(reclame)

 

21 juli 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Op 18 juli is het 80 jaar geleden dat zanger, componist en producer Jack (Willem) de Nijs alias Jack Jersey werd geboren in Tjimahi in West-Java , Indonesië. Vanaf 1951 tot aan zijn overlijden in 1997 woonde Jack in Roosendaal, en omdat dat een standbeeld verdient hebben een aantal fans een online petitie opgestart. Jersey maakte zijn platendebuut in 1960 met twee singles als lid van de Maastrichtse groep The Four Sweeters, Home Little Home/ Heavenly Woman en Pretty Rockin' Shoes/ I'll Be Lonely. Datzelfde jaar neemt hij met Cor van Leest als Jack & Woody de single Paulette op in Everly Brothers stijl, nog geaccentueerd door de Everly brothers cover So Sad (To Watch Good Love Go Bad) op de B-kant. Vervolgens formeerde hij Jack Dens & The Swallows waarmee hij in 1961 twee singles uitbracht, Heaven In Your Eyes/ Careless Babe en Dreams Gonna Be Real/ Won't You Anymore. Wie interesse heeft in dat oude werk diene op zoek naar de in 2002 verschenen 14 track bootleg CD The Complete (Early) Jack De Nijs. In de jaren' 60 zong hij bij beat groepen als The Losers (twee singles). In de jaren '70 werkt hij als producer met onder meer Andy Tielman/ Tielman Brothers en begint hij opnieuw zelf te zingen. De gelijkenis van zijn stem met die van Elvis maakt dat hij die gelijkenis meer en meer gaat uitspelen op hitsingles als Papa Was A Poor Man (1974), wat ertoe leidt dat hij in 1975 in Nashville de LP I Wonder opneemt met The Jordanaires, een LP die in Amerika uitkomt in een andere mix als Honky Tonk Man. In 1976 wordt Jersey door Veronica uitgeroepen tot de populairste zanger van Nederland, een gedeelde eerste plaats met André van Duin. In 1979 verscheen de tribute LP The KIng And I. In 2018 is hij een van de vier Roosendalers die op de Kadetunnel geportretteerd wordt door een graffiti artiest naar aanleiding van de viering van 750 jaar Roosendaal, en daarvoor wordt zijn foto op de hoes van I Wonder gebruikt. U kan tekenen op www.standbeeldvoorjackjersey.petities.nl *** Overleden: Jeroen Lemmers, mede-oprichter en voormalige contrabassist van Yeeehaa, country en bluegrass uit het hart van Maas en Waal.

BELGISCH ROCK 'N' ROLL NIEUWS

Nieuwe bands, laat ze maar komen, zeker als ze uit ervaren rotten bestaan: Truck Stop Cutie zijn Wim Geysels (Belle Starr & the Boot Jacks, contrabas, zang), Steven Hollanders (Motel Men, gitaar), Wan De Brabander (Moonshine Reunion, gitaar) en Johnny Trash (Crystal & Running Wild, drums)

EUROPEES ROCK 'N' ROLL NIEUWS

B & the Bops uit Kroatië hebben een nieuwe vinylsingle uit op Witchcraft (D). Opvallend: A-kant Maggie's Farm is een cover van een nummer van Bob Dylan! *** Herinnert u zich nog de door The Firebirds georganiseerde rock 'n' roll cruise die wegens corona in het, euh, water viel? De Duitse groep heeft er alle hoop op ze in oktober 2021 eindelijk te kunnen laten doorgaan. Het plan: inschepen in een luxe cruiseschip op 22 oktober in Genua (I) en dan over Barcelona, Palma de Mallorca, Malta, Catania en Rome op 29 oktober terug naar Genua. Aangezien we niet weten waar we dat in stilaan terug aandikkende Be There!© moeten zetten, geven we dan maar hier het programma, want dat alles gaat door in het gezelschap van onder meer Peter Kraus, Elvis Cantú, one-man-band Dollar Bil, Si Cranstoun, Earl Jackson, Dylan Kirk, Johnny Trouble, Boogie Banausen, Booze Bombs, Ray Allen, Ray Collins' Hot-Club, Rhythm Torpedoes en uiteraard The Firebirds zelf. Nederland is vertegenwoordigd met CC Jerome en Georgina Peach! One for the boat op www.rocknrollcruise.de *** Over The Firebirds gesproken: nu in Duitsland wegens de coronaversoepelingen weer schoorvoetend festivals worden georganiseerd, nam het ARD nieuws een kijkje bij hun Firebirds festival in Leipzig. Echt druk was het niet, maar toch even reclame voor een miljoenenpubliek, want er kijken circa 12 miljoen (bron: ARD) mensen naar het ARD nieuws, dat is bijna geheel Belgie! *** Wie dacht dat de Deens-Amerikaanse groep Horrorpops na de terugkeer van drummer Henrik Niedermeier naar Denemarken op apegapen lag heeft het mis, want twaalf jaar na Kiss Kiss Kill Kill uit 2008 is er een nieuw album, Live At The Wiltern, de registratie van een van hun reünieconcerten op 15 februari 2020 in Los Angeles, hun eerste optredens in negen jaar net voor de wereld op slot ging door corona. Live At The Wiltern is hun eerste live album en ze maken er meteen een deluxe uitgave van enerzijds een 4K DVD-/BluRay-/CD-combo en anderzijds een dubbel-LP op goudkleurig, zilverkleurig en zwart vinyl.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50/'60s)

