholverslaving en druggebruik eisten hun tol alvorens Lollar in 1985 religie vond en begon te zingen tot meerdere eer en glorie van de Heer. Lollar's story is vooral een verhaal van gemiste kansen: een officiële 50ste verjaardagsheruitgave van Bad Bad Boy flopte, home recordings uit 1960 bleken niet voldoende geluidskwaliteit te hebben om ze uit te brengen, en er is nooit genoeg animo gekweekt om Europese promotors te overhalen hem te boeken over de plas, terwijl hij in de States wel nog zéér sporadisch optrad. De info betreffende Bobby Lollar is schaars en conflicterend: na de dood van zijn echtgenote door kanker in 2015 zou hij teruggekeerd zijn naar een indianenreservaat (hij had Cherokee bloed), volgens een andere versie eindigde hij in een psychiatrische instelling. Hoe het ook zat, de deur naar Lollar's verleden was voorgoed gesloten. Bobby Lollar was al enige tijd ziek *** Op 16 februari overleed de op 22 juli 1937 geboren tenorzanger Chuck Jackson die voornamelijk bekend staat als soul en northern soul zanger. Zoals zoveel soul zangers begon hij evenwel in de doo-wop, en niet bij de minste: van 1957 tot 1959 maakte hij deel uit van The Del-Vikings. Jackson zingt echter niet mee op hun grote hit Come Go With Me, want in 1957 waren er - de wondere wereld der muziekcontracten - niet één maar twee elkaar beconcurrerende Del Vikings groepen bij twee verschillende platenfirma’s, namelijk op Mercury en op Fee Bee! De Mercury groep dook op in de film The Big Beat, maar Jackson zat in de Fee Bee groep samen met originele Del Vikings tenor Kripp Johnson en bariton Donald Jackson, géén familie van Chuck. De singles die de Fee Bee groep uitbracht zijn op zijn zachtst gezegd verwarrend: I'm Spinning / You Say You Love Me verscheen op Mercury onder de naam "The Del Viking, Kripp Johnson", maar op Dot verscheen I'm Spinning onder de naam Kripp Johnson, met op de B-kant de oudere opname When I Come Home door "Kripp Johnson & the Dell-Vikings" die eigenlijk van de originele Del Vikings was. Om het nog ingewikkelder te maken is er ook een I'm Spinning / When I Come Home van de nieuwe Mercury bezetting... Eind 1957 oordeelde de rechtbank dat de groep de naam Del Vikings niet meer mocht gebruiken en veranderde de groepsnaam in The Versatiles. De single Willette / Woke Up This Morning verscheen onder de naam Kripp Johnson & Chuck Jackson, maar toch ook weer onder de naam The Del Vikings, én met een andere B-kant, Cold Feet, onder de naam Kripp Johnson's Versatiles Featuring Charles Jackson. The Versatiles begeleidden in 1958 voorts Sonny Day op Speedillac / Half Moon en de totaal onbekend gebleven Jerry Sheely op Love Only Me / It's All Over. Na twee solo singles in 1960 als Charles Jackson scoorde Jackson begin 1961 zijn eerste hit met I Don't Want To Cry. De Burt Bacharach compositie Any Day Now werd in 1962 zijn lijflied. In de tweede helft van de jaren '60 dook hij op op Motown waar hij succesjes als Honey Come Back behaalde. In het kielzog van zijn succes dook ook oud Del Vikings materiaal op, zoals de in 1961 verschenen "Chuck Jackson" single (Baby) I Want To Marry You / Never Let Me Go. Op de in 1966 verschenen Del Vikings LP Come Go With Me stond het onuitgebrachte Girl Girl met leadzang van Jackson, en in 1973 verscheen plots vanuit het niets het onuitgebrachte Watching The Moon op single onder de naam Chuck Jackson & the Dell-Vikings. Maar ook hier was niet alles wat het leek te zijn, want op de B-kant van die Chuck Jackson & the Dell-Vikings single, You Say You Love Me, was de leadzang dan weer van... Kripp Johnson! Jackson die tot minstens eind jaren '90 actief bleef werd 85 jaar.

*** Binnengelopen maar bij ons weten nog niet officieel bevestigd: het overlijden begin maart op 92-jarige leeftijd van de op 6 mei 1930 geboren tenor Leon Hughes, na het overlijden van Carl Gardner in 2011 de allerlaatste originele Coaster van de enige echte Coasters line up met Bobby Nunn, Carl Gardner en Billy Guy: hij zong mee op nummers als Searchin', Young Blood, Down In Mexico en Brazil. Hughes begon zijn carrière begin jaren '50 bij The Lamplighters, The Hollywood Flames, The Celebritys, The Signeals en Leoneal & Janet alvorens in oktober 1955 mee The Coasters op te richten. Eind 1957 stapte hij nog vóór de opname van nummers als Charlie Brown en Yakety Yak samen met Bobby Nunn uit de groep (Hughes werd vervangen door Cornel Gunter, Nunn door Will "Dub" Jones) om als The Dukes de singles Looking For You / Groceries Sir en I Love You / Leap Year Cha Cha op te nemen. Vanaf de jaren '70 nam hij op onder namen als The Coasters Two Plus Two (de LP Reunion en de single Searchin' 75, samen met Bobby Nunn), The World Famous Coasters (een titelloze LP in 1976 met heropnames samen met Dubb Jones, heruitgebracht als Just Coastin') en Leon Hughes: One Of The First Original Coasters (een "live" CD in 1998). Hughes is altijd blijven optreden met Coasters groepen en zelfs met een Hollywood Flames groep ***

Begin maart liep ook het bericht binnen van het overlijden op 81-jarige leeftijd van James Holland van The Holidays, één van de vele groepen die de naam The Holidays gebruikten. Deze Holidays kwamen uit Detroit (maar ook daar waren er verschillende Holidays!) en maakten met Holland in de rangen hun platendebuut in 1957 als The Fresando's op de single I Mean Really / Your Last Goodbye. The Fresando's werden in 1958 The Royal Holidays die in 1958-1959 twee singles uitbrachten, Margaret / I'm Sorry (I Did You Wrong) en Down In Cuba / Dancin' At The Bandstand. Vanaf 1962 brachten ze vijf singles uit als The Four Holidays en ze waren actief als soulgroep tot begin jaren '80 als The Holidays, The Hollidays, The Fabulous Holidays , The New Holidays en Holiday. Jimmy Holland bracht midden jaren '60 ook enkele solosingles uit.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)


Raquel Welch helemaal rechts op deze promofoto voor Roustabout

Het overlijden van Raquel Welch op 82-jarige leeftijd op 15 februari zal niemand ontgaan zijn, maar waarom verdient de op 5 september 1940 geboren actrice die haar grootste triomfen beleefde in de jaren '60 en '70 een plaatsje in de kolommen van Boppin' Around? Omdat een van haar eerste rolletjes in 1964 in de Elvis film Roustabout was. Haar naam haalde de generiek niet, maar in haar film ná Roustabout was ze de hoofdactrice, en die film was de beach movie A Swingin' Summer uit 1965 waarin ze zelf ook een liedje zong (het groovy I'm Ready To Groove), naast The Righteous Brothers (Justine), Donnie Brooks alias Johnny Faire alias Dick Bush (het groovy Penny The Poo) en The Rip Chords (Red Hot Roadster). Aanraders uit haar filmografie zijn de science fiction film Fantastic Voyage (1966), de voorhistorische Hammer dino film One Million Years BC (1966) met Welch in pelsen bikini, de Frank Sinatra neo noir Lady In Cement (1968) en de westerns Bandolero (1968), 100 Rifles (1969) en Hannie Caulder (1971). Raquel Welch wordt genamechecked in het nummer The Unknown Stuntman (1984) van acteur Lee Majors, het thema van de TV reeks The Fall Guy (1981-1986) met Majors in de hoofdrol, en dat nummer dat ook ander schoon Hollywood volk als Bo Derek, Charlie's Angels Farrah Fawcett (Majors' ex-echtgenote!), Jaclyn Smith en Cheryl Ladd, Clint Eastwood en Burt Reynolds namedropt, werd dan weer gecoverd door Smokestack Lightnin' (D) *** Overleden begin maart: Dennis Gillen, vanaf de jaren '90 leadzanger van neo doo-wop groepen als Rick & the Masters en The Belairs *** Doe het zelver Mack Stevens brengt in april zijn eerste akoestische solo album uit. Tales From Ol' George's Farm is de eerste release op het nieuwe Amerikaanse roots label Swamp Hunter Records *** Gespot in de studio: Deke Dickerson & the Whippersnappers ***


For the love of Ivy...

We worden oud: op 20 februari was het de 70ste verjaardag van Kristy Marlana Wallace alias Poison Ivy Rorschach, gitariste van The Cramps, de baanbrekende gothabilly groep die ophield te bestaan toen zanger Lux Interior op 4 februari 2009 op 62-jarige leeftijd overleed aan een hartkwaal. Poison Ivy leidt sindsdien een teruggetrokken leven ver weg van de schijnwerpers en de media.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Te koop: het mid century modern Hotel Boca Chica aan de baai van Acapulco, in 1963 te zien in de opening shots van de Elvis film Fun In Acapulco. Het 30 kamers en zes suites tellend hotel van eind jaren '50 met zijn geometrische lijnen, zwembad in de vorm van een zandloper, muurmozaïken van Francisco Eppens (een student van Frida Kahlo's echtgenoot Diego Rivera), retro meubilair en pastelkleuren vanwaar je via de pier met een bootje kan gaan kijken naar de klifduikers van La Quebrada zoals te zien in Fun In Acapulco, sloot de deuren in 2008. Twee jaar later werd het door hotelketen Grupo Habita onder leiding van een team architecten en designers helemaal teruggebracht naar de chique glorie en de tropische luxe van de jaren '50 toen Acapulco het bruisende centrum van de jet set was en Elizabeth Taylor, Frank Sinatra en John F. Kennedy er kind aan huis waren. Die tijd is lang heen: sinds de jaren '90 is Acapulco in verval *** Op 6 april brengt Bear Family (D) de CD Presley Style - Lost Elvis Songwriter Demos 1961-1963 uit met 21 onuitgebrachte demo’s voor Elvis ingezongen door PJ Proby. Het betreft songs geschreven door componisten als Ben Weisman en Ruth Batchelor op maat van specifieke scenes in Elvis films. Sommige van de nummers werden geselecteerd voor de films, andere niet en zijn daarom interessant om te vergelijken met wat andere songschrijvers in opdracht van die scenes uit de mouw schudden. PJ Proby is nu 84 jaar *** The Definitive Vinyl Artwork Of Elvis Presley van Joseph A. Tunzi's JAT Publishing behoort tot uw favoriete naslagwerken? Dan zal het u verheugen dat The Definitive Vinyl Artwork Of Elvis Presley Vol. 2 - The Back Covers van de persen rolde, met daarin afgebeeld de achterkant van de hoes van alle singles, EPs en LP’s van Elvis. In het eerste deel stonden reeds de achterzijde van 45 singles afgebeeld, nu krijgt u al de rest, inclusief enkele alternatieve backcovers die nooit zijn gebruikt *** De uitmuntende Elvisnews.com website houdt er na meer dan 25 jaar mee op. Elvisnews startte in 1999 als de Elvis Telegraph die vanaf nummer 11 Elvisnews.com werd. "Wat een hele leuke hobby was is vorig jaar een last geworden. We stoppen!", aldus Lex en Loesje, want de website was het geesteskind van de Nederlanders Kees Mouwen (hij runt nu ElvisDayByDay.com), Lex Raaphorst en zijn echtgenote Loes Raaphorst *** Op 2 maart verscheen Aurora van Daisy Jones & the Six, het debuutalbum van Elvis' 33-jarige kleindochter Riley Keough. Aurora is het soundtrack album van de Amazon Prime Video streaming serie Daisy Jones & the Six die zich afspeelt in de muziekscene van de jaren zeventig en het fictieve verhaal vertelt van de fictieve band Daisy Jones & the Six, losweg gebaseerd op rockgroep Fleetwood Mac, waarbij Jones wordt vertolkt door Riley Keough. Nodeloos te vermelden dat dit alles absoluut niets met rock 'n' roll te maken heeft. Slimmeriken hebben inmiddels wel uitgevogeld dat enkele kostuums in de reeks werden gemaakt door Melody Love die twee jumpsuits voor Elvis ontwierp en dat Keough's gitaarstrap in de serie een exacte kopie is van Elvis' gitaarstrap in de '68 Comeback Special ***


Stella Stevens links naast Elvis...

We begonnen met Elvis filmnieuws en daar eindigen we ook mee: op 17 februari overleed de op 1 oktober 1938 als Estelle Eggleston geboren Stella Stevens, in 1962 Elvis' tegenspeelster in Girls Girls Girls. Daarin speelt ze een zangeres en horen we haar drie songs zingen, Never Let Me Go, The Nearness Of You en Baby Baby Baby, in realiteit ingezongen door Gilda Maiken van The Skylarks, een vocal groep die crooners als Frank Sinatra, Dean Martin en Bing Crosby begeleidde. Stevens stond exact zes dagen op de set van Girls Girls Girls en verklaarde later dat ze de rol enkel had aanvaard omdat ze er contractueel toe verplicht was en haar als "beloning" een film met Montgomery Clift was beloofd. Met Elvis bleek ze weinig raakvlakken te hebben, ondanks het feit dat ze allebei in Mississippi waren geboren en opgroeiden in Memphis. Stella Stevens was Playboy Playmate Of The Month in januari 1960 en stond ook in 1965 en in 1968 in de Playboy. In de jaren' 60 maakte ze deel uit van The Skip-Jacks, de vocal group die onder meer het thema van de tekenfilmreeks The Flintstones inzong. Ze bracht haar eigen Sexy parfum op de markt en had sinds 1983 een relatie met de in 2020 op 70-jarige leeftijd overleden heavy metal gitarist Bob Kulick, een van de gitaristen op Diana Ross' cover van Frankie Lymon's Why Do Fools Falls In Love (1981). Uit haar filmografie plukken wij voorts de jazz film Too Late Blues (1961, met Bobby Darin), de Jerry Lewis komedie The Nutty Professor (1963), de Dean Martin spionageparodie The Silencers (1966), de western komedie The Ballad Of Cable Hogue (1970) en de rampenfilm The Poseidon Adventure (1972). Ze verbleef sinds 2016 in een verzorgingstehuis voor Alzheimer patiënten en werd 84 jaar.

15 februari 2023
BREAKING: HUEY "PIANO" SMITH OVERLEDEN

Vers van de pers: op 13 februari overleed in Baton Rouge, Louisiana Huey "Piano" Smith, de hitmaker van Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu (1957, gebaseerd op de griep epidemie die Amerika toen in haar greep hield) en Don't You Just Know It (1958), niet aan een longontsteking maar gewoon van ouderdom: Smith was 89 jaar.
Smith, geboren in New Orleans op 26 januari 1934 als Huey Pierce Smith, behoort samen met artiesten als Fats Domino en Lloyd Price tot de essentie van de New Orleans rock 'n' roll beïnvloed door de vermenging van rhythm 'n' blues en de boogie woogie van pianisten als Professor Longhair, Pete Johnson, Meade Lux Lewis, Albert Ammons en Jelly Roll Morton met de feestelijke Caraïbische ritmes van het Mardi Gras carnaval tot gezellige muziek om met mee te zingen. In 1952 tekent hij op zijn achttiende een platencontract met Savoy Records waarop een jaar later zijn debuutsingle You Made Me Cry / You're Down With Me verscheen. Hij speelt piano op opnamesessies van Smiley Lewis (I Hear You Knocking), Earl King (Those Lonely Lonely Nights), Little Richard en Lloyd Price en brengt onder eigen naam in 1956 op Ace Records de single Little Liza Jane uit waarop hij begeleid wordt door The Rhythm Aces met daarin onder meer Lee Allen (sax), Earl King (gitaar) en Earl Palmer (drums). In 1957 richt hij The Clowns op, en omdat Smith zelf niet zo van zingen hield werd dat een groep met verschillende zangers waaronder Bobby Marchan, Sidney Rayfield (Smith's kapper), John "Scarface" Williams en Gerri Hall. Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu werd een millionseller en uiteindelijk een gouden plaat, nummers in het kielzog van Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu waren het instrumentale Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu Part 2 op de ommekant van de single, High Blood Pressure, Would You Believe It (I've Got A Cold) en Tu-Ber-Cu-Lucas And The Sinus Blues. Don't You Just Know It was een nog dikkere hit, en Smith's succes blijkt ook uit het feit dat ie drie LP’s uitbracht, Having A Good Time (1959), For Dancing (1961) en de kerst LP 'Twas The Night Before Christmas (1962). En dan was er nog Sea Cruise, geschreven en opgenomen door Huey "Piano" Smith. Ace Records verving zijn zang evenwel door die van de blanke Frankie Ford en het wa Ford die met de hit ging lopen...

