Click here for a short English version!

In 1993 bracht rock 'n' roll club The Jumpin' Doo-woppers voor het eerst het, toen nog papieren magazine Boppin' Around uit. The Jumpin' Doo-woppers, bestaande uit Frans van Dongen, Ron van de Klundert en Antoon Gorissen organiseerden aan het einde van de jaren '80 en het begin van de jaren '90 rock 'n' roll evenementen in Breda. Op het affiche stonden onder meer Mac Taple, The Jets (GB), Freddie 'Fingers' Lee (GB), The Metrotones (GB), The Bellhops, The Crocats, The Bop en The Milwaukee Wildmen.

 

Er kwam echter niet altijd met enige regelmaat een rock 'n' roll blad uit waardoor de club vaak een gebrek aan promotionele mogelijkheden bemerkte. Vandaar dat zij zelf de handschoen oppakten en een eigen blad opstartten. Frans zou als hoofdredacteur gaan fungeren en stelde een redactie samen. Aan enthousiastelingen geen gebrek: een handvol redacteuren boden zich spontaan aan, waaronder Frank Nelissen, Harry Spies en Dyanne Groen, geleid door hoofdredacteur Frans van Dongen. Antoon ging het blad vormgeven en Ron zou het abonnementenbeheer voor zijn rekening nemen. Eind 1993 was het zover: het eerste, destijds nog gekopiëerde blad kwam uit en werd (gratis!) verspreid op diverse rockk 'n' roll magazines in Nederland. Dat leverde ons meteen 100 eerste abonnees op.

Naast de reeds eerder genoemde namen zou Boppin' Around meerdere redacteuren in haar gelederen hebben (die soms het stokje van elkaar overnamen), zoals Charlie Discount (helaas in 2008 overleden), Jantje 'Bluecap' van Parijs (helaas ons in 2023 ontvallen), Susanne Vrenken, Arjan Deelen, Jan van Leeuwen, Jolanda Discount, Henri Smeets en Frantic Franky..
Boppin' Around werd het ultieme magazine voor de echte rock ‘n’ roll fanaat en de liefhebber van de sfeer uit de jaren ’50. Het blad zou tot 2008 uitgebracht worden.

Omdat het succes al gauw behoorlijke proporties begon te vertonen besloten Frans, Ron en Antoon in 1994 een stichting op te zetten om alles in goede banen te leiden. Stichting Boppin' Around werd opgericht en oprichter Frans werd de voorzitter, Ron de penningmeester en Antoon ging als secretaris fungeren.


We hadden uiteindelijk meer dan 1000 abonnees en nog meer lezers, want het blad was ook los te koop bij gespecialiseerde tijdschriftenzaken.

Voor hoe de magazines eruit zagen en welke onderwerpen er zowat aan bod kwamen kun je zien in ons archief. De magazines zijn niet meer te bestellen maar van enkele edities kun je wel een gratis PDF downloaden.

Helaas moest Boppin' Around op het hoogtepunt van haar bestaan met het gedrukte magazine stoppen. Onze gezamenlijke hobby groeide aan de ene kant uit tot een stevige baan (voor wat betreft intensiviteit en tijdsinvestering, naast onze eigen beroepen) maar aan de andere kant bleef het een hobby (qua persoonlijke inkomsten, want die waren er niet). Heel bewust hebben we toen de keuze gemaakt om niet te wachten met keuzes maken tot het moment dat we hiertoe zouden worden gedwongen. Het maken van het magazine was zonder meer onze trots. De website paste goed in het verlengde daarvan en bij de tijd van internet en digitalisering (waar we zelfs als fifties-magazine niet aan konden ontkomen).

Boppin' Around ging door als internetmagazine en het succes bleef op het world wide web voortduren. Dit was allemaal minder tijdrovend en dankzij het internet werd het internetmagazine zelfs bereikbaar voor veel meer rock 'n' roll liefhebbers.

Eind 2012 besloot voorzitter en hoofdredacteur Frans van Dongen nog een stapje terug te doen. Hij droeg vanaf 2013 het hoofdredacteurschap over aan Frantic Franky. Aan het einde van datzelfde jaar besloten de bestuursleden dat er geen stichting meer nodig was en er kwam derhalve dan ook een einde aan Stichting Boppin' Around. Frans nam als webmaster op persoonlijke titel de site over. Franky bleef hoofdredacteur, Henri Smeets en Jiving Walter bleven redactieleden.

Vele zaken met betrekking tot de rock ‘n’ roll scene van vandaag de dag vind je tegenwoordig op onze website. Het belangrijkste onderdeel is ongetwijfeld de beste rock 'n' roll agenda van Nederland en België, Be There!© Bekende onderdelen uit het magazine als Big News (rock 'n' roll nieuws), recensies en concertverslagen (Rockin' Lifestyle) tref je hier ook aan. De website richt zich met deze onderwerpen met name op de Nederlandse en Vlaamse rocker, wat duidelijk is gezien het feit dat de site in het Nederlands is.

Het moge duidelijk zijn: Rock ‘n’ roll is net als blues, jazz en country een levendige, hedendaagse muziekvorm!

 

 


Terug naar de voorpagina