Regisseur Quentin Tarantino heeft het Vista Theatre op Sunset Drive 4473 in Los Feliz vlakbij East Hollywood in Los Angeles gekocht, de bioscoop waarin Christian Slater en Patricia Arquette elkaar leren kennen in het begin van de film True Romance (1993) De Vista opende in 1923, heeft net als het veel bekendere Grauman's Chinese Theatre handafdrukken in beton van onder meer Barbara Steele, Honor Blackman, Elvira en de castre nc rew van de film Paper Moon (1973), was in 2003 te zien in de TV film Return To The Batcave: The Misadventures Of Adam And Burt, en vertoont in zijn historische architecturale kader nog steeds zowel nieuwe als oude films. Tarantino is ook de eigenaar van een andere bioscoop in Los Angeles waar enkel oude films worden vertoond, de uit de jaren '30 stammende New Beverly Cinema op Beverly Boulevard 7165.

AMERIKAANS ROCK 'N' ROLL NIEUWS ('50s RIP's)

Op 2 juli overleed op 79-jarige leeftijd de op 16 augustus 1941 geboren Roger A. Pratte alias Sonny Lane, frontman van The Downbeats die twee singles uitbrachten waarvan enkel Sweet Little Jane uit 1958 het tot compilaties schopte. In 1992 verscheen op de Norton Records compilatie The Raging Teens Volume 1 vier onuitgebrachte Sonny Lane & the Downbeats tracks: Baby Baby Baby, Dizzy Guitar, Hook LIne And Sinker en Gimme The Keys. Don't give up your day job: naast de muziek deed Lane in verzekeringen. Hij maakte nog steeds muziek maar trad bij ons weten slechts één keer op op een rockabillyfestival, in 2013 op de New England Shake-Up. Lane kreeg enkele jaren geleden longkanker en werd in november 2020 gediagnoseerd met beenderkanker. In mei 2021 werd hersenkanker vastgesteld, en hij overleed in het ziekenhuis aan een besmetting met het coronavirus.

7 juli 2021
GEEN BIG JIVE ALL DAYER...


The Jive Aces

Opnieuw géén Big Jive All Dayer in Uitgeest op 4 september in samenwerking met The Jive Aces (GB): het organiserende Pelikaan Vintage Evenementen laat weten dat de huidige locatie Bob’s Party Events in Uitgeest door verkoop van het pand niet meer beschikbaar is om evenementen te organiseren. Hierdoor is het bijna onmogelijk op zo’n korte termijn een goed alternatief te boeken. Ondanks diverse versoepelingen durft de organisatie het niet aan om zo’n groot evenement binnen door te laten gaan, ook mede omdat bijna alle bands en DJ’s net als een deel van het publiek uit het buitenland komen en ze bang zijn dat landen opeens weer op code oranje gaan. Er zitten zoveel haken en ogen aan de regels van wat wel en niet mag dat Pelikaan Vintage Evenementen het idee heeft niet de optimale beleving te kunnen garanderen. In concreto wijzigt de datum van de Big Jive All Dayer naar zaterdag 3 september 2022 en wordt er momenteel onderhandelt met een "nieuwe magische locatie in Noord Holland die zó ontzettend mooi en uniek en centraal gelegen is dat de beleving nog mooier en intenser zal worden". We zijn benieuwd!


Helaas, dit gaat dus níet door!

7 juli 2021
SANFORD CLARK: AFSCHEID VAN THE FOOL...