Begin jaren' 60 verruilt hij Ace voor Imperial Records waar hij werkt met Fats Domino's producer Dave Bartholomew, maar de hits waren voorbij. Smith bleef muzikaal actief maar viel terug in de rol van lokale artiest die slechts heel af en toe nog nieuw materiaal opnam: zijn laatste ons bekende opnames dateren van 1977 en verschenen in 1984 op de Charly LP Rockin' & Jivin'. Intussen was hij al meer dan 10 jaar niet langer muzikaal actief. In de loop der jaren was hij betrokken bij een aantal rechtszaken inzake royalties en dan vooral het ontbreken daarvan, ging hij uiteindelijk bankroet, en werd ie getuige van Jehova. In 2014 verscheen de biografie Huey "Piano" Smith And The Rocking Pneumonia Blues van John Wirt.

15 februari 2023
BURT BUCHARACH 1928-2023

Het overlijden van Burt Bacharach op 8 februari op 94-jarige leeftijd kwam zowat overal in het nieuws, en terecht, want met zijn songs voor Dionne Warwick (Walk On By, Anyone Who Had A Heart, Do You Know The Way To San Jose), Tom Jones (What's New Pussycat), Sandy Shaw (Always Something There To Remind Me), Aretha Franklin (I Say A Little Prayer), The Carpenters (Close To You), Dusty Springfield (The Look Of Love uit de James Bond parodie Casino Royale) en BJ Thomas (Raindrops Keep Falling On My Head uit de western Butch Cassidy And The Sundance Kid) componeerde Bacharach in de jaren '60, vaak in samenwerking met lyricist Hal David, een aantal van de mooiste romantische easy listening popsongs ooit. Maar heeft de klassiek geschoolde en door jazz beïnvloede pianist-producer die letterlijk honderden songs uit zijn mouw schudde ook rock 'n' roll gescored? Ja, want hij heeft wel degelijk een aantal rock 'n' roll gerelateerde songs op zijn naam staan, opgenomen door Marty Robbins (Story Of My Life, 1957), Gene Vincent (Crazy Times, 1959), Charlie Gracie (I Looked For You, 1960), Frankie Avalon (Gotta Get A Girl, 1961), The Shirelles (Baby It's You, 1961), The Drifters (Please Stay, Mexican Divorce, 2x 1961), Gene McDaniels (Tower Of Strength, 1961), Gene Pitney (The Man Who Shot Liberty Valance,1962) en Cliff Richard (Wonderful To Be Young, 1962). Onze favoriet: (Beware Of) The Blob van The Five Blobs, het thema van de horrorfilm The Blob uit 1958. Ook Elvis nam minstens één Burt Bacharach song op, Any Day Now, in 1969 de B-kant van In The Ghetto en oorspronkelijk van Chuck Jackson uit 1962. Bacharach was van 1965 tot 1980 gehuwd met actrice Angie Dickinson, won zes Grammy awards en drie Oscars, had een gastrolletje in de drie Austin Powers films, zag zijn liedjes opgenomen door meer dan 1000 verschillende artiesten en schreef 73 Amerikaanse en 52 Britse Top 40 hits. In 2013 verscheen zijn autobiografie Anyone Who Had A Heart. Op de in 2001 verschenen CD That's New Pussycat: Surf Tribute To Burt Bacharach wordt hij gecoverd door 25 moderne bands als The Fabulous Plank-Tones, Pollo Del Mar, Big Ray & the Futuras, The Tiki Tones en uit België Fifty Foot Combo.

 

 

15 februari 2023
LILIAN WALKER VAN THE EXCITERS OVERLEDEN

Op 5 februari overleed sopraan Lilian Walker-Moss, oprichtend lid van The Exciters, bekend van de Amerikaanse Top 5 pop hit Tell Him (1963), een Leiber-Stoller productie geschreven door Bert Berns alias Bert Russell alias Russell Byrd, ook de schrijver van Twist And Shout en A Little Bit Of Soap, als Tell Her, titel onder dewelke het vóór The Exciters zonder enig spoor van succes al twee keer was opgenomen door Gil Hamilton alias Johnny Thunder (Loop De Loop, 1963) en door Ed Townsend. Trivia: de achtergrondvocalen op Tell Him werden ingezongen door Dionne Warwick, haar zus Dee Dee Warwick en hun tante Cissy Houston, de moeder van Whitney Houston. Walker startte de groep met enkele medestudentes op de middelbare school als The Masterettes (één single begin 1962, Follow The Leader / Never Ever), werden getekend door componisten duo Jerry Leiber & Mike Stoller, voegden Herb Rooney toe als enige mannelijke groepslid, en toerden in augustus en september 1964 als voorprogramma van de eerste Amerikaanse tour van The Beatles - in Jacksonville, Florida mochten ze van de organisatoren niet optreden omdat ze zwart waren, maar The Beatles weigerden zelf op te komen als The Exciters niet mochten spelen. De moeder van groepslid Brenda Reid bij wie The Exciters thuis repeteerden, zou trouwens ooit nog een keertje avondeten koken voor The Beatles toen die door de vele fans geblokkeerd zaten in hun hotel. The Exciters zouden bestaan tot 1974 maar Tell Him bleek hun enige hit. Een ander goed nummer van hen is hun originele versie van de Jeff Barry & Ellie Greenwich compositie Do-Wah-Diddy (1963) waarmee Manfred Mann in 1964 een hit scoorde alvorens het nummer verder werd gecoverd door onder meer Jan & Dean (1965) en later Showaddywaddy (1982) en bij ons Johnny Lion & the Jumping Jewels (1964) en later The Dolly Dots (1982) en The Surphonics (2000), en hun cover van I Want You To Be My Girl van Frankie Lymon & the Teenagers getiteld I Want You To Be My Boy (1965). Walker stapte uit de groep rond 1970, waarna ze haar studies hervatte en een tweede carrière aanvatte als begeleidingsadviseur in scholen tot haar pensionering in 2015. In de loop der jaren vonden verschillende Exciters reünies plaats. Ze overleed op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van angiosarcoom, een zeldzame vorm van bloedvatkanker. Van de Tell Him bezetting van The Exciters leeft nu alleen Herb Rooney's echtgenote Brenda Reid nog: Rooney zelf overleed begin jaren' 90, Carolyn "Carol" Johnson in 2007.

25 januari 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Nieuwe bands: laat ze maar komen, zeker als het veteranen zijn. Enter The Lucky Bastards, eigenlijk meer een gelegenheidsband die maximum één à twee keer per jaar zal optreden voor rock 'n' roll dansclub Jump ‘n Jive in Heerlen. Het idee ontstond tijdens een birthday party voor Pascal de Lang waarvoor Pascal Snijders (gitaar), Freddy Verleg (contrabas), Erik Overdijk (zang), Jeroen van Delden (gitaar) en Pascal de Lang zelf (drums) een aantal nummers in elkaar hadden gebokst. Op zaterdag 22 april maken ze hun echte debuut in Heerlen voor Jump ‘n Jive in Klaver 4 in Brunsum, waar ook 44 Shakedown speelt. Verwacht u aan een serie Elvis nummers, wat Everly Brothers nummers en een flinke brok rockabilly! *** Nog meer nieuwe bands, laat ze maar komen: verwacht u binnenkort aan een demo van Liz Young & the Black Slacks *** Op 27 mei vindt in de Cactus in Hengelo een reünie optreden plaats van de jaren '80 Indo rockgroep The Garuda's, en dat is ook al weer geleden van 2018. Er zouden dit jaar nog enkele jubileum optredens volgen. Let wel: deze Garuda's met Alex Dutrieux (zang, basgitaar), Stefan de Lannoy (gitaar), Marco Trienen (drums) en Michiel ten Hagen (zang, toetsen) hebben in zoverre wij weten niets te maken met de gelijknamige jaren '60 Indogroep uit Roosendaal/Dordrecht *** Drummer Gerrit Talsma stopt om gezondheidsredenen als drummer bij de in 2009 opgerichte Zaanse groep The Rocking Players. Zijn afscheidsoptreden vindt plaats op zondag 23 april in het Tolhuys aan de Zaan in Zaandam waar Ferry van den Eeckhout die sinds half december al als invaller met de band meespeelt de drumstokjes officieel van Gerrit zal overnemen *** Hi Ho Silver, het rock 'n' roll, sixties en country boekingskantoor van Jaap Wijn van The Wieners bestaat in 2023 een kwart eeuw en dat gaat gevierd worden op zondag 5 november. Locatie en programma volgen, maar John-Boy & the Waltons, de band waar het 25 jaar geleden allemaal mee is begonnen, zullen er sowieso bij zijn *** Het Rotterdam Bluegrass Festival loopt na tien edities op het Pijnackerplein tegen de limieten aan qua bezoekers, personeel en faciliteiten (er was bijna geen plek meer voor bier en dat ware een ramp geweest) en verhuist daarom in juni naar het Noordplein in het Oude Noorden van Rotterdam dat plaats biedt aan drie volwaardige podia, meer ruimte voor randprogrammering én ruimte om de komende jaren door te kunnen groeien. Een tweede belangrijke verandering: vanaf dit jaar ziet het festival zich genoodzaakt entree te gaan heffen. Voor een dagkaartje reken je straks € 10,-, een passe-partout voor drie dagen kost € 25,- en een Early Bird ticket voor drie dagen kost € 20,-, prijzen inclusief servicekosten. Kinderen betalen nog steeds geen entree. De kaartverkoop is gestart op 15 februari *** Georgina Peach & the Savoys werken aan een opvolger voor I'm On My Way uit 2019, maar eerst komt er een ska EP: de groep heeft vier ska nummers opgenomen waaronder een duet met Earl Jackson en een ska cover van Sunset Of My Tears van The Shakin' Pyramids *** Het fotoboek Keep On Rockin’ van Anno van der Heide komt ergens halverwege - eind maart uit.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Geen vakantie kunnen nemen om naar de Rockin' Race Jamboree in Spanje te gaan, te laat voor hun uitverkochte concert op 22 april in de Roma in Antwerpen en geen zin om een festivalticket voor Sjock in juli te kopen? Dan spelen The Seatsniffers speciaal voor u nog een extra reünie concert op vrijdag 31 maart in het hoofdkwartwier van Sjock, JK 't Hoekske in Gierle. Verdere info volgt.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS


Le nouveau Jack Rabbit Slim est arrivé met Brett Waters links op de foto

Jack Rabbit Slim speelt na bijna vijf jaar begin juni een "exclusief comeback optreden" op het Rockin' Round-Up festival in Weston-Super-Mare, Somerset. Er verschijnt op dat moment op Western Star Records ook een nieuw JRS album in een nieuwe bezetting met op gitaar Bullets frontman Brett Waters. Het bij Western Star opgenomen album getiteld Hard To Forget zal veertien tracks bevatten en ook te koop zijn in de vorm van twee 10 inch vinyl releases met elk zes tracks waarvan de eerste beschikbaar zou moeten zijn in juni onder de titel Serpent Slide. Op de tweede 10 inch staat nog geen datum wegens de lange wachttijd om vinyl te persen *** Op komst: een nieuw album van Dale Rocka & the Volcanoes (I) *** De Franse retro jazz groep The Hot Sugar Band trekt in juli op tour in Amerika en gaat daar een live album opnemen met Nicole Rochelle, de Amerikaanse actrice die in Frankrijk de rol van Josephine Baker vertolkte in de theaterproductie A la Recherche de Joséphine *** Imelda May, al lang van het rock 'n' roll pad afgedwaald, maakt in augustus haar theaterdebuut in een muzikale one-woman-show over de Ierse folkzangeres en activiste Kathleen Behan *** Op 26 januari overleden aan kanker: Long John & the Ballroom Kings (D) lap steel gitarist Axel Rosenbauer ***


Cliff Richard en Sylvia Syms in Expresso Bongo...

Op 27 januari overleed de op 6 januari 1934 geboren Britse actrice Sylvia Syms die in 1959 in de Cliff Richard film Expresso Bongo de rol van de zingende stripster vertolkte. Syms nam ook heel wat platen op in de crooner en variété sfeer, en uit haar filmografie plukken wij voorts Absolute Beginners (1986). De Grand Dame Of British Cinema werd 89 jaar *** En onze Franse correspondent meldt het onverwachte overlijden op 13 februari van Alan Kubi (Alain Kubitowicz), gitarist van The French Connection en The Flyin' Cats en steelgitarist van Gena & the Midnight Loners en The Rated R Rockers. Verdere info ontbreekt op dit moment. Kubi was 70 jaar


Alan Kubi

*** Rock On rides again: Ted Carroll, de man die in 1971 zijn eerste tweedehands Rock On platenstalletje opende op de vlooienmarkt ter hoogte van Golborne Road 93 bij Portobello Road in West Londen, begint helemaal overnieuw: begin maart opent hij een nieuwe Rock On in Stamford, Lincolnshire. Carroll en zijn platen verhuisden in 1974 naar Soho Market en in 1980 naar Kentish Town Road. De winkeltjes kregen onder meer bezoek van leden van The Cramps, The Fabulous Thunderbirds, Los Lobos en het Sir Douglas Quintet. Carroll die op zijn twaalfde nog Bill Haley live in Engeland zag was in 1975 ook een van de oprichters van Chiswick Records, het rock platenlabel waarop ook revivalists Rocky Sharpe & the Replays en rockabillies Whirlwind zaten, en Chiswick zat ook achter de LP The Elvis Tapes gebaseerd op Red Robinson's interview met Elvis in Vancouver in 1957. Vanuit Chiswick begon Carroll dan weer met re-issue label Ace Records. Voor wie nu alvast een afspraak wil maken om in de nieuwe winkel tussen de platen te gaan snuisteren: het adres is All Saints Street 4 naast de ijzerwarenzaak Harrison & Dunn die opende in 1930 *** In 2023 bestaat het Ace Café in de buurt van Wembley in het noordwesten van Londen 85 jaar. De Ace opende in 1938 als truckercafé op de toen gloednieuwe A406, de North Circular Road van de ring rond Londen, en werd in de tweede wereldoorlog zo zwaar beschadigd door luchtbombardementen dat het afgebroken moest worden. Na de heropening in 1949 werd het een trefpunt voor motorrijders waar Reverend Bill Shergold hen rekruteerde voor zijn religieuze motorclub de 59 Club. The Ace Café sloot de deuren in 1969 en heropende pas eind 1997. Sindsdien is het een goed lopende franchise geworden, want vanaf 2011 zijn er vijf Ace Cafés gevestigd in Finland, Zwitserland, China, Spanje en Amerika. Het Belgische Ace Café van Chris Van de Voorde in Reet/Rumst en het Ace Café van Chris' broer in Tenerife hebben dan weer niets te maken met hun Britse naamgenoot *** Speciale feestelijkheden naar aanleiding van de 85ste verjaardag zijn nog niet bekend gemaakt *** De derde Joe Meek Tea Chest Tapes release wordt een 10 inch vinyl met sessies, alternatieve versies, vroege mixes en rehearsals van Joe Meek's experimentele buitenaardse muziekfantasie I Hear A New World die in 1959 definitely not everybody's cup of tea was. Cherry Red Records plant voorts een 5 CD box van Heinz, een Joe Meek In Space / I Hear A New World box set en een Glenda Collins box set *** Steve Hooker werkt aan twee live releases *** Béthune Retro breidt maar uit: voor eind augustus belooft het nog steeds gratis Noord-Franse openluchtfestival maar liefst 48 optredens *** De Cliff And Shadows Convention Holland meldt het overlijden van de 75-jarige Bjørn Arnesen, zanger-gitarist van The 2i's Coffee Band die geprogrammeerd staat op de volgende en inmiddels 69ste Cliff And Shadows Meeting op zaterdag 1 april in Berkel-Enschot. Meer informatie over het al dan niet deelnemen van de Noorse band volgt. Arnesen speelde in de eerste helft van de jaren '60 al in bands als The Blue Waves *** En uit Italië komt het bericht van het overlijden van Sergio Panigada, vroeger gitarist bij The Tribal Bops, misschien bekendst als steel gitarist bij The Starliters en Rockin' Bonnie, en meest recent gitarist in sixties surf/garage band The Cosmics. Panigada leed aan lymfeklierkanker en werd 59 jaar.


Sergio Panigada tweede van rechts bij The Starliters

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Van 3 tot 8 maart schepen Beach Boys Mike Love en Bruce Johnston in voor de Beach Boys Good Vibrations Cruise die van Miami naar Mexico en gelukkig ook terug vaart. Zeker geen goedkope bedoening met foto opportunities (het hoeft niet altijd de kapitein te zijn aan wie u een mooie glossy foto betaalt) en "de kans om een exclusief happy hour met Mike en Jacquelyne Love gepresenteerd door Club Kokomo Spirits te winnen", en met artiesten als The Isley Brothers, The Righteous Brothers, The Temptations, Katrina van Katrina & the Waves en tributes aan The Beatles en Abba lijkt het ons eerder een oldies dan een rock 'n' roll feest, maar hoe vaak hebt u de kans om The Beach Boys hun surf te horen zingen op de wiegende golven? Toch een sprankeltje hoop: ook The Surfrajettes spelen er, en op de shortlist van tien artiesten waarop u kan stemmen welke drie ook mee mogen komen spelevaren staat ook Surfer Joe (I) *** De weduwe van Bobby Rydell brengt binnenkort een album uit met Rydell's laatste opnames, daterend van december 2021 *** Op 26 januari verscheen Still Making Waves, een nieuw album van de Australische surfgroep The Atlantics, bekend van het nummer Bombora uit 1963. Gitarist Jim Skiathitis en bassist Bosco Bosanac maken nog steeds deel uit van de groep, en op één nummer uit 2013 hoor je nog Peter Hood, de in 2021 overleden originele drummer van The Atlantics

*** Definitief gesloten: de Mission Tiki drive-in bioscoop in Mointclair/Pomona in California. De openluchtbioscoop opende in 1956 en onderging in 2006 een tiki make over. De Mission Tiki was daarnaast bekend van zijn wekelijkse rommelmarkt, maar die is nu ook gedaan. De bioscoop moet zoals alles plaats ruimen voor projectontwikkelaars *** Er is evenwel nog hoop want niet alles gaat verloren: in Dallas heropende de Longhorn Ballroom waar ooit niet alleen Tex Ritter, Patsy Cline, Ernest Tubb, Loretta Lynn, George Jones, Charley Pride, Waylon Jennings, Willie Nelson, Ray Price, Conway Twitty, Hank Thompson, George Strait en Merle Haggard maar ook Nat King Cole, Little Richard, Ray Charles, BB King, James Brown, Stevie Ray Vaughan en zelfs de Britse punkgroep The Sex Pistols optraden. De Longhorn Ballroom opende in 1950 als Bob Wills' Ranch House en was toen een van de belangrijkste locaties voor western swing optredens. Wills nam er zelf begin jaren '60 het live album The Longhorn Recordings op. Later werd de zaak uitgebaat door Jack Ruby, de gangster die berucht werd als de man die Lee Harvey Oswald, de moordenaar van president John F. Kennedy, doodschoot. Van 1996 tot 2017 was de zaal eigendom van de uitbater van het ernaast gelegen Raul’s Corral Mexican Restaurant en werd ze enkel gebruikt voor privéfeesten. Vanaf 2017 werd de zaak gerenoveerd in het kader van de opwaardering van de hele wijk, tot alles stilviel door de corona pandemie. Nu is het pand in handen van een investeerdersgroep die eerder de kleinere Kessler Theater concertzaal in Dallas renoveerde. Terwijl de renovaties aan de Longhorn gewoon doorgaan zullen er intussen opnieuw concerten plaatsvinden, met als première op 30 maart Asleep At The Wheel die er voor het eerst speelden in 1974. Er zullen in de Longhorn ook memorabilia worden tentoongesteld zoals kledingstukken van Tex Ritter, Loretta Lynn en James Brown, gitaren van Waylon Jennings, Tammy Wynette, BB King en Stevie Ray Vaughan, en de vioolversterker van Bob Wills *** Joel Katz, frontman van Johnny Maestro & the Crests tribute groep Johnny Maestro's 16 Candles Featuring Joel Katz is zijn autobiografie aan het schrijven. Katz werd door Johnny Maestro uitgekozen als zijn vervanger en zijn groep is de enige Crests tribute groep die opereert met de zegen en de goedkeuring van Maestro's weduwe *** Life Is Strange is een nieuwe Franstalige biografie van gitarist Mickey Baker, de mannelijke helft van Mickey & Sylvia die in 1962 naar Frankrijk emigreerde en daar bleef wonen tot zijn dood in 2012. Auteurs zijn muziekjournalist Gérard Bickel en Garrett Mclean, en die laatste schreef in 2010 het boek Gene Vincent: Gloire Et Tribulations D’un Rocker En France Et Dans Les Pays Francophones. Life Is Strange kost € 44,-, is maar liefst 1052 pagina’s dik en verscheen bij www.camionblanc.com, een uitgeverij gespecialiseerd in boeken over muziek. Eind 2021 verscheen er onder de titel Alone reeds een Franse autobiografie van Baker gebaseerd op interviews met hem. Camion Blanc bracht vorig jaar ook het boek Johnny Et Moi van muziekjournalist Hervé "HM" Moisan die tussen 1965 en 2017 31 concerten van Johnny Hallyday bijwoonde alsmede een Franse vertaling van I Put A Spell On You: The Bizarre Life Of Screaming Jay Hawkins van Steve Bergsman uit *** We worden oud: op 6 februari werd fifties sexbom Mamie Van Doren 92 jaar.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 27 oktober overleed op 77-jarige leeftijd de op 10 februari 1945 geboren Geraldine Hunt (echte naam: Geraldine Milligan) wier debuutsingle I Let Myself Go in 1962 een mooie ballade was. Hunt was tot minstens begin jaren '80 actief als soulzangeres op labels als Katron, Check, Roulette, ABC, Calla en Prism. In 1980 scoorde ze de disco hit Can’t Fake The Feeling. Haar zoon Freddie James scoorde een jaar eerder de disco hit (Everybody) Get Up And Boogie ***

Op 10 december overleed de op 30 november 1943 geboren James Jay "JJ" Barnes, de zoon van Leroy Barnes die als lid van The Evangelist Singers gospel uitbracht op Specialty Records en het live circuit deelde met artiesten als Sister Rosetta Tharpe. JJ Barnes' carrière begon in 1960 met Won’t You Let Me Know / My Love Came Tumbling Down, een van die singles op het keerpunt van zwarte rock 'n roll en vroege soul, begeleid door Benny Benjamin op drums, Joe Hunter op piano, Don Davis op gitaar en James Jamerson op contrabas, later de kern van Motown huisband The Funk Brothers. Het achtergrondkoortje op de single waren The Del-Phis die een antwoord getiteld I’ll Let You Know uitbrachten, en de leadzangeres van die Del-Phis was dan weer Martha Reeves van de latere Martha Reeves & the Vandellas. Na enkele vergelijkbare singles als Teen Age Queen (1963) tekende Barnes als songschrijver bij Motown, maar van de songs die hij er zelf opnam is toen niets uitgebracht. Vanaf de tweede helft van de jaren '60 bracht hij verschillende soul singles en één single op Stax sublabel Volt uit, maar het grote succes bleef uit en in de jaren '70 trok hij naar Engeland waar hij scoorde in de northern soul scene. Barnes bleef tot minstens de jaren '90 muzikaal actief en bracht in totaal meer dan zestig singles uit. Eind oktober 2022 trad hij ondanks gezondheidsproblemen nog op op het Detroit A Go Go festival. In de aanloop naar dat festival zei hij in een interview dat hij zou stoppen met optreden om gezondheidsredenen: "Ik zal nooit helemaal stoppen, maar dit wordt misschien mijn allerlaatste optreden. Ik ben bijna blind in één oog, mijn bloeddruk is te hoog en een van mijn voeten wil niet meer mee. Maar ik heb nog steeds mijn piano thuis en elke dag speel en componeer ik". JJ Barnes werd 79 jaar *** Op 23 december overleed William "Prez" Tyus, componist van songs als I'm So Young (1957), Everyday Of The Week en Jenny Lee voor doo-wop groep The Students. (I'm) So Young werd gecoverd door The Starlets (1960), The Trend-Els (1961), Maureen Gray (1962), The Ronettes (1964), The Beach Boys (1965) en Vicky Tafoya (2004). The Students vielen na twee singles uit elkaar rond 1962 maar kwamen begin jaren '70 opnieuw bij elkaar, met Tyus als manager *** Op 29 december overleed de op 21 augustus 1946 geboren Steve West, toen hij in april 1963 zestien jaar was leadgitarist op Louie Louie in de versie van Paul Revere & the Raiders, opgenomen in dezelfde studio waar een week eerder The Kingsmen hun Louie Louie hadden opgenomen. Het nummer verscheen op het kleine Sande Records label, werd opgepikt door Columbia en was op weg een hit te worden tot Columbia baas Mitch Miller zijn veto stelde, want hij wou geen rock 'n' roll op Columbia. Het resultaat: Paul Revere & the Raiders haalden Billboard's Hot 100 net niét en The Kingsmen gingen met de hit lopen. West speelt ook op de Paul Revere & the Raiders nummers Night Train en Shake It Up Part 1 en 2, maar niet op hun eerdere instrumental Like Long Hair. In 1964 stapte hij al uit de groep om zich te concentreren op zijn studies. Daarna is hij altijd muzikaal actief gebleven, bijvoorbeeld in een country band met wie hij onder meer Freddie Heart, Joe & Rose Lee Maphis, David Frizell, Rose Maddox, Dick Curless, Freddy Fender en Tommy Cash begeleidde. In 2019 speelde hij nog een keertje samen met Paul Revere & the Raiders saxofonist Mark Lindsay.

*** Op 6 januari overleed George White, falsetto leadzanger van The Dynamics, een naam gebruikt door minstens 23 vocal groups. Déze Dynamics kwamen uit Detroit en namen op voor Dynamic (maar waren dan weer niet The Dynamics die opnamen voor Dynamic Records uit Pittsburg), Big Top, Reprise, Top Ten, Cotillion, Laurie, RCA Victor, Columbia, Black Gold en Brainstorm. In 1963 scoorden ze een bescheiden succesje op het raakvlak tussen doo-wop en soul met het nummer Misery. The Dynamics waren actief als soul groep tot midden jaren '70. Op 15 januari raakte bekend dat ook het laatste levende groepslid van The Dynamics, Fred "Sonny" Baker, was gestorven *** Op 13 januari overleed Gordon Edwards Burns alias Country Boy Eddie, de zanger van Fodder Fossil's Blues en Hang In There Like A Rusty Fish Hook (2x 1960) op de allereerste Boppin' Hillbilly LP op White Label in 1988. Hij begon zijn carrière midden jaren '40 als fiddler in een country band maar speelde ook gitaar, banjo, basgitaar en accordeon. In Alabama werkte hij jarenlang in country shows op radio en TV, en van 1957 tot 1993 presenteerde hij op radiostation WBRC zijn eigen Country Boy Eddie Show. Fodder Fossil's Blues, een nummer met ezelgebalk, is gebaseerd op een ouder nummer getiteld Johnson’s Old Gray Mule waarvan een versie op 78 toeren uit 1927 bestaat van een groep genaamd The Georgia Yellow Hammers. Country Boy Eddie nam in 1961 ook een tweede versie op van Fodder Fossil's Blues. Hij werd 92 jaar *** Op 28 januari overleed John Maurice "Happy" Fagin van The Monitors, een groep uit Detroit wier singles als de Valadiers cover Greetings This is Uncle Sam (1966, een referentie naar de oorlog in Vietnam) slowen op het keerpunt van doo-wop en soul. Vóór The Monitors zong hij bij The Majestics die singles als Gwendolyn (1962) en Baby (1963) uitbrachten, al is ons onbekend op welke van hun singles Fagin juist meezingt. Ze begeleidden ook Johnny Mitchell op twee Chex singles. The Monitors waren als soul groep actief tot begin jaren '70 en werden eind jaren '80 opnieuw opgericht door onder meer John Fagin *** Op 29 januari werd het overlijden bekend gemaakt van de op 5 februari 1941 geboren Barrett Strong, in 1960 de artiest die met Money (That's What I Want) de eerste hit voor Motown Records op zijn naam schreef. Money groeide uit een spontane jamsessie gebaseerd op Ray Charles' What'd I Say in de Hitsville opnamestudio A in Detroit en het is zelfs niet geweten wie er juist op meespeelt want de gitarist en de bassist kwamen gewoon van op straat binnenwaaien om na de opname in het niets te verdwijnen. De single verscheen op Tamla Records, het eerste label van Berry Gordy, en werd een hit nadat het op nationaal vlak werd geleased aan Anna Records. Het was in 1959 zijn tweede single, en ook zijn debuut Let's Rock eveneens uit 1959 mag er wezen. Strong nam zelf nog een aantal singles op maar zou midden jaren '60 vaste tekstschrijver voor Motown worden - hij is co-auteur van songs als I Heard It Through The Grapevine (Marvin Gaye), War (Edwin Starr), Wherever I Lay My Hat (Paul Young) en Papa Was Rollin' Stone (Temptations) waarvoor hij in 1973 de Grammy voor Best R 'n' B Song kreeg. Vanaf de jaren '70 pikte hij zijn eigen zangcarrière opnieuw op. Wie Money feitelijk schreef is onduidelijk: volgens Strong schreef hij het samen met Berry Gordy en Motown huiscomponist Janie Bradford, Gordy zelf beweerde dat Strong's naam er enkel mee op kwam door een administratieve fout. Strong’s naam verdween inderdaad plotsklaps van het copyright drie jaar na de opname, kwam er in 1987 bij de vernieuwing van het copyright opnieuw op, en was een jaar later ineens weer weg. Niet onbelangrijk, want er bestaan meer dan 200 covers van Money door onder meer Jerry Lee Lewis, Little Richard, Roy Orbison, Joey Dee, Sonny Burgess, Johnny & the Hurricanes, Link Wray, Lonnie Mack, The Trashmen, The Crickets, The Everly Brothers, Roy Head, Bobby Freeman, The Astronauts, Sandy Nelson, Dick Rivers, Eddy Mitchell, Dick Dale, The Beatles, The Rolling Stones, The Sonics, The Kingsmen, The Boss Martians, Micke Muster, Sin Alley (B) en in het Nederlands door Rob De Nijs. Barrett Strong was 81 jaar

*** Op 31 januari overleed de op 7 april 1937 geboren Charles Ray "Charlie" Thomas, zo ongeveer de laatste levende link met de klassieke Drifters bezetting. Thomas zong samen met Ben E. King in The Five Crowns (Thomas zong eind 1957 lead op hun Kiss And Make Up) toen Drifters manager George Treadwell in 1958 de hele groep ontsloeg en The (Five) Crowns inhuurde als nieuwe Drifters, het begin van de periode van hun grote hits: Thomas zong lead op Sweets For My Sweet en When My Little Girl Is Smiling, en tenor op This Magic Moment, Save The Last Dance For Me, Up On The Roof, There Goes My Baby, On Broadway en Under The Boardwalk. Thomas stapte op in 1967 en was daarmee niet alleen het laatste levende groepslid van de Drifters bezetting die opnam voor Atlantic maar ook de Drifter met de langste ononderbroken staat van dienst op Atlantic Records. Later leidde hij jarenlang zijn eigen Drifters groep. Je hoort hem onder meer op de in diverse vormen heruitgebrachte LP The Drifters Live At Harvard University (1972) en op Charlie Thomas' Drifters Live: The Original Legacy Continues (2005). Hij leed aan leverkanker en dementie en werd 85 jaar *** Op 4 februari overleed scenarist Arnold Schulman die in de jaren '50 lid was van de Actors Studio in New York waar hij werkte met James Dean, Marlon Barndo, Paul Newman en Montgomery Clift. Hij was de scenarist van de TV film I'm A Fool met James Dean en Natalie Wood, live uitgezonden op televisie op 14 november 1954 en te koop op goedkope James Dean out-of-copyright DVD’s. In 1962 schreef hij mee aan de laatste, onvoltooide film van Marilyn Monroe, Something's Got To Give. Later was hij de schrijver van Tucker: The Man And His Dream (1988) *** De Eddie Cochran connectie: nog op 4 februari overleed Cochran's bassist Fred Conrad "Connie" Smith op 83-jarige leeftijd aan een hartaanval. Guybo Smith en Eddie Cochran leerden elkaar in 1951 kennen op school en speelden voor het eerst als duo samen in 1954. Hij speelde basgitaar/contrabas op songs als Summertime Blues, C'mon Everybody, Somethin’ Else, Twenty Flight Rock, Jeannie Jeannie Jeannie en Sittin’ In The Balcony. Naar hem vernoemde Cochran de instrumental Guybo, ook bekend als Drum City. Hij baste, in sommige gevallen samen met Eddie Cochran op gitaar, ook voor onder meer Glen Glenn (Everybody’s Movin', One Cup Of Coffee!), Johnny Burnette (Me And The Bear), Sandy Nelson (Teen Beat), Lee Denson (New Shoes), Ray Stanley en Bob Denton. Na zijn huwelijk in december verwaterde Smith's enthousiasme en werd het huisje tuintje boompje en speelde hij enkel nog lokaal. Hij was nog steeds een graag geziene gast in de American Legion Hall in Bell Gardens, California, één huizenblok verwijderd van waar Eddie Cochran woonde.