Op 4 juli overleed de op 24 oktober 1935 geboren Sanford Clark, de artiest die eind jaren '50 toch weer net iets anders klonk als de rest van het rock 'n' roll en rockabilly peloton. Clark's debuutsingle The Fool, opgenomen door producer Lee Hazlewood met Al Casey op gitaar, haalde in 1956 de zevende plaats in de Billboard Top 100, de veertiende plaats op de country hitparade en de vijfde plaats in de rhythm 'n' blues lijsten. Dat succes zou hij nooit evenaren, maar met nummers als The Cheat, It's Nothing To Me, Go On Home, Son Of A Gun, Usta Be My Baby, The Man Who Made An Angel Cry, Lonesome For A Letter en Love Charms laat hij wel een erfenis aan tremolo, delay, echo en mysterie na, ongetwijfeld voor een groot stuk het werk van de onorthodoxe Lee Hazlewood. Clark nam op voor verschillende labels en kwam misschien nog het dichtst bij een hit in 1964 met een ander nummer van de hand van Lee Hazlewood getiteld Houston dat inderdaad een wereldwijde hit werd, maar dan een jaar later in de coverversie van... Dean Martin. Eind jaren '60 verschenen twee nieuwe studio LP’s, Return Of The Fool en They Call Me Country, maar vanaf de jaren '70 wisselt hij de muziek af met de bouwsector en begint hij een tweede carrière als semi-professioneel black jack speler. In 1970 werd The Fool gecoverd door Elvis op de LP I'm 10.000 Years Old, Elvis Country. Wij leerden hem kennen in 1983 met de Ace LP The Fool. Begin jaren 2000 trad Clark nog op op festivals als Hemsby (GB), Green Bay en Viva Las Vegas, soms met de in 2006 overleden Al Casey op gitaar, maar daarna werd het stil rond hem. Deke Dickerson meldt dat hij sindsdien nog heeft geprobeerd Clark opnieuw op de podia te krijgen maar dat dat niet lukte. Sanford Clark werd behandeld voor kanker en werd op 85-jarige leeftijd slachtoffer van het coronavirus.

7 juli 2021
ROCK 'N' ROLL NIEUWS

NEDERLANDS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Surf noir combo The Surfaders hebben een nieuwe CD uit op het Amerikaanse label Double Crown getiteld Shaken And Disturbed, hun derde na Dragstrip Murder Mystery (2012) en A Greater Silence (2015). De groep heeft ook een nieuwe gitarist, Erwin van Renswou.

BELGISCH ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Country Cooking speelt op 14 augustus hun afscheidsoptreden, maar daarvoor moet u wel helemaal naar Saive nabij Luik *** Originele merchandise: de Antwerpse surfgroep Sant Anna Bay Coconuts presenteert hun eigen rum, uiteraard op basis van kokoksnoot. Het betreft een 40% rum made in Belgium die u kan drinken in de tiki mugs die ze eerder uitbrachten *** Op 30 juni overleed Gilbert "Gibbe" Govaert, eind jaren '60 een van de eerste Belgische DJ’s die het genre introduceerden dat de geschiedenis zou ingaan als de popcorn, en dat deed hij met name in The Groove in Oostende en in dancing De Oude Hoeve in Vrasene, later herdoopt tot de Popcorn. Govaert die nog steeds platen draaide leed aan kanker *** Gespot in de studio: The Revenuer Men.

EUROPEES ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS

Ray Collins' Hot-Club (D) heeft een nieuwe CD/10 inch klaar getiteld For The Ones With The Blues. De eerste twee vrijgegeven nummers zijn... mambo en crooner! *** Op 6 augustus verschijnt op Bear Family Hell In The Barn, de eerste officiële live release van Lou Cifer & the Hellions (D), opgenomen begin 2020 in de Druckluft in Oberhausen ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de populaire teddyboy band. Hell In The Barn verschijnt op LP met gratis bonus-CD met alle songs van de vinyl + twaalf extra tracks, goed voor 69 minuten eigen werk want die avond speelden ze geen enkele cover. Extraatjes zijn een booklet van 16 pagina’s en voor de eerste 300 gegadigden een verzamelkaart en zelfklevers *** Op komst: nieuw werk van The Kokomo Kings (S) ***