Guybo Smith op basgitaar bij Eddie Cochran

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Op 24 maart verschijnt het eerste live album van Jesse Daniel, My Kind of Country: Live At The Catalyst, en dat is de grootste concertzaal in Santa Cruz, California, tevens de zaal waar hij vroeger werkte als podiumhulpje en bij de security, en in de bar optrad terwijl hij vocht tegen zijn drugsverslaving. Daniel, de grote nieuwe hoop van de countrymuziek, maakt op 7 juli zijn Europees debuut op het Sjock festival in Gierle (B) *** En op 2 april verschijnt Neon Sounds, het nieuwe album van The Delta Bombers, ook te koop op zwart én op blauw vinyl *** Ook op komst: een nieuw album van Reverend Horton Heat *** Deke Dickerson heeft van de Rockin' Race Jamboree in Spanje gebruik gemaakt om opnames te maken met Mitch Polzak en de Spaanse band The Kaw-Ligas in de Hollers Recording Studio in Malaga *** Van 31 juli tot 13 augustus komt Voodoo Swing opnieuw naar hier *** Phil Alvin, de zanger van The Blasters, ligt opnieuw in het ziekenhuis en sukkelt eigenlijk al zes jaar van ziekenhuis naar ziekenhuis. Om zijn medische kosten te helpen dragen hebben vrienden en collega’s een sweet relief fonds opgezet *** Op 7 december overleed Bill Diamond die zong bij de hedendaagse incarnatie van de 1988 opnieuw opgerichte doo-wop groep Rick & the Masters die in 1962-1963 drie singles uitbrachten én in 1962 Bobby Rydell begeleiden op de nummers Remember Then, Butterfly Baby en That's My Desire, alvorens midden jaren' 60 uit elkaar te spatten. Diamond zong ook bij de neo doo-wop groepen Cornerstone en Frankie & the Fashions. Hij werd 75 jaar ***


Roy's Café in Amboy

Op 27 januari liep via de telegraaf het bericht binnen van het overlijden van de in 1951 geboren Albert Okura van het onofficiële McDonald's museum gevestigd op de locatie van de allereerste McDonald's gelegen North E. Street 1398 in San Bernardino, California die opende in 1948 langs Route 66. Okura was een zakenman en eigenaar en CEO van de door hem in 1984 opgerichte Juan Pollo restaurant keten (specialiteit: gebraden kip, nu met 26 locaties in en om Los Angeles). In 1998 kocht hij de site van die allereerste doch toen reeds afgebroken McDonald's voor 135.000 dollar en maakte er een museum boordevol McDonald's memorabilia van waar hij tegelijk het hoofdkwartier vann Juan Pollo vestigde. In 2005 kocht hij in de Mojave woestijn voor 425.000 dollar het hele stadje Amboy, California langs Route 66 (inwonersaantal: vier) inclusief twee landingsbanen voor vliegtuigjes, kerk, postkantoor, benzinestation en het in 1938 geopende Ray's Motel And Café. Tot de opening van Interstate 40 in 1973 was Amboy een belangrijke stop langs Route 66. In 2008 heropende Okura het gerestaureerde benzinestation en van het restaurant maakte hij een superette. In 2014 verscheen zijn autobiografie Albert Okura: The Chicken Man With A 50 Year Plan ***

Op 30 januari overleed de op 22 augustus 1947 geboren actrice Cynthia Jane "Cindy" Williams, bekendst van haar rol als Shirley Feeney in de Happy Days spin off Laverne & Shirley. Laverne en Shirley doken voor het eerst op in de Happy Days aflevering Double Date (in totaal was Williams te zien in vijf Happy Days episodes) en bleken zo populair dat ze weldra hun eigen reeks kregen die liep van 1976 tot 1983: toen een zwangere Williams in 1982 kortere draaiuren werd geweigerd stapte ze na de tweede aflevering van het achtste seizoen op en begon ze een rechtszaak tegen het productiehuis. In dat laatste seizoen is ze dan ook infrequent te zien. In 1981-1982 liep er ook een Hanna-Barbera tekenfilmversie van de reeks getiteld Laverne & Shirley In The Army waaraan Williams haar stem leende en waarvan het tweede seizoen de titel Laverne & Shirley With The Fonz droeg. In 1995 volgde de TV special The Laverne & Shirley Reunion, in 2002 de TV special Laverne & Shirley: Together Again. In 1976 verscheen de LP Laverne & Shirley Sing met daarop onder meer covers van Da Doo Ron Ron, Chapel Of Love, I'm Walkin' en All I Have To Do Is Dream. Penny Marshall ("Laverne") overleed in 2018, David Lander ("Squiggy") overleed in 2020, waardoor Michael McKean ("Lenny") nu de enige nog levende hoofdacteur uit Laverne & Shirley is. Op het grote scherm was ze onder meer te zien in de film American Graffiti (1973) en het vervolg More American Graffiti (1979), op het kleine scherm in de TV film Earth Angel (1991). In het theater speelde ze onder meer mee in Grease. In 2015 verscheen haar autobiografie Shirley, I Jest. Vorig jaar stond ze nog op de planken met de one woman show Me, Myself And Shirley. Ze overleed op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP


The Tribute: Battle of the Bands: Bouke & ElvisMatters Band: My Way

De Drentse Bouke Scholten won op 11 februari de finale van het SBS6 programma The Tribute, Battle Of The Bands. De vier finalisten van de muziekcompetitie, en dat zijn samen met Bouke tributes aan David Bowie, U2 en Earth Wind & Fire, winnen drie optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome in april voor ruim 17.000 bezoekers. Bouke's versie van In The Ghetto uit The Tribute, Battle Of The Bands gaat intussen viraal: de clip is op YouTube en TikTok al meer dan acht miljoen keer bekeken *** Baz Luhrmann's biopic Elvis mag dan wel acht Oscarnominaties hebben binnengerijfd, maar Tom Hanks als Colonel Parker is twee keer genomineerd in de Raspberry awards, de satirische tegenhangers van de Oscars voor de slechtste films. Hanks, zijn latex gezichtsmasker en zijn dikke Nederlandse accent werden genomineerd in de categorieën Worst Supporting Actor en Worst Interplay *** En geen van de twee Grammy nominaties voor de soundtrack van Elvis (Best Compilation Soundtrack For Visual Media en Best Rap Performance voor Doja Cat's versie van Hound Dog getiteld Vegas) werd verzilverd *** Lisa Marie Presley was nog geen week begraven of Priscilla Presley trok naar de rechtbank om een toevoegsel aan Lisa Marie's Promenade Trust fonds aan te vechten. Priscilla stelt dat ze na Lisa Marie's overlijden een toegevoegd document gedateerd 11 maart 2016 ontdekte waarin zij en Lisa Marie's voormalig zakelijk manager Barry Siegel als mede-beheerders van het fond werden vervangen door Lisa Marie's dochter Riley Keough en haar in 2020 op 27-jarige leeftijd uit het leven gestapte zoon Benjamin Keough. Dat Siegel gewipt werd mag geen verbazing wekken aangezien Lisa Marie hem in 2018 vervolgde op grond van het mismanagen van haar financiën: haar fonds zou door Siegel van 100 miljoen dollar geslonken zijn tot 14.000 dollar in contanten in 2016. Waar het document in kwestie zou vandaan komen is niet bekend. The Promenade Trust bezit nog steeds 15 procent van Elvis Presley Enterprises, het bedrijf dat Graceland en de licensing van Elvis' intellectuele eigendom beheert, nadat Lisa Marie in 2005 85 procent verkocht voor 50 miljoen dollar, meer dan 22 miljoen dollar in aandelen en de terugbetaling van schulden ten bedrage van 25 miljoen dollar. Volgens de aanklacht is het amendement nooit afgeleverd aan Priscilla, staat haar naam verkeerd gespeld, is het niet betekend door getuigen of een notaris, is de datum verdacht, "lijkt Lisa Marie’s handtekening niet consistent met haar gebruikelijke handtekening" en staan de wijzigingen niet vermeld op het blad papier waarop de handtekening staat, "wat op een hoger risico op fraude kan wijzen". Priscilla zet zich hiermee lijnrecht tegenover haar kleindochter Riley die na Lisa Marie's dood de enige beheerder van het fonds zou worden en krijgt geheel weer het halve Elvis wereldje op haar nek *** Door veilinghuis GWS Kuse verkocht voor 165.000 dollar + veilingkosten = 206.000 dollar: de originele met potlood door Mae Boren Axton handgeschreven tekst van Heartbreak Hotel uit oktober 1955. Het blad papier is ondertekend door Axton en mede-componist Tommy Durden *** Op 28 januari overleed de op 26 maart 1945 geboren acteur Geoffrey Garrett "Kevin" O’Neal, de vier jaar jongere broer van de bekendere Ryan O'Neal en de oom van actrice Tatum O'Neal. Kevin O'Neal speelde in 1969 naast Elvis in The Trouble With Girls *** Geveld door kanker: fotojournalist (hij schreef voor Rolling Stone en Billboard) Phil Gelormine, vanaf Elvis' overlijden decennia lang uitgever van het tijdschrift Elvis World. Gelormine zag Elvis 32 keer in concert en was ook aanwezig bij Elvis' privé filmvoorstellingen in het Memphian Movie Theatre in Memphis. Recent schreef hij nog het voorwoord voor Emiel Maier's boek Elvis Day By Day 2022 *** Wie in 2020 de DVD Sold Out: The Ultimate 8mm Collection Volume 1 miste kan nu terecht bij een Limited Deluxe Edition Newly Restored heruitgave. De amateurbeelden zijn onder handen genomen door de persoon die ook de rest van de reeks uitbracht, met als resultaat een betere mastering en geen vervelende logos meer over de footage. Inmiddels zijn er al 18 Sold Out DVD’s ***

In maart gaat de sinds 2019 aangekondigde Netflix tekenfilmreeks Agent Elvis in première. Elvis die bij leven al een special agent wou zijn wordt dat ook in de adult animation reeks waarvan de premisse luidt "Elvis ruilt zijn jumpsuit in voor een jet pack wanneer hij deelneemt aan een geheim spionage programma van de overheid om de duistere krachten te bekampen die het land dat hij liefheeft bedreigen - en dat terwijl hij zijn dagtaak als koning van de rock 'n' roll aanhoudt". Of er ook Elvis muziek komt in de reeks die de goedkeuring kreeg van Priscilla Presley is ons niet bekend. De stem van Elvis wordt ingesproken door acteur Matthew McConaughey. Een exacte datum is nog niet vrijgegeven, en we weten evenmin of de reeks ook bij ons op Netflix zal te zien zijn.

 

25 januari 2023
AFSCHEID VAN JAN VAN PARIJS

We worden oud. Dat schrijven we hier wel vaker al lachend, maar eigenlijk is dat helemaal niet grappig. We zouden blij moeten zijn dat we oud worden, want het is helaas niet iedereen vergund. Vandaag staat het huilen ons nader dan het lachen, want hoewel we intussen op een tijdstip zijn aangekomen dat wij in onze kolommen meer nieuws over overleden dan over levende artiesten plaatsen, komt het soms heel hard aan. Zo ook het onverwachte overlijden op 16 januari, de dag nadat ie in Rotterdam nog was gaan kijken naar de Sun Records theatershow, van ons ex-redactielid Jan van Parijs, een leven lang in de Nederlandse rock 'n' roll scene bekend als Jantje Bluecap, naar de blauwe Gene Vicent & the Blue Caps oude mannen pet die hij vroeger placht te dragen.

De immer goedlachse Jan was niet zomaar een ex-redactielid, maar een persoonlijk maatje. Jan was altijd in voor een praatje en een grap, want rock 'n' roll was voor hem vooral rock 'n' lol. Wie kan vergeten hoe hij ervoor zorgde dat bij het optreden van Billy Lee Riley op het podium een aantal Little Green Men rondliepen? Billy Lee Riley vond het allemaal prima en heeft nog een tijd met Jan gecorrespondeerd. Jan als Jan Diddley in Hemsby. En Jan's eigen band, de 6 Daltons, die de wereld verblijdde met door Jan, euh, "gezongen" Nederlandstalige rock 'n' roll. Hij heeft er toch maar mooi Terschelling en D-Day mee gehaald, en hij speelde ook een stukkie saxofoon.

Jan was bij Boppin' Around zo'n beetje de stripspecialist, en hij had zelf pas zijn eerste stripverhaal uitgebracht, Animal Rockers, zijn parodie op het Million Dollar Quartet met Elvis, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash waar ie al zeven jaar of langer op aan het werken was. Wij kregen het eerste exemplaar, zodat we een recensie klaar hadden op het moment dat Jerry Lee Lewis zou komen te gaan. Die strips waren allemaal gedrukt en lagen in heelder dozen bij Jan te wachten, want hij wou ze pas uitbrengen als Jerry Lee het tijdige met het eeuwige verwisselde. Nu zijn we blij dat hij zijn comic nog in de uitstalramen van de stripwinkels heeft zien liggen, en inmiddels was Jan al bezig aan de opvolger over Duck Berry en reeds avonturen aan het bedenken voor een derde strip.

Iedereen van de Boppin' Around redactie leidt zijn eigen leven en we wonen inmiddels allemaal ver uit elkaar en we gaan lang niet meer naar zoveel concerten als vroeger, maar we hadden nog steeds contact met Jan en spraken af en toe af op neutraal terrein om bij te praten bij een biertje. Zes dagen voor zijn overlijden waren we nog grapjes aan het appen naar elkaar, net zoals zovelen onder jullie. We kunnen het nog steeds niet geloven, maar de herinneringen blijven, net als de filmpjes. De jaren '90 waren niet hetzelfde geweest zonder Jan, want als je met Jan op pad was was het altijd lachen en gebeurden er allerlei vreemde dingen, alsof hij ze aantrok. Jan's verkleedpartijen waren legendarisch. Die keer dat ie een krat bier mee had naar Hemsby dat alcoholvrij bleek. De confetti bij zijn optredens. Brieven van Jan waar de confetti uit viel. Jan die de boxen van zijn muziekinstallatie gewoon in de muren inwerkte. Een superkerel is heengegaan. Amper 54 jaar. Het is onwezenlijk. En hoe geliefd Jan wel was bleek ook uit de Messenger groep opgericht na zijn overlijden waarin zijn vele vrienden troost vonden bij elkaar: de foto’s, verhalen en herinneringen bléven maar komen. Op deze aan Jan gewijde pagina vind je een collage met enkele foto's, met dank aan de vrienden van Jan.

De rouwkaart is even kleurrijk als Jan was. Klik erop voor een vergroting.
Het afscheid van Jan vindt plaats op 28 januari om 13h30 in crematorium Hoeksche Waard, Zaaiviool 3, 3274 KR Heinenoord (Rotterdam).

25 januari 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op vrijdag 17 februari vindt in de Paraplufabriek in Nijmegen een reünie plaats van de legendarische Nijmeegse band The Steamro' Red Hots. Het jaren '90 trio trad voor het laatst op in Nederland in 2004 en deed in 2012 een reünie optreden in New York *** De Bredase Louis Prima's van Jazz Connection gaan in juni een week optreden in Israël *** En in mei gaan ze een weekend naar de Franse Rivièra, en in augustus een weekend naar Denemarken *** En in juli trekken The Wieners opnieuw naar Noorwegen voor de 27ste editie van het Norsk Countrytreff met Dale Watson als top of the bill. The Wieners speelden er eerder al in 2009 *** Op 21 januari deed Bouke met de ElvisMatters Band mee met het SBS6 programma Battle Of The Bands. Je kan de aflevering herbekijken via www.kijk.nl *** Eind april en begin mei trekt The Elvis Concert 2023 met de Amerikaanse ETA Dwight Icenhower opnieuw langs de Nederlandse schouwburgen en theaters. Als speciale gasten brengt promotor Arjan Deelen dit keer Eddie Graham mee, van 1969 tot 1972 Elvis' percussionist en te zien in de concertfilm That's The Way It is, alsmede Dave Hebler, van 1972 tot 1976 Elvis' persoonlijke karate instructeur en bodyguard. Je ken hen na de concerten persoonlijk ontmoeten. Onder meer Flying Saucers bassist Pete Pritchard en de Spaanse doo-woppers The Velvet Candles maken deel uit van de live band. Alle data staan uiteraard in onze Be There!© *** Er is een einde gekomen aan de dragraces op de airstrip van het vliegveld van Drachten: Stichting Vliegveld Drachten en de gemeente Smallingerland hebben besloten dat het vliegveld niet meer beschikbaar zal zijn voor autoraces. Sinds 1975 was het vliegveld dé dagstrip van Nederland waar ieder jaar zo'n 200 mensen deelnamen aan het evenement dat 10.000 bezoekers trok. Vanwege de toekomstige ontwikkelingen op het vliegveld wordt de aanvliegroute veranderd en daarvoor moet de hele landingsbaan worden gebruikt en schoongemaakt. "Het baangedeelte waar rubberresten op zit zal worden schoongemaakt door een deskundig bedrijf. Vanwege de hoge kosten wordt het verwijderen van de rubber slechts eenmalig uitgevoerd, waardoor de baan niet weer kan worden gebruikt voor races en andere niet vlieggerelateerde activiteiten. Daarnaast sluiten de verdere ontwikkelingen op het veld en het nieuwe luchthavenbesluit, de vigerende wet- en regelgeving, evenementen uit die de orde en veiligheid van het luchthaventerrein kunnen aantasten. Ook evenementen waarvoor de luchthaven tijdelijk gesloten moet zullen hierdoor worden uitgesloten. Binnen de grenzen van onze gemeente is geen alternatieve locatie beschikbaar voor het organiseren van uw races, zodat we uw (drag)races niet kunnen faciliteren op een alternatieve locatie", aldus de gemeente. Een jaar of 20 geleden was er ook al eens sprake van dat de race van het vliegveld zou verdwijnen. Het probleem was toen hetzelfde als nu: rubberresten van banden op het asfalt, niet bevorderlijk voor de vliegtuigen die opstijgen en landen. "Toen is er na een actie een stuk asfalt gedoneerd dat wij konden gebruiken. Nu wordt gezegd: we gaan de aanvliegroute veranderen, waardoor het asfalt dat toen door ons is betaald, gebruikt wordt door de vliegclubs", aldus de Dutch Hot Rod Association die reeds druk bezig was met de voorbereidingen voor het evenement van 2023. DHRA zoekt nu naar alternatieve locaties in Nederland *** Little Hat gaat na het winnen van de Dutch Blues Challenge 2022 dan toch niet naar Memphis voor de International Blues Challenge eind deze maand. "Het is op dit moment eenvoudigweg niet doenbaar voor ons", aldus een statement van het rootsrock trio. In juni trekt Little Hat wel naar Polen om Nederland te vertegenwoordigen in de European Blues Challenge 2023

*** Het Museum Grootmoederstijd van de Almelose rasverzamelaar Wijnand Veenendaal (86) krijgt een nieuw leven: het Kruideniersmuseum Utrecht heeft de complete collectie ouderwetse pakken, trommels en blikjes met vlokken en hagelslag van De Ruyter, kindervoeding van Liga, gloeilampen van Philips, bolknakken van Ritmeester, antieke weegschalen, ouderwetse Keulse potten, kasboeken en andere kruidenierswaren, het resultaat van een uit de hand gelopen verzamelhobby waar Wijnand in 1991 mee begon, overgekocht. Hiermee is het Almelose privé museum voor de tweede keer in korte tijd gered van de ondergang nadat het nostalgische winkeltje in 2020 ernstig werd bedreigd door een felle brand. Veenendaal's bonte verzameling product advertenties en commerciële boodschappen uit de dag- en weekbladen uit de vorige eeuw is niet inbegrepen in de verkoop. Het najaar 2022 na een renovatie en verhuis heropende Kruideniersmuseum bevindt zich op ‘t Hoogt 10 te 3512 GW Utrecht. Info www.kruideniersmuseum.nl *** Amsterdam BeatClub bestaat dit jaar 20 jaar en viert dat met een derde volume van hun dubbel LP Amsterdam BeatClub: The Best Place To Go! Go! Volume 1 en 2 verschenen ter gelegenheid van hun 10de en 15de verjaardag *** Niet verder vertellen, maar misschien komt er 35 jaar nu hun debuutalbum Gamblin' Fever dit jaar eindelijk weer eens wat nieuws uit op vinyl van The Scam. Hun laatste plaat was A Million Dollar Scam uit 1991 *** De recentste Mischief LP, The Writing On The Wall, is nu ook uit op CD met vier onuitgegeven bonustracks.


Omdat LP's zo slecht in de CD speler passen...

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Gezinsuitbreiding bij Truck Stop Cutie, meer bepaald van een kwartet naar een quintet. Vijfde wiel aan de wagen wordt Bouke Cools van het niet meer actieve Belle Starr & the Boot Jacks op pedal steel en banjo *** Daddy To The Rescue drummer Pierre de Rouw en DJ Daz stoppen met het jaarlijkse Let's Get Rhythm festival in Ravels *** Oudgedienden reiken de hand aan nieuw talent: The Scoundrels zijn een nieuw rockabilly/swing/blues project van Patrick Ouchene (gitaar, zang), Ron Wouters (contrabas, samen met Ouchene in The Domino's) en Ouchene's 14-jarige zoon Jules Sautiere op drums. Ze speelden hun eerste optreden op 21 januari in Brussel.


The Scoundrels

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Bamboozle is op zoek naar een ritmegitarist die ook tweede stem kan zingen om van het trio een kwartet te maken. "Dit is de start van een nieuwe fase voor Bamboozle", aldus contrabassiste-zangeres Serena Sykes. De band zit momenteel in de studio *** Goed bezig, die Don Diego (I): momenteel trekt ie met zijn Don Diego Trio weer bij ons van café tot café, daarna gaat ie naar Amerika als gitarist van Johnny Cash tribute Church Of Cash, en alles samen zijn dat 69 optredens in 90 dagen. De Benelux data staan netjes opgelijst in onze Be There!© *** Rock ‘n’ roll is een wereldwijde samenzwering: op 11 maart treden The Foggy Mountain Rockers eenmalig op in Brazilië ***

Ondanks de oorlog zijn The WiseGuyz er in geslaagd het eerste weekend van januari drie concerten te spelen in Oekraïne. De opbrengst ging naar het goede doel: de aankoop van infrarood camera’s


The WiseGuyz go Elvis, wellicht niet toevallig in militair outfit

*** Peter Kraus (D) is niet te stoppen: in februari en maart treedt ie op in 17 steden in Duitsland en Oostenrijk, en zijn recentste album, het vorig jaar verschenen Idole, werd nummer 1 in de Duitse jazz charts. De eeuwig jonge rock 'n' roll pionier wordt op 18 maart 84 jaar *** Op 25 december overleed de op 21 maart 1936 geboren Brian Cassar alias Brian Casser alias Casey Valence alias Casey Jones van Cass & the Cassanovas, Casey Jones & the Governors en Casey Jones & the Engineers waarin de jonge Eric Clapton nog het vak leerde. Cassar baatte in Liverpool de Casanova Club uit waar ooit nog de piepjonge Silver Beetles optraden, en volgens sommigen was het Cassar die suggereerde dat ze wat later hun naam moesten veranderen van Beatals in Beatles. Vanaf mei 1960 werden Cass & the Cassanovas de begeleidingsband van Duffy Power. Ze maakten ook de oversteek naar Hamburg waar ze onder meer in de Star-Club speelden. In Duitsland haalden ze met hun elf singles zes keer de Top 40 en brachten ze twee LP’s uit, Casey Jones And The Governors (1965) en Don't Ha Ha (1966). Goeie singles van hen zijn One Way Ticket (Casey Jones & the Engineers in 1963), Tall Girl (Casey Jones & the Engineers in 1964), zijn cover van Screaming Lord Sutch's Jack The Ripper (Casey Jones & the Governors in 1965) en Don't Ha Ha (Casey Jones & the Governors in 1965, een cover van Don't You Just Know It van Huey "Piano" Smith & the Clowns). In de jaren '70 baatte hij in Bassum (D) een discotheek uit en bracht hij als Casey Jones de solo LP Casey's Rock 'n' Roll Show uit met daarop onder meer nieuwe versies van One Way Track, Tall Girl en Don't Ha Ha, en vanaf de jaren '80 was hij actief in het Duitse oldies circuit. Hij overleed in Duitsland op 86-jarige leeftijd.

*** Op 10 januari overleed de op 24 juni 1944 geboren Britse rockgitarist Geoffrey Arnold "Jeff" Beck die zijn carrière net als élke Britse rockgitarist begon in de band van Screaming Lord Sutch - Beck speelde in 1962 mee op Sutch's single Dracula's Daughter / Come Back Baby.Vanaf 1965 maakte hij naam als opvolger van Eric Clapton in de rockband The Yardbirds. Dat geeft hem geen recht op een plaatsje in Boppin' Around, wel zijn voorliefde voor jaren '50 rock 'n' roll die hij demonstreerde door het podium te delen met onder meer Brian Setzer, Darrel Higham en Imelda May. Wij hebben nog een keertje zijn Crazy Legs uit 1993 opgelegd dat ie opnam met The Big Town Playboys, een album met 18 Gene Vincent covers, en het dient gezegd dat dat een meer dan schitterende CD is. Beck was 78 jaar en overleed aan de gevolgen van een bacteriële hersenvliesontsteking ***

Op 16 januari overleed in Rome op 95-jarige leeftijd de op 4 juli 1927 geboren Italiaanse actrice Luigia "Gina" Lollobrigida, een van de laatste actrices uit het gouden tijdperk van Hollywood en samen met Brigitte Bardot en Sophia Loren een van de Europese sexsymbolen als tegenhanger van de Amerikaanse sexbommen als Marilyn Monroe en Jayne Mansfield. Lollobrigida begon haar carrière als fotomodel en won verschillende schoonheidswedstrijden waardoor ze automatisch in de film rolde. In 1947 werd ze derde in de Miss Italië verkiezing. Haar eerste grote internationale film was John Huston's in Italië gefilmde Beat The Devil (1953) waarin ze de echtgenote van Humphrey Bogart speelde. Andere kassuccessen waren de circusfilm Trapeze (1956), The Hunchback Of Notre Dame (1956), de oorlogsfilm Never So Few (1959) met Frank Sinatra, de peplum Solomon And Sheba (1959) en de romantische komedie Come September (1961) met Rock Hudson, Sandra Dee en Bobby Darin. Vanaf de jaren '70 slabakte haar filmcarrière, en in 1984 was ze te zien in vijf afleveringen van de TV soap Falcon Crest. Vanaf eind jaren '70 maakte ze naam als fotografe en foto journaliste, met als grootste scoop een interview met Fidel Castro. Haar foto’s publiceerde ze in verschillende fotoboeken. In 1999 kwam zebij de Europese verkiezingen op voor de democratische partij van Romano Prodi, in 2022 kwam ze op voor de rechtse eurosceptische partij ISP. Vanaf 2020 meldden de Italiaanse media dat ze niet langer in staat was haar zaken te behartigen en kreeg ze op vraag van haar zoon van rechtswege een voogd toegewezen. Hoewel de rechtbank niet oordeelde dat ze handelsonbekwaam was waren er "medische aanwijzingen dat ze kwetsbaar was door een verzwakking in haar perceptie van de realiteit". Lollobrigida heeft een ster op de Hollywood Walk Of Fame, en ze werd in Frankrijk benoemd tot officier in de Ordre Des Arts Et Des Lettres en opgenomen in het Legion d'Honneur *** Ook dood: de 63-jarige Ivan Bojczuk, bassist van The Bad Detectives. Bojczuk was op 12 januari als vermist opgegeven. Verdere details zijn ons onbekend *** The Firebirds (D) trekken van 30 september tot 7 oktober weer op rock 'n' roll cruise aan boord van de love boat de Costa Deliziosa die Italië, Croatië en Griekenland aandoet. One for the boat: er zijn all-in drankformules! De line-up is uitgezonderd The Booze Bombs, Sugar Mama's Revenge en allicht The Firebirds zelf nog niet bekend, maar www.rocknrollcruise.de spreekt van "meer dan 100 artiesten" *** Als je alle groepsleden optelt waarschijnlijk... *** Verhuizen naar Portugal? Neem contact op met Ruby Ann, want zij werkt tegenwoordig als makelaar *** Binnen een maandje of zo uit op Foot Tapping Records: het in de Embassy Studios opgenomen Roy Orbison tribute album van de Britse soundalike Danny Reno, voornamelijk focussend op Orbison's vroege rockabilly werk voor Sun Records. Het album is een productie van Darrel Higham met Tony Hillebrandt op drums en Pete Pritchard op bas.


Van links naar rechts: drummer Tony Hillebrandt, Danny Reno, Pete Pritchard, engineer Graham Dominy en Darrel Higham

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)


Off topic: een door de nu 87-jarige Eddie Gaines handgeschreven brief aan Wildfire Willie, de man die uit naam van ons allen oude rockers op rust een fijne dag bezorgt. Bedankt, Jan!

Jerry Lee Lewis is nog geen drie maanden dood en het is al hommeles betreffende de in 1967 gebouwde Lewis Ranch gelegen Malone Road 1595 in Nesbit, Mississippi bezuiden Memphis. Het domein met een ranch, zes slaapkamers, een meer, twee vijvers, een zwembad in de vorm van een piano en een vrijstaand appartement was Lewis' hoofdresidentie waar hij ook overleed. U hebt het misschien wel eens bezocht want Jerry Lee Lewis III, JLL's in 1987 geboren zoon uit het zesde van zijn zeven huwelijken, deed er rondleidingen. Jerry Lee Lewis III, volgens JLL's testament de erfgenaam van de ranch, woont er met zijn gezin waaronder zijn twee zonen Mason Kidd Lewis en Jerry Lee Lewis IV en eist uiteraard het domein op, maar eigenlijk is dat technisch gezien eigendom van Cecil Harrelson Jr, de zoon van Cecil Harrelson, de in 2013 op 78-jarige leeftijd overleden road manager van Jerry Lee Lewis die één van de ex-echtgenoten van JLL's zus Linda Gail Lewis is. JLL zette de ranch op Harrelson's naam om te vermijden dat die in handen zou vallen van zijn ex-echtgenotes en van de belastingdienst met wie hij meer dan eens in de clinch lag: de belastingdienst viel er binnen in 1979 en 1984 en nam er toen auto’s, motors, een tractor, juwelen, instrumenten en wapens in beslag. Harrelson Jr wil het domein nu verkopen, maar wat de zaken nog ingewikkelder maakt is het feit dat volgens hem 1/3de van de ranch eigendom is van een derde partij, namelijk de erfgenamen van een advocatenkantoor aan wie Harrelson Sr ooit dat deel gaf als in der minne regeling om te vermijden dat het tot een rechtszaak zou komen tegen een vriendin van hem die eigendomsdocumenten had vervalst met zijn naam. Wordt ongetwijfeld vervolgd... *** Op 14 januari overleed de op 4 mei 1953 geboren James Ray Coghlan, de jongere broer van Jerry Lee Lewis' laatste echtgenote Judith Coghlan *** De Sam Phillips Recording studio heeft van het Stax Museum Of American Soul Music de Spectra Sonics 1020 opnameconsole gekocht die eind jaren '60 en in de jaren '70 werd gebruikt in Studio B van Stax Records. Na het bankroet van Stax in 1976 werd de console verkocht aan de funk/soul studio Sound City Recording (later omgedoopt tot de Southern Star Studio) in Shreveport, Louisiana waar ze werd gebruikt tot het digitale tijdperk van de jaren '90. In 2018 keerde ze terug naar het Stax Museum. De console wordt nu als mengtafel gebruikt bij Sam Phillips Recording, de studio gelegen op Madison Avenue 639 in Memphis die Sam Phillips opende in 1960, en werd volledig gerestaureerd door producer Scott Bomar, de studio manager van Phillips Recording. Sam Phillips Recording wordt nog steeds uitgebaat door Sam Phillips' zoon Jerry Phillips en Jerry's dochter Halley Phillips. De aankondiging kwam er op 5 januari, wat de honderdste verjaardag van Sam Phillips zou zijn geweest moest ie nog leven. Het Stax Museum Of American Soul Music gevestigd East McLemore Avenue 92, de originele locatie van het in 1998 platgebulldozerde Stax Records amper een paar kilometer van Sam Phillips Recording, viert dit jaar zijn 20ste verjaardag *** Er komt een filmversie van Beautiful: The Carole King Musical, de Broadway musical die twee Tony awards won en het verhaal vertelt van componiste Carole King aan de hand van door haar geschreven songs en nummers van Barry Mann, Cynthia Weil en Phil Spector. De film werd al aangekondigd in 2015, maar nu is er ook een rolverdeling bekend: Carole King zal vertolkt worden door de ons geheel onbekende actrice Daisy Edgar-Jones. De film wordt gedraaid door Playtone, het productiehuis van Tom Hanks *** Gitarist James Burton mocht tegen kerstmis het ziekenhuis verlaten. Burton kreeg vorig jaar de diagnose nierkanker en hij kreeg een kunstheup ingeplant *** In the making: een documentaire over The Sonics *** The Ventures plannen een opvolger voor hun Ventures In Space album uit 1964 "vanuit het standpunt van vandaag. 't Is een van de dingen waar we aan werken als we niet op tour zijn", aldus leadgitarist Bob Spalding, het bandlid met de langste staat van dienst: hij kwam in 1980 bij de groep die meer dan 250 albums uitbracht doch geen enkel lid van de klassieke Ventures bezetting meer in de rangen heeft. Drummer Mel Taylor overleed in 1996 aan longkanker, gitarist-bassist Bob Bogle overleed in 2009 aan lymfekanker, gitarist Nokie Edwards overleed in 2018 na een heup operatie, en gitarist Don Wilson stierf in 2022. Huidige drummer Leon Taylor volgde zijn vader Mel Taylor op na diens dood.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 4 januari overleed de op 21 maart 1936 geboren Stanley „Stan“ Edward Hitchcock, een country zanger in de stijl van een Marty Robbins of Porter Wagoner. Rock 'n' roll of rockabilly heeft ie nooit opgenomen (hij maakte zijn eerste opnames in 1958 met country gospel groep The Waymakers), maar wij kunnen wel genieten van zijn cover van Charlie Rich's Lonely Weekends uit 1965. In 2009 verscheen zijn autobiografie Corner Of Music Row & Memory Lane. Stan Hitchcock trad nog steeds op *** Op 5 januari overleed de op 13 mei 1923 in Frankfurt in de toenmalige Weimarrepubliek geboren textiel- en interieurontwerpster Ruth Adler Schnee die in de jaren '50 bekend werd met haar moderne abstracte patronen gebaseerd op organische en geometrische vormen - juist ja, al die fifties motiefjes die u zo mooi vindt. Na Kristallnacht in 1938 vluchtte haar familie naar Amerika waar ze studeerde aan de Harvard University Graduate School Of Architecture And Design. In New York werkte ze voor Raymond Loewy, en het was eigenlijk omdat ze als vrouw niet aan de bak kwam als architecte dat ze zich ging specialiseren in textieldesign. Met haar echtgenoot Edward Schnee opende ze in Detroit de Adler-Schnee winkel in binnenhuisinrichting en de Ruth Adler-Schnee Design Studio die actief was tot 1960. De studio ontwierp textiel en evolueerde tot het bedrijf Adler-Schnee Associates dat binnenhuisinrichting en meubels ontwierp. Ruth Adler werd 99 jaar ***


Jean Veloz in 1943...