Meer dan wij kunnen zeggen: Bill Ramsey op de foto met Jayne Mansfield

Op 2 juli overleed in Hamburg de op 17 april 1931 geboren William McCreery Ramsey alias Bill Ramsey, de Amerikaan die als GI zijn militaire dienst bij de luchtmacht vervulde in Duitsland, er bij wijze van hobby swingjazz zong, werd ontdekt en vanaf 1953 optrad op festivals in Duitsland. Na zijn legerdienst bleef Ramsey in Duitsland hangen en in 1958 verscheen zijn debuutsingle, de start van een eindeloze reeks jazz, swing, blues, country, folk, schlager en pop platen waaronder covers van Fats Domino's I've Been Around (Die Welt Ist Rund) en Sheb Wooley's Purple People Eater (Wumba Tumba Schokoladeneisverkäufer). Hij speelde mee in Duitse schlagerfilms en was te zien in niet minder dan 28 films, onder meer naast Jayne Mansfield in de Freddy Quinn film Heimweh Nach St.Pauli (1963), Nederlandse titel Freddy En De Nieuwe Wereld. In de jaren '60, '70 en '80 was hij niet van het televisiescherm weg te slaan. Hij gaf les aan de Hochschule Für Musik Und Darstellende Kunst in Hamburg en verkreeg in 1984 het Duitse staatsburgerschap. Bill Ramsey trad voor het laatst op op 31 oktober 2019, gezeten in een rolstoel. In 2020 kreeg hij uit naam van de Duitse bondspresident het Verdienstkreuz Am Bande uitgereikt "für seine weltoffene Persönlichkeit, gepaart mit einer positiven Lebenseinstellung und gekrönt von meisterlicher vokaler Souveränität". Hij werd 90 jaar.

Variété rock 'n' roll: Bill Ramsey (l) & Peter Alexander coveren Hank Ballard's Lets' Go Let's Go Let's Go

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s/’60s)


Vince Gill doneert Roy Acuff's viool aan het museum

Countryzanger Vince Gill heeft een van Roy Acuff's violen geschonken aan de Precious Jewels collectie van de Country Music Hall Of Fame And Museum waar ze vanaf nu bewaard zal worden naast Bill Monroe’s Gibson F-5 mandoline uit 1923, Mother Maybelle Carter's Gibson L-5 gitaar uit 1928, Earl Scruggs' Gibson RB Granada banjo uit 1930, Lester Flatt’s 1950 Martin D-28 gitaar en de Martin D-28 van Hank Williams. Acuff (1903-1992) die in de jaren '40 als geen ander de countrymuziek populariseerde, was in de jaren' 40 razend populair bij de Amerikaanse strijdkrachten overzee en kreeg de viool, een kopie uit ± 1890 van de violen in de jaren 1600 gemaakt door de Oostenrijkse instrumentenbouwer Jacobus Stainer, toegestuurd door vier soldaten van het 348th Engineer Combat Battalion die ze in 1945 op het einde van de tweede wereldoorlog vonden in een gebombardeerde muziekwinkel in Frankfurt. Vince Gill kocht de viool van de kleindochter van Bashful Brother Oswald (1911-2002), Acuff's vaste dobrospeler *** Een standbeeld in Palm Springs van actrice Marilyn Monroe in de beroemde pose uit de film The Seven Year Itch (1955) waarin haar rok opwaait boven een metrorooster veroorzaakt controverse in deze politiek correcte #MeToo tijden. Het in 2011 door beeldhouwer John Seward Johnson II uit aluminium en roestvrij staal vervaardigde acht meter hoge beeld getiteld Forever Marilyn werd onthuld in Chicago alvorens te verhuizen naar Palm Springs in California. In 2014 vertrok het naar Australië en China alvorens het terugkwam naar Amerika waar het op een tentoonstelling van Seward’s werk in Connecticut al op protest van een lokale kerk stuitte. Het standbeeld werd recent voor 1 miljoen dollar + de installatiekost gekocht door een hotelgroep in Palm Springs met steun van de burgemeester en het stadsbestuur, en op 20 juni onthuld voor het Palm Springs Art Museum op de hoek van Museum Way en Belardo Road. Bedoeling is dat het daar drie jaar zal staan, maar nu is er dus protest omdat wanneer je het museum verlaat je recht op Monroe's bips kijkt. “Dat was misschien aanvaardbaar in de jaren '50, maar in 2021 zeggen vrouwen dat het genoeg is. Marilyn Monroe wou serieus genomen worden als actrice en niet alleen maar een sexsymbool zijn. Dit besmeurt haar reputatie", aldus de tegenstanders *** In 1999 kwamen The Atlantics (Bombora, 1963) voor het eerst in 30 jaar opnieuw bij elkaar in de studio voor de opnames van de CD Flight Of The Surf Guitar met 14 nieuwe originals en drie heropnames van Bombora, The Crusher en Rumble And Run. Daarvan verschijnt nu een hermixte en geremasterde 21st Anniversary Edition met twee gloednieuwe onuitgegeven tracks, Maroubra Beach en Islands In The Surf *** Op 24 juni werden in de naburige New Yorkse voorsteden Teaneck, New Jersey en Englewood, New Jersey twee straten omgedoopt tot Isley Brothers Way. De broers, oorspronkelijk afkomstig uit Cincinnati, Ohio scoorden in 1959 met het nummer Shout en datzelfde jaar verhuisde de familie naar New Jersey: Ron(ald) en Rudolph Isley woonden in de jaren '60 en '70 in Teaneck, Ernest "Ernie", Marvin, Chris en O'Kelly Isley woonden in Englewood. In 1964 noemden de broers hun eigen T-Neck label naar het stadje Teaneck waar nu het stuk Van Arsdale Street tussen Teaneck Road en Rensselaer Road omgedoopt werd tot Isley Brothers Way, in Englewood heet Liberty Road nu Isley Brothers Way. De nu 80-jarige Ronald en de nu 69-jarige Ernie die in 1966 op zijn veertiende bij de groep kwam waren aanwezig op de feestelijkheden en kregen er de sleutels van de stad Englewood overhandigd, en 24 juni zal vanaf nu elk jaar Isley Brothers Dag zijn.