*** Op 15 januari overleed de op 1 maart 1924 geboren Jeannette Grinnelle Phelps, beter bekend als lindy hop icoon Jean Veloz. Veloz maakte haar dansdebuut in 1943 in de film Swing Fever, gevolgd door dansjes in Where Are Your Children (1943), Jive Junction (1943) en The Horns Blow at Midnight (1945), naast de kortfilms Groovie Movie (1944) en The Joint's Jumping At Juke Box Joe's (1944). Daarna specialiseerde ze zich in ballroom dansen, en in de jaren '50 had ze met haar danspartner en toekomstige echtgenoot Frank Veloz haar eigen TV show. Na Frank's overlijden in 1981 aan kanker stopte ze met dansen tot de neo swing revival haar in 1992 weer op de voorgrond en de dansvloer plaatste. Ondanks haar gezegende leeftijd bleef Veloz een graag geziene gaste op swing events - zo was ze vanaf 1996 verschillende keren eregaste op de Rock That Swing weekender in Munchen. Jean Veloz werd 98 jaar


... en Jean Veloz 74 jaar later!

*** Op 20 januari overleed de op 3 juli 1940 geboren Gerald Joseph "Jerry" Blavat, zes decennia lang wereldberoemd in Philadelphia als oldies DJ en concertpromotor maar daarbuiten compleet onbekend. In de jaren '50 boekte hij onder meer Danny & the Juniors, in de jaren '60 was hij betrokken bij het doo-wop label Lost-Nite en mede-eigenaar van de Record Museum keten van platenwinkels in Philadelphia. Begin jaren '90 werd hij beschuldigd van vriendschapsbanden met de maffia, in 2011 verscheen zijn autobiografie You Only Rock Once: My Life In Music. Hij bracht ook oldies platen, CD’s en DVDs uit, en tussen 1962 en 1970 bracht hij minstens vier popsingles uit als artiest. Blavat had recent zijn Jerry Blavat & Friends shows in Philadelphia afgelast wegens gezondheidsperikelen: een gescheurde schouder bleek een dieperliggende oorzaak van zenuw- en spieraandoeningen te hebben en Blavat moest het op doktersadvies rustiger aan doen, aldus de officiële verklaring. Ook Brenda Holloway had daar al afgezegd wegens een heelkundige ingreep. Verder op de affiche stonden onder meer The Dubs, The Chantels, Bobby Wilson en Little Fats. De Geator With The Heator zoals Blavat's bijnaam luidde werd 82 jaar.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

The Hi-Ballin' Daddies (MEX) hebben zonder duidelijke opgave van reden hun hele Europese tour gecancelled *** En géén High Noon in februari op High Rockabilly in Spanje: gitarist Sean Mencher zegt af wegens "onvoorziene familiale en persoonlijke verantwoordelijkheden" *** Kinky Friedman, James Intveld, Tammi Savoy, Bloodshot Bill, Mitch Polzak, Eddie Clendening, Mozzy Dee, Amy Griffin, Saudia Young, Dave Stuckey, Kyle Eldridge, The Ichi-Bons, Rosie Flores, Joey Simone van The Bellfuries, Dale Watson, Big Sandy en vele anderen op één weekend op één podium, dat kan alleen op de door Dale Watson in elkaar gebokste Ameripolitan Awards van 16 tot 20 februari in The Guesthouse At Graceland op Elvis Presley Boulevard 3600 en in Watson's eigen Hernando's Hide-A-Way in Memphis waar sinds 2014 elke jaar de beste en meestbelovende roots, rockabilly, outlaw country, honky tonk en western swing artiesten worden verkozen *** Op 31 december overleed op 74-jarige leeftijd Anita Pointer, de tweede oudste van de vier Pointer Sisters, bekend van pophits als I'm So Excited. Wat die funk/soul/disco groep met rock 'n' roll te maken heeft? Drie links! Het in 1969 opgerichte meidentrio/kwartet scoorde in 1978 een wereldhit (nummer 1 in Nederland en België) met het door Bruce Springsteen geschreven Fire waarvan de originele versie werd ingeblikt door Robert Gordon in 1977 voor zijn LP Fresh Fish Special, de Pointer Sisters' hit Slow Hand uit 1981 werd gecoverd door Conway Twitty en door Del Reeves, en The Pointer Sisters zelf namen in 1974 in Nashville de originele versie op van het mede door Anita gecomponeerde nummer Fairytale dat op 10 maart 1975 werd gecoverd door Elvis voor zijn LP Today. De originele single van The Pointer Sisters brak niet echt door op de R 'n' B charts maar werd verrassend genoeg een Top 40 country hit die in 1974 de Grammy award voor Best Country Vocal Performance By A Duo Or Group wegkaapte én genomineerd werd voor Best Country Song. Op 25 oktober 1974 werden The Pointer Sisters zelfs de eerste zwarte vocal groep op het podium van de Grand Ole Opry, en in tegenstelling tot die andere cross-over groep The Byrds een paar jaar eerder werden The Pointer Sisters niét van dat podium gejouwd. Ook opvallend: een van de eerste singles van The Pointer Sisters was het door New Orleans legende Allen Toussaint geschreven Yes We Can, en een andere vroege single van hen was de Willie Dixon cover Wang Dang Doodle. Na het overlijden van June Pointer in 2006 en Bonnie Pointer in 2009 was Anita het laatste oprichtende groepslid. Ze overleed aan kanker. Anno 2023 bestaan The Pointer Sisters uit vierde zus Ruth Pointer die er in 1972 bij kwam, haar dochter Issa en haar kleindochter Sadako *** Op 5 januari overleed de op 14 december 1968 geboren Mark Capps, de zoon van de in 2020 op 81-jarige leeftijd overleden Nashville ritmegitarist Jimmy Capps die instrumentale singles als Road Hog uitbracht, meespeelde op The Stagger van The Louvin Brothers en later de leider van de huisband van de Grand Ole Opry werd. Mark Capps was een country producer en engineer die onder meer werkte met Conway Twitty en The Mavericks. Hij werd op 54-jarige leeftijd doodgeschoten door een interventieteam van de politie toen hij in zijn woning in Nashville zijn echtgenote en stiefdochter gegijzeld hield *** John Fogerty heeft na 50 jaar opnieuw een meerderheidsparticipatie in de wereldwijde rechten op de meer dan 65 door hem geschreven Creedence Clearwater Revival songs als Proud Mary, Down On The Corner, Fortunate Son, Bad Moon Rising en Have You Ever Seen The Rain. De songs waren decennialang eigendom van de in 2014 op 92-jarige leeftijd overleden Saul Zaentz, grote baas van Fantasy Records, het label waarop CCR zat. Uit onvrede met de gang van zaken bij Fantasy kocht Fogerty in 1974 zijn contract af, maar hij gaf daarbij wel al zijn rechten op, waardoor hij jaren heeft geweigerd CCR songs te spelen. Zaentz verkocht het label en de uitgaverechten ervan in 2004 aan de Concord Music Group, waarna Fogerty opnieuw bij Fantasy tekende, wat evenwel niet volstond om terug eigenaar te worden van zijn eigen songs. Volgens de wet zouden de songs na een periode van 56 jaar automatisch opnieuw van hem worden, en dat was voor de oudste nummers nog drie jaar, maar daarop wilde hij blijkbaar niet meer wachten. Hoeveel Fogerty heeft betaald voor zijn eigen songs is niet bekend gemaakt. Op vrijdag 9 juni is de CCR leadzanger en leadgitarist headliner op het Holland International Blues Festival in Grolloo *** Afdeling jeugdsentiment: op 6 april gaat de nieuwe reeks Grease: Rise Of The Pink Ladies in première op de Amerikaanse betaalzender Paramount+. Rise Of The Pink Ladies is een prequel op de twee Grease films uit 1978 en 1982 en speelt zich af in 1954, vier jaar vóór de eerste Grease film. Er zou ook een prequel film op stapel staan getiteld Summer Lovin’ die specifiek handelt over de eerste ontmoeting tussen Danny en Sandy, wat betekent dat de film zich zou afspelen tussen Rise Of The Pink Ladies en de originele Grease film.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

In de dagen volgend op het overlijden van Lisa Marie Presley haalden de drie (rock/pop) CD’s die ze tussen 2003 en 2012 uitbracht de topregionen van de iTunes charts. Volgens de officiële instanties is er nog geen doodsoorzaak bekend: "Na de autopsie is er geen doosoorzaak bepaald. Er dient bijkomend medisch onderzoek plaats te vinden". Lisa Marie werd op 19 januari in privé kring begraven in de Meditation Garden op Graceland naast haar enige zoon die kampte met drugsproblemen en in 2020 op 27-jarige leeftijd uit het leven stapte. Ook Elvis en zijn ouders zijn begraven in de Meditation Garden. Op 22 januari was er onder een grijze hemel boven Graceland een publieke plechtigheid met toespraken van Priscilla Presley en Elvis confidante Jerry Schilling die bij Elvis was toen Lisa Marie werd geboren en bij Priscilla toen ze stierf. The Blackwood Brothers Quartet, de gospelgroep van Billy Blackwood, zoon van James Blackwood Jr die gelinkt was aan JD Sumner & the Stamps, vertolkten How Great Thou Art. The Blackwood Brothers Quartet bestaat inmiddels 88 jaar want de groep werd opgericht in 1934! Ook James Burton was aanwezig, gezeten in een rolstoel. Aangezien Lisa Marie de enige eigenaresse van Graceland was worden haar drie dochters Riley Keough, Harper Lockwood en Finley Lockwood nu de eigenaars van het landhuis, het terrein van 13 hectare en van al Elvis' persoonlijke bezittingen. In de nasleep van Lisa Marie's overlijden raakte ook bekend dat haar dochter Riley Keough in 2022 een dochter kreeg die dus Elvis' eerste achterkleinkind is. Wegens gebrek aan een statement van de familie draait de geruchtenmolen inmiddels op volle toeren, met als voornaamste roddel dat het kind geadopteerd zou zijn. Ook over de naam wordt druk gespeculeerd, met de namen Bentley, Memphis en Tupelo als grootste kanshebbers *** Kijk uit wat u aanschaft op Amazon: binnen de 48 uur na Lisa Marie's overlijden doken er meer dan 30 boeken over haar op, zowel print on demand als digitaal via Kindle, waarvan het dikste 87 pagina’s telt en het dunste... 8 pagina’s! Dat wij geen vertrouwen hebben in "boeken" met als titel Lisa Marie Presley: Her Life Challenges - Lisa Marie Autobiography (een "autobiografie" geschreven door ene Alma Daves!) en What Happened To Lisa Marie Presley: Heart Attack Or Cardiac Arrest, Is The Daughter Of Priscilla Presley Dead?, laat staan in "boeken" waarvan er twee zelfs een foto van iemand anders dan Lisa Marie op de cover hebben, moge duidelijk wezen *** Nog zo'n twijfelachtig geval op Amazon: een print on demand boek met het script van Baz Luhrmann's biopic door ene Waylon Thacker *** Lisa Marie had in 2019 trouwens een contract getekend met een uitgever om haar autobiografie te schrijven. Het is niet bekend hoever ze inmiddels stond met het schrijven daarvan en of het eventueel kan afgewerkt worden door iemand anders *** Wél een echt boek, zij het met slechts 116 pagina’s een klein boekje, is My Army Days With Elvis: Friendship, Football And Follies van Johnny Lang die blijkbaar zo weinig weet te vertellen dat ie ook herinneringen van legerfotograaf Wes Daniels en van Elvis' toenmalige secretaresse annex lief Elisabeth Mansfield heeft bijgevoegd. De nu 86-jarige Lang leerde Elvis in september 1958 kennen op de trein richting afvaart naar Duitsland en was Elvis' legerbuddy tot Elvis' legerdienst eindigde in maart 1960. Later heeft ie Elvis nog twee live in concert gezien maar nooit meer persoonlijk ontmoet - naar eigen zeggen heeft ie één keer geprobeerd Elvis op te zoeken in zijn hotel na een optreden maar geraakte hij niet voorbij bodyguard Charlie Hodge. Je kan Lang zijn verhalen zien en horen vertellen als je op YouTube zoekt naar "Globetrotting With Trey Johnny Lang". Hij komt ook voor in het boek Sergeant Presley, Our Untold Story Of Elvis' Missing Years dat Elisabeth Mansfield in 2002 schreef met haar intussen overleden echtgenoot Rex Mansfield, een andere legerkameraad van Elvis. Elisabeth was in Duitsland ongeveer een jaar Elvis' secretaresse. Ook Wes Daniels behoorde tot Elvis' vriendenkring in Duitsland *** Austin Butler won op 10 januari de Golden Globe award voor Beste Acteur In Een Dramatische Film voor zijn vertolking van Elvis in de gelijknamige biopic. Baz Luhrmann kon zijn nominatie voor Beste Regisseur niet verzilveren, en ook de Golden Globe voor Beste Dramatische Film ging aan Elvis voorbij. Zowel Priscilla Presley, Lisa Marie Presley en Jerry Schilling zaten in het publiek. De Golden Globes worden gekozen door 93 leden van de Hollywood Foreign Press Association film- en televisie vakorganisatie en worden gezien als een graadmeter voor de Oscars die worden verkozen door de pakweg 60.000 leden van de Academy Of Motion Picture Arts And Sciences die de Oscars organiseren *** De Oscars zelf worden dit jaar uitgereikt op 12 maart, en Elvis sleepte acht nominaties in de wacht, voor Beste Film, Beste Mannelijke Hoofdrol, Beste Kostuumontwerp, Beste Montage, Beste Grime En Haarstyling, Beste Geluid en Beste Productieontwerp *** De British Phonographic Industries heeft aan Jailhouse Rock een nieuwe Platinum Single Award toegekend voor de verkoop van 600.000 exemplaren, zijnde fysieke verkoop + streams + downloads ***


Paul Lichter (r) heeft Elvis in elk geval één keer ontmoet...

Op 31 december overleed Paul Lichter, sinds de jaren '70 dealer in Elvis memorabilia, de man achter de Elvis Unique Record Club mail order, van 1974 tot begin jaren '80 uitgever van het magazine Elvis Flash en auteur van een twintigtal Elvis (foto)boeken als Elvis In Hollywood, Elvis In Vegas, Elvis In Concert, Rebel Heart, The Boy Who Dared To Rock, Behind Closed Doors en Memories waarvoor hij putte uit zijn archief van meer dan 40.000 foto’s. Twee van die boeken zouden in de privé bibliotheek van twee Amerikaanse presidenten hebben gezeten, een van de factoren die ertoe bijdroegen dat Lichter - uiteraard nog steeds volgens hemzelf - in 1984 ere-burger van de staat Tennessee werd voor zijn werk inzake Elvis. Hij werkte ook mee aan de JAT fotoboeken gewijd aan de films Viva Las Vegas, Tickle Me en Charro. Lichter, in eerste instantie een rock promotor, leerde Elvis naar eigen zeggen kennen tijdens de opnames van de '68 Comeback Special en beweerde een persoonlijke vriend van Elvis te zijn geweest die meer dan 850 Elvis concerten bijwoonde in de bijna tien jaar dat hij PR voor Elvis deed. Hij zou nog met Elvis getelefoneerd hebben de avond vóór Elvis' overlijden. Ook zou Colonel Parker die Lichter's handeltje gedoogde de peetvader van Lichter's zoon Tristan Elvis zijn geweest en zouden hij en Tristan Elvis mee Parker's kist gedragen hebben op diens begrafenis. Sonny West en Marty Lacker van de Memphis Mafia daarentegen verklaarden nog nooit van Paul Lichter gehoord te hebben en beschouwden zijn uitlatingen als fabeltjes. Lichter werd geveld door kanker.

 

18 januari 2023
BREAKING: JOHNNY POWERS OVERLEDEN

Al onze helden sneuvelen: op 16 januari overleed Johnny Powers, omringd door zijn familie. Hij was 83 jaar. Powers, geboren als John Leon Joseph Pavlik op 25 mei 1938, is de man achter dé rockabilly song die door elke zichzelf respecterende rockabilly band is gecoverd, Long Blond Hair, en dat is lang niet de enige essentiële rock 'n' roll die hij op zijn naam heeft staan: haal uw LP’s boven en luister nog eens naar Rock Rock, Mama Rock, Mean Mistreater en Honey Let's Go (To A Rock 'n' Roll Show), want beter wordt het niet. Powers, muziekmens pur sang, was there when it happened: hij was de laatste artiest getekend door Sun Records (op 6 juli 1959, wat resulteerde in één single, With Your Love With Your Kiss / Be Mine All Mine + het onuitgebrachte Me And My Rhythm Guitar), en hij was in 1960 de eerste blanke artiest getekend door het zwarte Motown label. De enige artiest die werkte voor zowel Sun als Motown was tijdens zijn vijf jaar bij Motown vooral achter de schermen actief - de knallende reverb in de intro van Baby Love van The Supremes is Johnny Powers die in de echokamer van Motown zo hard ie kon met zijn voeten op de grond stampte.


Powers is altijd professioneel bezig gebleven in de muziek als producer (onder meer van funkartiest George Clinton en diens groep Parliament en van Jack Kittel's country sickie Psycho), engineer en muziekuitgever, en toen hij eind jaren '70 in het kielzog van het succes van zijn jaren '50 opnames in de rockabilly scene zijn Europese debuut maakte sloeg hij in als een bom. Sindsdien was hij een graag geziene gast op de internationale podia die de muzikale goederen altijd met verve afleverde. Hij maakte ook nieuwe opnames op albums als Let It Rock (Sunjay, 1990) en A New Spark (Sequel, 1993). Zijn nummer New Spark (For An Old Flame) is een van de strafste moderne rockabilly opnames die wij ooit hoorden - de single versie begeleid door The A-Bones op Norton Records als B-kant van Mama Rock in elk geval, want de versie op CD is een pak minder. In Nederland trad hij in 1992 op op de Rockhosue meeting in Oss.

 

14 januari 2023
LISA MARIE PRESLEY OVERLEDEN


Priscilla en Elvis met hun (toen) jonge Lisa Marie...

Elvis' enige kind, Lisa Marie Presley, overleed op 12 januari nadat ze eerder die dag na een hartstilstand was opgenomen in een ziekenhuis. Lisa Marie werd in de slaapkamer van haar huis in Calabasas, zo'n 50 kilometer ten noordwesten van Los Angeles, bewusteloos aangetroffen door haar huishoudster. Haar ex-echtgenoot Danny Keough met wie ze opnieuw samenwoonde zou hartmassage hebben toegepast tot de hulpdiensten arriveerden, die minstens één spuit epinefrine - beter bekend als adrenaline - zouden hebben toegediend. Vòòr ze naar het West Hills hospitaal in Los Angeles werd overgebracht zou er opnieuw een polsslag geweest zijn. Priscilla Presley arriveerde een uur later in het ziekenhuis waar Lisa Marie in kritieke toestand op de afdeling intensieve zorgen lag in een kunstmatige coma met een tijdelijke pacemaker. Ook Elvis confidante Jerry Schilling is in het ziekenhuis geweest. Op 8 januari was Lisa Marie naar aanleiding van de herdenking van Elvis' verjaardag nog op Graceland waar fans selfies met haar konden nemen. Twee dagen voor haar overlijden verscheen ze in het gezelschap van haar moeder en van Jerry Schilling voor het laatst in het openbaar op de Golden Globe awards waar Austin Butler die Elvis portretteerde in de gelijknamige biopic de Golden Globe voor Beste Akteur In Een Dramatische Film won. Daar gaf ze een fragiele indruk en leek het of ze wankel op haar benen stond, traag stapte, ondersteuning nodig had en moeilijk leek te spreken. Lisa Marie, geboren op 1 februari 1968 dag op dag negen maanden na het huwelijk van haar ouders, was negen jaar toen Elvis in 1977 overleed. In de jaren 2000 bracht ze enkele rock albums uit en er werden in de studio duetten gecreëerd waarop ze samen met Elvis In The Ghetto, Don’t Cry Daddy, I Love You Because en No One Stands Alone zingt. Ze was vier keer getrouwd, onder meer met acteur Nicolas Cage en met popzanger Michael Jackson, en had vier kinderen. Haar enige zoon die kampte met drugsproblemen pleegde in 2020 op 27-jarige leeftijd zelfmoord. Lisa Marie worstelde ook zelf met verslavingen aan opioïden en cocaïne. Ze was eigenaresse van Elvis Presley Enterprises tot ze het bedrijf in 2005 verkocht. Ze was wel nog steeds eigenaresse van Graceland. Op 1 februari zou ze 55 worden. Ook Elvis overleed op 42-jarige leeftijd aan een hartstilstand, net als zijn moeder op 46-jarige leeftijd en zijn vader op 79-jarige leeftijd. Priscilla Presley is nu 77 jaar.

 

4 januari 2023
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Beste wensen aan alle boppers voor een rockend, swingend en boppend 2023! *** Nieuws uit eigen huis: om jullie in 2023 nog beter van dienst te zijn hebben we een nieuwe Boppin' Around Facebook pagina gecreëerd. Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de rock 'n' roll/rockabilly wereld, like en follow onze nieuwe pagina www.facebook.com/boppinaround.nl! ***

Van 3 tot en met 29 januari toert de Britse productie Sun Records, The Concert opnieuw door Nederland. De show met acht muzikanten is op poten gezet door Killertone Records, het platenlabel van de Britse zanger-gitarist Sonny West, en kreeg de goedkeuring van de Sun Entertainment Corporation zoals Sun Records tegenwoordig officieel heet. Sun Records, The Concert is een eerbetoon naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Elvis' allereerste opname voor de iconische platenmaatschappij op 18 juli 1953 (My Happiness en That's Where Your Heartaches Begin, het fameuze plaatje in één exemplaar voor zijn moeder) met niet alleen songs van Elvis, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins en Roy Orbison maar ook van Rufus Thomas, Sonny Burgess en Billy Lee Riley. Alle data staan netjes in onze levensnoodzakelijke Be There!© concertkalender *** Staat jouw evenement of optreden daar niet in? Mail je agendapunten voor gratis opname naar *** In 2023 bestaat Hi Ho Silver, het rock'n'roll, sixties en country boekingskantoor van Jaap Wijn van The Wieners, 25 jaar! Natuurlijk moet dat gevierd worden, en hoe wordt binnenkort bekend gemaakt *** Nieuw in de Hi Ho Silver stal zijn The Strawmen, een rock 'n' roll duo bestaande uit gitaar/zang (Willem de Roode) en contrabas (René Postma) met jarenlange ervaring bij onder meer Hayfever, Them Lewis Boys en Erwin Nijhoff *** Het Nederlands-Finse samenwerkingsverband Roy & the Echo Kings speelt in september op High Rockabilly in Spanje, net als The Western Stringbyrds, Mischief en Tornado Beat. Dat wordt een Nederlands feestje! *** Op 8 januari stopt Wim van Dongen als ritmegitarist van The Explosion Rockets. Wim blies de band in 1985 nieuw leven in toen hij een paar muzikanten uit de oude bezetting tegenkwam en zwaaide vanaf dan ruim 37 jaar lang onafgebroken de scepter bij de groep. Hij verzorgde ook de contacten bij optredens, beheerde de contracten, verzorgde de boekhouding en stelde zelfs een repetitieruimte ter beschikking. Zijn afscheidsconcert op 8 januari in Theater ‘t Plein in Udenhout is inmiddels uitverkocht. Explosion Rockets bassist Hank van Empel zal Wim's rol als slaggitarist overnemen, nieuwkomer Teun Duijghuisen wordt de nieuwe bassist *** The Tinstars melden het overlijden van bluesgitarist Mark Zijlma alias Rini Goldini, steelgitarist bij The Tinstars en Lil' Esther & her Tinstars. Zijlma speelde onder meer in The Serpents Of The Nile, een semi-akoestische formatie die traditionele muziek uit het Amerika van de jaren twintig tot en met veertig vertolkte van swingjazz tot country blues. Hij was al enige tijd ziek.

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Tot 15 juni loopt in Brussels Expo (Paleis 2) op de Heizel de tentoonstelling Johnny Hallyday L'Exposition, goed voor "een centrale immersieve beleving op 3000 m2 scenografische installaties die u onderdompelen in de leefwereld van de zanger", met onder meer sportwagens, zijn drie laatste Harley-Davidson's, 23 gitaren, 50 podiumoutfits, een vijftigtal juwelen, dertig identiteitsdocumenten, een aantal messen uit zijn privé-verzameling, een reconstructie van Hallyday's privé bureau in zijn villa in Marnes-la-Coquette (de kamer waar hij overleed), een slaapkamer en "duizenden archiefbeelden". Een ticket kost 22,50 euro, een abonnement 50 euro, en er zijn ook diverse exclusieve packs met tote bags, koffiemokken, backstage passen, 2D Bustes en gouden 3D standbeelden. Opvallend: Brussel heeft de primeur, want in Frankrijk zelf is de tentoonstelling pas te zien vanaf januari 2024 in Parijs, waarvoor u nu reeds online kan "inschrijven op de wachtlijst voor de exclusieve voorverkoop". Op 5 december was het precies vijf jaar geleden dat de Franse rock 'n' roll pionier op 74-jarige leeftijd overleed aan longkanker. Naar aanleiding van de start van de tentoonstelling was er een hele dag muziek van Johnny Hallyday te horen in de Brusselse metrostations. Allons-y op www.johnnyhallydaylexposition.com *** Wild Deuces spelen in september 2023 op High Rockabilly in Spanje.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Op 13 december overleed de op 19 maart 1939 geboren José Joaquín "Pepe" Barranco Correa, oprichter, frontman en zanger van de Madrileense groep Los Estudiantes, in 1957 een van de eerste rock 'n 'roll bands in Spanje wier EP El Rock And Roll De Los Estudiantes uit 1959 wordt beschouwd wordt als een van de eerste eigen Spaanse rock 'n 'roll platen. De groep bracht drie EP’s uit (in 1985 verscheen een LP met onuitgebracht materiaal) en was te zien in films als Pasa La Tuna (1959), maar viel in 1964 uiteen nadat twee groepsleden omkwamen in een verkeersongeval. Na Los Estudantes speelde hij in Los Pekenikes met wie hij op 2 juli 1965 het voorprogramma van The Beatles deed in de Plaza De Toros in Las Ventas (Madrid) en in Los Flecos. Midden jaren '80 maakte hij een comeback, in 1989 bracht hij de LP Canta A Elvis uit, en vanaf begin jaren 2000 richtte hij een nieuwe versie van Los Estudiantes op. Pepe Barranco was nog steeds actief, ondanks een hartinfarct en een stent een jaar of vijf terug


Zoek de zeven verschillen: Elvis en Pepe Barranco

*** Begin december overleed na een kort ziekbed Tony Watson, verantwoordelijk voor de productie, administratie en uitgave van het Britse magazine Blues & Rhythm, goed voor meer dan 370 uitgaves sinds 1984. Het blad besteedt niet alleen aandacht aan pré- en post-war blues en rhythm 'n' blues maar ook aan doo-wop, vintage soul, gospel, de actuele blues scene, vintage country, rockabilly, western swing, ska, cajun en relevante wereldmuziek *** Speciale gasten tijdens Cliff Richard's BBC kerstspecial op 17 december: Shadows Bruce Welch (elektrische ritmegitaar, 81 jaar) en Brian Bennett (drums, 82) die samen met Cliff (82) en het huisorkest nog één keer (een poppy versie van) Move It ten gehore brachten. Shadows leadgitarist Hank Marvin (81) die sinds 1986 in Australië woont was niet van de partij *** Be a real cool cat, be a rockabilly rebel like me: Arjan Deelen haalt in oktober 2023 Graham Fenton van Matchbox en gitarist Darrel Higham naar Nederland om samen een aantal shows te spelen. Boekingsinfo: deelen@elvis.dk *** Mark Robertson, de originele drummer van The Meteors en ook actief achter het drumstel bij The Tall Boys, The Johnson Family, The Queen B's and The Zorchmen, heeft zijn tweede boek uit, Ride This Torpedo: More Adventures In Rock 'n' Roll. In 2020 publiceerde hij al het boek The Devil's Rhythm, Birth Of British Psychobilly *** Na de sluiting na net geen 60 jaar van de Trader Vic's tiki bar in het Hilton Park Lane in Londen laat Rhett Rosen, de CEO van Trader Vic's Worldwide, weten "dat dit niet het einde betekent voor Trader Vic’s in Londen. Binnenkort maken we u deelgenoot van onze plannen. Het Trader Vic merk is wereldwijd nooit sterker geweest, en we werken samen met de Hilton groep aan nieuwe opwindende projecten".

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)

Eregaste op het 16de Rock That Swing festival in Munchen in februari: Ruth Sugar Sullivan, in 1955 kampioene jitterbug dansen op het Harvest Moon Ball, een wedstrijd voor amateurdansers gehouden in New York van 1935 tot 1984 *** Slow news day, boys? De vete betreffende de titel "Queen Of Christmas" tussen Mariah Carey and Darlene Love die allebei het nummer Christmas (Baby Please Come Home) opnamen is blijkbaar bijgelegd. Nadat Carey op Instagram postte “When I did Christmas (Baby Please Come Home) it was because I listen to that song every year, like every year, and it was an homage to Darlene Love, the Queen of Christmas — Darlene Love, that we LOVE, we live for her, she can have that title forever. We love that song.”, was Love's antwoord al even lovend: “Thank you, Mariah Carey! This just warmed my heart! Love you very much and I apologize if my words towards you were a bit harsh, I’ve always LOVED & ADORED you!! I’m HONORED to share the Queen of Christmas title with you and all the other talented performers on earth!”. Vrede op aarde voor alle mensen van goede wil... *** Het laatste James Burton nieuws: Burton ligt opnieuw in het ziekenhuis wegens een infectie van zijn eind november geplaatste kunstheup. Wat zijn vierde operatie in vijf maanden zou worden is voorlopig uitgesteld omdat de artsen de infectie eerst willen proberen te behandelen door het toedienen van antilichamen. Ook werd er een bloedklonter aangetroffen in zijn benen *** Medio mei 2023 top of the bill op de zevende Sh-Boom Rockin' Doo Wop Spring Party in Italië: The Mystics, bekend van de hit Hushabye uit 1959 *** Top of the bill op het 15de Surfer Joe Summer Festival in Livorno (I) eind juni: The Surfaris, zijnde The Surfaris Featuring Bob Berryhill, de enige Surfaris groep met nog een origineel groepslid in de gelederen en dat is slaggitarist en mede-componist van Wipe Out Bob Berryhill. Berryhill speelt daarin lead, de rest van de groep bestaat uit zijn echtgenote Gene (basgitaar) en hun zonen Deven (slaggitaar) en Joel (drums). The Surfaris splitten in 1966 en kwamen opnieuw bij elkaar in 1981. Twee jaar later stapte Berryhill op omdat de rest van de groep niet wou dat zijn echtgenote de nieuwe bassist zou worden. Eind jaren '90 richtte Berryhill zijn eigen Surfaris op. Originele Surfaris Jim Fuller (leadgitar), Ron Wilson (drums) and Jim Pash (sax) zijn inmiddels niet meer onder de levenden, Pat Connolly heeft sinds 1965 geen basgitaar meer aangeraakt. In 2023 is het exact 60 jaar geleden dat Wipe Out uitkwam


Zoek de zeven verschillen: The Surfaris (boven) en The Surfaris (onder)...