Don Hill, steevast in het midden tussen tweeling Claude en Cliff Trenier, hier in 1956 in de film The Girl Can't Help It. Rockin' was inderdaad hun business!

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (‘50s RIP’s)

Op 23 juni overleed Don Hill, saxofonist van The Treniers van 9 januari 1948 tot 17 november 2003, de dag dat Claude Trenier overleed (tweelingbroer Cliff Trenier stierf in 1983), en daarmee was hij samen met Claude Trenier het enige groepslid dat de volle 55 jaar deel uitmaakte van de ultieme Las Vegas rock 'n' roll lounge band. De in New Orleans opgegroeide Hill leerde trompet spelen toen hij zes jaar was en had zijn eerste betaalde saxofonistenbaantje op zijn veertiende in een mardi gras stoet. Op zijn achttiende kreeg hij een muziekbeurs aan de Alabama State University, en vanaf 1943 toerde hij drie jaar in de big band van Louis Armstrong. In 2012 verscheen de biografie House Party Tonight: The Career Of Legendary Saxophonist Don Hill van Jeanne Brei en Dennis Griffin. Hill trad op op jamsessies tot in 2018, al kon hij zijn instrument niet meer oppakken (de sax werd voor hem op een standaard geplaatst) en viel hij soms in slaap op het podium. Hill zou op 2 november 100 jaar worden. De enige Treniers die nog leven zijn de nu 91-jarige broer Milt Trenier (lid van de groep van 1951 tot 1959) en de nu 84-jarige neef Skip Trenier, in 1959 Milt’s vervanger.

AMERIKAANS ROCK ‘N’ ROLL NIEUWS (NEO/ HEDENDAAGS)

Lee Rocker komt nog eens naar Europa, maar de enige datum in de buurt waarover wij momenteel beschikken is zondag 31 oktober in Gent (B) *** Pokey LaFarge heeft nieuw werk op komst: op 10 september verschijnt In The Blossom Of Their Shade *** En doe-het-zelver Mack Stevens heeft een album met Sun covers in de planning staan.

ELVIS NIEUWS & GOSSIP


Jim Murray links naast Elvis bij The Imperials...

Pastoor Jim Murray, van 1966 tot 1986 tenorzanger van The Imperials (hij zong mee op de LP’s How Great Thou Art en He Touched Me) kreeg op 27 juni op weg naar de kerk een beroerte en werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis dat hij op 29 juni mocht verlaten. Hij moet nu spraak- en bewegingstherapie volgen. Murray trad op in Nederland als lid van Arjan Deelen's An Evening With Elvis' Friends And Musicians


...en Jim Murray links naast Arjan Deelen!

*** Wat rest van het in 1953 geopende Coco Palms Resort in Wailua, Hawaii waar Blue Hawaii werd gefilmd zal na 30 jaar verwaarlozing binnenkort met de grond gelijk gemaakt worden. De hot spot voor de Hollywood jet set werd in 1992 vernield door een orkaan en is sindsdien verder de dieperik ingegaan door de weersomstandigheden, overstromingen, verwaarlozing, vandalisme, brandstichting en de oprukkende natuur. In 2016 was er nog sprake van restauratie maar die plannen strandden op financiële problemen. Wat er na de afbraak met de gronden gaat gebeuren is nog niet bekend.