*** Tweede top act daar in Livorno: Jimmy Dale, de zoon van Dick Dale, met op basgitaar Sam Bolle (Dick Dale, Davie Allan, Slacktone, Agent Orange) en op trommelstokjes de Belgische drummer Pieter Dedoncker van Los Venturas (B) die sinds 2018 in Italië woont *** Ook op de affiche bij Surfer Joe: Stories From Shamehill uit Nederland, Humanga Danga uit België en El Zeb uit Frankrijk/België *** Uit op blauw vinyl op Tipitina's Record Club, het platenlabel van de bekende Tipitina's nightclub in New Orleans: het laatste optreden dat Fats Domino ooit gaf, meer bepaald een set van een half uur op 19 mei 2007, opgenomen voor de TV documentaire Fats Domino: Walkin' Back To New Orleans. De band die Domino begeleidde op I’m Walking, Blueberry Hill, Hello Josephine, Blue Monday, I'm Ready, Ain't That A Shame, Shake Rattle And Roll, Valley Of Tears, Jambalaya en So Long/I Done Got Over It bestond uit Herb Hardesty (tenorsax), Elliott Callier (tenorsax), Carl Blouin (altsax), Roger Lewis (baritonsax), Frank Parker (trompet) Anthony Garner (basgitaar), Ernest “Box” Fontenot (drums), David Douglas (gitaar) en Teddy Royal (gitaar). Fats Domino: Live At Tipitina’s is het elfde album sinds de Tipitina’s Record Club het leven zag in november 2020 *** Tonite, Tonite: The Story of the Original Mello-Kings is een nieuw boek van originele Mello-King Neil Arena *** Op 8 november verscheen Chuck Berry: An American Life, een nieuwe biografie gescrheven door RJ Smith "gebaseerd op interviews, research in archieven, legale documenten en een diep begrip van de stad St. Louis waar Berry werd geboren en overleed. Het boek plaatst Berry's leven in de context van de Amerikaanse cultuur die hij creëerde en waaruit hij zich uiteindelijk terugtrok". Smith schreef eerder een biografie van James Brown en een studie van de geboorte van de Afro-Amerikaanse identiteit in de jaren '40.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 15 december overleed Bertha Barbee-McNeal, in 1961 oprichtend lid van The Velvelettes die met nummers als That's The Reason Why (met de piepjonge Stevie Wonder op mondharmonica) en There He Goes de overgang vormden tussen de meidenpop en de Motown sound. Hun enige hit was Needle In A Haystack op Motown sublabel VIP dat in 1964 de 45ste plaats haalde in de Billboard Hot 100. Hun He Was Really Saying Something werd in 1982 gecoverd door de Britse popgroep Bananarama, en Amy Winehouse noemde The Velvelettes als een van haar invloeden. Vòòr The Velvelettes had Barbee in 1957 al één doo-wop single getiteld The Wind / Que Pasa uitgebracht met The Barbee's, de vocal harmony groep van haar ouders. In 1967 stapte ze uit The Velvelettes om meer tijd te besteden aan haar gezin, leadzangeres Carolyn "Cal(din)" Arbor Street ging verder met nieuwe groepsleden. Barbee haalde een bachelor en master in muziek, werd muzieklerares en gaf pianoles. In 1984 kwam de originele groep opnieuw bij elkaar. Ze trad voor het laatst op met The Velvelettes in juli 2022, werd 82 jaar en overleed aan darmkanker *** Op 24 december overleed de op 3 mei 1939 geboren blues lap steel gitarist Frederick Martin "Freddie" Roulette wiens carrière begon van 1965 tot 1969 aan de zijde van pianist Pinetop Perkins in de band van Earl Hooker. Hij nam op met Earl Hooker, John Lee Hooker, Charlie Musselwhite en Willie Kent, en bracht in 1973 zijn eerste solo album uit. Naast de muziek was hij conciërge van flatgebouwen. Door zijn unieke, opvallende en onorthodoxe speelstijl trad hij op op festivals als de Ponderosa Stomp en Deke Dickerson's Guitar Geek Festival. Roulette werd 83 jaar


Freddie Roulette in 1968 op lapsteel bij Bo DUDLEY!!!!

*** Ook dood: baritonzanger Norman Donegan, in 1964 mede-oprichter van The Ad Libs die een jaar later een Top 10 hit scoorden met het nummer The Boy From New York City. De groep bestond tot midden jaren '80 (Donegan was er toen al niet meer bij) maar kon het succes van The Boy From New York City nooit evenaren. The Boy From New York City werd nog twee keer opnieuw een hit, in 1978 in Engeland en de Benelux voor de Britse revival band Darts en in 1981 in Amerika voor vocal harmony popgroep The Manhattan Transfer *** Op 29 december overleed de op 25 september 1933 geboren Canadese countryzanger Ian Tyson, schrijver en originele uitvoerder van Four Strong Winds, in 2003 gecoverd door Johnny Cash en verschenen in 2006 op de CD American V: A Hundred Highways. Tyson nam de originele versie van het nummer op in 1963 als folknummer met het duo Ian & Sylvia en het werd zijn visitekaartje, zo'n 100 keer gecoverd door artiesten als Bobby Bare (1964), The Carter Family (1965), The Searchers (1965), The Jordanaires (1966), The Browns (1966), Trini Lopez (1968) en in Nederland door Ruud Hermans (2003). Het nummer dat in de tekst de Canadese provincie Alberta en de lange, koude Canadese winters vermeldt is zo'n beetje het onofficiële lijflied van Alberta: Tyson zong het samen met Gordon Lightfoot tijdens de openingsceremonie van de olympische winterspelen in Calgary in 1988 en het werd in 2013 gedraaid tijdens de begrafenis van Ralph Klein, de voormalige premier van Alberta. Ian Tyson en Sylvia Fricker begonnen als duo in 1959, huwden in 1964, vormden in 1969 de countryrock groep The Great Speckled Bird en scheidden en stopten met optreden in 1975. Tyson ontving in 1994 de Order Of Canada, de tweede hoogste Canadese onderscheiding, en in 2010 verscheen zijn autobiografie The Long Trail: My Life In The West. Hij overleed op 89-jarige leeftijd in zijn ranch in de buurt van Longview, Alberta na een aantal gezondheidsperikelen waaronder een hartaanval en een open hart operatie in 2015. Sylvia Tyson is nu 82 jaar en treedt nog steeds op.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

In juli 2023 op Sjock (B): het eerste transatlantische optreden van Jesse Daniel, de nieuwste hoop inzake traditionele country *** We worden oud: op 12 december werd Shelton Hank Williams alias Hank III oftewel de kleinzoon van Hank Williams 50 jaar *** De inmiddels 71-jarige Jimmie Vaughan, van 1974 tot 1989 gitarist van The Fabulous Thunderbirds, onderging recent een open hart operatie ten gevolge van de hartklachten waar hij al jaren mee rondloopt. Vaughan heeft sinds 1990 zijn eigen solo carrière, The Fabulous Thunderbirds bestaan nog steeds onder leiding van zanger-mondharmonicaspeler Kim Wilson *** Gerelateerd nieuws: op 18 december overleed Willie J. Campbell, basgitarist voor The Fabulous Thunderbirds van 1993 tot 2002. De 65-jarige Campbell die ook bij de James Harman Band speelde overleed aan ALS *** Jason Ringenberg komt in het voorjaar naar Nederland, België, Engeland en Spanje, niet met The Scorchers maar begeleid door zijn Belgische Barnstormers Walter Broes (gitaar), Piet De Houwer (drums) en Danté Declercq (bas) *** Goede voornemens voor 2023: Deke Dickerson neemt een album op met zijn nieuwste band The Whippersnappers. Bedoeling is dat er tegen Viva Las Vegas een CD is, de vinyl is voorzien voor later in het jaar.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP

Vanaf zaterdag 7 januari wekelijks om 20.00 uur op SBS6 en KIJK.nl: het tweede seizoen van de muziekcompetitie The Tribute - Battle Of The Bands waarin elf tributebands het tegen elkaar opnemen. Tussen de Neil Diamond's, U2's, Michael Jackson's en Tina Turner's dezer wereld treedt ook Bouke & de ElvisMatters Band in het strijdperk. De optredens worden beoordeeld door een vakjury, de vier uiteindelijke finalisten mogen op 22 april optreden tijdens The Tribute - Live in Concert in een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam ***


Amond Morales rechts naast Elvis!

Op 5 december overleed op 90-jarige leeftijd de op 25 februari 1932 geboren Armond Morales, van 1964 tot 2018 baszanger van The Imperials en daarmee het laatste groepslid van de huidige Imperials dat nog met Elvis zong. Elvis' samenwerking met de gospelgroep begon in 1966 met de LP How Great Thou Art en toen hij in 1969 opnieuw ging optreden zongen ze backing vocals tijdens de live concerten, zoals u kan zien in de concertfilm That's The Way It Is (1970). Ook zongen The Imperials in 1971 mee op Elvis' gospel LP He Touched Me. Morales was ook 40 jaar lang manager van The Imperials. Hij trad met hen op in 22 landen (onder meer in Nederland), nam met The Imperials 42 albums en 463 songs op, en won vier Grammy awards op 13 nominaties. De groep trad ook op met Pat Boone. Vòòr The Imperials met Elvis zongen bracht Morales in 1964 al de LP The Velvet Voice Of Armond Morales uit, nadat hij stopte met optreden werd hij predikant *** Uit Denemarken komt het bericht van het overlijden van Brian Petersen die in 1994 in eigen beheer het boek The Atomic Powered Singer uitbracht, een dag per dag verslag van het Elvisjaar 1956. Hij werkte ook mee aan Ernst Jorgensen's 3 CD box A Boy From Tupelo: The Complete 1953-55 Recordings uit 2012 ***


Diane McBain

Ook dood: de op 18 mei 1941 geboren Diane J. McBain, in 1966 samen met Shelley Fabares een van Elvis' tegenspeelsters in Spinout, film waarin Elvis voor haar All That I Am zingt. Ze was zowat heel haar leven te zien in films en op televisie, maar veel potten brak ze daarbij niet: in 1966-1967 zat ze in vier afleveringen van Batman als Lisa en als Pinky Pinkston, en in 1967-1968 draaide ze twee AIP films met Fabian getiteld Thunder Alley en Maryjane. Op kerstdag 1982 werd ze verkracht in de parkeergarage van haar flatgebouw, waarna ze zich opwierp als woordvoerdster en raadgeefster van slachtoffers van verkrachting. In 2014 publiceerde ze haar autobiografie Famous Enough, A Hollywood Memoir. McBain overleed op 21 december aan de gevolgen van leverkanker en werd 81 jaar

*** Arjan Deelen haalt in de lente van 2023 Dwight Icenhower (USA) terug naar Nederland en België voor een nieuwe reeks Elvis shows *** Elvis staat 17 keer in de NPO Radio 2 Top 2000 lijst van 2022 en 14 nummers daarvan zijn gestegen in de lijst. De hoogste notering is voor Suspicious Minds op plaats 97, nieuwe noteringen zijn Hound Dog en If I Can Dream. Daarnaast viel ons op dat Great Balls Of Fire van Jerry Lee Lewis opnieuw in de Top 2000 staat *** "Een van de mooiste liedjes van Elvis is Don't Be Cruel. Ik zal dat in acht nemen, maar de verdachte moet de straf wel voelen: tachtig uur taakstraf en een maand cel voorwaardelijk", aldus het vonnis van de rechtbank van Rotterdam op 15 december in de rechtszaak tegen René J. , ex-penningmeester van It's Elvis Time. Het voormalige raadslid van Schiedam, in het dagelijkse leven accountant en bewindvoerder van mensen met schulden, sluisde 3.725 euro van de fanclub over naar zijn eigen bankrekening en zou ook bij andere stichtingen en verenigingen geld hebben verduisterd. J. was niet aanwezig bij de uitspraak: nadat het proces twee keer werd uitgesteld omdat hij niet kwam opdagen blijkt hij inmiddels in Slowakije te wonen. It's Elvis Time sloot een betalingsregeling af met René J. maar die is daar plotseling mee gestopt. Er moet nog 2.450 euro worden terugbetaald en dat is hem nu ook opgelegd door de rechter. De officiële Nederlandse Elvis fanclub It’s Elvis Time werd opgericht op 8 januari 1962 en bracht zopas uitgave nummer 301 van zijn ledenblad uit *** Jerry Scheff geeft verstek voor de twee Aloha From Hawaii – 50 Years After concerten van Bouke in Uden en Turnhout medio januari. Een voorziene medische ingreep werd uitgesteld tot begin 2023 waardoor Scheff van zijn hospitalisatieverzekering niet mag reizen. Estelle Brown van The Sweet Inspirations blijft wel ere-gaste *** Het mede door de bijzonder actieve Belgisch-Nederlandse ElvisMatters fanclub georganiseerde TCB Weekend in aanwezigheid van onder meer Donna Presley, Terry Blackwood, Glen D. Hardin en Ginger Holladay in Hotel Steigenberger in Bad Homburg (D) waar Elvis 65 jaar geleden verbleef tijdens zijn legerdienst (toen heette het nog het Ritters Park Hotel) wordt "vanwege de extreem gespannen economische situatie en de gevolgen daarvan" uitgesteld van 21-23 januari tot 6-8 oktober. Alle reeds geboekte tickets en weekendpakketten blijven uiteraard geldig *** Mogelijk binnenkort tegen de vlakte: het Trade Winds Courtyard Inn motel in Clinton, Oklahoma gelegen langs Route 66 op W. Gary Boulevard 2128 waar Elvis vier keer sliep op weg van Memphis naar Hollywood en Las Vegas. Elvis wou de beste kamer en dat was wat hem betrof kamer 2015, die sindsdien bewaard is zoals ze er uitzag toen Elvis er verbleef. Het in 1963 als het Master Hosts Motor Hotel geopende motel inclusief zwembad, restaurant, koffieshop, schoonheidssalon én bowling is in verval sinds begin jaren '2000 en de gemeente heeft andere plannen voor het terrein *** Exclusief te koop bij Bennies Fifties in Scheveningen: de Elvis CD Blowin' In The Wind met een alternatieve cover, zijnde een andere foto van dezelfde fotosessie. Blowin' In The Wind verscheen dit jaar op het bootleg label Reel Trax en bevat alternatieve versies, rejected single masters, home recordings, remixes, mash ups en Elvis die meezingt met andermans platen.


Zoek de zeven verschillen: Elvis en Elvis...

 

4 januari 2023
AFSCHEID VAN KINGSIZE TAYLOR

Op 2 januari liep het bericht binnen van het overlijden van de op 12 november 1939 geboren Edward William "Ted" Taylor, geen rock 'n' roll pionier maar een van de overgangsfiguren tussen de uit de skiffle ontstane Britse rock 'n' roll en de beatmuziek, en een van de artiesten die het rock 'n' roll vuur brandende hield tijdens de beatjaren. Als zanger-gitarist van Kingsize Taylor (hij was rond de 2 meter lang) & the Dominoes, een groep waarvan de leden in de loop der jaren zouden uitzwermen naar en inwisselen met acts als Tony Sheridan, Rory Storm & the Hurricanes en Cliff Bennett & the Rebel Rousers, leidde hij vanaf eind jaren '50 in Liverpool een band die het lokaal niet onaardig deed en vanaf januari 1961 optrad in de Cavern Club met als zangeres de toen 17-jarige Cilla White, de toekomstige Cilla Black. Begin 1962 werden ze zesde in een populariteitspoll van het magazine Mersey Beat die uiteraard aangevoerd werd door The Beatles. In juli van dat jaar maakten ze de oversteek naar het Hamburgse clubcircuit waar ze rechtstreekse concurrenten van The Beatles waren: toen Taylor zonder drummer zat bood hij Ringo Starr het baantje maar die bedankte vriendelijk omdat The Beatles beter betaalden. Het grootste verschil tussen King Size Tyalor en The Beatles: Taylor nam geen beat op maar rock 'n' roll, en massa’s bovendien: de man die daarvòòr in Engeland nog niets had opgenomen bracht in Duitsland drie LP’s uit (Fortune Teller/Never In A Hundred Years, Live At The Star-Club en een split live-LP met The Bobby Patrick Big Six), naast een onoverzichtelijk kluwen aan singles voor Decca, Philips en Ariola, terwijl ze voor Polydor onder de schuilnaam The Shakers de LP Let's Do The Slop, Twist, Madison, Hully Gully opnamen. Zo goed als al hun opnames waren covers, en een aantal ervan werden in 2020 door Bear Family Records (D) verzameld op de 10 inch vinyl/CD combo Taylor Made en de CD The Brits Are Rocking Vol. 3: Dr Feelgood. In 1964 begeleidde de groep Chuck Berry en Carl Perkins tijdens Britse tours alvorens eind dat jaar te splitten. Taylor was inmiddels gehuwd met een Duitse en zou nog jaren in Duitsland blijven plakken en over en weer pendelen tussen Duitsland en Engeland. Na één Britse solo single voor Decca in 1964 en een laatste single in 1967 hield ie de muziek voor bekeken en runde hij meer dan 30 jaar de slagerij van zijn familie. Vanaf de jaren '90 zou hij opnieuw beginnen optreden, ook in Duitsland, en in 1999 bracht Bear Family zijn complete Ariola opnames uit als onderdeel van de various artists 4 CD-doos Die Ariola Star-Club Aufnahmen. De erg toegankelijke Taylor was nog steeds erg populair zowel in Engeland als in Duitsland en was vaak betrokken bij all things Star-Club.

Ted Taylor zou uiteindelijk nog een voetnoot spelen in het Beatles verhaal omdat hij eind december 1962 de manager van de Star-Club met zijn bandopnemer enkele Beatles optredens in de Star-Club in Hamburg liet opnemen. Tien jaar later trachtte hij die te verpatsen aan The Beatles, maar die weigerden het grote geld te betalen voor opnames van mindere kwaliteit, wat uitliep op een juridische strijd (Taylor beweerde dat John Lennon akkoord ging met de opnames als Taylor de pinten van The Beatles betaalde tijdens de set, George Harrison zei dat de ene dronkaard die een stel andere dronkaards opneemt geen business deal is) waarbij The Beatles de release niet konden verhinderen, een release die Taylor uiteindelijk veel minder opbracht dan hij had gehoopt. De opnames, in totaal 30 tracks, verschenen in 1977 op de dubbel LP The Beatles Live At The Star-Club in Hamburg, Germany.
Kingsize Taylor werd 83 jaar.